hits

september 2012

Neste uke:

Den kommende uka betyr høstferie for mange, men sånt no har jeg hverken tid eller lyst til. :D I utgangspunktet kan jo jeg ta ferie når jeg vil eller sove lenge hver dag, men man blir faktisk lei det også.

Så neste uke blir det blant annet litt journalistjobbing, litt skole, og ikke minst  2xOGTT-test  (oral glukose toleranse test)i forbindelse med LCHF-prosjekt. Det jeg vet så langt er at det innebærer at forsøkspersonene inntar 75 gram glukose og blodglukose og insulin måles de etterfølgende 2 timer. Dette skal gjøres to dager på rad, en hviledag og en dag hvor man gjennomfører en spinningtime der man etter treningsøkten må innta et bestemt måltid. Og her kommer det morsomme..... Den retten vi skal spise inneholder blant annet KOKT TORSK.

Jeg har S T O R E problemer med å innta fiskemåltider (kroppen min nekter), så jeg har hittil levd på omega-3-kosttilskudd for å dekke over den dårlige samvittigheten min. 

Med andre ord, dette kan bli interessant.

Jeg skal selvfølgelig oppdatere dere utover uken :)

Forresten, det er så kaldt om dagen! Jeg går rundt og lurer på hvordan jeg skal overleve vinteren når jeg allerede nå synes det er uutholdelig kjølig (dette gjør jeg hvert år på denne tiden av året og utrolig nok overlever jeg hver vinter allikevel gitt..)

Her en kveld var jeg nemlig å så på fotballkamp (av alle ting....) og her er det ingen som skal si at det er feil å bruke lue selv om vi fortsatt bare er i september måned. 

- Silje Bjørnstad - 
Mange tror kanskje at en ernæringsfysiolog....

....er en person som sitter på et kontor og som hovedsaklig gir råd til folk som ønsker å gå ned i vekt, ønsker å spise mer frukt og grønt eller som lurer på hva slags knekkebrød-produkt som er sunnest.

Men det jo så mye mer vi kan bidra med! Kroppen fortjener at man har et fokus på riktig kost og ernæring gjennom hele livet spør du meg, men har du noen gang tenkt på at i ulike stadier i livet bør man tenke ekstra nøye gjennom kosten og inntaket av ulike næringstoffer/vitaminer/mineraler?
For eksempel når man er i perioder hvor man vokser og kroppen utvikler seg (barn og unge), eller når man er gravid og skal livnære et foster i ni måneder, eller når man ammer og skal fortsette å gi mat og næring til det nye familiemedlemmet, eller når man har blitt eldre og kroppen er kanskje mer utsatt enn tidligere for sykdommer og infeksjoner.

Her er bare noe av det en ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med:

* Kosthold ved ulike allergier og matintoleranse

* Kosthold til gravide og ammede

* Kostholdsforedrag

* Næringsinnhold i mat

* Næringsbergening i måltider/oppskrifter/matvarer

* Kosthold til barn og unge

* Kostold til eldre (både hjemmebeboere og pasienter på sykehjem/eldrehjem)

* Kosthold til kreftpasienter

* Kosthold ved livstilssykdommer: Diabetes type 2, overvekt og fedme, hjerte-og-karsykdom, hypertensjon

* Kosthold og kantinemeny på jobben

* Vegetarianere

* Trenddietter

* Ned/opp i vekt

* Tips til sunne mellommåltider

* Sunnere livsstil

 Etc etc etc etc etc ;)
Og i dette innlegget skal jeg komme med et ekstra tips til folk med cøliaki og nedsatt gutenintoleranse (proteinforbindelsen gluten finner man i kornsorter). Jeg har nemlig nettopp sett på kostholdet til ei venninne som har cøliaki og kom over denne informasjon som kan være ganske nyttig for folk i denne gruppen: 

Ingredienslister.

Det ikke bare ordet «gluten» som betyr at matvaren/produktet inneholder gluten. Her er en liste som kan bety at det finnes gluten i matvaren og som du derfor bør unngå om du er usikker:

  • hvetemel, hvetekim, hvetekli, hvetesirup, spelt/dinkel, helkorn, durumhvete, triticale, rugmel, byggmel, semulegryn, puffet havre, puffet hvete, havre, havremel, havregryn, havrekli, strøbrød, malt, nudler, makaroni, buljong, spagetti, fullkorn, griljeringsmel, gryn, grynmel, hydrolyserte proteiner, hydroliserte vegetabilske proteiner, kavring, soyasaus.

Glutenfrie produkter som mange tror betyr at produktet inneholder gluten, men som man trygt kan spise:

  • maltose, glutamat, glutaminsyre, bokhvete, maltodextrin, polentagryn, sagogryn, soya, maltorama, stivelse (for eks potet , ris eller maisstivelse), johannesbrødkjernemel, guarkjernemel, e-stoffer/tilsetningsstoffer

Fun Facts:

  • 85-90% av cøliakere tåler hvetestivelse og får ikke symptomer av dette

  • Noen glutenfrie melblandinger med hvetestivelse: Toro fin/grov, Premix, Semper, Finax.

  • Noen glutenfrie melblandinger uten hvetestivelse: Finax italiensk, Jyttemel, Glutano melblanding,

  • Øk fiberinnholdet i baksten ved å for eksempel tilsette fiberhusk,  linfrø.

 

- Silje Bjørnstad - 

Testdag nummer 2

Da er man i gang med LCHF-prosjektet og for å danne en baseline er det som tidligere nevnt 2 uker med normal kost og testing før man går over til 3 uker LCHF-diett og påfølgende testing for å se eventuelle forskjeller.

I går var det FMD-test på Aker sykehus der man sjekker "Flow-mediated dilation" - årenes evne til å utvide seg når behovet for blod og oksygen øker. Dermed "stenger" man av blodtilførselen til den ene armen i fem minutter for så å løse opp og sjekke hvor fort blodet strømmer igjennom via å se på ultralyd. 

Resultatet var (jeg siterer) "Superbra".  

I dag er det VO2-maks-test som skulle gjennomføres og jeg var så nervøs. Følelsen "GRUGLEDER SEG" har vel aldri vært mer passende. Samtidig så var jeg så forberedt på at denne testen skulle gjennomføres på tredemølle, men neida, den skulle gjennomføres på sykkel. Og jeg som H A T E R spinning og alt som har med sykling og gjøre... Men jeg overlevde og det var jo bare gøy, når man var ferdig vel og merke.

Selve testen bestod av at man begynner å tråkke for så å øke motstanden hvert halve minutt til beina bare stopper opp. Og det kan jeg love deg at de gjorde! Hodet ville bare tråkke på og psykisk hadde jeg så mye mer å gi, men beina bare "Nei, skjer ikke" - egentlig en veldig irriterende følelse når melkesyra kommer og tar over. ;p

Uansett så var testresultatet over gjennomsnittsverdien for jenter på min alder (20-29 år) med et resultat på 39,2, noe som jeg kan være fornøyd med. 

VERDITABELL FOR VO2-MAKS:


Så blir det jo spennende å se hva man ligger på i neste test som er om 5 uker! :D


- Silje Bjørnstad - 
Da er vi i gang. Snart.

I morgen starter "LCHF-prosjektet" som skal vare i fem uker så nå er min vanlige klokke byttet ut med aktivitetsmåler som måler både det ene og det andre. I morgen skal også første test gjennomføres på Aker Sykehus, mens kosten skal være det man pleier å spise de to kommende ukene før man går over på LCHF-diett.

 

Og  den aktivitetsmåleren sier visstnok i fra om man ikke er aktiv nok i hverdagen, og også om man er veldig aktiv... Så det blir spennende å se hva slags beskjeder som strømmer innover i de kommende dagene. 

To be continued.... :)

- Silje Bjørnstad - 

Produkter fra EASY Living

Testing av diverse er alltid gøy, men kanskje særlig når det gjelder nye matvarer.

For et par helger tilbake havnet jeg nemlig tilfeldigvis på en stand som blant annet solgte produkter fra EASY Living. De tilbyr for eksempel matløsninger som kan komme godt med i en travel hverdag samt at det er tilpasset personer som ønsker å redusere karbohydrater i kostholdet sitt (men ikke misforstå, karbohydrater fra "vanlig" grovbrød og fullkornspasta og lignende varianter er ikke farlig og de grove karbohydratene i seg selv er ikke fetende, så fortsett å spis karbs!:) ) Men for de som synes at en lavkarbo-livsstil, eller rett og slett ønsker å prøve noe nytt så er det alltid greit med litt variasjon og da kan slike type produkter være et godt alternativ og supplement i matlagingen. (Jeg tilhører den siste gruppen ;)) Også har jeg på følelsen at slike lavkarbo-produkter vil komme godt med i de 3 ukene jeg og sambo skal leve på LCHF-diett i forbindelse med prosjektet vi er deltakere i.

Hittil har jeg kun prøvd pannekakene, lavkarbo-brødet blir nok testet ut ganske snart det også (dette brødet kan også brukes av personer med glutenintoleranse). Men pannekakene er faktisk veldig gode samtidig som de er veldig mettende! De er også myyyye enklere å steke enn vanlige pannekaker. En pakke "EASY Living pancakes" inneholder 7 porsjonsposer og hver pose blandes ut med 1 dl melk før man blander sammen og heller oppi en varm stekepanne. Et genialt raskt lite måltid for eksempel etter trening eller som et mellommåltid hvis det er litt lenge til middag. 

Og dette er ikke noe reklameinnlegg og kun mine egne meninger basert på smakserfaringer. ;)

- Silje Bjørnstad - 

 

 

Det var den helga.

Goooood søndag!!

Tida flyr fortsatt den og plutselig så var det søndag, igjen. Helga har bestått av en god miks med jobbing, trening, bytur (ja, faktisk!) og sosialisering med verdens beste venner som bare gir meg verdens beste latterkramper. Digg digg digg!

Neste uke blir like travel (selvfølgelig) og da begynner også "forskningsprosjektet angåede LCHF-diett" på ordentlig også. De to første ukene skal vi spise og trene som normalt så er jo ikke så store forandringer i kosten ennå, men det blir FMD-test (flow-mediated-dilation som tester årenes evne til å utvide seg) og VO2-max-test i uka som kommer. 

Jeg har hvertfall ordna meg bøker og oppskrifter slik at man er litt forberedt til masse fett og maks 20 gram karbs, og merker faktisk at jeg gleder meg til å komme i gang. Er veldig spent på eventuelle effekter/bivirkninger på hvordan dette kostholdet kan gi meg. 

Og eller så er alt fryd og gammen og jada, jeg er - L Y K K E L I G -.

 

- Silje Bjørnstad - 

På Sognsvann

Tok meg en tur til Sognsvann i går ettermiddag og der var det bare helt perfekte forhold til en rolig joggetur:

Hvis høsten skal se sånn ut så er det helt greit!! :D

Og nå har jeg endelig begynt å benytte meg av Endomondo også... Jeg vet at de ulike treningsappene har vært lenge på markedet og allerede har blitt veldig populære, og jeg har faktisk hatt Endomondo på mobilen en god stund, men jeg har bare vært litt treig med å faktisk bruke den. Endomondo fungerer med alle typer trening, både løp/jogg, sykling, dansing eller driver med andre ting. Jeg har gratisversjonen som fungerer helt greit, men du har også en Pro-versjon som har en del tilleggsfunksjoner.  Uansett, prøv den om du ikke har den eller en lignende treningsapp! Anbefales :)

 

 

Det som jeg liker med appen er at den gir deg tilbakemeldinger underveis om fart, distanse og snitthastighet, samt at dette selvfølgelig står i oppsummeringen:

Tips til meg selv: Ikke start tidtakingen FØR oppvarmingen... Da blir snittfarten liksom litt lavere enn det man faktisk ligger på... ;)

- Silje Bjørnstad - 

Slik går det...

...når man deler bolig med en 2/3 ferdig utdannet ernæringsfysiolog:


Da består veggdekorasjonen av blant annet plakater fra frukt.no som skal gi inspirasjon og tips til varisjon i det daglige frukt&grønt-inntaket! :D

Jeg fikk nemlig flere flotte plakater tilsendt fra frukt.no som jeg hentet tidligere i dag. I plakatpakken lå det også en brosjyre om "5 om dagen" + en egen epleplakat, egen potetplakat og krydderurter-plakat. I tillegg hadde denne dumpet ned i postkassen min:

"KOSTHÅNDBOKEN" som er utgitt av Helsedirektoratet. Denne er nemlig en del av pensumet mitt dette semesteret og i stedet for å lese PDF-filer på laptopen bestilte jeg likegjerne boka gratis på deres hjemmesider. 

Merker bare at jeg brenner så veldig for det jeg studerer og jeg gleder meg sånn til å virkelige begynne ordentlig med både individuell kostveiledning og ernæringsrådgivning samt å holde foredrag og informasjonskampanjer til ulike grupper. Det er så mye jeg har lyst til og jeg har så mange planer for hvordan jeg skal praktisere det jeg lærer. Skal man ha noe gjort får man gjøre det selv, og for å si det sånn, ting kommer til å skje så bare følg med;)

- Silje Bjørnstad -

Oslo by night og Elvelangs

Det er lenge siden jeg har sett så flotte himmelfarger som i går kveld! Og langs Akerselva var det kun levende lys og fakler som lyste opp turstiene, det var nemlig "Elvelangs i fakkellys". Dette var jeg faktisk ikke klar over før jeg faktisk var ved Akerselva... Jeg hadde jo planer om å jogge, men det var helt umulig når man "går i kø" med hundrevis av andre samtidig som man nesten ikke ser hvor man går. Men det var veldig nydelig da og god stemning :) Langs turveien er det nemlig ulike underholdnings-greier med lysshow, musikk, bildeutstillinger etc, samt boder som selger boller og kakao. Neste år skal jeg være hakket mer forberedt!! ;p 

- Silje Bjørnstad -

Tilsetningsstoffer: Søtningsmidler

Søtningsstoffer/søtningsmidler er noe som har blitt mer og mer "vanlig" i de norske hjem de siste årene som en erstatning til sukker. Fordelen ved søtningsstoffer er ikke bare at de inneholder betydlig færre kalorier enn "vanlig sukker", men det er også mye bedre for tennene. :)

Man deler gjerne søtningsstoffer opp i to kategorier: Energiholdige sukkeralkoholer (Sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol) og energifattige søtningsstoffer (for eks cyklamat, aspartam, sakkarin, sukralose). Sukkeralkoholer vil påvirke blodsukkeret noe, mens energifattige søtningsstoffer ikke tilfører energi til kroppen, noe som gjør dem gunstige for blodsukkerkontroll (spesielt hos diabetikere). 

Mange er kanskje skeptiske til tilsetningsstoffer i maten, men husk at i Norge er det slik at et næringsmiddel/matvare ikke kan være tilsatt andre tilsetningsstoffer enn de som til enhver tid er godkjent av Statens Næringsmiddeltilsyn, så dette skal være trygt :)

I Norge er det satt ADI-grenser (Akseptabelt Daglig Inntak) som sier noe om hvor mye som er anbefalt man får i seg per dag av ulike søtningsstoffer, (ADI-grenser gjelder kun de energifattige søtningsstoffene, sukkeralkoholer har ingen ADI-grenser da disse regnes som lite helsefarlige), men det skal MYE til for å overskrive disse grenseverdiene  Som et enkelt eksempel kan vi ta aspertam som har "akseptabelt daglig inntak" på 40mg/ kg kroppsvekt. En person som veier 60 kg kan dermed 2400 mg aspertam (60 kg X 40 mg7kg). En liter pepsi max inneholder 600 mg aspertam og dermed kan personen på 60 kg drikke 4 liter pepsi max uten at kroppen tar skade av dette (2400 mg/600 mg = 4 liter). I tillegg er det nok ytterst få som får i seg disse mengdene av aspertam eller pepsi max (eller annen drikke med søtningsmiddel), men poenget er at det skal store mengder til før det vil gi noen helsemessige problemer. Mange vil nok tjene på å bytte ut sukkerholdig drikke med sukkerfri erstatninger - da sparer man både på det totale sukkerinntaket og antall kalorier. 

Hvordan man reagerer på søtningsstoffer er selvfølgelig individuelt, men et høyt inntak av sukkeralkoholer kan for mange gi luft i magen og ha en lakserende effekt ved inntak av store mengder, og vær oppmerksom på at sukkeralkoholer finnes i en rekke kosttilskudd, sukkerfri tyggegummi og sukkerfrie pastiller.
Bare spør om noe virker uklart eller om det er noe annet du lurer på!

- Silje Bjørnstad - 

 

Siste nytt fra Casa Bjørnstad/Rogn

- Vi har fått en ny støvsuger. En typ mini gulfarget ferrari-støvsuger.

Hvorfor? Artig historie. Eirin er redd edderkopper. Silje (og Christin) må derfor leke edderkoppfanger og bruker støvsuger som redskap. Men forrige gang vi skulle fange en av de kingsize-spiderne fant vi ut at vi visstnok hadde støvsugd en lengre periode uten å ha oppi støvsugeposer. Så da kan dere tenke dere selv hvordan det så ut inni den støvsugeren - masse hybelkaniner, en haug med (forhåpentligvis) daue edderkopper og møkk og skitt. Så da bestemte frøken Rogn seg for å sette støvsugeren ute på trappa slik at hun kunne kaste den (JA, KASTE DEN!!) dagen etter. Ikke snakk om at hun skulle ha en støvsuger som i teorien kunne inneholde en hel del edderkopplik som sikkert inneholder masse edderkoppegg som plutselig kan begynne å bli til ordentlige edderkopper i leiligheten. Det var i alle fall en morsom kveld, og jammen har vi det ikke på film også for de som er interesserte. 

Så da ble det ny støvsuger da..

- Vi trenger fortsatt flere skohyller.

-  Vi begge har fått dilla på Red Bull Sugarfree.

- Fluffy har fått hengekøye. Dyret bor jo bedre enn oss selv med både "treningsstudio", klatrestativ, soverom, bad, vanntank og mat-på-stang som er tilgjengelig 24/7.

- Jeg skal som tidligere nevnt være prøvekanin i et forskningsprosjekt. Og det beste er at jeg har fått med meg sambo på samme forsøk!!! :D
Studien går ut på "effekt av lav-karbohydrat/høy-fett diett og trening på insulinsensitivitet". Prosjektet vil gå over fem uker der de to første ukene skal man spise og leve som normalt for å danne en baseline. Deretter skal man gå over på LCHF-diett i tre uker mens man lever og trener som vanlig. I løpet av disse ukene skal man blant annet teste maksimal oksygenopptak, ta blodprøver for å analysere insulinsensitivitet og lipidprofil, gjennomføre glukose-toleranse-test, måle kroppssammensetning og måle elasiteten i blodårene. Vi må også gå med aktivtetsmåler under hele perioden for å registrere fysisk aktivitet. Vi skal også måle om kroppen er i ketose når vi spiser LCHF-diett. Hensikten med forsøket er altså å undersøke hvordan insulinsensitivitet og lipidprofil kan påvirkes av forskjellige typer diett.

De to første normale ukene starter neste uke, så her er det bare å følge med fremover. For å si det sånn, jeg er meeeeget spent på hvordan kroppen min kommer til å takle høydoser av fett (skal utgjøre 60-80% av energiinntak), jeg som til vanlig har et kosthold der nærmere 60% av den totale energiprosenten kommer fra karbohydrater (I LCHF skal karbohydrat-energiprosenten ligge på 3-10 prosent...). 

Men interessant blir det, så følg med fremover for oppdateringer :)

Vi har allerede fått utdelt en sånn søt liten kjøkkenvekt hver samt aktivitetsmåler/pulsklokkelignende ting. 

- Silje Bjørnstad - 

  

Stekt kylling i fløtesaus og blomkålmos.

 

Til to porsjoner:

1 rødløk
1 rød paprika
2 kyllingfileter (300 gram)
1 blomkål
Matfløte
Salt & Pepper
Paprikakrydder 
Eventuelle andre grønnsaker 

Skjær opp kylling og stek i litt smør/olje. Når kyllingen begynner å bli gjennomstekt krydrer du med paprikakrydder og har oppi løk- og paprikastrimler og la dette surre i 5-6 minutter. Deretter har du oppi fløte til det dekker stekepannebunnen og lar dette trekke, gjør dette to ganger - se ann og tilsett mer fløte om ønskelig hvis det blir "tørt".

Samtidig skjærer du opp blomkålen i buketter og koker denne til den blir myk. (ca. 7-8 minutter da du koker det i biter, cirka 15-18 minutter da du koker en hel blomkål). Deretter heller du av vannet og putter blomkålbukettene tilbake i kjelen. Tilsett en liten slump matfløte og bruk en stavmikser til å lage "blomkålmos/blomkålpure". (Du kan også ha oppi en liten smørklump og tilsette litt muskat-krydder for ekstra smak). 

 

En deilig (lavkarbo) middagsrett. Ingen tvil om at naturlige råvarer smaker best!

Server med ønsket tilbehør og enjoy!!! :D

- Silje Bjørnstad - 

Resultater fra InBody-720-kroppsanalyse

Først av alt, jeg er fullstendig klar over at sånne tester aldri er 100 prosent nøyaktige, men det er uansett gøy å hvertfall få et lite hint om kroppssammensetning og muskel/fett/helse-status.
Og gjett om jeg ble fornøyd etter dagens InBody-test!!! :D

Alle resultatene ligger innenfor de anbefalte referanseverdiene. Det morsomste var at både jeg og min tidligere personlige trener ble noe overrasket "kroppsbalanse muskulatur" der tallene var høyere enn forventet.

 

Wheeeee!!! :D

Ellers så var vekt og BMI normalt, protein- og mineralnivå normalt, "body strength" normalt, intracellulær og ekstracellulæv væskenivå normalt, fettprosent normalt (som var 19,5%), osv. Deilig å få bekreftelse at man er frisk og sunn! 

Neste uke er det utholdenhet som skal testes, da gjennom VO2-max:

(illustrasjonsbilde, hentet fra Google)

God tirsdag!

- Silje Bjørnstad - 

Nå skal det testes!

Det vil si, i morgen skal det testes.

Jeg elsker å få tallfeste hvordan kroppen egentlig har det så i morgen skal jeg ta "InBody-Analyse" som blant annet vil analysere kroppens sammensetning, muskel- og fettanalyse, vekt, hvileforbrenning, fettprosent, viceralt fett, vannmengde og sikkert flere andre ting jeg ikke har satt meg så veldig inn i.

Uansett så er det gøy med slike målinger, hvertfall om resultatene blir sånn noenlunde bra. :p
Også nevnte jeg i forrige uke så vidt det 5-ukers forskningsprosjektet jeg skal være med på der jeg får testa utholdenhet gjennom VO2max-test, lipidprofil (som ved forrige måling, i mai måned, var godt innenfor anbefalingene), glukosetoleranse test som sier noe om karbohydratforbrenningen, aktivitetsregistrering med mer... Mer detaljer om dette prosjektet senere i uka!! :D

Så denne høsten skal jeg jammen få testa hvordan kroppen egentlig har det, - noe jeg har erfart er veldig lurt. Selv om man ser frisk og sunn ut på utsiden så kan man aldri være hundre prosent sikker på hvordan det egentlig står til på innsiden så det er greit å sjekke av og til.

Vi har bare en kropp - ta vare på den. Jeg snakker av erfaring. 

 

Ha en nydelig mandag! Mandager er nice!! :D

- Silje Bjørnstad - 

Skal vi danse?

Ikke bokstavelig talt altså.

Men jeg har jobbet med programmet «Skal vi danse» i helga, noe som jeg synes er heeeeelt greit! Det er jo bare god stemning og masse flotte mennesker!

Les noen av sakene her:

Nadya Khamitskaya om hvordan hun fikk tilbake dansekroppen:

- Hun fødte for seks måneder sidenHanne Sørvaag om kjærlighetslivet:

- Jeg er singel!Lillian Müller om å være førstemann ut av dansekonkurransen:

- Bestemt av Gud

 

 

Happy søndag! :)

- Silje Bjørnstad -

 

 

Mmmmmm-Matstreif!

Hvilken nydelig septemberdag!! Og så er det lørdag i tillegg! Deilig!

Jeg og venninne soste rundt i bodene på Matstreif-stand på Rådhusplassen i Oslo i to timer i dag og det var så mye som fristet! Vi fikk knabba oss til noen smaksprøver her og der blant annet den nye salamipølsa fra Gilde (som faktisk var kjempegod!), nøtterosetter, diverse oster og spekepølser. Vi kjøpte oss hjemmelaget sjokolade og en potetlefse, men jeg skulle ønske jeg hadde plass til å smake på mer!!! For eksempel økologisk iskrem, sveler, natronkake, kalveburger, nøttekylling og mye annet som både så og hørtes digg ut. 

Folksomt!!

Den grisen her fristet derimot ikke så veldig mye....

Det var også ulike konkurranser på festivalen. Her er Ole Martin Alfsen konfransier for en kokkekonkurranse og i dommerpanelet satt blant annet Eyvind Hellstrøm og Ingrid Espelid Hovig.

Ellers så var det noe å smake og se på for absolutt alle her tror jeg. Økologiske grønnsaker, sushi, salmalaks og andre fancy fiskeretter, burgere av rein, elg, kalv, okse, ulike kaffestands, spekemat, meieri-stands, Bondens marked med mer. TINE og Gilde hadde begge større telt med et utvalg og smaksprøver av sine nyeste produkter.  

Hvis du har gått glipp av Matstreif-festivalen i dag så MÅ du dit neste år! :) Topp utvalg, herlige lukter og smaker, god stemning og MYE å få med seg. :)

- Silje Bjørnstad - 

Svettis = Friskis?...

Jeg satt og leste iForm tidligere i dag der spørsmålet "Er svette tegn på god form?" kom opp. Og svaret var som følger at etter hvert som man kommer i bedre form, utvikler kroppen evnen til å kjøle seg ned (nettopp da gjennom å svette), og kroppen øker evnen til å holde riktig temperatur ved at den blir flinkere til å skylle store mengder svette ut gjennom porene. Denne evnen er ekstremt viktig om du skal yte maksimalt under trening, for selv svingninger på to-tre grader kan gå sterkt utover prestasjonsevnen. Så konklusjonen til eksperten som svarer er: "Jo mer du svetter, desto mer varme fordamper på huden, og når denne temperaturreguleringen virker godt, blir det mer behagelig for deg å trene og du vil også yte mer".

Og på skolen har jeg lært at man ikke skal tørke av seg svetten mens man trener, selv om dette selvfølgelig er fristende når det drypper fra trynet. Dette er jo kroppens eget kjølesystem og hvis du "fjerner" denne kjølingen vil dette gå utover prestasjonsevnen under økten. 

Ingenting er da vel bedre enn å dra ut hårstrikken av et vått svettehår, få åttitallssveis og dra av seg gjennomvåte treningsklær etter en god treningsøkt?! 

- Silje Bjørnstad - 

Matstreif i Oslo

I morgen fredag og lørdag er det duket for matfestivalen "Matstreif" i Oslo.
Sted: Rådhusplassen i Oslo
Dato: 14. - 15. september
Åpningstid: kl. 11 - 20 på fredag og kl. 10 - 18 på lørdag

Disse dagene vil over 100 utstillere - store og små matvareprodusenter - diske opp og friste med nye, spennende smaksopplevelser og inspirasjon til alle besøkende. Sjømattorg, bondens marked, lokale spesialiteter og et stort grønnsakstorg er bare noe av det som du vil finne på Rådhusplassen. Jeg har hvertfall tenkt meg en tur ned dit i løpet av lørdagen! 

Les mer om Matstreif og helgas program her. 


- Silje Bjørnstad - 

Busy Busy

Allerede onsdag?! Jeg fatter ikke hvor tiden blir av. Og resten av uka blir like "busy" med jobb, oppgaveskriving og besøk. I tillegg har jeg blitt "kvalifisert" til å være med på et kjempespennende forskningsprosjekt. Jeg er en av 25 deltakere og studien innebærer blant annet V2MAX-test, glukosebelastning og lavkarbo-diett i 3 uker. Men mer om det senere!! ;)

I går og i dag har jeg vært på fagsamling på skolen og i dag var det blant annet "glutenfri baking" som stod på planen. Alltid greit å få gjort litt sånn praktiske oppgaver og ikke minst SMAKE på produkter man selv ikke er vant til. 

Det ble blant annet bakt havrebrød, fiberrike baguetter, frokostrundstykker, kanelboller, scones, pannekaker, pannestekt brød og grovbrød med nøtter. Jeg er selvfølgelig stappmett etter denne lunsjen og kan bekrefte at glutenfritt ikke trenger å være smakløst eller "vondt" så lenge man bruker de riktige ingrediensene. Mer om cøliaki en annen gang!
Forresten, dere MÅ følge med på SKAL VI DANSE i høst, ikke minst da ved å lese sakene på www.side2.no. Jeg skal dekke Skal Vi Danse for side2.no annenhver helg, og første jobbvakt er nå til lørdag og da blir den første kjendisdanseren sendt hjem. 

 

Så ja, busy busy!

- Silje Bjørnstad - 

Hjemmelaget grønnsakssuppe med pølsebiter

Høsttid er suppetid for mange og i så fall så stemmer jeg for hjemmelagde supper med masse gode råvarer. Å bruke en posesuppe som basis er et godt tips, men ved å tilsette egne grønnsaker og kjøtt blir suppa straks mer fyldig og ikke minst mer næringsrik med masse deilige vitaminer. Et annet tips er å lage stor porsjon slik at du kan sette restene i kjøleskapet og eventuelt ha suppe til kveldsmat eller ta med deg som lunsj dagen. Du kan også fryse ned suppa slik at du kan varme den opp senere. 

Inspirasjonsoppskrift (STOR porsjon):

TORO Kjøttsuppe med grønnsaker (som basis)
15-16 dl vann
1 kålrot
1 sellerirot
1-2 pastinakk
4-5 gulrøtter
3-4 vårløk
450 gram go&mager kjøttpølse 
Eventuelt krydder (salt, pepper, timian, oregano etc) 

 

 

Enkelt og greit: Bland suppeposen med 15-16 dl vann, tilsett oppskjærte grønnsaker (bortsett fra vårløk) og la alt koke på lav/middels varme i cira 20 minutter. Tilsett deretter pølsebiter og vårløk og la dette stå å putre i cirka 10 minutter. Server med flatbrød eller nystekte rundstykker. Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

 

Dette lærer man ved å se på fotballkamp.

I dag har jeg vært på "Kjellmirn" og sett på fotballkamp (halve hvertfall). 

Og da var det et par ting jeg kom til å tenke over...

1) Høye hæler og veske er ikke nødvendig på fotballkamp i Solør. Her er det uskrevne regler om at tresko eller crocs (gjerne i knallfarger), joggebukser og strikkegenser og gjerne topplue som ikke skal gå over øra som er "tilskuer-antrekket". 

2) Det er KALDT å sitte over en time å se på fotballkamp i september. Til neste gang: Superundertøy.

3) Det er ingen skam å gå å sette seg i bilen for å få litt varme.

4) Ta med kontanter slik at du kan kjøpe kaffe og vaffel fra den lokale kiosken.

5) Prøv å ikke le av de håpefulle foreldrene som står og skriker til ungene sine ute på banen som det skulle vært en kamp om liv og død.

6) Ikke la deg irritere over keepere som står og skriker jevnt og trutt til resten av laget gjennom hele j.... kampen: "SKYYYYYVEEEEEEE!!!" "PREEEESSEEEEEEEEE!!!!" "UTFORDREEEEEEEEEE!!!" 

7) Husk alltid solbriller. Alltid. 

8) Gå diskret unna de som prøver å starte en samtale med deg ved at de sier "Hei!" og du ikke vet personen virker kjent, men samtiig ikke har sjans til å huske hvem i all verden dette er....

I morgen kveld er jeg tilbake i Oslo og neste uke vet jeg blir travel, men mye bra som venter!

- Silje Bjørnstad -

 

Frihelg. Hjemme. Ordforklaringer.

Du vet du er på Flisa når du en fredagskveld kjører gjennom "hovedgata" der kjøretøyene enten er rånebiler (LES: Senka Volvo240 etc) eller traktorer med hengere fylt opp med korn på vei til siloen.... 

For de stakkars bymenneskene som har forvilla seg inn på denne bloggen og ikke vet hva "traktor", "volvo240" eller "tresker" er: 

 

Skurtresker: 
Høstemaskin for korn og frøvekster som skjærer, tresker og renser kornet.

 

Traktor: 

Et motorisert kjøretøy som for det meste benyttes til jordbruksaktivitet i moderne landbruk.

Volvo240: 

En typisk "rånebil" er en bil der eieren mest sannsynlig har brukt mer penger på å style opp kjøretøyet enn hva selve bilen kostet. En råner er forresten en person som tilhører en motor- og bilbasert subkultur der interessen ligger heller i gleden av kjøring og endring av motordrevne kjøretøy heller enn fremkostmiddelet. Råning er ofte tiltenkt bygder og mindre tettsteder og typiske gjøremål kan være å kjøre mellom to eller flere samlingssteder. En klassisk råner går gjerne i komfortable joggebukser eller utslitte olabukser og en mørk hettegenser, 9 av 10 rånere bruker caps, og baksetet er som oftest fylt opp med en eller flere oversminkede fjortissjenter fra lokalmiljøet. Musikken MÅ spilles høyt og gjerne være i technosjangeren. En råner spiser helst kebab fra den lokale kebabsjappa eller tar en "Grændis" fra frysedisken. Når en råner sitter bak rattet er det viktig å sette seg godt tilbake i setet, ha høyrearmen strekt helt ut til rattet og la venstrearmen hvile på det nedrullede vinduet. 

 

Selv liker jeg meg best ute i skogen uten rånere, skurtreskere eller traktorer. Og i kveld skal jeg benke meg foran TVen med god samvittighet samt være snill lillesøster og kjøre storebroren min til og fra fest. Perfekt og avslappende lørdag. Nyt kvelden :) 

- Silje Bjørnstad - 

 

Ut på tur i skauen:D

Ah, frisk luft som i FRISK LUFT.

Jeg er nemlig hjemme i Åsnes denne helga og når man våkner opp til knallblå himmel, sol og et stk hund som blir helt gæren bare hun ser joggeskoene dine så er ikke jeg vanskelig å be. 

Etter at frokosten var inntatt var det rett ut i skogen og snakk om en bra start på dagen! :D

 

Den flekken bak meg der er Lexie - hun får lov til å løpe rundt uten bånd og er RIMELIG glad for det. Ikke møtte vi bjørn eller ulv eller elg heller, noe jeg er RIMELIG glad for.

Ha en flott fredag! 

- Silje Bjørnstad -

Vet du egentlig hva du spiser? Slik blir du lurt at matmerkingen

"Vaniljesaus uten vanilje, blåbærjuice med kun 11% blåbær....." En ny rapprt fra Forbrukerrådet viser at en rekke matvarer driver med villedende merking.
Dette gjelder spesielt der det blir brukt betegnelser som for eks "100 prosent", "Ekte", "Hjemmelaget" eller "Tradisjonelt"
Forbrukerrådet kritiserer matvarebransjen (Foto: Kristin Granbo/NRK)
(Bildet er hentet fra NRK.no)


Blant produktene finner man for eksempel "Fiskegrateng" med kun 24% fisk, "REMA 1000 kyllingkjøttdeig" med 60% kylling, "Piano Mandelpudding" helt uten mandler, Prior Kalkunfilet Natuell med kun 53% kalkun (30% er hønefilet), "Appelsinskinke" uten appelsin der rapporten spør om hvordan produsenten har kommet frem til dette produktnavnet, "Chiquita Smoothie Blåbær & Tranebær" med 5% tranebærpure og 5% tranebærpure (produktet består hovedsaklig av druejuice og eplepure).
Se hele listen her. Den er absolutt verdt å lese og rapporten er oversiktlig og lettlest. I kveld vil programmet "Debatten" ta opp dette temaet - så skru på NRK1 klokken 21.30 for å se hva som blir sagt og hva blant NHO og produsentene selv sier om merkingen. 
NHO er en interesseorganisasjon for flere matvareprodusenter som lager produktene som selges i norske butikkhyller.
Les også denne artikkelen fra NRK for mer informasjon: - Matvarebransjen driver med bløff
- SIlje Bjørnstad - 

Mmmmm - "Dry Aged"-biff

Litt dårlig bilde på grunn av dårlig lys, men dagens middag ble inntatt på Trancher og i kveld var det en av deres "DRY AGED" dager:Som alltid smakte det helt nydelig, både kjøtt, tilbehør og saus - nam!:D

- Silje Bjørnstad -

 

Genmofisert mat og tilsetningsstoffer

Genmodifsert mat

Tenker du på muskel-kuer, gigantiske tomater eller ekstra fargesterke epler når du hører om genmodifisering? Vel, denne type "tukling" går ut på at man fjerner gener i råvaren/produktet (for eksempel i soyabønner, planter og dyr) som koder for uønskede egenskaper eller setter inn gener som koder for ønskede egensaper. Det finnes både positive og negative sider ved dette. De som er for genmodifisert mat mener dette vil gi bedre produkter med høyere kvalitet, mer mat, større avlinger, bedre inntjening, tar mer hensyn til miljø og finne nye alternativer til vaksiner og medisiner. 

Men samtidig så er det mange som er kritiske fordi man er usikker på langstidseffkter, krysning mellom ulike arter, overføring av gener til andre dyr, utvikling av antibiotikaresistens slik at bakterier og virus blir motstandsdyktige mot enkelte vaksiner og ikke minst så er det et stort spørsmål om dyrevelferd. 
Norge er tilsluttet EUs godkjenningsordning for denne type mat og per i dag selges det ingen rene genmodifiserte produkter her i landet. Genmodifisert mat må merkes hvis mengden av dette innholdet er mer enn 0,9% av matproduktet. 

Ellers så er det USA, Brasil og Argentina som er de tre landene som står for 80% av verdensproduksjonen av genmodifisert mat. Blant annet er dette produkter som soya, mais og rapsolje. 

 

Tilsetningsstoffer - også kjent under navnet E-stoffer
Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som tilsettes mat uten å gi næring og man bruker dette for å forlenge holdbarhet, endre smak/lukt/konsistens/farge og under denne gruppen finner vi også søtningsmidler som kan brukes som erstatning til sukker. 

Det store spørsmålet er vel: ER DET FARLIG Å SPISE MAT TILSATT E-STOFFER? 
Vel, som sagt så skal alle tilsetningsstoffer som brukes i mat være godkjent av norske myndigheter og det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i et produkt. Tilsetningsstoffene er blant annet fargestoffer, konserveringsmidler, surhetsregulerende midler, fortykningsmidler, smaksforterkere, enzymer og søtstoffer. "Naturlig mat" er blitt en trend i Europa og derfor er det mange som misforstår fordi E-stoffer automatisk har fått et negativt rykte da dette ikke er noe som finnes naturlig i råvaren.

Selvfølgelig vil naturlige råvarer alltid være det beste valget for her vil vil det være mer av næringsstoffer, vitaminer og mineraler, mindre salt, mer smak og så videre, men det er ingen generell grunn til å være redd for E-stoffer. Faktisk så blir mange tilsetningsstoffer laget av naturlige råvarer.

Grunnen til at mange er skeptiske og frykter disse er kanskje fordi det er ukjent. Så klart vil ikke alle tilsetningsstoffer være like positive, men man må vurdere hver enkelt stoff og her i Norge må alle E-stoffene gjennom nøye vurdering og godkjenning før de kan brukes i et produkt. 

Tenk heller litt mer over hvordan du bearbeider maten, hvordan du oppbevarer den, tilbereder den og lignende. Det er nemlig større grunn til å være skeptisk til mikroorganismer som kan utvikle seg til farlige bakterier eller muggsopp som igjen kan føre til matforgiftning eller matinfeksjon fordi maten ikke blir tatt vare på med tanke på temperatur, utsatt for lys og/eller varme, holdbarhet og så videre. Men dette er også relativt sjeldent her i landet og det er som oftest i utlandet man opplever å bli syk på grunn av mat.

 Så er det selvfølgelig opp til hver enkelt hva man tenker om disse to temaene, men nå har dere hvertfall litt informasjon.

Emnet "søtningsstoffer" tar jeg for meg senere i uka. :)

- Silje Bjørnstad - 

 

Min nye "baby"

Se hva jeg har skaffa meg i dag!! En ny MacBook!! :D :D :D

*Den følelsen*..... ;P

 

Så i kveld blir jeg opptatt med å legge inn gamle dokumenter, bilder, nye programmer og diverse og njuuuuuter det.

Forresten, jeg selger min gamle MacBook (fra 2005, hvit) om noen skulle være interessert. Send mail ;) Tenkte å legge ut en annonse på Finn.no, så skal kopiere den her når den er blitt godkjent. 

- Silje Bjørnstad - 

Mandag og allerede snart tirsdag!

Jeezez, tida flyr!

Jeg har nettopp kommet meg inn etter å ha jogget av meg litt frustrasjon. Frustrasjon etter at iPhonen min plutselig hang seg opp i ettermiddag og ikke ville samarbeide. Og gjett om jeg fikk kjenne på hvor avhengig man faktisk har blitt av denne lille klumpen. Hele livet mitt er jo der med mobilbank, mail, telefonnumre, kalender, og ikke minst facebook og nettaviser. (Ja, jeg skammer meg....) Men samtidig så klikka internettet her hjemme i leiligheten så vi snakker to timer med null kommunikasjon med omverdenen. Det føltes ut som to evigheter... Derfor ble det en spontan trikketur bestående av "hyperventilering" ned til sentrum og til nærmeste "Apple Sykehus". Gudskjelov ble den fiksa og nå lever den som normalt igjen, enn så lenge...

Resten av kvelden vil bestå av blant annet analysering av pressemeldinger til en gruppe studenter som nå studerer det samme som jeg har gjort: Bachelorgrad i medier og kommuniksjon på Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg har nemlig blitt spurt om å være "sensor/veileder" til et arbeidskrav angående nettopp sjangeren pressemeldinger - noe man som journalist får masse av daglig på mail. Så da håper jeg kan bidra litt med mine erfaringer og tips når det blant annet gjelder språk, oppsett, bruk av logo og layout (kanskje ikke noe som man tenker over, men faktisk så er visuelle virkemidler ganske så viktig i pressemeldinger for at journalisten/mottakeren skal fatte interesse både når det gjelder bruk av bilder, font og måten man visuelt presenterer teksten på). 

Ellers så driver jeg og leser litt om tilsetningsstoffer (også kjent som E-stoffer), søtningsmidler og genmodifisert mat i forbindelse med studiene. Det er mange myter og meninger om dette, så tenkte å lage en enkel presentasjon av disse tre ulike gruppene i løpet av uka!
Ha en flott mandagskveld!

- Silje Bjørnstad - 

 

 

Pappa ville vært stolt.

Eller ikke.

Er det noe jeg har hørt i alle år gjennom oppveksten så er det følgende "Skal du gjøre noe så skal du gjøre det ordentlig, ikke sånn halveis-og-jeg-gidder-ikke-opplegg". Sitert av min herlige pappa.

Vel, senest i februar da jeg og Eirin flyttet sammen og jeg skulle skru sammen seng fikk jeg jo igjen høre dette. "Du må skru igjen skikkelig - skaff deg verktøy til å skru skruene ordentlig på plass ellers så blir senga ødelagt".

Vel, jeg fiksa meg jo aldri noe skikkelig verktøy og fikk selvfølgelig erfare at denne latskapen skulle betale seg da senga mi en gang i våres bestemte seg plutselig for å "slappe av" litt. "DUNK" så var den nede på gulvet (Og for de som har lyst til å komme med noen artige kommentarer nå så kan jeg opplyse om at det ikke var en levende sjel i senga da det ene sengebeinet bestemte seg for at det trengte pause), men det er fiksa igjen nå da, så pappa - ta det helt med ro. (Og takk til Fredrik for god hjelp......)

ANYWAY - i kveld fikk jeg (selvfølgelig) et av mine berømte energikick og denne gangen var det klesskapet som jeg følte plutselig trengte en nødvendig opprydding. Konklusjonen var klar allerede lenge før jeg var ferdig: Jeg har altfor mange sko og jeg trenger flere kleshengere og større plass. 

Jeg kjøpte faktisk et skohylle ekstra til å ha i gangen til meg og EIrin tidligere denne uka, men den er allerede fylt opp.Og mens jeg ryddet klesskapet dukka det jo pokker opp enda flere sko og støvletter som jeg sikkert har ambisjoner om å bruke en gang.... Det her er bare det som var INNI klesskapet, men jeg vet det står et par eller ti oppå skapet også...


Men ikke minst så fant jeg alle skjerf, votter og lue-vinterting, og jeg begynte jo nesten (NESTEN) å glede meg til kulda for da skal jeg tre lua over ørene samtidig som det ikke finnes noe som heter "bad hairday". I tillegg er jeg jo så himla søt med luer! (Hei selvironi)
Vel, med håp om bedre plass i skapet tenkte jeg at denne oppbevarings-greia kunne tas ut og henges et annet sted. Problemet var bare at det ikke var noe greier i taket og feste den til, så lenge leve kreativiteten.Tape+Spiker i taket = Spennende å se hvor lenge den holder.Har man skruer/spiker og skrutrekker/hammer så har jeg troa på at man kan få hengt opp hva som helst, hvor som helst. 


Ikke er det noen andre enn meg selv som skal se på den greia her heller, så om det ikke er så estetisk pent å se på så skal jeg overleve det. Jeg er mer spent på hvor lenge den faktisk kommer til å henge der. For jeg vil tippe at den mest sannsynlig faller ned en gang i løpet av natta for så å skremme livsskiten ut av meg, men den tid den sorg.

Så kjære pappa, du som er byggingeniør og greier,  dattera di har helt klart skills - bare ikke da det gjelder kombinasjonen tålmodighet og å henge opp/skru sammen ting. Og de derre skoene, det har jeg etter mamma, så det er heller ikke min skyld.

- Silje Bjørnstad -

Benk-moro.

Ingenting er som å løpe ut i sola med masse energi etter noen timer på jobb. 

For det er mange måter man kan trene kroppen på utendørs bare man er kreativ. "Utstyret" står jo der klart - benker, trapper, stubber, tær/grener og så videre. Så for min del ble det i dag 40 minutters jogging på V E L D I G lav intensitet med fokus på riktig løpeteknikk istedet for fokus på fart og tid, samt noen øvelser på denne eldre trebenken: 

med 3x10 dips 

3x10 push-ups.

og 3x10 utfall med ett bein plassert på benken.

(DISSE TRE BILDENE/ILLUSTRASJONENE ER HENTET FRA GOOGLE. Jeg er nemlig skeptisk til å låne bort iPhonen til nysgjerrige forbipasserende for å be de om å ta bilde da jeg står og leker meg ved benken)

 

Jeg ble i hvertfall svett og fornøyd! :D Så ut og nyt naturen og "gratis utendørs treningssenter" i finværet mens du fortsatt har muligheten. 

 Fortsatt god søndag!

- Silje Bjørnstad - 

Lørdag

Helg. Sol. Skolefri. 

Hva skal jeg? Jobbings! Men det funker det også.

I går var jeg forresten å så filmen Kon Tiki. Den kan virkelig anbefales om du ennå ikke har sett den!

Ellers så er alt finfint og jeg er, tro det eller ei, kommer greit i gang med skolearbeid. Og generelt tror jeg det blir en veldig bra høst, samme hvor kaldt og mørkt det skulle bli. Ikke minst er det veldig deilig å gå rundt med tanken om at jeg og ei venninne reiser til Dubai i midten av desember ;)

Me happy!

Nå MÅ jeg løpe til trikken, hente obligatorisk kaffe&muslibrød på Kaffebrenneriet og komme meg på jobb. 

God lørdag! :)

- Silje Bjørnstad - Matbloggtoppen Matprat