hits

På fremsiden av Dagbladet: "Sjokkfunn om lavkarbo" (Resultater fra LCHF-prosjekt)

Jaja, så fikk avisa Dabladet smelt opp en ganske så heftig og "skremmende" forside på bakgrunn av lavkarbohøyfett-diett-forskningsprosjektet jeg og 16 andre jenter var med i for noen måneder tilbake. At avisene vinkler informasjon på sin egen måte for å selge flest mulig fremsider er jo ikke no nytt. Og noen ganger kan det derfor være greit med en liten "oppklaring" - eventuelt tilleggsopplysninger for de som ikke måtte lese hele artikkelen i avisen, men bare ser dagens forside.

Samtidig vil jeg få frem at studien er fortsatt under arbeid, og resultatene er derfor foreløpige. 

Fra artikkelen i Dagbladet:

" - Det gjennomsnittlige vekttapet var to kilo på de tre ukene de gikk på dietten. Det vi likevel så var at etter bare en uke på normal diett gikk deltagerne opp igejn 56 prosent av dette vekttapet. Noe av forklaringen kan være at når du kutter karbohydrater i kosten så vil glykogenlagret i muskler og lever tømmes. Vi har rundt 500 gram glykogen lagret i kropen, og hvert gram biner rundt tre gram vann. Når du tilfører kroppen karbohydrater igjen vil glykogenlagrene fylles og væsken kommer tilbake og vekten går opp igjen, forklarer Ditta Valsdottir" (forskning- og prosjektsleder).

" - De fleste studier av lavkarbo er gjort på overvektige personer i forbindelse med vektreduksjon, og vektreduksjonen forbedrer mange av de parametere som lavkarbo forverrer. Derfor fremstår resultatet av slike studier bedre enn det i virkeligheten er. Resultatene fra denne studien, og tidligere studier, viser at du skal være forsiktig med lavkarbo, og sjekke blodverdiene dine når du går på en slik diett, sier overlege Kjetil Retterstøl."

I tillegg var jo jeg selv på informasjonsmøte med forskningsleder og de andre deltagerne i forrige uke, så her kommer de viktigste resultatene:

HENSIKT MED STUDIEN

Formålet med prosjektet var:

1) Undersøke effekten lav-karbohydrat/høy-fett-diett på insulinsensitivitet og lipidprofil hos unge, friske, normalvektige kvinner etter tre ukers periode på LCHF-diett.

2) Undersøke om en akutt treningsøkt (60 min sykling) kunne øke insulinsensitiviteten dagen etter.

RESULTATER

* Etter tre uker på høyfettlavkarbo-diett (minst 70E% fra fett) så ble det sett negative endringer i kolesterolverdiene med signifikante forskjeller i total kolesterol, triglyserider og LDL (det "dårlige" kolesterolet). Endringer i forholdet mellom HDL/Total kolesterol var ikke signifikant. MEN vi alle deltagerne har tatt prøver i ettertid som viser at verdiene er tilbake til det normale og at vi fortsatt er sunne og friske. 

* Ja, deltagerne fikk ned i vekt, men vekten økte igjen etter 1 uke på normalt kosthold (cirka 56% av vekttapet)

* Økning i insulinsensitivitet etter en akutt trening uteblir etter 3 uker på LCHF-diett. Insulinsensitiviteten på dag to blir faktisk dårligere, men det skyldes sannsynligvis kombinasjonen av LCHF-diett og "glukose-sjokk" fra OGTT dagen før. 

Til slutt vil jeg bare få frem at det alltid er viktig å huske på at det vil være individuelle forskjeller og flere faktorer som påvirker eventuell risiko både for det ene og det andre. Og det kostholdet og livsttilen som passer DEG best er ikke nødvendigvis det samme som venninna di eller en arbeidskollega. Veldig enkelt sagt: Man må finne ut hva som funker for seg selv og sin kropp, og som bidrar til at man er frisk og rask.

Og ikke minst: Folk må lære seg til å være kritiske til fremsider og ikke dømme eller påstå noe etter å ha lest en overskrift - og dette gjelder kanskje spesielt i forhold til forskningsstudier som blir fremstilt på denne måten. En ting er funnene i studien som blir publisert, men kan resultatene til 17 deltagere som går på LCHF-diett i kun 3 uker (uten noen nærmere forklaring på hva slags type fett som blir spist osv), brukes til å generalisere til befolkningen ved å stå på fremsiden til en av Norges største aviser som skremselspropaganda?....  

- Silje Bjørnstad - 

FØLG SILJEBJORNSTAD.BLOGG.NO PÅ BLOGGLISTEN - KLIKK HER.

4 kommentarer
Per Tormod Nilsen

Per Tormod Nilsen

Dette er IKKE en sunn måte og slanke seg på,usunt fett er største årsaken til høyt kolestrol og hjerte og kar sykdommer.Årelang forskning tar ikke feil. Her er riktig måte og bli slank og sprek.

http://www.rbnett.no/Aktiv/article7205679.ece

Det er vel heller ingen som direkte har sagt noe om dette er "riktig" eller feil måte å slanke seg på.

Et såkalt "lavkarbo"-kosthold vil bestå av flere faktorer som kan påvirke helsen både positivt og negativt i tillegg til at et "lavkarbo"-kosthold inneholder flere nyanser som for eksempel hvilke type fett man spiser, hvilke type karbohydrater man spiser, fysisk aktivitet, gener og så videre. Så å si om noe er 100 prosent riktig eller 100 prosent feil og som skal gjelde for alle blir i alle fall feil.

Men ja, kul artikkel og helt enig om at alle vil ha godt av styrketrening :)

Jeg har funnet ut at for min egen del, så er "lavkarbo" eneste vektnedgansmulighet. Men jeg går ikke på "høy fett". Jeg spiser nesten ikke noe fett egentlig. Jeg spiser isbergsalat og agurk til hvert måtid ved siden av kjøtt - kylling, fisk eller "biff".. Det er det eneste jeg spiser. Jeg stapper ikke i meg smør, eller drikker fløte - jeg spiser kun grønnsaker og kjøtt. Det fungerer veldig bra for meg, og så langt har jeg bare gått ned i vekt, mens blodet og resten av kroppen er fornøyde (har vært masse hos legen til kontroll)...

Skriv en ny kommentar

Matbloggtoppen Matprat