hits

januar 2014

Fredagsmiddag

YUMYUMYUM :D

Dagens middagsanbefaling er løvbiff med hjemmelaget potetmos kombinert med stekt løk, paprika og mais. Og noe grønne greier jeg tror dere har sett før, jepp, supergrønnsaken brokkoli ;)

Også er jeg stor fan av sennep så en dæsj av den gule gugga er alltid OK! :D 

Ja, forresten, har noen av dere lest dette blogginnlegg fra pappahjerte.blogg.no? 

15 tegn på at dere ikke er nyforelsket lenger

Når tekstmeldingene går fra å være søte og klissete til dette:


De små tingene

«Alle de små tingene som var så sjarmerende, søte og nusselige i starten begynner å irritere vettet av deg. Som måten han sutter på pistasjenøttskallet på eller det at han tar av seg sokkene sine overalt. Det kan være måten hun kremter på når hun ser på tv, eller at hun aldri finner nøklene sine i den altfor store veska si. Hvordan kunne noe så irriterende noensinne ha vært søtt og nusselig?!»

Det er bare så utrolig bra skrevet med masse humor og selvironi. Jeg lo høyt flere ganger da jeg leste innlegget tidligere på jobb i dag. Side2 intervjuet mannen bak bloggen og lagde en artikkel om blogginnlegget også: Les mer her

Også et skikkelig glise-selfie-bilde med ønske om en god helg til alle dere herlige folk som stikker innom bloggen min hver dag. TAKK! 

Jeg er på vei til bursdagsfeiring sammen med en hel haug andre venninner. Det blir en koselig og deilig fredagskveld <3

- Silje Bjørnstad - 

 

Hjemmelaget fiskegrateng alá Hellstrøm og Bjørnstad

Denne fiskegratengen var virkelig YUMMY!  :D  Den tar litt tid å lage, men det er jo litt av matkosen også. Og når resultatet blir såpass bra er det i alle fall verdt det ;)

Utgangspunktet til oppskriften er hentet fra mesterkokken selv, nemlig Eyvind Hellstrøm, men jeg har skiftet på noen ingredienser. For eksempel byttet jeg ut poteter med en blanding av grønnsaker, parmesanost ble byttet ut med revet Norvegia&Jarlsberg og hvetemel ble byttet ut med johannesbrødkjernemel. 

Til to porsjoner: 
400 gram fiskefilet (opptint)
1 ,5 løk
3 dl melk
Ca 2 ss johannesbrødkjernemel (kan bruke vanlig hvetemel)
20 gram smør
Ønskede grønnsaker (Jeg brukte 2 gulrøtter, 1/2 liten kålrot og 1 søtpotet. Kan erstattes med 3-4 poteter)
3 egg
Ca 75 gram revet ost
Salt
1 fint rundstykke til brødkrum (Evnt 2 skiver loff)
(I den opprinnelige oppskriften var det også brukt 2 fedd hvitløk, 1-2 sjalottløk og kajennepepper)

Skrell grønnsaker/poteter og kok dette mørt i lettsaltet vann. Kok opp melken og trekk fisken i melken i cirka fem minutter. Sil av fisken og ta vare på melken til senere. Smelt smør i en kjele og fres finhakket løk (eventuelt hvitløk og sjalottløk). Tilsett litt av den oppvarmede melken i samme kjele sammen med melet og spe videre mens du visper slik at sausen ikke klumper seg.

La sausen småkoke et par minutter. Skill eggeplommene fra eggehvittene og tilsett 3 eggeplommer og revet ost i sausen. Smak til med salt/pepper/kajennepepper. Bland inn fisken og grønnsakene/poteter. Stivpisk de 3 eggehvittene og bland forsiktig inn i sausen.

Hell alt over i smurt ildfast form og strø over brødsmuler.

Stekes i ovnen på 180 grader i 25-30 minutter. 

Her får du masse forskjellige gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler fra blant annet fisk, egg, grønnsaker, melk og ost. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Film: Treningsmoro med benkpress - frontbøy - muscleup med strikk

Hei!

I går hadde jeg treningsfri (med unntak av litt hjemmetrening med chins i dørkarmen da klokken22-energikicket kom seilendes;) ), og da er både hode og kropp så fyra opp for en skikkelig treningsøkt dagen etter.

Så i dag ble det blant annet 3x3x40 kg på benkpress med stopp @53 kg (deload-phase før maksløft-test om noen uker):

video:benk40kgx3

(Må forresten bare nevne min herlige kjæreste Fredriks kommentar i går: "Nei, du har jo ikke akkurat benkpress-kropp!". Med andre ord, frontpartiet som skal treffe stanga er ikke mye å skryte av så løfteveien blir lang!!!! :p *selvironi*

En annen kommentar den tosken klarte å lire ut av seg i går da jeg spurte hva jeg bør utvikle når det gjelder meg selv: "Biceps!"

Ha ha, jeg trodde jeg skulle dø av latter.  Greit, jeg har ikke den største bicepsen, men det går heeeeelt fint ;) Så lenge man selv kjenner sin egen styrke og fremgang og ikke minst når sine egne mål, så er det i seg selv en helt ubeskrivelig følelse man må ta vare på. :D )

Lett frontbøy med 8repx3settx40 kg:

video:frontboy40x8


Og ikke minst muscle-up-trening på stang med hjelp av strikk:

video:muscleupstrikk

(Han som filmer hjelper meg også med teknikk og treningstips i forhold til muscle-up-prosjektet).

Selv om strikken hjelper mye, så får jeg i alle fall inn teknikken mer og mer. Jeg er jo ute og "svømmer" med armene mine når den viktige vendingen skal skje, noe jeg må få orden på. He he. Men gøy å kjenne at det går fremover i alle fall! 

"Just sending out a small smile whoever may need one today"

Så da sitter jeg her da, blid og fornøyd og mett etter å laget tidenes beste hjemmelagde fiskegrateng. Oppskrift kommer i morgen! GLED DERE! :)

- Silje Bjørnstad - 

Nye matprodukter i butikken

Hei!

Sjekk hva jeg jobbet med (blant annet) i går:
Jeg lagde en sak om produktnyheter som kommer i butikken i februar. ;D

LES HELE SAKEN: Her er årets matnyheter

Jeg synes det alltid er spennende å se og prøve nye ting, men det er ikke alltid alt som frister ;)

Noen av årets matnyheter er påleggssalater med yoghurt fra Mills, Grandiosa Helmax med ostebunn, ketchup søtet med stevia, perleost fra Synnøve Finden og Fun Light med kiwi/jordbær. 

Jeg kommer ikke til å prøve alle disse nyhetene, men gresk yoghurt med vanilje og Fun Light-safta kommer jeg nok til å prøve. Den nye mellommåltidsserien "14" fra TINE har jeg jo allerede smakt på, og ble positivt overrasket av enkelte varianter derfra.

Så blir det sikkert noe produktsmak-testing i forbindelse med jobb også ;) Men ett av produktene jeg bare måtte stusse litt på er "Fjordland Havregrøt". He he he, really? Havregrøt som du enkelt lager selv med havregryn og vann som blir til grøt på 2-3 minutter? Mulig det er et marked for ferdiglaget havregrøt, men jeg tilhører i alle fall ikke den gruppa ;)


Men nå må jeg starte dagen og løpe avgårde til en viktig avtale før det blir trening! :D

Ha en sprek onsdag!!

- Silje Bjørnstad - 

Instagram: Treningsglad matvrak

Her er en liten Instagram-oppdatering fra meg. Ehm, det er trening og mat det går i da for å si det sånn.... ;)

1) Silje ringer og bestiller pizza hvor pizzamannen spør om jeg er sikker på at jeg skal ha en STOR pizza for to personer. Ha ha ha! For Silje og Fredrik var det null problem å spise opp denne jumbopizzaen. ;)

2) Fått tilsendt nye bøker i forbindelse med jobb. :D

3) TINE hadde prelanseringen av sin nye produktserie «14» med 7 ulike mellommåltider.  

4) Potetmos- og karbonadedeigform med ost <3


5) "If no one will play with you, just play with yourself". So I went for some squat-fun then! ;)

6) Markløft-trening med trap-bar og sumo-markløft.

7) Handlevogna til meg og Fredrik i Sverige...... ;D

8) "Sett deg - reis deg - sett deg igjen". Knebøy <3

Alle disse bildene fortjener samme bildetekst: Koooooser seg på trening med blant annet knebøy, sumomarkløft, chins og hipthrust. <3

Min Instagram-konto er siljebjornstad87 ;)

Ha en herlig tirsdag! :D

- Silje Bjørnstad -

Kjøttfri mandag: ovnsbakt paprika

God mandag, og god kjøttfri mandag til de som er på den! ;)

Dagens middag er selvfølgelig vegetarisk og her er det som står på menyen min denne mandagen:

Fylt paprika med quorn

Quorn har jeg jo nevnt en del ganger tidligere, men jeg gjentar meg gjerne. Hovedingrediensen i quorn er sopp-protein og det har (naturligvis) et høyt innhold av protein og lavt fettinnhold. Quorn kan man få i forskjellige varianter, blant annet som quorn-deig, quorn-filéter og quorn-biter.

Når det gjelder dagens vegetarmiddag så kan du selvfølgelig erstatte quorn med for eksempel bønner, linser, fullkornsris eller nudler. Og for de som ikke har "kjøttfri mandag" eller ønsker fylt paprika med noe kjøttfyll kan man selvfølgelig bruke karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller lignende. 

Fylt vegetar-paprika
Quorn 
Boks med tomater (jeg brukte hermetiserte tomater med oregano og basilikum denne gangen)
Rødløk
Ananas (Jeg ELSKER ananas, kan ha ananas i omtrent alt ;) )
Ketchup (kan sløyfes)
Revet ost
Paprika 

Stek oppskjært løk i litt smør/olje og la dette bli mykt.  Ha oppi quorndeigen (eller bønner, kokt ris, hva du nå enn bruker) sammen med tomatboksen og en "dæsj" ketchup og sammen med ønskede grønnsaker (for eksempel ananas, gulrot, mais, squash, etc). 

La blandingen småputre i 3-4 minutter. Skjær av toppen og bunnen av paprikaen og fjern det som er inni. Sett paprikaen i en ildfast form og fyll med quorn-tomatsaus-blanding.

Topp det hele med revet ost. Stekes på cirka 200 grader i 16-18 minutter (Følg med så osten ikke blir svidd).
Server med hvitløksbrød, salat, hva du nå selv ønsker. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Nøkkelhullsmerking eller trafikklys-merking?

GOD SØNDAGSKVELD! :)

Etter 8 timers jobbing og 2 timers trening er det nå sofasliting som gjelder resten av kvelden for min del. 

Skal si det har vært relative varierende temaer i artiklene jeg har skrevet for Side2 i dag, men en av det jeg personlig syntes var noe av den mer interessante og samfunnsnyttige "nyheten" er dette:

Velger sunnere med trafikklys-merking

Trafikklys-merkingen går ut på at de ulike produktene får et rødt merke om det klassifiseres som usunt, gult merke indikerer midt på treet og grønt merke betyr at dette er et sunt produkt.

Ifølge Thorndike og hennes forskergruppe viser deres resultater at trafikklys-merking fører til klare endringer i kjøpsmønstre hos forbrukeren.

- Disse siste funnene viser at merking og produktplassering kan fremme sunne valg som holder seg på lang sikt, sier Anne Thorndike.

Hun mener at man nå må videreføre effektive måter å fremme sunne valg på til andre arbeidsplasser, kantiner, institusjoner og i dagligvarebutikker.

Thorndike sier resultatene viser at det er mulig å få folk flest til å spise sunnere uten at man trenger å tape penger.

- Mange næringsdrivende er redde for at de røde etikettene vil redusere det samlede salget. Men i virkeligheten så vi bare en forskyvning i typen valg, mens totalsalget holdt seg stabilt, forklarer forskeren.

Thorndike påpeker samtidig at hun er i tvil om den norske nøkkelhullsmerkingen virker like godt. Hun tror at trafikklysmerkingen er spesielt effektiv forde de fargekodede symbolene forstås av alle.

- Mange merkeordninger peker bare ut de sunne valgene, og derfor vil kundene fortsette å kjøpe usunne valg uten det lille dyttet som påvirker dem til ikke å velge det produktet, mener hun.


HELE ARTIKKELEN KAN DU LESE HER

Dette var en amerikansk studie, men jeg tror helt klart at trafikklys-merking kunne bidratt til at norske forbrukere også ville fått det enklere med å velge de sunneste mat- og drikkevarene. Ikke minst ville det kanskje blitt lettere for barn og unge å velge de sunnere valgene ved en slik fargeguide. I dag har vi jo Nøkkelhulls-merkingen, og matmerking i seg selv er veldig bra. Men samtidig tror jeg mange blir forvirret over at for eksempel enkelte pizzatyper og lignende blir merket med Nøkkelhullet hvis man ikke har større forståelse for hva denne merkingen egentlig betyr. Nøkkelhullsmerkede varer inneholder mindre fett, salt, sukker og mer fiber sammenlignet med matvarer innenfor samme gruppe. Med andre ord så vil for eksempel en Nøkkelhullsmerket pizza være et sunnere valg sammenlignet med en annen pizza i frysedisken, men det betyr likevel ikke nødvendigvis at det er så innmari sunt og næringsrikt sammenlignet med maaaange andre matvarer i andre kategorier. 

Nå er det imidlertidig sendt ut nye forslag til revidert nøkkelhullforskrift ut på høring (ble gjort på fredag denne uken). Forslaget omfatter blant annet innstramming av krav til innhold av salt, mettet fett, sukker og fullkorn i nøkkelhullprodukter. Det er også forslag om nye matvaregrupper i merkeordningen. De nye reglene skal i så fall gjelde fra 1.januar 2016.  Så dette ser jeg på som en positiv utvikling i alle fall. I tillegg håper jeg at dette bidrar til at matvareprodusentene vil jobbe mer for å tilby sunnere varianter og produkter til forbrukerne og får å få Nøkkelhullsmerket på sine varer. 

Vel, det var bare noen tanker og opplysninger fra dette "matvraket". ;)

Ha en herlig kveld :D

- Silje Bjørnstad - 

 

Thailandsk currygryte og sukkerfri, hjemmelaget kokos-is

I går ble det tydeligvis thailandskinspirert lørdagsmiddag på denne fronten. 

Det ble både rød og gul currygryte med grønnsaker og kylling.

(Øverst er gul, nederst er rød. Ikke så lett å se forskjell, men smaksløkene mine merket i alle fall forskjell! ;) Den røde currygryten er noe sterkere enn den gule)

Det er så lettvint å lage sine egne gryter med curry paste og kokosmelk :)

Og ikke minst hjemmelaget, sukkerfri KOKOS-IS.

Den var så god!

Først la jeg en boks med kokosmelk (vanlig, lettversjonen funker ikke i denne oppskriften. Da vil isen bare skille seg) i fryseren i 1-2 timer. Deretter skraper man ut den stivnede kokosmelken og har i en bolle sammen med 2 ss sukrinmelis, 1/2 ts vaniljepulver og 6-7 ss kokosmasse (avhengig av hvor mye kokossmak du ønsker). Bland godt sammen før du har oppi søtningsmiddel (jeg bruker Natreen). Smak deg frem med 1-2 ss først og tilsett mer hvis du ønsker at det skal være søtere. Jeg brukte sikkert 4-5 ss ;) 

Rør godt sammen og sett blandingen i fryseren i 1,5 - 2 timer. Da har den fått perfekt "myk-is-konsistens". Husk å røre i isen hvert 30.minutt mens den står i fryseren. 

Denne er veldig mektig, men veldig god ;)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Indisk vegetaroppskrift: Chana masala

Denne indiske gryteretten fikk jeg servert på venninnemiddag i går. Her er det masse deilig krydder og kokosmelk som gir en herlig indisk smak! Kikertene kan selvfølgelig byttes ut med for eksempel kyllingkjøtt hvis du ønsker en kjøtt-versjon. ;)

Chana masala - til 2-3 pers:

ca 1/4 dl rapsolje
1 rød løk
4 hvitløksfedd
ca 1 ts fersk rød chili
1 ss garam masala
1 ts tandoori masala
1 ts gurkemeie
1 ts paprikapulver
1 ts hele korianderfrø
1 boks hele tomater  
1 boks kikerter
Litt under 1 dl kokosmelk (smak deg frem)

 

Finhakk rødløk og chili og knus hvitløksfedd med en hvitløkspresse. Ha rapsoljen oppi en kjele og la dette bli varmt før du tilsetter løk, hvitløk og chili. La alt putre i 4-5 minutter under omrøring. Skru ned varmen og ta kjelen av plata. Tilsett alt krydder, ha kjelen tilbake på platen og fres det hele kjapt samtidig som du rører rundt. Pass på at det ikke svir seg. Tilsett boksen med tomater og del de opp med sleiva. Ha oppi kikerter og kokosmelk.

La alt koke i cirka 5 minutter. 

Server med ris, nanbrød og yoghurtdressing. (Og gjerne noe mer grønt ved siden av ;) )

Enjoy! :)

- Silje Bjørnstad - 

Fredagstrening og energifreak med happyface

Hei og god fredag!

Jeg sitter her knallfornøyd med dagens treningsøkt som totalt ble på 3 timer... (inkludert oppvarming, pauser, etc). Det er så deilig med fridager der man har god tid og virkelig bare være 100 prosent tilstede der man er og i det man gjør. I tillegg hadde jeg så mye energi i kroppen at jeg tok et spontant forsøk på ny chins-pers igjen, og jeg fikk KJEMPA meg til 13 stk:

video:13chins

Ja, den siste repetisjonen der er vinglete, men haka er over!! ;D


Ellers så ble det blant annet hipthrust med 3settx6repx105kg + 2settx8repx95kg. 
Her er sett nummer 2 med 105kg: 

video:hipthrust105kgx6

Og så ble det knebøy med 3x3x63,5kg (kjører kun 2 knebøy-sett i uka med 3x3 for tiden ---> "Deload-phase". ;) )
Sumomarkløft med 75kgx5x5:

Og litt benkpress som det ikke er noe bilde av. 

Men med ny pers så er det selvfølgelig happyface-armene-opp-i-været-juble-bilde i alle fall:Ønsker alle en god helg! Selv skal jeg jobbe, men i kveld skal jeg på venninnemiddag sammen med tre andre jenter. <3

- Silje Bjørnstad - 

Side2 tester TINEs nye produktserie "14"

Hei og god torsdag!

I forrige uke var jeg på TINEs prelansering av produktserien "14" og denne uken smakstestet jeg og andre på Side2 disse 7 produktene.

Ideen med den nye serien fra storprodusenten TINE er et sunnere mellommåltid som metter. For yoghurtproduktene markedsfører TINE at de har et høyt innhold av protein og lite tilsatt sukker, samt er en kilde til fiber. For de to ulike cottage cheese-produktene er det høyt proteininnhold og lite tilsatt sukker som fremheves og for grøtproduktene er det kilde til fiber, protein og såkalt steel cut havrekorn som er salgsargumentene.

Ifølge produsenten er «steel cut» stort i USA og går ut på å kutte havrekorn i biter i stedet for å valse de flate. Det skal gi økt tyggemotstand og kan derfor oppleves mer mettende. Grøten kan spises både varm og kald.Her er et utdrag av min vurdering av produktene som ernæringsfysiolog:
- De nye mellommåltidene fra TINE varierer mellom 207 og 265 kilokalorier per porsjon, så i forhold til Helsedirektorates anbefalinger er dette noe mer kalorier enn ønskelig hvis man velger et «14»-produkt som et mellommåltid. Når det gjelder næringsinnholdet så varierer innholdet av tilsatt sukker mellom 1 til 4 prosent, noe som jo er noe mindre enn mange andre lignende meieriprodukter og mellommåltid-alternativer. Innholdet av fiber og protein er også noen få gram mer per 100 gram sammenlignet med lignende meieriprodukter fra denne produsenten, noe som er positivt da dette kan bidra til en jevnere blodsukkerstigning og lengre metthetsfølelse

- Tanken fra TINE angående den nye produktserien er god, men jeg synes det er vel så viktig å påpeke at man like gjerne kan lage seg et sunt og proteinrikt mellommåltid med færre kalorier på egen hånd. For eksempel en liten skål med yoghurt naturell og friske bær, et grovt knekkebrød med proteinrikt pålegg som for eksempel ost eller magert kjøttpålegg sammen med paprika eller tomat, hjemmelaget smoothie, en porsjon havregrøt med tørket frukt og bær, eller en frukt eller grønnsak sammen med 6-7 usaltede nøtter. Mange nordmenn sliter med å dekke det daglige anbefalte inntaket av frukt og grønt så de fleste har godt av å inkludere mer av dette både i hovedmåltider og i mellommåltidene.

Hva Side2s smakspanel synes om produktene og hele artikkelen leser du her: 
- Silje Bjørnstad - 

Gratinert karbonadedeig-og-potetmos-form

I denne middagen er det mange godsaker!! "Alt-i-en-form"-middager er genialt siden man kan putte så mye forskjellige oppi formen, schmækk inn i ovnen og ferdig!

Denne gangen er det gratinert karbonadedeig-potetmos-form med diverse grønnsaker som er dagens middag. 

Jeg brukte følgende (til en stor ildfast form cirka 4 porsjoner):
1 rødløk
2 gulrøtter
1/2 rød paprika
1-2 bokser tomatbokser (Knuste tomater med hvitløk og oregano)
Ketchup
ca 400 gram karbonadedeig
Potetmos 
ca 175 gram revet ost 

Mens du steker karbonadedeig skjærer du opp løk, paprika og gulrøtter og la dette surre i en annen stekepanne eller i en kjele med litt smør.

Når grønnsakene har blitt myke har du dem oppi karbonadedeigen sammen med tomatboksene og en "dæsj" ketchup. Smak deg frem og se an konsistensen for hvor mye du vil bruke fra tomatboksene. La alt surre i 5-6 minutter slik at kjøttblandingen blir varm og smakene får satt seg.

Potetmos lager du enkelt ved å koke potetbiter til de er møre, heller av vannet og moser dette sammen med litt melk eller fløte og 1 spiseskje smør. (Eller så kan du jo bruke ferdig-potetmos fra pose hvis du ikke har tid til å koke poteter og å lage din egen mos). 

Deretter legger du lagvis med kjøttblanding og potetmos i en ildfast form og topper det hele med revet ost og eventuelt ønsket krydder, for eksempel oregano.

Sett formen inn i stekeovnen i cirka 15-18 minutter på cirka 200-225 grader til osten har smeltet (avhenger av størrelsen på ildfast form og mengde ost). Følg med de siste fem minuttene slik at osten ikke blir brent. 

Denne kan fint spises uten noe mer ved siden av, men litt salat, et stykke grovt brød eller hvitløksbaguett kan også anbefales ;)

Enjoy! 

- Silje Bjørnstad - 

Bønnesalat med ost og kylling

Dette er middagssalaten sin det ;)

Følgende ingredienser ble brukt: 
Cirka 3 porsjoner:
Biter av kyllingfilet stekt med paprikakrydder (cirka 300 gram)
1/2 rød paprika
1/ 4 agurk
1 boks kidneybønner
1 boks ananas
1 boks mais 
75 gram revet ost

Rik på masse deilig smak og masse deilige, gode næringsstoffer som blant annet protein fra ost (her får du også kalsium!), kylling og bønner i tillegg til kostfiber og C-vitamin fra grønnsakene.

Så godt, så enkelt. <3

- Silje Bjørnstad - 

Kjøttfri mandag med vegetarpizza

Det ble ikke vegetarisk rød curry-gryte som i utgangspunktet var middagsplanen i dag. Men kjøttfri mandag og vegetarmiddag har det blitt likevel!

Jeg hadde helt glemt at jeg kjøpt quorn-deig (et vegetarisk alternativ til kjøttdeig) i Sverige, så da fristet det mye mer å prøve dette da jeg fant denne posen i fryseren.

Dagens vegetarmiddag ble derfor vegetarpizza bestående av speltlompe-bunn dekket med ketchup, oregano, quorn-deig, rødløk, squash, paprika, mais og ost:

 

Og den quorn-deigen var så digg!!!! Konsistensen og utseende er veldig kjøttdeig/karbonadedeig-lignende og det smaken var det heller ikke noe å utsette på.  

Så da "pimpet" jeg opp vegetarpizzaen med litt mer protein ved hjelp av quorn som har følgende næringsinnhold per 100 gram:
105 kcal
14,5 gram protein
4,5 gram karbohydrat
2 gram fett
hvorav mettet fett 0,5 gram 

(Med brokkoli ved siden av så klart... :p *Grønnsaksnerd* :D ) Og nei, jeg spiser ikke bare én lompe til middag for den som eventuelt nå sitter med spørsmålet "SPISER DU IKKE MER?!". Sånn, da var det oppklart). 

For meg har "kjøttfri mandag" så langt bare vært et morsomt prøveprosjekt så langt i 2014 og det er jo ikke noe problem å erstatte kjøtt med vegetariske alternativer. Likevel har det vært overraskende å forstå hvor ofte jeg inkluderer en eller annen form for et kjøttprodukt i et måltid, enten det er frokost, mellommåltid, lunsj eller middag. Jeg er veldig glad i kjøtt så derfor synes jeg det også er det ekstra gøy og motiverende til å stadig oppdage deilige vegetarretter som også kan bidra til et mer variert kosthold og også et større inntak av belgfrukter, grønnsaker og frukt. 

Les forresten mer om "fleksitarianer-kosthold" i en artikkel som jeg skrev forrige uke her: 

- Et slikt kosthold hjelper deg med å spise sunnere

 

- SIlje Bjørnstad - 

Film: Sønsdagskos på trening

Hei og god mandag! DA funker videoopplastingen igjen så da blir det litt treningssnakk denne formiddagen. Det er så deilig å kunne reise på trening uten å tenke over at man skal rekke noe eller at man er på "tidsskjema", og slik var det i går <3

Så i går kunne jeg bruke god tid og trene tyngre vekter med lange pauser. 

Klippene er fra gårsdagens trening hvor det blant annet ble trapbar med 3repx5settx100 kg: 

video:img2844

Knebøy med 3x3x65kg:

Og frontbøy med blant annet 50kgx5rep:

video:img2843

Hipthrust med 102,5kgx8repx3sett:

I dag er det forresten "kjøttfri mandag" for min del og middagen senere i dag blir wok med quorn-biter med kokosmelk og rød currypaste. <3

Ellers så er det mange flotte vegetaroppskrifter på nett, for eksempel på gronnhverdag.no som kan friste med blant annet vegetartortilla, squashburgere og linsesuppe.

Håper alle har en herlig, sprek og energirik start på en ny uke!

- Silje Bjørnstad 

Godbiter fra Sverige

Hei og god søndag!

Egentlig hadde jeg tenkt å skrive og vise litt fra dagens treningsøkt, men det ser ut som at videofunksjonen på blogg.no er nede eller noe for tiden, så satser på at det er fikset senere i kveld :)

Så da får det bli litt matprat i stedet!

I går ble det Sverigetur og jammen svei man ikke av noen tusenlapper denne gangen også.... Men det finnes jo så mye bedre og større utvalg i nabolandet så da må man plukke med seg det man kan.

Blant annet så er disse en stor favoritt hos meg:

Jeg har nevnt de før også, nemlig cottage cheese med smak. Yum. Jeg vet at det finnes en norsk cottage cheese-variant med pære- og vaniljesmak, som også er veldig god, men den slår likevel ikke disse svenske godbitene. ;)

 

Og så ble det en del karbonadedeig, biff, løvbiff, bær, pålegg, ost, hamburgere av Angus-storfe (sabla bra kvalitet og smak på disse her:D ), kaffekapsler, saft, søtningsmiddel, C-vitaminer i brusetablettform, Red Bull Sugarfree, krydder og diverse annet stas. 

Da varene begynte å falle ut av handlevognen tok vi hintet....

Ellers så er det jo obligatorisk med proteinbarer og tyggis:

♥ My type of candy ♥ ;)

Denne med "kanelbullesmak" hadde jeg ikke prøvd før, så den ble åpnet med en gang jeg satte meg i bilen da vi skulle hjem igjen.

Men variantene med lakris og mintsjokolade er utvilsomt fortsatt mine favoritter... ;)

Like obligatorisk som proteinbarer og tyggis er middag på "Asian Town" for min del. Maten der er så god at jeg har null problem med å spise to retter...... 

*Matvrak*

Biff chop suey og vårruller er favoritt-kombinasjonen. 

Ønsker alle en herlig søndag ettermiddag :)

- Silje Bjørnstad - 

 

"Styrketrening for jenter" og "Sunnere og sterkere"

 

God lørdag!

En av fordelene med å jobbe som journalist er at man får tilsendt en hel del masse rart. Både ting som faktisk er interessant, men også duppeditter og dingsedangser som er mindre interessant. 

Men denne uka har jeg derimot blant annet fått tilsendt disse to bøkene fra Cappelen Damm:

"Styrketrening for jenter" skrevet av de to personlige trenerene Martin Norum og Benjamin Christensen. Samt "Sunnere og sterkere" som er skrevet av blogger Kristine Weber som har fokus på proteinrik og sunn mat. Denne boka har jeg ikke fått sett så mye i ennå, men da jeg har bladd igjennom den har jeg sett masse deilige oppskrifter som frister! Jeg skal intervjue Kristine Weber angående boka og hennes "kostholdsfilosofi" en gang i løpet av de neste ukene, mens denne uka intervjuet jeg Martin og Benjamin angående deres nye styrketrening-bok.

Les intervjuet på Side2.no her:

- Ikke sammenligne deg med gutta


(Foto: Silje Bjørnstad. Copyright: Mediehuset Nettavisen)

Nå skal jeg og Fredrik på "harrytur" til Sverige for å fylle opp både fryser og kjøkkenskap med karbonadedeig, bær, Fun Light saft, cottage cheese-varianter med smak, pålegg, kaffekapsler og diverse. ;)

Men først er det "lørdagsgrøt":

Havregrøt med melk, kanel, søtning og bringebær <3

Ha en herlig helg folkens :)

- Silje Bjørnstad -

Film: trening med ny pers - 110kg trapbar

Tjohei og god fredag!! :D

Her er litt treningsnytt fra denne fronten:

video:trapbar110

I går tok jeg ny pers i trapbar med 110 kg! :D 

Og så ble det litt knebøy. Med blant annet 62,5kgx5:

video:kneby625kgx5


Og teknikktrening med sumomarkløft:

Og ikke minst, "årets prosjekt": Ta 1 muscle up... Noe som føles helt håpløst ut akkurat nå. Men jeg er veldig gira og innstilt på at 1 dag så skal det gå det også! ;p

Ahm, jeg ekke sint, jeg er bare veldig fokusert..... You know, DÆTT FOCUS! ;p

Imens trener jeg med strikk samtidig som det svir i henda og at det kjennes milevis fra å i det hele tatt ha litt kontroll på teknikken. Blant annet så er jeg ute "og flakser" med armene, noe som ikke er gunstig da man skal holde armene så tett mulig inntil kroppen gjennom hele bevegelser. M-mmm... Men man må jo starte et sted!

Anyway, det er i alle fall gøy å ha noen mål med den dinglinga man driver med! ;)

GOD HELG!

- Silje Bjørnstad - 

Oppskrift: Rød vegetarlasagne

Hei og god torsdag!

Her er oppskriften på den superdigge vegetarlasagnen som var gårsdagens middag i "veggisklubben". ;)

Grunnen til at jeg kaller det "rød vegetarlasagne" er fordi det kun er rød tomatsaus og ikke noe hvit saus som kanskje mange er vant med. Men det savnet man ikke i denne lasagnen uansett ;) Og med bønner og kikerter så øker man proteininnholdet i retten :)

Som den ene venninnen min sa i går: "Jeg tar det på slump, men det er sånn cirka-oppskrift i alle fall".

Så her er det bare å redusere/øke mengden av diverse ingredienser og smake seg frem! ;)

VEGETARLASAGNE:

2 bokser tomater (Knust/små biter)
1 rødløk
1 fedd hvitløk
2 ss olje
2 gulrøtter
1 boks kikerter
1 boks kidneybønner 
1 lite dryss med tørkede chiliflak (Kan sløyfes eller erstattes av 1 ts chilipulver)
Hakket basilikum 
Pastaplater
Ost

Skjær rødløk i ringer og knus hvitløksfeddet med en hvitløkspresse. Ha dette oppi en kjele sammen med olje og la surre til løken har blitt myk. Skjær opp gulroten i terningen og ha dette oppi kjelen sammen med de to tomatboksene. La tomatsausen småputre i 10-12 minutter før du har oppi kikerter, bønner, basilikum, chili og eventuelt annet krydder du måtte ønske å bruke. La alt småkoke i cirka 7-8 minutter. 

Smør en ildfast form med litt smør. Legg tomatsaus og pastaplater lagvis før du topper det hele med ost. Stekes i stekeovn på cirka 200 grader i 15-20 minutter (Følg med på osten så ikke den blir brent). 

Server med salat og hvitløksbrød <3

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

 

Kostråd mot "ballongmage"

Vi mennesker reagerer forskjellig på det man putter i seg og for eksempel det å føle seg oppblåst og å ha "ballongmage" er mange noe sliter med i hverdagen. Hvis du har mistanke om at dette skyldes matallergi eller matintoleranse så bør du sjekke opp dette med legen din snarest før du begynner dine egne prøveprosjekt med å for eksempel elimenere bort matvarer i kosten. 

Men det er ikke ukjent at noen enkelte matvarer kan gjøre deg mer oppblåst enn andre, og selv om enkelte matvarer ikke fjerner magefettet, så kan riktig mat likevel hjelpe deg med å holde magen flat og gi deg mer komfortabel følelse. Husk også at regelmessig fysisk aktivitet og det å bevege kroppen stimulerer tarmsystemet, noe som kan hjelpe mot utstående og oppblåst mage. 

FÅ NOEN TIPS HER: 

 

Få en god væskebalanse

Kalium og natrium har er med på å regulere væskebalansen i kroppen din. Om natriumnivået er for høyt er det større sannsynlighet for å holde på vannet i kroppen og du føler deg kanskje «større» enn normalt. En kaliumrik kost kan hjelpe deg med å skille ut den overflødige væsken og du vil unngå en oppblåst mage. Matvarer som er rike på kalium er blant annet bananer, mandler og avokado. Nå skal du ikke være redd for å drikke vann fordi vann motvirker faktisk at du får store væskeansamlinger i kroppen. I tillegg er nok vann viktig for en god fordøyelse. Husk også at du bør unngå vann tilsatt kullsyre og andre kullsyreholdige drikker som for eksempel brus. Mye kullsyre i magen kan føre til at du føler deg oppblåst. Mange reagerer på "typiske sunne" matvarer som for eksempel grønnsaker (særlig kål), belgfrukter, helkorn og fiberrike produkter. Spiser man oftere av disse matvarene vil man forøvrig merke mindre "stor mage"-problemet etter hvert som tiden går, da kroppen venner seg til denne maten. Så ingen unnskyldning for å unngå disse produktene der altså ;)

 

 

Tropiske frukter

Ananas inneholder enzymet bromelain, som bidrar til å bryte ned mat og virker positivt på fordøyelsen. Papaya, kiwi og fiken er andre frukter som inneholder lignende stoffer.

Andre frukter kan derimot ha motsatt effekt og mange opplever mer rumling i magen etter at man har spist epler, svisker, rosiner og andre tørkede frukter.

 

Gunstige bakterier

Probiotiske melkesyrebakterier er gunstig for bakteriefloraen i tarmen. Både yoghurt og andre syrnede melkeprodukter inneholder probiotika som kan redusere ballongmagen. Har du laktoseintoleranse finnes det flere varianter av laktosefrie og laktosereduserte melk- og meieriprodukter.

 

(Copyright: Melk.no)

 

Te

En kopp te er noe magen din vil sette pris på. Særlig peppermynte- og kamillete virker beroligende på tarmene.

Husk også at tyggegummi kan også medføre luftplager. I tillegg til at man ofte svelger mer luft enn vanlig så er det mange tyggisvarianter som inneholder sukkeralkoholer som mange blir oppblåst av. Vær også oppmerksom på at slike søtningsmidler finnes i mange andre produkter, som for eksempel sukkerfrie pastiller og sukkerfritt godteri.

Ellers så har jeg vært på den månedlige vegetarmiddags-daten med mine to vegetar-venninner i kveld.

Vegetarlasagne stod på menyen, oppskrift kommer i morgen! Ha en herlig kveld :)

- Silje Bjørnstad - 

 

Prelansering av nye TINE-produkter

Tjohei!

I forbindelse med jobb i dag har jeg blant annet vært på TINEs prelansinger av produktserien "14". (Spiller på at mange blir litt småsultne rundt 14-tiden på jobb og at man derfor kan nyte godt av et sunt, lite mellommåltid for å holde oppe konsentrasjonen og energinivået)
Tanken bak produktserien er å tilby forbrukerne sunnere mellommåltider som metter. Derfor satser TINE nå på 7 nye produkter som skal være et sunnere og bedre alternativ til "mat på farten". 

 Ifølge TINE er andelen av befolkningen som spiser et lite måltid mellom lunsj og middag nemlig mer enn doblet de siste årene, fra 20 prosent til 47 prosent. Mange sliter med å få en god måltidsrytme, som følge av at middagen spises senere enn før. Ofte kan dette ende opp med usunne valg i den vanskelige perioden mellom lunsj og middag. 

Produktserien inkluderer 2 ulike cottage cheese, 2 ulike havregrøt-varianter og 3 forskjellige typer gresk yoghurt. Mellommåltidene har hatt fokus på å skulle gi en god metthetsfølelse og mange av de nye produktene er derfor rik på protein og fiber, men inneholder mindre mengde av fett og tilsatt sukker. 

Personlig synes jeg det er kjempebra at det endelig lanseres cottage cheese i porsjonsbegre her i Norge.  Jeg fikk med meg pressekit og produktprøver hjem også, havregrøten og "Cottage Cheese Chilimandel" er i alle fall godkjent for min del. ;) YUM! :)

Mellommåltidene er heller ikke så søte, så man liksom får følelsen av å ikke knaske sukker eller sukkerrike produkter. Porsjonsbegrene inneholder mellom 225 - 270 kilokalorier per stykk for de som måtte lure på det. 

Mer info om produktene og næringsinnhold finner du her.

- Silje Bjørnstad - 

 

Treningsvideo for Side2

Tja, nok en gang ofrer jeg meg for jobben. Her er tredje og siste videoartikkel som jeg og Side2-kollega lekte oss med før jul:

- Her gjør mange feil

(Ja, lyden er litt så som så noen steder, men derfor er det lagt på tekst. Vi har bedt om bedre lydutstyr til eventuelle neste videoreportasjer!)

Denne gangen er det øvelsene "chins" og "omvendt roing" som blir forklart.  Liker veldig godt dette sitatet fra den personlige treneren:

- Folk er ofte flinke til å dra haken over stangen, men altfor mange stopper bevegelsen for tidlig, sånn at aldri armene strekkes helt ut. Hvis du skal få en per definisjon godkjent repetisjon, så må kroppen være i en helt utstrakt posisjon slik at man henger i strake armer og trekker seg til haken er over stangen hver gang.

 

For her er det mange som "jukser"! :p

 

Ellers i dag så skal jeg på et lanseringsarrangament av TINE. De kan friste med "årets viktigste produktlansering". Så da blir det spennende å se hva dette er for noe! 

Ha en fin tirsdag! :)

- Silje Bjørnstad - 

Kjøttfri mandag: grønnsakspai bakt med havre- og mandelmel

God mandag og håper alle har en flott start på en ny uke :) Her er det "kjøttfri mandag" som gjelder og vegetarmiddag står på menyen. 

Paibunn (til tre små paiformer. Bruker du stor form dobler du oppskriften):

Cirka 2 dl havremel
0,75 dl mandelmel (mange synes mandelmel gir en litt for kraftig mandel-smak i bakst. Da kan du redusere ned mandelmel og øke innholdet av havremel, eller bruke kokosmel eller en grov meltype etc. 
100 gram kesam (mager eller original)
1 egg
1 eggehvite
Litt vann til paideig-konsistens

Har du ikke ferdig havremel kan du bare gjøre som meg, male opp havregryn i en blender eller lignende. 

Bland sammen alle ingrediensene til paibunnen og tilsett litt og litt vann til deigen har paideig-konsistens, heller litt for "bløt" enn for tørr. Fordel paideigen over i en eller flere små paiformer og prikk bunnen med en gaffel før de settes kaldt i cirka 1 time. 


Deretter steker du paiformene i cirka 10 minutter på 220 grader før du tilsetter fyllet. 

Bland sammen 2 egg, 100 gram ost, ønsket fyll (jeg brukte squash, rødløk, paprika), og en skett melk (jeg slumper alltid, men cirka 0,5-1 dl melk). Fordel fyllet over i paiformene og dryss over litt ekstra ost og eventuelt litt oreganokrydder på toppen hvis du ønsker. Stek videre i cirka 15-16 minutter på 180 grader, eller til osten har smeltet.
 

Enjoy!

 

 

- Silje Bjørnstad - 

Vintersol og pizza i XL

God søndag!

Nå er det skikkelig herlig vinterstemning i Oslo. Blå himmel og sol med 5-6 minus i lufta er herlig forfriskende! Og ikke minst, en god grunn til å starte "solbrillesesongen 2014" ;D

Forresten, her er gårsdagens JUMBO-pizza:

Du skjønner pizzaen er i king size når kantene er brettet oppover i esken.

Men det var så klart ikke noe problem for meg og Fredrik å få i oss denne... Hehe, det ble ikke plass til noe dessert i går for å si det sånn. *Matvrak*. Som ernæringsfysiolog synes jeg (og Fredrik for den saks skyld som også er ernæringsfysiolog i tillegg til personlig trener) at det selvfølgelig er viktig å fremme et normalt sunt og variert kosthold, men det er like viktig å få frem at man også kan spise take away, junk food og lignende en gang iblant uten at det trenger å bety at man lever "usunt", eller at man "ødelegger kroppen" fordi man tyr til lettvinne løsninger 1-2 ganger i uka. Det kan jo nevnes at vi knaska brokkolibuketter ved siden av pizzamiddagen for å gjøre det mer næringsrik, så det handler om å lage sin egen kombinasjon for å dekke behovet av næringsstoffer, vitaminer og mineraler. 

I`m just saying.... ;) 

Valentino Pizza på Rosenhoff i Oslo er de som serveres disse XL-pizzaene hvis noen skulle lure. 

 

I morgen er det "kjøttfri mandag" igjen for min del. Deilig vegetarisk minipai (laget på mandelmel og havremel) står på menyen. Oppskriften får dere i morgen!

Her er forresten en artikkel jeg skrev på jobb (Side2.no)  tidligere i uka:

Spis deg til flatere mage

Ha en herlig kveld. 

- Silje Bjørnstad - 

 

 

 

Just take a moment, and relax

Enten om det er hverdag eller helg så er det ikke noe problem å få tiden til å gå for min del i alle fall. Men akkurat nå så måtte jeg bare ta fem minutter og "lugna ner kroppen". 

Og trening er jo den beste terapien for min del, men noen ganger er det også fantastisk deilig å bare sette på høy musikk, tenne lys og legge seg rett ut på golvet. Å bare ligge der i fem minutter og kjenne at "det går greit om du ikke gjør alt du har planer om akkurat NÅ". 

Jeg vet jeg er et energibeist uten like, og jeg elsker å ha masse forskjellig å gjøre, men jeg synes det er like viktig å vise at jeg også har noen stunder der jeg ikke gjør en dritt. ;) 

Og nå så begynte jeg å tenke på at jeg er så utrolig takknemlig for alt jeg får være med på, både i forbindelse med jobb, bloggen, enkeltmannsforetaket, og arrangementer via kjentfolk og kontakter. Og da er det på sin plass å bare ta seg fem minutter og tenke over det man faktisk er med på her og nå, alt man har, og alt man har fått gjort. Det er lov til å gi seg selv ros. Det er lov til å kjenne på en liten stolthetsfølelse over arbeid du vet har blitt satt stor pris på. Jeg tror det er minst like viktig i en hverdag hvor man ALLTID streber etter noe som er "enda mer perfekt", "enda bedre jobb", "enda høyere lønn" og så videre. 

"Smile, relax and enjoy life"

Nå skal jeg straks stikke til frisørtime (jeg har sunget "Kom skal vi klippe sauen i dag" i flere uker nå), før jeg skal hente Fredrik på jobb og deretter lage middag. (LES: Ringe og bestille pizza. Mi hi...)

Ha en herlig lørdag! :)

- Silje Bjørnstad - 

Film: Deadlift Day

Sumomarkløft og trapbar-markløft på trening i dag <3 And I love it. Det er deilig å kjenne at sumomarkløften går ganske greit fremover også. Her er ett av dagens sett med 5repx70kg:

video:5x70kgsumo

(Jeg vet teknikken ikke er optimal, men det går fremover. Det er jo en av grunnene til at jeg filmer omtrent hvert eneste sett også. Finner stadig noe å justere på. Men det kommer seg! For bare noen få uker siden sleit jeg jo med å få opp 60 kilo i denne øvelsen...)

Så ble det trapbar-trening med 95kgx3repx5sett:

video:3x95kgtrapbar

Det her er første settet og første repetisjonen er relativt vinglete, men det ble mye bedre etter hvert. 

Nå er det lompepizzalunsj før jobbings! Lompe med ketchup, kalkunskinke, rødløk, paprika, ost og oregano. Så lettvint og så godt!

Og selvfølgelig noe grønt ved siden av, denne gangen squashskiver.

(Porsjon 1 av 2 ;) )

Ha en herlig fredag, snart helg!!! :D

- Silje Bjørnstad - 

Film: dagens trening med ny pers i chins

Allright!

Impulsiv chins-test i dag som endte med ny pers og 12 stykk denne gangen. :D

video:12chins

Da er det selvfølgelig på sin plass med et "happyface-armene-opp-til-værs-juble-bilde":


:D :D :D

Ellers så bestod økta av knebøy med 5x52,5 kg, 5x57,5 kg, 5x60 kg, 5x62,5 kg og 5x67,5 kg.

Samt benkpress med 5x5x36kg:

Blant treningsmålene mine for 2014 er å klare 15 chins, så får vi se når det eventuelt går. Jeg skal i hvert fall fortsette med chins i treningsprogrammet mitt noen uker til fremover, så får man se om man klarer 13 på neste perse-test... ;)

Ha en herlig og energirik torsdagskveld!

- Silje Bjørnstad - 

"Suppetorsdag"

Mens jeg tidligere har skrevet om "kjøttfri mandag" handler det denne gangen om "suppetorsdag" - et begrep jeg fant på frukt.no sine hjemmesider. 

Opplysningskontoret for frukt og grønt skriver at de håper "Suppetorsdag" kan inspirere folk til å bruke restene man ofte får i slutten av uken til å alge deilig suppe. I tillegg til å være en fin måte å utnytte restemat på, egner supper seg godt til å lage store porsjoner som du kan fryse ned og tine opp igjen de dagene du har dårligere tid til matlaging. 

 

Suppe kan varieres i det uendelige med ulike grønnsaker, vegetariske varianter, kremede supper og så videre. Noe av den enkleste måten å lage suppe på er å kutte grønnsaker i grove biter, koke de møre i buljong og å bruke en stavmikser til å mose suppen. Litt fløte, creme fraiche eller rømme gir suppen "en ekstra touch". ;)

Hva med for eksempel asiatisk grønnsakssuppe med kylling? Eller Appelsin- og gulrotsuppe? Eller hjemmelaget rødbetesuppe? Mulighetene er mange! 

Så bli et "suppehue" du også og la deg inspirere av de fristende suppeoppskriftene til frukt.no:

SE TIPS OG OPPSKRIFTER HER. 

- Silje Bjørnstad - 

(Bilder copyright: frukt.no)

Onsdagsmoro

Hei og god onsdagskveld.

En noe trøtt og "blurry" Silje på bildet, but that`s reality. Siden jeg stod opp i dag har dagen virkelig bare gått i ett. Dagen startet kvart over seks med først åtte timer jobb, deretter middag på Bacchus her i Oslo og på kvelden har jeg moret meg på "Latter på Latter" med Hege Schøyen, Linn Skåber og Cecilie Steinmann Neess på scenen.

Når kjæresten din i tillegg blir kveldens "loverboy" til Linn Skåber og får hårpynt av stjerna i slutten av showet så går man hjem med å være støl i både mage og kinn etter utallige latterkramper. 


(Noe må jo det j.... skjegget brukes til - og rose-hårspenna til Skåber hang fint i den ansikts-ulla der....)

Dagens middag: Biffburger med rotgrønnsaker
 

Dagens dessert og sukkerkick: Kahluakake fra Bacchus (OMG den er så god, og i skikkelig KING SIZE)

Ellers så har jeg intervjuet toppblogger Sophie Elise Isachsen i dag. Hun og tre andre bloggere er med i TV-serien "Bloggerne" og første episode vises førstkommende søndag. Utrolig hyggelig og søt jente! :)

(Foto: Silje Bjørnstad. Copyright: Mediehuset Nettavisen.)

Les intervjuet her:

- Det er mye som ikke kommer frem på bloggen


- Silje Bjørnstad - 

Proteinguide - få oversikt over proteininnholdet i ulike matvarer

Jeg jobber kveldsvakter på Side2 denne uka (med unntak i morgen), og da er det den samme rytmen det går i: Ståopp - trening - jobb - sove.

Rakk litt sumomarkløft før jobb i dag, og jeg merker at teknikken og styrken blir bedre i denne øvelsen for hver gang nå. DET er en deilig følelse det. :)

Ellers så kan dere jo lese en ny artikkel jeg har skrevet for Treningsforum.no

PROTEINGUIDE - Maten som gir muskler

Er du vegetarianer anbefaler jeg også denne artikkelen:

Fullverdig protein i vegetarkost


Og ta selvfølgelig turen innom Side2.no når dere først er i gang for å se hva som er siste nytt innen mote, livsstil, helse, underholdning og trening. ;)

Ha en herlig tirsdag!

- Silje Bjørnstad -

 

 

Kjøttfri mandag: Smakfull og lettvinn bønnegryte

 

God mandag og jeg håper dere alle har en flott start på en ny uke!

Noe av det jeg ønsker skal bli en vane hos meg i 2014 er "kjøttfri mandag" og dermed er det skikkelig vegetarmiddag som står på menyen i dag.

Denne gryta er rett og slett resultatet av "får bare putte litt forskjellig oppi en gryte og satse på at det smaker godt". Og jeg ble så fornøyd!! Det er så gøy når man bare slumper litt og rett og slett prøvesmaker seg frem :D

Nedenfor er en liste over matvarer jeg brukte, andre grønnsaksingredienser og kryddervarianter kan selvfølgelig tilsettes for variasjon.

En av ingrediensene jeg brukte er forresten en gave jeg fikk til jul av en som jeg tror er like "matvrak" som meg ;)

Nemlig hjemmelaget chili&paprikasyltetøy. Det er forståelig at ikke alle har dette tilgjengelig på kjøkkenet, men da kan du erstatte dette med chilipulver + sukrin/sukker.

Til en stor kjele (3-4 porsjoner) trenger du følgende:  

1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
1 ss olje
1 boks hermetiske tomater (biter/knust)
1 boks bønner i tomatsaus
1 boks kidneybønner (Kan erstattes med andre bønner/linser/kikerter)
2 ss paprikapulver
2 ss chilipaprika-syltetøy (kan erstattes med 1-2 ts chilipulver+ 1 ss sukrin/sukker, smak deg frem for hvor sterkt du vil ha det)
1/2 boks mais
1/2 rød paprika
1/2 boks ananasjuice (kan sløyfes)

Skjær opp løken i strimler og knus hvitløksfeddet med en hvitløkspresse. Ha dette oppi i en kjele med 1 ss olje og la surre til løken har blitt myk. Tilsett tomatbønner og hermetiserte tomater og rør rundt. Etter et par minutter har du oppi kidneybønner, paprikapulver, chili&paprikasyltetøy (chilipulver+sukrin/sukker) og mais. Ha oppi paprikabiter og ananasjuice og la alt småputre i 10-12 minutter. 

Server med ris, potetmos eller grovt brød. 

(Jeg er veldig glad i ananas og pyntet opp med noen gule godbiter)

Denne gikk overraskende kjapp å lage og ble veldig, veldig god - prøv den! ;)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

 

Ja-maten du bør spise nå

DETTE ER ET UTDRAG FRA EN ARTIKKEL JEG SKREV FOR SIDE2.NO TIDLIGERE I UKA. HELE ORIGINALARTIKKELEN FINNER DU HER:

 

Etter juleferien er det mange som gladelig bytter ut fet julemat med litt lettere alternativer. Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gi deg et godt grunnlag for god helse, og bidra til at du får i deg næringsstoffene du trenger. Å få til dette trenger ikke å være så vanskelig som mange kanskje tror.

Matglede og planlegging er to viktige stikkord. Husk at trivsel er vel så viktig for helsen din som maten du spiser, så når du gjør endringer i kostholdet skal du også trives med de matvarene du putter i deg. Planlegger du måltidene dine blir mathandlingen både enklere og raskere. I tillegg er det mindre sjanse for impulskjøp og utskeielser, noe som også kan føre til at du sparer penger. 
Her får du tips til hva du kan fylle opp kjøleskapet ditt med:

Naturlig supermat

Sats på friske råvarer og kutt ut ferdigmat og industribearbeide matvarer for å dekke kroppens daglige vitamin- og mineralbehov. Dette vil også føre til at du reduserer saltinntaket. Mesteparten av saltet, cirka tre fjerdedeler, kommer nemlig fra behandlet og bearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder.

Dropp pulverposer og mirakelkurer i fancy innpakninger. «Naturlig supermat» får du enkelt tak i en helt vanlig dagligvarebutikk som for eksempel fisk, belgfrukter, havregryn, nøtter, frø, egg, frukt, bær og grønnsaker. Dette er råvarer som kan kalles skikkelige gode næringsbomber på grunn av sitt naturlige høye innhold av ulike og sunne næringsstoffer, i tillegg til vitaminer og mineraler.

Salat kan være en sunn og mager erstatning for tradisjonell middag, men det er viktig å sørge for at man blir mett også. Sats på proteinrike ingredienser som metter godt og som gir deg stabilt blodsukker, både i salatene og i andre måltider. Gode proteinkilder er for eksempel rene kylling- og kjøttprodukter, fisk, melk- og meieriprodukter.

Opplysningskontoret for frukt og grønt slår et slag for «suppetorsdag» for å inspirere folk til å bruke restene man ofte får i slutten av uken til å lage deilig suppe. Er du lei kjøttrike middager og ønsker å kutte ned på kjøttforbruket etter julehøytiden kan «kjøttfri mandag» være et godt alternativ. Bedre miljø og helse, dyrevelferd og et mer rettferdig fordeling av verdens ressurser er noen av fordelene ved å redusere kjøttinntaket.

Opplysningskontoret for brød og korn ønsker deg et «grovt nytt år» og påpeker flere gunstige sider ved å velge grove brød- og kornvarer. Grovt mel inneholder mye fiber og fiber er med på å skape en god metthetsfølelse samtidig som det kan være med på å forebygge forstoppelse. Fiber er også med på å styrke immunforsvaret ditt i tillegg til at det stabiliserer blodsukkeret.
Bak selv

Mel er en viktig og mye brukt ingrediens i matlaging, spesielt i baking. Med en stadig økende interesse for helse og sunnhet, øker også interessen for å finne mer næringsrike og sunnere alternativer i matlagingen, inkludert det tradisjonelle hvetemelet og kneippbrødet. Mandelmel, sesammel og kokosmel er eksempler på meltyper som øker innholdet av de gode næringsstoffene i matlagingen din. 
LES OGSÅ: Hvilket mel er sunnest?

 Vitamin D
Nå i vintermånedene er det viktig å være ekstra påpasselig med vitamin D-inntaket. I Norge er det få matvarer som kan skryte av et høyt innhold av vitamin D. Gode matkilder er fet fisk som for eksempel laks, ørret og makrell, samt at noen smør- og melketyper er tilsatt vitamin D, men de som spiser lite fisk og matvarer med vitamin D anbefales vitamintilskudd gjennom for eksempel tran eller vitamin D-dråper.

 Reduser på sukkerinntaket
Tenk deg om to ganger før du kjøper sjokoladepålegg og syltetøy, og les nøye på ingredienslisten for å unngå de verste «sukkerbombene» i hverdagen. Har du lyst på noe søtt er det lurt å velge noe som demper søtsuget fremfor å trigge det enda mer. Frukt, grønnsaker, bær og nøtter er ypperlig snacks med viktige næringsstoffer som kroppen din setter pris på. Cottage cheese med bær eller en liten yoghurt er også gode alternativer. Er du svak for sjokolade så velg den mørke varianten da denne inneholder mer antioksidanter enn tradisjonell melkesjokolade. I tillegg har mørk sjokolade en kraftigere smak som kan bidra til at det holder med en mindre mengde.  

Andre gode alternativer når søtsuget kommer er «bananis» og eplechips, sukkerfri appelsinfromasj, sukkerfri gelé, hjemmelagde og sunne sjokoladekjeks.
Se også et tidligere blogginnlegg om tips til raske og sunne desserter:
Selverklært matvrak og dessertmenneske 

GODT NYTT, NÆRINGSRIKT OG SUNT ÅR TIL DERE ALLE ;)

- Silje Bjørnstad -

Egoistisk lørdag: ME-time

Tjohei!

Endelig kunne jeg sove litt lengre enn til halv sju og lørdagen for min del startet ikke før halv elleve på formiddagen. Etter frokost var jeg på trening der jeg brukte noe sånt som 2 timer på 2 ulike øvelser. ;)

Knebøy (5x5x62,5kg):

og sumomarkløft (5x55, 5x57,5, 5x60, 5x62,5 og 5x65):

En fjerdedel av tiden går nok med til pauser mellom settene og en annen fjerdedel går nok med til oppvarming og uttøying på slutten av økta, bare så det er sagt. 

Selv om jeg er på treningssenteret i 2-3 timer om gangen betyr ikke det at jeg faktisk trener aktivt konstant hele denne tiden. 

Men jeg ble varm og svett nok i alle fall! Og ikke minst "endorfinruuuus":

Happyface

Ellers så håper jeg å få tid til å endelig sette meg ned med dette bladet fra Norsk Tidsskrift for Ernæring (som jeg fikk før jul...).

Men det er så mye annet dilldall man skal gjøre og nå må jeg blant annet begynne med en artikkel som har deadline de nærmeste dagene. I tillegg til at jeg arbeider i Side2.no/Nettavisen er jeg freelancer og har en del andre prosjekter på gang. Jeg kan dessverre ikke avsløre noe før ting er publisert, men flere detaljer kommer nok i løpet av de neste månedene. Hjemmekontor og skrivemodus - here I come. 

Ha en herlig lørdag :)

- Silje Bjørnstad - 

3 proteinrike godbiter

God fredag og GOD HELG! :D

Tidligere i uka ble denne artikkelen publisert på Treningsforum.no

3 proteinrike godbiter du bør prøve 


Her har jeg laget tips til tre enkle og deilige oppskrifter som metter: proteinpannekaker, minipizza og kanelkake. 

ENJOY!

;)

Apropos godbiter, nå er jeg klar for fredagstaco type XL porsjon:

♥ Karbonadedeig, ost, isbergsalat, agurk, paprika, mais, ananas, tacosaus og mager kesam 

Og apropos artikler, her er en artikkel relatert jeg har skrevet til Side2.no i forbindelse med alle typiske reklame- og medieoppslag nå for tiden.:

Ikke la deg lure av slankereklame og superkurer 

- Silje Bjørnstad - 

Oppsummering av året 2013 - del 2

Her er del 2 av årsoppsummeringen med noen av høydepunktene og minnene fra 2013:

Jeg nyter late sommerdager hjemme i Åsnes/på Finnskogen
Toppturer, hundekos, fisketur og trening er det som prioriteres når man har sommerferie i hjemkommunen. Fredrik ble også med en tur "ut på landet" og ikke minst "topptur". Da er det tydeligvis obligatorisk med "fleksebilder". ;p
"Kroppsgrilling" på Hovedøya i Sommer-Oslo
Til tross for at jeg jobbet alle ukene hvor det var helt fantastisk sommervær i Oslo, så fikk jeg i alle fall to dager ute på Hovedøya med plasking i Oslofjorden i solsteiken. DET var deilig det.  


Oslo Fashion Week
Jeg og herlige jobbkollega Ida dekket Oslo Fashion Week for Side2/Nettavisen. Motevisninger, båtturer, moteartikler og Moods Of Norway-jubileumsshow er noe av det vi fikk være med på. :)


 

Fjelltur til Knutshøe

I slutten av august reiser jeg og Fredrik til Knutshøe sammen med et vennepar. Fantastisk topptur i herlige omgivelser og perfekt turvær! 

 
 

Presseturer med Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no)

Frukt.no inviterer meg på "pressetur til Toten" for å se på reddik- og kåltotproduksjon, og "pressetur til fruktbygda Gvarv" der nøkkelordet var "epler".  Her ble jeg kjent med mange, nye og hyggelige matinteresserte mennesker, spist masse deilig mat og ikke minst fått en haug med inspirasjon og informasjon av frukt- og grønnsaksproduksjon og selvfølgelig mange oppskrift-tips.  


 

Tur til Stavanger og Preikestolen
I midten av november setter jeg og Fredrik kursen til Stavanger for å se på VM i Styrkeløft. Siden vi hadde bil så tok vi turen til Preikestolen den samme dagen hvor vi skulle reise hjem igjen og nok en fantastisk topptur blir fullført. Bursdagsfeiring
Fredrik scorer virkelig full pott og får meg ganske så satt ut idet jeg åpner bursdagsgave:

For MIN herlige kjæreste hadde nemlig laget en bok med masse bilder fra turer og opplevelser vi har hatt siden vi ble "mer enn bare venner" i 2012. ;)
Og sånt noe får en emosjonell Silje til å bli ganske så rørt og målløs. Ingenting kan måles i minner og bilder som inneholder så mange herlige og gode følelser, for å ikke snakke om interne greier. 

Hilser på 100-tallet på trening

Mitt første møte med "trap-bar"-markløft ender med å bli mitt første møte med 100-tallet på trening i slutten av november. Noen uker senere tar jeg dobbel-kroppsvekt i samme øvelse:

2xkroppsvekt trapbar og en liten pers i dips


Før året er omme har jeg som mål å klare 10 pullups, noe som blir gjort i begynnelsen av desember:

Tosifra pullups - check! 

- Silje Bjørnstad - 

Oppsummering av året 2013 - del 1

For det første, GODT NYTT ÅR til dere alle! :)

Jeg har laget en "årskavalkade" med ulike høydepunkter og minner fra året som har gått. En av fordelene med blogging er definitivt det at man kan søke seg tilbake i arkivet og finne ut hvor mye man egentlig har sett og gjort det siste året. Det er jo en del som skjer i løpet av 365 dager! 

Jeg har delt opp oppsummeringen i to, og her er første del; fra januar til juni 2013

Intervju med Det Nye:

Jeg blir intervjuet av magasinet "Det Nye" i forbindelse med temaet "kosthold". Vi var totalt tre jenter som ble intervjuet om måten vi spiser på: En veganer, en som spiser "supermat", og jeg skulle representere "sukkerfritt kosthold".  I den forbindelse ønsket jeg å presistere at man må finne et spisemønster man selv kan leve med - dette vil selvfølgelig variere fra person til person.

Det handler ikke om en diett, det er en livsstil, og normalt for min del".

"Vi har alle individuelle behov og ønsket, men jeg synes det viktigste er at man skal kunne trives med den livsstilen og kostholdet man ønsker å ha. Ikke minst er det viktig at man gjør det for seg selv og sin kropp, ikke på grunn av noen andre, eventuelle trender eller lignende." 

Her forklarer jeg kort hvorfor jeg ikke bruker hvitt sukker i min egen matlaging, men jeg må presisere at dette ikke betyr at jeg unngår absolutt alle produkter med tilsatt sukker (DET ville vært vanskelig, jeg spiser for eksempel Skyr Sitron, diverse energibarer og sjokolademelk etter trening, men totalt sett får jeg nok i meg minimalt med sukker), men det er kanskje særlig de klassiske "hvitt-sukker-tingene" som jeg tenker på, for eksempel brus, sjokolade og kaker. Dette klarer jeg meg fint uten.  

" Silje har begynt å si at hun ikke spiser for andres samvittighet. Det hun spiser er det hun selv som skal leve av.  

 (Foto: Rasmus Kongsøre)

Besøk fra England og snowboard-kjøring
I februar kommer det fire kompiser fra England til Oslo og vi tok blant annet turen til Tryvann og "Oslo Vinterpark". Da var det to år siden jeg hadde stått på snowboard sist og det er noe jeg har savnet!! Håper det blir en snowboardtur eller to i løpet av de neste ukene igjen! Det er jo så befriende og herlig å bare suse nedover bakkene! :DFredrik flytter inn
Kjæresten flytter inn i leiligheten og plutselig så var man blitt  "ordentlige samboere".   


"Proteinpulverbøttene og treningsutstyret kom på rad og rekke...." Herlig kaos i leiligheten - ehhh....!

Jeg klarer 10 chins
Ett av treningsmålenemålene for våren var å klare 10 chins og i mars klarer jeg målet - noe som jeg selvfølgelig blir ganske så glad for.  

SE FILM HER: 10 chins baby, ENDELIG!


Påskeferie hjemme i Solør/Åsnes kommune

Mamma og pappa reiser til Australia og jeg reiser hjem for å være hundepasser. Påskeferien blir helt perfekt med nydelig påskevær, jeg blir kjent med nye treningsglade mennesker på det lokale treningssenteret hjemme i Solør og jeg nyter "me-time" med både styrketrening og gåturer i skogen.Jeg oppretter enkeltmannsforetak

I vår opprettet jeg mitt eget enkeltmannsforetak slik at jeg kan drive som selvstendig næringsdrivende ved å ta på meg ulike oppdrag innen konsulentvirksomhet som både ernæringsfysiolog og journalist. 

I den forbindelse har jeg fått mange varierende oppgaver som blant annet skriving av artikler, foredragsholder, og selvfølgelig da kostveiledning (under dette temaet finner man mye, men ukesmenyer, kostholdsanalyse, ned-i-vekt hos ulike grupper (barn, overvektige, ammede etc), redusert fettprosent og kosthold ved hodepine, stress og autoimmune sykdommer er noe av det som det oftest har blitt spurt om). 

 ♥ Hjemmekontor 

Jeg tar min siste eksamen i ernæringsfysiologistudiet 

I juni blir jeg ferdig med ernæringsfysiologiutdanningen og har dermed en bachelorgrad i ernæring. 

To bachelorgrader i boks i en alder av 25. Da er det faktisk lov til å være glad OG stolt.... :D

Reise til Roma

I begynnelsen av juni måned reiser jeg og to venninner på langweekend-ferie til Italias hovedstad Roma. LES OGSÅ: Storbyferie i Roma - reisetips

Skribent for Treningsforum.no

Jeg begynner å skrive artikler for Treningsforum.no. 

Her er noen av artiklene du kan lese som er blitt publisert:
Fullverdig protein i vegetarkost

På "deff"? Her er kosematen du kan unne deg

Slik lager du sunn fast food

Den beste muskelmaten på grillen

 

Norgesferie - wroomwroom
Jeg og Fredrik  tok en 2-ukers Norgesferie i bil i sommer og var blant annet innom Gaustatoppen, Geiranger, Bergen, Molde, Ålesund, Trondheim og Folldal.

Her er et lite bildedryss:
Det var del 1 av oppsummeringen av 2013! :) Del 2 kommer i løpet av uka ;)

Ha en herlig 1.nyttårsdag!

- Silje Bjørnstad - 

Matbloggtoppen Matprat