hits

september 2016

Dette er fleksitarianerkosthold

God fredag!

Det har de siste årene blitt stadig mer fokus på vegetarkosthold og fordeler ved å spise mindre kjøtt. Jeg er ikke den som skal si at noe kosthold er mer "riktig" eller "galt" enn noe annet. Jeg tror det viktigste uansett er å velge mat som bidrar til god fysisk og mental helse, og her er det selvfølgelig individuelle forskjeller. 

Men det jeg er stor fan av er et såkalt fleksitarianerkosthold. En "fleksitarianer" handler enkelt sagt om å inkludere både kjøtt og vegetarmat i kostholdet, men ha et hovedfokus på å spise mer plantebasert. Dette betyr at du ikke trenger, hvis du ikke selv vil så klart, å kutte ut all kjøtt, fisk og lignende produkter med ingredienser som stammer fra dyr for å gi både deg selv og miljøet en grønnere samvittighet.

De siste årene har «kjøttfri mandag» blitt et mer og mer kjent begrep, og som navnet tilsier så dropper man kjøttet denne dagen. Er du en av dem som starter ukene med kjøttfrie mandager, ja, da kan du faktisk kalle deg selv for en fleksitarianer. Dette er altså ingen ny trenddiett eller mirakelkur, det er rett og slett en livsstil med et sunnere kosthold der hovedfokuset er å kutte ned kjøttinntaket samtidig som man øker inntaket av plantebasert mat. Dette inkluderer matvarer som grønnsaker, belgvekster, nøtter, frø, fullkorn, frukt, sopp og bær. For eksempel så kan du ha én eller flere helt kjøttfrie dager i uken der du ikke spiser kjøtt. En annen måte å gjøre det på er å halvere den mengden kjøtt du pleier å spise og erstatte dette med et vegetarisk alternativ. 

Å være fleksitarianer hjelper deg med å øke inntaket av grønnsaker og dermed også øke inntaket av fiber, vitaminer og mineraler. Reduserer du inntaket av rødt kjøtt reduserer du også inntaket av kalorier, mettet fett og salt, noe som igjen kan være gunstig for vekten og risikoen for å utvikle kreft, hjerte- og karsykdom samt diabetes. I tillegg vil det å begrense kjøttforbruket være et mer miljøvennlig valg da dette blant annet bidrar til å redusere klimagassutslipp. Videre vil det frigjøre jordbruksareal man trenger for å fø opp en økende befolkning og gi en mer rettferdig fordeling av verdens ressurser. Andre positive sider ved et slikt kosthold er at det hindrer avskoging og gir bedre dyrevelferd. Så er det jo også mange som synes det er motiverende og inspirerende å prøve nye retter med alternativer til kjøtt og fisk! Og vegetarkosthold er jo mer enn bare frukt og grønnsaker. Bare tenk på alle mulige typer belgfrukter som kan brukes til så mangt, melk- og meieriprodukter, bær, egg, kornprodukter, nøtter, og soya - for å nevne noe. 

Så da kan man jo lage for eksempel linseburger, spinatrisotto, overnight-oats, pannekaker, supper, eggeretter, grønnsaksgratenger, stekt ris, ovnsbakt paprika fylt med grillede grønnsaker og ost, vegetarpizza, grønnsaksmuffins og så videre, og så videre. Med andre ord - det mangler ikke på muligheter!

 

KORT OPPSUMMERT OM FLEKSITARIANERKOSTHOLD:
Hva?
En person som en gang i blant bevisst bytter ut kjøtt mot et vegetarisk alternativ. Man inkluderer flere plantebaserte matvarer i kostholdet sitt, men kan samtidig spise fisk, kjøtt og andre produkter med ingredienser fra dyr.

Hvorfor?
Å redusere kjøttinntaket samtidig som man øker inntaket av plantebasert mat er sunt for både helsa og miljøet. Det vil også blant annet gi en mer rettferdig fordeling av verdens ressurser samt bedre
dyrevelferd. Mange opplever også at det er billigere å erstatte kjøtt med vegetariske alternativer, samt at man opplever ny inspirasjon på kjøkkenet. Ikke minst vil du også føle deg bedre av å spise grønnere. Både huden din og humøret ditt vil gløde!

Hvordan?
Èn eller flere dager i uken har du kjøttfrie dager. Du kan også halvere den kjøttmengden du pleier å spise og erstatte dette med et vegetarisk alternativ. 

Hva er forskjellen på en fleksitarianer og en vegetarianer?
En vegetarianer spiser ikke kjøtt/fugl/fisk. En fleksitarianer er opptatt av å spise mer plantebasert, men inkluderer også kjøtt/fugl/fisk i kostholdet sitt. 
 

Hva er forskjellen på en fleksitaria

ner og en «vanlig» person som av og til spiser kjøtt?
En fleksitarianer kutter bevisst ned på kjøttinntaket og erstatter dette med vegetariske matvarer slik at inntaket av plantebasert mat øker. Som fleksitarianer er man bevisst på å veksle mellom vegetariske dager og dager med kjøtt i løpet av uken.

GOD HELG! :)

- Silje Bjørnstad - 

Fleksitarianerkosthold, trøstespising og lakse-snakk!

Hei torsdag! Og sjekke denne nye freshe utgaven av Shape Up!

Ah, litt råååååsafarge i høstmørket er ikke feil! Jeg bidrar med tre artikler i denne oktoberutgaven og dette er to kostholdssaker og en ny sak om mental trening. 

I serien "xxx er ikke farlig" (hvor vi tar opp ulike myter om enkeltmatvarer og hvorfor det ikke er farlig å spise) handler det denne gangen om laks. 

Ellers så har jeg også skrevet en sak om fleksitarianerkosthold - noe jeg tenkte å skrive mer om i morgen, så stay tuned hvis det er et ukjent begrep. 

Når det gjelder mental trening handler det denne gangen om "hvordan få bukt på trøstespisingen" hvor blant annet dyktige ernæringsfysiolog og doktorgradstipendiat ved Norges idrettshøgskole, Therese Fostervold Mathisen, er en av ekspertene som gir sine tips og råd. 

Ellers så er det hjemmetrening som er den røde tråden for treningsprogrammene i denne utgaven - her er det MANGE bra øvelser du kan gjøre hjemme i stua hvis du har begynt å kjenne på dørstokkmila nå som det er blitt både kaldere og mørkere ute, og veien til treningssenteret blir liksom litt ekstra lang. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

BCAA-drikker - hva er egentlig det?

God onsdag!

Det siste året har energidrikker i forbindelse med trening virkelig blitt en hit. Red Bull, Burn, preworkout og så videre er populært blant både gutter og jenter, og særlig BCAA-drikker har vakt stor oppsikt, kanskje særlig på grunn av markedsføringen i sosiale medier. 

Men hva er egen BCAA-drikker og hva slags effekt kan man forvente av det? Jeg intervjuet idrettsprofessor fra Norges Idretthøgskole Truls Raastad om nettopp dette for noen uker siden i forbindelse med Side2-jobbings. Saken ble publisert i forrige uke og kort oppsummert så kan det sies at:
1) Med et vanlig sunt og variert kosthold vil sannsynligvis BCAA-tilskudd ikke ha noen effekt på trening eller restitusjon. 
2) De som ikke har et tilstrekkelig proteininntak i kosten har større nytte av å endre på matvaner enn å drikke BCAA-drikker.

LES HELE SAKEN HER: - Jeg ville ikke brukt penger på dette

Når det er sagt så er det kanskje mange som føler seg mer opplagte og "sterkere" ved å drikke slike BCAA-drikker eller lignende energidrikker. Selv bruker jeg energidrikk (dette kan også være BCAA) fordi jeg synes det kvikker meg opp og fordi jeg rett og slett synes det smaker digg, MEN det er ikke dermed sagt at det er noe magisk med disse drikkene, og mest sannsynlig føler man seg mer opplagt på grunn av koffeininnholdet som er tilsatt i de fleste av disse drikkene. Man skal heller ikke undervurdere den berømte placebo-effekten - (kort fortalt så handler dette om at hvis man forventer at noe skal fungere, så kan man fint oppleve at det gjør nettopp det, uavhengig av om det man putter i seg faktisk har en effekt eller ei.)

Min konklusjon: Det er relativt stive priser for disse drikkene og jeg personlig tror mange blir påvirket av at "alle andre" drikker det (særlig når det markedføres av for eksempel kjente treningsprofiler, bloggere og treningsnavn på Instagram), og kanskje derfor tenker "da må det jo ha en effekt, da bør jeg gjøre det samme". Nei, du blir hverken sunnere eller sterkere ved å drikke BCAA-drikker, det er ikke dette som avgjør om du går opp i muskelmasse, øker i styrke eller løper raskere. Det er heller ikke ment som å erstatte vanlige mat- og drikkevarer (det er kategorisert som et kostTILSKUDD og kan derfor ikke erstatte et sunt, variert kosthold). Men som jeg nevnte, hvis man liker smaken og føler det selv gir "pang" på trening eller man velger dette i stedet for kaffe for å våkne - så er det opp til hver enkelt hva man velger å bruke pengene sine på, inkludert meg selv så klart. 

- Silje Bjørnstad - 

 

Jeg er så forelska!

 

God tirsdag!

Jeg har vært et par netter hjemme på Finnskogen nå, for å hilse på de seks svarte nøstene som blir to uker gamle førstkommende fredag.

Altså, hvordan er det mulig å ikke smelte av disse?! <3 I tillegg begynner flere av de små pluggene å åpne øynene sine samt at de snart er oppe og går på egne bein (nå bare kravler de ved å dra seg bortover med beina), og da skal nok verden utforskes for å si det sånn!

Det var som forventet helt fantastisk deilig å være et par dager hjemme på landsbyga og i tillegg til valpekos så har det også blitt noen flotte turer i skogen sammen med valpemamma Lexie i nydelig høstvær.

Jeg har begynt å trappe ned på treningsmengden nå, både fordi jeg merker at kroppen er sliten og fordi jeg tenker at det ikke er noen vits å begynne å "jinxe" med å forsøke å perse på tunge vekter eller lignende, med mindre enn to uker til konkurranse. I tillegg tenker jeg at det bare er positivt å få lade opp kroppen best mulig med å ikke slite seg helt ut på hver eneste treningsøkt, slik at den er klar til å gi alt når det virkelig gjelder. 

Og da passer det jo fint å rusle i skogen og passe på valper på Finnskogen ;)

Men nå er jeg tilbake i Oslo, og resten av uka blir det jobbings før det blir siste samling før NM med fitnessteamet på søndag. Da er det "generalprøve" på poseringer!

Snart i mål nå, snart i mål.

- Silje Bjørnstad -

"Hva gjør du etter at fitness-sesongen er ferdig?

Mandag. Det er 12 dager igjen til 8.oktober (fitness-NM) og det er 20 dager igjen til 16.oktober (Tyngre Classic).

Mange har spurt meg "hva er målet ditt etter athletic fitness?", og her er svaret:

Jeg har ikke noen konkret målsetning som er satt innenfor et bestemt tidspunkt. Etter flere uker med diett som må følges og trening som må gjennomføres (mens man som oftest er i energi-underskudd) får meg ofte til å tenke hvor heldig jeg faktisk er som har en frisk kropp og et liv hvor fysisk aktivitet og et sunt, variert kosthold er en naturlig del av hverdagen. Så de første ukene etter at høstens fitness-sesong er over så er planen rett og slett "å ikke ha en plan" når det gjelder treningen og kosthold. Jeg skal bare lytte til kroppen og virkelig sette pris på alt jeg faktisk kan gjøre, enten om det er å gruse på med en tung knebøyøkt eller bare å gå en tur i skogen. Jeg skal for eksempel nyte treningsøkter med, (forhåpentligvis) masse energi, spise ute på restauranter uten å måtte tenke på hva slags rett som "er mest diettvennlig", takke ja til sosiale sammenkomster uten å måtte tenke på å ha med meg matbokser eller at den tiden må prioriteres til trening for å nevne noe.

Så får jeg se etter noen uker om det er en spesifikk øvelse som det frister mer å fokusere på i tiden fremover eller lignende. Det som i alle fall er helt sikkert er at det ikke er noe "fasitsvar" på hva som er "riktig" eller "galt", for meg er det viktigste følgende to ting: Å oppleve treningsglede og matglede, og det kan jo være så mangt, og denne gleden får jeg ved å lytte til min egen kropp og å stole på mine egne valg, både i konkurranseoppkjøring og utenom sesong.

- Silje Bjørnstad -

 

 

- Skal jeg fortelle dere en hemmelighet?

God søndag! 

Tidligere denne måneden skrev jeg om mine tanker om frimåltid/cheat meal og betegnelsen å skeie ut.

LES MER HER: Frimåltid - postivt eller negativt?

Det er, ikke så rart eller overraskende, mye fokus på mat og kropp når man er i "fitnessbobla" og i konkurranseoppkjøring. For mange kan det bli FOR mye fokus på disse tingene og etter en konkurranseoppkjøring er det mange som blir blind på seg selv og mengden mat man nå bør spise og så videre. 

Nå har min tidligere fitnesscoach, venninne, treningspartner-in-crime og jobbkollega Susanne publisert et innlegg på BedreTrent.no som jeg har lyst til å dele noen avsnitt fra her (med tillatelse fra Susanne). Jeg mener nemlig dette er viktige ord, fitnessutøver eller ei:

Jeg blir så trist når jeg ser fitnessjenter på Instagram som klyper seg i magefettet og klager over at de har for mye fett. Når de mentalt banker opp seg selv eller «straffetrener» etter å ha gått på en «smell», uansett hvor stor eller liten den var. Når de føler seg mislykket hvis de ikke følger treningsplanen sin til punkt og prikke, eller hvis de ikke går ned i vekt på ukens måling. Å følge en plan og å få resultater blir et mål på hvor «flinke» de er.

Det er uheldig at fitnessjenter som har mange følgere på Instagram eller blogg fremstiller seg selv på denne måten. Følgerne kan få en feilaktig oppfatning av hva som er sunt og normalt, og kan begynne å måle sin egen verdi i hvor «flinke» de er med trening og kosthold.

Selv ønsker jeg å formidle alle aspektene rundt det å være aktiv fitnessatlet. Og skal jeg fortelle dere en hemmelighet? Jeg har vært på, fem konkurransedietter (og har fullført fire) og jeg har «sprukket» og «skeiet ut» på absolutt alle diettene, både planlagt og ikke planlagt og i større eller mindre skala. Betyr det at jeg er mislykket?

Jeg har fortsatt klart å komme i form og fått gode resultater.

På de to første diettene var det litt mer «krise» for meg da jeg skeiet ut, og da kunne jeg ha dårlig samvittighet i etterkant. Så har jeg gradvis blitt mer og mer erfaren og moden, og den oppkjøringen jeg er på for øyeblikket har uten tvil vært min beste diett hittil.

Og jeg har «skeiet ut» og spist både snickerskake, is, sjokolade, lasagne, proteinbarer, brødmat med smør og pålegg, ekstra store porsjoner med havregrøt og så videre de siste to-tre månedene.

Likevel har jeg redusert fettprosenten min. Dessuten har jeg heller ikke klart å følge treningsplanen min, og cirka 100 prosent av alle løpeøktene har på mystisk vis ikke blitt gjennomført ?!

Dette er min strategi:
Når jeg har spist utenfor planen så har jeg gjerne tillat meg det fordi jeg vet at det jeg spiser der og da, i de mengdene jeg velger, har ikke noe å si for om jeg kommer i form til NM eller ikke.

Når jeg tar meg diettfri eller et frimåltid så får jeg også kjenne på hvor lite mat jeg faktisk spiser i hverdagen (i forhold til mitt energiforbruk og hva jeg selv trives med) og hvor viktig det er å være snill med seg selv i en slik periode.

Noen ganger sluker jeg noe som absolutt ikke var planlagt, og som jeg virkelig kjenner på at jeg ikke burde ha spist. I stedet for å få dårlig samvittighet så tenker jeg heller at da får jeg bare utnytte det og trene skikkelig tungt den påfølgende dagen. Jeg reduserer ikke mengden mat dagene i etterkant, men fortsetter bare med kostholdsplanen min som før. Og det er ganske digg å slippe unna en «smell» med et lite «oops!», en skuldertrekning og en skikkelig tøff treningsøkt!

Så jenter - vær snille med dere selv, både underveis i oppkjøring og i etterkant! Ingen er perfekte, og ikke gi deg selv en verdi ut i fra hva du spiser eller hvor mye du trener.

Susanne Soydan. 


Følg gjerne min og Susannes Facebook-side her: Slik former du kroppen. 

- Silje Bjørnstad - 

Fitness-motivasjon?

Motivasjon, treningsglede og mestringsfølelse er to nøkkelord for meg når det gjelder målsetning og trening. Jeg må være motivert for det jeg skal gjøre på trening og jeg må vite at den motivasjonen kommer til å gjøre at jeg trener noe som gjør at jeg opplever treningsglede og mestring. 

Og her er jo vi mennesker veldig forskjellige, og bra er det! Hvor kjedelig hadde det ikke vært om alle hadde drevet med det samme, hatt akkurat de samme målene og hatt "et fasitsvar" på hvor man får motivasjon fra?

Dette tror jeg nemlig er så viktig å være klar over, enten man er en treningskompis, en personlig trener, en livsstilscoach eller hva det nå enn måtte være - det som du synes er gøy og som gir motivasjon, synes ikke nødvendigvis alle andre er like gøy og motiverende. Det betyr ikke at man ikke skal prøve nye ting og utfordre seg selv (tenk på hva du eventuelt "kan gå glipp av"  fordi du har en innstilling om at "dette funker ikke for meg uansett, så jeg gidder ikke å prøve en gang" "), men i perioder der dørstokkmila er blitt eviglang eller du føler du ikke har fremgang i det du gjør, så kan det være en idé å finne en eller annen form for motivasjonsboost. 

For min egen del kan dette være alt i fra nytt treningsprogram med nye øvelser, nytt treningstøy, en treningsøkt med ei venninne, forsøke å perse i en øvelse det er lenge siden jeg har persa i, eller bare ta en skikkelig "lekeøkt" uten noen mål og mening annet enn å ha det gøy.

Noen ganger er det enkle ofte det beste og med nytt klubbtøy fra fitnessteamet pluss en superøkt med "fitnesstwin" Hanne i går, så er motivasjonsboost-lageret mitt fylt opp for de neste dagene. I alle fall "fitnessmotivasjonen". 

Det vil si, jeg er skjerpa for å fokusere på siste innspurt mot fitness-NM, jeg har planlagt de siste øktene som skal gjøres, jeg skal teste ut ulike "peak-week-måltider" og ikke minst er hodet mitt så gira og bestemt for å de målene jeg har satt meg. 

Til og med "NM-sveisen" er blitt testa ut nå ;)

For de siste ukene begynner kropp og hode å bli sliten - både fordi man ofte har vært lenge på diett, men også fordi hodet nå vet at målet nærmer seg og man har kanskje begynt å se ekstra frem til bestemte måltider og matvarer, visualiering og det å tenke på konkurransedagen kan føre til ekstra stress og utrolighet i kroppen, og/eller at man ser frem til å starte på et nytt treningsprogram for å nevne noe. Man begynner for eksempel kanskje å lure på om man har gjort en "bra nok oppkjøring" og man begynner kanskje å sjekke ut andre konkurrenter på deltakerlisten som man sammenligner seg med. Men 14 dager før konkurranse er virkelig ikke tidspunktet å begynne å tvile på seg selv på!! 14 dager er faktisk ingenting når man har jobbet i flere måneder mot et bestemt mål. 

Så i dag var det altså ikke mer enn et par musefletter og en hettegenser som skulle til for å kjenne på motivasjonen og konkurranseinstinktet slå til i skrotten. 

Om to uker har jeg deltatt i min tredje athletic-fitness-konkurranse. Om to uker har jeg konkurrert i mitt første Norgesmesterskap. Om to uker vet jeg at ligger i sofaen full av brunkrem, mestringsfølelse og en sprengmett mage. Det er fitnessbobla i et nøtteskall, og jeg GLEDER meg til å ligge der å vite at jeg gjorde mitt beste i pullups, romaskin, dips og posering. 

Jeg. Er. Så. KLAR!!!!

- Silje Bjørnstad - 

"Hæ, kan du spise sjokolade på fitnessdiett?!"

I dag er det to uker og én dag til Norgesmesterskapet i fitness. Jeg konkurrerer lørdag 8.oktober, i grenen atheltic fitness. Da har jeg vært på konkurransediett i cirka 11-12 uker med flere frimåltider og en matplan som jeg har styrt selv. Som jeg har nevnt tidligere så sulter jeg meg ikke ned i form, og det er uansett styrkeprestasjonen som er det viktigste momentet for meg å gjøre det bra i. Likevel er jo fysikken en del av gamet og man skal "deffe seg" til lavere fettprosent for å tydeligere markeringer og synlig muskulatur på konkurransedagen når man står på scenen. Her får man også god hjelp av brunkrem og scenelys, så jeg jo også har påpekt flere ganger. Det er en illusjon og akkurat det kan jeg bare ikke få sagt mange nok ganger.

Samtidig er det jo fascinerende å se hvordan man kan forme kroppen ved hjelp av mat og drikke, og jeg har inntrykk av at mange tror man lever på torsk, brokkoli og ris i flere måneder under en konkurranseoppkjøring. Det er det nok (dessverre i mine øyne) også en del som gjør, men det betyr ikke at alle spiser på denne måten. Jeg selv spiser sjeldent fisk (tar omega-3-kapsler for å veie opp for dette), og min fitnessdiett består av mange ulike matvarer. Når det er sagt så er det ikke noe "magisk" med en matvare fremfor en annen. I teorien kan du fint spise sjokolade på diett så lenge sammensetningen av makronæringsstoffer "er riktig" for din kropp og man ligger i kaloriunderskudd.

 "If it fit your macros" er et kjent uttrykk i fitnessverdenen, og dette betyr egentlig altså at det er fordelingen av fett, karbohydrater og protein som er det viktigste å være klar over når man setter opp en slik type diett. Men for mange vil det å bruke sjokolade som fett- og karbohydratkilde føre til liten metthetsfølelse i tillegg til at det bidrar minimalt med vitaminer og mineraler, noe som jo kroppen trenger for å fungere og for å kunne prestere på treningsøktene. 

Enkelt forklart så er søtpotet, havregryn, nøtter, avokado, grønnsaker, fisk, rent kjøtt, egg og kesam og så videre typiske "fitnessmatvarer" fordi dette er næringsrike matvarer som metter godt. (Dette er også matvarer jeg spiser til vanlig og som uansett anbefales som en del av et sunt og variert kosthold ;) )

For min egen del så bruker jeg et kostholdsprogram hvor jeg hver dag kan se hvordan jeg ligger an i forhold til fordeling av makronærinsstoffer under konkurranseoppkjøring. Og er det en dag jeg da for eksempel spiser sjokolade, ja, så kan jeg for eksempel enkelt se hvor jeg da kan kutte ut fett og karbohydrater ved å for eksempel spise litt mindre potet og/eller færre nøtter. Det er ikke noe hokus-pokus og jeg personlig synes det er så viktig å ikke henge seg opp i detaljene om enkelte matvaregrupper eller enkeltprodukter - fitnessdiett eller ei. 

Det viktigste er uansett helheten og for å gjenta meg selv for n`e gang: Ett "sunt" produkt eller ett "sunt" måltid er ikke det som avgjør om du er sunn eller ikke, som på samme måte som at du blir ikke usunn av å spise ett "usunt" produkt eller ett "usunt" måltid. 

Jeg heier på matglede og variasjon fremfor å bidra til forvirring og matfrykt. 

Så, tilbake til overskriften, for i natt (jeg hadde jobbet kveldsvakt og var ikke trøtt da jeg kom hjem, så da fikk jeg ikke sove samtidig som jeg var litt sulten), smakte jeg på Kvikk Lunsj med mørk sjokolade som er lansert i begrenset opplag denne høsten.

Og jeg er i utgangspunktet ingen stor sjokolademums, og jeg er i alle fall ikke stor fan av mørk sjokolade, men jeg ble positivt overrasket over denne varianten. Likevel synes jeg den vanlige Kvikk Lunsj-sjokoladen er bedre, så denne mørke sjokoladenyheten får terningkast 4 fra meg. :)

Og med sjokoladetrykk i skrotten ble det en god treningsøkt på formiddagen med blant annet frontbøy og single repetisjoner i markløft med dobbel kroppsvekt (105 kg @52,4 kg)

 

Ha en herlig fredag og god helg! 

- Silje Bjørnstad - 

Film: ny pullupspers med ekstra vekt

 

Tjohei!

Torsdag allerede og jeg er på vei til kveldsvaktjobbings, men før den tid har jeg rukket en kjapp treningsøkt, eller en lekeøkt, som jeg vil kalle det. Det ble nemlig mest "pumpe-øvelser" og litt testing av maks på pullups med ekstra vekt. Noe som førte til ny pers med 23,75 kilo ekstra mellom beina. Sist jeg testet i vår tok jeg 20 kilo ekstra, men nå skal det jo også påpekes at siden kroppsvekta mi går nedover i forbindelse med konkurranseoppkjøring så vil jo det i seg selv "gjøre det enklere" å legge på litt ekstra vekt i slik øvelser.

video:img75671

Uansett så er det alltid gøy med ny pers, ikke minst nå, på slutten av konkurranseoppkjøringen! :D Det motiverer i alle fall meg til å holde ut de siste dagene - bare 16 dager igjen til NM i fitness og i athletic fitness som er den grenen jeg konkurrerer i. På Instagram ligger det også et klipp med 22,5 kilo ekstra:


Nå må jeg løpe!

- Silje Bjørnstad -

Søtsalte sunne bananlapper

Hei onsdag, og det som mange kaller for "lille lørdag"!

Jeg har skikkelig cravings på søtsalte ting for tiden og i dag måtte jeg teste ut salte bananlapper uten tilsatt sukker. Man trenger jo virkelig ikke sukker når man bruker gulbrune bananer - jeg elsker jo banan og synes det i seg selv bidrar med en perfekt søtsmak. 

Som vanlig ble lappene laget på slump, men her er cirkamål:
4 middels store egg
2 godt modne bananer
cirka 50 gram havregryn
2 ss mager kesam (gjør bakst og pannekaker/lapper saftigere pluss at det bidrar med ekstra protein)
1/2-1 ts salt
1/2 ts bakepulver (kan sløyfes, men gir lappene litt mer "fluffy" konsistens)
Kardemomme og kanel

Jeg slengte alt oppi blenderen og kjørte til det ble en glatt røre før jeg stekte små lapper i stekepannen sammen med litt smør. 

Jeg fikk til sammen 9 lapper (8 på bildet fordi jeg ikke klarte å vente med å smake ;p ) Halvparten ble lagt i en matboks i kjøleskapet, klar til å ta med som "mat-på-farten-niste" i morgen. 

Resultatet ble saftige lapper med deilig smak av søtt, salt og kanel- og kardemommekrydder. Jeg spiste lapper med både bringebærsyltetøy og lapper med peanøttsmør - med andre ord, her er det bare å toppe med det man selv liker, eventuelt bare nyte lappene som de er. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

 

 

Tips om styrketrening: Det er ikke noe magisk med tallet 10

Hei og god tirsdag!

På min og Susannes facebook-side "Slik former du kroppen" har Susanne delt et nytt tips angående antall repetisjoner i forbindelse med når man trener ulike øvelser innen styrketrening. Vi tror veldig mange henger seg opp i detaljer om "hvor mange repetisjoner er "riktig"?", men det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er "rett" og hva som er "galt". Hvor mange repetisjoner som anbefales å trene kommer selvfølgelig helt an på målet ditt med treningen (for eksempel om man vil øke i styrke, om du vil oppnå mest mulig "pump", etc) og hvilken øvelse det er snakk om. For eksempel så vil ikke alle kanskje tåle 10x10 repetisjoner i markløft like godt som 10x10 repetisjoner burpees hvis man er lite kjent med markløft, har dårlig teknikk i en øvelse og så videre, og så videre ;) Så hvor "mange repetisjoner" som er "riktig", kommer alltid an på! Det vi derimot er opptatt av er å få flere jenter til å tørre å pushe seg selv til å trene tyngre. 


 

Susanne skriver: 

Mange jenter trener styrketrening med mål om å forme kroppen og ha en god helse, og det synes vi er kjempeflott! I mange treningsprogrammer står det at du skal gjøre 10 repetisjoner av en bestemt øvelse, men det mange glemmer er at det ikke er noe "magisk" med tallet 10. Det som avgjør om du former musklene dine (ved at de blir større) er selve belastningen. 

Hvis du løfter en vekt 10 ganger og kjenner at du kunne gjort 15, eller kanskje 20 repetisjoner, på den vekten så trener du for lett. Du bør velge en vekt der du gjør 10 repetisjoner, og kjenner at du kanskje kunne klart en eller to repetisjoner til uten at det går ut over teknikk.

Så ha litt ekstra fokus på selve vektene du løfter de neste øktene, fremfor å henge deg altfor mye oppi om du har tatt 8, 10 eller 12 repetisjoner ;)

- Silje Bjørnstad - 

Min absolutte frokostfavoritt: "pannekakehakk"

Hei mandag!!! 

Etter hviledag-valpekos-søndag i går så var det så mye trykk og energi i kroppen på dagens treningsøkt! Først testet jeg formen på 1,5 minutt maks på romaskinen (et av styrkemomentene i athletic fitness), før jeg fortsatte med blant annet dips med ekstra vekt (4x4x30 kg), pullups cluster sett, militærpress i supersett med roing i kabel og trisett med tricepsøvelse, arnold press og bicepsøvelse. Så ble det noen intervaller på mølla til slutt. 

BKiBI6ODyQq


Endorfinrusen var på plass etterpå for å si det sånn! ;)

Men tilbake til overskriften og frokostsnakk. Jeg er et skikkelig frokostmenneske og er helt avhengig av mat på morgenen før jobb eller en eventuell treningsøkt. Samtidig så er jeg også et vanemenneske og når det gjelder frokost så spiser jeg det samme 99 prosent av tiden, konkurransediett eller ei. 

Dette er en "latmanns"-versjon av disse proteinpannekakene og består enkelt og greit av 4-5 egg og en halv boks med mager cottage cheese rørt sammen med kanel, kardemomme og litt salt (det blir to porsjoner for meg, så jeg spiser det samme til frokost og til lunsj). Jeg rører alt sammen i en bolle og steker alt i en stekepanne med litt olje/smør. Så spiser jeg det sammen med 150-200 gram fryste bær (bringebær er min favoritt) og søtningsstoff (jeg bruker Natreen). Det ser kanskje ikke så appetittelig ut, hehe, men jeg har helt dilla på denne varianten jeg ikke vet helt hva man skal kalle. Det er jo egentlig en protein-pannekakeoppskrift som ikke blir stekt som pannekaker (da bør du bruke blender for å få en glatt røre og steke det som små lapper), men som i stedet får en slags "eggerøre-konsistens". Ergo: pannekakehakk.

Uansett så synes jeg det smaker superdigg (sammen med bringebær og søtningsstoff smaker det som vafler!), og det holder meg god og mett lenge samtidig som det er næringsrikt og bidrar godt med proteiner. 

- Silje Bjørnstad - 

Endelig!

Endeilg var de her. Seks små svarte nøster som har smeltet hjertet mitt helt siden jeg så bilde av dem første gang på fredag rett etter at de var født. I dag, søndag, tok jeg meg en dagstur hjem til Finnskogen for å hilse på Lexie og verdens søteste valper. 

Det er ingen hemmelighet at jeg er helt "gæren" når det gjelder Lexie og det er vel heller ingen tvil om hvor mye hun betyr for meg. Selv om vi to er tur-bestisser og "relativt godt kjent" for å si det mildt, så var det likevel ingen garanti for at hun ville "godta" at jeg kom hjem for å hilse på nå som hun har blitt mamma. Men det gikk helt fint og hun er så flink med valpene sine, og alt går så utrolig bra. Uansett er det faktisk en 24/7-jobb når det har kommet valper i hus, så mamma og pappa får kjørt seg om dagen. Det er fort gjort at valpene kan bli liggendes å bli klemt (enten fordi de ligger oppå hverandre, eller fordi moren legger seg oppå en valp uten å være klar over det), noen valper kan bli "støtt ut" og må derfor passes ekstra godt på slik at han/hun får nok mat og stimulert slik at kroppen utvikler seg normalt (mammaen må for eksempel slikke opp tiss/bæsj de første dagene for at fordøyelsessystemet til de små skal settes i gang og "gå av seg selv"), og så videre.

Det er heller ingen hemmelighet at jeg er et følelsesmessig vrak når det gjelder dyr generelt, og i alle fall nå som jeg er på konkurransediett! Hallo hormoner og berg-og-dal-bane-humør liksom ;) 

Så i dag har jeg vært blank i øynene omtrent hele dagen fordi jeg er så fortapt i hele hundegjengen hjemme og jeg har kost meg sånn bare ved å ligge å titte på de små, uskyldige vesene som lager verdens beste klynkelyder.

De er to dager gamle i dag og det er jo egentlig veldig lite "action" de to første ukene. Men etter 2-3 uker, når de har fått åpnet øynene og hørselskanalen begynner å fungere, så kommer jeg til å være hjemme så mye som overhodet mulig. Både fordi jeg gjerne vil være "valpevakt", men også fordi jeg tror mamma og pappa vil sette pris på litt avlastning etter hvert ;)

Jeg har i alle fall hatt en helt fantastisk første-møtet-med-valpene-søndag som jeg kommer til å leve lenge på<3

Sjekk ut snap for mer valpespam: silje1987

- Silje Bjørnstad - 

Hjemmelaget kylling i green curry under 10 min

God lørdag!

Jeg elsker asiatisk mat og to av mine absolutt favoritter fra det asiatiske kjøkken er kinesisk biff chop suey og thailandsk green curry med kylling. I dag ble det den sistnevnte til lørdagsmiddag og det er jo superenkelt å fikse sjæl! Som base trenger man jo bare green currypaste og kokosmelk, så er det selvfølgelig også mulig å lage mer avanserte varianter med fiskesaus, limeblader, koriander og så videre. Men jeg synes det funker helt fint med bare kokosmelk og green currypaste, og i dag var kokosmelk-gryta ferdig på under ti minutter. 

Da hadde jeg ferdigstekt kylling som bare var å ha oppi gryta sammen med minimais, vannkastanjer og bambusskudd. Så ble det et par knasende paprikaringer som toppings. 

Jeg bruker alltid vanlig kokosmelk når jeg lager slike gryter eller supper - jeg synes lightvarianten smaker veldig lite, og det er jo kokossmaken som er digg!

Til 250 ml kokosmelk brukte jeg 2 ts green currypaste, 2 bokser minimais, 1 boks vannkastanjer og 1 boks bambusskudd. Pluss kylling da så klart. Du bare rører ut paste i kokosmelka på middels varme, har oppi grønnsakene og ferdigstekt kylling, og lar det hele småputre i 7-8 minutter til alt har blitt varmt.

Mums! Mye smak, mettende og supergodt på en høstlørdag!

- Silje Bjørnstad - 

Instagram-throwback

THANK GOD ITS FRIDAY!!!!!!!!!!! :D 

Oh, fredagsfølelsen ass - den blir man liksom aldri lei. Jeg for min del starter helga med Side2-jobbings før det blir en treningsøkt med beste "Lulu".

I dag har vi hatt test av snacks- og godterinyheter her på Side2/Nettavisen, men på grunn av konkurransediett holder jeg meg unna sånne ting nå. Det går egentlig veldig fint fordi jeg er så "inn i gamet" og bevisst på at det ikke skal spise noe utenom matplanen før jeg er ferdig med konkurransene. Og det er ikke noe synd på meg heller, det er jo mitt eget valg;) Uansett så kommer det sak på Side2 i løpet av de nærmeste dagene, så stay tuned. 

Men litt instagram-update før helga:

1) Nytt Shape Up betyr ny Shape Up-selfie ;)
2) Biffmiddag på Trancher - en av mine favorittrestauranter <3
3) Happyface-treningsselfie sammen med Hanne Lulu Holst :D
4) Poseringstrening
 

5) Shoot og jobbings for Shape Up sammen med personlig trener Pia Eliassen og fotograf Vegard
6) Knebøy - baseøvelsene er alltid med i mitt treningsprogram ;)
7) Pullups med ekstra vekt
8) I januar starter jeg opp på studier til å bli personlig trener. Denne høsten har jeg tatt flere valg om jobb og karriere som jeg kjenner er veldig riktig, mer om det i løpet av de nærmeste ukene. Jeg er i alle fall supergira!


9) Verdens fineste Lexie som snart blir valpemamma!!
10) En liten sniktitt på matnyhetene som er blitt lansert denne høsten
11) Throwback thursday med to av noen av de viktigste i livet mitt: Fredrik og Lexie. 
12) Jeg er fast bestemt på å nyte sommertemperaturen og bare stier i skogen så lenge jeg kan, så ut på tur og nyt den friske høstlufta!

Og på instagram heter jeg silje_bjornstad

GOD HELG!

- Silje Bjørnstad 

Tenk at så lite kan gi så mye

God torsdag!

Wow, i dag satt det laaaaangt inne å gjøre den planlagte treningsøkta som enkelt og greit bestod av ro-intervaller pluss dips. Halveis i intervall-kjøret ble jeg faktisk så kvalm at jeg bare måtte ta meg 5 minutter på ellipsemaskinen og jeg ville egentlig bare gå hjem. Men jeg vet samtidig at den følelsen av å gjennomføre er så mye bedre enn følelsen av å ikke fullføre, særlig når det faktisk bare er 3,5 uke igjen til NM og jeg er så fast bestemt på å holde hele løpet ut. Så etter noen tankerunder med meg selv, i kombinasjon med at kvalmefølelsen forsvant, så kom jeg meg tilbake på romaskinen og gjennomførte de siste intervallene. Det er jo virkelig ikke snakk om mange minuttene heller. Jeg kjører "pyramide-intervaller". Det vil si 6 intervaller i denne rekkefølgen: 1 min - 1,5 min - 2 min - 2 min - 1,5 min - 1 min. Så kjører jeg noen sett med dips etter et par av ro-intervallene for at kroppen min skal kjenne på hvordan syrefesten blir når hele styrkerunda skal kjøres i konkurranse. 

Uansett, DEN følelsen etter man har gjennomført når kroppen først kjentes helt j.... ut - DEN FØLELSEN - den er virkelig ubeskrivelig og i dag måtte jeg bare sette meg ned for å kjenne litt ekstra på denne berømte endorfinrusen ;) Og noen ganger er det virkelig ikke så mye som skal til for å få boost av både mestringsfølelse, treningsglede og økt selvtillit. 

Så der har dere meg, til sammen 9 minutter på romaskinen var tydeligvis det som skulle til i dag.  

Forresten, fikk dere med dere Folkeopplysningen og episoden om "slankeekspertene" i går? Hvis ikke så er den virkelig verdt å se! Her er det så mange viktige poenger å være klar over i en industri hvor det å tjene penger og riktig markedsføring er mer verdt enn å faktisk bidra til en bedre folkehelse og økt livskvalitet.

Episoden ligger ute på NRKs nettsider og er gratis å se på. 

Ha en strålende torsdagskveld! 

- Silje Bjørnstad - 

 

Nope, ingen fødsel ennå

Jeg er på vei tilbake til Oslo og dessverre så har det ikke vært noen valpefødsel i løpet av de dagene jeg har vært hjemme hos Lexie. De liker seg tydeligvis godt i "rugekassa". Men jobben kaller, så jeg må tilbake til hovedstaden. Så håper jeg bare alt går bra med Lexie og valpene og at jeg får se dem snart.

I morgen er det flere spennende ting på jobbfronten som skjer for min del, så jeg gleder meg til å kunne fortelle om det snart (forhåpentligvis ;) ). Uansett så har det vært helt magisk å være hjemme. Det er jo sommer "all over again" og gradestokken har vist hele 25 grader de siste dagene. Me like! Så har jeg vært supereffektiv med hjemmekontor-jobbings, hilst på venner, gått lange turer i skogen og selvfølgelig kost masse med høygravide vovs.

Ha en flott onsdagskveld!

- Silje Bjørnstad -

Enkel og effektiv økt for rumpe og lår

God tirsdag! 

Her er det ingen valper ennå og jeg begynner å bli oppriktig bekymret for at jeg dessverre ikke vil få med meg fødselen. Jeg MÅ tilbake til Oslo senest onsdag og i dag har vi vært hos dyrlegen for å sjekke at Lexie og valpene har det bra. Alt så normalt ut, de små valpehjertene slår bra, det er klart fostervann og så videre. MEN det er ikke noe tegn til at fødsel skal skje det neste døgnet, så det kan nok hende jeg må dra før det skjer noe action :(

 

Uansett er det veldig deilig å være på bygda, særlig nå som det er så fint vær! Jeg får trent, gått lange turer i skogen, slappet av og jeg jobber også så mye mer effektivt når jeg er hjemme. Med andre ord er det ikke noe problem til å få tiden til å gå og jeg storkoser meg.

I går var det overkropp med fokus på rygg som stod på treningsplanen og det ble blant annet pullups, arnold press, stående roing, militærpress og roing i kabelapparat. I dag var det derimot underkroppsøkt med blant annet markløft, knebøy, gående utfall og utspark i apparat (leg extensions).

Nå har jeg sittet og jobbet litt før jeg skal "ut å lufte hodet" i skogen med skyfri himmel og steikende sol. DIGG!!! Det er virkelig en av fordelene ved å jobbe "for seg selv" - nemlig at man kan ta med hjemmekontoret hit og dit, og likevel få jobben gjort. 

Forresten, trenger du tips til hvordan du skal trene rumpe og lår denne uka, så la PT Susanne Soydan ut et forslag på vår "Slik former du kroppen"-facebookside i går, og denne dama vet hva hun snakker om ;)

Tips til to økter for lår og rumpe, hvis du ikke vet hva du skal trene denne uken:

Dag 1:
Knebøy 10 reps/3 sett
Rumensk markløft 10 reps/3 sett
Bulgarsk utfall med fot på benk 8 reps/3 sett
Hip thrust 12 reps/3 sett

Dag 2:
Knebøy 5 reps/4 sett
Sumo markløft 5 reps/4 sett
Gående utfall 10 skritt per ben/3 sett
Beinpress 15 reps/3 sett

Velg vekter som gjør at du har kontroll over teknikken, og hvis det er lenge siden du har gjort utfall bør du velge litt lettere vekter enn du kanskje tenker deg så du slipper å bli så støl 😊

Lykke til!

- Silje Bjørnstad - 

Mobilblogg: Klar for å leke jordmor

Da er jeg hjemme på Finnskogen og her ble jeg møtt av en meget høygravid hund som kan få valper når som helst nå. Lexie er uansett i god form og vi har til og med gått en tur i skogen i dag. Valpekassa og Bjørnstad familie er i alle fall klare for å ta imot noen små nøster nå, så gjenstår det å se om jeg må tre inn i jordmor-rollen i løpet av kvelden/natta ;) ha en fin søndag!!

- Silje Bjørnstad -

ShapeUp-shoot

Hei og god lørdag! 

Dagen startet ganske ok med en treningsøkt med blant annet 5x5 pullups med 15 kg ekstra og 35-20-20 dips.

video:img7103
video:img7104

Så ble det et forsøk på rointervaller hvor jeg ga meg etter 5x1 min med 40 sekunders pause. Beina mine er nemlig relativt slitne etter gårsdagens underkropp-økt så det var ikke så mye trøkk i dagens intervaller for å si det sånn. Men jeg fikk da uansett kjent litt på pulsen og i morgen blir det treningsfri søndag med god samvittighet. 

Nå skal jeg straks sette kursen mot harryhandel og svenskegrensa før jeg i kveld reiser hjem til Finnskogen for å være "valpejordmor". :D Forhåpentligvis vil Lexie få valper i løpet av de nærmeste dagene og kjærevene som jeg gleder meg!

Tilbake til overskriften, jeg nevnte jo i går at jeg hadde vært på jobb for ShapeUp hvor to treningsprogrammer skulle shootes. Klokken 8 var jeg, fotograf Vegard og personlig trener Pia Eliassen klare for shoot på SatsElixia i Oslo sentrum og programmet handler om "øvelser for de viderekommende".

Tanken bak treningsprogrammet er nemlig at man skal pushe seg selv litt til å prøve en mer utfordrende øvelsesvariant. Det kan jo være motiverende med variasjon og nye øvelser, samtidig som disse variantene ikke er "barebare". 

Jeg skal ikke avsløre for mye helt ennå, programmet kommer i en av høstutgavene til Shape Up, så følg med. 

Shoot nummer to var også et treningsprogram som kommer i en av høstens Shape Up-blader. Her var vi på Oslo Performance Center og personlig trener Camilla Lorentzen står bak programmet "6 ettbeinsøvelser for sterkere rumpe og lår". 

 

Det er alltid gøy å jobbe for Shape Up, og dette var nok e flott og effektiv jobbdag "på sett" med flinke og dyktige folk, både foran og bak kamera! 

- Silje Bjørnstad - 

Video: Fredagstrening og min vurdering av grønnsakspølser

God fredag!!

Den dagen her har flydd avgårde med blant annet ShapeUp-jobbings (2 shoots til treningsprogram-saker + artikkelskriving), webredaktør-arbeid (BedreTrent.no), mail-opprydning (det tar faktisk tid å sortere og å svare på mail når ting hoper seg opp i løpet av en uke, og ikke minst fredagstrening! :D

 

Jeg har helt ærlig vært veldig sliten i hele dag, jeg har liksom aldri helt våknet, men det var likevel grei trøkk på dagens økt hvor det ble blant annet frontbøy, markløft og benkpress. Jeg prioriterer baseøvelser (flerleddsøvelser hvor man trener flere muskelgrupper samtidig) først før jeg eventuelt kjører andre "støtteøvelser", eller mer isolerte øvelser (øvelser som tar mer på bestemte muskelgrupper og bevegelsen går over ett ledd).

video:img7099
video:uten navn
video:img7100

Når det gjelder ShapeUp-shootene så forteller jeg mer om de i morgen!

Ellers så kan dere lese om Side2s test av grønnsakspølser og min mening om pølsene som ernæringsrådgiver her:
Vi har testet grønnsakspølser

Leiv Vidar har kommet med grønnsakspølser som inneholder 30 % grønnsaker, men jeg mener det er viktig å tenke over særlig to ting:

1) Hvor mange gram grønnsaker inneholder egentlig en pølse på 70-80 gram når det er snakk om 30 prosent grønnsaker?.... (I det store og hele mener jeg dette bli minimale mengder....)
OG
2) Det er ikke oppgitt noen informasjon om eventuelle «ekstra vitaminer og mineraler» i næringsinnholdet til grønnsakspølsene, og det store spørsmålet er jo om næringsstoffene fra grønnsakene utgjør noen forskjell når det er snakk om et behandlet produkt. Vi vet at når grønnsaker blir behandlet i for eksempel bearbeidede produkter så vil mengden av ømfintlige vitaminer minske....

Kort oppsummert:
Jeg synes det er helt greit at man spiser pølser innimellom, men jeg synes ikke det er noe poeng i å velge grønnsakspølsene hvis det er økt inntak av grønnsaker man vil oppnå. Produktet fungerer ikke som en erstatning for vanlige grønnsaker.

- Et sunt og variert kosthold avgjøres ikke av ett enkelt produkt eller en enkelt middag, man må se på helheten. Når det er sagt så er det ikke bare pølsene selv som avgjør hvor sunt og næringsrikt pølsemåltidet blir. Mange kan enkelt gjøre pølsemiddagene litt sunnere ved å for eksempel lage sine egne varianter av potetmos, søtpotetmos eller grønnsaksmos som tilbehør, reduser mengden av de fete pølsedressingene, og bruk grove og fiberrike pølsebrød.

Bjørnstad understreker at hun ikke anbefaler grønnsakspølser som en kilde for å spise mer grønnsaker, men det kan være gøy med variasjon for både barn og voksne, sier hun.

- Det beste alternativet er og blir å spise ferske grønnsaker for å være mer sikker på at man faktisk får i seg de gode næringsstoffene fra grønnsakene. Velg pølser basert på smak, og spis heller grønt ved siden av.

- Silje Bjørnstad -

 

Silje tester Maxim proteinbar med sjokolade og mint

Hei og hopp! 

Etter gårsdagens plutselige "fjerning-kjevebein-inngrep" i kombinasjon med en kropp og et hode som var ganske så utslitt, så føler jeg meg ganske bra etter 10 timers søvn nå. :D Det eneste som plager meg i munnen nå er at jeg har klart å tygget på meg sår på innsiden av kinnet, rett og slett fordi jeg var jo bedøvd i hele det området i går kveld og merket ikke at jeg da tydeligvis har fått meg med litt kinn å tygge på når jeg har spist :p (Sorry detaljene her).

Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe! ;) For gårsdagens kyllingfilet-middag var det bare å droppe etter at jeg hadde vært hos tannlegen, så alternativet ble å få i seg noe mer tyggevennlig med mykere konsistens - med andre ord en perfekt mulighet til å smake på noen produktnyheter som lanseres nå i høst. Selv om jeg er på konkurransediett er det fortsatt mange nyheter jeg kan smake på.

Så i går testet jeg Maxim 40 % proteinbarer chocolate mint. Det skal sies at når man er på konkurransediett så smaker jo alle proteinbarer godt uansett og det var ikke noe problem å spise denne heller.

Jeg likte godt balansen mellom sjokoladesmaken og min. Baren hadde god konsistens og var søt uten å være for søtt. Og jeg synes denne passer fint som et bedre alternativ enn sjokolade. 

Konklusjon:
Som proteinbar-kos - ja takk. God smak og konsistens, ikke for rennende eller for mye mintfyll og myk sjokolade som man ikke trenger å tygge seg ihjel på.
Men som proteinbar etter trening ville jeg nok ha syntes at denne blir for kvalmende - nei takk. Mint og sjokolade er liksom ikke det jeg craver etter når jeg er ferdig med treningsøkta.

Denne havner midt mellom terningkast 4 og terningkast 5 - Den fortjener ikke en ren femmer, men er likevel bedre enn terningkast 4. 

Det var min mening! :)

- Silje Bjørnstad - 

 

(Produktet er blitt tilsendt til meg fra Orkla, men dette er ikke et sponset eller betalt innlegg!) 

Noen vinner i Lotto, andre vinner i..

...visdomstann-lotteriet! Jeg er åpenbart i den siste gruppa.

Ikke så mye å fortelle om i dag, annet enn at kvelden ble litt annerledes enn det jeg hadde forestilt meg. I juli fjernet jeg den fjerde og siste visdomstanna mi (noe som førte til at jeg mistet en del blod og mest sannsynlig fikk kraftig blodtrykksfall dagen etter som gjorde at jeg havnet på Ullevål sykehus, hehehe), og de siste dagene har jeg trodd at jeg nesten har fått en visdomstann nummer fem på samme sted. Så i kveld kom jeg meg til tannlegen for å sjekke ut hva det var som stakk ut av tannkjøttet baki der. Det var ingen visdomstann nummer fem (gudskjelov, det er ekstremt sjeldent), men det var rett og slett kjevebeinet mitt som ikke har grodd som det skal etter forrige inngrep.... SÅ i kveld ble det plutselig ny bedøvelse og mer fjerning av kjevebein. 

Jeg kommer sterkere tilbake med noe mer interessant og relevant i morgen! :p Og er det noe jeg lærte etter forrige tannlegebesøk så er det Å TA DET MED RO når man "blir voldtatt i kjeften" på denne måten.

Så enough said og peace out ;)

- Silje Bjørnstad - 

Jeg føler meg tynn, men sterk!

Hei tirsdag!

Den dagen her har bydd på mye moro. Først hadde jeg en times hjemmekontor-jobbings før det ble en formiddagsøkt med skikkelig trøkk. Tung markløft og tung knebøy føltes så greit ut i dag! Så med den endorfinrusen i kroppen tok jeg turen til Høgskolen i Oslo og Akershus der jeg for femte året på rad fikk lov til å være med i et "ekspertpanel" der jeg er en av tre som gir tilbakemeldinger og veiledning i forhold til hvordan man skriver pressemelding, og elevene er tredjeårs studenter som studerer bachelor i medier og kommunikasjon. Dette er jo den utdannelsen jeg selv tok for noen år siden og det er alltid gøy å kunne komme tilbake på Høgskolen! Det at jeg får komme tilbake år etter år i forbindelse med "gjesteoppdrag" er noe jeg tar som et stort kompliment. 

Deretter var jeg klar for "økt nummer to" sammen med treningsvenninne Hanne Lulu (sjekk ut denne råtassen på Instagram!) som også trener mot athletic fitness i NM. Og det ble bestemt at vi skulle teste "AF-runda" i dag (Maks pullups, maks distanse romaskin på 1,5 minutt og maks dips - øvelsene utføres etter hverandre).

Før jeg skulle i aksjon hadde jeg ikke akkurat trua på at jeg skulle gjøre noen bra runde, rett og slett fordi jeg har spist "lavkarbo-lavkcal-diett" de to siste dagene, jeg hadde trent en økt med blant annet maks pullups og dips med ekstra vekt dagen før, i tillegg til at jeg også hadde trent tidligere på dagen og adrenalinnivået i kroppen var lik 0. Så ender det altså opp med at jeg gjør den beste AF-runda noensinne og da var uka mi reddet. He he.

Det å perse i AF-runda i seg selv er en så utrolig ubeskrivelig digg følelse, det er jo det som motiverer meg til å stille i athletic fitness, men når jeg i tillegg styrer ALT i forbindelse med konkurranseoppkjøringen selv (altså, treningsøkter med kondisjon, ro-intervaller og styrketrening, og matplan) så blir det bare en skikkelig selvtillit- og motivasjonsboost. Det er utrolig kult å kjenne at det å stole på selv og gjøre det man selv har troen på faktisk funker.  

Når det gjelder dagens tall så kan jeg bare si så meget at jeg slo forrige runde som da var 19 pullups, 420 meter roing og 20 dips (da testet jeg for 2-3 uker siden). Så gjenstår det å se da, hva man havner på i konkurranse. Alt skal jo klaffe den dagen, men det er uansett digg å kjenne at det går riktig vei i alle fall. 

Så det var dagens skryteinnlegg fra fitnessbobla. Jeg er bare så utrolig klar og gira på NM. Fy søren som jeg gleder meg og fy søren som jeg skal gi ALT. Det er sikkert mange fitnessutøvere (og andre for den saks skyld) som synes det er kult med blodårer og sixpack og "den typiske fitnesskroppen", men for meg kommer det med kropp og fysikk ALDRI til å slå den følelsen av treningsglede og mestringsfølelse i forhold til styrkeøvelser og styrketrening. Jeg føler meg faktisk bare tynn nå, og har også måttet stramme inn et nytt hakk på styrkebeltet, men styrken holder overraskende bra til tross for at kroppsvekta går nedover og energiinntaket er i negativ balanse.

Og igjen, mye sitter i hodet og er det noe jeg vet jeg har så er det evnen til å gå inn i "Devil-mode" og at jeg har en sterk psyke. Sånn erre bare ;)

- Silje Bjørnstad - 

Cheat meal - postivt eller negativt?

Hei mandag! 

Som jeg nevnte tidligere på bloggen så var det duket for "frimåltid" i går søndag. Det ble 280 grams entrecote med grønnsaker og rødvinssjy på Trancher og det var virkelig supergodt. (Men jeg vet at maten der aldri skuffer, så det var ingen overraskelse at den maten forsvant fort for å si det sånn ;) )

Så var jeg egentlig ganske innstilt på sjokolademousse til dessert, men etter den middagen var jeg stappa så da reiste vi hjem og spiste is litt senere på kvelden i stedet ;)

Det er mange meninger og tanker rundt det med "frimåltid", eller cheat meal om du vil, på diett. Personlig er jeg ikke begeistrert for selve begrepet "frimåltid" fordi det høres ut som man resten av tiden spiser på tvang og har det superduper-strengt (og for all del, det er sikkert noen som har det sånn også, men jeg selv ønsker ikke å ha den tankegangen om mat/måltider - jeg har masse ulike matvarer å velge mellom på min matplan og har stor variasjon i min diett, slik at jeg ikke ser på dette som "en tvang". Mat er jo noe man må ha uansett), men kort forklart er dette et måltid som ikke er en del av den originale diettplanen. 

Det igjen kan være både positivt og negativt. For min egen del fungerer "frimåltid" som en motivasjon for å faktisk følge matplanen 100 prosent ellers av tiden fordi jeg vet jeg har et "bonusmåltid" å se frem til. Samtidig så betyr ikke frimåltid for meg at man nå har sjansen til å spise gigantiske mengder næringsfattig mat og godteri. Et frimåltid for meg enkelt og greit være at jeg spiser mer av den diettmaten jeg ellers spiser (for eksempel mer frukt/nøtter/biff/ris/saus og så videre), eller at jeg kan gå ut å spise på restaurant eller kjøpe asiatisk take-away-mat for å ta noen eksempler. I tillegg til litt ekstra energi bidrar dette også med sosial matglede og tilfredstillelse av mat det er lenge siden jeg har spist slik at jeg koser meg ekstra mye og virkelig setter pris på å nyte måltidet. 

Samtidig vet jeg at mange ikke får den samme positive opplevelsen av såkalte frimåltider på diett. Mange sliter med dårlig samvittighet når de først spiser noe som ikke er en del av matplanen og som ender opp i en ond sirkel ved å tenke at "nå har jeg først spist det jeg ikke skal spise, så nå kan jeg like så gjerne bare "gi opp" eller spise alt jeg har "nektet meg" de siste ukene - skaden er allerede skjedd". En slik tankegang og følelse er lite hensiktsmessig og i stedet for å kjenne at kroppen jubler for et "frimåltid", både fysisk og psykisk, så kan det ende med at man går bananas i matskapet, føler seg svak og opplever at motivasjonen for å fortsette forsvinner helt, og i verste fall så fører det til at man for et forstyrret forhold til mat og måltider. Jeg hører også om folk som får magetrøbbel når de spiser noe de har unngått i lang tid, og det kan jo skyldes flere ting som for eksempel at man faktisk har sensitiv mage eller at fordøyelsessystemet og tarmen "får sjokk" av store mengder fett eller store mengder mat i seg selv og dermed svarer med å sende ting i retur eller "rett igjennom systemet".

Poenget mitt er at vi alle er forskjellige og selv om jeg har frimåltider på min konkurransediett så betyr jo ikke det at det er det som er riktig for alle andre. Hva som er best for hver enkelt vil jo selvfølgelig variere fra person til person. Men jeg er så opptatt av å vise at man hele tiden må se det store bildet fremfor å henge seg opp i detaljene. Som sagt så blir frimåltid for meg en motivasjon i seg selv til å følge diett. Jeg planlegger heller aldri mengden på frimåltidet og hva jeg da skal spise, men i stedet for å tenke at "nå er alt ødelagt" (det er det bare å droppe med en gang - man blir ikke "feit" av ETT måltid, på samme måte som at man ikke får "fitnesskropp" av ETT måltid heller ;) ), så tenker jeg først og fremst "NAM" og "I morgen skal jeg virkelig gi gass på trening". 

- Silje Bjørnstad - 

Søndagstur, mageruter og "fitnesskropp"

AH, søndag!!! Og når man i tillegg våkner opp til skyfri himmel og strålende sol, så skjønner i alle fall jeg fort at "dagens kardio-trening" legges utendørs :p Det vil si, jeg kjørte først noen ro-intervaller inne på treningssenteret, før litt egenmassasje på foam roller, og tok dermed en omvei på vei hjem som ble til en lang gåtur langs Akerselva. 

Podcast i øret, stressnivå på nivå lik 0 og vitamin D-påfyll rett i fleisen kan anbefales! :)

Så gikk jeg forbi en skole med flere lekestativ i skolegården og jeg kunne ikke dy meg. Energinivået mitt bare fyker til værs når det er så fint og varmt ute, så da ble litt leking her også. :D

Fikk dere forresten med dere Susannes innlegg om "synlige mageruter" på Facebook-siden vår "Slik former du kroppen"?

Hvis ikke så kan dere lese det her:

"Mange ønsker å få en mer markert mage. Susanne ble spurt om hun hadde trent mer mage i det siste fordi magemusklene har blitt mer fremtredende. Grunnen til at de blir mer og mer markerte er fordi hun har en kostholdsplan som lar henne trene tungt og intensivt, men som også gjør at hun gradvis reduserer mengden kroppsfett med formål om å konkurrere i fitness. 

Det er ikke mengden magetrening som bestemmer om du får markerte magemuskler eller ikke, men andelen kroppsfett i området. For at magerutene skal synes godt er det en fordel at det er mye muskelmasse i området. Du kan fint "bygge" magemuskler gjennom vanlig styrketrening for hele kroppen.

Ha en fin treningsuke!"

Det med synlige mageruter og sixpack er for mange veldig "aktuelt" i disse dager fordi det nærmer seg høstens fitnesskonkurranser. Dette har vi også skrevet kort om på "Slik former du kroppen". Her tar vi opp noen viktige punkter vi mener det er viktig å være klar over når formbildene begynner å florere i sosiale medier og treningsartikler:

"Å konkurrere i fitness er ekstremvarianten av å forme kroppen. Nå er det under to måneder til Norgesmesterskapet i fitness og bodybuilding og du følger kanskje flere i sosiale medier som skal delta. Det kan se ut som at disse utøverne før ekstremt raske resultater. De går fort ned i vekt og strammes opp, og det ser også ut som at de øker i muskelmasse. 

Vi anbefaler ikke deg som trener for å forme kroppen å gjøre så store endringer i kostholdet som konkurrerende fitnessutøvere gjør. Det er viktig å skille på å "deffe" seg for å være i superform på konkurransedagen, og å gjøre endringer som skal fremme helse og gi langvarige resultater. 

Det er fint å bli motivert av andre, men det er alltid deg selv og ditt utgangspunkt du bør sammenligne deg med. Ha en super treningsuke!"


Selv om både jeg og Susanne konkurrerer i fitness (i grenen athletic fitness), så er vi veldig tydelig på at dette er en ekstrem variant av "å forme kroppen" gjennom et strengt kostholdsopplegg og treningsprogram som varer i en viss periode. Det er ikke mageruter og synlige blodårer som gjør at vi motiveres av å konkurrere i athletic fitness. I tillegg til å "komme i sceneform" så skal vi faktisk prestere i en styrkerunde og det bidrar til at vi stadig må trå utenfor vår komfortsone. Vi opplever å gjøre ting vi kanskje ikke trodde var mulig, det å presse oss selv på denne måten gjør oss sterkere og gir oss erfaringer vi ikke kan få andre steder. Jeg personlig har fått en helt ny forståelse for hvilket fantastisk maskineri kroppen faktisk er, jeg har aldri vært så sterk mentalt som jeg er nå, jeg har fått en helt ny respekt og forståelse for trening og kosthold, og jeg har aldri opplevd så mange små personlige seiere på så kort tid som jeg har gjør i løpet av en konkurranseoppkjøring.

Både i on-season og off-season er det viktigste for oss å kunne formidle informasjon som bidrar til at man trener og spiser på en slik måte som får dem til å føle seg bra, og som gir dem de resultatene de er ute etter. Vi vil at andre også skal oppleve den trenings- og matgleden vi selv kjenner på som igjen er med på å gi oss bedre helse, både fysisk og mentalt. Samtidig er vi veldig bevisste på å påpeke at både trening og kosthold er noe som er individuelt, og at vi ikke har fasitsvaret på hva som er det eksakt beste kostholdet eller treningsprogrammet for den og den personen.  For det er mange jenter som ønsker å trene for «å forme kroppen». Dette er et vidt begrep som innebærer forskjellige typer målsetninger. For en person kan det å forme kroppen bety å bygge muskelmasse i ben og rumpe, mens for en annen å stramme opp armene og få flatere mage. Noen andre ønsker å forme kroppen ved å redusere fettprosenten og samtidig beholde en kvinnelig og veltrent fysikk. Det som gir kroppen og musklene form er styrketreningsmetoder som fremmer muskelvekst sammen med et variert og næringsrikt kosthold. Alle har individuelle utgangspunkt, forutsetninger og gener. Dette kan for eksempel vise seg gjennom at to personer trener det samme programmet, men får ulike resultater.  

Men det er uansett noen grunnleggende prinsipper innen trening og kosthold som gjelder for alle, og det er disse verktøyene vi vil presentere på en ukomplisert måte - så følg med på Slik former du kroppen på Facebook. Dette er bare begynnelsen ;)

- Silje Bjørnstad - 

Mine lørdagssysler

I dag var jeg tre timer på treningssenteret og jeg kan ikke huske sist gang jeg tok meg tid til å faktisk være der i tre timer. Det skal understrekes at jeg ikke TRENTE i tre timer. Jeg trente nemlig sammen med Hanne Lulu,  en annen athletic fitness-utøver som også stilte i vår og som også skal stille i høst. Og hun er virkelig et styrkefyrverkeri som stadig motiverer og imponerer meg! Først og fremst er hun grisesterk, både fysisk og mentalt, og hun bare sprer skikkelig motivasjonsboost og glede - både når vi møtes og via sosiale medier :D Så den første delen av lørdagsøkta bestod av (fitness)prat (selvfølgelig :p), styrketrening og poseringstrening.

Deretter kjørte jeg 10x1minutts intervaller på tredemølla med pauser og oppvarming og det som hører med, og deretter ble det litt treningssnakk med andre som trener på det samme senteret. 

Ellers så har lørdagen bestått av å komme seg ajour med hjemmekontor-jobbings. Jeg nevnte tidligere at september blir en travel jobbmåned og det merker jeg allerede nå. Men herregud så mye kult som skal skje den måneden her, og det gjelder ikke bare jobb altså. Andre ting jeg ser frem til er blant annet Shape Up Convention 17.september, samlinger med fitnessteamet og ikke minst at Lexie skal ha valper!!! Åååååååååååh, vovsen venter valper i midten av måneden og jeg kommer garantert til å reise hjem til Finnskogen så ofte jeg kan for å leke valpemamma. Vi vet ikke hvor mange valper det blir, men det er planlagt altså og "ren rase"-valper (Gordon setter). 

Og så ser jeg veldig frem til bursdagsmiddag for Fredrik i morgen på Trancher her i Oslo - definitivt en av mine favorittrestauranter i hovedstaden. De har enkelt og greit en hovedrett og det er langtidsstekt entrecote (i ulike størrelser vel og merke). Og de som tror de har smakt god entrecote.... Ta turen til Trancher og du kommer til å bli hekta. I tillegg har de kanskje en av de beste sjokolademousse-dessertene jeg vet om, så i morgen blir det frimåltid MED DESSERT på denne jenta her. ;) I dag har det derimot blitt blant annet biff-tallerken med avokado, speltlompe og grønnsaker, mens nå er det kyllingtaco stekt med sopp, rødløk og squast som skal nytes.

(Serveres med lompe, taco-grønnsaker, kesam og salsa).

Ha en herlig og sprek lørdag!

- Silje Bjørnstad - 

Matnyheter høsten 2016

Tjohei, her går dagene unna med jobbing, trening, foodprep og soving :p

Så ville bare tipse om denne saken om høstens matnyheter jeg har skrevet for Side2. 

Altså, JEG ELSKER PRODUKTNYHETER!!! :D Nye barer, nye yoghurter, nye kesamprodukter, nye kjøtt- og fiskeretter - mums mums mums!

 

I kveld har jeg kveldsvakt for nettopp Side2, så jeg vil bare ønske alle en god helg - jeg må tilbake til jobbmodus :)

- Silje Bjørnstad - 

Slik mestrer du din første pullup

Pullups er en av mine favorittøvelser og nå for tiden jeg trener ulike pullups-varianter tre ganger i uka. Hovedsakelig fordi dette er en av øvelsene i styrkemoment-runda i athletic fitness, men jeg digger denne øvelsen uansett og jeg elsker også følelsen når jeg klarer en repetisjon ekstra, både med og uten ekstra vekt.

Flere ganger har jeg hørt "Åh, du er så heldig som klarer pullups du", eller "Åh, så kult det må være å ha sånn styrke til å klare pullups". Og ja, det er kult å kunne trene denne kroppsvektøvelsen, men det er jo ikke slik at jeg alltid bare ha kunnet dratt meg opp i stenger og trær. Jeg har også vært der hvor jeg har tatt tak i en stang, kroppen henger rett ned og ingenting skjer. Jeg har prioritert pullups-trening for å mestre pullups og jeg har fortsatt å trene pullups for å bevare den styrken jeg har opparbeidet meg over tid. 

I dagens innlegg på min og Susannes facebook-side "Slik former du kroppen" skriver vi nettopp om hva som faktisk skal til for å bli bedre i en øvelse - og her da med pullups som eksempel:

PULLUPS
Mange ønsker å lære seg pullups (kroppshev). Denne øvelsen er med på å forme en sterk og muskuløs rygg. Det finnes mange ulike tips og råd om hvordan man kan mestre sin første pullups, men likevel er det ikke et bestemt fasitsvar på hva som fungerer best for deg. Alle har ulik grunnstyrke og nivå. Men det vi vet er at man blir bedre på det man trener på og at det er viktig å bygge seg opp gradvis. 


Tips for å mestre pullups:

1) PRIORITER PULLUPS
Tren pullups ofte og flere ganger i uka. Unngå å legge pullups-treningen på slutten av økta når musklene og kroppen allerede har fått kjørt seg i andre øvelser. Prioriter pullups som en av de første øvelsene når du er på trening. 

2) PRØV DEG FREM MED ULIKE PULLUPS-VARIANTER
Tren for eksempel pullups med hjelpestrikk, eksentriske pullups, assistert pullups (partner holder beina/dytter i ryggen). Noter deg fremgangen underveis (flere repetisjoner, du klarer å holde deg oppe i flere sekunder/du bruker lengre tid på vei ned når du holder igjen etc). Mange opplever også at det er lettere å starte med chinups (kroppshev med underhåndsgrep hvor håndflatene peker mot deg) før man lærer seg pullups (kroppshev med overhåndsgrep hvor håndflatene vender fra deg).

3) VÆR TIL STEDE, FYSISK OG MENTALT
Kjenn at du faktisk har kontakt med musklene som aktiveres og jobber når du trener pullups. Mange kan slite med å kjenne at ryggmusklene jobber og at armene «tar over». Vær også bestemt på å gjennomføre det som står på programmet. Å gå utenfor komfortsonen og gjøre noe som er uvant/ubehagelig handler mye om den mentale innstillingen. Ikke la tvilen og negative tanker om at «dette greier du ikke» ta overhånd. Sørg for at hodet er innstilt på å få kroppen og musklene til å jobbe, og faktisk gjøre den jobben som kreves for at du skal nå ditt mål.

Lykke til :)

- Silje Bjørnstad - 

Matbloggtoppen Matprat