hits

september 2013

Q Sjokolademelk vs YT Restitusjonsdrikk Kakao

Les artikkel på Side2 om forskjellen på de to sjokolademelkdrikkene og hva to ernæringsfysiologer mener om næringsinnholdet her:

Hva er forskjellen?

Ikke så mye annet enn prisen

 

Du trenger absolutt ikke å ha dårlig samvittighet hvis du velger en «vanlig» sjokolademelk fremfor en sjokolademelk som blir markedsført med at den er en restitusjonsdrikk.

 

 

 

Jeg er i gang med siste innspurt på jobb og kvelden er viet til møte og trening. 

Ha en god mandag! :)

- Silje Bjørnstad - 


Kinohelg

I går var jeg (og Fredrik for de som ikke skjønte det) på kino og så komedien "We`re the Millers". En komediefilm som faktisk var hakket bedre enn lignende amerikanske "klisje"-komedier, jeg ble i alle fall positivt overrasket og lo høyt flere ganger. 

I dag skal vi på førpremiere på den nye norske storfilmen "Gåten Ragnarok". Filmen har premiere 4.oktober, men noen ganger har de førvisninger på filmene, noe vi altså benytter oss av i dag! :) Neste uke blir det jobbings både her og der for min del og uka starter med Side2-jobb i morgen! :D

Ha en fin kveld videre. 

- Silje Bjørnstad - 

Søndagsjogg på Sognsvann

 

Denne søndagen tok jeg en tur til Sognsvann for å nyte frisk høstluft og grusvei under føttene. Jeg var visst ikke alene om den tanken for her var det MANGE biler på parkeringsplassen og MANGE mennesker som tuslet rundt. I tillegg var det flere ulike arrangementer her i dag, som for eksempel "fiskekonkurranse" og felles grilling, så det ble omtrent som å løpe en hinderløype med både barnevogner, løse hunder og diverse mennesker som virkelig hadde skrudd på søndagsfarten som veisperringer.

Likevel ble det tre runder og cirka 10 km på denne kroppen, så man får vel være fornøyd med det.

 

 

Ha en herlig søndag! :)

- Silje Bjørnstad - 

"Prosjekt Perfekt"

Jeg ser egentlig veldig lite på TV og følger ikke med på noe spesielt program for tiden, men denne uka fikk jeg øynene opp for en helt fantastisk underholdningsserie som også har et veldig viktig budskap.

Programmet "Prosjekt Perfekt" viste sin første episode på onsdag (NRK3) og serien er på totalt 8 episoder hvor programleder Ida Fladen tester ut alle ulike råd og tips om kosthold, trening, skjønnhet etc som vi hele tiden bombaderes med fra mediene, deriblant aviser og ukeblader samt forumer og sosiale medier - rett og slett for å få "det perfekte liv". I løpet av tre måneder forsøker Ida seg på blant annet juicekur, tarmskylling, crossfit, supermat, råd for å forbedre det mentale i håp om å føle seg lykkeligere, hygiene, ryddighet og så videre. 

Hjemme i leiligheten sin har hun tapetsert en vegg med utklipp fra flere ulike artikler og forsider med råd om hvordan man kan få det bedre. 

(copyright: P3/NRK)

 

"Folk rundt oss og journalistene er overivrige i å komme med tips om hvordan man blir kvitt alle plager, og hvordan livet vårt skal bli perfekt. Prøv å åpne en avis, uten å finne et eneste livsstilsråd. Det går ikke. Jeg har lest uendelig mange artikler den siste tiden, for å prøve å finne noe som gjør hverdagen min bedre. Problemet er bare at det er så mye å velge i, at det går helt i stå. Det er helt sikkert mye av dette som fungerer, men hva skal jeg teste? Dette grublet meg masse på, helt til fant ut at den eneste løsningen var å teste alt.

Sånn ble «prosjekt perfekt» til, og nå skal jeg i gang med testing av livsstilsråd, for å se om jeg kan finne det perfekte liv."

 

 

Les mer om programlederen og hennes tanker til "Prosjekt Perfekt" her. 

Serien i seg selv er ganske så underholdende der programlederen virkelig byr på seg selv med god humor og selvironi samtidig som hun også tar opp noe veldig viktig som mange helt sikkert kan føle seg igjen i: nemlig hvordan mediene mener du bør leve for å ha "det perfekte liv". Istedet for å faktisk være stolt over og glad for det man har er det så altfor mange som hele tiden streber etter å "noe bedre"  uten å tenke over hva man allerede har oppnådd og ikke minst de kvalitetene DU har som person som er med på å gjøre deg unik. 

"Prosjekt Perfekt" er (ironisk nok) "perfekt" TV-underholdning  med mye bra kvalitativt innhold som får folk til å bli mer kritiske til alt man må forholde seg til dagens samfunn og det konstante presset om "å være perfekt på alle mulige områder".

WATCH IT! :D

- Silje Bjørnstad - 

Lindex - Stockholm

Stockholm

Det siste døgnet har mildt sagt inneholdt mye variert, spennende og morsomme opplevelser. 

I forbindelse med Lindex og deres lansering av ny kolleksjon hvor de har samarbeidet med designeren Matthew Williamson har jeg og en Side2-kollega vært i Stockholm.

LES SAK HER

I går var vi blant annet på lanserings-event (med minikonsert med den svenske artisten Loreen) og Side2 hadde et eget intervju med designer Matthew Williamson, og jammen ble ikke den britiske designeren og hans assistent med "det norske Lindex-teamet og norsk presse" med på en bedre middag senere på kvelden. Kathrine Sørland, som arbeider som "Lindex-ambassadør og moterådgiver i kjeden", var også på plass. En veldig hyggelig kveld med flott Lindex-event, god mat og flotte mennesker. 

Kathrine Sørland og Matthew Williamson imponerte med danseoppvisning på restauranten ;)

Desserten bestod av ostekake med bringebærcoulis og gikk ned på høykant for min del. 

Ellers så stilte min kollega opp som "privat hair-and-makeup-artist" for meg i går, og jeg skulle gjerne ansatt henne på heltid. 

Eget hotellrom og hotellfrokost er alltid ganske så digg :D

Frokost del 1

Rester etter frokost del 2 :D

Det var noen bilder og ord fra de siste 24 timene på denne kanten.

Ha en god helg!

- Silje Bjørnstad - 

Onsdag

Egentlig synes jeg det er ISKALDT ute om dagen (allerede liksom, vi er bare i september....), men på kvelden har jeg ingenting imot å være ute i høstkulda. Det er faktisk ganske så perfekte forhold for kveldsjoggeturer for tiden 

 

Dagens middag ble en skikkelig klassiker:

Spagetti (med squashstrimler) og karbonadedeig med tomatsaus.

Endelig fikk jeg brukt dette fancy redskapet jeg kjøpte i Italia tidligere i år også:

Genialt å ha når man ikke aner hvor mye spagetti man skal beregne per porsjon. 

Ellers så blir det en tidlig kveld for min del for i morgen tidlig skal jeg til Gardermoen og deretter fly til Stockholm der jeg blir til fredag. :) Turen er jobbrelatert, mer om det når jeg er tilbake!

Ha en fin kveld :)

- Silje Bjørnstad - 

På Instagram: Advarer mot sterke bilder

Her er mine Instagram-shots fra den siste uka og ja, noen bilder er mer "dramatiske" enn andre.... ;p

1) I helga var jeg hjemme, og første gangen jeg åpnet døra til kjølerommet fant jeg denne dinglende tiuren.

2) Dagen etter skal jeg inn i kjølerommet igjen, og da hadde den dinglende tiuren fått selskap av tre dinglende ryper:
3) Ute på tur i skogen 

4) Energikick på kvelden = leking i dørkarmen med enarms-chins med strikk

5) En fantastisk god kyllinglunsj-tallerken på Matstreif.

6) Trening med markløft og knebøy

7) Vegatarisk tapasaften med 3 venninner.

8) På tur til Toten arrangert av Opplysningskontoret for frukt og grønt

9) Endelig har jeg begynt å få kontakt med kroppen og blant annet fått teken på å holde opp spennet i benkpress.

10) Jeg har fått totalt dilla på gresk yoghurt - særlig de fra Synnøve Finden

11) Vennekveld <3

12) Ny Skyr med Fersken&Bringebær - absolutt NAM! 

 

Ønsker alle en finfin tirsdag! :)

- Silje Bjørnstad

Enkeltmannsforetaket: Silje Bjørnstad Ernæringsfysiolog

Hjemmekontor  ♥ 

I vår opprettet jeg mitt eget enkeltmannsforetak slik at jeg kan drive som selvstendig næringsdrivende ved å ta på meg ulike oppdrag innen konsulentvirksomhet som både ernæringsfysiolog og journalist. 

I den forbindelse har jeg fått mange varierende oppgaver som blant annet skriving av artikler, foredragsholder, og selvfølgelig da kostveiledning (under dette temaet finner man mye, men ukesmenyer, kostholdsanalyse, ned-i-vekt hos ulike grupper (barn, overvektige, ammede etc), redusert fettprosent og kosthold ved hodepine, stress og autoimmune sykdommer er noe av det som det oftest har blitt spurt om). 

Som ernæringsfysiolog har jeg både hjemmekontor og tilbud av hjemmevisitt, samt at jeg også er tilgjengelig på et kompetansesenter her i Oslo som spesialiserer seg på å behandle hodepineplager, muskel- og skjelettplager, nakke- og rygglidelser, idrettsskader med mer. Her arbeider man i team med flere ulike behandlere (blant annet lege, kiropraktor, sykepleier, fysioterapeut) og jeg stiller opp der det er relevant med kost- og ernæringsveiledning (send meg en mail hvis du ble nysgjerrig på dette eller ønsker flere detaljer om kompetansesenteret).

 

Det er mange som kommer bort til meg og lurer på hva en ernæringsfysiolog egentlig gjør. Så her er litt mer informasjon om hvordan jeg arbeider som ernæringsfysiolog:

KONSULTASJON:

Første time (45-60 min):
Du forteller om deg selv og din historie. Vi gjør en grundig anamnese av ditt kosthold. Veiledning deretter blir tilrettelagt deg og dine behov.

Oppfølgingstime (30 min):
Vi ser sammen på hvordan veiledningen fra forrige gang har fungert. Ernæringsfysiolog og klient planlegger sammen videre mål og behandling.

Mailkonsultasjon:
Gjennom konsultasjon på mail beskriver du hva du ønsker hjelp og veiledning om. Deretter tar jeg kontakt med deg slik at jeg kan få den informasjonen som trengs slik at jeg kan hjelpe deg på best mulig måte. Du får tilsendt alt av veiledning, råd, tips, og eventuelle kostplaner på mail.

 

Kostholdsanalyse:
Ønsker du en grundig analyse av ditt kosthold? Gjennom en firedagers kostregistrering (3 ukedager + 1 helgedag) kan jeg gi deg informasjon om ditt kosthold i forhold til inntak av fett, karbohydrater, proteiner, vitaminer og mineraler.

 

Ernæringsspørsmål:
Har du et konkret spørsmål eller ønsker utfyllende informasjon angående kosthold og ernæring? Dette kan for eksempel være råd ved jernmangelanemi, matvareallergi/intoleranse, kostholdstips ved graviditet, diabetes type 2 og lignende. Send meg en mail og du vil få svar på det du lurer på uten å måtte gå gjennom en hel veiledningstime.

 

Oppsatt ukesmeny:
Her får du en ukesmeny tilpasset deg og dine næringsstoffbehov. Dette inkluderer oversikt over forslag til hva man kan spise i løpet av en uke. En ukesplan kan være et godt verktøy hvis man ønsker en sunnere livsstil, gå opp/ned i vekt, redusere fettprosent, øke muskelmasse etc.

  

Og jeg vet jeg har nevnt det før, men jeg gjentar gjerne meg selv -
Her er bare noe av det en ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med

* Kosthold ved ulike allergier og matintoleranse

* Kosthold til gravide og ammede

* Kostholdsforedrag

* Næringsinnhold i mat

* Næringsbergening i måltider/oppskrifter/matvarer

* Kosthold til barn og unge

* Kostold til eldre (både hjemmebeboere og pasienter på sykehjem/eldrehjem)

* Kosthold til kreftpasienter

* Kosthold ved livstilssykdommer: Diabetes type 2, overvekt og fedme, hjerte-og-karsykdom, hypertensjon

* Kosthold og kantinemeny på jobben

* Vegetarianere

* Trenddietter

* Ned/opp i vekt

* Tips til sunne mellommåltider

* Sunnere livsstil

 Etc etc etc etc etc ;)

 

I tillegg er det en del papirarbeid og journalføring som må til når man arbeider som helsepersonell samt har eget foretak. Derfor blir det også noen timer på laptopen med innføringer og tallrapporter, men dette er jo bare stas og veldig lærerikt. I morgen skal jeg faktisk på gratis kurs for nye næringsdrivende arrangert av Skatteetaten Øst. Det er jo bare helt fantastisk bra at man har sånne gratistilbud - les mer her. 

Det er liten tvil om at det er en veldig givende og variert arbeidsdag for denne frøkna i alle fall! 

Og som alltid, bare spør om du sitter inne med noen spørsmål. 

- Silje Bjørnstad - 

Oslo Maraton

Denne helga ble det arrangert Oslo Maraton med rekordmange påmeldte. Jeg var ikke en av de sprekingene som stod på startstreken, men en av dem som gjorde nettopp det var denne mannen her: 

Copyright: Privat / Kristian Karlsen

Kristian er en som jeg tilfeldigvis begynte å spille Wordfeud med (jeg har dilla) for over 1,5 år siden (!!!) og denne daværende ukjente mannen har i løpet av denne tiden fått en god del verbale energiutbrudd fra en overentusiastisk treningsglad 25-åring på wordfeud-chatten. Ifølge Kristian førte min treningsglede og utstråling til at han selv begynte å kjenne på den gode følelsen og endorfinrusen trening bidrar med (og jeg fikk til og med tilsendt blomster hjem på døra!).

LER MER I DETTE TIDLIGERE BLOGGINNLEGGET: Utrolig, men sant

Kristian investerte i både joggesko og treningsklær og begynte å jogge. Han sa selv at han A L D R I hadde trent, men i fjor fullførte han sitt første halvmaraton (21 km) knappe 6 måneder etter at han begynte å trene. I år fullførte han sitt andre halvmaraton på rad, til og med i forkjøla tilstand.

DET ER SÅ UTROLIG KULT OG HELT SINNSYKT BRA JOBBA!  Så jeg vil bare si GRATULERER så masse til Kristian med nok et bra gjennomført halvmaratonløp. 

Så hvis du har et mål du lurer på om du klarer så er svaret JA. Alt er mulig bare man vil det nok og jobber for det. 

Det er en deilig tanke en mandagsmorgen det! 

- Silje Bjørnstad -
Lesesøndag

Jeg er hjemme på Finnskogen en liten snartur og har vært her en natt, men drar tilbake igjen til Oslo i kveld. 

Mens jeg er her nyter jeg skogsturer, hundekos og avslapping på sofaen med diverse ukeblader. Det skal sies at jeg liker best å lese litt mer "ordentlige" bøker (med mer kvalitativt innhold) relatert til kosthold og ernæring, men av og til er det greit med litt "lettere" oppsett av informasjon;)

Det er liten tvil om at det er MYE i mediene som er lite nyansert og som man må være kritisk til, men noen artikler er bedre og mer holdbare enn andre. 

Så her er noe av det jeg har kommet over i løpet av formiddagen som jeg kan si meg enig i:

Nå er det hjemmekontor med besvarelse på mail og planlegging av neste uke som står for tur før det blir kinamat senere før jeg tar turen tilbake til hovedstaden senere i kveld.

Til uka skal jeg blant annet ta en jobbrelatert tur til Stockholm. :)

Ha en herlig søndag! :)

- Silje Bjørnstad - 

Krydret kyllingfilet med ovnsbakte rotgrønnsaker

Lettvinn hverdagsmiddag:

Ulike rotgrønnsaker (gulrot, kålrot, reddik og jordskokk) sammen med rødløk ble lagt i en ildfast smør sammen med noen smørklatter.

Hele formen settes inn i ovnen mens du steker en kyllingfilet som du krydrer med paprikakrydder og vips så er middagen klar! :)

Så enkelt, så godt og så sunt! :)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Mathjelpen for foreldre

I dag fikk jeg denne i posten:

"Mathjelpen for foreldre - hjelp barna å spise sunt døgnet rundt"

Mathjelpen for foreldre er et samarbeid mellom Kagge Forlag (utgiver av boken) og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Boken gis gratis til foreldrene til årets 1. klassinger, samt at ett eksemplar gis til skolens helsesøster.

 

I år er det matskribent, hobbykokk og småbarnsfar Christopher Sjuve som står for oppskriftene. Forordet er skrevet av ernæringsprofessor Rune Blomhoff og utgiver er Kagge Forlag.

 

Kokeboken skal være til nytte og inspirasjon for foreldre og barn i en travel hverdag. Det er lagt stor vekt på at oppskriftene skal være sunne, enkle og næringsrike. Boken er delt opp slik at den tar for seg alle dagens måltider. Flere av oppskriftene er lagt ut på frukt.no

 

Jeg var så heldig å få tilsendt boka i fjor også: Les mer i dette innlegget.

 

I løpet av neste uke skal jeg sette meg ned med den nye utgaven så da vil det bli mer detaljer, informasjon og ikke minst inspirasjon fra denne nye utgaven som jeg selvfølgelig skal dele her. :)

 

Nå tar jeg helg med venninnebesøk og hjemmelaget pizza. 

 

Nyt fredagskvelden!

 

- Silje Bjørnstad - 

 

Artikkel på klikk.no/kvinneguiden: råd mot kvalme og oppkast

Sammen med flere andre gir jeg råd hvis du er plaget av kvalme og oppkast:

 

Les artikkelen som er publisert på kvinneguiden.no her:

Råd mot kvalme 

Ofte er det sånn at ikke alle sitater og meninger blir med i slike artikler, så derfor fyller jeg på med mer informasjon her (som forøvrig er mye av det samme som de andre nevner i samme sak), men her er flere tips fra min side angående slike plager: 

Drikk rikelig, dehydrering gjør kvalmen verre og hvis man i tillegg sliter med oppkast har man et enda større væske- og salttap som skal erstattes. 

Drikk noe kaldt, noen tips kan for eksempel være vann med isbit og sitron, svak saft, eplemost, farris eller sportsdrikker. Noen synes også det hjelper med Coca Cola eller Pepsi Max, mens andre igjen føler at kullsyreholdige, søte drikker forverrer plagene. Noter gjerne ned hva slags mat og drikke som gjør deg bedre eller verre, slik at du er klar over dette til eventuelt neste gang du føler deg dårlig. 
- Unngå varm mat og drikke, mat som lukter mye kan forverre kvalmen og generelt bør man også unngå fettrik mat, sterkt krydret eller svært søt mat, og ukjente matretter som kan være mer krevende for fordøyelsen. 
- Andre tips vil være å spise lite eller ofte. Pass på å drikke og spise langsomt når du først får i deg noe. Da er det større sjanse for at det ikke kommer opp igjen. 
- Når man er kvalm anbefales lettfordøyelig, tørr og kald mat som for eksempel kjeks, knekkebrød og ristet brød. Mange synes også det hjelper med saltet mat som for eksempel Ritz-kjeks, saltstenger og spekemat. Andre matvarer som man kan prøve er kylling, ris og pasta. 

Tja, det var vel flotte råd like før helga. Haha! Men kjekt å vite i alle fall! :)

GOD HELG!

- Silje Bjørnstad - 

Travel torsdag og sen middag

Tjohei!

Den siste tiden har mildt sagt vært preget av så mye utrolig forskjellig og det har vært noen veldig innholdsrike uker. Med andre ord så er det mye som skjer for tiden og det er utelukkende positive aktiviteter og prosjekter! :D Mer detaljer rundt dette en annen gang ;)

I dag gikk jeg ut døra klokka ni og var hjemme igjen rundt åtte. Etter mye kontorarbeid og to møter hadde jeg så mye energi i kroppen at jeg så klart måtte ut å løpe litt nå på kvelden, men da jeg kom ned til Akerselva viste det seg at det var "ELVELANGS" noe som innebærer ulike stands med lysshow, salg av boller/kakao/kaffe, musikk, bildeutstillinger etc. Og dette var ikke første gangen jeg har tanken om å bare nyte følelsen av å løpe alene på tomme grusstier med musikk i ørene en deilig høstkveld, men at det bare var å glemme, det samme skjedde nettopp i fjor. Da hadde jeg ikke anelse om at turveiene langs elva var STAPPET med mennesker og tenkte at "det er jo bare å jogge forbi dem". Eh, feil! Her går man omtrent i kø oppover veiene, så denne gangen snudde jeg tvert og tok noen bakkeintervaller et helt annet sted istedet - noe jeg virkelig har et "hat-elsk-forhold" til.

Men jeg ble da god og svett nok av det uansett i alle fall.....

Det blir sen middag i dag også, men gjett om jeg er klar til å nyte denne herlige kombinasjonen:

Ovnsbakt laksefilet med blomkålmos, smørstekt sopp og løk, og brokkoli.

NAM!

- Silje Bjørnstad - 

Vegetartaco med soyaprotein-kryddermiks

 

I dag har jeg hatt en helt fantastisk kveld med herlig tacomiddag sammen med noen av de beste vennene i verden. Jeg har ledd så jeg har vondt i magen :D

Man tilbake til middagen, vi hadde taco, både vegetar og med kyllingkjøttdeig. Jeg droppet kjøttet denne kvelden og gikk for vegetarvarianten med følgende kryddermiks:

Næringsinnhold per 100 gram:
39 gram protein 
22 gram karbohydrat
3 gram fett 

Denne krydderposen blandes sammen med 1 boks hermetiske tomater og litt vann og vips, så har man erstatning for kjøttfyllet i tacoskjellet! Jeg synes i alle fall at den var kjempegod!

Absolutt verdt å teste ut fordi som ønsker å kutte ned på kjøttinntaket eller rett og slett bare vil ha litt variasjon i tacomiddagene sine. 

Namnamnamnam! :D 

 

- Silje Bjørnstad - 

Film: terping på teknikk

video:benkteknikk

Treningsprogrammet mitt for tiden består hovedsaklig av 3 dager med styrketrening i uka med fokus på markløft, knebøy og benkpress, og de første ukene av programmet har vært preget av lette vekter og mange repetisjoner for å sikre seg et godt grunnlag med riktig utførelse og teknikk på øvelsene. I dag merket jeg veldig godt at nettopp det med fokus på korrekt teknikk og å få kontakt med kroppen begynner å sitte på plass - spesielt i øvelsen benkpress. I cirka ett år nå har jeg lagt meg ned på den benken, spent alle muskler og forsøkt å holde oppe spennet mens man løfter. Men det er ikke før nå at jeg faktisk holder oppe spennet, har kontroll på stanga under hele bevegelsen og at jeg faktisk kjenner og forstår hvordan hele kroppen arbeider. Så selv om vektene fortsatt ikke er tunge (det kommer senere i programmet...) så er det utrolig deilig å kjenne at ting begynner å sitte bedre. Det er selvfølgelig alltid noe som kan justeres og bli bedre, men det er viktig å fokusere på de små fremskrittene også! :)

Også et obligatorisk knebøybilde :)

Her merker jeg også en ganske stor forbedring, både teknikk- og styrkemessig. I dag ble det blant annet 8repx5sett på 45 kilo og det kjentes veldig greit ut med både "godkjent dybde" og god stabilitet. Knærne peker utover istedet for innover (begynner de å falle innover så bør man ta av noen kilo :p ) og dette har krevd både tålmodighet og mye lettvekt-trening, men det er så deilig å kjenne at de vektene man S L E I T med for bare noen måneder siden, nå kjennes ut som oppvarming. 

Tålmodighet er viktig, men bare man setter seg delmål og jobber hardt nok for det så vil ting løsne etter hvert.  Dette gjelder selvfølgelig ikke bare trening, men også på andre områder her i livet. Jeg er "irriterende positiv", men samtidig realistisk, så husk at selv om man ikke tar "ny pers" eller "får ukens vin" hver eneste uke så betyr ikke det at ting ikke går fremover.

Ha en herlig høstonsdag.

- Silje Bjørnstad - 

Tur til Toten med frukt.no

For noen uker tilbake fikk jeg hyggelig forespørsel fra Opplysningskontoret for frukt og grønt om jeg ville være med på "pressetur til Toten" for å se på reddik- og kålrotproduksjon, så i dag har jeg blant annet vært på reddikjorder og kålrotjorder, samt hatt en deilig lunsj på fantastisk vakre Dyste Gård og ikke minst truffet mange, nye og hyggelige mennesker.

Med andre ord, det har vært en veldig herlig dag med masse påfyll av inspirasjon og informasjon, da med hovedvekt på rotgrønnsaker. ;)

Etter cirka to timer i buss var vi fremme ved første stopp som var et reddikjorde:

Ganske herlig å kunne gå å bare "dra opp" sine egne grønnsaker sånn rett fra jorda. 

Så ble det en tur til en kålrotåker:

 Selv om det var en pressetur var jeg i dag faktisk med som "blogger", og ikke journalist. ;p

Ser dere kålrotene som henger så fint på rad og rekke oppover båndet der? :D

Vi fikk også en helt fantastisk herlig lunsj bestående av bakte reddiker, kålrotstappe (som forøvrig er den beste jeg har smakt), coleslaw, foccaciabrød (som også visstnok inneholdt kålrot!), surdeigsbrød og skinke. 

Dessert:

Eplekake, kringle og en slags "havregryn-kakebar" (eller noe sånn). :D Det var i alle fall utrolig godt! :)

Jeg møtte også på denne sjarmklumpen:

"Bussmat":

Herlige, søte plommer, epler og bananer. 

Jeg fikk også med meg et par hefter om rotgrønnsaker:

Begge heftene inneholder flere fristende oppskrifter som jeg definitivt må teste ut i løpet av høsten og vinteren. 

Vi fikk selvfølgelig med oss kålrot og reddik hjem så allerede i løpet uka håper jeg at jeg får tid til å teste ut noen nye og spennende retter med disse herlige råvarene. 

Mer informasjon, oppskrifter og ikke minst INSPIRASJON finner du blant annet her på frukt.no sine hjemmesider. 

Nå er det høst og det bugner av deilige, flotte rotgrønnsaker i butikkene. Disse kan brukes til ALT - bak dem i ovnen, stek dem, ha dem i supper, riv dem, lag pureer, grønnsakschips og så videre. Varier mellom søt kålrot, jordskokk, pastinakk, neper, sellerirot, pepperrot, ulike beter, gulrot og reddiker. Kalorifattig, men rik på gode næringsstoffer som vitaminer og mineraler. 

- Silje Bjørnstad - 

En slags biffsalat

Dagens  h e r l i g e  middag:

Salat bestående av følgende:

150 gram ytrefilet av storfe
1/3 rød paprika
3 champignoner
1/3 rødløk
3-4 ss mais
3-4 ss biter ananas
1/4 agurk 

Biffen ble delt opp i biter og stekt i smør sammen med rødløk og champignon før alle ingrediensene ble blandet sammen. 

Så godt og så enkelt! :D

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Film: Markløft og chinsmoro i dørkarmen

video:mark65x7x5

Det ble en lang og deilig treningsøkt i går med blant annet 7repx5settx65kg i markløft. Ganske gøy å tenke på at for cirka 13 måneder siden så skulle jeg for aller første gang sjekke 1 repetisjon maksløft i samme øvelse og da var det nettopp 65 kg jeg klarte å dra opp... Alle må jo starte et sted og noe har skjedd i løpet av det siste året da for å si det sånn.

Senere på kvelden fikk jeg et av mine berømmelige energikick, noe som endte med litt dingling (eller egentlig en ganske god del dingling faktisk) i dørkarmen:

video:vingleguri

Av en eller annen grunn ble det til at jeg lekte meg med en-arms-chins med strikk sånn for å få litt forandring. LITT ukontrollerte bevegelser og den strikken hjelper MYE, men igjen, det er en start!:) Fredrik foreslo at jeg skulle ha som mål om å klare 10 stk på denne måten og ta det derfra, så da får jeg vel bare fortsette denne dinglevingle-kveldshobbyen i månedene som kommer. 

Forresten, etter at jeg har tatt noen nye pers i benkpress, markløft og knebøy tenkte jeg å få hovedfokuset tilbake på chins- og pullupstreningen igjen. 10 chins er jo i boks, mens persen på 9 pullups SKAL bli tosifra en gang i fremtiden. Men det er ikke DET treningsprogrammet mitt fokuserer på nå så dermed må jeg bare vente noen uker til før det blir hovedmålet.

Ellers så er denne uka for min del stappet med masse forskjellige aktiviteter og møter her og der, GØY! Flere detaljer om det senere. 

Uansett, ha en fantastisk herlig og energirik mandag!

- Silje Bjørnstad - 

Hjemmelaget vegetarisk tapas

Lørdagskvelden ble tilbrakt sammen med tre flotte venninner der vegetarisk tapas stod på menyen. DET VAR SÅ UTROLIG DIGG!! :D

Hjemmelagde maiskaker, oliven, salat, ost og kjeks, stekte potetterninger, hjemmelagde vegetariske tapasboller av linser, hjemmelaget tomatsaus, aioli og brød gjorde at jeg ble ganske så god og mett og vel så det. 

Og enda mettere ble jeg av desserten, men dette er kanskje en av de beste boks-isene jeg har smakt:

"Sorbe av kokos". Den kan ikke beskrives, den MÅ oppleves. 

Også noen skiver vannmelon som snacks.

Et slikt lørdagsmåltid kan anbefales! ;)

To av oppskriftene finner du her:

MAISKAKER

LINSEBOLLER

- Silje Bjørnstad - 

Klar for treningstrØkk

På fredag og lørdag har det vært "Matstreif" her i Oslo og i går var jeg selv innom det gigantiske matmarkedet nede på Rådhusplassen her i hovedstaden.

Jeg er sikker på at matfestivalen i år var enda større enn det den har vært de siste årene og det er så utrolig mye godt og fristende i alle de ulike bodene.

Smoothies, økologiske grønnsaker, ulike burgere stekt på kullgrill, sveler, lapper, natronkaker, kjeks, sjokolade, honning, syltetøy, chutney, oster, knekkebrød, brød, lemonade, juice, saft, bær, fisk og vilt er bare noe av det man finner her.  Maten er bare så utrolig rik på smak og man kjenner at dette er ekte råvarer av høy kvalitet.

Kyllingtallerken fra Stange Kylling: uten tvil den beste kyllingen jeg har smakt. :D

Gårsdagens første middag ble altså inntatt på "Matstreif", mens jeg senere på kvelden nøt et helt fantastisk godt vegetarisk hjemmelaget tapasmåltid og is til dessert sammen med noen venninner. Bilder av dette herlige måltidet kommer senere.

Det ble i alle fall en ganske OK restitusjonslørdag med treningsfri og mye god mat så da satser jeg på en god og lang treningsøkt nå:

Ha en god søndag!:)

- Silje Bjørnstad - 

Gresk yoghurt

Denne høsten har både Tine og Synnøve Finden lansert nye yoghurttyper i form av "gresk yoghurt". 

Jeg har smakt på varianter fra begge og ble veldig positivt overrasket!

Selv har jeg aldri hatt noen stor cravings for yoghurt, men flere av de greske yoghurtene er jo utrolig gode!

I tillegg inneholder de mindre sukker og mer proteiner sammenlignet med vanlige yoghurter.

Det skal sies at jeg ikke ble noen stor fan av "naturell gresk yoghurt" fra verken Synnøve Finden eller Tine, men disse her var helt herlige:

Go`Morgen gresk type Fersken, Go`Morgen gresk type Skogsbær, Synnøve Finden Gresk yoghurt jordbær (MIN FAVORITT), Synnøve Finden Honning og pekannøtter.

Det finnes også noen andre "gresk yoghurt"-varianter de ulike yoghurtseriene, men de har jeg ikke smakt på ennå.

Les mer om gresk yoghurt fra Synnøve Finden her.

Og ler mer om gresk yoghurt fra Tine her. 

Uansett, gresk yoghurt er absolutt et godkjent mellommåltid og tilsett gjerne noen noen ekstra biter av fersk frukt oppi også.

Jeg opplever i alle fall dette som et ganske greit påfyll-alternativ som smaker godt og som man blir mett av! :)

- Silje Bjørnstad - 

 

Kalkunsalat

Hvem står og steker kalkun klokka tolv på en torsdag liksom:

Skyldig. 

Men kalkun er så utrolig godt og saftig, samtidig kan det brukes i så mange ulike retter. 

I dag ble det kalkunsalat bestående av kinakål, bladsalat, rød paprika, ananas, agurk, vårløk og revet ost.

Også tar jeg med meg noen av restene på jobb i form av kalkunwraps:

Sennep, rester av kalkun og salat smelt sammen i en lompe og pakket sammen i aluminiumsfolie er en ganske så OK "middagslunsj" senere i dag! :)

Nam!:D

- Silje Bjørnstad - 

Work it!

Selv om det er ganske så hektiske uker for tiden så er det så utrolig viktig for meg at jeg fortsatt får tatt noen treningsøkter, noe som går veldig fint. Det handler jo rett og slett om å prioritere tiden til det man selv merker gir energi og overskudd. Så i dag begynte jeg dagen med 1,5 time styrketrening inkludert 8repx5sett med knebøy. Og som jeg koooooste meg. :):):)

Dagens lunsj/tidlig middag: Speltlompepizza.

Jada, jeg vet det dukker opp bilder av disse ganske så hyppig, men det er så godt! Samtidig er det en genial måte på å bruke opp eventuelle rester samtidig som man får i seg så mange ulike matvarer. Denne gangen var speltlompene fylt opp med rester av gårsdagens karbonadedeig med tomatsaus, ananas, mais, paprika og ost. 

Også sper jeg på med "supergrønnsaken" brokkoli:

"Huh, kokte grønnsaker til pizza?" spør kanskje du.

"Ja, hvorfor ikke? Tilbehøret kan være med på løfte måltidet du spiser til å bli enda mer næringsrikt og sunt, så jeg ser ingen grunn til å la være". ;)

 

Ha en god onsdag!:)

(Forresten, senere i dag blir det publisert en artikkel på Side2/Nettavisen der jeg og mine kollegaer har testet ut noen av høstens produktnyheter fra butikkene. Jeg legger ut link:) )

- Silje Bjørnstad -  

I n S t A g R a M

Her er siste Instagram-shots fra denne kanten:

1) "Mornings squat wakes me up!" :)

2) Ny Nutrilettbar med blåbær og stevia... Har ikke smakt den, men er skeptisk.. :p

3) Jeg blir aldri lei lompepizza! (Og best er det når pizzaen består av sånn cirka 95 prosent pizzafyll og 5 prosent bunn. ;D )

4) Test av yoghurtprodukter på Side2. Les sak her. 

5) Nidar sendte vareprøver på sine nye produkter for høsten. Yummy!

6) Verdens beste kjæreste og samboer fylte år forrige uke. :)

7) Jeg satte i gang smakstest av nye produkter på jobb - artikkel og resultat blir publisert på Side2.no og Nettavisen.no i morgen.

8) Samling av de beste hundebildene på mobilen. 


9) Lakselørdag! Ovnsbakt lakt i fløtesaus, gulrot, rødløk og purreløk. 

10) Hjemmelaget proteinbarer. 

11) Den søte hundetassen Hugo som jeg passet nå på søndag

12) "Ok" - Hugo kom å la seg mellom beina mine og slokna. Haha!

Følg meg på Instagram her. 

- Silje Bjørnstad - 

Hjemmelaget proteingodis

Sjokoladeproteinbar:

1 scoop sjokoladeprotein (Jeg bruker MyoProtein Mocca)
Ca 10 gram kokosmel
En skvett lettmelk
Evnt søtningsmiddel

Bland det tørre sammen og tilsett litt og litt melk for å få en deigkonsistens slik at alle ingrediensene henger sammen. Form barer og sett i fryseren i cirka 30-45 minutter.

Ta de ut av fryseren og topp med proteinrikt sjokoladekrem (lages av litt melk og sjokoladeprotein og eventuelt litt kakao).

 

Rosa proteinkuler (samme oppskrift bare byttet ut med proteinpulver med jordbærsmak)
1 scoop jordbærprotein (Jeg bruker MyoProtein Jordbær)
Ca 10 gram kokosmel
En skvett lettmelk
 

Bland det tørre sammen og tilsett litt og litt melk for å få en deigkonsistens slik at alle ingrediensene henger sammen. Form kuler (jeg fikk 4 stk med denne oppskriften) og spis med en gang eller oppbevar de i kjøleskapet.

Omnomnomnom! :D

 Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Hundepasser og proteingodis

Denne søndagen har jeg vært hundepasser for en liten staffordshire bull terrier :D

Og denne firbeinte krabaten har MYE energi!

En av turene våre gikk opp til Grefsenkollen:

Også har vi lekt med ball både innen- og utendørs, og ikke bare en gang... ;)

Når "villdyret" endelig slokna lagde jeg meg søndagsgodis i form av proteinrikt snop:

Sjokoladeproteinbar...

...og proteinrike jordbærkuler.

YUMMY! :D

Det er verdens enkleste oppskrift også, den kommer i morgen! :)

- Silje Bjørnstad - 

Film: Intervju om studenter og kosthold og 10 basisvarer du bør ha hjemme hos deg selv.

GOD SØNDAG!

Tidligere i uka ble det publisert en videoartikkel på Studenttorget.no der jeg og ei til svarer på spørsmål om studenter, kosthold og trening:

Trening og kosthold for studenter: Ekspertenes rådOg neida, jeg slakter ikke ferdigpizzaen ;)

I videoklippet nevner jeg noen basisvarer som er kjekt å ha hjemme slik at det blir lettere å få til sunn og god mat i hverdagen.

Noen basisvarer blir nevnt, men her er en mer komplett liste: 

1) Havregryn 
Ypperlig som frokost og passer godt som en ingrediens i for eksempel vaffel- og pannekakerøre, pizzadeig, grovbakst og så videre. Havregryn inneholder masse gode og viktige næringsstoffer som kan bidra til at maten du spiser blir litt sunnere.  

2) Egg
En god proteinkilde som kan brukes alene eller i andre retter. Egg inneholder mange viktige vitaminer, med unntak av vitamin C. Perfekt studentmat siden egg har god holdbarhet og gir variasjon i matlagingen. 

3) Frukt og grønnsaker
Varier av ulike typer. Grønnsaker som for eksempel gulrot, løk, hvitløk holder seg lenge i kjøleskapet og gir god smak til middagsrettene dine. Frosne grønnsaks- og wokposer er også lettvint å ha i fryseren!

4) Belgfrukter på boks
Man skal ikke undervurdere hermetikkboksene. Kikerter, linser og bønner er gode vegetariske proteinkilder som også er stappet med andre viktige næringsstoffer. Også er det billig! :) 

5) Hermetiske tomater
En annen flott variant fra hermetikkhylla er hermetiske tomater. Kjøp gjerne flere ulike varianter med forskjellige smaker (for eksempel hvitløk og oregano, chili etc). Dette kan du bruke som tomatsaus i pastaretter, på pizza, lage ratatouille og så videre.  

6) Fiskeprodukter
Kjøp fiskefileter når det er på tilbud. Tunfisk på boks og makrell i tomat passer perfekt å ha med seg når man er på farten. 

7) Krydder og urter
En viktig ingrediens som gjør at du kan variere smaken i det du lager på kjøkkenet. Oregano, spisskummin, rosmarin og paprikapulver er noen kryddereksempler som kan bidra til at maten din smaker enda bedre. 

8) Nøtter
Et perfekt mellommåltid når du er på farten, men nøtter smaker også godt i for eksempel salater og i wok.  

9) Kylling og kjøttprodukter
Velg de magre kjøttpåleggsvariantene og varier kjøttmiddagene med å bruke både kylling-, svin-, og oksekjøtt (karbonadedeig).

10) Fullkornsprodukter
Ris og pasta er gode basisvarer for studenter, men velg fullkornsvariantene. Dette vil gi deg en lengre metthetsfølelse og du vil også få i deg flere vitaminer og mineraler i tillegg til mer fiber.  

 

Flere tips til basisvarer og hva slags matvarer jeg selv har hjemme kan du lese mer om i dette tidligere innlegget:
I mine kjøkkenskap

Ha en herlig søndag :)

- Silje Bjørnstad -

Happyface med energinivået på topp

God lørdag! 

Etter en relativ travel uke så er min lørdag viet til en laaaang og deilig treningsøkt, hjemmekontor-kos og alle sånne småting man ikke har fått gjort tidligere uka (LES: Ting som involverer vaskekost og grønnsåpe og sånn.. ;p)

Energinivået er det i alle fall ikke noe å si på (alt er som vanlig med andre ord). :D Også er det jo nesten blitt sommertemperaturer igjen! Hvert fall her i Oslo :)

Så da jeg kom hjem i går etter kveldsvakt på Side2 måtte jeg ut å løpe litt og det er så digg å bare kjenne beina gå helt av seg selv.  

Også liker jeg så godt å se alle de ulike lys- og skyggespillet som møter meg på veien når det er mørkt.  Det er vel ingen hemmelighet at jeg er stor fan av å leke med forskjellig lys, farger og skygger når det for eksempel gjelder å ta bilder og diverse. Det er naturen selv som gir deg de beste visuelle virkemidlene ;)

Ha en god lørdag :)

- Silje Bjørnstad - 

Test av yoghurt

Her er artikkelen om yoghurttest jeg nevnte tidligere i uka.

Sjekk ut hvilken yoghurttype som inneholder hele 12(!!!) sukkerbiter og hvilke som er av de sunnere valgene.

SLIK UNNGÅR DU SUKKERBOMBENE
Er det noen som har noen spørsmål angående denne artikkelen og testen er det bare å spørre i vei i kommentarfeltet :)

God lesing og god helg!

- Silje Bjørnstad

Sjømatfestival og Matstreif

Tenkte bare å informere om to flotte aktuelle matarrangement i hovedstaden den kommende helgen og neste helg.

6. - 8. september arrangerer Aker Brygge i samarbeid med Tjuvholmen Norsk Sjømatfestival.Programmet er innholdsrikt og spennende og byr på matopplevelser for både voksne og barn. 


Smakstorget ved Bølgen & Moi holder åpent kl. 12-19 hver dag under festivalen. Her blir det sjømatmarked med en mengde fristelser, og serveringsstedene byr på smaksprøver, drikke og oppskrifter.

På sjømatfestivalen får de besøkende naturligvis også mulighet til å tilegne seg ny kunnskap om sjømat og passende drikke - med og uten bobler. Du kan for eksempel se hvordan man skal sable en champagne, og du kan delta på kurs i røyking av fisk. I tillegg blir det Winemakers' Dinner, foredrag, debatt, Art Walk m.m.

NM i østersåpning finner sted søndag 8. september.

Barna kan delta på egne kokke- og smakskurs, de kan lære å pille reker og delta på skattejakt og rebusløp. I barneteltet kan de også tegne, klippe og brette papir.

Les mer om Sjømatfestivalen og programmet her 

Neste helg er det klart for en ny runde med "Matstreif":

Festivalen for alle som lurer på hva som rører seg innen norsk mat, og som er opptatt av gode smaksopplevelser, lokal mat og unike nisjeprodukter.

Her blir det sjømattorg, bondens marked, stort grønnsakstorg og lokale spesialiteter. 
Årets festival går av stabelen  fredag 13. september (11:00 ? 20:00) og lørdag 14. september (10:00 ? 18:00). 

Les mer om matstreif og programmet her. 

Jeg besøkte Matsteif i fjor og har planer om å komme meg dit i år også. Les mer om fjorårets besøk her: Mmmmm-Matstreif

- Silje Bjørnstad - 

 

Mobilblogg: Teaser - temaet er yoghurt!

Gjett om jeg KOOOOSER meg på jobb i dag da. 

Jeg driver med en sak som går ut på test av ulike yoghurttyper: Næringsinnhold, hva bør man se etter hvis man ønsker å velge de sunneste og mest næringsrike yoghurtene og så videre.

Resultatet kommer på Side2.no/Nettavisen i morgen! :D

I mellomtiden kan du lese denne saken som jeg har skrevet i dag:

Her er høstens matnyheter 

Ha en fin kveld videre :)

- Silje Bjørnstad - 

Trening - "pressemeldingekspert" - "ernæringsekspert" - "rullepizza"

Dagen i dag begynte jeg med E T T E R L E N G T E T treningsøkt etter så altfor mange dager "ufrivillig treningsfri" på grunn av lange jobbdager og andre ting.

Så da var det veldig deilig å ta en rask og effektiv økt før jeg måtte haste videre til Høgskolen i Oslo og Akershus. Der var jeg nemlig en av fire "eksperter" som skulle vurdere og gi tilbakemelding på en del arbeidskrav angående pressemeldinger gjort av 3.årsstudenter på bachelorprogrammet medier og kommunikasjon (der jeg selv var student en gang). 

Nå har jeg kommet meg på kveldsvakt for Side2 der jeg blant annet har gitt mine meninger som ernæringsfysiolog til McDonalds nye frokostmeny:

Spiser du denne til frokost får du i deg 600 kilokalorier

 

Apropos mat, jeg må bare vise frem en fantastisk digg speltlompepizza-kombinasjon som til slutt ble en "rullepizza":

Kalkunservelat med pepper + purreløk + paprika + ketchup/tomatsaus + ost + oregano = YUM! :)

Ha en finfin kveld! 

- Silje Bjørnstad - 

Disse nye yoghurtene engasjerer

Tjohei!

I dag ble det lansert flere nye produkter i matvarebransjen, inkludert Oreo- og Nonstop-yoghurt fra Q-Meieriene:

(Copyright: Q-Meieriene)

Side2 skrev om produktene tidligere i dag: Her er de nye yoghurtene

 Og siden folk ble så engasjerte så lagde jeg en oppfølgingssak med en ernæringsfysiolog og hennes synspunkter på yoghurt-nyhetene:

- Dette er ikke mat

Selv har jeg ikke sett på næringsinnholdet eller smakt på produktene, men det kan jo tyde på at disse yoghurtene inneholder en del sukker..

Ellers så har jeg vært på premierefest for årets sesong av "Charterfeber" i kveld (i forbindelse med jobb altså). I morgen skal jeg på Høgskolen i Oslo og Akershus før kveldsvakt på Side2. :)

Håper alle har en fin start på en ny uke!! :D

- Silje Bjørnstad -

Min helg

Puh!

Da var man plutselig kommet inn i begynnelsen av høstmånedene og jeg kjenner allerede at det har skjedd store endringer på værfronten - spesielt på morgenen. 

Min helg har mildt sagt vært travel og hektisk samtidig som den har vært veldig morsom og effektiv. 

På fredag morgen var jeg og ei venninne "koordinator/organisator" for et produksjonsselskap som skulle ut på tur til i utlandet. I den forbindelse var det en del bagasje, kamerautstyr og diverse som skulle fraktes hit og dit, så da ble det leiebil og kjøring i Oslo sentrum før det bar ut til Gardermoen. Der hadde vi ansvaret for deltakerankomst, innsjekk på hotell og ikke minst innsjekk på Gardermoen natt til lørdag. Vi hadde rom på et hotell i nærheten av flyplassen og jeg tror kanskje jeg sov sånn cirka to timer før vi måtte opp igjen natt til lørdag og deretter sjekke at alt og alle kom seg på plass og ikke minst på riktig fly. 

Siden jeg skulle på jobb igjen klokka ni igjen på lørdagsmorgenen (da på Side2) så hadde jeg et lite håp om å sove et par timer til, men da tiden fløy avgårde så ble soving istedet byttet ut med deilig hotellfrokost og MYE kaffe. 

Til tross for lite søvn gikk det veldig greit de timene på neste jobbetappe, men lørdag ettermiddag og kveld ble viet til intervallsoving på sofaen før jeg klarte å komme meg videre til senga. ;D

I dag har jeg også vært på jobb for Side2 så denne helga har mer eller mindre bestått av arbeidstimer og soving, men ikke minst så har jeg truffet så mange nye og kule folk mens jeg har vært på jobb! 

Dessverre har jeg ingen spennende bilder å vise frem, men i stedet kan dere heller titte litt på han her:

Fredrik leker seg med å være "Human flag" på fagsamling denne helgen.

Den dagen jeg klarer det der...

....da flyr de berømte grisene utenfor vinduet mitt. ;)

Håper alle har hatt en fin helg og ha en herlig søndagskveld videre.

- Silje Bjørnstad - 

Matbloggtoppen Matprat