Biff på en onsdag – hvorfor ikke?

Biff er faktisk noe av det beste jeg kan spise! Biff inneholder masse proteiner, og er sunt og magert, også smaker det digg! Og det er tilbehøret som avgjør om biffmiddagen blir fet og usunn: Bytt ut fløtebaserte sauser, fløtegratinerte poteter, frityrstekt pommes frites og hvit ris med for eks ovnsbakte grønnsaker, magrere saus (sjy saus, rødvinssaus, brun saus), salat, gratinerte grønnsaker, brun ris/villris osv. Du får flere og bedre smaker og ikke minst så kan du unne deg biff hver dag, om du har råd da. 😉 

 

Grilla biff med paprika-og-rødløkgrillspyd og salat var dagens middag for meg og mamma. I tillegg er det sol og varmt ute, så da smaker det ekstra godt med grillmat.

 

TIPS: La kjøttet du skal steke/grille ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Tørk av med kjøkkenpapir. jo "varmere og tørrere" biffen er, jo enklere er det å få den passe stekt uten at den blir tørr ytterst. Du vil også oppleve at biffen får en helt rå/kald kjerne hvis den er kald. 

Slik steker du biffen:

1. Om du ønsker salt og pepper drysses dette over biffen over like før eller mens du steker.

2. Bruk god varme og la panna bli varm før du har i margarin eller olje. Når margarinen er nøttebrun kan du legge i kjøttet. Oljen er varm nok når du stikker et treredskap ned i den og det bruser rundt.  Legg ikke for mange biffer i pannen om gangen.

3. Stek kjøttet i 2-3 minutter, til kjøttsaften begynner å piple opp. Da er det på tide å snu kjøttet. Ikke stikk i kjøttet med en gaffel, men bruk stekespade.  

4. Etter et par minutter vil rosa kjøttsaft sive ut på toppen av biffene. Da er biffene medium stekt. La biffene hvile en kort stund før servering.

 

Steketider for biff som er ca. 2 cm tykk:

Rå biff: Stek biffen 1 minutt på hver side.

Medium stekt biff: Stek biffen på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden, snu biffen og stek til det pipler på den andre siden.

Godt stekt biff: Stek biffen 1 minutt på hver side ved sterk varme, etterstekes ca. 4 minutter på hver side over svak varme. Det er viktig å snu biffen ofte.

 

Det er ikke store forskjeller, men her kommer en kort forklaring på de ulike bifftypene:

Indrefileten er mør og mest "eksklusive" hverdagsbiffen.

Mørbradkjøtt er også mørt og magert.

Ytrefilet er finmarmorert, velsmakende og mørt. Egner seg til helsteking og er et godt valg når en skal ha biff til mange. 

Entrecôte er mør bifftype med fin fettfordeling, saftig og velsmakende. Jeg personlig synes entrecote smaker best, og dette er  min personlige favoritt når jeg skal spise biff ute på restaurant:) (Det er den som inneholder mest fett, så er sikkert derfor jeg liker den best ;p )

Flatbiff har en noe grovere struktur og blir som oftest brukt til stek, roastbiff og finenere gryteretter.

Dagens middag – namnamnam: 

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg