Derfor får du ikke framgang i treningen din

God tirsdag!

Ordet “trening” kan bety forskjellige ting for ulike mennesker, men de fleste vil nok likevel være enige om at det handler om en eller annen form for fysisk aktivitet. Det er viktig å forstå at vi alle har ulike grunner for å bevege på kroppen. Noen vil bli utelukkende sterkere, andre vil forme kroppen med for eksempel mer muskelmasse og mindre fett, noen ønsker å trene for å komme i generelt bedre form og oppnå en bedre helse, andre trener for å delta i en spesifikk konkurranse, noen trener seg opp fra en skade, andre trener for å oppnå bedre balanse, og så videre. Med andre ord så har vi ulike mål og definisjoner på hvorfor trening er viktig for nettopp oss selv. 

I likhet med å ha ulike mål så er det også forskjeller på hvor viktig det er å oppleve en form for framgang. Noen streber etter å løfte 5 eller 10 kilo mer, ta en ekstra repetisjon i en bestemt øvelse, løpe 1 mil på under en time etc. Andre er ikke like opptatt av vekter, tid og ulike tall, men de ønsker rett og slett bare en god treningsopplevelse gjennom å bevege på seg eller oppleve treningsglede sammen med andre på en gruppetime, etc. Det heter jo så fint at “det å bevege kroppen, beveger også hodet”. Det er ingen tvil om at fysisk aktivitet får oss til å føle oss bedre, gi mer overskudd og energi, og ikke minst blir bedre rustet til å takle hverdagens fysiske og psykiske utfordringer.

Uansett er det ofte snakk om ulike treningsprinsipper som må følges for å oppnå best mulig resultat og her får du 5 viktige punkter som er viktig å være klar over for å oppleve at du faktisk blir litt bedre, spesielt når det er snakk om styrke og kondisjon.

1) Progresjon
Kroppen vår er svært tilpasningsdyktig. For å øke muskelmasse eller styrke, eller bedre utholdenheten så må vi stadig pushe oss selv ved form av økt belastning, mengde, treningshyppighet og lignende. Du må rett og slett stadig utvikle deg selv for å oppleve framgang! Trener du med de samme vektene og like mange repetisjoner fra uke til uke så får ikke kroppen nye utfordringer. Kroppen trenger stadig å kjenne at den opplever en slags form for “ny motstand” for å kunne bygge seg enda sterkere og bedre til å takle kommende utfordringer.

2) Kontinuitet
Mange har kanskje opplevd at noen ferieuker eller perioder med sykdom hvor man ikke har prioritert treningen like ofte som tidligere, har hatt sin pris. Trening er ferskvare og en viss struktur med kontinuitet er helt nødvendig for at du skal bli bedre! Mangel på belastning over tid vil bidra til at kroppen mister evnen til å takle disse oppgavene. Grovt sett sies det at trente personer må forvente rundt 10 prosent tap av styrke om man tar seg en måned treningsfri!

3) Spesifisitet
“Øvelse gjør mester” og er det en spesifikk øvelse du ønsker å bli bedre i, ja, da må du prioritere å trene nettopp den øvelsen. Det kan være en viss overføringsverdi fra andre øvelsesvarianter til den spesifikke øvelsen du vil bli god i, men for at du for eksempel skal bli bedre i knebøy, da må du trene knebøy og ikke beinpress. Vil du bli en bedre løper, så må du løpe i stedet for å sykle, og så videre.

4) Variasjon
I likhet med progresjon så er også variasjon et viktig element for å utfordre kroppen. Ikke bare vil kroppen i seg selv ha godt av å trene nye øvelser, men variasjon er vel så viktig som for å holde motivasjonen oppe. Ensformig trening kan også føre til større risiko for belastningsskader og opplevelsen av at man stagnerer.

5) Resitusjon
Dette er et punkt mange undervurderer. Å sørge for nok god restitusjon er helt avgjørende for både framgang og resultater. Hvor mye restitusjon man trenger varierer fra person til person. Faktorer som er med på å påvirke restitusjonsmengde er blant annet belastning og treningsmengde, hvor godt trent man er, søvn, kosthold, stress og andre psykiske faktorer. Husk at noen ganger er det faktisk “less is more” som gjelder i forhold til hvor mye du trener. Opplever du en lengre periode hvor alt er tungt og trått samtidig som du sjelden opplever at treningsøktene gir deg overskudd, så kan det være lurt å se om du egentlig får hvilt nok mellom øktene.

God trening!
– Silje Bjørnstad

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg