hits

april 2017

Tips til enkel og effektiv styrkeøkt utendørs

Jeg er en av de som bare får en helt ny treningsglede og energiboost når våren kommer, sola skinner og temperaturen stiger. Og jeg vet godt jeg ikke er alene om det!

Det er flere fordeler ved å ta en økt ute i det fri. Her er det ingen kø eller venting på ledige apparater. Du trenger nemlig ikke mye utstyr for å få en enkel og effektiv styrkeøkt. I tillegg er det helt gratis samtidig som du får frisk luft. Det er også enkelt å kombinere med annen type trening som foregår utendørs.
På VG Vektklubb kan du lese mine tips til syv styrkeøvelser som enkelt kan tilpasses ulike nivåer.  Øvelsene kan du utføre som en ren styrkeøkt eller kombinert med en joggetur. Så finn deg en benk neste gang du er ute på tur, og test ut programmet!

Øvelsene er spensthopp, bulgarske splittknebøy, hipthrust, sideplanke, dynamisk planke, step-up og pushups - med andre ord så får du trent så godt som hele kroppen i denne økta; Lår, legger, sete, kjerne, bryst, ankelstabilitet, skuldre og skulderstabilitet. I tillegg får du også trent eksplosivitet og balanse.

Test økten ute i finværet da vel :) God trenings!

Ha en sporty søndag!

- Silje Bjørnstad -

 

Dette gir meg tårer i øynene

God fredag!

Tidligere denne uken publiserte jeg et innlegg på Instagram der det står følgende:
Av ulike hensyn er det ikke ofte jeg publiserer før-og-etter-bilder av kunder (dette er alltid noe man eventuelt skal avklare med vedkommende! Det er for eksempel ikke alle som synes det er like kult å få private formbilder av seg slengt ut i sosiale medier. Noen andre ønsker kanskje ikke at "deres vektnedgangsprosjekt", eller hva det målet er, blir delt med "resten av verden" etc. Så sørg for å ha dette på plass før du eventuelt deler noe du ikke skulle ha delt!). Men dette innlegget er avklart med personen som er på bildene, og når man blir megaoverrasket av en online-kunde som har tatt kontakt med en felles bekjent for å ordne nydelige blomster til meg som takk så må jeg få skryte av vedkommende.

Dette er Siv som i 2012 tok en gastric sleeve operasjon og gikk ned flere titalls kilo. Tidligere i år tok hun kontakt med meg med mål om å redusere fettprosenten og å gå ned "de siste kiloene". Når man veileder mennesker som har gjennomgått et slikt inngrep Siv har gjort så er det en rekke faktorer å ta hensyn til når man setter opp individuelt tilpasset kostholdsplan, noe som jeg vil at folk i bransjen skal huske på; vær ærlig på hva du kan og har kompetanse til, og ikke. 

Jeg er så ydmyk og takknemlig for tilliten til denne dama, og ikke minst så sykt imponert! Og ikke bare har Siv tydelig redusert fettprosent og gått ned i vekt, men dama har jo virkelig fått en nydelig timeglassfigur og naturlig rumpeløft med på kjøpet når man ser på disse før-og-etter-bildene i dette innlegget. En ting er å klare å redusere fettprosenten og gå ned i vekt ved hjelp av smarte matvalg, gjerne i kombinasjon med økt fysisk aktivtet. Men jeg legger også merke til så mange andre positive ting på veien, og nå opplever jeg en helt annen gnist og energi fra Siv nå enn bare for noen uker tilbake. Her snakker vi treningsglede, mestringsfølelse og selvtillit - og DET er da virkelig vel så viktig i en slik prosess! :D Og da jeg ser at kundene mine er fornøyd så blir jeg fornøyd også - og det er derfor jeg elsker å jobbe med mennesker på denne måten.

Nå har jeg og Siv samarbeidet med online-oppfølging i 8 uker og jeg har fått lov til å dele noen av formbildene som er blitt tatt underveis, og jeg synes disse bildene taler for seg selv. Jeg blir så stolt!!!

Dette er et av de nyeste bildene Siv har delt på sin Instagram-konto:

BOOM!

Og tidligere denne uken møtte jeg Susanne som hadde med seg en fantastisk blomsterbukett, men den var ikke fra hun. Nei, det var fra nettopp en av mine online-klienter som bor på andre siden av landet som hadde tatt kontakt med Susanne for å gi meg blomster fordi hun (ifølge Susanne hvertfall ;) ) var så fornøyd med oppfølgingen. Og jada, dette var det beste Siv som hadde fiksa! :D <3 Og jeg blir virkelig bare helt satt ut av sånne overraskelser fordi det bare kommer heeeeelt utifra intet og jeg fikk umiddelbart en klump i halsen fordi jeg blir så ydmyk, så takknemlig og så utrolig rørt.
Og siden selvskryt er velskryt, takk for flotte ord Siv:

"Denne dama!!! anbefales på det sterkeste! En dyktig, reflektert, erfaren og veldig individfokusert rådgiver. Motiverende og har alltid ei lita gulrot i ermet 👍 et råskinn av ei dame- som jeg er glad jeg har blitt kjent med!"


Først og fremst så er det kundene selv som gjør den jobben som skal til for at de skal nå sine mål. Som jeg pleier å si så stiller jeg med verktøykassa som er individuelt tilpasset for hver enkel kunde, inkludert kostholdsmeny, treningsprogram/oppfølging i forhold til fysisk aktivitet, men også det å kunne gi mental oppmuntring og holde fokuset på rett spor underveis i oppfølgingen. Jeg er ekstremt opptatt av kvalitet fremfor kvantitet og bruker mye tid på å tilrettelegge individuelle og realistiske opplegg fremfor å spy ut samlebånd-program. Derfor har jeg også begrenset kapasitet og mulighet til hvor mange klienter jeg kan ha i kundebasen til enhver tid. Selv om jeg synes det er utrolig kleint og nesten virkelig litt arrogant å si det, så har jeg dessverre ikke kapasitet for å starte oppfølging av nye online-kunder akkurat nå. Tidligst oppstart for nye kunder blir da i midten av mai, eller begynnelsen av juni. 

Men tidligere denne måneden annonserte jeg at jeg kjører en aprilkampanje med 4 ukers oppfølging inkludert individuelt tilpasset matplan og treningsprogram til 1300,- (orginal pris er 1800,-), fordi jeg denne måneden feirer 4 år som selvstendig næringsdrivende hvor jeg disse årene blant annet har jobbet med online-coaching! Dette tilbudet gjelder fortsatt og det gjelder frem til 1.mai, så hvis du er interessert så send meg en mail til kontakt@siljebjornstad.no

Tilbudet gjelder selvfølgelig selv om vi da starter oppfølging i midten av mai eller i løpet av juni måned. :)
Les mer om hvem denne kampanjen kan passe for, hva som er inkludert og hvordan jeg setter opp kostholdsmenyer her.

GOD HELG! :)

- Silje Bjørnstad -

Ny podcast: Diett, kroppspress og bilder i sosiale medier

Hei!

BedreTrent Podcast med meg og Susanne Soydan har publisert en ny episode! :D Denne gangen er det personlig trener og webcoach Sigvar Garfors som er gjesten vår. Han jobber på Optimal Trening i Oslo, og har blant annet konkurrert i flere kroppsbyggerkonkurranser, men de siste årene er det styrkeløft som har vært hovedprioriteringen i forhold til treningen. Bergensmannen forteller blant annet om diett og styrketrening, hvorfor han vurderte å tappe blod for å gå ned i vekt før en styrkeløftkonkurranse og kroppspress blant gutter. I tillegg diskuterer vi alle tre bilder og kropp i sosiale medier - hva er "greit" og "ikke greit"?

Episoden kan du høre her, og den blir også tilgjengelig på iTunes i løpet av uken! (Søk opp BedreTrent)

Sigvar finner du også under @coachsigvar på Instagram!

- Silje Bjørnstad -

 

Tilbud på PT-timer (med verdens diggeste PT ;) )

God tirsdag!

Treningskjeden SatsElixia har i disse dager PT-dager med ulike happenings og tilbud som blant annet inkluderer 10% rabatt på PT-timer. Og i den forbindelse kan jeg trygt anbefale (helt objektivt så klart ;p ) Fredrik Aasgaard som er personlig trener på Sats Storo i Oslo. Dette er "tilfeldigvis" samboeren min og mannen som gjorde at jeg fikk øynene opp for styrketrening. Hadde det ikke vært for han hadde jeg garantert ikke vært der jeg er i dag, med tanke på både styrke, treningsglede, mestringsfølelse og selvtillit.

Dere finner han på @freaa på instagram eller på mail: fredrik.aasgaard@satselixia.no

Hentet fra SatsElixias hjemmesider:

Over 16 års erfaring med styrketrening. Erfaring fra flere tusen timer som personlig trener. Konkurrende utøver i styrkeløft og konkurrert i Athletic Fitness.

Utdanning:

 • Personlig Trener - AFPT (Akademiet For Personlig Trening)
 • Bachelor i ernæring AMH (Atlantis medisinske Høgskole)

Videreutdanning:

 • Avansert buk og rygg - AFPT
 • Calisthenics (trening med kroppsvekt) - AFPT
 • Lower cross syndrome (korrigering av ubalanser) - AFPT
 • Trening før, under og etter graviditeten - AFPT
 • Fettforbrenning - AFPT
 • Hypertrofi (muskelvekst) - AFPT
 • Kettlebells kurs nivå 1 - NKGF (Norges Girevoy og Kettlebell Forbund)
 • Coaching - SATS
 • Coaching - AFPT
 • Ernæring for ekstreme resultater - AFPT

Så burde det vel stått et eget punkt med "Prosjekt Silje" der også... ;p Hehe! Men et lite tips der altså :)

 

 

 

 


 

- Silje Bjørnstad

Mandag got me like...

...happy! Ikke fordi jeg har savnet snø, slaps og minusgrader, og det bare kom typ 3 måneders snøvær på 1 døgn her på Østlandet midt i vår-sesongen..., men fordi jeg har fått nye treningsklær, fra supre, snilleste og beste Hanne Lulu. (@luluholst på Instagram) Og disse tightsene var det første paret jeg prøvde, og jeg gadd ikke å prøve resten en gang for dette var kjærlighet ved første blikk! Altså, man kan si mye om "å kjøpe seg glede gjennom klær og andre materielle ting", men for meg er det en skikkelig motovasjonsboost med nye treningsklær i huset! Det er jo tross alt med på å bidra til enda større treningslyst, noe som igjen bidrar til fysisk aktivitet, velværefølese og bedre helse i det store og det hele. Så det så.

Så da kan det snø så mye det vil. Det hjelper lite å starte en ny uke sjokkert og frustrert over snø-kaoset når man ikke får gjort noe med været uansett. Husk at mandag gjerne setter utgangspunkt for hvordan resten av uken din blir, så hold humøret og positiviteten oppe ;) Det vil øke godfølelsen i kroppen, noe som igjen øker sjansen for at du tar sunne, smarte valg for også de kommende dagene. Ikke tenk på alt du "burde gjøre" eller "skulle ha gjort". Tenk i stedet på alt du faktisk har fått gjort og tillat deg selv med å være fornøyd med det! Det hjelper lite å "gjøre ferdig en oppgave" og stresse videre til "neste oppgave" bare fordi du har gjort deg noen tanker om "alt som må gjøres". Det kommer alltid ny tid, hele tiden faktisk! Er ikke det en digg tanke? Senk kravene og aksepter at alt ikke kan være 100 prosent hele tiden. Hva er det verste som kan skje hvis du ikke får skiftet på senga i dag, men gjør det i morgen i stedet? Og den treningsøkten du måtte utsette i dag på grunn av eksamen eller overtid på jobb, det kommer alltid nye muligheter til å gjøre den en annen gang. Og kanskje du til og med må dele den opp i to, men vet du hva, det er da også helt greit.

Det hjelper ikke å ha det "perfekt i huset", "ha fullt kjøleskap", "si ja til alle venninne-sammenkomster, eller "å trene 6 ganger i uken samtidig som du lager alle måltider fra bunnen av" hvis du blir utslitt av det fordi det blir for mye av det gode.

Kvalitet fremfor kvantitet. Du har bare ett liv - ta vare på det og nyt det mens du kan.

Jeg synes dette kjente sitatet er så fint: Alle disse dagene som kom og gikk, ikke visste jeg at det var selve livet.

- Silje Bjørnstad -

Mobilblogg: ny skolehelg

Kort oppsummert:

Bislet stadion

Utholdenhetstrening

Langintervall

Kortintervall

Intensitetssoner

Makspuls-test

Super gjeng

Supre forelesere

= PT-studiet virker fortsatt som et veldig, veldig riktig valg!:)

Tilbud på online coaching

Jeg har flere ganger tidligere skrevet om min fantastiske venninne og kollega Susanne Soydan som er utdannet personlig trener og naprapat, i tillegg til at hun driver Atlas Fitnessteam og nå studerer sykepleie.

Ikke minst har vi jo begge felles bok-baby for tiden (boken blir utgitt januar 2018 og handler om kort fortalt om kosthold og trening), og vi har konkurrert sammen i flere fitnesskonkurranser. Susanne er regjerende norgesmester i athletic fitness, hun har flere førsteplasser fra Body-fitness-konkurranser og hun har også blant annet vunnet FitnessFive. I tillegg er hun bare råsterk og en stor inspirasjonskilde og motivator for mange, inkludert meg selv.

Nå vil jeg tipse dere om Susannes vårkampanje med trening og kostholdsoppfølging. Hun la nemlig ut et instagram-innlegg i går kveld hvor hun skriver følgende:

‼️ TILBUD på online coaching ‼️ Jeg har noen ledige plasser for oppfølging med oppstart 1.mai. Dette får du:
- Tilpasset treningsprogram ut i fra din målsetning
-  Kostholdsveiledning og matplan
-  Ukentlig oppfølging i seks uker
- Tips til hvordan du kan mestre trening og kosthold på egenhånd
- Tips til hvordan du kan endre tankemønster hvis du er inne i en dårlig spiral eller har negative tanker om kropp og/eller mat
- Muligheten til å bruke min fagkunnskap og spørre meg hvis det er noe du lurer på om trening og ernæring
- Dette får du for kr 1750,-
Jeg kommer også til å ha oppstart av nye klienter igjen 1.juni. Hvis det passer bedre for deg kan du booke plassen din allerede nå!
Send en uforpliktende mail til: susanne.soydan@hotmail.comEt lite tips der altså, som jeg virkelig kan gå god for og anbefale :) Jeg la jo selv ut et lignende tilbud for bare et par dager siden, men har ingen problemer med å anbefale at dere tar kontakt med Susanne hvis noen er interessert i treningsprogram og kostholdsplan med oppfølging. Mailboksen min gikk bananas (og jeg er dypt takknemlig og ydmyk over alle som skriver til meg bare så det er sagt. Og jeg svarer alle, selv om det noen ganger tar litt tid fordi det er mye å gjøre), så sånn sett er det bare hyggelig å kunne anbefale noen videre til Susanne.

BS-0xn5h4CO

- Silje Bjørnstad -

#reklame

Podcast episode 8 er ute nå!

Hei!

Jeg merker godt at denne dagen er "tilbake-til-jobb-etter-ferie-dagen" for å si det mildt, for mailboksen og tlf min har knapt vært i ro denne dagen. Selv har jeg jo jobbet flere dager i påsken i tillegg til at jeg ikke akkurat jobber i kjernetiden slik som mange andre, men det er i alle fall liten tvil om at folk er tilbake på 8-16-kontorjobbene sine ;)

Nå er det også (endelig) blitt publisert en ny episode med BedreTrent Podcast hvor jeg og Susanne denne gangen har intervjuet Soroush Jozani. Han er blant annet kjent fra Asker Treningssenter, han startet CrossFit Asker, jobber som personlig trener og er foreleser ved Akademiet for Personlig Trening. En kjempehyggelig kar med masse erfaring, kunnskap og kompetanse, og ikke minst gode råd når det gjelder det å ha et sunt forhold til trening og helse.

Hør på episoden her.

Den blir også tilgjengelig på iTunes i løpet av uken.

Ellers så snakker jeg og Susanne om blant annet dips, sjokoladenøtter og nye treningsperser. Ellers så forteller Susanne om hvorfor hun har gjemt badevekten, mens jeg avslører "et skjult talent" (ifølge Susanne).

Ha en fin tirsdagskveld!

- Silje Bjørnstad -

Tilbud: Vil du spise sunnere og komme i bedre form?

Jeg har jobbet som ernæringsrådgiver og med kostholdsveiledning siden 2013. Siden den gang har jeg fulgt opp en rekke ulike klienter med ulike forutsetninger og mål. Dette innebærer alt i fra generell livsstilsendring med hovedfokus på vektnedgang, reduksjon av fettprosent, klienter som har gjennomgått slankeoperasjon, jenter som ønsker å stramme opp figuren til bryllupssesongen (les: sommeren), vektoppgang, tilpasset kosthold i forhold til jevn vektoppgang med fokus på økt styrke og muskelmasse, for å nevne noe.

Jeg er alltid opptatt av å sette opp en individuell og realistisk kostholdsmeny basert på kundens eget utgangspunkt og mål. At jeg skriver kostholdsMENY er ikke tilfeldig. Jeg er nemlig opptatt av at klienter skal kunne få en meny hvor de selv kan trikse og mikse med ulike matvarer og måltidskombinasjoner. Dette baserer seg også på de tilbakemeldingene jeg har fått i løpet av årene.  Oppsatte måltider til bestemte tider vil for de fleste ikke være det som fungerer optimalt i det lange løp med tanke på familie, jobb og sosiale sammenkomster. Ett av mine mål med kostholdsveiledning er jo også å bidra til at klientene selv kan ta selvstendige, smarte valg etter hvert som de får en forståelse av hva som er passe mengde av forskjellige matvarer slik at disse valgene etter hvert blir en naturlig del av deres hverdag. Matplanen skal fungere som et verktøy, ikke noe man skal være avhengig av resten av livet.

En sånn type matplan kan for eksempel se sånn ut:
KARBOHYDRATKILDER - VELG 4 ALTERNATIVER HVER DAG:
- 60 gram havregryn
- 3 knekkebrød
- 2 bananer
- 3 store frukter
- 500 gram bær
- 4 middels store poteter
- 1 søtpotet
- 4 dl sjokolademelk
(listen fortsetter med flere karbohydratkilder)

PROTEINKILDER - VELG 4 ALTERNATIVER HVER DAG:

- 3 egg
- 200 gram kyllingfilet
- 200 gram storfekjøtt (for eksempel indrefilet, ytrefilet)
- 400 gram mager fisk (for eksempel torskefilet)
- 6 skiver kalkunbacon
- 300 gram kesam
- 2 beger proteinpudding
- 3 Skyr
(listen fortsetter med flere proteinkilder)

FETTKILDER - VELG 4 ALTERNATIVER HVER DAG:
- 60 gram gulost
- 1 dl kokosmelk (vanlig)
- 2 ss smør
- 5 ss lettrømme
- 2 ss peanøttsmør
- 35 gram nøtter
(listen fortsetter med flere fettkilder)

(Så setter jeg også alltid opp eventuelle "frikalorier" eller alternativer man kan bytte ut til for eksempel helgekos etc, da kan det være at jeg sier at man kan bytte ut 1 valgfri karbohydratkilde med for eksempel nugatti, juice, sjokolade, smågodt - hva det nå enn måtte være kunden ønsker)

Sukkerfrie drikker som vann, farris, kaffe og te uten sukker/melk, sukkerfri brus/saft - ubegrenset inntak.
Salat og grønnsaker - ubegrenset inntak (spis så mye du vil)
Sukkerfri tyggegummi/pastiller - OK.
Smakstilsetning som sukkerfri ketchup, krydder, urter etc - OK.

Tja, det var litt informasjon om hvordan jeg hovedsakelig jobber med kostholdsplaner og menyer! :)
 


(Foto: Ann Kristin Engebakken)

Det hjelper ikke med "verdens beste program" hvis man uansett ikke klarer å gjennomføre dette pga livssituasjon og hverdag. De siste årene har jeg konsentrert meg om online-coaching og siden jeg i disse dager feirer 4 år som selvstendig næringsdrivende, kjører jeg et spesialtilbud som inkluderer følgende:
- Individuell tilpasset matplan og kostveiledning med online-oppfølging i 4 uker.
- Treningsprogram/plan for fysisk aktivitet med online-oppfølging i 4 uker.

Opplegget passer deg som for eksempel:
- Ønsker å få bedre og smartere mat- og treningsrutiner nå før sommeren.
- Har som mål å stramme opp figuren/gå ned noen kilo uten å måtte sulte seg ned i vekt.
- Ønsker å generelt spise sunnere og mer næringsrikt.
- Oppleve av nok, riktig mat sammen med fysisk aktivitet gir økt energi og overskudd.
- Vil føle deg bedre, fysisk og psykisk.

Original pris: 1800,-
NÅ: 1300,-

Tilbudet gjelder kun ut april!

Send en uforpliktene mail til kontakt@siljebjornstad.no hvis dette er noe som høres interessant ut for deg :)


(Foto: Tiril Guttorm)

- Silje Bjørnstad -

 

Mobilblogg: Snart ferie

Denne helgen er det ny skole-helg for min del, men i løpet av neste uke er planen å ta noen påskeferie-dager på hytta i Trysil. Så allerede nå går bloggen i påskeferie-modus, men følg meg gjerne på snap (silje1987) og Instagram (silje_bjornstad) for jevnlige og hyppigere oppdateringer :)

Fikk forresten med meg Fredrik på en liten tur i Oslo-skogen i går. Ny tur betyr nye treplanke-varianter!;) Viktig å leke litt også:)

-Silje Bjørnstad -

"Oi, har du lagt på deg eller?!"

Ja, det har jeg. Rundt 8-9 kilo til sammen det siste halvåret faktisk. Med tanke på at jeg stilte i fitness i midten av oktober 2016 og deretter har vært "off season", så skulle det faktisk bare mangle at jeg har økt kroppsvekten og fettprosenten min. Scenevekten min den siste fitness-konkurransen i høst var på rundt 50-51 kilo. Den siste måneden har jeg ligget rundt 58-59 kilo, men det vekttallet i seg selv er heller uviktig. (Så er det sikkert mange som lurer på hvorfor jeg da vet kroppsvekten min etc, men det er fordi jeg selv synes det er motiverende og gøy å følge med på utviklingen av min relative styrke (altså styrke i forhold til kroppsvekt enkelt forklart. Og til de som måtte lure på "ja, hvorfor legger du ut bilder der du viser kropp på den måten da? Jo, fordi jeg var stolt av kroppen min på fitnessoppkjøring, og fordi jeg er stolt av kroppen min nå, og at man er stolt av seg selv skal ikke være avhengig om man står i bikini eller ikke, så hvorfor lage noe mer "hustle" enn nødvendig?). Men et vekttall sier ingenting om meg (eller andre for den saks skyld), min treningsglede, mitt forhold til mat (les: matglede med god samvittighet) eller hvordan kroppssammensetningen min er. For i tillegg til å ha økt i vekt så har jeg også definitivt økt i styrke og muskelmasse - siden det også har vært målet mitt det siste halvåret. Ikke minst har jeg en sunn og frisk kropp som fungerer i hverdagen!!! En sterk kropp er helt klart også med på å gi meg et sterkt hode. Og det er en god fysisk og psykisk helse som virkelig kategoriseres som "the important stuff".

Meg høsten 2016:(Og dette er altså on season-form for meg)

Meg nu: 

Spørsmålet "Oi, har du lagt på deg eller?!" kom fra en heller ukjent mann som trener på samme treningssenter som meg, og som er blitt en del av gjengen man kjenner igjen og sier "hei" og småprater litt med av og til. Men dette er ikke den eneste personen som har kommentert av man tydeligvis ser "at jeg har blitt større".

På samme treningssenter har jeg i løpet av den siste uken (!) fått lignende kommentar fra to andre gutter også.

Den ene innledet samtalen med:
"Skal du på deff snart eller?"

Den andre:
"Ser at du har gått opp da!"

Og misforstå meg rett, for jeg vet at disse gutta mener det godt, noe de også påpekte selv etter at jeg spøkefullt og med glimt i øyet svarte "Oi, tror dere bør være litt forsiktig med å si sånn til ei jente. Det kan faktisk bli kraftig misforstått". Da understreket mannfolka at det bare var positivt ment og at jeg helt klart bare måtte ta det som et kompliment fordi de så jeg visstnok har "fått mer muskler på skuldrene, blitt bredere over ryggen, og litt mer masse på bein og rumpe". Og for all del, jeg tar det som et kompliment, jeg har jo bevisst trent mer hypertrofi og spist deretter fordi jeg vil bygge mer synlig muskelmasse og den berømte "V-shapen", så for meg er det jo en bekreftelse på at jeg har gjort noe riktig;) (Og tro meg, jeg er ikke akkurat SVÆR muskelbeist nå heller, men det er klart man ser forskjell fra en fitnessform og nå...) Samtidig så vet jeg jo godt hvem disse gutta er og de vet godt hvem jeg er fordi vi trener omtrent daglig på samme treningssenter. Også venninner av meg har jo kommentert at jeg har blitt større og understreket at de har ment det godt, og jeg har tatt det utelukkende positivt. Jeg er veldig trygg på meg selv og min kropp, og vet godt at jeg verken er undervektig eller overvektig, så la meg bare understreke at jeg virkelig ikke oppfatter disse kommentarene på feil måte.

Men det jeg er opptatt av, og også blir meget bevisst på selv, er hvordan folk ordlegger seg og hvordan ting så fort kan misforstås, og virkelig bli bare sårende for enkelte. Ikke bare hva folk generelt sier til meg, men også hvordan jeg som privatperson, og ikke minst som journalist, ernæringsrådgiver og kommende PT kan finne de beste ordene for at komplimenter og positive kommentarer faktisk skal bli oppfattet som det det er ment som. For dette kan være et vanskelig og komplisert tema. Og kommunikasjon er alfa og omega i den bransjen jeg jobber i for å si det mildt. Å høre at man har blitt større kan for noen være et kjempekompliment, mens for andre kan verden rase sammen. Det samme gjelder, ironisk nok, også andre veien; Å høre at man er blitt tynnere kan for noen være kjempekult å høre, mens for andre kan det tolkes som at "Ok, var jeg feit før da eller???", eller "Ok, nå er jeg bare blitt tynn og stygg".

Jeg har ikke fasitsvaret på hva som er riktig å si når. Men bare for å ta et eksempel; jeg tror nok mange, (kanskje spesielt jenter siden de har en tendens til å overanalysere, sorry alle kvinnelige lesere, men det er bare fakta ;p), vil sette større pris på å høre at man er blitt sterkere eller nå ser skikkelig sterk ut, enn å få påpekt at kroppsfasongen har endret seg til det større. Eventuelt få spørsmål om man skal på deff snart. (Og jeg har ingen problemer med å innrømme at 19 år gamle Silje var hakket mer usikker på seg selv og sin kropp enn den nå 29 år gamle Silje, så alder og livserfaring vil også ha en påvirkning på hvordan ting oppfattes).

Ord har sterkere påvirkningskraft og betydning enn du kanskje ofte selv er klar over, hvert fall når du jobber med å kommunisere med mennesker! Vær bevisst på hvordan du ordlegger deg både ansikt til ansikt, men også i sosiale medier og lignende plattformer. Det er jo selvfølgelig ikke bare bildene som blir lagt merke til på Instagram, men også hashtags og kommentarer blir lest. 

Poenget mitt er; Ord er makt. Velg dine ord med omhu.

- Silje Bjørnstad -

Bli med i kampen mot brystkreft <3

Hei!

Visste du at brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner og rammer 3300 kvinner hvert år? Men visste du at brystkreft også rammer menn?

I oktober arrangeres Rosa Sløyfe-løpet hvor du kan delta for å støtte kampen mot brystkreft. Allerede nå er det 900 påmeldte og her kan du se datoer for de ulike løpene:
Trondheim søndag 1. oktober
Tromsø lørdag 7. oktober
Oslo søndag 15. oktober
Haugesund onsdag 18. oktober
Bergen torsdag 19. oktober
Kristiansand torsdag 26. oktober

I 2016 ble løpet en kjempesuksess. I 2017 blir løpet arrangert ikke bare i Oslo, men i fem andre byer i tillegg. Nytt i år er at også menn kan delta!

Dette er et løp som er åpent for alle, uansett nivå og kjønn. Du kan gå, jogge eller løpe. Det viktigste er at du er med å støtter en viktig sak, nemlig kampen mot brystkreft. Meld deg på i dag for å sikre deg plass :) Alle som fullfører får også en medalje. I tillegg premieres de tre raskeste tidene i dameklassen og i herreklassen.

Bli med da vel så kanskje vi sees! :)


 

- Silje Bjørnstad -

Foto: Tiril Guttorm

Fitness, forskning og spiseforstyrrelser

Yes, det ble en overskrift med "godt og blandet" for å si det sånn, men det er snakk om "godt og blandet" med en god dose viktighet for å si det mildt.

Først og fremst så lovte jeg Therese Fostervold Mathisen, (Ph.d-stipendiat ved Norges Idrettshøgskole og ernæringsfysiolog), om å dele tips til et seminar som har fått navnet "Helsefokus mot sin hensikt - når det blir for mye av det gode" arrangert av "Norsk Selskap for Spiseforstyrrelser". Målgruppen er helsepersonell, treningsbransjen, lærere og journalister og seminaret arrangeres 24.april klokken 10-17. Temaer som blir tatt opp er blant annet fitness, trenddietter, trening i forbindelse med spiseforstyrrelser etc.

For mer informasjon og detaljert program se her.

Så vet jeg at samme dame er i gang med forskning på fitnessjenter versus generelt aktive kvinner, og at hensikten med studien er å undersøke helseeffekter hos disse kvinnene. De søker både aktive fitnessutøvere og aktive, mosjonerende jenter.

Les mer om dette her.

Jeg så også at Therese nylig delte følgende status på Facebook:
Er du ei normal dame (!) i alderen 18-35 år, med BMI mellom 18,5 og 30, og mosjonerer ett par ganger i uka? Da kunne jeg tenket meg å tilby deg en liten helsescreening i Oslo, mot at du stiller opp som kontrollperson i en liten studie vi gjør ved NIH! (Unntak: gravid, spesifikke sykdommer, jobber som personlig trener)

Kontakt: t.f.mathisen@nih.no

Så hvis du er interessert i å vite mer om blant annet hvilestoffskiftet ditt og få gratis måling av beintetthet, samt annen helserelatert informasjon og kunnskap om kroppen din, så send en mail til Therese da vel! :)

Forskning er viktig, og ikke minst interessant og gøy! Selv er jeg prøvekanin for måling av hvilestoffskiftet og DXA-scan på Norges Idrettshøgskole to dager denne uken.

Jeg er ikke en av deltakerne som skal være med i studien, men jeg er en testperson for utstyr og metoder som eventuelt skal brukes i studien.Så da får jeg blant annet vite mer om min kroppssammensetningm fettprosent, fettfri masse og hvilestoffskiftet for å nevne noe.

Ellers så er "treplanke-sesongen" endelig i gang for min del ;) (LES: utendørs-jogge-i-skogen-sesongen-2017)

Så nå blir det (forhåpentligvis) litt flere utendørs treningsøkter og gå-jogge-løpe-turer i skogen fremover i vårsola!

- Silje Bjørnstad -

Ny Podcast: Spesialepisode om ortoreksi

Hei!
Nå er det blitt publisert en ny episode med BedreTrent Podcast hvor jeg og Susanne er programledere. I denne episoden snakker vi om et særdeles alvorlig og viktig tema; spiseforstyrret atferd, nærmere bestemt ortoreksi.


(Illustrasjonsbilde fra Adobe Stock)

Vi har nemlig intervjuet Pernille som har slitt med spiseforstyrrelsene anoreksia og ortoreksi i over sju år. Hun deler en enorm sterk og ærlig historie om hvordan dette har påvirket livet hennes, både fysisk, mentalt og sosialt.

Hør episoden her.

Den blir også tilgjengelig på iTunes i løpet av uken, bare søk på BedreTrent så finner du oss.

- Silje Bjørnstad -
 

Til deg som ønsker å stille i fitness

Atlas Fitnessteam er i gang med opptak av fitnessutøvere som ønsker å konkurrere i september 2017. Vi stiller strenge krav til at du er fri for doping og har en fysikk som er klar for scenen til høsten. Både jeg og teamleder Susanne Soydan er begge opptatte av å sette opp individuelle opplegg for at kunder skal nå sine mål på best mulig måte, med tett oppfølging og Atlas Fitnessteam er klubben for deg som ønsker en dopingfri reise mot scenen med fullt fokus på prestasjon og helse.

Det er viktig for meg og Susanne med kvalitet fremfor kvantitet, og det er derfor et begrenset antall med utøvere vi har plass og mulighet til å fylle opp i teamet, så det er lurt å være tidlig ute. 

Vil du vite mer om det å stille i fitness og drømmer om å selv stå på den scenen? Har du noen spørsmål, er nysgjerrig på tidligere referanser og resultater? Send oss en mail på kontakt@siljebjornstad.no

Her er noen svar fra meg fra et tidligere intervju hvor jeg fikk spørsmål relatert til mine deltakelser i ulike fitnesskonkurranser i 2016. Jeg stilte i Sandefjord Open (3.plass), Oslo Grand Prix (3.plass), Norgesmesterskaper (2.plass) og Tyngre Classic i Sverige (6.plass).

Hva er dine tips til de som ønsker å stille i fitness?
- Enten man skal stille i athletic fitness eller en annen fitnessgren, så tror jeg det først og fremst er viktig å være 100 prosent sikker på at du stiller for din egen del, ikke fordi "alle andre gjør det", eller for at "noen forventer det". Det er tross alt du som skal gjøre jobben, både med trening, kosthold og posering, og det er så viktig at du finner ut hva som er motivasjonen din for å gjøre dette. Samtidig er det viktig at du har folk rundt deg som støtter deg, og at du også er bevisst på at du kan møte folk som ikke forstår, eller vil forstå, hvorfor du ønsker å stille i fitness. Fortell venner og bekjente at du de neste månedene kommer kanskje til å måtte prioritere annerledes når det gjelder sosiale sammenkomster, at du kommer til å ta med deg egen mat, kanskje må trene lørdag kveld i stedet for å dra på byen etc. Men ikke gjør det mer komplisert eller vanskeligere enn nødvendig. Man kan selvfølgelig fint jobbe, være sosial og leve som normalt selv om man er på konkurranseoppkjøring! Og i fitness tror jeg det er veldig viktig å være klar over at du blir bedømt på kropp og fysikk, og ikke som person, selv om du ikke skulle nå helt til topps så har det ingenting å gjøre med hvem du er! Man er like mye verdt uansett plassering. Bare det å stå på en scene etter flere måneders beinhard jobbing en stor seier i seg selv, og da er det lov til å være stolt uansett om du havner på første- eller sisteplass! Og for mange er en konkurranseoppkjøring i fitness et steg ut av komfortsone som blir til en positiv opplevelse med treningsglede, ny forståelse av kosthold og treningsteori, og ikke minst mestringsfølelse!
På spørsmål om hvor viktig jeg føler at kostholdet er i forhold til å nå målene mine, svarte jeg følgende: 
- Selvfølgelig har kostholdet mye å si i forbindelse med «å komme i form» når det gjelder fitness. Jeg spiser ikke så annerledes nå enn det jeg gjør til vanlig når det gjelder valg av matvarer, men jeg er selvfølgelig mer bevisst på fordeling av makronæringsstoffer og mengden mat nå enn utenom konkurranse. Og konkurranseoppkjøring eller ei, jeg er uansett opptatt av å spise nok, næringsrik mat.

Ta kontakt hvis du er interessert i å bli en del av Atlas Fitnessteam, har spørsmål om pris og oppfølging etc.

NM-pallen 2016.

Og NM-pallen 2016 seks måneder senere på Oslo Grand Prix (off-season for alle tre nå):

- Silje Bjørnstad -

6 enkle tips en slankere kropp

Det ble tittelen på en sak jeg leverte til VG Vektklubb for et par uker tilbake og som nå er publisert på deres nettsider. Saken er også i søndagsutgaven til VG.

Selv om overskriften er i den tabloide gaten, så er det jo tross alt VG Vektklubb-medlemmer som er hovedmålgruppen og dette er jo lesere med et mål om å gå ned i vekt.

Uansett så er dette enkle tips som også gir en sunnere kropp. Det er nemlig ikke det å redusere drastisk på kaloriinntaket ved hjelp av "fancy matvarer" og kosttilskudd, eller gjøre knebøy og tåhev når du pusser tenna for å øke aktivitetsnivået som er rådene her. Som helsejournalist og ernæringsrådgiver er jeg alltid opptatt av å fokusere på gjennomførbare og realistiske endringer som gjør godt for hode og kropp, og som ikke minst varer over tid, noe som også er stikkordene i denne artikkelen. Kropp og helse er og blir noe som er individuelt. Jeg heier på inspirasjon og motivasjon fremfor "pekefinger-journalistikk" og skremselspropaganda. VILLEDNING FREMFOR VEILEDNING.

Hele artikkelen kan du lese her. 

Ha en herlig søndag!


- Silje Bjørnstad -

Matbloggtoppen Matprat