hits

Den sunneste fast fooden

Kan du enkelt lage selv! :)

"Fast food" kalles ofte hurtigmat på norsk og mange tenker kanskje automatisk på takeaway-retter, fetende burgermenyer og kebabkjøtt som drukner i saus. 

Mye av denne maten scorer heller dårlig på næringsinnhold og består ofte av mye usunt fett og mye salt, men lite av de gode næringsstoffene. Et stort flertall av fast food-rettene består av bearbeidet kjøtt og en av grunnene for å velge rene, naturlige råvarer er at du får i deg flere av de næringsstoffene kroppen både trenger og vil ha.
Jo mer bearbeidet kjøttmaten er, jo mindre av vitaminer, mineraler og proteiner inneholder den. Og jo mer bearbeidet kjøttmaten er, desto mer fett inneholder den. Bearbeidet mat inneholder også ofte ulike tilsetningsstoffer som påvirker smak, utseende og konsistens, så ubehandlede råvarer vil ikke bare være et mer næringsrikt valg med høyere kvalitet, men ikke minst er det mange som mener at hjemmelaget mat også gir en bedre smaksopplevelse. 

Søndag er en typisk "fast food"-dag for mange og det er faktisk ikke så krevende å få til sunnere og mer næringsrik hurtigmat som både er raskt og enkelt å lage på egen hånd.

Fire fast-food-middagstips får du derfor her: 

Sunnere quesadilla
Skjær opp kylling eller annet kjøtt i strimler og stek dette i stekepannen sammen med litt olje/smør. Tilsett hakkede tomater og en krydderblanding bestående av for eksempel spisskummin, paprikapulver, chili og hvitløk. La blandingen småputre mens du finner frem lomper og ost. Deretter har du kjøttsausblandingen over en lompe og strør over ost på halve siden av lompa. Brett sammen og stek lompene i en tørr stekepanne på middels varme i 4-5 minutter på hver side. Server med salat, guacamole, kesam og tomatsalsa. 

Kebab
Å steke oppskjærte strimler av kylling- biff- eller svinekjøtt tar ikke mange minuttene. Karbonadedeig kan også brukes. Stek kjøttet sammen med litt chilipulver, spisskummin og paprikapulver. Tilsett gjerne hvitløk og rødløk for mer smak. Hvit kebabsaus kan erstattes med kesam eller yoghurt naturell blandet sammen med 1 knust hvitløksfedd, og litt salt og pepper. 


Rød kebabsaus kan du lage av følgende:
1/2 boks hakkede tomater (gjerne med chilismak)
2 ts cayennepepper eller chilipulver
1-2 ts paprikapulver
Bland alt sammen i en skål/liten bolle.  

Grønnsaker og salat velger du selv (for eksempel mais, løk, agurk, kinakål etc). Serveres i grove pitabrød eller som kebabrull i fullkornwraps. 

Fiskeburger
Legg en stekt fiskefilet (eller en fiskekake) mellom to skiver av grove polarbrød (for eksempel Polarbrød Extrem) eller fiberrikt og grovt hamburgerbrød. Smak til med for eksempel litt lettrømme, tomatskiver og sylteagurk eller remulade, dill og sitron.

Sunnere taco
Taco er fredagsfavoritten for mange nordmenn. Det går kjapt å lage og med enkle grep kan denne retten fint være en sunn og næringsrik "fast food"-middag. 

En typisk tradisjonell tacoporsjon består for eksempel av følgende:
150 gram kjøttdeig -  295 kcal
2 ss lettrømme - 94 kcal
2 tacolefser, store  - (199 kcal per stk = 398 kcal)
40 gram ost - cirka 140 kcal
Diverse grønnsaker (salat, tomat, paprika, agurk, mais) - cirka 100 kcal 

Totalt: 1027 kcal

Men med enkle bytter så kan du både redusere kaloriinnholdet og gjøre tacomiddagen mer næringsrik:
150 gram karbonadedeig - 184 kcal 
2 ss kesam original - 58 kcal 
4 lomper (vanlig eller spelt) (cirka 50-60 kcal per stk = 200 - 240 kcal)
40 gram ost, lettere variant - 109 kcal
Diverse grønnsaker (salat, tomat, paprika, agurk, mais) - cirka 100 kcal 

Totalt: 671 kcal

Nå er det ikke kaloriene som bør være i hovedfokus her, dette er ment som et eksempel på at små grep kan gjøre middagen litt sunnere og litt bedre. Men samtidig er det jo greit å få frem at hvis man ønsker å redusere på kaloriinntaket så trenger man virkelig ikke å bytte ut favorittmiddagen eller lignende, det handler mer om å finne sunnere alternativer som ikke ødelegger matgleden, men som bidrar til at kroppen din får mer av de gode næringsstoffene samtidig som at du selv liker det du spiser.  I tillegg til at kaloriinnholdet har minket så vil også dette tacoalternativet bidra med mindre mettet fett og mer protein, og som gjør deg like god og mett som den tradisjonelle tacomiddagen. Tacosalat er selvfølgelig også et alternativ. 

Ikke noe hokus-pokus å få til disse rettene og ingrediensene får man tak i på vanlige norske matbutikker. ;)

 Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

3 kommentarer

Så mange fine tips :)

Wow! det skal jeg prøve :-D

Så mange flotte tips! :)

Skriv en ny kommentar

Matbloggtoppen Matprat