hits

oktober 2012

Siste dag med LCHF-diett

Så var man kommet til 21. og siste dagen i LCHF-dietten.

Klokken 06.35 satt jeg med veneflon i blodåra klar for glukosedrikken. Kroppen tenkte sikkert bare "KARBOHYDRATER!!!!!!! WHOHOOOO!!". 

Nå skal jeg straks stikke på obligatorisk spinningtime før obligatorisk fiskemiddag i kveld....

På med pulsklokka og pulsbelte, vi skal spinne på 80% av makspuls.


(Sløvheten i øya kommer av vekkerklokke 05.45 i dag morges... GJESP!)

I morgen tidlig er det siste runde med OGTT/blodprøver og deretter er man fri til å spise hva pokker man vil.

Vi skal også på InBody-test 4 dager og 7 dager etter avsluttet kur.

God onsdag ettermiddag! (allerede onsdag?! :-O )

- Silje Bjørnstad - 

Siste innspurt

Allright, da er middagen spist og X antall fløtekarameller har smeltet i munnen - etter klokka 21 er det stopp på matinntaket for i kveld for vi må møte fastende til OGTT i morgen tidlig. Og morgen tidlig er faktisk klokken 06.30. 

Så da er et ny runde med veneflon inn i blodåre, glukoseblanding som frokost og deretter tappe blod 7 ganger i løpet av 120 minutter. I tillegg blir det vel ny InBody-test med veiing, måling av fettprosent, antall kilo muskler og så videre.

Whoohoo.

Resultatene kommer da forskningsleder har skrevet ferdig oppgaven med konklusjon - usikker på hvor lang tid den delen av prosjektet tar, men jeg skal selvsagt publisere dette når det er klart! :)

I tillegg skal jeg selvfølgelig skrive et innlegg med mine erfaringer, hva jeg tenker om en så ekstremt lavkarbo-diett, ufordringer, fordeler/ulemper - og jada, om jeg har gått opp eller ned i vekt...
- Silje Bjørnstad - 

Oppskrift: Fløtekarameller - lavkarbo

Disse er MUMS! :D

Du trenger:

85 gram meierismør
2 dl fløte
3 ss sukrinmelis
vaniljepulver eller frø fra vaniljestang
Putt alt i en kjele og la dette koke opp sakte. Småkok i 45-60 minutter og rør av og til. Hell blandingen over i former og la stå i kjøleskapet til de har stivnet. (Eventuelt ta de i fryser om de ikke blir faste nok).

Jeg bruker minimuffins-former til å ha karamellene i: 

Du kan fin tilsette hakkede nøtter og/eller duppe karamellene i smeltet mørk sjokolade. Med både nøtter og sjokolade blir det veldig likt Snickers-sjokolade.  

 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -  

Så var den her igjen

Du  vet, det derre hvite greiene som av en eller annen grunn skal legge seg på bakken og gjøre veiene slapsete og glatte slik at jeg skal leke "Bambi on ice" de neste fire månedene. 

Ellers så er vi i gang med siste innspurt av LCHF-diett denne uka. På onsdag er det ny OGTT-test med spinningtime og torskemiddag på ettermiddagen samt en ny OGTT-test dagen etter. Og så blir det karbofest!!! HAH! Neida, det er ikke så ille altså, dietten går fortsatt overraskende greit, det eneste som jeg begynner å bli en tanke lei er å måtte planlegge alle måltidene 24/7. Men maten i seg selv er ikke noe problem.

Også skal denne uka her bli en betydeligere treningsuke enn forrige. Sist uke var preget av besøk, skole og jobb, og de få gangene jeg kom meg til trening hadde jeg null overskudd eller ble slått ut av kvalme og svimmelhet. 

Ehm, ja, også trenger jeg å kjøpe vintersko....

Ha en flott (hvit)mandag!

- Silje Bjørnstad -

 

Søndagsfrokost: kokoslapper og pannekaker med vaniljesmak - lavkarbo

Disse to oppskriftene er kjempeenkle, smakfulle og går kjemperaskt å lage - passer perfekt til både frokost, matpakke, lunsj og kveldsmat. 

Kokoslapper - cirka 2 porsjoner:

4 ss fløte
2 egg
2 ss kokosmasse
3 ss seterrømme
Litr fiberhusk hvis du ønsker

Bland dette sammen med en visp og stek små lapper i smør eller kokosolje i stekepanna. 

Smaker veldig godt sammen med søtningsmiddel og kanel, eventuelt rømme og bær.

Vaniljepannekaker - cirka 2 porsjoner:

2 ss seterrømme
1 ss fløte
2 egg
Litt søtningsmiddel (ca 0.5 ts)
Litt vaniljepulver (ca 0.5 - 1 ts)

Bland dette sammen med en visp og stek pannekakene med smør i stekepanna. Namnam!

Enjoy! 

- Silje Bjørnstad - 

Minitur i Slottsparken

De få timene jeg hadde fri i dag ble viet til kosehunden Lexie. Egentlig skulle jeg helst ha vært "hundevakt" resten av kvelden, men nå er det jobb for Side2 som gjelder, nemlig "Skal vi danse".

 

Men den lille timen jeg fikk se henne var herlig. Det ble en kort tur i Slottsparken i nydelig ettermiddagssol og ikke minst flotte høstfarger.

Også ble det selvfølgelig en del kooooos. :D

Nå må jeg tilbake til jobb.

Ha en flott lørdag!

- Silje Bjørnstad - 

Mobilblogg: en av de fordelene ved å leve på LCHF-diett

Det er å kunne spise ostepølse med bacon (null brød eller lompe selvfølgelig) uten å få noen form for dårlig samvittighet! :D

Det er alltid like gøy å se trynet til han eller hun som står bak disken når du sier "En ostepølse med bacon i papir takk!". Mi hi hi.

Sitter forresten på jobb på Side2.no i kveld og resten av helga vil også bestå av jobb, jobb, jobb.

Så god helg til dere som faktisk "har helg". ;)

- Silje Bjørnstad -

 

Oppskrift: Ovnsbakt kyllingfilet med bacon i fløtesaus - lavkarbo

Dette var en så deilig og mettende middagsrett!

Til 2 porsjoner:

2 kyllingfilet
4 skiver bacon
1-2 båter hvitløk
1 liten rød paprika
3 ss purreløk eller vårløk
1 - 1,5 dl kremfløte
Smør til steking 

Stek kylling og bacon et par minutter på hver side slik at det får litt farge. Surr baconskivene rundt kyllingfiletene og legg i en ildfast form. Stek kjøttet videre i stekeovnen på 180-200 grader i cirka 15 minutter. I mellomtiden lager du fløtesaus og blomkålpure - oppskrift på blomkålpure finner du her.  

Fløtesaus:
Skjær opp paprika, purreløk/vårløk og stek i cirka 1 ss smør. Ta en hvitløkspresse og del opp hvitløken som du også har oppi stekepannen. Hell over kremfløten litt etter litt og la dette småputre i 6-7 minutter mens du av og til rører rundt. 

NAM!

- Silje Bjørnstad - 

 

 

VO2-maks-test nummer 2

I dag var det klart for VO2-maks test nummer 2 i LCHF-prosjektet og jeg var så gira!! :D Pulsen var over hundre allerede før jeg hadde begynt å tråkke og resultatet ble bittelitt bedre enn forrige gang.

Da ble tallet 39,2. I dag ble det 41,5 så jeg er fortsatt i samme nivå utifra denne tabellen:

 

I morgen er det FMD-test på Aker Sykehus: "Flow-mediated dilation" - årenes evne til å utvide seg når behovet for blod og oksygen øker. Man "stenger" av blodtilførselen til den ene armen i fem minutter for så å løse opp og sjekke hvor fort blodet strømmer igjennom via å se på ultralyd. Tviler egentlig på at dette har endret seg noe særlig etter 16 (av totalt 21) dager på LCHF-diett, men testing er alltid gøy!

Neste uke er det ny runde med OGTT: Glukose Intoleranse-Test.

- Silje Bjørnstad - 

Alleoppskrifter.no

For et par uker tilbake fikk jeg en mail fra "alleoppskrifter.no" - et nettsted der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske matnettsteder og matblogger. 

Jeg ble tipset om å registrere min blogg der så nå er jeg registrert på alleoppskrifter.no.

Her kan man dele oppskrifter og inspirasjon med tusenvis av andre og selvfølgelig søke opp oppskrifter med valgfrie stikkord.

Det er også en egen "matbloggtoppen"-liste - check it out.

 

Alt på Alleoppskrifter.no er gratis, du kan legge til din egen blogg i matbloggtoppen, lagre favorittoppskrifter i egen samlig og rangere oppskriftene som ligger ute. 

Absolutt verdt et besøk!

- Silje Bjørnstad - 

Biff ble til 285grams-burger - dagens middag: 1175 kcal

Allright, min favoritt-biffrestaurant "Trancher", som jeg og venninnen min egentlig skulle på, hadde selvfølgelig "LUKKET SELSKAP" i dag.

Dermed ble det Hard Rock Cafe i stedet med 285 grams hamburger med baconskiver og en heftig osteskive på toppen. Ved siden av bestilte jeg coleslaw. Totalt cirka 1175 kalorier - men slike ting gir man f...  på LCHF-diett!! :D

Milepæl: Min første 285-grams-hamburger! 

Det var forresten supergøy når den engelsktalende kelneren svarte med "WHY?!" når jeg sa at jeg ikke ønsket pommes frites eller hamburgerbrød. 

"I`m on a very strick diet, I`m actually in a 5-weeks-science-project".

Og da var det gjort. Kelneren ble veldig interessert og lurte på hva jeg kunne spise, hvilke tester jeg skulle ta og så videre, så da fikk jeg praktisere litt på engelsken min i dag også.

Uansett, burgeren smakte meget bra og jeg er så mett at tanken på frokost i morgen er bare helt uaktuelt for øyeblikket.

- Silje Bjørnstad -

LCHF-update: 2 av 3 uker gjennomført.

Allright, da var 2 av 3 uker på LCHF-dietten i boks. På torsdag er det ny VO2-maks-test, mens på fredag er det opp til Aker Sykehus for å sjekke blodgjennomstrømningen i årene. 

Men etter 14 dager blir man fortsatt kjent med nye "bivirkninger" av endring i kosten. 

Mine erfaringer den siste uka:

* Mett. Fortsatt god kontroll på blodsukker og metthetsfølelse i løpet av dagen, men noe mer sulten på kvelden. 

* Tørr i kjeften. Nettopp ja, munntørrhet! Og ikke så rent lite heller. Munnen kjennes støtt og stadig ut som et sandpapir så i går gikk jeg på apoteket og investerte i "sugetabletter for munntørrhet". Angrer ikke på det hvertfall. I tillegg er jeg tørst 24/7 og Bris Mango er en evig favoritt. 

* Mykere og renere hud. Ja faktisk! Selv synes jeg det hvertfall, for det er noen partier som har vært tørrere enn andre som nå virker å ha blitt noe bedre. Det er akkurat som cellene mine har ropt etter fett uten at jeg har hørt på de. Men andre i diettforsøket rapporterer om helt motsatt effekt, nemlig at de har fått verre hud med flere urenheter, så her er det selvfølgelig individuelle forskjeller.

* "Mindre energi". Da i retning av at jeg har følt meg litt slappere de siste dagene. Men (og dette høres sikkert ironisk ut for noen) jeg merker det ekstra godt de dagene jeg ikke får trent, for for meg så får jeg mer energi bare jeg kommer meg ned på treningssenteret eller jogger en tur. Inntaket av kaffe og pepsi max har også økt den siste uka.

* Spise ute. Det å bli invitert på middag eller å gå ut å spise kan være en stor utfordring. "Hvor mye er dette, hva er det laget av, hva har du stekt dette i osv" - alltid kjempegøy å grave og spørre servitøren eller middagsverten om hva man egentlig får servert....

Ellers så har jeg plukket opp noen quotes fra meddeltaker og samboer Eirin:

"Blir sliten i låra av iiiiingeting!"

"Mer sulten nå enn de første dagene"

"Jeg drikker og drikker og drikker jeg!"

"Lyst på sukker!!!"

 

Denne uka er jeg forresten på obligatorisk skolesamling for nettstudenter på skolen, og jeg merker ekstremt godt at desto mer jeg sitter desto slappere blir jeg. 7 timers forelesning hjelper liksom ikke akkurat på energinivået, så det skal bli spennende å se hvordan VO2-max-testen i morgen kommer til å gå. Jeg slutter på skolen 17.00, VO2-maks-test er 17.15...... Whohoo! 

Nå skal jeg ut å spise biff med ei venninne. Skal pøse på med bearnaisesaus og smørstekt løk! :D

- Silje Bjørnstad -  

 

Utrolig, men sant.

Gjett om jeg ble satt ut da disse blomstene kom på døra levert av blomsterbud tidligere i dag.

Blomstene er fra en som heter Kristian som jeg tilfeldigvis begynte å spille Wordfeud sammen med for cirka 6-7 mnd siden, og etter det har det blitt MYE spill! Hehe.

Uansett, denne daværende ukjente mannen har måtte tåle både verbale energi-utbrudd og overentusiasme på Wordfeud-chatten når jeg har vært på vei til trening eller har vært og trent. Ifølge ham selv har disse "utbruddene" ført til at han selv begynte å kjenne på treningsgleden så dermed ble det investert i nye joggesko og treningsklær.

Etter å ha blitt bitt av joggebasillen fullførte Kristian Oslo Halvmaraton i høst, knappe 6 måneder etter at han begynte å trene, og treningen har også gitt resultater på vekta. Dette er så kult!!

Da jeg fikk disse blomstene og den utrolige hyggelige hilsenen ble jeg virkelig helt satt ut.  

"Den følelsen" man får når noen viser en takknemlighet på denne måten - digger det!

Hvis en Wordfeud-chat kan motivere noen så mye som med Kristian, tenk bare på hvor mange muligheter man har til å motivere folk generelt!! :D

I morgen kommer det oppdatering på LCHF-prosjektet! Da er 2 av 3 uker gjennomført! :)

- Silje Bjørnstad - 

 

Oppskrift: Oste- og nøttescones. Lavkarbo

Disse smakfulle sconsene mekka jeg sammen i dag tidlig og disse var klare på under 20 minutter! (Og 15 av de 20 minuttene stod sconesene i ovnen ;))

Til cirka 10-12 scones:

80 gram smør
120 gram hvitost
4 egg
120 gram mandler
120 gram valnøtter
1 ts bakepulver

Pisk eggene lett i en bolle med visp eller gaffel. Smelt smør og riv osten. Mal mandler og valnøtter med en mandelkvern eller foodprocessor, eller du kan bruke en kniv til å finhakke. (Jeg brukte kniv til å dele det opp og dette gikk helt fint). Så tar du smør, ost, valnøtter, mandler og bakepulver inn i eggemassen og rører til det blir en jevnt fordeling av ingrediensene. Jeg drysset over bittebittelitt natreen (søtningsmiddel) over røren for å få bittebittelitt ekstra søtsmak. 

Fordel blandingen over i muffinsformer og stek sconesene midt i stekeovnen på 180 grader i cirka 15 minutter. 

Disse var virkelig herlige med masse nøtteaktig smak :D Passer perfekt som et raskt måltid når du er ute og sconesene egner seg godt til frysing. Disse holder seg i kjøleskapet i cirka 2 dager, oppbevares i boks. 

Nybakte scones med egg og bacon til frokost kan anbefales! 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -  

 

Noen ganger..

..så føler jeg meg som den hakkespetten her:

Hello energy!!! :D

*paraparaparaparaparaparapara-bip-bip-bip!!*

Og så lite er det som skal til for å underholde meg en mandag kveld.

- Silje Bjørnstad -

Oppskrift lavkarbo: Blomkålpure med entrecote og bearnaisesaus

Blomkålpure - ca 4 porsjoner
1 stk blomkålhode (ca 400 gram)
0,3 dl kremfløte
1 ss smør

Del opp blomkålen og kok bukettene møre. Hell av vannet og mos blomkålbuketter med en stavmikser. Tilsett kremfløte og smør litt etter litt mens du blander med stavmikseren. Kjør pureen til den har fått en glatt konsistens. Hvis du ønsker kan du krydre med salt/pepper/muskatnøtt. 

Smakte perfekt til entrecote og bearnaisesaus!

 

"Mmmmm - kjøtt!!" :D

 

Enjoy!

 

- Silje Bjørnstad - 

Litt sliten..

Om det er en intensiv jobbehelg eller om jeg begynner å merke mangelen på karbohydrater som gjør at jeg er veeeeldig sliten i kveld er vanskelig å si. Mest sannsynlig er det en kombinasjon sammen med lite søvn i tillegg.

Uansett, her er lørdagens "Skal vi danse"-saker:

- Holdt meg unna alkohol og sene middagerImponerte med sexy gruppedans
Neste uke blir veldig travel med jobbevakter både flere kvelder og til helgen igjen, 3 dager med obligatorisk skolesamling, to tester i forbindelse med LCHF-prosjekt og besøk fra Bergen. 

Nå er jeg bare pent nødt til å legge meg før jeg sovner på sofaen.

Jeg håper virkelig at energien er tilbake på plass i morgen etter forhåpentligvis en god natt søvn.

I morgen kommer oppskrift på en heeeeerlig LCHF-blomkålpurè som jeg lagde til biffmiddagen på fredag! Nam-nam-nam!

- Silje Bjørnstad - 

Matallergi eller matvareintoleranse?

Som de fleste vet handler matallergi og matvareintoleranse om det å ha unormale reaksjoner på maten man spiser. 


Overfølsomhet mot mat deles gjerne inn i to grupper: Allergiske reaksjoner (også kalt matvareallergi) og ikke-allergiske reaksjoner (også kjent som matvareintoleranse).

Klassisk eksempel: Det å være allergisk mot melk er altså ikke det samme som å ha laktoseintoleranse selv om begge variantene har noe med allergi mot melk- og meieriprodukter å gjøre.

En av de største forskjellene på disse to er at har man en allergisk reaksjon mot mat vil dette involvere immunforsvaret. Symptomer kan for eksempel være kvalme, oppblåsthet, diare, kløe i munn/svelg, elveblest, hudforandringer og kløe.

Eksempler på matvareallergi er melkeprotein-allergi/melkeallergi, egg-allergi, nøtteallergi, fiskeallergi, skalldyrallergi. 

Har man en matvareintoleranse kan dette skyldes for eksempel mangel på et enzym i tarmen, for eksempel laktoseintoleranse. Folk med laktoseintoleranse tåler ikke (eller i svært liten grad) melkesukkeret i melk og melkeprodukter. Disse kan dermed spise og drikke laktosefrie og laktosereduserte meieriprodukter.
Folk med melkeproteinallergi må holde seg helt borte fra melkeprodukter. Et kosthold uten melk og meieriprodukter kan gjøre det vanskelig å dekke behovet for spesielt kalsium og riboflavin.

Noen produktalternativer til folk med melkeproteinallergi: 

Uvitende
Det finnes mange som går rundt uten å vite at de har en allergisk reaksjon på mat fordi de rett og slett ikke tenker på at plagene de opplever er direkte knyttet opp til kostholdet og derfor forsøker å leve vanlig med plager nå og da. Selv om det skulle vise seg at du har en matvareallergi eller en matvareintoleranse trenger ikke dette å bety at kostholdet blir ensformig og kjedelig.  

Test deg!
Videre er det derfor viktig å teste seg for ulike matvareallergier og matvareintoleranse hvis du opplever plager etter matinntak. Blodprøver og prikktesting er de mest vanlige metodene man først benytter seg av for å se om det kan være noe man reagerer på. Det kan også være aktuell med videre utredning med gastroskopi og eventuelt en vevsprøve (biopsi). 

- Silje Bjørnstad - 

 

Mobilblogg: Ny matforsyning:D

Mere spinat, salat, agurk, tomat, paprika, kremfløte, brie, Norvegia, Jarlsberg, fetaost - og det levert på døra av den flotte prosjektlederen vår!! :D

Nu er det trening med typen, før det blir entrecote med bearnaisesaus og blomkålpure til middag.  Wheee :D

God fredag!

- Silje Bjørnstad - 

Svar på kommentar angående ned-i-vekt ved LCHF-kosthold

anonym

18.10.2012 kl.22:19

hei. jeg lurer på hvordan det er mulig å gå ned i vekt med lavkarbo-diett når en får i se såpass mye fett?

 

* Det finnes mange ulike teorier rundt lavkarbokosthold og selvfølgelig mange ulike individuelle erfaringer med en lavkarbodiett. Men uansett hvilken diett man ønsker å prøve ut (da snakk om en diett hvor mange ønsker å gå ned i vekt), så er hovedgrunnen til at man går ned i vekt fordi man ender opp i negativ energibalanse, altså at man dermed får i seg mindre kalorier og energi enn det man forbruker. 

 

*Når det gjelder mat med karbohydrater/fett/proteiner så er fett det næringsstoffet som i høyest grad vil forsinke ventrikkeltømmingen, noe som betyr at det tar lenger tid å fordøye fett og måltidet vil være lenger i magen og dermed gi lengre metthetsfølelse.  Dette igjen kan føre til at man spiser færre måltider og totalt mindre kalorier.

 

*En annen ting med fett er at det ikke påvirker blodsukkeret slik karbohydrater gjør. Mange opplever dermed at man har et mer stabilt blodsukker som igjen kan påvirke sultfølelsen og at man unngår såkalte "cravings". 

 

*"Fett forbrenner fett" er også et velkjent utsagn. Men å være i ketose betyr ikke automatisk at man går ned i vekt. Studier viser at man er i en "fettforbrenningsmodus" ved ketose, men det er ingen garanti at man forbrennet lagret kroppsfett hvis man spiser for mye mat (også med mye fett). Da vil kroppen prioritere å forbrenne det man spiser og vekttap uteblir. Strengt tatt er kroppen i en "forbrenningsmodus" døgnet rundt så dette er ikke en prosess som kun foregår til bestemte tider.  

 

* Mange opplever å gå raskt ned i vekt når de begynner på et LCHF-kosthold fordi man tømmer glykogenlagrene. Glykogen binder også vann.. Dermed vil man både miste kilo i form av glykogen og vann den første perioden. Dersom kroppen ikke får påfyll av karbohydrater (glukose som lagres som glykogen i kroppen) vil produksjonen av ketonlegemer økes og hjernen vil bruke dette som energikilde. Ketonlegemer er et nedbrytningsprodukt av fettsyrer. Samtidig er også dette en av grunnene til at folk "går raskt opp igjen" etter å ha vært på et kosthold med redusert karbohydrat-inntak hvis de begynner å spise som de gjorde før de begynte med kostholdsendringer. Da vil karbohydratene raskt lagres som glykogen samtidig som at denne binder vann og dette fører til at vektnåla går oppover igjen.

 

Som du sikkert skjønner vil en endring i kostholdet gi individuelle og varierende resultater. Selv om et kosthold eller en diett funker for noen så er det ikke sikkert det fungerer like bra for deg. Det er derfor det kan være gøy og åpen for muligheter til å hele tiden optimalisere det kostholdet man har per dags dato ;) 

Og i ernæringsverdenen blir man virkelig aldri ferdig utlært! :)

 

- Silje Bjørnstad - 

I morgen....

....kommer skattelistene!! Les mer her.

Whohooo!
Og gjett hvem som skal være en av de første som skal snuse rundt i disse skattelistene for å finne ut hvem som tjener hva. Joda, MEG! Og det i forbindelse med jobb selvfølgelig :)

Så i morgen skal jeg opp  T I D L I G (les 04.50) for å rekke trikk 05.23 og sitte på plass på jobb klokka 06.00 for å lage saker som vi vet at DU vil lese. Nemlig hva de største bloggerne tjener, hvem av TV-kjendisene som har best lønn, hva er formuen til Kristian Valen, hvor mye har Tone Damli og Aksel Hennie å rutte med etc etc.

Så, følg med på Side2.no i morgen tidlig for å få tilfredstilit nysgjerrigheten din først som sist. 

Derfor blir det en tidlig kveld for meg og jeg skal telle tusenlapper som hopper over gjerder i håp om å sovne tidlig samt å våkne opp med dollartegn i øya sånn om cirka 6-7 timer. 

 

- Silje Bjørnstad - 

Oppskrift: Coleslaw

Coleslaw kan oversettes med "kålsalat" og kan brukes varieres i det uendelige. Dette tilbehøret passer veldig godt til grillmat, biff/hamburger/pølser, på tapasbordet, kylling/kalkun etc. 

Rødkål-coleslaw - cirka 3-4 porsjoner

Ca 300 gram rødkål (evnt hvitkål)
1 dl creme fraiche
0.5 dl majones
1 ss sennep (Jeg brukte Idun Pølsesennep som har en veldig nøytral smak)
 

Riv eller skjær opp kålen i tynne, tynne strimler. Ha dette i en bolle og tilsett creme fraiche, majones og sennep. Bland godt sammen og vips så var den klar til servering. Oppbevares i kjøleskap.


Digger fargen!

Jeg hadde coleslaw som tilbehør til min bacon-hamburger i går sammen med salat. NAM! :)

Dette er en veeeeldig enkel og god oppskrift som du kan "krydre opp" selv ved å tilsette for eksempel revet gulrot, litt presset sitronsaft, ulike krydder, eple, eplesidereddik, salt/pepper og så videre. Enjoy!

I kveld er det LCHF-taco som står på menyen hvor jeg skal prøve meg på hjemmelagde lavkarbo-tacolefser og osteskjell! Det kan jo bli spennende. 

God onsdag!

- Silje Bjørntad - 

 

Så mange kilo har jeg gått ned den første LCHFdiett-uka

Haha, jeg sier selvfølgelig ikke noe om jeg har gått ned eller opp på grunn av diettbytte, men en journalist vet hvor mye det har å si at overskriften vekker interesse. Og er det noe folk vil vite noe om er det jaggu informasjon om kropp, kilo og vekt. Uansett, jeg fikk deg til å klikke deg inn hit. HAH! 
Men jeg skal selvfølgelig publisere alle resultater etter at studien er ferdig.  

Allright, da har man gjennomført 1 av 3 uker med LCHF-diett. Neste uke skal vi faktisk gjennomføre VO2-maks-test igjen + FMD-test på Aker Sykehus. ("Flow-mediated dilation" - årenes evne til å utvide seg når behovet for blod og oksygen øker).

Etter en uke med diett kan jeg oppsummere følgende:

- De første dagene fikk både jeg og Eirin erfare hva man må gjøre om man ikke har oppnådd ønsket minst 70 energiprosent fra fett: Vi maula både kokosolje og kremfløte på kveldene for at "regnskapet" skulle gå opp og det daglige kaloribehovet var en del over hva som er anbefalt. 

- Vi har skjønt at PLANLEGGING av måltidene dagen før er det beste trikset for å klare både energiprosenten samt holde kaloriinntaket likt som anbefalingen. 

- Jeg har kokkelert mer på kjøkkenet den siste uka enn jeg noensinne har gjort tidligere. 

- Jeg har lært av kremfløte kan brukes til MYE: Pai, kakao, fløtegrøt, sjokolademousse, iskrem etc.

- Viktige og reddende LCHF-matvarer er nøtter (særlig paranøtter), majones, aiolidressing, rømmedressing, fløte+kakaopulver, salami, lavkarbobrød, creme fraiche, ost, egg.


(Kjøleskapet til meg og Eirin for tiden)

- 3 dager har jeg våknet opp med skikkelig morgenkvalme, 2 av de kasta jeg faktisk opp gul (!) magesyre. Yum yum...

- Jeg opplever en metthetsfølelse jeg aldri har opplevd før - jeg blir godmett og blir aldri akutt sulten slik at det rumler i magen. I gjennomsnitt spiser jeg 2 hovedmåltider om dagen (frokost+middag) og kanskje 1-2 mellommåltider (noen nøtter, en kakao, en hjemmelaget energibar eller lignende).

- Jeg har ikke søtsug eller lyst på sukker. (Noe jeg egentlig ikke sleit med før diett-start heller..)

- Jeg har ikke følt meg oppblåst eller lignende i det heeeele tatt den siste uka. 

- Jeg har ikke tygget tyggegummi på en uke!!! (Jeg kunne tygge 1-2 pakker om dagen før)

- Jeg har like mye energi og har ingen problemer med å "holde ut" på trening selv om kostholdet er blitt totalt forandret. 

Så den første uka har faktisk gått overraskende greit for min del. Jeg var nervøs for at humøret og energien skulle være på bånn, men neida! :D

HAPPY!!!!! :D

Fortsettelse følger!

- Silje Bjørnstad - 

 

Badenymfe med halvskada korsrygg.

Treninga i går gikk så problemfritt....

....helt til 4 settet på markløft. Da smalt det i korsryggen gitt. Dumme dumme dumme meg. "Trene-kun-lettere-vekter-og-fokus-på-teknikk-de-neste-20-gangene"..... Tror jeg rett og slett slapp opp litt for tidlig på vei ned igjen så da tenkte jeg bare "Ingen vits å gjøre vondt verre, så da stikker jeg i dusjen". Og det ble jo bare vondere utover kvelden, vondt å bøye  og lene seg fremover og vondt å sette seg ned.  

MEN siden jeg ikke fikk brukt all energien min på den planlagte treningsøkten så stakk jeg til Bislet Bad på kvelden i stedet. :D 40 minutter rolig svømming i vann på 32 grader. Og selv om jeg var håpløs stiv i korsryggen i dag tidlig er det nå mye bedre. Om det er varmt boblebad, svømming eller 15 minutter i steambadstue som gjorde susen aner jeg ikke. Så i dag har gått og gått fordi jeg ikke klarte å sitte rolig over en lengre periode da dette bare var vondt, og nå viser aktivitetsklokka skritt og 9,9 km. Jeg har tilogmed vært på trening og trent litt armer... Mihi. Så nå er det faktisk litt bedre, men tror ikke det blir noen flere markløft-økter denne uka for å si det sånn.....

 

Uansett, Bislet Bad kan anbefales. Jeg skaffet meg klippekort i går med 10 klipp og dette gir tilgang til basseng, steambadstue, tørrbadstue, boblebad og kalddusjer. Og det diggeste: På hverdagene er det kun voksne som har adgang! Hah, det betyr ingen hylende, plaskende kids som forstyrrer deg og spruter vann i øya dine. Sweet. På mandager og tirsdager er bassenget ekstra varmt (32 grader) så det er nok disse dagene jeg kommer til å henge der mest ;)


 

Senere i kveld kommer det oppdatering på LCHF-prosjektet siden vi nå har vært på dietten i 1 av totalt 3 uker. 

Dagens middag: Baconhamburger med hjemmelaget coleslaw og salat. Oppskrift på coleslaw kommer i morgen! :)

God onsdag!

- Silje Bjørnstad - 

 

Oppskrift: Enkel og digg bacon&brokkolipai - lavkarbo

Du trenger:

Paibunn:
4 små/medium egg (eller 3 store) 
1 dl kremfløte
ca 25 gram ekte meierismør

Paifyll:
0,5 dl helmelk
0.5 dl kremfløte
100 gram bacon
200 gram brokkoli
150 gram ost 
Eventuelt litt salt og pepper/andre krydder/urter


Smelt smør og ha dette oppi en paiform/ildfast form. Sett ovnen på 225 grader. Visp raskt sammen egg og 1 dl kremfløte og ha denne blandingen oppi paiformen med det smeltede smøret. Stek "paibunnen" til overflaten er tørr og har fått farge. Ta ut formen og la den hvile.

Skjær bacon i biter og brun dette lett i stekepannen. Kok brokkolibukettene og fordel dette oppi paiformen sammen med baconbitene.

Riv ost og bland sammen med helmelk og resten av kremfløten. Hell over osteblandingen, krydre med eventuelt ønsket krydder/salt/pepper og stek paien i 10-15 minutter til osten er smeltet og overflaten ser innbydende ut. 

Server gjerne med en grønn salat ved siden av. Og husk at fyllet kan varieres som du selv ønsker, enjoy! :)Pairester oppbevarer du i kjøleskapet - det smaker like godt dagen etter, både kald og oppvarmet.

- Silje Bjørnstad - 

 

Morrastryne som er full av energi

Morgenkvalme i går - morgenfugl og full av energi i dag! :D

Så da blir det lesing om revmatiske sykdommer og ernæringsmessige utfordringer knyttet til det, samt viktigheten av omega3-fettsyrer og et balansert forhold mellom omega-3 og omega-6. 

Omega-3-fettsyrer får du blant annet fra makrell, laks, ørret, sild, tunfisk, linfrø og linfrøolje, valnøtter og valnøttolje, tran, omega-3-tilskudd.Deretter blir det selvfølgelig trening: Intervaller, markløft og armhevinger står på planen. Og senere i dag kommer oppskrift på en helt fantastisk god lavkarbo-pai.
Ha en nydelig tirsdag! 

Husk på at det er du som styrer hjernen som igjen styrer kroppen ---------> Energiboost sendt til folket. :D

- Silje Bjørnstad - 

Oppskrift: Hjemmelaget, superdeilig kakao - lavkarbo

Til cirka to kopper trenger du:

Ca. 0.8 dl vann
1,5 - 2 ss kakaopulver
2 dl kremfløte (eller en blanding av 1 dl kremfløte og 1 dl helmelk)
ca 1-2 ss natreen/søtningsmiddel (eller to ss sukrin - smak deg frem!:))

Kok opp vannet sammen med kakaopulver og rør dette godt sammen.

Deretter tilsetter du søtningsmiddel og kremfløten (og eventuell helmelk). La dette småkoke i 3-4 minutter.

Server gjerne med en kremklatt på toppen om du liker det. Passer perfekt til helgefrokosten, som kveldskos eller som en liten dessert etter middagen. Kan nytes både varm og kald!

Enjoy!:)

- Silje Bjørnstad - 

 

 

LCHF: Dag 6 - morgenkvalme og helt klart i ketose

Status: Morgenkvalme som minnet meg på hvordan det er å være fyllesjuk (siden jeg ikke lenger drikker alkohol lenger og ikke har vært på fylla eller vært fyllesyk på 4-5 år så var ikke dette noen hyggelig påminnelse...), 1 runde med oppkast og ketosenivå på 8 (høyt).

Men etter en time ekstra i senga på formiddagen i dag så føler jeg meg som normalt igjen og da var jeg klar for litt mat. 

  

Dagens frokost:

Lavkarbo-kakao (oppskrift kommer) og lavkarbo-brødskiver med ekte meierismør, salami og agurk. 

(Det ser kanskje lite ut, men tilsammen utgjør dette 48.8 gram fett og 534 kcal)

Jeg burde helt klart spise mer lavkarbo-vennlige grønnsaker og nøtter enn det jeg gjør nå om dagen, men jeg er faktisk for mett til å supplere med dette. Så siden det blir ekstremt mye smør, ost og kremfløte og lite grønnsaker og ikke noe frukt så sverger jeg for tiden til vitaminbjørner samt er trofast til omega3-kapsler bare for å være sikker på at jeg ikke går glipp av viktige vitaminer og mineraler. 

God mandag!

- Silje Bjørnstad - 

 

 

Oppskrift: Fløteis - lavkarbo

Ikke noe stress med LCHF-kosthold når man kan lage denne superenkle og deilige iskremen!

Oppskriften varierer avhengig hvor mye du ønsker å lage (eventuelt hvor mye fløte du ønsker å bli kvitt). Men det kan uansett være greit å huske på at for hver desiliter fløte tilsetter du en eggeplomme.

Oppskrift:

4 dl kremfløte
4 stk eggeplomme
2-3 ss natreen (eller annet søtemiddel, for eksempel 3 ss sukrin eller sukrinmelis)
2 ts vaniljepulver (eller frøene fra to vaniljestenger)
Eventuelt revet mørk sjokolade/kakaopulver, kokosmasse/kokosmelk for ekstra smak

Pisk sammen eggeplommer og søtningsmiddel. Pisk kremfløten til krem sammen med vaniljepulveret.

Tilsett den gule eggeblandingen.

 

Dette blir "fløteis med vaniljesmak", men hvis du ønsker sjokoladesmak kan du for eksempel ha oppi 2-3 ss kakaopulver eller litt revet sjokolade. Kokosis lager duved å ha oppi kokosmasse og litt kokosmelk - smak deg frem :) Du kan også lage "bær-is" ved å tilsette for eksempel rørte jordbær eller bringebær. Ha blandingen i bokser og sett isen i fryseren. Nyt etter 3-4 timer. Det er lurt å røre i isen hvert 30.minutt!

Fløte is med sjokoladesmak basert på kakaopulver.

Næringsinnhold per 100 gram for fløteis med vaniljesmak:

353,7 kcal. 2,7 gram karbohydrat, 4,2 gram protein, 36,3 gram fett. 

Energiprosent:

6,3 E% fra karbohydrater, 8,7 E% fra proteiner, 84 E% fra fett. Med andre ord - helt perfekt når man skal ligge på minst 70 energiprosent fra fett som jeg gjør i LCHF-prosjektet. 


Enjoy! 

- Silje Bjørnstad - 

Lørdagsjobbing: "Skal vi danse"

I går var det en ny jobberunde med "Skal vi danse" for min del.

Det var Lars Erik Blokkhus som måtte forlate parketten, les sakene her:

- Tar lett til tårene

- Kunne tenkt meg å hoppe i høyet med...

Senere i dag kommer det oppskrift med lavkarbo-fløteiskrem. Det er nemlig en del fløte her som vi må bli kvitt før den går ut på dato så da ble det brukt til iskremlaging i går. Resultatet var NAM! :D

God søndag!

- Silje Bjørnstad - 

Oppskrift: Skolebrød og boller - lavkarbo

Bolleoppskrift:

160 gram mandelmel
2 egg
10 ss kremfløte
6-7 ss sukrin (Denne mengden kan du justere selv avhengig av hvor søt du ønsker deigen)
en klype salt
100 gram smør
1 ts toppet bakepulver 
3-4 ss fiberhusk
4 ss kardemomme 

Pisk sammen egg og sukrin. Tilsett deretter fløte. Bland det tørre sammen og tilsett dette i blandingen. Smelt smøret og ha dette oppi til slutt. La deigen hvile i 12-15 minutter før du triller ut boller på et brett med bakepapir. Stek midt i ovnen på 180 grader i cirka 20 minutter.

 

Næringsinnhold per 100 gram:

273 kcal, 3,8 gram karbohydrater, 13,9 gram protein, 22,6 gram fett.

Skolebrød

Bruk samme oppskrift og fremgangsmåte som bolleoppskriften, men husk å gjøre de litt flatere enn vanlige boller og trykk ned midten slik at du kan fylle de med deilig eggekrem med vaniljesmak etter steking. 

Eggekrem 

2 eggeplommer
2 ss johannesbrødkjernemel (blandes godt ut med ca 1-1,5 dl vann)
1 vaniljestang/1 teskje vaniljepulver
2,5 dl helmelk
1 dl kremfløte
0,8 dl sukrin

Skrap ut frøene i vaniljestangen (eller vaniljepulver) og ha oppi en kjele sammen med helmelken. Kok opp og pisk jevnt hele tiden.

 

La melkeblandingen stå å hvile mens du pisker eggeplommer sammen med sukrin og johannesbrødkjernemelblandingen. Hell melkeblandingen over i eggeblandingen mens du pisker hele tiden. Avkjøl deretter blandingen i kjøleskapet i cirka 30 minutter. Da dette er avkjølt pisker du krem av kremfløte og vender dette inn i melk&eggeblandingen.  

 

TIPS: Denne eggekremoppskriften kan også brukes som lavkarbo-vaniljesaus, bare hold igjen litt på johannesbrødkjernemelblandingen og kremen. 

Lag melis av sukrinmelis og vann og strø over kokosmasse. 

 

Enjoy!

- SIlje Bjørnstad - 

Dag 3: LCHF-diett-symptomer og i ketose

Allright, da er vi i gang med 3. dagen av totalt 21. dager med LCHF-kosthold. Og i natt skjedde det jeg visste kom til å skje en gang i løpet av startfasen. Klokka halv fem på natta våknet jeg av skikkelig hjertedunk, frysninger og en kvalme jeg aldri har kjent maken til. Det har blitt totalt 3 runder med hodet i do denne morgenen. Nå har jeg derimot kommet meg opp men fløtegrøt frister IKKE på morgenen i dag. Så da ble det Bacongull og 7up-free til frokost i stedet, bare for å få i seg noe.  

Hah, forresten, jeg googla "kostråd mot kvalme" og da kom det opp:

"Spis gjerne tørre kjeks, loff, epler og annen frukt, puffet ris med melk, paste/spagetti kavring, drops" og man skal unngå "fettrik mat". Ja, great. 

Det er var iitt deilig å vite at også Eirin hadde vært oppe og hatt samme runde som meg i natt, og nå merker jeg hvor deilig det er å ha noen som støtter og går igjennom det samme - det gjelder nok uansett hvilken kur/diett man går på., så vi holder nok ut altså. Er bare så utrolig kjedelig å bruke fem timer på å ligge i senga, se opp i taket og lure på når man skal klare å reise seg opp neste gang.... :)

Ketosestixene gir bevis for at man er i ketose, i dag lå jeg på lilla felt som betyr høyt ketonnivå i kroppen: "8". Så ikke så rart at man er litt uggen... 

Anyway, formen er bedre nå og siden vi har 3 liter kremfløte som går ut den 14.oktober tenkte jeg å prøve meg på noen bakeoppskrifter i løpet av dagen.

God fredag og god helg - kvalme eller ikke! ;)

 

- Silje Bjørnstad -  

 

 

Oppskrift: "Energibarer" og "kokosnøttesnacks" - lavkarbo

Grunnoppskrift:

50 gram hasselnøtter
50 gram valnøtter
200 gram mandler
150 gram kokosmasse
1 dl rapsolje
3-4 ss cocosa coconut oil 
3-4 ss sukrin (evnt 1-2 ss søtningsmiddel) - avhenger hvor søt du vil ha blandingen.
1-2 ts vaniljepulver
Litt vann
Eventuelt andre ingredienser du selv ønsker å bruke for å lage din egen vri 

Hakk nøtter og ha oppi en kjøkkenmaskin/blender. Kjør til blandingen er finmalt. Tilsett kokosmasse, sukrin og vaniljepulver. Tilsett deretter olje og kokosnøttoljen, ha oppi litt vann hvis deigen blir veldig "tørr". 

Bland alt sammen i kjøkkenmaskinen/blenderen og deretter former du små "energibarer" på et stekebrett med bakepapir. Stek i cirka 45 minutter til barene er gyldenbrune (hvert 15 minutt åpner du stekeovnsdøren for å slippe ut luft). Energibarene kan spises slik som de er, ellers så kan man bruke smeltet kokesjokolade som topping (sett de da i kjøleskapet), peanøttsmør, et par osteskiver (veldig godt hvis energibarene er veldig nøytrale på smak og ikke så søte).

 

Blandingen kan også brukes til "nøttesnacks" med kokossmak, men da kan man holde igjen litt på væsken samt kjøre blandingen til den er grovmalt istedet for finmalt. Smør blandingen utover et stekebrett med bakepapir eller i ildfast form i cirka 20-25 minutter til du ser nøttene begynner å bli gyldenbrune. Kan brukes som en neve snacks, sammen med yoghurt/som kaketopping/ sammen med pisket krem og lignende. Oppbevar i lufttett boks.

  

Energifordeling
10,7 E% karbohydrater 13,6 E% protein, 75,7 E% fett, 0 E% tilsatt sukker.

Næringsinnhold per 100 gram:
691 kcal, 9,4 gram karbohydrat, 11,9 gram protein, 66,3 gram fett.

Mine energibarer ligger på cirka 35 gram per stykk og næringsinnholdet blir dermed følgende: 241,9 kcal, 3,3 gram karbohydrater, 4,2 gram protein, 23,2 gram fett.

Enjoy! :)

- Silje Bjørnstad - 

 

Mobilblogg: vi har henta LCHF-mat i dag!!!:D

Jeg pg Eirin var å henta litt mat i dag. Blant godsakene finner vi 4 smørpakker, 6 kg ost, spinat, 15 paprika, 6 agurker, en haug med avokado, salater og tomater. Whooohooo!!!:) Fryd og gammen når man bare kan hente fylte bæreposer med LCHF-mat!!:D

Dagens middag (og 2. måltid for dagen, er jo mett hele tiden): karbonadedeig stekt med paprika og vårløk i fløtesaus. Samt smørstekt spinat og agurkskiver.

Den derre fløtegrøten til frokost....

..var genial!! :D Snakk om å være akkurat passe mett i flere timer, samt å slippe unna småsult, søtsug og det hele. En slik frokost kan jeg bli vant med. Og snakk om bra start på dagen som har holdt energinivået oppe og vel så det.

Dagen i dag har bestått av pensumlesing, 3 runder rundt Sognsvann i nydelig høstvær, LCHF-baking og venninnemiddag. Thats the way I like it.

Ellers har jeg hamstra noen ting jeg har forstått er lurt å ha i skapet når man lever på LCHF-kosthold:

- Kokosolje
- Vaniljepulver
- Kakaopulver
- Johannesbrødkjernemel
- Diverse nøtter 
- Kokosmasse
- Sukrin og sukrinmelis

Og ellers så kan dette også være lurt å ha i kjøkenskapene: Kokosmelk, mørk sjokolade, diverse frø, mandelmel, diverse bærposer i fryseren, kremfløte, smør, rene kjøttprodukter (kylling, storfe osv), rene fiskeprodukter, ost osv.

Mer detaljer om LCHF: 

 

Jeg prøvde meg på energibarer og noe "nøttesnacks-lignende müsli-opplegg" tidligere i dag. Kjekt å ha etter trening, som snacks eller som et lite mellommåltid! Oppskrift kommer:)

Så ble det venninnemiddag med "Chicken Curry og ris", siste gangen jeg skal spise ris på lenge og det gjør meg virkelig ingenting, siden ris gir meg ingenting...

En herlig tirsdag med andre ord!

- Silje Bjørnstad - 

 

Dagens frokost: Fløtegrøt på 806,6 kcal.

Som "oppvarming" til morgendagens LCHF-diett-start tenkte jeg at det sikkert er lurt å finne et godt grøt-frokostalternativ til min trofaste havregrøt. Etter litt googling på nettet fant jeg en oppskrift som kunne minne om "fløyelsgrøt", men som da går under navnet "fløtegrøt":

Fløtegrøt - oppskrift til 1 porsjon:

1,5 dl kremfløte
2-3 spiseskjeer ekte smør
Ca. 1 teskje johannesbrødkjernemel (fortykningsmiddel) 
0,5 dl vann
Kanel
Søtningsmiddel/sukrin 

Smelt smør, tilsett fløten og kok opp. Rør hele tiden. Bland sammen johannesbrødkjernemel med vannet og hell litt etter litt i fløteblandingen. La grøten småkoke i ca fem minutter til du ser det tykner. Blir grøten for tykk kan man spe på med litt ekstra fløte.

 

Server med kanel og søtningssmiddel og eventuelt en ekstra smørklatt.

 

 

Energiresultat fra dagens frokost: 806,6 kcal, 84,5 gram fett og 6,5 gram karbohydrat....

Til sammenligning så bruker min tradisjonelle havregrøt+eple-frokost å ligge på 321 kalorier, 4,8 gram fett og 55,1 karbohydrater...

Jeg håper denne fløtegrøtfrokosten holder meg mett lenge for å si det sånn!! Den smakte hvertfall ganske godt, men kjenner jo allerede nå at jeg er kvalm etter et uvanlig stort fettinntak så tidlig på morgenen. Kan bli interessant med løpetur etterpå... :D

God tirsdag!

- Silje Bjørnstad - 

 

Eplesnacks

Nå er det sesong for norske epler og da passer det perfekt å prøve seg på disse ovnsbakte epleskivene som snacks eller dessert.

Du trenger
Ønsket mengde epler
Kanel 
Litt søtningsstoff eller sukker 
Eventuelt honning

 

Vask og skyll eplene og stikk ut kjernehuset. (Jeg måtte bruke en teskje fordi jeg ikke hadde noe annet redskap, men det funket på et vis det også!) 
Skjær eplene i tynne skiver som du legger i ildfast form. Dryss over ønsket mengde kanel, sukker/søtningsmiddel og eventuelt litt honning. La dette bakes i ovnen på ca 160-175 grader til du ser at epleskivene er gyldenbrune og sprøe. (Dette kan fort ta 2-3 timer, avhenger av hvilken konsistens du selv vil ha så her er det bare å prøve seg frem). Kan også serveres med en liten kule is eller litt vaniljesaus. 

 

Enjoy! 

 

- Silje Bjørnstad -  

Mobilblogg: Den beste søndagsfølelsen

- Er å ha ingen planer, se at det er blå himmel og sol ute, snøre på seg joggeskoa og ta noen kilometer på beina langs Akerselva med favorittmusikken i øret. For deretter å komme inn, varm og svett, sette på denne sangen på full guffe og tøye skikkelig ut 20-25 minutter... :D

 

God søndag fra meg!

Forresten, senere i dag skal jeg prøve meg på å lage sunn, enkel og skikkelig digg eplesnacks! Oppskrift kommer senere.

- Silje Bjørnstad - 

 

Sjokoladekake ble sjokolademuffins og god damn...

..de ble så gode!!!! :D

 

Testa ut "low carb sjokoladekake" fra EASY Living i går kveld, men jeg fant ut at jeg ikke hadde noen "rund kakeform" så da ble det sjokolademuffins i stedet. Noe som funker veldig bra. Man blander ut innholdet med 4 egg, vann og olje og så er den klar til steking. Lettvint a gitt!

Kakemiksen er basert på mandelmel, soyamel og fiber. Sjokoladekaken er glutenfri og egner seg også godt til personer med diabetes.  

Næringsinnhold: 
 Så mens andre hadde sin faste "tacofredag" eller så på "gullrekka på NRK" satt jeg og gomla sjokolademuffins til den store gullmedaljen og vel så det. 

- Silje Bjørnstad - 

 

 

LCHF: Forberedelse

Ah, fredag. En fredag som skal bli viet til lesing, trening, opprydding i mail og fredagsmys - hva nå enn det måtte innebære.

OGTT-test i går gikk forresten mye bedre en den første på onsdag og mens vi satt der og tok blodprøver i intervaller begynte vi å snakke om LCHF-dietten vi skal begynne på neste uke. Begrepet "lavkarbo" er forresten ikke noe som favner én bestemt diett med så og så mange tillatte karbohydrater, det er et vidt begrep som omfavner ulike grader og varianter av et lavkarbo-redusert kosthold. Den dietten vi skal på er en ganske "ekstrem" versjon av et lavkarbo-kosthold med maks 5-20 gram karbohydrater (avhengig av kroppsvekt) om dagen. (Det ca 17 gram karbohydrater i et eple og ca 14-15 gram karbohydrater i en skive havrebrød....)

For ei som ligger på et inntak med omtrent 190-200 gram karbohydrater om dagen sier det det seg selv at her må det grundig planlegging til for å ikke falle utenom grensa. Det er ingen tvil om at måltidsplanlegging er alfa og omega og som inspirasjon skal jeg i helga sette opp forslag til både frokost, mellommåltider, snacks, lunsj, middag, hva-spiser-man-etter-trening osv. Og sjekk ut denne herlige posegjengen fra EASY Living som kjæresten min kom med:

 

Her er det blant annet mandelmel, sukrin, sukrinmelis, lavkarbo-knekkebrød, lavkarbo-grovbrød, lavkarbo-pizzabunn, lavkarbo-vafler, lavkarbo-sjokoladekake, lavkarbo-krydderkake og lavkarbo-kakemiks - love it!

I tillegg skal jeg i helga lese oppskrifter i bøker og på nett og notere meg tips og matretter som kan komme godt med. Og ja, et artig tips fra lederen fra prosjektet i går: "Får dere skikkelig søtsug så spis spekeskinke og drikk grønn farris." 

Så har vi fått med oss Ketostix slik at vi kan måle om kroppen er i ketose. Dette blir så interessant, utfordrende og ikke minst GØY! 

 

- SIlje Bjørnstad -

 

 

 

Ny testdag: OGTT, blodprøver, spinningtime og fiskemiddag.

Dagen i dag startet med OGTT-test og 75 gram sukker til frokost.

Mer detaljert vil dette si at vi skulle møte opp fastende for så å ta første blodprøve, deretter innta en væskeblanding med 75 gram glukose, legge inn veneflon for deretter å ta blodprøve hvert 15.minutt de neste to timene. Så tilsammen har forsøkspersonene tappet blod 7 ganger, det vil si, de fleste har tappet blod 7 ganger. Hos meg skjedde det nemlig to ganger at blodårene bare nekta å gi fra seg noe blod så derfor ble det stikk i fingeren i stedet. 

Eirin sin arm:

Min "tappekran":

Ah, i tillegg hadde jeg en "artig" opplevelse da jeg kom i laben i dag. Jeg blir nemlig veldig uvel hvis jeg ikke spiser frokost om morgenen før jeg begynner med noe som helst, og uvel ble jeg selvfølgelig i dag også, bare på en helt ny måte. Etter første blodprøve ble jeg visst likbleik, begynte å kaldsvette, det prikka i hele ansiktet og i hodet og jeg var sikker på at jeg skulle spy når som helst. Hehe. Lederen av prosjektet sa jeg var helt våt av svette og sa jeg skulle legge meg ned for å ikke besvime så da fikk jeg hjelp til å reise meg opp, legge meg ned på en sykebenk og få en isbit i munnen. DET var deilig det!! :D Så etter ti minutter var kroppen tilbake i normal modus.

På ettermiddagen var det spinningtime på Norges Idrettshøgskole med pulsbelte for å ligge på ca 80% av makspuls og deretter den derre obligatoriske TORSKE-middagen alle deltakerne skal innta etter spinningen... 

"Se torsken, se torsken".....

Fisken kunne spises med gulrøtter/poteter, salat og rømme. Min rømme ble holiday-dip, noe som hjalp veldig med å få ned den torsken, siden jeg sliter veldig med å spise fisk&sjømat. Men jeg kan med stolthet si at jeg har fullført min første fullverdige fiskemiddag (100 gram torsk....). 

I morgen er det ny runde med veneflon og OGTT-testing, samt kroppsanalyse-test og noen blodprøver. Wheee :D Så krysser jeg fingra for at jeg ikke blir like kvalm og uvel i morgen.

Neste uke begynner vi med LCHF-dietten! 

- Silje Bjørnstad - 

Test av bordmargarin

Etter ønske fra ei venninne om test av hvilke smør man bør velge til å ha på brødskiva har jeg sett på 8 ulike bordmargarin-varianter for å se hvilken som kan betraktes som det sunneste. Jeg gjør oppmerksom på at smak ikke er blitt vurdert og at jeg har konsentrert meg om næringsinnhold, fettfordeling, antall kalorier og innhold av vitamin A, D og E.

Videre vil jeg også påpeke at jeg er fullstendig klar over at det er mange meninger og holdninger angående om mettet fett er så farlig som mange skal ha det til, samt at en del forskning kan tyde på at fett fra smør og melkeprodukter ikke er fullt så skadelig som man har trodd frem til nå.

Allikevel holder jeg meg til de offisielle kostrådene når jeg skal vurdere ulike produkter, og i denne testen vil derfor umettet fett være å foretrekke fremfor mettet fett:

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet 

    • Velg meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker. 
    • Meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør, bør begrenses. 
    • Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede meieriprodukter.

Smør blir laget av fløte, mens margarin først og fremst blir laget av oljer og fløte. Rent smør vil være rikere på mettet fett enn smørbladet margarin og plantemargarin. Hva slags type fett det er i margarinen avhenger av hva slags olje som er blitt brukt. Det er store variasjoner på kaloriinnhold i de ulike smørtypene og det er derfor mange kalorier å spare ved valg av bordsmør hvis man tenker på dette. 

Mye mettet fett og høyt kaloriinhold har derfor trukket ned, mens et høyt innhold av umettet fett (enumettet og flerumettet fett) samt høyt innhold av vitamin A, D og E har telt positivt. 

 

 

Førsteplass: 

Vita Hjertego Lett: Høyt innhold av umettet fett i forhold til mettet fett. Høyere innhold av vitamin E samt mindre kalorier per 100 gram i forhold til den originale varianten Vita Hjertego gjør at denne går av med førsteplass! KARAKTER 6.
Soft Flora Lett: Deler førsteplassen med Vita Hjertego Lett. KARAKTER 6. 

 Soft Flora Original og Vita Hjertego: Bra fordeling mellom umettet og mettet fett, men noe høyere kaloriinnhold enn lettvariantene gjør at disse ikke når helt til topps. KARAKTER 5.

 


Brelett: Bra fettfordeling og mye smørsmak for lite kalorier, men lite innhold av vitamin E. KARAKTER 4. 
Soft Flora Spesial: Høyt innhold av umettede fettsyrer og testens høyeste innhold av vitamin E, men høyt kaloriinnhold. KARAKTER 4. 

First Price Bordmargarin: Høyt innhold av mettede fettsyrer samt noe lavere vitamin D-innhold i forhold til de andre bordsmørvariantene. KARAKTER 2.

 Bremykt: Høyeste innhold av mettet fett pluss mange kalorier per hundre gram gjør at denne havner nederst på denne lista. KARAKTER 2. 

KONKLUSJON: Velg lettmargarin-variantene for en gunstig fettsyresammensetning, de har et bra innhold av vitamin A, D og E, samt at de inneholder en god del kalorier mindre enn orginal-variantene av samme type. 

- Silje Bjørnstad - 


(Copyright bilder: Produsentene)

 

 

Jeg skulle likt å visst...

... hva folk eventuelt googler på eller hva som egentlig er bakgrunnen for slike plutselig hopp i antall-klikk-og-antall-unike-lesere-statistikken en helt vanlig søndag (altså i går):

 

 

Forresten: Bli registrert på blogglisten.no for mer konkrete tall om din blogg. :) Her kan også alle andre nysgjerrige mennesker gå å snoke for å sjekke ut lesertall, antall blogginnlegg man legger ut i gjennomsnitt hver uke og så videre, enten du vil sjekke ut Fotballfrue, Fitnessbloggen eller hu venninna di som hverdagsblogger som klager på alt og alle, men som for oss andre er bare er helt normale hverdagsting.

Tilbake til jobbings! :D

- Silje Bjørnstad -

 

Matbloggtoppen Matprat