hits

januar 2011

Dagens overraskelse..

Atlantis Medisinske Høgskole har laget nye studiekataloger, og jeg bladde igjennom en katalog på skolen i dag. Der fant jeg plutselig et bilde av min gode venninne Kristine og også andre kjente fra klassen.Så bladde jeg litt videre, leste om det studiet jeg går på og litt om de andre studiene man kan ta på Atlantis...... før jeg plutselig fant ut hvem andre som har blitt snikfotografert og blitt linselus i den j.... katalogen som sikkert skal leses av tusenvis kommende student-tasser fordi de ikke har en anelse om hva de skal søke på.


"Her aner vi fred og ingen fare..."

"Hmm? Men?.. What the f.....!?!""Kødder du??"Neida! Der har de jammen fått inn et fantastisk nydelig SIDEprofilbilde av Silje Bjørnstad med et herlig "grevinne-heng" på høyrearmen som virkelig bare voldtar fruktbordet under velkomstlunsjen her i Fuengirola i høst... Dette er noe jeg virkelig ikke var foreberedt på. Liker ikke! Og takk for den liksom. Ingen har da heller spurt om min tillatelse, og er det noe jeg har lært i forbindelse med bildepublisering av privatpersoner så er det nettopp det at TILLATELSE er et veeeeeldig viktig element.... Hrmf..
Men men, det står da i det minste noe under bildet som jeg virkelig kjemper for, nemlig "Sunne matvaner",

Så da får jeg vel bare holde munn og late som ingenting, selv om jeg egentlig har mest lyst til å rive ut den siden fra alle katalogene eller bare brenne de opp alle ihop.

- Silje Bjørnstad -

Det magiske tallet er 4

Fordi:

- Om 4 minutter er klokka fire... Og da har jeg sagt til meg selv at jeg MÅ lese pensum.

- Om 4 timer er jeg på vei til trening og aerostep!

- Om 4 dager er det fredag og da har jeg besøk av Nejra og det er helg.

- Om 4 uker får jeg besøk av Joakim <3

- Om 4 måneder har jeg tatt eksamen del 2 og har dermed sommerferie og har allerede hatt det i faktisk 4 dager.

- Om 4 år..... er jeg mye nærmere 30-tallet enn 20-tallet. Ergo, jeg begynner å bli gammel.

- Om 4 tiår er jeg en rik pensjonist med eget sommerhus i Spania.

Så mye spennende hadde jeg å rapportere om liksom. (Egentlig skriver jeg dette blogginnlegget fordi jeg nekter å begynne lesinga før klokka blir fire....)

God mandag! :D

- Silje Bjørnstad -

Høydepunkter 2011?

Hva passer bedre på en trøtt mandag enn å bare kjenne optimismen ta over trøttheten og "plage seg selv" med positive tanker..? Så derfor: Dette er noen av høydepunktene jeg gleder meg til i 2011:

* Madrid-tur i februar

* Få besøk av Joakim her i Spania

* Flytte sammen med Joakim

* Være halveis utdannet ernæringsfysiolog når eksamen er tatt og ikke minst bestått i desember. 1,5 år er unnagjort, 1,5 år igjen.

* Vår og sommer med varmt vær. Finnes det noen som ikke gleder seg til det?

* Feire mammas... kremt.. 30-årslag... ;)

* Sommerferie

* Sitte i en park i Oslo med verdens beste venner og bare nyte sola, grille, og le i mange timer.

* Toppturer FYSAK 2011

* Oslo Fashion Week 2011

* Eventuelle ferieturer/hytteturer/fjellturer

* Og selvfølgelig masse uforutsigbare herlige overraskelser og happenings! :D

* Og litervis med norsk trakterkaffe. Svart.- Silje Bjørnstad -

Jeg tester...

....BUTTERNUT SQUASH! Eller "flaskegresskar" som det visstnok heter på norsk.

Jeg elsker å prøve nye ting, og butternut squash har jeg smakt en gang på restaurant, men aldri kjøpt det selv og lagd noe med det hjemme. Så da jeg så denne frukten på en matbutikk her i Spania måtte jeg jo bare kjøpe én og teste den ut! Jeg trodde faktisk at det var en grønnsak, men ifølge det store Internettet og Google så er det visst en frukt, men den brukes som en grønnsak. Man kan steke, koke eller bake den, jeg prøvde meg på "butternut-squash-mos".


"Check out this baby"Først skjærte jeg av topp og bunn. Deretter skrapte jeg ut frøene og skjærte av skallet før jeg delte frukten opp i terninger.


Så kokte jeg bitene møre i usaltet vann, helte av vannet og knuste bitene til en glatt og fin purè.Sjekk den herlige fargen! :D Jeg synes butternut-squash-mosen var ganske digg, og den kunne minne litt om samme smak som søtpotet, og det synes jeg jo også smaker veldig godt. For litt mer smak kan man for eksempel ha oppi en klatt med smør, limejuice og/eller presset hvitløk. Butternut squash skal også være veldig godt å bake i ovnen. Bruk Google for tips og oppskrifter! :)

Butternut squash er full av vitamin A, vitamin C, kalium, mangan og fiber.

- Silje Bjørnstad -

Lettere valg: 6) Bakverk

Dette er et innlegg som bygger på dette blogginnlegget: KLIKK HER!

1 stk sjokolademuffins (fra Aunt Mabel): 450 kalorier
1 stk skolebrød: 225 kalorier (Dette er cirka kalori-innhold i de man kjøper på butikken. De fra bakeriene inneholder nok litt mer)

1 stk wienerbrød: 275 - 355 kalorier (Avhengig av størrelse)
1 stk hvetebolle med rosiner: 155 - 195 kalorier (Avhengig av deig og om bollene er hjemmelagde eller industribakt)

1 stk lompe: 48 kalorier
1 stk pølsebrød: 110 - 150 kalorier (Avhengig av størrelse og type)

1 stk bløtkake: 310 kalorier
1 stk skumkake: 106 kalorier

1 stk brownie: 320 - 395 kalorier (Avhengig av deig, og om kaken er hjemmelaget eller industribakt)
1 stk sjokoladekakestykke (40 gram) med oppskrift fra Grete Roede. (Se oppskrift fra tidligere innlegg: Klikk her!): 95 kalorier


(Copyright: Silje Bjørnstad)

 

Valget er ditt :)

- Silje Bjørnstad -

Trenger vi aviser når vi har Facebook?

Nå er den bokanmeldelsen som jeg skrev før nyttår publisert: "Trenger vi aviser når vi har Facebook?" - KLIKK HER.
[tilt] er tidsskriftet til Landslaget for medieundervisning. Tidsskriftet publiserer artikler om praktisk arbeid med mediene, om mediepedagogikk og medieteori. I tillegg bringer vi kritikk av nye bøker innenfor mediefeltet og filmer/dvd'er. Tidsskriftet retter seg mot alle som jobber med media, lærere og medieelever.

 

- Silje Bjørnstad -

Lettere valg: 5) Pålegg

Dette er et blogginnlegg som bygger på dette innlegget: Klikk her!

100 gram peanøttsmør: 638 kalorier
1 ss peanøttsmør: 95 kalorier 
100 gram Sjokade: 401 kalorier
100 gram Sjokade med 25% mindre sukker: 369 kalorier
100 gram Nugatti: 517 kalorier
100 gram Nugatti air: 511 kalorier100 gram skinkeost fra Kavli: 207 kalorier

100 gram skinke magerost fra Kavli: 145 kalorier

2 skiver salami: 80 kalorier
2 skiver kokt skinke: 32 kalorier
2 skiver Gudbrandsdalsost: 80 kalorier
2 skiver lettere Gudbrandsdalsost: 61 kalorier

100 gram jordbærsyltetøy: 160 - 210 kalorier (Varierer fra merke til merke)
100 gram jordbærsyltetøy med mindre sukker: 124 - 145 kalorier (Varierer fra merke til merke)

Valget er ditt :)

Neste del er bakverk.

- Silje Bjørnstad -

 

(Alle bilder er fra Google)

 

Jeg skammer meg.

Jeg skammer meg over å være en del av det folkeslaget som heter "Kvinner". For det er ikke tvil om at vi utgjør et eget folkeslag, hvertfall ikke etter å ha lest de deprimerende innleggene i Cosmopolitan.. For her om dagen satte jeg meg ned for å lese nettopp Cosmopolitan, et blad med både gode artikler og tips, og mindre gode artikler og ubrukelige tips.

Og det var særlig en av sakene i dette bladet jeg reagerte på og bare ble mer og mer flau over desto mer jeg leste. Temaet var nemlig "irritasjon over kjærestens merkelige vaner", og det var intet mindre enn SEKS sider med klaging og syting fra kvinner som klaget på "feil" hos sin partner, og det blir bare pinlig... Jeg sier bare; gjør noe med saken da kjerring hvis du er så ufattelig misfornøyd.

Bare se på noen av disse eksemplene:

1)    "Han svarer bare OK på melding når jeg har skrevet den lengste SMS`n."

Herregud a, slapp av og vær glad for at han svarer i det hele tatt og gir deg en bekreftelse på at "OK, det er i orden". Det er ikke alle som trenger å formulere seg i 3-4 setninger for å fortelle at de er enig det du skrev.

2)    "Han bruker shampoo`n min som dusjsåpe, typen min har ingen oversikt over hva som er hva i dusjen!"

Ok, moder jord kaller luksus-problemdame nr 1? FORTELL han hva som er hva i stedet for å klage det ut til resten av verden som ikke kan hjelpe deg med ditt problem. Eller kjøp for eksempel heller en velduftende manne-dusj-såpe til han i gave?

 

3)    "Hva er det med gutter og lange toalettbesøk?"

Seriøst?!? Han må da vel få lov til å sitte på do hvor lenge han vil. Jeg vet ikke helt hva mer det er å si.. Vær glad for at han i det hele tatt har normalt fordøyelsessystem og klarer å gå på do alene.

 

4)    "Hvorfor kan han ikke svare på hvilken kjole han synes jeg er finest i?"

Vet du, typen din synes du er fin i alt du går med, og er livredd for å si noe feil om han sier at den ene kjolen passer bedre enn en annen. Mest sannsynlig så driter han i hvordan kjolen ser ut, det han tenker mest på er når den kjolen skal av igjen.

 

5)    "Han er så stille når vi sitter i sofaen og ser på TV."

Hmmm, kanskje han faktisk ønsker å følge med på hva TV`n? Eller kanskje han synes du er like stille siden du venter på at han skal åpne kjeften? Hva med at du åpner munnen din og starter "en samtale" han sent vil glemme. Skal vedde på at han ikke klarer å holde kjeft så mange minutter senere...

 

6)    "Hans definisjon på romantikk er en Grandiosa og en nedlastet film på PC`n."

Vel, gjør noe med det om det plager deg da? Hvorfor skal du alltid vente på at han skal ta intiativ eller at det forventes at gutta alltid skal være romantiske? Server den jævla frossenpizzaen i bare undertøyet og spør han om dere heller skal lage deres egen film. Da tenker jeg du får den oppmerksomheten du lengter etter.

 

7)    Og til slutt må jeg jo bare ha med dette punktet: "Hvorfor tar han ikke kontakt?"

Etter en date eller lignende sitter dere og stirrer på telefonen med håp om at han snart sender melding eller ringer. Og hvis han ikke gir lyd fra seg så er det krise. Og du kan i hvertfall ikke sende melding siden det var du som sendte melding først forrige gang.

Jeg spyr. SLUTT MED Å OVERANALYSERE HVER JÆVLA DETALJ. Tro meg, han husker hvertfall ikke hvem som sendte melding først sist gang, om han skrev en smiley i forrige melding eller om det var i går eller i forgårs dere snakka sammen. Hvorfor er det så farlig å ta kontakt først? Ta intiativ, du kan ikke bare sitte inne å vente på at ting skal skje. Og dette gjelder ikke bare i sånne typer sammenheng, men tenk om du alltid skal sitte bakerst i et hjørne. Like uskyldig og stille som Kjell i Olsenbanden og bare se at andre valser foran deg med sine meninger. Nei, opp å stå og ikke la noen stå i veien for dine ytringer og ønsker. Det er ditt liv og du kan ikke være avhengig av at noen andre skal styre det.

DERFOR:

* Ikke se etter problemer, se etter alt det bra han faktisk gjør for deg i stedet. Er jo ikke rart forhold tar slutt når man alltid skal se på de negative sidene. Jeg sier som BI-studentene`s og siterer deres slagord nummer 1: "Vær løsningsorientert - Se etter løsninger, ikke problemer."

* Ei klok venninne sa til meg en gang: "Viser ikke fyren interesse, er det fordi han ikke er interessert." Så i stedet for å grave dere ned å klage på at han ikke har tatt kontakt etter den siste daten, så bruk energien din til å gå ut og heller  finn noen nye mennesker du kan bli kjent med.

* "Kan jeg gå i dette antrekket? Hva synes han om de skoene?" Fyren er glad for at DU dukker opp, mest sannsynlig ser han ikke forskjell om du har på deg en kjole fra H&M eller Marc Jacobs. Ikke legger han merke til om du skulle gå med den samme buksa på skolen/jobb 3 dager på rad heller, så slapp av og gå med noe du føler deg komfortabel med.

* Glem klisjèene med å telle antall dater for hva som er "godkjent" for når dere blir intime. Sex på første date? KJØR PÅ! Er jo ingen vits å kaste bort tida på én du finner ut er dårlig i senga etter at dere har data i 3 uker lissom.

* Også er det ikke minst klassikeren "SMS-språket". Og her er det ikke bare gutta som får gjennomgå om de skriver noe feil. Jenter er fantastisk flinke til analysere både språkbruk, antall punktum og ikke minst smilefjes i en melding. Nok en gang bli jeg bare flau. For eksempel så kan samme setning bety 3 ulike ting avhengig om man har med en blid smiley eller ikke, eller man fikk med et punktum for mye eller lignende.

EKSEMPEL: 
"Det går nok fint..." (Flere punktum som kan bety at det egentlig ikke går så fint allikevel)
"Det får nok fint" (Kan bety at egentlig så vil jeg helst noe annet, men tør ikke å si noe)
"Det går nok fint:)" (Det passer for meg!)
"Det går nok fint!! :D" (Superglad, det passer perfekt!)

Åh, det er bare kleint. SLUTT OG OVERANALYSER, du gjør deg selv og andre en kjempetjeneste.

 

Så mitt poeng er, prøv å snu det negative til det positive. Og ikke vær redd for å by på deg selv.Også skrur du på denne nydelige sangen og er glad for alle de nydelige menneskene du har rundt deg: Bruno Mars - Just The Way You Are.

 

Shit, etter bachelorgraden i ernæring i boks hopper jeg uten tvil rett videre på Dr-grad i psykologi. Verden har bruk for sånne som meg: Heltidsarbeidende ernæringsfysiolog som også skriver artikler som folk har nytte av, og som har deltidsjobb som psykolog med hovedfokus på å hjelpe mennesker med problemer i samlivet og/eller har null sexliv.

Jeg regner kaldt og rolig med at mamma og pappa er stolte av meg.

- Silje Bjørnstad -

Lettere valg: 4) Tilbehør

Dette er et blogginnlegg som bygger på dette innlegget; klikk her for å lese.

1 dl fløtesaus fra Toro-pakke: 53 kalorier
1 dl bearnaisesaus fra Toro-pakke: 220 kalorier
1 dl lett bearnaisesaus fra Toro-pakke: 70 kalorier 
1 dl rødvinssaus fra Toro-pakke: 45 kalorier 
1 dl sjysaus fra Toro-pakke: 20 kalorier

100 gram kremfløte: 362 kalorier
100 gram lett dessertfløte:  250 kalorier
100 gram matfløte: 205 kalorier

100 gram kokosmelk: 130 - 190 kalorier (Varierer fra merke til merke)
100 gram fettredusert/lettere kokosmelk: 65 kalorier (Varierer fra merke til merke)

100 gram seterrømme: 335 kalorier
100 gram lettrømme: 203 kalorier
100 gram ekstra lettrømme: 119 kalorier100 gram creme fraiche original: 335 kalorier
100 gram creme fraiche lett: 193 kalorier
100 gram creme fraiche ekstra lett: 125 kalorier

100 gram original kesam: 116 kalorier
100 gram mager kesam 1% fett: 74 kalorier

100 gram Idun ketchup: 95 kalorier
100 gram Idun ketchup uten tilsatt sukker: 42 kalorier

100 gram hvitløksbrød: 320 kalorier
1 hvitløksbrød (175 gram) ved siden av til middagen: 525 kalorier
1 porsjon salat (150 gram) ved siden av til middagen: 21 kalorier

Valget er ditt :)

- Silje Bjørnstad -

Jeg savner..

..Kaffebrenneriet!!!

Mitt kjære stamsted for en god kaffe og et herlig muslibrød med brunost. I fjor var jeg veldig mye innom Kaffebrenneriet, og da særlig Kaffebrenneriet på Grünerløkka. Til slutt trengte jeg ikke en gang å si "Dagens og et muslibrød til å ta med" til de bak disken, for flere av de ansatte bak disken bare smilte når de så meg og la muslibrødet i takeaway-posen før jeg hadde fått sagt no.


Copyright: Kaffebrenneriet

Denne herligheten er en murstein bestående av masse smaksfulle ingredienser som rug, hasselnøtter, valnøtter, mandler, honning, rosiner og aprikos. Også har de sinnsykt god kaffe der, og jeg liker best ordentlig trakterkaffe, svart.

Men her i Spania har de ikke fancy kaffebarer som serverer vanlig trakterkaffe eller muslibrød. Så dermed må jeg ta til takke med espresso som smaker piss, noe tynt skvip som liksom skal være americano, eller kaffe med melk fra kaffeautomat. Og det er nettopp den siste der som jeg helst velger. I første time på skolen er øya mine så godt som gjenklistra, kroppen min i potetsekk-stilling og tankene mine dreier seg stortsett om "KAFFE."  Ergo, 1.pause = 1 kopp kaffe m/melk. Noe som tydeligvis flere i klassa har lagt merke til..... Er sikker på de tenker "nå skal den blogge-3-innlegg-om-dagen-og-maser-om-riktig-ernærings-dama ut å drikke kaffe igjen..." Er jo nesten blitt flaut å reise seg for å labbe uskyldig bort ut og bort til kaffeautomaten, men det er helt klart nødvendig. Det er forresten utrolig hvor mye makt den kaffeautomaten har. For er den ødelagt eller ute av drift, ja, da er jeg ute av drift hvertfall 2. og muligens 3.time også.

- Silje Bjørnstad -


Te derimot, det er like digg her som hjemme. 

 


Aaaaah, mitt favoritt Kaffebrenneriet-sted på Olaf Ryes Plass på Løkka. <3Copyright: Kaffebrenneriet

Lettere valg: 3) Desserter

Dette er et blogginnlegg som bygger på DETTE INNLEGGET: KLIKK HER FOR Å LESE.
Desserter

En porsjon bakt eple (1 stk) med kanel drysset inneholder: 50-60 kalorier (Oppskrift fra tidligere blogginnlegg)
Et stykke eplepai inneholder: 225 - 275 kalorier (avhengig av deig og fyll)


1 kokosbolle inneholder: 126 kalorier
1 stk napoleonskake inneholder: 300 kalorier


100 gram Dots kjeks inneholder: 510 kalorier
1 stk Dots kjeks inneholder: 70 kalorier
100 gram honningmelon inneholder: 37 kalorier
1 porsjon på 150 gram honningsmelon inneholder: 55,5 kalorier

1 vaffelplate m/jordbærsyltetøy inneholder: 150 - 200 kalorier (avhengig av vaffelrøre og syltetøy-type)
1 belgisk vaffel inneholder: 369 kalorier (evnt krem/iskrem kommer i tillegg)

100 gram Freia sjokoladepudding inneholder: 106 kalorier
1 porsjon (160 gram) Piano Sjokoladepudding med vaniljesaus inneholder: 232 kalorier
1 bit (10 gram) melkesjokolade: 55 kalorier
24 gram melkesjokolade (Freia eventyrsjokolade): 120 kalorier
100 gram Freia melkesjokolade inneholder: 550 kalorier
200 gram Freia melkesjokolade (stor plate) inneholder: 1100 kalorier


100 gram Freia jordbærgelè inneholder: 77 kalorier
100 gram Diplom Fløteis, Vanilje inneholder: 220 kalorier
1 porsjon med 3 kuler iskrem inneholder: 405 kalorier (1 kule iskrem gir cirka 135 kalorier)

Valget er ditt! :)

Neste innlegg i denne serien vil handler om tilbehør.


- Silje Bjørnstad -(Bildet er hentet fra Google)

Jeg har vaska gulvet med dreadlocks.

Noen av fordelene med å bo på et leilighetshotell her i Spania er som jeg har nevnt før at det kommer snille vaskedamer og tømmer søpla di, bytter håndkler og vasker gulvet. Vel, det var i hvertfall det jeg trodde vaskedamene gjorde! I dag var nemlig vaskadama hos meg, og ikke pokker om hu fortjener tittelen "vaskedame" lenger.

Nå har det nemlig skjedd en degradering til "byttehåndkler-tømmesøpla-damer". For i kveld tok jeg saken i egne hender og vaska gulvet med noe som liksom skal være en vaskekost, men som mest ligner på en hunde-mopp istedet for en vaske-mopp! Den gjør alt det motsatte enn det Swiffer gjør. I stedet for å trekke til seg støv så bare soper man det mer utover.

Det her er uansett resultatet etter litt bevegelse med det spanjolene mener er en genial vaskekost som egentlig er en ubrukelig langkost med dreadlocks. Og den støvdammen der fikk jeg samlet opp med en klut, ikke av moppen. Føler meg jo nesten som Askepott her jeg står på alle fire og skrubber gulva mine, mangler bare et par syngende mus og blåfarga fugler som kvitrer. Aller helst skulle jeg jo hatt en ridder som kom å tok meg b-b-b.... back to his castle..?.. Ehh..

FOKUS! Nå står nemlig soverommet for tur. "Atsjo"

- Silje Bjørnstad -

Oppskriften på avslapning

Du trenger:

1 cosmopolitan-blad
1 ELLE-blad
1 kopp te eller kakao
Noe snacks (I mitt tilfelle nøtter og tørket frukt)
1 badekar 
1 ekstra stor t-skjorte som du låner fra kjæresten din som lukter MANN.

Sånn gjør du: Legg deg i badekaret som er fylt med varmt vann, nyt stillheten og bare kjenn hvor deillig det er å ligge bekymringsløst i vannet. Stå opp, ta på deg en stoooor t-skjorte og gjerne noen tøfler. Finn frem yndlingsbladene, tenn noen lys og lag deg en kopp te. Finn noe snacks du kan kose deg med mens du drukner i høyt kvalifisert litteratur om vårens mote, festfine frisyer, horoskoper og kjendissladder.Og har du en blogg, elsker å skrive og dele mer eller mindre totalt uinteressante ting med resten av verden må du selvfølgelig blogge om dette..Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

 

Pasta Vegetar

Kjempeenkel og rask lunsj/middag: Fersk pasta med smakfull tomatsaus og grønnsaker.

Jeg synes fersk pasta er best, og denne gangen ble det fersk tagliatelle. Pastasausen skulle man selvfølgelig helst ha laget selv av hermetiserte, knuste tomater, løk og krydderier. Men denne gangen ble det brukt en ferdigvariant kjøpt på EROSKI (Spansk matbutikk): Napolitana med tomater og løk  og den var faktisk kjempegod!
Jeg tilsatte gul paprika og mais i sausen for mer fylde og smak, og hadde kokt brokkoli ved siden av. Brokkolien kan selvfølgelig også bare tilsettes sausen slik som mais og paprika. (Husk å koke brokkolibukettene først, hehe.)Dette bildet ble tatt  før jeg dryssa over oregano-krydder, men det er et MUST, det er liksom "den hemmelige ingrediensen". Dryss over orgegano til slutt. Det krydderet løfter virkelig pastaretter, da synes jeg det smaker mye mer og mye bedre av hele retten. Så det så :)

Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Lettere valg: 2) Kjøtt

Jeg skrev i et tidligere innlegg, i går,  at jeg ville komme med forslag for lettere (og veldig oftere sunnere) valg i hverdagen for de som opplever uønskede kilo som bare sniker seg paa mer eller mindre ubevisst.

Denne gangen har jeg tatt for meg noen ulike typer kjøtt:

100 gram Gilde kjøttdeig inneholder: 196 kalorier
100 gram Gilde familiedeig inneholder: 230 kalorier
100 gram Gilde karbonadedeig inneholder: 124 kalorier

 100 gram dansk salami: 460 kalorier
100 gram roastbiff inneholder: 118 kalorier

100 gram Gilde kjøttpøler inneholder: 225 kalorier
100 gram Gilde Go&Mager kjøttpølser inneholder: 145 kalorier

100 gram wienerpølser inneholder: 225 kalorier
100 gram biff av storfe, indrefilèt inneholder: 118 kalorier

100 gram grillet kylling med skinn inneholder: 226 kalorier
100 gram grillet kylling uten skinn inneholder: 162 kalorier

Valget er ditt! :)

Del 3 vil bestå av desserter.

 

- Silje Bjørnstad -

Derfor trenger du C-vitamin

Uten vitaminer vil ikke kroppen fungere optimalt, og flere finstemte funksjoner i maskineriet kan stoppe opp. Det finnes flere sykdommer som er direkte forårsaket av en eller flere vitamin-mangler.

C-vitamin er en av de viktigste vitaminene vi må ha i oss for å få et godt immunforsvar og en frisk kropp og dermed være mindre syk og mindre utsatt for blant annet forkjølelsesvirus og lignende.

C-vitamin

* Viktig for bindevevets styrke som holder kroppens vev og organer sammen

* Viktig for nervesystemet for dannelsen av viktige signalstoffer

* Fremmer opptak av blant annet jern, kalsium, folinsyre, sink.

* Fremmer veksten av den normale bakteriefloraen i tykktarmen.

* Bidrar til å redusere det dårlige kolesterolet i blodet.

* Stimulerer dannelsen av antistoffer og øker antall hvite blodceller i immunsystemet.

 

Tegn på C-vitaminmangel:

  • Allergier i luftveiene
  • Generelt dårlig immunforsvar mot bakterier og virus
  • Blødninger fra tannkjøtt
  • Smerter i korsryggen
  • Betennelse i ledd og slitasje i leddbrusk
  • Irritabilitet og angst
  • Føler ofte slapphet og utmattelse
  • Søvnforstyrrelser

 

 Mat som inneholder rikelig med C-vitamin:

Sitrusfrukter, paprika, solbær, rips, kiwi, grønnsaker, poteter, jordbær. Du trenger dermed ikke å bare leve på appelsinbåter og appelsinjuice. C-vitamin finnes selvfølgelig også som kosttilskudd for den som trives bedre med det.


 

Sånn, det får vel holde med kostholds-saker for i dag ;p Om 2 timer skal jeg og en gjeng fra klassa på ZUMBA! Det er så gøy!!

- Silje Bjørnstad -

 

Lettere valg: 1) Frokost

Som kostholdsveileder skal man veilede folk i forhold til allergier, sykdommer, ned-i-vekt, opp-i-vekt, sunnere matvalg og så videre. Jeg har ennå et par år før jeg kan kalle meg en ernæringsfysiolog, men det er jo ingen hemmelighet at jeg elsker å skrive og snakke om dette. Jeg synes mat og kropp er fantastisk interessant og jeg synes det er gøy å lese om hva maten gjør med kroppen, hva maten inneholder og så videre. I går skrev jeg et innlegg om at sunne valg nødvendigvis ikke automatisk betyr mindre kalorier, men at det dreier seg om et bedre og mer riktig valg i forhold til hva kroppen helst vil ha.

Men det finnes også de som ønsker å faktisk gå ned et par kilo eller fler. Noen kommer garantert til å bli provosert at jeg skriver om dette, men da er det bare å la vær å lese disse innleggene!

Jeg vet at alle har hørt: "For å gå ned i vekt må man forbrenne mer energi (kalorier) enn den energien (kalorier) man inntar". Slik har det alltid vært, og slik kommer det alltid til å være. Det finnes ikke noe som heter "Ned-5kg-på-en-uke" eller at "slanke-shaker" gjør det 10 kilo lettere under 1 måned. Selvfølgelig går du ned i vekt om du lever på suppe i én uke, eller bare drikker "nutrilett-shaker" i én måned, men dette er nettopp fordi du inntar færre kalorier enn det du bruker, ikke fordi noe av denne maten virker mer "slankende" på kroppen din enn noe annen mat. (Du kan for eksempel spise kun sjokolade og gå ned i vekt, så lenge du ikke spiser mer sjokolade-kalorier enn det du forbruker) Samtidig så går også mange tilbake til sine "gamle vaner" etter en slankekur og dermed fyker de opp i vekt igjen uten å skjønne hvorfor. Når man går på en sånn type "lyn-slankekur" er det mest muskelmasse man mister, og dette vil kroppen kompensere med å holde på det man får når du begynner å spise "normalt" igjen.

Beste måten for å gå ned i vekt er som sagt å spise færre kalorier. (og dette trenger ikke nødvendigvis å bety at du må spise mindre porsjoner, men mindre av det som gir mye kalorier og mer av for eksempel grønnsaker, grove kornprodukter, frukt og lignende). Selvfølgelig hjelper det også å bli mer aktiv slik at kroppen opprettholder muskler og dermed "tør å gi slipp" på overflødig fett.

 

Jeg vet det skrives mye om slanking og ulike dietter, men for at en slankekur skal være vellykket så må man finne løsninger som passer ditt liv og som DU trives med. Sånn sett så kan det ikke lenger kalles en "slankekur", men heller en livsstilsendring som gjør deg fornøyd og noe som du kan leve med.

I den forbindelse kan det være vanskelig å vite hva som gjør at man legger på seg og hvor de "skjulte" kaloriene ligger.

 

Derfor kommer jeg til å bare lage noen korte innlegg om 4-5 matvalg i ulike kategorier i dagene fremover som gir en indikasjon på hva som kan være et "lettere valg" om du ønsker å passe vekta.

Kategoriene vil være:
* Frokost
* Kjøtt
* Desserter
* Tilbehør
* Pålegg
* Bakverk

Kom gjerne med forslag om det er noe du ønsker jeg ikke har kommet på å skrive om. :)

 

Jeg begynner med frokost:
 

1) Et knekkebrød Wasa Solruta Spelt inneholder: 100 kcal
2) Et knekkebrød Wasa Fiber Balance inneholder: 35 kcal
3) Et knekkebrød Wasa Frukost inneholder: 50 kcal

 

1) Et glass sjokolademelk med lettmelk og oboy (2 dl) inneholder: 120 kcal
2) Et glass skummet melk (2 dl) inneholder: 66 kcal

1) En skive salami inneholder: 40 kcal
2) En skive kokt skinke inneholder: 15 kcal

1) 50 gram Stjernebacon fra Gilde inneholder: 170 kcal
2) 50 gram Go&Mager bacon fra Gilde inneholder: 63 kcal

1) En kopp caffe-latte m/helmelk og sukker inneholder: 195 kcal
2) En kopp grønn te m/søtningsstoff inneholder: 2 kcal

(kcal = kalorier)

Totalt antall kalorier med alle valg nr 1) 625 kcal
Totalt antall kalorier med alle valg nr 2) 181 kcal
Valget er ditt :)

 

For de som lurer, nei, herregud, jeg går selvfølgelig ikke rundt og husker næringsinnholdet i alle matvarer, men jeg synes dette er interessant. Jeg synes det bare er gøy å google meg frem til hva ulike matvarer inneholder av både sukker, proteiner, fett-typer, kalorier, tilsetningsstoffer, salt og så videre. Og så bruker jeg denne informasjonen til å formidle på en forståelig måte for dere. :)

Det er dette jeg skal jobbe med i livet, så om du har problemer med at jeg skriver om dette, ja, så er det nettopp...
...ditt problem.

 

- Silje Bjørnstad -

 

 

Pakke-lykke i Spania

I GOT MAIL! :DFor en herlig start på uka! I ettermiddag ringte nemlig resepsjonsmannen opp til meg og lurte på om jeg kunne komme ned å hente en "Very big mail".

Pakka var fra min fantastiske og nydelige kjæreste og inni denne digre boksen var det blant annet:

* 9 siders brev (I fjor fikk jeg brev omtrent annenhver uke, der et brev var på 18 (36) sider - FRONT AND BACK!! (Friends-quote:))

* 4 x 6 porsjonsbokser leverpostei

* 1 DVD-film

* 4 vanlige flaxlodd

* 2 "pengedryss"-flaxlodd

* 2 tskjorter som er Joakim sine (Så har jeg noe annet enn Disney-pysj å sove i...)

* 2 puter som er Joakim sine (så har jeg noe å lukte på når jeg legger meg..)

* 1 bilde av kjekken sjøl :D

* 1 elektrisk tannbørste! (Jeg tror jeg sa jeg hadde lyst på en slik èn i jula, og nå har jeg fått en!:D )

* En vitsebok med "grovvitiser"

* MASSE BLADER  (2 Donaldblad, 3 Se&Hør, Kamille, ELLE, Cosmopolitan, 3 kryssord-blad, Mat&Helse, Allers, Her og Nå)


O LYKKE! :DBrev alà Joakim-style. <3


Merker at pensumbøkene ikke blir førsteprioritert som lesestoff de kommende ukene..

Jeg ELSKER flaxlodd og grove vitser. (Begge tinga har jeg etter pappa).


"Noen som er keen på litt lever?"

Joakim, TUSEN TAKK! Jeg er målløs. Derfor skriver jeg det heller ned her slik at alle kan lese hvor heldig jeg er og hate meg fordi jeg har verdens beste kjæreste.

- Silje Bjørnstad -

 

Du vet...

Du vet du er trøtt når du sitter i 1.time på skolen og alt du klarer å tenke på er den etterlengta "kaffe-med-melk" du vet du MÅ ha når det er pause.

Du vet du gleder deg til helg når første tanke når du våkner på en mandag er: "Bare 5 dager til lørdag og til jeg kan sove lenge".

Du vet du elsker å blogge når du skriver ned tips og idèer i en liten kladdebok du kan blogge om senere.

Du vet du har blitt miljøskadd av fjortis-snakk når du begynner å bruke ordet "Serr" i stedet for ordet "Seriøst".

Du vet du har små pupper når ikke den beste push-up-BH`n gir deg så mye som en antydning til kløft.

Du vet du er avhengig av mobilen og SMS når andre reagerer med store øyne og sjokk når du sier at du sender omtrent 100 SMS om dagen.

Du vet det blåser fælt når du er på vei til skolen og rekker å få afro-hår og frostskader i trynet i løpet av 10 minutter.

Du vet du har journalistisk teft når du klarer å lage en "nyhetssak" eller lignende inni hodet ditt ut av den minste ting du ser eller hører i løpet av en dag.

Du vet du er forelska når alt du klarer å tenke på uansett hva du gjør, er den personen som gjør deg til verdens lykkeligste.

OG DU VET DU HAR VERDENS BESTE KJÆRESTE NÅR HOTELL-RESEPSJONEN PLUTSELIG RINGER OG BER DEG KOMME NED Å HENTE KING-SIZE PAKKE!!!! :D :D :D

Denne pakka fortjener helt klart sitt egen blogg-innlegg, og det innlegget kommer senere. ;)

Er så spent på hva som er oppi!! :D

- Silje Bjørnstad -

Sunt = Lite kalorier?

Jeg tror mange har den oppfatningen av å endre livsstil og kostholdsvaner automatisk betyr et liv med få kalorier, salatblader, havregrøt og null dessert. Og jeg blir så provosert, for det handler ikke om å leve på minst mulig kalorier eller å unngå fett, men å spise riktig slik at kroppen din fungerer best mulig, at du får bedre immunforsvar og at man minsker risikoen for sykdommer som for eksempel kreft og ikke minst hjerte- og karsykdommer. Husk også på at maten du spiser påvirker både konsentrasjon og hukommelse i tillegg til din fysiske form og energinivå.

Å leve et sunt liv er å velge riktig, ikke å telle kalorier. Bare ta en titt på denne listen som et bevis på at de sunne valgene mange ganger ikke nødvendigvis betyr færre kalorier:

Grovt brød vs Loff
Grovt brød inneholder cirka 250 kcal per 100 gram, mens hvitt brød inneholder cirka 225 kcal per 100 gram. Men grovt brød inneholder blant annet kostfiber, viktige B-vitaminer og jern, mens loff og lyst brød ikke er sunt på grunn av lavt innhold av næringsstoffer og fiber. Grovt mel inneholder 2-4 ganger mer av enktelte vitaminer og mineraler enn fint mel.

 

Mandler vs Marsipan
Mandler inneholder hele 621 kcal per 100 gram, så å hive innpå om du ønsker å passe vekta er ikke så lurt. Men et inntak på 10-12 mandler hver dag anbefales fordi de inneholder mye av alt, som protein, fiber, B-vitaminer, sink, magnesium, jern, masse E-vitamin og masse sunt fett.

Marsipan inneholder 462 kcal per 100 gram. Marsipan er jo laget av mandler så dette er ikke det verste man kan spise om man har lyst på noe snop. Det inneholder mindre kalorier enn mandler, men du får i deg en del sukker, da i form av melis.Usaltede nøtter vs Potetgull
Ulike nøttetyper inneholder cirka gjennomsnittlig 600 kcal per 100 gram. Potetgull inneholder cirka 510 kcal per 100 gram. Men potetgull er fattig på næringsstoffer og inneholder mye usunt mettet fett, ca 30 gram per 100 gram(!), og som er knyttet til økt risiko for hjerte-karsykdommer og diabetes type 2. Ett tips når du velger chips er å se etter potetgull som er laget med solsikke-, oliven- eller rapsolje. Kalorimengden er den sammen, men du slipper unna mye at det mettede og usunne fettet. Nøtter har mye kalorier, men en håndfull om dagen er anbefalt (ca 50 gram). Da får du i deg sunt fett, magnesium, E-vitamin og en del proteiner som er perfekt når du trenger en energi-boost.
Mørk sjokolade vs Melkesjokolade
Mørk sjokolade 70 % inneholder 560 kcal per 100 gram, mørk sjokolade 86 % inneholder 605 kcal per 100 gram. Melkesjokolade fra Freia inneholder 550. Mørk sjokolade ligger altså litt høyere på kalorinivået, og all sjokolade inneholder mye usunt fett og uansett noe man ikke bør spise så altfor store mengder av. Men flere medisinske studier hevder at mørk sjokolade kan være godt for hjertet og ha en positiv effekt på blodårene. Dette er fordi den mørke sjokoladen inneholder flavonoider og antioksidanter som kan dempe skadelige forandringer i kroppen.

 

Appelsinjuice vs Coca Cola
Et glass appelsinjuice og et glass coca cola eller annen brus inneholder omtrent like mange kalorier (ca 45 kcal per 100 gram), men juice inneholder mange flere næringsstoffer og vitaminer.

Pesto vs Ketchup
Pesto som man kjøper ferdiglaget på butikken inneholder omkring 516 kcal per 100 gram. Dette tilsvarer cirka 80 kalorier per spiseskje. Ketchup inneholder 107 kcal per 100 gram, og det er heller ikke det aller verste man kan spise, men den inneholder veldig mye sukker. Grønn pesto derimot er laget av blant annet olivenolje, hvitløk, basilikum og pinjekjerner. Olivenolje inneholder enumettet fett som senker kolesterolnivået i bloder, og pinjekjerner inneholder mye jern og flerumettet fett som regnes å være det sunneste fettet. Rød pesto består av blant annet olivenolje, soltørkede tomater, vineddik, hvitløk og urter.

 

Så ikke kom å si at vi som ønsker å spise sunt lever på lavkalori-dietter eller ikke unner oss kaloribomber. Vi er bare bevisst på at den kroppen man har er den kroppen man skal leve med resten av sitt liv så derfor er det viktig å behandle den godt.

- Silje Bjørnstad -

(Alle bilder er hentet fra Google)

 

Middagstips for oss uten stekeovn.

Her i Spania bor mange av studentene på leilighetshotell og det er egentlig ganske allright å komme hjem til nye, rene håndkler, oppredd seng og tomme søplebøtter. Også er det jo ganske sosialt at så mange bor i samme bygning. Men kjøkkenet vårt er ikke av det med mest utstyr, og stekeovn er èn av tinga vi må klare oss uten. Den siste tiden har det blitt mye matsnakk med både den ene og andre, og dette synes jo jeg er kjempegøy, merker bare mer og mer at jeg har valgt riktig studieretning og yrke! :D Men jeg har også forstått at flere lever på "pasta" eller "wok" som middag hver dag, og ikke aner hva annet de kan lage seg. Så her kommer en liten liste med forslag til middager du klarer å lage helt uten stekeovn.

 

* Risotto (Ikke for å skryte, men min risotto er genial, den smaker helt nydelig og er helt klart verdt å prøve. Er noen keen på å lage en dag er lett med! Følg link til oppskrift fra tidligere blogginnlegg: Klikk her!)
* Tyrkiske kjøttboller. (Istedet for foodprosessor så er det bare å bruke henda til å blande ingrediensene:) Følg link til oppskrift fra tidligere blogginnlegg: Klikk her!)
* Omelett (Varier fyllet med for eksempel ulike grønnsaker, kjøtt, ost, skinke, krydder for at det ikke blir kjedelig)
* Fylt pitabrød/baguette/ (Varier med for eksempel ulike grønnsaker, kylling/biff/fisk, skinkepålegg/bacon, ost osv)
* Kylling-taco (Følg link til oppskrift fra tidligere blogginnlegg: Klikk her!)


(Kylling-taco med rødløk og paprika)

* Hjemmelaget suppe

* Gryte (Varier med ulike kjøtttyper, grønnsaker, bønner og sauser. Går jo også fint ann å kjøpe ferdigsaus på glass som for eksempel tikka masala, indisk curry, red curry osv.) 
* Pannekaker
* Lapskaus 
* "Sunn fast-food": Stekt ris
(Følg link til oppskrift fra tidligere blogginnlegg: Klikk her!)
* Wok
(Varier med ulike wok-grønnsaker, kjøtt, nudler og wok-sauser for å ikke gå lei)
* Hjemmelaget hamburger/karbonader (Følg link til oppskrift fra tidligere blogginnlegg: Klikk her!)


(Hjemmelaget hamburger)

* Kyllingburger m/kyllingfilet
* Snadder-sandwich (Smør på en god sausdresssing eller sennep på ristet brød. Legg på salatblader, og ta på et godt stykke kjøtt, for eksempel av kalv eller kylling. Fyll på med agurk, tomat, mais, løk, hva du enn måtte ønske.)
* Salat (Her er det jo bare å bruke akkurat det man har lyst på, lag dobbel porsjon så har du til lunsj dagen etter ;) Et forslag er tacosalat: Følg link til oppskrift fra tidligere blogginnlegg: Klikk her!)
* Falafel (Følg link til oppskrift fra tidligere blogginnlegg: Klikk her!) 
* Wrap (Varier med egg, grønnsaker, kjøtt, bønner osv)
* Tapas med egen vri
(Vi er jo tross alt i Spania. Lag hjemmelaget aioli, potetsalat, eggerøre coleslaw, kjøp noe godt brød og toast det, marinerte kyllingspyd, tomatsalsa, mulighetene er mange)


Eller så har man jo alltid mulighet til å lage den klassiske kyllingfileten / saftig biff / fiskestykke med ris og saus. Men husk å varier tilbehøret og sausene slik at du får oppleve nye smaker og ikke får en kjedelig middag som alltid består av de samme ingrediensene og smakene.
Er du lei ris eller pasta som tilbehør kan du for eksempel prøve bulgur eller couscous? Eller kanskje potetmos, gulrotpure, eller annen grønnsaksmos. Variasjon gjelder også den den studentvennlige pasta-middagen. Lag hjemmelagde pastasauser og varier grønnsakene og kjøttet, og hva med å gjerne blande inn litt på fersk mozzarella eller parmesanost?

Det var noen forslag hvertfall. Jeg kan ikke legge ut oppskrift-forslag til alle rettene. Men hvis du mangler kreativitet eller ikke finner noen gode oppskrifter på nettet, så er det bare å spørre meg om jeg har noen forslag.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

 

(Copyright bilder: Silje Bjørnstad)

Superbær?

Goji- og acaibær er noen av de bærtypene som blir kalt for "superbær". Med dette menes det at bærene inneholder et meget høyt innhold av antioksidanter og næringsstoffer for kroppen vår. Det finnes flere ulike typer innenfor kategorien "superfood", men her er fire bærtyper du muligens ikke har hørt om og som du burde teste ut.

Acaibær
Acai er et lilla bær som er fulle av antioksidanter, sunne omegafettsyrer, aminosyrer og fiber. Jeg har ikke smakt disse, men de smaker visstnok en blanding av sjokolade/kakao og bjørnebær og er bra for fettforbrenning, hud og hår. Jeg leste på nettet at bærene også skal ha en god effekt for sexlysten for den som måtte slite med det. Acaibær er spesielt god i hjemmelaget juice og smoothier.
Gojibær
Gojibær er spesielt bra for leveren, forbedrer fordøyelsessystemet og gir næring til huden. Jeg synes disse smaker veldig godt, og du trenger kun 10-30 gram hver dag! Her i Spania koster de kun 2 Euro for 125 gram. Er jo helt sinnsykt billig. Burde nesten importere med meg flere tonn når jeg skal hjem, for der er kiloprisen adskillig høyere. Gojibær kan brukes til snacks og for eksempel i salater, frokostblandinger og i bakverk.


Gojibærene inneholder spesilt mye C-vitamin, zink, jern, kalsium og kalium. De skal også være spesielt bra for synet.

 

Morbær (Mulberry)
Morbær inneholder mye C-vitamin, B-vitaminer, K-vitamin, jern, kalsium og andre næringsstoffer som proteiner og fiber. Bærene har en god effekt på stabilisering av blodsukkeret, og morbærbladene blir brukt mot diabetes og forhøyet blodtrykk. De virker også mot søvnløshet og aldringstegn. Morbær inneholder blant annet masse C-vitamin, K-vitamin, jern, kalsium og proteiner. Bærene smaker søtt og godt, jeg har smakt morbær dekket med sjokolade, og de var bare himmelsk deilige! Brukes gjerne som snacks og i smoothies og salater.
 

Inkabær
Disse bærene er nye for meg, og jeg har aldri smakt de. Men inkabær skal være en god kilde til bedre helse, og gir deg mer overskudd og energi. De er svært rike på antioksidanter, og er i tillegg kjent for å være eneste plantebaserte kilde til vitamin B12. Dette vitaminet lages ikke i kroppen og må derfor tilføres gjennom kosten. De tørre bærene kan spises alene, eller tilsettes i smooties osv.Alle disse bærene og mye annet herlig "supermat" finner du i utvalgte helsekostbutikker, og på utvalgte nettbutikker. Google hjelper deg. ;)

Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

 

 

Why....

"Why do bad things happen to good people?!"

Som jeg skrev i går, den dagen var en av de derre dagene man ikke skulle ha stått opp i det hele tatt, men bare blitt liggendes bekymringsløst i senga si.

For som jeg fortalte, i går var det generelt bare masse unødvendig smådritt som hendte. For det første så funka selvfølgelig ikke Internettet på hotellet, eyeliner`n min knakk når jeg skulle sminke meg, været helt ubrukelig å være ute i, døra inn til skolen var ikke åpen når jeg kom og vi var flere som måtte vente til rektor kom og åpna (deilig og kaldt å stå ute i nordavind i femten-tyve minutter), jeg glemte mac-laderen og måtte labbe meg ut i stormen og bort til skolen for andre gang på en lørdag, og så skjedde det verste...

Jeg skulle ut å spise med en hel masse fantastiske nydelige mennesker fra klassa, og vi skulle møtes 19.00 i resepsjonen. Jeg så at klokka plutselig var 18.59, og jeg røska med meg veska som lå på bordet, og samtidig som jeg gjorde dette trakk jeg med meg en helt full foundation-pumpe i glass som bare deisa ned i gulvet og spruta brunfarget flytende krem oppover mine favoritt-støvletter...

Jeg er glad jeg bor alene, for det kom noen saftige gloser ut av kjeften min jeg faktisk ikke har hørt før..

Og alle vet hvor glad jeg er i sko, og ja, det er bare veldig overfladisk og sutre over. Uansett, de skoene var det beste skokjøpet mitt noensinne... Men det var ikke noe å gjøre med, så derfor begynte jeg jo i vill panikk å prøve å få av det meste av foundation med en herlig blanding av sminkefjerner og vann. Noe gikk av, men tror ikke de støvlettene var så veldig glad i fuktighet eller sminkefjerner-stoffer for å si det sånn.

Tenker vaskedama mi blir glad da hun skal hente håndklene mine på mandag....Uansett, etter at jeg hadde "vasket" skoene kom jeg bort til senteret for å spise sammen med de andre. Etterpå gikk jeg rett til den skobutikken jeg hadde kjøpt skoene på, og tror du dæven døtte ikke at de var der! I min størrelse tilogmed! Og også med 30% rabatt! Whoohoooo, så uten den minste tvil kjøpte jeg et nytt par, helt makne til de som har fått seg et foundation-bad.


Herregud som jeg lo da jeg så det bildet her, haha! Å ta bilde av de foundation-dynkede skoene rett etter at skaden hadde skjedd var liksom ikke det første jeg tenkte på for å si det sånn. For nå ser jo begge parene helt like ut, men ikke la dere lure. De til venstre er de som hadde foundation-ulykke, og selv om mye av foundationfargen faktisk har gått av er det masse stygge flekker som ikke forsvinner, og i tillegg har de jo fått "fukt-skader" og mistet mye av sin opprinnelige sortfarge.


Her ser man det litt tydligere, og slike flekker er det oppover hele skoene. :(

I tillegg så måtte jeg jo på parfymeriet og kjøpe ny foundation. Visa-kortet har fått kjørt seg de siste dagene for å si det sånn, har liksom blitt noen uforutsigbare utgifter..

Med andre ord: Det kan bli dyrt å ha foundation på "glass-beholdere" stående på kjøkkenbordet...

Men igjen, positivt: Jeg fikk nye sko, og jeg må le av meg selv når jeg tenker på gårsdagen. Håper dere gjør det samme. Snakker om luksusproblemer liksom.

- Silje Bjørnstad -

 

"Frustrert og KJE"FORRESTEN: Senere i dag kommer det et innlegg om "superbær". :) Og på kvelden kommer det enda et innlegg med "middagstips-liste" spesielt tenkt til dere Atlantis-studenter her i Spania. Har nemlig skjønt at flere lurer på hva de kan lage til middag uten stekeovn og at det er flere som "er lei av å ha de samme til middag hver dag". (Vi er utstyrt med 2 kokeplater og mikrobølgeovn...) :D

Karma...

Planen for i dag var å gå på skolen og lese (helt frivillig på en lørdag(!)), deretter gå tur og så spise middag ute sammen med noen venner.

Og dagen begynte helt som en vanlig dag. Jeg står opp, dusjer, spiser frokost og er klar for å rusle til skolen med skolebøkene og mac`n i sekken. Men værgudene har tydeligvis bestemt at på de få skolefridagene vi stakkars studenter har, så lager de storm, bokstavelig talt. For her ute blåser det noe helt sinnsykt i dag! Uansett så kom jeg meg til skolen, hadde jo tross alt bestemt meg for å leke litt nerd (og selvfølgelig for å ha stabilt internett og facebook-chat...). Men da jeg gikk hjem igjen forstod jeg at den gåturen jeg hadde planlagt bare var å utsette når man omtrent går sidelengs hjemover for å ikke blåse over ende.

Så begynner karma...

For etter èn liten time hjemme så trenger den stakkars laptopen min mer strøm, og jeg begynner å lete etter laderen... Men neida, den er ikke her. Ergo, den ligger igjen på skolen! Det er liksom takken min for at jeg faktisk har vært på skolen allerede én gang i dag liksom (fortsatt på en LØRDAG!).

Og å overleve uten mac i flere timer her på hotellet er uaktuelt, så det var bare å hive på seg jakke, trosse nordpolen-vinden og tusle i vei. Jeg er sikker på at dette skjedde fordi jeg bestemte meg for å utsette den planlagte gåturen og fordi jeg har virkelig benyttet hver mulighet til å fortelle alle andre at jeg har ligget og solt meg flere dager her på balkongen for så skryte av det herlige solværet og de varme temperaturene jeg har hatt her i Spania.Men jeg må jo bare se positivt på det, jeg fikk meg en liten gåtur ekstra allikevel, jeg fikk frisk luft og ikke minst muligheten til å skrive et mindre interessant blogginnlegg om dette slik at dere kan le dere ihjel av min unødvendige glemsomhet.

Nå skal jeg ta meg en varm dusj for å bli kvitt påbegynte frostskader i trynet, gåsehud og stive brystvorter.

- Silje Bjørnstad -
 

 

Søtpotetmos - superenkelt, superdigg.

Jeg har ikke no særlig tro på at mange ikke "liker" grønnsaker, og tror det bare er latskap å ikke koke noen grønnsaker ved siden av til middag eller for eksempel ikke å knaske noen herlige sprø gulroter nå og da. Jeg tror heller mange har kommet inn i en sirkel der alle grønnsaker bare har fått klengenavnet "kjedelig" og at man er vokst opp med at "Sjokolade og smågodt er nam, og derfor er grønnsaker og frukt æsj".Dette mener jeg selvfølgelig er helt latterlig og bare tull, så her kommer et nytt tips til hvordan du kan inkludere grønnsaker som ikke bare "noe ved siden av fordi det må", men fordi det smaker godt, og det er spennende med nye variasjoner og tilberedningsmåter! Jeg tror også nye og utradisjonelle måter å få servert grønnsaker på gjør at folk gidder å faktisk smake på og ikke minst få barna med på at dette faktisk er noe som smaker godt. Barn blir påvirket av voksne, og uttrykker du skepsis eller sier at noe er "blærh", så kommer nok ganske sikkert barna til å gjøre det samme.

Søtpotetmos - 4 porsjoner
4 søtpoteter
1 ss smør
1/2 lime, presset
salt og pepper
Evnt 1/2 rød chili

Skrell søtpoteten og del den opp i biter av lik størrelse. Ha de oppi en kjele og fyll opp med vann slik at søtpoteten akkurat dekkes av vannet. Ha oppi limesaft og eventuelt en halv chili som du har delt på langs.  Kok søtpoteten til den blir passe mør. Sil av vannet og fjern chilien. Mos søtpoteten, tilsett smør, og mos alt til en fin purè. Smak til med salt, pepper, og eventuelt litt mer limejuice. Du kan også bruke hvitløksfedd i vannet for mer smak, evnt litt finhakket hvitløk i selve blandingen.

Søtpotetmos passer ypperlig til eksempel biff, kylling eller fisk. Som navnet sier smaker den søtere enn vanlig potet, og jeg synes faktisk ikke at smaker minner noe om potet i det hele tatt. Søtpotet er veldig undervurdert, flere burde prøve søtpotet! Den er bare kjempedigg, har en kjempefin oransjefarge og kan selvfølgelig brukes både kokt, stekt, ovnsbakt og så videre. Søtpotet er blant annet svært rik på betakaroten, i tillegg til å gi deg vitamin C, kostfiber og andre næringsstoffer. Betakarotenet virker beskyttende på alle kroppens celler! :D
Et annet tips til en deilig grønnsakmos er for eksempel potetmos med sellerirot. Superenkelt og kjempedeilig!

1 sellerirot i terninger
2 mandelpoteter, i terninger
1-2 ss smør
salt & pepper
Kokk opp selleriroten og mandelpotetene i usaltet vann til de blir møre og fine. Tilsett smør og mos alt til en glatt mos, smak til med salt og pepper.

 Et annen oppskrift på sellerirotmos uten poteter:

1/2 stor sellerirot
1 ss smør
1-2 ss creme fraiche
salt & pepper
Evnt litt kruspersille

Skrell og rens selleriroten og skjær den opp i terninger. Kok terningene i vann til de er ordentlig møre. Hell av vannet, og la sellerirotbitene stå å dampe av noen minutter. Tilsett smør og creme fraiche, rør sammen og mos blandingen med en potetmoser. Smak til med salt og pepper. Pynt sellerirotmosen med litt hakket kruspersille før servering.

Sellerirot inneholder få kalorier, men er en skikkelig kostfiberbombe. Den er rik på blant annet A-, B-, og C-vitamin.

Ønsker du andre oppskrifter på andre søtpotetmos eller med andre grønnsaker er det ikke vanskeligere enn å bruke Google. Det ligger masse deilige mattips på nettet i utallige variasjoner.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

(Alle bildene er hentet fra Google.)

 

 

Helga starta med...

...skolefri, 1 times "bodypump"-treningstime, og 5 timer shopping på Plaza Mayor. Fem shoppeklare jenter satte seg på toget klokka 13.00 og jeg var hjemme rundt halv syv. Og kjenner jo at kroppen og beina mine har fått beveget på seg litt i dag for å si det sånn.
Men er veldig fornøyd med at jeg IKKE kjøpte sko (Kristine hjalp meg og nekta meg å gå innom ulike skobutikker), og jeg fikk kjøpt det jeg faktisk hadde planer om, nemlig en jogge/trene-bukse samt en treningstopp. Pluss et par andre småting som virkelig ikke er noe interessant. "Impulskjøp" vil sikkert noen kalle det, "ting-man-ikke-visste-at-man-trengte" kaller jeg det. Ellers så MÅ jeg spare penger til Madrid-turen om noen få uker.


(På Plaza Mayor har finnes det blant annet Nike Outlet Store. Jeg hadde lyst på alt. ALT. Lysten er der, det er derimot ikke penga.)

Uansett, resten av kvelden skal jeg bare slappe av. Jeg synes uka bare har sust avgårde, og det er jo herlig, men i kveld blir det litt pensumlesing og "Friends"-DVD før badekar og senga. Ah, jeg blir aldri lei "Friends". Den boksen med alle 10 sesongene jeg kjøpte noen år tilbake må uten tvil være ett av mine beste kjøp noensinne.

- Silje Bjørnstad -

Ønskereprise: "Hvorfor blogger du?"

I høst var det flere som spurte om hvorfor jeg har blogg og hvorfor og hva jeg skriver. Så dermed skrev jeg et blogginnlegg om dette, men den siste tiden har jeg opplevd større trafikk på bloggen og igjen har spørsmålet om hvorfor jeg blogger dukket opp. Derfor skriver jeg oppdatert innlegg om dette for de som lurer.
Våren 2010 skrev jeg en bacheloroppgave om blogging, og tenåringsjenter topper bloggstatistikken her i Norge. De deler personlige ting i en sosial setting, og dette er en form som ofte passer tenåringsjentene. De er i en fase i livet der de er nysgjerrige på hvem de er og har et ønske om å vise seg frem. De har et behov for å uttrykke seg som selvstendige og individuelle - både i skriftlig og visuell form. For mange bloggere så er det ingen tvil om at suget etter oppmerksomhet er hovedgrunnen til å skrive - oppmerksomhet fra kjente og ukjente, og ikke minst oppmerksomhet fra sponsorer og reklamebransjen.

Det å være en "kjent toppblogger" er på ingen måte ikke et ønske eller en ambisjon jeg har, og hadde det vært det så hadde jeg nok gitt opp for lenge siden med tanke på at jeg har blogget aktivt siden 2007. Og uansett, hvordan i all verden skulle jeg ha klart å havne på topplista?! Ikke har jeg langt blondt hår, store pupper, tynne lange bein, eller et speilreflekskamera som tar helt smashing outfits-bilder. Ikke har jeg planer om å legge inn silikon, bli glamourmodell for så å bli med i reality-serie, "finne mæ sjæl"og deretter blogge om "min forandring" og være gjest i God Morge Norge. Ikke har jeg tid til å poste 4 blogg-innlegg om dagen samtidig som jeg skal ha minst 3 bilder i hvert innlegg. (Jeg bor for tiden i Spania som er verdens største U-land når det gjelder Internett-tilgjengelighet så jeg hadde ikke hatt sjans til å gjennomføre dette uansett)

Men tilbake til spørsmålet, hvorfor blogger jeg?

Jo, for det første så elsker jeg å skrive. Jeg tror jeg seriøst hadde blitt gæren om jeg ikke hadde fått latt fingrene gli over tastaturet i rakettfart enten om det gjelder blogg-innlegg, artikler eller andre ting. Jeg er avhengig av blogging og generelt å skrive ned ting uansett hva det måtte være. Jeg lever på gule post-it-lapper og huskelapper på mobilen, samt mine herlige små notat- og kladdebøker der jeg gjerne noterer ned tips til for eksempel artikler, kostholdstips, matoppskrifter og nettopp blogg-innlegg osv.

For det andre så er en blogg en fantastisk mulighet til å eksponere seg selv der man faktisk har muligheten til å skrive akkurat om hva man vil og formulere det på sin egen måte. (Nå for tiden har jeg for eksempel muligheten til å fortelle venner og familie hvordan jeg har det i studietiden her nede i Spania).

Etter arbeidet med min bacheloroppgave fra fjor vår har jeg fått større forståelse for hva slags potensiale som ligger i en blogg. Jeg for min del ønsker å bruke dette potensialet i en blogg til å si noe om hvem jeg er, både privat, men også jobbmessig. Så man kan jo si at min blogg blir på en måte en CV som kontinuerlig oppdaterer seg: Bloggen gir et inntrykk av hvem jeg er, hva jeg interesserer meg for, og ikke minst hvordan jeg skriver og uttrykker meg - noe av hovedegenskapene til en journalist. Og jeg kan også linke til "arbeidsprøver" og uttrykke meg visuelt gjennom bilder. (Fordi arbeidsgiver og andre finner deg på nettet uten problemer. Prøv for eks å google Silje Bjørnstad. Min blogg kommer opp som en av de første treffene) Så istedet for å ha som ambisjon om å komme på topplister eller bli sponset av diverse, så er jeg heller mer opptatt av hvordan jeg personlig kan tjene på å ha en blogg. Dette innebærer ikke tjening i form av penger, men å ha et fokus på fremtidig jobbmuligheter samtidig som jeg kan fortelle de som er interesserte ting i hverdagen jeg synes er gøy å dele med andre, samt tips og råd som jeg kan stå for.

Målgruppe og kvalitet er viktigere for meg enn kvantitet: jeg vil heller ha et fåtall lesere som får noe ut av å lese bloggen min en tusen lesere som "bare er innom". Enten det dreier seg om en underholdningsbehov, inspirasjon eller noe annet jeg kan bidra med. :)

Også er jo blogging gøy! For meg er det som en fantastisk herlig hobby. Jeg håper jo at folk er inne på bloggen min og på en eller annen måte smiler av det de leser. Og i tillegg er det alltid stas å dele erfaringer, kunnskap og tips fra ekte personer og ikke bare retoriske reklametekster og fancy produktbilder.

 

Uansett, jeg kommer til å blogge enten om det er 1 leser eller 1000 lesere. Fordi jeg vet at jeg selv liker å gjøre det. Og så egoistisk er jeg, jeg gjør ting jeg liker å gjøre. Exactly. Og det du ser er det du får: Silje Bjørnstad i ekte person, hverken mer eller mindre.

 - Silje Bjørnstad -

Nordmenn i Spania.

Man skulle sikkert tro at som student i utlandet spiser man lunsj på fancy restauranter, drikker caffe latte på urbane kaffebarer og prøvesmaker nye ting hver eneste dag. Men nei, sånn er det virkelig ikke. Og det skal ikke mange ukene til før man faktisk begynner å savne "ræsperisk" og ordentlig knekkebrød.

 

I dag var jeg sammen med 3 andre fra klassa til den berømte "norsk-svensk"-butikken med kjente norske og svenske tradisjonelle merkevarer i matutvalg som for eksempel wasa knekkebrød, Freia firkløver, Findus frysevarer, diverse pålegg, rødbet-glass og sursild samt poser med for eksempel TORO rømmegrøt og betasuppe. Man kunne selvfølgelig også få kjøpt både aviser og ukebladet som blant annet Allers, Hjemmet og ikke minst Se&Hør.

Nå skal jeg være ærlig å si at jeg faktisk ikke har kjent noe særlig savn til spesielle norske matvarer ennå, og jeg ble egentlig bare med fordi jeg ikke hadde vært på denne butikken før, men tenkte at det ville være gøy å hvertfall se hva den hadde å tilby. Vel, det er mye de har der som vi ikke får tak i andre steder her i Fuengirola for å si det sånn, naturlig nok..

Så det var kanskje noe jeg ikke visste jeg savnet som jeg fant der allikevel. Det som ble med meg hjem var knekkebrød, grønn te fra Lipton, Fun Light, ertestuing, läkerol, plastposer (!), dippkrydder med dillsmak, rødkål, surkål og Paneng Red Curry - krydder fra Santa Maria (blandes med kokosmelk).

 

 

Med andre ord, jeg skjønner at pensjonistene synes det er deilig å være norsk i Spania når man både har sol, varme og norske ordentlige kvalitetsmatvarer.

 

- Silje Bjørnstad -

 

Count down.

Som jeg skrev i et tidligere innlegg, så er hjemreisa bestilt og det er den 28.mars. Men det er mye som skjer før den tid, og derfor har jeg blitt inspirert av søte Marthe og laget meg en nedtellingskalender for ting som kommer til å skje fremover. Når sant skal sies så ble dette gjort mest som et tidsfordriv i et friminutt på skolen da Internett var nede, så resultatet er gjort på under 10 minutter og ikke av det vakreste mesterverket.Uansett, det viktigste er det som står der:

3.-7. Februar: Besøk av Nejra, ei tidligere klassevenninne fra Høgskolen i Oslo. Nerja er nok like glad i å reise, drikke kaffe, shoppe, og å nyte sol og varme som meg selv, så det passer perfekt ;)Her koser vi oss på cafe i Kroatia. (2008)
18.februar: Eksamel del 1, trenger jeg å si mer...?

18. - 21. Februar: Madrid-tur. Foreløpig er det jeg og 4 andre jenter som skal på tur å utforske Spanias hovedstad. Blir knall!!! :D

28. februar - 7.mars: Besøk av Joakim, kjæresten min kommer og skal være her i en hel uke!! :D Jeg har ikke skolefri da, men det blir nok noen herlige dager uansett.

<3 <3 <3


(Det eneste bildet jeg har av han her i Spania er fra da han var en ung-valp på 18 år, hehe, så han blir sikkert kjempefornøyd om jeg legger ut det her... ;p )

"Finnes det ikke pellets på pall?! NEI!" :D Ah, gleder meg til han kjekkasen her kommer altså. 

17. - 21. Mars: London-tur sammen med Sjømannskirka og konfirmantene. Jeg og Ane er jo konfirment-assistenter, og forrige semester fikk vi være med en herlig gjeng bestående av både konfirmanter og vokse til Denia. Men neste tur er altså: London baby! :D

28. mars: Hjemreise. Spania-semesteret er over, og jeg skal hjem å lese til eksamen som ikke er før i mai. :(

 

Men jeg skal jo ikke bare stue meg inne og lese døgnet rundt når jeg kommer hjem heller. Blant annet skal jeg og mamma på KK-dagen! :D Vi var der i fjor også, og det var også det første året det ble arrangert. Foredragsholdere i fjor var blant annet Mia Törnblom, Per Sundnes, Cecilie Skog og Prinsesse Martha Louise og alt var bare helt genialt.Vi fikk også goodie-bags, moteshow, gavekort, tapaslunsj,  tips og råd om hudpleie - smykker -kostttilskudd og lignende. Thomas Giertsen gjorde en glimrende jobb som konfransier. Didrik Solli Tangen opptrådte, og Cecilie Brækhus og Petter Solberg stakk også innom. Mamma var tilogmed trukket ut som å være modell og gikk catwalk foran alle i salen!

Les om hvordan det var i fjor i et tidligere blogg- innlegg: Klikk her!
KK-dagen arrangeres i Oslo og flere kjente personer og profilerte forelesere forteller om ulike temaer som gir glede og inspirasjon. I år arrangeres  KK-dagen fredag 1.april, og blant årets foredragsholdere finner vi Linn Skåber, Sissel Gran, Anne Cecilie Hopstock, Mats Peterson og Else Kåss Furuseth, og det står også at Madcon skal skape "glow-stemning". ;)

Anbefaler virkelig alle til å melde seg på for dette er virkelig verdt penga. Men det lønner seg å være kjapp, så derfor linker jeg til : Les mer om KK-dagen og påmelding på nettet: Klikk her!

- Silje Bjørnstad -

 

 

 

 

Brokkoli+Mozzarella=NAM

Jeg har sagt at jeg skal komme med tips for hvordan man kan få i seg grønnsaker på en litt mer fancy og kanskje utradisjonell måte. Så jeg begynner med brokkoli med smeltet mozzarella (fersk). Perfekt som tilbehør til for eksempel en saftig biff med stekt løk&paprika, eller kanskje til kyllingfilet med ovnsbakte poteter?

Til 4 pers:
1 brokkoli
1 pakke fersk mozzarella ("Fast" mozzarella eller annen ost vil ikke gi den samme smaken og anbefales IKKE.)

Skyll brokkoli og skjær opp i mindre buketter. Kok brokkoli-buketter i 1-2 minutter. Sil av vannet og legg brokkolibiter i en ildfast form. Skjær opp skiver av mozzarella-osten og legg oppå brokkoli-bukettene.

Sett inn i stekeovnen på 225 grader til osten såvidt har smeltet, cirka 10 minutter. (Pass på at den ikke bli brun og "hard", osten skal ha en seig og myk konsistens.)


(Her er min variant fra tidligere i uka. Det går også helt fint å smelte mozzarella på brokkolien i mikrobølgeovn, cirka 1-2 minutter. Jeg må nemlig det da jeg ikke er utstyrt med luksus som tilgjengelig og bruk av stekeovn i leiligheten jeg bor i her i Spania.)

Skal du ha gjester eller kose deg litt ekstra kan du enkelt lage en variant med fløte og samtidig få verdens enkleste fløtesaus. Det er ikke vanskeligere enn det jeg nettopp skriver, nemlig brokkoli med smeltet mozzarella i fløtesaus.

Da heller du bare over litt matfløte/kremfløte oppå brokkolien og osten i den ildfaste formen og lar dette varmes sammen i stekeovnen. For en tykkere konsistens kan det være lurt å koke opp fløten i en kjele først, og deretter har du den over brokkolien og osten.

Jeg har også skrevet et tidligere innlegg om min mozzarella-brokkoli-fetisj, bare da med litt mer "attåt": Les innlegget her.


(Som dere ser så ble osten litt for mye stekt den gang...)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Han fikk meg til å skrike.

Jeg er sikker på at han jeg nå skal fortelle om fikk meg til å skrike så høyt at hele Fuengirola og resten av Spanias solkyst hørte det. Og han er ikke den første som har fått meg til å skrike, og det er faktisk ulike typer av disse også.

Jeg deler de opp i to kategorier, og fellesnevneren er, ja, nemlig, de gjør at jeg ikke klarer å holde noe tilbake og dermed må bare skrike. Samtidig gjør de at alle musklene i kroppen min spenner seg mens jeg kjenner pulsen bare øker og jeg ikke aner helt hva som er i ferd med å skje.

Gruppe 1) Dette er de mest uforutsigbare som bare "hopper frem fra skjulestedet" sitt når du minst venter det. Du vet ikke hva som vil skje i neste øyeblikk og tankene begynner å svirre: "Kommer han mot meg?" "Blir det dumt om jeg snur meg?" "Eller skal jeg bare late som ingenting?"
I det de har kommet frem så er det nesten som de vokser i størrelse bare du såvidt ser på de. I tillegg så er det akkurat som man får "øyekontakt" og en følelse av at de stirrer på deg mens den tenker: "I`ts you and me baby. Nå kommer jeg og tar deg..!"

 

Gruppe 2) Dette er de som virkelig kommer ut fra intet. De er som lyn fra klar himmel og før du vet ordet av det er de kun et par centimeter fra deg før kroppene deres møtes. Og samtidig som du får følelsen av at nå er det likefør dere kolliderer sammen, så klarer ikke krypet å holde tilbake lenger, så istedet for kroppskontakt er det du sitter igjen med er en hvit seigaktig søle som renner nedover kroppen din..

Nå er det sikkert flere koffert-tenkende, perverse lesere som tror jeg snakker om det mannlige kjønnorgan eller noe i den kategorien, men NEI NEI NEI, det er feil, så bare dropp de skitne tankene deres med en gang.

 

Gruppe 1 består nemlig av padder, frosker, gresshoppere og andre ekle hoppende kryp.

Gruppe 2 består av "flyvedyr", hovedsaklig fugler (med vekt på duer som skiter ned deg med hvit bæsj uansett hvilken by du befinner deg i), flaggermus, veps, humler og egentlig alt annet som har vinger. Jeg fatter ikke hvorfor de skal svirre rundt eller fly ned til oss mennesker når de har vinger og kan fly helt for seg selv der oppe i sin egen lille verden blant skyer og jumbojeter med NULL sjanse for å treffe eller skremme livsskiten ut av et uskyldig offer. En veps kan få meg til å spurte 60 meter`n på 5 sekunder liksom.

Jeg HATER de. Alle sammen. Æsj!

Men tilbake til dagens opplevelse. I stad var jeg nemlig ute og gikk tur. iPoden var på full guffe, mens jeg trippet bortover og var helt i mine egne tanker. Så, helt plutselig, ut av intet dukker det opp en fuckings frosk så svær og feit og stygg og ekkel som selvfølgelig gjorde at jeg fryste til og bare ulte så høyt jeg bare kan. Et skikkelig brøl med en kraft jeg ikke en gang selv visste at jeg hadde. Jeg vet at de ikke kan spise meg opp eller noe, men jeg aner jo ikke hvilken vei den uforutsigbare froske-jævelen kommer til å hoppe. For alt det jeg vet kan jeg i neste sekund ha en slimete padde-ekling sittende å jokke på trynet mitt. Så jeg bestemte meg ganske fort for å snu og komme meg fort fra åstedet. Med andre ord, han vant: Frosk - 1, Silje - 0.

 Hva skal disse være godt for...?
Forresten, vi har om hjerte- og karsykdommer på skolen denne uka. Alle vet at røyking, overvekt og inaktivitet kan utvikle sånne sykdommer, men jeg mener uten tvil at FROSKER alene burde bli en egen risiko-faktor for hjertesvikt da det seriøst finnes potensiale for å bli skremt i hjel av å bare tusle seg en uskyldig gåtur.

 

- Silje Bjørnstad -

 

Dagens senlunsj/tidligmiddag

Dagens middag: Kyllingsalat med kun FEM ingredienser:

Isbergsalat
Rød Paprika
Agurk
Mais
Kyllingfilet

Så enkelt, så billig, så digg, så sunt og så mange herlige naturlige ingredienser med massevis av vitaminer og proteiner som metter godt! :D Ikke vil jeg ha krydder heller for da forsvinner liksom de gode smakene fra de herlige råvarene.

Kyllingfilet er jo råbillig her nede i Spania i forhold til i Norge. 25-30 kroner for 400 gram eller noe, så det må man jo benytte seg av. Skulle egentlig ha pinjekjerner oppå, men de glemte jeg da jeg var så sulten at jeg bare måtte ha mat. ;p Men tok en neve mandler og tørket frukt til dessert da - digg det også. Anbefales ;)Jeg sier som hu dama i matprat: "Hvorfor spise usunt når det finnes så mye sunt OG godt?" Nemlig.

- Silje Bjørnstad -

Vi skal til Madrid!

I forrige semester var vi en herlig jentegjeng som dro til Barcelona, og dette semesteret skal vi til Madrid! :D

Vi reiser samme dag som vi har hatt eksamen, og blir over helga, altså fra fredag - mandag (18. - 21. feb), og jeg gleder meg så utrolig. Er jo perfekt timing med tanke på at eksamen del 1 er overstått samtidig som det er den uka vi får stipend. Vi skal ta "super-tog" fra Malaga til Madrid, mens vi tar fly hjem. "Super-tog" vil si et tog som bruker kun 2,5 time på en tur som egentlig tar 4-5 timer. Gøy!
Men jeg trenger tips! Tips til hva man bør gjøre og hvilke steder man bør besøke og så videre. Altså, shopping er jo obligatorisk, men hvilke gater og sånn er verdt å stikke innom?

- Silje Bjørnstad -

 

Ikke les dette.

Det er mulig jeg kan komme til å angre på dette innlegget etter at jeg den siste tiden har fått inntrykk av at det er flere potensielle arbeidsgivere og fremtidige kollegaer som finner frem til bloggen min. Men en blogg skal også underholde og være personlig. Så derfor tar jeg sjansen, og velger å se det positivt at jeg tør å være meg selv, få folk til å smile, samtidig som jeg ikke er redd for å ytre alt det rare jeg har i tankene enten om det er totalt meningsløst eller å få frem et viktig budskap. I den forbindelse legger jeg frem følgende advarsler slik at det ikke er helt og holdent min feil om du bestemmer deg for å lese videre.

Ikke les dette...
...hvis du er en gamling på 35 + (egentlig så kvalifiseres man som gammel etter 30, men jeg kan jo late som jeg er litt snill...) som ikke forstår ironi og dermed føler avsky av grovt språkbruk av ei tilsynelatende uskyldig 23 år gammel jente.
...hvis du ikke forstår og tolererer overdrivelses-teknikker for at noe skal være gøy.
...hvis du ikke har en sans for humor.

Les dette....
...hvis du kjenner meg og aksepterer meg for den jeg er
.... hvis du synes det er morsomt å lese om mine hverdagsproblemer som jeg liker å overdrive fullt ut, men som faktisk bare er totalt uinteressante bagateller.
... hvis du har en sans for humor.

 

SAKEN:

Bakgrunn: Jeg er avhengig av total stillhet når jeg skal sove, og har de par siste åra blitt avhengig av ørepropper. Det startet nemlig når jeg, mamma, pappa og Eirik var på USA-tur for 2 år siden og jeg skulle dele hotellrom med mine herlige familiemedlemmer i nesten 3 uker. Pappa snorker og bråker høyere enn lyden fra et jetfly når han sover, så mamma hadde tatt med både snorkespray og ørepropper for å gjøre det beste ut av situasjonen.

Pappa var skeptisk til snorkespray, så her var det bare å plugge i øreproppene om man skulle ha noen som helst sjans for å få seg noen timers nattesøvn.

(Hvorfor heter det ørepropper forresten? Ørepropper er noe jeg får når jeg reiser med fly eller kjører bil langt oppi fjellet. Det burde hete "lyddempere", eller "ørePLUGGER", men det for bli et annet innlegg.)

Uansett, øreproppene gjorde susen og stengte mesteparten av den j.... irriterende acca-pella snorkekonserten til min kjære pappa i løpet av disse ukene.

 

Så til dagens case: På hotellet her jeg bor i Spania er det egentlig ganske rolig når jeg skal inntre sovemodus, men enkelte ganger hender det jo at det går en bilalarm som det tar timer før noen bryr seg om, eller at det ensomme eselet på jordet finner ut at han skal skrike "hhhiiii-haaaa" (på innpust) rundt midnatt og frem til soloppgang.

Uansett, her en kveld la jeg meg, uten ørepropper og var klar for å komme meg i drømmeland. Men så begynte noen vannrør og synge "blubb-blubb-blubb" over hodet på meg, så da var det bare å begynne å fikle i nattbordsskuffen etter mine reddende og nødvendige verktøy for å roe ned stresset og irritasjonen samt å få en god natts søvn. Nei, jeg tenker ikke på "verktøy" som peniser i plastikk eller analkuler som sikkert mange av dere koffert-tenkende bekjentskaper ville ha gjettet på.  Forresten, "hvorfor bruke penger på leketøy-tull, når man kan få seg et ekte knull?" (Shit, den var drøy...) Men tilbake til saken, jeg snakker selvfølgelig om mine elskede ørepropper. Disse oppbevarer jeg nemlig i en skuff i nattbordet mitt ved siden av senga.


(Se, ingen bortgjemte snuskeblader eller batteridrevne dildoer hos denne jenta nei)  Bare en mobillader, kameraet mitt og ørepropper. Det  er  uansett alt man får plass til oppi der.)

På natta liker jeg også å ha det mørkt, så å slå på lyset for å lete etter øreproppene er oppskrytt når jeg bare kan dra ut skuffen og hente de opp derfra. Men denne skuffen  er nemlig trangere og rommer mindre enn vaginalåpningen til jomfru Maria (JOMFRU og fikk en sønn av intet.. Jeg er skeptisk, men sånn er da historien..), og derfor skal det ikke så mye drakraft til før hele skuffen detter ut av nattbordet. Dette klarer jeg selvfølgelig nesten hver gang jeg skal hente frem øreproppene i mørket og dette igjen lager selvfølgelig også veldig mye lyd samtidig som jeg ofte kan finne på å rope "Helvette" eller noen andre mindre pene ord. Så til alle eventuelle naboer og forbipasserende som hører bråk og banneord fra rom 1106 etter 23.00 på hverdager, ingen grunn til bekymring. Det er bare jeg som leter etter ørepropper i mørket.


Allerede etter noen få centimeter ser du at skuffen kommer til å tippe ut før man får plass til hånda si nedi der og kan begynne å rote etter ørepropper en mørk kveld rundt midnatt.


Like før nå...

og "BANG!!!" ned på det flisbelagte gulvet.

Konklusjon: Sett i ørepropper før jeg sovner uansett hvor tilsynelatende fredfullt og rolig det er. (Og for de som foreslår å ha de OPPÅ nattbordet, det funker ikke da jeg enten skyver de ned med telefonen min eller at de "blåses" vekk fra aircondition.)
- Silje Bjørnstad -

 

 

Hvorfor antioksidanter?

Man hører mye om antioksidanter, at man blant annet skal spise blåbær fordi det har et høyt innhold av antioksidanter og så videre. Men jeg vedder på at mange en gang ikke vet hva antioksidanter er for noe og ikke minst hvorfor man skal få i seg dette.

 

Antioksidanter er stoffer som har en forebyggende effekt på celleskade. Dette har dermed positive effekter på cellene og motvirker hjerte- og karsykdommer, kreft og de fleste andre sykdommer man forbinder med aldring. Matvarer som er rike på antioksidanter er ikke bare de berømte blåbærene eller granatepler, men frukt, grønnsaker, korn, nøtter og krydder(!).


(Genial nøtteblande-pose fra Eroski, (den lokale matvare-sjappa..), med blant annet mandler, hasselnøtter, pinje-kjerner.


(Viktig å få med ALT vett. Hver eneste lille nøttesmule.)

For eksempel så er vitamin C en antioksidant! Og vitamin E er en antioksidant! Og vitamin A er jammen en antioksidant det og.

Vitamin C er gunstig for sårtilheling og økt jernopptak. Særlig bær og sitrusfrukter er rike på C-vitamin.

Vitamin E har en viktig rolle for å hindre at cellemembranene i kroppen blir ødelagt, og studier har også vist at vitamin E-inntak kan være med på å forebygge Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom. Vitamin E finner vi mye av i mykt margarin, sammalt mel, vegetabilske oljer, nøtter og tran.

Vitamin A er nødvendig for et normalt godt syn, sunn og frisk hud og godt immunforsvar. Vitamin A finnes blant annet i fet fisk, meieriprodukter som inneholder fett, gulrøtter, brokkoli, paprika, salat og spinat. Og kun en teskje tran eller en middels stor gulrot daglig gir deg nok vitamin A for alle aldersgrupper.

HUSK: Desto sterkere farge på frukt og grønnsaker, desto høyere innhold av flavonoider som er en gruppe antioksidanter.

Andre matvarer med høyt innhold av antioksidanter kan for eksempel være: Kanel, tørket basilikum, tomat, squash, jordbær, appelsin, eple, fersken, cashewnøtter, pinjekjerner, valnøtter, avokado, mørk sjokolade, sennep, te (særlig grønn, hvit og svart), kaffe, erter, løk, mandler, ris, rødvin.

Så her er det bare å nyte sjokoladefonduen med dyppede jordbær i mørk sjokolade 70% med god samvittighet. Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Er det en dårlig spøk?

Ja, det her er altså værmeldingen for de neste dagene.. Fy F.....Hva skjedde med sola og 20-25 varmegrader og brunings-muligheter?

Jeg lever i Spania, ikke Bergen eller Hammerfest lissom. Og jeg vet at flere av dere blogg-lesere i Norge sikkert bare sitter og gliser av at jeg mest sannsynlig ikke kan poste halvnakne bilder av meg selv på balkongen med solbriller på nesa denne uka. Vel, da sier jeg bare: Jeg slipper hvertfall minusgrader, snø og trikker med oppgitte trikkesjåfører som bare durer forbi holdeplassen siden trikken allerede inneholder tre ganger så mange boblejakke-kledde og halv-fryste passasjerer som er tillatt.

- Silje Bjørnstad -

Har jeg aldri tenkt over.

I en tilfeldig tilleggsopplysning på dagens forelesning sa lærer Fløisand at hans datter for noen år siden fikk påvist jernmangel. For mange er det da normalt å tenke at denne jenta for eksempel ikke spiste nok matvarer med jern.

I kosthold finnes det stoffer som både fremmer og hemmer opptaket av jern. Jern finnes i to ulike former i maten vi spiser. Den ene kalles hemjern, og tas opp i kroppen uavhengig av hva annet vi spiser eller drikker. Hemjern finnes i kjøtt og fisk. Den andre formen kalles ikke-hemjern. Den finnes i grønnsaker, helkornsprodukter og andre vegetabilske kilder. Det er opptaket av ikke-hemjern som påvirkes av hva annet vi spiser eller drikker samtidig.

Kalsium, og også en del andre ioner forsåvidt, har samme ladning som jern, og derfor vil disse i noen grad konkurrere om "å suges opp" i kroppen. 
Denne jenta drakk visstnok cirka 1 liter melk daglig uten problemer, og det var ikke før de hadde snakket med en ernæringsfysiolog at de kom frem til at det var dette som reduserte jern-opptaket i kroppen for denne personen.

Det vil derfor være riktig å si at kalsium (som det er mye av i melk) kan hemme jernopptaket til en viss grad. Stoffer i kaffe og te kan også hemme jernopptaket.
Dersom man er en storforbruker av melk kan det være gunstig å begrense melkeinntaket til måltider noe dersom man har fått påvist lav jernstatus. Vitamin C som finnes i frukt og grønnsaker virker fremmende på absorpsjonen, så dermed kan det være en god idè å bytte ut et melkeglass med et glass appelsinjuice om man har mistanke om jernmangel. Samtidig er det selvfølgelig lurt å velge matvarer som er rike på jern; grovt brød, kjøtt, fisk og grønnsaker.
Så, jeg lærte hvertfall noe nytt i dag, selv om det virkelig ikke var noen kosthold- eller ernæringsrelatert forelesning vi hadde i dag. Det var mest om narkotika, men når foreleseren begynner å snakke om ting man virkelig er interessert i, skjerpes liksom konsentrasjonen.

- Silje Bjørnstad -

Blogg-anbefalinger, mat/kosthold

Her er noen av de matbloggene og kostholdsbloggene jeg er innom opptil flere ganger i uka. Noen er ernæringsfysiologer, andre legger ut tips og oppskrifter, og felles for alle er at de lidenskapelig opptatt og interessert i ernæring og kostholdsvaner.

Trines matblogg: Flotte oppskrifter og nydelige bilder. Middagsretter, 3-rettersmenyer, desserter, bakst, frokost, lunsj osv.
trineblogg.blogspot.com

NutriStina: Kristina Steinset. Nyutdannet ernæringsfysiolog med bachelorgrad i ernæring (gått på Atlantis Medisinske Høgskole)
nutristina.blogg.no

Tina Hamelten: Klinisk ernæringsfysiolog. Blogger om ernæring, kosthold og helse.
tinahamelten.no

Kari Jaquesson: Fitnessdronningen selv har egen blogg hvor hun deler sine tanker og tips om trening og kosthold.
karijaquesson.blogg.no

Passionforbaking: Manuela legger ut bare helt fantatiske nydelige bilder av sine flotte bakverk og gir også andre oppskrifter.
passionforbaking.com

 

På grunn av copyright så velger jeg å ikke kopiere eller hente bilder fra de ulike bloggene og bruke de i dette innlegget, men anbefaler absolutt en titt på alle bloggerne for inspirasjon og tips for kosthold og livsstil.

- Silje Bjørnstad -

Hjemreisebillett er bestilt.

Flybilletter er dyrt! Lavpriskalender er oppskrytt og "billige" flyselskap eksisterer ikke. Hjelper liksom ikke med billett på for eksempel 499,-, når man i tillegg skal ha med seg 2 kolli der pristillegg selvfølgelig kommer utenom, avbestillingssikkerhet for 3-sifra pris og  man skal betale ekstra fordi man må belastes med VISA-kortet. I tillegg fant jeg forresten ingen billetter til 499,-. Prisen jeg må betale for å komme meg hjem ble til slutt fire-sifra. Hrmf. Det er tre, ja kanskje FIRE par sko her i Spania det.. Pluss noen klokker i tillegg..

Men i frykt for at prisene bare skal stige enda mer, så har jeg nå bestilit flybillett hjem fra Malaga. 28.mars lander jeg på Rygge for de som måtte være interessert i det. (Kosta jo omtrent dobbelt så mye om man ville lande på Gardermoen..)

Ellers så er søndag en obligatorisk daffedag med joggebukser og hoodie.I morgen skal vi lære om "drug, sex and rock`n roll" på skolen. Neida, det blir nok mest narkotika og alkohol og hva det gjør med kroppen over lengre tid.  Mye har man jo hørt om fra før, så satser på at forelesningen vil være litt morsommere enn farmakokinetik og hva slags fettløselige og vannløselige legemidler som kan passere hvilke cellemembraner, blod-hjerne-barrieren og ionekanaler...

Ellers a?

- Silje Bjørnstad -

Glykemisk Indeks

De siste årene har vi stadig oftere møtt på begrepet GLYKEMISK INDEKS (GI) når man leser om kosthold og sunne matvaner. Glykemisk indeks er et tall som gir en beskrivelse på hvor fort karbohydrater blir tatt opp i blodet og dermed hvor raskt blodsukkernivået stiger. GI forteller oss altså matvarers evne til å gi oss høyt eller lavt blodsukker.

Når blodsukkernivået stiger, stiger også insulinnivået. Insulin fungerer enkelt forklart som en nøkkel som åpner cellene for mottak av sukker, og insulinets hovedoppgave er altså å regulere sukkernivået i blodet for å gi cellene drivstoff/energi. Mat med "raske karbohydrater" er de som har mest negativ innvirkning på blodsukker og insulin, og også fettlagrene i kroppen. Blir insulinnivåene for høye klarer ikke kroppen å kvitte seg med lagret fett, og for mange vil derfor det også være vanskelig med vektreduksjon.

Matvarer med raske karbohydrater har derfor en høy GI. Mens matvarer med langsommere karbohydrater en lavere GI og gjør også at man setter i gang fettforbrenningen.

HØY INDEKS = Større enn 75.

MIDDELS HØY INDEKS =  Tall mellom 50 og 75.

LAV INDEKS = Mindre enn 50

Les mer om glykemisk indeks og få en oversikt på GI på ulike matvarer: KLIKK HER.

Mat som bare inneholder proteiner og fett har ingen glykemisk indeks-verdi, fordi det påvirker blodsukkeret svært lite. Mat som inneholder karbohydrater vil derimot gi blodsukkerstigning i løpet av timene etter et måltid, men i veldig forskjellig grad fra matvare til matvare i forhold til hvor på GI-skalaen de ligger.

Eksempler på karbohydrater som har høy GI er hvitt brød, brus, poteter og polert ris. Lav GI har de fleste frukter og og grønnsaker, som for eksempel appelsiner, epler, løk, squash, brokkoli og linser. Men det trenger absolutt ikke å bety at matvarer med lavere kaloriinnhold per 100 gram eller som er sunnere, automatisk har en lavere GI-verdi enn det med høyt kaloriinnhold eller det som betraktes for "usunt." Jeg synes for eksempel det er gøy at sjokolademelk har en GI-verdi på 24, mens vannmelon har en GI-verdi på 72! Eller at Snickers-sjokolade har en GI-verdi på 40 og potetmos fra pose har en GI-verdi på 85.

GI-VERDI PÅ NOEN MATVARER:

Peanøtter 15

Poteter, kokt 65

Gulrot, rå 15

Makaroni 45

Kellogs All Bran Frokostblanding 42

Cornflakes 83

Coca Cola 58

Skummet melk 38

Pizza med ost 60

Banan 55

Eple 38

Brød av hvetemel  71

Croissant 67
Håper dere ble litt klokere. :)

- Silje Bjørnstad -

New shoes

Fikk med meg Kristine på shopping i dag, og må si at vi utgjør en særdeles fantastisk shopping-duo. :D

Når man skal på shopping finner man som regel aldri noe (i motsetning til når man er blakk for da finner man alt), men i dag fant vi begge flere ting enn vi hadde råd til! Det ble noen herlige salgskupp for Kristine, mens jeg derimot finner selvfølgelig alt jeg vil ha til original pris. Og så er det jo obligatorisk med et nytt par sko.. Noe som Joakim helt klart er veldig glad for, han synes jeg har altfor få sko (eller ikke), og har lovt meg et walk-in-closet når vi flytter sammen. :D

Ikke overraskende var det nok et par kilehæl--sko som ble dagens sko-kjøp. Litt dårlig kvalitet med laptop-kamera, men fargen er hvertfakk gråbrun-aktig. Bare 40 Euro! Jeg ELSKER spanske priser.


- Silje Bjørnstad -

Lørdag = S-dag

Og S-dag = Sove-lenge, Soling, Shopping, Slappe-av, Sosiale-morsomheter.

Jeg vet jeg har sagt det kanskje litt mange ganger i det siste, men en bra ting kan ikke sies for ofte, så her kommer det igjen: DET SÅ DIGG VÆR OG VARMT I SPANIA!! SOL OG SKYFRI HIMMEL 7.DAG PÅ RAD! :D

Igjen sitter jeg på balkongen min og nyter den herlige klimaet. Og ja, jeg svetter. Hehe.

Ha en nydelig lørdag uansett om dere har 25 varme eller 25 kalde.- Silje Bjørnstad -

Respekt.

Etter å ha vært på prøvetime for dansestilen "hip-hop" i går så fikk jeg virkelig en ny respekt for de som danser, både dansere på amatørnivå og profesjonelle utøvere. For det som ser så enkelt ut er virkelig ikke så lett når man selv prøver. Armer og bein var nok ikke i nærheten en gang til å få til de bevegelsene som hip-hop-koreografen i går, men gøy var det jo! Og i dag skal vi prøve oss på dansestilene "Funky" og "Commercial". Hva nå enn det vil si. Men artig å prøve og utforske noe nytt!Ellers noen uinteressante happenings i dag:

Fått lønn, gikk for å kjøpe noe pålegg og juice på matbutikken, forvilla meg inn på både Blanco og H&M, og plutselig hadde mat-innkjøp-ærendet tatt 1,5 time... Konklusjon: Lønn+Salg=Shopping.

Også har jeg og Marthe bruna våre desember-hvite kropper ute i sola, og det var GÆTT og HETT!


(Har da begynt å få litt skille :D )

Så i dag ble det en såkalt S-dag: Sove lenge, Skolefri, Shopping, Sol, også blir det litt Shaking senere i kveld.

God helg til alle! :)

- Silje Bjørnstad -

Dessert hver dag?

Ja takk, det går fint an å spise dessert hver dag hvis man velger en sunn variant. Jeg for min del har dessert etter nesten hvert eneste måltid. En pære, en gulrot, en neve med tørket frukt eller hermetisk frukt i egen lake er en perfekt avslutning på et måltid når jeg har lyst på noe søtt. Nå er det bare blitt til en vane at jeg tar meg et eple eller en annen frukt etter frokost, lunsj og middag.

Men for de som har lyst på noe litt mer "avansert", her er 3 velsmakende og sunne dessert-tips som ikke inneholder mye usunn energi, tomme kalorier og fett.

1) Fruktspyd

Til 4 porsjoner:
8 stk jordbær
1 stk kiwi
8 stk blå druer
8 biter fersk ananas
1 dl Sans Kesam Vanilje

Skjær opp frukt, og tre fruktbitene vekslesvis på spyd. Dypp spydet i kesam-dippen. Per porsjon: 75 kcal.
(Hva slags frukt du ønsker å bruke er selvfølgelig opp til deg selv).
2) Bær-smoothie

Til 4 porsjoner:
1/2 l fruktyoghurt 0,1%
1 dl frosne bringebær
1 dl frosne bjørnebær
1 dl frosne solbær
1 banan

Hell yoghurten i en blender og tilsett bær. Du kan gjerne bytte ut noen bærtyper med for eksempel jordbær eller blåbær, bruk det du har. Bland sammen og tilsett banan og eventuelt noen isbiter. Kjør blandingen i cirka 40 sekunder. Per porsjon: 130 kcal.
3) Superenkel jordbær-digg
Dette er min egen lille jordbærdrøm som jeg sikkert lager tjue stykker av på sommeren.

Til 1 porsjon

300-400 gram jordbær. Ferske jordbær smaker helt klart best, men fryste bær funker også.
ca 1 - 1,5 ts søtningsstoff. (Se ann mengden selv, men pass på å ikke tilsette for mye om gangen, da blir det bare altfor søtt og kvalmt - smak deg frem!)

Ønsker du en mer sorbet-lignende dessert erstatter du søtningsstoff/sukkeret med melis til ønsket konsistens. (ca 1.dl per 200 gram jordbær)
Rens jordbær og putt i blenderen. Bland i ca 10-12 sekunder. Tilsett søtningsstoff/sukker/melis og bland i ca 15-20 sekunder, du ser når den er ferdigblandet. (Bruker du melis så ikke tilsett alt samtidig).

Sett i fryseren ca 30-45 minutter for en kald og deilig sommerforfriskelse. Har du brukt melis bør den stå ca 1 time i fryseren, kommer ann på mengden - sjekk selv.

 
Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Vise-seg-frem-dagen. Ubevisst.

Jeg innrømmer det. Jeg har blogg-dilla for tiden. Med en kombinasjon av enorm skriveglede, masse ideer, flere lesere, mye energi og selvfølgelig sykt trang for oppmerksomhet så blir resultatet: Mange blogginnlegg. Men hva skal man med blogg om man ikke blogger? Nettopp.

Så her kommer dagens unødvendige informasjon som jeg allikvel har en merkelig trang for å dele med allmennheten:

Det er virkelig vise-seg-frem-dagen for meg i dag. På veldig mange måter.

Det begynte på skolen i dag da jeg helt tilfeldig sa: "Jeg trenger ny mac."

Dette hørte visstnok læreren og spurte: "Skal du kjøpe ny mac?"

"Eh, ja, jeg må jo det en gang." svarte jeg litt paff samtidig som jeg ble klar over at samtalen mellom meg og læreren var den eneste dialogen i klasserommet slik at flere fikk med seg den totale uinteressante informasjonen om at jeg var lei min mac og trenger ny.. Ei klarte til og med å spørre om hvor mye jeg eventuelt skulle selge min mac for. Hehe, vel, det er ikke helt aktuelt ennå, men ny mac blir det jo. En eller annen gang. Jeg har liksom ikke satt av en dato for det, ennå..

Uansett, skolen var over og jeg kom hjem. På Facebook fikk jeg en merkelig melding fra èn jeg knapt turte å si hei til på ungdomsskolen som hadde spørsmål om noe jobbsamarbeid. Kan liksom ikke si noe mer, men overraskende og gøy var det jo å få en sånn  forespørsel.

Så snakker jeg med søte Eirin på Facebook og finner ut at hun og en gjeng skal på danseprøvetime i hip-hop senere i kveld. Siden jeg føler meg som en duracellkanin som ikke klarer å sitte stille så ville jeg jo være med på det. Men jeg hadde flere spørsmål til Eirin så derfor labba jeg bort, banka på døra og venta på at hun skulle lukke opp. Uten at jeg helt vet ordet av det så står jeg og smådanser og shaker for meg selv mens jeg venter på at døra skal åpne. Og et par sekunder senere oppdager jeg at det faktisk er noen som ser meg stå der i min egen lille verden som må tro jeg har tatt speed eller noe. Men til du som fikk med deg min ufrivillige lille danseoppvisning: Jeg har ikke Downs eller bruker ulovlige rusmidler.

Uansett, nå er jeg veldig klar for å vise meg frem med noen hip-hop-moves og "poppe" sammen med Eirin, Marthe og Christina.
- Silje Bjørnstad -

Matallergi og matintoleranse?

Man hører stadig mer om matallergi, matintoleranse, flere som for påvist glutenintoleranse, melkeallergi, laktoseintoleranse og så videre. Men hva er egentlig forskjellen mellom matallergi og matintoleranse? Jeg tror mange forveksler disse begrepene.

Matallergi
Matallergi omfatter immunsystemet og man får en immunologisk reaksjon som kommer av overfølsomhet for en eller flere næringsstoffer i maten. Derfor er den vanligste formen for matallergi en reaksjon som kommer veldig raskt etter inntak av matvaren. Dette kan bety reaksjon fra minutter til en halv time, men også lengre tid. Sympomer på matallergi er også mer "synlige" enn symptomer og reaksjoner man får av matintoleranse. Dette kan for eksempel være kløende utslett, kløe i hals, elveblest, hevelser (særlig i og omkring ansikt), kvalme, oppkast og magesmerter. Matallergi kan vanligvis ikke behandles og løsningen er derfor rett og slett å holde seg unna de matvarene som forårsaker allergisymptomene.

Vanlige matvareallergier er: Nøtter, kumelk, egg, skalldyr og fisk.

Matintoleranse
Ved matintoleranse er det ikke immunsystemet som reagerer, men biokjemiske mekanismer og enzymsystemer i kroppen som ikke fungerer som de skal. Dette fører da til en ufullstendig bearbeiding av maten i fordøyelsesprosessen. Et par eksempler kan være at tarmen ikke klarer å ta opp alle næringsstoffene eller at tarmtottene blir irriterte og etterhvert blir satt helt ut av funksjon. Ved en matvareintoleranse merker man ikke alltid sin reaksjon eller symptomer før det har gått flere dager, noen går i flere måneder og kanskje år før de får påvist sin matvareintoleranse. Symptomer på en ubehandlet matintoleranse kan være: Dårlig fordøyelse (forstoppelse eller diaré), humørsvingninger, magesmerter, oppblåsthet, trøtthet og slapp, dårlig konsentrasjon, vekttap, migrene, muskelstivhet. Glutenintoleranse (cøliaki) og laktoseintoleranse er "vanlige" matvareintoleranser.
Eksempler på matallergi: Melkeallergi - Personen reagerer direkte allergisk på melkeprodukter.

Eksempel på matintoleranse: Laktoseintoleranse - Personen reagerer på melkesukker/laktose. For at dette skal tas opp i kroppen vår må det spaltes ved hjelp av et enzym som heter laktase. De som har lite eller ikke noe at dette enzymet klarer ikke å fordøyet melkesukkeret. I stedet for at det tas opp i tynntarmen går melkesukkeret videre til tykktarmen der det kan føre til smerter, oppblåsthet og diarè.

Den største forskjellen: Ved laktoseintoleranse tåler man noe melk, mens de som har melkeallergi må holde seg helt unna melk og melkeprodukter. Det finnes for eksempel flere hvite oster som ikke inneholder melkesukker og som derfor kan spises av de med laktoseintoleranse uten problemer.
- Silje Bjørnstad -

5 om dagen? Ja, minst!

HVA?
Begrepet "5 om dagen" er noe man ofte hører, men det er ikke alle som er klar over hva det egentlig står for. Minst fem om dagen er ett av flere kostholdsråd anbefalt av Helsedirektoratet. Kostholdsrådene bygger på de norske næringsstoffanbefalingene. 5 om dagen innebærer minst 5 porsjoner daglig av frukt, grønnsaker og bær. 3 porsjoner er grønnsaker og 2 porsjoner er frukt og bær.

Dette betyr altså ikke at du kan styrte ned 1 liter appelsinjuice og tenke at du nå har fått i deg dine "5 om dagen". (1 liter appelsinjuice om gangen er heller ikke sunt med tanke på eventuelle syreskader på tenner og muligens tilsatt sukker, men det kan jeg skrive mer om en annen gang).
Undersøkelser viser at frukt og grønnsaker har en beskyttende effekt mot kreftsykdommer, men man har ikke fullstendig kunnskap om hvilke stoffer i frukt og grønnsaker som har best positiv effekt. Derfor er den beste måten å spise variert med frukt og grønnsaker for å sikre en best mulig helsefremmende effekt. (Sammen med regelmessig fysisk aktivitet blir det jo enda bedre)

Hva som er en porsjon kan illustreres med en håndfull. En porsjon tilsvarer for eksempel en middels stor frukt, omkring 1,5 dl frukt- eller grønnsaksjuice, omkring 150 g kokte eller rå grønnsaker, en porsjonsbolle med blandet salat eller 1-2 dl bær. For barn er en porsjon naturlig nok mindre, men fortsatt "en håndfull" og etter hvert som barnets hånd vokser økes også porsjonene tilsvarende.(Bilde er hentet fra Frukt.no)

 

HVORFOR?
Flere studier viser at frukt og grønt har en beskyttende virkning mot å uvikle mange ulike sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer.  Et sunt kosthold har også utvilsomt mye å si for å minske utvikling av ulike kreftformer som jeg nevnte innledningsvis, ett av de helt klart viktigste punktene synes nå jeg. "5 om dagen" gir deg massevis av sunne og nødvendige mineraler, vitaminer og kostfiber uten å samtidig tilføre mye energi og fett.  Dette bidrar til at kroppen og dens funksjoner fungerer bedre. (For eksempel en god fordøyelse, cellefornyelse, stabilt blodsukker som gjør at du føler deg mer opplagt og mindre slapp og så videre)


HVORDAN?
Det er vel her det største problemet ligger for mange, eller det tror de hvertfall selv. "Hvordan få i seg hele 5 porsjoner hver dag?" Vel, det handler vel egentlig mest om å forandre vaner og livsstil, for tenk litt over hvor mye annet du helt sikkert klarer å putte i deg i løpet av en dag. "En bolle her, en sjokoladebit der, bare to kjeks som dessert eller til kaffen.." Jeg mener ikke at man trenger å kutte helt ned på alt dette og bli kjempefantatisk, men det er DU som gjør valgene og bare tenk litt på hvor mye du "tjener" på å kanskje velge et sunnere alternativ neste gang? Velger du dette litt oftere er det ganske snart blitt til en vane å ta seg for eksempel en pære etter middagen hvis du har lyst på noe søtt som også er sunt. 5 porsjoner med frukt og grønnsaker er nok mye mer overkommelig enn du tror, bare du ønsker å gjøre noe med det selv. Det handler om innstilling og vilje.
Så er det noen som selvfølgelig har unnskyldningen "Jeg liker ikke frukt og grønt". Dette er heller ikke holdbart. Du trenger ikke å like all slags frukt og grønt, det gjør ikke jeg heller, men utvalget er jo nesten så godt som ubegrenset. I dag får man alt fra ferdiglagde smoothies, nypresset appelsinjuice, granatepler, ti ulike melontyper, "superbær", ferdig oppkutta, skrelte og fryste grønnsaker og så videre. Er du lei av de "klassiske frukt og grønnsakene" som for eksempel epler eller gulrot, eller du ikke liker kiwi eller appelsiner, så se etter andre alternativer da vel? Våg å prøve noe nytt, kanskje du smaker på noe du vil få helt dilla på.
Hvordan spise mer frukt og grønt:
Det finnes alternativer til å gjøre fruktspisingen mer varierende enn  ved å bare spise en frukt alene nå og da: Smoothies, ferskpressa juice, fruktsalat, oppskjærte grønnsaker med forskjellige dipper. (Flere tips og oppskrifter kommer etter hvert i andre innlegg). I tillegg er det viktig å inkludere frukt, grønnsaker og bær gjennom flere måltider i løpet av dagen.  Begynn allerede med frokosten ved å for eksempel legge noen ekstra skiver paprika oppå osteskivene, skjær opp banan og ha som pålegg på brødskiva, noen bær i havregrøten eller frokostblandingen, eller et glass forfriskende juice.

Tips og variasjon til hvordan involvere grønnsaker i middagen:
Kokte grønnsaker, ovnstekte grønnsaker, grønnsaksspyd, grønnsakspurèer og lignende. (Kan også gjerne legge ut enkle oppskrifter og eksempler på dette i et senere innlegg.)

Frokost
Agurk, tomat og paprika er tradisjonelle valg å ha på brødskiva, men begynner du å bli lei kan du for eksempel prøve med noen rødbeter, druer, mandarinbåter etc. Andre frukt- og grønt-alternativer i forbindelse med frokostmåltidet er smoothie, et glass juice, frukt-purè.

Kan grønnsakene være frosset, eller må de være rå?
Både frosne, tørkede og hermetiske frukter og grønnsaker kan spises med like god samvittighet.
Dyrt?
Nei nei nei, jeg forstår virkelig ikke de som påstår dette. En grønnsakspose på 500 - 800 gram koster rundt 12-15 kroner. En kilo epler koster kanskje rundt 24-25 kroner bare for å ta et annet eksempel. Til sammenligning koster vel en 200 grams melkesjokolade eller 300 gram Maarud potetgrull rundt 25 kroner? Trenger ikke å være matematikkgeni for å forstå at prisen ikke gjør det vanskelig å spise sunt.

Det er DIN kropp og DIN helse som du skal ha resten av DITT liv.

 

Mer informasjon:

www.frukt.no

www.5omdagen.com

 

 

- Silje Bjørnstad -

FORRESTEN: I løpet av de neste ukene/månedene vil jeg legge ut blogginnlegg som blant annet handler om:
- Hvordan man kan være med på å påvirke og inspirere andre til å spise sunnere og mer frukt og grønt. (Slekt, venner, barn, gjester)
- Tips og oppskrifter om å tilberede grønnsaker på ulike måter til middagsmåltider.
- Tips og oppskrift om herlige frukt- og bærdesserter.
- Hva kan man til gjester istedet for søte bakverk og kaker?
- Spise- og drikkevaner som kan føre til sykdommer
- Forskjell på matallergi og matintoleranse
- Hva er egentlig glykemisk indeks (GI) ?

 

Tidligere kosthold- og helserelaterte artikler

Til de som lurer på hva slags artikler om mat og kosthold jeg har skrevet, her er et utvalg:

Har du matallergi?

Spis mer acai og goji

Den store vitaminguiden

Spis riktig, prester bedre. (Veldig aktuell for dere nordmenn som er i vinter-Norge som skal ut å gå på ski)

Hvor usunn er ferdigdesserten?

Kolesterol-bombe? (Artikkel om egg)

- Samme effekt som morfin (Artikkel om proteinintoleranse)

Hvor mye D-vitamin?

Drikk mer kakao

- Velg proteinrike mellommåltider

 

Det var dagens ønskereprise, samt litt reklame for både meg selv og side2.no.

- Silje Bjørnstad -

 

Dette gjør jeg, akkurat nå

Sitter halvnaken på balkongen min i Fuengirola, og nyter knallblå himmel og varme solstråler og D-vitamin, mens jeg hører på musikk og surfer innom på nettet. Sånn, da har jeg fortalt dere nedsnødde og sikkert iskalde nordboere om min status her i Spania.  Fortalte jeg forresten at det er varmt? At det er veldig deilig vær og herlige temperaturer?- Silje Bjørnstad -

Min iPod er lastet med..

 

.. musikken og sangene jeg har dilla på for tiden og som jeg MÅ ha når jeg for eksempel er ute og går tur eller har som treningsmusikk er:

Shakira - Loca
Rihanna - Only Girl (in the world)
Rihanna & Eminem - Love The Way You Lie
Kings Of Leon - Sex Is On Fire
Black Eyed Peas - The Time (dirty bit)
Rihanna - S&M
Amy Macdonald - This Is The Life
La Roux - Bulletproof
The Ting Tings - That`s Not My Name
Man! I Feel Like A Woman - Shania Twain (Ja, faktisk!! Hehe..)

Vel, det var i hvertfall noen av de som går på repeat om dagen. Jeg er avhengig av musikk, og hvertfall når jeg trener. Hvordan klarer folk å trene uten en skikkelig power-sang som gir deg mer giv og energikick?Nå skal det sies at dette strengt tatt ikke er min iPod Shuffle, men Joakim sin. Jeg kjøpte nemlig meg en splitter ny iPod Shuffle dagen før jeg reiste ned til Spania. MEN, for å få lastet inn sanger så måtte jeg laste ned den nyeste versjonen av iTunes. Dette gjorde jeg, men for at denne versjonen skulle bli lastet ned måtte jeg først laste ned noen andre Mac-oppdateringer. Så da gjorde jeg det, men da disse oppdateringene var på plass og jeg var klar for å laste ned iTunes, så får jeg beskjed fra min kjære mac at den ikke klarer å laste ned den nyeste versjonen på grunn av noen innstillinger eller noe jeg ikke har på mac`n. Så da fikk jeg låne Joakims iPod som er godtatt av min mac og gamle iTunes, mens han fikk min splitter nye fine.. Konklusjon: Jeg trenger ny mac med de nyeste innstillingene. (Pappa.......? :D )
Tar forresten gjerne i mot forslag til sanger og musikk!

- Silje Bjørnstad -

Finito og godkjent.

Før jul skrev jeg et innlegg om at jeg skulle skrive en anmeldelselignende artikkel av boka "Trenger vi aviser når vi har Facebook?"

Jeg leverte et utkast før nyttår og har nå fått tilbakemelding om at teksten er "godkjent" og vil bli publisert i løpet av neste uke og da vil jeg også legge ut tekst og link her på bloggen for de som er interesserte. Jeg forstod at det var i nettversjonen til magsinet TILT som gis ut av Landslaget for medieundervisning.

Tidsskriftet publiserer artikler om praktist arbeid med mediene, om mediepedagogikk og medieteori. I tillegg skriver de om nye bøker/filmer innen for mediefeltet. Tidsskriftet retter seg mot alle som jobber med media, lærere og medieelever.

(KILDE: LMU.no)

Forresten, angående det innlegget om 5 om dagen som jeg nevnte i begynnelsen av uka, så fikk jeg en hyggelig kommentar fra Elisabeth som jobber i frukt.no.

Hun forteller at Opplysningskontoret for frukt og grønt ønsker å inspirere og motivere til økt forbruk av frukt og grønt. Og deres 5 om dagen-konsept bygger på helsemyndighetenes anbefalinger om at alle bør spise minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker.

I 2011 skal de satse mye på det nye nettsted 5omdagen.com og har ønsker om å samle innspill fra folk som er opptatt av det å spise sunt. I den forbindelse lurer de på om de kan linke til mitt kommende innlegg om 5 om dagen.

Det kan de jo selvfølgelig. Ingenting er bedre enn å være med på å motivere andre med på det man selv brenner for og mener er viktig.
Jeg GLEDER meg til å begynne å skrive innlegget allerede. Merker virkelig at kosthold og helserelaterte artikler og blogginnlegg er noe som jeg bare elsker å skrive om. Og ikke minst også å snakke og informere om. (Dette merker vel stakkars Joakim og mine kjære foreldre kanskje bedre enn noen andre ;))

Uansett, følg med :)

- Silje Bjørnstad -Irriterende..

I går la jeg meg rundt klokka halv elleve. Godt inntulla i dyna lukket jeg øynene og var klar for en god natts søvn. Så begynte det. "Hikk". "Hikk". "Hva pokker? Hikka nå? Når jeg skal sove, kan det blir mer upassende å få hikka??"
Så da lå jeg og tenkte på ting som var like irriterende mens jeg ventet paa at hikke-konserten skulle gå over.

Å få hikka når man skal sove er like upassende som:

Å få akutt diare naar man skal fly i mer enn 1 time. (Ikke opplevd)
Å være skikkelig forkjøla da man har eksamen i samme rom som 60 andre og man sitter og snufser og snyter seg hvert tiende sekund (Selvopplevd)
Å få urinveisinfeksjon naar man sitter alene på jobb og må løpe på do hvert 5.minutt samtidig som man verken klarer å sitte eller stå normalt fordi man har så sinnsykt vondt. (Basert på egen erfaring)
Å oppleve at utgangsdøra går i vranglås etter å ha hatt vors og dermed ikke komme seg inn igjen i leiligheten da man kommer hjem på natten. (Been there done that)
Å blir oppringt av huseier dagen etter at utgangsdøra gikk i vranglås for å bli fortalt at han kommer påå besøk mens du vet at du selv ikke kommer inn samtidig som det ikke ser ut i leiligheten paa grunn av gårkveldens vors. (Jadda, dette er egen erfaring)
Å ikke sovne når du vet du skal opp tidlig samtidig som du ligger og tenker "nå må jeg sovne, NÅ MÅ JEG SOVNE!" (Hvem har ikke opplevd dette?)
Å bo i blokk og bli vekt halv seks paa en tirsdagsmorgen av ringeklokka fordi naboen i leiligheten over deg har låst seg ute, samtidig som han skal fortelle om ALT han opplevde da han var ute på byen. (Da var jeg passe irritert.)

Bare noen eksempler..

Uansett, hikke-anfallet gikk over, til slutt. Og jeg sovnet, til slutt..

- Silje Bjørnstad -

Dilla på hoppetau og gojibær

Alle har vel noen vaner man liker bedre enn andre. For eksempel når det gjelder både trening, kosthold, hobbyer og så videre.

Trening:
Jeg elsker å gå tur, både i skogen og på fjellet, langs strandpromenaden her i Spania eller bare tusle rundt i områder/bysentrum jeg ikke har vært før for å utforske nye steder. Det er liksom noe jeg tror jeg aldri blir lei av.

Før jul likte jeg å være på treningssenteret og gå på tredemølle og jobbe styrke med manualer. Før det igjen har jeg hatt dilla på saltrening som for eksempel aerobic eller corebar. Før jeg flytta til Oslo jogga jeg mye på skogsstier, men dette var det ikke så mye av i Tigerstaden, så det ble dessverre ikke så mange joggeturer med hund som turkameraet de neste årene. Uansett, for at jeg skal klare å holde treningsmotivasjonen oppe er det viktig for meg å prøve nye treningsvarianter og treningsformer. Jeg er veldig glad i fysisk aktivitet og vet hvor viktig dette er når det gjelder livskvalitet, helse og immunforsvar, samtidig som jeg LIKER å være aktiv. Og nettopp det å LIKE det man gjør er jo alfa og omega for at man skal "gidde" å fortsette med det. Derfor vet jeg med meg selv at når jeg kjenner motivasjonen for noe jeg har gjort i noen måneder begynner å dale, ja da er det bare å finne på noe nytt før all motivasjon for trening og aktivitet forsvinner helt. (Jeg har forresten også prøvd spinning og yogatimer, men nei nei nei, det er ikke noe for meg)

Da jeg nå kom tilbake til Spania så tok det ikke lang tid før jeg forstod at treningsrommet her nede på hotellet faktisk er utgått på dato for min del. De samme folka, de samme apparatene som alltid er opptatt og den samme intense, svettelukta i et rom som føles som en badstu frister liksom ikke så mye lenger. Derfor blir det heretter kreativ "egentrening" med hoppetau og enkle øvelser man ikke trenger fancy apparater for å utføre.

Så nå er det hopping både forlengs, baklengs, kryss, enkle hopp, doble hopp og "løpe-hopp." Man har mange muligheter bare man vil. I tillegg blir det noen klassike øvelser man trenger hverken treningsstudioet eller hoppetau for å gjennomføre som hev/senk-rygg, dips, knebøy, aerobic-steps og lignende, og selvfølgelig gåturer med min trofaste venn iPoden.MAT:
Så har jeg fått dilla på gojibær. Disse superbærene vil jeg forteller mer om senere i uka. Har planer om å skrive et frukt/grønt-innlegg angående 5 om dagen og tips om dette. Og ikke minst hvorfor Helsedirektoratet har dette som et av sine kostholdsråd. Frukt er forresten en annen ting jeg elsker, men det er liksom ikke noe nytt. (Jeg studerer jo tross alt til å bli ernæringsfysiolog og er genuint interessert i et godt og sunt kosthold som gir deg en frisk og sunn kropp)
Jeg har også fått superdilla på te, jeg har alltid vært fan av en kopp te til frokost, men nå drikker jeg sikkert 4-5 kopper om dagen. Som jeg nevnte tidligere så er det jo viktig med variasjon, derfor er det også blitt noen te-typer å velge mellom som står i skapet mitt:


En siste ting jeg har fått dilla på er BRØD! Den tradisjonelle havregrøtfrokosten er byttet ut med brød og egg. Jeg som sikkert ikke har spist brød på 3-4 år har begynt å like det igjen. Men det må være sånn ordentlig grovt brød som smaker godt. Derfor er det en nedtur å spise brød her i Spania som enten består kun av hvitt mel, eller som lukter og smaker sukker.

Konklusjon: Det er sunt med forandringer.

- Silje Bjørnstad -

Kjære mammaen min.Siden jeg har skrevet en innlegg om pappa tidligere (LES HER: Pappa har begynt å få pupper), er det vel på sin plass å skrive et om mamma også?

Så mamma, du som er redd for at jeg driter deg ut på denne bloggen eller på Facebook, nå blir du vel rørt og overrasket:

Takk for at du ikke blir sur når jeg og Eirik kødder og kaller deg "Michelin-mannen".
Takk for at du fiksa, lima og impregnerte skoa mine. 
Takk for at du kjøper ekte ostesnitzel fra Spar når jeg er hjemme.
Takk for at jeg får låne bilen din når jeg er hjemme.
Takk for at du forstår at jeg trenger nye sko og klær selv om jeg sikkert har mer enn nok fra før.
Takk for at du lager god mat.
Takk for at du ler og ikke kaster kortstokken og spillebrett ut i lufta og skriker når du taper i spill, i motsetning til dine tre motspillere når de taper..
Takk for at du lytter.
Takk for at du bryr deg.
Takk for at du er mammaen min.
Se så søt hun er! :D

- Silje Bjørnstad -

 

Søndags-mys del 2.

Om en liten halvtime skal jeg og noen til på den berømte "Wok`n" her i Fuengirola. Nam! :D

Miks-buffet og spis-hvor-mye-du-vil av all slags kjøtt, grønnsaker, pasta, ris og fancy tilbehør, samt et dessertbord med frukt, puddinger og fabrikk-produserte ostekaker som Ane er så glad i. :p

Forresten, det er så utrolig deilig å kunne kle seg med normale klær uten tonnevis av ullundertøy, stilongs og boblejakker. Og ikke minst å kunne gå i høye hæler uten å være livredd for at man brekker både lårhals og armer når man er ute og går. For her er det nemlig NULL snø og NULL isglatte fortau!I løpet av neste uka skal jeg fortelle hva jeg har fått dilla på, både når det gjelder både trening, mat og musikk og sikkert noe annet uinteressant også :p

Fortsatt nydelig søndag!

- Silje Bjørnstad -

Søndags-mys.

Idag er siste feriedagen for denne gang. I morgen er det på`n igjen med skole og "stå opp tidlig". Ikke at jeg klager, skolen begynner ni, og å stå opp halv åtte-åtte er jo egentlig ikke ille i forhold til maaaange andre som må opp myyyye tidligere. Men greia er at jeg har fått en ekkel uvane med å sove som en stein i sånn 10-11 timer. Hehe, og selv om jeg kanskje våkner halv ni-ni på morgenen så bare snur jeg meg og sover videre.

I går kom det masse studenter og det var deilig å se så mange kjente fjes! :D Enda flere som kommer i dag og i morgen, så nå er alle snart på plass igjen. Nu skal jeg ut å gå tur med Christina, litt fler skyer på himmelen i dag, men er fortsatt rundt 15-20 grader og sola titter frem av og til.

God søndag! :D- Silje Bjørntad -

Skyfri himmel.


Sola stråler på en knallblå og skyfri himmel. Det er t-skjortevær og ikke minst solbrille-tid. Dette er en av grunnene for at jeg studerer i Spania. Herlig!God helg!

- Silje Bjørnstad -

Søkte hull, fikk fitte.

Etter at jeg begynte å studere i Spania har jeg fått sansen for kryssord, men det er jo ikke alle ordene som er like lette å finne synonymer til. Derfor "juksa me lite", og bruker avogtil synonymordbok på nettet.

Denne ettermiddagen var det ordet "hull" jeg trengte synonym til. Derfor søkte jeg nettopp på "hull" og fikk mange alternativer. Blant annet "fitte"!


Jeg fikk veldig store øyne og måtte bare le. Ikke visste jeg at synonymer.no hadde blitt så liberal. Så nå har jeg snekra sammen tidenes setning når jeg skal på golfbanen for første gang (det vil nok være en god stund til den dagen kommer, men det er jo en annen sak):

"Få opp kølla di og slå ballene tett oppi fitta."

Oversatt: "Gjør deg klar med golfkølla og få golfballen nærme hullet."

Selvfølgelig måtte jeg også søke på ordet "pølse" for å se om forfatterne bak synonymer.no hadde vært like kreative her. Men nei gitt, der hadde de bare fire forslag. Diskriminering på høyt nivå vil jeg nesten påstå.En annen ting, det er ikke rart man tenker koffert når man hele tiden blir utsatt for sånne ord og uttrykk etter uskyldig leting på alminnelige ting, som i dette eksemplet SYNONYMER FORDI MAN LIKER Å LØSE KRYSSORD. Hrmf. Og bare for ordens skyld og for de som måtte lure, ordet jeg var på jakt etter var "åpning" og kryssordet ble til slutt løst. :)

- Silje Bjørnstad .

 

 

Shoppekåte spanjoler, og meg da.

Det er salg i Spania! Og det betyr mange fristelser og en del impulskjøp.. Det har regna her i dag, noe som betyr helt sinnsyke folkemengder på senteret og i alle butikker. Det er helt latterlig billig på absolutt alt. Men da jeg gikk til Dunnes tidligere i dag, (en spansk butikk med blant annet klær, sko, vesker, pysj, puter, dyner, kjøkkenartikler, pynteting osv), så tok jeg bevisst bare med meg 30 EURO i tilfelle jeg skulle finne mye jeg egentlig ikke har bruk for. Det gjorde jeg jo, men målet for turen var tøfler og en stor kopp og det fikk jeg. I tillegg til litt billig undertøy og noen kjøkkenredskaper som sleiv og visp. Det ble 3 par tøfler, det er nemlig et must når man bor på flislagt gulv og siden det er så billig kjøpte jeg likegjerne 3 stykk i samme slengen. Det er jo ikke akkurat den beste kvaliteten uansett, et par holder vel kanskje en måned eller to om jeg er heldig. Det "dyreste" paret kosta jo kun 4 EURO, det er rundt 30 norske kroner. Sweet.


"pelstøfler" og "ballerinatøfler".


Og kanskje de barnsligste tøflene jeg har kjøpt på lenge, et par ku-tøfler. Men de varmer beina hvertfall!

Nå titter forresten sola frem også faktisk. :D

- Silje Bjørnstad -

På plass i Spania

Da er jeg tilbake i Fuengirola og Spanias solkyst, klar for 3 nye måneder med skolesemester, og nå er det Sykdomslære vi skal lære om. Flyet gikk så altfor altfor tidlig, 06.45, men turen nedover gikk fint, jeg hadde en hel rad for meg selv og jeg sovna tilogmed i de 90 graders setene. Våkna opp med litt nakkesleng-følelse, men det gikk fort over.

Jeg har fått rom i første etasje dette semesteret, noe jeg ikke har noe imot, for da har jeg internett på rommet!! :D Selv om Spania-internettet fortsatt er ustabilt, så er internett-tilgang inne på sitt eget rom et STORT pluss. Også har jeg utsikt mot bassenget, og ikke ut mot jordet med 20 hester og et enslig esel som gnåler "IIIHHHH-HAAA" på innpust en gang i timen.Mursteinssenga stod klar og ventet på meg, og selv om den er hard som f...., så tror jeg faktisk det hjelper mot mine stive ryggmuskler som kommer og går.

Jeg har fått pakka ut, hengt ting på plass, satt Toro-posene i skapet og tilogmed prøvd badekaret. Apropos Toro-poser, det var godt å ha med seg siden det visstnok er helligdag i Spania i dag og matbutikken er stengt. Og den hermetikkboksen med kidneybønner som jeg vurderte å kaste før jeg drog hjem i november viste seg å være gull verdt. Middagen i dag: Orientalsk Gryte fra sånn Toro-pose med kidneybønner, altså mer eller mindre ufrivillig så ble det vegetarian style. Men digg var det hvertfall.

Vesker, skjerf og solbriller er også funnet frem. Tok med meg en del hjem til jul så den hengeren er ikke sååå overfull nå. :D Men store muligheter for at den blir det i løpet av de neste 3 månedene..

 

Kjoler og olabukser er blitt hengt opp i skapet:

Topper og genser er blitt bretta pent og lagt inn i hyller:Skoplass nr 1:

Skoplass nummer 2

Diverse hårartikler, kosmetikk og såpeting er på plass på badet:Gleder meg veldig til skolestart på mandag og ikke minst til å se alle studentene igjen! Tror det blir et like bra semester som det forrige.

Det er forresten sol og blå himmel med noen skyer, og temperaturen er nok mellom 15-20 gode varmegrader i sola. Da jeg kom i dag lå det faktisk en del mennesker og solte seg ved bassenget. Værvarsel for de kommende dagene er jo heller ikke så ille:

Med andre ord, det var ikke så ille å rømme fra snøstorm, glatte veier og minusgrader! :p

- Silje Bjørnstad -

Snart tilbake til Spania

På onsdag reiser jeg tilbake til Spania og Fuengirola. Før den tid venter et helt forferdelig pakke-prosjekt og jeg gruer meg allerede til å måtte ta ut sikkert halvparten av klær og sko jeg vil ha med meg nedover. I tillegg så veier jo de 5-6 bøkene mine alene sikkert tjue kilo så bare der må jeg nok ofre noen sko-par, DVD-filmer og olabukser.

De to største "biblene":
Sykdomslære - indremedisin, kirurgi og anestesi.
Lærebok i psykiatri.


Så når jeg kommer tilbake til Norge er jeg nok en halvgal hypokonder-tulling med pigmentflekker og rosintryne. Gled dere.

Flyet går forresten så altfor tidlig på torsdag, 06.45!! Det betyr at jeg må opp så altfor ALTFOR tidlig. Og siden mamma og pappa ikke var så hypp på å kjøre den eneste supersøte og snille datteren sin til Gardermoen midt på natta fikk jeg en hotellovernatting på et av Gardermoens vakre og supermoderne hoteller.

"ÅH, så heldig hun er som har så snill pappa" tenker sikkert dere. Men ikke la dere lure. Pappa har nemlig tonnevis med "gratis hotellovernattinger" på grunn av hotellpoeng han samler opp med sine mange reiser i løpet av året. BUSTED! Men kjære vene, jeg er uansett veldig takknemlig. Jeg får hvert fall sove et par timer ekstra. Også har verdens mest fantastiske kjæreste bytta på jobb-vakt slik at han kommer til hotellet og blir med meg på Gardermoen sånn at han får se meg grine og hulke når vi sier farvel for tre måneder. Gleder meg IKKE.

MEN om to dager altså, da koser jeg meg i varmegrader og NULL snø. GLEDER MEG. Her hjemme i Åsnes snør vi ned om dagen. Det snør så mye og så tett at du er heldig om du ser klart femti meter foran deg.

- Silje Bjørnstad -

Genialt bilde

Heldig med denne - bare sjekk hvor bra eksosrøret til bussen passer inn i bildet.

 - Silje Bjørnstad .

Litago BananÆSJ!

Jeg HAAAATER alt sånn milkshake-aktige greier og melk med jordbærsmak, vaniljesmak, banansmak eller lignende ting. Men man  må jo prøve på alt nytt da man har muligheten. Så da Joakim hadde en Litago Banansplitt tilgjengelig måtte jeg jo smake.

Konklusjon: Blærh! Skikkelig kvalmende drikk som ikke kan nytes ved noen anledning.

Dere som ikke har smakt den, dere trenger ikke det heller. Dere går ikke glipp av noe.


Ikke la dere lure av fake-smilet. Jeg er egentlig kvalm og angrende etter en slurk med dette skvipet.

- Silje Bjørnstad -

Matbloggtoppen Matprat