hits

juni 2012

"Fedmeepidemien i Norge"

En ting jeg har lagt merke til i mediene de siste ukene er at det faktisk skrives mer om barn og overvekt nå enn tidligere, og bare det er et skritt i riktig retning - nettopp det å TØRRE å snakke om temaet og forhåpentligvis få teorien til å endelig bli til noe praksis.

Men nettopp temaet "barn og overvekt" er et følsomt emne og forståelig nok er det delte meninger om hva som bør gjøres, og i hvilken retning man skal starte. 

Her er et utdrag fra et innlegg i gårsdagens papirutgave av VG, skrevet av ernæringsfysiolog Anki Helgor. Hun skriver blant annet følgende: "Hvilken planet er det normalt å vokse opp på Nugatti og brus? "Nei, min unge liker ikke noe annet enn loff og Nugatti han skjønner du, det er ikke mulig å få i ham noe annet", sier du. Jøsses, tenker jeg. Hadde du sjokoladepålegg i brystmelken du da, han har jo aldri likt noe annet mener jeg? (...) Noe sier meg at vi må begynne å snu vår oppfatning av hva som er normalt. (...) Resultatet er en sukkerelskende kakaoslurpende loffgomler som nekter å spise grønnsaker til middag".

 
Mens her er en sak fra nettutgaven til Dagsavisen lørdag:

 Å veie barn på skolen er å trykke enda et nederlag i ansiktet på overvektige barn, mener Jørgen Foss i Landsforeningen for overvektige.

(Copyright: Dagsavisen)

Han mener det er helt feil at veiing skal brukes som metode for å forebygge fedme blant unge.

- Unge barn er fryktelig sårbare på dette med vekt. De føler seg enten for tynne eller for tykke. Det er mye som kan gå rundt i hodene deres når de da skal veies tur etter tur hos helsetjenesten. Vi anerkjenner at fedme er et økende problem, og foreldre har et ansvar for å forebygge det. Men det har også skolen: Hvorfor kan de ikke åpne for å øke antall timer med fysisk aktivitet? Det er der skoen bør trykke, sier han.

LES HELE SAKEN HER: Strid om veiing av barn i skolen.

 

Det er i hvertfall ingen tvil om at temaet engasjerer og setter i gang mange følelser, meninger og tanker. Jeg er spent på fremtiden og eventuelle løsninger. En ting er uansett sikkert, jeg vil gjøre det jeg kan og bidra med til å snu denne "fedmetrenden" - både som ernæringsfysiolog og journalist. 

Men først en oppfordring til ALLE: Reis ut og nyt Norges vakre natur. Stillheten og opplevelsen du får her kan virkelig ikke sammenlignes med noe.


- Silje Bjørnstad - 

 

Mobilblogg: På fjellet

Etter en heller spontan avgjørelse havnet jeg på hyttetur i Folldal av alle steder. Og her nytes fantastisk utsikt, herlige turer i fjellet og total avslapningsnivå. Digger det!:)

"fjellboms".

På Sydøst

Dagens middag ble inntatt i godt selskap på restauranten Sydöst - og NAM! 

Verdens beste chickas <3

- Silje Bjørnstad - 

Dette er dagen man har ventet på...

...hvert fall hvis man faktisk får igjen noen tusenlapper på skatten.

Og jeg er en av mange som nettopp har fått det. Det er ikke snakk om mye, men allikevel nok til å begynne å drømme seg bort i reiseverdenen. Så da begynte jeg å titte litt på turer i desember ettersom den Egypt-ferien i fjor var akkurat det jeg trengte etter eksamen.

Denne gangen begynte jeg å titte på turer til Jordan og Israel og til min store overraskelse kan man få 1-ukes opphold på meget fine hoteller (vi snakker 5-stjerners, SPA, basseng, måltider etc) for under 5000 spenn. Eventuelt noen dager i Dubai da jeg fant ut at klimastatistikken der i desember har noen høyere tall enn Israel og Jordan.

Uansett, jeg hørte med en potensiell reisebuddy om hun var keen på å joine varmere strøk en ukes tid før julestria og konklusjonen: I løpet av uka bestiller jeg tur.... ;)

Ellers så er formen tilbake, hvertfall 90% og i kveld skal jeg ut å spise bursdagsmiddag med "chicksa" (les: Hønsegjengen) på SüdØst - Gleder meg som en liten unge faktisk, bare fordi de jentene er så herlige så jeg vet det blir en bra ettermiddag :D

Se, jeg lever, dog litt trøtt og slapp, men det er for pokker ikke noe rart etter noen døgn der soving har dominert mesteparten av tiden, (til de som lurte på jeg er død eller om det bare er bloggeslapphet). Men jeg er bare litt bloggeslapp (artig ord), eller i "feriemodus" om du vil. 


God mandag! Det ER en bra dag!

- Silje Bjørnstad -

 

Upassende

Jeg har klart å bli "syk". Det vil si feber, tett i hals, tett i nesa og lignende forkjølelsessymptomer. Og da knasker man paracet og blir halvslapp...

Men båttur og København var nice.
Og for all del, god helg til folket! :D

- Silje Bjørnstad -

 

Hvis du ikke har noe gjøre i helgen:

Så burde du ta deg en tur hit:

OSLO VEGETARFESTIVAL:

Oslo Vegetarfestival inviterer nysgjerrige til å komme og se hvor godt det kan være å spise miljøvennlig - og ikke minst dyrevennlig. Jeg er ikke vegetarianer selv, men uansett så synes jeg sånne opplegg er inspirerende og lærerikt så jeg skal forsøke å ta turen på lørdag. :) 

LES MER HER: www.oslovegetarfestival.no

Nå stikker jeg ut i sola og tar båten til København.
- Silje Bjørnstad - 


Beste helga

Da er jeg tilbake i Norge etter en helt fantastisk bra helg i England - Ashtead/London.

 Jeg ankom torsdag kveld og på fredag var vi i en fornøyelsespark rett utenfor London som heter "Thorpe Park". Den er absolutt verdt et besøk!!! Masse berg-og-dalbaner, karuseller, vannsklier og lignende, spilleboder, spillemaskiner osv.  
På kvelden var det fotballkamp i englands-trøyer og England-Sverige på TVen. De som tror at nordmenn og fotball er en "uheldig kombinasjon".....prøv å henge med engelskmenn da landslaget ligger under...

 

Uansett,  etterpå ble det kinesisk "buffetmiddag" på en bedre restaurant hvor hver person bestiller retter de vil ha også kommer det på et stort middagsbrett som alle kan forsyne seg fra og dermed smake på alle rettene. Og fy søren hvor mye mat vi fikk og fy søren hvor mye mat vi spiste!!! Vi spiste flere forretter, "venterett", OG enda flere hovedretter, selv om alle egentlig var stappmette etter bare forrettene. Desserten stod vi over fordi vi måtte kjappe oss ut på byen siden klokka hadde blitt over midnatt. Noe som var likesågreit! :)

På lørdag tok vi toget til London by og planen var shopping og eventuelle turistattraksjoner, men siden alle var rimelig reduserte "dagen-derpå" (bortsett fra meg da som går under "the crazy one who doesn`t drink alcohol) så ble det noen få butikker og pizza. Det vil si, TO butikker. Shopping i London på en lørdag på Oxford Street er jo som å be om bank, men jeg var fornøyd så lenge jeg fikk besøk minst en sportsbutikk og jeg fikk svidd av noen hundrelapper på litt nytt treningstøy :D 

 

 

 
Ellers så har det blitt mye mat kroppen ikke er vant til... Noe som merkes både på magen og huden samt at energinivået mitt har stiget fra 0 til 100 og tilbake til 0 igjen på under en time. Jeg skjønner hvorfor ikke jeg kan leve på et kosthold hvor raske karbohydrater og hvitt mel dominerer for å si det sånn: Sukkerrike frokostblandinger, pizza, pasta, lyst brød frokost, og ikke minst obligatoriske mocca frappuchinos fra Starbucks. Jeg har tilogmed spist mitt første måltid fra KFC denne helgen! :-O Slik går det når man "følger strømmen" for å tilpasse seg og konklusjonen min er: Engelskmenn trenger også ernæringsfysiologer som kan guide dem til forbedringer i kostholdet. ;)

Ny uke starter i morgen og selv om det har blitt en del gåing i helgen så meker jeg at jeg savner "ordentlig trening". Derfor starter jeg mandagen med "Step Intervall" på Elixia på formiddagen før jeg skal på kveldsvakt for Side2.

På tirsdag skal jeg visst ta sjøveien til København, mens det blir jobbing på torsdag og fredag.

- Silje Bjørnstad - 

 

Verdens beste biff....

...nytes på Trancher på Grünerløkka. De som ikke har vært der MÅ dit. 

Et nydelig entrecote-stykke som bare smelter i munnen sammen med grønne bønner, ovnsbakte grønnsaker, rødvinssjy, bearnaise og grønn peppersaus. Dette er noe jeg kunne spist til frokost, lunsj og middag hver dag. 
GÅ DIT. ;)

- Silje Bjørnstad - 

Reisefeber

Siden jeg faktisk har noen uker fri så gjør jeg det jeg bare MÅ da jeg har mulighet, nemlig å reise!! :D

Så fra torsdag - søndag befinner jeg meg i London for å besøke noen herlige folk jeg og Kjersti traff på "jorda-rundt-reise" i 2007. Og verdens beste Sandra joiner meg, jeg holder jo på å trippe av reiseglede allerede:D 

"The RarotongaCrew"

Jeg og Kjersti besøkte den herlige gjengen i England året etter, og nå er det duket for nok en liten reunion!! Herreminhatt som jeg gleder meg! :D
I tillegg bestilte jeg og Eirin tur til Tyrkia i forrige uke, vi drar i juli. Ingen av oss har vært der før så selv om man har hørt både positive og negative ting om Tyrkia som reisemål så får man i allefall kryssa av nok et land på lista ;) 

Jeg har fri neste uke også, pluss at man får skattepenger og noe feriepenger. Ergo - jeg vil reise mer!!!! Bare noen dager til i et europeisk land bare.... :D Hvor som helst i Italia, Nice (Frankrike), Praha (Tsjekkia), Amsterdam (Nederland) eller noe..  Kielferga? Alt funker egentlig.. JA!

Forresten, på lørdag jobba jeg jo i Sarpsborg og det var så gøy! Side2 har en egen "festival-seksjon" i sommer, les de første sakene her:

- Jeg elsker deg Vinni!

- Dra på festivaler og nyt livet

 

- Silje Bjørnstad - 

 

I morgen....

...har jeg jobbedag (for Side2) og visstnok så har arbeidsgiver turt å sende meg til Sarpsborg for å dekke konsert/festivalprogram i forbindelse med 250års-jubileum for Hafslund Hovedgård. I tillegg skal jeg kjøre leiebil!  Faktisk. GØY! Les mer om det her.

 

Generelt skal jeg skal sjekke festivalhumøret og stemningen samt at Donkeyboy, CC Cowboys og Vinnie opptrer så jeg tror det kan bli en bra jobbdag! :D

Da er det bare å satse på glade mennesker, fint vær og bra lyd på konsertene.
GOD HELG! :D

- Silje Bjørnstad - 

Feriemodus

Det er alltid like gøy når folk lurer på om det går bra med meg bare fordi jeg ikke har skrevet usaklige og meningsløse blogginnlegg. Men for all del, her er en kort oppsummering av hva feriedagene går til:

- Jeg og Eirin har bestilt tur til Tyrkia i juli, vi fikk dessverre bare en uke fri sammen i år, og derfor ble det for kort tid til interrail. Men ut på tur skal vi :)

- Ringenes Herre-maraton er utført. 

- Det blir laget mye fruktsalat for tiden

- Litt jobbing her og der

- Og på natta spiller jeg basket. Da slipper man som regel barnemas eller "wannabe basketball-pro" mennesker som skal briefe med basketballkunnskaper. (Han jeg spiller mot dekker forsåvidt begge de kravene og det holder)

 

 

Nå skal jeg faktisk på gratis PT-time på StudioDay i Oslo sentrum! :D Så jada, alt vel og feriedagene nytes ved å gjøre akkurat det man selv vil - herlig! :)

 

 

- SIlje Bjørnstad - 

 

Gjesteblogger: Eirin Rogn: Slik går no dagan.

Etter små-klaging fra meg og Fredrik om lite blogging fra frøken Bjørnstad, fikk jeg beskjed om å skrive gjesteblogg fordi hun har tatt noen blodprøver i dag og er derfor psykisk slapp.. Eller var det fysisk slapp..? Uansett, man er aldri for sliten til å prøve solbriller, og jeg har lært meg hvordan man skal sminke seg. 

 

 

"tataaa"

 

I mellomtiden prøver vi febrilsk å finne oss en billigtur til tyrkerland.. vi hadde jo egentlig planlagt 2 ukers interail tur rundt i europa, men etter mye om og men fant vi ut at det må bli en chartertur istede. same same! Vi er fornøyde så lenge vi kommer oss ut på tur for vi begynner å få rimelig store reiseabstinenser begger to her.

 

Ellers så går no dagan. Eg jobba og står på so berre det og Silje, jah... Vi nyter livet!!

 

Og Christin "koser" seg i millitæret

Silje har også prøvd seg som millitutt

 

Og fluffy har det bra. Hun er litt fyllesyk bare, for hun var alene hjemme i helgen.

I dag da jeg skulle lage meg middag, som ble avokado og biffsalat, så fant jeg en liten snegle i salaten, noe som er helt normalt?. Går fint ann og spise salaten forde.? Godt ble det hvertfal, med eller uten snegle. (kommentar fra Silje: Å spise salat som inneholder snegler er ikke normalt og IKKJE BRAAAA!...

 

Silje og jeg har vært noen turer på elixia i det siste og pumpa jern - bildebevis kommer! :)

 

btw,

Hva får du når du blander en banan og en ananas?

 

Takk for meg!

- Eirin Rogn - 

Maaaaat:

 
Marinert kyllingspyd med fullkornsris og salat til middag, og....

... fruktsalat med fersk ananas, jordbær, mango, eple og vannmelon til dessert. Mmmmm-mmmm, deilig sommermat! :)))

Vaniljekesam på fruktsalat er obligatorisk:

 

Enjoy! 

- Silje Bjørnstad - 

3 toppturer på 3 timer

Jeg er hjemme i Åsnes i helga og for en perfekt dag for å gå toppturer! Ikke for varmt, ikke for kaldt, ikke regn og akkurat nok vind til at det bare blir behagelig i stedet for at man fryser. Med så mye energi i kroppen i tillegg holdt det visst ikke med en topptur da jeg først var i gang.Først ble det Kjølaberget på Flisa, og ja, forresten, den FYSAK-kassa er flytta på siden i fjor.....  Nemlig til en husvegg helt på toppen, forbi masta....Jeg sosa jo rundt på toppen der og bare "hvor pokker er den kassa i år?!", men fant den til slutt :D Ellers så har jeg hørt rykter om at det skal være mye huggorm oppi der i år, men jeg så i allefall ingen. 

UTSIKT FRA KJØLABERGET, SKOG, SKOG OG MERE SKOG... Og noen hus da, og ikke minst Norges lengste elv Glomma.
Så tok jeg bilen ned til Myrmoen eller "Myggmoen/Miggmoen" som stedet populært blir kalt her i distriktet. Dette er uten tvil det stedet i kommunen med mest mygg, men faktisk ikke i dag, det var nok for kaldt for de blodsugerne.

Dette er vel strengt tatt ikke en "topptur" i den forstand, men løypa er da med på FYSAK-prosjektet. Den er uansett p e r f e k t jogge/gå-runde, beste underlaget, og hvertfall i dag for det var ikke en myggjævel å se/høre.  Flisaelva:

Tau var faktisk veldig nødvendig for å komme seg opp denne skråningen:
Så var jeg på vei hjem, men da jeg først var i gang tok jeg Gjesåsberget i samme slengen, så på tre timer (inkludert bilkjøring og lunsjpause) fikk jeg tre klipp i FYSAK-kortet og vips så var man plutselig halveis med årets topptur-klipp.

Ha en nydelig lørdag! :)


- Silje Bjørnstad - 

Egg&roastbiffsalat

Digg lunsj til en pers:

100 gram roastbiff
2 hardkokte egg
1/2 paprika
1 liten pose ferdigkutta salat Masse gode proteiner, sunt, enkelt og et lunsjmåltid som holder deg god og mett de neste timene. 

Roastbiff og egg er en god match uansett :) Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Matbloggtoppen Matprat