hits

april 2016

Treningspodden og tips til treningslåter

God lørdag!
Altså, PODCASTER - for en genial ting. Haha, jeg vet jeg er typ "100 år etter alle andre", men det er først nå jeg liksom virkelig har fått opp øynene for podcaster. Og det er av den enkle grunnen at jeg selv ble spurt om å bidra på ShapeUps ny podcast "Treningspodden" som styres av Karine Thyness (redaktør for DetNye og Shape Up) og personlig trener Silje Thorstensen.

Det er noen uker siden nå, men Karine ringte meg for å få tips til "mat på farten/smarte mellommåltider", og det klippet hører du her: https://soundcloud.com/shapeup-norge Nå har Treningspodden lagt ut flere episoder og jeg hører på podcasten på både trening og i bilen - genial underholdning samtidig som man får med seg en haug med gode tips og smart informasjon. 

Så sjekk det ut! 

En annen ting jeg hører på når jeg er på trening er selvfølgelig Spotify, og det å legge inn nye sanger regelmessig er for meg et must for både motivasjon og energiboost. 

Så her er min topp10-treningslåter for tiden, godt og blandet for å si det sånn:
1) NO - Meghan Trainor
2) Cheap Thrills - Cia
3) Secrets - Tiësto
4) Wombass - Tiësto
5) Money - Broiler 
6) California Dreaming - Sunloverz Remix
7) Weekend - Scooter
8) The Logical Song - Scooter
9) Feel The Rush - Freddy Kalas
10) Skamløse - Aksel og Hef (Jeg skriver jo om Paradise Hotel på Side2, så skulle vel bare mangle at jeg har denne låta på lista mi ;))

Ha en strålende lørdag!! :D

- Silje Bjørnstad - 

Magevennlige havrekjeks (lav-FODMAP)

God fredag! 

Jeg er kommet meg hjem til Finnskogen og blir her til i morgen lørdag. Da jeg kom i går kveld så fikk jeg blant annet forsinket påskeegg og havrekjeks av mamma, og oppskriften til havrekjeksen tenkte jeg å dele med dere nå.

En kjeksoppskrift på en fredag passer jo perfekt! Denne oppskriften er såkalt "lav-FODMAP", en diett som kan bidra til å redusere mageplager for mange som sliter med for eksempel irritabel tarm. 

Kort forklart om lav-FODMAP: FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Dette er karbohydrater som er tungt fordøyelige i tynntarmen som passerer videre til tykktarmen. Et kosthold basert på FODMAP-dietten begrenser matvarer som inneholder mye av slike karbohydrater. Begrepet FODMAP ble lansert for rundt ti år siden, av de australske forskerne Sue Shepherd og Peter Gibson. De argumenterte for at disse stoffene kan utløse symptomer hos mennesker med irritabel tarm. FODMAPs er visse kortkjedede karbohydrater som kan trigge IBS-symptomer. Disse karbohydratene inkluderer fruktaner, galaktaner, laktose, fruktose i overskudd av glukose og sukkeralkoholer. FODMAPs absorberes dårlig i tynntarmen og passerer derfor videre ufordøyd til tykktarmen, hvor tykktarmsbakteriene bidrar til gassdannelse. Økt gassdannelse gir oppblåst mage som kan føre til forstyrrelse i tarmbevegelsene (diaré eller forstoppelse), mye luft, smerter og ubehag. FODMAPs er i tillegg osmotisk aktive, det vil si at de kan trekke med seg vann i tynntarmen noe som kan resultere i diaré.

LES MER om lav-FODMAP i en tidligere artikkel jeg har skrevet for Side2 her. 

Men nå tilbake til kjeks og oppskrift!
Havrekjeks med nøtter og sjokolade (cirka 40 stk)

200 g smør/margarin
2 dl brunt sukker
2 dl hvitt sukker
1 ts vaniljesukker
2 egg
3 dl glutenfri melblanding
1⁄2 ts salt
1 ts bakepulver
6 1/2 dl havregryn
cirka 100 g mørk sjokolade, grovhakket
cirka 80 g mandler, grovhakket

Slik gjør du:

Rør smør, sukker og vaniljesukker til det blir en porøs smørkrem. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør godt. Bland i mel, salt og bakepulver og rør godt. Tilsett til slutt havregryn og hakkete mandler og sjokolade. Sett kjeksene med skje på stekeplate dekket med bakepapir, og ha litt god avstand mellom kakene. Stekes ved 150 grader i cirka 15 minutter.
Ta de ferdigstekte kakene av platen med en stekespade, og la dem avkjøles på rist før de legges i tett boks eller glass. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Dagens form 💥

Aaaaaah, formiddagstrening og en haug med energi resulterte i at jeg var tre timer på trening i stad. He he, kort oppsummert så ble det både rointervaller, styrketrening og kjerneøvelser. Med andre ord så har noen dager (ufrivillig) treningsfri på grunn av en litt lei nakkekink fylt opp kroppen med masse energi og trøkk for å si det sånn :D

Og dagens form, snart 3 uker etter sesongens siste konkurranse som var Oslo Grand Prix 9.april:

Litt mer fylde, en hel haug mer væske og glykogen (karbohydrat-lagre), og ikke minst en kropp full av energi og treningsglede. Jeg fyller sakte, men sikkert på kroppen med mer næringsrik mat og mer energi :) 

Jeg trener flere øvelser med "stopp" for tiden, for eksempel knebøy med stopp i bunn, frontbøy med stopp i bunn, benkpress med stopp, dips med stopp og så videre. 

1-2 sekunders pause i bunnposisjonen utfordrer deg på en helt annen måte enn om du bare flyter "opp og ned" i øvelsene, så man blir på en måte ekstra skjerpa på teknikk og muskelkontakt. 

BEvIc4JtgUi

Ellers så har dagen bestått av hjemmekontor-jobbings og jeg er straks klar for å reise hjem til Finnskogen. Og ikke minst så er jeg veldig klar til å reise til USA om 1,5 uke! Jeg er så klar for ferie nå at jeg knapt klarer å tenke på noe annet. He he :D

- Silje Bjørnstad - 

Mellommåltider, mental trening og treningsprogram for armer i Shape Up

God onsdag! De som følger meg på Snapchat har skjønt at formen ikke har vært helt i hundre i det siste. Det startet på lørdag kveld der jeg kjente at nakken begynte å låse seg og når jeg våknet opp på søndag klarte jeg knapt å snu hodet til høyre. På mandag var jeg ikke noe særlig bedre og da begynte det også å låse seg på venstresiden, så da tok jeg en tur til en manuellterapeut for å se om han kunne gjøre noe. Natt til tirsdag våknet jeg opp med migrene i tillegg. Det mest irriterende her er jo å ikke få gjort alt man har planer om og faktisk lyst til å gjøre, som for eksempel trening og å skrive en hel haug med saker før jeg reiser til USA i neste uke. Men man skal lytte til kroppen, så det har blitt noen roligere dager de første dagene denne uka her, MEN i dag var jeg tilbake på trening og halleluja så digg det var!

Da blir man gladlaks da:

Faktisk så hadde jeg så mye energi i skrotten at jeg kjørte to-økter-i-én og det er i alle fall ingen tvil om at bevegelse er godt for kropp og sinn, for nå er faktisk all spenning og kinker i nakken borte. 

Og når jeg kom hjem nå så lå den nyeste utgave av Shape Up og ventet på meg i posten. Dette er den beste og mest sporty onsdagen på lenge, he he. 

I denne utgaven bidrar jeg med tre artikler. 

En sak om mental trening og restitusjon:

En sak om 12 geniale mellommåltider:

Og et treningsprogram for hvordan man får sterkere og mer definerte armer med god hjelp fra Tonje Jenssen. Hun er blant annet kjent som coach i The Biggest Loser på TVNorge og jobber som personlig trener ved Magnat Center i Oslo. 

I morgen reiser jeg hjem til Finnskogen der jeg skal nyte hjemmekontor i litt roligere omgivelser og ikke minst lange skogsturer med verdens beste firbeinte vesen Lexie. Det blir så deilig!

- Silje Bjørnstad - 

Søndagen ble ikke helt som planlagt..

Dagens status:

Jadda, våknet opp med stiv nakke som bare ble verre og verre utover formiddagen som betyr at jeg brukte et kvarter på å ta på meg klær og at dagens planlagte kaketrykk-trening bare må utsettes til neste uke. 

I går var det jo tacomiddag-kakelag-lørdag her hjemme hos meg og allerede da kjente jeg utover kvelden at nakken ikke var helt som den skulle. Men herregud for en koselig kveld det var! Og kakene?. YUM! Særlig den Pascal-kaka med lys sjokolademousse og hasselnøttcrispnougat - altså, alle her ble helt stille da vi tok den første biten, hehe. Så den kan anbefales for å si det sånn! 

Men i dag har det altså ikke blitt noen kaketrykk-trening. Men jeg har likevel vært på samling sammen med fitnessteamet der vi blant annet snakket litt om hvordan vårens konkurranseoppkjøring har vært, det ble litt poseringstrening og selvfølgelig snakk om hvem som kunne tenke seg å stille til høsten. For min del endrer jeg mening annenhver dag. En del av meg vil i gang med ny oppkjøring og bare gruse på og jeg vet jeg kommer til å angre hvis jeg ikke er med til høsten når konkurransedagen er der og folk skal ut i styrkerunden og ut på scena for å vise hva de har jobba for, mens en annen del av meg vet jeg trenger lenger tid på å bygge en bedre fysikk og sterkere kropp. He he, så jeg har ennå ikke bestemt meg for hva jeg gjør. Time will show ;)

Nå må jeg uansett bare holde meg unna laptop og skriving på datamaskin, for det gir ikke akkurat noen bedre effekt å sitte med høye skuldre og anspent nakke når man knapt kan snu hodet til høyre eller venstre.. ;)

Jeg hadde jo også planer om å jobbe masse i dag, for jeg har noen skriveoppdrag som må bli ferdig før USA-ferien i mai for å si det sånn.. But you gotta do what you gotta go, og det er å holde seg unna tastaturet for resten av kvelden kjenner jeg..

Men i morgen tidlig er planen å ringe til behandler, jeg prøvde jo selvfølgelig å få en time i dag tidlig, men forsikringsselskapet hadde visst ingen avtale med søndagsåpne klinikker, så da får man bare knaske smertestillende og smøre seg med tålmodighet. 

Jeg har i alle fall tacorester-middag! :D Hello matglede liksom, haha.

Ha en fin søndagskveld :)

- Silje Bjørnstad - 

Klar for kakelørdag!

Hello POSTKONKURRANSE-KAKELAG-LØRDAG!! :D

Oh yes! I dag er dagen jeg har planlagt for flere uker siden hvor jeg og jentegjengen samles for å bare kose oss maks med tacomiddag og kake i kombinasjon med sosialt samvær, og ikke minst MATGLEDE. På tide etter 3-4 måneder på konkurransediett sier nå jeg ;)

Så dagen i dag har egentlig bestått av mathandling, kakebaking, matlaging og så rakk jeg litt trening også. Og det passet bra at det "bare" var kjerneøvelser på dagens treningsprogram, for jeg er så støl etter gårsdagens økt. Da var det nemlig 1,5-reps knebøy og 1,5 reps markløft, noe jeg faktisk aldri har trent før. Men her får man skjerpet musklene og hodet for å si det sånn. Prøv selv ;)

1,5 reps-knebøy:

Du står oppreist, setter deg ned, reiser deg halveis opp og holder den posisjonen 1-2 sekunder, setter deg ned igjen og så presser du deg helt opp til startposisjonen. 

Bevegelsen skal selvfølgelig utføres kontrollert og med god teknikk hele veien. 

1,5 reps-markløft:

Du står i startposisjonen med bøyde knær og bra oppspenn før du tar tak i stanga og løfter den til den er under knærne - hold denne posisjonen 1-2 sekunder, før stanga ned til bakken igjen og så løfter du stanga helt opp slik som man gjør i vanlig markløft. Sett stangen ned på bakken igjen og gjenta. Også her skal selvfølgelig alt utføres kontrollert og med god teknikk hele veien. 

Men nå må jeg tilbake til kokkeleringen og det som følger med. 

Jeg har kjøpt en marsipankake, og laget marengsbunn som skal få krem og bærpynt etter hvert, og ikke minst så har jeg hentet "Feuilletine kake" fra Pascal Konditori som er sprø hasselnøttnougat med lys sjokolademousse. YUM! DEN gleder jeg meg til å smake på ass! :D

Gjett hvem som satser på kaketrykk på trening i morgen? ;)

Ha en strålende lørdag!

- Silje Bjørnstad - 

Opp 1,5 kg på 6 dager

God torsdag!
I dag har jeg hatt hjemmekontor og for å få i gang hjernemaskineriet på morgenen så tok jeg meg en tur ut i den nydelige vårsola.

Det hjelper så mye på både kropp og sinn når det er blå himmel, sol og varmere i lufta! Jeg skrev tidligere i uka at jeg skulle skrive litt om hvordan kostholdet mitt er nå i forhold til da jeg var på konkurransediett. Men først og fremst vil jeg si litt om ordet "diett". For jeg har inntrykk av at for mange så er "diett" et negativt ladet ord. Men selv om noen er på diett så trenger ikke det å bety at noe at man er på slankern eller faster to dager i uka. Diett er et begrep som brukes når det er snakk om kosthold og ernæring, og diett kan defineres på flere måter. For eksempel så kan diett være en spesiell matplan for syke med hensikt om at de skal bli friske. Diett kan brukes når man følger en bestemt matplan for å nå et bestemt mål. Og diett er også et ord som brukes i forbindelse med jobbturer og er i denne sammenheng rett og slett "matpenger" man får når man er på en jobbreise.

Men å være klar over forskjellen på ordet diett og ordet kosthold er kanskje det jeg synes er viktigst å poengtere. Diett er midlertidig, i motsetning til kosthold, som er en normalsituasjon. Er man på diett spiser man altså på en bestemt måte i bestemt tidsperiode, mens kosthold er slik "man spiser til vanlig". 

Nå etter at vårens konkurransesesong er over så spiser jeg egentlig ikke så veldig annerledes enn det jeg gjorde på konkurransediett når det er snakk om type matvarer. Matvarer jeg spiser mye av er for eksempel egg, nøtter, grønnsaker, magert kjøttpålegg, speltlomper, ris, karbonadedeig, cottage cheese, havregryn, bær og frukt.  Så det er ikke matvarene som er den største forskjellen for min del. Selvfølgelig er det nå rom for flere andre mat- og drikkeprodukter enn det var på konkurransedietten, og jeg har spist både smågodt, kake på jobb, sjokoladenøtter, is og pizza den siste uka, men det er heller mengden som er den største forskjellen, naturlig nok.

Som jeg skrev tidligere i uka:
I løpet av de siste månedene frem til konkurranse så har jeg gradvis trappet ned kaloriinntaket for å deffe meg ned til konkurranseform. Det i seg selv har ført til at magesekken har blitt mer og mer vant med mindre mat slik at jeg nå blir fortere mett av mindre porsjoner sammenlignet med tidligere. Magesekken er nemlig svært tøyelig og ikke minst tilpasningsdyktig, så når man gradvid spiser mindre porsjoner og mindre mat, så vil også magesekken og kroppen etter hvert justere seg etter dette. Det samme gjelder jo selvfølgelig da motsatt vei, jo mer mat du spiser, jo mer tøyelig blir magesekken over tid, og og  desto mer mat trenger du for å føle deg mett. Med tanke på at magesekken min nå "tåler mindre mengde" mat enn tidligere, så er det viktig å ikke gå helt bananas med matinntaket, men gradvis øke porsjonene slik at kroppen og fordøyelsessystemet får tid til å henge med. Kort fortalt så må kroppen få tid til å omstille seg, og det er også greit at energioverskuddet de neste ukene ikke utelukkende blir lagret som fett, men at det blir en god balanse mellom å bygge opp både muskellager og fettpolstring. 

I forrige uke, før fotoshooten fredag, så hadde jeg spist lavkarbo og drukket noe mindre væske for å være "flat og stram" til bilde-bonanza. Jeg veide 50,5 kilo forrige fredag og i dag torsdag veier jeg 52 kilo. Jeg har altså gått opp 1,5 kilo på under én uke, men jeg vil tippe at 1 kilo av dette rett og slett er væske og påfyll av glykogenlagrene, så en mer riktig vektoppgang vil nok være å 0,5 kilo på 1 uke. Og det ser jeg på som en veldig fin og jevn vektoppgang. Man hører jo om folk som går opp 5-6 kilo på en uke etter at man er ferdig med konkurransene (uten at det i seg selv trenger å være feil, man er som regel tappet for både væske og karbohydrater rett etter konkurranse, slik at kroppen bare "suger" til seg alt når man først begynner å spise og drikke igjen). Og selv om "konkurranseform-magen" allerede har begynt å forsvinne, så er det virkelig ikke noe problem for meg, og det er godt å kjenne på. Jeg synes det er helt topp med litt mer polstring for å unngå at jeg fryser 24/7, og den ekstraenergien og de nye kiloene skal selvfølgelig brukes til å bygge en enda bedre og sterkere kropp.

Ja, det er en del av gamet å "deffe seg ned i form", men jammen er det viktig å huske på at også er en del av gamet å bygge seg opp igjen også.

- Silje Bjørnstad - 

Hva er forskjellen på kesam og cottage cheese, og rømme og creme fraiche?

Hei og god onsdag!

Ett av mine mest populære blogginnlegg er hva som er forskjell på rømme, creme fraiche og kesam, hvor jeg lister opp en kjapp oversikt med beskrivelse på ulike meieriprodukter og bruksområder. Kremfløte, lett dessertfløte, matfløte, rømme, creme fraiche, cottage cheese og kesam er de produktene som blir nevnt i dette innlegget. 

I løpet av den siste uka har jeg også skrevet to artikler for Side2.no med litt mer utfyllende informasjon om forskjellene på kesam og cottage cheese og hva som er "sunnest", samt forskjellene på rømme og creme fraiche. 

 

For eksempel så er det kanskje ikke så mange som vet at rømme og creme fraiche kan piskes til en syrlig, frisk krem? Det var i alle fall nytt for min del! :) Og jeg har heller aldri tenkt over at alle disse meieriproduktene kan også fryses til bruk senere.

Så les gjerne disse artiklene hvor ernæringsrådgiver i Melk.no, Terese Glemminge Arnesen, deler produktkunnskap og kommer med tips. 

- Silje Bjørnstad - 

Dagens økt og lompepizza

Hei tirsdag!

Åh, i dag trengte jeg en lang runde med meg selv før jeg faktisk bestemte meg for å reise på trening. Ved 13-14-tiden fikk jeg den berømte "etter-lunsj-dumpa" der det føltes ut som at kropp og hode skulle takke for seg, og bare legge seg ned for å sove. 

Men med litt powermat (les: Skyr Cottage Cheese og en liten neve nøtter) pluss et par kopper kaffe kviknet jeg til, og dro rett på trening etter at jeg var ferdig på jobb i 16-tiden.

Dere vet, "Ikke tenke, bare gjøre!" ;)

Og det ble en veldig deilig økt også. På programmet stod blant annet 3settx8repsx40 kg i frontbøy. Jeg husker ikke sist jeg trente frontbøy en gang, så jeg var spent på hvordan vektene ville føles ut. Men det gikk overraskende greit og var nok akkurat passe tungt på dag 2 på det nye treningsprogrammet :) 

video:frontboy40kgx8

Så ble det markløft fra kloss, 5 sett chins med ekstravekt (5 kg) i supersett med 5 sett med pushups, ettbeins-beinpress og litt gåing på mølla bare for å bevege skrotten litt etter 8 timer på et kontor foran datamaskinen. 

 

Chins (altså "pullups" med underhåndsgrep) kan jeg heller ikke huske sist gang jeg trente, men også det føltes veldig fint ut. Det er klart det hjelper med styrken fra pullupsen (overhåndsgrep), men man vet jo aldri hvordan man ligger an før man tester uansett.

video:chins5kg

Anyway, jeg blir ferdig med øktene mine på rekordtid nå. Det hjelper på effektiviteten når man har konkret oppsatte pauser og kjører flere øvelser i supersett gitt! 

Nå har jeg gått fra treningsmodus til sofa-endorfinrus-modus ;)

Ah, forresten, dagens middag må bare deles fordi det er så sykt godt:

Nemlig lompepizza :D Nam! Og selvfølgelig med grønnsaker ved siden av. :)


(Jeg spiste flere enn 1 stk lompepizza altså ;) )

Dagens lompepizza bestod enkelt og greit av lomper toppet med karbonadendeig stekt sammen med tomatsaus bestående av hermetiske tomater med basilikum og oregano, hvitløk, osteskiver og mais. Stekes på cirka 200 grader i 8-10 minutter midt i ovnen til osten har smeltet og lompene har gått en gylden skorpe.

Senere tenkte jeg at jeg skulle skrive litt mer konkret om måltidene mine på "reverse diet" som er den type matplanen jeg følger nå for tiden. Så følg med, så kommer det et innlegg om dette i løpet av uka.  

- Silje Bjørnstad - 

Nyt treningsprogram!:D

 

God mandag!!! 

Og sånn ønsker jeg en ny uke velkommen:

:D

I dag startet jeg nemlig på et nytt treningsprogram, som faktisk er laget av PT-og-styrkeløfter-kjæresten min, Fredrik. Målet generelt er jo å øke styrke og bygge muskelmasse, og dette programmet skal jeg kjøre noen uker som en slags "innkjøringsfase" for at kroppen og nervesystemet skal bli vant til nye treningsrutiner. Det nye treningsprogrammet består av 6 treningsdager/økter i uka og inkluderer øvelser som for eksempel ulike varianter av knebøy, markløft, ettbeinsøvelser og benkpress. 

I dag ble det for eksempel 6x6sett i knebøy med stopp i bunnen, utfall bakover i supersett med rumenske markløft, 6x6 sett med dips med ekstra vekt (her skal jeg bruke to sekunder på vei ned, holde 1 sekund i bånn og så kjøre eksplosivt opp. Prøv det for en litt mer utfordrende syrevariant av dips;p ).

Så koste jeg meg med 4x1000 meters intervaller på romaskinen etterpå. 

Jeg merker jeg i alle fall er supermotivert med treningen fremover. 

- Silje Bjørnstad - 

Klar for vektøkning!

Hei søndag!!! :D

Etter to dager med pizzamiddag, smågodt og Pascal-kaker i kombinasjon med treningsfri så hadde jeg et håp om at kroppen skulle boble over av energi og "trøkk" i dag. Vel, jeg kan ikke akkurat si at det var så veeeeldig mye ekstra futt i tanken, men jeg var uansett innstilt på å teste hvordan det stod til med styrken i knebøy, markløft og benkpress. Så jeg fant frem styrkeløftskoene og løftebelte for første gang på 2-3 måneder og testet hvordan jeg lå an på 1 repetisjon maks i de tre nevnte øvelsene. 

Og for å si det sånn, man merker jo at det ikke akkurat er de øvelsene man har prioritert de siste måndene i tillegg til at man har gått ned noen kilo? 

Dagens resultat ble i alle fall til at jeg stoppet på 70 kg i knebøy (95 kg er pers), 50 kg i benkpress med stopp (57,5 kg er pers), og 105 kg i markløft (130 kg er pers) på 51,5 kg kroppsvekt. Oi oi oi, tenkte jeg bare. ;p Men man må jo starte et sted og nå er jeg veldig motivert for et nytt treningsprogram der hovedmålet selvfølgelig er å øke i styrke i kombinasjon med at jeg nå naturligvis kommer til å spise mer. Jeg er i alle fall gira på å øke vektene på både vektstang og kroppsvekt for å si det sånn!

Her er et klipp fra benkpress-testingen, 47,5 kg på stanga her:

video:benkpressapril2016

Etter å ha testet meg ferdig i knebøy, benkpress og markløft tok jeg 12 intervaller x 1 minutt på mølla, for løpeenergien var det i alle fall ikke noe å klage på i dag :D

Og den følelsen etter intervaller: aaaah, priceless <3

Ha en sporty søndag!

- Silje Bjørnstad - 

 

Mitt forhold til mat etter fitnessoppkjøring

I forbindelse med å stille i fitness hører og leser man om flere som får et forstyrret og usunt forhold til mat, noe som jeg ikke har noen problemer med å forstå. Men det betyr jo ikke at "alle" blir tullerusk i hodet og får et slikt sykelig forhold til mat og situasjoner hvor mat er inkludert som for eksempel det å gå ut spise, bli invitert på middag og så videre. Ikke uventet er det mange som har spurt meg om mitt forhold til mat og kosthold har endret seg, noe som jeg skal svare på nå.

Som jeg har nevnt i tidligere blogginnlegg så er det å stille i fitness noe jeg aldri ville ha gjort for 8-10 år siden da jeg var 18-20 år. Dette er av den enkle grunn at man vokser så utrolig mye disse ti årene, man lærer seg selv å kjenne på nye måter, får nye erfaringer og jeg vet det er mange som ofte sier setningen "Jeg skulle ønske jeg visste det jeg vet nå da" som ofte kan ses på som en klisjé, men som likevel blir sagt med god grunn.  Kort oppsummert så var jeg mye mer usikker på meg selv og min egen kropp for 8-10 år siden enn det er jeg nå, jeg hadde ikke i nærheten den faglige kunnskapen, kompetansen, forståelsen og erfaringen med kosthold og mat som det jeg har studert og erfart de siste årene i kombinasjon med at jeg heller hadde lite peiling på trening og den faktiske viktigheten av et riktig kosthold for å bygge en sterk og sunn kropp, og en sterk kropp krever et sterkt hode. 

Det jeg prøver å si er at jeg tror det for meg hadde vært større mulighet for å bli matforstyrret i yngre alder enn hvordan jeg kan bli påvirket i dag, og da av flere nevnte grunner. 

Jeg har også skrevet om at det å være i en sånn type konkurranseoppkjøring er virkelig ikke noe for alle og ikke noe man bare skal kaste seg på for moro skyld, og ikke nødvendigvis på grunn av strenge diettplaner og/eller treningsprogram, men fordi det ofte er et enormt fokus på å ha det som et dommerpanel mener er "riktig fysikk og form", så skal man være 100 prosent trygg på seg selv før man kaster seg på noe som det her. (Og i tillegg så skal man jo også ha en viss styrke for å gjøre det bra i athletic fitness som er den grenen jeg har konkurrert i ;p )


Denne kroppen skal fylles opp nå for å si det sånn ;)

Så for å koke ned til hovedspørsmålet her: har jeg fått et forstyrret forhold til mat?

Helt ærlig så tror jeg ikke man kan svare på det før det har gått noen uker, kanskje en måned eller to, etter konkurranseoppkjøringen da det er normalt at man har gått opp noen kilo (noe man også skal etter at konkurransene er unnagjort!), man har økt fettprosent og rett og slett begynt å fylle ut kroppen igjen - jeg tror kanskje det er her mange kan få seg en utfordring fordi man har sett seg "blind" på den sceneformen og dermed sliter med å akseptere at kroppen nå fylles ut igjen. Når det gjelder meg selv så har jeg stor tro på "føre-var-prinsippet" og mentalt er jeg innstilt og ikke minst klar for å fylle opp kroppen av flere grunner. Jeg vet jeg trenger mer energi (mat og drikke) til å øke muskelmasse og styrke, jeg trenger mer mat og drikke for å bygge en enda bedre, sterkere og sunnere kropp og samtidig vet jeg at når jeg begynner å øke styrken igjen, slår mine gamle personlige rekorder og kjenner endorfinrusen av den treningsgleden, så er det jo tross alt det som er det som gir meg treningslyst, energi og mestringsfølelse, ikke om jeg har synlig "cuts i lårene" eller "sixpack" eller ei den morgenen. Og det er jo faktisk sånn at for å bygge en bedre og sterkere kropp med en enda bedre konkurransefysikk til eventuelle senere atheltic fitness-konkurranser, så trenger også kroppen påfyll for å bli større, mer muskuløs og så videre. For at bilen skal gå fremover og nå sitt mål, så trenger den jo drivstoff, og det samme gjelder kroppen. Man kommer jo ingen vei når man ikke får noe som kan drive deg fremover. Veldig enkelt sagt så hjelper det liksom lite å ville trene seg sterkere og større hvis man hele tiden ligger på kaloriunderskudd? ;) Og akkurat det er nok en kjent utfordring for mange jenter, mange spiser faktisk altfor lite i forhold til sine treningsrutiner og mål. 

Det er mange som også har lurt på om jeg har veid alt jeg har spist og hva jeg tenker om dette nå fremover. Gjennom hele konkurranseoppkjøringen har jeg faktisk veid svært lite av maten jeg har spist. Min kostholdsplan har i stedet vært preget av  stykkvise porsjonsstørrelser, altså for eksempel "2 stk egg", "1 stk kyllingfilet" eller "en halv boks cottage cheese" etc, fremfor X antall gram av det ene og det andre. I tillegg har jeg kunne spist så mye grønnsaker jeg vil. Så har jeg også fra før av god peiling på "hvor mye/mange gram som er hva" rett og sett fordi jeg jobber med kosthold og ernæring. Og dette har jo, vil jeg jo tro, indirekte også vært med på å påvirke at jeg ikke blir opphengt i gram-tall og matveiing. Jeg har jo veid noe av jeg har spist også, men jeg har hele tiden visst at det er noe jeg vil gjøre i en bestemt periode for å nå mitt mål, så den matvekta er ikke noe som nå noe jeg MÅ bruke i min mathverdag. Nå tar jeg for eksempel en neve nøtter rett fra posen eller slenger havregryn i kjelen uten å veie dette og det uten noe problem:) 

Så her er i alle fall mine positive hovederfaringer fra det å ha vært på konkurransediett de siste månedene:
- Jeg har blitt flinkere til å spise mer grønnsaker.
- Jeg har blitt flinkere til å eksperimentere med ulike ingredienser på kjøkkenet og å lage smakfulle, sunne retter uten at det trenger å inneholde 100 forskjellige ingredienser og halv- eller helfabrikata. Det enkle er ofte det beste! ;)
- Jeg har blitt superglad i avokado (jeg spiste jo ikke dette før jeg.. hehe, syntes det smakte gress :p ).
- Jeg er blitt mer inspirert til å lage sunne, næringsrike desserter og snacks av naturlige næringsrike råvarer uten å måtte tilsette masse sukker og fett. 
- Det høres kanskje rart ut, men nå setter jeg større pris på mat enn tidligere. Og tro meg, jeg har alltid vært glad i mat ;) Men nå har jeg fått enda tydligere inntrykk av hvor viktig det er med for eksempel matglede, å spise nok næringsrik mat og at søtsug er noe som, for min del i alle fall, henger veldig mye sammen med det mentale og at denne følelsen faktisk forsvinner etter bare noen minutter.  
- Jeg har fått en enda større forståelse for hva slags mat kroppen min fungerer best med. 
- Jeg har blitt flinkere til å lytte til kroppen, og det å kjenne etter når jeg faktisk sulten og når jeg faktisk er mett. 
- Som ernæringsrådgiver har jeg fått en helt ny kunnskap og kompetanse med tanke på videre arbeid med kostholdskonsultasjoner og oppsett av kostholdsplaner. I tillegg har jeg jo fått en helt ny forståelse av det å være på diett og eventuelle utfordringer i forhold til dette som jeg aldri kunne ha lest meg til eller erfart noe annet sted, og som jeg vet kommer godt med i både jobb og private sammenheng når det er snakk om kosthold og mat.

I løpet av de siste månedene frem til konkurranse så har jeg gradvis trappet ned kaloriinntaket for å deffe meg ned til konkurranseform. Det i seg selv har ført til at magesekken har blitt mer og mer vant med mindre mat slik at jeg nå blir fortere mett av mindre porsjoner sammenlignet med tidligere. Magesekken er nemlig svært tøyelig og ikke minst tilpasningsdyktig, så når man gradvid spiser mindre porsjoner og mindre mat, så vil også magesekken og kroppen etter hvert justere seg etter dette. Det samme gjelder jo selvfølgelig da motsatt vei, jo mer mat du spiser, jo mer tøyelig blir magesekken over tid, og og  desto mer mat trenger du for å føle deg mett. Med tanke på at magesekken min nå "tåler mindre mengde" mat enn tidligere, så er det viktig å ikke gå helt bananas med matinntaket, men gradvis øke porsjonene slik at kroppen og fordøyelsessystemet får tid til å henge med. Kort fortalt så må kroppen få tid til å omstille seg, og det er også greit at energioverskuddet de neste ukene ikke utelukkende blir lagret som fett, men at det blir en god balanse mellom å bygge opp både muskellager og fettpolstring. ;)

Som jeg skrev på Instagram i går til dette bildet:

"24 timers mellomrom mellom disse bildene. Den ene dagen får man tryllet frem mageruter ved hjelp av lys og karbo-trøkk, neste dag er magen bare flat mens skuldrene popper. Kroppen er et fascinerende maskineri. Uansett så vil jeg sakte, men sikkert nå gradvis øke matinntaket fra og med i kveld etter fotoshoot sammen med Fredrik som også har vært på diett de siste månedene. Jeg har lært så utrolig mye om både meg selv, kroppen og kosthold de siste månedene og fått erfaringer, kunnskap, kompetanse og forståelse jeg aldi kunne ha lest til fra en bok eller opplevd noe annet sted. Dette tar jeg med meg både i min jobb som ernæringsrådgiver, trenings&kostholdsblogger og også som privatperson. Nå sier jeg ha det bra til sceneformen og heihei til mer mat, mer energi, tyngre vekter og mer styrke!"I

I går kveld, etter fotoshoot sammen med Fredrik, var det derfor tid til en etterlengtet pizza og Pascal-kake (som forøvrig smeltet i munnen, OMG!)

70 prosent sjokolademousse-kake med vaniljefondant og hvit sjokolademousse-kake med pasjonsfruktgelé.

Og selvfølgelig var det digg, men jeg kjente godt at jeg ble fort mett og derfor står det nå igjen halvspiste kaker og pizzastykker i kjøleskapet, klar for en runde nummer to da jeg får lyst på :)

- Silje Bjørnstad -


 

Lavkarbo-økt

Aaaaah, endelig en formiddagstrening-økt og siden jeg egentlig har en uke med "gjøre-hva-jeg-føler-for-trening, så forsøkte jeg meg på en liten pullups-pers med ekstra kilo. Og jeg kjempet meg til 5 reps med 15 kilo ekstra. Må jo benytte meg av den lave kroppsvekta mens jeg kan ;p Og i tillegg så var ikke energinivået eller treningstrykket akkurat 100 prosent i dag fordi jeg spiser lavkarbo for tiden på grunn av morgendagens fotoshoot (som egentlig var i dag, men som måtte flyttes), så veldig fornøyd å perse når hode og kropp egentlig er litt i sovemodus ;p

video:pullups15kgx5

Etter disse 5 repsene så tok jeg 3settx5reps med 10 kg ekstra så ble det litt benkpress for første gang på cirka 2 måneder. Og den styrken er jo ikke som den en gang var, men den skal definitivt bygges opp igjen asap. Så benkpress skal inn på mitt treningsprogram fremover for å si det sånn. 

I tillegg så bestod økte av 4settx6reps i dips med 20 kg ekstra, brystpress med manualer 3settx15reps i supersett med dumbbell flies, brystpress i maskin 3 settx15 reps og smale pushups i supersett med sidehev.

 

video:dips6x20kg

 

Egentlig skulle jeg og Fredrik på fotoshoot sammen i dag, men den er som nevnt utsatt til i morgen. Og etter den fotoshooten skal det spises ;) Jeg har holdt meg på lavkarbo de siste dagene for at formen skal holde seg noenlunde, og ikke samle altfor mye væske og bli oppblåst til denne shooten (greit å være i ok form når man først skal ta ordentlige fitness- og treningsbilder i et studio), slik at jeg ikke har gått helt bananas med matinntaket nå selv om fitnesskonkurransene er ferdig for sesongen. 

- Silje Bjørnstad - 

Tidligere høydepunkter og fremtidige høydepunkter

God tirsdag!

Her flyr dagene avgårde som vanlig med jobb, trening og hjemmekontor, og det er egentlig veldig deilig at det ikke føles ut som at tiden står helt stille for det er så mye bra som venter i ukene fremover! 

På torsdag skal jeg og Fredrik på fotoshoot sammen der vi har leid en fotograf og et studio for oss i selv i flere timer slik at vi kan leke oss med ulike antrekk, poseringer og uttrykk. Og neste helg er det endelig klart for "kakelaget" mitt som jeg inviterte til for flere uker siden. Jeg vil samle den nærmeste vennegjengen, lage middag, bestille konditori-kaker og rett og slett ha en hyggelig, sosial ettermiddag og kveld med masse god mat og kaker for å bare "ta igjen litt" for det jeg må ha takket nei til de siste månedene. <3 Jeg gleder meg sånn!!! Og ikke minst så er det snart klart for ferie og USA-og-Bahamas-tur sammen med kjæresten i mai. DET skal bli deilig det! 

Det er bare noen av høydepunktene som venter, og bare det at det er vårstemning og sol ute er også med på å bidra til at energinivået og humøret er på topp:)

Og så er det jo ikke til å legge skjul på at litt mer mat i kroppen også bidrar til TRØKK!

 

I dag har vi testet flere isnyheter på Side2 og jeg har bevisst ventet med denne testen til jeg selv kunne være med å smake. He he. Jeg ELSKER is og har smakt meg gjennom 14 ulike isnyheter i tillegg til at jeg slukte to iser etter testen. Jepp da, så nå er kroppen sånn passe fylt opp med sukker og fløte, med andre ord, så er det trening som gjelder nå etter jobb ;) 

Her er forresten siste nytt fra Instagram, selv om det var stille på bloggingen noen dager i forrige uke, så var det fortsatt aktivitet på andre sosiale plattformer. 

Følg meg på Instagram her: silje_bjornstad
Og på Snap: Silje1987

1) Nye treningsklær fra Puma vareprøvesalg - så fornøyd!
2) Et bilde fra en fotoshoot i mars - et par uker før første fitnesskonkurranse
3) Nytt Shape Up - en av månedens høydepunkter!
4) Og nok en ny treningstights fra Moods of Norway - så fresh og fin!!

5) Biff med søtpotetmos, stekt løk og champignon og grønnsaker - perfekt diettmat. 
6) I dipsstativet under Sandefjord Open - med killerblikk! ;p
7) Bananskål med ristede havregryn og sukkerfri sirup.
8) Knebøy.

9) Test av isnyheter på Side2 - sak blir publisert i løpet av uka. 
10) Repost fra min kjæreste Fredriks Instagramkonto: freaaJeg har vært så heldig å følge Silje helt fra starten når det kommer til styrketrening. Når jeg møtte henne for 4 år siden hadde hun så og si aldri løftet en vekt før og når vi startet klarte hun ikke engang å henge i stanga uten at grepet glapp. Hun har selvfølgelig gjort all treningen selv, men jeg har instruert, kommentert, veiledet og svart på spørsmål siden den gang.@susannesoydan har gjort siste finpussen siste 4 mndene frem mot debut i Athletic fitness hvor hun endte med en meget sterk 3.plass! Det gir meg stor glede å se resultatet av det grunnlaget jeg har vært med å bygge opp og er med å forsterke hele min motivasjon for hvorfor jeg jobber som personlig trener! Treningen han vært med og bygge en sterkere fysikk, men vel så viktig er at psyken også har blitt sterkere - noe som er noe av argumentasjonen for hvorfor man burde trene styrketrening generelt! Her er film av @silje_bjornstad som gjør 18 godkjente pullups i konkurranse :-) Førstkommende lørdag skal hun konkurrere igjen og en stolt kjæreste og samboer gleder seg til å være med og se på :-)

11) Et stykk fornøyd Silje med 3.plass fra Oslo Grand Prix i helgen. 
12) To herlige blinkskudd i styrkerunden under Sandefjord Open. 

Ha en herlig tirsdag!

- Silje Bjørnstad - 

"Hvordan gjør jeg det med spisingen nå?"

 

Hei og god mandag!

Jeg tror jeg endelig begynner å lande litt fra helgen og jeg tenkte jeg skulle skrive litt i forhold til det med matinntak og kosthold i tiden fremover. 

Siden jeg staret på diett i desember har jeg gått ned cirka 11-12 kilo frem til konkurransedagen. Det vil si at jeg veide cirka 62-63 kilo før jeg startet på konkurransediett og at jeg nå ligger på rundt 51-52 kilo.

(Bilder copyright: Treningsforum.no)

Jeg har brukt 3-3,5 måneder på å gå ned 11-12 kilo for å komme i sceneform og jeg har også, naturligvis, gått ned i fettprosent. Det at man har gått ned i både vekt og fettprosent har jo ført til at magesekken er blitt mindre og jeg trenger mindre mengde mat enn tidligere for å føle meg god og mett. Nå er det derimot på tide å gradvis fylle på kroppen igjen, både for å blant annet oppnå høyere og sunnere fettprosenttall, og rett og slett mer energi. I tillegg så vil jeg jo også bygge på igjen med muskelmasse og styrke, og da trenger kroppen mer mat ;)

Når det er sagt så vil jeg bare understreke at jeg i løpet av konkurranseoppkjøringen har målt både blodtrykk og tatt blodprøver med fine normalverdier og resultater. Jeg har også hatt normal menstruasjon gjennom hele denne perioden og selv om det i seg selv ikke er et bevis på at absolutt alt er normalt i forhold til hormoner og lignende inne i kroppen, så er det likevel dette noe jeg ser på som noe positivt i forhold til at det ofte blir ensporet fremstilt med at "når man stiller i fitness og skal i konkurranseform så føkker du opp kroppen uansett".  Så må jeg bare understreke at selv om jeg ikke har merket noen negative konsekvenser i forhold til menstruasjonsforstyrrelser og lignende, så betyr jo ikke det at det ikke skjer, og jeg sier virkelig ikke at "det bare er å gå ned i vekt og fettprosent, alt vil være normalt", for vi har alle ulike kropper og behov!!!! Jeg synes det bare er greit å kunne være et eksempel på at det ikke trenger å gjelde for alle at man mister menstruasjon, får vitamin-mineral-mangel eller lignende i forbindelse med konkurranseoppkjøring til fitness. For meg er det et bevis på at kroppen fortsatt har fått de næringsstoffene den trenger til å opprettholde sine prosesser tross for noe lavere kaloriinntak og at jeg ikke opplever innvendig stress som jo også kan påvirke i negativ retning. Som jeg har påpekt flere ganger så har jeg ikke sultet meg ned i vekt, jeg har hatt en god og variert matplan med gradvise justeringer på kalorinivå og mengde underveis, noe som jo også definitivt har vært med på å holde den mentale helsen og energinivået oppe. Det er jo ikke gøy eller behagelig å sulte liksom... ;)

Når det er sagt så er det jo ikke barebare å være såpass lav på vekt og fettprosent heller. De siste ukene har jeg fryst mye og jeg har mer eller mindre bodd i vinterjakka mi uansett hvor jeg har vært ;) I tillegg så ser jeg at ansiktet mitt er smalere og huden blekere, så nå skal det bli godt å fylle opp igjen med litt polstring. ;) Så når det gjelder kostholdet fremover så kommer jeg til å fortsette å spise mye av den diettmaten jeg har spist, det vil si, helt naturlige og næringsrik mat som for eksempel rene kjøttprodukter, grønnsaker, frukt, grovt brød, fullkornspasta, ris, nøtter, avokado, kokosmelk, smør, magre kjøttpålegg som for eksempel kalkunskinke og roastbiff, cottage cheese, kesam, egg og havregryn - for å nevne noe :) Jeg har fått en plan med "reverse diet" som består av en rekke ulike måltidsforslag og hovedforskjellen fra denne matplanen sammenlignet med konkurransediettplan, er mengden mat. Planen er at man etter hvert skal flyte inn i et normalt kosthold som man hadde før konkurransediett. Kort fortalt så gjelder det at man tilpasser magen og kroppen gradvis med mer mat, både for å unngå intense magekramper, matsjokk med for mye fett og sukker som for eksempel kan gi fordøyelsessystemet utfordringer, og et balansert kalorinivå som bygger opp kroppen med både karbohydrater, proteiner og fett uten at det blir for mye overskudd på kort periode som kan føre til at man utelukkende legger på seg fett (jeg vil jo bruke overskuddet til å bygge både fettlagre OG muskelmasse). 

Kort oppsummert så vil jeg altså gradvis spise mer for å legge på meg igjen samtidig som jeg bygger styrke og muskler. Og jeg kommer til å spise ganske likt når det gjelder valg av matvarer når jeg lager mat, men ellers så vil jeg jo nå kunne spise ute på restaurant igjen (har allerede spist to ganger ute på restaurant etter konkurransen på lørdag + vært i Sverige ;p), og det blir jo også utrolig deilig å kunne reise bort til folk uten å ha med egne matbokser! 

 

Jeg har også fått en del spørsmål om jeg føler at jeg har et normalt forhold til mat nå, etter så mange uker på diett. Det skal jeg svare på i et annet innlegg senere i uka, men bare for å si det veldig enkelt så er ikke dette noe som er et problem eller utfordring for meg. Så ingen trenger å bekymre seg altså, men selvfølgelig viktig å skrive om og jeg vil gjerne dele mine erfaringer :) 

- Silje Bjørnstad - 

 

Oslo Grand Prix: nok en tredjeplass i athletic fitness!

God søndag og etter noen dager med "konkurranseforberedelser-fitnessboble", så kommer det endelig en liten update fra meg. 

I går lørdag var det jo Oslo Grand Prix og min andre athletic fitness-konkurranse. Og nok en gang kom jeg på pallen og det ble nok en tredjeplass i min debutsesong!!!

Det føles seriøst som førsteplass for min del, for bare det å være i topp 3 hadde jeg ikke turt å drømme om en gang. Jeg hadde håpet på en finalerunde (topp 6 går videre til finale etter første symmetribedømming+styrkerunde), så det å nok en gang få pokal og pallplassering i min debutsesong i athletic fitness betyr så enormt mye for meg. Det er så mange inntrykk og følelser fra i går som skal fordøyes, hehe. Men her er et lite bildedryss og litt om det siste døgnet i alle fall.

På fredag dro jeg og min coach (og 298 andre) ned til Oslo Konserthus for registrering i tillegg til at vi fikk to lag med farge (vi valgte spraytan fremfor å farge selv hjemme denne gangen). Jeg var deltaker nummer 1 og faktisk den første til å starte hele Oslo Grand Prix-bøtteballetten på lørdag morgen.

Klokka 09 lørdag startet showet og jeg var første deltaker ut på scenen :) 

Dette er fra første fysikkrunde (vi var totalt 10 deltakere i min klasse):

Jeg er så sykt fornøyd med å kjenne at jeg virkelig ga ALT i styrkerunden denne gangen. Jeg tok 20 pullups (nest best), rodde 418 meter (best i roing) og tok 16 dips (3. eller 4. best tror jeg), og som jeg har vært tydelig på fra starten av så er det jo på grunn av styrkemomentene at jeg har valgt å prøve meg i athletic fitness, så det å kjenne at man virkelig får gitt alt og virkelig få resultater fra all treningen som er lagt ned de siste månedene når det virkelig gjelder er en ubeskrivelig deilig mestringsfølelse. Og når jeg ser på bilder fra scena så er jeg også veldig fornøyd med poseringene :) Det er faktisk ikke barebare det heller og få poseringene til å sitte fordi det er MYE å tenke på. "Ut med rumpa her, inn med magen der, stramme lats, stramme lår, stramme skuldre og SMIIIIL!"

Fra finalerunden (topp 6):

I tillegg så var det så sykt moro å dele scenen og pallen med min coach Susanne som tok både 1.plassen og overall-prisen i athletic fitness! To jenter fra samme team i topp 3, utøver og coach, det er jeg så utrolig stolt over og jeg blir faktisk rørt bare av tanken. Også tok flotte Ida Oline en velfortjent 2.plass, ei supernydelig og sterk jente med en helt fantastisk utstråling både på og utenfor scena.

Ååååh som jeg koste meg i går!!!!!

Og ikke minst, så er det bare så utrolig deilig å bevise (ikke minst for oss selv, så får folk tro hva de vil), at vi er 100 prosent dopingfrie og rene utøvere som kommer høyt opp på plasseringen fordi vi har trent hardt, øvd på poseringer, fulgt diett og rett og slett gjort jobben uten å jukse seg til pallen. Det med viktigheten av å konkurrere dopingfritt har jeg skrevet om mange ganger før, men jeg synes det bare er ekstra viktig å påpeke dette særlig etter de mange skriveriene i mediene om fitness og de som avla positiv dopingtest på Kaliber Open i Trondheim. Ja, det er mye doping i fitness, men nei, det betyr faktisk ikke at alle doper seg. 

Fra tidligere blogginnlegg:
Jeg er med i et team som heter Atlas Fitnessteam og klubben har nulltoleranse for doping. Det er for meg et must. Jeg har selv skrevet under en Antidoping-kontrakt i forbindelse med at jeg er familiemedlem gjennom Fredrik på Oslo Styrkeløftklubb. Doping er for meg helt uakseptabelt - enten det er i forbindelse med trening/konkurranser eller ved privatbruk/fest etc. 

Jeg kommer til å skrive om mer om akkurat dette med doping i fitnessmiljøet og mine tanker om dette i et senere blogginnlegg. 

Men nå skal jeg bare nyte mestringsfølelsen, endorfinrusen og stoltheten av gårsdagens konkurranse. Jeg har sagt det maaaaange ganger tidligere, men denne konkurranseoppkjøringen har virkelig vært en reise og erfaring jeg ikke klarer å beskrive med ord. Jeg har aldri vært mer fornøyd med hvordan kroppen min fungerer på trening og jeg har fått en helt ny forståelse for hvilket fantastisk maskineri kroppen faktisk er, jeg har aldri vært så sterk mentalt som jeg er nå, jeg har fått en helt ny respekt og forståelse for trening og kosthold, jeg har aldri opplevd så mange små personlige seiere på så kort tid som jeg har gjort de siste månedene. Og med de følelsene, erfaringene og forståelsen jeg har fått de siste måndene så følte jeg virkelig at jeg hadde allerede vunnet lenge før konkurransen i Sandefjord og konkurransen i Oslo Grand Prix - og det er faktisk det det egentlig handler om. Og det tror jeg man faktisk ikke forstår før man har vært igjennom det selv.

Og igjen, jeg er så takknemlig for heiarop fra salen i går - det er sååååå gøy å høre folk skrike navnet ditt når du står på scena og heier deg frem i styrkerunden. Fy søren som jeg koste meg!!!! Og ikke minst så er jeg så evig takknemlig for all støtte og forståelse jeg har fått fra både kjente og ukjente gjennom hele konkurranseoppkjøringen. 

Jeg vet mange lurer på hva jeg gjør nå fremover i forhold til kosthold og trening. Jeg skal skrive mer om dette i uka som kommer, men kort fortalt så skal jeg nå begynne på "reverse diet" og den første uka blir det litt "gjøre-AKKURAT-det-jeg-føler-for-trening". :) I går feiret jeg og Fredrik med å spise på Nodee Restaurant i Oslo og NAM! Jeg bestilte blant annet to desserter (jeg er dessertmenneske for å si det sånn), og hele måltidet var virkelig fantastisk deilig. I dag skal vi faktisk til Sverige for å shoppe litt og jeg kommer ikke til å gå bananas i hverken mat- eller godterihyllene (jeg har vel aldri gått bananas i godterihyllene uansett, men det frister heller ikke og det er ikke sånn at jeg skal spise alt jeg absolutt kommer over bare fordi "nå kan jeg". Det handler jo om balanse og å lytte til hode og kropp uten at man for ekstrem hverken den ene eller andre veien.) Variasjon, balanse og ikke minst matglede er tre viktige stikkord for meg når det gjelder kosthold, så jeg har ingen planer i forhold til Sverigeshopping, men bare se hva som eventuelt frister ;)

Mer om erfaringer (både positive og negative), tiden etter fitness-konkurranse og tiden som kommer skal jeg skrive mer om neste uke.

Nå skal jeg forsøke å bevege litt på skrotten, jeg er faktisk sykt støl i både rygg, lats og lår etter å ha stått og strammet alt man kan for harde livet i poseringene på scena i går :p

Ha en strålende søndag :)

- Silje Bjørnstad - 

Is-nyheter og fitnessbilde

God tirsdag!

Dagene flyr avgårde med jobb og konkurranseprepping og "peak week" med trening, matlaging, poseringstrening og det hele, så det blir en litt rolig uke på bloggfronten for min del. 

Men sjekk ut saken på Side2 om isnyheter - jeg gleder meg til å kunne teste disse, noe som vil skje neste uke! :DPersonlig gleder jeg meg mest til å teste lakrisisen fra Diplom-Is. Jeg ELSKER lakris og jeg ELSKER is, så det må jo bli en perfekt kombo for min del! :D

Ellers så må jeg bare dele dette bildet jeg ble tipset om i går fra Instagram-kontoen til fotograf Jon Klasbu.

Snakk om fokus og killerblikk - ganske kult å se seg selv i et slikt øyeblikk. He he.

- Silje Bjørnstad - 

5 dager til Oslo Grand Prix

God mandag!
Plutselig var helga over gitt og for meg som har hatt jobbehelg så har det ikke skjedd noe særlig spennende ;) Det blir nok mer action til helga igjen, for da er det ENDELIG Oslo Grand Prix og sesongens andre (og siste) athletic fitness-konkurranse. 

Jeg har allerede startet forberedelsene, og er vel inne i det folk kaller for "peak week". Men jeg har likevel ikke noen veldig drastiske endringer denne gangen. Jeg starter med å innta litt færre karbohydrater i begynnelsen av uka, for så å "karbe opp" igjen fra torsdag. Kroppen min trenger å fylles ut og som jeg har nevnt før så vil jeg heller ha energi og trøkk på styrkemomentene enn å være helt flat og energiløs. Det er tross alt styrken som tok meg til finalerunde sist, så det er bare å kjøre på! :D

I tillegg så har jeg bestilt spraytan denne gangen i stedet for å smøre meg inn med brunkrem hjemme. Det er fordi spraytan er mer praktisk og tidseffektivt, i tillegg til at jeg kombinerer det med registrering på fredag før konkurranse på lørdag.

Når det gjelder treningen så vil jeg fortsatt trene som normalt frem til onsdag, for så å bare trigge nervesystemet lett på torsdag med lette vekter og kanskje litt roing. Det kommer jo også an på energinivået. Med andre ord så er planen min å lytte til kroppen, ikke droppe mer ned i vekt og ikke minst øve på poseringer. 

På lørdag er da det virkelig gjelder og jeg tror faktisk jeg er den aller første utøveren som skal starte hele showet på lørdag. Athletic fitness-utøverne er først ut på scenen, og mitt navn står øverst på registreringslistene. Men det trenger jo nødvendigvis ikke å være så dumt. Da får jeg lenger tid på scenen totalt og jeg får satt standarden på styrkerunden og slipper å vente på "min tur".Shit jeg er så gira!!! :D 

- Silje Bjørnstad - 

Bilder: Treningsforum.no/Proteinfabrikken

Trening med vannete, men energifull kropp

God fredag!

For meg venter en jobbehelg på Side2.no, men jeg skal heie fra kontoret på kjentsfolk som konkurrerer i Kaliber Open i Trondheim på lørdag. Der arrangeres det nemlig fitness-stevne med blant annet konkurranse i athletic fitness og flere medlemmer fra klubben jeg er med i skal delta. Det er selvfølgelig litt surt å ikke konkurrere selv når jeg først er inne i konkurranseformen, men det er min tur igjen neste helg i Oslo Grand Prix. I dag testet jeg forresten athletic fitness-runda igjen, det blir den siste gangen før Oslo Grand Prix og det er bare så deilig å kjenne at jeg ikke lenger tviler på om "jeg skal" eller "ikke". For de første testrundene for 3-4 måneder siden var seige og den største mentale sperren ever! He he, men som man ofte hører så er det de første gangene som er verst, og det er jo ikke tvil om at det også er deilig å kjenne at man stadig blir bedre i denne styrkerunda som man skal konkurrere i. Etter Sandefjord Open har jeg testet styrkerunden 2 ganger (altså først maks pullups på 1,5 minutt, så ro så langt du kan i 1,5 minutt, 30 sekunders pause og maks dips - prøv det selv for å kjenne hvordan det er ;p), og med bedre resultat enn i Sandefjord begge gangene, så det motiverer! 

Haha, Silje etter intervaller og Silje etter athletic-fitness-runde-test:

Nå sitter jeg og planlegger hvordan jeg skal legge opp neste uke med diett og trening i forhold til konkurransedagen lørdag. Jeg kommer ikke til å kjøre like strengt som forrige "peak week" der jeg var helt tom for energi og motivasjon enkelte ganger i løpet av de siste dagene før konkurransen, men det blir fortsatt et mer moderat inntak av karbohydrater, søtningsstoff og salter før det blir oppkarbing igjen. Bevisst væskekutt dropper jeg også. For meg er det viktigste å ha energi og trøkk på scena og i styrkerunden, og da nytter det ikke for min kropp å være slapp og sulten for å si det sånn.  Og så gjelder det jo å finne den berømte balansen mellom inntak av karbohydrater, væske og salter for å skape den beste illusjonen av fysikk og form på scena, noe det ikke finnes et fasitsvar på hvordan man skal gjøre. Det varierer jo fra person til person. Jeg for min del forsøker å følge nøye med på hvordan kroppen responderer på ulike matvarer og væske, men det er søren ikke lett. He he. I dag var jeg for eksempel mer vannete og "pløsete" i kroppen enn dagen før der igjen, uten å helt skjønne hvorfor. Kroppsvekta er den samme og jeg har spist veldig likt. Så da er man like langt da ;p Noe jeg også synes er viktig å få frem i denne "fitnessbobla": for nei, man våkner ikke nødvendigvis med rippa mage og synlige blodårer på magen (selv om mange kanskje kan fremstå sånn i sosiale medier?) bare fordi man er i slutten av konkurranseoppkjøringen og klar for scena. Som jeg har nevnt maaaaange ganger før, det handler om å skape en illusjon hvor timing av blant annet mat, væske og kroppstemperatur er påvirkende faktorer sammen med lyssetting og selvfølgelig brunkrem. 

Uansett så hadde jeg masse energi på trening i mitt nye treningstøy fra Puma, jeg gjennomførte athletic fitness-runda med et godt resultat, og jeg gikk fra trening i endorfinrus-himmelen, og det er det viktigste for meg ;D

Ha en fin fredagskveld og god helg :)

- Silje Bjørnstad - 

Matbloggtoppen Matprat