Test av bordmargarin

Etter ønske fra ei venninne om test av hvilke smør man bør velge til å ha på brødskiva har jeg sett på 8 ulike bordmargarin-varianter for å se hvilken som kan betraktes som det sunneste. Jeg gjør oppmerksom på at smak ikke er blitt vurdert og at jeg har konsentrert meg om næringsinnhold, fettfordeling, antall kalorier og innhold av vitamin A, D og E.

Videre vil jeg også påpeke at jeg er fullstendig klar over at det er mange meninger og holdninger angående om mettet fett er så farlig som mange skal ha det til, samt at en del forskning kan tyde på at fett fra smør og melkeprodukter ikke er fullt så skadelig som man har trodd frem til nå.

Allikevel holder jeg meg til de offisielle kostrådene når jeg skal vurdere ulike produkter, og i denne testen vil derfor umettet fett være å foretrekke fremfor mettet fett:

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet 

    • Velg meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker. 
    • Meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør, bør begrenses. 
    • Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede meieriprodukter.

Smør blir laget av fløte, mens margarin først og fremst blir laget av oljer og fløte. Rent smør vil være rikere på mettet fett enn smørbladet margarin og plantemargarin. Hva slags type fett det er i margarinen avhenger av hva slags olje som er blitt brukt. Det er store variasjoner på kaloriinnhold i de ulike smørtypene og det er derfor mange kalorier å spare ved valg av bordsmør hvis man tenker på dette. 

Mye mettet fett og høyt kaloriinhold har derfor trukket ned, mens et høyt innhold av umettet fett (enumettet og flerumettet fett) samt høyt innhold av vitamin A, D og E har telt positivt. 

 

 

Førsteplass: 

Vita Hjertego Lett: Høyt innhold av umettet fett i forhold til mettet fett. Høyere innhold av vitamin E samt mindre kalorier per 100 gram i forhold til den originale varianten Vita Hjertego gjør at denne går av med førsteplass! KARAKTER 6.

Soft Flora Lett: Deler førsteplassen med Vita Hjertego Lett. KARAKTER 6. 

 Soft Flora Original og Vita Hjertego: Bra fordeling mellom umettet og mettet fett, men noe høyere kaloriinnhold enn lettvariantene gjør at disse ikke når helt til topps. KARAKTER 5.

 


Brelett: Bra fettfordeling og mye smørsmak for lite kalorier, men lite innhold av vitamin E. KARAKTER 4. 


Soft Flora Spesial: Høyt innhold av umettede fettsyrer og testens høyeste innhold av vitamin E, men høyt kaloriinnhold. KARAKTER 4. 


First Price Bordmargarin: Høyt innhold av mettede fettsyrer samt noe lavere vitamin D-innhold i forhold til de andre bordsmørvariantene. KARAKTER 2.



 Bremykt: Høyeste innhold av mettet fett pluss mange kalorier per hundre gram gjør at denne havner nederst på denne lista. KARAKTER 2. 

KONKLUSJON: Velg lettmargarin-variantene for en gunstig fettsyresammensetning, de har et bra innhold av vitamin A, D og E, samt at de inneholder en god del kalorier mindre enn orginal-variantene av samme type. 

– Silje Bjørnstad – 


(Copyright bilder: Produsentene)

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg