Trenddietter del 2: GI-kost, Sone-dietten og The South Beach Diet

LAV GI-KOST: Fedon er kanskje en av de mest kjente personene som fremmer denne type kosthold. Dette kostholdet har som grunnlag at man bør velge karbohydrater med lav glykemisk indeks slik at blodsukkeret er mest mulig stabilt som igjen vil påvirke matinntak og dermed muligens vektendring, risiko for utvikling av hjertesykdom og GI kan fungere som et godt verktøy for diabetes-pasienter.

 

Enkelt forklart kan glykemisk indeks si noe om hvordan karbohydratene i maten påvirker blodsukkeret i kroppen. Mat med høy GI vil gi en rask stigning, mens mat med lav GI vil gi en jevnere og langsommere blodsukkerstigning.

Men det er også knyttet opp praktiske utfordringer/problemer med å bruke GI som verktøy fordi en matvare spises skjeldent alene og hele måltiden vil ha noe å si på hvordan blodsukkeret blir påvirket. Det kan også gi et “falskt” bilde på hva som kan betegnes som “sunne” og “usunne” matvarer. 

SONE-DIETTEN: Tanken bak dette kostholdet er at man skal finne “sin sone” som angir en euforisk tilstand av maksimal fysisk, mental og psykologisk ytelse. Videre betyr dette at man skal følge en diett som stimulerer kroppens produksjon av eikosanoider (ulike signalstoffer) og i praksis skal man spise 5 måltider hver dag der hvert måltid settes sammen med en helt bestemt mengde proteiner, fett og karbohydrater: 30E% fra proteiner, minst 30E% fra fett og 40E% fra karbohydrater. 

THE SOUTH BEACH DIET:
Her fokuserer det på å spise riktige karbohydrater (med lav GI) og sunt fett (umettet) samt mye proteiner av høy kvalitet.

Dietten er delt opp i tre ulike faser der hver fase fokuserer på hvilke type matvarer som er “lov” og ikke.

 

Som dere sikkert ser så fokuserer disse tre diettene på mye av det samme: Kost med karbohydrater med lav GI, høyt proteininnhold og fokus på å velge riktig fett. Og studier har vist at kost med lav GI og høyt proteininnhold kan være med på å gi en bedre blodsukkerkontroll hos pasienter med diabetes type 2 samt at det er lettere å holde vekten etter man har gått ned i vekt. 

MEN ikke ta helomvending i kostholdet fordi du har lest at “NÅ skal du spise sånn og sånn”. Bruk sunn fornuft og følg et kosthold du kjenner kroppen og helsa di trives best med, både fysisk og psykisk. Det viktigste er at det du putter i deg skal fungere som det optimalet drivstoffet for DEG: I N D I V I D U A L I S E R I N G.

 

 

– Silje Bjørnstad – 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg