hits

september 2018

Gratis PT-time 13.oktober? Les her

God fredag - fredager betyr hjemmekontor for min del og i dag blir det både artikkelskriving, podcast-innspilling og regnskapsrydding. Så tar jeg turen til Finnskogen, noe som jeg gleder meg enormt mye til.

Men tilbake til overskriften; 13.oktober er det Åpen Dag på STERK Helse hvor jeg jobber som personlig trener og gruppetreningsinstruktør. Denne dagen er det åpent hus med mange ulike tilbud som for eksempel gratis prøvetime med PT, gratis prøvetimer av vårt unike PTSG-konsept, spennende stands og mye mer.

Hvis du er interessert i å vite mer om personlig trening og er nysgjerrig på hvordan det er å trene sammen med meg så har du muligheten til å finne ut av dette lørdag 13.oktober da jeg har muligheter for gratis PT-prøvetimer. Send meg en mail på silje@sterkhelse.no for mer informasjon og tidspunkt.

Mine kompetanseområder er:
-
Styrketrening
- Baseløft
- Forbedring i kroppssammensetning: økt muskelmasse og lavere fettprosent
- Ernæring og kostholdsveiledning
- Livsstilsendring
- Vektreduksjon og oppstramming av kroppen

God helg!

- Silje Bjørnstad -
 

Silje tester Troika med appelsinsmak

Blant årets høstnyheter i dagligvarehandelen så finner vi Troika Appelsin - en sjokoladenyhet som for meg høres meget fristende ut. Jeg digger Troika, og jeg digger appelsinsjokolade - så denne komboen måtte jo være jackpot for min del!

Jeg fant den nye Troika-sjokoladen på Meny på Løren i Oslo, og dette er min dom:
Sjokoladen jeg hadde kjøpt var dessverre litt hard i konsistensen, og derfor ble førsteinntrykket litt skuffende fordi jeg gjerne vil bare ta en bit uten å måtte "TA I" alt jeg kan når jeg spiser Troika-sjokoade. Og derfor fikk jeg også inntrykket av at konsistensen ikke var så myk som jeg hadde trodd, og slik som jeg kjenner den fra vanlig Troika - og dette kan jo bare ha vært en tilfeldighet.

Uansett så var det deilig smak av appelsin og Troika-sjokolade som var helt grei, men likevel så ble det liksom litt feil og rart. Derfor foretrekker jeg fortsatt vanlig Troika, men kan fint velge appelsinvarianten til variasjon fordi smaken i seg selv var yum.

Terningkast 4 fra meg, og da har vanlig Troika terningkast 6 ;) 

Noen andre som har testet?

- Silje Bjørnstad -

Denne helgen her...

...har virkelig gått over alle forventninger. Torsdag tok jeg toget til Geilo og Vestlia Resort hvor "Kamille Weekend" stod på agendaen. Først og fremst; for et fantastisk hotell i helt nydelige omgivelser Vestlia er! Med de flotte høstfargene som er i fjellet nå så var det som å gå rundt i eventyrland der ute da sola dukket frem. Jeg tok meg en tur ut i løpet av lørdagen hvor jeg gikk oppover en av slalombakkene fra hotellet og det var så ubeskrivelig deilig å trekke frisk luft med den utsikten der.

I løpet av helgen holdt jeg både foredrag og treningsøkter. Jeg var så heldig å være en del av trenerteamet sammen med denne gjengen her. De fleste instruktørene jobber på Gym Bekkestua med supre Lise Solie i spissen.

Vi har opplevd så mye treningsglede, stolte smil og endorfiner denne helgen her - noe som gir meg så ubeskrivelig mye. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen; jeg har verdens fineste jobb og jeg er så uendelig takknemlig for alt jeg for lov til å være med på. Så mange fantastiske folk, både blant deltakere, crew og kollegaer, bidrar til at helgen blir helt upåklagelig og det er bare godt humør og kose-seg-stemning hele veien.

Mellom jobbslaga (som ikke bare inkluderer økter, men møter og planlegging og forberedelse), så har det blitt supre matopplevelser og gode samtaler, jeg sjekka ut hotellgymmet og jeg tok meg som nevnt en mini-topptur. 

Jeg hadde også planer om å selv være med på en av treningsøktene, sjekke ut spa og basseng og ta en runde bowling i hotellets bowlinghall, men det får bli neste gang. Selv med små pauser her og der så er man hele tiden tilgjengelig og PÅ under sånne arrangementer, noe som jeg begynte å merke godt i går søndag. Resultatet av flere netter med lite søvn og mye som skjer gjorde at jeg la meg klokken 21, sovnet 21:30 og jeg sov helt til 07:45 i dag. DET var deilig det.

Nå skal jeg planlegge arbeidsuken, komme meg til STERK for å jobbe med PT-kunder, samt ta et par jobbtelefoner.

Ha en fantastisk uke :)

- Silje Bjørnstad -

Ny podcastepisode: Å jobbe som personlig trener

Hei og hoi fra Vestlia Resort! Nå ligger jeg i dobbeltsenga mi på familierommet (!) jeg har fått tildelt her på NYDELIGE Vestlia Resort på Geilo. Altså, for et flott sted! Og for en fantastisk gjeng og crew som er her. Vi har kommet i gang med både treningstimer, utstillere og lignende, men det er jo i morgen det virkelig smeller. Da blir det både foredrag, treningstimer, kick-off-presentasjon og andre ting som hører med på en skikkelig dameweekend - jeg gleder meg kjempemasse til absolutt ALT!

 

Men nå er det podcast det dreier seg om, fordi jeg har nettopp publisert en ny episode av BedreTrent Podcast hvor jeg denne gangen har fått med meg samboer og personlig trener Fredrik, for å snakke om nettopp PT-jobben.

Hvordan er det egentlig å jobbe som PT, hva slags fordeler og ulemper er det, hva slags arbeidstider er det, og hvem benytter seg av personlig trener og hvorfor? Dette snakker vi mer om i denne episoden, og vi svarer også på lytterspørsmål om kosthold, restitusjon og hviledager.

BedreTrent Podcast finner du på iTunes og på Soundcloud. Klikk her for å høre episoden.

GOD LYTT!

- Silje Bjørnstad -

Jeg har bare venta på det...

...den derre høstforkjølelsen som det virker som omtrent alle har vært igjennom de siste ukene. Både PT-kunder og PT-kollegaer har vært snufsete, hatt tett nese og litt vondt i halsen. Og da var det på en måte bare et tidsspørsmål før jeg selv skulle bli smittet, noe jeg nå har blitt. Så ja, nå er det min tur til å ha nyseanfall sånn cirka 20 ganger hver time, halsen er litt mer følsom enn til vanlig og nesespray er blitt bestekompisen. Men selv om formen ikke er på topp, så har jeg heldigvis ikke feber eller er sengeliggende liksom. Og jeg håper det ikke blir verre heller for i morgen reiser jeg jo til Vestlia Resort sammen med hundrevis av andre damer for å nyte livet i forbindelse med Kamille Weekend! :D Jeg gleder meg kjempemasse og er bare supergira på å både holde egne treningstimer og foredrag, men også bli inspirert av andre, lære nye ting, chillaxe og hente energi, nyte god mat og bare NYTE øyeblikkene her og nå.

Jeg drar altså oppover i morgen torsdag, og er tilbake på søndag. I løpet av helgen skal jeg holde 7 treningsøkter og 2 foredrag.  Jeg kommer til å være mer tilgjengelig på instagram de neste dagene, der jeg lover å oppdatere fra helgen. Så følg meg gjerne på @silje_bjornstad

Nyt høsten folkens!

- Silje Bjørnstad -

Hva er periodisk faste?

De siste månedene, og årene, har man stadig kunne lese flere artikler om 16:8 - den nye trenddietten. Et annet navn for 16:8-spisemønster er periodisk faste, også kjent som intermetting fasting på engelsk. Selv om mediene omtaler periodisk faste og 16:8 som den nye trenddietten er ikke dette nødvendigvis hverken en trend eller en diett. For mange er periodisk faste nettopp det som er et normalt kosthold.

Men når det dukker opp artikler som omtaler 16:8 som en "ny trenddiett" så får jeg ofte spørsmål om hva dette egentlig dreier seg om, og om han eller hun burde spise på denne måten og så videre.

Her kommer derfor litt informasjon om periodisk faste, også kjent som "16:8":

Med periodisk faste har man et spisemønster hvor døgnet deles opp med et spisevindu og en fastende tilstand. Ofte deler man opp døgnet i et 16:8-format som vil si at man faster i 16 timer, mens man har 8 timer på å innta dagens måltider, derav navnet 16:8. Men man kan også utvide spisevinduet til 9-10 timer og dermed ha en fastende periode på 14-15 timer. Hvordan man legger opp fasteperioden er opp til hver enkelt. Et eksempel hvis man følger 16:8 er er at man inntar siste måltid før klokken 20:00, og dermed venter til klokken 12:00 dagen etter med å innta neste måltid. Det er også individuelt når på døgnet man legger opp spisetid og fasteperiode, samt hvordan man inntar måltidene sine i spisevinduet. Noen foretrekker å spise 1 stort måltid, mens andre fordeler maten utover 3-4 mindre måltider. Uansett så er det viktig å sørge for at maten du spiser dekker dine behov for den energien og de næringsstoffene du trenger for å nå dine mål.  I selve fasteperioden skal du unngå kaloriholdig mat og drikke, men du kan innta drikkevarer som vann, kaffe og te.

Om periodisk faste er noe for deg kommer helt an på hva slags kosthold og spisemønster du selv trives med. Du skal ikke påtvinge deg selv og kroppen din matvaner som du mistrives med bare fordi det er dette alle andre gjør eller dette kompisen eller venninnen din anbefaler.

Periodisk faste kan blant annet passe deg som ikke er spesielt glad i å spise tidlig på dagen, og som trives med færre større måltider. Det kan også være et fint alternativ for deg som ikke har tid eller ork til å lage mat flere ganger daglig. For mange kan det også være positivt å ha et slikt spisemønster hvis målet er å gå ned i vekt. Periodisk faste er i utgangspunktet ikke en slankekur i seg selv, men å dele opp døgnet med en fastende periode og et spisevindu kan gjøre det enklere å få en vektreduksjon fordi man ofte har færre timer i døgnet til å spise på enn det man er vant til - noe som kan redusere det totale kaloriinntaket. På en annen side kan det å ha et bestemt spisevindu gjøre det enkelt å bruke dette som en unnskyldning for å la være å spise hvis det er sent på kvelden eller man vil unngå fellesmåltider, men at det egentlig er en spiseforstyrrelse og/eller spiseforstyrret atferd som ligger bak. Hvis dette er tilfelle bør du oppsøke profesjonell hjelp slik at du får den oppfølgingen du trenger til å finne et kosthold og spisevaner som passer deg og ditt utgangspunkt.

Jeg personlig har ikke et spisemønster som er periodisk faste, men jeg kjenner flere som spiser på denne måten og at det funker bra for dem uten at de har noen konkret mål med å ha et slikt kosthold - det er bare det som rett og slett fungerer best for dem.

LES OGSÅ: En typisk matdag for meg

Ønsker dere alle en super søndag!

- Silje Bjørnstad -

Fullbooka!!!

Om en uke er jeg på Vestlia Resort på Geilo i forbindelse med Kamille Weekend. Jeg skal holde både foredrag ("Trening i tidsklemma") og flere ulike treningsøkter. Jeg gleder meg så sinnsykt til både jobb og å komme opp til vakre Vestlia, og nå fikk jeg nettopp vite at arrangementet er FULLBOOKET!! Det er jo supergøy! Vi har til og med hatt så stor pågang på treningstimene at det har blitt satt opp ekstra-timer.

Dette blir veldig bra altså!

Jeg har faktisk aldri vært på Vestlia Resort før, men det jeg har hørt og sett fra stedet har vært utelukkende positivt. I tillegg til at jeg selv skal jobbe så har jeg også selvfølgelig noen fritimer hvor jeg skal få prøvd å vært med på både andres foredrag og treningstimer, men også nyte egentid i Spa og på gåturer i den vakre naturen der oppe. 

Denne helgen vil derfor bestå av full prepp og forberedelse til neste helg, men med innlagte timeout-pauser og feiring av 30-årslag til venninne Sandra for å nevne noe. 

GOD HELG !

- Silje Bjørnstad - 

Treningsreise - kan JEG bli med?

Ja selvfølgelig kan DU være med!!!

Som noen kanskje har fått med seg så skal jeg Sandra arrangere ny treningsreise i mai 2019, nærmere bestemt 7.-14.mai.

FOR PÅMELDING OG MER INFO OM TRENINGSTUR TIL MALLORCA  - KLIKK HER.

I forbindelse med dette så får vi ofte mange av de samme spørsmålene fra reiselystne damer, og her svarer jeg på topp 5 spørsmål:

1) Hvor godt trent må jeg være? Hva slags treningsøkter vil det bli? Og må jeg være med på alle øktene?
På våre treningsreiser kan alle bli med, uansett nivå, utgangspunkt og treningserfaring. Selv om vi trener sammen så er jeg og Sandra opptatt av å tilpasse treningen individuelt, og det er alltid mulig å tilpasse øvelser med tyngre/enklere alternativer for de som måtte ønske det. Det blir varierende og allsidig trening med fokus på å ha det gøy og oppleve treningsglede og mestringsfølelse. En ting som ofte gikk igjen på treningsøktene våre på den forrige treningsreisen var at folk stadig sa "dette hadde jeg ikke trodd jeg skulle klare" og "wow, det er så kult å kjenne at jeg klarer mer enn jeg tror!!". Treningsøktene våre vil bestå av både kondisjonsøvelser, styrketrening, crossfit-inspirert trening, mobilitet, kjernetrening, morgentur, kroppsvektøvelser, høypuls-timer og trening med minibands for å nevne noe. Alle øktene er selvfølgelig frivillig og vi har aldri noe "opprop" eller noen navnelister som skal krysses av etc ;)

2) Hvordan er dagene lagt opp?
Dagene er lagt opp til treningsaktiviteter 2 ganger om dagen, da en økt på morgenen/formiddagen og en på ettermiddagen. Vi har frokost og middag inkludert i reisen og dermed er det frokostbuffe om morgenen og middag på kvelden hvor vi samles til bords for de som måtte ønske det. Tiden mellom øktene består gjerne av egentid hvor du har mulighet til å nyte sol- og strandliv, shopping, utflukter, eller total avslapping med spa og velvære. Ellers så har vi også noen små bonus-aktiviteter som for eksempel kan være felles fotoshoot med morsomme bilder, volleyball-spill, workshops og foredrag.

Eksempel på hvordan en dag kan se ut:
07:30-08:10 Felles morgentur
08:00-10:00 Frokost
10:00-11:00 Rumpe-trening med minibands
11:00-17:00 Egentid 
17.00-17.45 Core-trening
17.45-19.30 Egentid
19.30 Felles middag og deretter herlig underhonding  og dans på hotellet 

Eksempel på hvordan en annen dag kan se ut:
07:30-08:00 Morgenmobilitet
08:00-10:00 Frokost
10:00-11:00 Sirkeløkt med kondisjon og styrke
11:00-17:00 Egentid 
17.00-18.00 Foredrag
18.00-19.30 Egentid
19.30 Felles middag og deretter underholdning på hotellet

3) Hvor mange skal reise? Kan jeg reise alene?
Vi har et begrenset antall plasser på våre turer for å sikre et godt fellesskap utenom treningen i tillegg til at vi da kan gi best mulig individuell oppfølging og tilrettelegging for at du skal få mest ut av treningsreisen. Det er maks 18-20 plasser på turen til Mallorca. Man kan reise alene, eller sammen med noen - dette er helt opp til deg selv og uansett skal vi love at du ikke vil kjede deg eller føle deg alene;)

4) Hva er inkludert?
Flyreise tur/retur
Transport til og fra flyplassen
7 netter på et superfint 4-stjernes hotell (les mer og se bilder fra hotellet her)
Halvpensjon (inkluderte måltider hver dag er frokost og middag)
Daglige treningsøkter med to profesjonelle treningsinstruktører
Variert treningsprogram
Foredrag

5) Hvordan er maten og hva spiser dere på treningsreise?
Med buffet har man mange valgmuligheter når det gjelder mat. Her kan man velge blant ulike kjøtt-, kylling og fiskeretter, sjømat, vegetariske ingredienser, frukt og grønnsaker, ulike typer brød og salater, varm- og kaldretter, pasta, pizza egg, supper, desserter, pannekaker og så videre. Kort oppsummert så velger du selv hva og hvor mye du vil spise, men noe av det beste med slike turer er jo at man er så aktiv at man kan spise masse digg og variert mat for å gi kroppen nok energi ;) Selv ELSKER jeg matbuffeter og for å si det sånn så sulter jeg aldri på slike turer her og nyyyyter hvert eneste måltid med verdens beste samvittighet :D

Har du flere spørsmål eller kommentarer om treningsreise er det bare å sende meg en mail på silje@sterkhelse.no eller legge igjen en kommentar.

- Silje Bjørnstad -

FOTO: Lise Stenersen

Ny podcast: graviditetstrening, bekkenbunn og utendørs treningsøkter

En ny episode av BedreTrent Podcast er publisert og jeg har snakket med dyktige Helene Høimyr.

Klikk her for å høre episoden.

(Bildet er hentet fra Sunn & Sprek AS)

Temaer denne gang er trening og kropp under graviditet. Helene er utdannet muskelfysiolog og personlig trener. I tillegg til graviditet og mammatrening, så snakker Helene også viktigheten av å trene bekkenbunnsmuskulatur, og ikke minst hvordan du skal gjøre dette. Visste du for eksempel at du bør trene bekkenbunnsmuskulaturen HVER ENESTE DAG?

Du får også tips til hva du bør være oppmerksom på når det gjelder utendørs trening, nå som det begynner å bli kaldere i lufta.

Helene er dama bak den populære bloggen kunnskapsrikstrening.com og hun driver Vollen Trening som tilbyr utendørs mammatrening og boot camps året rundt.

BedreTrent Podcast finner du på Soundcloud og iTunes.

 

God lytt!

- Silje Bjørnstad -

Kyllingfilet med fetasalat

Lyst på en mettende og sunn salat til lunsj eller middag? Da bør du teste ut denne retten:

Til 2 porsjoner:
2 kyllingfileter (ca. 300 g)
Litt smør til steking
2 ss olivenolje
1⁄2 agurk
1⁄2 rødløk
200 g cherrytomater
100 g oliven
150 g fetaost
1⁄4 ts salt
1⁄2 ts pepper


Brun kyllingfiletene på begge sider i smør, til kjøttet får litt stekefarge. Stek dem videre i stekeovn på 150 grader i cirka 20 minutter. Skjær opp og bland grønnsakene med olje og oliven. Vend fetaosten inn i salaten. Krydre med salt og pepper etter smak. Skjær kyllingen i strimler og bland inn i salaten. Server med for eksempel en skive med grovt brød eller et grovt rundstykke. 

Enjoy!

Oppskriften er fra boka til meg og Susanne: Slik former du kroppen - med styrketrening og kosthold
 

Foto: Ann Kristin Engebakken

10 tips for å bli kvitt treningssenter-skrekken

Hei og god søndag! 

På søndager forsøker jeg så godt jeg kan å planlegge uken som kommer, både når det gjelder jobb, sosiale sammenkomster, treningsøkter og så videre. Jeg som jobber på et treningssenter har jo den fordelen at jeg allerede er på gymmet når jeg har tid til en treningsøkt og det er et lokale og et miljø jeg føler meg trygg i. Men jeg vet, og har stor forståelse for, at mange ikke har denne følelsen og at tanken på å bare gå inn på et treningssenter virker helt fjern. 

På VG Vektklubb (og i dagens utgave av VG) kan du lese min sak om "Slik blir du kvitt treningssenter-skrekken". 

Her er 10 tips fra meg: 

Husk at treningssenteret er for alle uansett form og størrelse. Medlemmene består av folk i ulike aldre med ulike mål. Én ting de alle har til felles er at man en eller annen gang har vært helt nybegynner. Det å gå inn på et treningssenter trenger ikke være så ubehagelig om du er litt forberedt.

1) Gjør litt research

Sjekk ut senteret før du melder deg inn. Har gymmet en hjemmeside kan du lese litt om hva slags tilbud det har og hvem som arbeider der. Send en mail eller ta en telefon for å få svar på eventuelle spørsmål du måtte ha. Fortell gjerne den du har kontakt med at du synes det er litt skummelt å skulle møte opp på senteret. Du kan også gjøre en avtale med noen som jobber der slik at du får omvisning og hjelp til det du måtte lure på når du entrer treningssenteret for første gang.

2) Få veiledning

Husk at de som jobber på treningssenteret er der for å hjelpe deg. Mange sentre tilbyr gratis veiledning og omvisning - benytt deg av dette. Ikke vær redd for å stille spørsmål og fortell den som viser deg rundt hva som er dine mål med treningen.

3) Bli kjent med senteret

Når du har kommet deg inn på senteret så bruk litt tid på å bli kjent med lokalet du skal trene på. Finn ut hvor det er styrkeapparater, kondisjonsavdeling, gruppetreningsrom og så videre. Når du får oversikt blir du tryggere på hvor ting befinner seg og hvor du skal.

4) Gå inn i din egen verden

For mange er dette enklere sagt enn gjort. Mange nybegynnere har en frykt for at andre skal se på hva de gjør og at andre bedømmer «ferskingene». Denne frykten er stort sett i hodet. ​Faktum er at folk har mer enn nok med seg selv. Sett gjerne på deg høretelefoner med favorittmusikken og gjør den jobben du er der for å gjøre.

5) Tren sammen med noen

Hvis du synes det er skummelt å trene alene og at det er vanskelig å «skru av omverdenen», så tren sammen med en kompis eller venninne. Det føles ofte tryggere når man er to.

6) Prøv personlig trener

Nybegynner eller ei - det er mange gode grunner til å investere i en personlig trener. En PT vil gi deg innføring i øvelser tilpasset deg og dine mål, samt sikre at du utfører øvelsene med god teknikk. Når du får hjelp til å mestre dette øker selvtilliten og du vet hva du skal gjøre når du trener på egen hånd. I tillegg har du noen som kan motivere deg og gi deg tett oppfølging for å sikre at du opplever framgang i treningen din. Det å ha faste avtaler øker også sannsynligheten for at du kommer tilbake til treningssenteret.

7) Ha en plan

Har du en personlig trener så har du mest sannsynlig også fått et opplegg og et treningsprogram du kan gjøre når du er på gymmet alene. Hvis du trener sammen med en venn så bli enige på forhånd hva dere skal fokusere på når dere kommer på treningssenteret - skal dere løpe, trene styrke eller kanskje være med på en gruppetime? Når du har en plan med øvelser du kjenner til er det enklere å gjennomføre det du faktisk har planlagt. Husk også at det å planlegge treningen handler ikke bare om hva du gjør på selve treningsøkta. Bruk kalenderen og planlegg den kommende treningsuken. Skriv ned øktene du skal gjøre og vit at dine egne treningsavtaler er like viktige som andre avtaler.

8) Unngå å trene i rushtiden

Synes du det blir verre å trene hvis det er flere mennesker rundt deg? Da kan det være lurt å unngå ettermiddagsrushen da «alle andre» trener. Rushtid er gjerne mellom klokken 16 og 20 på mange sentre. For å trene litt mer i fred er det smart å trene tidligere på dagen. Kanskje du kan ta deg en økt før du starter på jobb eller i lunsjpausen?

9) Føl deg fresh!

Det kan høres overfladisk ut å tenke på antrekk og frisyre når du skal trene, men hvis du føler deg bra så kan det faktisk bidra til at du får en bedre opplevelse på trening. Både nye treningsklær og treningssko kan gi motivasjonsboost og økt selvtillit. Ta på deg klær som du føler deg vel i og fiks deg litt på håret. Gi deg selv et skikkelig glis i speilet før du setter i gang og bruk denne selvtilliten til å gi jernet inne på gymmet.

10) Prøv gruppetrening

Hvis det fortsatt er skummelt å gå rundt alene eller du ikke har noen å trene sammen med, så prøv en gruppetime. En av de største fordelene med gruppetrening er du blir ledet gjennom økta fra start til slutt. Gruppetimer er også sosialt og inkluderende, og mange opplever at de yter mer når de trener sammen med andre.

 

Og du, hvis du nå kunne tenkt deg å komme i gang med treningen, men ikke tør eller aner hvor du skal starte så send meg gjerne en mail på silje@sterkhelse.no hvis du er interessert i å vite mer om oppfølging med meg som din personlig trener. <3

- Silje Bjørnstad - 

"Trener du hver dag?" "Hvor mye veier du?"

Hei lørdag!
I dette innlegget svarer jeg på de spørsmålene jeg får mest av når det gjelder min egen trening og styrke på instagram, av PT-kunder eller andre jeg møter i jobbhverdagen.

Er det noe mer du lurer på, eller vil at jeg skal utdype så legg igjen en kommentar i kommentarfeltet.

Hvordan trener du - hvordan har du blitt så sterk?
Først og fremst; det er alltid veldig hyggelig å få kommentarer på styrken min, og at man forhåpentligvis lar seg inspirere til å trene styrketrening. Ikke minst er det fint å være et eksempel på at man virkelig ikke trenger å se ut som en bodybuilder for å være sterk, og at man ikke skal kimse av en slank kropp med lange armer ;) (Ref til de som tror man blir seendes ut som en mann når man begynner å løfte vekter....) I tillegg er det også så viktig for meg å påpeke at det er veeeeeeldig mange andre der ute som jo er mye sterkere enn meg og som kan løfte hundrevis med kilo (og som jeg selv lar meg inspirere av), så det er virkelig ikke sånn at jeg er noen som skiller meg ut styrkemessig på noen som helst måte. Men i forhold til eget utgangspunkt, kroppsvekt og størrelse så er det uansett moro å se hva skrotten min får til og har fått til de siste årene - og som jeg håper andre kan bruke til inspirasjon og motivasjon.

I forhold til meg og min styrkeutvikling så er det utvilsomt Fredrik som skal ha den største æren for å ha faktisk fått meg i gang med ordentlig styrketrening. Før jeg traff han var jeg mest på gruppetimer, tredemølla og jeg hadde selv en personlig trener (som jeg i etterkant har skjønt ikke hadde så god peiling på hva han dreiv med) som jeg traff 1 gang i uken for å trene opp styrke spesielt i ryggen (på denne tiden satt jeg mye og jobbet på kontor foran datamaskinen). Det var Fredrik som virkelig lærte meg riktig teknikk i særlig baseøvelsene knebøy, markløft, benkpress og chins.

Lille, svake Silje for 9-10 år siden, hehe:


Det har nå gått mer enn 6 år siden jeg startet å trene styrketrening regelmessig, og siden den gang har jeg lært og erfart så utrolig mye om både meg selv, styrkeøvelser og treningslære. Og bare så det er sagt; jeg startet virkelig på scratch da jeg startet med å trene styrke.

Fordi, jeg har også vært der hvor jeg henger i en stang hvor det å skulle utføre kroppshev/chins/pullups føles helt håpløst ut fordi ABSOLUTT INGENTING SKJER - null bevegelse og bare det å henge i en stang kjentes grisetungt ut. Jeg har også vært der hvor jeg har gjort knebøy med en 20 kilos stang på ryggen for første gang og det føles ut som jeg har 1000 kilo oppå meg og null kontroll. Jeg har også lagt meg ned i benkpress-stativet, løfta opp en stang og tenkt at nå kollapser armene mine. Men så har man sakte, men sikkert lært seg bedre teknikk, turt å legge på vekter og gjort samme øvelse om og om igjen.

Etter hvert startet jeg på treningsprogram med mål om å bli sterkere i særlig knebøy, benkpress og markløft (kjørte standard 5x5-program). Da jeg mestret mine første chins googlet jeg meg frem til treningsprogram for å øke antall repetisjoner i denne øvelsen. Akkurat nå trener jeg ikke noe spesifikk treningsprogram. Jeg varierer øktene mine basert på hva jeg selv har lyst til og/eller at jeg blir inspirert av kollegaer eller treningsøkter jeg finner på instagram - JEG LYTTER TIL DAGSFORMEN, og jeg tilpasser treningen etter hvordan dagen min ser ut (har jeg god tid til lange økter så planlegger jeg dette ved å legge de tyngste løftene til disse dagene og motsatt de dagene jeg har 20-30 minutter til overs som kan brukes til en kjapp treningsøkt). Jeg kan også for eksempel ofte våkne på morgenen og kjenne at "i dag har jeg en god knebøy-dag", eller "i dag blir det bare lett overkropps-trening", og så godtar jeg dette. I tillegg så vil jeg også da si at det er ikke alltid jeg har det trenings-trøkket jeg kanskje først hadde håpet på når jeg starter å trene, og da justerer jeg økten etter dette slik at jeg prøver igjen med en litt tøffere økt om noen dager. Det samme gjelder så klart motsatt vei; noen ganger er kroppen i mye bedre form enn det jeg egentlig følte på, og da pusher jeg meg gjerne litt ekstra for å få utnyttet denne energien. Jeg varierer mellom fullkroppsøkter, og rene splitt-økter med fokus på overkropp/underkropp.

Men det viktigste er nok at jeg gjør noe jeg synes er gøy. Og fordi det er morsomt så fortsetter jeg også å gjøre det! Med andre ord: jeg har KONTINUITET i treningen min. En annen viktig ting som er greit å huske på for å se progresjon og resultater er tålmodighet - ting tar tid, uansett hva slags treningsform du driver med. Og det er ikke bare det du gjør på gymmet som er avgjørende for fremgang, men også hvordan du har det ellers i livet og om kroppen din får tid og mulighet til å restituere seg godt nok imellom øktene. Blant annet er søvn, stress og kosthold noen av faktorene som også er med på å påvirke treningsresultater, for å nevne noe. Jeg skal ikke gå noe nærmere innpå dette annet enn å understreke at jeg er nok ekstra påpasselig til å prioritere søvn (treningsrelatert eller ei) og å spise nok.

Jeg må også nevne at jeg bruker mye mental styrke når jeg trener de tyngste løftene. Jeg sier til meg selv at det er ikke lov til å begynne å tvile og at jeg skal gjennomføre når jeg setter i gang med de tyngste løftene og kjenner at kroppen er på lag - "ikke f... om jeg gir meg nå" eller "lat som du hadde fått en million hvis du hadde gjennomført nå!" er tanker jeg ofte får når det begynner å bli rimelig seigt (høres sikkert helt spaca ut, men det funker da for meg, hehe). I tillegg så vet jeg godt at jeg nettopp er en seig jævel og at jeg kan presse ut repetisjoner til omtrent jeg er lilla i trynet. En annen ting jeg ofte gjør er å visualisere treningsøktene mine, spesielt de øvelsene jeg da har ekstra fokus på i perioder. Slik som nå har jeg god flyt på knebøy og frontbøy, og da er det også dette jeg synes blir morsomt å prioritere å bli sterkere i. Derfor er det slik at hvis jeg en uke for eksempel klarer 3x8 med 70 kg i knebøy, så har jeg allerede etter den økten begynt å tenke på at jeg skal klare 3x10 på 70 kg om 1 eller 2 uker hvis dette er realistisk (ett eller annet sted vil det jo selvfølgelig stagnere, og da tilpasser og justerer jeg utifra dette). Ah, og en ting til jeg kom på nå: jeg tar meg tid til lange, gode pauser når jeg trener tungt (4-6 minutter mellom hvert sett), enten det er få, tunge reps, eller flere repetisjoner med tunge vekter, slik at jeg er trygg på å få hentet meg inn igjen mellom arbeidssettene.

En annen ting, som jeg ikke tror jeg egentlig har sagt før, er at jeg legger ut klipp på video med en intensjon om å inspirere og motivere, samtidig som at når jeg filmer første settet, legger ut dette på insta-story og skriver for eksempel "3x10 @ 80 kg i knebøy", så "må" jeg jo gjennomføre nettopp dette når jeg har skrevet det og delt det med andre, selv om jeg foreløpig da bare har tatt sett nummer 1. Hehe, litt sånn psykisk press der altså.

Trener du hver dag?
Nei, jeg trener ikke hver dag, men jeg har en relativ aktiv hverdag. Jeg trener styrketrening 4-5 ganger i uken og så forsøker jeg å legge inn en kondisjonsøkt med lett jogging på 5-8 kilometer eller kort-intervaller i løpet av uka. I sommer har jeg brukt transporttrening med sykkel til og fra jobb som kondisjonstrening slik at det ikke har blitt like mange harde og intensive intervall-økter på mølla. Og så går jeg mye turer for å "samle skritt" samtidig som det er så deilig "å lufte hodet" ved å rusle rundt i skogen med podcast i øret - det er når jeg går tur at kreativiteten bare blomstrer for fullt og alle prosjekt-idéer kommer på løpende bånd. Ellers har jeg satt meg et mål om å gå minst 10.000 skritt hver dag, noe som går av seg selv de dagene jeg jobber som personlig trener, og sykler til og fra jobb.

Hva er ditt neste treningsmål?
I vår hadde jeg mål om å øke 1 repetisjon maks i knebøy og markløft, mens i fjor høst hadde jeg mål om å klare 20 chins, men akkurat nå har jeg ingen konkrete treningsmål - i hvert fall ikke som gjør at jeg legger opp treningen min på en spesiell måte eller prioriterer en øvelse mer enn en annen. Likevel har jeg alltid kontroll på hva slags vekter jeg har trent på og antall repetisjoner og sett jeg har gjort uken før (dette gjelder spesielt baseøvelser) slik at jeg på en eller annen måte prøver å "slå dette". Det kan jo være at jeg legger til 1 repetisjon her og der, eller tar et ekstra sett, øker bevegelsesbanen, eller selvfølgelig øker belastningen. Når det er sagt så har jeg som nevnt ganske god flyt på knebøy for tiden, særlig da knebøy og frontbøy med 8-15 repetisjoner, og det hadde jo vært gøy å kunne tatt "En Inger-In-Dubai-serie" med 10-ere på 90 kg i knebøy en gang i fremtiden (blir så sjukt inspirert av den dama - helt rå er hun!!!). MEN det stresser jeg ikke med og tenker at den dagen kommer når den kommer.

Hvor mye veier du?
Jeg ligger på rundt 57-58 kg og har ligget ganske stabilt her siden jeg var ferdig med siste konkurranse i athletic fitness i 2016. Og jeg er 164 cm høy for de som måtte lure på det.

Hvor mye har du løftet i knebøy/markløft, og hvor mange reps har du klart i pullups og dips?
Når det gjelder maks antall kilo løftet i knebøy har jeg klart 1 repetisjon med 102,5 kg, og i markløft 1 repetisjon på 150 kg. Jeg har tatt 24 pullups og 37 dips (godkjent i konkurranse) og 20 chins. Husk da at dette har vært i forbindelse med trening mot å klare "maksløft"/"maks reps", og at treningsprogrammet da gjerne er styrt mot å treffe en peak hvor man skal gi alt. For å si det sånn; jeg klarer ingen av disse maksløftene per dags dato, men jeg har heller ikke trent for å klare maksløft nå.

Helt til slutt: husk at det jeg (eller andre for den saks skyld) er ikke nødvendigvis rett eller galt, eller det som "vil funke for deg". Det er du selv som kjenner kroppen din best og som vet hva slags aktivitetsform som gir deg mestringsfølelse, endorfinrus og treningsglede. Finn noe DU trives med og som du vil fortsette å gjøre i tiden fremover som gir deg god helse, både psykisk og fysisk.

- Silje Bjørnstad -

Fartslek - intervalløkten som passer alle

Årets utendørs løpesesong er i full gang og mange fortsetter også løpingen utendørs når høsten kommer.  Mange liker å løpe intervaller og det kan man selvfølgelig også trene ute. Intervalltrening er trening der du varierer mellom høy og lav treningsintensitet. Det vil si at du varierer tempoet på for eksempel en løpeøkt, altså at du veksler mellom å løpe fort og jogge rolig eller gå.

Her får du tips til en intervallform som kan utføres av alle, uavhengig av utgangspunkt, nivå og fysisk form. 

FARTSLEK
Med fartslek-intervaller bruker du rett og slett terrenget du løper i til å avgjøre fartsendringer og distanse på intervallene dine. Med andre ord har du uendelig med muligheter. I fartslek-intervaller bestemmer du dermed selv tempo, varighet og avstand på intervallene, men poenget er at du hele tiden legger inn tempovariasjoner underveis.

Eksempler på fartslekintervall:
Bestem deg for å veksle mellom rask gange og jogging mellom lyktestolper du passerer på veien. Etter hvert som løpeformen bedres kan du holde tempoet oppe forbi flere lyktestolper før du roer ned igjen. En annen mulighet er å småjogge på flate partier og ellers gå i oppoverbakker. Løper du samme løype flere ganger i løpet av sommeren så vil du garantert merke at du etter hvert kan øke tempoet oppover i bakkene! Du kan også feste øynene på et punkt eller en detalj foran deg og bestemme deg for at du skal gi på til du når dette punktet. Deretter roer du ned tempoet, fester øynene på et nytt punkt og øker farten igjen etter når du er klar. Andre forslag er å bruke musikk og ulike sanger til å avgjøre farten. For eksempel kan du øke tempo når det kommer en ny sang og holde dette tempoet hele låta, mens du du roer ned og går når neste sang kommer på.


TIPS: Tren sammen
Mange opplever at det er lettere å gjennomføre intervalltrening om man trener sammen med noen. Med en treningspartner er det enklere å motivere og pushe hverandre underveis!

- Silje Bjørnstad - 

Kan dette være turen for deg?

Oh yes, jeg og Sandra gjør det igjen!!! I august arrangerte vi treningsreise til Rhodos og i mai 2019 arrangerer vi ny tur - denne gangen til Mallorca i samarbeid med Jomfrureiser.no.

7.-14.mai 2019 inviterer vi til en uke hvor du garantert vil oppleve et unikt samhold, treningsglede og mestringsfølelse. Denne reisen vil gi deg allsidig og variert trening som passer alle.

Treningsøktene består blant annet av sirkeltrening med både styrke- og kondisjonsøvelser, minibands-strikker, HIIT, core, crossfit-inspirert trening, boot camps og felles morgentur med gange/jogging. I tillegg til daglige treningsøkter vil du ha god tid til å nyte livet på den flotte øya med både strandliv, utflukter, shopping, avslapping og velvære.

Prisen er 12600,- og inkluderer følgende:
- Flyreise tur/retur
- Transfer til/fra hotellet
- 7 netter på hotell inkluders halvpensjon
- Shuttlebus til sentrum 1 gang i timen
- Daglige treningsøkter med variert trening
- Foredrag og mulighet til å stille spørsmål til instruktørene om det du måtte lure på innen trening og kosthold.

Eksempel på hvordan en dag kan se ut:
07:30-08:10 Felles morgentur
08:00-10:00 Frokost
10:00-11:00 Rumpe-trening med minibands
11:00-17:00 Egentid 
17.00-17.45 Core-trening
17.45-19.30 Egentid
19.30 Felles middag og deretter herlig underhonding  og dans på hotellet 

Eksempel på hvordan en annen dag kan se ut:
07:30-08:00 Morgenmobilitet
08:00-10:00 Frokost
10:00-11:00 Sirkeløkt med kondisjon og styrke
11:00-17:00 Egentid 
17.00-18.00 Foredrag
18.00-19.30 Egentid
19.30 Felles middag og deretter underholdning på hotellet

Turen har begrenset med plasser for å sikre et godt felleskap utenom treningen og ikke minst best mulig individuell oppfølging og tilrettelegging for at du skal få mest mulig ut av treningen.

For påmelding og mer informasjon klikk her.

Om oss instruktørene:

Silje Bjørnstad jobber til daglig som personlig trener, ernæringsrådgiver og helsejournalist. Hun er fast treningsekspert i VGs Vektklubb, og har både PT-timer og gruppetimer på treningssenteret STERK i Oslo. I 2018 ga hun ut boken «Slik former du kroppen ? med styrketrening og kosthold». Silje har stort fokus på at trening skal være både gøy og effektivt. Som treningsinstruktør er Silje er opptatt av å tilpasse treningen slik at alle skal oppleve treningsglede og mestringsfølelse  - uansett nivå og utgangspunkt. Timene til Silje kjennetegnes av god stemning, høy energi og masse endorfiner!
Instagram: @silje_bjornstad

Sandra Johannson er utdannet personlig trener og har jobbet som PT de siste 9 årene. I tillegg til å jobbe med personlig trening har Sandra også gruppetimer og workshops. Hun har flere kurs innen trening og helse, og er blant annet utdannet rehab-trainer, eleiko strenght coach med mer. Sandra har jobbet med mange prosjekter med fokus på trening, helse og livsstilsendring, og det å bli en sterkere utgave av seg selv. For Sandra er det viktig at treningsøkter skal være gøy og lystbetont trening er for alle!  

Instagram: @sandra_trainer

HELLANDUSSEN SOM JEG GLEDER MEG!!! JEG HAR STARTET NEDTELLINGEN ALLEREDE!

- Silje Bjørnstad -

En typisk jobbdag og jobbuke for meg

Hei onsdag!
Det er ikke uvanlig at jeg får spørsmål og kommentarer om "alt jeg holder på med" i forhold til jobbprosjekter og oppdrag, så her kommer et lite innblikk i hvordan jobb-hverdagen min er per dags dato.

Jeg jobber som deltids-PT på STERK Helse & Trening på Løren i Oslo. Her har jeg både PT-timer, gruppetimer og bedriftstimer. Jeg er på STERK både mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, og prøver så godt jeg kan å "samle" opp timene slik at det ikke blir mange "hull" med en time her og en time der hvor jeg ikke har noen avtale. Så kort fortalt så jobber jeg dag/ettermiddag/tidlig kveld på mandager og tirsdag og torsdager, og morgen/formiddag på onsdager. En dag som PT på STERK kan se slik ut, men likevel så er alle dager forskjellige:
08:00 Våkner og nyter at jeg ikke trenger å stresse med å stå opp ;)
08:30-12:00 Frokost, sjekke mail, inn- og utbetalinger for regnskap, lage treningsprogram, skrive litt på artikler/gjøre research, blogge, sjekke om Fredrik er i live (han er ikke morgenfugl han heller og trenger litt tid på å komme i gang :p), lage matpakke til jobb, gå tur i skogen/handle mat/egentrening hvis det passer seg og jeg ikke har tid senere på dagen.)
12:10 Sykler til jobb og nyter transporttrening med frisk luft og podcast på øret
13:00 Bedriftstime
14:00 PT-time
15:00 Egentrening på STERK
16:00 PT-time
17:00 PT-time
18:00 Gruppetime
19:00 PT-time
20:00 Sykler hjem fra jobb (på vinteren og regnfulle dager kjører jeg/vi el-bil og sparer 30 minutter hver vei på dette)
21:00 Hjemme og lager middag. Forberedelse til morgendagens PT-timer hvis dette ikke er gjort, svarer på meldinger om eventuelle ombookinger samt etterarbeid av dagens PT-timer (Jeg skriver selvfølgelig alltid ned hva kunder gjør, tilbakemeldinger etc for å gi best mulig individuell oppfølging hvor jeg har total oversikt på utgangspunkt, progresjon og målsetting. Som PT jobber du ikke bare på "PT-timer" for å si det sånn...)
22:00 Spist, gjort unna dagens "kontorarbeid" og chiller foran TV med Netflix og Fredrik.
23:00 Burde kommet meg i seng.
23:30 Burde virkelig ha kommet meg i seng.
00:00 I seng, scroller altfor mye på tlf.
00:15-00:30 Zzzzzzz.

En annen jobbdag på STERK kan se slik ut:
07:00 PT-time
08:00 PT-time
09:00-10:30 Egentrening
11:00 Gågruppe
12:00 PT-time
13:00 Møte
14:00 Hjem og resten av dagen fri.

Mens en tredje jobbdag kan se slik ut:
08:00-15:00 Hjemmekontor i rolig tempo med frokost, mail, artikkeljobbing, gåtur, møte en venninne til lunsj.
16:00 PT-time
17:00 PT-time
18:00 PT-time
19:00 PT-time
20:00 PT-time
21:00 Hjem

På fredager har jeg hjemmekontor, noe som vil si at jeg stort sett sitter hjemme og jobber, men det er jo absolutt mulig å ta med laptopen hvor som helst og jobbe derfra med tanke på skriving, programmering, foredrags-forberedelse og lignende. Dette er jo en av de store fordelene ved jobben som jeg har; alt kan ordnes og fikses på laptopen og det er veldig digg med "bærbart kontor". Avhengig av arbeidsmengden fra uke til uke så prøver jeg å begrense artikkelskriving, kontorarbeid etc til ukedagene, spesielt da fredager, men jeg må innrømme at jeg ofte sitter 2-4 timer på helgedagene også hvis det er behov for det. Men da er det viktig å understreke at jeg faktisk stortrives med å jobbe "litt hver dag", samtidig som jeg også skal være bevisst på å ta meg HELT fri når jeg faktisk har planlagt ferie og/eller totalt frimodus når jeg er bortreist etc.


I tillegg til å være personlig trener og gruppetreningsinstruktør (og ernæringsrådgiver), så er jeg også frilansjournalist (jeg har en bachelorgrad i medier og kommunikasjon, en bachelorgrad i ernæringsfag og tatt PT-utdannelse gjennom AFPT). Her har jeg både faste oppdragsgivere samt noen "engangs-oppdrag" her og der. De jeg leverer saker til fast i måneden per dags dato er VG Vektklubb, Afpt.no (Akademiet for Personlig Trening) og treningsmagasinet Shape Up. Andre jeg har levert artikler til opp gjennom årene er DetNye, Kamille Puls, Maxim Sports og COOP Aktiv for å nevne noen.

Og nei, vi er ikke ferdig med jobbe-prosjektene ennå... Jeg arbeider også med BedreTrent.no som er en del av Proteinfabrikken hvor jeg leser korrektur på artikler og publiserer disse, samt skriver egne saker (det blir en slags webredaktør-stilling og noe jeg pusler med nesten daglig for å holde siden oppdatert). Det er også BedreTrent.no som har gitt meg muligheten til å lage egen podcast med samme navn: BedreTrent Podcast - podcast spilles inn når jeg har tid og mulighet, det er noe jeg virkelig elsker å gjøre, men på grunn av timeplanen har jeg aldri kunnet satt noe fast levering på podcastepisodene og kan ta det litt som jeg selv ønsker. Denne høsten har jeg også startet et nytt samarbeid med Goodwill Strategi & Kommunikasjon hvor jeg skriver og leverer 4 artikler i måneden som skal publiseres på nett for ulike samarbeidspartnere til dette byåret. Så liker jeg jo også å arrangere workshops, være med på fotoshoots, holde foredrag og lignende, og den siste tiden er det jo treningsreise som har vært i fokus. I august arrangerte jeg min første treningsreise sammen med PT-kollega Sandra og dette var noe jeg har drømt om lenge å få til! Og for en vellykket tur og erfaring det var! Vi er allerede i gang med planlegging av neste treningstur som vil bli arrangert i 2019 - mer info kommer når alt er på plass.  Men neste arrangement nå er Kamille Weekend 21.-23.september på Vestlia Resort på Geilo hvor jeg blant annet skal holde foredrag om "trening i tidsklemma".

Så hender det også at jeg får spørsmål fra andre journalister i ulike medier om jeg har tid og lyst til å være med i saker om trening og kosthold - og dette sier jeg ja til i de periodene jeg har tid og mulighet, og at det selvfølgelig er temaer jeg faktisk kan si noe om. Dette er jeg meget bevisst på med tanke på at selv om jeg kan mye om trening og ernæring, og har utdannelse innen dette, så er det samtidig SÅ SJUKT MYE jeg ikke kan eller har kompetanse om (man blir ALDRI ferdig faglig utlært, og bare det å være klar over dette mener jeg er en stor styrke i en jobb man ønsker å hele tiden kunne utvikle seg i) og derfor sier jeg også nei til saker og spørsmål jeg rett og slett ikke føler meg trygg nok til å si noe om.

Jeg kan jo heller ikke la være å nevne at jeg har utgitt to bøker de siste årene. Det er jo da boken "Slik former du kroppen - med styrketrening og kosthold" (skrevet sammen med Susanne Soydan og utgitt i 2018) som har vært det største bok-prosjektet så langt med tanke på at den er tilgjengelig i bokhandlere over hele landet. Men jeg har også utgitt en egen bok for Møre og Romsdal Fylkeskommune som ble et slutt-resultat av en prosjektleder-stilling for en sunnere kantine i videregående skoler (2015).

Nå for tiden er det ingen nye bok-prosjektet på gang, men jeg har en følelse på at jeg kommer til å prøve meg på flere bøker i fremtiden, kanskje enda mer kostholdsrelatert med enda flere oppskrifter og mattips). Jeg elsker jo å skrive, men jeg skal ha tid og motivasjon til eventuelle kommende bok-prosjekter og akkurat nå er det mangel på tid som er utfordringen.

Så ja, jobbhverdagen min kort oppsummert: Godt og blandet - og det er akkurat sånn jeg liker det.  Uansett er det helse, trening og kosthold som er stikkordene for min jobbhverdag. Jeg skjønner at for mange kan dette bli "altfor mange baller i lufta og mye arbeid", men jeg stortrives virkelig med å ha en sånn hverdag. Jeg har også blitt så bevisst på hvor grensen min går og jeg sier også nei til ulike jobboppdrag og tilbud som dukker opp, da jeg de siste årene har blitt så mye flinkere til å vite min begrensning og ikke minst hva jeg faktisk har lyst til å gjøre. Det å jobbe som enten fulltidsjournalist eller kun fulltids-PT er ikke noe jeg har lyst til, nettopp fordi jeg stortrives sånn med å ha en variert arbeidsdag som gir meg mulighet til å både møte så mange spennende og ulike mennesker, samtidig som jeg også har mulighet til å være helt alene med skriving og å skape innhold/prosjekter på egen hånd.

Jobbhverdagen min er en livsstil og jeg føler meg bare så utrolig heldig som kan styre min egen arbeidshverdag på denne måten. Det er altså så ubeskrivelig deilig å våkne av seg selv om morgenen, ikke stresse med å rekke buss eller kollektivtrafikk med mas, forsinkelser og trang plass, og selv ta ansvar for å levere de jobbtimene og oppdragene jeg skal for å få ting til å gå rundt. Det er jo heller ikke til å legge skjul på at jeg er veldig glad i å sove til jeg våkner av meg selv om morgenen, og at jeg bare elsker å sove (man blir bortskjemt når man bare har sæ sjæl å tenke på, og ikke MÅÅÅ opp om morgenen med tanke på faste jobbtider, barn, husdyr etc). Uten nok søvn fungerer bare ikke kroppen min, hverken fysisk, mentalt eller sosialt, så derfor tillater jeg meg også å nyte å sove uten å måtte bli vekt av en klokkealarm mandag-fredag. Men 1 dag i uken har jeg altså satt av til å stå opp om morgenen for å kunne ha morgen-timer på STERK, noe som selvfølgelig jeg overlever veldig fint. Jeg hadde sikkert blitt vant til å stå opp tidligere hver dag hvis jeg også hadde hatt en jobb som hadde krevd dette av meg, men akkurat nå er det veeeeeeldig behagelig å ta det lungt på morgenen og formiddagen, og deretter bruke dagen og ettermiddagen/kveld (når andre stresser hjem i køer, butikkhandling og kollektivtrafikk... :p ) til å jobbe effektivt.

Ikke minst er jeg dødsheldig og så takknemlig for å kunne jobbe med noe jeg virkelig brenner for. Jeg er lidenskapelig opptatt av å hjelpe, inspirere, motivere og veilede andre når det gjelder kosthold, helse og fysisk aktivitet enten det er i form av individuell oppfølging, gruppetrening, treningsreiser, artikler, sosiale medier, foredrag etc. Det gir meg så uendelig mye å kunne bidra til og oppleve andres treningsglede og mestringsfølelse, bedre helse og velvære, økt livskvalitet, progresjon og takknemlighet.

Når det gjelder det å skaffe seg jobboppdrag som frilansjournalist, holde foredrag, treningsreise og lignende så skal jeg skrive mer om dette i et annet innlegg. Er det andre spørsmål relatert til jobbhverdagen som selvstendig næringsdrivende, frilansjournalist og personlig trener så er det bare å spørre i kommentarfeltet - så skal jeg svare så godt jeg kan.

- Silje Bjørnstad -

Topp 10 treningslåter akkurat nå

Musikk er et must når jeg skal trene, så her er mine topp 10 låter som går igjen på Spotify under treningsøktene nå for tiden:

* Ignite - Alan Walker & Julie Bergan
* BOOM - Tiësto
* In The Morning - Jaded (remixes)
* Ecuador - Original Mix, Sash! Olly James
* Faded Dash Berlin Mix - Alan Walker
* Rave in the Grave - AronChupa, Litlle Sis Nora
* Reason - Cascada
* Boneless - Steve Aoki
* This is How You Make it Bounce - Paul Rude
* Alone Blazers Remix - Alan Walker

Visste du forresten at forskning viser også at musikk kan gjøre at du yter med på trening? Ikke minst så setter det stemingen og bidrar til en ekstra godfølelse i kroppen når man skal bevege på skrotten!


Foto: Lise Stenersen

Har du tips til treningslåter, så del dem gjerne i kommentarfeltet :)

God trening!

- Silje Bjørnstad -

 

Enkle grep for et sunnere kosthold

Hei mandag! HVOR BLE HELGEN AV?! Jeg våknet opp i dag og trodde virkelig det var søndag, men nei, det var mandag igjen gitt. Vel, mandager er i alle fall en god mulighet til å sette standarden for den kommende uken - og da passer det jo fint med noen tips til hvordan du kan få en sunn og næringsrik start på uka. 

Jeg har nemlig delt noen enkle kostholdstips i forbindelse med en artikkel på kk.no og her er noen sitater fra saken: 

- Å endre vaner er en prosess og innebærer en gradvis endring av atferd. Tålmodighet og kontinuitet er derfor to viktige stikkord. Husk at det har tatt tid, gjerne mange år, å innarbeide de vanene du har i dag. Derfor tar det også tid å innarbeide nye vaner. Hvis du for eksempel har hatt den samme livsstilen og vanene i ti år, så er det lite sannsynlig at du klarer å gjøre en helomvending på ti dager, påpeker ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad, som også har skrevet boken «Slik former du kroppen med styrketrening og kosthold» sammen med personlig trener Susanne Soydan.

- Bli gjerne inspirert av artikler og sosiale medier, kolleger og venner, men tilpass eventuelle tips og råd til å til deg selv - dine mål og vaner skal passe deg og din hverdag, påpeker Bjørnstad.

- Gi deg selv tid til å skape gode matvaner som du trives med og som du derfor kan fortsette med i lang tid fremover; vær realistisk med målene du setter deg og sørg for å ikke gjøre for mange endringer på en gang - da kan det fort bli for mye av det gode.

Noen enkle råd for at hverdagen skal bli litt sunnere er å inkludere mer grønnsaker, frukt og bær i kosten. Øk også gjerne inntaket av proteiner, som gir god metthetsfølelse.

- Ta en opprydding i skapene og fyll opp med gode,næringsrike basisvarer. Har du gode basisvarer hjemme blir det enklere å lage et godt og sunt måltid uten å måtte reise på butikken. Du sparer både tid og penger, og unngår usunne impulskjøp. Et godt basislager består av ingredienser som er utgangspunkt i en rekke ulike retter samt at mange av disse ingrediensene har lang holdbarhet. Eksempler på gode basisvarer er egg, havregryn, frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter, rene kjøtt- og fiskeprodukter, hermetiske tomater, belgfrukter, nøtter og frø, sier Bjørnstad.

  • Har det blitt en del alkohol, fargerike drinker og sukkerholdig drikke i sommer, så vil det være smart å bytte til drikke med mindre sukker og energi. Drikk vann, og hvis du absolutt må ha noe med litt smak smak så velg for eksempel Farris, kaffe og te uten sukker, eller sukkerfri saft og brus.
  • Vaniljekesam og vaniljeyoghurt vil være et mer næringsrikt og magrere alternativ til fløteiskrem og kremfløte.
  • Velg renskåret kjøtt og fisk fremfor bearbeidede produkter, for eksempel laks, biff og kylling fremfor pølser og farsemat.
  • Spis mer plantebasert - ha gjerne én, eller flere, kjøttfrie middager eller dager i uken. Erstatt kjøtt med for eksempel belgfrukter som kikerter, bønner og linser, soya, eggeretter og mer grønnsaker.
  • Lyse bagetter, loff og lignende bør byttes ut med grove brød- og kornvarer.

Les hele saken her. 

Ha en fantastisk dag!

- Silje Bjørnstad - 

12 ting mange ikke vet om meg

1) Jeg har ekstrem fuglefobi...
...og det virker som det bare blir verre og verre med årene. Altså, folk forstår faktisk ikke hvor ille det er før de er sammen med meg og jeg får et slags anfall. Jeg er rett og slett livredd for å bli angrepet av en fugl som bare slår ut med vingene samtidig som den "hakker meg opp" og aldri stopper..Og det verste er at jeg vet det er en helt urealistisk tankegang og at sannsynligheten for det er meget liten, men det er bare en ukontrollerbar følelse som tar over hele kroppen hvis jeg kommer for nær en fugl (eller den kommer for nær meg) fordi jeg føler jeg mister kontrollen. Det er så ille at det er plagsomt å være utendørs til tider fordi jeg bare knekker sammen med en reaksjon som kombinerer både gråting og hyling. Siste eksemplet nå var under frokosten i Rhodos hvor det var små helt uskyldige pip-pip-er som hoppet rundt og stadig kom nærmere bordet jeg satt på. Min reaksjon: Totalt stiv av skrekk, stirrer bare ned, får ikke puste og gråter. Det er heller ikke lenge siden jeg var i Asker og besøkte ei venninne hvor vi spiste take-away på et skjær ved havet der det selvfølgelig gikk noen nysgjerrige måker ikke langt unna. Igjen kommer tårene og jeg bare gjemmer hodet mitt i fanget og nekter å se opp. Så ja, dette er faktisk noe som bare begynner å bli slitsomt og tanken på å bare komme i gang med såkalt eksponeringsterapi er så langt unna at hjelpes... Hehe. Ah, by the way... Jeg googlet jo "behandling for fugleterapi" tidligere i år og etter den gang har Facebook servert meg X antall filmer med folk som blir angrepet av svære fugler - så takk for den Google. Det hjalp....Not! Jeg er forresten ikke fan av andre flyvende dyr heller... Men desto større de er, jo verre er det. Frosker er også noe jeg ikke takler. Samme greia: jeg har ikke kontroll på hvor de hopper - akkurat som jeg ikke har kontroll på hvor fuglene flyr. Tidligere i sommer fikk jeg samme reaksjon av å se en gigantisk padde som hadde forvilla seg INNE i utendørs-boden vår - total break down for å si det sånn. Hehe! Men Fredrik fikk den ut, så jeg overlevde det også ;) Men for å si det sånn; dette er virkelig ikke noe å kødde med. En "uskyldig practical joke" som involverer fugl og meg er faktisk så ille at jeg mest sannsynlig kommer til å kutte ut all kontakt med personen som måtte være så idiot å finne på noe sånt. 

2) Jeg liker ikke sjømat...
...
og spiser sjeldent fisk. Det vil si at jeg aldri lager meg fiskemiddager selv, men jeg spiser det når jeg får det servert. Sushi, røkelaks og lignende ting er no-go. 

3) Jeg biter negler...
...i en alder av 30 liksom... Og det er ikke noe jeg er stolt over, men er tydeligvis en uvane jeg skal leve med for alltid. 

4) Jeg sover veldig lett...
...noe som vil si at jeg har lett for å sovne så lenge det er helt stille, men også lett for å våkne av lyder. Slumring på morgenen er det verste jeg vet og jeg har alltid på lydløs på telefonen om natta.

5) Jeg er avhengig av tyggegummi...
...og bruker altfor mye penger på det.

6) Jeg drikker ikke alkohol...
...og har ikke vært på fylla på 10 år. Tro meg, jeg har hatt mine fuktige kvelder på byen og på hjemmefester i yngre dager, men jeg tror jeg bare kom til et punkt hvor jeg innså at jeg bare ikke liker alkohol og at jeg helte nedpå bare for å bli full. Og jeg innså at å ikke drikke alkohol ga meg flere fordeler enn å faktisk drikke: jeg slipper å bli fyllesyk, jeg husker alt fra kvelden før hvis jeg har vært på fest, jeg kan kjøre hjem, jeg sparer penger, helsen min trives bedre uten alkohol etc. 

7) Jeg har konkurrert i athletic fitness...
...og har blant annet en 2.plass fra NM i 2016. Athletic fitness er en fitness-kategori som består av både en prestasjonsdel og en fysikkrunde. Hvis det skulle være noen tvil så var det styrkeøvelsene som gjorde at jeg hadde lyst til å konkurrere. Her skulle man utføre maks antall pullups, ro så langt man kunne på 1,5 minutt og deretter utføre maks antall dips. Les mer her. 

8) Jeg har reist jorda rundt, men...
...jeg har aldri vært i Sør-Amerika. Helt fra jeg var 13 år var jeg fast bestemt på at jeg skulle reise jorda rundt når jeg var ferdig med videregående. Og i en alder av 19 år reiste jeg sammen med ei venninne til Sør-Afrika, Australia, New Zealand, Fiji, Rarotonga og USA - vi var borte i 3 måneder. Noen år senere reiste jeg og en annen venninne på 6 ukers rundtur i Asia: Thailand, Malaysia, Filippinene, Singapore og Bali. Jeg ELSKER å reise.

9) Jeg spiser mye mat og maaaange måltider i løpet av en dag...
...og tror folk blir overrasket over matmengden jeg faktisk spiser. Jeg spiser nok opptil 7-9 måltider hver dag, delt opp på 4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag, kveldsmat) og 3-5 mellommåltider. Jeg hiver i meg en proteinbar her, en neve nøtter der, et par frukter nå og da, en skål frokostblanding, et par lomper eller polarbrød etc i tillegg til hovedmåltidene. Jeg har en ganske aktiv hverdag i tillegg til at jeg er glad i å spise, så da blir det gjerne en del mat i løpet av en dag. I tillegg er jeg veldig glad i desserter og er definitivt et dessertmenneske (jeg MÅ ha noe søtt etter middag). Det er ikke sjeldent folk kommenterer både matmengde og antall dessertporsjoner jeg har i meg når vi er flere som spiser sammen på for eksempel buffet. Hehe ;) Men det er så utrolig viktig å SPISE NOK, både for å ha konsentrasjonen oppe og ha overskudd i hverdagen, men også for å kunne opprettholde et jevnt energinivå og å få resultater av treningen jeg gjør. 

10) Jeg har blogget siden 2007...
...noe som betyr at jeg har blogget i over 11 år på siljebjornstad.blogg.no.

11) Jeg har vært på Paradise Hotel...
...som journalist vel og merke, to ganger (2015 og 2016). Da jeg jobbet i Side2.no var jeg nemlig så heldig å få reise på pressetur til Mexico i 11 dager for å skrive om TV3-programmet Paradise Hotel. I løpet av denne turen fikk journalistene intervjue deltakerne, omvisning på Paradise Hotel og mye mer. Disse to turene var faktisk bare helt fantastiske på alle mulige måter.

12) Jeg går aldri i dyrehage, på sirkus eller andre attraksjoner som innebærer dyr i unødvendig fangenskap...
...fordi jeg mener det blir helt feil å bruke dyr som underholdning på denne måten. Mange av disse dyrene lider under uverdige forhold og å støtte opp under dette ved å betale penger for å se på dyrene i et ikke-naturlig miljø blir helt feil.

- Silje Bjørnstad -

Matbloggtoppen Matprat