5 tips for å komme over den berømte dørstokkmila

Dørstokkmila er noe vi alle kan kjenne på, inkludert toppidrettsutøvere, treningsprofiler og personlige trenere. I sosiale medier kan det kanskje virke som om at noen alltid har energien og treningslysten på topp, og bilder og videoer som blir lagt ut defineres av store smil, fornøyde selfies og treningsøkter som ser lekende lett ut. Vel, at det alltid bare er “fryd og gammen” knyttet opp til fysisk aktivitet er nok noe de fleste kan kjenne på ikke stemmer. Og det er så utrolig viktig å huske på når man scroller seg nedover den “perfekte treningsverdenen” på instagram, sjekker snapstory eller får facebook-statuser med fitbit-bilder slengt i trynet.

Ja, selvfølgelig føles det ofte digg ut etter en treningsøkt, gåtur eller lignende, men tiden før man faktisk kom i gang med aktiviteten er det kanskje fort gjort å glemme fordi det er ikke dette som man deler med andre. For vi kan vel alle være enige om at det å komme i gang med fysisk aktivitet er ikke alltid like fristende og enkelt. Vi har alle dager og perioder der man blir utslitt kun av tanken på å bevege på skrotten. Og dette er kanskje enda tydeligere nå som vi går mot en mørkere og kaldere årstid.

Her får du derfor 5 tips som jeg håper kan gi motivasjonsboost i mørketiden:

1) Sett på deg treningstøy
Har du tenkt til å trene om morgenen eller formiddagen så hopp rett inn i treningstøyet når du har stått opp. Skal du trene rett etter jobb, så skift til treningsantrekk før du forlater arbeidsplassen – eller om du skal ut til treningssenteret etter at du har sving innom hjemme etter arbeid, så sørg for å få på deg treningsklærne når du er innenfor døra. Da er du allerede forberedt og det er vanskeligere å skippe treningen når du faktisk har på deg riktig antrekk, enn om du hadde surra rundt i jobbtøy eller joggings. 

2) Sett på noen skikkelig godlåter!
Musikk kan gjøre underverker når energinivået og treningslysten er på bånn, så finn frem spillelista som du vet gir deg følelsen av å kvikne til slik at du blir klar til å kjenne kroppen jobber. Riktig musikk passer perfekt enten du skal gå deg en tur, ta deg en styrkeøkt, være med på gruppetime eller utføre yoga hjemme på stuegulvet. Det kan også hjelpe deg med å bli mer skjerpa og øke innsatsen din på trening!

3) Skriv det ned i kalenderen og avtal gjerne med andre
Planlegg øktene dine for den kommende uken slik at du har satt av tid når du faktisk skal gjennomføre økten. Avtal gjerne med andre slik at dere trener sammen, går en tur eller lignende. Når du allerede har en treningsdate med noen andre er det vanskeligere å avlyse og droppe økten (“andre” kan også være en personlig trener 😉 ). Husk at en treningsavtale er like viktig som andre avtaler – dette er din egentid hvor du gjør noe for deg selv, din kropp og din helse – både fysisk og psykisk. Ikke tenk at det vil bli slitsomt og tungt – snu heller fokus og prøv å tenke at det skal bli gøy og deilig, og ikke minst tenk på følelsen du har etter en økt.

4) Få det unnagjort tidlig på dagen
Har du mulighet (og er våken nok) så ta treningsøkta på morgenen eller formiddagen. Da har du resten av dagen til å leve på endorfiner og godfølelsen i kroppen. I tillegg slipper du unna den største treningsrushen som gjerne er mellom klokken 16-20 på gymmet. Og mange av oss merker også at viljestyrken og energien er mer på topp de første timene av dagen, sammenlignet med etter jobb hvor vi allerede har brukt mye krefter.

5) Tenk positivt
Dette er enklere sagt enn gjort, og jeg har full forståelse for at det å være superpositiv til en treningsøkt ikke alltid er like lett. Men hvis du har en tankegang og forventning om at økten skal bli seig, jævlig og tung, så vil det ikke akkurat hjelpe på treningsmotivasjonen heller. Alt starter i hodet! Har du bestemt deg på forhånd at det bare vil bli en negativ opplevelse, så vil det også oppleves sånn. Prøv å snu litt på tankene og vit at selv om økten kanskje kommer til å bli seig og tung, så vil du kunne skape mestringsfølelse og oppnå en rekke positive helseeffekter for deg selv og kroppen din. Visualiser økten på forhånd der du har en kropp som virker lett og samarbeidsvillig, se for deg selv smile mens du leker med vektene i styrkeøvelser, jogger i skogen eller spinner deg rundt på en gruppetime. Sett pris på alt det kroppen din og du faktisk får til!

Og du; prøv å NYT omgivelsene og den vakre naturen vi faktisk har her i Norge – tenk så heldige vi er som har fire så ulike og fantastiske flotte årstider.

– Silje Bjørnstad –

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg