BMI – greit å vite.

BMI er sikkert noe du har lest og hørt masse om. Men hva er det det egentlig forteller og kan man stole på dette BMI-tallet alene?

BMI står for Body mass index og sier noe om forholdet mellom høyde og vekt. Man kan regne ut sin BMI med å dividere vekt i kg på høyde, multiplisert med høyde (i meter).

EKSEMPEL: En kvinne veier 65 kg og er 1,73 cm høy, da blir regnestykket:

65 kg / (1,73 x 1,73) = 65 kg / 2,9929 =  BMI 21,71. 

BMI klassifiseres på følgende måte:

under 18 = undervekt

18.5-24.9 = normalvekt

25-29.9 =overvekt

30-40 = fedme

over 40 = sykelig fedme

Det som allikevel er viktig å huske på er at BMI ikke skiller mellom fett og muskler, derfor kan to ulike personer ha samme BMI, selv om den ene er overvektig og den andre egentlig er normalvektig, men som har mye muskler. Muskler veier nemlig mer enn fett og BMI bør derfor vurderes sammen med hvor på kroppen fettet sitter.
MAGEFETT og overvekt hvor fettet hovedsaklig er sentrert rundt mageperioden er i større grad enn annen type overvekt koplet til hjerte- og karsykdom. I tillegg øker risikoen for disse sykdommene blant de som i tillegg røyker og er i dårlig fysisk form. Med andre ord så kan disse risikofaktorene forebygges! Hvordan? Gjennom kosthold og økt fysisk aktivitet naturligvis. 
En BMI over 27 regnes for å være grensen hvor risiko for sykdom øker. Og husk at et balansert og variert kosthold samt daglig bevegelse legger grunnlaget for et liv med god helse og dermed mindre risiko for å utvikle livstilssykdommer. OG det er bedre å være i god fysisk form med litt overvekt, enn å være normalvektig men i dårlig form. Så kom deg ut i vårsola og nyt varmegrader, tskjorte-vær og fuglekvitter for de som måtte sette pris på det.
– Silje Bjørnstad – 


5 kommentarer
    1. hei. jeg sliter med spiseforstyrrelser har i en rekke år hørt at en bmi under 20 er regnet som under vekt, eller ihvertfall at en bmi på 18,5 er for lav. dette gjør meg usikker, fordi jeg har sett noe steder at det står 18,5. nå skriver du også at det regnes som en normalvekt. men er dette helt korrekt?

    2. Hei! Det er nettopp dette som er poenget mitt, at BMI alltid ikke vil være til å stole på i alle sammenhenger.
      Du sier du har spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelser kan også variere i ulike kategorier- “hva slags type spiseforstyrrelse” og “hvor lenge har du hatt det” vil være sentrale spørsmål, også når det gjelder i forhold til å sammenligne det med BMI.
      Har du for eksempel hatt en BMI på under 18,5 lenge og nå har “nådd 18,5” betyr jo ikke dette å bety at du er frisk eller at du nå er normaltvektig i forhold til det kroppen din var før du fikk en spiseforstyrrelse.
      Vi har alle ulike kropper og derfor vil vi også ha ulik BMI og kroppssammensetning.
      Ikke beregn om du er undervektig eller ikke utifra BMI om du har spiseforstyrrelse, du blir ikke frisk om du når en “normal” BMI, spiseforstyrrelser er en psykisk lidelse og sånne type tall og målinger blir derfor feil å forholde seg til. Tall generelt og spiseforstyrrelser er virkelig ikke noen gode mål og passer ikke godt sammen…..
      Men BMI kan fungere godt som generelle mål på friske mennesker slik at de selv kan se hvor de står i forhold til hva som anbefales/er normalt. 🙂
      Håper dette ga deg noe bedre svar og forståelse? 🙂
      Send meg gjerne en mail om du har flere spørsmål om spiseforstyrrelser eller BMI.

    3. joda.. ser den og vet akkuratt hva du mener. litt av poenget mitt er også det at det blir så mye fokus av lege og psykolog på bmi og vekt om du har spiseforstyrrelse. det er liksom bmi-målinger hele tiden, og jeg opplever det slik at det ofte blir til at om du får en høy nok bmi så er du stort sett frisk. men slik er det ikke. som du sier er det en psykisk lidelse.
      takk for svar. glad du tar kommentarene på alvor og tar deg tid til å svare.

    4. Ja, det er dessverre synd at mange leger og psykologer ikke skjønner alvoret når det gjelder spiseforstyrrelser for selv om man “spiser seg opp” og når et viss veiepunkt er jo ikke det et riktig mål for en som har sykdommen!! :/
      Veien til å bli frisk handler virkelig ikke om tall, verken vektmessig eller i form av BMI eller at man spiser så og så mange kalorier om dagen.
      Jeg har tro på at det å snakke og dele sine tanker og samtidig lage små delmål mot en friskere hverdag vil være svært viktig i stedet for at “nå skal jeg opp ti kilo så er jeg frisk”.
      Et delmål kan for eksempel være å innta en matvare man lenge har unngått, gå på butikken og ikke sjekke næringsinnhold på absolutt alt man kjøper, spise noe man lenge har nektet seg selv å spise og lignende. Veien mot å bli frisk er ikke gjort på noen få dager eller uker.
      Det er utrolig vondt at mange opplever helsevesenet på denne måten.
      Jeg håper du får hjelp og det å bare erkjenne at du har et problem er et stort skritt i riktig retning! 🙂 Lykke til <3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg