Grove og saftige havrerundstykker

Jeg har totalt dilla på sånn skikkelig “husmor-bakst-mat” for tiden. Vi snakker alt i fra pannekaker, vafler, rundstykker og grøt i alle slags mulige varianter. Og jeg elsker å teste ut nye kombinasjoner og ikke minst SMAKE på hvordan resultatet blir. Denne gangen er det havrerundstykker som gjelder og de ble så saftige og gode! Inspirasjon til denne oppskriften er hentet fra ganske tradisjonelle grunnoppskrifter til rundstykker, men jeg har byttet ut mye av det fine melet med grovere variant samt havregryn som ble malt til havremel. Jeg synes havre har en så utrolig god nøtteaktig smak og bruker det så godt som daglig, enten som havregrøt eller havrecrunch (ristet havregryn sammen med litt sukrin gold) som toppinger på kesam/cottagecheese, og i pannekakerører, vafler og bakst. I tillegg liker jeg å bruke melk i stedet for vann – jeg innbiller meg at dette gir en “rundere” smak samt at man får i seg noen flere næringsstoffer fra melken som for eksempel fullverdig protein, jod og kalsium. Og kesam er kjent for å gjøre bakst ekstra saftig og holdbart, så det er så godt som alltid med i mine brød- og bakstdeiger.

Til 12 stk havrerundstykker*
200 gram hvetemel
150 gram lettkokte havremel (eller lettkokte havregryn)
150 gram grov meltype (jeg bruker sammalt hvete grov)
1 ts salt
1-2 ss sukrin gold (kan sløyfes)
3-3,5 dl melk (eller vann hvis du heller vil bruke det)
4 ss olje
3 ss mager kesam
1 pakke tørrgjær
*Alt dette er cirkamål og tilpass mel/væskemengde etter hvilke type meltype du bruker (noen melblandinger kan trekke til seg mer væske enn andre etc)

Bland sammen det tørre i en bolle. Tilsett olje og litt og litt melk mens du elter godt sammen, bruk gjerne en kjøkkenmaskin hvis du har. Hell oppi resten av melken til du får en fast og smidig deig. Hell gjerne over litt mel eller havregryn over deigen før du setter den til forheving. 


La deigen heve på varmt og lunt sted i 30-40 minutter. Del deigen opp i 12 like store emner og rull til rundstykker.


Sett rundstykkene på et stekebrett ikledd bakepapir og la det etterheve 1 time på varmt og lunt sted.

Pensle med vann/egg/melk før steking og la de steke i cirka 17-18 minutter på 220 grader. Avkjøles på rist.

Enjoy!

Disse rundstykkene er grove og har en grovhetsprosent på 60 prosent. Du kan sjekke ut grovheten på bakeoppskrifter på “brødskala-kalkulatoren” på hjemmesidene til Opplysningskontoret for brød og korn: www.brodogkorn.no

Du bare legger inn hvor mye mel du bruker av hver type og legger inn, så regner den ut grovheten for deg. GENIALT! 😀

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg