Ja, de er viktige, men…

Jeg snakker om de derre vitaminene, disse viktige næringsstoffene som vi faktisk ikke kan leve uten. Og mange er sikkert redde for at de ikke får i seg nok vitaminer, men det er ingen grunn for bekymring hvis du har et normalt norsk kosthold. Vitaminer trengs i små mengder for en normal metabolisme, og de anbefalte tilførselene av vitaminer ligger langt over minstebehovet og inneholder derfor en stor sikkerhetsmargin. “Yeah!” Selv om enkeltindivider har et lavt inntak av enkelte vitaminer, trenger ikke dette å bety at man har vitaminmangel. For å vite om du har vitaminmangel må du ta kliniske og laboratoriemessige undersøkelser. 

Det kan også være greit å vite at gode vitaminkilder er matvarer som gir størst andel av den totale vitamintilførselen. Dette betyr at matvarer du bruker regelmessig vil ha større betydning i forhold til en bestemt matvare som har et høyt innhold av et bestemt vitamin. (Ergo, å kun leve på appelsiner og paprika fordi du har hørt at det har et høyt innhold av C-vitamin vil ikke nødvendigvis beskytte deg mot influensa. Du vil få et sterkere og bedre immunforsvar ved å ha en jevn og stabil tilførsel av flere ulike vitaminer gjennom et normalt kosthold. Vitaminer får du jo dessuten fra flere matvarer enn frukt og grønnsaker – det virker som at mange tror at det er derfor man skal spise disse matvarene. Ikke misforstå meg, JA, selvfølgelig får du mange nyttige næringsstoffer fra frukt og grønt, men husk også at du trenger vitaminer fra dyreriket, kornvarer osv. Jeg kommer tilbake til hvert enkelt vitamin i kommende blogginnlegg i ukene fremover 🙂 )

Jeg har kommet i gang med lesingen og jeg tenkte at det er vinn-vinn-situasjon til å lage litt forskjellige, korte blogginnlegg om det jeg leser og lærer. Noe av informasjonen vet du/dere sikkert fra før, men det kan alltid være greit med en oppfrisking. 

Så, første bolken i semesteret omhandler altså vitaminer og før jeg begynner med å skrive innlegg om hvert enkelt vitamin tenkte jeg å bare gi en kort oversikt over vitaminene:

Fettløselige vitaminer: A-, D-, E-, og K-vitamin. Vannløselige vitaminer: B- og C-vitamin.

FUN FACT: De fettløselige vitaminene kan lagres i kroppen i forhold til de vannløselige. Dette betyr at de vannløselige må tilføres oftere i små doser, mens fettløselige kan tilføres sjeldnere i større doser. (K-vitamin er egentlig et unntak – jeg skal forklare senere)

Tenkte å ta for meg A-, D-, og K-vitamin i forskjellige blogginnlegg løpet av de neste dagene, så følg med om du er like interessert i ernæringsemnet som meg. 🙂

– Silje Bjørnstad – 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg