Jeg inspirerte mamma…

… til å sjekke kolesterolverdiene sine i forbindelse med kampanjen “Sjekkedagen” etter at jeg skrev om det på bloggen, les her: Skal du sjekke deg?
Og etter en telefon fra nettopp mamma som kunne informere om ikke helt optimale resultater, så skjønner jeg at jeg må følge opp det innlegget med å komme med tips til hvordan man kan senke det dårlige kolesterolet i blodet og tips til et hjertevennlig kosthold. 

Hva er kolesterol?
Kolesterol er fettstoffer som vi trenger og kolesterol er nødvendig i blant annet cellemembraner, og kolesterol er viktig for dannelse av kjønnshormoner og gallesalter. Kroppen kan lage kolesterol selv og noe blir også tatt opp fra maten vi spiser. 

For at kolesterol skal kunne fraktes rundt i kroppen har vi lipoproteiner: LDL og HDL. LDL blir ofte referert til som det “dårlige kolesterolet” og HDL som “det gode kolesterolet. For mye LDL fører til økt risiko for hjerte- og kardsykdommer da dette kan avleires i årevegge og føre til at årene tettes igjen; arterosklerose/åreforkalkning. Åreforkalkning kan igjen føre til hjerneslag og problemer med hjerte som for eksempel angina og akutt hjerteinfarkt. 

VERDIER FOR KOLESTEROL:

  Tilfredsstillende Lett forhøyet Moderat forhøyet Klart forhøyet
Totalkolesterol lavere enn 5 mmol/l 5-6,4 mmol/d 6,4-7,8 mmol/l Over 7,8 mmol/l

 

Ikke få panikk om du skulle ha litt over 5 mmol/l, men alle med noe forhøyet totalkolesterol har godt av å gjøre noen forandringer i kostholdet og andre levevaner. Både fysisk aktivitet og røykeslutt påvirker kolesterolet i gunstig retning (man får en bedre fordeling mellom det gode og det dårlige kolesterolet). Den viktigste kostfaktoren er fettbalansen. Ved å erstatte mettet fett med umettet fett, kan man oppnå lavere kolesteroltall. Har du over 7,8 mmol/l bør du gå til din fastlege for videre oppfølging. 


Så det vil være lurt å velge magre melk- og meieriprodukter, magre kjøttprodukter (velg for eksempel karbonadedeig, kyllingfilet, skjær bort synlig fett på osv) grove kornprodukter/mer fiber, spis mer fisk, kutt ned på sukkerinntak, kutt ned på ferdigprodukter og salt, spis mer frukt og grønt, og pass deg for kokekaffe og presskannekaffe da dette inneholder et fettstoff som heter cafestol som øker kolesterolet (filterkaffe og pulverkaffe har ikke samme virkning).  Olivenolje og rapsolje har vist seg å være ekstra gunstige for hjertet.
Transfett er alltid fy-fy og dette er noe man uansett bør unngå å få for mye av! I tillegg til å øke det dårlige kolesterolet vil transfett også gi en økning av triglyserider i blodet og øke kroppens produksjon av betennelsesfremmede faktorer. Transfett finner du i produkter som har lang holdbarhet – for eksempel ferdiglagde kaker og kjeks, chips og frityrstekt mat som pommes frites.  

Noen matvarer som er spesielt gunstig for kolesterolet: Havre, hvitløk, laks, løk, olivenolje, mandler og valnøtter, avokado, bønner, jordbær, epler og gulrøtter. 

Jeg skal selv sjekke kolesterolverdiene på et Boots Apotek i løpet av dagen! Jeg har aldri gjort det før så blir gøy å få en pekepinn på hvordan det egentlig står til med kolesterolnivået.  😀

Når det er sagt så er det greit å vite at ditt kolesterolnivå bestemmes av flere faktorer enn bare kosthold og kroppsfasong: kjønn, alder, genetiske forhold, livsstil og eventuelle medikamenter.

Så lytt til hva min kloke pappa skriver:

Og jada pappa, det vil være lurt å gå til legen for eventuell videre behandling ved forhøyet kolesterolnivå, men det er uansett greit å benytte seg av en gratistest slik at du kan få en anelse om hvordan det ligger ann vet du. 

(Jeg helgarderer med solbriller og regnjakke-lignende jakke i dagens ustabile værsituasjon.)

God onsdag!

– Silje Bjørnstad – 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg