hits

februar 2011

Jeg skal bli storesøster!

Fikk en hyggelig SMS av mamma før helgen der det stod: "Hallo. Vil ønske deg en god helg og fortelle at du skal bli storesøster. Du kan få være med på å finne på navn. Skal helst ikke ende på -a."

Så nå er det sikkert mange av dere som lurer på om mamma har en bebis i magen, men det kan jeg avkrefte med en eneste gang - vi skal nemlig få ny hundevalp!! :D :D :D

Fra før av har vi Sara, hun er dattera til den første hunden vår "Anki" som nå dessverre er død. Anki fikk 7 valper deriblant denne hele spesielle og unike frøkna:


Sara <3 Den beste turkameraten og det nydeligste hundevesen som finnes. Dette bildet er med meg her i Spania og er fra når hun var valp. Hvor søt er det mulig å bli liksom..?


Det å ha syv Gordon Setter-valper hjemme i over to måneder var bare helt herlig!!! Men vi måtte legge nytt gulv i hele første etasje etterpå da... Hehe.

Nå er Sara åtte år og er ifølge mamma for gammel til å få egne valper, så derfor har de nå bestilt en valp fra Sør-Norge som vi mest sannsynlig vil få hjem til oss i midten av april!!

Også var det den navnegreia da. Mamma og pappa vil helst ikke at navnet skal slutte på -a, fordi det sies at hunden ofte kan forveksle ordet "JA!" med sitt eget navn, noe som ikke alltid kan være like heldig. Men mine forslag er hittil uansett Milli, Kikki, Zoey, Kira og Sita.

Noen flere som har navneforslag? :)

- Silje Bjørnstad -

"I`m leaving..." ;)

Så var det en dag Eirin nevnte at hun hadde lyst til å reise, og jeg mener, du kan ikke begynne å "nevne" sånne ting til meg for jeg blir jo helt i hundre bare av tanken.

Jeg kommer hjem 28.mars og eksamen del 2 er 26.mai. Det vil si at jeg har nesten 2 måneder der jeg ikke har en leilighet som jeg må betale leie på, i tillegg til at jeg er en egoistisk livsnyter som elsker å reise og å oppleve nye ting. Hva gjør du når du har en sånn mulighet og elsker å reise? Jo, nettopp, da drar du ut på reise. Mer info og fler detaljer om dette senere. :)

Jeg sier som Narvesen-reklamene sier om godteri bare at jeg sikter til et litt større perspektiv, nemlig om livet: Har du lyst, har du lov.

Men i første omgang reiser jeg nå til flyplassen i Malaga for å møte min herlige kjæreste Joakim som skal være her i en hel uke! Det sier seg vel selv at blogging ikke vil være øverst på lista når det gjelder prioriteringer de neste dagene, men jeg skal prøve å publisere hvertfall ett innlegg om dagen siden jeg har noen som ligger klare og ferdigskrevet i arkivet. :)
Min situasjon for øyeblikket: En følelse av pur lykke.

- Silje Bjørnstad -

Kylllingwrap alà Silje&Eirin

I går fullførte jeg og Eirin siste del av vårt Saw-maraton vårt med å se Saw 6 og Saw 7. I tillegg fant vi ut at det kommer en Saw 8 i oktober 2011, og Saw 9 året etter, så de syke, syke filmene vil tydeligvis aldri ta slutt. Men i går lagde vi også en syk, syk god kyllingwrap med nydelige smaker.Til 3-4 porsjoner:

1-2 tortillawrap per pers (Store)
2-3 stk kyllingfilet
1 rød paprika
1/2 løk (vanlig gul eller rødløk) 
1 boks mais
1/2 agurk
1 isbergsalat
Cherrytomater (til den som liker det ;) )
1-2 glass original salsasaus (Anbefaler MILD, en supergod saus som smaker kjempegodt, men ikke for mye slik at du kjenner smaken fra alle råvarene)

 Vi skjærte opp kyllingfilet og stekte dette sammen med løk og paprika. Når du steker paprika får den liksom en ekstra piff med crispy konsistens og litt sånn grillaktig paprikasmak - herlig!

Stek kyllingfilet og grønnsakene for seg selv, før du tar de oppi samme stekepanne og la alt stå varmes sammen i noen minutter.


Skjær opp agurk, salat og tomater i biter og varm tortilla i stekeovn eller mikrobølgeovn. Fyll den med alle de gode ingrediensene, 2-3 spiseskjeer salsa på toppen, rull sammen wrappen og nyt masse deilige smaker.


Jeg synes kyllingfilet som man steker med for eksempel paprika og løk smaker bedre enn kun kyllingfilet/kjøttdeig med tacokrydder. For eksempel så blir tacokrydder-smaken så altfor dominerende om man bruker de ferdigposene, og da kjenner man heller liksom ikke de andre ingrediensene i wrappen. Så om du er glad i "tacolefser/wrap", men ønsker å prøve noe annet som ikke bare smaker salt eller taco, så bruk rene råvarer med en god saus/dipp.  Enkelt, raskt og sunt! Du kan jo også lage din egen guacamole, aioli, tomatsalsa, currydressing og så videre.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Sosiale medier - genialt.

I fjor fikk jeg forespørsel fra en av mine tidligere lærere og forelesere fra Høgskolen i Oslo om jeg kunne ha et mini-foredrag om bacheloroppgaven min til andre kommunikasjons-studenter ved HiO. Dette ville jeg jo, og litt av greia var også å bruke sosiale medier til å ta kontakt og gjøre sånne ting uten at man må være fysisk tilstede i samme rom. Dermed ble jeg kobla opp via Skype der samtalen og videobildet ble vist for klassen i Oslo og jeg satt nede her i Spania. Nå har jeg blitt spurt enda en gang om jeg kan snakke litt om helsekommunikasjon og om mitt studiet her i Fuengirola, også denne gangen via Skype. Jeg synes jo dette bare er kjempegøy og sa selvfølgelig ja. Så i dag må jeg huske å foreberede meg litt og lage en oversikt om hva jeg skal si! Så huskelapp til meg selv: Husk penn og papir med ut til solsenga i dag.
Denne gangen må jeg også snakke på engelsk siden det er utvekslingsstudenter som ikke skjønner norsk i klassen i Oslo. Blir spennende! :)
Sosiale medier gir uten tvil både forelesninger og den pedagogiske undervisningen et løft og gjør det hele mer interessant og også tiltrekkende for "datagenerasjonen".  Mine forelesere bruker jo også en del Youtube-klipp og artikler fra Internett i presentasjonene her i Spania. Sosiale medier byr på nye og kunnskapsrike læremåter som bare man helt klart må og vil bruke mer av i årene som kommer. Så her er det bare å blogge i vei og oppdatere Facebook-statusen (med måtehold selvfølgelig) og google seg frem til interessante og underholdende Youtube-klipp og ikke minst holde seg oppdatert hvor og hva politikerne og kjendisene gjør med hjelp av Twitter.

- Silje Bjørnstad -

(Bildet er hentet fra Google)

Mys-lørdag. :)I dag har jeg slikket sol og spilt volleyball på stranda sammen med en del andre studenter fra Atlantis. Vi satte opp volleyballnett og "lina oss opp" ved siden hverandre og nøt en helt fantastisk varme og herlige solstråler i over fire timer. Livet er herlig!

Det var faktisk noen stykker som bada også. Mens jeg klarte så vidt å vasse i vannkanten, for vannet hadde ikke akkurat badetemperatur for min del.I kveld skal jeg og Eirin lage middag og forhåpentligvis se ferdig filmene Saw 6 og Saw 7. Vi har jo hatt Saw-maraton de siste ukene og nå gjenstår altså de to siste. Jeg tror det blir noe kyllingwrap til mat, det kommer sikkert en blogg i morgen. ;)

 

Ha en flott lørdag!

- Silje Bjørnstad -

Diabetes - en folkesykdom?

Dette er et langt, men viktig innlegg. Så jeg oppfordrer deg til å lese det ferdig. :)

Diabetes er en sykdom hvor sukkerinnholdet i blodet blir for høyt fordi kroppens celler ikke klarer å ta det opp. Årsaken er at kroppen lager for lite av hormonet insulin.
Diabetes kan deles opp i to ulike grupper: Diabetes type 1 og diabetes type 2.

Ved type 1 diabetes har kroppens immunforsvar ved en feil ødelagt de cellene i bukspyttkjertelen som lager insulin, og produksjonen av insulin har derfor opphørt. 

Ved type 2 diabetes lager kjertelen fortsatt insulin, men for lite i forhold til kroppens behov. Det er denne sykdommen som har nær sammenheng med overvekt, inaktivitet og alder. Man kan også bli kvitt diabetes type 2 og behandlingen er ofte å spise sunt, gå ned i vekt og å være mer fysisk aktiv.

I Norge er det cirka 150.000 personer som har fått diagnosen diabetes og som får medikamentell behandling. Men man regner også med at det er omtrent like mange som har diabetes uten å ha fått bekreftet diagnosen. Dette vil dermed si at nærmere 300.000 personer har diabetes her i Norge. Av disse har 25 000 type 1 diabetes, mens over 200 000 har type 2 diabetes. Det er ventet at antallet vi doble seg de neste 25 årene som følge av at stadig flere blir overvektige og samtidig mindre fysisk aktive.

Å ha diabetes er jo en ille nok sykdom i seg selv, men høyt blodsukker over tid skader også blodkar og indre organer. Folkehelseinstituttet skriver at menn med type 2 diabetes har 2-4 ganger økt risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og amputasjon. Kvinner har 3-5 ganger økt risiko. Andre følgesykdommer er at man er mer utsatt for skader på blant annet nyrer og øyne. Dette kan igjen føre til nyresvikt og nedsatt syn. Andre følger er nedsatt følsomhet i beina og impotens hos menn.

 

Kostnadene ved folkesykdommer er et annet punkt. FHI skriver følgende:

Kostnadene ved behandling av diabetes og dens følgesykdommer er store. Direkte kostnader er 2,5 til 15 prosent av årlige helsebudsjetter, avhengig av forekomst og behandlingstilbud, viser WHOs tall. At stadig flere rammes tidligere i livet, vil bidra til å øke kostnadene fordi risikoen for følgesykdommer er større jo flere år man skal leve med sykdommen.

 

Man hører ofte at det ikke er noen tvil om at helsepersonell med kunnskap om riktig ernæring og fokus på en sunn livsstil vil være økende de kommende årene, men jeg sier bare: FOLK TRENGER KUNNSKAP OG VEILEDNING NÅ. Det har kanskje så smått begynt med å innføre mer frukt og grønt i barneskolene og sportslige aktiviteter med jobben på ettermiddagen hos noen, men det er langt igjen før alle blir med. Og ofte er det de som uteblir som er i den største risikogruppen og som trenger forandringene mest for å unngå nettopp diabetes og hjerte-karsykdommer. Så hva skal man gjøre for å snu denne trenden? Det holder tydeligvis ikke bare å informere om dette.

Skal for eksempel Burger King og McDonalds få skylden for at folk spiser hamburgere og friterte potetstrimler til både frokost, lunsj og middag? Har det virkelig blitt så enkelt? Det er jo ingen som tvinger deg inn dit.

Eller er det mangel på ulike fysiske aktiviteter eller treningssentre? Jeg tviler sterkt, siden det aldri har vært flere treningskjeder/treningssentre som det er i landet nå, og det åpner stadig fler. I tillegg så finnes det så mange ulike aktiviteter innen alt fra ballspill, saltimer, dansestiler, vintersport etc, så det skal godt gjøres å ikke finne en aktivitet du vil trives i. Og synes du det er dyrt å trene eller mangler motivasjon? Å gå tur, sykle eller jogge en tur ute i naturen er som regel kostnadsfritt, og trenger du en ekspert til å veilede deg finnes det tusenvis av personlig trenere som er klare for å guide deg.

Er det dyrt å spise sunt? Kyss meg i rompa. 1 kilo gulrøtter koster cirka 15 kroner, mens en 200 grams melkesjokolade koster cirka 25 kroner for å vise et banalt regnestykke. Og det samme gjelder når du spiser ute; en stor pizza på Peppes koster kanskje rundt 230 kroner, mens en wokrett med kylling og grønnsaker på en kinesisk restaurant ligger på rundt 100-150 kroner.

Selvfølgelig må regjeringen og samfunnet fortsette på det gode arbeidet med å snu på disse usunne vanene ved å innføre mer fysisk aktivitet i skolehverdagen, bedre tilgang til frukt/grønt, flere aktivitetstilbud og så videre. Men altså, poenget mitt er at det har blitt for lett å legge skylden på noen andre eller noe annet. Det er DU som har ansvar for det du putter i deg, hvor mye du beveger deg og hvordan du tar vare på kroppen din. Javel, kanskjer du er mer utsatt på grunn av arv og gener, men dette alene disponerer sjeldent for at man får for eksempel diabetes, det blir jo for lettvint om alle skal gå rundt og skylde på at bestemor Mary fikk sukkersyke for et par år siden.  Har du barn er det jo enda viktigere at du går frem med et godt eksempel. Og trenger du hjelp eller tips er dette alt annet enn flaut eller vanskelig å oppsøke dette, det i seg selv er jo bare et bevis på at du bryr deg om å ha en sunn kropp med en bedre livsstil som også vil bedre din livskvalitet.

Forresten, en siste utfordring som jeg mener man virkelig bare må ta fatt i er jo nettopp det med at barn og unge er feitere enn noen gang og sitter mer stille enn de noensinne har gjort. Først sitter de rolig flere timer på skolebenken, før de kommer hjem til "fastfood"-middag, ser på TV og spiller dataspill. Det er jo ikke lenger kult å gå ut å møte venner heller, for disse kan man jo chatte med på MSN og Facebook. Jeg vet jo at dette ikke gjelder alle og jeg vil ikke generalisere på noen som helst måte, men jeg synes faktisk litt synd på de som har det sånn, for de finnes. En ting er jo kostholdet til dagens barn og unge, men jeg tror det er vel så viktig å få de ut fra huset og sofaen og ut på hytteturer/teltturer og opplevelser man ikke kan få gjennom en TV- eller PC-skjerm.

Så får vi se da, hvilken skole eller barnehage eller arbeidsplass jeg står i og holder foredrag om nettopp dette om noen to-tre år. For jeg vil gjerne informere, men også MOBILISERE.

- Silje Bjørnstad -

Les mer om diabetes og symptomer på sykdommen: Klikk her.

Solfylte, herlige dager og nå er det helg!

Dagen i dag begynte sånn:Null skyer, strålende soloppgang og VARMT. Slik har det egentlig vært hele den siste uka. Så drog jeg på skolen var der i 3 timer og hadde om sosialmedisin (som forøvrig var veldig interessant og som jeg selvfølgelig må skrive en blogg om i nærmeste fremtid). Så kom jeg hjem, lagde meg lunsj og la meg ut ved bassenget er på hotellet sammen med omtrent resten av klassa.


Her ble jeg i 3-4 timer og bare nøt 20-25 varmegrader og solstråler. DIGG!! I morgen er det planer om at vi studentene skal stikke til stranda og nyte sola, spille volleyball, grille og bare generelt nyte livet. Skal si vi har et hardt liv som studenter her i Sør-Spania... ;)

God helg!

- Silje Bjørnstad -
 

Smakfullt og deilig urtebrød

Hva med å lage dette herlige flettebrødet med smak av spennende urter i helga? Urtebrødet passer perfekt til for eksempel gryteretter, salater, supper og lasagne.

Denne oppskriften gir 2 flettebrød.
Per porsjon a 35 gram: 70 kcal (Per 100 gram: 200 kcal)

Velg magrere meieriprodukter

I løpet av en dag kan man putte i seg mye mat man egentlig ikke tenker over, samtidig som man ikke er så bevisst på de valgene man tar og at det faktisk finnes sunnere og lettere varianter av det man spiser. For eksempel gjelder dette meieriprodukter. I forbindelse med de nye kostholdsrådene anbefaler Norske helsemyndigheter magre meieriprodukter som en del av et sunt kosthold. I tillegg anbefales det et daglig inntak av disse matvarene. I dette innlegget har jeg hovedsaklig fokusert på kaloriinnhold bare for å gi et bilde av hvor viktige forandringer i hverdagsvanene kan være over lang tid når man at overvekt og et inntak at usunt fett er en stor risikofaktor for blant annet hjerte- karsykdommer og diabetes type 2. Men husk også at matvarer med mindre kalorier inneholder ofte også mindre mettet fett og mindre tilsatt sukker, så det er uansett ingen grunn til å ikke velge dette om man ønsker en sunnere livstil og en velfungerende, sunn og fornøyd kropp.

Valget er ditt:

Tine Kremfløte 1 dl 359 kcal
Tine Lett Dessertfløte 1 dl 250 kcal

1 glass lettmelk (2 dl) 95 kcal
1 glass ekstra lett (2 dl) 78 kcal

Litago Sjokolademelk 5 dl (1 vanlig kartong) 330 kcal
Litago Lettere Sjokolademelk 5 dl (1 vanlig kartong) 252 kcal

Creme Fraiche Tine 1/2 boks (150 gram) 502 kcal 
Lett Creme Fraiche Tine 1/2 boks (150 gram) 291 kcal
Lettrømme Tine 3 ss (75 gram) 154 kcal
Ekstra Lett Rømme Tine 3 ss (75 gram) 89 kcal

Norvegia ost: 4 skiver 193 kcal (355 kcal/100 gram)
Lettere Norvegia ost: 4 skiver 108 kcal (271 kcal/100 gram)

Tine Go`morgen yoghurt skogsbær og müsli - per stk 259 kcal
Q-meieriene Skyr yoghurt skogsbær og vanilje per stk 99 kcal

Velger du de "vanlige/feteste" meieriproduktene fra denne listen utgjør dette totalt: 1892 kalorier.

Velger du derimot de magrere meieriproduktene fra denne listen utgjør dette totalt: 1167 kalorier.

Forskjell: 725 kalorier.


Jeg vet jo at de fleste ikke spiser så mye meieriprodukter hver dag, men la oss følge dette eksemplet som at dette er det man får i seg i løpet av 1 uke bare for å gjøre det enkelt.

Det vil si at på 1 år, altså 52 uker, blir alternativene med de "feteste" meieriproduktene:
1892 kalorier X 52 uker = 98384 kalorier.

Mens på 1 år, altså 52 uker, vil kaloriinnholdet med de magre meieriproduktene bli:
1167 kalorier X 52 uker = 60684 kalorier.

Forskjellen blir 37700 kalorier.

1 kilo tilsvarer cirka 7000 kalorier, så i løpet av 1 år vil du dermed spare:

37000 : 7000 = 5,38 kilo om du velger magrere meieriprodukter.

Merker at matematikk straks ble mye morsommere når det dreier seg om mat. Endelig kommer 6`ern fra vitnemålet mitt fra videregående skole til nytte liksom. (Sånn, da fikk jeg skrytt litt av den også)

Som jeg har nevnt i mange tidligere blogginnlegg, jeg bruker Somebody.no til å finne ut kaloriinnholdet i ulike matvarer. Les mer om Somebody.no i dette innlegget: Klikk her!

 

- Silje Bjørnstad -

Mozzarella-wrap

Gårsdagens lunsj ble wrap med blant annet fersk mozzarellaost som jeg bare digger.

Jeg fortrekker faktisk de "fine" tortillalefsene fremfor de grovere variantene siden jeg synes de smaker best. Kaloriinnholdet er uansett omtrent det samme, og jeg synes det metter like greit som "fullkorns-tortilla". Men selvfølgelig er nok de grove lefsene litt sunnere og kan sikkert gi en bedre metthetsfølelse for noen. Dette er så klart individuelt, det viktigste er å like matlaging og bruke det man selv liker best.

Ellers så var ingrediensene isbergsalat, agurk, paprika, mais og selvfølgelig fersk mozzarellaost. Her i Spania kjøper jeg disse geniale pakningene med små "mozzarella-kuler"...
...men du kan selvfølgelig også bruke de pakningene med en stor mozzarella-klump.


Varm først tortillalefser i cirka 20-30 sekunder i mikrobølgeovn. Legg noen isbergsalatblader, agurkskiver og paprikastrimler i lefsa. Legg deretter 6-7 mozzarellaost-biter i lefsa og strø over et par spiseskjeer med mais. 


Rull sammen, del i to og spis wrap`n med kniv og gaffel. (Jeg måtte det ihvertfall siden j hadde fylt wrappen med så mye slik at alt bare datt ut når jeg prøvde å spise den med henda.)
Jeg bruker ikke noe dressing eller saus når jeg har mozzarella i wrap fordi jeg synes dette alene smaker så digg og derfor ikke vil ødelegge de "rene" smakene. Men jeg vil nok tro at hvitløksdressing vil være et ganske bra dressingvalg om du ønsker det. Et annet tips er å varme wrappen med mozzarellaosten slik at den smelter, før du tilsetter resten av fyllet.


Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Livet er herlig!

Jeg vet ikke hva det er, men jeg er så irriterende lykkelig og glad om dagen. Men hvorfor skulle jeg ikke være det? Jeg nyter livet i Fuengirola med nydelig sol og varme, interessante forelesninger, og ikke minst så utrolig mange herlige og flotte mennesker!

Også har jeg jo nettopp kommet tilbake fra en topp weekend-tur i Madrid, mens det ikke er lenge til jeg skal ut på en ny weekend-tur. 17.mars drar nemlig jeg og Ane til London som konfirmantassistenter sammen med 2 stk fra Sjømannskirka og 10 konfirmanter. Det kommer til å bli knallgøy og jeg føler meg så heldig som får lov til å være med! Jeg ELSKER London!

I tillegg så begynte jeg og Eirin å leke med noen heftige reiseplaner i april og det finnes ikke noe bedre enn å bare reise rundt og oppleve verden. Det er ikke lysten det står på for å si det sånn. Det er en så ubeskrivelig deilig følelse å våkne opp uten noen bekymringer og bare ta dagen som den kommer. Man lærer så utrolig mye når man kommer utenfor sin egen landegrense, lærdom og opplevelser man ikke kan oppleve andre steder eller studere seg til på noen som helst måte.

Og ikke minst så får jeg jo besøk av verdens deiligste mann på mandag, nemlig kjæresten min Joakim.

Tipper han er glad for å komme vekk fra vinterlandet Norge og ned til solkysten slik at han slipper å gå med lue 24/7. ;)

Livet leker! Og jeg akter å nyte det! Ingenting er som å våkne opp til solskinn og gå ut i sola, putte musikk i ørene og kjenne vinden i håret mens man sprader bekymringsløst opp på en topp med utsikt over havet. Og nettopp det skal jeg og Kristine gjøre nu, ut i sola og varmen med solbriller på nesa. Digg! I kveld skal vi på kino og se Black Swan.Lykkerus <3

- Silje Bjørnstad -

Vitamin-smoothie

Dette trenger du til 4 porsjoner:

2 mangoer
250 g jordbær
1/2 sitron (kan byttes ut med appelsin)
2 dl eplejuice

(Per porsjon ca 120 kcal)

Slik gjør du:
Skrell mango og skjær dem i mindre biter. Del jordbærene i litt mindre biter. Press sitron og tilsett alle ingrediensene i hurtigmikseren og kjør dem til en jevn blanding.

Ha alt over i glass og server. NAM!
Tips:
Du kan bytte ut jordbær med bringebær eller andre bær.


Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Ass-cam

Denne filmsnutten som er lagt ut på Youtube har blitt meget populær de siste dagene. Videoen viser nemlig to jenter som har festet et skjult kamera i baklommen på buksene sine for å sjekke om menn snur seg etter damene og ikke minst hvilken kroppsdel de fester øynene på. Men det er tydeligvis ikke bare mennene som sjekker ut rompa til en annen når man passerer hverandre.

Jeg leste saken på klikk.no, les hele artikkel her.

 

 

Man kan jo ikke bli mer BUSTED! :D

- Silje Bjørnstad -

Madrid - en storbyfavoritt

Her kommer noen få bilder til og litt mer om hvor fantastisk herlig den spanske hovedstaden er. Fordi det er rett og slett bare en helt utrolig vakker by. Man hører liksom alltid mest om Barcelona når det gjelder weekendferier til en spansk storby, men Madrid er absolutt et perfekt valg det også. Enten det er å reise sammen med venninner, familie eller kjæreste. Nå har jeg både vært i Barcelona og Madrid, og jeg SKAL reise tilbake til begge byene for det er mye å se og oppleve. Arkitekturen på bygningene er så nydelig, jeg ble jo imponert bare av de gigarundkjøringene med vakre fontener og skulpturer. Og ikke minst, shoppingmulighetene vil ingen ende ta.Starbucks er et must når man har muligheten. Americano&Bananbrød er gull! (Det Starbucks-bananbrødet minner meg veldig om bananbrødet fra Kaffebrenneriet hjemme i Norge <3 )
Her er de flotte jentene jeg reiste sammen med: Eirin, Kristine, Christina og Hilde. :)


Vil tilbake nå! Men funker jo greit å være i Fuengirola for tiden også, 20 pluss og varm sol!

Livet er herlig. :)


- Silje Bjørnstad -

Tilbake fra Madrid

Da har jeg kommet tilbake til Fuengirola etter 3 netter i den spanske hovedstaden, og for en fantastisk nydelig by!! Tror vi alle sammen har kost oss skikkelig med herlige middager, sightseeing, en tur til blant annet fotballstadion til Real Madrid, natteliv med heftig dansing på 7etasjers nattklubb og ikke minst masse bra shopping og herlige og intense latterkramper av superdårlige vitser.

Her er noen bilder fra turen, kommer nok et blogginnlegg i morgen når jeg har sovet ut.

Vi tok "supertog" fra Malaga til Madrid på fredag, en togtur som normalt ville tatt cirka 6 timer, men som tok 2,5. Jeg ble jo imponert når toget nådde 246 km/t...

Men det stoppa jo ikke der, så derfor måtte jeg ta et nytt bilde når farten var oppe i 270 km/t.

Men det var ikke før vi kjørte i 301 km/t at vi var oppe i toppfarten!


Ute på byen.... Det ser ut som jeg og Eirin har egen konkurranse om å lage den lengste sjiraffhalsen..?! Hehe! Gøy var det hvertfall!

På fredag drog vi ut på en 7etasjers nattklubb med blant annet innslag av topptrente "gærne sirkusfolk" som jeg kalte de.


Og en kveld bestilte jeg og Eirin desserten "Banansplitt", og trodde vi skulle få en oppskjært banan med iskrem og sjokoladesaus, mens i stedet fikk vi en jordbærbananmilkshake.

Vi ble litt skuffa, så derfor bestilte vi en dessert til:
Her er heile gjengen ute og spiser sammen på restaurant :)

Mens her er vi på fotballstadion til Real Madrid:
Resultatet av shoppingen: 1 kjole, 1 bukse, 1 "jumpsuit-shorts", 1 treningsbukse, 3 topper, 1 genser, 2 belter, 1 par sko, make-up og hårshampoo. :)

 

Nå må jeg ta kvelden og sove ut. Kjenner det blir "lesedag" hjemme i morgen for å ta igjen den tapte skoledagen i dag. Men uansett, Madrid - dere MÅ besøke den byen.

- Silje Bjørnstad -

Jeg åker til Madrid!

Dagen i dag:
Eksamen del 1 er unnagjort, jeg har til og med rukket å gå en halvtimes tur, kofferten er ferdigpakka og om noen små timer er jeg og 4 andre supre jenter på vei til Spanias hovedstad! Passer jo perfekt denne helga siden stipendet nettopp har kommet inn på konto og vi har NULL lekser/lesing å tenke på!
Vi skal ta toget fra Malaga, og i tillegg kommer det 7-8 andre jenter fra klassen med fly senere i ettermiddag. Vi kommer hjem mandag kveld så det blir null blogging fra meg i helga for å si det sånn. Samtidig vil jeg bare si til det nordnorske svaret på Knoll&Tott (Dere vet hvem dere er): Hold dere langt unna rommet mitt, jeg har nemlig dørvakter. ;)

"TGI Friday" og GOD HELG!!!

- Silje Bjørnstad -


(Av en eller annen merkelig grunn har jeg fått ansvar for togbilletter, flybilletter og hotellbookingsbekreftelse, så det er liksom første huskepunkt på lista. Sammen med lommebok og VISA-kort selvfølgelig.)

Soyamelk

Jeg hadde aldri smakt "ren" soyamelk før jeg prøvde dette for noen dager siden. Den eneste gangen jeg har smakt dette var i en dårlig caffe latte for noen år tilbake i England, og da synes jeg det smakte pyton så kommer nok fortsatt til å holde meg til vanlig melk i kaffen.
Men her om dagen kjøpte jeg meg en kartong med soyamelk og må si jeg ble veldig positivt overrasket. Det smakte jo ganske så digg! Det smaker noe søtere enn vanlig melk og jeg kommer nok til å kjøpe mer soyamelk nå. Det var forresten også kjempegodt oppå havregrøt pluss noen dryss med kanel!

Soyamelk lages av knuste soyabønner og den er kolesterolfri og inneholder ikke laktose. Melken kan blant annet brukes i sauser, iskrem, drinker og i kakebaking. Soyamelk har et naturlig lavt innhold av mettet fett, og den inneholder ikke noe animalsk og kan derfor også drikkes av vegetarianere og veganere.

- Silje Bjørnstad -

 

Flytende kalorier?

Siden man hører så mye om at nordmenn "blir stadig fetere" og det er flere som opplever av vekta går oppover uten at de helt forstår hvor "de skjulte" kaloriene kommer fra, har jeg her laget en oversikt med noe mange ikke tenker over. Nemlig flytende kalorier man muligens putter i seg uten å tenke over at drikkevarene kan utgjøre en stor del av deg daglige kaloriinntaket:

 

Skummet melk 1 glass (2 dl): 66 kcal
Lettmelk 1 glass (2 dl): 95 kcal

Fun Light 1 glass (2 dl): 2 kcal
Nora Husholdningssaft 1 glass (2 dl): 100 kcal

Kaffe Latte m/lettmelk 1 glass/kopp fra kaffebar: 125 kcal 
Kaffe Latte m/helmelk 1 glass/kopp: 170 kcal
1 glass (2 dl) appelsinjuce Cevita: 75 kcal
1 glass (2 dl) appelsinjuce Brämhults nypressede appelsiner: 105 kcal

1 flaske Coca Cola Zero (0,5 l): 0 kcal 
1 flaske Coca Cola (0,5 l): 210 kcal

1 flaske vann: 0 kalorier
1 flaske sportsdrikke Powerade Isotonic 0,5 l : 120 kcal
Cosmopolitan drink 1 glass: 157 kcal
Pina Colada drink 1 glass: 245 kcal
Hvis du velger de drikkevarene med mest kalorier per desiliter/glass fra denne lista i løpet av en dag utgjør dette: 1045 kalorier
Hvis du velger de drikkevarene med færre kalorier per desiliter/glass fra denne lista i løpet av en dag utgjør dette: 425 kalorier

Dette blir en forskjell på 620 kalorier! Du kan altså få i deg over dobbelt så mange kalorier med de mest kaloririke drikkevarene. Og husk at med et kalorioverskudd på 500 kalorier per dag går man opp omtrent en halv kilo i uka. Kanskje noe å tenke over hvis du plages med noen kilo ekstra eller ikke forstår hvor de plutselige uønskede kiloene kom fra?
Valget er ditt!
Og får de som lurer hvor jeg får tak i denne informasjonen er dette fortsatt på www.somebody.no. Les mer om SomeBody i dette innlegget: Klikk her!
Ønsker du også et medlemskap i SomeBody.no har jeg fått rabattkode, se på annonsen til høyre på bloggen ---->

 

- Silje Bjørnstad -

Jeg tester..

..Grapefrukt!Jeg kan ikke huske å ha smakt grapefrukt før, men har hørt mye bra om den frukten. Så dermed kjøpte jeg èn for å prøvesmake og det var egentlig ganske godt!

Grapefrukt er en ung sitrusfrukt med rødt eller rosa fruktkjøtt. Jeg synes den har en frisk og syrlig smak, det blir liksom en krysning mellom appelsin og sitron. Grapefrukt kan spises naturell eller presses til juice. Jeg vil også tro det er deilig med noen biter i salat, eventuelt presse litt fruktjuice over salaten eller lignende. Grapefrukt er rik på mineraler og C-vitamin, og inneholder kun 32 kcal per 100 gram.


Jeg bare skjærte den opp i båter akkurat som med en appelsin og gomla i meg etter en herlig frokost. :)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Et perfekt kroppsideal?

Her om dagen hørte jeg på et innslag på P3 som jeg syntes hadde en veldig ensidig vinkling: "Vil du være tynn og sulten eller feit og glad?"

Den tittelen var nok ment for å provosere litt, men ofte er det faktisk sånn at det er enten eller. Altså, hvorfor?

For det første trenger det ikke å bety en person som  er tynn går rundt og er konstant sulten. Eller om man har noen kilo ekstra på kroppen så er man lykkeligere? Ofte er det vel også motsatt.

For det andre så trenger det ikke å automatisk bety at en tynn person er aktiv og spiser sunt og variert slik at han eller hun får i seg alle næringsstoffer og vitaminer som kroppen trenger. Akkurat på samme måte betyr det ikke at en som er overvektig automatisk har et dårligere kosthold enn en som veier mindre?

Hvorfor skal det være så fokus på utseendet og dømme utifra dette. Både undervekt og overvekt sliter på kroppen INNVENDIG. Og selv om man er "midtimellom" så kan et dårlig kosthold, inaktivitet og lite søvn også få negative fysiologiske OG psykologiske effekter på steder man ikke kan se, nemlig på innsiden.

Når skal folk begynne å bry seg om det? Igjen så vil jeg presisere at det gjelder å blant annet spre kunnskap om hvordan man bør spise/drikke for å forebygge livsstilsykdommer - ikke slankekurer eller lavkarbodietter for å enten bli tynn for å passe inn i en størrelse 34, eller kun leve på eggehvite og anabole steroider for å se ut som Hulken.

 

Man ser ikke hvordan kroppen har det innvendig og hvilke risikofaktorer som disponerer for sykdommer i din kropp kun ved å sammenligne seg selv med andre. Det er jo en kjent sak at  overvektige har større risiko for å utvikle hjertekar-sykdommer og diabetes, men hvor mange "tynne" kjendiser er det ikke som for eksempel røyker og heller i seg litervis med alkohol. Er dette så mye sunnere?? For å ikke snakke om narkotiske stoffer? Og er det noen som egentlig vet alle bivirkningene ved anabole steroider eller for eksempel bloddoping??

Det er jo en evig diskusjon om det å være tykk eller tynn og det å konstant slite etter et perfekt kroppsideal. Men hva er egentlig et perfekt kroppsideal?

Ja, greit jeg har for eksempel de minste puppene i verden, men lider jeg noen nød av at gutta faktisk ser meg i trynet når jeg snakker med de, eller at jeg ikke vil putte fremmedlegemer inn i kroppen min og dermed kanskje få vondt i ryggen på grunn av altfor store bryster som ikke er ment til min kropp? Nei, vet du hva, jeg vil ikke risikere helsa eller kroppen min for noe jeg selv ikke ønsker å oppnå.

Eller trenger jeg alkohol for å ha det gøy eller tørre å danse når jeg er ute på byen? Nei, folk får ta meg som jeg er. Jeg gidder ikke ikke å helle innpå med noe jeg synes smaker dritt og som gjør meg til en person jeg ikke er og gir meg skallebank 2 dager etterpå bare for å tørre og snakke og bli kjent med andre mennesker? Da kunne det fort blitt vanskelig å være journalist i hvert fall.

Hvorfor hele tiden slite etter det man ikke har? Hva med å faktisk være glad for det man har? For de fleste av oss har jo en sunn og normalfungerende kropp, da skulle man jo tro at man vil ta godt vare på den også slik at den vil fortsette å fungere normalt? Fokuser på det positive, ikke det negative. Det gjelder i livet generelt. Det er altfor skjørt og kort til å kaste bort tiden på dritt.

Et riktig og perfekt kroppsideale for deg selv er nettopp din egen kropp. Har du tenkt på det noen gang?

 

Med vennlig hilsen en litt provosert, men fornøyd Silje Bjørnstad.
 

 

OWF 2011

I går var det offisiell åpning av Oslo Fashion Week 2011, og i de neste dagene vil det være flotte catwalk-show og høy kjendisfaktor på den røde løperen i Tigerstaden! Og jeg skulle så gjerne ha vært der! Jeg var der i fjor og fikk prøve meg som mote/kjendis-journalist for Side2 og det var jo midt i blinken for meg. Kjendiser + Mote + Show var liksom en helt grei arbeidsdag for å si det sånn. Jeg husker særlig visningen til Fam Irvoll og ikke minst showet til Moods of Norway-gutta, de er jo kjent for å ta den helt ut. Men siden jeg er i Spania i år må jeg nøye meg med å lese om de fantastiske designerne, de herlige uttalelsene til kjendisene og se bilder fra de spektakulære motevisning-showene. Jeg satser på å ta det igjen til Oslo Fashion Week i august! :)

Her er forresten årets program for den som har anledning til å ta seg en tur:

Onsdag 16. februar


Kl. 15.00 Leila Hafzi - Oslo Kongressenter

Kl. 17.00 Helje Hamre - Oslo Kongressenter

Kl. 18.00 Little Cupcakes by Fam Irvoll - By:Larm-teltet på Youngstorget

Kl. 19.00 Nina Jarebrink - Oslo Kongressenter

Kl. 20.00 Fam Irvoll - By:Larm-teltet på Youngstorget

Kl. 21.00 iiS of Norway - Oslo Kongressenter

Kl. 22.00 AfterpartyVu i Hegdehaugsveien 24

Torsdag 17. februar


Kl. 17.00 Sca Ulven - Oslo Kongressenter

Kl.18.00 Camilla Bruerberg - fjorårets debutant - Oslo Kongressenter

Kl. 19.00 Maggie Wonka - Oslo Kongressenter

Kl. 21.00 Ricco Vero med Kristian Aadnevik - Oslo Kongressenter

Kl. 22.00 AfterpartyVu i Hegdehaugsveien 24

Fredag 18. februar


Kl. 13.00 Women from Breza - Den italienske ambassaden, kun med invitasjon.

Kl. 17.00 Armando Santos - Galleri Format

Kl. 22.00 AfterpartyVu i Hegdehaugsveien 24

Lørdag 19. februar


Kl. 18.00 Norwegian Fashion Awards - Ballroom
Kl. 22.00 Oslo Fashion Weeks offisielle party - Ballroom

Søndag 20. februar


Kl. 11.00-18.00 Brudemesse - Grand Hotel

Torsdag 24. februar


Kl. 18.50 Moods of Norway - Universitetsplassen i Oslo

Selv skulle jeg hvertfall ha fått med meg Leila Hafzi, Fam Irvoll, Ricco Vero/Kristian Aadnevik og Moods of Norway om jeg hadde hatt muligheten. Men som sagt, tar det igjen! :)

For meg så består denne onsdagen av eksamenslesing og forhåpentligvis en gåtur i sola.

Les mer og se bilder fra årets Oslo Fashion Week og hva som skjer der på Side2, her er de to første sakene fra årets OFW:

- Jentene kan ikke gå

- Hva skjer her?

- Silje Bjørnstad -

Anemi? Been there..

Siden jeg nå blant annet lærer om blodsykdommer og samtidig er over gjennomsnittet interessert i kosthold så innbiller jeg meg at anemi er noe jeg burde lære meg nå først som sist, siden det har en stor sammenheng med hva man putter i seg.

I tillegg så fikk jeg selv påvist for B12-mangel for 2-3 år siden og ante egentlig veldig lite hva det betydde annet enn at jeg hadde noe med "blod-mangel". (Jeg har ikke noen B12-mangel nå altså om noen skulle bry seg.) Men når man lærer om ting som man selv kan kjenne seg igjen i, eller kjenner noen som er i en slik situasjon, så blir det automatisk mer interessant. Og ikke minst så setter det ting i et litt annet perspektiv.

Anyway... Anemi blir i dagligtale kanskje mest kalt "blodmangel". Det kan være flere grunner for anemi, men det er særlig to årsaker som er forbundet med kosthold: Jernmangel og B12-mangel. Man har jo også folsyremangelanemi, men dette forekommer sjeldent.

Anemi betyr lav blodprosent, og mer presist betyr dette for lite hemoglobin i blodet. Man trenger "byggestener" blant annet jern og vitamin B12 for å danne hemoglobin.

Årsaker kan være kostholdsrelaterte og for å få i deg nok jern er det lurt å spise brød og kornvarer, kjøtt, lever, og mørke grønnsaker. Husk også at vitamin C fremmer jernopptaket så det er viktig at du også får i deg dette vitaminet. Vitamin B12 finner du blant annet i rødt kjøtt, egg og melkeprodukter. Andre årsaker til jernmangel: Menstruasjon, magesår, kreft. Andre årsaker til B12-mangel: Magesår der man etter et kirurgisk inngrep enkelt forklart "mister" intrinisk faktor som trengs for å ta opp vitamin B12, malabsorpsjon, kreft.

Symptomer ved enten jernmangel eller B12-mangel er ganske like: Svimmelhet, tretthet, blekhet og hodepine. Ved jernmangel kan man også få blant annet sprekkdannelser i munnvikene og skjøre negler. Ved B12-mangel kan man også gå generell muskelsvakhek, og det var særlig en ting som skremte meg veldig når jeg leste om B12-mangel: Man er nemlig utsatt for problemer med nervesystemet, føle- og gangforstyrrelser, nedsatt immunforsvar og økt risiko for kreft! Ved langvarig jernmangel kan man få hjerterytmeforstyrrelser og brystsmerter. De siste punktene der er selvfølgelig av den mer sjeldne varianten, men jeg synes det allikevel er greit å vite. Sånne ting gjør i hvertfall meg mer bevisst på hvor mye kosthold og livsstil påvirker kroppen din.

Man kan ta jerntabletter eller B12-sprøyter om man skulle være utsatt for noen av disse anemi-variantene, men ellers så er konklusjonen følgenden: Spis et sunt og variert kosthold som inneholder frukt og grønt, egg, melkeprodukter og KJØTT.

- Silje Bjørnstad -(Dette er meg for 2 eller 3 år siden. Merkelig hvor annerledes man ser på seg selv nå enn det man gjorde den tiden. Da ble nemlig mammaen min litt bekymra og sendte meg til lege for å sjekke at kroppen min hadde det bra. Jeg hadde nok litt for lite fett på kroppen og fikk som sagt også påvist B12-mangel, men det er rettet på nå altså! Og som jeg nevnte så er man jo veldig glad for det når jeg leser og hører om langtidskomplikasjoner og sånn i studiet mitt nå:) )

Jeg digger...


Terra Sana er en fantastisk herlig liten "fresh-food" restaurant/cafe som faktisk holder til på senteret her. De satser på ferske og gode råvarer og alt både ser og smaker helt nydelig!I dag ble det en herlig "moroccan salad" med blant annet krydrede kyllingbiter, rødløk, paprikastrimler, mandler, dadler, couscous, salatblader og en søtlig dressingsaus. NAM! Dadler hadde jeg forresten aldri smakt og de var skikkelig søte og gode. Var nok marinert i en heftig sukkerlake før de havnet i salaten min, men smaken var herlig og det er det viktigste! ;)

Å ta seg en lunsj-pause her innimellom eksamenslesing er et must. Kunne spist her daglig, lett! Ellers i kveld blir det Zumba før jeg og Eirin fortsetter med Saw-filmmaraton! :D I kveld er det klart for Saw 4!

- Silje Bjørnstad -

 

Bedre søvn med riktig mat?

Det er jo en kjent sak at koffein kan være med på å påvirke nattesøvnen, men det finnes flere mat- og drikkevarer som kan ha en effekt. For eksempel så er det nemlig noen matvarer som øker kroppens mengde tryptofan (en aminosyre) som virker søvndyssende på kroppen.

Mat som kan gjøre deg søvnig:

Dadler, riskaker, mango, ananas, doughnuts, fiken, jasminris, mandler, helkornbrød, honning, banan, varm melk, egg, valnøtter, avokado, tunfisk.

Mat/drikke som kan påvirke nattesøvnen:

Brun ris, grapefrukt, tomatjuice, eple, plommer. Styr også unna følgende koffein-kilder: Kaffe, Coca Cola, te, sjokolade. Husk at effekten av koffein kan vare opptil 6-8 timer, så om du for eksempel legger deg klokka 23.00, så kan det være lurt å styre unna koffein etter 16.00-17.00-tiden. Unngå også alkohol som et hjelpemiddel for å sovne. Alkohol fører til forstyrrelser i nattesøvnen som gjør at du sover mindre avslappet og du kan oppleve å våkne opp flere ganger i løpet av natten.Ikke gå sulten til sengs fordi dette kan holde deg anspent og våken. Spis et lett måltid omtrent to timer før du skal sove og det kan være lurt å unngå krydret og fet mat. Det er også lurt å begrense inntaket av drikke før sengetid fordi dette naturligvis vil føre til at du våkner opp flere ganger for å gå på toalettet.

- Silje Bjørnstad -

(Bildet er hentet fra Google)

Valentine`s?

Jeg har hørt rykter om at den 14.februar feirer man Valentine`s Day...  Èn av mange amerikanske tradisjoner vi i Norge prøver å få integrere inn i vårt samfunn med masseproduksjon av hjerteformede gaver, sjokoladekuler med "kjæreste-overraskelser" inni, og I-Love-You-MMS fra Jamba...

 

Nå har det seg sånn at kjæresten min er sånn cirka tusen mil unna i kalde Norge mens jeg sitter her i Sør-Spania, men man trenger ikke å motta røde roser,  kaloribombaderende sjokoladeesker og plysj-teddybjørner fra det motsatte kjønn for å kunne feire litt kjærlighet og at man er glad i noen!  Hvorfor må man ha èn spesiell dag for å kunne vise at man setter pris på hverandre eller bare yte litt ekstra?

 

Så i kveld skal jeg og noen jenter ut å spise, ta oss litt fri fra eksamenslesing og nyte hverandres selskap og herlige vennskap.

Happy Valentine meg i anus og opp til rektum. Jeg er glad i dere enten det er Valentine`s eller ikke ;)Men jeg skal gjøre mitt for å markere min kjærlighet i dag til de som fortjener, og Joakim, jeg vet du haaaater min LOVE-blingbling-fjortis-ring, så denne er til deg ;p


"Jeg elsker deg".

- Silje Bjørnstad -

 

(For de som ble kvalm av dette innlegget så stiller jeg til disposisjon for behandling på rom 1106 etter klokka 22.00 med grove vitser og gamle usensurerte historier fra den tiden jeg fortsatt drakk alkohol).

Miljøskadd av eksamenslesing.
Etter ett semester med anatomi og fysiologi pluss et halvt semester med sykdomslære er det ingen tvil om at man har blitt litt miljøskadd og hypokonder. Og det blir jo ikke bedre når denne uka starter med intens pensumlesing til eksamen som er på fredag.

For nå heter det ikke lenger "Jeg må nyse!" eller "Jeg har fått hikka", men i stedet sier man: "Nå kjenner jeg det kiler i flimmerhårene i trakea!" og "Jeg har fått leamus i diafragma".

Og er du sulten så heter det hvertfall ikke at "magen romler". Nei nei, prøv heller med "Ah, kjenner at ileus og colon er keen på noe kymus ja".

Skulle du være så uheldig og få et sår tenker du ikke lenger bare "Au" eller "Nå må jeg finne plaster". I stedet tenker man: "Nå kommer hemostasetrinnene med koagulasjonsfaktorene for å lage plateplugg og fibrintråder!"


Og har du mistanker om at du er utsatt for emboli, er det bare å kjøre på med marevan, men for all del, pass opp for blodfortynnende om du har mistanke om blødning ved et apoplexi.

Blir du noengang utsatt for hjerteinfarkt skal du be sykeshuspersonell om en "MONA". Da får du nemlig morfrin, oksygen, nitroglycerin og acetylsalisylsyre som skal gjøre susen.

Etter å ha drukket vann håper du på stabile nyrer der glomerulus filtrerer blodet for så å sende preurinen gjennom bowmans kapsel og distale tubuli og deretter ned til uretra uten noe mere komplikasjoner. For hematuri kan være et tegn på nyrekreft eller cystitt! Har du derimot proteinuri kan det være fare for nefrotisk syndrom eller kanskje glomerulonefritt?

Forresten, betennelse og infeksjoner er IKKE det samme.

Og pass nå for all del på for å sjekke at du har bilirubinfarget avføring, for ellers kan det være et tegn for ikterus!

- Silje Bjørnstad -


Men jeg er litt usikker på hva det syndromet jeg har fått heter...

 

Følelsen av sommer

En av fordelene med å bo og studere her i Sør-Spania er selvfølgelig været, men det er mye annet også. Blant annet har man tilgang til røde, store, saftig, søte megaherlige jordbær!De var muligens litt dyre til å være kjøpt her i Spania, nemlig 4,95 Euro (ca 40 NOK). Det begynner jo å nærme seg norske priser, men de var helt klart verdt det. Jeg har gomla jordbær som bare det.


Digg digg digg!

Så nå nyter jeg smaken av jordbær, de varme temperaturene og en strålende sol på en blå himmel og da får man utvilsomt følelsen av sommer.

- Silje Bjørnstad -

Lær deg å kjenne igjen 100 kalorier

Først så vil jeg bare gi et eksempel på hvor lett det er å bli lurt av merkingen med næringsinnhold  på ulike varer..

Jeg er sikker på at jeg kan bruke flere timer på matbutikken og bare gå rundt å titte på diverse ulike matvarer bare fordi jeg synes det er så gøy og interessant. Det tyder i hvertfall på at jeg har valgt riktig studieretning! ;) Og noe av det jeg synes er kjempemoro er å forklare andre hva næringsinnhold og ingredienslisten egentlig betyr. (Det har muligens Eirin og Joakim merka mer enn de fleste :p )

Sånn som for eksempel når det står frempå en vare, i dette tilfelle en nøttepose,  at 1 porsjon cashewnøtter tilsvarer 30 gram og 175 kalorier. Men det mange kanskje ikke tenker over er hvor mye egentlig hele den posen cashewnøtter inneholder, er det 200 gram er det 100 gram eller kun den porsjonen med 30 gram? For her er det fort gjort å "gå i fella". For hvor mange vet for eksempel ikke egentlig ikke hvor mye en 1 porsjon/30 gram vil si. Ofte inneholder en nøttepose 100 eller også hele 200 gram. Og det er mange som også spiser opp en hel pose av gangen, dermed sier det seg selv at kaloriinnholdet blir mye mer enn det man egentlig tror utifra porsjons-utregningen som markedsføres på produktet.

Man må alltid se på baksiden og regne ut hvor mye totalinnholdet av hele posen blir. Bak på en nøttepose kan det for eksempel stå følgende: 100 gram nøtter = 600 kcal.
ERGO: Spiser du opp en hel pose får du i deg 600 kalorier, ikke 175. 30 gram er jo mindre enn en tredjedel av hele posen!

Det er sånne næringsinnhold-merkninger jeg mener:


I dette bildetilfellet er det snakk om en type frokostblanding som gir 112 kcal per 30 gram porsjon. Men hvor mange vet hvor mye 30 gram som 1 porsjon egentlig ser ut? Jeg tror nok det kunne blitt veldig mange forslag om man skulle hatt en testgruppe der de bare skulle måle opp dette på øyemål. Mange ville nok fått seg en overraskelse. 30 gram er jo forresten omtrent ingenting og de fleste forsyner seg nok mer enn det. (Inkludert meg selv).

 

Så, bare for å sette ting i perspektiv,  hva og hvor mye er egentlig hundre kalorier? Sjekk her og få deg noen overraskelser:

1 ss olje (for eksempel solsikkeolje eller olivenolje) = 99 kcal

2 skiver Tine Gudbrandsdalsost = 91 kcal

2 biter melkesjokolade = 110 kcal

1 glass ferskpresset appelsinjuice fra Brämhults (2 dl) = 104,6 kcal

1 glass coca cola (2 dl) = cirka 84 kcal

1 ss pesto = 90 kcal

1 glass whiskey 40 % (40 gram) = 105,2 kcal

1 glass rødvin 12% (120 gram) = 84 kcal

1 ss peanøttsmør (17 gram) = 110, 5 kcal

15 mandler = 93 kcal

4 stk gulrøtter = 93,6 kcal (1 stk = 23,4 kcal)

3 stk Wasa Fiber Knekkebrød = 96,1 kcal

1 stk kinderegg: 112,2 kcal

1 stk Kinder Maxi Sjokolade: 117,2 kcal

7 stk Seigmenn: 108,5 kcal

2 stk konfektbiter = 96 kcal

1 stk Ferrero Rocher = 72 kcal (måtte bare ha den med, for jeg fikk omtrent slag når jeg så hvor mye det er i bare en sånn liten sjokoladeklump!)


Og hvis du lurer på hvor jeg finner ut alt dette med kaloriinnhold og lignende, så er det somebody.no som er mitt verktøy, les mer om det: KLIKK HER!

- Silje Bjørnstad -

Til mamma

Gratulerer med morsdag til den søte mammaen min.Mammaen min er like glad i skoshopping som meg, og vi er begge veldig avhengige av solbriller.


Disse to bildene er fra en helt sinnsyk flott USA-ferie sammen med mamma, pappa og brutter for to år siden. Det er den beste familieferien jeg har opplevd. Jeg har verdens snilleste og mest forståelsesfulle foreldre, og i dag er det mamma som skal hedres så jeg sier det igjen:

GRATULERER MED MORSDAG!

- Silje Bjørnstad -

Neste uke..

.. har jeg eksamen! Jadda, neste fredag skal vi testes ut i farmakologi, generell sykdomslære, hjerte-karsykdommer, lungesykdommer, nyresykdommer, mage/tarmsykdommer, sykdommer i lever/galle/pankreas, blodsykdommer og mikrobiologi! "Lykke til-ønskninger" mottas med stor glede.

Men etter at eksamen er tatt er det rett til Spanias hovedstad!!

Jeg og 12 (hvis jeg ikke har telt feil) andre jenter fra klassen skal nemlig til Madrid. Vi er en diger gjeng som skal dit samtidig. Vi har litt ulike tog/fly-tider og alle bor ikke på samme hotell, men regner med vi skal klare å finne hverandre for å spise middag sammen og sånn i hvertfall! :D I tillegg så har vi på denne tiden neste helg fått stipend, noe som passer perfekt, for jeg tror det kan bli litt shopping i Madrid....  :D

Men nu skal jeg og Eirin ut i det nydelige og varme været for å loke oss rundt i sentrum for litt joggesko-shopping og klippetime. Så det så.

Ha en god lørdag!


Ja det er sol ute og ja da er det obligatorisk med solbriller <3

 

- Silje Bjørnstad -

Du ba jo om det..

Kjære Håvard. Greit nok at jeg og Sander har en pågående bloggkrig, men når du sender meg private meldinger på Facebook-innboksen der du trygler meg om å skrive en melding med manus regissert av deg på veggen din "som unnskyldning", da har du dreti deg ut.

Jeg har en blogg, og jeg er ikke redd for å bruke den.Denne meldingen fikk jeg nemlig av "den regjerende stormakta her på huset" ifølge han selv. Kan tro jeg lo når jeg så den!! :D Tipper det er en del som mista respekten for "Mister kulest og tøffest på hele hotellet" nå ja.

Dette er vel nok et bevis på at det mannlige kjønn har det i kjeften, men ettehvert vil gå til fysiske angrep når de ikke lenger har noe klokt å si. For det er der de taper, en diskusjon eller "en ord-krig" med Silje Bjørnstad er tapt allerede før man starter.

Så nå venter vel gasskamre og napalm neste gang jeg går ut av leiligheten min her på hotellet.

 

- Silje Bjørnstad -

Jeg lever i konstant frykt.

Det koster å være blogger. Det har jeg virkelig fått erfare etter gårsdagens innlegg om min største fan, nemlig Sander. For jeg har skjønt at han er ivrig på å ta hevn, så nå har han startet en egen trio-allianse bestående av han selv, "uskyldige" medkompanjong Håvard, og ikke minst den badeglade naboen min.

For da jeg kom hjem etter skolen i dag får jeg plutselig en lapp under døra:


Skeptisk..."Hei Silje. På balkongen, ut fra rommet ditt ligger det en gave. Denne er til deg og skal symbolisere hvor mye jeg satt pris på ditt forrige blogginnlegg."

Jeg kjente jeg ble svært mistenksom med en gang, men jeg gikk da forsiktig ut på balkongen min, og der ser jeg en hatt liggende på balkongbordet, mens lille Sander satt oppå "taket" mitt klar med en bøtte fylt med vann. Hvor dum tror du jeg er a? Og tror du jeg er blind?!?


Oppå de "bjelkene" der satt Sander, godtroende om at jeg ikke ville se han..."

"Faæn i hælvette!" (på nordnorsk selvfølgelig) var det eneste den lille tassen skreik når han skjønte at idéen hans virkelig ikke fungerte. Men han har da altså gått inn til naboen min, klatret opp og lurt seg oppå taket mitt!! Hallo?!? Hvor syk i hodet er det mulig å bli..

Og apropo naboen min, dette er nemlig fyren som klarte å lage vannlekkasje i hele gangen her forrige søndag. Fordi han hadde vært  på byen og da han hadde kommet hjem sånn ved 5-tida fant han ut at han visstnok skulle ta et bad. Dermed hadde han begynt å tappe i badekaret, men rett etterpå hadde han gått og lagt seg og sovnet i senga si. Dette var jo alt annet enn lurt, fordi på søndagsmorgenen våknet han opp med fire sinte hotellansatte som kjefta ned han på spansk, på grunn av at han hadde klart å lage svømmebasseng i sin egen leilighet samt i gangen vår og til noen andre naboer. Jeg priser meg dødsheldig fordi vannet valgte å strømme den andre veien istedet for inn til meg. Må si jeg lurte på hva som hadde skjedd når jeg gikk ut fra rommet mitt på søndag og så det lå tonnevis med håndkler ved dørsprekkene til alle på høyre side her. Ikke vet jeg hvor mye som ble ødelagt, men det stod en sånn gul varsels-lignende greie utenfor døra hans et par dager etterpå hvertfall. He he.

Så nå lever jeg i konstant frykt for at det skal sitte gærne nordlendinger oppå balkongtaket mitt, eller at de skal luske rundt hvert hjørne klar for å voldta meg med practial jokes, og i tillegg frykter jeg drukningsdøden hver søndag natt mellom 05.00 og 08.00 fordi jeg har en nabo som er keen på nattbad, men som går og legger seg i stedet mens vannet får renne.


Det her er da Sander og Håvard som nå utgjør den mest truende nordnorske duoen jeg har møtt..

 

Mamma, jeg er redd.

Pappa, kom å redd meg!

- Silje Bjørnstad -

Red Curry Kyllinggryte

I går lagde jeg meg kyllinggryte med kokosmelk og red curry-pose fra Santa Maria.I tillegg hadde jeg oppi vannkastanjer og minimais, jeg ELSKER disse to ingrediensene, både i wok og gryteretter. Men du bestemmer selvfølgelig selv hva slags grønnsaker du vil ha oppi. :)

Jeg synes det smaker best med kylling i sånne gryter med thailandsk eller indisk smak, men det er jo fullt mulig å bruke biff av storfe, lam eller svinekjøtt også.Stek kyllingen i stekepanne før du blander ut krydder og kokosmelk i en gryte og tilsetter kjøttet. Avhengig av grønnsaker så kan du steke eller koke de før du tilsetter de i gryta, men siden jeg bare hadde vannkastanjer og minimais denne gangen tok jeg det direkte oppi sammen med det andre. La alt varmes opp og putre i cirka 10 minutter. Server med salat og/eller kokt ris.

Husk en stor vannflaske ved siden av dette måltidet, dette kan være sterkt for ganen, men selvfølgelig også superdigg;)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Sander: min aller største fan.

Dette er et blogginnlegg om Sander Markussen (eller Màrcusean som han så fint kaller seg på Facebook) som kommer fra Kvæfjord i Troms. Sander er født 05.november 1988 og ifølge skattelistene 2010 tjente han usle 43,996 kroner i 2009, og NULL i formue. Men vi ler ikke av deg for det altså.

Det har tatt en stund før jeg har forstått det, men jeg har innsett det nå: Sander er min største fan! Herregud at jeg ikke har funnet ut det før nå. (Sander er forresten en av de andre studentene som går på Atlantis her i Spania.)

Bare les her:

Fordi, blant annet så har jeg alltid sittet fremst på forelesninger og har aldri vært redd for å åpne kjeften min og å svare på spørsmål eller spørre foreleseren om noe. I hele fjor satt Sander helt lengst til venstre i klasserommet og gjerne 2-3 rader lenger bak. Han var vel heller aldri den som hadde mest munndiarè i timene. MEN, nå i år da skulle han plutselig sitte helt fremst, gjerne ved pulten ved siden av meg, og tror du ikke jaggu 22-åringen kan prate og da gitt? Joda, nå skulle han liksom være tøff og både sitte fremme OG leke nerd når læreren stilte spørsmål. Akkurat som meg. Og det er vel for eksempel liten tvil om hvem som ble gullungen til Yngvar, eller hva Sander?

Et annet klassisk eksempel må jo være den plutselige iveren etter å skaffe seg en blogg. For Sander har innrømmet at han leser bloggen min, ja, han sa tilogmed  flere positive ting når bloggen min ble nevnt i en samtale for litt siden. Og gjett EEEEN gang på hvem som har skaffet seg blogg nå og skal bli en ivrig blogger akkurat som meg? Jo, det er selvfølgelig Sander. Velkommen i klubben skal du være.

Men det hjelper lite å ha en blogg om du ikke er en god blogger. Og en god blogger går hele tiden rundt og tenker "Oi, det må jeg blogge om" eller "Dette er nødt til å bli en blogg." Det er omtrent det samme som å være journalist, da lager man saker ut av den minste ting hele tiden. Men også Sander har forstått hvordan dette skal gjøres. Akkurat som meg. Fordi grunnen til dette innlegget om guttetassen Sander handler nettopp om det med å tenke ut hva som kan bli en blogg. For i kveld har han nemlig terrorisert meg med intense bankelyder på døra mi og usaklige lapper som ligger utenfor. Når jeg omsider åpnet døra var det jo ingen der. "Ha ha, så morsomt lissom". Men til slutt tok jeg guttungen på fersken og da stod han jaggu med mobilkamera mens han mumla noe om at dette måtte på bloggen sin! Jeg hadde forøvrig akkurat kommet ut av dusjen med handkleturban-sveis og pysj og var lite keen på å bli noe bloggmateriale for hans sin blogg. Derfor skrek jeg: NÅ ER DET KRIG!

Og den krigen har begynt nå kjære Sander, for hva gjorde jeg? Jo, jeg lagde nettopp et blogginnlegg om dette! Jeg er spent på ditt comeback. For du kommer vel til å skrive en blogg om dette her  siden jeg, ditt største forbilde, gjør det ikke sant?

- Silje Bjørnstad -

Girl about boys `n girls

Jeg satt og så igjennom gamle blogg-innlegg her om dagen, og jeg var jo faktisk like god og morsom til å skrive for 3 år siden når jeg begynte å blogge. (I dag er det den store selvskryt-dagen, så er bare å henge seg på). Uansett da, så fant jeg blant annet dette innlegget som jeg synes er like gjeldende i dag, hentet fra arkivet: Mars 2008. Jeg studerte jo medier og kommunikasjon på Høgskolen den gang, og det var vel særlig i denne perioden at jeg begynte å kjenne  at kommunikasjon var fantastisk interessant OG komplisert.

Og siden jeg tror det er en del som ikke leste bloggen min for 3 år siden så kommer en reprise her, i uredigert versjon:

 

GIRL ABOUT BOYS `N GIRLS:

Klikk her for å se det innlegget fra 2008.

Ofte snakkes det om at jenter og gutter har ulike oppfatninger om hva som egentlig sies, menes og ikke minst hvordan det bør forstås i diverse situasjoner og tilfeldigheter. Og det er ikke så rart fordi vi er jo ikke like og vi har forskjellige tolkninger, meninger og tanker om ditt og datt. 
Derfor har jeg nå prøvd meg på en liste bestående av 10 punkter som jeg i hvert fall tror er ganske felles for de fleste jentenes oppfatning om enkelte omstendigheter. 

1, Om du spør om det er noe galt og vi svarer nei samtidig mens vi ser en annen vei, så er det ofte noe allikevel. Vi vil bare at dere skal grave litt dypere og virkelig late som dere bryr dere. Så ikke gi opp på det første "Nei-et".

2, Selv om vi har vondt i magen trenger ikke det automatisk å bety at det vi har mensen. 

3, Om vi spør om vi ser feite ut i et antrekk så må du for all del ikke studere oss opp og ned i flere sekunder før du svarer. Og bare for at det ikke skal bli noen misforståelser, svaret er alltid, ALLTID nei.

4, Dere trenger ikke å skjemmes over å kjøpe manneblad med saftige historier, blonde babes og personlige penis-spørsmål. Så ikke lat som det er kompisen din som har lagt igjen den nyeste utgaven av MANN på stuebordet når vi kommer over på besøk. Vi synes også det er morsomt å lese erotiske noveller, saftige historier, grove vitser og latterlige flauser. Og min personlige mening: Hurra for FHM! 

5, Om vi svarer "Nei, det kan du få bestemme" eller "Det er det samme for meg" så er ikke det fordi vi har dårlig vurderingsevne eller ikke vet hva vi vil, men det kan faktisk være tilfelle at avgjørelsen virkelig ikke har noen påvirkning eller betydning for oss. Så i slike lignende situasjoner gjør det lett for deg selv ved enkelt og greit la vær med å komme med flere forslag. 

6, Vi er nødvendigvis ikke på slanker`n selv om vi foretrekker en salat i stedet for pizza. Én ting er at det faktisk smaker bedre, men alle vet jo at det å spise sunt er noe som bidrar til bedre helse og generelt et lengre liv. 

7, Det er ikke nødvendig å stille opp i dress, ta oss med ut på kino og spandere middag på en fancy restaurant for å gjøre inntrykk. De fleste jenter synes det er mer stas at dere inviterer oss hjem på en god film der du selv kan imponere med hjemmelaget mat. (Større sjans for bedre dessert er det jo også...)

8, Vi tenker like ofte på sex som dere gutta, og vi fantaserer også om heite filmstjerner, den uskyldige jobbkollegaen og den deilige medstudenten. Det er bare at vi ikke alltid snakker like høyt om det som dere gutter. 

9, Believe it or not; Forspill kan være overvurdert, ofte tar det ikke lengre tid til å få oss like kåte og klare som  dere. 

10, Og for dere gutta som tror at jenter ikke kommer med tvilsomme lyder og lukter, hah, tro om igjen! Fakta er at vi er også menneskelige og driter og fiser like mye som dere. 

Vel, uansett om det var til hjelp eller ikke, så er det bare å innse at vi jenter kanskje kan virke litt som noen kompliserte vesen som ikke alltid er like forståelige og imøtekommende. Men tro meg, mange av dere gutta er faen ikke alltid like lette å forstå dere heller! ☺

 

 

 

Det innlegget har jeg helt sikkert skrevet etter en misforståelse eller krangel med en eller annen gutt, ikke husker jeg. Men siden jeg pøser på med gamle innlegg kan jeg jo også pøse på med noen bilder fra 2008. Det er faktisk tre år siden, absurd å tenke på egentlig. Men i 2008 bodde jeg i Oslo sammen med ei venninne på Grünerløkka. Og i 2008 var jeg fortsatt like avhengig av mobilen og å sende meldinger som jeg er i dag. Jeg hatet også å bli tatt bilder av den gangen, noe jeg alltid har gjort og fortsatt gjør:Og jeg var også like glad i å sove den gang slik som jeg er nå. Søvn er viktig!

Jeg savner den stolen der. Min fantastiske svarte kingsize "Joey-stol" som jeg kaller den.


Her har vi besøk av Amund, en kompis jeg ble kjent med gjennom venninna mi som jeg bodde med. :)

Og jeg var like glad i mac´n min som jeg er i dag.
- Silje Bjørnstad -

Fiskeboller er digg!

Jeg liker jo ikke fisk, men fiskeboller er ironisk nok faktisk noe av det beste jeg vet. Så det var med stor glede å spise middag sammen med to herlige venninner når VESTERÅLENS FISKEBOLLER fra Norge var hovedingrediens i går.


Fiskebollene ble kjøpt på norsk/svensk-butikken her i Fuengirola. Toro Hvit Saus er også derfra.
Poteter og gulrøtter er et must når man skal spise fiskeboller i hvit saus.


Og erter! (Synes jeg og Eirin hvertfall ;) )


To helt fantastiske og nydelige personer: Eirin og Kristine.


Vet dere, det her smakte så sinnsykt godt at dere aner ikke. Ekte norsk husmannskost etter noen uker i Spania var bare helt nødvendig og så herlig. Jeg rulla ned trappa etterpå når jeg skulle gå hjem til første etasje.

- Silje Bjørnstad -

Onsdag

Tre dager skole unnagjort, to gjenstår før det er helg og deretter 1 uke eksamenslesing. Jeg har nemlig eksamen fredag 18.februar, men samme ettermiddag åker vi til Madrid!

I dag har jeg kanskje spist den beste middagen hittil i Spania, nemlig FISKEBOLLER I HVIT SAUS!!! Skal lage et innlegg om det i morgen. :)

Ellers så var jeg og Eirin ute på "topptur" etter skolen i dag, og da møtte vi blant annet på dette nydelige føllet:


Ellers lekte jeg turist på toppen av åsen her med utsikt over Fuengirola.- Silje Bjørnstad -

Stem på pappa.

Jeg har fått i oppdrag å markedsføre sivilingeniør Kent Bjørnstad (tilfeldigvis min pappa) i sosiale medier når det gjelder medlemmer til Sparebanken Hedmarks representantskap, bankens øverste organ. Så nå håper jeg på å mobilsere alle oppegående Hedmarks/Glåmdalens-sokninger til å stemme på en god kandidat til representantskapet! Det er mulighet for å stemme i perioden 7. - 14.februar, så ingen grunn til å vente!

 

KENT OLAV BJØRNSTAD
Født: 16.06.1958
Yrke: Marked- og salgsdirektør

(Pappa er veldig flink med tall og regnskap, og han er også kasserer i Åsnes Jakt og FiskeForening.)

 

Alle som avgir stemme ved valget må være kunder i banken, og oppfylle disse kravene:

 • bo eller ha sitt virke i Hedmark
 • ha innskudd i banken på minst 500 kroner, og ha hatt det i de siste seks månedene
 • må være myndig
 • upersonlige innskytere må ha sete i Hedmark.

Bare myndig person har rett til å stemme - på egne eller andres vegne. Ingen kan avgi mer enn to stemmer, én på grunnlag av eget innskudd og én som representant for annen innskyter.

LES MER OG AVGI DIN STEMME: KLIKK HER! www.sparebankenhedmark.no

 

Representantskapets viktigste oppgaver

 • se til at banken virker etter sitt formål og i samsvar med lover og vedtekter
 • fastsette bankens årsregnskap
 • velge medlemmer og varamedlemmer til styre og kontrollkomite
 • beslutte endringer i bankens vedtekter
  Så stem på Kent Bjørnstad aka Pappa. :)

  Pappaen min er god til å snakke for seg fordi han tør å si hva han mener ved å åpne kjeften og bruke kroppsspråk.


  Pappaen min er snill og sprek fordi han blir med på tur ut i skogen med meg og Sara.


  Pappaen min har bra musikksmak siden han blant annet liker The Beatles.


  Pappaen min er alltid konsentrert i det han gjør og gir seg ikke før han når målet sitt.


  Pappaen min er ikke redd for utfordringer og bærer på mye kunnskap.

  - Silje Bjørnstad -

  (Copyright bilder: Silje Bjørnstad)

 

 

Zumba!

Jeg har fått totalt dilla på treningsformen Zumba. Det har jo vært i vinden en stund nå, men jeg hadde min første prøvetime her i Spania i januar, og nå har jeg altså blitt hekta.

Hva er Zumba?

Zumba er en effektiv treningsform med lettlærte trinn som baserer seg på rytme i musikken. Timen er inspirert av latinsk dans og musikk. Refrenget i en sang har kanskje en type bevegelser, mens verset har en annen. Dermed slipper du å konsentrere deg med å telle eller å huske på alle trinn fordi man bygger liksom ikke opp "en serie" som man skal følge, slik som i for eksempel aerobic. Det er bare å slippe seg løs med både skikkelig rumpe-risting, sexy magebevegelser og selvfølgelig frekke hoftevridninger.

 
 • Hva trenes: Utholdenhet, koordinasjon, kjernemuskulatur i mage og rygg og bevegelighet i rygg og hofte.
 • Spesielle belastninger:Leggmuskulatur og ankelledd.
 • Fysiske krav: Ingen spesielle. Man kan styre alt helt selv og bevege seg så enkelt som bare å gå.
 • Nivå: Du trenger ingen forkunnskaper. Passer for alle.
 • Progresjon: Utrente vil raskt merke bedre kondisjon ved å trene zumba et par ganger i uken over tid.

 

Dette er noe ALLE virkelig burde prøve, enten om de er 15 eller 50, hunkjønn eller hankjønn. Shake it!

- Silje Bjørnstad -

 

Interessert i kosthold? Rabattkode til mine lesere fra SomeBody.no

Jeg har vært så heldig å få rabatt-koder fra Kristina Steinset som jobber som ernæringsfysiolog og som blant annet er ansatt i SomeBody.no. Hun har også egen blogg som du kan sjekke ut her: www.nutristina.blogg.no

SomeBody.no er et kostholdsprogram som forteller deg om næringsinnholdet i matvarene. (Kalorier, hvor mye gram fett, proteiner, karbohydrater osv). Slik blir du i stand til å sammenligne og få en forståelse for dine valg og hvor eventuelle "skjulte kalorier" kommer fra, Ved å rangere matvarer ser du enkelt hva som er lurest å velge. Ved hjelp av en måltidskalkulator kan du registere hva du spiser for å se hvor mye du får i deg i forhold til hva som anbefales. Du legger inn mål på hvor høy du er og hvor mye du veier, og slik ser du din BMI og ditt kaloribehov per dag. Du legger også inn eventuelle aktiviteter (trening, shopping, fotball, gåtur osv) for å se hvor mye du forbrenner i de ulike aktivitetene. Matvarebasen i SomeBody.no inneholder hele 12,000 matvarer så her finner du det meste!
Hentet fra SomeBody.no:
SomeBody baserer rådene sine på Helsedirektoratets anbefalinger og ønsker å bidra til at liten og stor får et kosthold i tråd med disse. Ved hjelp av vår kalkulator, rangerings-funksjon, funksjon for å sammenligne matvarer, sjekke næringsinnhold og en egen sukkerkalkulator, gir vi konkrete aha-opplevelser som gjør det mye enklere å velge.SomeBody har egne sider om barn og kosthold, rettet mot småbarnsforeldre, barnehager og andre som jobber med barn. Barna er avhengig av at de voksne gir dem gode vaner fra de er små. Barnesidene har en unik sukkerkalkulator som viser hvor mye sukker barnet får i seg. Her er det duket for en rekke aha-opplevelser!

SomeBody ønsker å avlive myten om at kosthold er vanskelig: 
Kosthold er enkelt, du trenger bare litt kunnskap !

Klikk her for en demonstrasjon fra SomeBody.no!

Dette er noe jeg sterkt kan anbefale for de som ønsker et supert oppslagsverk enten det du ønsker å ha oversikt på hva man får i seg, hva slags næringsstoffer man får i seg fra hvilke matvarer, hvor man bør kutte kalorier om man ønsker å gå ned i vekt og mye mer!  Både jeg og Kristina bruker det for eksempel mye når vi selv skriver kostholdsrelaterte blogg-innlegg og lignende.

Jeg har fått følgende tilbud fra Kristina:

Ordinær pris for medlemskap koster 175 kroner per måned. (6 mnd 1050 kroner)
Ved rabattkode får du medlemskap som koster kun 125 kroner per måned. (6 mnd 750 kroner)

Medlemskapet har 6 måneders bindingstid.

Er du interessert kan du sende meg en mail på silje1987@hotmail.com. Eller legge igjen en kommentar med navn og mailadresse, eller om du er Atlantis-student så kan du jo bare komme bort til meg om du er interessert, eventuelt vil ha mer informasjon.

- Silje Bjørnstad -

(Innlegget er i samarbeid med Somebody.no og Kristina Steinset)

Spiser du for mye salt?

For mye salt kan øke blodtrykket som igjen kan gi problemer for hjertet og blodomløpet i kroppen (hjerte&kar-sykdommer). Dagsinntaket for et voksent menneske bør ikke overskride 5-6 gram, men i gjennomsnitt i følge Helsedirektoratet spiser Ola Nordmann minst 10 gram salt om dagen, altså mer enn det dobbelte! Et voksent menneske har ikke behov for mer enn 1 til 2 gram per dag, og unge voksne og barn enda mindre.
Problemet er at mesteparten av saltet du får i deg, ser man ikke fordi det kommer fra "skjulte saltbomber" som for eksempel smør, ost, hermetikk, halvfabrikater osv. Brød man kjøper i butikken kan ofte inneholde tre ganger så mye salt enn det du baker selv.

 

Noen av de verste saltbombene:

* Brød, ost og pizza.

* Panert, fritert eller røkt fisk eller kjøtt.

* Fiskeprodukter i olje (sardiner, tunfisk med mer).

* Bacon, skinke, pølser og farseprodukter.

* Blandingskrydder, ketchup og majones.

* Hermetisert frukt og en del juicer.

* Forskjellige sauser og dressinger

 

Flere konkrete eksempler:

* Fårikål med poteter, Fjordland; 5 gram salt per porsjon.

* Lys lapskaus, Fjordland: 4,5 gram per porsjon.

* Kokt laks med urtesaus: 3,5 gram per porsjon.

* Kremet blomkålsuppe, Toro: 2,5 gram salt per porsjon.

* Pizza Grandiosa, Stabburet: 7 gram salt.

* Grovbrød Molino Bakery (halvstekt): 1, 3 gram salt per 100 gram.

* Ritzkjeks: 1,75 gram salt per 100 gram.

* Meiereismør: 1,5 gram salt per 100 gram.

* French Fries: 3,8 gram salt per 100 gram.

* Kims potetschips: 1,4 gram salt per 1

 


(Visste du at EN TREDJEDEL av denne tacokrydderposen er SALT?)

Du skal ha i deg noe salt, og i noen situasjoner bør du være ekstra påpasselig:

* Du har for lavt blodtrykk.

* Du oppholder deg i sterk varme og svetter mye.

* Du får kraftig diaré.

Salt binder nemlig vannet i kroppen og mister du mye væske reduseres blodvolumet som kan bli en kritisk og farlig tilstand. Så husk å ikke bli helt panisk å unngå alt, men velg bort noe, særlig kanskje middager og bakevarer du kan lage selv slik at saltinntaket ikke vil påvirke kroppen i en negativ retning med eventuelle plager med høyt blodtrykk og sykdommer..? Du har bare en kropp, og den skal du ha resten av ditt liv så det lønner seg å ta godt vare på den.

 

- Silje Bjørnstad -

(Alle bilder er hentet fra Google)

 

 

Min skolevei: En 10-minutters catwalk

Jeg begynner på skolen klokka ni, og rusler "hjemmefra" ved 8.30-tiden. Det tar cirka 10 minutter å gå dit. Fortauet går parallellt med en hovedvei og denne hovedveien krysser jeg både en og to ganger.

Når jeg går til skolen er det mange andre som er oppe også, naturlig nok. Klokka er jo tross alt halv ni - ni på en hverdag. Men uansett, det som plager meg hver j.... gang jeg skal gå til skolen, enten jeg går alene eller sammen med noen, er alle gutta boys som bare GLANER ned deg når de enten går forbi eller kjører forbi. For det er ikke måte på hvordan spanjolene skal hoie og skrike og tute når de ser ei skandinavisk jente. Det er liksom ikke bare litt øyekontakt når man passerer hverandre. Åneida. Sjåførene og mannlige medpassasjerer ruller ned vinduet, setter på dunk-dunk-musikk, stikker det stygge hodet sitt ut av vinduet mens de vinker og hoier "AI-AI-AI" samtidig som de plystrer, løfter øyenbrynene og gliser bredere enn en tretten år gammel gutt som får se topløse damer flashe pupper på stranda for første gang. Og det er jo ikke bare på vei til skolen dette skjer. Bare man skal på butikken og krysse veien er det "tut-tut" og hode-vridninger som er viktigere enn å faktisk se på veien og se hvor man kjører. Jeg er sikker på at de spanske mennene er på topp når det gjelder kink og nakkelåsninger..

Men altså, hva tror de egentlig? At vi skal bli sjarmert? At vi skal stoppe opp og flørte heftig tilbake med rompe-shaking og "kom-å-ta-meg-blikk"?!
Jeg blir så provosert. Det er bare helt latterlig. Man føler seg jo som en utstillingsdukke som går bortover en catwalk-podie med bare mannlige tilskuere som kler av deg med øynene. Det verste er når man skal krysse veien og bilen som stopper inneholder nettopp en sånn respektløs, slaskete gris som ikke har fått seg no på sikkert tjue år. For det er ikke bare de "unge, kule" rånerne som ikke klarer å oppføre seg. Neida, til og med de på femti pluss vrir hodet sitt omtrent 180 grader når de ser noe med langt hår og pupper. Og jeg har jo ikke pupper en gang så dermed er det langt hår som er minstekravet for å få de til å reagere så tåpelig som de gjør.

Konklusjon: Jeg får vel klippe meg. Og gutta i Norge er best.
Hmmm, mulig jeg må vurdere den konklusjonen litt.... Jeg har en kjæreste som sier at han håper jeg ikke skal klippe meg kort, jeg skjønner hvorfor nå... I tillegg så er jeg jo helt sløv i blikket på det bildet her.. Ser faktisk ut som jeg sjeler også. Herlig.

- Silje Bjørnstad -

"Det hjelper ikke å tøye"

Hvem har vel ikke hørt "Du må tøye ut! Eller så blir du så stiv og støl at du ikke klarer å gå i morgen!"

I forbindelse med en forelesning om muskler og skjelettet på skolen her i fjor høst så hadde vi en veldig flink foreleser som heter John Magne Kalhovde. Og i en av timene så nevnte han: "Det hjelper ikke å tøye for å unngå stivhet og støle muskler". Denne setningen brant seg fast hos meg, så da jeg jobba hos Side2 i desember tok jeg kontakt med John Magne for å høre om han var interessert i å lage en artikkel om dette temaet samt utdype og forklare hva han mente med dette.


(Copyright: Nettavisen/Side2)


(Privat)

Blant annet så sier han følgende:

John Magne sier at stølhet oppstår når vi utsetter musklene for uvante belastninger, og at stølhet skyldes mikroskader i muskelcellene.

- Ved slike skader lekker det forskjellige stoffer ut av cellene som påvirker nervecelle i lokalområdet, dette opplever vi som smerte. Etter noen få treningsøkter så vil muskelen tilpasse seg, og skadeomfang som påføres muskelen ved hver treningsøkt reduseres betydelig, forklarer han til Side2.

- Dermed oppstår stølhet ikke like lett ved samme påkjenning. Bruker vi muskelen på en annen og uvant måte, eller har en periode uten trening, vil imidlertid stølhet komme tilbake sier han.

Hva kan man gjøre for å unngå stølhet etter en treningsøkt?

- Det er en god regel å starte og avslutte alle økter med rolig aktivitet som stimulerer blodsirkulasjonen, forteller John Magne.

Han sier at du ikke trenger å kutte ut treningen selv om du er støl, men det er likevel viktig å ta det rolig.

- Det går fint an å trene selv om man er støl, men vær forsiktig med å utsette muskulaturen som er støl for tung belastning. Er du støl i bein muskulaturen er sykling eller svømming en mer skånsom belastning enn løping. Uttøyning kan faktisk forverre situasjonen fordi du strekker på en muskel som allerede er skadet, unngå derfor overdrevet grad av tøyning etter intensive styrkeøkter.

John Magnes beste råd for å unngå stive og støle muskler er å forebygge med regelmessig og variert trening.

Les hele artikkelen her: - Hjelper ikke å tøye

Jeg gjorde forresten en annen sak med John Magne også, den handler om hvordan du bør legge opp treningen, intensitet og hvordan du når målet ditt.
Les hele artikkelen her: Er du en jo-jo-mosjonist?


Så til alle gymlærere, personlige trenere, ivrige og ikke-ivrige mosjonister som tror de er dårlig trent fordi de er stiv og støl dagen etter en treningsøkt: det trenger ikke å bety at du har dårlig kondis eller er i dårlig form, men du har utsatt en muskelgruppe får uvante bevegelser og belastninger.

- Silje Bjørnstad -

Hvilken frokostblanding?

En porsjon frokostblanding til frokost kan være en god start på dagen, men selv om det er mange frokostblandinger som virker sunne er det lett å bli lurt.  Folk flest tror automatisk at frokostblandingen er sunn og at det inneholder lite kalorier fordi det på pakningen kan for eksempel stå: 1 porsjon (a 30 gram) = 117 kcal. Dette er jo i og for seg et lavt kalorinivå, men jeg tviler på at det er mange som faktisk spiser en porsjon på 30 gram, da er det ikke mye som skal oppi frokost-skåla. Man får jo også kalorier fra melka/yoghurt (eller lignende), og det dummeste man gjør er jo å strø noen skjeer sukker på frokosblandingen. Derfor er mange av disse beregninge feilaktig fordi det rett og slett blir for lite mat. Jeg vet at jeg selv tar oppi rundt 60-80 gram når jeg spiser frokostblanding. I tillegg så inneholder mange frokostblandinger, inkludert bestselgere, mye sukkerarter og lite kostfiber, flere av de sammenlignes med å spise en dessert! På grunn av det høye sukkernivået blir man igjen raskt sulten og dermed er det fort gjort å spise mer enn det man kanskje hadde gjort om du hadde valgt en annen type frokostblanding.

Eksempel:

1 porsjon Honni-Korn (60 g) med melk (1,5 dl) = 1 porsjon sjokoladepudding (130 g) med vaniljesaus (0,7 dl) = 20 g sukker.

Det er altså like mye sukker i en skål med Honni-Korn med melk, som i en skål med sjokoladepudding og vaniljesaus.

Frokostblandinger er blant de verste når det gjelder å mislede og "lure" forbrukerne. Enkelte bestselgere inneholder sukker tilsvarende 10 sukkerbiter per 100 gram! Og på flere frokostblandinger bruker man navn og bilde slik at man tror man blir slank av å spise produktet selv om sukker-nivået er skyhøyt og at 1 porsjon tilsvarer en neve med frokostblanding.

 

SLIK VURDERER DU FROKOSTBLANDINGER:

Hvor mye fiber?
Over 10 g fiber/100 g = Veldig bra
7-10 g fiber/100 g = Bra/Godkjent
Under 7 g fiber/100 g = Ikke bra


Hvor mye sukker?
Under 15 g sukker/100 g = Veldig bra
15-22 g sukker/100g = Bra/Godkjent
Over 25 g sukker/100g = Ikke bra

Hvor mye fett?
Under 7 g fett/100 g = bra

Når jeg har sett litt på tester av frokostblandinger og sånn som har blitt gjort har følgende blitt rangert som de sunneste/beste valgene:
* Axa Go`dag Blåbær
* Quaker Havre Fras
* Axa Go`dag Frukt
* Weetabix Original
* Axa 4korn

De mest usunne/verste valgene:
* Quaker Crüsli Sol frokost
* Kellog`s Honni-Korn
* Nestlé Nesquick Frokostblanding
* Kellog`s Choco Pops Crunchers
*Quaker Crüsli 4 Nøtter
* Weetabix Weetos Sjokolade 
* Corn Flakes
Jeg spiser Kellogg`s All Bran Regular som frokostblanding med skummet melk. Den har en naturlig søtlig smak og metter godt. Frokostblandingen har nok et litt høyt sukkerinnhold enn det som er ønskelig, men i en test fikk den allikevel en femmer på terningen.

Næringsinnhold:

356 kcal per 100 gram
15 gram fiber per 100 gram
22 gram sukker per 100 gram
2 gram fett per 100 gram


(Ja, jeg er trøtt. Men nå skal jeg på trening og areostep! Begynner ikke på skolen før 13.00 i dag, og siden jeg har planer i kveld tar jeg den planlagte treningen nå. Deilig start på dagen! :) )

Husk også at du enkelt kan lage din egen sunne frokostblanding, her kommer et par oppskrifter til inspirasjon:

 

 

Nøttemüsli

500 g havregryn
125 g kli
150 g grovhakkede pistasjenøtter
150 g macadamianøtter, grovhakkede
150 g pecannøtter, grovhakkede
150 g tørkede aprikoser, hakkede

Rrist de ubehandlede nøttene i 7 - 10 minutter i ovnen på 150 grader. Bland så sammen og ha på en lufttett boks.


Hjemmelaget frokostblanding

1 pakke lettkokte små havregryn
1 pakke havrekli eller kruskakli for mer fiber
1 pakke 500gr rosiner
1 pakke solsikkekjærner
1/2 pakke linfrø
1 pakke grovhakkede mandler

Ingrediensene blander du sammen i en stor bolle og oppbevarer i oppbevaringskrukker eller på annet vis- tørt og mørkt i romtemperatur. Blandingen smaker godt blandet med litt kanel og med skummet kulturmelk eller yoghurt naturell.Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Biffsalat alá Silje&Eirin

På lørdag hadde jeg og Eirin "middagsdate" der planen var å lage biffsalat. Og for en deilig og smakfull salat det ble!
Oppskrift 4 porsjoner

500 gram biffkjøtt (Vi brukte kalv entrecote)
1 boks minimais
1 paprika, rød/gul/oransje  (Vi bruke oransje) 
1/2 løk
1 isbergsalat
1/4 agurk
40 gram pinjekjerner
Teriyaki-sausSkjær opp biffen i biter og stek den så den blir gjennomstekt. Avkjøl kjøttet. Skjær opp løk og paprika i strimler og stek dette sammen i en stekepanne til de blir myke. Kutt opp salat og ha i en bolle (eller i en XXXL dyp tallerken som var det eneste vi hadde tilgjengelig), tilsett minimais og agurk. Så tilsetter du stekt paprika og løk og biff. Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne, pass på så de ikke blir brente! Det tar cirka bare 1-2 minutter før pinjekjernene blir gyldne. Dryss dette over salaten.Ved siden av hadde vi oppvarmt Teriyaki-saus som vi bare helte over salaten for litt ekstra smak (ca 1-2 ts), men det smakte like godt uten også. Det beste er nok å marinere selve kjøttet i sausen et par timer og så steke kjøttet, men det hadde vi ikke tid til denne gangen. :) Uansett så var dette en mettende og god salat med masse gode smaker, gleder meg til neste "date"! Ristede pinjekjerner er noe flere burde ha i salaten, det løfter retten skikkelig! Men husk også at disse har inneholder mye kalorier per 100 gram, så 1-2 ss per person holder. 1 spiseskje pinjekjerner er cirka 10 gram og inneholder rundt 55-60 kalorier.  Pinjekjerner er rikt på jern, proteiner, flerumettet fett (sunt) og sink.Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

(Copyright bilder: Silje Bjørnstad)

Finn 1 feil

HINT: Se til høyre i bildet...


Her er et nydelig bilde av en nydelig gjeng fra en nydelig tur for 2 år siden. En jentegjeng fra 7 reiste nemlig til Portugal. Planen var shopping, ut-på-byen, og ikke minst soling. Det siste punktet der var det nok noen som var mer keen på en andre, inkludert meg selv som sitter lengst til høyre i bildet. Resultatet: Ikke brun... men nærmest oransje-lilla hudfarge var gevinsten etter 2 dager intens soling med selvfølgelig sololje over HELE skrotten. Jeg trodde jeg skulle dø av latter da jeg så det bildet her for første gang.

Lekkert ikke sant? Jeg er jo faktisk brunere (eller rødere er kanskje mer korrekt å si) enn Irmelin som sitter som nummer 2 fra venstre. (Hun har forøvrigen nydelig normal brunfarge av naturlige årsaker) "XO XO XO lissom". (Haha) Uansett så har jeg lært fra den gang: Det er ingen skam å smøre seg mer enn èn gang med solkrem/sololje når man soler seg og huden har ikke vondt av litt skygge av og til.

- Silje Bjørnstad -

 

Dette bør du se etter når du handler mat

Innholdsfortegnelser bak på matvarer gir nyttig næringsinformasjon, men det er jo selvfølgelig en fordel å skjønne hva som faktisk som står der og hva ordene betyr. Samtidig så kan du tenke litt over om "surhetsregulerende middel, aroma, fortykningsmiddel" og andre tilsetninger er noe du neppe selv ville ha lagd middag av. Det beste er å velge produkter med færrest slik ordforklaringer.

 

Tips 1) FINN HOVEDINGREDIENSEN
Innholdsstoffene er listet opp slik at den ingrediensen  det finnes mest av kommer først, og så listes de andre ingrediensene i synkende rekkefølge. (Det det er nestmest av kommer som nummer to, osv.) Står for eksempel "sukker" som nummer en er det mest av dette i produktet i forhold til øvrige ingredienser.

Tips 2) NÆRINGSINNHOLD
På en matvare skal det alltid opplyses om energiinnhold: protein, karbohydrat og fett. Mangler noe av dette vitner det som en useriøs produsent. Og husk: At en matvare har mindre fett (for eks 100% fatfree!), er brukt med en "sunn" olje" eller mindre sukker (for eks 40% mindre sukker) betyr ikke nødvendigvis at det automatisk inneholder mindre kalorier.

Tips 3) SKJULTE SALTBOMTER
Når du kjøper ferdigmat, posesupper, ferdigblandet tacokrydder og så videre står det nødvendigvis ikke salt i ingredienslisten. Vanlig salt som de fleste er vant til kalles natriumklorid, men når det er snakk om saltinnholdet i maten er det egentlig natriuminnholdet man er interessert i fordi natrium trekker til seg vann. Og mer vann i kroppen gir høyere blodvolum som gir høyere blodtrykk. Og høyt blodtrykk disponerer for hjertekarsykdommer og så videre. Jeg regner med dere ser tegninga. Det er mange tilsetningsstoffer som inneholder dette som for eksempel natriumkaseniat og mononatriumglutamat. Når natriuminnholdet i en matvare skal beregnes så tas alle kildene med i beregningen, ikke bare "vanlig" bordsalt som natriumklorid. OBS! Vanlig salt kalles ofte "soduim" i ingredienslisten på ulike matvarer. 1 gram sodium er lik 2,5 gram salt.

EKSEMPEL TORO KJØTTKAKESAUS: Smaksforsterker (natriumglutamat)
Tips 4) OMSKRIVNINGER
Vegetabilsk olje: Dette kan bety at matvaren er laget av alt i fra sunn olivenolje til usunn palmeolje. Noen ganger står det laget med "extra virgin olivenolje" eller "sunne planteoljer", men ofte betyr vegetabilsk olje at oljen er av dårlig kvalitet og som inneholder en god del mettet fett som ikke er bra for hjertet.

Tips 5) STYR UNNA TRANSFETT
Transfett finnes naturlig i melk og kjøtt, og jo fetere kjøtt og meieriprodukter = desto mer transfett. I disse produktene forekommer det naturlig og det vil derfor ikke stå i ingredienslisten, men transfett kan også lages kjemisk. Dette finner du blant annet i bakevarer, kjeks, formkaker, frityrstekt mat og pommes frites. I matvarer med veldig lang holdbarhet, som for eksempel "ferske kaker", finner du mest transfett. I ingredienslisten kan det så skrevet som "delvis herdet vegetabilsk fett." Styr unna!!! Dette er veldig usunt og ikke godt for blodårer og hjertet.

Håper dere ble litt klokere! Også skal jeg lage et innlegg med matvarer som inneholder mye "skjult salt" i neste uke. :)

 

- Silje Bjørnstad -


Mine favorittfilmer (noen hvertfall)

Om du skulle trenge noen filmtips eller skal se noen dokumentarer for helga så anbefaler jeg disse fantastiske filmene:


Smala Susie (Svensk "gangsterkomedie")Kopps (Humor - svensk)
Farsan (Humor - svensk)

Fucking Åmål (Herlig klassisker!)
Hangover (Humor - amerikansk)
Max Manus
Kongen av Bastøy
Taken
(SINNSYK bra actiondrama film)Delicatessen (En meget spesiell, men bra fransk film. Handler blant annet om en slakter som ikke er helt som han skal for å si det sånn, "svart komedie".)


Frihetens regn (Amerikans dramafilm som flere ganger er kåret til en av tidenes beste filmer. Den handler om Andys liv i fengsel etter at han er uskyldig dømt for mordet på sin hustru og hennes elsker, og han må tilbringe flere år bak murene)

 

Smaken av hund (Oppsiktsvekkende dokumentar om meieri- og kjøttproduksjonen her i Norge fra 2006. Sterk og hyppig bruk av både visuelle og retoriske virkemidler. Filmen viser blant annet levende kyllinger som dras inn i en plukkemaskin.)

 Fahrenheit 9/11
Bowling for Columbine
Sicko

Fantastiske dokumentarer, som muligens er bittelitt subjektive fremstilt av en amerikaner med en tanke for høy BMI, men ja, jeg er fan av Michael Moore!

God helg!

- Silje Bjørnstad -

 

Digg dipp!!

I dag var jeg med Kristine på "svenske/norske-butikken", og det tok intet mindre enn 3 timer... Hehe, vi måtte bare innom noen butikker på veien, og timene OG pengene gikk unna før vi i det hele tatt kom frem. Men vi kom frem etterhvert og jeg kjøpte blant annet disse 2 dippene jeg aldri har smakt før, og NAAAAAM!! De var bare helt sinnsykt gode, håper jeg finner de i Norge eller Sverige når jeg kommer hjem.


Fresh Island - frisk smak av paprika og hvitløk, og Bearnaise - den sier vel seg sjøl.

De har ikke rømme her i Spania, men på svenskebutikken har de Gräddfil, det funker veldig godt som erstatning for lettrømme til dipp i hvertfall.Så da lagde jeg meg en diger tallerken med gulrot, agurk, paprika og asparges, og grønnsaker og dipp er bare utrolig undervurdert - det er så digg!!! Når man først har begynt er det liksom umulig å slutte.


Og det tok vel ikke mer enn 15 minutter for meg før dette borte. ;)

I samme sleng må jeg bare anbefale denne tomatsausen fra Knorr: Chicken Tonight - Spanish Chicken.

Den er kjempegod og gir veldig mye smak uten at det er for sterkt eller noe. I tillegg så inneholder den lite sukker og salt i forhold til mange andre ferdidlagde pastasaus-varianter. Og kun 42 kalorier per 100 gram er heller ikke ille. Så løp og kjøp og prøv! Passer nydelig til kylling og pasta. (For Spania-mennesker som handler på Eroski så finner dere den øverst i internasjonal-hylla)Enjoy!

(Herregud, det ser jo nesten ut som jeg er naken på det siste bildet der, men jeg er ikke det altså.)

- Silje Bjørnstad -

Ukas helgekos: Sunnere smuldrepai

Smakfull smuldrepai som gir mye god energi fra sunne næringsstoffer:

Oppskrift:
100 g havregryn 
2 dl hakkede nøtter 
50 g margarin 
1 dl cottage cheese (kan sløyfes eller redusere mengde, evnt bytte ut med kesam for mildere smak)
1 ss sukker ev honning ( kan sløyfes)
2-3 epler (kan bruke bær)
kanel

Ha alle ingrediensene til toppingen i en foodprocessor og kjør til det blir finfordelt (som fine brødsmuler).
Eller smuldre med fingrene. Legg frukt eller bær i en smurt ildfast form eller porsjonsformer og dryss over kanel.

Fordel smuldredeigen over.
Stek på midterste rille i varm stekeovn 200 oC i ca 30 min, til overflaten er gyllen og sprø.
Senk temperaturen og sett på nederste rille hvis overflaten blir mørk.
Server med kesam med vanilje, pisket krem av lettere dessertfløte eller litt vaniljesaus.


Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Ja til hvitt kjøtt!

Hvitt kjøtt som kylling og kalkun kan brukes til det meste og det er et naturlig mørt, smakfullt og godt kjøtt. I tillegg så er det magert og sunt og inneholder masse proteiner og sunne fettsyrer.

Ergo: JA TIL HVITT KJØTT!

Her i Spania er er det forresten råbillig med blant annet kyllingkjøtt. Sjekk bare prisen på 550 gram kyllingfilet: 2,91 Euro! Kun 24 kroner liksom!! Hjemme må man jo betale sånn omtrent 50 spenn for 300 gram eller noe?! Det burde man gjøre noe med..I kyllingfilet er det kun 1,1 % fett.

I kalkunfilet er det kun 0,6 % fett.

Fuglefett bidrar ikke til å øke blodets dårlige kolesterolinnhold.


Fordeler med hvitt kjøtt hentet fra Matprat.no:


 • * Er verdens mest spiste kjøttslag
 • * Tillatt i alle kulturer og religioner
 • * Passer sammen med alle andre råvarer og tilbehør
 • * Passer til all verdens krydder og urter
 • * Er det aller magreste kjøttet fra husdyr
 • * Gir den høyeste andel umettede fettsyrer ? blant husdyr
 • * Er den matvaregruppen som øker mest i Norge

Tips til hva du kan bruke kyllingfilet til: Salater, wok, wrap, omelett, kylling med tilbehør som brun ris/villris/quinoa/bulgur/pasta, pizza, bakt kyllingfilet med mozzarella og hvitløk, pai, gryteretter, supper, kyllingspyd på tapasbordet og så videre.

Så her er det bare å spise hvitt kjøtt med god samvittighet! Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Blogg-statistikken og solung.

Ikke vet jeg hva som skjer, men den siste uka har antall lesere fordoblet seg. Det er jo bare stas, men jeg lurer så på hvem som leser bloggen min og hvor dere "fant" adressa til bloggen min? :D Eller er dere alle Facebook-venner som irriterer dere grønne over hver gang jeg oppdaterer statusen min for å reklamere et nytt blogg-innlegg? :p


Det er ikke sikkert dere skjønner så mye, men hvis dere for eksempel ser fra 21.januar og frem til 29.januar så har sidehenvisninger og antall unike lesere ligget stabilt, men fra 30.januar har det egentlig bare steget oppover - noe som jeg tar som et kompliment og jeg vil derfor fortsette med å poste 2-3 innlegg daglig om livet her i Spania, kosthold, oppskrifter og sikkert noen totalt meningsløse innlegg også. :)

Jeg sier som Carolina: Kå anno e de å finna på her i Fuengirola då? (Hu er fra fusa og snakker egentlig veldig rart) Men det er nok en del som ikke vet at jeg har dialekt også, nemlig SOLUNG!! For min egen og andres del så snakker jeg bokmål med folk som ikke er fra Solør, ellers så tar det bare veldig lang tid å forklare hva man sier, det ender som oftest med misforståelser. (Jeg vet at pappa river seg i håret av frustrasjon når han leser dette, han klager så fælt på at jeg "snakker så fint". Nei, vent, det gjør han jo ikke. Pappa har jo ikke noe hår på hodet.)

Så her kommer noen vakre ord dere kan prøve dere på:

 

FISJARSCHPAU = FISKESTANG

HUGUBÆTTN = HODEBUNN

TÆPPATTE DÆRA = LUKK IGJEN DØRA

TÆPPATE GLASET = LUKK IGJEN VINDUET

GÆRGÆTT = KJEMPEGODT

HÆFFÆR = HVORFOR

HÆSSE = HVORDAN

ÅKKE = HVEM

SMÆRFINT = KJEMPEBRA

BÆRFÆTT = BARBEINT

HØINNJ = HORN

VÆRNT = VARMT

SKRÆVA = SPRE BEINA

KLAKA = FRYST

Så når jeg er hjemme sier jeg: "Kan du sjå etter å tæppate dæra, blir så gærfrøsin a gett."

Mens elg-jegerne skryter av fangsten: "Dænna ælj-oksen var jaggu en diger og fin bæta."

Og på matbutikken på Flisa spør de: "Skær du ha bærapåså ell?"

Sjamerende dialekt ikke sant?

Også har jeg fått nytt kort av schjæst`n min i dag. (Sånn, det var dagens fjortisord..) Uansett, det var også  4 flaxlodd (som jeg var 75 spenn på) og 2 extra-kupponger! Ja, jeg liker å spille extra. Det har jeg etter mammaen min.


(Jeg er ingen rosa-blogger så er bare å beklage en usminket og nydusjet Silje Bjørnstad med hårball på hodet og pysj i XL, men jeg har nettopp kommet hjem fra Zumba-time så det frister lite å dresse seg opp og ta på sminke rett før jeg skal ta kvelden.)

Ha en flott kveld! I morgen er det fredag og snart helg! Ukene går så fort her nede, det er forresten strålende sol og VARMT her i Fuengirola om dagen ;)

- Silje Bjørnstad -

(Copyright bilder: Silje Bjørnstad)

 

Dette visste du kanskje ikke.

Nok et mer eller mindre uinteressant blogg-innlegg, men en blogg skal jo også være personlig. Så her kommer 15 mer eller mindre meningsløse punkter om moi:

1) Jeg må alltid ha noe rundt håndleddet fordi jeg synes det er så "skjørt" område og føler meg naken hvis jeg ikke har noe som "beskytter" det tynne huden på dette området. Derfor "klikker" jeg også om noen holder meg fast rundt håndleddet eller lignende. (Bare spør for eksempel Joakim)


(Klokke, hårstrikk, armbånd, alt duger.)

2) Jeg liker ikke fisk eller annen sjømat! Reker, laks, sushi, blåskjell, hummer, krabbe, torsk og så videre er noe kroppen min bare ikke tolererer og jeg får brekninger bare jeg lukter på tran. Den eneste matvaren med ordet FISK i seg jeg liker er FISKeboller. (Men ifølge flere er jo dette ikke i nærheten av fisk....)

3) Da jeg var liten lagde jeg "bøker" av dobbelt-bretta A4-ark og jeg ville enten bli forfatter eller lærer. Da jeg var fjorten skulle jeg derimot bli eiendomsmegler...

4) Jeg hata å leke med barbiedukker da jeg var liten. Jeg reiv av de hodet eller klipte av håret til dukkene, og jeg ville heller leke med småbilene til storebroren min.

5) Jeg har aldri brekt noe eller hatt gips.

6) Jeg HATER å ta blodprøve i armen, men å ta blodprøve i fingeren er null stress. Å ta sprøyter/vaksiner er heller ikke noe problem.

7) Da jeg var elleve var jeg forelska i Leonardo DiCaprio.


(Storsjamørpusen)

8) Jeg blir fryktelig irritert over mennesker som ikke trekker opp etter seg når de har vært på do. Hvorfor kan dette være så himla vanskelig liksom? Og jeg blir kvalm bare av tanken på folk som ikke vasker seg på henda etter et dobesøk.

9) Jeg har aldri likt og liker fortsatt ikke tomat, rømme, yoghurt eller avokado.

10) Jeg har heller aldri likt kebab, men har i mine yngre dager jobbet på "kebab-gatekjøkken". (Jeg holdt ut i et halvt år...)

11) Jeg misliker det sterkt når folk kommer for sent til avtaler.

12) Da jeg var 19 reiste jeg sammen med ei venninne på "Jorda-rundt-reise".  Etter at jeg kom hjem fra denne reisen la jeg om kosthold og livsstil med sunnere matvaner og mindre alkohol.

Kjersti, meg og søte Gemma på nydelige Rarotonga. (En paradis-øy i Stillehavet)

Jada, jeg har også vært full... Og var alltid like sjarmerende beruset som dere ser.

Las Vegas-gjengen! :) SAVN!!!


Vi var på dagstur til Mexico når vi var i San Diego/California. Det endte med hatte-kjøp og Corona-fylla.

13) I dag drikker jeg ikke alkohol i det hele tatt og har vært avhold i mer eller mindre 2,5 år. Les mer om hvorfor i et tidligere blogginnlegg: Klikk her - "Men hvorfor drikker du ikke?

14) Hver eneste morgen når jeg våkner er min første tanke alltid enten "Hvor mye er klokka?" eller "Sove mer."

15) Jeg er livredd døden.

Sånn, det var vel mer eller mindre et veldig selvsentrert blogginnlegg. Men nå kjenner du meg muligens litt mer enn det du gjorde før du begynte å lese dette innlegget.

- Silje Bjørnstad -

 

Hva er egentlig "supermat"?

"Supermat" er enkelt sagt betegnelsen på matvarer som eksperter definerer som spesielt gunstige for helsen. Forskning viser at blant annet noen produkter og matvarer har helt spesielle helseegenskaper.
Disse bør du spise mer av:

Bær
Bønner
Linser
Avokado
Gulrøtter
Kål
Løk/hvitløk
"Superbær"  - Les et tidligere blogginnlegg om dette: Klikk her!
Chili
Druer
Kiwi
Banan
Mango
Gresskar
Tomater
Spinat
Brokkoli
Appelsin
Aprikos
Laks
Kalkun
Havre
Soya
Te
Kanel
Gurkemeie
Nøtter (Uten salt), særlig valnøtter
Kakao/mørk sjokolade (Begrens mengden til 30-45 gram per dag. Dette kan bidra til å øke konsentrasjonen, dempe stress og minske depresjon)

Husk at desto sterkere farge en grønnsak eller en frukt har, desto mer antioksidanter.Ellers så er det et godt tips å unngå mat som er bearbeidet på samlebånd hos ulike fabrikker, ferdigmat/mikromat og mat med tilsetningsstoffer og høyt saltinnhold. (For eksempel så består 1/3 av en pose med tacokrydder SALT!)

Jeg skal skrive et innlegg om hva du bør se etter når du handler som vil bli publisert til helgen:)

- Silje Bjørnstad -

(Alle bilder er hentet fra Google)

Mi casa!

Jeg har jo gått på skole i Spania i tilsammen snart 4 måneder, men jeg har jo egentlig ikke fortalt eller vist så mye om hvordan jeg bor! I tillegg så er det flere som i det siste har spurt meg om studiet og hvordan det er å studere her i Spania, så her kommer en kort intro. :)

Jeg studerer bachelor i ernæring ved Atlantis Medisinske Høgskole. Les mer om studiet: Klikk her!

Studiet kan du ta ved skolen i Oslo (Atlantis holder til på Sjømannskolen), på nett, eller her i Fuengirola i Spania. Studiet her i Spania er delt på to semestre: 3 måneder før jul og 3 måneder etter jul. Altså studentene er her september, oktober og november, og de fleste reiser hjem i desember og tar eksamen på Atlantis/Sjømannskolen i Oslo. Men det er fullt mulig å være igjen her i Spania og ta den her også:) Så begynner 2.semester etter jul, og da er det undervisning i januar, februar og mars. Eksamen holdes i mai, de fleste tar denne i Oslo slik som med den eksamen man har før jul.

Her i Spania har vi undervisning fra 9-14, 4-5 dager i uka. Foreleserne er de samme som de som underviser på Atlantis i Norge så all undervisning og sånn er på norsk. De som har forelesninger synes jeg personlig er kjempedyktige, og dette er personer som har god kunnskap og kliniske eksempler fra virkeligheten. Foreleserne kan for eksempel være leger, ernæringsfysiologer, idrettsfysiolog og så videre. I tillegg så synes jeg studiet er så interessant!! Jeg digger det!

Les mer om Atlantis Medisinske Høgskole på deres hjemmesider: www.amh.no

Om du ønsker å gå på skole her i Spania har skolen en avtale med et leilighetshotell som ligger 10 minutter fra skolen, 10 minutter fra stranda og 5 minutter fra et kjøpesenter med blant annet giga-matbutikk, Zara, H&M osv. Man kan selvfølgelig også finne sitt eget bosted, det er nok billigere, men jeg trives veldig godt på hotellet og synes det var den beste og enkleste løsningen for meg. Og sånn ser det ut hos meg:

 
STUESOVEROMBAD MED BÅDE DUSJ OG BADEKAR.KJØKKENKROK MED KJØLESKAP/MIKROBØLGEOVN/KOKEPLATER/VANNKOKER (Overse rotet på kjøkkenbenken, bildene ble tatt rett etter at jeg hadde laget meg middag)

VEGGDEKORASJON ALÀ SILJE: Renskrevne notater fra 3 uker med forelesninger. (Og jeg har ikke skrevet opp halvparten av det jeg burde en gang...)

UTSIKT FRA BALKONGEN MIN. (Disse bildene ble tatt på ettermiddagen 2.februar 2011. Jeg får morgensola og har sol på balkongen frem til to-tre-tiden, men det går fint ann å legge seg nede på solsengene og sole seg til fire-fem;) )Les mer om Atlantis Medisinske Høgskole i Spania: Klikk her!

Les mer om hotellet Myramar Castle Beach Hotel: Klikk her!

Jeg trives i hvertfall kjempegodt her nede, både med fagene, bosted, forelesningene, studentmiljøet og ikke minst klimaet. ;) Nå om dagen har sola kommet frem igjen og det er så deilig! Er helt absurd å tenke på at det faktisk er februar og vinter hjemme i Norge.

Det er uansett bare å spørre om det er noen som lurer på noe!

- Silje Bjørnstad -

(Copyright bilder: Silje Bjørnstad)

Bedre fordøyelse

En god fordøyelse er viktig for at man skal føle seg frisk og opplagt. I tillegg så har jeg hatt om sykdommer i mage/tarm på forelesninger denne uka, så er nok litt inspirert derfra.
Sykdom eller ubehag i fordøyelsessystemet kan føre til at kroppen ikke får de næringsstoffene den trenger.  Grunnlaget for en sunn tarmflora er å spise fiberrik mat, og mye frukt og grønnsaker. Dette vil motvirke oppvekst av farlige mikrober. Mye sukker og "raske" karbohydrater vil derimot være lett tilgjengelig næring for alle typer bakterier og sopp.

 

Tips for bedre fordøyelse og magetarm-aktivitet

* Riktig mat. Spis regelmessig og sunt. 
* Fysisk aktivitet. Beveger du deg lite kan dette føre til forstoppelse. Fordøyelsen påvirkes også av stress og psykisk tilstand.
* Matintoleranse. Uforklarlige mage- og luftsmerter, treg mage, oppblåshet, diarè, og/eller kramper etter et måltid kan være symptomer på at kroppen din ikke tåler et bestemt stoff som kommer fra mat/drikke. 
* Drikk mye vann.
* Ikke stress med måltidet.
Spis sakte og tygg maten godt. Slik unngår du også å overspise når du egentlig er mett. Kjenn etter med magen om du egentlig orker mer, det tar omkring 20 minutter for hjernen å registrere metthetsfølelse.

 

Mat som er godt for fordøyelsen: svisker, frukt, grønnsaker, limabønner, bokhvetegryn, linfrø havregrøt, mandler, linser og soyabønner, All Bran frokostblanding, Activia yoghurt, Biola.

Prøv også disse fantastisk herlige, hjemmelagde knekkebrødene som er stappa med masse herlig og næringsrik fiber. For oppskrift, se tidligere blogginnlegg: KLIKK HER. De smaker så digg!
Haha, måtte bare stjele et ordspill fra nettet her: EN GOD FORDØYELSE = EN GOD FORNØYELSE.

- Silje Bjørnstad -

Wok n`roll.

Herregud så teit overskrift... Uansett, middagstips med masse gode næringstoffer: Wok med sursøtsaus og cashewnøtter.

Grønnsaker velger du selvfølgelig selv, jeg har en svakhet for babymais, brokkoli, gulrøtter. I tillegg bruker jeg å ha vannkastansjer og paprikastrimler, men det var jeg visst tom for denne gangen. Ellers så finnes det jo ferdige oppkutta fryste grønnsaker som du kan kjøpe på butikken også, hvis du ikke gidder å stå å hakke og kutte selv. Ikke har jeg wok-panne her i Spania heller, men det funka greit med en litt større kjele-variant.

Det kan være lurt å koke grønnsakene litt halvmøre og varme, hvis du bruker ferske grønnsaker, før man har alt oppi kjelen og tilsetter saus. Som kjøtt kan man bruke svinekjøtt/biffstrimler/kyllingstrimler/fisk. Stek kjøttet, og ha alt oppi en større kjele, fres ingrediensene et par minutter før du tilsetter saus og lar alt varmes i cirka 5 minutter. (Har du faktisk en wok-panne steker du selvfølgelig kjøttet i denne og deretter tilsetter grønnsakene og saus)Jeg kjøper alltid Uncle Bens sweet&sour-saus, men det får fint ann å lage denne selv. Se for eksempel oppskrift fra MatPrat.no: Klikk her! Eller selvfølgelig velge en annen type wok-saus.

Det her ble muligens mer en "wok-gryte" enn en ren "wok", men det var uansett digg! Server gjerne med ris og nudler, men jeg klarer meg fint uten dette og synes wok-mat er ypperlig et par timer før man skal på trening siden det ikke er så "tungt". Og jeg har på en liten neve med cashewnøtter på toppen som gir ekstra energi.TIPS: Strø over usaltede cashewnøtter like før servering. Du kan selvfølgelig også tilsette nøttene i kjelen, men jeg synes det er en god vane å strø eventuelle nøtter etter at maten har kommet på tallerkenen. Dette er fordi når du ber folk til middag kan det ende opp med å ødelegge all maten om gjestene har nøtteallergi og du har allerede tilsett nøtter mens maten var i kjelene.

Wok er kjapp, enkel og sunn middag. Kjøttet gir deg proteiner og er en viktig kilde til blant annet B12-vitamin, A-vitamin, B-vitamin, jern og selen. Grønnsakene gir deg masse vitaminer og mineraler, og kan du spise nøtter får du i deg sunne fettsyrer samt masse proteiner, fiber, E-vitamin og magnesium.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

 

 

Min mening om "De nye kostholdsrådene"

I går ble de nye kostholdsrådene lagt frem av Helsedirektoratet.


Les mer om kostholdsrådene fra Helsedirektoratet her: Helsedirektoratet.no

Som en grov oppsummering skriver Helsedirektoratet.no følgende nøkkelråd for et sunt kosthold:

 • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
 • Spis grove kornprodukter hver dag.
 • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
 • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
 • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
 • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
 • Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
 • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
 • Velg vann som tørstedrikk.
 • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

(KLIKK HER for hele pdf-filen for kostholdsrådene 2011)

Altså, for min del så er mye av denne informasjon ganske banal og baserer seg også mye på "sunn fornuft." Hvem har vel for eksempel ikke hørt at "vann er den beste tørstedrikken" eller at "man skal unngå sukkerholdig mat og drikke til hverdags"..? Videre skriver Helsedirektoratet at kostholdsrådene kan forebygge livsstilsykdommer som hjertekarsykdommer, noen krefttyper, type-2 diabetes, overvekt og fedme. Dette er også informasjon som folk allerede vet, og som det stadig skrives mer om. Men når skal man begynne å mobilsere folk til å faktisk praktisere og realisere eventuelle endringer når det gjelder kosthold og ernæring? Det trengs mer til enn bare en pdf-fil eller et hefte på flere titalls sider fra helsedirektoratet. Det står hva man bør gjøre, men jeg tror man må gå mer konkret inn på hvorfor og hvordan.

Man må begynne å se konkret på de ulike sykdomstilfellene, vise og forklare faretegn for å utvikle livsstilsykdommer som gjør at folk faktisk kjenner seg igjen og forstår at de må forandre vaner. Det er for eksempel heller ikke sikkert at en som er i fare for å få diabetes skal følge de samme kostholdsrådene som en som er i fare for å få kreft eller en mangelsykdom. Her må folk med nisje-kompetanse informere om kliniske eksempler og faretegn for de ulike risikogruppene.

Derfor må det rett og slett mer propaganda til - kampanjer, effektiv bildebruk og et forståelig språk med eksempler og faguttrykk. I tillegg er antidepresiva og hjertekar-medisiner på topp når det gjelder legemidler her i Norge, og dens forhold til kosthold har utvilsomt mye å si når det gjelder utviklingen av disse og andre livsstilsykdommer. Med andre ord, kostnadene til de ulike livsstilsykdommene er også noe som bør tas opp slik at folk får en følelse av hvor mye disse sykdommene påvirker samfunnet og landet vårt økonomisk. Man må formidle kunnskapen om livsstil og relasjon til blant annet hjertekarsykdommer på en forståelig og gjenkjennelig måte for mannen i gata. For eksempel:

- HVORFOR fører overvekt til en større risiko for hjertekar-sykdommer.
- HVORFOR kan inaktivitet være en stor risikofaktor til utvikling diabetes?
- HVORFOR kan usunn mat føre til depresjon?
- Ulike langtidseffekter og så videre. Man må også forklare at det er aldri for sent å gjøre noe selv om man allerede har fått noen symptomer eller plager. For eksempel kan folk med diabetes type 2 "bli friske" igjen om de forandrer matvaner og begynner å trene.

Også tar jeg med et mer subjektivt eksempel til slutt, som egentlig det fokuseres altfor lite på, siden jeg ikke drikker alkohol selv, hehe:
- HVORDAN OG HVILKE skader gir alkohol til kroppen og helsa?

For all del, jeg har ingen ambisjoner om å redde verden, men jeg gleder meg veldig til jeg skal begynne å jobbe med ernæring, kosthold og livsstil på heltid. Og et sted må man begynne.

- Silje Bjørnstad -

 

Bloggfeberen herjer.

Bloggfeberen herjer uten tvil her i Fuengirola. Ser at stadig flere i klassen skaffer seg blogg og ikke minst markedsfører seg med Facebook (noe som jeg forsåvidt har gjort lenge :p ).

Foreløpig har jeg sett at Gøril, Carolina og Ane har skaffa seg "offentlig dagbok på nett".

Sjekk ut deres sider her:

Gøril - villvilla.blogg.no
Carolina - calorina.blogg.no
Ane - anechristinas.blogg.no

Jeg har forresten blogget aktivt siden 2007, og jeg møter stadig på spørsmålet: "Hvorfor blogger du?" Dette har jeg skrevet om flere ganger, se det seneste innlegget om dette: KLIKK HER.

Det er også mange som spør om hvor mange lesere jeg har, og igjen så vil jeg bare presisere: kvalitet fremfor kvantitet. Heller at 10 personer synes det jeg skriver er underholdende, fremfor at 1000 stykker (og merkelig nok der 999 av de utgjør en gjennomsnittsalder på 13...) klikker seg inn på bloggen for å gi følgende kommentar: "Åh, så fin blogg, kommenter tilbake?!" Men for de som spør, jeg har tidligere sagt at antall lesere har blitt tresifret etter at jeg har flyttet til Fuengirola, og jeg har den siste tiden fått flere hyggelige tilbakemeldinger fra både privatpersoner og andre relevante fagpersoner (med fokus på ernæring) som gjør at jeg fortsetter med å blogge i den stilen jeg har gjort de siste årene. Dette betyr jo da litt personlig innhold, litt kosthold, oppskrifter, helse og underholdning der fellesnevneren er inspirasjon og å få folk til å smile eller føle nytte av det jeg skriver om.

Er du derimot interessert i statistikk så er jeg registert på blogglisten.no. Der ser man antall sidehenvisninger, antall lesere og gjennomsnittsbesøkende per dag.  Blogglisten er knyttet opp mot Nettavisen og Side2. (forøvrig verdens beste og morsomste arbeidsplass med verdens beste kollegaer. Regner selvfølgelig at sjef og redaktør Gaute-Braute leser min, så derfor må jeg så klart smiske litt, men jeg er bare ærlig.)

I tillegg så må jeg skrive ellers så blir jeg gæren. Jeg ELSKER å skrive, bare la fingrene gli over tastaturet enten det er å skrive meningsløse kjendisnyheter, bokanmeldelser, nyttige helseartikler eller private opplevelser som forhåpentligvis blir formidlet med en viss form for underholdningsverdi. Skriving for meg er som en hobby og en form for terapi - avkobling/mindre stress. Så jeg skjønner at bloggfeberen herjer og jeg skjønner hvorfor fenomenet fortsatt bare vokser og får stadig en større og viktigere plass i hverdagen, i samfunnsdebatten, i markedsføring og så videre. Det er en grunn for hvorfor jeg skrev bacheloroppgave om "Voe" og blogging for å si det sånn. Blogging fascinerer meg, og jeg blir stadig mer fascinert av makten de største bloggerne har. Men det er ikke bare makten og påvirkningen som jeg fascinerer meg, men også nettverket og muligheten til å knytte kontakter som er der. Her er det bare å ta i bruk det man har! :)

- Silje Bjørnstad -


Denne lille sølvgråboka her drar jeg med meg overalt i tilfelle jeg bare kommer på noe jeg har lyst til å skrive om. Som jeg har sagt tidligere, jeg lever på notatbøker, gule post-it-lapper og huskelapper på mobilen. :D

Matbloggtoppen Matprat