Kosthold – anbefalinger og tips

Er det ikke rart at det å praktisere det teoretiske skal være så vanskelig? Fordi mange spør meg om “hva er et sunt og variert kosthold?”. Og det å gi individuelle tips og råd til noen der du ikke vet om personens kostholdvaner og lignende vil være utfordrende. Derfor anbefaler jeg alle å titte innom norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet utgitt av Helsedirektoretet. Disse anbefalingene gjelder primært for friske mennesker uten spesielle behov (ikke har noen form for matintoleranse, matallergi, sykdom osv), altså hovedgruppen av befolkningen. Anbefalingene tilfredstiller de primære behov for næringsstoffene (karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer, mineraler), inntak av salt, inntak av alkohol og anbefalinger for fysisk aktivitet. 

Anbefalingene gir forutsetninger for generelt god helse og minster risikoen for sykdommer som har stor sammenheng med kostholdet. (For eks diabetes type 2, overvekt, hjerte-karsykdom)

Last ned publikasjonen i PDF-fil her.  

I korte trekk:

Karbohydrater bør bidra med 50-60 prosent av energiinntaket. Inntaket av kostfiber for voksne bør være 25-35 gram/dag. Tilsatt sukker bør ikke bidra med mer enn 10% av det totale energiinntaket. (Eksempel: har du et kaloribehov på 2000 kcal per dag så skal ikke tilsatt sukker bidra med maksium 200 kcal eller 50 gram sukker – dette tilsvarer en halvliter brus….)

Protein bør utgjøre 10-20 av energiinntaket. Fett bør utgjøre 25-35 av det totale energiinntaket der 10-15% er enumettet fett, 5-10% er flerumettet fett og mettet fett bør begrenses til 10% av det totalte energiinntaket. (Generelt spiser vi for mye mettet fett og for lite (grove)  karbohydrater her i Norge.)

 

Det er også utarbeidet kostholdsråd her i landet for å veilede befolkningen mer konkret med hva kostholdet bør bestå av. Her er noen utvalgte punktene av totalt tretten hovedpunktene jeg synes er viktigst:

* Det anbefales et kosthold som hovedsaklig er plantepbasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkornsprodukter og fisk. Begrens mengder med rødt kjøtt, salt og tilsatt sukker. 

* Spis minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. (3 porsjoner grønnsaker + 2 porsjoner frukt)

* Drikk vann

* Velg magre meieriprodukter

* Velg minst mulig rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt. Velg magre kjøttprodukter. 

* Spis minst fire porsjoner fullkornsprodukter hver dag

* Spis minst 2-3 fiskemiddager i uken.

 

Dette var altså noen av mine meninger og holdninger. 🙂

Også ønsker jeg folket god helg – for min del er det jobbing som står på planen. 

– Silje Bjørnstad – 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg