Mange tror kanskje at en ernæringsfysiolog….

….er en person som sitter på et kontor og som hovedsaklig gir råd til folk som ønsker å gå ned i vekt, ønsker å spise mer frukt og grønt eller som lurer på hva slags knekkebrød-produkt som er sunnest.

Men det jo så mye mer vi kan bidra med! Kroppen fortjener at man har et fokus på riktig kost og ernæring gjennom hele livet spør du meg, men har du noen gang tenkt på at i ulike stadier i livet bør man tenke ekstra nøye gjennom kosten og inntaket av ulike næringstoffer/vitaminer/mineraler?

For eksempel når man er i perioder hvor man vokser og kroppen utvikler seg (barn og unge), eller når man er gravid og skal livnære et foster i ni måneder, eller når man ammer og skal fortsette å gi mat og næring til det nye familiemedlemmet, eller når man har blitt eldre og kroppen er kanskje mer utsatt enn tidligere for sykdommer og infeksjoner.

Her er bare noe av det en ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med:

* Kosthold ved ulike allergier og matintoleranse

* Kosthold til gravide og ammede

* Kostholdsforedrag

* Næringsinnhold i mat

* Næringsbergening i måltider/oppskrifter/matvarer

* Kosthold til barn og unge

* Kostold til eldre (både hjemmebeboere og pasienter på sykehjem/eldrehjem)

* Kosthold til kreftpasienter

* Kosthold ved livstilssykdommer: Diabetes type 2, overvekt og fedme, hjerte-og-karsykdom, hypertensjon

* Kosthold og kantinemeny på jobben

* Vegetarianere

* Trenddietter

* Ned/opp i vekt

* Tips til sunne mellommåltider

* Sunnere livsstil

 Etc etc etc etc etc 😉

Og i dette innlegget skal jeg komme med et ekstra tips til folk med cøliaki og nedsatt gutenintoleranse (proteinforbindelsen gluten finner man i kornsorter). Jeg har nemlig nettopp sett på kostholdet til ei venninne som har cøliaki og kom over denne informasjon som kan være ganske nyttig for folk i denne gruppen: 

Ingredienslister.

Det ikke bare ordet «gluten» som betyr at matvaren/produktet inneholder gluten. Her er en liste som kan bety at det finnes gluten i matvaren og som du derfor bør unngå om du er usikker:

  • hvetemel, hvetekim, hvetekli, hvetesirup, spelt/dinkel, helkorn, durumhvete, triticale, rugmel, byggmel, semulegryn, puffet havre, puffet hvete, havre, havremel, havregryn, havrekli, strøbrød, malt, nudler, makaroni, buljong, spagetti, fullkorn, griljeringsmel, gryn, grynmel, hydrolyserte proteiner, hydroliserte vegetabilske proteiner, kavring, soyasaus.

Glutenfrie produkter som mange tror betyr at produktet inneholder gluten, men som man trygt kan spise:

  • maltose, glutamat, glutaminsyre, bokhvete, maltodextrin, polentagryn, sagogryn, soya, maltorama, stivelse (for eks potet , ris eller maisstivelse), johannesbrødkjernemel, guarkjernemel, e-stoffer/tilsetningsstoffer

Fun Facts:

  • 85-90% av cøliakere tåler hvetestivelse og får ikke symptomer av dette

  • Noen glutenfrie melblandinger med hvetestivelse: Toro fin/grov, Premix, Semper, Finax.

  • Noen glutenfrie melblandinger uten hvetestivelse: Finax italiensk, Jyttemel, Glutano melblanding,

  • Øk fiberinnholdet i baksten ved å for eksempel tilsette fiberhusk,  linfrø.

 

– Silje Bjørnstad – 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg