hits

mars 2011

På reisefot.

Wræææææh, om nøyaktig en uke står jeg og Eirin klare for å ta av til Asia og første stopp er Filippinene!! (Med mellomlanding i Amsterdam)

I dag skal jeg derimot reise innover til Oslo og i kveld skal jeg besøke verdens beste Silje Aaland! :D Har hørt rykter om at det er flere venninner som kommer innom så gleder meg veldig til å hilse på alle sammen.

I morgen skal jeg E N D E L I G møte Joakim, så torsdagskvelden blir skikkelig kjærestekveld. På fredag kommer mamma innover for vi to skal på KK-dagen. På kvelden tar jeg og Joakim bussen til Sverige for å besøke noen herlige venner i Gøteborg.

Kommer tilbake til Oslo på søndag og hjem igjen til mams&paps på mandag.

Tar ikke med meg laptop for har tenkt å bruke all min tid til å være sosial og ikke være avhengig av å måtte blogge om alt og ingenting, lese nettavisnyheter eller bli bombadert med ubetydelige Facebookoppdateringer.

Så derfor sier jeg bare ha en fantastisk uke og god helg når den tid kommer.

- Silje Bjørnstad -

Prosjekt håpløst..

Etter å ha kommet hjem fra Spania er det litt av et pakke-ut-og-sortere-prosjekt som ikke kunne utsettes lenger enn nødvendig. Rommet mitt er fylt opp av "altmuligrart" som bare må ligge der i "organiserte" hauger til jeg skal flytte inn til Oslo igjen i sommer. Og det gjør meg GAL! Jeg hater å ikke ha skapplass eller hyller og kommoder til å plassere alt sammen.

Jeg vil ha (og trenger!) et walk-in-closet hvor jeg kan oppbevare og organisere klærne mine, veskene mine, smykkene mine....

og skoene mine...

....og solbrillene mine.....og skjerfene mine.......og klokkene mine..Det verste er jo at når jeg tror jeg har funnet alt i ulike kategorier dukker det jammen opp enda flere sko...


...eller enda flere vesker..

Så er jo bare å fortsette ryddinga. Ønsk meg lykke til.

- Silje Bjørnstad -

Hemmatt tell vår

Jeg er hjemme i Norge igjen! Hallo Farris Bris, norsk ordentlig trakterkaffe, stabilt internett og ikke minst verdens beste springvann uten klorsmak! Ellers er det vel ikke så mye nytt som har skjedd, hvertfall ikke her hjemme, men jeg kan jo fortelle om det som faktisk er nytt da:

Mamma har dekorert det ene badet med lillafarger, deriblant lilla badeand, lilla handkler og lilla såpepumpe.
Jeg digger gakk-gakker!

Jeg trodde den vanlige gitaren hadde krympet:Men så fant jeg igjen den store så nå har vi to stk, eller vi har en gitar og en ukulele om du vil.. Vel, pappa synes sikkert det er stas. Og bare for å gjøre dere kvalme så informerte min kjære pappa nå nettopp følgende: "Jeg fikk ukulelen av mamma på valentinsdagen." Så til alle dere med skilte foreldre, kranglende kjærester eller ellers problemer i samlivet, så forstår jeg nå at én av hemmelighetene ved å fortsatt holde ut etter over tredve år sammen er gi for eksempel gitarer konstruert for dverger til den du er glad i på amerikanskinspirerte kjærlighetsdatoer...
Jeg har fått Marius-genser! Noe som jeg har ønsket meg i mange år, og nå hadde den snille mammaen kontaktet ei som kunne strikke en sånn til meg. Dermed kom jeg hjem til ferdigstrikka genser - lettvint. :)Det som derimot ikke har forandret seg er at rommet mitt ser ut som et felles lagringssted for loppemarked-rester og flyttebyrå-leftovers der innredningen er inspirert av en tiltaksløs fjortis som ikke bryr seg en dritt om at man ikke kan se gulvet eller at midt i rommet står det en smal IKEA-hylle fylt opp med gamle DVD-filmer.Sånn går det når man trenger å oppbevare all slags ting og tang hjemme hos mams&paps etter noen år i hovedstaden.


Sara hadde forresten heller ikke forandret seg noe særlig, hun er uten tvil fortsatt verdens nydeligste hundetass.

Velkommen hjem Silje.

Takk.


- Silje Bjørnstad -

 

I morgen bærer det nordover

Ja, nemlig. For i morgen skal jeg tilbake til Norge etter tilsammen 6 måneder her i Fuengirola/Sør-Spania. Jeg har såvidt begynt med pakkingen og det kan beskrives med ett ord: KAOS.

Hvor kommer alle klærne fra? Skoene? Veskene? Skjerfene? Hårproduktene?!?! Jeg har bestilt 2 kolli hjem, i tillegg har jeg plass i kofferten til mamma, men det er mye som må legges igjen for å si det sånn.

Det er blitt lite blogging i det siste og det ser ut til å fortsette sånn de neste dagene. Jeg har fått en relativ hektisk timeplan når jeg kommer hjem til Norge:

Hjemreise i morgen mandag
Besøke venner/slekt på Flisa på tirsdag
Innover til Oslo og ligge over hos ei venninne på onsdag
Møte Joakim på torsdag
KK-dagen på dagen på fredag mens på kvelden reiser jeg og Joakim til Gøteborg
Gøteborg - lørdag og søndag
Hjem til Flisa på mandag
Pakke til Asia-tur på tirsdag
Reise til Asia på onsdag (6.april - 19.mai)

Det er en del som lurer på om jeg kommer til å blogge når jeg skal ut på tur, og så klart vil jeg det! :D Mulig det ikke blir daglige innlegg siden jeg ikke har planer om å ta med meg noen laptop, men når jeg finner internettcafèer skal jeg selvfølgelig gjøre mitt beste og oppdatere hvordan livet i paradis er ;)

Men først må jeg bli ferdig med pakkingen her i Spania... Ønsk meg lykke til - jeg trenger det.

- Silje Bjørnstad -

Status:

- Har besøk av mamma, så derfor lite blogging. :)

- Reiser hjem om 2 dager. :D

- Er blitt forkjøla. Hallo ikkestoppende-rennende-nese og sammenklistra øyn, mens "atsjo!" er det eneste ordet i mitt vokabular for tiden. :(

 

- Silje Bjørnstad -

 

 

I dag er det Vaffeldagen!

25.mars er det Vaffeldagen, og dette markeres i flere land, blant annet Norge. Selv om vafler nærmest er blitt et nasjonalsymbol i Norge, kommer kakene opprinnelig fra land lenger sør i Europa.

Visste du at allerede på 1300-tallet ble det utviklet vaffeljern i Tyskland og Nederland? Håndverkerne smidde vaffeljern som lagde store, firkantede vafler, det vi i dag kaller belgiske vafler. I Norge er det mer vanlig med de "tynne" vaflene, men denne norske varianten er egentlig svensk.

 

Vaflene spredte seg rundt i Europa og til USA, og i 1911 kom det første elektriske vaffeljernet på markedet.Det finnes utallige vaffeloppskrifter - "vanlige" tynne vafler, rømmevafler, belgiske vafler, sjokoladevafler, grove vafler, vafler med havregryn, surmelksvafler etc etc. 
25. mars markerer et skille mellom vinter og vår, så nyt noen deilige vafler i dag - som et tegn på at våren er på vei.

- Silje Bjørnstad

En heller spontan og ugjennomtenkt piercing

For to dager siden var jeg og Kristine i sentrum og planen var at jeg skulle være med hun til frisøren uten noen flere ærender. Resultatet for min del ble både klipp og nytt hull i øret, nærmere bestemt den delen av øret som heter "tragus".Sånn går det når det er billig å ta piercing i utlandet, kun TJUE EURO! :D I tillegg så har jeg null smertefølelse når det gjelder å stikke med nål i kroppen så nå har jeg jo lyst til å bare ta flere, men skal ikke det. Har liksom ikke noe annet spesielt sted jeg vil ha. En ny tattoering derimot, det frister enda mer, det er også latterlig billig her nede i Spania. Men siden man må holde seg unna sola flere måneder etter å ha tatt tattoo og jeg skal ut å reise i solfylte Asia om 2 uker og deretter komme tilbake når sommeren kommer til Norge så passer det liksom litt dårlig. Den tragus-piercingen ble nok tatt på en litt dårlig timing den også. Jeg er jo avhengig av ørepropper, hvertfall da jeg er ute og reiser og skal sove i rom med andre, men nå er jo den stanga i veien... Men men, jeg er uansett fornøyd og "gjort er gjort sa elgen som vaska seg med en rådyr kost slik at han ble rein.." (Ane - du har ødelagt meg)

 

Om noen få timer skal jeg hente mammaen min på flyplassen, vi reiser sammen hjem til Norge på mandag. Dermed blir det litt mindre blogging de neste dagene.

Husk å stille klokka på søndag! ;) Og selv om det bare er torsdag så sier jeg allikevel GOD HELG!

- Silje Bjørnstad -

 

Hjemmelaget marsipan

I slutten av april måned er det påskeferie og selv om jeg bor i Spania vet jeg at mange påskevarer som for eksempel Freias påskeegg og Nidars påskemarsipan har vært i salg i butikkene flere uker allerede.

Men hvorfor ikke prøve å lage sin egen marsipan? Denne oppskriften passer også for de som lever på en lavkarbo-diett.

Ingredienser:
250 g mandler
125 g sukrinmelis
2 eggehviter
2-3 dråper mandelessens

Eventuelt litt mørk sjokolade (minst 70%) til "glasur".

Tilberedning:
Begynn med å skålde mandlene. Det gjør du ved å koke opp vann, ha mandlene i kjelen og la de trekke til skallet løsner. Kjøl av litt før du tar litt og litt av mandlene ut av vannet og begynner å sprette dem ut av skallet sitt. Hvis du skålder mye mandler på en gang er du lurt å bare ta litt og litt av mandlene ut av vannet slik at skallet ikke rekker å feste seg igjen før du får mandlene ut av skallet. Det er også lurt å la de skåldede mandlene tørke en dag eller to før du kverner dem. Det gjør kvernejobben mye enklere. Eller du kan rett og slett kjøpe ferdigskåldete mandler. (Du får også tak i ferdig mandelmel.)

Mal mandlene i en mandelkvern, eller i blenderen. Bland sammen mandler og sukrin. Kna inn eggehviter og sitron. Ikke ha i begge eggehvitene på en gang. Det kan hende at du klarer deg med 1 eggehvite.. Elt deigen godt. 
Sett deigen kaldt en liten stund før du ruller kuler.
Smelt mørk sjokolade over et vannbad. Bruk tannpirkere i kulene og dypp dem i den flytende sjokoladen.
Sett dem kaldt igjen til sjokoladen har stivnet helt.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Reisefeber

Om bare 2 uker reiser jeg og Eirin til Asia! Det som var et heller uskyldig forslag fra Eirin ble fort til en impulsiv handling hvor vi en kveld satte oss ned, plukket ut noen land vi ville reise til i Asia, sendte mail til Kilroy og noen få dager senere var det visst bestemt at vi faktisk skulle ut på backpacker-tur! Og nå sitter jeg her og har fått en mail med reiserute, flybilletter og bestillingsbevis på en 5 dagers wild-life-safaritur vi skal på når vi er på Borneo.

6.april starter vi turen ved å reise fra Gardermoen/Oslo til Filippinene, med mellomlanding i Amsterdam.
Vi lander tidlig om morgenen 7.april på Manila, og deretter tar vi et nytt fly til Boracay - en filippinsk paradisøy med blant annet "White Beach" - en strand som flere ganger er blitt kåret til en av verdens nydeligste strender.

Enkelt forklart ser reiseruta sånn ut:
1 uke - Filippinene
1 uke - Borneo (en øy i Indonesia, og her skal vi på 5 dagers "wildlife-safaritur"! Heeeello regnskogsliv og orangutanger! :D )
1 uke - Bali
ca 3 uker - Singapore/Malaysia/Thailand

Vi reiser fra Bangkok 18.mai og er hjemme i Norge 19.mai.

I morgen ettermiddag kommer mammaen min hit til Spania! Gleder meg veldig. Hun skal ta fly sammen med meg hjem igjen på mandag for da er undervisningen her i Spania over, men eksamen er ikke før i slutten av mai. Derfor må jeg ta med meg pensumbøker ut på tur, men det er helt greit for meg å ligge i en hengekøye under to palmer med solbriller på nesa og høre havbrus mens jeg leser om hudinfeksjoner eller barnesykdommer.

Ellers så lurte jeg på om jeg hadde våknet opp til nittitallet i morges da jeg så dette i speilet:

Uten noen form for hårprodukter eller stylingsredskaper hadde håret mitt bestemt seg for å lage sine egne bølger og volum, så Hei Sveis!

Og det var dagens viktigste og desidert mest interessante nyheter denne jenta hadde å melde på morgenen i dag.

Ha en flott onsdag!
- Silje Bjørnstad -

Kaloriinnhold i restaurantpizza og lignende?

Man hører støtt og stadig om at "kjappmat-industrien" med fastfood-kjedene og pizzarestaurantene i spissen som får skylda for en økende overvekt og en usunn livsstil hos særlig den vestlige befolkningen. Og har DU noen gang tenkt over fettprosenten eller kaloriinnholdet i det du putter i deg? Det finnes nemlig store forskjeller på de ulike rettene, og noen inneholder for eksempel kanskje dobbelt så mye tilsatt sukker enn det du trodde, mens noe annet inneholder langt mindre kalorier enn det du skulle tro. Det er nemlig ikke alltid sånn at en baguette automatisk er no "sunnere" eller "lettere" valg enn en cheeseburger. Eller for eksempel at en stor sjokolademilkshake inneholder færre kalorier enn en ett brownie-stykke.

Jeg ble jo nesten drept av medstudenter da jeg skrev at ÈN ferrero Rocher inneholder hele 72 kalorier, men mange har spurt meg om hva fastfoodmat inneholder med hovedfokus på kaloriinnhold, og derfor har jeg også fokusert på dette i denne listen.  Jeg bruker dette smarte verktøyet i somebody.no til å finne ut sånne ting. (Les mer om somebody.no i et tidligere innlegg - KLIKK HER!)

Er forresten bare å spørre om det er noe mer spesifikk informasjon av for eksempel næringsinnhold eller lignende i disse matrettene dere lurer på, eventuelt noen andre matvarer som dere vil vite mer om.

 

Ved hjelp av kostholdsveiledningen på somebody.no har jeg plukket ut noen av de vanligste menyene og rettene som de fleste kjenner til:

DOLLY DIMPLE`S:

1 stykke Margherita pizza: 229 kcal
1 stor Margherita pizza 1000 gram: 2290 kcal

1 stykke Beef Eater pizza: 215 kcal
1 stor Beef Eater pizza 1000 gram: 2150 kcal

1 ss hvitløksdressing: 66 kcal
1 stykke oreokake (140 gram): 574 kcal
PEPPES PIZZA:

1 stykke Margherita pizza: 337 kcal
1 medium pizza (8 pizzastykker): 2700 kcal


1 pizzastykke The Tropical (pepperoni og ananas): 394 kcal
1 medium pizza (8 pizzastykker) The Tropical (pepperoni og ananas): 3156 kcal

1 rockslide brownie: 579 kcal
1 ss rømmedressing: 30 kcal
BURGER KING:

8 stk chicken nuggets: 276 kcal 
8 stk løkringer: 309 kcal

Angry Whopper burger: 778 kcal
Dobbel bacon cheese burger: 528 kcal 
1 Chicken BLT baguett: 550 kcal

1 stor milkshake sjokolade: 702 kcal
1 stk eplekake: 182 kcal

1 stk sjokoladekake: 258 kcal
1 stk sjokolademuffins: 457 kcal

MCDONALDS:

1 porsjon Chicken McNuggets (9 stk): 405 kcal
1 Big Mac burger: 495 kcal
1 Medium Big Mac Meny: 1100 kcal
1 Stor Big Mac Meny: 1690 kcal
Dobbel Cheese burger: 365 kcal
1 Quarter Pounder burger: 505 kcal


1 stk donut med sjokolade: 325 kcal
1 stk eplepai: 220 kcal
1 softis i kjeks: 132 kcal
1 stk McFlurry med daim (100 gram): 395 kcal
1 stk Sundae-is uten topping: 220 kcal
1 stk Sundae-is med sjokoladesaus: 355 kcal
1 stk Sundae-is med karamellsaus: 340 kcal
1 liten McFries pommes frites: 235 kcal
1 stor McFries pommes frites: 470 kcal

1 stor milkshake sjokolade: 715 kcal
1 stk brownies: 304 kcal

Var det noen overraskelser? Selv spiser jeg svært sjeldent på sånne typer steder. Den ekle frityrstanken og tanken på uhygienske forhold og hva maten egentlig inneholder gjør at det ikke er så vanskelig å unngå denne type mat. For min del smaker det bare ikke godt med oversalta lunsj eller middagsmat som du ser det renner fett av. (Men softisen og sundae-is fra McDonalds er faktisk veldig god!)

- Silje Bjørnstad -

 

Lurt!

Jeg skal jo ut på reise om bare to og en halv uke, og i den forbindelse kom jeg på at det kanskje er greit å sjekke om man trenger noen spesielle vaksiner som må tas før man skal ut på tur. Er jo alltids kjipt å bli unødvendig syk liksom..

Noen av de "typiske" reisevaksinene tok jeg jo før jorda-rundt-reise i 2007 slik som for eksempel hepatitt, men hva gjør man når man er i Spania og ikke har muligheten til å stikke innom helsestasjon eller fastlegen? Jo, man ringer selvfølgelig mamma og ber hun om å stikke innom legefolka. Og dagen etter fikk jeg beskjed om at jeg burde ha en rabiesvaksine som skal tas over 3 doser og i 3 uker FØR avreise, samt en påfyll av noe som het thyperix (mot tyfoidfeber) minst 2 uker før avreise, drikkevaksine mot magetrøbbel og kanskje jeg burde ta med meg noen malariatabletter.

"Jaha" tenkte jeg og lurte litt på hvordan jeg skulle få i meg den rabiesvaksina i tide før jeg skulle reise. Konklusjon: Den dropper vi, blir jeg i verste fall bitt reiser vi til sykehus..

Vi er jo så heldige å ha leger som forelesere, så dagen etter spurte jeg han om vi burde ha med oss malariatabletter. Joda, dette var nok ikke dumt. I tillegg så anbefalte han kulltabletter mot dårlig mage og diarè. Men så var det den derre 2.gangs thyperix-vaksina som jeg måtte ha da - hvordan fikse dette når jeg er her i Spania og jeg reiser uka etter jeg kommer hjem? No problemo - legen/foreleseren fortalte meg at den var det bare å gå å kjøpe seg selv på apoteket og sette nåla i armen. "Hæ, du kødder nå eller?" 
Neida, denne vaksina kan man visstnok ta selv. Så nå har jeg fått tak i vaksina, men bruksanvisningen er jo på spansk!!


"QUE?"

Det eneste han apotekermannen kunne gi av informasjon var at sprøyta skulle oppebevares "in the frigde". Der har den ligget siden onsdag og siden jeg reiste til London på torsdag, kom hjem i går og har omtrent sovet og sløvet i hele dag har jeg ennå ikke fått i meg denne vaksina. Jeg setter da ikke sprøyter på meg selv, jeg som knapt tør å ta blodprøve i armen! What to do? Vel, tilfeldigvis går jeg på Atlantis MEDISINSKE Høgskole, så jeg har fått en frivillig medstudent som hadde mistenkelig stor lyst til å injisere denne vaksina på meg.Rabiesvaksina hadde de visst ikke på det spanske apoteket, og drikkevaksine skjønte hvertfall ikke han bak kassa hva var for noe, men det er like så greit, jeg brukte nok penger på de vaksinene og malaria- og kulltablettene de hadde. Og i morgen tidlig må jeg få kontordama til å oversette bruksanvisningen og deretter få noen til å stikke den nåla i armen min. "Gleder meg."

Nå er det natt, klokka er tross alt snart halv ni og jeg sover med øya oppe... Konfirmantleir tar på en stakkars 23-åring.

- Silje Bjørnstad -

 

Tilbake fra London

For en fantastisk, morsom og innholdsrik helg det har vært! For det første er jo London bare en helt utrolig by som har så mye å by på, og for det andre så kan det jo ikke bli kjedelig da man reiser på tur med så mange herlige mennesker, både hormonsprengte og søte konfirmanter, og artige og hyggelige konfirmantledere. Jeg tror nok ikke at verken Ane eller jeg har ledd så mye i løpet av en helg noensinne! :D


Turgjengen! :)

Vi har blant annet vært i London Eye, på musikalen Les Miserables, Evening Song i Westminster Abbey, Madame Tussauds, Oxford Street, London Brigde og Tower Brigde, noen har vært på Ripley`s - Believe it or not,  mens andre tok turen til London Dungeon, og selvfølgelig har vi vært innom alle sin favorittcafè: STARBUCKS. Dette var min 2.gang i London, jeg elsker denne byen og vil og skal tilbake igjen om forhåpentligvis ikke så altfor lenge.


Nydelige London med Big Ben og sine karakteristiske busser og taxier. London Eye i bakgrunnen.


"Konfirmantledere" på tur i høyden innestengt i London Eye.

Ane sammen med sin største fan: Didrik.

Mannen med verdens lengste nese som er blitt mål, fra "Ripley`s Believe it or not". (Og ja, jeg synes også at den nesa ligner på en annen kroppsdel)


Jeg og voksdukke av Morgan Freeman på Madame Tussaud`s.

Jeg visste jo på forhånd at jeg måtte ofre særlig to ting når jeg skulle reise på denne turen:
1) 8-timers søvn 
2) Regelmessige, sunne måltider

Så i løpet av 3 dager og 3 netter har jeg sovet kanskje halvparten av det jeg gjør til vanlig, og i tillegg så har måltidene bestått av altfor lite frukt og grønnsaker, mye brødmat med dårlig utenlandsk "sukkerbrød", vi har spist 2 ganger på Pizza Hut og jeg har for første gang på 4 år spist hamburger og pommes frites på McDonalds. Dette er jo ikke kroppen min vant til så derfor føler jeg meg nå som en oppblåst ballong som går rundt og sover med øya oppe.

Har du for eksempel stått i kø på butikken og følt at hele kroppen begynner å dette fremover fordi du holder på å sovne? Eller sett deg selv i speilet og egentlig ikke registert hvordan du ser ut fordi øynene dine bare myser? Eller gått ute og tatt deg selv i å gå med øya lukka igjen fordi det er for slitsomt å holde de oppe? Vel, der er jeg i dag. Så derfor skal jeg legge meg nedpå igjen og få et par timer til på øyet.

God mandag!

- Silje Bjørnstad -

(Copyright bilder: Silje Bjørnstad)

London baby!

Nå  drar jeg og Ane til flyplassen i Malaga for å møte 10 konfirmanter og 2 andre fra Sjømannskirka som skal være konfirmantledere. Vi skal nemlig på langweekend-tur til London!!!

I løpet av disse dagene vil jeg dessverre ikke ha noen mulighet for å blogge, men jeg kommer sterkere tilbake på mandag!


Morratrynet mitt ønsker alle en fantastisk god helg! :)

- Silje Bjørnstad -

 

Eksotisk fruktsalat

Fruktsalat smaker alltid godt etter et mektig middagsmåltid. I tillegg til å være en sunn dessert går det jo også under 1 av "5 om dagen", så nyt med god samvittighet! Lettvint og raskt å lage er det også.

Du kan selvfølgelig bruke hvilke som helst frukter du vil i hjemmelaget fruktsalat, men her kommer en oppskrift med varianter av de litt mer eksotiske frukttypene.

Til 4 porsjoner:

2 Kiwi
1 Mango
1/2 galiamelon 
1/2 fersk ananas

Fjern skallet fra fruktene, skjær i biter og bland sammen.Det er lov til å unne seg litt vaniljesaus, vaniljekesam eller en klatt med krem ved siden av, og her kommer en oppskrift på en krem med smak av pasjonsfrukt:


3-4 porsjoner

1 l lettmelk
5 dl lettmelk
35 gram maizena
50 gram sukker
2 eggeplommer
1/2 vaniljestang
pasjonsfrukt

Kok 4 dl av melken sammen med sukker og vaniljestang-frø. Pisk resten av melken sammen med eggeplommer og maizena. Ha den varme melken over eggeblandingen under omrøring. Varmes forsiktig opp igjen til det tykner. Smak til med saften fra pasjonsfrukten. Settes kaldt noen timer før servering.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Biff med "gul" salat

I går lagde jeg meg en skikkelig saftig kingsize-biff med en herlig salat og salsa. Hele porsjonen ble egentlig ganske "kingsize" og det smakte så utrolig godt - middag med kun 6 ingredienser!
Jeg hadde en biff på 200 gram og lagde salat av isbergsalat, agurk, søte maiskorn og gul paprika. Så tok jeg noen spiseskjeer med en type salsa men kanskje forbinder mest med taco, men denne salsaen funker også veldig bra som en type dressing til ulike salater og kjøttretter.Det er denne jeg snakker om, og til tross for at det er et "ferdigprodukt", er næringsinnholdet ganske så greit med mye tomater og lite sukker og lite salt!


Denne porsjonen gjorde jo at jeg var mett til jeg skulle legge meg - masse gode proteiner og langsomme karbohydrater som gir en langvarig metthetsfølelse! :)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad

Intervju med Studenttorget.no

Forrige uke fikk jeg en forespørsel fra tidligere studievenninne fra Høgskolen i Oslo, nemlig Anita Gudbrandsen som nå arbeider som journalist hos studenttorget.no, om jeg kunne tenke meg å svare på noen spørsmål angående studentlivet her i Sør-Spania.


Sånne ting synes jeg jo bare er gøy og i går ble intervjuet publisert på nettet. Og siden jeg selvfølgelig driver med aktiv selvpromotering skulle det vel bare mangle at jeg gir dere linken, så klikk her for å lese saken.

- SIlje Bjørnstad -

 

 

Fylt paprika - vegetar

Fylt paprika er lett å lage, og kan varieres i det uendelige. Dette er en vegetaroppskrift, men du kan selvfølgelig putte det du selv liker i paprikaen.

 

Til denne varianten med ris trenger du:

4 store røde paprika 
1 1/2 dl tørr ris 
1/2 terning grønnsakbuljong 
En neve cherrytomater (fordi som liker tomater...)
1/2 liten squash 
1 gulrot 
1 løk 
2 fedd hvitløk 
(Gurkemeie) 
Salt, pepper og urtekrydder etter smak.


Kok risen i grønnsakbuljong, og ha gjerne litt gurkemeie i vannet! Da blir risen gul og fin. Finhakk løk og hvitløk (bruk hvitløkspresse hvis du har), og skjær squash og gulrot i tynne strimler. Fres løk, hvitløk, gulrot og squash i litt olje til løken er myk (men ikke brun). Del cherrytomatene i fire. Bland ris og grønnsaker, og krydre blandingen etter smak.
Skjær  av toppen av paprikaene, fjern frøene. Ha i fyllet i paprikaene og sett på toppen igjen. Sett paprikaene i en ildfast form, og ha pittelitt vann i bunnen (bare nok til at bunnen så vidt dekkes). Stek på midterste rille på 180 grader i ca 20 - 25 minutter.
TIPS: Du kan gjerne bytte ut risen med couscous eller bulgur. Andre ingredienser som passer bra oppi paprikaen er for eksempel kjøttdeig, aubergine eller linser. Litt revet, smeltet ost på toppen smaker også godt! Fylt paprika fungerer bra som et lunsjmåltid, en lett middagsrett eller kveldskos. Server gjerne med salat og brød til.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

(Bildet er hentet fra Google)

Det søteste jeg har sett.

I midten av april får mamma og pappa ny hund - en nydelig tispevalp av rasen gordon setter.

Og her er noen herlige bilder fra valpekullet:
Er det mulig å ikke synes disse små sjarmtrollene er søte?!? Jeg smelter hvertfall helt. 

Så mens andre er verpesyke på å få bebiser og er keen på kids, erklærer jeg meg herved kun valpesyk og keen på hund. :D

- Silje Bjørnstad -

(Copyright: PRIVAT)

Da var det søndag igjen da.

Enda en uke er snart over og i morgen er det mandag, og den kommende uka er det klart for LONDON-tur!

Jeg og Ane skal som jeg har nevnt tidligere leke konfirmantledere sammen med to andre fra Sjømannskirka, så vi blir fire ledere og 9-10 konfirmanter fra El Campanario/Fuengirola. I London skal vi møte ytteligere 80-90 andre, så det er med andre ord en stor gjeng som skal på konfe-leir!

Jeg har fått en oversikt over hva som er planen for de ulike dagene, og det kommer mer eller mindre til å gå i hundre fra klokka sju om morgenen til klokka ett på natta. Det er mye som står på programmet og det kan nok bli en hektisk, men helt klart opplevelsesrik helg!

Ellers så har jeg en rolig søndag i favorittjoggebuksa med litt pensumlesing og en gåtur langs stranda.Men nå skal jeg slurpe i meg grønnsakssuppe! God søndag!


- Silje Bjørnstad -

Enkle, hjemmelagde og herlige dressinger: Sennepsdressinger

Her kommer oppskrift på to ny dressinger, denne gangen med sennep som hovedingrediens.

Enkel sennepsdressing:
1,5 ss dijonsennep
1,5 ss sherryeddik eller hvitvinseddik
1 eggeplomme
2 dl nøytral olje - Rapsolje eller solsikkeolje.
Salt og kvernet pepper

 

Visp sammen sennep, eddik, eggeplomme, salt og pepper. Tilsett oljen i en tynn stråle litt etter litt under kraftig visping. Juster smaken med eddik, salt og pepper. For ekstra smak kan du gjerne vispe inn litt hakket sjalottløk, friske urter, gressløkk, dill eller estragon rett før servering.

Kremet sennepsdressing
1 ss ravigottesaus
2 ss grov sennep 
2 ss majones
2 ss lettrømme
1/2 ts grovmalt pepper

 

Bland sammen alle ingrediensene og smak til med pepper og eventuelt litt sukker.

Sennepsdressingene passer godt til grønne salater, og smaker veldig godt sammen med kokte poteter, grønnsaker og kjøttretter.Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

 

Støtt ofrene i Japan.

Jeg regner med at alle har fått med seg den tragiske naturkatastrofen som har rammet Japan og andre rammede i Stillehavsområdet. Igjen får man en forståelse på hvor brutal virkeligheten kan være og hvor skjørt livet egentlig jeg er. I går kom jeg meg ikke til skolen fordi jeg satt og fulgte med på LIVE-sendinger på nettet hele dagen - man forstår bare ikke at det som man ser på skjermen faktisk skjer i virkeligheten.

Jeg er så takknemlig for mitt liv og hvordan jeg lever, og penger i en sånn katastrofe blir liksom en bagatell og ikke det riktige å fokusere på. Men man skal bidra på de måtene man kan, og jeg har nettopp støttet Røde Kors hjelpearbeid med tohundre kroner.

Du kan gi et bidrag ved givertelefon:  820 44 000 (200 kr).

Eller gi et bidrag til Røde Kors på kontonummer: 8200 06 10190

For mer info: klikk deg inn på denne nettsiden.

 

- Silje Bjørnstad -

Elsk egg!

Jeg er stor fan av egg. NAM!

Før ble det sagt at egg kunne øke det farlige kolesterolnivået i kroppen, men denne myten er blitt avkreftet de siste årene. Egg er noe av det sunneste du kan spise og egg har mange helsefordeler!

Spiser du egg får du i deg vitaminer, proteiner og sunt fett samtidig som du holder blodsukkeret ditt stabilt. Egg er også med på å gi deg en lengre metthetsfølelse.

Samtidig så kan egg brukes til så utrolig mye: Bløtkokt/hardkokt egg på brødskiva, egg benedict, speilegg og bacon, eggerøre og spekemat, omelett med valgfritt fyll, tortilla (omelett med potetskiver), pai, fylte egg, sufflè, stekt ris med egg, eggepanne med skinkepålegg og grønnsaker og så videre.

Så vær raus med eggspisingen gjennom hele året, og ikke bare i påskehøytiden. Nyt denne næringsbomben med god samvittighet!(Copyright: Crestock)

- Silje Bjørnstad -

Nå har (blogg)krigen startet. Og det er tragisk.

Da jeg skulle logge meg inn på blogg.no i dag kom denne nyheten opp på fremsiden:

Klikk her for å se hele linken.

 

Blogg.no betaler deg for å blogge!

 

Ja, du leste riktig... Hver måned fremover betaler vi de tjue øverste på topplisten penger for å blogge hos oss.

Er du en av de tjue øverste på topplisten* over de mest besøkte på blogg.no den første i måneden vil du få utbetalt en andel av våre inntekter!

 

Plassering på topplistenMånedsbeløp (før skatt)
1 12.500 kr
2-3 10.000 kr
4-10 7.500 kr
11-15 5.000 kr
16-20 2.500 kr

 

* Dette gjelder topplisten over mest besøkte på blogg.no, uavhengig av alder og kjønn.
** Det er selvfølgelig også mulig å reservere seg mot dette, dersom du ligger på topplisten, men av en eller annen grunn ikke ønsker å motta penger.

 

 

Altså, hvor lavt er det mulig å synke?!?

Etter at det ble kjent at Voe mest sannsynlig skal begynne å blogge på en ny bloggerplattform virker det som nå alle de ulike nettstedene som tilbyr blogg gjør hva som helst for å holde på de bloggerne de har. (Les hele saken fra God Kveld Norge: Voe gjør blogg-comeback)

Hele konseptet rundt blogging blir jo borte om det kun skal dreie seg om å tjene penger ved å ha den bloggen som inneholder flest innlegg med flest besøkende og med flest kommentarer. Det kommer jo til å bli haugevis med blogginnlegg som ikke inneholder noe kvalitativt form for innhold, men bare masse innlegg slik at det ser ut som en kjempeaktiv blogg. Og de flaue kommentarene i ligaen "Åh, så fin blogg - kommentere tilbake?"-setningene vil jo bare eksplodere enda mer fordi dette vil øke trafikken, mens leserene og de som kommenterer egentlig ikke har noen mening for hvordan bloggen ser ut eller aner hva det egentlig står i innleggene. Blogging er vel ingen konkurranse? Blogging er en fantastisk mulighet til å eksponere seg selv, gi av seg selv, og en mulighet dele sin kunnskap om ulike temaer med andre - altså en kommunikasjonsform der man kan dele tips og erfaringer uavhengig om man kjenner hverandre personlig eller ikke. Jeg synes det er kjempeflott for de som har bloggen sin som en jobb og faktisk tjener penger på den, men det sier seg selv at det ikke er plass for alle.

Et ønske om å tjene penger holder ikke om man skal være en blogger - bloggingen må gi deg mer enn det. Begynner du å blogge fordi du sitter med et skjult kapitalistisk hunger der kvantitet står i sentrum i stedet for kvalitet, ja, da mener jeg at du har misforstått hele poenget med å blogge. I tillegg er mange av de som blogger på plattformen blogg.no i tenåringsårene og mange av de som blogger ser muligens ikke potensielle konsekvenser som kan ødelegge for deg senere i livet.  Tenk bare på hva fjortisjentene kan finne på når de får dette dollartegnet i øynene. Vil de for eksempel bruke mer penger på kule merkeklær for å få "enda bedre" outfit-bilder? Eller vil de kle seg mer utfordrende og vise mer kropp og hud for å få flere lesere? Vil de begynne å bruke så mye tid på bloggen sin slik at det går utover utdanning, aktiviteter og sosiallivet? Og da snakker jeg ikke om sosiallivet på Facebook eller MSN.

 

Nei, beklager, dette ble liksom for dumt for min del. Jeg blogger selv på blogg.no. Det har jeg gjort i over 3 år og det kommer jeg nok til å fortsette med enten om jeg er på 110.000 plass eller 10.plass på en eller annen jævla liste. Jeg vet hva bloggingen gir meg, og jeg vet også hva min blogging gir andre - det holder for min del.

- Silje Bjørnstad -

 

Litt sunnere og deilige pizzasnurrer


Endelig fredag og da burde det vel friste å lage noe snadder til middag eller kvelds?Jeg innrømmer at jeg er skikkelig dårlig til å bake, men jeg synes allikevel det er kjempegøy. Særlig når jeg kan lage litt sunnere varianter av både "søppelmat" og kaker og lignende.

Her kommer en oppskrift på smakfulle pizzasnurrer som du egentlig kan putte hva du vil oppi. Men denne oppskriften gir deg tips til pizzafyll med skinke og/eller karbonadedeig.

Lager du 18 stk av denne oppskriften vil hver pizzasnurr inneholde cirka 120 kalorier.

Deig:

3 dl lunkent vann
1/2 pakke gjør
1 ss olje (Jeg liker å bruke rapsolje fordi den ikke gir så mye smak, men du kan selvfølgelig også bruke olivenolje)
1/2 ts salt
3 dl sammalt hvete fin/grovt (Bruk det du har, kaloriinnholdet per 100 gram er det samme, men grovere gir nok litt ekstra metthetsfølelse)
5 dl hvetemel

Pizzafyllvariant nr 1) Med skinke:

200 gram kokt skinke
1 paprika
1/2 rødløk (kan byttes ut med vårløk/gul løk)
2 ss tomatpurè
2 ss ketchup
1 1/2 ss vann
1 ss oregano
2 dl revet lettere gulost (Jeg foretrekker Jarlsberg eller Norvegia)

Pizzafyllvariant nr 2) Med karbonadedeig

400 gram karbonadedeig
1/2 gul løk
1/2 - 1 glass tomatpure
1 boks mais
2 dl lettere gulost

 

Slik gjør du:
Rør ut gjæren i lunkent vann og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Kjevle deigen til en avlang firkant, ca. 30 x 40 cm.

Bland sammen tomatpuré, ketchup og vann, og fordel blandingen utover.
Skjær skinke i strimler, vårløk i skiver og paprika i små biter. Fordel fyllet utover og strø over revet ost og oregano. (Bruker du pizzafyllvariant nummer 2 steker du karbonadedeigen sammen med løk og tomatpure, fordel fyllet utover og strø over revet ost og oregano)
Rull sammen til en pølse, og skjær opp i ca 1,5 cm tykke skiver. Legg pizzasnurrene på et stekebrett kledd med bakepapir. 
Etterhev snurrene i ca 20 minutter, og stek dem på 225 grader i 15-20 minutter.
Avkjøl pizzasnurrene på rist, server med salat.

Tips: Disse pizzasnurrene egner seg godt til å fryses ned, og er også enkle å ta med seg som matpakke/lunsj.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Enkle, hjemmelagde og herlige dressinger: Dilldressing og tzatziki

I går la jeg ut oppskrift på to oljebaserte dressinger. Her er oppskriften på to nye krembaserte dressingsauser laget med lettrømme/kesam/matyoghurt.

Dilldressing med smak av sitron

1 beger lettrømme (eventuelt matyoghurt)
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
1 ss dill (bruk gjerne frisk dill)
Saften av en 1/2 sitron
Salt og pepper

Bruker du frisk dill så finhakk dette. Bland alle ingrediensene, press sitronsaft over og rør rundt. Smak til med salt og pepper. La dressingen stå i 30 - 60 minutter før servering. Denne dressingen passer spesielt godt til fiskeretter og grillmat.
Tzatziki

3 dl Kesam 1% (eventuelt matyoghurt)
1 slangeagurk
2-3 hvitløksbåter, finhakket/presset
3 ss yoghurt naturell
1/2 - 1 ts salt
hvit pepper

Skrell slangeagurken og riv den grovt. Ha det i et kaffefilter, slik at væsken kan renne av i ca 30 minutter. Bland ingrediensene, og la det trekke en times tid før servering.

Tzatzikidressing kan brukes til omtrent alt. Prøv den til grillretter, kjøtt, fisk, tapas, salater, på pizza, taco og så videre.Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

(Bildene er hentet fra Google)

Himmelsk sjokoladenytelse

Som jeg har sagt tidligere så er det sjeldent jeg har søtsug og spesielt den "bare-må-ha-sjokolade"-følelsen. Men når jeg får lyst på noe unner jeg meg dette og da skal det gjøres skikkelig. Så etter en dag på skolen og et skikkelig non-stop-regnvær her i Fuengirola fikk jeg så innmari lyst på hjemmelaget, ordentlig kakao. Eirin er jo ikke vond å be når "sjokolade" blir nevnt, og kakao ble det, i tillegg til "sjokoladefondue" bestående av ferske jordbær med smeltet sjokolade.Vi klarte ikke å bestemme oss for om vi ville ha ren, mørk kakao eller melkesjokolde-kakao, så sjokoldedrikken ble laget av 50 gram 70% mørk sjokolade og 50 gram vanlig lys melkesjokolade sammen med noen desiliter melk. Er litt usikker på hvor mye, eventuelt lite, melk det ble, men det er ikke snakk om noe mer enn 5-6 desiliter hvertfall. Vi smeltet sjokolade i vannbad, tilsatte melken og lot dette varmes opp. Kakaoen ble helt fantastisk! Det er kanskje feil å kalle det kakao i det hele tatt. Varm sjokolade passer nok bedre, for vi det var jo egentlig det vi drakk, smeltet sjokolade tilsatt litt melk liksom. Uansett, det var så utrolig deilig, og så utrolig mektig.


Skikkelig fyldig og tykk konsistens på kakaoen = Fantastisk sjokoladenytelse.

Vi nøt jordbær og sjokolade i ulike varianter mens vi så på Disney-klassikeren Løvenes konge og hørte regnet bare pøse ned utenfor vinduet. Det var en perfekt onsdags ettermiddag.

Vi smeltet også både mørk og lys sjokolade sammen over vannbad og helte det over jordbærene. Etter den koppen med kakao og 4-5 jordbær med sjokolade var jeg sjokoladevrak og det ble jo en del igjen for å si det sånn. Sjokoladesuget ble utvilsomt tilfredstilt!


- Silje Bjørnstad -

Hvor har jeg vært?

Etter et spørsmål/kommentar fra èn som lurte på hvilke land jeg har vært i så tenkte jeg at det hadde vært gøy også for min egen del å satt opp en liten oversikt. Så, her kommer land jeg i farten kommer på at jeg har besøkt:

Sverige
Danmark
England
Skottland
Frankrike
Hellas
Spania 
Sør-Afrika
Australia
New Zealand
Litauen
Estland
USA
Fiji
Rarotonga (Cook Islands)
Portugal
Kroatia
(Og selvfølgelig Norge for den som var dum nok til å ikke ta det som en selvfølge)

Også har jeg vært på dagsturer til Canada, Mexico og Montenegro.

Det var også spørsmål om jeg hadde vært i USA og i New York. Jeg har vært i USA to ganger. Første gangen i 2007 var sammen med Kjersti og da var vi innom Las Vegas, Grand Canyon, Los Angeles og San Diego. Andre gangen var i 2009, og da reiste jeg sammen med mamma, pappa og storebroren min. Vi var innom Buffalo, New York, Las Vegas, Grand Canyon og Los Angeles. Det er mange meninger om USA, men jeg digger dette landet!

Jeg har ikke vært i Asia eller Sør-Amerika, men nå skal jeg jo til Asia i april/mai, og jeg har store planer om å komme meg til Sør-Amerika hvertfall innen jeg fyller 30. Ellers så har jeg også mange europeiske land og storbyer på ønskelista, for eksempel Italia/Roma, Tsjekkia/Praha, Nederland/Amsterdam, Polen, Østerrike, Island og så videre. Så hvis jeg har en helg uten noen planer eller jobbing og det er billige flybilletter så blir det nok noen langweekends her og der i årene fremover også.

- Silje Bjørnstad -

Enkle, hjemmelagde og herlige dressinger: Hvitløksdressing og chimichurri

Jeg tenkte å legge ut oppskrift på noen superraske og hjemmelagde dressinger med nydelige smaker. I dag blir det to oljebaserte dressinger: Hvitløksdressing og chimichurri. I morgen legger jeg ut oppskrift på to rømme/yoghurt-dressinger, nemlig tzatziki og dilldressing. Også skal jeg også lage et innlegg med ulike sennepsdressinger. Håper oppskriftene inspirerer til å prøve noe nytt om du ikke har laget eller smakt de før, og husk at dressinger og dipper med ulike smaker kan piffe opp en "ordinær" kjøttrett, salat, fiskemiddag og så videre.

Hvitløksdressing

1 - 1/2 dl olivenolje
1 - 2 fedd hvitløk
Salt og pepper

Hell oljen i et glass, press hvitløksfeddene med en hvitløkspresse og ha oppi (viktig at du brukes hvitløkspresse for å få den gode og runde smaken) - bland sammen. Tilsett litt salt (gjerne havsalt) og grovkvernet pepper etter smak. Og det var det! 
Dette er vel den første dressingen jeg lærte å lage og det er også den mest lettvinne. Passer ypperlig over salater, oppskjærte tomater, ovnsbakte poteter, på ristet brød - egentlig hvor som helst det passer med litt hvitløkssmak.

 

Chimichurri

1/2 dl olivenolje
3 ss rødvinseddik
1 ss sitronsaft (eventuelt vann)
3-4 fedd hvitløk
3 ss hakket persille
salt og pepper
0,5 ts chiliflak
1 ss hakket timian (eller basilikum, kan eventuelt sløyfes helt)Finhakk hvitløken, tilsett eddik, sitronsaft/vann, chiliflak, timian, litt salt og pepper. Ha i oljen og bland godt. Tilsett til slutt persille. La dressingsausen stå å hvile seg på kjøkkenbenken i cirka 30 minutter før bruk.

Chimichurri passer perfekt til kjøttretter med biff, svin eller kylling.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Ut på tur - aldri sur.

Jeg elsker å reise. Jeg elsker å oppleve nye og se steder, andre kulturer og treffe nye, spennende mennesker. Helt siden jeg var 12-13 år drømte jeg om å reise ut på jorda-rundt-reise etter at jeg var ferdig på videregående skole. Og i 2007 ble drømmen realisert, og sammen med Kjersti reiste vi rundt i 3 mnd og besøkte Sør-Afrika, Australia, New Zealand, Fiji, Rarotonga og USA. Og dette er nok 3 av de herligste og beste månedene jeg noensinne har opplevd.I tillegg til å reise rundt på ulike plasser var jeg også utrolig tent på å hoppe i fallskjerm og å hoppe i strikk. Dette ble dermed gjennomført, og for en opplevelse det er å kaste seg ut av et småfly der livet ditt plutselig er avhengig av at en innpakka fallskjerm-duk i skal utfolde seg, og for et kick det er å dale ned mot bakken med bare en strikklignende rep rundt beina!! Jeg elsker det, jeg elsker å kjenne adrenalinet bare pumpe ned til lilletåa og kjenne frihetsfølelsen av å bare nyte livet ved å gjøre akkurat det man vil når man har muligheten.

Eller hvor deilig er det ikke å våkne opp i en Bungalow, to meter fra krystallklart vann med fargerike fisker.


Oppleve dyrelivet man har sett på TV i virkeligheten og på nært hold.Eller å bare sitter på en strand, grave beina ned i silkemyk sand og nyte solnedgangen...Og nettopp det å ha sånne muligheter og virkelig gripe dem er så utrolig viktig og riktig for meg. Jeg er så utrolig heldig og så utrolig privilgert som i det hele tatt har muligheten til å reise enten om det er på 3 ukers tur med familien til USA eller en langweekend med Sjømannskirka i London. Så når ei venninne i klassa mi mer eller mindre tilfeldig bare spurte om jeg ville være med ut å reise når semesteret her i Spania er ferdig var det gjort. Vi har nemlig ikke eksamen før i slutten av mai, men semesteret og undervisningen her i Spania avsluttes 30.mars. Det vil si at vi har nesten to måneder der vi kan gjøre hva vi vil. Og siden jeg ikke har noen leilighet som skal betales leie på når jeg kommer hjem eller noe annet som hindrer meg - ja, så blir det tur da!

Jeg har aldri vært i Asia, men har alltid sagt at det vil være reisemålet på "neste store reise". Så dermed sendte vi mail til Kilroy og mest sannsynlig så reiser vi ut i verden 6.april og er hjemme igjen 19.mai. På seks uker skal vi innom Filippinene, øya Borneo (med wildlifesafari-tur!!), Bali, Singapore, Malaysia og Thailand. Jeg tenker ikke på noe annet om dagen og er så i ekstase at jeg hyperventilerer av glede 24 timer i døgnet. Har du noen tips til diverse steder/turer/hoteller eller lignende så sier jeg JA TAKK.

Hvordan har du råd til dette? tenker kanskje noen av dere. Vel, det handler vel egentlig om prioriteringer og hva man ønsker å bruke, eventuelt spare, pengene sine på. Nå får vi jo også stipend/lån når vi er ute og reiser, samt at det er relativt billig å leve i Asia. Livet som backpacker betyr ikke 5-stjerners hoteller og limo med privatsjåfør som henter deg på flyplassen, men det er nettopp det som er så deilig. Og ta alt som det kommer, ikke planlegge, men bare nyte det som verden og det de ulike stedene har å tilby. Det å reise gir meg så utrolig mye, og derfor akter jeg å gripe hver mulighet. Sånne typer erfaringer og lærdommer kan ikke måles i penger.

- Silje Bjørnstad -

 

Copyright bilder: Silje Bjørnstad

Forskjell på creme fraiche, rømme og kesam?

Rømmebaserte produkter som creme fraiche og lettrømme kan brukes til så mangt, men mange lurer kanskje på hva er egentlig forskjellen på disse meieriproduktene, og når skal man bruke hva? Derfor har jeg skrevet en enkel liste med de vanligste produktene og en kort beskrivelse av disse for å gi dere et kjapt overblikk. :)

KREMFLØTE: Kremfløte inneholder 38% fett og kan brukes i supper, sauser, desserter og lignende. Kan selvfølgelig vispes til krem.

LETT DESSERTFLØTE: TINE har kommet med et lettere alternativ til kremfløte, nemlig Lett Dessertfløte. Denne fløten inneholder cirka 25% fett, og kan vispes til krem. Brukes til kaker, paier, fruktdesserter og lignende. Denne varianten har litt vaniljesmak, kan ikke kokes.
MATFLØTE: Matfløte er magrere enn kremfløte og inneholder 20% fett. Dette produkter passer i hverdagsmaten og kan brukes i sauser, supper og gryterepper. Matfløte kan ikke vispes til krem.

RØMME: Rømme er syrnet helmelk og kremfløte med en syrlig og frisk smak. Rømme passer best som basis i dressinger og dipper, eller som tilbehør til for eksempel kjøtt, fisk, vafler. Det finnes ulike varianter av rømme, men de magrere alternativene har de samme egenskapene som de med mer fett og kalorier. Rømme egner seg ikke til koking fordi den lett sprekker.

CREME FRAICHE: Dette er syrnet kremfløte med gode kokeegenskaper. Creme Fraice kan brukes i sauser, supper og gryter. Den har en kremet konsistent og egner seg ypperlig til koking. Husk at det finnes magrere varianter av creme fraiche med mindre kalorier og fettinnhold, men med de samme gode egenskapene.

COTTAGE CHEESE: Dette er en mager ferskost som inneholder lite fett og mye proteiner. Cottage cheese egner seg godt som pålegg, i salater, baking eller rett og slett som snacks.

KESAM: Kesam er en ferskost med rund og fyldig smak. Produktet egner seg godt til dipper, dressinger, kalde sauser, bakverk og desserter. Det kan også fungere som en god erstatning til rømme. Kesam tåler ikke koking, men kan fint brukes i varme retter som skal i stekeovnen. Du får også magrere varianter av kesam, samt kesam med vaniljesmak som passer ypperlig til desserter og kakeoppskrifter. Kesam egner seg forresten også godt i paideiger.

Håper dere ble litt klokere!

- Silje Bjørnstad -

Mandagsblues.

Da var 1 uke sammen med kjæresten over, og nå sitter jeg her og synes synd på meg selv og prøver å få energinivået til å stige ved å drikke Spanias svar på iskaffe.

Men som alltid gjelder det å tenke positivt. Kun 3 uker til jeg skal hjem nå, og jeg har så utrolig mye bra i vente!
For om kun 1,5 uke reiser jeg og Ane til London sammen med konfirmantene fra Sjømannskirka her i Spania. En langweekend med en stor gruppe hormonsprengte tenåringer som vi får lov til å være med til Englands hovedstad er noe jeg faktisk tror blir veldig stas! Vi skal blant annet innom Madame Tussauds, London Eye, Les Miserable-musical, shopping og bare leke turist. :D

24.mars får jeg besøk av mammaen min her i Spania og hun er så snill at hun skal reise sammen med meg tilbake til Norge den 28.mars. Så heretter går det egentlig slag-i-slag. For 1.april skal vi to på KK-dagen i Oslo, og samme kveld har jeg og Joakim planer om å reise til Gøteborg og være der for helga, og sist, men ikke minst: Jeg skal ut å leve livet som backpacker igjen i 6 uker i april/mai måned!! Mer om det i morgen! ;)

- Silje Bjørnstad -

Litt er bedre enn ingenting.

Alle har nok hørt "5 om dagen"-begrepet, men allikevel er det mange som føler det er vanskelig å få i seg 5 enheter med frukt/bær og grønt om dagen. Uansett så er det viktig å huske at noe er bedre enn ingenting, så pynt opp kjedelige knekkebrød og brødskiver med for eksempel noen salatblader, noen skiver paprika, agurk eller tomat. Putt en gulrot eller frukt ekstra i matpakka, lag deg fruktsalat av frisk frukt som dessert til hverdagsmiddagene, rasp kål eller lag den en salat ved siden av middagstallerkenen.

Husk også at du spiser med øynene og at mat som frister mer på grunn av sitt utseende også automatisk ofte smaker bedre.Her er mine to vanlige knekkebrød som jeg synes med en gang ble mye mer fristende med noen agurkskiver og litt paprika.Pålegget er forresten røkt kalkunskinke og fersk mozzarelllaost i skiver. (Mozzarellaost på knekkebrød er veldig digg, så hvis du ikke har prøvd det bør du absolutt teste det ut. Nå er jo jeg en stor mozzarellaost-fan fra før, så jeg synes jo at den osten kan brukes til alt. ;) )

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Rask oppdatering

Jeg har fortsatt besøk av kjæresten min Joakim her i Spania, så derfor er bloggingen litt slappere denne uka. Men jeg har masse å fortelle om når det gjelder de kommende ukene som jeg skal skrive mer om i neste uke. For å gi et ganske stort hint: Jeg skal ut i verden og leke litt backpacker igjen! :D

Ellers så vil jeg linke til følgendene side: Folkehelseinstituttet og Norges Idrettshøgskole inviterer til gratis seminar der stikkordene er fysisk aktivitet, kosthold og ulike folkesykdommer. Les mer: Klikk her!

Seminaret er 12.april 2011, kl 09.30 - 16.15. Jeg skulle lett ha reist dit selv, men som sagt, mest sannsynlig er jeg ikke i Norge denne perioden. Uansett så oppfordrer jeg alle andre til å reise dit for å gå god informasjon og inspirasjon helt gratis!

Også synes jeg alle skal bli kjent med denne nettsiden: www.nhi.no.

NHI står for Norsk Helseinformatikk, og på denne siden finner du masse informasjon, og nye publikasjoner og artikler om helse, kosthold, foreldre & barn, ulike sykdommer, førstehjelp, trening og mye mer. Absolutt verdt en titt! :)

God søndag!

- Silje Bjørnstad -

BananPannekaker

Hvorfor ikke prøve noe nytt i helga? Hva med pannekaker med herlig, søtlig smak av bananer?

Bananpannekaker 3 - 4 porsjoner

4 egg
3 modne bananer
1 dl havregryn
1 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete
2 dl melk
2 dl mager kesam
1 ss kanel

Visp sammen egg og kesam, tilsett bananviter og bruk en stavmikser eller gaffel for å mose de godt. Ha i resten av ingeridiensene, bland sammen og la røren svelle i 20 - 30 minutter. Stek pannekakene i smør.


Blir pannekakene vanskelige å snu må du tilsette litt mer mel, men oppskriften skal være ganske nøyaktig. 1 pannekake gir cirka 110 kalorier.

Du kan servere pannekakene til frokost/lunsj/kveldskos fylt med syltetøy, bær eller lignende, men de er veldig søte og gode også uten noe fyll. Bananpannekakene fungerer også som en dessert sammen med en kule iskrem eller sorbet.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

 

(Bildet er hentet fra Google)

Rask omelett med rød paprika og "det som er tilgjengelig"


Siden det var helligdag og stengt i butikkene her i Spania på mandag og jeg skulle lage en enkel, rask og sunn lunsj til meg og Joakim så måtte jeg improvisere med det som var i kjøkkenskapet og kjøleskapet. Resultatet ble en slags omelett med rød paprika og kalkunskine, agurksalat og ristede pinjekjerner. Og det ble egentlig ganske godt!

Til 2 porsjoner:

5-6 egg
1 rød paprika
100 gram skinke (Gjerne en type kalkunskinke, eller vanlig kokt skinke)
3 - 4 ss ristede pinjekjerner
Agurk
Evnt gressløk

Hvis du kun har en stekepanne tilgjengelig, slik som meg, så begynner du først med å riste pinjekjerner på høy varme i cirka 1-2 minutter til de har fått en gylden farge. Pass på, det går fort fra de er gyldenbrune til svarte og brente! Hell pinjekjernerne i en liten kopp før du begynner med selve omeletten.

Visp sammen egg og tilsett 1 ss vann til hvert egg. (5 egg = 5 ss vann). Skjær paprika i strimler.

Hell eggeblandingen i en stekepanne med middels høy varme og legg i paprikastrimlene. Stek omeletten og skyv eggemassen litt innover mot midten mens den stivner. Brett omeletten i to og legg på tallerkenen sammen med agurkskiver og skinkepålegg. (Du kan selvfølgelig også tilsette skinkeskiver når du steker omeletten, men jeg synes det er like godt ved siden av.) Til slutt drysser du over ristede pinjekjerner og eventuelt litt gressløk.


(Min tallerken)


(Joakims tallerken)

Enjoy!

TIPS: "Rester og slumper" fra dagen før er ypperlig til å bruke i omeletter, så ikke kast de 2 siste brokkolibukettene eller den stekte løken som ikke ble spist opp da dette smaker nydelig i eggeretter. Andre ingredienser du kan bruke i en sånn lettvinn og rask omelett er for eksempel rødløk, oste-rester, mais, purreløk, brokkoli, minimais, bønner, spinat, tomater osv.

- Silje Bjørnstad -

(Copyright bilder: Silje Bjørnstad)


Kjæresteparet som vet å leke turister.

Jeg og Joakim stakk en tur til Mijas i dag - også kjent som "en hvit, sjarmerende landsby". Jeg har faktisk ikke besøkt denne nydelige landsbyen før i dag, til tross for at den ligger kun en 20-minutters busstur unna.


Jadda, vi er så søte så.Det er skikkelig fint her med typiske spanske og smale gater med fortauscafèer, restauranter og så klart en hel drøss med souvernirbutikker som alle selger den samme turisme-skiten. Også var det mange supersøte eseler og hester som jeg selvfølgelig bare synes synd på fordi de må pyntes opp med bjeller og fargebånd for så å dra en tung vogn med feite og late turister etter seg.


Nydelig utsikt!

Det er utallige hyggelige restauranter og cafèer å velge mellom om du er keen på en matbit, vi havna på en italiensk restaurant. Jeg bestilte ikke overraskende pasta carbonara og den var en av de beste jeg noensinne har smakt! Er du i nærheten av Mijas kan jeg absolutt anbefale å ta en tur opp dit!

- Silje Bjørnstad -

Derfor trenger du vitamin K

Visste du at mangel på vitamin K fører til økt blødningstendens? Bokstaven K står for koagulasjon (blodstørkning) og vi trenger dette vitaminet for å produsere koagulasjonsfaktorer som gjør at blodet størkner.

Vitamin K er et fettløselig vitamin og finnes i 2 former. Den ene formen produseres av bakterier i tarmen, mens den andre må tilføre kroppen gjennom det vi spiser.

K-vitamin finnes særlig i mørkegrønne grønnsaker som brokkoli, spinat, kål og salat, men også i andre grønnsaker Man finner også litt vitamin K i meieriprodukter, kornprodukter og kjøtt.

Gjennom et normalt kosthold vil man få i seg tilstrekkelig av vitamin K, og for mye K-vitamin gir ingen bikvirkninger så man kan rett og slett ikke få for mye av dette vitaminet! :)

- Silje Bjørnstad -

 

I Fuengirola dyrepark og shopping.

 

Siden jeg har verdens deiligste kjæreste på besøk, frister det lite å sitte på skolen fra 9 - 14, så etter 3.time idag stakk jeg hjem for litt lunsj før jeg og Joakim tok en tur til Fuengirola sentrum og "Bioparc Fuengirola" (dyrepark). Var jo mange artige dyr å se på der, og som alltid kjøpte Joakim det obligatoriske "turistbilde" av alle som besøker sånne type parker:Jeg synes jo sånne bilder er skikkelig kleint, men Joakim er jo søt som kjøper sånt da. Har blant annet også et sinnsykt bra bilde av oss i "Tømmerrenna" fra i sommer.

I dyreparken var det jo ganske mange interessante dyr å se på, for eksempel tigre, krokodiller, ekle slanger, artige fugler, og ikke minst apekatter som ikke var flaue over å praktisere oralsex i offentligheten.Denne apekatten/gorillaen/orangutangen hadde seriøst 5-kilos hudfolder på hver side av ansiktet i tillegg til skikkelig skumle øyne. Kjempesøt.
Var det noen som nevnte rektalprolaps...?


Nydelig.....

Etter dyrepark-moro ble det shopping, igjen. Joakim synes jeg shopper mye, men sannheten er jo at han er like flink til å dra VISA-kortet som meg. (Og ja, jeg kjøpte et par nye sko i går også (egentlig 4 tilsammen fordi jeg fant billige tøysko på Dunnes og tok med meg 3 par, er jo greit å ha med seg hjem til Norge i sommer, men de telles ikke......)

Og ellers har jeg det bare veldig, veldig, veldig bra om dagen. :)

- Silje Bjørnstad -

Jeg er svak for...

.... Riskrem-baserte produkter! Vi har jo alle våre "snacks/søthunger-svakheter", og for mange er dette sjokolade eller potetgull. Jeg er nok ganske heldig sånn sett for har svært sjeldent lyst på sjokolade eller chips, og jeg har for eksempel aldri likt popcorn. Snacksfavoritt er nok usaltede nøtter og tørket frukt, og en ting jeg heller velger om jeg har lyst på noe søtt velger jeg Atkins-barer. Disse fungerer også som et mellommåltid om du kjenner sultfølelsen og det er litt lenge til middag. Men jeg blir aldri blir lei er RISLUNSJ. Jeg elsker de små boksene med Piano Rislunsj, og favoritten er utvilsomt Eple&Kanel.
Men her nede i Spania har de verken rislunsj med eple eller jordbær, så når jeg nylig var på "svenskebutikken" for ørtende gang i år var lykken stor da jeg fant RISIFRUTTI!!Her er den lille, men helt klart nødvendige lille butikken med nordiske varer, nemlig "Supermercado Casa Nordica". Redningen for oss nordmenn når vi savner leverpostei, melkesjokolade, kjøttbullar eller lignende.


Og dette er jo nesten bedre enn Rislunsj-boksene, hvorfor har vi ikke disse i Norge lenger?! Uansett så nøt jeg 2 bokser på rappen, og jeg kjenner det ikke er lenge til neste "Harrytur" til svenskebutikken.

- Silje Bjørnstad -

 

Les og lær. Og ikke minst forstå.

I forrige uke nevnte jeg at vi hadde et par forelesninger om sosial- og samfunnsmedisin på skolen. Forøvrig et veldig interessant og viktig tema. Mange av punktene kunne jeg dra inn paralleller fra det jeg har studert tidligere, nemlig medier og kommunikasjon og spesielt når det gjelder reklamebransjen med markedsføring, retorikk og visuelle virkemidler.

Dette er temaer jeg merker jeg brenner veldig for, og som jeg kunne ha skrevet mye om, men jeg vil i første omgang nevne et konkret eksempel fra helsekost/legemiddel-industrien når det gjelder hvordan de for eksempel markedsfører et nytt produkt. For hvor ofte hører eller leser du ikke at "Denne kremen strammer inn magefettet - 50% av testpersonene med synlige resultater"... eller noe lignende?

For det første, en krem kan ikke stramme inn magefettet eller fjerne hudfolder eller hva det nå måtte være den lover! Energi er noe som verken kan oppstå eller forsvinne, men kun forandre energiform til en annen. For å eventuelt stramme opp eller gå ned i vekt må man som alle har hørt før; forbruke mer energi enn det man tar inn! Og det er bare ikke fysisk mulig at en krem kan gjøre deg slankere, fjerne absolutt alle rynkene i tryner eller gjøre appelsinhuden du har bak på skinka glatt som en babyrumpe.

For det andre så er det viktig å kunne skille mellom relative og absolutte forskjeller. Som oftest brukes relative forskjeller i markedsføringen til å pynte på sannheten slik at et produkt eller merke skal høres bedre ut, uten å egentlig fortelle hele sannheten. Banalt sagt betyr dette at de legger frem sine påståtte bevis og statistikk med prosenttall. For eksempel uttrykket "hele 50 %" ser man ofte. Altså "50%" er halvparten og høres jo veldig bra ut for de fleste, men hvor mye er egentlig 50%? Hvor mange personer utgjør 50 %?

50% kan jo være 5000 personer av 10,000, og da involverer det jo mange mennesker, men 50% kan også være 15 personer av 30, og er dette godt nok til å kunne konkludere med at et produkt "hjelper halvparten av de som kjøper det"? Vi vet jo ingenting om bakgrunnen til disse testpersonene. De som for eksempel gikk ned 5 kilo ved en såkalt slankepille, hva spiste de egentlig? Gjorde noe vesentlig annerledes i tillegg til å begynne å ta disse slankepillene? Trente de kanskje mer? Hvordan var utgangspunktet deres?

Eller kanskje det var en testgruppe som gikk på kolesterolsenkende tabletter der kun "2%" ble rammet av hjerteinfarkt i løpet av en 5års-periode. Javel, 2% er også lite, men var dette 2 av 100 personer? Eller var det 200 av 10,000 personer? Da høres det kanskje ikke så fristendes ut allikevel når de absolutte forskjellene kommer frem. Og igjen, hvordan var helsetilstanden til disse i utgangspunktet? Var de for eksempel i en mindre risikogruppe i forhold til noen annen? Er det liksom verdt å bruke penger på noe som kan redusere risikoen for ditt og datt når det i utgangspunktet ikke er noen fare for din egen kropp og helse?
Og hva med bivirkninger? Er det verdt å knaske tabletter når man i utgangspunktet ikke er spesielt utsatt for noe hjerteinfarkt eller trenger mer vitaminer og kan enkelt gjøre det ved å spise mer frukt og grønt bare for å ta noen enkle eksempler. Se bare på VitaePro-pillene som virkelig har eksplodert i omsetning på grunn av sin markedsføring. Hva inneholder egentlig disse pillene? Tror vi at det funker bare fordi en tidligere idrettsstjerne forteller om sitt økende energinivå og mer livsglede? Hvor mye tusen kroner tror du ikke disse reklamepersonene får for å nettopp selge et produkt? Og siden de påstår at det hjelper, vil det nødvendigvis ha samme effekt for deg?

PLACEBO-effekten er forresten et viktig begrep å huske.... Placeboeffekten handler nemlig om at hvis du tror en behandling eller en pille vil virke på en bestemt måte kan det få en slik effekt. Man skaper forventninger til et produkt om psykiske og fysiske forbedringer og opplever også at forventningene innfris. I praksis vil dette enkelt forklart bety at du kan få piller/tabletter uten som er tilsatt noe som helst, men som du tror inneholder masse fantastisk livskvalitet- og helsefrembringende formler bare fordi noen sier det og derfor vil du også tro og føle at du får det bedre ved å ta disse medikamentene.

For det tredje, om det står at det er blitt "vitenskapelig bevist" at et produkt skal forandre det ene og trylle bort det andre, hva er egentlig vitenskapelig bevis? Hva er egentlig sannhet? Sannhet er allmenngyldig og egentlig veldig relativt i forhold til hver enkelt subjektive mening og holdning. En påstand kan være korrekt selv om andre sier den er feil, og motsatt så kan en påstand være feil selv om andre sier det er riktig. Hvem har for eksempel ikke hatt en diskusjon der den ene parten påstår èn ting, mens den andre parten påstår det helt motsatte? Se etter logiske forklaringer og gjør dine egne analyser i stedet for å bli proppet med ren propaganda.

 

Konklusjonen: Ikke tro på alt du se eller leser. Virker det for godt til å være sant, er det som regel det.

- Silje Bjørnstad -

 

Forresten, jeg vil også ta med en slide fra powerpointen som representerer en statistikk med helseproblemer relatert til om man lever enslig eller i parforhold, eventuelt med barn.Dette er dyre samfunnskostnader det. Så her er det bare å finne seg en ektemake og ikke stresse med verpinga om du vil holde ut uten å bli psykisk ustabil, slippe unna antidepressiva eller leve på morfintabletter fordi du har vondt i muskler og ledd.

;)

Matbloggtoppen Matprat