Slik spiser du billig, sunt og godt

Tjohei!

Jeg skrev tidligere i uka at jeg skulle komme med noen tips til hvordan du kan få til gode og sunne matretter samtidig som du unngår de dyreste ingrediensene, så her er noen matvarer jeg mener man alltid burde ha i kjøkkenskapene:

Havregryn – Havregrøt laget på melk eller vann er raskt, enkelt, sunt og godt. Varier havregrøten ved å toppe med for eksempel søtningsmiddel og kanel, bær, tørket frukt, mandelflak eller hakkede nøtter. Havregryn kan også brukes i brødblandinger, bakverk, vaffelrøre, pannekaker og andre bakverk. Gir god metthetsfølelse og er rik på blant annet fiber, E-vitamin, sink, magnesium, jern og B-vitaminer. 

Egg – En god proteinkilde som også inneholder mange viktige vitaminer, med unntak av vitamin C. Egg er en viktig basisvare i mange retter eller være hovedingrediens selv slik som i omelett, kokt egg, eggesalat og eggerøre. 

Krydder og urter – Dette er viktige ingredienser, men som mange kanskje har lett for å glemme. Invester i et utvalg av krydderglass, ferske og tørkede urter og bruk det til å variere smaken på rettene dine. Gode krydderblandinger som jeg selv er fan av er oregano, paprikakrydder, spisskummin og chilipulver. 

Bønner og linser – En billig og god proteinkilde som kan brukes i salater, gryteretter, supper og generelt som tilbehør til middagen. Rikt på blant annet B-vitaminer (særlig folat og tiamin), jern og magnesium. 

Fryste bær – Perfekt hvis man får lyst på noe søtt. Lag for eksempel smoothies eller milkshake ved å putte en blanding av fryste bær i blenderen sammen med litt melk eller juice og eventuelt litt søtningsmiddel. Yumyum! 🙂

Frukt og grønt – dette ER billigere enn snop samme hva du måtte si. Et eple eller en banan koster cirka 5 kroner, en 100 grams-sjokolade koster rundt 15-20? (Jeg kjøper aldri dette så nå aner jeg faktisk ikke hva prisen er…) I tillegg er frukt og grønt selvfølgelig mye sunnere og mer næringsrikt for kroppen din.

Nøtter og frø – Nå før jul var det jo tilbud på mandler i løsvekt, men dessverre er det få butikker som har dette hele året. Derimot så kan du spare en del ved å kjøpe nøtteposer i stedet for nøtter i løsvekt. Nøtter er ypperlig å ha med seg “på farten”, og de smaker også godt i for eksempel salater og wok. Solsikkefrø, gresskarfrø, sesamfrø og andre sorter har god holdbarhet og er ypperlig til å variere for eksempel brødmikser, salater og rundstykker. Dette fungerer også som god og sunn snacks!

Grønnsaksblandinger – Fyll opp fryseren med fryste grønnsaksblandinger så har du ingen unnskyldning for å ikke spise grønnsakene dine. Dette tar MAKS 5 minutter å tilberede (2 minutter for å koke opp vannet, 2 minutter for å koke grønnsaker i det kokende vannet og 1 minutt der du tømmer ut vannet og legger grønnsakene dine på tallerkenen – Schmækk! 😉 )

Fullkorn – Velg fullkornsvariantene av basisvarer som pasta, ris, brød og lignende. Disse er mer næringsrike (høyere innhold av vitaminer/mineraler/fiber), metter mer og du vil få en jevnere blodsukkerstigning. 

Ikke kast mat – vær kreativ og bruk eventuelle karbonadedeigrester, fiskefileter, kyllingbiter eller hva det nå enn måtte være til å lage en ny rett! Krydre med et nytt krydder, lag en ny saus, lag en god “restemat-salat” etc. 

Og ikke minst, det handler om planlegging og hva du har tilgjengelig. Unngå usunne spontankjøp men ha en ide om hva du skal spise etter skolen, hva som fungerer som et kjapt og sunt mellommåltid, hva du skal spise til middag og så videre. Bare sørg for å ha de sunne ingrediensene tilgjengelig hjemme slik at du “ikke har noe valg”, så blir det også enklere å realisere ønsket om en sunnere hverdag. 😉

– Silje Bjørnstad –

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg