Slik øker du forbrenningen i hverdagen

Visste du at sammenlignet med å ligge stille øker energiforbruket fra fysisk aktivitet med omtrent 90 prosent ved å stå og bevege seg litt? Det skriver Helsenorge.no på sine nettsider. Energiforbruket øker med rundt 150 prosent ved smårusling og 200 prosent ved å gå rolig. Raskt gange gir nær tre ganger så høy forbrenning som hvile. Jo høyere aktivitet = Jo høyere forbrenning får du fordi kroppen bruker mer energi. Derfor vil det å stå mer oppreist og økt hverdagsaktivitet vil kunne ha stor påvirkning over tid. Ikke bare vil det ha positiv effekt på metabolismen og kroppens fysiske funksjoner, men å være fysisk aktiv kan også bedre humør, konsentrasjon, arbeidskapasitet og energinivå.

Med andre ord er det ikke bare harde og intense treningsøkter som er viktig for å bedre den fysiske formen. Bare det å stå oppreist eller å tusle vil for de aller fleste ha en positiv effekt på helsen sammenlignet med det å sitte i ro! Fysisk aktivitet med lavere intensitet som ikke ses på som trening, såkalt «snikmosjon», er også nødvendig fordi det blant annet har stor påvirkning på det daglige energiforbruket. I tillegg kan regelmessig aktivitet bidra til bedre sirkulasjon i kroppen, sterkere muskulatur, bedre fordøyelse og bedre mental helse for å nevne noe. Dette er faktisk noe jeg sier til samtlige kunder, enten det er snakk om PT-timer eller kostholdsveiledning. “Opp å stå, og opp å gå!” 🙂

Alle monner drar
Sitter du mye på jobb eller tilbringer mange kvelder i sofaen kan det være lurt å «tvinge» deg selv til å ta pauser fra stillesittingen. Sett på en alarm som minner deg om å ta noen minutters pause hver time hvor du reiser deg opp og beveger litt på deg. For eksempel kan du hente deg et glass vann eller en kopp kaffe. På jobb kan du gjøre en avtale med en kollega om å ta disse småpausene samtidig slik at dere passer på hverandre og ikke dropper disse avbrekkene. En liten utendørs gåtur eller noen runder opp og ned i trapper vil også kroppen din sette stor pris på. Gjør det til en vane å gå rundt i rommet når du snakker i telefonen – dette kan bidra med mange ekstraskritt i løpet av arbeidsuke. Venter du på en lengre samtale så kombiner gjerne praten med en utendørs gåtur. Skal du møte noen i forbindelse med jobb eller har en avtale med en venn så start gjerne møtet med en liten gåtur. Gåmøter, ofte kalt «walk and talk», blir stadig mer populære. Har du en hev-senk-pult på jobb så bruk den til å variere mellom stående og sittende arbeidsstilling.

Utenom jobb
Også hjemme bør du sette av noen minutters pause i TV-tittingen. Finn unnskyldninger for å bevege på deg; skift på senga, vann blomster, gå ut med søpla, vask speilet på badet – her er det mange muligheter. Når du kjører bil og skal parkere, så velg bevisst en parkeringsplass som er lenger unna inngangen. Da får du noen ekstra skritt her også. Ved lange kjøreturer så sett på en alarm for å ta en pause fra kjøringen. Bruk pausen til å strekke på beina og trekke frisk luft. Kjører du sammen med andre så bli enige om at dere skal gå en liten runde på 10-15 minutter, eller gjerne mer, hver gang dere stopper. Bruk beina hvis du har muligheten til å gå eller sykle til ulike ærender og møter. Såkalt transporttrening er et billigere og mer miljøvennlig alternativ enn bil og kollektivtransport. Ofte kan dette også være en mer tidseffektiv reisemåte.

Motivasjonsverktøy
Ulike apper, aktivitetsklokker og andre bærbare elektroniske enheter har blitt superpopulært de siste årene. Slikt utstyr kan være med på å gi deg ekstra motivasjon for å øke hverdagsaktiviteten. Mange får seg en overraskelse når de begynner å sjekke ut hvordan det egentlig står til med aktivitetsnivået. For eksempel kan du sette deg et mål for minimum antall skritt du skal gå hver dag. Bruk smarttelefonen, en treningsklokke eller en skritteller. Andre aktivitetsmålere er ofte stilt inn på å fortelle deg om når du bør bevege på kroppen hvis du har sittet for lenge stille.

Ha en sporty og aktiv uke!

– Silje Bjørnstad – 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg