hits

LCHF-forskningsprosjekt

Vil du være med på forskningsprosjekt om vektreduksjon, fysisk aktivitet og lavkarbokosthold?

Flinke doktorgradsstipendiat Ditta Valsdottir skal i gang med et nytt forsøksprosjekt om effekt av trening og lavkarbo-høyfett-diett på insulinsensitivitet, vektreduksjon og lipidprofil, og de trenger deltakere! :)

Jeg var selv med på lignende forskningsprosjekt i fjor der formålet med prosjektet var: 

- Å undersøke effekten lav-karbohydrat/høy-fett-diett på insulinsensitivitet og lipidprofil hos unge, friske, normalvektige kvinner etter tre ukers periode på LCHF-diett.

Dette å være med på en studie er noe jeg virkelig vil anbefale. I tillegg til at du får vite og lære masse om deg selv, din helsetilstand og kropp så får man oppfølging og veiledning med så utrolige dyktige mennesker som sitter på masse viktig og interessant kunnskap. Som forskningsdeltaker fikk vi også noe gratis lavkarbo-mat, gratis kroppsanalyse-tester, blodprøveresultater med mer. Norges idrettshøgskole og Atlantis Medisinske Høgskole søker kvinnelige forsøkspersoner av europeisk opprinnelse med BMI mellom 27 og 35  i alderen 34-45 år til et forsøksprosjekt om vektreduksjon, fysisk aktivitet og kosthold. Du må bo i Oslo-området! Prosjektet starter i slutten av januar 2014 og varer i åtte uker. Underveis i prosjektet får du oppfølging og kostholdsveiledning av ernæringsfysiolog. Halvparten av deltakerne vil også delta på spinningstimer tre ganger per uke, ledet av en kvalifisert instruktør.

Formell tittel

Effekten av trening og diett på insulinsensitivitet, vektreduksjon og lipidprofil hos overvektige kvinner

Formål

Vi undersøker effekten av lav-karbo/høy-fett diett kombinert med trening, på insulinsensitivitet, lipid profil, vektreduksjon og kardiovaskulær fitness.

 

Prosjektbeskrivelse

Underveis vil alle deltagere blir fulgt opp av en ernæringsfysiolog som sikrer en komplett og sunn diett. Treningsgrupper trener 3x i uken under veiledning av en kvalifisert spinningtrener.
Hvis du er i målgruppen, og er interessert i å delta i et prosjekt som kan hjelpe deg ned i vekt, kan du melde din interesse til doktorgradsstipendiat Ditta Valsdottir på ditta@amh.no. Husk å oppgi telefonnummer og epostadresse.
- Silje Bjørnstad - 

På fremsiden av Dagbladet: "Sjokkfunn om lavkarbo" (Resultater fra LCHF-prosjekt)

Jaja, så fikk avisa Dabladet smelt opp en ganske så heftig og "skremmende" forside på bakgrunn av lavkarbohøyfett-diett-forskningsprosjektet jeg og 16 andre jenter var med i for noen måneder tilbake. At avisene vinkler informasjon på sin egen måte for å selge flest mulig fremsider er jo ikke no nytt. Og noen ganger kan det derfor være greit med en liten "oppklaring" - eventuelt tilleggsopplysninger for de som ikke måtte lese hele artikkelen i avisen, men bare ser dagens forside.

Samtidig vil jeg få frem at studien er fortsatt under arbeid, og resultatene er derfor foreløpige. 

Fra artikkelen i Dagbladet:

" - Det gjennomsnittlige vekttapet var to kilo på de tre ukene de gikk på dietten. Det vi likevel så var at etter bare en uke på normal diett gikk deltagerne opp igejn 56 prosent av dette vekttapet. Noe av forklaringen kan være at når du kutter karbohydrater i kosten så vil glykogenlagret i muskler og lever tømmes. Vi har rundt 500 gram glykogen lagret i kropen, og hvert gram biner rundt tre gram vann. Når du tilfører kroppen karbohydrater igjen vil glykogenlagrene fylles og væsken kommer tilbake og vekten går opp igjen, forklarer Ditta Valsdottir" (forskning- og prosjektsleder).

" - De fleste studier av lavkarbo er gjort på overvektige personer i forbindelse med vektreduksjon, og vektreduksjonen forbedrer mange av de parametere som lavkarbo forverrer. Derfor fremstår resultatet av slike studier bedre enn det i virkeligheten er. Resultatene fra denne studien, og tidligere studier, viser at du skal være forsiktig med lavkarbo, og sjekke blodverdiene dine når du går på en slik diett, sier overlege Kjetil Retterstøl."

I tillegg var jo jeg selv på informasjonsmøte med forskningsleder og de andre deltagerne i forrige uke, så her kommer de viktigste resultatene:

HENSIKT MED STUDIEN

Formålet med prosjektet var:

1) Undersøke effekten lav-karbohydrat/høy-fett-diett på insulinsensitivitet og lipidprofil hos unge, friske, normalvektige kvinner etter tre ukers periode på LCHF-diett.

2) Undersøke om en akutt treningsøkt (60 min sykling) kunne øke insulinsensitiviteten dagen etter.

RESULTATER

* Etter tre uker på høyfettlavkarbo-diett (minst 70E% fra fett) så ble det sett negative endringer i kolesterolverdiene med signifikante forskjeller i total kolesterol, triglyserider og LDL (det "dårlige" kolesterolet). Endringer i forholdet mellom HDL/Total kolesterol var ikke signifikant. MEN vi alle deltagerne har tatt prøver i ettertid som viser at verdiene er tilbake til det normale og at vi fortsatt er sunne og friske. 

* Ja, deltagerne fikk ned i vekt, men vekten økte igjen etter 1 uke på normalt kosthold (cirka 56% av vekttapet)

* Økning i insulinsensitivitet etter en akutt trening uteblir etter 3 uker på LCHF-diett. Insulinsensitiviteten på dag to blir faktisk dårligere, men det skyldes sannsynligvis kombinasjonen av LCHF-diett og "glukose-sjokk" fra OGTT dagen før. 

Til slutt vil jeg bare få frem at det alltid er viktig å huske på at det vil være individuelle forskjeller og flere faktorer som påvirker eventuell risiko både for det ene og det andre. Og det kostholdet og livsttilen som passer DEG best er ikke nødvendigvis det samme som venninna di eller en arbeidskollega. Veldig enkelt sagt: Man må finne ut hva som funker for seg selv og sin kropp, og som bidrar til at man er frisk og rask.

Og ikke minst: Folk må lære seg til å være kritiske til fremsider og ikke dømme eller påstå noe etter å ha lest en overskrift - og dette gjelder kanskje spesielt i forhold til forskningsstudier som blir fremstilt på denne måten. En ting er funnene i studien som blir publisert, men kan resultatene til 17 deltagere som går på LCHF-diett i kun 3 uker (uten noen nærmere forklaring på hva slags type fett som blir spist osv), brukes til å generalisere til befolkningen ved å stå på fremsiden til en av Norges største aviser som skremselspropaganda?....  

- Silje Bjørnstad - 

FØLG SILJEBJORNSTAD.BLOGG.NO PÅ BLOGGLISTEN - KLIKK HER.

Resultater fra kroppsanalyse + tilbud til DEG om kostveiledning og kroppsanalyse.

Tjohei, da var denne dagen blitt til kveld også og snart er det jo helg igjen. Skal si tiden flyr om dagen.

I dag tidlig var det tid for 12-ukers-kontroll for LCHF-deltakerne. Det ble tatt fastende blodprøver (sjekke totalkolesterol, LDL, HDL) samt blodsukkermåling. Deretter var det InBody-test (kroppsanalyse) og selv om jeg ikke kan si noe om veldig konkret tallene fra dagens test så kan jeg si så meget som at de få kiloene man mistet under de 3 ukene man levde på LCHF-dietten, de er på plass igjen og vel så det (1 kg pluss i tillegg til det jeg veide før forsøket for min del faktisk) og BMI er i kategorien normal. Men fettprosenten min har derimot gått ned 3 prosent fra forrige måling som var i november. (Mer eller mindre ganske ubevisst, men med riktig styrketrening og riktig kosthold over lengre tid så skjer det ting gitt...)

Det vil bli infomøte for oss som har vært med om LCHF-prosjektet der vi får vite alle resultatene og konklusjonen i løpet av februar måned. Whooo! En ting ble allikevel avslørt i dag, og det var at etter KUN 3 uker med HØYFETT-LAVKARBO-diett så hadde kolesterolnivået (både totalkolesterol, HDL og LDL) i blodet steget betraktelig hos alle som har vært med. Meget interessant! ;) Uansett, flere detaljer kommer altså senere! 

KAMPANJETILBUD: 

Skolen jeg går på, Atlantis Medisinske Høgskole, samarbeider med Bryn Legesenter med å ha en studentklinikk der studentene selv kan prøve seg som ernæringsfysiolog i praksis. Og nå har studentklinikken et veldig bra tilbud, nemlig kroppsanalyse og 2 x kostholdsveiledning for bare 200 kroner! (Gjelder til 31.01.2013) Til vanlig koster en konsultasjonspakke 300 kroner og en kroppsanalyse bruker å ligge rundt 500 kroner på et treningssenter eller lignende. Med andre ord, dette er faktisk et veldig bra tilbud uten å være altfor subjektiv.  :) Jeg har ikke begynt å praktisere ved studentklinikken ennå, men jeg regner med at jeg skal prøve meg i løpet av våren. Ellers så er det jo bare å ta kontakt med meg direkte på mail også hvis det er noen som har noen spørsmål til en (snart ferdig utdannet) ernæringsfysiolog ;)

Er du interessert og vil sjekke ut mer om dette tilbudet - klikk her!

Kroppssammensetningsanalyse er måling av muskler og fett ved bruk av bioimpedansemåler Tanita MC-180. Her får du målt blant annet vekt, fettprosent, muskelmasse m.m. Kostholdsveiledning kan for eksempel gå ut på å kartlegge ditt spisemønster og hjelpe deg med å sette sammen et sunt og balansert kosthold tilrettelagt for deg og din livsstil. Det kan også være råd om ernæring ved graviditet, ammende, eldre, barn og unge og så videre. Eller om du ønsker å gå opp eller ned i vekt, har noen spørsmål om kosthold tilpasset trening og fysisk aktivitet og så videre.

Studentene ved studentklinikken vil gjennomføre denne praksisen under veiledning av autoriserte, kliniske ernæringsfysiologer ansatt ved skolen.

(info nedenfor er hentet fra nettsiden til Atlantis Medisinske Høgskole)

En konsultasjonspakke innebærer minimum to konsultasjoner, videre oppfølging kan deretter gjøres per e-post eller telefon.

Ved den første konsultasjonen gjøres blant annet en grundig kartlegging av klientens situasjon/problem. Både kosthold og spisemønster varierer mye fra person til person, og for å kunne gi best mulig råd og veiledning er det viktig å få en god og nøyaktig oversikt.

En til to uker etter første besøk, kommer klienten tilbake til ny konsultasjon. Det legges nå en plan for videre kosthold,  samt råd om hvordan du best kan tilpasse deg eventuelle endringer i spisemønster. Forankring av realistiske forventinger, mål og motivasjon er også en viktig del av behandlingen.  Resten av kvelden fra min side er satt av til sofa og Idol. Auditionrundene er jo det morsomste! Ha en flott kveld!

(Ja, jeg klarer faktisk å sette meg ned en gang i blant og bare senke skuldrene..... ;)) 

- Silje Bjørnstad - 

Mine erfaringer og resultater fra 3 ukers LCHF-prosjekt.

Dagen i dag startet med å legge inn veneflon, ta nullprøver, innta 325 ml væske med 75 gram ren glukose og deretter tappe blod hvert 15. minutt, 30., 45., 60., 90., og 120. minutt.


Jeg har fått et helt nytt forhold til blodtapping...

Rundt klokka ni var vi ferdige og da kunne vi spise og drikke akkurat det vi ville. Forskningsleder hadde gjort i stand "karbohydrat-fat" med klementinbåter, druer, sjokolade og kjeks. :)

Etter dette gikk jeg rett på Kaffebrenneriet og kjøpte mitt tidligere obligatoriske müslibrød, men det smakte liksom ikke slik som det gjorde før.. Uansett så hadde jeg hvertfall energi til tusen (til tross for at jeg stod opp 05.45 og de andre på gruppen skulle "rett hjem og legge seg i fosterstilling for å sove"), og inntak av karbohydrater ga i hvert fall meg "energi-kick". Dermed ble det en H E R L I G økt på Elixia, endelig med litt karbs i kroppen igjen. 

De neste ukene daler nok energiprosenten fra fett nedover og blir erstattet med noe karbohydrater og protein, men etter 21 dager på LCHF-diett vil jeg nok ikke gå hundre prosent tilbake til det kostholdet jeg hadde før diett-start. Dette er fordi jeg rett og slett har oppdaget mange fordeler for min egen del ved å leve på en høyere andel fett og mindre andel karbohydrater:

- Mer stabilt blodsukker
- Ordentlig mett uten å være stappa
- Slippe "akutt hunger", spesielt etter trening
- Magen er FLAT 24/7. Jeg blir ikke oppblåst eller opplever så mye rumling som tidligere
- Jeg har fått renere og mykere hud
- Jeg har alltid likt å lage mat, men etter disse tre ukene har det bare blitt enda morsommere å prøve nye oppskrifter og smaker
- Fett er ikke farlig, men desto viktigere er det å vite hva slags fettsyresammensetning man spiser og klare å skille mellom ugunstig fett og de sunne fettsyrene. Balanse er et viktig stikkord her.
- Jeg har lært meg at alt kan spises bare man er mentalt innstilt på det - vi snakker alt i fra fiskefileter til mauling av olivenolje, så nå fremover SKAL det bli en fiskemiddag i uka. Jeg starter allerede I DAG med torskefilet til middag. Å vente til i morgen eller en annen dag holder ikke da dette er vinn-vinn-situasjon :D
- 2 pakker tyggegummi om dagen er ikke nødvendig... 
- Jeg kommer til å lage mer hjemmelaget mat, som for eksempel knekkebrød/brød/scones/muffins av frø/nøtter, mere rene kjøtt- og fiskeprodukter, pasta/nudler/ris blir erstattet med grønnsakspureer/råkost/salat/coleslaw/fløtegratinerte grønnsaker osv - nå vet jeg enda tydligere hva slags kost som gir meg energi og som gjør at jeg holder ut lenger mellom måltidene.
- Planlegging er GULL.  Man trenger ikke nødvendigvis å planlegge hele uka med dagsmenyer og det hele, men man tjener mye på å vite sånn cirka hva man ønsker å spise til middag 1-2 dager i forveien.

Men ved et så høyt fettinntak og så strenge regler på for eksempel inntak av frukt og grønt har jeg merka at man fort kan gå glipp av viktige næringsstoffer på et så strengt LCHF-kosthold. Jeg kommer helt klart ikke til å ligge så høyt som 70 energiprosent fra fett (i tillegg har det vært en feil i registreringsprogrammet vi har brukt, så nå viser det seg at de i min gruppe faktisk har ligget på over 80 energiprosent fra fett! Dette er HØYT, forskningsleder ville at vi skulle være på minst sytti så for hennes del var jo dette bare gull uansett, men det er ikke rart vi ble kvalme i begynnelsen av dietten. hehe!) Så fremover kommer jeg selvfølgelig til å spise frukt og grønt for å dekke fiberinntak, og får å få i seg viktige antioksidanter, vitaminer og mineraler, samtidig som jeg konsekvent kommer til å velge grove kornvarer fremfor raffinert mat. (Dette har jeg strengt tatt gjort lenge...).

Oversikt over energiprosent fra i vår: Fett 26E%, Karbohydrat 55E%, Protein 19E%. 


De tre siste ukene har jeg i gjennomsnitt ligget på: Fett 84E%, Karbohydrat 5-10E%, Protein5-10E%:

 

 

Ned i vekt?
Da det gjelder lavkarbo og vektnedgang er det mange som begynner på en "lavkarbo-diett" i håp om å gå ned noen kilo. Jeg gikk ned cirka 2,5 kg de to første ukene, men den siste uka gikk jeg opp igjen cirka 1 kilo. Selv tror jeg dette er på grunn av at væskenivået begynner å stabilisere seg igjen, husker jo selv hvor dehydrert og tørst jeg var i uke 2. Når man begynner på en streng LCHF-diett vil glykogenlagrene i kroppen tømmes samtidig som man taper vann (glykogen binder vann). Derfor vil mange oppleve å gå "raskt ned i vekt" den første uken, men nettopp derfor vil man også gå fort tilbake til opprinnelig vekt igjen om man går tilbake til den kosten man hadde før.

LES MER OM LAVKARBO OG FETTFORBRENNING I ET TIDLGERE INNLEGG HER: Svar på kommentar angående ned-i-vekt ved et LCHF-kosthold

Vi LCHF-deltakerne skal på ny veiing og kroppsanalyse to ganger neste uke slik at man ser om det faktisk har vært en reel vektnedgang hos samtlige deltakere på grunn av dietten. Jeg hadde forresten gått opp i fettprosent. Mer konkrete tall om meg selv og hva som blir konklusjonen for prosjektet og resten av deltakerne vil mest sannsynlig være klart på nyåret. Så da vil alle tall og eventuelle forskjeller på for eksempel kolesterol, insulinsensitivitet, kroppssammensetning og så videre bli publisert. 

Ikke en diett 
Sånn sett vil jeg fremover leve på et karbohydrat-redusert kosthold i forhold til hva jeg gjorde tidligere. Og å spise karbohydrat-redusert kost handler for min del ikke om jeg vil opp eller ned i vekt, eller "IKKE-SPISE-KARBOHYDRATER-FOR-DET-ER-FARLIG". Neinei, vi trenger karbohydrater, det er mengden og ikke minst hva slags type karbohydrater man får i seg som kan ha en stor påvirkning. (Ikke minst så har jeg savnet karbs før trening!) Det handler om livstil og et kosthold man trives med og ikke minst som man kan leve med! 

Ordet "diett" skal ikke assosiereres direkte med ordet slankekur. Selv om man er på en diett så betyr ikke dette automatisk at man er på slanker`n. Samtidig så vil "lavkarbo-diett" og et "lavkarbo-kosthold" eller "karbohydrat-redusert kosthold" være to forskjellige ting.
Generelt er ordet diett kanskje en type kosthold man prøver ut for en periode i håp om å forbedre form, livskvalitet, eventuell sykdom og så videre. (Og her snakker jeg ikke kun om lavkarbo! Folk med galleproblemer vil for eksempel dra fordel av å spise et fettredusert kost).
Et kosthold er sammensetningen av den maten og det matinntaket som betraktes som "normalt" for deg. Vi er alle ulike og dermed vil ikke et type kosthold passe alle samme - desto viktigere er det å finne ut hva slags spisemønster og matvarer som DU og DIN kropp setter størst pris på.

Det var mine tanker om LCHF-prosjektet så langt. Jeg savner allerede kjøkkenvekta som har stått på kjøkkenbenken og ikke minst aktivitetsmåler-klokka! Hehe. 

Har noen mulighet til å være med på et lignende forskningsprosjekt vil jeg absolutt anbefale dette. I tillegg til at du får testet kroppen din får du deg en del a-ha-opplevelser selv som vil være verdifull erfaring - spesielt hvis man jobber innen ernæring og helse. Å forstå hva en eventuell klient eller pasient går igjennom er svært viktig for å kunne gjøre opplegget mest mulig gjennomførbart. En ting er helt sikkert - alt starter i hodet. Med riktig innstilling er f... meg alt mulig. Det handler bare om innsatsvilje og det å være ærlig mot seg selv :) Videre så tror jeg helt klart at "ernæringseksperter" vil ha godt av å prøve ulike type kosthold og ikke bli altfor opphengt i anbefalingene. JA, de norske kostrådsanbefalingene er "bra nok" for mange, men samtidig så er det viktig å vite at for å oppnå best mulig kosthold må det tilpasses hver enkelt. Derfor kan det av og til være noen justeringer som ikke nødvendigvis er anbefalt noe sted, men som er rett og slett er egenerfaring. 

 - Silje Bjørnstad - 

 (I morgen kommer det et blogginnlegg hvor jeg og medstudent Sander deler våre tanker rundt ernæring og kostråd i praksis! Tør å påstå at det er verdt å få med seg :) ) 

 

Mobilblogg: Karbo-torsdag.

Etter siste blodprøve-takning i dag morges er det fritt frem i kostholdet igjen, og dette ble servert til frokost da vi var ferdige i dag tidlig:

Og det var jo etter at vi også hadde inntatt glukosedrikk med 75 gram glukose, så gjett om kroppen er klar for trening nå!!!:D *sugar-kick*. Mer info om LCHF-prosjektet og kostholdet mitt videre senere i dag!:) god torsdag!

Siste dag med LCHF-diett

Så var man kommet til 21. og siste dagen i LCHF-dietten.

Klokken 06.35 satt jeg med veneflon i blodåra klar for glukosedrikken. Kroppen tenkte sikkert bare "KARBOHYDRATER!!!!!!! WHOHOOOO!!". 

Nå skal jeg straks stikke på obligatorisk spinningtime før obligatorisk fiskemiddag i kveld....

På med pulsklokka og pulsbelte, vi skal spinne på 80% av makspuls.


(Sløvheten i øya kommer av vekkerklokke 05.45 i dag morges... GJESP!)

I morgen tidlig er det siste runde med OGTT/blodprøver og deretter er man fri til å spise hva pokker man vil.

Vi skal også på InBody-test 4 dager og 7 dager etter avsluttet kur.

God onsdag ettermiddag! (allerede onsdag?! :-O )

- Silje Bjørnstad - 

Siste innspurt

Allright, da er middagen spist og X antall fløtekarameller har smeltet i munnen - etter klokka 21 er det stopp på matinntaket for i kveld for vi må møte fastende til OGTT i morgen tidlig. Og morgen tidlig er faktisk klokken 06.30. 

Så da er et ny runde med veneflon inn i blodåre, glukoseblanding som frokost og deretter tappe blod 7 ganger i løpet av 120 minutter. I tillegg blir det vel ny InBody-test med veiing, måling av fettprosent, antall kilo muskler og så videre.

Whoohoo.

Resultatene kommer da forskningsleder har skrevet ferdig oppgaven med konklusjon - usikker på hvor lang tid den delen av prosjektet tar, men jeg skal selvsagt publisere dette når det er klart! :)

I tillegg skal jeg selvfølgelig skrive et innlegg med mine erfaringer, hva jeg tenker om en så ekstremt lavkarbo-diett, ufordringer, fordeler/ulemper - og jada, om jeg har gått opp eller ned i vekt...
- Silje Bjørnstad - 

Mobilblogg: en av de fordelene ved å leve på LCHF-diett

Det er å kunne spise ostepølse med bacon (null brød eller lompe selvfølgelig) uten å få noen form for dårlig samvittighet! :D

Det er alltid like gøy å se trynet til han eller hun som står bak disken når du sier "En ostepølse med bacon i papir takk!". Mi hi hi.

Sitter forresten på jobb på Side2.no i kveld og resten av helga vil også bestå av jobb, jobb, jobb.

Så god helg til dere som faktisk "har helg". ;)

- Silje Bjørnstad -

 

VO2-maks-test nummer 2

I dag var det klart for VO2-maks test nummer 2 i LCHF-prosjektet og jeg var så gira!! :D Pulsen var over hundre allerede før jeg hadde begynt å tråkke og resultatet ble bittelitt bedre enn forrige gang.

Da ble tallet 39,2. I dag ble det 41,5 så jeg er fortsatt i samme nivå utifra denne tabellen:

 

I morgen er det FMD-test på Aker Sykehus: "Flow-mediated dilation" - årenes evne til å utvide seg når behovet for blod og oksygen øker. Man "stenger" av blodtilførselen til den ene armen i fem minutter for så å løse opp og sjekke hvor fort blodet strømmer igjennom via å se på ultralyd. Tviler egentlig på at dette har endret seg noe særlig etter 16 (av totalt 21) dager på LCHF-diett, men testing er alltid gøy!

Neste uke er det ny runde med OGTT: Glukose Intoleranse-Test.

- Silje Bjørnstad - 

LCHF-update: 2 av 3 uker gjennomført.

Allright, da var 2 av 3 uker på LCHF-dietten i boks. På torsdag er det ny VO2-maks-test, mens på fredag er det opp til Aker Sykehus for å sjekke blodgjennomstrømningen i årene. 

Men etter 14 dager blir man fortsatt kjent med nye "bivirkninger" av endring i kosten. 

Mine erfaringer den siste uka:

* Mett. Fortsatt god kontroll på blodsukker og metthetsfølelse i løpet av dagen, men noe mer sulten på kvelden. 

* Tørr i kjeften. Nettopp ja, munntørrhet! Og ikke så rent lite heller. Munnen kjennes støtt og stadig ut som et sandpapir så i går gikk jeg på apoteket og investerte i "sugetabletter for munntørrhet". Angrer ikke på det hvertfall. I tillegg er jeg tørst 24/7 og Bris Mango er en evig favoritt. 

* Mykere og renere hud. Ja faktisk! Selv synes jeg det hvertfall, for det er noen partier som har vært tørrere enn andre som nå virker å ha blitt noe bedre. Det er akkurat som cellene mine har ropt etter fett uten at jeg har hørt på de. Men andre i diettforsøket rapporterer om helt motsatt effekt, nemlig at de har fått verre hud med flere urenheter, så her er det selvfølgelig individuelle forskjeller.

* "Mindre energi". Da i retning av at jeg har følt meg litt slappere de siste dagene. Men (og dette høres sikkert ironisk ut for noen) jeg merker det ekstra godt de dagene jeg ikke får trent, for for meg så får jeg mer energi bare jeg kommer meg ned på treningssenteret eller jogger en tur. Inntaket av kaffe og pepsi max har også økt den siste uka.

* Spise ute. Det å bli invitert på middag eller å gå ut å spise kan være en stor utfordring. "Hvor mye er dette, hva er det laget av, hva har du stekt dette i osv" - alltid kjempegøy å grave og spørre servitøren eller middagsverten om hva man egentlig får servert....

Ellers så har jeg plukket opp noen quotes fra meddeltaker og samboer Eirin:

"Blir sliten i låra av iiiiingeting!"

"Mer sulten nå enn de første dagene"

"Jeg drikker og drikker og drikker jeg!"

"Lyst på sukker!!!"

 

Denne uka er jeg forresten på obligatorisk skolesamling for nettstudenter på skolen, og jeg merker ekstremt godt at desto mer jeg sitter desto slappere blir jeg. 7 timers forelesning hjelper liksom ikke akkurat på energinivået, så det skal bli spennende å se hvordan VO2-max-testen i morgen kommer til å gå. Jeg slutter på skolen 17.00, VO2-maks-test er 17.15...... Whohoo! 

Nå skal jeg ut å spise biff med ei venninne. Skal pøse på med bearnaisesaus og smørstekt løk! :D

- Silje Bjørnstad -  

 

Mobilblogg: Ny matforsyning:D

Mere spinat, salat, agurk, tomat, paprika, kremfløte, brie, Norvegia, Jarlsberg, fetaost - og det levert på døra av den flotte prosjektlederen vår!! :D

Nu er det trening med typen, før det blir entrecote med bearnaisesaus og blomkålpure til middag.  Wheee :D

God fredag!

- Silje Bjørnstad - 

Svar på kommentar angående ned-i-vekt ved LCHF-kosthold

anonym

18.10.2012 kl.22:19

hei. jeg lurer på hvordan det er mulig å gå ned i vekt med lavkarbo-diett når en får i se såpass mye fett?

 

* Det finnes mange ulike teorier rundt lavkarbokosthold og selvfølgelig mange ulike individuelle erfaringer med en lavkarbodiett. Men uansett hvilken diett man ønsker å prøve ut (da snakk om en diett hvor mange ønsker å gå ned i vekt), så er hovedgrunnen til at man går ned i vekt fordi man ender opp i negativ energibalanse, altså at man dermed får i seg mindre kalorier og energi enn det man forbruker. 

 

*Når det gjelder mat med karbohydrater/fett/proteiner så er fett det næringsstoffet som i høyest grad vil forsinke ventrikkeltømmingen, noe som betyr at det tar lenger tid å fordøye fett og måltidet vil være lenger i magen og dermed gi lengre metthetsfølelse.  Dette igjen kan føre til at man spiser færre måltider og totalt mindre kalorier.

 

*En annen ting med fett er at det ikke påvirker blodsukkeret slik karbohydrater gjør. Mange opplever dermed at man har et mer stabilt blodsukker som igjen kan påvirke sultfølelsen og at man unngår såkalte "cravings". 

 

*"Fett forbrenner fett" er også et velkjent utsagn. Men å være i ketose betyr ikke automatisk at man går ned i vekt. Studier viser at man er i en "fettforbrenningsmodus" ved ketose, men det er ingen garanti at man forbrennet lagret kroppsfett hvis man spiser for mye mat (også med mye fett). Da vil kroppen prioritere å forbrenne det man spiser og vekttap uteblir. Strengt tatt er kroppen i en "forbrenningsmodus" døgnet rundt så dette er ikke en prosess som kun foregår til bestemte tider.  

 

* Mange opplever å gå raskt ned i vekt når de begynner på et LCHF-kosthold fordi man tømmer glykogenlagrene. Glykogen binder også vann.. Dermed vil man både miste kilo i form av glykogen og vann den første perioden. Dersom kroppen ikke får påfyll av karbohydrater (glukose som lagres som glykogen i kroppen) vil produksjonen av ketonlegemer økes og hjernen vil bruke dette som energikilde. Ketonlegemer er et nedbrytningsprodukt av fettsyrer. Samtidig er også dette en av grunnene til at folk "går raskt opp igjen" etter å ha vært på et kosthold med redusert karbohydrat-inntak hvis de begynner å spise som de gjorde før de begynte med kostholdsendringer. Da vil karbohydratene raskt lagres som glykogen samtidig som at denne binder vann og dette fører til at vektnåla går oppover igjen.

 

Som du sikkert skjønner vil en endring i kostholdet gi individuelle og varierende resultater. Selv om et kosthold eller en diett funker for noen så er det ikke sikkert det fungerer like bra for deg. Det er derfor det kan være gøy og åpen for muligheter til å hele tiden optimalisere det kostholdet man har per dags dato ;) 

Og i ernæringsverdenen blir man virkelig aldri ferdig utlært! :)

 

- Silje Bjørnstad - 

Så mange kilo har jeg gått ned den første LCHFdiett-uka

Haha, jeg sier selvfølgelig ikke noe om jeg har gått ned eller opp på grunn av diettbytte, men en journalist vet hvor mye det har å si at overskriften vekker interesse. Og er det noe folk vil vite noe om er det jaggu informasjon om kropp, kilo og vekt. Uansett, jeg fikk deg til å klikke deg inn hit. HAH! 
Men jeg skal selvfølgelig publisere alle resultater etter at studien er ferdig.  

Allright, da har man gjennomført 1 av 3 uker med LCHF-diett. Neste uke skal vi faktisk gjennomføre VO2-maks-test igjen + FMD-test på Aker Sykehus. ("Flow-mediated dilation" - årenes evne til å utvide seg når behovet for blod og oksygen øker).

Etter en uke med diett kan jeg oppsummere følgende:

- De første dagene fikk både jeg og Eirin erfare hva man må gjøre om man ikke har oppnådd ønsket minst 70 energiprosent fra fett: Vi maula både kokosolje og kremfløte på kveldene for at "regnskapet" skulle gå opp og det daglige kaloribehovet var en del over hva som er anbefalt. 

- Vi har skjønt at PLANLEGGING av måltidene dagen før er det beste trikset for å klare både energiprosenten samt holde kaloriinntaket likt som anbefalingen. 

- Jeg har kokkelert mer på kjøkkenet den siste uka enn jeg noensinne har gjort tidligere. 

- Jeg har lært av kremfløte kan brukes til MYE: Pai, kakao, fløtegrøt, sjokolademousse, iskrem etc.

- Viktige og reddende LCHF-matvarer er nøtter (særlig paranøtter), majones, aiolidressing, rømmedressing, fløte+kakaopulver, salami, lavkarbobrød, creme fraiche, ost, egg.


(Kjøleskapet til meg og Eirin for tiden)

- 3 dager har jeg våknet opp med skikkelig morgenkvalme, 2 av de kasta jeg faktisk opp gul (!) magesyre. Yum yum...

- Jeg opplever en metthetsfølelse jeg aldri har opplevd før - jeg blir godmett og blir aldri akutt sulten slik at det rumler i magen. I gjennomsnitt spiser jeg 2 hovedmåltider om dagen (frokost+middag) og kanskje 1-2 mellommåltider (noen nøtter, en kakao, en hjemmelaget energibar eller lignende).

- Jeg har ikke søtsug eller lyst på sukker. (Noe jeg egentlig ikke sleit med før diett-start heller..)

- Jeg har ikke følt meg oppblåst eller lignende i det heeeele tatt den siste uka. 

- Jeg har ikke tygget tyggegummi på en uke!!! (Jeg kunne tygge 1-2 pakker om dagen før)

- Jeg har like mye energi og har ingen problemer med å "holde ut" på trening selv om kostholdet er blitt totalt forandret. 

Så den første uka har faktisk gått overraskende greit for min del. Jeg var nervøs for at humøret og energien skulle være på bånn, men neida! :D

HAPPY!!!!! :D

Fortsettelse følger!

- Silje Bjørnstad - 

 

LCHF: Dag 6 - morgenkvalme og helt klart i ketose

Status: Morgenkvalme som minnet meg på hvordan det er å være fyllesjuk (siden jeg ikke lenger drikker alkohol lenger og ikke har vært på fylla eller vært fyllesyk på 4-5 år så var ikke dette noen hyggelig påminnelse...), 1 runde med oppkast og ketosenivå på 8 (høyt).

Men etter en time ekstra i senga på formiddagen i dag så føler jeg meg som normalt igjen og da var jeg klar for litt mat. 

  

Dagens frokost:

Lavkarbo-kakao (oppskrift kommer) og lavkarbo-brødskiver med ekte meierismør, salami og agurk. 

(Det ser kanskje lite ut, men tilsammen utgjør dette 48.8 gram fett og 534 kcal)

Jeg burde helt klart spise mer lavkarbo-vennlige grønnsaker og nøtter enn det jeg gjør nå om dagen, men jeg er faktisk for mett til å supplere med dette. Så siden det blir ekstremt mye smør, ost og kremfløte og lite grønnsaker og ikke noe frukt så sverger jeg for tiden til vitaminbjørner samt er trofast til omega3-kapsler bare for å være sikker på at jeg ikke går glipp av viktige vitaminer og mineraler. 

God mandag!

- Silje Bjørnstad - 

 

 

Dag 3: LCHF-diett-symptomer og i ketose

Allright, da er vi i gang med 3. dagen av totalt 21. dager med LCHF-kosthold. Og i natt skjedde det jeg visste kom til å skje en gang i løpet av startfasen. Klokka halv fem på natta våknet jeg av skikkelig hjertedunk, frysninger og en kvalme jeg aldri har kjent maken til. Det har blitt totalt 3 runder med hodet i do denne morgenen. Nå har jeg derimot kommet meg opp men fløtegrøt frister IKKE på morgenen i dag. Så da ble det Bacongull og 7up-free til frokost i stedet, bare for å få i seg noe.  

Hah, forresten, jeg googla "kostråd mot kvalme" og da kom det opp:

"Spis gjerne tørre kjeks, loff, epler og annen frukt, puffet ris med melk, paste/spagetti kavring, drops" og man skal unngå "fettrik mat". Ja, great. 

Det er var iitt deilig å vite at også Eirin hadde vært oppe og hatt samme runde som meg i natt, og nå merker jeg hvor deilig det er å ha noen som støtter og går igjennom det samme - det gjelder nok uansett hvilken kur/diett man går på., så vi holder nok ut altså. Er bare så utrolig kjedelig å bruke fem timer på å ligge i senga, se opp i taket og lure på når man skal klare å reise seg opp neste gang.... :)

Ketosestixene gir bevis for at man er i ketose, i dag lå jeg på lilla felt som betyr høyt ketonnivå i kroppen: "8". Så ikke så rart at man er litt uggen... 

Anyway, formen er bedre nå og siden vi har 3 liter kremfløte som går ut den 14.oktober tenkte jeg å prøve meg på noen bakeoppskrifter i løpet av dagen.

God fredag og god helg - kvalme eller ikke! ;)

 

- Silje Bjørnstad -  

 

 

Mobilblogg: vi har henta LCHF-mat i dag!!!:D

Jeg pg Eirin var å henta litt mat i dag. Blant godsakene finner vi 4 smørpakker, 6 kg ost, spinat, 15 paprika, 6 agurker, en haug med avokado, salater og tomater. Whooohooo!!!:) Fryd og gammen når man bare kan hente fylte bæreposer med LCHF-mat!!:D

Dagens middag (og 2. måltid for dagen, er jo mett hele tiden): karbonadedeig stekt med paprika og vårløk i fløtesaus. Samt smørstekt spinat og agurkskiver.

Den derre fløtegrøten til frokost....

..var genial!! :D Snakk om å være akkurat passe mett i flere timer, samt å slippe unna småsult, søtsug og det hele. En slik frokost kan jeg bli vant med. Og snakk om bra start på dagen som har holdt energinivået oppe og vel så det.

Dagen i dag har bestått av pensumlesing, 3 runder rundt Sognsvann i nydelig høstvær, LCHF-baking og venninnemiddag. Thats the way I like it.

Ellers har jeg hamstra noen ting jeg har forstått er lurt å ha i skapet når man lever på LCHF-kosthold:

- Kokosolje
- Vaniljepulver
- Kakaopulver
- Johannesbrødkjernemel
- Diverse nøtter 
- Kokosmasse
- Sukrin og sukrinmelis

Og ellers så kan dette også være lurt å ha i kjøkenskapene: Kokosmelk, mørk sjokolade, diverse frø, mandelmel, diverse bærposer i fryseren, kremfløte, smør, rene kjøttprodukter (kylling, storfe osv), rene fiskeprodukter, ost osv.

Mer detaljer om LCHF: 

 

Jeg prøvde meg på energibarer og noe "nøttesnacks-lignende müsli-opplegg" tidligere i dag. Kjekt å ha etter trening, som snacks eller som et lite mellommåltid! Oppskrift kommer:)

Så ble det venninnemiddag med "Chicken Curry og ris", siste gangen jeg skal spise ris på lenge og det gjør meg virkelig ingenting, siden ris gir meg ingenting...

En herlig tirsdag med andre ord!

- Silje Bjørnstad - 

 

LCHF: Forberedelse

Ah, fredag. En fredag som skal bli viet til lesing, trening, opprydding i mail og fredagsmys - hva nå enn det måtte innebære.

OGTT-test i går gikk forresten mye bedre en den første på onsdag og mens vi satt der og tok blodprøver i intervaller begynte vi å snakke om LCHF-dietten vi skal begynne på neste uke. Begrepet "lavkarbo" er forresten ikke noe som favner én bestemt diett med så og så mange tillatte karbohydrater, det er et vidt begrep som omfavner ulike grader og varianter av et lavkarbo-redusert kosthold. Den dietten vi skal på er en ganske "ekstrem" versjon av et lavkarbo-kosthold med maks 5-20 gram karbohydrater (avhengig av kroppsvekt) om dagen. (Det ca 17 gram karbohydrater i et eple og ca 14-15 gram karbohydrater i en skive havrebrød....)

For ei som ligger på et inntak med omtrent 190-200 gram karbohydrater om dagen sier det det seg selv at her må det grundig planlegging til for å ikke falle utenom grensa. Det er ingen tvil om at måltidsplanlegging er alfa og omega og som inspirasjon skal jeg i helga sette opp forslag til både frokost, mellommåltider, snacks, lunsj, middag, hva-spiser-man-etter-trening osv. Og sjekk ut denne herlige posegjengen fra EASY Living som kjæresten min kom med:

 

Her er det blant annet mandelmel, sukrin, sukrinmelis, lavkarbo-knekkebrød, lavkarbo-grovbrød, lavkarbo-pizzabunn, lavkarbo-vafler, lavkarbo-sjokoladekake, lavkarbo-krydderkake og lavkarbo-kakemiks - love it!

I tillegg skal jeg i helga lese oppskrifter i bøker og på nett og notere meg tips og matretter som kan komme godt med. Og ja, et artig tips fra lederen fra prosjektet i går: "Får dere skikkelig søtsug så spis spekeskinke og drikk grønn farris." 

Så har vi fått med oss Ketostix slik at vi kan måle om kroppen er i ketose. Dette blir så interessant, utfordrende og ikke minst GØY! 

 

- SIlje Bjørnstad -

 

 

 

Ny testdag: OGTT, blodprøver, spinningtime og fiskemiddag.

Dagen i dag startet med OGTT-test og 75 gram sukker til frokost.

Mer detaljert vil dette si at vi skulle møte opp fastende for så å ta første blodprøve, deretter innta en væskeblanding med 75 gram glukose, legge inn veneflon for deretter å ta blodprøve hvert 15.minutt de neste to timene. Så tilsammen har forsøkspersonene tappet blod 7 ganger, det vil si, de fleste har tappet blod 7 ganger. Hos meg skjedde det nemlig to ganger at blodårene bare nekta å gi fra seg noe blod så derfor ble det stikk i fingeren i stedet. 

Eirin sin arm:

Min "tappekran":

Ah, i tillegg hadde jeg en "artig" opplevelse da jeg kom i laben i dag. Jeg blir nemlig veldig uvel hvis jeg ikke spiser frokost om morgenen før jeg begynner med noe som helst, og uvel ble jeg selvfølgelig i dag også, bare på en helt ny måte. Etter første blodprøve ble jeg visst likbleik, begynte å kaldsvette, det prikka i hele ansiktet og i hodet og jeg var sikker på at jeg skulle spy når som helst. Hehe. Lederen av prosjektet sa jeg var helt våt av svette og sa jeg skulle legge meg ned for å ikke besvime så da fikk jeg hjelp til å reise meg opp, legge meg ned på en sykebenk og få en isbit i munnen. DET var deilig det!! :D Så etter ti minutter var kroppen tilbake i normal modus.

På ettermiddagen var det spinningtime på Norges Idrettshøgskole med pulsbelte for å ligge på ca 80% av makspuls og deretter den derre obligatoriske TORSKE-middagen alle deltakerne skal innta etter spinningen... 

"Se torsken, se torsken".....

Fisken kunne spises med gulrøtter/poteter, salat og rømme. Min rømme ble holiday-dip, noe som hjalp veldig med å få ned den torsken, siden jeg sliter veldig med å spise fisk&sjømat. Men jeg kan med stolthet si at jeg har fullført min første fullverdige fiskemiddag (100 gram torsk....). 

I morgen er det ny runde med veneflon og OGTT-testing, samt kroppsanalyse-test og noen blodprøver. Wheee :D Så krysser jeg fingra for at jeg ikke blir like kvalm og uvel i morgen.

Neste uke begynner vi med LCHF-dietten! 

- Silje Bjørnstad - 

Testdag nummer 2

Da er man i gang med LCHF-prosjektet og for å danne en baseline er det som tidligere nevnt 2 uker med normal kost og testing før man går over til 3 uker LCHF-diett og påfølgende testing for å se eventuelle forskjeller.

I går var det FMD-test på Aker sykehus der man sjekker "Flow-mediated dilation" - årenes evne til å utvide seg når behovet for blod og oksygen øker. Dermed "stenger" man av blodtilførselen til den ene armen i fem minutter for så å løse opp og sjekke hvor fort blodet strømmer igjennom via å se på ultralyd. 

Resultatet var (jeg siterer) "Superbra".  

I dag er det VO2-maks-test som skulle gjennomføres og jeg var så nervøs. Følelsen "GRUGLEDER SEG" har vel aldri vært mer passende. Samtidig så var jeg så forberedt på at denne testen skulle gjennomføres på tredemølle, men neida, den skulle gjennomføres på sykkel. Og jeg som H A T E R spinning og alt som har med sykling og gjøre... Men jeg overlevde og det var jo bare gøy, når man var ferdig vel og merke.

Selve testen bestod av at man begynner å tråkke for så å øke motstanden hvert halve minutt til beina bare stopper opp. Og det kan jeg love deg at de gjorde! Hodet ville bare tråkke på og psykisk hadde jeg så mye mer å gi, men beina bare "Nei, skjer ikke" - egentlig en veldig irriterende følelse når melkesyra kommer og tar over. ;p

Uansett så var testresultatet over gjennomsnittsverdien for jenter på min alder (20-29 år) med et resultat på 39,2, noe som jeg kan være fornøyd med. 

VERDITABELL FOR VO2-MAKS:


Så blir det jo spennende å se hva man ligger på i neste test som er om 5 uker! :D


- Silje Bjørnstad - 
Matbloggtoppen Matprat