Hvilken frokostblanding?

En porsjon frokostblanding til frokost kan være en god start på dagen, men selv om det er mange frokostblandinger som virker sunne er det lett å bli lurt.  Folk flest tror automatisk at frokostblandingen er sunn og at det inneholder lite kalorier fordi det på pakningen kan for eksempel stå: 1 porsjon (a 30 gram) = 117 kcal. Dette er jo i og for seg et lavt kalorinivå, men jeg tviler på at det er mange som faktisk spiser en porsjon på 30 gram, da er det ikke mye som skal oppi frokost-skåla. Man får jo også kalorier fra melka/yoghurt (eller lignende), og det dummeste man gjør er jo å strø noen skjeer sukker på frokosblandingen. Derfor er mange av disse beregninge feilaktig fordi det rett og slett blir for lite mat. Jeg vet at jeg selv tar oppi rundt 60-80 gram når jeg spiser frokostblanding. I tillegg så inneholder mange frokostblandinger, inkludert bestselgere, mye sukkerarter og lite kostfiber, flere av de sammenlignes med å spise en dessert! På grunn av det høye sukkernivået blir man igjen raskt sulten og dermed er det fort gjort å spise mer enn det man kanskje hadde gjort om du hadde valgt en annen type frokostblanding.

Eksempel:

1 porsjon Honni-Korn (60 g) med melk (1,5 dl) = 1 porsjon sjokoladepudding (130 g) med vaniljesaus (0,7 dl) = 20 g sukker.

Det er altså like mye sukker i en skål med Honni-Korn med melk, som i en skål med sjokoladepudding og vaniljesaus.

Frokostblandinger er blant de verste når det gjelder å mislede og “lure” forbrukerne. Enkelte bestselgere inneholder sukker tilsvarende 10 sukkerbiter per 100 gram! Og på flere frokostblandinger bruker man navn og bilde slik at man tror man blir slank av å spise produktet selv om sukker-nivået er skyhøyt og at 1 porsjon tilsvarer en neve med frokostblanding.

 

SLIK VURDERER DU FROKOSTBLANDINGER:

Hvor mye fiber?
Over 10 g fiber/100 g = Veldig bra
7-10 g fiber/100 g = Bra/Godkjent
Under 7 g fiber/100 g = Ikke bra


Hvor mye sukker?
Under 15 g sukker/100 g = Veldig bra
15-22 g sukker/100g = Bra/Godkjent
Over 25 g sukker/100g = Ikke bra

Hvor mye fett?
Under 7 g fett/100 g = bra

Når jeg har sett litt på tester av frokostblandinger og sånn som har blitt gjort har følgende blitt rangert som de sunneste/beste valgene:
* Axa Go`dag Blåbær
* Quaker Havre Fras
* Axa Go`dag Frukt
* Weetabix Original
* Axa 4korn

De mest usunne/verste valgene:
* Quaker Crüsli Sol frokost
* Kellog`s Honni-Korn
* Nestlé Nesquick Frokostblanding
* Kellog`s Choco Pops Crunchers
*Quaker Crüsli 4 Nøtter
* Weetabix Weetos Sjokolade 
* Corn Flakes

Jeg spiser Kellogg`s All Bran Regular som frokostblanding med skummet melk. Den har en naturlig søtlig smak og metter godt. Frokostblandingen har nok et litt høyt sukkerinnhold enn det som er ønskelig, men i en test fikk den allikevel en femmer på terningen.

Næringsinnhold:

356 kcal per 100 gram
15 gram fiber per 100 gram
22 gram sukker per 100 gram
2 gram fett per 100 gram


(Ja, jeg er trøtt. Men nå skal jeg på trening og areostep! Begynner ikke på skolen før 13.00 i dag, og siden jeg har planer i kveld tar jeg den planlagte treningen nå. Deilig start på dagen! 🙂 )

Husk også at du enkelt kan lage din egen sunne frokostblanding, her kommer et par oppskrifter til inspirasjon:

 

 

Nøttemüsli

500 g havregryn
125 g kli
150 g grovhakkede pistasjenøtter
150 g macadamianøtter, grovhakkede
150 g pecannøtter, grovhakkede
150 g tørkede aprikoser, hakkede

Rrist de ubehandlede nøttene i 7 – 10 minutter i ovnen på 150 grader. Bland så sammen og ha på en lufttett boks.

Hjemmelaget frokostblanding

1 pakke lettkokte små havregryn
1 pakke havrekli eller kruskakli for mer fiber
1 pakke 500gr rosiner
1 pakke solsikkekjærner
1/2 pakke linfrø
1 pakke grovhakkede mandler

Ingrediensene blander du sammen i en stor bolle og oppbevarer i oppbevaringskrukker eller på annet vis- tørt og mørkt i romtemperatur. Blandingen smaker godt blandet med litt kanel og med skummet kulturmelk eller yoghurt naturell.


Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

6 kommentarer
    1. Hvordan er havregryn i forhold til næringsinnhold og sånn? 🙂 Er veldig glad i det og spiser det nesten hver dag til frokost, er det “greit”?

    2. Hei Eline! Havregryn er et sunt, naeringsrikt og godt frokostalternativ for aa si det enkelt og greit. Men jeg skal utdype svaret mitt naar jeg kommer hjem i kveld! 🙂

    3. Havregrynsgrøt med 1 dl (ca 35-40 gram) havregryn og 2,5 dl vann gir rundt 120-130 kalorier per porsjon. Spiser du tørr havregryn + melk så blir det annet kalori-forhold, men ikke noe “å være redd for” og du får jo samme næring fra grynene pluss vitaminer og kalsium fra melken. Uansett så er havregryn en ypperlig frokost og start på dagen fordi den gir deg et stabilt blodsukker, holder deg mett lenge med et stabilt blodsukker, og du får i deg masse gode næringsstoffer med langsomme karbohydrater og proteiner. Et tips for å variere om du vil variere litt, er å strø noen nøtter oppå for enda mer energi og sunne fettsyrer! 🙂
      Havre er forresten veldig bra for hjerte og blodomløp:)

    4. Hei! Supert innlegg, likte det veldig godt. Tenkte jeg skulle prøve All-Bran, siden jeg hører så mye om den, men jeg har ingen kjøkken vekt:/ Hvor mye veier 1dl, egentlig?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg