juni 2010

Sweet potato - YUM! :)

Dagens middag: 
Bakt søtpotet med tilbehør

1 porsjon
1 søtpotet
1/3 agurk
1/2 rød paprika
1/2 fersk mozzarella
Ønsket mengde isbergsalat

Vask og skrubb søtpoteten. Skjær over den på langs og på tverst, ca 1-2 cm dypt. Prikk noen få ganger i poteten med gaffel. Legg i aluiminiumsfolie og bak søtpoteten i ovnen i ca 45 minutter, kanskje også opptil 1 time. (Kjenn etter om den er myk)
Skjær opp salat, agurk, paprika og mozzarellaost i biter og ha som tilbehør til søtpoteten.
Jeg synes ikke man trenger noe dressing eller smør til bakt søtpotet fordi den har en så søt og god smak fra før - noe dilldall oppå vil bare ødelegge :p


TIPS: Prøv søtpotet i stedet for ris eller pasta når du spiser kylling. Server med en salat og kyllingsaus ved siden av. Kjempedeilig! 

Søtpoteten har også en kjempeflott oransjefarge som "spriter" opp synet av middagstallerkenen. :)


Enjoy!
- Silje Bjørnstad - 

Dagens oppdatering fra jobb

En MILF fra Frogner



Flotte prinsesse Charlotte



og
Dress deg opp

er blant sakene fra Side2 i dag. I går var jeg med og testet iskrem, intet mindre enn 50 småis!
Legger ut link når testen og artikkelen er klar ;)
I dag har jeg blant annet vært på Edens Brud for å høre om brudekjole-trender og hva du bør kle deg i når du skal i bryllup, saken og link kommer senere :)

Ellers skjer det mye om dagen, så blir lite tid til blogging.

- Silje Bjørnstad -

Dagens anbefalte fra Side2, og kom gjerne med forslag til ting DU vil lese om!

Var det noen som sa at sommer er agurknyheter-tid? Kan jeg ikke skjønne.. ;p
Men uansett så holder vi på Side2 trykket oppe, så sjekk ut følgende av noen dagens artikler:
Victoria Beckham - ny frisyre, igjen



Slik shopper du på salg



Dette bør du vite om potetgull og snacks



Slik blir høstmoten



Copyright: Nettavisen


Ellers så ble det en liten kveldstur i det deilige sommerværet:
Akerelva by night:


Og om noen har tips og råd til hva du vil lese på Side2.no - bring it! ;)
- Silje Bjørnstad -

Dagens sommermiddag

"Rød kyllingsalat" 3 porsjoner

Ingredienser:
1 grilletkylling
1/2 isbergsalat
1 agurk
2 røde spisspaprika
1/2 vannmelon

Skjær opp salat, agurk og paprika i biter. Rens kylling for skinn og bein, skjær opp i biter. Bland alt sammen, og legg på biter av vannmelon på toppen. Oppbevar i en plastikkbolle i kjøleskapet og du har både lunsj og middag til dagen etter!:)
TIPS: Ta på paprika- eller grillkrydder for ekstra smak. 

Enjoy!
- Silje Bjørnstad - 

"Dagens"-hysterisk morsom!

Tok bussen fra Elverum tilbake til Oslo i dag. Og blant passasjerene var blant annet 3 ivrige og spente gutter som skulle på interrail på dagen etter. Jeg vil tippe de var rundt 23 - 34 år gamle. De satt og snakket om alt mulig rart i forbindelse med denne turen, og blant annet så begynte de å øve på engelsk`n sin. Og det var her dagens artigste sitat kommer inn. Den ene testa ut den andre:

"Ja, hva heter lenestol på engelsk da?
"Lenestol, hmmm, hva er det?"..
"Men herregud a, lenestol, sånn som du hviler i - hvilestol."
"Åja, skjønner. Wheel chair!"



Lenestol? Joda, presis det samme som "wheel chair" det altså!.. :D



Jeg trodde jeg skulle døøø av latter, prøvde å holde meg så godt jeg kunne så jeg fikk vondt i magen. Lo lenge etter jeg hadde gått av bussen. :D

- Silje Bjørnstad - 

Sommerstemning <3

Søndag med blå himmel, steikende sol og null vind. Det er det jeg kaller en fantastisk sommerdag.
Har vært ute og gått en tur før det ble altfor varmt. På turen fant jeg ut at  det å plukke markblomster er lenge siden så hvorfor ikke ta med seg noen? Jeg som ikke har grønne fingre i det hele tatt eller er noen stor blomsterfreak, men mamma satte da pris på dem.  :)

Noe lilla og gule greier: 
Disse vet jeg faktisk heter "blåklokker":

Prestekrage og "smørblomst":

Og årets første markjordbær:

Flower-power:



Ønsker alle en nydelig sommersøndag!
- Silje Bjørnstad - 

Ukas helgekos: Jordbær-smoothie


Nå er det jordbærsesong her i landet, og det bør man utnytte for fullt.
Jordbærsmoothie fungerer som en sunn dessert, et lite mellommåltid eller bare når du rett og slett har lyst på noe digg.
Ferske jordbær smaker best, og har du for eksempel en halv kurv stående i fra gårsdagen med jordbær som begynner å bli myke/bløte, så er jordbærsmoothie et godt alternativ å bruke de til.
Oppskrift: Jordbærsmoothie

1-2 dl jordbær (kan også bruke frosne)
Ca. 1 dl ekstra lettmelk (kan også bruke fruktyoghurt eller jordbæryoghurt for tykkere konsistens, men jeg liker ikke yoghurt, så bruker melk i stedet)
1/2 stk moden banan (kan sløyfes)
SLIK GJØR DU:
Hell melk/yoghurt i en blender. Tilsett jordbær og banan. Bruker du ferske jordbær tilsett noen isbiter. Kjør blandingen i ca 45 sekunder.


TIPS: Ønsker du en søtere smoothie kan du tilsette 1 ts søtningsmiddel, men pass på å ikke overdriv.
Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Helg - hjem - SolørMart`n!



Tøffetoget er på plass og moroa har begynt på Flisa, det er årets happening, nemlig SOLØRMART`N!
Hørte det var liv på DDE-konserten i går og at fortauene er stappfulle med handleglade mennesker med en øl i den ene hånda og en svart grillpølse i den andre.

Jeg kom hjem for et par timer siden, men butikkene er oppe til 24, så nu skal jeg ta meg en tur til Flisa City og sjekke ut tilbudene og livet. :D



God heeelg!:)
- Silje Bjørnstad - 

Her er beviset!:)

Jeg har fått beviset for at jeg har en bachelorgrad i medier og kommunikasjon fra Høgskolen i Oslo!
JA!:D


Da er jeg halveis på vei ;p Skal jo begynne på en ny bachelorgrad til høsten igjen for å bli eksakt det jeg vil, nemlig journalist og ernæringsfysiolog! 
Det måtte feires med en pose minigulrøtter. Hehe, hadde nok spist den posen uansett, men de smakte ekstra godt nå:)
Nå er det snart helg, og jeg skal hjem til årets Solør-Mart`n. :D Blir gøy.
- Silje Bjørnstad - 

Dagens middag og mer Side2-stoff. :)

Litt for sulten til å stå å vente 30 minutter på at middagen skal bli ferdig i dag. Derfor ble det eggerøre med gressløk og muslibrød fra Rema 1000. (Som forøvrig kommer på en god 2.plass etter muslibrødet fra Kaffebrenneriet;)) Og litt grøntfor i form av noen agurkskiver for at tallerken skal inneholde både proteiner, vitaminer og karbs.


Så har det vært Side2jobb i dag med blant annet pressekonferanse i forbindelse med de nominerte til Amandaprisen 2010.
Var flere kjente fjes der og er jo litt deilig at man kan rusle litt i sola og nyte godværet på vei fra og til diverse ting. :D
FOTO: Silje Bjørnstad Nettavisen - Side2
Her er Ingrid Bolsø Berdal og Dennis Storhøi, årets programledere for Amandaprisen 2010.
Noen skuespillere og regissører som var tilstede på pressekonferansen var for eksempel Ingar Helge Gimle, Pernille Sørensen, Åsleik Engmark, Margreth Olin, Jørgen Hausberg Nilsen og Hermann Sabado.

Ellers så kan jeg rapportere om at fyrst Albert er forlovet og at Alexander Rybak trenger lege og profesjonell hjelp snarest.



Og trenger du tips til sommerfrisyrer? Bli inspirert av jentene fra The Hills - Klikk her.

- Silje Bjørnstad -

Så utrolig kjipt.

I dag fikk jeg en telefon og mail fra Helsehøyskolen. Jeg skulle egentlig begynne på bachelor-ernæringsfysiolog nå i høst, i Phuket-Thailand. Men på grunn av for få registrerte søkere så er hele greia avlyst..



Jeg hadde gleda meg så sinnsykt til å begynne å studere ernæring i Thailand. Men, nå er det da sånn at det ikke skjer.
Som et annet alternativ har jeg søkt på Atlantis Medisinske Høyskole som også tilbyr samme ernæringsfysiolog-studiet, og de kan også tilby et utenlands-alternativ: Malaga, Spania.




Så da krysser jeg fingrer og tær for at de har noen ledige plasser, for jeg SKAL uansett begynne på ernæringsfysiolog-studiet, og jeg har så veldig lyst til å studere i utlandet. Jeg kan jo begynne på det her i Oslo om det blir heeelt krise, men jeg har jo sagt opp leilighet og jobb fra høsten av også, så flytte på meg må jeg nå uansett. 
- Silje Bjørnstad - 

Jordbærdessert

Nå er det jordbær, melon og nektariner som gjelder for meg fremover. Fy søren hvor saftige og gode de fruktene/bærene er nå for tida. Så da gjelder det bare å spise mens man kan og før de forsvinner igjen.


I dag ble det jordbær med skummet melk og søtningsstoff som en liten "dessert" for meg. Jeg spiser lett jordbær uten noe mer dilldall, men må prøve å få i meg litt melk også. Og siden jeg ikke liker å drikke "ren" melk så får man gjøre det beste ut av det og blande det sammen med noe annet.
Og med en kaffekopp ved siden av kan du tro jeg følte meg voksen..
Jordbær-digg
10 jordbær
1 dl skummet melk
1 ts søtningsstoff


Godt var det hvertfall!
Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Tilbake til Side2!:D

Whohooo, i morgen starter jeg i sommerjobb hos nettmagasinet Side2!:) Hadde praksis der i vår, så vet jeg kommer til og trives veldig godt der i sommer.

Så da er det 8-16-livet og kantinelunsj som gjelder de neste ukene fremover, og det blir digg!:)
Good night.



- Silje Bjørnstad - 

Magisk stemning

Da jeg hørte og opplevde Susanne Sundfør med The Brotel på VG-Lista Rådhusplassen nå på fredag ble jeg helt forelsket i denne sangen.
Det var virkelig helt magisk å høre den spesielle stemmen synge den nydelige teksten mens hun spilte på pianoet.


Jeg vet sangen har vært ute lenge, men fikk bare helt gåsehud på fredag.

Se og hør sangen: Klikk her.



- Silje Bjørnstad -

Ukas helgekos: Hjemmelaget fruktsorbèt

Hvor deilig er det ikke med noe kaldt nå i sommervarmen?

Prøv denne herligheten som består av kun 3 ingedienser og er et sunnere alternativ til fløteiskremen:



Hjemmelaget fruktsorbèt - bæris

200 g frosne jordbær, bringebær eller bjørnebær.
25 g melis
3 dl Sans Kesam Mager 1%


Slik gjør du:
Ha ingrediensene i en food processor og la maskinen gå til alt er blandet. 
Sett blandingen i fryseren i ca. 3 timer, til isen er frosset. Det  er viktig å røre i den et par ganger under innfrysingen slik at det ikke dannes isnåler.

TIPS: Server gjerne med noen friske bær ved siden av.

ENJOY!

- Silje Bjørntad - 

Hjemmelaget tomatsuppe

Hjemmelaget er best. Jeg har ikke noe veldig imot posesupper, men synes hjemmelaget suppe har mindre saltsmak og ikke minst smaker mye mer og bedre.

Så her er en oppskrift hvor egentlig tomatsuppe er hovedbasis, men med masse velsmakende grønnsaker.
INGREDIENSER, 6 - 8 porsjoner:
12-13 dl vann
2-3 bokser hermetikkbokser med hakkede tomater. (Velg gjerne tomathermetikkbokser med smak, for eks hvitløk, oregano, chili, eller basilikum)
4 gulrøtter
2 røde paprika
1 stangsselleri
2 bokser brekkbønner
1/2 bunt vårløk


SLIK GJØR DU:
Skrell gulrøttene og skjær de i "ringer", skjær opp stangselleri. Ha vann i en stor kjele, tilsett gulrøtter og stangselleri. Kok i ca 5-6 minutter, rør rundt mens du tilsetter paprika, brekkbønner og boksene med hakkede tomater. Kok i 10 minutter og husk å røre i suppen noen ganger. Tilsett oppskjært vårløk, og la suppen koke på lav varme 5-8 minutter til.
Smak til med krydder.


TIPS:
Server suppen med brød eller flatbrød. :)
Denne suppen kan også fryses ned.
Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Yayas og Topp20

Den ene dagen i uka jeg har planer om å være ute i flere timer er det selvfølgelig meldt regn, men det overlever`n! :)

I dag skal jeg og noen tusen til på VG-lista Topp20 Show på Rådhusplassen her i Oslo.


Men først er det dinner på fantastiske Yaya`s. En helt fantastisk thairestaurant med nydelig mat og artig konsept.
Me like!  Jeg elsker thailandsk mat, så passer jo bra at jeg skal tilbringe noen måneder fra september for å si det sånn!



Ha en flott fredag!

- Silje Bjørnstad - 

Lag din egen smooth-is!

Akkurat så enkelt som det høres ut!

Frys ferdig smoothie i saftis-former, og du har en forfriskende og deilig dessert. Eller så fungerer jo smooth-isen som et perfekt og sunt mellommåltid nå i sommervarmen!:)


Lag din egen smoothies med dine yndlingsfrukter og frys de ned i is-former!


Her er noen oppskrifter til inspirasjon:
Variant 1)

2 dl eplejuice

2 dl ananasjuice

2 dl jordbær, frosne eller ferske


Variant 2)

2 dl granateplejuice

2 dl bringebær, frosne eller ferske


Variant 3)

2 beger Tine Nyt bringebæryoghurt

2 dl frosne bringebær

1 dl druejuice


Bildet er fra klikk.no

 

 

TIPS: Andre herlige sommerfrukter som bør prøves er melon, appelsin, pasjonsfrukt, mango, banan, pære, etc. Du kan også blande to ulike smoothie-blandinger å få en smooth-is med flere smaker :)
Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Quiche lorraine - pai med ost og skinke.

Eksamen overstått og jeg har sommerferie!

I dag lagde jeg en pai, og det er ypperlig til å fryse ned til senere. Om du for eksempel lager en porsjon, men du er alene deler du paien opp i flere små deler, frys ned, så har du lunsj/middag/kveldsmat til en senere anledning du ikke har tid eller ork til å lage deg noe. ;)


Her er oppskrift på en pai med sunnere fyll:
Paiform - rund ca. 18 cm i diameter
Jeg brukte "ferdigdeig" på pakning, denne kan bare eltes sammen, kjevles ut og rett i stekeovn med fyllet. Men du kan også lage din egen paideig:
1 1/2 - 2 dl hvetemel
50 gram myk margarin
2 - 3 ss vann
Bland melet i en bolle og smuldre margasin i melet. Bland inn vannet og elt deigen sammen. Dekk til og la deigen hvile i kjøleskap i 10 minutter. Kjevle ut deigen slik at den dekker bunn og side i paiformen, prikk i deigen med en gaffel og forstek deigen uten fyll i ca 10-15 minutter.

Eller du kan selvfølgelig lage en sunnere versjon av paibunn: Det er bare å google SUNN PAIDEIG.
(Da finner du paideiger med mindre smør og hvetemel, som er erstattet med kesam eller cottage cheese.)

Fyllet i min pai består av kokt skinke som er magert kjøttpålegg, lettere ostevariant og grønnsaker. Perfekt kombinasjon slik at du får proteiner og grønnsaker, og ikke bare en butterdeigpai som ikke gir noen metthetsfølelse.
Fyll:
2 egg
1 1/2 dl skummet melk
1 rød paprika
1/3 brokkoli
1/3 rødløk
50 gram kokt skinke
100 gram lettere hvitost. (Jeg brukte Vita Hjertego, og den var faktisk overraskende god! Anbefales!:))
Visp sammen egg og melk og hell over paibunnen. Fordel brokkolig, paprika og rødløk over eggeblandingen. (Kok brokkoli i ca 1 minutt slik at den er litt myk.)


Tilsett biter av kokt skinke og ost. (Skivet eller revet ost)

Stek paien i stekeovn på 200 grader i ca 35-40 minutter. La hvile noen minutter før du skjærer opp paien. Server gjerne med salat!
TIPS: Andre forslag til sunt og smakfullt fyll: Squash, aubergine, kyllingfilet, champignon, hvitløksfedd, gulrot, ananas, tomat, gressløk, purreløk, oregano +++
Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Verdens beste kyllingtaco

Her er min og Joakims variant av kyllingtaco, vi spiste det i går, like digg som alltid. The secret? Paprika og rødløk stekes sammen med kyllingen og tacokrydderet - blir tusen ganger bedre!

2-3 porsjoner:
1 rødløk
1 paprika
300 gram kyllingfilet
1 boks mais
1/2 agurk
Isbergsalat
1 pose tacokrydder
litt vann
Rømme
Jalapenos
Tacosaus
Tacolefser
SLIK GJØR DU:
Skjær kyllingfilet i biter, og paprika og rødløk i strimler.

Stek kyllingfilet i en stekepanne. La kjøttet bli gjennomstekt før du tilsetter rødløk.

La dette steke et par minutter før du tilsetter paprika.

Stek dette slik at rødløk og paprika blir myke. Tilsett 1 pose tacokrydder og litt vann, bland sammen.

La dette stå å koke/varme seg i 5-7 minutter slik at smakene får blandet seg ordentlig.
Server kyllingtaco med ønsket tilbehør og tacolefser.
Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Mamma, du bør være stolt av meg. :D

Endelig skal jeg få i meg D-vitaminer, uten å måtte tvinge i meg fisk eller smør.
For i dag har jeg gått til innkjøp av D-vitamin kosttilskudd. 

Photobooth speilvender jo alt, så med litt hjelp av photoshop får jeg speilvendt bilde slik at dere ser at det faktisk står D-VITAMIN på boksen ;) 

Ellers så tror jeg at jeg får nok vitaminer fra all frukt og grønt jeg spiser, så dette blir nok det eneste "kost-tilskuddet" i min samling enn så lenge! :)
Nu er det eksamenslese-frikveld sammen med schjæst`n, og vi skal lage kyllingtaco. Vi lager en helt sinnsykt god kyllingtaco, skal gi dere oppskriften i morgen! ;) 

Også kan jeg gjerne dele litt om hva jeg fant ut med bacheloroppgaven min, har fått inntrykk av at det er flere som er nysgjerrige på det:)
Må bare gjennom muntlig først før jeg kan publisere ditt og datt. 

- Silje Bjørnstad - 

Muntlig - bacheloroppgave: VOE

I morgen skal jeg opp i muntlig angående bacheloroppgaven: "Norges mest leste blogger."



Problemstillingen min var: "Hva er det som gjør denne bloggeren så populær?"
Jeg håper jo at jeg har funnet ut noe relevant og oppsiktsvekkende med studiet, og jeg er klar for å forsvare oppgava mi;)

Så i morgen 12:45 har jeg fått karakter og har offisielt sommerferie. 
Og neste mandag begynner jeg sommerjobb i Side2 - Nettavisen. :D

Har noen noe relevant innspill eller tips til oppgaven/muntlig, så bring it on:)

Så skal jeg fortsette å lese litt "blogging for dummies". ;)

- Silje Bjørnstad - 

Herlig søndagssalat bestående av reste-slant (lavkarbo)

Her er dagens lunsj/middag, bestående med fersk mozzarella så klart ;) 
Oppskriften er lavkarbo for den som tenker på det!:)
På søndag er de fleste butikker stengt, og mange har salat- og andre rester fra lørdagsmiddagen eller fra tidligere i uka. Ikke kast maten, den kan nok brukes i nye spennende retter!
I dag brukte jeg for eksempel resten av en rødløk og paprika, siste spiselige del av en isbergsalat og en agurk, og lagde meg en ost&skinkesalat. 

OPPSKRIFT 1 porsjon:
1/3 isbergsalat
1/4 agurk
1/3 boks mais
1 hel fersk mozzarella (Igjen, jeg eeelsker denne osten og spiser lett en sånn klump på 125 gram alene)
3 skiver kokt skinke
Paprikastrimler og rødløk stekt i rapsolje.

Skjær opp salat, agurk, ost og skinke. Stek paprika og løk i olje til de blir myke - bruk middels varme og pass på at det ikke brenner seg. Anrett ingrediensene fint på en tallerken;)
Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Mozzarella-lørdag

"Ja, vi elsker mozzarella..."



I kveld har lagde jeg meg "mozzarella&skinke-salat-tallerken".
Herligheten bestod av:
1 pakke fersk mozzarella (Ja, jeg vet det er mye til 1 person, men jeg ELSKER mozzarella og har ingen problemer med å bare maule det;))
3 skiver kokt skinke
1/4 rød paprika
1/3 isbergsalat
Biter av melon cantaloupe

Mmmmm, masse deilige smaker!
TIPS: Varier salat med ulike typer oster og grønnsaker, og frukt passer også kjempegodt i salater!
Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

12.jun.2010

Her sitter jeg og drikker en kopp te mens jeg ser regnet øse ned og hører Chris Isaak med Wicked Game spilles på iTunes.


Og det er egentlig akkurat det jeg har mest lyst til nå mens jeg tenker på savnet etter følgende:
Savnet etter å være hjemme og gå turer i skogen uten at du møter tusen andre og det bare er deg, stillheten og friheten.
Savnet etter kjæresten min som er i utdrikningslag i Grimstad.
Savnet etter sola som gjør at man kan være ute i parken sammen med gode venner.
Savnet etter å gå på fisketurer med pappa.
Savnet etter å dra med mamma på toppturer.
Og ikke minst savnet etter hunden min Sara som bare er der og forstår alt og ingenting. 

Fikk dette mms-bildet av pappa tidligere i dag med teksten: Mamma tror Sara fryser!
Tnåh <3

Men nu er det slutt med tenkende, sytende og te-drikkende Silje. For nå er det jobb! Og da det regner ute, og de fleste jeg vil treffe er utenbys så er jobb veldig greit - lørdag eller ikke. :) 

- Silje Bjørnstad - 

Har du tenkt over dette? Funny!

Har du tenkt på at ulike reklameannonser på ulike sider der du har en profil er nøye gjennomtenkt for hvilken person du er og fremstiller deg som? Det er virkelig ikke tilfeldig for hva som reklameres for på akkurat der du befinner der.
For eksempel på Facebook og bloggsiden din dukker det opp forskjellige annonser som er ment for å tilfredstille "dine behov" og den informasjonen du deler.

Så jeg har plukket ut noen utvalgte annonser jeg synes var trivelig at annonsørene mener passer for meg:
 




Jadda, hva skal man si? Disse ulike annonsørene mener altså jeg trenger en vektreduksjon, har problemer med fordøyelsessystemet og at jeg er i et forhold med samlivsproblemer som fortjener å vises på TV. Og ikke minst så trenger jeg definitivt en amme-BH.
Åja, disse annonsene er som skapt for meg, og de kommer defintivt til å gjøre meg evig lykkelig og fornøyd!

"Mmmm-skeptisk!"
- Silje Bjørnstad - 

Jeg tester (og anbefaler) "YellowCurrySpiceMix";)

Vi har så uendelig mange deilige krydderpose-muligheter!:) ja, jeg vet man helst skulle ha lagd de spennende sausene fra bunnen, men er ikke alltid tid til det. Og de posene er så utrolig lettvint: Bare tilsett ditt, så har du datt - og nam!

Santa Maria er en produsent som kan tilby mange slike spennende og smaksrike krydderposer. Kinesisk, thailandsk, mexicansk og så videre. 

Og i dag har jeg prøvd denne:

 

Er bare å tilsette krydder og en boks kokosmelk! 

Jeg brukte kyllingfilet, minimais, brokkoli og gulrot i min "yellow-curry" i dag, og jeg ble kjempefornøyd.

 

ca. 3 porsjoner

OPPSKRIFT:

300 gram kyllingfilet i biter

1 boks minipais

1/2 brokkoli

2 store gulrøtter

1 boks kokosmelk (400 ml)

 

SLIK GJØR DU:

Skrell gulrøttene og skjær opp disse og brokkoli i biter.  Kok grønnsakene i 2-3 minutter - sil av vannet. (Dette gjør jeg for at grønnsakene ikke skal være harde i curry`n.) 


Skjær kyllingfilet i biter og stek i varm panne. (Jeg foretrekker å steke kjøtt i solsikkeolje, liker ikke olivenolje da jeg synes dette avgir så mye smak) 

Når kyllingen er gjennomstekt tilsetter du krydderet og 1 boks med kokosmelk. (Ikke tilsett all kokosmelken med en gang, smak deg frem og se til at curry`n ikke blir for tynn med for mye væske).

La det småkoke i 1-2 minutter, tilsett grønnsakene og småkok i ca 5-6 minutter. Rør rundt for å blande kryddersmaken i kyllingen og grønnsakene.

Server med ris eller nudler. 

 

TIPS: Gul curry er den mildeste, grønn curry er litt sterkere og rød curry er sterkest. Santa Maria kan tilby alle disse, jeg har smakt alle, og anbefaler de alle tre.

 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Ukas helgekos: Eplekake



Eplekake er en dessert jeg gjerne sier ja takk til. Jeg har helt ærlig sjeldent lyst på noe søtt, men har man lyst har man lov, enten det er helg eller ei. ;) Husk at det er dine kostholdsvaner i hverdagen som påvirker helheten for kroppen din og ditt velvære.
Og hjemmebakt smaker såååå mye bedre enn de fryste ferdigkakene fra butikken.


Her er oppskrift på ukas helgekos: EPLEKAKE I LANGPANNE
1 stykke kakebit: ca 159 kcal
Oppskriften gir 12 biter
4 stk syrlige epler
2 stk egg
150 gr sukker
50 gr smør, smeltet
0,75 dl melk
150 gr hvetemel
1 ts bakepulver
1,5 ts kanel

SLIK GJØR DU:

Skrell eplene og ta ut kjernehus. Skjær eplene i båter og legg dem i kaldt vann. Visp egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland smør og melk og visp blandingen i eggedosisen. Bland mel og bakepulver og rør det inn til slutt. Hell deigen i smurt langpanne eller kledd med bakepapir. Dryss 1 ts kanel over deigen. Hell vannet av eplebåtene og legg dem takstenslagt på deigen og dryss over resten av kanelen. (Du kan også drysse over litt hakkede mandler som ekstra pynt) Stek kaken midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Skjæres i ruter ved servering.
(Kan også bruke springform  24 cm)
TIPS: Server gjerne eplekaken med vaniljeis, vaniljesaus eller pisket krem. Jeg foretrekker vaniljeis. :)
Mm-mmmm, come to Silje.




Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Skal du på VG-Lista Topp20?

Fredag 18.juni (altså om 1 uke) er det VG-Lista Topp 20 show på Rådhusplassen i Oslo. Det skal visst være aktiviteter og action fra klokken 12.00, men selve konserten begynner 20.00 og varer til 23.00.

Håper på sol i år! I fjor var det regn, og jeg gikk før showet var ferdig for å ikke drukne i alt vannet eller fryse ihjel.



INFO HENTET FRA NETTET:

VG-lista Topp 20 er Skandinavias største folkearrangement og har opp mot 100 000 publikummere på Rådhusplassen i Oslo hver sommer. Kan du ikke være der, kan du se konserten fra Rådhusplassen direkte på NRK 1 eller følge konserten på VG Nett. VG-Lista Topp 20 Turné besøker de 4 største byene i Norge: Oslo 18.juni, Stavanger, 30.juni, Trondheim 7.juli og Bergen 14.juli. 

Og selv om ikke alle artistene er heeeelt min stil, så skal jeg da prøve å komme med ned på Rådhusplassen neste fredag og hyle litt sammen med fjortisjentene, pappaguttene og bærumsjentene når Bjørn Johan Muri og A1 entrer scenen. ;p

Flere som skal på dette arrangementet?

- Silje Bjørnstad -

Toppturer med dyresafari

Ble en topptur i kveld også. Da har jeg tatt 8 toppturer på 7 dager, er fornøyd med det. 
2 stempler igjen for å fylle opp kortet, og tror nok jeg skal klare det innen 1.september, selv om jeg reiser tilbake til Oslo for sommeren i morgen.

Uansett så er det nesten en liten safari å gå rundt på toppturer her i kommunen. I år har jeg møtt på skogsmus, ekorn, rådyr og i dag måtte jeg sau(!). (Mygg er også noe jeg ofte møter, and i hate them all)
Men så lenge jeg ikke møter frosk, hoggorm, bjørn, ulv eller elg så skal jeg være glad. 


Skikkelig "bondelandet-stemning" på turstien opp mot Kjølabergs-toppen med kveldssol, stillhet og sau.  <3

- Silje Bjørnstad - 

Nightmare - skrekk i fem dimensjoner?

Fornøyelsesparken Tusenfryd kan i år friste med en ny attraksjon med navnet "Nightmare".



Tusenfryd.no skriver følgende om den nye attraksjon: 
«Marerittet» har tatt bolig i TusenFryds gamle Spøkelsesslott, og er den aller første 5D-attraksjonen i Europa. Nightmare starter i en overdådig og herskapelig sal fra en svunnen tid. I det gjestene har tatt plass i hver sin tronstol, utstyrt med en revolver, starter showet. Gjennom 3D-filmer som blir vist i full HD-kvalitet på to storskjermer får du følelsen av at du er en del av den skumle historien som blir fortalt. Mindre livaktig blir det ikke av de skremmende effektene, den roterende plattformen, vind- vann- og røykeffektene, surroundlyden og de andre spesialeffektene som «krydrer» fortellingen. Heldigvis er alle bevæpnet! Med en revolver kan du skyte mot skjermen og samle poeng. Opplev Nightmare. Hvis du tør ?



Jeg har store planer om å besøke Tusenfryd i sommer, og har lest noen lunkne anmeldelser om denne nye "skumle" greia. Uansett så blir det sikkert artig, jeg har ikke vært i spøkelseshus eller lignende  siden jeg holdt på dø av skrekk av spøkelseshotellet i Liseberg-parken i Gøteborg. DEN er jævlig den.

- Silje Bjørnstad - 

Deilig og lett sommermat

Her om dagen lagde mamma lagde asparges med spekeskinke og pinjekjerner - lett og kjempegod sommermat.

SLIK  GJØR DU:
Ha asparges i en kjele med kokende vann - kok i ca 1 minutt. Hell av vannet - skyll aspargesen i kaldt vann. Rull en skive med spekeskinke rundt hver asparges og stek i stekepanne i ca 2-3 minutter på middels varme. Rist pinjekjerner i stekepannen og server sammen med aspargasen. Server gjerne noen honningmelonbiter ved siden av som "dessert".




TIPS 1: Denne retten kan også tilberedes på grillen! 
TIPS 2: Dryss over litt revet parmesan for mer smak.
TIPS 3: Denne retten fungerer også perfekt som en forrett, eller en del av et tapasbord.

ENJOY!

FAKTA OM ASPARGES (Hentet fra frukt.no)

Asparges er meget kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor samt A- og C-vitaminer. Grønn asparges har dessuten større næringsverdi enn hvit. Asparges virker vanndrivende.



- Silje Bjørnstad - 

Falafel-love

Har du smakt falafel noen gang? Det er jo bare kjempedigg.
Det er vegetarianske kikert-boller med masse deilig kryddersmak. Første gang jeg smakte det var faktisk på IKEA der de serverte en rett med falafel, grønnsakscouscous og tzatziki. NAM!
 
(Bildet er fra IKEAs hjemmesider)

Jeg har aldri laget falafel selv, men for ikke så lenge siden var jeg i Sverige, og der fant jeg disse:

Er bare å varme de opp i stekeovnen i ca 8-10 minutter, eller i stekepannen i 6-8 minutter,
Jeg tror det er noen butikker i Norge som har de også. Sikkert Meny, Ultra, Mega - de med litt større vareutvalg.
Uansett - de anbefales!

Jeg lagde meg falafel-tallerken med revet gulrot, eplebåter og paprikabiter. Perfekt som lunsj, mellommåltid eller bare litt "snacks." :)


TIPS: Bruk couscous eller ris, stekte grønnsaker og en type kald dressing (for eksempel tzatziki eller rømme) som tilbehør når du spiser falafel til middag. Falafel i pitabrød eller wrap smaker også kjempegodt! 

Enjoy!
- Silje Bjørnstad - 

FYSAK - part two

Okaj, litt mer info om "toppturene" som er en del av FYSAK-prosjektet her i Åsnes kommune. Les hva jeg skrev i første innlegg - klikk her.

Fra perioden 1.mai - 30. september kan du være med i en trekning av ulike pengepremier og gavekort om du får 10 klipp i klippekortet.

Man har tolv "toppturer" og velge mellom, men man kan gå den samme løypa 10 ganger om man vil. Du trenger altså ikke å gå 10 ulike løyper, man velger selv hvilke man vil gå.:) Løypene er forskjellige, noen lengre enn andre, noen med mer stigning, mens andre igjen er flatt terreng. Alle de tolv løypene er merket. På hver løype er det hengt opp en FYSAK-kasse i "endestasjonen" eller langs løypa.


I denne kassa ligger det en bok til å notere navnet ditt i, og klippetang å klippe kortet ditt med. Løypene har ulike sånne stempel-klipp, så jeg synes derfor det er morsomt å gå litt forskjellige løyper slik at jeg får ulike stempel i klippekortet mitt. (Ubetydelige små gleder er bra:p)

Slik kan man heller ikke jukse seg frem til 10 klipp på en og samme tur. Blir jo litt merkelig om navnet ditt står ti ganger etter hverandre i boka liksom..

Absolutt alle kan delta, både de som bor i kommunen eller er her på besøk.


Jeg, Sara og pappa på FYSAK-tur i fjor.

Jeg har hittil seks klipp i kortet mitt som gjelder for i år, og skal nok klare å fylle det opp innen første september. Jeg har stjerne-klipp, tre-klipp, blad-klipp, dråpe-klipp og runding-klipp.:) Yeah.


Bildet fra en av FYSAK-turene mine i år - "Skjeppåsen".

- Silje Bjørnstad -

 

Kyllingsalat m/grillet kylling

Kyllingsalat er er enkel rett som du kan ha både til lunsj, middag eller til kvelds. Du trenger heller ikke mange ingrediensene for å få en smaksrik og mettende salat.


Her er oppskrift på en kyllingsalat med grillet kylling.
INGREDIENSER 2-3 PORSJONER
1 grillet kylling
1 rød paprika
1/2 agurk
1/2 isbergssalat
1-2 bokser mais (Jeg bruker 2 bokser da jeg ELSKER mais.)
1 fersk mozzarella (eller annen ønsket ost)
SLIK GJØR DU:
Start med å rense kyllingen - fjern skinn og bein. (Dette kan gi litt klissete hender så jeg anbefaler å ta av ringer og klokker om du bruker det ;)) Skjær opp kylllingen i terninger. Kutt paprika, agurk og ost i terninger. Tilsett oppskjært salat og mais - bland sammen.




TIPS 1:
Ønsker du en middagssalat tilsett for eksempel noen kokte egg, kokt pasta, couscous eller bulgur.

TIPS 2: Prøv noen ulike krydder på salaten. For eksempel oregano, provencè eller paprikakrydder smaker kjempegodt til kyllingsalat.


Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Tommel opp for FYSAK!

FYSAK må være ett av de beste tiltaket gjort i min hjemkommune - Åsnes kommune.
FYSAK er et bevegelsesprosjekt med fokus på helse.


SÅ TOMMEL OPP!
Åsnes kommune ble i 2006 utnevnt som FYSAK kommune av Hedmark Fylkeskommune. 

Kommunen for dermed midler for å fremme fysisk aktivitet. I Åsnes kommune har alle kommunens innbyggere vært en målgruppe, men kanskje i hovedsak de som er minst fysisk aktive i dag i alle aldre for å oppnå en størst mulig helsegevinst. 

FYSAK innebærer blant annet:

Skoler og barnehager satser på fysisk aktivitet daglig
Toppturer i samarbeid med lokalt næringsliv har blitt et populært årlig tiltak
Egen aktivitetsgruppe for inaktiv ungdom
Svømmegrupper og ulike markeringer for ansatte i kommunen- også i samarbeid med lokale bedrifter
Samarbeid med lag og foreninger om FYSAK

Jeg for min del faller innenfor punktet om TOPPTURER. 

Toppturene er 12 ulike merkede løyper rundt omkring i Åsnes kommune. Her har man anledning til å bli kjent med nye plasser i kommunen samtidig som man kommer seg opp av sofaen! Og ikke minst så har man et klippekort med 10 klipp - og ved å gå minst 10 turer, og ha fylt ut klippekortet sitt deltar man i en trekning der hovedpremien er på 5000 spenn! Det er 500 kroner turen om man vinner det. Er jo vinnvinnsituasjon. ;) Man får beveget på seg samtidig som man har mulighet til å tjene 500 kroner turen. Hadde jeg gjort det hver gang jeg hadde gått tur hadde jeg vært rik.

Jeg skal fortelle mer detaljert om disse ulike toppturene i et annet innlegg. Først og fremst må jeg bare applaudere kommunens tiltak, for disse toppturene har også blitt veldig populære:)


Et bilde fra en "topptur" sammen med hunden min Sara og "eventyrskog-stemning".

 Er det noen andre som kommer fra kommuner med lignende FYSAK-tiltak?

- Silje Bjørnstad - 

Sommertapas - en magrere variant

Tapas/fingermat/koldtbord, rett og slett en matbuffet fungerer ypperlig når man skal arrangere fest, selskap eller bare får besøk av noen venner.

Her kommer noen forslag til noen sunnere småretter der alle bør finne noe de liker:

Ostespyd
Terninger av Norvegia og/eller Jarlsberg (gjerne lettvarianten) sammen med for eksempel cherrytomater, paprika, melonbiter, oliven, sukkererter, druer


Spyd med kalkunskinke/kokt skinke/krydderskinke
Rull sammen skiver av ønsket kjøttpålett og tre på et spyd sammen med for eksempel honningmelon, eller bakt squash - rødløk og paprika.
(Du kan selvfølgelig også bruke biter av stekt kyllingfilet, biffstrimler, eller strimlet svinekjøtt)
Fruktspyd
Deilig og oppfriskende. Kan også brukes som en dessert. Skjær opp ulike typer frukt og tre de på et spyd.
Mozzarella&tomat-fat
Skjær opp fersk mozzarella og tomater i skiver og legg annenhver på et fat. Dryss litt salt og pepper over om du ønsker, eventuelt litt olivenolje og fersk basilikum.


Magrere tzatziki
3 dl mager kesam
2-3 båter hvitløk (presset)
1 slangeagurk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Riv agurken på et rivjern, dryss på salt. Etter 5-10 minutter presser du ut "overskuddsvannet". Bland sammen kesam og presset hvitløk. Tilsett agurken og smak til med salt og pepper.
Verdens beste og enkleste hvitløksdressing
1 dl olivenolje
2 pressede hvitløk
1/2 - 1 ts salt (gjerne havsalt)
Ønsket mengde pepper
Bland sammen olje og den pressede hvitløken - rør rundt med en skje. Tilsett salt og pepper. Enklere blir det ikke!

Sitrondressing
Saften av 1 sitron
1 1/2 dl olivenolje (Gjerne extra virgin)
1 hvitløksfedd (Presset)
Bland sammen olje og sitronsaft, tilsett hvitløk. Smak til med ønsket mengde salt og kvernet pepper
Råkostsalat
Riv gulrot og kålrot med et rivjern. Tilsett gjerne noen dråper ferskpresset sitron eller appelsin.
TIPS: Revet eple og revet sellerirot smaker også kjempegodt! Noen purreløkringer eller gressløk passer også.


Bakt paprika
Skjær opp paprika i 2 eller 4, ta ut innmaten og bak i folie i stekeovn på 200 grader i ca 15-20 minutter. (Avhenger av størrelsen) Sjekk paprika flere ganger de siste minuttene. Det er bedre at den er stekt ett minutt for lite enn ett minutt for mye - da kan den bli tørr.

Salsa med ananas
1/2 rød paprika
2 plommetomater
1/2 rødløk
1/2 fersk ananas
1/2 agurk
1 ss hakker bladpersille
1/2 rød chili (Fjern frøene)
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje (Gjerne extra virgin)
Salt og pepper
Kutt alle ingrediensene i små terninger og bland sammen med olivenoljen. Smak til med salt og pepper.


Mager og hjemmelaget potetsalat - 4 porsjoner
300 gram mager kesam eller cottage chese
1 dl yoghurt naturell eller lettmelk
1/4 ts pepper
1 ts salt
1 ts sitronsagt
2 ts sennep
1/2 dl frisk gressløk, finklippet
1/2 dl purre, finsnittet
750 gram koke poteter, i terninger
Bland kesam/cottage cheese med yoghurt/melk og krydder. Tilsett potetterninger og krydderurtene. Smak til med salt og pepper. (Eventuelt litt sukker)


Server de ulike smårettene med grove rundstykker/scones/fruktnøttebrød. Lag gjerne også en stor bolle salat med for eksempel ruccula, lollosalat og hjertesalat. Ovnsbakte grønnsaker er også superenkelt tilbehør - bare legg noen oppkuttede grønnsaker i en ildfast form. Hell over litt god olje, salt og pepper og kanskje et presset hvitløksfedd. Bakes i ovn på 200 grader til grønnsakene er myke.
TIPS 1:) Andre tapasforslag: Marinerte oliven, stekte biffstrimler med løk, kjøttboller av karbonadedeig, hardkokte egg, laks og asparges, marinerte scampi.
TIPS 2:) Pynt de ulike serveringsfatene med jordbær, agurkskiver, appelsinbåter, melonbiter og lignende. Det ser mer innbydene ut samtidig som det jo er sunn snacks!
Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

I wanna do bad things with you

Neida, er ikke ment bokstavelig talt altså. Men jeg har dilla på denne cathcy sangen fra True Blood (en dramaserie eller hva pokker det er som jeg aldri har sett eller fulgt med på)
 

Uansett, det er en super låt - så check it out: Klikk her.
Er Jace Everett som synger forresten.

Og i den forbindelse fant jeg et to år gammelt bilde hvor jeg prøver meg med en uskyldig variant av "evil look", ja nemlig.


LYRICS:

I wanna do bad things with you.

When you came in the air went out.
And every shadow filled up with doubt.
I don't know who you think you are,
But before the night is through,
I wanna do bad things with you.

I'm the kind to sit up in his room.
Heart sick an' eyes filled up with blue.
I don't know what you've done to me,
But I know this much is true:
I wanna do bad things with you.

When you came in the air went out.
And all those shadows there filled up with doubt.
I don't know who you think you are,
But before the night is through,
I wanna do bad things with you.
I wanna do real bad things with you.
Ow, ooh.

I don't know what you've done to me,
But I know this much is true:
I wanna do bad things with you.
I wanna do real bad things with you.


- Silje Bjørnstad -

Sommersnacks/dessert - så enkelt, sunt og superdigg

Jeg snakker om fruktsalat.
Det høres kanskje kjedelig ut, men på denne årstiden kan det da ikke være mulig å ikke like alle de utrolige deilige smakene som frukten har å tilby!
På sommeren har man jo titalls flere frukter å velge mellom enn på vinteren, og jeg synes også at alt bare smaker søtere og bedre.
Og oppskriften på en fruktsalat må jo være verdens enkleste, det er jo bare ulike typer valgfri frukt oppskjært i biter!

TIPS 1): Har du selskap eller besøk så dander 5-6 ulike frukter på et serveringsfat. (For eks et tacofat). Dermed kan folk selv lage sin egen fruksalat med den frukten de liker best.


TIPS 2): Ser maten fristende ut, så smaker det også bedre. Fruktspyd ser delikat og fristende ut, og tre de gjerne på en melon. Du spiser med øynene dine også. ;)



TIPS 3): Ønsker du litt ekstra ved siden av, så kan det smake godt med litt revet mørk, sjokolade eller smeltet sjokolade man kan dyppe frukten i. Ellers så kan det kanskje friste med vaniljesaus eller en kule vaniljeis?

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Får DU i deg nok D-vitamin?

For det gjør ikke jeg. Ikke liker jeg fisk og ikke spiser jeg mye smør. Tran er uaktuelt, og tilogmed tran-kapsler gjør at jeg brekker meg. Så de to viktigste D-vitaminkildene mine er melka jeg har på havregrøten min, egg og sola.
Og ja, jeg får i meg får lite D-vitamin. Det har jeg fått bekreftet ved å ta denne testen. (Nederst på siden)
Så nå vurderer jeg faktisk å ta D-vitamin-tilskudd for å forsikre meg at jeg ikke får benskjørhet eller større risiko for brudd da jeg blir eldre.

For å bli stor og sterk må man trene og da trenger man et sterkt skjelett med en sterk benbygning!;p
Det skal sies at disse bildene er tatt for moro skyld da jeg var i Spania tidligere i år. I parken fant vi nemlig noen treningsapparater vi selvfølgelig måtte teste ut.


D-vitamin og kalsium er avhengig av hverandre for å kunne utføre sine arbeidsoppgaver - hovedsaklig å styrke kroppens benbygning. Vitamin D er også viktig for utvikling av sterke tenner og knokler.
Vitamin D dannes i huden ved solbestråling og du får det gjennom matvarer som margarin, tran, egg, fet fisk, ost og melk.

Visste du forresten av for lite D-vitamin også gjør at man får lettere solskader og blir lettere solbrent?



Les også mer om vitaminer i artikkelen "Den store vitaminguiden" som jeg har skrevet i Side2 - klikk her.

- Silje Bjørnstad -

Årets første fisketur - årets første gjedde

Jeg og pappa drog ned til elva i kveld for årets første fisketur, og det var så nydelig nedi her. 




Prøvde først med meitestanga, men det var mer fóring enn fisking. Masse napp - ingen fisk.

Så da ville jeg ta en gjedde i stedet, og gjedde ble det. 
Søt gjeddetass med søte tannebisser:




Så må jeg jo takke pappaen min som drepte beistet. Jeg elsker å fiske, men tør ikke å ta i selve fisken. Hehe, så alltid da jeg skal på fisketur er jeg avhengig av noen som kan ta de av og drepe de. Men, jeg setter tross alt på marken min selv da.

- Silje Bjørnstad - 

"Sunn fastfood" - stekt ris

Har du hatt ris til middag en dag, og har fortsatt ris igjen? Ikke kast det -kald kokt ris kan enkelt brukes i en ny rett! Fastfood trenger ikke å være stappet med usunt fett, frityrolje og hundrevis av kalorier. Prøv denne varianten av stekt ris med grønnsaker.



Ingredienser - 2 porsjoner

  • 1 båt finhakket hvitløk (Bruk gjerne en hvitløspresse)
  • 2 ss olje til steking
  • 4 dl kokt ris (gjerne basmatiris)
  • 2 stk gulrot i små terninger
  • 200 g dypfryste erter
  • 1 stk egg
  • 2 ss fiskesaus (asiatisk - kan også bruke soyasaus)
  • ½ ts pepper (jeg dropper pepper fordi jeg ikke er så glad i det)

Slik gjør du:

1. Varm woken/stekepannen. Stek hvitløk i olje og ha i kjøtt om du ønsker det. Ha i risen og la det steke til det er gyllent.


2. Bland inn grønnsakene og la det surre i 2 minutter.


3. Lag et hull i midten av risblandingen og ha i litt olje og egget og rør godt.


4. Smak til med fiskesaus og eventuelt pepper.



TIPS: Risen som brukes i stekt ris skal være kald, så ikke den stekte risen blir "grøtete". Varier gjerne ulike grønnsaker, bruk det du liker. (Sopp, paprika, kål, bønner, løk, purre, brokkoli - du kan også bruke en pose med frossen grønnsaksblanding.) Ønsker du kjøtt kan du for eksempel ha i biter med kokt skinke, pølsebiter, reker, svinekjøtt, strimlet kyllingfilet, strimlet biff.

Sjekk oppskrift på min risotto - klikk her.


Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

 

Jeg er avslørt.

5 things you should know before dating a journalist



Dette er en artikkel en av mine kolleager på Side2 fant frem, og ja, som journalist føler jeg meg truffet. ;)

Here`s what you need to know:

1) We can figure things out. Understand, we`re paid to dig deep, find the secrets and wade through bullshit. We can pick up on subtleties, so what you think you are hiding from us won`t be hidden for long. Sure, we`ll act surprised when you eventually tell us you starred in German porn as a freshman in college, but we already knew.

We don`t take shit from anyone, so don`t lie to us or give a load of bullshit. We spend all day separating fact from fiction, listening to PR cronies and dealing with slimy politicians. If you make us do the same with you, you`re just gonna piss us off. And don`t think we will be quiet about it. We will respond with the vengeance of an Op-Ed page railing against society`s injustices, and we`ll enjoy doing it.

Just tell us the truth. We can handle it.

2) At some point, you will be a topic. Either through a feature story or an opinion column, something you do or say will be a subject. Get over it. Consider it a compliment, even if we`re arguing against you in print.

Think about it: we live our lives writing about life. If you are a part of our life, we are going to write about you, your thoughts or a subject springing from one of the two.

Don`t be upset when an argument against your adoration of Hillary Clinton turns up on page A4. We`re not directing the writing at you, personally your ignorance was just our inspiration (there, doesn`t that make you feel better?).

3) Yes, we think we`re smarter than you. In fact, we know it. Does that smack of ego? Absolutely - but that confidence is what makes your heart go pitter-patter.

We have a strong, working knowledge of how the world works. That makes us great in conversation. We can delve into the intricacies of zoning laws, local and national politics, where to find the good restaurants, what is happening with pop culture, where the good bands are playing and more.

But there are pitfalls.

Guaranteed, when you say "towards," we will automatically say "toward" - "towards" is not a word. We"re not trying to call you dumb (even though you don´t understand the English language), it` habit. The same will happen when you say "anxious" when you mean "eager" and when you answer "good" when someone asks how you are doing.

We carry ourselves with a certain arrogant air. Embrace it (that´s what attracted you to us in the first place, after all). Don`t be surprised if we´re not impressed when you say, "I´m a writer, too". No, you are not. The fact that you sit in a coffee shop wearing black while scribbling in your journal does not make you a writer.

Look, we´re paid to write. Every day. What´s more, our writing matters. It changes opinions, affects decisions and connects people with the world around them.

4) You´re not less important than the job - the job is just more important than anything else. One doesn´t become a journalist to sit in an office from 9 to 5 Monday through Friday.

We do take our work home. If news is happening, we´ll drop whatever we´re doing - even if it´s with you to cover it. We are always looking for stories, so yes, we will stop on the street to write something down, interview a passer-by or gather information for a lead.

On that same note, don´t get upset if you call us on deadline suggesting some afternoon nookie and we say, "I´ve got to put the paper to bed first." That could mean hours from now, but we`ll have plenty of time to put you in bed later.

5) You won´t be disappointed. Journalists are intense, driven, passionate folk. We carry those same attributes into our relationships, making it an extremely fun ride well worth the price of admission. Our lives are never boring and each day is different.

If the pitfalls are scaring you away, consider this:

The fact that we´re inquisitive means we´ll listen to you. Even if it does seem like an interview, we´re paying attention to what you have to say. (see rule No 1).

We´ll write about you or your thoughts because you are an important part of our life and we care about you (see rule No. 2).

Our brains are a great resource. Ever go on a date with an attractive person and wind up wishing you hadn´t because everything they say is just, well, stupid? That is not going to happen here (see rule No. 3).

Yes, it may seem that we put the job ahead of you, but we´re driven. You´re not with that loser whose life is going nowhere and who´s completely content being mediocre (see rule No. 4).

 

Hele artikkelen finner du her.

- Silje Bjørnstad -

Ukas helgekos: Sjokoladefondue


Frukt duppet i smeltet sjokolade - hvordan er det mulig å IKKE like det?!

Du trenger ikke noe profft fonduesett for å kunne nyte litt sjokoladefondue.

Sånn egentlig så trenger du kun smeltet sjokolade og det du måtte ønske til å duppe i sjokoladen. :)
SJOKOLADEFONDUE
Du trenger:
1-2 plater kokesjokolade (Anbefaler 70% kokesjokolade)
Oppskjært frukt og bær du selv måtte ønske (Forslag: jordbær, melon, pære, eple, banan, mango osv)
Slik gjør du:
Bryt opp sjokoladen i en kjele. Sett denne kjelen med sjokoladen oppi en annen kjele fylt med vann og kok opp. (Vannbad)
Når sjokoladen har smeltet er det bare å feste frukt på en gaffel eller et spyd, dyppe i sjokoladen og njuuuuta.
TIPS: La kjelen stå under et underlag med telysholder eller lignende for å holde sjokoladen varm og flytende.
Sjokoladefondue er nok blitt en av mine favorittdesserter etter at min kjære Joakim lagde dette for første gang for noen uker siden. I går hadde lagde vi det igjen, og da hadde vi banan, pære og jordbær.





Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Focaccia - superenkelt italiensk brød som ALLE kan lage.

Èn av ukas mange grillmiddager: Grillet biff med salat og focacciabrød
Det var mamma som stod for maten, og selv om focaccia`n ikke var helt hjemmelaget fra bunnen av så anbefaler jeg denne ferdigmiksen som hun brukte:
Nemlig Møllerens Focaccia - man tilsetter kun vann og gjær.


Mamma laget focaccia med havsalt og timian.
TIPS: Focaccia passer til grillmat, pastaretter, salat, supper, gryteretter. Dette italienske ovnsbakte brødet er også ypperlig som sandwich-smørbrød. Du kan smaksette brødet etter hva du selv liker: Ulike krydder, soltørkede tomater, oliven eller revet ost er noen forslag.
Enjoy!
- Silje Bjørnstad -

Noen ganger..

.. er det helt greit å være hjemme og bare nyte disse øyeblikkene:

Det er litt mørkt bilde, er tatt med et heller dårlig mobilkamera. Men slik så det ut fra balkongen her hjemme en junikveld halv elleve - skyfri himmel og nydelig kveldssol.
Det var ikke så ille dagen etter heller da, varmt og deilig. :)



Og da man i tillegg har verdens søteste og herligste hund med verdens kuleste personlighet, ja, da er det veeeeldig greit å være hjemme hos mamma og pappa.
SARA   <3


- Silje Bjørnstad - 

Grovbrød med havregryn

Jeg er havregrynfan. Det er godt, sunt og billig!:) Spiser havregrynsgrøt til frokost hvertfall 5 av de 7 dagene i uka. Her kommer en oppskrift på grovbrød med havregryn.
Næringsinnhold:
per 100 gram ferdig brød - 175 kcal.
per skive à 40 gram - 70 kcal.

"Måle, blande, bake." :)

 

Grovbrød med havregryn 2-3 brød
1 1/2 l vann
50 g gjær
1 ts salt
10 dl hvetemel sammalt, grov
5 dl rugmel
15 dl havregryn
5 dl hvetemel siktet


Slik gjør du:
Rør ut gjæren i lunkent vann. Bland inn salt, mel og havregryn, og elt deigen til den blir smidig og glatt.




La deigen stå og heve til dobbel størrelse, ca. 1/2 time.
Del deigen i to-tre emner. Bak dem ut til avlange brød og legg dem i bakeformer.



Etterhev brødene under håndkle på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Pensle brødene med vann og stek dem på nederste rille i ovnen på 180 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl dem på en rist. 

TIPS: La alltid bakverk heve litt for lenge enn litt for lite. Dryss litt hvetemel over deigen før du setter den til heving slik at den ikke blir klissete når den er ferdighevet.


RESULTAT:



Jeg har for tiden dilla på leverpostei (og da den GULE boksen selvfølgelig;p), så da det ble hjemmebakt brød med leverpostei og agurk - NAM!

Enjoy!:)

- Silje Bjørnstad -

Genialt tips - sånn leverer vi søpla hos Bjørnstad :D

For tiden så er jeg hjemme hos mamma og pappa, det vil si ca 2,5 timer nordøst for Oslo. "På landet" som de fleste sikkert ville ha sagt.  Og her kommer søppelbilen ca 1 gang i uka, og da må vi gå med søppelkassene ned til hovedveien, en grusvei på ca. 150 meter. 

Vi har tre ulike søppeldunker her hjemme - restavfall, matavfall, papir. Og å dra med seg disse fulle og tunge søppeldunkene nedover denne 150 meter lange grusveien kan jo være hardt, og man får jo bare med seg èn dunk om gangen, noe som betyr at man må gå flere turer.
Derfor har mamma funnet den perfekte løsningen:

Heng en søppeldunk på hengerfestet på bilen når du skal ut å kjøre og sett den fra deg nederst i veien! 
Jeg hedrer mammas geniale løsning. Det her er bare helt fantastisk effektivt. Noen vil kalle det latskap, men det skal sies at mamma har betennelse i armen, så hun kan uansett ikke dra på disse dunkene. Dermed så snakker vi kreativitet på høyt nivå. Samtidig så er det jo tidsbesparende. ;)


Så da er det bare å kjøre litt saktere enn vanlig nedover veien, sette fra seg dunkene, plukke de opp da man kommer hjem igjen, og vips, søpla er levert uten store unødvendige anstrengelser. 

- Silje Bjørnstad - 

Visste du dette om grønn te og røde epler?



Jeg er en te-elsker, og særlig grønn te med sitronsmak er jeg fan av. Og te er bra for kroppen, særlig grønn: 

Aminosyrene i teen hjelper mot:
* Høyt blodtrykk
* Stimulere immunforsvaret
* Hjerneslag
* Bedre effekten og reduserer bivirkningene av stråleterapi ved kreft.

Antioksidentene i teen hjelper mot:
* Hjerte- og karsykdommer
* Overvekt (fordi teen skal øke forbrenningen)
* Lungekreft hos røykere
* Kreft i tarm og endetarm
* Alzheimer

 Også som jeg har nevnt før, jeg er også stor fruktfan. Men visste du at de epler med rødt skall er de eplene som inneholder mest antioksidanter? Røde og gule epler er min favoritt, mens grønne epler er jeg ikke noe særlig fan av. De blir liksom så for sure. Spis epler, de inneholder både vitaminer og er rike på fiber. 
TIPS: Epler bør spiser med skallet på, fordi de fleste vitaminene sitter like under skallet.


Ja, jeg vet jeg ser litt trøtt ut.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Biff på en onsdag - hvorfor ikke?

Biff er faktisk noe av det beste jeg kan spise! Biff inneholder masse proteiner, og er sunt og magert, også smaker det digg! Og det er tilbehøret som avgjør om biffmiddagen blir fet og usunn: Bytt ut fløtebaserte sauser, fløtegratinerte poteter, frityrstekt pommes frites og hvit ris med for eks ovnsbakte grønnsaker, magrere saus (sjy saus, rødvinssaus, brun saus), salat, gratinerte grønnsaker, brun ris/villris osv. Du får flere og bedre smaker og ikke minst så kan du unne deg biff hver dag, om du har råd da. ;) 

 

Grilla biff med paprika-og-rødløkgrillspyd og salat var dagens middag for meg og mamma. I tillegg er det sol og varmt ute, så da smaker det ekstra godt med grillmat.

 

TIPS: La kjøttet du skal steke/grille ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Tørk av med kjøkkenpapir. jo "varmere og tørrere" biffen er, jo enklere er det å få den passe stekt uten at den blir tørr ytterst. Du vil også oppleve at biffen får en helt rå/kald kjerne hvis den er kald. 

Slik steker du biffen:

1. Om du ønsker salt og pepper drysses dette over biffen over like før eller mens du steker.

2. Bruk god varme og la panna bli varm før du har i margarin eller olje. Når margarinen er nøttebrun kan du legge i kjøttet. Oljen er varm nok når du stikker et treredskap ned i den og det bruser rundt.  Legg ikke for mange biffer i pannen om gangen.

3. Stek kjøttet i 2-3 minutter, til kjøttsaften begynner å piple opp. Da er det på tide å snu kjøttet. Ikke stikk i kjøttet med en gaffel, men bruk stekespade.  

4. Etter et par minutter vil rosa kjøttsaft sive ut på toppen av biffene. Da er biffene medium stekt. La biffene hvile en kort stund før servering.

 

Steketider for biff som er ca. 2 cm tykk:

Rå biff: Stek biffen 1 minutt på hver side.

Medium stekt biff: Stek biffen på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden, snu biffen og stek til det pipler på den andre siden.

Godt stekt biff: Stek biffen 1 minutt på hver side ved sterk varme, etterstekes ca. 4 minutter på hver side over svak varme. Det er viktig å snu biffen ofte.

 

Det er ikke store forskjeller, men her kommer en kort forklaring på de ulike bifftypene:

Indrefileten er mør og mest "eksklusive" hverdagsbiffen.

Mørbradkjøtt er også mørt og magert.

Ytrefilet er finmarmorert, velsmakende og mørt. Egner seg til helsteking og er et godt valg når en skal ha biff til mange. 

Entrecôte er mør bifftype med fin fettfordeling, saftig og velsmakende. Jeg personlig synes entrecote smaker best, og dette er  min personlige favoritt når jeg skal spise biff ute på restaurant:) (Det er den som inneholder mest fett, så er sikkert derfor jeg liker den best ;p )

Flatbiff har en noe grovere struktur og blir som oftest brukt til stek, roastbiff og finenere gryteretter.

Dagens middag - namnamnam: 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Silje spør: Hvorfor blogger du?



Jeg skrev i vår en bacheloroppgave om blogging med hovedfokus på Norges mest leste blogger Voe - www.voe.blogg.no. Problemstillingen var: Hva er det som gjør denne bloggeren så populær?
Mine funn og min konklusjon var et resultat av ulike analyser av bloggen samt intervju med ulike bloggere, inkludert Emilie Nereng selv. Jeg skal ikke liste ned alle mine resultater her, men jeg ønsker å finne ut mer om blogging - hvorfor blogger folk?


Tenåringsjenter topper bloggstatistikken her i Norge. De deler personlige ting i en sosial setting, og dette er en form som ofte passer tenåringsjentene. De er i en fase i livet der de er nysgjerrige på hvem de er og har et ønske om å vise seg frem. De har et behov for å uttrykke seg som selvstendige og individuelle - både i skriftlig og visuell form.
Emilie Nereng har blitt et forbilde som har lagt normen om at "the nice girl" er det man bør forholde seg til og det som gjelder for mange av de yngre bloggerne. For mange bloggere så er det ingen tvil om at suget etter oppmerksomhet er hovedgrunnen til å skrive - oppmerksomhet fra kjente og ukjente, og ikke minst oppmerksomhet fra sponsorer og reklamebransjen. De har en ny plattform hvor de kan dele informasjon og utveksle tips og råd.


"Jeg undrer..."

Etter arbeidet med min bacheloroppgave har jeg fått større forståelse for hva slags potensialet som ligger i en blogg. Jeg for min del ønsker å bruke dette potensialet i en blogg til å si noe om hvem jeg er, både privat, men også jobbmessig. Så man kan jo si at min blogg blir på en måte en CV som kontinuerlig oppdaterer seg: Bloggen gir et inntrykk av hvem jeg er, hva jeg interesserer meg for, og ikke minst hvordan jeg skriver og uttrykker meg - noe av hovedegenskapene til en journalist. Og jeg kan også linke til "arbeidsprøver" og uttrykke meg visuelt gjennom bilder. (For arbeidsgiver og andre finner deg på nettet uten problemer. Prøv for eks å google Silje Bjørnstad. Min blogg kommer opp som en av de første treffene) Så istedet for å ha som ambisjon om å komme på topplister eller bli sponset av diverse, så er jeg heller mer opptatt av hvordan jeg personlig kan tjene på å ha en blogg. Dette innebærer ikke tjening i form av penger, men å ha et fokus på fremtidig jobbmuligheter samtidig som jeg kan fortelle de som er interesserte ting i hverdagen jeg synes er gøy å dele med andre, samt tips og råd som jeg kan stå for. Målgruppe og kvalitet er viktigere for meg enn kvantitet: jeg vil heller ha et fåtall lesere som får noe ut av å lese bloggen min en tusen lesere som "bare er innom". Enten det dreier seg om en underholdningsbehov, inspirasjon eller noe annet jeg kan bidra med. :)

Da det gjelder blogging er det veldig mye interessant å utforske og sette seg inn i. Jeg vil også si mer om viktigheten av nettvett og publisering av privat innhold på Internett i et senere innlegg. Jeg kommer også til å skrive et innlegg med grunnleggende punkter for å få en bra blogg, og også noen tips om hvordan få en populær blogg. (For ja, det finnes ulike metoder) Også kommer jeg til å skrive et innlegg som handler om ulike typer blogger og hvilken bloggtype bør man velge. Men først av alt spørsmålet:

Hvorfor blogger du?

Grillsesong! :D



Sommer = grillsesong. Jeg elsker grillmat, eller bare å grille maten rett og slett. Særlig biff er en av mine kjøttfavoritter på grillen - entrecote, indrefilet, mørbrad, flatbiff, indrefilet - Ja, takk! :D
Og her er noen av mine personlige tilbehørfavoritter til grillmaten som både er sunnere og som jeg synes smaker mer og bedre.

Grønnsaksspyd
Putt på med dine favorittgrønnsaker på et spyd - kan det bli enklere? Forslag til grønnsaker som gjør seg godt på en grønnsaksspyd: Paprika, løk, aubergine, squash, sopp ++++
Eller så anbefaler jeg virkelig maiskolber på grillen - jeg elsker mais: maiskolbe, maiskorn og babymais - varmt og kaldt er like digg.



TIPS: Fruktspyd er et ypperlig dessertalternativ som kan tilberedes på grillen! Del for eksempel opp noen eplebiter, ananas og mango - putt gjerne på noen marshmallowsbiter også ;)


Grønnsakspakker
Del op ønskede grønnsaker i biter og legg i aluminiumsfolie sammen med 1-2 ss olje. (Gjerne et knust hvitløksfedd også hvis du er glad i det)
Dryss over salt og pepper, pakk sammen aluminiuspakkene og legg på grillen i ca 15 minutter.
Forslag til grønnsaker: Asparges, champignon, purre, vårløk, gulrot, sellerirot, brokkoli, blomkål, gulrot, babymais, ertebukker, kålrot, squash - hva du enn måtte like.


Mozzarella-surprise
Som jeg har sagt før, I LOVE MOZZARELLA. Og da snakker jeg om sånn fersk mozzarella. 
Legg for eks noen skiver paprika eller noen halve tomater med et par skiver fersk mozzarella på toppen, og pakk dette inn i aluminiumsfolie. Legg  de på grillen i ca 10-12 minutter til osten er smeltet. NAM!
(Du trenger ikke å grille det en gang, fersk mozzarella smaker like fantastisk i kald variant som varm)


Ellers så skal det sies at salat også alltid et tilbehørs-must for meg.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 


Digg digg digg!

SOOOOOOL!
Ingenting gjør meg så glad som varme temperaturer og sol og sommer.
Og i dag er det 1.juni, og det er jo den første dagen i den første offisielle sommermåneden. Ja, nettopp.
Og jeg håper godværet er kommet for å bli og bare bli enda bedre. 

Slenger meg noen stemningsbilder fra en biltur hvor jeg oppholder meg for tiden, nemlig hjemme, på landet blant skog, innsjø og fresh air.
<3







Vermundsjøen kirke.

- Silje Bjørnstad - 
hits