God helse – gode matvaner

En god helse handler om å kunne utføre og gjennomføre de arbeidsoppgavene og utfordringene man har i hverdagen, både psykisk og fysisk. Et godt og sunt kosthold sammen med regelmessig fysisk aktivitet har uten tvil mye å si for å ha en god helse.

Når det gjelder kosthold er det nok for mange enklere sagt enn gjort. Det er mange som ønsker eller i hvert har tanker om å enten forandre eller forbedre sitt kosthold ved å få bedre og sunnere matvaner. Et viktig stikkord her er planlegging. For selv om du har store planer om å legge om til en sunnere livsstil, kan ofte handlelisten din forbli den samme. Handlingene skjer automatisk. Det er vanskelig å endre vaner, selv om du kanskje vet du burde. 

Et enkelt eksempel er når du og den/de du bor sammen sitter i sofaen en kveld og ser på TV. På bordet  står det fremme et fat med enten sjokolade eller oppskjært frukt eller grønnsaker med dipp. Mest sannsynlig forsyner du deg av dette, mer eller mindre uavhengig om du faktisk har lyst på eller ikke. Du vet svaret på hva som er det sunneste valget å sette frem. 

Det handler veldig mye om hva slags mat du har tilgjengelig hjemme.  Planlegg eller hvert fall ha en ide om hva du skal kjøpe og spise FØR du går på butikken, FØR du gå på trening, FØR du går på jobb og så videre.

I dagens samfunn er det videre dessverre altfor stort fokus på vekt, på flere mulige måter. Vi ser bilder av supermodeller og tynne Hollywood-kjendiser, samtidig så leser vi artikler om hvordan man skal unngå overvekt og ikke minst hvordan man enklest mulig måte skal bli kvitt “ekstrakiloene”. Er dette god helse? Er det en god helse for kroppen å enten sulte seg i flere dager, miste muskelmasse og minske konsentrasjonsevnen ved å ikke innta mat? Eller er det en god helse å sette kroppen på “ekstremdiett” eller “2-ukers-suppekur” fordi man ønsker å gå ned noen kilo? Jeg har liten tro på at det er sunt, verken for den fysiske delen eller den psykiske delen av kroppen.

Og mye av denne informasjonen om hvordan man kan på kortest mulig tid få det perfekte kroppsideal finner man i mediene. Jeg jobber selv i den bransjen og jeg vet så inderlig godt at mye av dagens medieverden handler om tall. Det å selge mest mulig, det å ha flest lesere. Og selvfølgelig, slik må det være, men samtidig er det derfor viktig for mottaker å kunne bearbeide og klare å stille seg kritisk til den informasjonen/de bildene man får slengt i trynet.

Jeg må bare komme med et eksempel, for tidligere i uka hadde VG en forside der det stod noe lignende som:  “Spis frokost og du har mindre risiko for diabetes type 2”.

Selvfølgelig er det mange positive effekter ved å spise frokost, og selvfølgelig er det godt mulig at frokost kan være en medvirkende faktor for å minske risikoen for type 2 diabetes. Men ofte blir det fremstilt så lite nyansert, for selv om du da begynne å spise frokost så betyr ikke det automatisk at du plutselig er “trygg” for denne livsstilssykdommen! Andre ting som påvirker er selvfølgelig det helhetlige bildet av persons totale matinntak, fysisk aktivitet med gener bare for å nevne noe.

Med andre ord, det er lov til å bruke hjernen og tenke over det du leser. Det er så mye mer og flere enkeltdetaljer jeg kunne ha sagt om dette, men det kunne fort ha blitt et innlegg med samme lengde som en skolestil. Uansett så tenk alltid over hvordan kan du nyttiggjøre deg av denne informasjonen til ditt eget beste. 

 

Så JA TIL  MER FOKUS PÅ HELSE! Husk forresten i disse “vekt-hysteri-tider” at det er farligere å være tynn og lite trent enn å være overvektig og være bra trent… Ironisk nok så må fokuset være på helsa uten at det går på helsa løs. Og mye starter i hodet. 

– Silje Bjørnstad – 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg