hits

mars 2014

Kjøttfri mandag: hjemmelagde vegetarvårruller

Hei og god mandag!

Et middagstips til kjøttfri lunsj/middag i dag er hjemmelagde vårrullet med vegetarfyll. 

Vårruller kan du enkelt lage selv ved hjelp av disse "Spring Roll Wrappers":

Bland sammen det fyllet du ønsker deg. Jeg liker for eksempel kombinasjonen av raspet hvitkål, raspet gulrot, sjalottløk, hvitløk, salt og pepper. 

Vårrull-papirene skal dyppes litt i vann før man legger på fyll og pakker det hele sammen. (Mer detaljert bruksanvisning står på pakken).

Vårrullene kan enten stekes i ovn eller i olje. Denne gangen stekte jeg de i ovnen da min erfaring er at det blir mindre søl.

 

Spises som de er eller server med for eksempel ris og sursøt saus. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Mobilblogg: Resultat fra styrkeløftstevne

Må bare fortelle om at Fredrik tok andreplass og sølv i sin klasse under styrkeløftstevne i går! :D 

Han veide inn på 73,9 kg og løftet 580 kg sammenlagt med 210kg i knebøy, 137,5kg i benkpress og 232,5 kg i markløft (3,1xKroppsvekt!!!!!!!! :-O )

Regner med det kommer film av løftene i løpet av de nærmeste dagene. Uansett, han ble selvfølgelig kjempeglad og jeg er selvfølgelig dritstolt! ;p

Det har vært sykt mange flinke og imponerende løft i løpet av helga. Det er så god stemning og rett og slett en skikkelig inspirasjonsboost å se så mange dyktige folk og ikke minst oppleve det samholdet der alle heier på hverandre uansett kjønn, vektklasse eller hvor mange kilo det er på stanga. GØY!  :D

- Silje Bjørnstad - 

 

Film: chins med ekstra vekt

Hei og god SOLSKINNSLØRDAG! :)

Min lørdag blir viet til styrkeløftstevne (som tilskuer hvis det skulle være noen tvil ;p ), men når man våkner opp til skyfri himmel, herlige vårtemperaturer og sol så fyker mitt energinivå til topps så da ble litt morgentrening i dag. Med blant chins der det ble "pyramide-trening" og der jeg sjekket maks styrke på 1 repetisjon. 

SÅ først 8 vanlige reps:

video:chinstrening

 

Og oppover med 5kilo ekstra x 4rep + 10 kgx2rep + 12,5kgx1+15kgx1 og jeg stoppa på 16,25 kgx1 før det ble samme type sett tilbake igjen til 8 vanlige reps uten ekstra vekt. 

16,25kg ekstra:

video:chins1625

 

10kgx2: 

video:chins10kgx2rep

Ha en herlig dag :D

- Silje Bjørnstad - 

Fredagsfri - fredagstrening - fredagsfisk

ENDELIG FREDAG! :D

Jeg har faktisk tatt meg helt fri i dag og startet dagen med å ta den obligatoriske-årlige "sjekke-vitamin-mineral-kolesterol-blodprøven" hos legen i dag. Nei, jeg har ingen mistanke om at jeg har mangler eller er sjuk eller noe sånt, det er bare noe jeg gjør hvert år for å se hvordan verdiene mine er :D

Etter blodtapping ble det intet mindre enn 3 timer på treningssenteret, det er så deilig å ha slike økter hvor du bare kan ta lange pauser og god tid til å gjøre det man faktisk har planer om uten å tenke på at man skal rekke ett eller annet. 

I dag ble det knebøy med 60kgx6rep - 65kgx5rep - 67,5kgx3x3:

Supersett med markløft med 90kgx3settx4rep fra boks og deretter 77,5kgx3settx4rep fra bakken:

Og eller ble det glute brigde med 102,5kgx3settx7rep, rygghev 2x12, good morning 32,5kgx3settx7rep og benkpress med 35kgx3rep+ 38,5kx3rep + 2settx2repx42,5kg.

Greit med blogg som kan funke som treningslogg.... Haha.

Her er min lunsj, eventuelt dagens første middag:

Krydret laksefilet med smørstekte grønnsaker (rødløk, champignon, paprika, squash) servert sammen med blomkålris og dill. YUM! :D

Husk styrkeløft-stevne som arrangeres på Bjølsen i Oslo denne helga. Løftinga starter med de første puljene klokka 15.00 i dag og i morgen skal Fredrik i ilden! :D

 

God helg! :D

- Silje Bjørnstad - 

Frukt og grønt, juice og vitaminpiller

Hei!

Som vanlig synes jeg dagene bare flyr avgårde. Denne uka på Side2 har det (ikke overraskende) blitt noen kostholdssaker, deriblant denne: 

Gjør du dette, mister du vitamin C

FARGERIK DRIKK: Hjemmepresset fruktjuice og smoothies er både sunt og godt, men hva er egentlig sunnest av hjemmelaget juice og hele frukter?

Greia er at når frukt og grønt blir skjært opp så utsettes fruktkjøttet for lys og oksygen, noe som kan påvirke vitamininnholdet. Deriblant blir noe av vitamin C oksidert til et stoff som ikke har noen vitaminvirkning, men det er positive sider ved å putte frukt og grønnsaker i blenderen også. Vitaminer finnes i planteceller i frukt og grønt, og i blenderen blir celleveggen og membranen delvis ødelagt slik at vitaminene blir frigjort og lettere tilgjengelig for opptak i kroppen. 

Konklusjonen? Ja takk begge deler. Men sørg for å spis/drikk fruktkjøttet da det er her mesteparten av de viktige og gode næringsstoffene befinner seg. Det viktigste er å variere med ulike frukt og grønnsaker, spis FARGERIKT! :D

Forresten, da jeg var på pressetur til Nofima for noen uker tilbake ble det også snakket om tap av næringsstoffer under hele prosess fra "åker og trær" til butikk, oppbevaring og bruksområdet. Det er ingen tvil om at riktig temperatur og lyssettingen i butikker påvirker innholdet av vitaminer og mineraler i frukt og grønt. Kort forklart så er hverken for høy eller for lav temperatur noe gunstig for vitaminbombene, og de fleste frukt og grønnsaker foretrekker mørke rom fremfor hvitt lys. (jeg plukker ALLTID de frukt og grønnsakene som ligger under alle de andre når jeg er i butikken.... He he). 

Apropos vitaminer og artikler på Side2, her er en sak om dagens episode som vises på TV 2-programmet "Matagentene": 

- Dette er fullstendig unødvendig

Vær oppmerksom på at det er snakk om generelle vitaminpiller som for eksempel vitamin C og multivitamin-tilskudd i denne episoden. For det skal nevnes at Helsedirektoratet anbefaler å spise fiskemiddager 2-3 ganger i uka, og for de som sliter med å spise fisk regelmessig bør ta daglig tilskudd av tran eller annet omega-3-tilskudd. Mange sliter også med å få i seg nok vitamin D, særlig i vintermånedene. Så her er det også anbefalt med vitamin D-tilskudd hvis man sliter å få dekket det daglige behovet gjennom kosten og sollys. 

- Silje Bjørnstad - 

På Instagram: markløft, mat, markløft, hund, markløft, happyface, markløft ;)

Hei og god onsdag! :)

Her er mine siste shots fra det siste på Instagramfronten;)

1) Markløft <3
2) Sjekket næringsinnhold og forskjeller på Gildes "Go & Mager-produktserie" sammenlignet med originalvariantene. Les saken her: - Den sunnere varianten inneholder jo mer salt og mindre kjøtt?
3) Trening med Fredrik :)
4) Snacks: grønnsaker og dip

5) Markløft supersett <3
6) Dette bildet er ett av de morsomste jeg vet om
7) Og litt markløft igjen
8) Endelig vår og vakre solskinnsdager i Oslo!

9) Markløft... IGJEN! ;)
10) Besøk av verdens beste Lexie <3
11) Vegetarmiddag på kjøttfri mandag
12) "Solskinns-knebøy" fra gårsdagens trening.  Ja, det ble varmt på baksiden etter hvert... ;)

Min konto på Instagram er fortsatt siljebjornstad87

Ha en herlig og sprek vårdag!

- Silje Bjørnstad - 

Nydelige proteinvafler

Hei og god tirsdag!

Det er nok mange av dere som har fått med seg at det er en internasjonale vaffeldagen i dag? 

VAFFELDAGEN: 25.mars feires vaffeldagen over hele verden.

I den forbindelse er det selvfølgelig en haug med vaffeloppskrifter både her og der. Siden jeg skriver for nettsiden treningsforum.no så frister jeg med deres oppskrift på proteinrike vafler:

Porsjon: 1

Ingredienser
4 eggehviter
½ kopp mager kesam
½ kopp havregryn
1 ts bakepulver
1 ss sukrin

Slik gjør du:
1. Bland alt sammen i en blender til en jevn røre
2. Stekes på et vaffeljern.

Server med for eksempel hjemmelaget syltetøy,  bær, vaniljekesam og søtningsstoff/sukrin, eller noe annet digg som du synes smaker godt på vafler. 

Næringsinnhold:
310 kcal
Protein: 37 g
Karbohydrater: 36 g
Fett: 2 g

Ellers så finner du også flere oppskrifter i denne artikkelen jeg har laget for Side2 tidligere i dag: 
Dette er den perfekte vaffeloppskriften 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Kjøttfri mandag: Sursøt bønnesalat

Denne deilige og proteinrike salaten ble min kjøttfrie mandagsmiddag i dag:

Skikkelig mettende og næringsrik og ingrediensene er kidneybønner, kokt egg, revet ost, agurk, paprika, ananas og sur agurk.

Jeg har fått helt dilla på sur agurk for tiden og kombinasjonen av søtt og surt er så utrolig godt!! :)

Salater er så mye mer enn bare isbergsalat med ost og skinke ;) I tillegg til å variere med ulike grønnsaker så kan du for eksempel prøve ristede pinjekjerner, ulike ostevarianter, nøtter, quinoa, solsikkefrø, gresskarkjerner, avkjølede pastaskruer, bønner, kikerter og så videre.

Med andre ord, salater er ikke kjedelig! Det kan varieres i det uendelige, så her det bare å prøve seg frem. 

Dagens dessert:

 

Bærsmoothie laget med en håndfull fryste bringebær, en mindre håndfull jordbær, og en liten håndfull bjørnebær sammen med 1-2 dl lettmelk og 2 ts søtningsstoff. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

"- Kakene trenger ikke å være sukkerbomber"

Hei og god kjøttfri mandag! 

Ingen oppskrift (enda) i dette blogginnlegget, rett og slett fordi jeg vil anbefale dere å ta turen innom denne bloggen: Bakekona.blogg.no

Her finner dere så utrolig mange deilige oppskrifter som passer fint til både frokost, lunsj og middag.

Jeg intervjuet Stine "Bakekona" Haslestad før helgen og skrev en artikkel for Side2: 

- Kakene trenger ikke å være sukkerbomber

Det jeg personlig liker så godt ved denne bloggen er at det er fokus på naturlig næringsrike ingredienser som for eksempel havremel, kesam og fullkornsmel. Man trenger liksom ikke å ta turen til ulike helsekostforretninger for å få tak i "riktige ingredienser" når man skal lage sunnere kaker, bakst, grøtvarianter, pannekaker eller lignende. 

Hva med for eksempel denne geniale frokostvarianten:

"Frokost i en glasskrukke"

(Copyright: Bakekona.blogg.no)

Eller "grove pannekaker - til frokost, lunsj eller middag"
 

(Copyright: Bakekona.blogg.no)

Eller hva med sukkerfrie, fiberrike skolebrød med hjemmelaget vaniljekrem

(Copyright: Bakekona.blogg.no)

Virkelig en inspirerende og god blogg med mange geniale oppskrifter med sunnere meltyper og uten sukker.

Og jeg sier som "Bakekona": " Ja til dessert hver dag". 

;)

- Silje Bjørnstad - 

Sunnere kjeks og biffmiddag

God søndag :)

Før helgen ble jeg spurt om tips og råd angående kjeks fra KK.no. Noe av det som bidrar til at mange kjeksvarianter ofte blir "tomme kalorier" skyldes et høyt innhold av sukker og fett (og da av den usunne typen):

Silje Bjørnstad, som er ernæringsfysiolog, forteller at mange kjeksvarianter inneholder mye usunt fett og sukker, samt lite fiber og protein, noe som resulterer i at disse ikke bidrar med de gode næringsstoffene kroppen vår trenger. 

Dersom du ønsker å unngå de verste kaloribombene i kjekshyllen mener Bjørnstad du bør se etter de variantene som inneholder mye fiber, lite sukker og lite fett.  

- Unngå de med sjokoladetrekk og kremfyll, og velg heller kjeks med for eksempelnøtter og tørkede bær. I tillegg bør du se etter de som er laget med en grovere meltype, fullkorn eller havre.

Hun mener det også kan være en idé å lage kjeks selv fra bunnen, da du på denne måten har full oversikt over hva de inneholder.

- Det beste er å lage sine egne kjeks der man selv vet hva slags ingredienser som er blitt brukt, og dermed kan man også redusere sukkermengden, bruke en grovere meltype eller havregryn og kanskje tilsette noen frø og nøtter for å gjøre kjeksen både sunnere og mer næringsrik.

- Biter av mørk sjokolade vil også være bedre enn tradisjonell melkesjokolade da den mørke varianten har et høyere kakaoinnhold som bidrar med flere antioksidanter. Unngå et høyt innhold av sukker ved å gjøre kjeksen naturlig søt med ingredienser som for eksempel banan, honning eller tørket frukt, sier hun.

Hele artikkelen finner du her:
"Styr unna disse i kjekshyllen" 
Her finner du noen forslag til sunnere kjeksvarianter:
Myke banankjeks
Havrekjeks
Sunnere chocolate chip cookies

Glutenfrie honningkjeks 

Men fra kjeks til sunn biffmiddag. Biffen som ble kjøpt på Mathallen i går var helt nydelig og sammen med tilbehørt som stekt løk/paprika/champignon, agurk, mais og blomkålmos så er dette faktisk den beste biffmiddagen som jeg selv har laget hjemme. 

Det trenger ikke å være så fancy og komplisert, og ofte har råvarene en smak som ikke trenger å "pyntes på". 

Naturlig, ren og næringsrik mat som smaker fantastisk godt er i alle fall noe både ganen og kroppen min setter stor pris på! ;)

- Silje Bjørnstad - 

Lørdagskveld

God lørdagskveld :)

Min lørdag har vært ganske så perfekt med formiddagstrening, lunsj på Mathallen og ikke minst Lexie-besøk <3

Dagens lunsj ble "asiatisk tapas" der jeg spiste kylling i sataysaus, karamellisert laks med grønnsaker og marinert entrecote med salat.

Og ja, alt var helt nydelig! Deilige råvarer med helt fantastisk smak. Mathallen leverer hver gang! :)

 

Så har det blitt et par gåturer med litt ballkasting med denne sjarmklumpen:

Resten av kvelden blir nok i sofaen og på kjøkkenet. Kjøpte med oss biff fra Mathallen i dag så da skal det steikes ordentlig indrefilet og entrecote

Dagens dessert, "kremt":

<3

Ha en herlig kveld :)

- Silje Bjørnstad - 

 

Film: Trening

God lørdagsmorgen. Jeg våknet klokka sju denne frilørdagen og var lysvåken, så nå tenker jeg å ta en kjapp formiddagsøkt før det blir hundekos og hundepass resten av dagen. <3

 

Her er forresten resten av gårsdagens treningsøkt:

Først supersett med knbøy (filmklippet måtte deles i to for å få plass):

1.sett: 3x3x60 kg

video:kneboysupersett1

Så er det å ta av 10 kilo og fortsette rett på neste sett uten pause.
2.sett: 3settx6repx50kg: 

video:kneboysupersett2
Ellers så ble det benkpress:

Markløft på kloss:

Good morning:

video:goodmorning35kgx6rep

Og rygghev og mageøvelse.
Ha en sprek og herlig lørdag :D
- Silje Bjørnstad - 

Film: Ny pers med 15 chins! :D

Jeg SA jo det skulle bli en deilig treningsøkt i dag, og det ble det! Med både knebøy-supersett, benkpress, good morning, markløft, rygghev og mageøvelse. 

MEN, de detaljene får man ta i morgen, for dagens høydepunkt for min helt klart at jeg endelig klarte 15 chins (skal sies at jeg har prøvd to ganger før de siste ukene med 14 reps per gang...)

Men i dag fikk jeg endelig vingla meg opp til 15 repetisjoner med haka over stanga og utstrakte armer for hver rep. Så det så. 

Starten ble utrolig vinglete og jeg kom litt ut av rytmen allerede etter 2 reps, men henta meg igjen på rep 4 og 5. 

Deretter var det bare å kjempe seg igjennom 15 stk, og etter en bitteliten "bare-henger-her-har-syre-i-armene-pause" etter 14 reps så fikk jeg til 15 med noe "vingle-sprelle-med-beina-hjelp". 

video:15chins

Uansett, 15 reps med haka over! ;)
 

15 chins er ett av mine treningsmål for 2014, så chinstreningen fremover vil defintivt konsentrere seg om KVALITET fremfor kvantitet. Hehe, men det er alltid gøy med pers, og ny pers betyr som alltid nytt "strekke-armene-i-været-juble-perse-bilde":

I morgen kommer mamma og pappa til byen, og jeg skal være hundepasser for Lexie :D :D :D Gjett om jeg gleder meg! 

GOD HELG!

- Silje Bjørnstad - 

Reisesyk, bildeminner og gavetips

Silje for 24 timer siden: Snø? Du kødder?!Silje i dag: Åh, det er så utrolig deilig med sol og vår!
Haha, noen andre som er like værsyke som meg? Jeg skal i alle fall ikke legge skjul på at sol og skyfri himmel er med på å få energinivået og humøret på topp, men selv om ikke alle vårdager kan være like "våraktige" så har jeg mine egne triks. 

For det er vel ingen hemmelighet at jeg elsker å reise og nå for tiden er jeg så sykt reisesjuk. Derfor har jeg mine egne "triks" til hvordan jeg kan booste opp både energi og stemningen.

Triks nummer 1 er selvfølgelig å bestille seg en ny tur, men med tanke på at jeg har to utenlandsturer som venter så tenker jeg at jeg får reise på de før jeg bestiller noe mer? ;)

Men triks nummer 2 er rett og slett å se tilbake på alt man har opplevd tidligere, alle bilder og minner.

I 2007 var jeg og ei venninne på en 3-måneders jorda-rundt-reise hvor vi var innom Sør-Afrika, Australia, Fiji, Rarotonga og USA.

For 3 år siden var det like før jeg og ei venninne reiste til Asia på en 6-ukers rundtur til Filippinene, Malaysia, Borneo, Thailand og Singapore. Og for en tur det var.I sommer var jeg og Fredrik på en 2-ukers rundtur her i Norge og på bursdagen min fikk jeg denne geniale bildeboka:Hvem tar vel ikke bilder med smarttelefonen sin eller med et fancy speilreflekskamera når man er ute på nye opplevelser i dag? Men hvor mange tar egentlig ordentlig vare på disse bildeminnene...

Selv har jeg laget flere bursdags- og julegaver med personlige fotoprodukter som for eksempel hjemmelaget fotokalender fra allfoto.no.

Det er så utrolig enkelt og samtidig så utrolig givende og både få og å motta sånne ting. <3

Bare et lite tips til hva du kan gjøre en ellers gråaktig mars-dag, som en gave til deg selv eller noen andre som fortjener en liten hyggelig overraskelse.

- Silje Bjørnstad -

 

Mobilblogg: travel torsdag

God torsdagskveld! Denne dagen har hovedsaklig bestått av jobbings både her og der. Men innimellom slaga og spisepauser prøver jeg alltid å ta meg en tur ut for å få frisk luft og å få "lufte tankene".

"Finn en feil...."

Ja ja, litt snø for vel gå greit, jeg har uansett tatt frem favoritt-joggeskoa og det er en digg følelse det!!!:):):)

På travle dager er lompepizza genialt, så det ble dagens middag, sammen med noen grønne brokkolibunter selvfølgelig ;)

Greit å lage litt når man først er i gang;)

I morgen har jeg faktisk helt fri og planen for dagen er en ordentlig lang og deilig treningsøkt. Etter to dagers treningsfri er både hode og kropp VELDIG klar for akkurat det;)

- Silje Bjørnstad -

Barnevennlige grønnsaker og oppskrifter

Hei og god onsdag!

Her om dagen skrev jeg en artikkel på Side2.no med tips om hvilke grønnsaker man bør servere til barna. I utgangspunktet bør man jo selvfølgelig variere med ulike frukt og grønnsaker, men det er viktig å huske på at barn og unge ikke nødvendigvis smaker det samme som deg og meg. 

Så enten om du er forelder, barnevakt, storesøster, storebror, onkel eller tante så oppfordrer jeg til å by på grønnsaksmos, fargerike smoothies, og fat med oppskjært frukt og grønt for å øke inntaket hos smårollingene. 

For det første så vær klar over at barn kopierer matvanene til sine foreldre og andre voksne man ofte er sammen med. Med andre ord, spiser ikke du frukt og grønt så er det stor sannsynlighet for at ikke de minste gjør det heller.

Ett tips er å by på grønnsaker som ikke har så sterk smak, for eksempel gulrot, agurk, minimais, cherrytomater og sukkererter. Barna liker også vanligvis konsistensen på potet, gul/grønn squash, kålrot og gresskar, ifølge Frukt.no.  

For å få de små til å like ny mat kan det være lurt å tilby barna den samme maten, bare tilbered på ulike måter, for eksempel i form av mos, kokt, bakt i ovn, puré og lignende. 

Ett annet råd er å la barna ta del i matlagingen. La de være med på å velge ut grønnsaker, dele opp, prøvesmake og så videre. 

Slenger også med noen barnevennlige oppskrifter som er verdt å prøve, både med og uten barn! Bruk kreativiteten når du lager mat, da blir alt så mye morsommere! :D

Det tøffe potettoget

Bakte poteter som er tøffere enn toget! Kjempeartig liten rett å servere i barnebursdager i stedet for pølser og pizza. Varier fyllet etter eget ønske og fantasi.

Ingredienser

 • 2 stk bakepotet
 • 4 dl pastasaus - gjerne bolognese
 • ½ stk finhakket rød paprika
 • ½ stk finhakket gul paprika
 • 4 ss revet hvitost
 • 6 stk rød cherrytomat eller gule
 • ½ stk gul squash til "hjul"
 • ½ stk slangeagurk til "hjul"
 • finhakket kruspersille

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200°C.

Vask potetene godt og stikk noen hull i dem. Legg potetene i en langpanne eller i en ildfast form, og bak dem i ovn til de er møre - ca. 1 time.

Del potetene i to og ta ut det meste av innmaten. La det være igjen ca. 1/2 cm tykke vegger.

Finhakk paprikaen og bland potetinnmaten,hakket paprika og halve cherrytomater med sausen. Hold igjen 3 tomater til "hengefeste".

Fyll potetene med fyllet og ha revet hvitost på toppen. Gratiner de halve potetene i ovn på 225°C til osten er gyllen (ca. 5 minutter).

Lag et tog av de fire halve potetene ved å lage "hjul" av agurkskiver og squashskiver og cherrytomater som "hengefeste" mellom vognene (se bildet).


(Copyright: Frukt.no)

Grove bokstavrundstykker med gulrot

En herlig oppskrift på rundstykker med revne gulrøtter som gjør rundstykkene ekstra saftige.

Ingredienser

 • 50 g gjær
 • 5 dl lettmelk
 • 1 ts salt
 • 1 ss honning
 • 2 ss soyaolje
 • 1 dl linfrø
 • 2 stk gulrot
 • 2 dl havregryn
 • 300 g sammalt hvete, fin
 • 300 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjær i en bakebolle. Varm melken til den er fingervarm. Rør gjæren ut i litt av melken. Tilsett salt, honning og olje. Rør inn linfrø, grovrevne gulrøtter og havregryn. Elt inn mel til en passe fast deig som slipper bollen. Sett deigen til heving i ca. 30 minutter.

Ta deigen ut av bakebollen og form til bokstaver som settes på et stekebrett eller i en langpanne med litt avstand imellom. Etterhev i ca. 30 minutter.

Pensle rundstykkene med sammenpisket egg. Stek dem ved 225 grader midt i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøl dem på rist.

Deigen kan også formes til 2 brød. Brødene stekes ved 200 grader på nederste rille i ca. 20 minutter.

Grove bokstavrundstykker med gulrot
(Copyright: Frukt.no)

Grønn snacks med dipp

Herlige sprø og friske grønnsaker og en frisk og supergod dipp til! Serveres når som helt og hvor som helst - uten dårlig samvittighet!

Ingredienser

 • 500 g gulrot i staver
 • 500 g slangeagurk i staver
 • 2 stk rød paprika i strimler
 •  
 • Dipp:
 • 4 dl yoghurt naturell
 • 4 ss ketchup
 • ½ ts salt
 • 1 ss sukker
 • 2 ts sitronsaft

Fremgangsmåte

Grønnsakene anrettes i skåler eller på et fat og serveres med dipp til.

Grønn snacks med dipp
(Copyright: Frukt.no)

Grønnsaker og fisk i foliebåt

Ingredienser

 • 300 g laksefilet
 • 300 g torskefilet
 • 1 stk fennikel
 • ½ stk løk
 • 2 båt hvitløk
 • 8 stk grønn frisk asparges
 • 8 stk rød cherrytomat
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 ss hakket frisk koriander

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200°C.

Rens og skjær fennikel og løk i skiver, finhakk hvitløken og del asparges i to. Skjær fisken i terninger.

Smør olje på et ark tykk steke- eller grillfolie og legg grønnsakene i bunnen.

Ha fisketerningene oppå og cherrytomater og urter på toppen.

Press over litt sitronsaft og pakk folien godt sammen på toppen.

Legg pakkene midt i ovnen i ca. 25-30 minutter.

Kjempefine å ha på grillen også. Legg da pakkene på grillrisen og grill dem i ca. 15 minutter.

Server bakte poteter eller ris til.


(Copyright: Frukt.no)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

 

Hverdagspizza med sunnere og grovere bunn

Hvem sier at pizza må være helgemat? Med grovere pizzabunn, magre kjøttprodukter og masse grønnsaker kan pizzaen bli en næringsrik middag som i tillegg smaker digg og gjør deg god og mett.

Forsøk for eksempel med denne pizzadeigen som bunn og topp med fargerike grønnsaker og karbonadedeig eller magert kjøttpålegg. Bytt ut tomatpuré med hjemmelaget tomatsaus som består av hermetiserte tomater med krysser og urter, eller bruk en sunnere variant av ferdig tomatsaus som har et høyt innhold av tomater og minimalt med salt og sukker. ;)

Grovere pizzabunn til en langpanne: 

250-275 gram mel av grovere type (for eksempel fullkornsmel) eller halvparten hvetemel + halvparten grovt mel
100 gram havremel (Havremel får du kjøpt i matbutikken eller knus havregryn i en blender eller lignende)
4-5 ss olivenolje
1/2 pakke tørrgjær
1/2 ts salt
2,5 - 3 dl lunket vann

Ha gjæren i en bolle og tilsett litt av vannet. Tilsett deretter salt, olje og resten av vannet. Hell i melblandingen litt etter litt slik at du får en smidig deig deretter oppi oppi salt og olje. Se an deigen om du trenger mer væske eller mel. Hev deigen i cirka 40 minutter på et lunt sted. Deretter kjevler du ut deigen og har den på et bakepapir og legger på ønsket fyll. 

Jeg bruker som regel karbonadedeig, kokt skinke eller kalkunfilet-skiver sammen med for eksempel rødløk, paprika, mais og ananas. 

Her består fyllet av karbonadedeig, tomatsaus (hermetiserte tomater med smak + en dæsj ketchup), rødløk, paprika, mais, champignon og selvfølgelig ost. 

3 gode grunner for å spise pizza med en grovere pizzabunn: 
- Du får mer av de gode næringsstoffene (Desto grovere meltypen er, jo mer vitaminer, mineraler og mer fiber inneholder den)
- Det gir deg bedre metthetsfølelse
- Det smaker MER, og det smaker BEDRE 

;)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Kjøttfri mandag: Mango-middag

Dette ble min kjøttfri-mandagsmiddag i dag:

Quornbiter i mangosaus med kokte grønnsaker, blomkålris og mango-paprika-salat. Her får man i seg "5-om-dagen" og vel så i det i én og samme middag! ;)

Mangosaus til 3-4 porsjoner:
1 stor mango i biter 
2 ss limesaft 
1 boks kokosmelk (bruk gjerne extra creamy)
2 ss mangochutney 

Skjær ut fruktkjøttet av mangoen og bruk en stavmikser/blender til å kjøre dette til en jevn puré. Ha puréen i en kjele og varm forsiktig opp mens du tilsetter litt og litt kokosmelk (se an konsistens og smak deg frem. Ikke sikkert at du trenger å bruke hele boksen). For "rundere smak" kan du tilsette litt fløte eller bruke halvparten fløte og halvparten kokosmelk. Ha oppi mangochutney og limesaft. 

Deretter legger du oppi biter av quorn, kylling, svin (stek kjøttet på forhånd!) eller hva du nå enn måtte bruke og server med for eksempel kokt ris, blomkålris, nudler eller quinoa.

TIPS: Hvis du ønsker en litt "hottere" mangosaus kan du for eksempel tilsette 1 hvitløksfedd og 1/2 finhakket chili.

Siden jeg lagde halv porsjon av mangosausen så ble det igjen litt mango. Dette skjærte jeg opp i biter og hadde som tilbehør sammen med paprikastrimler, kokte grønnsaker og blomkålris. 

Blomkålris lager du enkelt ved å rive blomkål på et rivjern og steke det i pannen på middels varme sammen med litt olje/smør. (TIPS: Varier blomkålrisen ved å tilsette ulike urter og krydder)

Dette var SÅÅÅÅ godt!! :D <3

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Mandag

God mandag!

Siden jeg har jobbet i helga har jeg fri i dag så nå på formiddagen skal jeg ned til sentrum og fikse meg nytt pass. Så dagen starter altså på passkontoret på Oslo Politistasjon og jeg har (dessverre) hørt rykter om stor sannsynlig for laaaange køer der nede. Bah.

Men nytt pass er noe jeg MÅ ha siden det straks går ut. Og jeg og Fredrik skal jo ut å reise i mai og juli så da er det greit å ha ting i orden ;)

I mai er det "sydentur" med all-inclusive-5star-hotell til Tunisia (jeg har vært i de "tradisjonelle sydenlandene" som Spania, Hellas (og Egypt) og vil alltid besøke et nytt land når jeg først skal ut på tur, så da ble det Afrika-landet Tunisia denne gangen :D
Mens i juli skal vi visstnok en langhelg til Praha. Den turen ble mer eller mindre bestilt ganske så spontant, men jeg angrer i alle fall ikke! Jeg ELSKER jo å reise!

Ellers så er det jo KJØTTFRI mandag i dag. Litt usikker på hva som blir dagens middag faktisk, men er ganske sikker på at det blir noe med quorn i alle fall. 

Så spørs det om jeg ikke tar meg en tur ut i Oslo-skogen da været er så fint som det er nå. <3 

Ønsker alle en herlig solskinnsdag og en fantastisk god start på en ny våruke :)

- Silje Bjørnstad - 

 
Spørsmål: Hvilken matvaredatabase og kostholdsprogram bruker du?

Hei og god søndag!

De siste ukene har jeg fått flere spørsmål og mail angående hvilke type kostholdsprogram og matvaredatabase jeg bruker for å undersøke næringsinnhold og ingredienser i ulike mat- og drikkevarer, samt hvilke program jeg bruker for sammenligner dette. 

I tillegg til å selv lese ingredienslister og næringsinnhold på ulike produkter, så bruker jeg disse tre mest:

Kostholdsveilederen somebody.no
SomeBody er et kostholdsprogram som forteller deg om næringsinnholdet i matvarene. Ved å rangere matvarer ser du enkelt hva som er lurest å velge. Ved hjelp av en måltidskalkulator kan du registere hva du spiser for å se hvor mye du får i deg i forhold til hva som anbefales. Du legger inn mål på hvor høy du er og hvor mye du veier, og slik ser du din BMI og ditt kaloribehov per dag. Du legger også inn eventuelle aktiviteter (trening, shopping, fotball, gåtur osv) for å se hvor mye du forbrenner i de ulike aktivitetene.  

Ved hjelp av SomeBodys verktøy kan du kartlegge kostholdet ditt, og enkelt finne bedre alternativer der du har behov for å gjøre endringer. 

Rangere måltider - du kan rangere etter ulike næringsstoffer. 
Sjekk næringsinnhold - når du bare vil slå opp i matvarebasen for å sjekke hva en matvare inneholder. 
Sammenlign matvarer - se forskjellen mellom to matvarer, og hva du kan spare ved å bytte. 
Kostdagbok  - logg måltidene dine og få oversikt over hva du har fått i deg av kalorier og næringsstoffer.
Sukkerkalkulator - se hvor lett det er å gi barna for mye sukker - og hvor lett det er å unngå det. 

Nettsiden næringsinnhold.no
Gir detaljert informasjon om ulike mat- og drikkevarer. Her får man vite innhold av de ulike næringsstoffene og hvor varen inneholder av ulike vitaminer og mineraler. "MatPåData"
Mat på Data er et gratis kostberegningsprogram der man beregner summen av næringsinnhold i registrerte matvarer og sammenligner dette med anbefalinger for inntav av næringsstoffer som er basert på anbefalingene av helsemyndighetene. Her får man også informasjon om inntaket av ulike vitaminer, næringsstoffer og forskjellige typer fett. 

Her kan man blant annet se på og sammenligne næringsinnhold i ulike matvarer, og videre sammenligne med anbefalinger for inntak av næringsstoffer. Du kan registerere ditt eget kosthold og se hvor du selv ligger i forhold til anbefalingene for ulike vitaminer, mineraler og energiinntak. 

Det er selvfølgelig bare å spørre om du har noen flere spørsmål om disse tre programmene. :)

- Silje Bjørnstad - 

Styrkeløft 28.-30.mars

28.-30. mars arrangeres første Najonale utstyrsfrie styrkeløft-stevne i Oslo. 

Nei, jeg skal ikke delta (jeg er ikke en aktiv styrkeløfter, jeg er bare stor fan av treningsformen;) ), men JA jeg skal selvfølgelig se på!

Planen er å være publikum alle tre dagene, men i alle fall lørdag, for da skal Fredrik opp på plattingen. :D

 

Løftetrynet til Fredrik :p 

Dette er virkelig noe jeg vil anbefale å få med seg hvis man har anledning. Man får så inspirasjon og kunnskap av å se både samholdet blant deltakerne og ikke minst den enorme styrken og teknikken de viser gjennom knebøy, benkpress og markløft. :D

I tillegg er det GRATIS inngang! Så bli med meg og hei fram alle de dyktige utøverne denne helgen! :D 

- Silje Bjørnstad - 

Fredagsfri med formiddagstrening

Hei og god fredag!

Jeg har jobbehelg, men fri i dag, men at jeg da kan sove lenge er noe kroppen min tydeligvis ikke forstod. 07.08 våknet jeg, lysvåken, til tross for at jeg faktisk ikke sovnet før halv to i natt. Uansett så var frokosten spist og jeg var klar for trening før klokka var ni i dag. ;D

Så da ble treningskos med knebøy, markløft, good morning og rygghev:

Og ikke minst, et deilig etter-trening-måltid:

Havregrøt laget på melk med usaltede nøtter, tørket frukt og bringebær <3

Var det forresten noen som fikk med seg "Brødskala`n-diskusjonen" i går? Flere medier hadde skrevet om at Forbrukerrådet mener Brødskala`n er med på å villede forbrukeren fremfor å veilede. Jeg skrev en sak om dette på Side2, og har i tillegg skrevet om Brødskala`n tidligere her på bloggen.

LES MER: 

Fra Side2: - Du spiser ikke så grovt som du tror

Tidligere blogginnlegg: Kan du stole på Brødskala`n?

Jeg mener ikke at Brødskala`n er hverken veldig feil eller veldig riktig, men ett tips er å se etter grovhetsprosenten i tillegg til å bare gå etter de skraverte merkene. 

Fordi: mange grove brød på kommer akkurat innenfor grensen til grovt, med for eksempel 51 %. Det betyr at mange grove brød ikke er særlig mer grove enn et mellomgrovt brød. Derfor bør du i tillegg se etter grovhetsprosenten for å ha full kontroll og at du unngår følelsen "av å bli lurt". 

FINT BRØD

 • 0-25% sammalt mel eller hele korn

HALVGROVT BRØD

 • 25-50% sammalt mel eller hele korn

GROVT BRØD

 • 50-75% sammalt mel eller hele korn

EKSTRA GROVT BRØD

 • 75-100% sammalt mel eller hele korn

 

Grovhetsprosenten står enten oppgitt under brødskalaen eller så er den oppført sammen med ingrediens og næringsinnhold bak på emballasjen. Da står det for eksempel: Grovhetsprosent: 69. Dette er da et bedre valg enn et grovt brød med grovhetsprosent på 51.

;) GOD HELG!

- Silje Bjørnstad - 

Sukkerinnhold i søtpålegg og syltetøy

Hei og god torsdag!

På jobb i går ble det mye sukkersøtt i form av både sjokoladepålegg og syltetøy.

Her er en artikkel hvor jeg og ernæringsfysiolog Anita Myrvang i somebody.no sier litt om innholdet av tilsatt i ulike søtpålegg. 

Én av disse inneholder hele 150 sukkerbiter

 

TILSATT SUKKER: Side2 har sett nærmere på innholdet av tilsatt sukker i 15 utvalgte søtpålegg-produkter.

 

Som det presiseres i artikkelen så er det ikke slik at vi nå FORBYR disse påleggene eller noe sånt. Det er opp til hver enkelt hva man velger og som jeg også skrev på Facebook:

Jeg mener ikke at det er noe "direkte galt" med søtpålegg i utgangspunktet, men det er mengden og hyppigheten av inntaket jeg mener man må være bevisst på. Det er jo mange andre mat- og drikkevarer som inneholder store doser tilsatt sukker også, så da kan det være greit med en slik oversikt iblant samt litt informasjon om hva som er "best/sunnest" av "sukkerbombene/verstingene"  Og ikke minst hva slags andre ingredienser produktet består av for å se hvilke andre eventuelle næringsstoffer man får i seg.

Også så jeg episoden av Matagentene som vises på TV 2 i kveld klokken 20:00. De ser nærmere på blant annet innholdet i syltetøy og finner ut at enkelte syltetøy-varianter inneholder mer sukker enn bær:

- Dette er helt ekstremt

MATHJELP: «Matagentene» ser nærmere på innholdet av bær og sukker i syltetøy.

Tenker jeg bare stopper der jeg... ;)

Ha en herlig kveld! :D

- Silje Bjørnstad - 

Superdigg og supersunn grønn smoothie

Hallo!

Jeg tror både jeg og Fredrik dekker "5 om dagen"-anbefaling ganske greit for tiden da begge har et relativt hyppig frukt&grønt-inntak i form av både hjemmelagde smoothies, hjemmelaget juice og frukt&grønt-snacks. ;)

Vi bare prøver oss frem med ulike frukter og grønnsaker i forskjellige kombinasjoner og godt blir det!:D

For eksempel ble denne grønne smoothie-versjonen overraskende søt og digg:

Ingredienser:
Brokkolibuketter (rester av kokte brokkolibuketter som er avkjølt)
1 godt moden banan
1 pære
Litt ananasjuice 

Og ikke minst den "hemmelige ingrediensen"

1/2-1 glass ferdigblandet Fun Light Lime saft. 

Naturlig rik på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter <3

Selv har jeg fått dilla på oppskjærte grønnsaker og dip:

Dippene lager jeg enkelt med vanlig kesam sammen med litt forskjellige krydre. For eksempel paprikapulver, karri eller litt hvitløkspulver sammen med 1-2 spiseskjeer ananasjuice eller lignende. Her er det bare å prøve seg frem! :D

Perfekt som snacks, ventemat og som tilbehør til middagen. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Forskningstur og "Hvor mye bedre er egentlig go&mager-produktene?"

Hei!
Her har dagen gått i ett med blant annet pressetur sammen med Opplysningskontoret for frukt og grønt på formiddagen, kontorjobbing på Side2 på ettermiddagen og deretter trening og handlerunde på butikken senere på kvelden. :D

Presseturen som var arrangert til frukt.no gikk denne gangen til Nofima på Ås hvor vi blant annet fikk vite mer om spennende forskning gjort på brokkoli, tomat og bær.

Deilige forfriskninger ventet på oss da vi ankom :D Oppskriftene til de hjemmelagde juice-smoothies-drikkene har jeg også fått, men de ligger på jobb så skal publisere de senere! Noen av ingrediensene i de ulike drikkene var i alle fall stangselleri, ingefær, banan og pasjonsfrukt - og ja, de var NAM! :D

Flere forskere presenterte kort sine prosjekter og vi fikk også omvisning på ulike labaratorier hvor man stadig arbeider og forsker på ulike matprodukter og blant annet hva de består av, hva slags effekt de har på menneskekroppen og hvordan man kan "forske frem" enda bedre produkter.

For eksempel fikk vi en kort introduksjon om et apparat som bruker lysstråler til å finne ut vanninnholdet i poteter, og ved å vite vanninnholdet i potet kan man da finne ut hvilke sorter som er best egnet til koking, lefsebaking, påvirkning av glykemisk indeks og så videre. 

Lunsj fikk vi også! <3

Jeg kommer tilbake til mer informasjon om denne turen da jeg har skrevet artikkel for Side2. :D Det blir nok tomater som blir hovedfokuset, for her var det mye interessant for forbrukeren å vite! ;)

Ellers så har jeg skrevet denne artikkelen om "Go` & mager"-produkter sammenlignet med originale varianter - for det viste seg at enkelte "Go ` & mager"-produkter har jo et høyere saltinnhold og ganske likt kjøttinnhold sammenlignet med tilsvarende originale produkter. Så da måtte jeg ta en telefon til Gilde og Nortura. ;)

Les mer her: - Den sunnere varianten inneholder jo mer salt og mindre kjøtt?

Og sånn går no dagan! :D

- Silje Bjørnstad - 

Film: Teknikktrening på meg og Fredrik tar 210kg i knebøy

Det ble en sen treningsøkt sammen med Fredrik i går. Ble litt teknikksjekk av en som kan mer enn meg på blant annet knebøy til boks og strake markløft (må jo benytte meg av min egen styrkeløft-PT når jeg kan;) ) 

Og ja, jeg vet fortsatt at jeg ser sint ut, men igjen, jeg er bare fokusert ved å holde blikket på samme punkt og bruke pusten riktig i hvert løft... Hehe. Så her er underholdningen:

video:teknikkby

Knebøy til boks med ett av settene på 5repx45kg.

Deretter "stiffleg deadlift" med ett av settene på 8repx50kg:

video:img3699

MEN denne gangen er det virkelig ikke jeg som skal være hovedpersonen. For sjefen sjøl slo til med en helt sinnsyk pers på knebøy i går! 210 KILO MED EN KROPPSVEKT PÅ 76,5 KG!!!!!!!!! (Hadde forsøkt 4 ganger før og denne gangen gikk det, endelig)

Og da ble han glad da! ;) Ble ganske glad jeg også faktisk.. hehe.

(Perse-løftet er fra 0:51)

 

:D

- Silje Bjørnstad - 

Kjøttfri mandag: Vegetargryte med kokosmelk og kikerter

Ny uke, nye utfordringer (eller muligheter som jeg liker å kalle det ;)) og ikke minst, ny kjøttfri mandag. 

Her er oppskrift på en enkel og smakfull kikertgryte hvor du selv kan justere "styrkegraden".
Til 4 porsjoner:
2 bokser hermetiske kikerter
1 boks hakket tomat
1 boks kokosmelk
1 stangselleri
1 løk
1-2 ss finhakket ingefær 
2-3 hvitløksfedd
2 ts buljongpulver
1 ts chilipulver eller 1/2-1 stk finhakket chili
2 ts paprikapulver
1-2 ts spisskummen

 Finhakk løk og ingefær, hakk opp stangselleri og la dette surre i 5 minutter i en gryte med litt olje. Tilsett tomater, kokosmelk, buljong og finhakket hvitløk (bruk gjerne hvitløkspresse). Smak til med krydder og kok opp. La gryten koke i ca 15 minutter. 
Server med for eksempel ris, nanbrød og noe grønt ved siden av. 
Enjoy!
- Silje Bjørnstad - 

 

Instagram: Real nutrition - Real workouts - Real life

Hei og god søndag! 
Her er en ny runde med siste nytt fra min Instagramkonto: 

1) Hverdagsbilde med tema hobby: Jeg kan aldri lære eller lese nok om kosthold og ernæring. Informasjon, påfyll, og inspirasjon finner jeg i både kokebøker, faglitteratur, vitenskapelige artikler, blader og hefter. :)
2) Lakselunsj med urte&chilimarinert laks, søtpotet og karrikesamdressing.
3) Fikk tilsendt en klump svinkenakke fra Gilde en dag jeg satt på jobb. ;)
4) Lørdagstrening <3

5) Persebilde fra 100 kg i markløft
6) Tester "cake-in-a-cup" fra Funksjonell Mat på jobb.
7) Hverdagsbilde med tema hobby: REISE! Den beste følelsen <3
8) Hverdagsbilde med tema hobby: Bloggen selvfølgelig! Jeg får ofte spørsmålet "hvorfor blogger du?" og svaret på det kan du lese her. 

9) Hverdagsbilde med tema hobby: MAT - enugh said! ;)
10) Risottomiddag og bærdessert
11) Markløft, hipthrust, knebøy <3
12) Artikkel i DetNye ShapeUp: "Naturlig supermat" 

Og som vanlig, min Instagramkonto er fortsatt siljebjornstad87  ;)

Ha en herlig søndag! :D

- Silje Bjørnstad - 

Lørdagstrening og LAKS

Hei og god SOLSKINNSLØRDAG! (Hvert fall her i Oslo).

Til tross for nydelig solbrillevær så ble det 2,5 time treningsøkt inne på Fitness Xpress Storo for min del. 2,5 time med 2 øvelser... Mihi. Pluss oppvarming da selvfølgelig.

Dagens sett var:
Knebøy med supersett: 3x3x57,5kg + 6repx3settx50kg:

Så sumomarkløft med supersett:

5repx3settx80kg fra boks + 5repx72,5kg:

Etter trening ble det intet mindre enn 3 laksewrap med hjemmelaget kesamkarridressing (har fått dilla!) og lakserester fra gårsdagens middag.

Middastips:

Ovnsbakte søtpotetstaver, chili&urtemarinert laks, paprika, agurk og dressing <3 Herreminhatt hvor godt det her var!

Søtpoteten vasket jeg grundig før jeg skjærte den opp i staver, la over i et ildfast fat og drysset over havsalt og litt pepper + rapsolje. Bakes i ovnen på 200-220 grader i ca 25 minutter. 

Karrikesamdressing:
1/2 boks vanlig kesam
1 eple
1-2 ts karri
2-3 ss ananasjuice

Prøv den og ENJOY! ;)

- Silje Bjørnstad - 

Film: All I wanna do is...

...bøye, løfte, dipse, trekke, stramme, fokusere. <3 

Her er noen bilder fra dagens treningsøkt, samt en dips-film fra gårsdagens trening.

"Strake markløft"

"Good morning" 

"Benkpress"

Også ble det stående roing + 3x10 mageøvelse.

I går ble det blant annet:  

 

"Knebøy til boks med stopp"

 "Glute brigde"

Og dips:

video:12dips

Dagens middagstips: 

Kylllingwok med ferske grønnsaker, ris og søt soyasaus.

 

Ha en herlig fredag og GOD HELG :)

- Silje Bjørnstad - 

Artikkel i ShapeUp og torsdagstaco med nye tacolefser fra Buer

Hellooo :)

I dag fant jeg den nyeste utgaven av DetNye ShapeUp i postkassen og jeg bidrar med en artikkel om "Naturlig supermat" i denne utgaven :)

Ellers litt matprat:

Tidligere i uka fant jeg denne nyheten fra Buer lefse- og lompebakeri:

"Buer tacolefser". Så da ble det torsdagstaco til sen lunsj/tidlig middag her i dag. Næringsinnholdmessig kan dere se forskjellen  her sammenlignet med tradisjonelle tacowraps fra for eksempel Santa Maria:

PER 100 GRAM:

PER STYKK LEFSE:

Noe mindre kilokalorier, mindre fett og noe mindre karbohydrater i lefsene fra Buer, men også noe mindre protein. Hovedingrediensen i tacolefsene fra Buer er jo da selvfølgelig poteter, mens det i tradisjonelle wraps er hvetemel. ;)

Smaksmessig var disse tacolefsene ganske så gode, men jeg skulle ønske det var enda litt mer av den gode smaken. Nå ble det bittelitt for tamt på en måte. Men de var veldig nam og i tillegg var de mye "mykere og ferskere" enn tradisjonelle lefser. :D

Taco med karbonadedeig, tacosaus, kesam, ost, mais, ananas, agurk og paprika. <3

 

Ehm, er det flere som er kjent med utfordringen å "ikke ta på for mye slik at man ikke får rullet sammen lefsa"? Skjer hver gang hos meg ;p

Ha en fin kveld videre. Nå skal jeg dumpe ned i sofaen med en kopp te, pledd og kose meg med ShapeUp! :D

- Silje Bjørnstad - 

Film: chins og sumomark <3

Bittelitt treningssnakk:

I går trente jeg sammen med ei venninne midt i selveste ettermiddagsrushen. Jeg for min del er likevel helt i min egen verden og klistrer på meg fokusert-løfte-face da jeg skal gjøre det jeg skal. He he. I går ble det knebøy, benkpress og markløft.

Her er ett sett fra markløft`n: 65kgx7rep:

video:marklft


I dag ble det bitte litt hjemmetrening med blant annet chins, og det var bare tungt og forferdelig i dag, men jeg kom meg igjennom det jeg skulle med 8-11-8-8-10 reps. Her er settet med 11 reps:

video:chinstrening

Så ble det 12x3 pushups. 

That`s it :p

Og da er det selvfølgelig fristende å slenge med ett "se-så-fornøyd-jeg-er-trynebilde", fordi jeg er jo glad og fornøyd:Selv om jeg egentlig har mest lyst til å:

Legge meg ned å bare bli liggende.. "Det-sprenger-i-hodet-har-syre-i-armene-få-det-til-å-forsvinne-følelsen"...

Neida, og selv om det ikke ble så mye så er litt bedre enn ingenting! :D 

Ha fortsatt en herlig onsdag. Snart helg igjen jo! 

- Silje Bjørnstad - 

- Tenk mer på helheten i kostholdet

Hei!

I dag presenterte Helsedirektoratet de nye anbefalingene for kosthold og fysisk aktivitet. Jeg var selv til stede når divisjonsdirektøren i Helsedirektoratet la frem anbefalingene.

De nye norske rådene anbefaler økt inntak av grønnsaker, bønner, frukt og bær, fisk og sjømat samt nøtter og frø.

Videre anbefaler NNR at man erstatter raffinerte kornvarer med fullkornsprodukter, smør og smørbasert matfett med vegetabilske oljer og matfett basert på vegetabilske oljer, fete meieriprodukter med magre varianter. Man anbefaler at man begrenser inntaket av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, drikker og matvarer tilsatt sukker, salt og alkohol.

I de nye anbefalingene legges det stor vekt på at man skal begrense mengden mettet fett og transfett og øke andelen umettet fett i kostholdet. Kostens totale fettinnhold vektlegges i mindre grad enn tidligere. Ifølge tall fra Helsedirektoratet er det gjennomsnittlige inntaket av mettet fett nå på 13E%.

Mer om de nye anbefalingene kan du lese i denne artikkelen:

Dette er de nye anbefalingene til Helsedirektoratet

 

Personlig synes jeg det helt klart er bra med egne punkter innenfor anbefalinger om fysisk aktivitet, slik som for eksempel å unngå for mye stillesitting og at det også nå er mer fokus på muskelstyrkende aktivitet (styrketrening).

Men det hjelper ikke med retningslinker hvis man ikke har konkrete råd, og ikke minst at man blir inspirert til å gjøre noe med situasjonen selv. For eksempel så vet de fleste at det lurere å ta trappa istedet for heisen/rulletrappen, at frukt og grønt er sunnere enn sjokolade og så videre, men likevel er det de færreste som klarer å gjøre disse endringene. Så litt mer fokus på HVORDAN man faktisk kan få folk til å følge disse anbefalingene tror jeg kunne vært noe. Som for eksempel å satset mer på for eksempel fagkompetente personer når det gjelder fysisk aktivitet både på jobb og på skole, hvordan få barn og unge til synes at mat og matlaging er gøy, hvordan få et mer  næringsrikt skolemåltid/lunsjmåltid, sunnere hverdagsmåltider eller bare det å ta seg pauser fra kontorstolen ved å strekke litt på beina (bare 1-2 minutter hjelper! 1-2 minutter hver dag i løpet av ett år utgjør plutselig en ganske god del;) Tenk om alle kontorjobber hadde innført en felles "strekkepause" hver dag). 

 

 

- Silje Bjørnstad - 

Spinatrisotto

I går ble det nok en vegetarmiddag med mine to vegetar-venninner ;) Denne gangen var det en helt sinnsyk deilig og smakfull risotto-rett som stod på menyen. 

Spinatrisotto cirka 3 porsjoner:
160 gram risottoris
100 gram frossen spinat (evnt 200 gram fersk)
1 løk
1-2 fedd hvitløk
6 dl buljong
2 ss hakket basilikum (kan sløyfes)
1 ss parmesan (kan sløyfes, strø over like før servering) 
2 gulrøtter skjært opp i biter
 

Fres løk og presset hvitløksfedd i oljen til den er myk. Ha i risen og hell i cirka 1 dl buljong. Kok og rør til risen har absorbert buljongen. Gjenta dette til risen er myk og kremete. Bland i spinat og gulrotbiter til slutt, og eventuelt parmesan og basilikum.

Kan serveres som tilbehør eller som egen middagsrett. Risotto er jo en rett man kan variere i det uendelige med ulike type grønnsaker og andre ingredienser. Sopp, asparges, baconbiter og squash er bare noen forslag du kan prøve. :)

Også et fristende og sunt desserttips helt på tampen:

Ferske bær med vaniljekesam - så enkelt, SÅ GODT! 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Kjappe proteinkuler med peanøtt&karamellsmak

Hei og god mandagskveld.

Her har dagen gått i ett med - mesteparten jobb, men i kveld var det klart for ny "vegetarklubb-middag". Vi lagde en helt utrolig god risotto-rett - mer om den i morgen.

Jeg tenkte jeg kunne friste med litt sunn proteingodis nå på kveldingen. I helgen kjøpte jeg nemlig denne:

Stevia med smak av english toffee (karamell) - og jeg sier bare yum! :)

Så da ble det mikset frem noen "proteinkuler med peanøtt&karamellsmak".
Ca 4 stk: 
1 scoop proteinpøver med penøttsmak (evnt bruk 1/2 scoop sjokoladeprotein + 1/2 peanøttmel, eller bare 1 scoop med sjokoladeprotein;) )
3-4 dråper stevia english toffee
5-6 spiseskjeer vann (se an konsistens til deigen, den skal holde sammen slik at man kan trille kuler.)
Flytende sjokolade (for eksempel smeltet kokesjokolade, eller Walden Farms Chocolatesyrup eller annet)
Eventuelt hakkede peanøtter til å rulle kulene i

Bland alle ingrediensene sammen og trill kuler eller gjør som meg som ikke hadde kreativitet nok til å faktisk trille kuler da jeg selv sto og lagde disse; bruk små muffinsformer til å "trykke deigen" nedi. Sett gjerne kaldt i kjøleskapet i 10-15 minutter. 

Deretter tar du de ut og ruller kulene i flytende sjokolade og evnt hakkede nøtte. Sett de små godbitene i fryseren i 20-25 minutter og NYT.

Jeg får alltid så dårlig tålmodighet fordi jeg er så gira på å smake slik at jeg måtte ta en bit allerede etter 10-15 minutter. Da var de fortsatt litt "seige og klissete" og deigen hadde ikke fått satt seg ordentlig, men smaken var det INGENTING å utsette på!

Jaaaaaataaaakk! :D

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Kjøttfri mandag på forskudd

Siden jeg har planer fra når jeg står opp i morgen til "gud-vet-når-jeg-er-hjemme-på-kvelden" så kommer middagstips og oppskrift til "kjøttfri mandag" litt på forskudd denne gangen:

Vegatarsalat med spicy kikerter og pære:

2 porsjoner:
1 boks kikerter
Spicy krydderblanding (for eksempel 1 ts paprikapulver + 1 ts spisskummen + 1/2 ts chilipulver)
1 ss olje
1 stor pære
1 boks ananas
1 boks mais
1 stor paprika
Ca 75 gram revet ost 

Hell av vannet til kikertene og tilsett krydder. Vend godt sammen og ha oppi en stekepanne sammen med 1 ss olje. Varm kikertene i 3-5 minutter, mens du har de andre ingrediensene i en bolle. Tilsett de varme, krydrede kikertene og strø over revet ost like før servering. 

Jeg synes kombinasjon av søtt og sterkt er så utrolig godt! 

Server med stykke godt, grovt brød. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Har fått dilla på:

Hei og god søndag (og god fastelavenssøndag for de som feirer med kremfylte boller og det hele). :D

Som jeg har nevnt flere ganger før så synes jeg det er stor stas å smake på nye retter, prøve nye produkter og slumpe sammen nye oppskrifter. 

Nå for tiden er det jo en hel haug med nye mat- og drikkevarer i butikkene og én av mine favoritter har blitt denne:


(Gresk yoghurt fra Synnøve Finden med vanilje. Men ett tips til Synnøve Finden: Hvorfor ha skjeen på INNSIDEN av lokket der all granolaen ligger.. Er ikke alle som er like stor fan av granola oppi yoghurten... Der har TINE laget en bedre løsning med skjea på toppen, fortsatt forseglet inni lokket slik at man ikke bare kan ta av skjeene uten å kjøpe produktet... Hvem har vel ikke kjøpt en yoghurt eller lignende og etterpå oppdaget av skjea ikke er på liksom...)

Og denne saften med ananassmak er himmelsk! (Kommer kanskje ikke som noe sjokk siden jeg er stor fan av denne gule frukten).

Samt de derre havregrøt-begrene fra TINEs nye produktserie "14". (Ja, det er litt flaut at man kjøper ferdiglaget havregrøt på boks som sikkert koster det dobbelte sammenlignet med 1/2 kilo havregryn, men de er yummy! Også er de laget på "steel cut" (havrekorn) som gir litt mer tyggemotstand og disse begrene metter magen min godt i alle fall.)

Så fikk jeg tilsendt "Cake in a Cup"-vareprøver fra FunksjonellMat for å teste disse med andre fra Side2-redaksjonen. Det resultatet kan du forøvrig lese mer om her:

Jo, den er god men...

Personlig så likte jeg den med "dark chocolate"-smak best og den kan absolutt fungere som et sunnere kakealternativ, men nei, det smaker ikke som hjemmebakt. Terningkast 4 til sjokoladesmaken, terningkast 2 til sjokolade-karamell-varianten ;)

Så litt treningsbilder fra i går - da ble det knebøy, hipthrust, klassisk markløft på kloss:

I dag har det blant annet blitt skråbenk, good mornings, chins og diverse mageøvelser i redcord. :)

Etter trening var jeg på "kaffedate" med disse herlige folkene:

<3 Herlige vesener <3

Men nå må jeg faktisk jobbe litt. I morgen er det en ny kjøttfri mandag! Oppskrift og middagstips kommer i morgen tidlig. ;)

Nyt resten av søndagen!

- Silje Bjørnstad -

 

Krydrede kyllingbiter med verdens beste kesamdressing

GOD LØRDAG!

Gjett hvem som våkner halv åtte på frilørdagen sin full av energi og har vasket hele leiligheten før klokka er ni - "Heeeeelloooo!"

Med en så våken kropp på en lørdagsformiddag så klager i alle fall ikke jeg. Planen videre er å bruke en del av energien på en treningsøkt og andre ærender. 

Nok skravling, jeg MÅ bare få tipset om en deilig kesamdressing som ble til under et heller spontant forsøk tidligere i uka. Nemlig denne lysegule klatten her:

Dette er enkelt og greit 1/2 beger mager kesam, 1/2-1 helt grønt/gult eple, 1/2 ananasboks, 1 ss ananasjuice fra ananasboksen og 1 ts karri. Hvis du ikke er like glad i den søte ananasen som meg så kan du for eksempel tilsette litt revet gulrot, biter av squash eller noen strimler av hodekål/rødkål? :)

Og det var såååå godt! Jeg trengte bare en kjapp dressing til en middag bestående av stekte kyllingbiter (krydret med karri og paprikapulver) og revet gulrot. Den MÅ prøves, så enkelt og så digg. Et sunt, friskt og godt alternativ til saus :)

Den passer nok bra til både fisk og svinekjøtt også.

Prøv den og ENJOY. ;)

Her er forresten artikkelen om test av kjappe, enkle middagsløsninger og ferdigretter som jeg nevnte tidligere i uka:

- Det virker som et meningsløstprodukt, men dette var jo kjempegodt!Ha en herlig lørdag :)

- Silje Bjørnstad - 

 

Matbloggtoppen Matprat