hits

Nye matprodukter - 3 uker med Grandis - Hva er sunt og ikke sunt?

I forrige uke skrev jeg om nye matprodukter som lanseres i butikkene nå i september og i leserfeltet til artikkelen var det delte meninger om de nye varene. Mange mente for eksempel at dette bare var usunne alternativer, søppelmat og produkter vi ikke har bruk for. 

Ja, det vil alltid være noen produkter og matvarer som er bedre og sunnere enn andre, men det kan virke som et stort flertall automatisk blir skeptiske til mange av produktene bare fordi det er snakk om mat fra frysedisken eller ferdigmiddager. Det er alt for mye fokus på «nei-mat» og «alt som er farlig og usunt». Man skal selvfølgelig ha lov til å ha sine egne meninger om mat og helse, men som objektiv helsejournalist er jeg veldig opptatt av å snakke til den generelle delen av befolkningen og ikke drive med helsejournalistikk som går på helsa løs..

Derfor skulle jeg heller ønske at det ble mer fokus på hva som er BRA, sunt og næringsrikt fremfor å alltid plukke ut det som er mindre bra og at kostholdsråd kommer fra liksomeksperter som driver med skremselspropaganda på «alt man ikke kan spise». For det finnes mye bra, sunn og næringsrik mat i norske matbutikker! Både i meieriskapene, frysedisker, og tørrvare- og hermetikkhyllene, og selvfølgelig i frukt- og grøntavdelingen. 

Noen eksempler er fryste bær, grønnsaksposer, fiskefileter og kyllingfilet som er gode basisvarer i et sunt og variert kosthold. I hermetikkhyllen har man ulike belgfrukter som kikerter, linser og bønner, tomater på boks og pålegg som for eksempel makrell-i-tomat og tunfisk. Fra meieriskapene finnes for eksempel cottage cheese og yoghurter som egner seg godt som et sunt mellommåltid. Vi har et stort utvalg av ulike frø, nøtter, korn og havregryn til å lage egne brød og frokostblandinger. Det er selvfølgelig forskjeller på de ulike produktene innenfor de samme matvarekategoriene, men poenget mitt er at det er fullt mulig å leve sunt og næringsrikt med "vanlig norsk mat" for Ola og Kari Nordmann. 

Blant raske og enkle middagsløsninger finner man både hel- og halvfabrikata, mikro-ferdigretter og lignende. Også her varierer "sunnhetsgraden" blant produktene, men det finnes flere alternativer som fint kan inngå i et normalt, sunt og variert kosthold. Mange ferdigmiddager er faktisk et bra valg til mye annet om man skulle ha dårlig tid eller rett og slett ikke orke å lage middag. Dette er også nå er blitt dokumentert gjennom forskning, og et eksempel på næringsrik ferdigmat er ulike Fjordland-middager som senest denne uka tar et oppgjør mot fordommene:

Ferdigmatindustrien omgis av mange myter. Mange tror at når noe går raskt må noe ha gått tapt underveis. Slik er det nødvendigvis ikke.

 - De analyserte middagene fra Fjordland er like næringsrike som tilsvarende hjemmelaget mat, forteller Ida Synnøve Grini, rådgiver for mat og helse i Nofima (Matforskningsinstituttet - altså et organ helt uavhengig av Fjordland).

- Middagsproduktene i undersøkelsen inneholder de næringsstoffer en kan forvente skal komme fra et normalt middagsmåltid. De analyserte rettene fra Fjordland kan dermed inngå som bidrag til middagsmåltider i et sunt og variert kosthold på linje med tilsvarende hjemmelagde retter, avslutter Grini.

LES HELE SAKEN HER. 

I april i fjor skriver Nofima følgende på sine hjemmesider:  

Det er ofte gjentatt i forskjellige medier at "det ikke finnes næring i ferdigmat". Analyser av fire ferdigmiddager fra Fjordland viser imidlertid at næringsinnholdet i stor utstrekning kan sammenliknes med tilsvarende hjemmelaget mat.

Det er Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning (NIFES) som har gjennomført analysene, mens matforskningsinstituttet Nofima har vurdert resultatene og sammenliknet med hjemmelaget mat.

- Middagsproduktene i denne undersøkelsen inneholder de næringsstoffene en kan forvente skal komme fra et normalt middagsmåltid. De analyserte rettene fra Fjordland kan inngå som bidrag til middagsmåltider i et sunt og variert kosthold på linje med tilsvarende hjemmelagde retter. Men kan med fordel øke innholdet av ulike grønnsaker i sine retter for å tilfredsstille anbefalingene fra myndighetene om å øke inntaket av grønnsaker i befolkningen generelt.

Dette er bare et utdrag fra artikkelen, les hele her. Poenget mitt er at hvis man ikke har tid, ork eller mulighet til å stå å lage enn tradisjonell, sunn middag så er en slik type ferdigrett i mange tilfeller et bra alternativ i forhold til mange andre kjappe matløsninger og det er ingen grunn til å hverken være flau eller få dårlig samvittighet. 

"Er dette produktet sunt?"

Det er sikkert mye som kan bli bedre når det gjelder mat- og drikkeprodukter her i Norge. For eksempel å øke utvalget av kortreist mat, flere økologiske produkter og generelt et større utvalg av mat- og drikkevarer, men likevel er det ingen problem å leve sunt og godt med den maten som finnes i butikkhyllene i dag. 

Jeg får ofte spørsmålet "er dette produktet sunt?". Det vil alltid være noen produkter som er bedre og mer næringsrike enn andre, men samtidig så mener jeg det er viktig å påpeke to ting:

1) For det første så er er vi alle ulike individer med forskjellige kropper og ernæringsbehov. Vi liker forskjellig mat, noen har matallergier, intoleranse og så videre. Så om ett produkt er sunt eller ikke må settes i en helhetlig kontekst der man ser på sitt totale matinntak og kosthold om man skal si noe om hvor næringsrikt og sunt man spiser - det er ikke ett produkt alene som avgjør dette. 

2) For det andre så handler det også om psykologiske faktorer som blant annet hva slags forhold man har til egen kropp, matglede og å finne et kosthold som er en naturlig del av sin livsstil og å tenke litt over hvorfor man spiser som man gjør. Hva ønsker du at maten skal gjøre for din kropp? At det fungerer som energi for kroppen er så klart en viktig ting, men mat er også en avgjørende faktor for om du ønsker å bygge muskler, gå ned i vekt, gå opp i vekt, få en bedre fordøyelse osv.  Kost og ernæring er ikke noe som skal føles belastende og et sunt forhold til mat og matglede kan fort forsvinne hvis det hele tiden er fokus på "ja"- og "nei"-mat og at man stadig tvinger i seg "de sunneste produktene" fordi noen andre mener at dette er det "sunneste av det sunne". Eller at man skal føle seg dårlig fordi man velger noe som andre mener er "usunt". 

Jeg har stor forståelse for at mange blir matforvirret når det gjelder dagens matprat og det evige jaget om å være sunnest mulig. Å være sunnest mulig handler nødvendigvis ikke om bare selve handlingen å putte i seg sunne matvarer, her er det også som nevnt mange psykologiske faktorer som spiller inn. Man skal spise sunn og riktig mat, men samtidig er det her viktig å påpeke at det handler om å spise mat som er sunn og riktig for DEG. Det er vel kanskje derfor det er så mange meninger og tanker på hva som er det mest optimale kostholdet, fordi folk blant annet har ulike erfaringer, forskjellige ernæringsbehov og preferanser. Få gjerne råd og tips av andre, men ikke glem å lytte til den egen kropp. Eksempel: En diabetiker kan ikke nødvendigvis leve på samme kost som en ikke-diabetiker, enkelt sagt. Det handler om å spise riktig for deg.  

"Pizzadietten"

Kjæresten min har også en bachelorgrad i ernæringsfag og er utdannet og jobber som personlig trener. Vi er begge glad i å trene og å spise riktig slik at kroppen får i seg de næringsstoffene man trenger, og som for oss til å føle oss bra og som for oss til å prestere. Søndag for to uker siden hadde vi vært på trening og på kvelden ble søndagsmiddagen kjøpt fra McDonalds. Denne helga ble det både McDonalds-burger OG takeaway-pizza på en og samme dag. Wow! Tenk det, to personer som begge er opptatt av trening og ernæring, men som likevel spiser både takeaway og på Mæccærn. Hvis noen skulle være i tvil: vi lever fortsatt...

Tidligere i år gjorde Fredrik et lite "eksperiment" for seg selv der han spiste han Grandiosa Pizza hver kveld i tre uker, for å se hvilken "effekt" dette hadde. Enten at han skulle bli slappere på trening, gikk opp i vekt eller annet. Han er aktiv styrkeløfter og trener 5-6 ganger i uka og har ellers et normalt sunt og variert kosthold. 

Bildet fra en topptur før "En-grandiosa-på-kvelden-i-tre-uker":Hva skjedde etter 3 uker? Dette bildet er tatt rett etter perioden med "En-Grandiosa-på-kvelden-i-tre-uker":Ikke noe spesielt. Er man i energibalanse, er i aktivitet og ellers spiser sunt og næringsrikt så overlever man helt fint..

LES OGSÅ: Sunt med pizza? 

Så er det sikkert noen som mener at det er helt høl-i-hue at noen med ernæringsutdannelse skriver det her, men jeg håper at folk bare kan puste litt ut fremfor å bli stresset hver gang man er i butikken og leser en overskrift om at både det ene og det andre er farlig. Jeg håper at alle skjønner at jeg ikke anbefaler å spise Grandiosa eller McDonalds-mat, men poenget mitt det skal mye til for at en matvare alene som for eksempel en takeaway-pizza en gang i uka er det som eventuelt ødelegger "formen".

Ett usunt måltid gjør deg ikke usunn, som på samme måte som at ett sunt måltid ikke gjør deg sunn. Sagt på en mer flåsete måte: Du får ikke fitnesskroppen på en uke og du blir ikke overvektig på en uke. 

Ha hovedfokus på å spise naturlig og næringsrik mat som gir deg et sunt og variert kosthold som du selv trives med. Spis masse frukt og grønt, velg fullkornsprodukter som bidrar med langsomme karbohydrater og fiber, proteinkilder som gir deg fullverdig protein (proteiner som inneholder alle de essensielle aminosyrene, for eksempel kjøtt, melk og meieriprodukter, egg og fisk), få i deg sunne fettsyrer fra for eksempel nøtter, avokado og frø, få i deg minst 5 porsjoner med frukt og grønt hver dag, drikk masse rent vann og bruk kroppen til mer enn å bare sitte på rumpa, så er mye gjort. Jeg vet at helsedirektoratets kostholdsråd blir møtt med mye skepsis, men husk at det ligger mye vitenskapelig dokumentasjon og forskning bak disse anbefalingene. Det er mulig rådene kan virke trause og lite oppdaterte, men vit at det stadig forskes på kosthold og ernæring og at dette derfor stadig er i utvikling. De er ment som retningslinjer for den generelle og friske delen av befolkningen og er absolutt verdt en sjanse som grunnleggende kostholdsråd. 

Derfor vil jeg også påpeke dette som jeg skrev i gårsdagens blogginnlegg: 
Det er et paradoks at stadig flere og flere blir interessert i kosthold og ernæring og også skal mene noe om det, samtidig som at flere og flere gjør dårlige valg. For det er mange som mener noe om hva som er riktig og hva som er feil når det gjelder ernæring.

"For noen kan det virke som ernæring er en egen trosretning og at kosthold er religion, og at man MÅ ha noe å tro på for at det fungerer, men ernæring er vitenskap", sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, og jeg kunne ikke vært mer enig. 

Ett godt eksempel på det er innslaget fra NRK-serien Puls der man "pakket inn" Helsemyndighetenes kostholdsråd i en ny form presentert med fancy bok og tittelen "Smart fat - Slow carb":

Navnet høres kanskje eksotisk ut, men dietten er langt fra noe hokuspokus: «Smart fat, slow carb» handler om å ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Høres dette kjent ut? Det er kanskje ikke så rart. For hemmeligheten bak dietten er at den er basert på de kjente og kjære kostholdsrådene fra Helsedirektoratet. Gamle tips i ny innpakning, med andre ord.

LES HELE SAKEN PÅ NRK.NO HER. 

Jeg liker å se på kroppen som vår egen bil som trenger påfyll av både drivstoff, olje og jevnlig vedlikehold. I likhet med biler så trenger vi mennesker ulikt drivstoff. Noen biler fungerer best på diesel, andre på bensin. Noen mennesker fungerer best med et karbohydratredusert-kosthold, andre fungerer best med et kosthold med et lavfett-kosthold. Noen fungerer beste når man spiser frokost om morgenen, mens andre fungerer best når de spiser sitt første måltid litt senere på dagen

Drivstoffet vårt er hovedmåltidene gjennom dagen og for å holde maskineriet i gang er det noen essensielle ting som bør være på plass og derfor passe på at man spiser mat som gjør at man får i seg de anbefalte mengdene av vitaminer og mineraler, akkurat som at oljen og strøm på batteriet må være i orden for at bilen skal gå fremover. 

 

"Selverklærte matvrak - og trives med det".

Så lenge det grunnleggende er til stede i maskineriet så kan man style opp bilen sin slik som man vil, akkurat som at du kan optimalisere ditt kosthold på din måte. 

 - Silje Bjørnstad -  

61 kommentarer

Thumbs up!

Endelig noen som har skjønt det!

Dette er den mest fornuftige og meningsfulle artikkelen om kosthold og ernæring jeg har lest på LENGE. Synes du får fram et viktig og relevant poeng. Kjente jeg kunne puste litt ut, ender som regel opp med å føle meg forvirret etter å ha lest kostholdsrelaterte artikler. Endelig noen som skriver med en mer positiv vinkling i stedet for å spre frykt.

Julie: Julie: Tusen takk Julie! Det er utrolig hyggelig å høre og motiverer enda mer til å fortsette med en type helse- og kostholdsjournalistikk som bidrar til matglede og inspirasjon fremfor matfrykt og redsel!
Silje:)

Flott!

Det jeg alltid har sagt: Er man aktiv nok, kan man spise nesten det man vil så lenge man får i seg det man trenger.

Den beste dietten er trening!

Næringsmangel får du heller ikke på tre uker om du bare hadde spist barkebrød. Spis bare Grandis i noen år og se hvordan du føler deg.

Flott artikkel, fint å lese en artikkel med slik down to earth og fornuftige tanker. Er det samme jeg har tenkt og sagt i mange år (selv om jeg ikke har den samme tyngden som dere med tanke på utdannelsen).

Håper du/dere fortsetter å spre dette mer positive synet på mat og kosthold!

Veldig enig i dette. Selv har jeg redusert vekt via 5:2 dietten. Ned 21 kg på 9 måneder, men jeg spiser litt sjokolade på lørdag for det.

Takk for bra innlegg Silje!

Vargas

Paul Harald Venås

Paul Harald Venås

Interessant. Men hvordan er sammenhengen mellom utseende på en kropp og hvor sunn den er? Her mener artikkelforfatter at ettersom kroppen er stadig muskulær etter tre uker med Grandiosa, så er kroppen like sunn. I.e. Grandiosa er sunt... Vet ikke om det er så enkelt. Det burde kanskje vært flere parametere enn en flekset kropp for å ha grunnlag for en slik konklusjon...

Alfred: At det er Grandiosa som er tatt frem som et eksempel er irrelevant - noe jeg også påpeker i innlegget. Jeg skriver også at jeg for all del ikke ønsker å fremme Grandiosa som et anbefalt produkt, men ett av poengene her er nettopp at et sunt og variert kosthold er det som har noe å si i det store og det hele.

Per Arne Askelien

Per Arne Askelien

Dette handler jo ikke kun om å gå opp eller ned i vekt samt hvordan kroppen reagerer etter 3 uker med pizza hver kveld, men hva på lang sikt hvis man regelmessig spiser pizza f.eks evnt annen ferdigmat/junkfood og da tenker jeg på blodårer, hjerte, topptrent eller ei.

Ellers enig i at et sunt og variert kosthold er det viktigste.

Hilsen kokk som spiser fisk 4-5 dg i uken og masse sunne. rå grønnsaker ;-)

Hvorfor nevnes bare Fjordland? Teller ikke Fersk Ferdig og Toro sine ferdigprodukter? Syntes det er slitsomt med Fjordland siden man må åpne de fordømte posene inni esken. Potetene er sjeldent gode, da foretrekker jeg heller ferdigmiddager fra Toro eller Fersk Ferdig.

God artikkel :)

Veldig bra artikkel, men som du skriver så er han en veltrent mann som sikkert også trente under "grandis" testen, hvorpå han da fikk i seg nok næring etter tæring som man sier.

Vil ikke si det samme som at en utrent ville hatt samme resultat!

Snakker man om ferdigpizza som tar ca.30-40 min å lage med å varme opp ovn før man steker, så bruker man like lang tid på å lage en hjemmelaget pizza om man tar opp kjøttdeig tidsnok.. sett deig først, lage fyllet mens deigen hever, kjevle ut, ha på fyll og ost, 12 min i ovn, ca.40 min totalt og den beste pizza ever vil jeg påstå :)

Cuong The eater

Cuong The eater

"Du får ikke fitnesskroppen på en uke og du blir ikke overvektig på en uke"

Hmm men på 2 uker kan man bli overvektig =) Det kan jeg love !

Jeg er så vanvittig glad for at det endelig er en stemme i denne debatten som har litt tyngde bak påstandene sine og som sier det vi alle egentlig vet.nemlig at man ikke trenger å være hysterisk for å være sunn. Tusen takk for flott innlegg!

Jeg har trent 1 uke nå og allerede tatt av meg 1,5 cm rundt midjen, men gått opp 1 kg. Jeg spiser 4 g om dagen, men spiser variert. Kylling, fisk, brød, grønnsaker, kjøtt og frukt. Tidligere har jeg spist det jeg har hatt lyst på, men aldri slite med vekt, har vært 180 cm høy og 69 kg siden jeg var 17 år. Det Jeg merker forskjell på er energinivået og at jeg er mindre oppblåst. Det man spiser har nok mye å si, på helse og div tror jeg. Visste dere at de fleste diabetikere ikke kan spise grandiosa? Fordi blodsukkeret skyter i været. Det er blant annet pga hvetemelet som omdannes til sukker i kroppen. Så har ikke trua på at det er bra for kroppen å ete grandiosa, men alt med måte er det noe som heter :) men veldig bra at du setter fokus på det at man ikke skal være fanatisk :)

Ronny Andre Leistad

Ronny Andre Leistad

Står absolutt ingenting om han reduserte mengden gradnis i forhold til sin vanlige kost, så desverre.....dårlig propaganda du gitt

Veldig bra artikkel som tar det hele ned på jorda. Fint eksempel med Grandisen. Den som trener hardt eller driver med tungt kroppsarbeid, kan spise nesten hva som helst, bare man får i seg nok energi. Grandiosa inneholder vel stort sett det samme som noen ekstra brødskiver med pålegg. For oss andre må det være balanse mellom energiopptak og forbruk, og vi må ha et mer balansert kosthold for å å i oss nok av de ulike stoffene, bl.a. vitaminer og mineraler som kroppen trenger.

Forsøket dere gjør her tar en antagelse som enhver ernæringsfysiolog med respekt for seg selv, burde holde seg for god for. Og det er at helse er skin deep. Han har ikke forandret kroppsvekt, eller mengden underhudsfett, men mennesker med lite underhudsfett er ikke skånet for høyt blodtrykk eller høyt kolestrol.

Dette er mest en kritikk av å sette likhetstegn mellom atletisk utseende og god helse. Det er overfladisk og ikke minst lite vitenskapelig. Når det er sagt, tror jeg heller ikke dietten har vært til skade.

Åå, dette var helt nydelig lesning! Holder på med 2. året bachelor i idrett, helse og ernæring. Jeg er så fortvilt over retningen fysisk aktivitet og fokus på mat har tatt veien. Godt å lese en "motpart" til alle de hysteriske fitnessbloggene som spiser "lompepizza" og havregrøt med squash.. Tommel opp :-) .

Overraskende rævva lesning.

Det er det store bildet som er viktig - om man tar seg en grandis, cola, burger eller kebab i ny og ne spiller liten rolle hvis man har et greit aktivitetsnivå.

Verre er det med de som gjør 'alt riktig' hele tiden og lager alt fra bunnen av uansett og alikevel ikke er i nærheten av å være i gjennomsnittlig god form. Gå innom en hvilken som helst helsekostbutikk for å ta en titt - det er få butikker der den gjennomsnittsansatte ser mer sykelig og slapp ut enn der.

Ingen matvarer alene i store mengder er sunne. Poenget er at hvis man kun spiser grønnsaker så er det ikke sunt. Ei heller er det sunt og kun spise pizza. Mange glemmer at det å leve sunt ikke nødvendigvis dreier seg om å spise masse grønnsaker og lettprodukter, men at det dreier seg om å ha et variert kosthold, med de næringsstoffene kroppen er avhengig av for å fungere. Alt med måte er min diett :)

Paul Harald Venås: FREDRIK SVARER: «Her mener artikkelforfatter...». Her får du stryk. Du ilegger artikkelforfatter meninger hun ikke har skrevet om her, og det er i tilegg helt feil, hun mener ikke det.
Til deg og alle andre som måtte lure, tvile eller har misforstått. "Grandiosaprosjektet" mitt var faktisk ikke en omfattende studie som ga noen som helst konklusjon. Det var jeg, ene og alene som gjorde et lite eksperiment for meg selv for å se hvilken invirkning det hadde på både utseendet og hvordan jeg følte meg. Min erfaring etter tre uker var 1. Jeg hadde ikke gått opp i vekt. 2. Jeg følte meg verken bedre eller dårligere. Noe mer har verken jeg eller artikkelforfatter konkludert med. Sjekket jeg blodverdier underveis? Nei. Vil jeg definere meg selv som mer sunn eller usunn etter de tre ukene? Nei. Vil jeg anbefale andre å prøve det samme? Nei.

Per Arne Askelien: FREDRIK SVARER: Nei, det er helt riktig at det artikkelen ikke handler om bare det å gå opp og ned i vekt. Det var heller ikke det som var poenget til meg eller Silje..

Cuong The eater: FREDRIK SVARER: Du kan forsåvidt love hva du vil, men det er uansett begrenset hva man kan få til på 2 uker. Noen vil helt klart kunne gå mer opp i vekt i løpet av 2 uker enn andre både i form av økt vann, fett og muskler. Utgangspunktet og tidligere status påvirker naturligvis også resultatet.

Berta: FREDRIK SVARER: Godt å høre at du har mer energi og er mindre oppblåst, men det du sier om diabetikere er rett og slett feil. Hvorvidt blodsukkeret skyter i været eller ikke påvirkes av flere ting. En kort innføring: Alle karbohydrater brytes ned til glukose («sukker»), ikke bare hvetemel. En diabetiker kan fint spise grandiosa, men noen ting diabetikere burde være litt ekstra påpasselige med er:
1. Mengden karbohydrater/mengden karbohydratrik mat man spiser
2. Om matprodukter spises alene eller med noe annet
3. Hva slags type karbohydrater man spiser ("Grove" vs "raske")
4. Type diabetes (1 eller 2?)
5. Mengde medikamenter som brukes osv.

Ronny Andre Leistad: FREDRIK SVARER: Vet ikke om jeg engang skjønner poenget ditt, men slik jeg tolker det så har du misforstått poenget i artikkelen. Dette er ikke propaganda, dette er ren personlig erfaring fra min side, Hverken mer eller mindre. Men for å svare på eventuelt spørsmål: Jeg gjorde INGEN beviSste valg for å endre på noen ting i hverdagen under denne perioden. Det betyr selvfølgelig ikke at matinntaket ellers ikke ble redusert, men det er også litt av poenget - at man må se på ting i kontekst, sette ting i forhold til hverandre osv.

David: FREDRIK SVARER: Utdyp gjerne hvilken antakelse du mener vi her kommer med. Les gjerne artikkelen på nytt, og det jeg har skrevet her. Kritikk er fint, jeg er personlig veldig glad i kritikk, men jeg ser helst at den er konstruktiv og korrekt. Hverken jeg eller Silje har rettet noen likhetstegn mellom atletisk utseendet og god helse i dette innlegget her. Enig at E-K-S-E-M-P-E-L-E-T i seg selv er litt overfladisk, men jeg prøvde på ingen måte å drive et tungt vitenskapelig studie her. Og jeg er enig, jeg tviler sterkt på at jeg har tatt skade av tre uker med grandiosa.

Jeg har spist så mye grandis i livet mitt og spesielt mye når jeg var "ung" og minst 3 i uka var ikke noe problem for meg, men jeg var også meget aktiv med fotball stort sett hver dag. Formen var på topp hele tiden mens nå har jeg så og si kuttet ut grandis og fotball. Formen nå er mao helt ræva!! Savner tiden med grandis/fotball for og si det sånn ;-)

Tror nå og det er viktig og kose seg når man nå først lever. God mat er det mye hygge i, både i jula eller om sommern rundt grillen eller en Lørdag kveld sammen med madammen. Er man fysisk aktiv så tror nå jeg det går helt fint å kose seg med god mat uten at det tar livet av deg.

Ikke at jeg vil kalle grandiosa stuntet til typen din og kose seg med god mat da det forfører ikke akkurat smaksløkene mine. Hehe. Men Er jo mange eksempler på folk som lever uhorvelig usunt, men likevel blir eldgamle og ender opp med og takke for seg av alderdom. Ta besteforeldrene mine som eksempel. Livsnytere, røyket, glad i no godt i glasset og veldig veldig glade i mat. Men de var meget fysisk aktive da med mye fysisk arbeid på gården, og glad i å gå turer på fjellet. Mulig all denne aktiviteten ga dem slik umettelig appetitt på mat da. Hehe.

Synes mange blir alt for fanatiske på den helse kosten sin. Flere eksempler på det i kretsen min hvor enkelte sitter knasker en kjedelig salat med ett par kyllingbiter uten skinn på oppi (for i skinnet sitter all faenskapen som forsøpler kroppen din må vite) og drikker kun vann mens resten av oss har koteletter på grillen og Øl i glasset. Også de evige belærende er dere klar over hvor mye fett blablabla. Hehe. Spørr du meg så tror jeg hyggen og gleden man får av og kose seg innimellom og nyte alt livet har og by på fører til flere år på baken enn å konstant gå rundt og telle kalorier og beregne næringsinnhold på det man spiser og drikker hele tiden og veie seg hver morgen og kveld.

Trener ikke noe spesielt selv, men har en fysisk jobb og er glad i friluftsliv og er mye i fjellet både sommer og vinter, så føler ikke behov for og trene noe utover det egentlig.

Men bra innlegg :)

Hva er dette???

Hva slags bilder er det du legger ut????

Og hva slags fyr er denne fredrik som går til angrep på alle som kritiserer disse latterlige bloggpåstandene???

Flaut å lese!!!

Thomas:

Ta deg en grandis og slapp av ;)

Cuong the eater:

Nei, man kan ikke bli overvektig på 2 uker. Da må du i dette tilfellet ligge på randen av å være overvektig fra før av, og på magisk vis havne over i "kategorien" overvektig etter disse to ukene med "usunn" mat.

Da hadde vel hver jævla person i verden vært overvektig etter ferie, foreksempel. Jeg - som normal person, trener styrke 3-4 ganger i uka, og er normaltvektig - da ville vel også jeg vært overvektig da, etter mine 3 uker i syden?? Der jeg spiser mye "usunn" mat (det de fleste velger å kategorisere som usunt), is, sjokolade, dessert, pizza og drinker hver dag.. Nei, jeg ble ikke overvektig av disse 3 ukene - jeg var den samme som kom hjem fra ferie, jeg hadde plutselig ikke est ut. Nettopp en del av artikkelen handler om!

Nesten som å høre Layne Norton preike! Får dere inn et par donuts og litago til neste forsøk? (Konservative fitnessentaster vil rive seg i håret)

Det her gjorde meg glad :D Synes det er så godt å lese hvor greit det er å kose seg, og hvor lite "usunt" det er å kose seg, noe som nesten virkelig ulovelig i daganes samfunn! TOMMEL OPP!!

Thomas: FREDRIK SVARER: God morgen Thomas.
Dette du ser over her er et blogginnlegg hvor det forsøkes å spre en god blanding av informasjon, refleksjon og perspektiv.
Bildene er av meg og Silje..
Jeg (Fredrik) er en fyr som er opptatt av informasjon og forståelse og som er glade i å komme med litt ekstreme eksempler for å understreke poenger.
Jeg må forøvrig si meg uenig i at det er jeg som angriper, heller motsatt.
Så bra at det var flaut å lese, det tolker jeg som at innlegget traff en liten nerve eller to. Fint om du leser innlegget en gang til og kom gjerne med en konstruktiv tilbakemelding på hva du kom frem og utdyp gjerne hva som var flaut og hvorfor ?

Har egentlig en lignende erfaring i forhold til trening/kosthold selv, hvor jeg spiste endel usunt over lengre tid for å sjekke effekten. Vekta og formen var grei. Men jeg ble lei av papp-pizza og mye sukker/mel gjør meg uvel i magen.

Dermed gikk jeg tilbake til sunn og GOD mat og totalfølelsen ble nok bedre.

:-)

Hei,

Vi har prøvd å lete etter mailadressen din men har ikke lykkes med det. Så vi prøver kommentarfeltet i håp om et svar fra deg.

Vi holder nå på å introdusere ferdig oppskjært ProteinBrød (2 skiver gir

30g protein og inneholder redusert karbo)og ProteinPasta (50g protein per

100g) til det norske markedet. I og med at du driver en blogg hvor du er opptatt av kosthold så vil vi gjerne at du tester disse produktene og

gir din mening om de ? kunne dette vært aktuelt for deg ?

Ikke nøl med å ta kontakt med oss!

Hei Silje!

Fantastisk blogginnlegg!! :D

Dette er akkurat hva man trenger i disse dager. blogginnlegg som dette inspirerer i allefall meg til å prøve å være bittelittegranne mere hverdagssunn. Fordi du gjør det enkelt. Når det i andre blogger skal diskes opp med alle mulige avanserte greier og det er så mye nei mat og supermat og dyre pulver man skal bruke til alt mulig så blir jeg bare forvirret, går på butikken og kjøper grandis. "for jeg kommer aldri til å ha tid,ork eller penger til å være sunn uansett" Mens nå, nå er jeg full av ispirasjon til å gjøre hverdagskosten min bittelitt sunnere, uten å trenge å hate meg selv for at jeg stikker innom mækkærn på vei hjem fra byen innimellom osv. "det er kanskje ikke så vanskelig å være litt sunnere alikevel" :)

keep up the good work! :D

Ida Strandberg

Ida Strandberg

Herlig lesning Silje. Jeg spiste McDonalds paa fredag, pizza paa lordag, og pizza i gaar. Vaaknet gjorde jeg og.

Ida Strandberg: haha!!! Sykt!;) du inspirerer og imponerer med treninga forresten! :D bra jobba!:))

Lena Lysen: Så herlig å høre Lena!! Det trenger ikke å være så komplisert ;) god helg!:)

Info: Informasjon om produktprøver og lignende sendes til siljebjornstad87@gmail.com

Interessant artikkel. Selv har jeg en bachelor i biologi og hadde en foreleser som påstod at de hadde hatt en elev som fikk skjørbuk (mangel på vitamin C) fordi han bare spiste grandiosa. Så helt greit er det vel ikke, selv om man trener gjevnlig!

Folkens, prøv å forstå poengene fremfor å henge dere opp i detaljer. Poenget her er ikke å oppfordre folk til usunt kosthold, heller ikke at det er greit å bare spise ferdigpizza. Hovedpoenget kan faktisk være bra selvom det er ett eller flere utsagn eller bilder man ikke liker. Budskapet er at det går an å spise ganske sunt uten å gjøre kosthold til et stort, tidkrevende og evt. stressende fokus.

Leser at ingen har skrevet om steroider, strekk merkene under armen på typen på bildet er bivirkning pga. musklene vokser så fort at kroppen rekker ikke å gjøre huden klar til det. Forskning viser at når man tar steroider så kan man få en kg muskler ved bare å sitte på rumpa, like mye muskler som en vanlig person må trene hardt i minst 3 uker for å få.:-) folk kan så lite om sånt at det er skummelt. Man må vite at det er sykt mange kvinner som tar ALT for å se bra ut. Og det er logisk at absolutt INGEN kan få et sykt bra resultat innen så kort tid. Man kan være sykt tynn å være usunn men tenk på hvordan kroppen din ser ut innvendig. Folk burde tenke på trening for å ha et sunt livsstil, det spørs på hvor lenge du vil leve og hvordan du vil dø. Med det mener jeg at jeg vil kunne bevege meg når jeg blir 70, jeg vil ikke få blodpropp osv. Alle kan spise usunt, det er mengden som teller. Hvis du er interessert i sånt anbefaller jeg at du skal få kunnskap om hvordan kroppen fungerer fra cellene og resten av kroppen. Good luck.

http://m.youtube.com/watch?v=qTWC2xIIsRs

Se denne videon så forstår dere hva jeg mener:-)

Camilla: Vi har ikke skrevet at det er helt greit å bare spise Grandiosa eller at det er greit å spise Grandiosa hver dag? Det er det helhetlige bildet vi ønsker å sette fokus på - uavhengig av Grandiosapizzaer.
FREDRIK SVARER: Man kan fint spise grandiosa uten å få skjørbuk. Spiser man BARE grandiosa derimot så blir saken en helt annet, men det er altså ikke det jeg gjorde.

marit: FREDRIK SVARER: Hei Marit.
Må innrømme at jeg er litt usikker på hva som egentlig er poenget ditt i denne kommentaren.
Anklager du meg for å bruke steroider fordi jeg har strekkmerker?
Det er ikke bare muskelvekst ene og alene som kan føre til strekkmerker. De fleste kvinner, gravide og overvektige får strekkmerker uavhengig av om de har mye muskler, og hvor synlige strekkmerker man får avhenger også mye av genetikk.
Og mener du at jeg bare sitter på rumpa?
Fun fact : Men man kan bygge muskler uten å trene også. Bare det at man ligger i kalorioverskudd og går opp i vekt vil kunne føre til økt muskelvekst.

Jeg har forøvrig også et ønske om å bevege meg og unngå blodpropp når jeg er 70. Jeg er også veldig interessert i hvordan kroppen fungerer, det er litt av grunnen til at jeg valgte å studere ernæring i flere år i tilegg til personlig trener utdanning, diverse andre kurs og deltar jevnlig på antidopingseminarer.
Forøvrig et artig intervju du linket til på youtube, men det gav meg ikke se veldig mye større forståelse for hva du mente.

Jeg snakket ikke om deg og kvinner. Men mannen som du har lagt bilde av før og etter grandiosa på tre uker:-) noe som jeg tenker på da tre uker + gradiosa+ strekkmerker=steroider. Kommentaren var ikke til deg men folk som kan faktisk tror at man kan få en sånn forandring på så kort tid. Videoen er for å vise hvordan en dame som har hatt sunt kosthold ser ut i 70 årene og hele min mening med det er at man burde ikke bare tenke her og nå men langt i fremtiden. Vil du på sykehjem i alder av 60 pga hjerneblødning eller -slag. Jeg bryr meg ikke hva du eller typen bruker eller tar bare ikke gi folk et feil bilde, det er sånn de fleste ender opp med å ta ting fordi de ikke får resultater raskt nok. Jeg og min mann har trent lenge. Min mann er utdannet innen idrett og kosthold. Og han har brukt mange år på å få samme resultat som typen din.

Til Marit : da burde din lekmann (mann) utdanne seg på nytt eller i noe annet. Du burde også komme deg til en PT så du endelig kan forstå hvordan man kan skape resultater. Ganske innlysende etter min mening at denne karen i artikkelen ikke bruker steroider. Hvis du tror det, gjør litt research!

marit: FREDRIK SVARER IGJEN: Hei igjen marit
Det var jeg som svarte deg første gangen også, ikke Silje.
1.Jeg foreslår at du tar deg litt bedre tid og leser gjennom artikkelen minst to ganger til.
2.Bildene før og etter viser ingen forskjell
3.Strekkmerkene har jeg hatt i 10+ år (skrev ikke ned dato for når jeg først la merke til de dessverre....)
4.Jeg har ikke oppnådd noen ekstreme resultater på spesielt rask tid.
5.Det hadde vært fint om du hadde formulert deg tydeligere. For eksempel denne setningen gir ikke så mye mening for meg: ? Vil du på sykehjem i alder av 60 pga hjerneblødning eller -slag. ?
6.Jeg gir folk et 100 prosent naturlig og ærlig bilde. Igjen, før og etterbildene viser ingen forskjell.
7.Fint at dere har trent lenge og har utdannelse, jeg er glad på deres vegne.
8. Jeg har selv trent styrketrening i 15 år hvorav jeg de siste 7 årene har konkurrert i styrkeløft. Jeg har treningslogg som går tilbake til år 2000.
9.Hils og gratuler mannen din med fine resultater.
10.Om noen skulle lure eller være i tvil: Jeg har aldri brukt steroider eller andre former for doping.

Dette må være det beste blogginnlegget jeg har lest på lang lang tid, takk Silje og Fredrik for et godt skrevet innlegg! Jeg slår et slag for alt-med-måte-dietten. Her sitter jeg, ei 23 år gammel jente, og elsker trening og grønnsaker like mye som jeg elsker å ligge på sofaen med sjokoladen og godteriet mitt. (Alt med måte selvfølgelig, en god balanse!) Liker tanken på at supersprekinger med mye og god kunnskap om mat og kosthold også spiser grandis - det gjør det så mye mer normalt og tillatt :) Jeg tror jeg må fortsette å lese denne bloggen altså!

Elin S: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding og veldig deilig å høre at vi er flere med samme tankegang! :D

Hilde: Du har skjønt det ;)

Håkon kleberson

Håkon kleberson

Synes mæccccern mat er digg, man driter så godt på dassen etterpå og renser magan helt:p

Når det gjelder 3 ukers grandis test så var det ganske meningsløst. Siden utvending vil man ikke merke det. Tar du en random person som ikke trener mye og har et gjennomført dårlig kosthold merkes det nødvendigvis ikke utenpå kroppen. Inni derimot er det en annen klang. Hadde du derimot sluttet å trene ville du fått en helt annen effekt som er skummel. Dette er blitt testet. Ikke noe å si på resten er bare fakta.

Amen! Nydelig med folk som innser at det er helheten som er viktig! At man spiser variert og er aktiv/trener så er det ingen fare om man har et junk måltid i ny og ne, (eller som her 1 måltid hver dag i 3 uker) Om man derimot hadde sittet på rumpa og spist usunt pluss lagt til en pizza hver dag i 3 uker..da kunne det blitt ganske annet resultat.

slankerinna: takk for kommentar :)

Skriv en ny kommentar

Matbloggtoppen Matprat