hits

februar 2016

Hjemmelaget tomatsaus: enkelt, sunnere og billigere

Hei mandag!

Jeg starter uka med hjemmekontor og i dag våknet jeg faktisk av meg selv allerede klokka 8 (det er tidlig til å være meg ;p), og i tillegg så hadde jeg så mye energi at jeg gikk rett ut på en liten morgentur i morgensola. Utrolig deilig. 

Ellers så har det blitt hjemmekontor-jobbings, en treningsøkt med styrketrening og intervaller, samt matlaging. 

Kort oppsummert så var dagens treningsøkt helt fantastisk med masse energi i både pullups-stanga, dipsstativer og på mølla. Jeg hadde glemt hvor deilig det er å løpe!!! Jeg var en skikkelig løpejente før (LES: før jeg møtte Fredrik og ble introdusert til styrketrening), og jeg merker jo at jeg egentlig er ganske glad i intervaller, høy puls og svettefest på mølla. Så jeg vil nok fortsette med tredemølle-datingen også etter konkurranseoppkjøringen :D

Men tilbake til overskriften, nemlig hjemmelaget tomatsaus, kjøttsaus, spagettisaus eller hva du enn vil kalle det. Å lage sin egen versjon at tomatbasert saus som passer til både pizza og pasta er superenkelt å lage! I tillegg er det sunnere, billigere og mer smakfullt enn mange av ferdigvariantene som står i butikkhylla. 

Min tomatsaus som jeg bruker til 400-500 gram karbonadedeig er:
1 boks hermetiske tomater med smak (for eksempel oregano/basilikum/urter/hvitløk)
1 gulrot
3-4 fedd hvitløk
1 rødløk
1/2 squash

Her kan du selvfølgelig bruke de grønnsakene du ønsker. Jeg bruner først karbonadedeigen før jeg tilsetter biter av rødløk og presser hvitløksfedd med en hvitløkspresse. Surr godt sammen før du tilsetter boksen med tomater og ønskede grønnsaken.

La tomatsausen stå å putre i gjerne 20-30 minutter for at smakene virkelig skal sette seg. Tilsett salt og pepper hvis du ønsker, og eventuelt 1-2 ss tomatpure for litt tykkere konsistens. 


Visste du forresten at det er fordelsaktig å varmebehandle både tomat og gulrøtter? Tomater inneholder en antioksidant som heter lykopen som blant annet har positiv effekt mot å utvikle ulike former for kreft, og denne antioksidanten blir enda kraftigere når tomatene varmes opp. Med andre ord får du i deg mer lykopen fra varmebehandlede tomater sammenlignet med for eksempel rå tomater. Enda bedre blir det hvis du tilsetter noen dråper olje i tomatsausen fordi fett også øker opptaket. Og hvis du koker eller moser gulroten så frigjøres det en større mengde med antioksidanter som er lettere å ta opp i kroppen. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt så inneholder kokte gulrøtter faktisk tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter.

Og når vi først er inne på grønnsaker: lag grønnsaksmos og puréer for å skape variasjon og for å få inspirasjon i matlagingen. Krydre lett med for eksempel pepper og muskatnøtt. Det er så enkelt og så godt! Bare kok grønnsaker, hell av vann og bruk en stavmikser til å lage mos. 

I dag ble det brokkoli- og blomkålmos på meg:

Enjoy! :)

- Silje Bjørnstad - 

Ja, jeg føler jeg har drømmejobben

God søndag!

For et par uker siden fikk jeg et spørsmål i kommentarfeltet om jeg kan skrive litt om frilansskriving og hvordan jeg jobber.

Jeg har skrevet litt om min jobbhverdag før, men kan selvfølgelig skrive enda litt mer konkret om frilansjobbingen :)

Jeg har altså en bachelorgrad i medier og kommunikasjon, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Kombinasjonen av disse to utdannelse har i mine øyne gitt meg min drømmejobbhverdag hvor jeg per dags dato jobber 50 prosent som fast journalist i Side2.no (som er en del av Nettavisen.no), og 50 prosent som selvstendig næringsdrivende hvor jeg har mitt eget enkeltpersonsforetak der jeg tilbyr kostveileding, foredragsvirksomhet, frilansarbeid og lignende. 

2-3 dager i uka jobber jeg altså på Side2.no, mens resten at uka legger jeg opp selv hvordan jeg jobber. 

Det er utrolig morsomt og deilig å kunne jobbe for seg selv og å kunne styre sin egen hverdag de dagene jeg har hjemmekontor. Og å starte et enkeltmannsforetak er ikke så skummelt eller så vanskelig som mange kanskje frykter. 

Les om mine tanker om fordeler og ulemper ved enkeltpersonsforetak i et tidligere innlegg her. 

Som frilansjournalist (og selvstendig næringsdrivende for den saks skyld) så er du nødt til å være "på hugget", du er nødt til å være offensiv. Jeg opprettet enkeltpersonsforetaket mitt i 2013 og begynte tidlig å sende mailer til ulike redaksjoner jeg kunne tenke meg å skrive for sammen med CV og arbeidsprøver, samt forslag til artikler. 

På grunn av bloggen ble jeg faktisk "headhunta" og fikk jobb som prosjektleder for kantinesatsing i videregående skoler i Møre og Romsdal fylkeskommune, som i fjor resulterte i "Kantinehåndboka".

Les mer her: Min lille jobb-baby i hendene!

I tillegg til bloggen har jeg opprettet en hjemmeside med blant annet kontaktinfo, ulike tjenester jeg tilbyr samt et utdrag av tidligere oppdrag. 

Med andre ord, man er nødt til å være synlig for at potensielle arbeidsgivere og klienter skal vite om deg. Tre år etter at jeg opprettet enkeltpersonsforetaket er jeg så heldig at jeg har enn nok arbeidsoppgaver og oppdrag å gjøre som selvstendig næringsdrivende. Desto flere forskjellige oppdrag man gjør og desto mer synlig man er, desto flere tilbud får man, det er i alle fall min erfaring. Per dags dato har jeg flere faste oppdrag i måneden som sikrer meg en viss inntekt, i tillegg til at jeg regelmessig skriver artikler for blant annet yndlingsbladet mitt Shape Up og Akademiet for Personlig Trening. En god dialog og kommunikasjon sammen med redaktører og kontaktpersoner er selvfølgelig helt essensielt.

Mitt tips: ta kontakt med folk/redaksjoner du har lyst til å samarbeide med/skrive for/holde foredrag for. Fortell dem hva du kan tilby og vis til tidligere arbeid/artikler/powerpointpresentasjoner og så videre. Vær også klar over at man sjeldent har en jobbhverdag med arbeidstid 8-16. For min del ser jeg på dette som en stor fordel, hehe. Jeg elsker å kunne sove litt lengre om morgenen, stå opp uten å måtte stresse i Oslos rushtrafikk (hverken til eller fra jobb), trene på formiddagen når treningssenteret ikke er stappfullt, og rett og slett styre hverdagstimene akkurat slik det passer meg. Samtidig er det viktig å være klar over at man kan ha sene kvelder og lange dager der man i perioder har litt ekstra å gjøre. Men i tillegg så kan man da kanskje ta seg en langhelg eller ekstra ferieuke fordi man har jobbet hardt ukene før. Så er det også en fordel at man som frilanser "kan ta med seg kontoret" dit man vil. 

Her er for eksempel meg en typisk hjemmekontordag, haha:

Akkurat våkna versus frokosten-og-kaffe-i-magen og klar for en treningsøkt før jobbdagen begynner.

Og så er jeg på trening og pusher meg igjennom treningsprogrammet versus endorfinrusen og energinivået som er på topp etter økta, og en kropp og et hode som er klar for jobbings:

Når det gjelder arbeidsfrister og betaling så varierer dette naturligvis fra oppdrag til oppdrag, og fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. 

Det er i alle fall ingen tvil om at jeg stortrives med å ha en kombinert jobbsituasjon av det beste fra to verdener. Jeg elsker jobben min hos Side2 og jeg elsker jobben min jeg selv styrer som enkeltmannsforetak. Jeg får jobbe med det jeg elsker, nemlig en kombinasjon av formidling, tekst, sosiale medier og fotoshoots hvor temaene hovedsakelig er mat, ernæring, kosthold, helse og trening. Jeg får møte mange nye personer i forbindelse med presseevents, jobbreiser, foredrag, shoots og så videre som både fyller på med kunnskap og inspirasjon.

Ja, jeg kan ha sene kvelder (og netter) der jeg må sitte oppe å jobbe for å levere prosjekter innen deadline som jeg har sagt «ja» til med litt for kort tidsfrist, selv om jeg kanskje allerede har jobbet 8-16 på Side2.no tidligere på dagen, men samtidig så vet jeg at det kommer roligere perioder der jeg for eksempel kan ha langhelg og litt ekstra fritid. Samtidig så ser jeg at det er en fordel å være en ordensmenneske (eller organiseringsfreak som jeg liker å kalle det), når det gjelder å disponere tid og avtaler. I tillegg så er det også greit å vite at når man har enkeltmannsforetak så må man ha orden på papirer, bilag, kvitteringer og økonomi. Å sitte med papirarbeid er ikke noe noen betaler deg for, men det må gjøres. (Eventuelt så kan man betale noen andre til å gjøre regnskapsføring-jobben - etter at jeg ble momspliktig skaffet jeg meg regnskapsfører og jeg angrer ikke på det for å si det sånn. Ja, det er en ekstra utgift, men det er det verdt for min del). 

Jeg fikk også spørsmål om hva jeg inspireres av og det er MYE! Jeg inspireres av ny kunnskap og forskning innenfor ernæring og kosthold, trening og trender innenfor helse. Personer på Instagram, blogger og sosiale medier, pressemeldinger, nye bøker/utgivelser/blader, matnyheter, egen prestasjon innenfor trening, kunnskap og forståelse om mental trening, psykisk helse og fysisk helse. Bare for å nevne noe. :)

Spør gjerne om dere har noen flere spørsmål om min jobbhverdag! :)

- Silje Bjørnstad - 

På Instagram

God lørdag! 

Her er det jobbelørdag for min del, men det må jo til det også! :)

Det er en stund siden forrige Instagram-oppdatering, so here we go:

1) "When alone in the gym, you capture that moment. And THEN you workout!" ;)
2) Ut på tur med verdens beste Lexie <3
3) Hvem sier at grønnsaker er kjedelig?! Stekt champignon og rødløk karamellisert i sukrin gold, bakte kålrot- og gulrotstaver, og blomkålmos med hint av pepper og toppet med dillkrydder. YUM!
4) Og diettmat er heller ikke kjedelig!!! Her er en typisk tallerken med ulike matvarer jeg spiser nå for tiden. 

5) Pullups-reps med 10 kg ekstra
6) Når man jobber på Side2 og skriver om matnyheter, ja, da hender det av og til at man får tilsendt disse nyhetene.... ;p Bare dumt jeg er på diett og må vente helt til april før jeg kan smake på produktene. 
7) Dips-reps med 25 kg ekstra
8) Ah, den følelsen, DEN FØLELSEN, av mestringsfølelse, endorfinrus og prestasjon etter en treningsøkt hvor det kjentes ut som at energinivået var på null og dørstokkmila var evig lang. 


9) Fant et diettvennlig matnyhet! Skyr Cottage Cheese med vaniljesmak uten tilsatt sukker var superdigg! Terningkast 6 fra meg! :)
10) Blir aldri lei pullups ;)
11) Flere diettvennlige nyheter: sukkerfri saft, den fra Zeroh er min favoritt blant disse to. Den var supergod! Fun Lights nyhet havner midt på treet.
12) 5-ere med 21,25 kg ekstra i dips. (4 sett)

Følg meg på Instagram her: silje_bjornstad

Og på Snap hvis du vil: Silje1987

Ha en strålende helg!

- Silje Bjørnstad - 

"Hvor mye er fettprosenten din på?"

God fredag! 

Jeg kan virkelig ikke fatte at det er 3 uker og 2 dager igjen til første Athletic Fitness-konkurranse!!! Hvor ble de siste ukene av liksom?

Da er det vel på tide med en oppdatering:

Trening:
Energien på treningen går opp og ned, noe som er helt vanlig enten man skal konkurrere eller ikke. Men motivasjonen, treningslysten og treningsgleden er det likevel ikke noe å si noe på, og selv om noen økter er tyngre enn andre så holder jeg meg til treningsplanen og gjør det jeg skal. :) I går kjørte jeg forresten en ny testrunde av Athletic Fitness-runda og ble veldig fornøyd med resultatene, selv om det alltid kan bli bedre. Likevel er det deilig å kjenne at man har trøkk og styrke i kroppen til tross for at man ligger på kaloriunderskudd og sakte, men sikkert går ned i vekt. 

Kosthold:
Det er ingen endringer i matplanen og jeg har fortsatt masse forskjellig mat å velge mellom. Den siste uka har jeg hatt mer lyst på sjokolade og kaker enn tidligere i oppkjøringen, men det handler nok også om at det har vært test av matnyheter og godterinyheter på Side2 samt at jeg var i bursdagsselskap lørdag kveld der kakebordet fikk meg omtrent til å sikle. He he. MEN jeg har ikke skeia ut en jævla gang (sorry uttrykket, men jeg er bare så sykt fornøyd med meg selv), og har heller ingen planer om å gjøre det de siste ukene før konkurranse ;) Når det er sagt så har jeg allerede invitert mine nærmeste venninner til "kakelag" i april der jeg virkelig skal nyyyyyte alt av kaker og desserter jeg måtte ha holdt meg unna de siste månedene. He he, selv om jeg ikke er noen stor sjokolade- eller potetgullspiser, så er jeg en skikkelig dessertmums og elsker smaken av noe søtt etter et større måltid eller når noe skal feires. 

Form:
Dagens vekt er på 53,8 kilo og totalt har jeg nå gått ned cirka 8,5 kilo siden desember. Grunnen til at jeg veier meg er fordi coachen min har sagt et måltall jeg bør være innenfor på konkurransedagen, men det tallet på vekta sier likevel lite om formen og styrken min generelt. 
Jeg merker også at jeg ofte får spørsmål om hva fettprosenten min ligger på, og det har jeg ikke målt eller fulgt med på i løpet av oppkjøringen og det er heller ikke noe jeg er opptatt av å vite. Det er ikke fettprosenttallet som avgjør hvordan jeg presterer på scenen eller i styrkemomentene den dagen jeg skal konkurrere. Jeg vet det er så utrolig mange som henger seg opp i dette tallet og lar dette styre alt og ingenting, men som jeg påpekt til en god del folk nå, så er det ikke fettprosenttallet ditt som avgjør din plassering i konkurranse - det er jo ikke slik at dommerne spør om hva fettprosenten din ligger på og dermed gir deg plassering utifra dette. Det kan sikkert være en grei målefaktor for mange for å si noe om fremgang i forhold til utvikling av muskelmasse/ned i fettprosent etc, men likevel så er det kun et tall. Og et tall er ikke det som avgjør hvordan man gjør det på scenen. Og i tillegg så vil ulike apparater og målinger som brukes for å finne ut dette tallet mest sannsynlig gi ganske ulike svar, så hvis man først skal følge med på fettprosenttallet, så ta målinger med samme type apparat/fettklype på de samme stedene, under samme forutsetninger hver gang. 
Men jeg personlig velger å ikke fokusere på om fettprosenten min er på 10, 15 eller 20. Det er for meg irrelevant og et tall er heller ikke det som skal styre om jeg er fornøyd eller ikke. Jeg vet det er mange jenter som lar tall styre hverdagen sin, enten det er snakk om vekt, kalorier, fettprosent eller ikke. Det er virkelig ikke verdt det, det tar så mye unødvendig energi, positivitet og glede fra mange, og sier INGENTING om hvem du er som person eller hva du presterer på trening!!! Det jeg fokuserer på er å kunne prestere i styrkemomentene, utstråling på scenen, det å bli godt kjent med hvordan kroppen min ser best ut i de ulike poseringene og hvordan jeg best mulig skal få frem det dommerne ser etter på scenen. 

Det viktigste for meg, konkurranseoppkjøring eller ei, er hverken fettprosenttall, vekttall eller sixpack. Det er prestasjon, styrke, treningsglede og mestringsfølelse <3

- Silje Bjørntad - 

 

Runners high?

God tirsdag, selv om jeg tror det er onsdag...? Dont know why.

Uansett så startet jeg dagen med en treningsøkt bestående av både styrke og kondisjon, og i dag merket jeg at løpejenta-lykkefølelsen var tilbake i kroppen for fullt da jeg løp intervaller på mølla. Jeg løp (les: JOGGET ;p) en god del mer tidligere enn det jeg har gjort de siste årene for å si det sånn, før styrketreningen "tok meg for fullt" kan man vel egentlig si. Men med lettere kropp blir det også lettere å løpe på mølla og "runners high"-følelsen var helt klart på plass etter at økta var ferdig. 

Resultatet av trynet rett etter intervallene og et par minutter senere når pulsen har roet seg og endorfinrusen kommer: 

HAHAHAHA! Jeg ler meg ihjel av bildet til venstre.

<3

Ellers så ble det blant annet pullups med ekstra vekt, dips, supersett med roing og floor press, supersett med arnold press og sidehev samt nedtrekk. 

Digg var det i alle fall! Og den godfølelsen er det viktig å ta vare på, for det er virkelig ikke alle treningsøktene som er like morsomme for tiden :p Men det er godt for både hode og kropp etterpå uansett!

- Silje Bjørnstad -

Kjøttfri mandag: 3 enkle oppskrifttips til hvordan spise mer grønnsaker

God KJØTTFRI mandag! :)

I dietten min kan jeg spise så mye grønnsaker jeg vil, og det setter jeg stor pris på når sultfølelsen kommer og det ikke alltid er såååå mye mat igjen av dagens rasjon. He he. Og det er i alle fall ingen tvil om at det er så utrolig mye digg man kan lage med grønnsaker!

Sjekk ut disse tre variantene som ble dagens "ventegrønnsaker" mens middagen gjorde seg klar.

1) Ovnsbakte gulrot- og kålrotstaver
Her skjærer man enkelt og greit grønnsakene i staver, legg det i en ildfast form sammen med litt olje/smør og valgfritt krydder. Stek stavene på cirka 200 grader i 15-20 minutter, før du vender om og steker videre i 15-20 minutter. Hvis du ønsker skikkelig crispy konsistens steker du grønnsakene på litt ekstra guffe de siste 5-10 minuttene, men følg med så det ikke blir brent!

2) Blomkålmos med hint av pepper
Grønnsaksmos er så enkelt og så godt!! Og det kan jo virkelig brukes som tilbehør til ALT! Skjær blomkål i små buketter og kok bukettene til de er blitt møre. Bruk en stavmikser og tilsett for eksempel pepper og/eller revet muskat. Tilsett litt fløte/melk og/eller en smørklatt hvis du ønsker.

3) Karamellisert rødløk og champignon
Stekt rødløk og champignon sammen med litt Sukrin Gold, olje og vann er YUM! Du tar enkelt og greit 1 løk og et par store champignon som du skjærer opp og surrer i en stekepanne sammen med litt smør til løken blir myk. Deretter tilsetter man 2-3 ts Sukrin Gold og 3-4 ss vann og lar dette surre videre i 8-9 minutter til løken har fått en blank farge og vannet har fordampet. Perfekt tilbehør som kan brukes til omtrent alt. 

Mmmmm-mums!

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

 

Test av snacks og godteri, og test av hip thrust-apparat

Hei søndag!

Jeg lovte jo å linke til sakene om test av snacks- og godterinyheter, samt test av "Bootybuilder" da de sakene var publisert. Og nå ligger de ute på Side2.no

Så sjekk ut testen her: To produkter får terningkast 1. Ett produkt får terningkast 6

Godteri test

Og "rumpeapparat-test" her (med video!): - Jeg kjenner det tar skikkelig i rumpemusklene

Personlig trener Camilla Lorentzen var dama som ga oss en god innføring og teknikkhjelp i forbindelse med test av "Bootybuilder". :)

Ellers så er jeg i søndagsmodus og vel så det, så det er ikke så mye mer å rapportere om ;) Ha en fin kveld!

- Silje Bjørnstad -

 

"Diettmat-kombinasjoner"

God lørdag!

Som jeg nevnte tidligere denne uka så fikk jeg et spørsmål om jeg kunne dele noen "diett-mattips"/eksempler på hvordan mine måltider ser ut for tiden. 

I den forbindelse så kan jeg gjerne dele noen bilder av typiske måltider jeg spiser for tiden, men samtidig ønsker jeg å understreke følgende:
1) Hva som er "diettvennlig" mat kommer selvfølgelig helt an på hva slags diett man går på (spiser man for å øke muskelmasse/gå ned i vekt/gå opp i vekt/fettfattig kost på grunn av galleproblemer/glutenfri diett og så videre). Med andre ord så er dette helt individuelt og helt avhengig av hva man ønsker/har som mål. Jeg har tidligere skrevet om hva slags mat jeg spiser på athletic fitness-diett og det er virkelig ikke noe hokus-pokus med min matplan - den består av flere ulike næringsrike og helt vanlige norske matvarer. Les mer om hva jeg spiser her. 

2) Når det gjelder det å følge matplanen 100 prosent så går dette på autopilot for min del. Ofte så blir det å spise rett fra matboksen eller ta det som er mest praktisk der og da, fremfor å dandere det fint på tallerkener og lignende. 

3) Selv om matbildene i dette blogginnlegget viser typiske måltider, så husk at det sier ingenting om hvor mye jeg egentlig spiser av hva hver dag. Selv om et bilde for eksempel viser to lomper så betyr ikke det nødvendigvis at det er de to eneste lompene jeg spiser i løpet av en dag ;) Det samme gjelder selvfølgelig for alle de andre ingrediensene. For å gjenta meg selv for ørtende gang: Jeg unngår detaljene på hvor mye spiser av hva per dag bevisst fordi jeg ikke ønsker at noen med spiseforstyrrelser eller et forstyrret spisemønster og/eller kroppsbilde skal kopiere denne type uten og prøve det ut selv uten oppfølging/konkurransegrunn. 

Så, noen matkombinasjoner det går mye av er altså:
Mager kesam blandet med sukkerfri ananassaft og nøtter
Roastbiff, kokt egg, grønnsaksstaver og lomper
Nøtter og banan

Cottage cheese med bringebær og litt søtningsstoff
Kyllingfilet med ris, avokado og grønnsaker
Karbonadedeig med tomatsaus og løk, lompe, avokado, paprika og agurk

Andre måltidssammensetninger jeg liker godt er for eksempel:
Fullkornspasta med biffstrimler og ovnsbakte gulrot- og kålrotstaver med hvitløksolje
Cottage cheese med fruktbiter
Riskaker og kokt egg

Generelle tips til et sunt og næringsrikt kosthold (som du sikkert har hørt før) er rett og slett å velge næringsrike matvarer som bidrar med flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Grove brød- og kornvarer og fullkornsprodukter bidrar med langsomme karbohydrater, kilder med høy proteinkvalitet er for eksempel rent kjøtt som biff og kylling, fisk, egg og meieriprodukter, gode fettkilder er for eksempel nøtter, avokado, olje, pesto og kokosmelk. 

Spis grønnsaker til alle måltider, det er så mye man kan lage med grønnsaker!! Rotmos/puréer, ovnsbakte grønnsaker med olje, grønnsaksstaver som snacks, kokte/stekte/wokkede grønnsaker, bruk det som pynt og tilbehør på lomper/brødskiver/knekkebrød, lag tomatsuppe og/eller saus av knuste tomater, lag salater og så videre. 
Lag dine egne oljeblandinger som tilbehør, bruk krydder i matlagingen for å tilsette mer smak, lag dipp som erstatning/alternativ til sauser (for eksempel guacamole, kesamdipp med, yoghurt-tzatziki etc). Bruk frukt og bær til å sette søtsmak/til desserter hvis du vil redusere det hvite, tilsatte sukkeret. 

Og husk å nyte maten, det er virkelig ingenting som ekte matglede og matnytelse. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

"12 geniale mellommåltider"

God fredag!!! :D

I dag har jeg blant annet vært hos Egmont og organisert shoot for en matsak som kommer i Shape Up i løpet av våren, nemlig "12 geniale mellommåltider". 

Jeg skal ikke avsløre aaaaaaalle de små måltidene jeg har komponert sammen nå, men her får dere en sniktitt "behind the scenes" samt et par avsnitt av teksten:

Det er viktig å ta seg tid til mellommåltider. Disse små måltidene er nemlig med på å holde energinivået og konsentrasjonsnivået ditt oppe i en aktiv hverdag. I tillegg kan mellommåltider bidra til et jevnt og stabilt blodsukker, noe som er fornuftig i et sunt og variert kosthold. Derfor er det fornuftig med næringsrike og sunne mellommåltider som både er enkle og kjappe å lage samtidig som de smaker godt. Vi gir deg tips til 12 smarte mellommåltider med oversikt over både kalorier og fordeling av karbohydrat, protein og fett. Da kan du selv bli bevisst på hvilke alternativer som bidrar med hva og ikke minst hva slags mellommåltider som gir deg den energien du trenger i en aktiv hverdag. 

Hvor mye?

Det finnes ikke ett enkelt fasitsvar på hvor stort et mellommåltid skal være eller hvor mange kalorier det skal inneholde. Dette kan avhenge av både hvor lenge siden det er du har spist og hvor lenge det er til neste måltid, og selvfølgelig hva du har tilgjengelig i nærheten. I tillegg vil også aktivitetsnivå, kroppsstørrelse og hva man ellers spiser i løpet av en dag være med på å påvirke hva mellommåltidene bør inneholde. For de fleste vil det passe med 3-4 hovedmåltider, og 1-2 mellommåltider i løpet av en dag. Generelt sier man at et mellommåltid bør bidra med 100?250 kcal, men dette er altså helt individuelt. Ett viktig hovedpoeng med mellommåltider er uansett at du skal holde ut bedre til neste hovedmåltid. 

De ferdige bildene, måltidene og tekst får du altså i Shape Up i løpet av våren ;)

Og aporopos mat, tidligere i uka fikk jeg et spørsmål om jeg kunne delt "diettmåltider", og jeg har i løpet av uka tatt noen bilder av noen av mine vanligste måltider nå for tiden. Så i helga kommer et innlegg med noen matbilder og tekst om hvordan jeg komponerer mine måltider. Men som jeg har presisert tidligere så vil jeg ikke skrive noen detaljer om hvor mye av hva jeg spiser, hverken i de ulike måltidene eller totalt i løpet av en dag. Dette unngår jeg bevisst fordi jeg ikke ønsker at noen med spiseforstyrrelser eller et forstyrret spisemønster og/eller kroppsbilde skal kopiere denne type uten og prøve det ut selv uten oppfølging/konkurransegrunn. Noe som jeg har nevnt flere ganger før.

Her har jeg forresten skrevet om hvilke matvarer og ingredienser dietten hovedsakelig består av: Dette spiser jeg på Athletic Fitness-diett- Silje Bjørnstad - 

I dag begynte jeg å gråte på trening

Jepp, i dag begynte jeg å grine etter dagens korte, men helt fantastisk digge treningsøkt. Det var bare følelsen av treningsglede og mestringsfølelse som tok kontroll, og følelsene sine kan man liksom ikke styre og jeg bare fikk tårer i øynene da jeg gikk ut av senteret. Det er ikke til å legge skjul på at det noen dager er ekstra tungt å komme seg på trening (og det blir ikke akkurat bedre av å ligge i kaloriunderskudd), men jeg er så jævlig stolt over at jeg kommer meg på trening og gjør det jeg skal. He he. Og det her høres kanskje rart ut, men selv om det er noen dager som det føles ut som at kroppen er på sitt svakeste, så har jeg aldri vært sterkere i hodet enn det jeg er nå. Denne konkurranseoppkjøringen er virkelig en erfaring og læringskurve jeg aldri kunne ha fått fra noe annet sted og det er så deilig å kjenne at hodet og kropp samarbeider, selv om den dørstokkmila til trening noen ganger er evig lang. 

Det er ikke til å unngå at mange har sine meninger og tanker om fitness, uten å ha peiling på hva de snakker om, og det er heller ikke til å unngå at mange blir "gærne" av å være i en sånn boble der diett og treningsøkter er førstepri i 2-4 måneder. Så derfor var det også så utrolig deilig å nok en gang få det beviset for meg selv at det er treningsglede, mestringsfølelse, prestasjon og fysisk og mental styrke som er det viktigste faktorene for at jeg gjør det jeg gjør nå (noe som jeg har vært tydelig på helt fra starten), ikke om jeg har fått sixpack eller cut i lårene.

Jeg mener, det endorfinrus-trynet her kan man bare ikke fake liksom:

Hehehe! ;)

- Silje Bjørnstad - 

Testing av ny Nugatti uten tilsatt sukker og "Booty Builder"

God tirsdag!

I dag har vi på Side2 testet den nye Nugatti Zero Uten Tilsatt Sukker som er en av matnyhetene som kommer i butikk nå.

Det vil si, ALLE de andre i redaksjonen har smakstestet den nye varianten. Jeg er jo på konkurransediett og må bare stå over smaksprøvene denne gangen. 

Men en fordel ved å ikke kunne smake på det nye sjokoladepålegget er at jeg kunne ta ansvaret for blindtesten og dermed ha full oversikt på hvilket sjokoladepålegg som var hvilket, så én av oss måtte uansett ha stått over å blitt med i "smakspanelet" og å gi kommentarer. Side2 testet nemlig den nye varianten versus den originale Nugatti-boksen. 

Det skal sies at selv om det er lansert en ny Nugatti uten tilsatt sukker, så betyr ikke det at sjokoladepålegget er et "slankepålegg", bare så det er sagt ;) For kalorinivået er faktisk ganske så likt. I`m just saying. Jeg har inntrykk av at mange tenker at "mindre sukker" automatisk betyr "færre kalorier" - vel, ikke alltid! ;)

Hvilken Nugatti-favoritt som var smakspanelets favoritt leser du her: - Her går sikkert folk på en smell!

Men fra Nugatti til Booty Builder, for treningsrelaterte ting kan jeg selvfølgelig være med på å teste! Og i dag har jeg og kollega Kjersti vært på Optimal Trening og testet et treningsapparat hvor man utfører en hip thrust-bevegelse, men nettopp navnet "Booty Builder". 

Jeg er generelt veldig skeptisk til apparater og liker best å trene med frivekter, men det skal sies at i dag ble jeg veldig positivt overrasket!!! Men jeg skal ikke avsløre for mye og linker heller til saken når den er publisert ;)

Ha en herlig kveld!

- Silje Bjørnstad - 

Athletic Fitness-oppdatering: 5 uker til konkurranse

I forbindelse med konkurranseoppkjøring så skriver jeg oppdateringsinnlegg for BedreTrent.no og republiserer derfor innlegget som nettopp er lagt ut der:

I helgen var det teamsamling med klubben og det ble selvfølgelig poseringstrening og snakk om både motivasjon, diett og trening. 

Selv begynner jeg å merke at jeg ligger på kaloriunderskudd. Men jeg sliter ikke med sultfølelse eller cravings, og har vel egentlig heller aldri gjort det under hele oppkjøringen så langt. Det jeg likevel merker er at på trening begynner kroppen å føles både tyngre og seigere. Uansett får jeg gjort det som står på programmet og jeg følger dietten 100 prosent, noe som gjør godt for både selvtillit og mestringsfølelsen.

Treningen
Jeg kjører nå et 5-dagers program med både styrke og kondisjon/utholdenhet, men jeg har ellers ingen daglige kardioøkter som jeg har inntrykk av at mange andre fitnessutøvere har. Nuvel, det kan jo hende jeg får beskjed om det jeg også etter hvert. Når det gjelder styrkemomentene som man konkurrerer i, chins (pullups), romaskin og dips, så kjennes pullups og dips greit ut, mens jeg nå skal ha full fokus på teknikk i romaskinen ukene fremover. Jeg får veldig fort syre i armene og det gjelder å finne en fin flyt som man kan holde god fart med i 1,5 minutt uten å få helt syrestopp. Det er også en utfordring med syrearmene mine når jeg skal gå rett fra 1,5 minutt med maks innsats på romaskin og over til dips (det er 30 sekunders pause imellom de to øvelsene), slik at jeg må jobbe med å finne den terskelen som gjør at jeg holder ut og kan gjøre det bra i både chins (pullups), roing og dips!

FullSizeRender-14

Jeg har også begynt å merke den berømte «dietthjernen».

Av og til føles det ut som jeg bare «svever» og ikke er helt tilstede (les: distré), og kortidsminne er ikke akkurat til å skryte av. En dag glemte jeg nøklene mine i leiligheten, jeg har glemt å legge inn fryseposer i fryseren og jeg har ikke lenger oversikt på hvor mange ganger jeg har gått i butikken for å handle ett bestemt produkt, men kommet ut med alt annet enn det jeg faktisk skulle ha.

Når det gjelder formen så ligger jeg nå på 54-55 kilo og har siden jul gått ned 7-8 kilo.

Jeg ser at jeg har blitt smalere, men det er fortsatt en del fett igjen til sceneformen, mest på mage og hofter. Jeg må også øve mer på poseringer, det er liksom noe man aldri får øvd nok på uansett. I tillegg så er jeg ikke den mest «definerte muskelbunten» og er relativt smal og rett i formen, slik at jeg må øve på å posere frem den berømte «V-formen», tross alt så handler det mye om å skape en illusjon. Jeg er uansett bare glad jeg slipper å gå å høye hæler for i athletic fitness skal man posere barbeint i sort bikini uten «blingbling» da det i seg selv helt klart ville vært enda en utfordring for den frøkna her.

Med andre ord så er jeg like motivert og gira som jeg var i begynnelsen av oppkjøringen! Jeg gleder meg til konkurransedagene, både det å heie på andre utøvere, men ikke minst det å selv få vise frem hva jeg er god for.

Dette er virkelig en like stor mental utfordring som det er fysisk, og jeg digger det!

- Silje Bjørnstad -

En haug med matnyheter og test av ny Skyr Cottage cheese

God søndag!

Jeg er på jobbvakt for Side2.no og da jeg kom på jobb denne uka fikk jeg omtrent sjokk av alle matnyhetene som stod å ventet på meg. Tre ganger i året er det nemlig lanseringsvinduer for dagligvarebransjen der nye mat- og drikkeprodukter skal lanseres, noe som er en tradisjon at jeg skriver om. Det er også en tradisjon at Side2-redaksjonen tester en rekke nyheter hovedsakelig basert på smak og de siste årene har jeg derfor fått tilsendt en del av disse produktnyhetene til kontoret. Men nå i februar har det virkelig tatt helt av. 

(Dette er seriøst bare en brøkdel av det som ligger strødd rundt på kontoret her... Altså vi snakker 20 potetgullposer, en hel eske med müslibarer, sikkert tilsammen 30 ulike Skyr-produkter, nøtteposer, pizzamel, knekkebrød, frokostblandinger, sjokolader, suppeposer og så videre, OG SÅ VIDERE)

Jeg har aldri fått tilsendt så mange matnyheter som jeg har fått tilsendt nå, og da passer jo virkelig helt perfekt med at jeg er på konkurransediett og knapt kan smake på noe av fristelsene!!! Haha, "the irony". 

Men de andre Side2-folka skal i alle fall få smaksprøver og teste flere av produktene i uka som kommer, så smakstester og sak blir det jo uansett. 

Når det er sagt så er det jo faktisk en del av vareprøvene som fint kan spares i et par måneder til jeg er ferdig med konkurransediett og konkurranse, og jeg har også fått lov av coach til å smake på den nye Skyr Cottage Cheese med vaniljesmak uten tilsatt sukker da den er ganske lik næringsinnholdet til vanlig mager kesam. 

Og jeg sier bare YUM!!!!! Den var så god!! Perfekt konsistens, vaniljesmak og søt - den minte meg faktisk om riskrem. Denne varianten var heller ikke så "tørr" som de andre Skyr-CottageCheese-variantene, det var i alle fall min erfaring. 

Terningkast 6 ass! NAM NAM NAM!

- Silje Bjørnstad - 

 

Athletic Fitness-oppdatering: 37 dager til første konk

Alright! Det er 36 dager til Sandefjord Open som arrangeres 19. og 20.mars og 37 dager til min første Athletic Fitness-konkurranse (Jeg konkurrerer altså på søndag). Dagens morgenvekt var 54,9 kilo og jeg har gått ned cirka 7,5 kilo siden diettstart i desember og det er umulig å vite hva som blir konkurransevekten (noe som forsåvidt også er irrelevant siden man ikke konkurrerer i vektklasser), men det er greit å ha en slags "målvekt" som man skal peile inn på, noe jeg også har fått av min coach. (Men det tallet er ikke relevant for dere å vite, så derfor fokuserer jeg heller ikke mer på det).

Tidligere denne uka, onsdag, så kjørte jeg igjennom en ny test av "Athletic Fitness styrkemomentene". Det vil altså si at man kjører igjennom øvelsene man skal konkurrere i: chins, roing på romaskin og dips - alle øvelsene utføres etter hverandre med en bestemt pause imellom. Kort fortalt så er det fire minutter med smerte og syrehelvete, he he. Onsdages testrunde ga meg i alle fall en god pekepinn på hva jeg skal fokusere på i tiden fremover og det var også et godt tegn at jeg denne gangen ikke spydde eller fikk gigantiske hosteanfall da testrunden var utført, noe jeg har gjort de par siste gangene jeg har kjørt igjennom testen. Det er jo viktig å fokusere på det positive her for trykket i kroppen var ikke helt tilstede ;) Og det er jo en fordel å ikke spy og bli helt utslått av kvalme etter at man har vært igjennom styrkemomentene, for ikke lenge etter skal man jo på scenen og posere for å vise frem symmetri og fysikk. 

Ellers så går det også greit med treningen, jeg kommer meg på trening og gjør det jeg skal, men det er klart at man merker et svingende energinivå når kaloriinntaket er blitt mindre. Uansett så synes jeg at jeg har bra trøkk når jeg først kommer i gang på trening, det er som oftest den berømte dørstokkmila som er tyngst å komme seg over, men den har ikke hindret meg så langt i alle fall. Med andre ord, så er konkurranselysten og motivasjonen fortsatt på topp - noe som er et godt tegn! 

Treningsprogrammet mitt er lagt opp med 5 treningsdager i uka der jeg har kondisjons- eller ro-trening 3 ganger i uka. Jeg fikk spørsmål om jeg har fast "cardio" hver dag, men det har jeg altså ikke. Likevel liker jeg å bevege meg hver dag, rett og slett fordi det gjør godt for den mentale helsa å komme seg ut når man enten har sittet inne og jobbet foran laptop-skjermen en hel dag, eller for å bare lufte tankene/få tankene over på noe annet hvis den negative tankeskravlingen begynner. Da tenker jeg på for eksempel på et svakt øyeblikk hvor tanker som "Hvorfor gjør jeg det her, hvorfor utsetter jeg meg for det her?" ramler ned i hodet når man ligger på sofaen og føler seg kjempesvak eller i et brøkdel av et sekund er lite motivert. Det er ikke den type innstillingen jeg vil ha, hodet er nødt til å spille på lag med kroppen gjennom hele oppkjøringen og hvis jeg begynner å tvile på meg selv og mine ambisjoner og mål, så frykter jeg at jeg unødvendig trykker meg selv lenger ned fremfor å heie på meg selv. DET vil jeg jo ikke ha noe av ;) Så bare det å gå seg en tur med god musikk på øret gjør digg for både hode og kropp. Men jeg vil ikke betrakte en 20-30 minutters gåtur som "cardio" selv om det sikkert er mange fitnessutøvere som gjør det ;p (Ahhhh, det punktet må jeg ha med i det ironiske blogginnlegget "Du vet du er fitness når?." som kommer i løpet av helga ;) Hei selvironi og intern fitnesshumor).

Når det er sagt så har jeg virkelig ikke opplevd å hatt noen dager eller stunder hvor jeg har tvilt på meg selv og faktisk lurt på om jeg bare skal gi f i hele opplegget, men det handler vel like mye som å være godt forberedt når man merker at følelsen av tvil muligens er på vei. Jeg har for eksempel opplevd mer svimmelhet, periodevis kvalme og magekramper den siste uka uten å ha en god forklaring på hvorfor (det kan jo gjerne være like mye psykisk stress som gir disse symptomene som maten/drikkevarene man har i seg(ikke har i seg), og det er jo ikke akkurat digg å ha det sånn. Men så vet jeg samtidig at det går fort over. Og jeg synes det er like viktig å fortelle om sånne stunder som det er å fortelle om alt annet i forbindelse med konkurranseoppkjøring. Det går opp og ned, slik som det også gjør med alt annet her i livet. Og det er lov og selvfølgelig helt normalt, men det gjelder å ha kontroll på denne balansen. Jeg føler i alle fall at jeg har beina fortsatt godt plantet på bakken med fokus på prestasjon og treningsglede fremfor å sjekke om jeg har fått synlige mageruter og "cut" i lårene. Den fysiske formen er jo en del av pakka, og man skal ha en viss form på dagen man konkurrerer, men dette er sceneform og man får også mye hjelp av brunkrem og scenelys til å skape en illusjon om at man ser sånn og sånn ut -  et ganske viktig poeng å få frem synes nå jeg. Det er jo liten tvil om at mange blir "ødelagte" i både kropp og hode av å være på en sånn type konkurranseoppkjøring, noe jeg vil skrive mer om i et senere innlegg. Men kort fortalt, selv om det sikkert høres klisjé ut: Å konkurrere i fitness er faktisk ikke "barebare", og nå tenker jeg ikke nødvendigvis på det å være på diett eller å trene, men med det enorme fokuset det er for mange å ha riktig fysikk og form, så skal man være 100 prosent trygg på seg selv før man kaster seg på noe som det her. Det krever virkelig at man er mental sterk og at man gjør det her for de riktige grunnene, og ikke "for å få sixpack som man kan poste på Instagram for å høste likes" og det mener jeg virkelig. Men som nevnt, mer om det i et senere innlegg. 

Når det gjelder diett og matplan så går dette på autopilot og ikke noe jeg opplever som slitsomt eller krevende. Jeg sliter fortsatt ikke med noen utpreget sultfølelse eller cravings, og som jeg har nevnt før så fokuserer jeg heller på alt jeg kan spise fremfor å "drømme om" alt jeg ikke skal spise. Hvordan de siste ukene før konkurranseoppkjøringen blir vet jeg ikke, men det er mulig jeg får vite mer om det i morgen lørdag. Da er det nemlig teamsamling og jeg gleder meg masse til å se og snakke med de andre deltakerne, øve på poseringer og få vite mer om hvordan jeg skal komme i konkurranseform de siste ukene før det smeller!  :D

Så, hvis det skulle være noen tvil: JEG ER GIRA!!!

- Silje Bjørnstad - 

Mobilblogg: treningsprogram for "Sterke singlet-armer" coming up!

En kjapp update på dagen: jobb, trening og jobb! :) I dag har jeg blant annet vært på Magnat Center her i Oslo der det var shoot for Shape Up og dagens program var kort fortalt "Sterke armer". Personlig trener Tonje Jenssen har satt opp et program for sterke og definerte armer som kommer en av vårens ShapeUp-utgave!:D Her får dere en liten sniktitt på et par av øvelsene:

Ellers så skriver jeg en del om mental trening for tiden, også for Shape Up. Og det er vel liten tvil om at nettopp det med mental trening kommer veldig godt med i disse konkurranseoppkjøring-dager;) Så jobbdagene gir meg liksom det lille ekstra motivasjonsboostet for tiden:D mer om konkurranseoppkjøringen, diett og trening i morgen - denne dagen her bare flyr avgårde. "Kveldscardio" next (les: gåtur, haha!). - Silje Bjørnstad -

Handletips til Sverigetur

Hei onsdag! 

Senere i dag skal jeg som tidligere nevnt teste formen i Athletic Fitness-runda: Pullups-romaskin-dips etter hverandre. Så i morgen kommer det en oppdatering om hvordan det gikk, samt hvordan den siste diettuka har vært. Nå merker jeg nemlig virkelig at energinivået begynner å synke, og at hode og kropp er litt "mindre til stede" hvis man kan si det sånn. 

MEN jeg fikk et spørsmål om hva jeg kjøper i Sverige/hva jeg anbefaler å kjøpe i Sverige. Nå er det jo slik at de to siste gangene jeg har vært over grensa så har jeg vært på diett, og har derfor ikke kunne kjøpt og spist alt jeg pleier. He he. 

Sånn ser forrige runde ut:

Det jeg alltid kjøper er sukkerfri energidrikke, Fun Light-saft, kaffekapsler, søtningsstoff, kvarg/kesam, krydder, nøtter, magert kjøttpålegg (roastbiff, skinke etc) karbonadedeig og tyggegummi.

Hadde jeg ikke vært på diett så hadde jeg garantert også kjøpt cottage cheese med smak, påleggssalat (rødbetsalat), remulade, aioli, polarbrød, naturlakris og proteinbarer for å nevne noe. 

Ett av mine beste Sverigetips må være "Kvarg" uten tilsatt sukker i ulike smaker - hvorfor har vi ikke sånne i Norge?! Altså, kesam med smak uten tilsatt sukker. Det er jo så godt samtidig som det er magert og proteinrikt. Perfekt som mellommåltid og som "mat-på-farten". 

Så opplever jeg også at det er rimeligere å hamstre diverse drikkevarer fra Sverige, og nei, jeg tenker ikke på alkohol. Men saft, brus og kaffe fra de merkene jeg bruker er i alle fall noen kroner billigere hos "Söta bror". Og selvfølgelig karbonadedeig. Nå sist kjøpte jeg for eksempel 5 kilo karbonadedeig for 250 kroner (altså 50 kroner kiloen) hvor kjøttet har et fettinnhold på 5 prosent. I Norge koster vel en pakke på 400 gram rundt 50-60 kroner?! Så vi hamstrer noen kilo når vi først er i Sverige for å si det sånn og lagrer det i fryseren:) Magert kjøttpålegg som for eksempel roastbiff er også noe jeg er svært glad i og som er mye billigere i Sverige. Nå kostet for eksempel 100 gram roastbiff 16,90,- og i Norge koster jo en pakke på 80-100 gram 30-35 kroner. Det er også et mye bedre og større utvalg av vegetarmat i Sverige - for eksempel så har de Quorn-produkter (sopp-protein) som jeg er veldig glad i og som virkelig kan anbefales for en mer kjøttfri hverdag! :)

I tillegg blir det også noen artikler til husholdningen, som blant annet toalettruller, vaskepulver, håndsåpe, oppvaskmaskin-tabletter og tøymykner. 

Så topp 5 kjøp i Sverige må være:
1) Karbonadedeig
2) Sukkerfri energidrikke/saft/brus
3) Kvarg med smak (Bare fordi det er så godt, kommer i MANGE ulike varianter og er uten tilsatt sukker)
4) Magert kjøttpålegg
5) Tyggegummi (Jeg er avhengig av tyggis og man sparer fint 25-50 prosent på å hamstre noen pakninger fra Sverige sammenlignet med norske priser ;) )

- Silje Bjørnstad - 

Rabattkoder fra Nettavisen er her!:)

Hei tirsdag!

I dag har jeg "hviledag" fra treningen og har derfor  i stedet gått (LES: sklidd) en tur i skogen sammen med verdens beste Lexie. Altså, det var så glatt at både jeg og den firbeinte lekte Bambi bortover veien oppi her. He he. Men utrolig deilig måte å starte dagen på var det uansett!

En annen god grunn til å ha hviledag i dag er fordi jeg skal teste formen på Athletic Fitness-runda i morgen. Åh skitt. Det er fire minutter med smerte og antakeligvis hosteanfall sju timer senere, men det skal bli godt å vite hvordan man ligger an på styrkemomentene. Det er jo faktisk 6 uker siden jeg testa "helvetet" sist.

Men tilbake til overskriften; jeg jobber jo selv i Mediehuset Nettavisen og MÅ bare fortelle om at nå har vi lansert en egen side med rabattkoder! Det er så kult!

www.nettavisen.no/rabattkoderHer kan du velge og vrake blant rabattkoder til alt fra skjønnhet og velvære, mote, sportsartikler, hoteller og sko. Med andre ord, her er det mye penger å spare og masse flotte tilbud. Det er enkelt å søke opp rabattkoder til ditt behov og det er virkelig en hel haug med rabattkoder fra kjente nettsteder. :D

Vel, det var dagens lille tips.

Nå må jeg pakke og komme meg tilbake til Oslo og Fredrik.

Ha en herlig ettermiddag og kveld! :)

 

Treningsøkt med ny dips-PR :D

Hei mandag!

Ah, dagen startet med styrke- og kondisjonstrening på det lokale treningssenteret og som alltid så møter man jo noen kjents, og det trengte jeg i dag. Energinivået ble virkelig boostet opp når det kom noen som motiverte og bare spredte godt humør :)

Det endte faktisk med pers i dips med 32 stk:

video:32dips

 

 

Og ellers så ble det pullups med ekstra vekt, nedtrekk, floor press, omvendt roing, skulderhev, arnold press og rointervaller (2 min x 6 stk).

 

Ellers så koser jeg meg med hjemmekontor-jobbings og ikke minst Lexie. 

Enough said. <3

- Silje Bjørnstad

Søndag: Trening - Sverige - Finnskogen

God søndag!

Jeg er på farten til å ta turen til Sverige og deretter hjem til Finnskogen. Mandag og tirsdag tar jeg nemlig "hjemmekontor" hos mamma og pappa, og ikke minst Lexie! :D Jeg hadde store planer om å gå på ski i skogen også, men skjønner at regnværet og plussgrader de siste dagene dessverre setter en stopper for akkurat det. Uansett så blir det digg med et par dager fra byen og ikke minst skal jeg treffe en av mine beste venner jeg ikke har sett siden oktober(!), så det blir kos :D

Men før Sverigetur har jeg rukket en liten formiddagsøkt med knebøy (10repsx4sett), rumenske markløft (12repsx3sett), bulgarsk splittbøy (10repsx3sett) og hengende beinhev (12repsx3sett). I tillegg ble det roing med "intervaller" på 1000-2000-1000-500 meter. 

If you`re happy and you know it, SHOW IT! :D Med andre ord: "Lets take a selfie??" ;p

De som sier at bulgarsk splittbøy er en "hatelsk-øvelse"??.???!?..  For meg er det en hathat-øvelse og intet mer eller mindre. Hehe. "But you gotta do what you have to do". ;)

Nå må jeg pakke og så wroom-wroom til harryhandel-land! :D 

Ha en strålende søndag!

- Silje Bjørnstad - 

 

Dette spiser jeg på "athletic fitness-diett"

God lørdag!

Jeg fikk et spørsmål om jeg kunne skrive litt mer om hvilke matvarer jeg spiser på diett, og det kan jeg jo selvfølgelig gjøre. Men som jeg skrev i det første innlegget om Athletic Fitness: "Jeg kommer ikke til å skrive detaljert om nøyaktig hva og hvor mye jeg spiser - det ser jeg på som irrelevant. Det er min matplan for min kropp, og det er ikke noen informasjon andre har bruk for sånn sett. Jeg kommer selvfølgelig til å fortsette med å dele oppskrifter og kostholdstips slik som jeg pleier."

Jeg kan jo legge til at hovedsakelig så unngår jeg dette bevisst fordi jeg ikke ønsker at noen med spiseforstyrrelser eller et forstyrret spisemønster og/eller kroppsbilde skal kopiere denne type uten og prøve det ut selv uten oppfølging/konkurransegrunn. 

Når det er sagt så består matplanen min av masse næringsrike helt vanlige norske matvarer. Dietten nå om dagen er lagt om slik at jeg selv kan trikse og mikse med ulike proteinkilder, karbohydratkilder og fettkilder. Med andre ord så har jeg ingen oppsatte måltider slik at jeg må spise "ris, kylling og pesto", men at jeg selv kan sette sammen mine egne måltider ved å plukke hva slags proteinkilde/karbohydratkilde/fettkilde jeg vil spise til det og det måltidet. Det er altså ganske så fleksibelt. :)

De ulike proteinkildene jeg har å velge mellom er:
Egg
Kyllingfilet
Laksefilet
Karbonadedeig
Biff
Torsk
Tunfisk
Proteinshake
Påleggspakke av rent kjøtt (for eksempel kyllingfilet/roastbiff og lignende)

De ulike fettkildene jeg har å velge mellom er:
Nøtter
Pesto
Olivenolje
Smør
Avokado
Kokosmelk

De ulike karbohydratkildene jeg har å velge mellom er:
All slags ulike frukter (alt fra druer og epler til bananer og pærer - hva man måtte foretrekke)
Bær
Riskaker
Potet
Speltlomper
Ris
Havregryn
Knekkebrød
Brødskive

Så som dere ser så er det ganske så mye forskjellig mat å velge mellom, ikke noe veldig hokus-pokus. Ja, til og med brød og banan kan man altså spise på diett ;p Hehehe. I tillegg så kan jeg spise hvor mye grønnsaker jeg vil, søtningsstoff og litt dressing eller annet tilbehør med smak som utgjør en viss mengde kalorier. Så kan jeg også drikke sukkerfrie drikkevarer som saft og brus, kaffe, te, og selvfølgelig vann og farris. 

Dette er altså det kostholdet mitt består av i dag. Nå er det straks bare 6 uker til den første konkurransen og det har hittil gått overraskende greit å være på diett. Men det er klart mye handler om den mentale innstillingen og viljestyrke. Jeg er ikke en person som gjør noe halveis, noe jeg også har skrevet om mange ganger tidligere. Jeg er egoistisk, ambisiøs og målbevisst, og i tillegg er det å være på diett en fantastisk erfaring og læringskurve som er så godt å ta med seg videre i arbeidet som ernæringsrådgiver. De kostholdsplanene jeg setter opp nå har fått noen alternativer til matvarer og måltider ekstra for å si det sånn ;) Få valg og lite variasjon kan fort føre til at man blir lei, mister motivasjonen og "faller av lasset". Så liker jeg jo også å tro at jeg har en fordel ved å nettopp ha interesse og (forhåpentligvis) kunnskap om ernæring og matvarer er at jeg enkelt kan se hvilke erstatninger jeg selv kan trikse og mikse med hvis det er en ingrediens jeg ikke er fan av. Det finnes alltid et alternativ ;) Man MÅ ikke spise makrell i tomat-bokser og man MÅ ikke spise brokkoli og torsk.

Faktisk så er det jo også flere fordeler med å leve etter en slik matplan. Jeg må jo tenke positivt her og jeg får ofte spørsmål om "men blir du ikke lei?" og "men har du ikke lyst på sjokolade?". Ja, så klart kan man bli lei og man kan oppleve søtsug, men jeg kan jo ikke gå rundt å tenke på alt jeg IKKE skal spise, det er jo bare å pine seg selv. Bare tanken på noe søtt eller en spesiel matvare kan trigge en cravings for nettopp dette produktet, så i stedet for å tenke på alt jeg ikke skal spise, så fokuserer jeg jo derfor så klart på all den maten jeg faktisk KAN velge mellom og som jeg SKAL spise. I tillegg så er det faktisk veldig deilig å vite hva man skal spise til enhver tid og at maten er klar. Planlegging er selvfølgelig også et viktig stikkord her slik at man har måltidene klare til sultfølelsen virkelig kicker inn. Det er så greit å lage flere porsjoner om gangen, fordele det i matbokser og sette det inn i kjøleskapet, så har du neste måltid klart. Så slipper jeg også å gå på butikken og bli fristet av alle "supertilbud" og å bruke en halvtime på å finne ut hva jeg skal ha til middag. Jeg slipper også de klassiske impulskjøpene som det jo fort kan bli en del av når man bor i byen. 

Så er det bare å spørre om noen lurer på noe annet i forhold til det her med mat og diett. 

AH, jeg må også bare få frem at til tross for diett og litt lavere kaloriinntak enn det jeg ville ha spist normalt, så har jeg hatt en skikkelig god treningsuke med masse energi. For eksempel tok jeg 8 reps med 20 kg ekstra i dips og i dag, lørdag, så klemte jeg ut 20 pullups.

video:dipsfeb

video:20pullups

Det er ikke sikkert alle hadde blitt konkurransegodkjente i Athletic Fitness, men haka er over, og det er det viktigste. Jeg og Fredrik startet nemlig en liten intern "pullups-konkurranse": Klarte jeg 20 pullups først? Eller han 30 pullups først?

Vel, det ser ut som at han tapte gitt!!! :D Men det er klart det blir lettere å løfte sin egen kroppsvekt når vekta går nedover.. Hehe. Uansett så var det DIGG! 

REGLER FOR CHINS I ATHLETIC FITNESS-KONKURRANSE (ELLER PULLUPS SOM JEG KALLER DET SIDEN DET SKAL VÆRE OVERHÅNDSGREP):
Treningshansker, magnesium og håndballklister er tillatt, dragreimer er IKKE tillat. Greppvidde minimum 65cm og maksimum 95cm. Deltagerne starter i fullt utstrekkt tilstand hvor både armer og skulderledd er strekkt ut. Deretter drar personen seg til stangen er under haken og deretter går tilbake til samme utstrekkt posisjon, dette er 1 repetisjon. Tempoet skal være jevnt og tellbart for dommerne, ingen overdreven hastighet, sprellende ben eller spretting for å komme opp. Man kan bevege bena fremover sålenge farten på bena ikke er høyere enn selve kroppsløftet. Hvis man stopper for å hvile i øvelsen så vil dommeren begynne og telle 1001 - 1002 - 1003 hvis man ikke er igang med å utføre en ny repetisjon på 1004 så er man ferdig med øvelsen. Man kan stanse opptil 3 ganger, stanser man for 4. gang så er man ferdig med øvelsen. 

God helg!

- Silje Bjørnstad - 

 

Slik gjør du enkelt mager kesam om til en sunn dessert

Hei og god fredag!

Jeg starer dagen på Side2.no og grunnen til overskriften er fordi jeg har blitt hekta på mager kesam blandet med sukkerfri saft. Altså, YUM!!!! Særlig med ananassaft blir jo kesammåltidet som å spise dessert! <3

Det minner meg rett og slett om "vanlig kesam" med smak, som for eksempel Kesam Pasjonsfrukt og Kesam Lime, bare at man her kan tilsette sin egen smak. 

Og det er sikkert mange som har hørt om denne kombinasjonen før, og den kan virkelig anbefales:)

Bland 1-2 ts ublandet sukkerfri saft i en boks med kesam, rør godt rundt og NYT!  

Dette er i alle fall en frokost/mellommåltid/dessert-favoritt hos meg for tiden.

Vanlig smaksatt kesam med lime/vanilje/pasjonsfrukt smak inneholder noe tilsatt sukker, så hvis du ønsker en helt sukkerfri variant er jo denne hjemmelagde varianten verdt å teste ut. 

Kesam er ellers et næringsrikt produkt som blant annet bidrar med proteiner av høy kvalitet, kalsium, sink, fosfor, B-vitaminer og jod. 

Her ser dere enkelt makronæringsstoff-forskjellen på 1 boks mager kesam versus 1 boks kesam lime. Mager kesam har blant annet færre kcal, 0 gram tilsatt sukker, mindre fett og MER protein. :)

 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Og der kom "fitness-søtsuget"...

God onsdagskveld! :)

Jeg sitter på kveldsvakt for Side2 og i dag har jeg virkelig kjent det berømte søtsuget og cravings for noe søtt!!!! En ting er at man sitter på kveldsvakt (er alltid mer sulten på kveldsvakt enn dagvakt og det hjelper heller ikke at jeg ligger på kaloriunderskudd for tiden), men når man i tillegg får tilsendt nye produkter, særlig snacksnyheter, i forbindelse med produktlansering i februar som man ikke kan smake på, da får man testet viljestyrka si for å si det sånn. 

Og det er jo nettopp det det handler om, viljestyrke. For det søtsuget vet jeg så inderlig godt forsvinner selv om det virker som det aldri går bort akkurat der og da. Men joda, bare man får tankene over på noe annet og rydder bort alt som kan friste deg, så klarer man seg fint uten. For meg er det bare ikke verdt å "jinxe" både diett, form og konkurranseoppkjøringen når jeg har satt meg det målet jeg har satt meg. Jeg SKAL konkurrere i mars. Jeg SKAL vise frem styrken min og jeg SKAL være i form. 

Og så kan man jo spørre seg selv om søtsuget kommer fordi man faktisk har lyst på noe søtt, eller om det kommer fordi man ser ulike fristelser/matvarer, emosjonelle forhold, om man egentlig er sulten og så videre og så videre.

"Men en sjokoladebit gjør vel ingenting" er det sikkert mange som tenker. Og det er godt mulig, men for meg handler det ikke om selve sjokoladebiten og smaken av denne, foor jeg vet jo at ÈN bit ÈN gang i løpet av konkurranseoppkjøringen ikke er det som eventuelt er ødeleggende for fysikken og formen totalt. Men jeg kommer rett og slett ikke til å føle meg bra fordi jeg selv er så innstilt på å gjennomføre 100 prosent. Og hvis jeg først "gir etter" så er det så mye fortere å "gi etter" neste gang, og neste gang og gangen etter der. Noe som totalt sett kommer til å gi meg følelsen av at jeg mislykkes, ikke er bra nok til å konkurrere og så videre. Så igjen, det handler om viljestyrke, og jeg motiveres mer av å "holde ut og å ikke gi etter", fremfor å eventuelt gjøre meg selv en bjørnetjeneste ved å ta den ENE sjokoladebiten eller hva det enn nå måtte være.

Men tenk så digg det kommer til å smake når konkurransene er unnagjort og de godbitene har ligget i flere måneder og ventet på meg ;p Forhåpentligvis da.. He he. 

Og som jeg skrev i første innlegg om Athletic Fitness: "Jeg kommer også til å skrive om eventuelle utfordringer, enten det er mentalt eller fysisk, som vil dukke opp på veien frem til konkurranse som er i mars/april. Som jeg har nevnt 1000 ganger før så er og blir skriving en slags terapi for meg og det er ikke for uten grunn for at jeg har blogget siden 2007."

- Silje Bjørnstad - 

 

 

Dette har skjedd på Insta

Nå er det lenge siden Instagram-oppdatering, så her kommer et lite utvalg av hva som har skjedd på den fronten de siste ukene:

 

1) 5. - 15. januar var jeg på jobbreise i Mexico og jeg nøt "kontorlokalene" der for å si det sånn! ;)
2) Chill på "balkongen". ;D
3) Til dette bildet skrev jeg følgende: "Mange lurer på hvordan det går med konkurranseoppkjøringen til Athletic Fitness i mars. Fysikk og poseringer er en del av gamet, men ikke noe som jeg kommer til å gi ukentlige oppdateringer om her på Instagram. Og som jeg har presisert fra starten av så er det treningsglede kombinert med konkurranseinstinkt, styrkemomentene man konkurrer i, de mentale utfordringene, og mine egne ambisjoner og erfaringer som uten tvil er hovedgrunnene for at jeg ønsker å prøve meg i denne grenen. Jeg oppdaterer jevnlig på siljebjornstad.blogg.no og på BedreTrent.no for de som er interessert i å vite mer om denne reisen :) "
4) Morgenintervaller på stranda, etterfulgt av et helt fantastisk digg morgenbad i havet. 

5) Et ekte happyface-bildet etter at jeg testet litt kondisjonstrening etter at jeg var ferdig med lungebetennelse-antibiotikakur. Null hosteanfall resulterer i endorfinrus-glis og ekstremt takknemlighet for at kropp og hode samarbeider.
6) Dips!
7) Knebøy!
8) Og pullups! ;)

9) Det var varmt i Mexico. Da var det digg med eget takbasseng? ;D
10) Dips i Mexico-solnedgangen. Åh som jeg koste meg!!!
11) Se den søte vovsen da! Denne søtnosen møtte jeg på i Mexico og jeg ble fortalt at den var 2-3 måneder gammel.
12) Dagen før avreise til Mexico - jeg var KLAR for å si det sånn! ;)

Følg meg gjerne på instagram: @silje_bjornstad
Og på snapchat: silje1987

Ha en strålende kveld!

- Silje Bjørnstad -

Årets (tidlig)sommerferie er SÅ i boks

Hei mandag! Dagen har flydd avgårde til jobbing på hjemmekontoret for min del, med en innlagt treningspause sånn midt på dagen så klart. ;)

Og "tida flyr i godt lag" er det et uttrykk som sier, og selv om jeg ikke akkurat kan skryrte på meg å være i et "større lag", så stortrives jeg bare så enormt med å skrive saker hjemmefra, særlig når det er for yndlingsbladet Shape Up. Stikkord til fremtidige artikler er "sterke armer", "fleksitarianer-kosthold", "generasjon prestasjon", "bygg rygg", "geniale mellommåltider" og "mental trening". Og det er bare noen av godsakene fra meg som du kan forvente deg i utgavene fremover ;)

MEN apropos tiden fremover, i mai skal jo jeg og Fredrik til USA, jeg har såvidt nevnt det tidligere. Og vet du hva jeg fant ut? Jo, at Bahamas er sånn cirka 1 times flytur unna Florida. Vet du hva jeg gjorde? Jeg bestilte fly og hotell til Bahamas. :D :D :D

Så sjekk følgende reiserute:

Oslo - Las Vegas - Florida/Orlando (Halloooo Disney World!!) - Bahamas - Miami - Oslo. 

Altså, om jeg gleder meg?!?!? Jeg har reisefeber allerede liksom (stakkars Fredrik). Det blir jo min tredje tur til USA og når man har sjansen til å "svippe innom" Bahamas samtidig, så tar man den jo selvfølgelig den muligheten! 

Las Vegas har jeg vært to ganger før og den byen blir jeg bare ikke lei. Det er så mye å se på og å gjøre og å oppleve. Og spilleautomatene?? Jeg elsker det! 

Jeg har aldri vært i Miami eller Orlando før, så det er gøy å oppleve en ny stat og nye byer. Disney World og Miami Beach høres liksom ikke feil ut. 

Jeg har til og med allerede begynt å drømme om alt jeg skal spise der borte i USA, hehe. Det er jo cirka 1 måned etter siste AF-konkurranse, så da setter nok kroppen pris på litt mer mat igjen for å si det sånn. 

Uansett, da jeg våknet opp til nok en "snøstorm" her i Oslo i dag så måtte jeg bare finne noen bilder å se på. 


This makes me happy ;D

Moralen er: Skal du til Miami eller Orlando (Florida), så ta deg en tur innom Bahamas samtidig. ;p

- Silje Bjørnstad - 

(Alle bilder er hentet fra Google)

Matbloggtoppen Matprat