hits

april 2014

Skikkelig mettede og sunn grønnsakspai med proteinrik og deilig paibunn

Hei!

I går var det "veggismiddag" med to venninner der det var min tur til å stå for matlagingen. Grønnsakspai stod på menyen og bunnen ble mer eller mindre improvisert frem og den ble så god!!! Og så mette som vi ble alle tre! :D

Denne kan virkelig anbefales. Fyllet bestod av eggestand, ulike grønnsaker og ost så dette var faktisk en skikkelig sunn og deilig næringsbombe til middag - helt uten kjøtt. :)

Oppskrift - paibunn 3-4 porsjoner:
ca 4,5 dl havremel (jeg lager enkelt havremel ved å knuse havregryn i en blender)
ca 0,6-0,7 dl kokosmel
1 dl mager kesam
1 eggehvite
2 egg
Litt vann 

Eggestand:
2 egg
1 dl revet ost 

Grønnsaker:
Jeg brukte brokkolibuketter (som var kokt i cirka 1 minutt på forhånd), rødløk, rød paprika, champignon og mais.  

Bland sammen alle ingrediensene til paibunnen i en bolle og tilsett litt og litt vann til det blir en smidig deig som henger sammen. Fordel utover en smurt paiform (eller annen type ildfast form) og prikk bunnen med en gaffel. Stek på 200-220 grader i cirka 10-12 minutter. 

I mellomtiden visper du sammen eggestanden med egg og ost samt skjærer opp grønnsakene. Etter 10-12 minutter tar du ut paibunnen og heller over eggestanden og fordeler dette jevnt utover. Legg så på de oppskjærte grønnsakene og topp det hele med enda litt mer revet ost ;) I tillegg strødde jeg over litt paprikapulver og oreganokrydder.

Stekes i cirka 12-15 minutter på 200 grader. 

Server med for eksempel en frisk salat og dressing. Vi hadde isbergsalat, agurkbiter, ananas og ristede cashewnøtter samt kesamdressing. <3

Igjen, dette ble så utrolig godt og mettende uten at magen rumler eller stod rett ut etter måltidet. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Matnyheter i mai

Hei! :)

 Nå i mai er det klart for årets andre "vareslipp" for de ulike mat- og drikkeprodusentene. Dette måtte jeg selvfølgelig lage sak på og noen av produktnyhetene som kommer nå i mai er blant annet Glutenfri Grandiosa, Nugatti Nøtteknas, Byggrynslunsj med jordbær, båtformede tacolefser (jadda!...) og kesamdipp og kesam med lime. 

Les hele saken på Side2: Her er matnyhetene som kommer nå

NOE SOM FRISTER? Her er et knippe av de nye mat- og drikkeproduktene som kommer i butikk nå.

Ellers så blir det veggismiddag med to venninner senere i dag der grønnsakspai står på menyen! :D

- Silje Bjørnstad - 

Tips for å redusere søtsuget

Yes da, ny uke og ny mandag!

Som vanlig så flyr tiden og jeg har egentlig ikke tid til å sitte her, men jeg kan tipse dere om en artikkel på KK.no der jeg snakker om å ha søtsug etter påskeferie og andre høytider da man kanskje har et noe høyere sukkerinntak enn til hverdags. 

viljestyrke, søtsaker, sunt kosthold

Her er et lite utdrag: 

- Når hverdagen kommer er det ikke helt uvanlig at kroppen responderer med et litt større søtsug enn ellers, da den har fått jevnlig påfyll av sukker en liten periode, sier Bjørnstad. 


 

- Da trenger man litt tid på å komme tilbake til faste og regelmessige måltider, og i denne perioden hender det svært ofte at man føler seg litt småsulten og fysen på noe søtt mellom måltidene, forklarer hun.

- Ved å redusere inntaket av sukkerrik mat og drikke vil du for eksempel oppleve et mer stabilt blodsukker som kan bidra til et bedre og jevnere humør. Mange opplever at de også får mer energi og overskudd i hverdagen når de begynner å spise «ordentlig mat» i stedet for å leve på smågodt og sjokolade.

Om du er skikkelig fysen på noe trenger du ikke nødvendigvis ty til snop og søtsaker. Bjørnstad forteller at det finnes mange sunne snackalternativer du heller kan velge.

Her er hennes forslag:

 • Frukt og grønnsaker
 • En liten neve usaltede nøtter
 • Yoghurt naturell med friske bær
 • Hjemmelaget smoothie
 • Oppskåret frukt med vaniljekesam
 • Noen påleggsskiver av magert kjøttpålegg
 • Noen skiver spekeskinke sammen med noen osteterninger
 • Grønnsaker og dipp
 • Hjemmelaget grønnsakschips
 • Bakt eple med kanel
 • Issorbét av frukt og/eller bær. For eksempel mangosorbét eller bringebærsorbét
 • Et knekkebrød med noen osteskiver, magert kjøttpålegg eller mager prim.

 

LES HELE SAKEN HER:  Er du hekta på sukker?

 ;)

- Silje Bjørnstad - 

Kjøttfri mandag med bakt søtpotet på forskudd og kveldstur

God søndag!

I morgen er det ny uke og for min del starter uka som vanlig med kjøttfri mandag. Derfor tenkte jeg å komme med et middagstips til hva du kan lage i morgen om du ønsker en vegetarisk alternativ, nemlig bakt søtpotet med mais og ost. 

Søtpotet er faktisk en rotgrønnsak, og den oransje herligheten er i vinden som aldri før. Bakt søtpotet lager du rett og slett som vanlig bakt potet. Prikk poteten med en gaffel og bak de hele i ovnen ved 200 grader til de er myke (cirka 50-60 minutter - avhengig av størrelsen på søtpoteten).

Eller så kan du gjøre som meg å gå for express-versjonen da sulten ikke er tålmodig nok til å vente 1 time. Jeg delte derfor en søtpotet på to, prikket de to delene med en gaffel, la de på en tallerken og lot de få seg noen minutter i mikrobølgeovnen ;)

 Det tok nok 12-15 minutter i mikrobølgeovnen på høy varme før søtpotene var myke. Deretter tok jeg og la over mais, tacosaus og ost og kjørte et par minutter til slik at osten ble halvsmelta. Jeg serverte sammen med agurk og litt purreløk.

Dette var så godt!!!! :D Jeg ELSKER ost, og jeg ELSKER mais og nå ELSKER jeg søtpotet også! ;) 

Etter en relativ travel jobbhelg fikk jeg endelig en tur ut i den herlige varmen jeg også. Sammen med Fredrik tok vi turen opp til Grefsenkollen idet sola begynte å forsvinne og som vanlig var det en helt nydelig himmel og en helt fantastisk flott utsikt:

Ha fortsatt en herlig kveld! :)

- Silje Bjørnstad - 

FODMAP-dietten, økt forbrenning og billige matvarer - NEMLIG! :)

God lørdag!

Jeg er bare en kjapp tur innom for å tipse dere om noen saker jeg har skrevet denne uken. 

Først ut er "FODMAP-dietten": Les mer her. 

Woman in supermarket shopping groceries

Og en annen sak jeg har skrevet for Side2:

Slik øker du forbrenningen din - myter og fakta om økt forbrenning

Og til slutt denne artikkelen på KK.no der jeg snakker litt om billige merkevarer sammenlignet med kjente merkevarer:

- Noen har kanskje hatt en dårlig smaksopplevelse med et produkt fra et billigmerke og unngår derfor alle andre produkter fra samme produsent, eller kanskje de har lest noe negativt om disse.

- Samtidig tror jeg det er mange som styres av prisen når de handler matvarer. For å vite hva du får er et godt tips å sjekke ingredienslisten. Det er nemlig slik at selv om et produkt er billigere enn et annet, så trenger det ikke nødvendigvis bety at det er noe dårligere.  

Om du vil spare noen kroner, men samtidig ha god kvalitet på matvarene, mener Bjørnstad du fint kan kjøpe en del varer fra billigprodusentene.

Og når det kommer til hva du kan kjøpe trygt og ikke, mener hun dette avhenger av hva slags ingredienser produktene består av.

- På noen matvarer er det veldig små forskjeller, og man kan fint spare penger på å kjøpe produkter fra billigmerkene uten at det går utover den ernæringsmessige kvaliteten.

- Merkevarer kan ofte skape en trygghet og lojalitet hos kunder. Mange opplever nok at når de først har begynt å kjøpe et merke så fortsetter de med det helt automatisk. En annen påvirkningsfaktor kan være følelsen av en høyere status ved kjøp av kjente merker, sier hun.

LES HELE ARTIKKELEN HER: Her kan du trygt velge billig - Dette mener eksperten du kan kjøpe

Ha en fin lørdagskveld :)

- Silje Bjørnstad - 

Film: Beste treningsøkta på lenge!

God fredagskveld! :D

Åh, i dag hadde jeg ukas, ja kanskje månedes beste treningsøkt! :D Jeg tilbrakte litt over 3 timer på det herlige treningssenteret i dag og dagens økt bestod blant annet av knebøy, benkpress med stopp, militærpress, chins (3settx8rep), crunches i redcord (3settx15rep), hipthurst-pyramidesett (80kgx8, 90kgx8,100kgx5repx3sett, 90kgx8, 80kgx8) og markløft fra boks med toppsett på 85kgx3x3). 

Her er ett av settene med markløft:

video:marklftboks85kgx3


Og her er ett av settene med hipthrust:

 

video:hipthrust100kgx5


Ah, digg! :D N blir det jo to treningsfrie dager også siden jobbvaktene mine ikka passer overens med åpningstidene til treningssenteret. Evnt hjemmetrening.. ;)

Men først skal jeg nyte fredagskvelden med pizzamiddag før det blir kino med kjæresten og andre folk.

GOD HELG!!!!!!

- Silje Bjørnstad - 

 

Så klar for Tunisia!

Hei!

Her har det vært hjemmekontorjobbings på formiddagen, men nå er det ikke lenge til jeg skal ut en liten tur i sola og deretter på trening! :D(Hei usminkede trøttetrynet..... ;p )

Kjenner at kroppen er veldig klar for å bevege seg nå og det er heller ikke så lett å sitte stille når man vet at om bare 1 uke og 1 dag så venter dette:OH YES! For da reiser jeg og kjæresten til Tunisia der vi forhåpentligvis skal nyte masse sol, spise haugevis med god mat, og bare slappe av ved å ligge på en flytemadrass i Middelhavets bølger mens man myser opp mot sola og tenker "NÅ er livet herlig nå". Haha! 

Jeg elsker jo å reise og har allerede begynt å titte litt i denne boka for å se ut om det er noen steder og plasser som kan være verdt å sjekke ut. 

Ellers så hadde det jo vært gøy å fått med Fredrik på noe kamelridning eller noe. Husker jo hvor mye jeg lo da jeg og ei venninne skulle gjøre nettopp det i Dubai for et 1,5 år siden. Det var totalt latterkrampe fra start til slutt og det er faktisk MYE vanskeligere å sitte rolig oppå et sånt dyr enn man skulle tro. ;)

Ellers så har jeg jobbehelg for Side2 denne helga, noe som blant annet betyr dekning av Jenny Skavlan sitt bryllup her i Oslo. Ingen tvil om at jeg har varierende og artige jobbdager i alle fall! :D

GOD HELG!
- Silje Bjørnstad -  

Film: Ny pers - 12 pullups

Tjohei!

Tidligere denne uka så fikk jeg et lite innfall om å ta noen pullups i dørkarmen (en helt normal kveld med andre ord).

Og så tenkte jeg at pusj, hvorfor ikke teste pullupsformen, det gikk jo så fint sist med ny pers (11 stk) og det etter 3,5 måned UTEN pullups-trening! ;D

Så jeg begynte med litt bredere grep, men holdt veldig feil og klarte maks åtte før jeg måtte gi meg. Så da ville jeg prøve på nytt med noe smalere grep og det endte med totalt 12 pullups med håpløs teknikk på slutten der, men haka er over alle.... ;p

Det hadde nok sett penere ut hvis jeg hadde gått rett på smalt grep istedet for å bli "sliten i armene" før ny makstest... Men da har jeg en god grunn til å gjenta denne persen med bedre grep og bedre teknikk. 

For før siste repetisjonen henger jeg litt lenge. På den siste repetisjonen er jeg over med haka, men grunnen til at jeg "hopper og jumper" var fordi jeg tenkte at jeg skulle prøve å holde meg oppe i noen bittesmå millisekunder, men det funka dårlig! :p

Anyway, her er videounderholdningen:

video:12pullups

- Silje Bjørnstad - 


Dette er det sunneste kjøttet å legge på grillen

Hei ja.

Etter en lang dag var man endelig tilbake i heimen og egentlig bare klar for å komme seg i seng for å lade seg opp til en ny dag i morgen ;p

I dag har jeg blant annet skrevet om valg av kjøtt og kjøttprodukter som grillmat. Det er jo mange som startet grillsesongen i påskeferien og med det knallværet mange opplever nå om dagen er det også en god del som er godt i gang med årets grillsesong. 

KJØTT

 

Både rødt og hvitt kjøtt inneholder flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger, blant annet fullverdig protein, jern, sink og en rekke B-vitaminer. En av grunnene til at du bør gå for rene kjøttprodukter fremfor bearbeidede produkter er at dette har en høyere andel av protein, mindre fett og inneholder mer vitaminer og mineraler.

Generelt gjelder det at jo mindre bearbeidet kjøttmaten er, desto mer vitaminer, mineraler og proteiner inneholder den. Omvendt gjelder for innholdet av fett der man som regel ser at jo mer bearbeidet en matvare er, desto mer fett inneholder den. Bearbeidet mat inneholder også ofte en del salt samt tilsetningsstoffer som påvirker smak, utseende og konsistens.

Rene kjøttstykker inneholder gjerne dobbelt så mye protein sammenlignet med for eksempel tradisjonelle grillpølser. I tillegg har bearbeidede kjøttprodukter en høyere andel fett, noe som også bidrar til at kaloriinnholdet per 100 gram øker.

Rent kjøtt uten synlig fett inneholder nesten ikke fett. Det er generelt mindre fett i rent kjøtt enn i produserte varer som kjøttkaker og pølser. Så hvis du ønsker sunt og magert kjøtt er det enkleste å velge rent kjøtt uten synlig fett.

Det sunneste kjøttet du kan putte på grillen vil derfor være kylling- og kalkunfileter og rene kjøttstykker av for eksempel biff og svin. 

 

Ellers er det lurt å se etter nøkkelhullsmerket kjøtt og kjøttprodukter.

Ikke glem at FISK også er ypperlig til å legge på grillen.

 

Fem gode grunner til å velge rent kjøtt fremfor bearbeidede produkter

- Inneholder mer vitaminer og mineraler

- Inneholder mindre salt

- Inneholder mindre fett og kalorier

- Inneholder færre tilsetningsstoffer

      - Inneholder mer protein som blant annet bidrar til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse.

GOD GRILLINGS! :)

- Silje Bjørnstad - 

Hei hverdagen!

God tirsdagskveld. Jeg er allerede godt tilbake i "hverdagen" etter årets påskeferie med både jobb, trening og alt det andre som hører med. I dag har det rett og slett vært herlig grisevarmt i Oslo og det var enda varmere på treningssenteret, men det ble likevel noen treningstimer på ettermiddagen i dag med knebøy, markløft, benkpress, chins med ekstra vekt, good mornings og rygghev. 

 

Etter trening ble det både middag og kveldsmat og selv om det nettopp har vært påske er ikke denne jenta lei egg! 

Rundstykke (nei, har ikke bakt selv, men har plukket det fra frysedisken i butikken og tatt det med hjem og varmet det opp i stekeovnen helt på egen hånd! ;p) sammen med eggerøre og gressløk sammen med agurkskiver og rød paprika. Digg! 

Sammen med et iskaldt glass sjokolademelk ble det enda diggere. ;)

Nyt den herlige vårsola og denne herlige årstiden mens du kan. Tiden til enda mer sol og sommer går fort! :D

- Silje Bjørnstad - 

På Instagram:

 

God 2.påskedag! :)

 

Her er siste bildesnacks fra Instagram:

1) På verdens største spark i Tynset! (Som forøvrig er mye skumlere enn man først tror...)
2) Trening
3) "Påskekylling" på trening sammen med "påsketrollet Fredrik"
4) Flisa-trening <3

5) Fra treningsøkt i Trondheim
6) Markløft-supersett
7) To glade og fornøyde påskefjell-entusiaster i Trysil
8) Test av kakao på jobb

9) Knebøy-trening
10) Endelig i Trysil med ski på beina
11) Fra Sverigetur før påske. Ja, jeg er avhengig av proteinbarer, tyggis og Red Bull Sugarfree... ;p
12) TRYSIL <3

Instagram er kjekt å ha når man ikke har tilgang til laptop og blogg, så følg meg på siljebjornstad87

 

- Silje Bjørnstad - 

Påske-energikick

Hei og god 1.påskedag!

Jeg jobber på Side2 i dag og tiden har faktisk flydd avgårde. I dag har jeg blant annet skrevet om 
"Se hva som skjedde etter 100 dager med pushups"

samt kommet med tips og råd til valg av bilmat på bensinstasjoner og kiosker nå som mange skal ut på veiene etter påskeferien:

"Dette er smart og sunn bilmat"

Været er fortsatt upåklagelig og jeg tror nok mange merker at energinivået bare fyker til værs når sola titter frem. Det føles i hvert fall slik for meg og i går hadde jeg en kropp som knapt klarte å sitte stille. Først ble det 2,5 time trening med blant annet knebøy, markløft, smalbenk, rygghev, crunches i slynge og militærpress (som forresten er en "ny" øvelse for meg, blir spennende å se fremgangen her i ukene som kommer).

 Endelig opplevde jeg litt "trykk" på trening igjen. Det ble et par treningsøkter i påskeferien også, men da var det liksom ikke helt fyring for å være ærlig. Jeg blir liksom så slapp i kroppen når jeg stilles inn på feriemodus samtidig som jeg plasseres i en sofa med fullt påskeegg og kortspill. Men det er jo slik det skal være, og i går kom nok "Påsketrykket"! ;) Ha ha!  

På ettermiddagen tok jeg meg en tur opp til Grefsenkollen og det var V A R M T. 

Og som alltid, veldig fin og herlig utsikt. :)

 

Ha en strålende søndag videre og nyt siste rest av årets påskeferie!

- Silje Bjørnstad - 

Påskegodt-alternativer

Hei og god påskeaften-lørdag!

Før påske skrev jeg en artikkel om "sunn påskegodt" for de som ønsker litt variasjon til det tradisjonelle smågodtet, påskemarsipan og påskesjokolade. 

Her er noen tips og oppskrifter som passer fint for både store og små nå i påskehøytiden hvis man savner litt mer næringsrike alternativer til alt det sukkersøte ;) 

I tillegg er det jo ofte billigere og sunnere å lage sin egen turmiks og snop der man for eksempel kan mikse og trikse med de ingrediensene man selv liker best og redusere på sukkerinnholdet.

SUNNE FRISTELSER: Hva med en appelsindessert eller hjemmelaget marsipan som du kan kose deg med i påsken?

Sunne påskenøtter
Nøtter og mandler har såkalt lav glykemisk indeks og belastning, noe som gir liten innvirkning på blodsukkeret. Selv om nøtter inneholder en god del fett, så er dette de sunne fettsyrene. I tillegg inneholder de mye proteiner og fiber, samt viktige mineraler og vitaminer.

Appelsinsmoothie - 1 porsjon  

1 appelsin

1 ss honning

1 dl melonyoghurt

1 rute hakket mørk sjokolade

Appelsiner hører med til påske. Her får du tips til en forfriskende og mettende smoothie! Skrell appelsinen og bland sammen med honning og yoghurt i en blender. Kjør til blandingen er jevn og fin. Ha smoothiedrikken i et glass og dryss over hakket mørk sjokolade på toppen.

Hjemmelaget, sukkerfri påskemarsipan - 12 - 16 biter
90 gram mandelmel

60 gram sukrinmelis

2 eggehviter

2-3 dråper mandelessens

Gul konditorfarge


Bland alle ingrediensene sammen, og la deigen hvile i 15 minutter. Del opp marsipanblandingen i 12-16 like store biter og trill kuler.

Appelsinskiver med revet sjokolade og nøtter - 4 porsjoner
2 appelsiner

40 gram mørk sjokolade (minst 70% kakao)

5 stk hakkede valnøttkjerner

Skrell appelsinene og fjern hinnen på hver appelsinbåt. Legg appelsinbåtene i en skål og strø over hakkede valnøtter og revet sjokolade.

Sunnere kakao - 4 porsjoner 

5 ss kakaopulver

2 ss sukker

1 ss vaniljesukker eller ¼ vaniljestang

1 bit mørk sjokolade (minst 70 %), hakket

4 ss vann

1 liter lettmelk

Bland kakaopulver og sukker (og frøene fra vaniljestangen) og tilsett vannet. Rør godt til sammen til alle klumpene er bort. Tilsett sjokoladen og melk. Kok opp mens du rører hele tiden. Melk inneholder viktige vitaminer og mineraler som blant annet kalsium, jod og B-vitaminer. Kakaopulveret og mørk sjokolade inneholder antioksidanter som har positiv effekt på helsen vår.

Hjemmelaget fruktnøttblanding, perfekt til å ha med på tur - 1 porsjon 

2 ruter mørk sjokolade (minst 70% kakao)

2 tørkede aprikoser

20 usaltede nøtter (for eksempel en miks peanøtter og hasselnøtter)

Knekk opp sjokoladerutene i mindre biter og del aprikosbitene i mindre biter. Ha alt oppi en boks med lokk eller en pose og ta med på tur.

ENJOY!

- Silje Bjørnstad - 

Film: Chins med partner og påsketrening

Hei!

ENDELIG fungerer videoopplastingen igjen. Så da tenkte jeg å dele to klipp fra noe av påsketreningen til meg og Fredrik. Riktignok er det Fredrik som trener her da, mens jeg henger bakpå:

Chinups med partner/ekstra vekt:

video:chinsmedpartner

Første gangen henger jeg bakpå, men ifølge Fredrik er det mye bedre når man henger foran, slik som her:

video:vid20140416212009

Jeg har også fått trent litt, selv om formen/styrken har vært så som så. ;p

Men det har da blitt litt av blant annet bøy, markløft og chins. 

 I morgen skal jeg faktisk jobbe litt. Det er riktignok hjemmekontor, men det er nok å gjøre og samtidig blir det litt deilig å begynne på`n igjen etter noen late feriedager ;)

Fortsatt god påske til dere alle :)

- Silje Bjørnstad - 

Mobilblogg: Fra Trysil til Trondheim

Hei! Da har fjellgeitene beveget seg fra Trysil til Trondheim. Og i kveld har det blitt en liten treningsøkt for i morgen blir det bilkjøring hele dagen siden vi må hjem til Oslo igjen. Fortsatt god påske!:) Silje

Mobilblogg: Påskeferie i Trysil

Hei! Jeg har tatt påskeferie og nyter de første feriedagene i herlige Trysil med kjæreste og familie. :) påskeferie = bloggferie så det blir litt sporadisk med blogginnlegg denne uka her;) Ønsker alle en herlig påske!!!

Silje Bjørnstad

Endelig "metime"

ENDELIG HELG OG ENDELIG PÅSKEFERIE!!!! :)

Denne uka har vært uvanlig travel, men i dag kunne jeg endelig ta en skikkelig langøkt på treningssenteret igjen. 

Jeg har egentlig flere filmer som jeg hadde tenkt å legge ut, men videoopplastingen på blogg.no funker ikke!? :( Den har ikke funka på en uke for min del. Flere som erfarer det samme?

Uansett, her er noen bilder fra dagens økt. 

Knebøy 5x50kg, 5x52,5kg, 5x55kg, 5x60kg, 5x62,5 kg:

Markløft med trapbar, opp til 3x3x102,5kg

Skråbenk opp til 3settx2repx40kg, Good mornings 3settx8repx30kg, og pullups 5sett5rep:

I morgen går turen opp til Trysil til hytta. :D Det blir deilig med noen dager på fjellet nå, husker ikke sist gang jeg var der i forbindelse med påskeferien, men tror det faktisk er 3 år siden sist. Etter et par netter der så går turen videre til Trondheim.

Med andre ord så blir det nok heller begrenset med både strøm- og internett-tilgang, så blogging og tilgang på mail er ikke det som har førsteprioritet i ferier for å si det sånn. Og det har jeg bare godt av med tanke på at jeg sikkert tilbringer 9-10 timer på laptop og mobil hver eneste dag. 

Forresten, jeg må bare skryte litt. Jeg tok jo blodprøver for noen uker tilbake, for å sjekke vitamin- og mineralstatus, noe jeg gjør hvert år. Nå har jeg fått resultatene og de var veldig fine. Ikke at jeg hadde mistanke om noe annet heller altså :p

Faktisk så har for eksempel både D-vitamin, B12 og ferritin (jern) økt litt siden i fjor. Det samme hadde det "gode" kolesterolet (HDL), mens det "dårlige" kolesterolet (LDL) hadde gått noe ned.

 Verdiene har alltid vært innenfor anbefalingene, hvis det skulle være noen tvil, men uansett gøy at det i tillegg blir bedre og bedre også. 

Ha en herlig lørdag, en fantastisk helg og en vidunderlig påske! :)

- Silje Bjørnstad - 

Bokanmeldelse av "Sannheten på bordet"

Hei og god fredag! 

Ved juletider ble jeg spurt om jeg kunne skrive en anmeldelse av boka "Sannheten på bordet" skrevet av Nils Christian Geelmuyden for Tidsskrift for Den norske legeforening. 

Det hadde jeg selvfølgelig ikke noe imot, og nå er anmeldelsen publisert. :) 

Matmytene er servert, klare for å bli avslørt

Sannheten på bordet består av sju kapitler hvor forfatteren gir sine beskrivelser og forklaringer på hvordan maten vi spiser, blir laget, transportert, oppbevart og hvordan alt dette påvirker oss og vår helse. Målgruppen er norske matforbrukere generelt. Formålet er å bevisstgjøre folk på hva de får når de velger mat til seg og sine.

Dette er en viktig bok med mange interessante spørsmål når det gjelder maten vi spiser. Geelmuyden skriver ikke bare om de ulike matvarene vi har å velge mellom, men han tar også for seg hvordan flere matprodusenter jukser med varedeklarasjon, matsminke, sprøytemiddelindustri, fiskeoppdrett og kjøttproduksjon.

Innledningsvis beskriver forfatteren hvordan kroppen kan sammenliknes med en bil, og han illustrerer dette ved å beskrive det enkle valget ved bensinpumpen hvor man enten kan fylle på med diesel eller bensin. Hvis man fyller opp med feil drivstoff, vil man ikke komme langt. «Hvorfor er det da så vanskelig å velge riktig drivstoff til vår egen kropp?» spør Geelmuyden. Som han selv skriver, er det ganske enkelt blitt unødvendig vanskelig å spise riktig.

Geelmuyden legger ikke skjul på at han tviler på troverdigheten til de ulike tilsynsorganene, og han holder ikke noe tilbake for å få frem meningene sine. En god blanding av retoriske virkemidler kombinert med oppsiktsvekkende poenger gjør at det blir interessant å lese om «kjøttskandaler», «genmodifisert dobbeltspill» og «fettmyter», og det er helt klart flere negative sannheter og avsløringer som blir påpekt enn positive overraskelser.

Etter hvert kapittel oppsummerer forfatteren hva vi bør velge under overskriften Så hva skal vi spise?, men Geelmuyden har ingen fagkompetanse på området han skriver om, og det blir til tider mye skremselspropaganda og subjektive påstander. Han er statsviter og journalist, og flere av «rådene» er ganske like de man kjenner fra før. Det er gjort god research og et godt forarbeid, men av og til blir det litt «enkel» kildebruk. Det hjelper ikke å henvise til kilder hvis man ikke har en kritisk holdning til dem.

Det er likevel ingen tvil om at det er mye den norske forbrukeren ikke vet om dagens matforsyning og matprodukter. Boken inneholder mange viktige poenger som vi alle absolutt bør tenke over.

Anmeldelsen kan du også lese her.

- Silje Bjørnstad - 

"Sunne pølser" til middag

Hei!

Som jeg nevnte i går så er denne uka ganske greit stappet med jobb, møter og andre avtaler, men litt bloggings blir det likevel. 

Siden det er påskeferie neste uke så har Side2 testet både kakao og grillpølser denne uka. 
Resultatet av kakaotesten kan du lese her: - Savner den ekte sjokoladesmaken 

 

Grillpølsetesten inneholder både kommentarer til smak/konsistens og ernæringsmessig vurdering. Den blir publisert i morgen eller fredag tipper jeg. :)

Vi er selvfølgelig flere journalister som vurderer produktene vi tester, men siden det ofte er jeg som skriver disse sakene så føler jeg at i hvertfall artikkelforfatteren bør gå foran som et godt eksempel å teste alle produktene, så i går smakte jeg på 8 ulike sjokoladerikker og i dag smakte jeg altså på 10 ulike grillpølser.

Nei, kakao i porsjonspakninger og pølser er kanskje ikke det sunneste man kan få tak i, men selv om jeg sikkert er mer opptatt av kosthold og ernæring enn gjennomsnittet så betyr ikke det at jeg aldri spiser/drikker "mindre sunne ting" heller. 

Min filosofi når det gjelder kosthold er at det faktisk ikke finnes noe enkelt fasitsvar på hva som er "det riktige kostholdet" som skal gjelde alle. Mennesker er forskjellig med forskjellige kropper og ernæringsbehov, vi liker forskjellig mat, noen må ta hensyn til matallergi/intoleranse og så videre. I jobben som ernæringsfysiolog er jeg derfor opptatt av å møte hvert menneske og hjelpe de utifra deres mål, ønsker og behov slik at man kan finne et næringsrikt kosthold man kan leve med. Kost og ernæring er ikke noe skal føles belastende, det skal være en naturlig del av en sunn og god livsstil. 

For eksempel så kan jeg også ta en pølsemiddag en gang i blant, men da er jeg bare litt mer påpasselig hva jeg har som tilbehør. Det kan for eksempel se slik ut: 

Pølser med hjemmelaget potetmos (med gressløk) og stekte grønnsaker (søtpotet, mais, rødløk).

Hva som kan være lurt å se etter hvis du vil velge de "sunneste" pølsene får du svar på i pølsetest-artikkelen ;)

Forresten, leser du Side2/Nettavisen så tar vi gjerne i mot tips på hva vi kan teste - både når det gjelder mat- og drikkevarer, men også produkter innen kategoriene skjønnhet og velvære!

Send meg en mail på silje.bjornstad@nettavisen.no eller legg igjen en kommentar i kommentarfeltet her :)

- Silje Bjørnstad - 

Instagram: Siden sist

Hei og god tirsdag!

Jeg har knapt med tid til hverken trening eller blogging denne uken, men skal gjøre så godt med «litt er bedre enn ingenting» likevel ;)

Her er de siste bildene fra Instagram:

1) Flisatrening i helga :)
2) Nok en treningsøkt på Condiz på Flisa
3) Lexies svar på en perfekt lørdag <3
4) Side2 har testet kakao! Artikkelen blir publisert i løpet av uka :)

5) Knebøy og markløft 
6) "SettDegBare"
7) Samler opp til påskegodt-test på jobb

8) Intervju med Anders Aukland og testing av terreng-løpesko oppe på Grefsenkollen 

9) Side2 testet årets isnyheter
10)  Besøkte Optimal Trening i forbindelse med jobb og ble møtt med denne beskjeden. :D

Du finner meg på Instagram med brukernavnet siljebjornstad87

Ha en herlig ettermiddag og kveld!

- Silje Bjørnstad - 

Kjøttfri mandag: "falafelburger"

Hei, håper alle har hatt en fin helg! Nå er det ny uke og den starter selvfølgelig med en ny "kjøttfri mandag".

I dag er det "falafelburger" som står på menyen her som rett og slett ble improvisert frem med følgende ingredienser:

Til 4-5 middels store burgere
1 boks kikerter
1/2 finhakket løk
1/2 finhakket kinesisk hvitløk (kan også bruke 1-2 hvitløksfedd)
En blanding av paprikapulver, koriander, karrikrydder. (ca 1 teskje av hver)

 

Det er jo krydderet som er det viktigste her og jeg ble så overrasket over hvor bra disse smakte sammen. Spisskummin er også et krydder som passer perfekt til vegetarburgere og falafelretter, men det var visst jeg tom for. Men prøv gjerne med en teskje spisskummin også. Ønsker du å "spice" opp falafelburgerne tilsetter du 1/2 finhakket chili. 

Mos alt sammen med en stavmikser og form burgere som du har oppi et ildfast fat. Deigen er litt "klissete" så hvis du ønsker at den skal være fastere kan du tilsette 1-2 ss kikertmel. Jeg dropper dette for å unngå at burgerne skal bli "tørre". 

Stek i cirka 25-27 minutter på 200 grader i stekeovnen. 

Server med for eksempel wraps, salsa, salat, hummus eller hva du måtte ønske. 

Jeg liker å spise disse sammen med en mild tomatsalsa og noe "salataktig". (Velger å spise flere burgere fordi de er så innmari digge, så da blir det litt mindre tilbehør ;p ) 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Fisk og fiskeprodukter - dette bør du se etter

Hei og god søndag! :)

Tidligere i uka var det en artikkel på kk.no som handlet om fisk der jeg snakket litt om hvorfor det er bra å spise fisk, hva slags næringsstoffer den gir og så videre. Fisk er en god kilde til flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger, blant annet vitamin D, omega-3-fettsyrer, sink, jod og B12-vitamin. Fisk er også rik på fullverdig protein (inneholder alle de essensielle aminosyrene).

Det finnes mange ulike fiskeslag og fiskeprodukter, og innholdet av ulike vitaminer og fettsyrer er varierende. Når du velger ferdige fiskeprodukter, som for eksempel fiskeboller og fiskekaker, så er det lurt å sammenligne innholdet av fisk på ingredienslisten. Mange fiskeprodukter inneholder mindre enn 50 prosent fisk og da kan man jo lure på om det egentlig burde kalles et fiskeprodukt. Men et enkelt tips er å gå for de produktene med høyest andel rent fiskekjøtt og mest protein.

Når det gjelder bearbeide kjøtt- og fiskeprodukter generelt så husk at jo mer bearbeidet et produkt er, desto mindre vitaminer og mineraler inneholder det. Det er en av de største grunnene til å velge rene og naturlige råvarer ;)

For all del, jeg spiser også ferdigprodukter en gang i blant, men da er jeg enda mer oppmerksom på å ha rikelig med næringsrikt tilbehør. 

 Fiskeboller er så godt! Og med hjemmelaget hvit saus, poteter, erter og gulrøtter så får man i seg en ganske god del av de gode næringsstoffene likevel ;)

Her er et utdrag fra artikkelen som du finner her:

At du ikke spiser fisk alene har ingen direkte negativ effekt på kroppen, men siden fisk er en god kilde til vitamin D og omega-3, mener Bjørnstad det er viktig at du er klar over hvordan du skal få dekket dette behovet på andre måter dersom du ikke inkluderer fisk og sjømat i kostholdet ditt. 

Dersom du ikke spiser fet fisk regelmessig anbefales det at du tar et daglig tilskudd av tran eller et annet omega-3-tilskudd. De som ikke har et tilstrekkelig inntak av vitamin D, bør ta tran eller et annet vitamin D-tilskudd daglig i de periodene av året der de får lite sol på kroppen, forteller hun.

 

Bjørnstad forteller videre at dersom du ønsker å prøvesmake fisk, finnes det ikke noe enkelt fasitsvar på hvilken fisk som smaker bedre i forhold til andre.

- Vi har alle ulik smak. Det er for eksempel mange som elsker laks, mens andre igjen synes kokt torsk er den beste fiskeretten. Jeg anbefaler deg heller å tenke på hvordan du tilbereder fisken og hva slags tilbehør du ønsker å ha ved siden av. Selv om du ikke skulle like et konkret fiskeslag, så trenger ikke det bety ar du ikke liker noe fisk.

- Bruk tilbehør du vet du er glad i og prøv deg frem med fiskeretter med ulike marinader, krydderurter og sauser. Husk også at man ofte må smake på ting flere ganger, opptil 12 til 15 ganger, for å lære seg å like en ny matvare hvis den ikke smakte som du hadde håpet på den første gangen.

- Silje Bjørnstad - 

Film: Spontan og uventet pullupspers (11 stk)

Under gårsdagens treningsøkt så skulle jeg bare teste pullups-formen, noe som endte med overraskende pers på 11 stk - uten oppvarming eller mental forberedelse. Så mulig jeg hadde klart 12 hvis jeg hadde visst at styrken var så grei som den var. 

video:img4099

Jeg har ikke trent pullups siden pullups-prosjektet på "klare 10 stk før 2014" i desember så det er jo gøy å erfare at styrken ikke nødvendigvis forsvinner selv om man ikke trener den spesifikke øvelsen det er snakk om.  

Ett treningsmål for 2014 er faktisk å klare 12 pullups, og etter gårsdagen så har jeg på følelsen at det skal gå i boks. ;D

- Silje Bjørnstad - 

Når villdyret våkner...

06:50 våkna det firbeinte vesenet og skulle ut. Klokka 08:00 var det tydeligvis på tide med litt lek og ballkasting for da stod Lexie omtrent og ulte mens hun så på lekeballen. Hun er seriøst helt gal på å kaste ball, og hun slenger og styrer med den ballen at det blir ganske så komisk å se på:

video:img41091

;D

Men dette var selvfølgelig ikke nok og bare noen få minutter etter at jeg hadde gått inn igjen og satt meg ned i godstolen så dukker dette uttrykket opp:

"Når skal vi gå tur da?"

Så før klokka var 10:00 så hadde jeg og Lexie vært i skogen, og jeg har ingen problemer med å innrømme at det er jo ganske digg bare man kommer seg ut.

Jeg fikk til og med prøve meg i rollen som "Bambi on ice" da denne herlige vei-skøytebana dukket opp. Hva jeg hadde på beina? Nike joggesko..... He he.


Denne klumpen vet å sjarmere seg til vilja si i alle fall. <3

Ha en herlig lørdag!

- Silje Bjørnstad - 

Naturterapi

God solskinnsformiddag! Selv om jeg har fredagsfri så var jeg lys våken ti over seks i dag og det passet egentlig ganske greit siden jeg uansett måtte tidlig opp for å være på Gardermoen halv åtte. Der møtte jeg mamma og pappa som skulle ut på tur, mens jeg tok over bilen og reiste hjem til Finnskogen for å passe Lexie. Så før klokka var ti i dag hadde jeg kommet hjem til "bondelandet" med strålende sol, blå himmel og ikke minst et veldig glad firbeint vesen. 

Så da ble det en lang og helt utrolig deilig tur i skogen.

Så utrolig nydelig og fredfullt. 

Snakk om "naturterapi" på sitt beste a ;)

Senere i dag blir det en liten treningsøkt, venninnebesøk og digg fredagsmiddag. 

GOD HELG!! Life is good!

- Silje Bjørnstad - 

 

 

 

 

Film: "Sett deg bare" & "Reis deg bare"

video:kneby50kgx6superset2

 

video:marklftsumo85kgx3

video:kneby60kgx3

 

 video:marklftsumo85kgx3

Whoohoooo!! Håper alle har en strålende torsdag. Selv har jeg skikkelig helgefølelse for jeg har fri resten av uka (eller, må ha litt hjemmekontor på lørdag, men det er jo bare kos), og i morgen reiser jeg til hjembygda og Finnskogen for å være hundepasser <3

I tillegg har jeg hatt en helt herlig treningsøkt der alt bare føltes så fint og lett ut. 


*Endorfinruuuuus*

Jeg er inne i syvende av totalt åtte uker med mengdetrening (lettere vekter og flere repetisjoner), og det virker som om kroppen min responderer veldig greit til det. Det er ikke et treningsprogram eller spesifikke treningsøvelsene som er magiske i seg selv, men poenget mitt er at variert trening og litt forandring av og til i alle fall virker bra for min del. I tillegg så er jo nok hvilke, kosthold og psykiske faktorer også med på å påvirke treningseffekten og ikke minst energinivå og motivasjon.

Uansett, det skal sies at jeg også er veldig klar for å begynne å løfte litt tyngre igjen nå! ;)

Dagens økt bestod av blant annet  knebøy med supersett der 1.sett var  60kgx3settx3rep (film nummer 2). Og deretter rett på 50kgx3settx6rep (film nummer 1):


Dagens markløft bestod av 77,5kgx5rep + 80kgx4 rep + 85kgx3settx3rep (film nummer 3). Merker at jeg har mer kontroll på teknikken nå sammenlignet med bare for noen få uker siden, men jeg er fullstendig klar over at jeg fortsatt har en del å jobbe. Uansett er det gøy og deilig med fremgang! 

I tillegg ble det hipthurst med 100kgx6repx3sett og good morning med 30kgx3settx6rep. 

Apropos mengdetrening og periodisering av treningsøkter - det var noe Anders Aukland også snakket mye om under gårsdagens pressefrokost i Grefsenkollen. 

Les hele saken her: - Jeg var veldig sliten og mye sjuk

- Silje Bjørnstad - 

(Grunnen til at filmene og teksten ligger i noe rotete rekkefølge skyldes en bug i blogg.no som gjør at videoene av og til klikker hvis de ikke ligger etter hverandre, så da måtte det bare bli sånn denne gangen.)

Jeg hadde nesten glemt hvor deilig dette her er!

God onsdagskveld! Jeg startet jobbdagen min med pressefrokost arrangert av Mammut der blant annet langrennsløper og friidrettsutøver Anders Aukland snakket om hvordan han trener, han ga generelle treningstips og han snakket om den enorme interessen for ekstremløp og lignende har blitt den siste tiden. Slik som motbakkeløp, terrengløp, "multisports" (konkurranser med for eksempel sykling, løping og svømming), Birkebeinerrittet og så videre. 

Vi journalistene fikk også selv prøve oss i mot herr Aukland for å teste nye terrengløp-joggesko.

Mer om hva som ble sagt og artikkel kommer på Side2 i løpet av uka! ;) 

Men etter jobb i dag var jeg så gira på å teste ut disse skoene i skogen. Når man går/jogger/løper i terreng er det å ha et solid grep og feste helt klart noe som er veldig viktig, både nedover og oppover, for å unngå blant unngå at man "rullestein-jogger" i nedoverbakker og for å unngå at man sklir bakover i motbakkene. 

Så da tok jeg årets første tur til Grefsenkollen og jeg har sagt det før, men sier det igjen: FØLELSEN AV Å JOGGE PÅ SKOGSSTIER MED MUSIKK I ØRENE ER NOE AV DET BESTE SOM FINNES. :D :D :D

Og med disse skoene på beina gikk det overraskende greit både opp og ned, så disse blir nok godt brukt utover både våren og sommeren. Ikke minst på toppturer og i fjellet. 

Er de ikke freshe?! :D

- Silje Bjørnstad - 

- Sirup, sukker og E-stoffer

God onsdag! Her er påskegodt-testen som ble gjort på jobb i går: 

- Sirup, sukker og E-stoffer

Jeg smakte ikke på alt, men det var jammen ikke langt unna. 

Personlig kan jeg absolutt anbefale disse påskemarsipan-figurene fra Hval Sjokoladefabrikk: 

Og Påskeskum fra Cloetta var også overraskende digg! Jeg synes egentlig slike skum-ting fort kan bli fryktelig kvalmende, men disse var passe søte og fluffy :D

Ellers så er jo ikke jeg den største godtemumsen og personlig er jeg mer glad i lakris-ting og is enn vingummi, sjokolade og marsipan. ;)

Smak og behag! :D

- Silje Bjørnstad - 

Trening - påskegodis - gryterettmiddag

Wheeee,  går var formen faktisk ganske så redusert (mistenker 1-dags-forkjølelse ;p), men i dag er energinivået og humøret på topp igjen! Jeg hadde en helt superduper treningsøkt etter jobb med knebøy tl boks (8x42,5kg, 6x45kg, 4settx5repx47,5kg), markløft på kloss (62,5kgx3settx6rep), benkpress (3x3x42,5kg), good morning (3settx5repx35kg), rygghev (2x15 rep), og chins med ekstra vekt i pyramidesett (10rep + 4repx5kg + 1 repx7,5kg + 2repx3settx10kg, 1repx7,5kh, 4repx5kg, 10rep). 

Og når sola slår deg i trynet hver gang man går ut så blir i alle fall jeg happy :D

Ehm, forresten,  det er vel ikke rart at man får ekstra trykk på trening og er i godt humør da jobbdagen blant annet har bestått av å teste årets påskegodis. 

Saken blir publisert på Side2 og kommer i løpet av uka. Vi har smakt oss gjennom ulike varianter av både sjokolade, marsipan, påskeskum og påskemiks-blandinger:

Så for å "veie opp" for et relativt høyt sukkerinntak tidligere i dag, så skulle i alle fall middagen være god og næringsrik! ;) 

Dermed ble det en slags karbonadedeiggryte med biter av squash, rødløk, paprika og mais sammen med spisskummin-krydder, paprikapulver og tomatsaus servert med kokte blomkålbuketter - og med ost på toppen så klart. :) YUM!

Dette var en skikkelig digg kombinasjon som absolutt kan anbefales. Det passet utrolig godt med mild blomkålsmak til den krydrede gryteretten. :D

- Silje Bjørnstad - 

Dette bør du bruke mer av i matlagingen

Hei og god tirsdag :)


Her er straks jobbdagen over og da blir det en deilig treningsøkt. Men tenkte jeg skulle tipse om noen ingredienser som de fleste virkelig burde begynne å bruke mer av, inkludert meg selv. Nemlig urter og krydderplanter. I tillegg til å piffe opp maten, både smak og utseendemessig, så er disse også med på å kroppen din antioksidanter, vitaminer og mineraler.  

SUNNE SMAKSBOMBER: Bruk krydder og urter i stedet for salt. Ikke bare smaker krydderplanter godt, men de inneholder også antioksidanter som er med på å styrke immunforsvaret.

For eksempel så kan oregano brukes til mye mer enn som pizzakrydder, gressløk er et must i eggeretter og dill smaker fantastisk sammen med fisk- og andre sjømatretter. Andre krydderplanter som man kan bruke er blant annet rosmarin, timian, estragon, koriander, mynte og basilikum. 

Her kan du lese mer om flere varianter og hva de ulike krydderurtene inneholder: Dette superenkle trikset gjør maten din sunnere

La deg motivere og inspirere i matlagingen av naturens egne supermatingredienser! :D

- Silje Bjørnstad -

Matbloggtoppen Matprat