hits

oktober 2013

"Lefserull", "rullekake", "proteinrull" og så videre

Etter inspirasjon fra disse populære "lefserullene" til Kristine Weber, som visstnok kan brukes til alt (burriots, tacolefser, rullekake, crêpes, loffskive etc), så prøvde jeg meg på min egen vri i går kveld. I Weber sin oppskrift brukes det fifty-fifty med kokosmel og bakepro, men siden jeg kun hadde kokosmel tilgjengelig så ble det med det, og det fungerte også veldig bra!

Herligheten består av:
2 eggehvitter
1 egg
2 ss sukrin (kan sløyfes)
Cirka 2-3 ss kokosmel
2 ss melk
Litt vann 

Stipisk eggehvitter sammen med sukrin i en bolle. I bolle nummer to mikser du sammen resten av ingrediensene til en litt seig masse, men som likevel holder godt sammen. (Tilsett bare litt og litt av væsken om gangen). 

Deretter vender du forsiktig inn denne blandingen inn i de stivpiskede eggehvittene og blander det hele sammen. Smør røra utover et stekebrett ikledd bakepapir. Stekes på cirka 180-200 i 10-12 minutter. 

Fyllet velger du selv, for eksempel syltetøy eller litt sjokoladekrem hvis du har lyst på rullekake (da ruller du sammen rullen med en gang du tar den ut av ovnen og legg over et kjøkkenhåndkle), lag deg lefserull med sukrin og kanel, loffskive med favorittpålegget eller bruk det som tilbehør til middagen.  Her har du MANGE muligheter! :)

Næringsinnhold for hele oppskriften:

Cirka 190 kcal
2 gram karbohydrat
8,2 gram fett
19,7 gram protein 

Jeg for min del lagde en slags rullekake med sukkerfritt jordbærsyltetøy og nøt et glass iskaldt melk ved siden av.

 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Film: dagens trening

Trening gir meg bare så utrolig mye og noe av det beste jeg vet er å kunne ta en skikkelig lang økt med gode pauser mellom tunge sett uten å stresse fordi man må rekke ett eller annet. Og en slik økt hadde jeg i dag og da blir man såååå glad:

 

Jeg trente blant annet knebøy, markløft, dips, hipthrust, rygghev og mageøvelser i redcore.

Filmet noen sett i dag også for å se på teknikk og utførelse. (og ikke minst alle de flotte ansiktsuttrykkene man har! :p) 

Her er noe av det som ble gjort:
Hipthrust med 8repx3settx70 kg (som forøvrig kjentes latterlig lett ut. Begynte å trene denne øvelsen for cirka 5-6 uker siden, og da begynte jeg på 55 kilo. Nå trener jeg hipthurst cirka en gang i uka og for hver gang øker jeg med en mer repetisjon eller 2,5 kilo, så blir det spennende å se hvor det eventuelt stopper opp).

video:hipthrust70kgx8x3

Dips med sett på 10 rep - 9 rep - 8 rep:

video:img1693

Markløft 5x5x70 kg:

video:img1708

 

I tillegg skinner sola som bare det på fridagen min og energinivået er bare på topp!

Som en jobbkollega av meg ALLTID sier: "Livet er herlig". 

- Silje Bjørnstad - 

 

 

Tips: kino til halv pris


God tirsdag :)

Jeg tenkte jeg bare skulle tipse om "Den store kinodagen 2013" som er nå på førstkommende lørdag 2.november. 

Denne dagen arrangeres hvert år og da er det halv pris på kinobilletter, utvidet filmprogram, konkurranser og diverse aktiviteter for små og store. Nå må jeg løpe til kveldsvakt på Side2 :)

Ha en herlig høstdag!

- Silje Bjørnstad - 

Hjemmelaget lasagne - proteinrik, lavkarboversjon

Dette er en slags lasagneform med karbonadedeig, cottage cheese og squash, med revet ost på toppen.

Til en liten form (2-3 porsjoner) trenger du følgende: 
200 gram cottage cheese
400 gram karbonadedeig
1/4 boks hermetiserte, knuste tomater eller en eller annen tomatsaus 
1 ss tomatpure (eller 1 ss ketchup)
2 fedd hvitløk
1/2 løk
150 gram revet ost
1/2 squash
1-2 gulrøtter 

Stek karbonadedeig og ha oppi løk og hvitløk (bruk gjernehvitløkspresse) når karbonadedeigen har blitt brun. Tilsett tomatsausen og tomatpure og rør rundt. Blandingen skal ikke være "sausete" men koke godt inn i kjøttet.

Skjær opp squashen på langs i strimler og skjær opp gulrøtter. Legg karbonadedeigblandingen nederst i den ildfaste formen og legg på lag på lag med squash, gulrøtter og cottage cheese.

Dryss over revet ost og stek i ovnen i cirka 30-35 minutter. 

Et tips er å steke squashskivene et par minutter før du legger dem i formen (inneholder en del vann) eller fordele squashstrimler utover kjøkkenpapir, dryss over litt salt og la det ligge i cirka 15 minutter. 

Server med en salat eller der du måtte ønske.

Enjoy!
 

Næringsinnhold for hele lasagne-formen:

1386 kcal
28,1 karbohydrat
151 gram protein
74,1 gram fett 

Snakk om muskelmat! Jeg garanterer at en porsjon av denne metter! :D

Ønsker du å bruke en større form er det bare å doble ingrediensene ;)

- Silje Bjørnstad - 

Film: Fredrik tar chins med ekstra vekt, tilsvarende sin egen kroppsvekt

Det var ikke bare jeg som tok pers i går. Sjekk ut den sykesyke mannen her (som tilfeldigvis er MIN kjæreste, skryteskryte):

Jada, knebøy på 170 kilo UTEN å holde i stanga samt chins med ekstra vekt tilsvarende sin egen kroppsvekt er faktisk helt rått. Og det er bare fakta. Prøv for eksempel selv å ta chins med noen ekstra vektskiver, og deretter kan du jo forestille deg hvordan det vil være å trekke seg selv opp med "en versjon ekstra av deg selv". 

Nemlig. MEN det er mulig! Fredrik hadde testet fire ganger tidligere og hadde egentlig ingen planer om å teste chins-formen i går, men tipper han er glad for at han gjorde det. ;)

Så, håper dette inspirerer til en aktiv og herlig uke!

Ha en god mandag. 

- Silje Bjørnstad - 

Film: Ny pers i knebøy

I dag ble det ganske så spontantbestemt å teste ut styrken på øvelsen knebøy. Siden jeg hadde mulighet til å trene sammen med Fredrik i kveld, og dermed ha noen til å sikre løftene mine, så ønsket jeg å teste ut knebøyformen og det ble ny pers med 5 kg. . OG DET ER ALLTID SÅ SABLA DEILIG Å SLÅ SINE EGNE PERSER! 

Prøvde først 70 kg:

video:by70

Og deretter 72,5 kg:

video:by725

"That løftetryne" :D (men mest for å se at det er GODKJENT DYBDE! ;p )

Og da blir man så glad:

Veldig allright følelse å få en bekreftelse på at både teknikk og styrken stadig bli bedre, og også gøy at man ligger på det samme tallet når det gjelder kroppsvekt. 

Med andre ord, en sprek og herlig søndag for min del! :D

Ønsker alle en fin kveld videre og ikke minst en god start på en ny uke i morgen!

- Silje Bjørnstad - 

Hjemmelaget og proteinrik "smoothieyoghurt"

Det som begynte med at det var en boks med cottage cheese i kjøleskapet som hadde kort holdbarhetsdato endte opp med å bli en skikkelig mettende drikkeyoghurt-lignende-smoothie-ish-blanding. Nemlig. 

Og det er Fredrik som skal ha æren for denne godbiten!

Det som havnet oppi blenderen var:
1 boks cottage cheese (450 gram)
cirka 3 dl ekstra lettmelk
200-250 gram fryste bringebær
Søtningsmiddel (smak deg frem)

Resultatet ble utrolig digg, smakte nesten som iskrem. :D (Sett den i fryseren og om en times tid har du faktisk proteinrik og sukkerfri iskrem ;) Også kan man jo selvfølgelig variere med ulike bær/frukter)

Hele oppskriften inneholder 
71,2 gram protein
28,7 gram karbohydrat
21,7 gram fett
608 kcal

Deler man dette på for eksempel 8 glass/porsjoner vil hver porsjon inneholde:

8,9 gram protein
3,6 gram karbohydrat
2,7 gram fett
76 kcal

Med andre ord, et perfekt mellommåltid eller dessert! :D 

Haha, en som er fornøyd ;)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Noen tips til sunnere Halloween-godis

God lørdag! Siden det er "Halloween-feber" og sikkert en god del som feirer Halloween for tiden så tenkte jeg å dele noen sunnere tips for dekorasjons-snacks. 

Sjekk for eksempel ut disse morsomme eplesmilene:


(frukt.no)

Del epler i 8 båter og smør en av snittflatene til hver eplebåt med peanøttsmør (kan også bruke honning eller lignende) som skal fungere som "lim" til "tennene" som består av marschmallows. Del marshmallows i fire deler og legg dem på den ene smørte eplebåten. Legg så en eplebåt med peanøttsmørsiden ned mot "tennene", og vips så har man epleglis så det holder! :D

Eplechips:

1 eple
1 ts olje
1 ts malt kanel 

Skyll eplet og fjern kjernehuset. Skjær eplene i syltynne skiver, bruk for eksempel en ostehøvel. Pensle oljen utover på et bakepapirkledd stekebrett og fordel epleskivene utover. Strø over kanel. Bakes i ovnen på 120 grader i cirka 15 minutter. (Følg med underveis slik at chipsene ikke blir brent) Legg epleskivene over på rist på et kjøkkenpapir og avkjøl slik at de stivner og blir sprø. 

Det går fint an å lage chips med samme fremgangsmåte av andre frukter og grønnsaker.

(frukt.no)

Verdens enkleste bananis
Del bananer på midten og stikk en ispinne i bunnen (Ønsker du mindre "is" deler du bananen i flere biter).

Legg bananene i fryseren. Etter to-tre timer tar du ut bananene og pynt de med for eksempel smeltet sjokolade og valnøttkjerner, flytende honning og kokosmasse, litt revet sjokolade eller lignende. Husk å ta ut bananene ut av fryseren en liten stund før de skal spises slik at de "mykner" litt.  


(matprat.no)
Oppskriftene er lånt fra frukt.no - flere tips og oppskrifter finner du på deres hjemmeside her: OPPLYNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT
Forresten, har du ikke fått tak i gresskar kan man fint bruke appelsiner til å "skumle ansikter" også! :)


God helg!
- Silje Bjørnstad - 

Eggedosis uten sukker og høstenergi

God fredag!

I det høstværet vi har i Oslo i dag så MÅ jeg bare ut å løpe, så nå har jeg nettopp tatt meg en runde langs Akerselva før jeg straks skal videre på jobb.

Jeg vet at høsten kan være kjip og tung for mange, men nettopp derfor er det så viktig å nyte de flotte høstdagene med alle de nydelige fargene når man kan!

Det gir i hvertfall meg tonnevis med energi og overskudd. 
Men tilbake til overskriften og eggedosis.

Til en person blander du sammen 2 egg og 1 ss sukrin, og smak til med litt søtningsstoff. Visp sammen til det blir en luftig og "fluffy" blanding. Hell eggedosisen i en skål du har latt stått noen minutter i fryseren og la gjerne eggedosisen kjøle seg ned enda noen ekstra minutter (ikke mer enn 8-10 min for da kan eggedosisen begynne å miste luftigheten)  i fryseren før du nyter herligheten. 

Denne smakte akkurat slik som "vanlig" eggedosis jeg fikk da jeg var liten. Yum! :)

Så enkelt og så godt, samtidig er dette en dessertvariant som kan skryte av å være rik på proteiner og gode næringsstoffer. 

God helg!

- Silje Bjørnstad - 

Quorn

Silje før trening: 

Litt sånn halvsløv i blikket...

Silje etter trening: 

Ikke lenger så halvsløv i blikket og med endorfinrus i hele skrotten. :D

Forresten, dette Quorn-produktet jeg nevnte før i dag kan virkelig anbefales! Godt og mettende! :) Jeg kjøpte quorn-biter i Sverige sist gang jeg var der, men du får tak i det her i Norge også, blant annet så har jeg sett det på Meny. Produktene kommer i "farse", "biter" og "fileter". 

Dagens middag ble en gjentakelse av vegetarretten jeg lagde sammen to venninner som står beskrevet i det forrige innlegget. Her kan man variere i det uendelige med ulike grønnsaker og kylling/fisk/vegetar, også kan du selv velge hvor sterkt du vil ha det ved å justere opp/ned bruken av chilikrydder og eventuelle andre krydderier i marianden. 

Namnamnam!

- Silje Bjørnstad - 

Nudler&sopp-wok i småhot marinade

Tidligere i uka var jeg på den "tradisjonelle" vegetarmiddagen sammen med to venninner hvor vi møtes cirka en gang i måneden. Denne gangen var det en slags "vegetarwok" som stod på menyen, og NAM!!!

Her kommer oppskrift, denne er til cirka 2 personer:

Marinade:
2-3 hvitløksfedd
3 ss soyasaus
1 ss ketjap manis (søt soyasaus, evnt bruk 1 ts brunt sukker/sukrin)
2 ts chiliolje (evnt 2 ts vanlig olje + litt finhakket chili)
2 ss tomatpure 

Grønnsaker 
Cirka 150 gram sopp (for eksempel fersk champingong eller portobellosopp)
2 gulrøtter
1/3 brokkoli 


Visp sammen ingrediensene til marinadesausen, del opp soppen og bland inn i marinaden. La stå i 15 minutter. Skjær opp brokkoli og gulrøtter i mellomtiden.

Stek deretter soppen i olje i 4-5 minutter, til marinaden har kokt inn og soppen har krympet. Tilsett gulrot og brokkoli og eventuelt litt mer olje og stek alt sammen i noen minutter til. Gulrot og brokkoli skal bli småmøre, men fortsatt ha litt tyggemotstand. 

 

Kok nudler og tilsett oppi "woken" eller ha ved siden av. 

ENJOY! 

Jeg tenkte faktisk å lage woken til middag igjen allerede i dag, men denne gangen skal jeg ha oppi "Quorn-biter" også - et vegetarisk alternativ til kjøtt:

FAKTA OM QUORN: Sopp protein er hovedingrediensen i alle Quorn-produkter. De er laget av et medlem i soppfamilien ( som champignoner og trøfler) og er et høykvalitativt vegetarisk protein som har et naturlig lavt fettinnhold samt få kalorier. De er rike på kostfiber og har de essensielle aminosyrene som kroppen din behøver, uten kolesterol eller transfett. De to ingrediensproduktene; Quorn deig og Quorn biter har en lavere andel mettet fett og kalorier en tilsvarende kjøttprodukter. 

Det blir første gangen jeg prøver quorn, men jeg har hørt mye positivt om produktet! :)

Ha en herlig torsdag!

- Silje Bjørnstad -

Fordeler ved å spise protein

Som de fleste av dere sikkert ved så trenger vi både karbohydrater, fett og protein for at kroppen skal fungere. Og siden jeg skal nyte disse herlige hjemmelagde proteinpannekakene til lunsj så slår jeg et slag for protein denne formiddagen:

FORDELER VED Å SPISE MER PROTEIN: 

- Protein er bygget opp av 20 ulike aminosyrer der 8 av disse kalles for "essensielle". Dette betyr at kroppen ikke klarer å produsere disse selv, men må tilføres gjennom kosten. Med andre ord, kroppen klarer seg ikke uten. "Fullverdig protein" er mat som inneholder alle disse essensielle aminosyrene og dette kan blant annet melkeprodukter, egg, kjøtt, soya og fisk. 

- Protein har flere viktige oppgaver i kroppen og det er blant annet viktig til dannelsen av ulike enzymer, hormoner og antistoffer. Vi trenger også protein for reparasjon og vedlikehold. 

- Protein har den største termiske effekten sammenlignet med fett og karbohydrater. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye og metabolisere det man spiser. Med andre ord så bruker kroppen flere kalorier når du spiser og fordøyer protein i forhold til karbohydrater og fett. Mange opplever også at proteinrik mat gir bedre og lenger metthetsfølelse sammenlignet med når man for eksempel spiser et måltid som inneholder mye karbohydrat (det er først og fremst karbohydrater som påvirker og gir svingninger i blodsukkeret). 

- Proteiner er med på å bygge muskler og er målet å bli "større og sterkere" så er det derfor viktig å få i seg nok mat og proteiner etter en treningsøkt slik at kroppen har nok energi til å tilbasse seg nedbrytningen som blir satt i gang ved trening. Proteinene i maten blir brutt ned til aminosyrer som igjen blir brukt til å reparere og øke muskelmassen etter en treningsøkt. Økt muskelmasse vil også øke hvileforbrenningen og får du i deg for lite proteiner begynner kroppen å tære på muskelmassen.

 

Pannekakene er forresten laget av følgende

Gir cirka 6 middels store pannekaker:
4 egg
2 eggehvitter
0,5 dl soyamelk (kan selvfølgelig bruke vanlig melk også)
4 ss havregryn
200 gram cottage cheese
Kanel og kardemomme

Alt blandes i en blender og stekes i en liten stekepanne på svak-middels varme med litt smør.  Server med ønsket tilbehør, min favoritt er fryste bær og søtningsmiddel.

Ha en finfin høstonsdag! :)

- Silje Bjørnstad - 

Wok med nudler og karbonadedeig

Til 3-4 porsjoner
400 gram karbonadedeig
1-2 fedd hvitløk
3-4 ss soyasaus
1/2 squash
1-2 pakker nudler
Litt vårløk
2 ts paprikakrydder
1 ts chilipulver (eller 1 ts finhakket rød chili)
Salt og pepper 

Knus hvitløksfeddene med en hvitløkspresse og bland sammen med soyasaus, chilipulver og paprikapulver. Vend inn karbonadedeigen og la dette stå og "marinere" seg i 5-6 minutter. Stek karbonadedeigen og kok nudlene. Tilsett biter av squash når karbonadedeigen er ferdigstekt og eventuelt litt mer soyaolje eller nøytral matolje hvis ønskelig. Når nudlene er ferdigkokt heller du ut vannet og tilsetter dem i karbonadedeigblandingen.

Tilsett finkuttet vårløk og smak til med salt og pepper. 

Server gjerne med litt mer "farger" og lag for eksempel en råkostsalat eller skjær opp noen paprikastrimler ved siden av. (Jeg hadde kinakål og paprika)

En smakfull og mettende "alt-i-en-wok"! :)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Video: Teknikktrening og chins

Søndagskvelden ble blant annet brukt til treningskos på styrkerommet til Oslo Styrkeløftklubb på Bjølsen sammen med Fredrik. 

Teknikktrening med benkpress og chins var noe av lekinga jeg koste meg med:

video:img1561

Benkpress med stopp:

video:img1537

8 reps x 6 sett á 30 kg. 

Her er litt mer informasjon om "benkpress med stopp", skrevet av treningsekspert og coach Børge Fagerli, hentet fra artikkel "Brutalt sterk i benkpress":

1. BENKPRESS MED STOPP

Senk vekta under kontroll, og hold stanga UTEN å slappe av, med stopp på brystkassen like under brystvortene dine i 1-3 sekunder. Dette vil eliminere den såkalte strekk-refleksen ? den elastiske responsen og «starthjelpen» man får både bindevev, sener, og refleksiv aktivering av musklene ved hurtig strekk. Ved å fjerne denne tvinges brystmusklene til å jobbe hardere, og du vil også bygge stabilitet i starten av løftet. Løft så med maks akselerasjon. Forvent å måtte redusere vekta du er vant til å bruke med minst 10%, men forvent også at du raskt vil bli sterkere! 

Fredrik lekte seg med blant annet chins med ekstra vekt (LES: meg):

video:img1544

Og med en kombinasjon av å være matlei med at man skal fylle på lagrene sine etter trening så ble søndagsmiddagen en skikkelig klisjè med take away fra Peppes Pizza: 

Så det så. 

Nå må jeg begynne jobbdagen!

Ha en herlig mandag:)

- Silje Bjørnstad - 

"Ikke prøv dette hjemme"

Det som begynte med ønsketekning fra min side viste seg å ikke bli så vanskelig å få til i virkeligheten. For et par dager siden nevnte jeg nemlig til min herlige samboer at det hadde vært så kult med ringer man kunne lekt seg med her i leiligheten. 

Da jeg kom hjem fra jobb noen timer senere så hadde jammen Mr. Kreativ fått til å nettopp henge et par ringer i Iron Gym-apparatet så da var det bare å teste ut "det nye hjemmetrenings-utstyret".

Det er klart det er begrensninger for hva man kan gjøre, men dips, muscle ups og generell dingling i dørkarmen er absolutt fullt mulig!

(Bare overse mitt konsentrerte "sinte"-tryne... Jeg er bare veldig fokusert . ;) )

GØY! :D

Fredrik står for muscle-up-øvelsen, jeg er ikke i nærheten til å forstå teknikken en gang, men en dag har jeg planer om å klare en jeg også! :D

(Grunnen til litt dårlig kvalitet på bildene er fordi det er skjermdump fra videoklipp.)

Iron Gym-apparatet kan helt klart brukes til mer enn bare pullups og chins.

Ha en sprek søndag! :D

- Silje Bjørnstad - 

 

Vurdering av soyaprodukterSoyaprodukter er noe av det som har vært i fokus på jobb på Side2 den siste uka.

Fullverdig protein
- Soyabønner er en god vegetarisk proteinkilde med flere gode næringsstoffer. Bønnene har en komplett aminosyreprofil, såkalt essensielle aminosyrer, som gjør at dette er en fullverdig erstatning for animalske produkter som kjøtt og fisk. I tillegg er det en god kilde til fiber, kalium, jern, sink, kalsium, omega-3, og K- og B-vitaminer, sier ernæringsfysiolog og Side2s journalist Silje Bjørnstad.

Les resten av saken her:

HVA ER SUNNEST?

Her er også artikkel om smakstest av soyaprodukter jeg nevnte tidligere:

SMAKSTTEST AV SOYAPRODUKTER: - Og dette kalles mat?

Selv har jeg fått dilla på både sjokodrikk-varianten og vaniljepudding-desserten som er laget av soyabønner. Vanlig soyamelk og soyamelk med vaniljesmak er også kjempegodt, særlig oppå havregrøten! :)

Ha en god lørdag!

- Silje Bjørnstad - 

 

Thaimiddag

Denne nye serien, "Truly Thai", med thailandske sauser er virkelig verdt å prøve ut for den som er glad i asiatisk mat. 

Forrige gang testet jeg ut panang gryte, mens denne uka har ble det både green og red curry:

Det beste er at sausene smaker helt utrolig likt som de man får servert på thailandske restauranter og det skyldes nok at er laget av naturlige og autentiske thailandske ingredienser som for eksempel currypaste, limeblader og kokosmelk. Med andre ord ingen "fancy E-stoffer" eller andre ting forbruker egentlig ikke vet hva er. 

Man tilsetter bare valgrie grønnsaker og kjøtt/fisk...

...og voilá:

 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Er popkorn sunt?

Tja, det er i hvertfall bedre enn potetgull og mye annet snacks!

 

Faktisk så har popkorn et høyt innhold av en gruppe antioksidanter som kalles for polyfenoler. Antioksidanter generelt beskytter mot eller senker hastiheten på oksidasjonen av andre kjemiske stoffer. Derfor antas disse stoffene å beskytte celler mor skader og oppsamling av frie radikaler, noe som igjen kan føre til sykdommer som for eksempel kreft og hjerte-karproblemer. 

Det er først og fremst "popkornskallet", det som lett setter seg fast mellom tennene, som har den høyeste konsentrasjonen av de sunne antioksidantene. I tillegg finner man faktisk en god del fiber i popkorn. Vær klar over at for å få det sunneste popkornet så må det tilberedes på riktig måte. Man anbefaler derfor å poppe maiskornene i en kasserolle med litt olje som inneholder sunne fettsyrer, for eksempel rapsolje. 

Mikropopkorn inneholder både flere kalorier og mer fett. Salt og smør forvandler sunt popkorn til å heller havne i den usunne kategorien. Ønsker du mer smak på popkorn kan du for eksempel strø over litt chili, paprika- eller hvitløkspulver! :)

- Silje Bjørnstad - 

Jeg er forelska

Sjekk dagens fangst:

Varme løpetights og varm restitusjonstights fra 2XU <3

Selv om den varme løpetightsen er beregnet på å brukes mellom 0 og minus 15 grader så MÅTTE jeg bare prøve de i kveld.

Og med kombinasjonen av nytt treningstøy og en kropp som bare funker veldig bra for tiden, så var det en fryd å ta seg en løpetur i kveld. Det kjennes ut som beina bare flyr av seg selv og jeg har så mye energi i kroppen at jeg nesten hopper for annethvert skritt jeg tar. OG DET ER SÅ DEILIG! 

Dette må være en av de beste investeringene jeg har gjort når det gjelder treningstøy, første test bidrog alle fall til at jeg ble god og svett for å si det sånn. 

Men ikke nok med det, i tillegg ble så spanderte jeg på meg disse:

2XU varme restitusjonstights - og de er en DRØM å ha på seg. De ser kanskje små ut på bildet, men så er det jo også meningen at de skal sitte som et pølseskinn på kroppen, noe de også gjør ;)

 Så litt bilder fra svensketur: 

 

Biff Chop Suey + vårruller ble min middag i dag. 

I tillegg til de obligatoriske varene som blant annet karbonadedeig og diverse husholdningsartikler så har vi selvfølgelig også fått inn et nytt lager med proteinbarer samt disse to kalorifrie sirupene med jordbær- og blåbærsmak.

Men som dere ser er det ikke bare barer og sukkerfrie produkter her i heimen selv om man kanskje er over gjennomsnittet opptatt av både trening og kosthold. ;) Så det så! :D

(Jeg har forresten helt dilla på rosa Extra tyggegummi Bubble Mint <3<3<3)

Også har Sverige et så mye bedre og større utvalg når det gjelder omtrent ALT i forhold til hvordan det er her i Norge. Disse to for eksempel:

Cottage Cheese med eple/pære/vanilje og Cottage Cheese med ananas/pasjonsfrukt.

NAM!!

Til og med den svenske utgaven av Skyr smaker bedre.

 Vel, en finfin dag med finfin fangst for min del i alle fall! :D

- Silje Bjørnstad - 

 

Søtningsstoffer kontra sukker

Her er nok en artikkel som jeg har skrevet for Treningsforum.no:

Sukker kontra sukker - få oversikt over fordelene og ulempene

Det er mange meninger om både sukker og søtningsstoffer, og ofte kan det virke som at man aldri vil bli helt enige om hvor mye av hva som er greit.Uansett så er balanse et viktig stikkord, enten det er sukker, søtstoffer eller en annen mat- eller drikkevare.

Skadelig sukrose

Alle type karbohydrater er ulike typer sukkerarter. Forskjellen på de ulike sukkerartene er blant annet hvordan de er bygd opp strukturmessig og også dermed hvordan de vil påvirke blodsukkerstigning. Man har for eksempel sukrose, laktose (melkesukker) og fruktose.

Sukrose er det vi vanligvis refererer til som sukker og det er dette Helsemyndighetene ønsker at vi skal spise mindre av. Det anbefales at maks 10 prosent av det totale energiinntaket kommer fra tilsatt sukker. Mye sukker er forbundet med økt risiko for diabetes, hjerte-karsykdom, overvekt og hull i tennene. Etter råd fra Helsedirektoratet burde alle aldersgrupper redusere inntaket av sukkerholdig drikke. Å bytte ut sukkerholdig drikke med sukkerfri erstatninger gir fordeler i form av at man sparer både på det totalte sukkerinntaket og antall kalorier. Men likevel så er lettbrusen skadelig for tennene fordi den lave pH-verdien ødelegger tannemaljen og dermed kan bidra til å gi syreskader.

Farlige E-stoffer?

Søtningsstoffer er en gruppe tilsetningsstoffer. Fordeler med å bruke søtningsmidler er at de inneholder betydelig færre kalorier enn vanlig sukker samt at det ikke gir noen skader på tennene. Mange er kanskje skeptiske til tilsetningsstoffer i maten, men husk at i Norge er det slik at en matvare ikke kan være tilsatt andre tilsetningsstoffer enn de som til enhver tid er godkjent av Statens Næringsmiddeltilsyn, så dette skal være trygt.

Tilsetningsstoffer og E-stoffer er det samme og bokstaven E står for EU-godkjent.

Søtningsstoffer brukes som sukkererstatning for å gjøre mat eller drikker søte. Det finnes hovedsaklig to kategorier av kunstige søtningsstoffer:Energifattige søtningsstoffer (kalles også intense søtstoffer) og energiholdige sukkeralkoholer. Sukkeralkoholer vil påvirke blodsukkeret noe, mens energifattige søtningsstoffer ikke tilfører energi til kroppen, noe som gjør dem gunstige for blodsukkerkontroll, spesielt hos diabetikere. Hvordan man reagerer på søtningsstoffer er selvfølgelig individuelt, men et høyt inntak av sukkeralkoholer kan for mange gi luft i magen og ha en lakserende effekt ved inntak av store mengder.

ADI-grenser

Flere studier viser at jo mer søtt man spiser, jo større er lysten på noe søtt. Hvis man kun ser på søtningsstoffer og hvordan dette virker inn på sultfølelsen så trengs det likevel mer forskning på disse områdene før man kan påstå at et høyt inntak av søtningsstoffer faktisk «gjør deg mer sulten». I Norge er det satt ADI-grenser (Akseptabelt Daglig Inntak) som sier noe om hvor mye som er anbefalt man får i seg per dag av ulike søtningsstoffer. Når et stoff har en ADI-verdi, settes det mengdebegrensning for bruk av stoffet i mat som skal sikre at denne verdien ikke overskrides. Mattilsynet har utført flere undersøker av hvor mye forbruker får i seg av stoffene for å se om regelverket beskytter forbruker godt nok. Helsemyndighetenes generelle råd er at barn under 3 år skal skjermes for kunstige søtningsstoffer. Årsaken til dette er at de dosene for søtstoff som er ansett som trygge, er beregnet ut fra voksnes kroppsvekt.

Sukkerets egenskaper

Når man skal se på hvorfor søtstoffer brukes må man også se på hvorfor sukker brukes i næringsmiddelproduksjonen. Sukker har en ren søt smak som oppfattes som behagelig. Det er en smaksforsterker som også fremhever andre ingrediensers aroma. Sukker gir konsistens til produktet og den har også en konserverende effekt. Søtstoffer derimot har kun søt smak. Derfor må ofte de andre egenskapene til sukker erstattes av enten andre ingredienser eller tilsetningsstoffer.

Ellers så skulle jeg egentlig jobbe på Side2 i kveld, men det er blitt flytta. Derfor har det så langt i dag blitt et par timer med hjemmekontor før det nå straks blir en tur over til Sverige med kjæresten. :D 

Gresk yoghurt <3

Ha en herlig onsdag! (Allerede snart helg igjen!! Skal si dagene går unna for tiden)

- Silje Bjørnstad - 

Topp 10 treningslåter

God tirsdag! :)

Jeg skal straks på jobb til Side2, men før den tid har jeg rukket en herlig treningsøkt og her er 10 av de mest populære sangene jeg hører på for tiden når jeg er på trening:

♪  Trumpsta - Djuro Remix (En av nåtidens favoritter ved tunge løft - denne BOOSTER opp energinivået mitt i alle fall!)

♪  Naughty Boy - La La La

♪  Elle Goulding - Burn

♪  David Guetta feat. Ne-Yo - Play Hard

♪  Petra Marklund - Händerna mot himlen

♪  Bloodhound Gang - The Bad Touch (Jada, jada, men den funker faktisk bra som treningslåt!)

♪  Alice DJ - Better Off Alone (En gammel klassiker fant veien til min Spotify-liste)

♪  Miley Cyrus - Wrecking Ball

♪  Avicii - You Make Me

♪  Ylvis - The Fox (Er det noen som IKKE har denne på hjernen for tiden...? ;) )

 

- Silje Bjørnstad - 

Ikke tro på alt du leser - hvordan vet du om det du leser er til å stole på?

HER ER EN ARTIKKEL JEG HAR SKREVET FOR TRENINGSFORUM.NO SOM BLE PUBLISERT I FORRIGE UKE:

Det er ikke rart mottakeren og leseren blir forvirret av dagens avis- og magasinforsider med overskrifter der målet ofte er å selge mest mulig fremfor å drive med korrekt folkeopplysning.

Forskning presentert i mediene

Folk må lære seg til å være kritiske til stoff som presenteres på denne måten, og ikke dømme eller påstå noe etter å bare ha sett en overskrift, Dette gjelder kanskje spesielt i forhold til forskningsstudier som publiseres i artikkelformat der informasjonen ofte brukes som skremselspropaganda fremfor å fremme en god og sunn helse.

Trenger kompetente avsendere

Som avsender så er man nødt til å velge saker som informerer, ikke som forvirrer. Helsejournalistikk er ikke underholdningsjournalistikk. Nettopp derfor må man ha kompetanse til å analysere og «se bak kulissene» innen det man skal presentere for tusenvis, ja kanskje hundretusenvis av lesere.

Men også leseren må bli mer bevisst på å kunne vurdere det som presenteres. Her er derfor fem tips til hvordan du kan avsløre hva som er holdbart og hva som er mindre troverdig da det gjelder fremstilling av helseinformasjon i mediene: 

1) HVEM uttaler seg? HVA slags bakgrunn og referanser har denne personen? 
I dag er det dessverre altfor lett å kalle seg trenings- eller kostholdsekspert. Ofte brukes egne erfaringer og meninger fremfor vitenskapelig dokumentasjon og referanser. Husk at vi alle er forskjellige, vi har ulike forutsetninger og ulike behov. Selv om noe fungerer for en person betyr ikke det automatisk at det vil fungere like godt hos deg. Et helgekurs med en innføring i «hva er et sunt kosthold» eller «egenerfaring» er ikke det samme som å studere flere år ved en høyskole eller et universitet der man virkelig går i dybden på fagstoffet, både teoretisk og praktisk.

2) Vær skeptisk til såkalte mirakelkurer, trenddietter og råd som lover raske løsninger
Det er ikke bare vektdietter som går under kategorien trenddietter og «quick fix»-løsninger. Når noe som er avvikende fra det tradisjonelle får det ofte store oppslag i pressen. Ikke sluk påstander, teoretiske sammenhenger eller presentasjon av tallstatistikk uten å sjekke opp bakgrunnsdokumentasjon. Det er ingen hemmelighet at det å tjene penger ofte har høyere prioritering enn det å faktisk komme med reelle råd som fungerer og som folk kan leve med.

3) Vær skeptisk til varsler om farer ved bruk av enkeltprodukter - for eksempel: «Melk øker risikoen for magekreft».
Selv om en artikkel omtaler en studie med 10 eller 100 deltakere der man har fått et resultat som er gjeldende for flerparten i studiet, så er det ikke nødvendigvis slik at dette resultatet vil gjelde for folk flest. 

4) Vær skeptisk til artikler basert på enkeltstudier
Dette gjelder særlig der utvalgsstørrelsen (antall deltakere) er liten og forskningen kun har pågått i en kort periode. Jo større utvalg og desto lenger tid forskningen har pågått så vil det også være større sjanse for at de funnene som er blitt gjort er statistisk signifikante og dermed reelle.

5) Vær skeptisk til piller og kremer som lover både det ene og det andre
Slutt å kast bort pengene dine på sånt. Kjøper du for eksempel en «slankepille» er det ofte med anbefalinger om hvordan du bør legge opp kostholdet ditt og hvor mye du bør spise av både det ene og det andre. Samtidig bør ha minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. Er ikke dette i seg selv ganske så avslørende? Hvis du gjør alt som står i pakningsvedlegget og du skulle oppleve å gå ned i vekt samtidig som du endrer matinntaket og kosten, er det da egentlig den pilla som er skyld i disse endringene?

 

Håper noen av tipsene kommer til nytte neste gang du kommer over en artikkel hvor du tenker: "Hvem og hva i all verden skal man tro på i disse dager?"

;) 

- Silje Bjørnstad - 

"An apple a day keeps the doctor away"

Epler er så populært her i landet at frukten har fått sin egen dag, nemlig "Den Norske Epledagen" som feires 17.oktober. Dagen ble etablert av Opplysningskontoret for frukt og grønt, og har vært markert siden 1990. I gjennomsnitt spiser hver nordmann nesten 13 kilo epler og dette er den frukten vi spiser mest av etter bananen som er på topp. 

Det finnes mange varianter av epler og frukten er rik på antioksidanter, naturlig fiber samt c-vitamin og mineraler. Spis eplene med skallet på, det er der det høyeste innholdet av blant annet c-vitaminen befinner seg. Frukt.no inviterer "eple-bursdag" nå førstkommende onsdag, altså den 17.oktober, der de vil befinne seg på Egertorget i Oslo mellom klokken 07.30 og 09.00. De vil blant annet dele ut epler og bursdagskake. :)

Frukt.no skal også ha en konkurranse som varer fra 17.oktober til 1.november der du kan ta et bilde av ditt norske favoritteple, tagg bildet med #DenNorskeEpledagen og @5omdagen. Da er du med i trekningen om å vinne 10 fribilletter til kino samt et gavekort på juicemaskin.

Sjekk også ut frukt.no for tips og inspirasjon til herlige epleoppskrifter, for eksempel epleterte, eplechutney, eplemuffins, wok med epler, müsli med eplemos, eplevafler, eplepai og mye mer.

Ha en flott mandag! :)

- Silje Bjørnstad - 

Proteinbar, hjemmelaget pizza og proteinpannekaker

GOD SØNDAG, og min beste form for "avslapning" er søndagstrening så nå har jeg nettopp kommet hjem fra en lengre økt med et heller tomt treningsstudio (noe som er veldig digg) :D Det var rimelig greit "trøkk" i dag også, etter et bra matinntak i går med blant annet hjemmelaget lavkarbopizza:

Og proteinbar, noen som har smakt denne:


IRONCORE NUTRIRION - BIG PROTEIN CHUNK - chocolate, almond and caramel

Aaaaah, den er så NAM.  Fredrik fikk pakke fra Norkost tidligere denne uken som blant annet inneholdt 12 stykker av denne deilige proteinbaren. 

Denne kubben av en proteinbar er for min del som å omtrent spise et helt middagsmåltid siden en bar er på 100 gram og inneholder 435 kcal, 30,5 gram protein, 40,1 gram karbohydrater og 15,2 gram fett. Og ja, den M E T T E R. 

Også må jeg bare skryte litt av Fredrik aka "pancake-master". I går lagde han pannekaker som var irriterende perfekte.  Oppskriften er i utgangspunktet inspirert av denne som personlig trener Martin Norum tipsa oss om tidligere i år:

1-2 porsjoner
3 egg
2 eggehvitter
2 ss havregryn
1/2 boks cottage cheese
0,5 dl melk
Kanel 
Kardemomme
(evnt litt søtningsmiddel som for eksempel natreen)

 

Alt blandes sammen i en bolle (eller miks alt sammen i en blender så slipper du "cottage cheese-klumper" ;) ). Kanel og kardemomme krydres etter smak, personlig er jeg stor fan av disse krydderne så jeg holdt ikke tilbake noe. (Prøv deg for eksempel frem med 1 ts først, og tilsett mer om du vil ha mer smak). Stekes i stekepanne som vanlige pannekaker. Server med søtningsmiddel og fryste bær, eventuelt litt vaniljekesam.

 

NÆRINGSINNHOLD for hele oppskriften:
Ca 541 kcal
28,6 gram karbohydrater
53,7 gram proteiner
23,5 gram fett 

Fredrik på sin side er av typen som liker å bare lage masse mat når han først må stå på kjøkkenet. Derfor SEKSDOBLA han oppskriften og hadde dermed en pannekakerøre som blant annet inkluderer nesten en halv kilo cotta cheese og 12 egg. FLINK da! :D Også prøvde han en ny kombinasjon som dere ser på bildet: Proteinpannekaker med Smash!

 Det ble 15 "godtjukke" pannekaker, genialt til å ha i kjøleskapet til senere. De holder seg fint et par dager. 

Nu skal jeg på venninne&baby-besøk! Nyt søndagen videre :)

- Silje Bjørnstad - 

 

Ovnsbakt laks med rødkål og eplesaus

Denne fiskemiddagen ble egentlig resultatet av en heller uplanlagt fiskemiddag det jeg bare testet ut ulike ingredienser. Men det funka! Sødmen fra rødkålen sammen med de syrlige eplene ble faktisk ikke så verst, og jeg fikk nesten litt julefølelse av denne middagen (også er jeg fan av å bruke frukt i middager, for eksempel ananas på pizza, appelsinsaus, stekte bananskiver i wok osv. 

Laksefileter pakkes inn i aluminiumsfolie sammen med noen skiver gulrot, purre og en smørklatt. Brett sammen og stek på 200-225 grader i 20-25 minutter (avhengig av hvor tint fisken er). Er fisken helt fryst bør du beregne noe lengre steketid. 

 Eplebåter stekes sammen med litt smør i en stekepanne. Når eplebitene har blitt møre tilsetter du litt eplemost/eplejuice (1-2 dl avhengig av hvor mye saus du ønsker) og rør rundt. Jevn med maizena eller johannesbrødkjernemel. 

Jeg er veldig glad i naturlige smaker fra gode råvarer, men jeg har sett at mange drysser over litt karri over stekte epler når man har det som tilbehør til for eksempel fisk, så karristekte epler er også en mulighet. 

Server fisken sammen med rødkål og eplesaus.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Instagram-update

God fredda`! :D

Her er siste nytt på I N S T A G R æ æ æ æ M fra denne kanten:

1) Når man har vært ute å reist med fly, åpner kofferten sin og ser at det er noe i toalettmappa som ikke har vært ordentlig lukket.... DEN følelsen.

2) Takk til Stabburet og Toro for produktprøver! :D

3) Ufrivillig kjæledyr til meg og Fredrik. Denne rakkeren hadde kommet seg inn gjennom soveromsvinduet og satt fornøyd i vinduskarmen før den ble fraktet med en dårlig versjon "papirfly" (eeey, ordspill! :D ) og tilbake ut i naturen (LES: hagen her vi bor).

4) "Sitt!" <3 Knebøy


5) 1.oktober og Fjordland er i full gang med å ønske god jul....

6) Ute på tur med verdens beste firbeinte skapning :D

7) "Rush hour" på Flisa. Eventuelt kø på grunn av veibygging... ;)

8) To kosesyke vesener som slapper av


9) Da jeg var en snartur hjemme tidligere i måneden fant jeg dette barnebildet av meg selv og tenkte bare "Hockeysveis sa du? Oh my..." Fint at mamma forsøkte å gjøre meg mer feminin ved å putte meg i en blomstereng da. 

10) Fredrik har fått ny pakke fra Norkost! :D :D :D *O lykke*

11) Blid og fornøyd energifrøken på hyttetur

12) Ganske så sent på kvelden møtte jeg plutselig verdens herligste Thomas og jeg ble så overrasket at jeg ikke klarte å slutte å le. "Hva pokker gjør DU her liksom?" "Jeg, hva gjør DU her?!" Hahaha. "Its a small world after all" 

Nå er vi snart midt i oktober allerede og før vi vet ordet av det er det jul. Men før den tid så er det så mye bra som venter med både bursdagsfeiring (min egen tilfeldigvis;)), tur til Stavanger, SPA-helg og ikke minst alt det andre som man ikke vet om enda. Hah. 

Nu skal jeg straks hente Fredrik på jobb før vi begge tar en treningsøkt (min andre for dagen) i lokalene til Oslo Styrkeløfteklubb (som dessuten leter febrilsk etter nye lokaler!!! LES MER HER:  OSLO STYRKELØFTEKLUBB KASTES PÅ GATA. Hvis noen vet om noe ledig eller har noen tips så er det bare å si ifra!:) )

Nyt høsten og sett pris på de vakre årstidene vi har her i landet, god helg. :)

- Silje Bjørnstad - 

Naturlig supermat

Jeg har skrevet en ny artikkel for Treningsforum.no som forteller om 12 matvarer som du bør inkludere i kostholdet ditt. Dette innebærer for eksempel quinoa, kikerter og linser, egg, fisk, nøtter og havregryn.

Les hele artikkelen her: Naturlig supermat du bør spise mer av

Selv har jeg vært på Side2 i dag der jeg blant annet har hatt en smakstest på utvalgte soyaprodukter som er alternativer til lignende produkter i kategorien melk- og meieriprodukter. Den blir nok publisert i løpet av kvelden eller morgen, jeg skal selvfølgelig linke til den når den er ute. :)

Ellers så ble det en god treningsøkt etter jobb i dag og nå skal det lages pizza til middag. :D

Ønsker alle en god kveld med masse positiv energi! :D Jeg er hvert fall i endorfinrus etter en herlig dag på jobb og på trening. 

:D :D :D

- Silje Bjørnstad - 

Tur til den vakre fruktbygda Gvarv; EPLER!

I dag har jeg vært på pressetur sammen med frukt.no (Opplysningskontoret for frukt og grønt), og denne gangen gikk turen til den vakre fruktbygda Gvarv i Telemark. Dette er et lite tettsted i Sauherrad kommune og det var så utrolig fint her! Jeg fikk nesten lyst til å flytte dit for å starte min egen fruktgård jeg. :D  

Først besøkte vi Nyhuus Gard som dyrker epler, plommer og moreller og de har både eget gardsutsalg og leverer  også frukt til fruktpakkerier hvor frukten til slutt kommer i dagligvarebutikkene.

De lager også sin egne eplemoster ogi 2012 ble Nyhuus Eplemost Aroma kåret til Norges beste eplemost for ublandet most, mens eplemosten Nyhuus Eplemost Katja/Aroma fikk 2.plass i klassen for blandede moster.

Vi som var med på tur fikk selvfølgelig smake på disse prisbelønte drikkene, i tillegg til flere andre eplemoster de produserer på gården.

Vi fikk også servert lunsj som bestod av deilig kyllingsuppe og hjemmelaget brød samt hjemmelaget eplekake til dessert.

OPPSKRIFTER:

Og det var bare begynnelsen på dagens matinntak.... ;p

Etter besøket på Nyhuus Gård gikk nemlig turen til Telefrukt, et av Norges største fruktpakkerier.

Her ble det enda mer smaking av både epler og eplemost samt en tur til selve fruktpakkeriet. 

Her er en videosnutt av dette hvor man sorterer og håndterer ulike eplesorter:

video:img1363

Det var faktisk ganske kult å se hvordan eplene ble børstet og sortert ut før de ble sendt nedover hver sin "tømmerenne" og til slutt havnet i riktig pakning. Noe av det mest positive her er at det er utrolig lite svinn i epleproduksjonen da frukten som ikk er "pen nok" til å bli sendt ut som konsumepler, istedet blir sendt til å bli saft/juice/eplemost. Det er så flott å se at produsentene vet å bruke råvarene sine! :D

 

Jeg tror jeg kanskje har smakt på minst tjue ulike eplesorter i dag og i Norge anslås det å være cirka 150-200 ulike eplesorter totalt. Med andre ord så er det ikke nok å kalle epler for "røde", "grønne" eller "gule" epler lenger. ;)

Det ER stor forskjell på konsistens og smak på de ulike eplesortene og hele tiden arbeider man med å utvikle nye varianter. Egentlig ganske kult å tenke på at vi er så opptatt av epler, men det er jo helt klart en av de fruktene som er mest populære både her i Norge og i andre land.  

Etter eplesmaking skulle vi jammen ha treretters middag på Nordsjø Hotel og selv om man egentlig hadde spist og drukket epler siden man stod omtrent stod opp så hadde man plass til mer.

Vi fikk servert kremet gulrotsuppe til forrett, oksebiff med ovnsbakte grønnsaker og fløtegratinerte poteter i rødvinssaus, og karamellisert eple med kanel servert med hjemmelaget vaniljeis og vaniljesaus - alt laget av lokale råvarer og ja, det var SÅ utrolig godt! Jeg elsker mat hvor man kjenner smaken fra de ulike råvarene og at man spiser mat av høy kvalitet. 

Vi fikk selvfølgelig med oss "goodie bag" hjem også: mer epler og mer eplemost. ;)

En ting er i alle fall sikkert og det er at jeg helt klart har dekt mine "5 om dagen" i løpet av denne flotte utflukten. Også sitter jeg igjen med masse inspirasjon og kunnskap og er veldig takknemlig for at jeg får være med på å se hvor maten vi spiser kommer fra og hvordan den blir dyrket frem sammen med gode tilberedningstips. 

Flere tips og oppskrifter med epler finner du på frukt.no, og husk Epledagen 17.oktober! :)

- Silje Bjørnstad - 

Få hele familien til å spise mer frukt og grønt

 For noen uker tilbake så skrev jeg om boka, "Mathjelpen for foreldre" , og jeg lovte jo å komme tilbake til litt mer detaljer om denne.

Mathjelpen for foreldre er et samarbeid mellom Kagge Forlag (utgiver av boken) og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Boken gis gratis til foreldrene til årets 1. klassinger, samt at ett eksemplar gis til skolens helsesøster.

I år er det matskribent, hobbykokk og småbarnsfar Christopher Sjuve som står for oppskriftene. Forordet er skrevet av ernæringsprofessor Rune Blomhoff og utgiver er Kagge Forlag.

 

Kokeboken skal være til nytte og inspirasjon for foreldre og barn i en travel hverdag. Det er lagt stor vekt på at oppskriftene skal være sunne, enkle og næringsrike. Boken er delt opp slik at den tar for seg alle dagens måltider. 

 Her er noen bilder og oppskrifter hentet fra boka:  

Jeg har også plukket ut noen tips fra boka for hvordan man kan få både barn til å bli mer glad i frukt og grønnsaker. Aller først vil jeg bare påpeke at det er viktig å legge til rette for at barn og unge kan ha et sunt kosthold fordi de kostvanene man har som ung ofte legger grunnlaget for hvordan man spiser og hva slags helse man får senere i livet. 

MATPAKKEN: Gjør nistematen morsom og spennende ved å skjære ut artige figurer og bokstaver av frukt, grønnsaker og fiskepudding (bruk for eksempel pepperkakeformer). Varier lunsjmaten med forskjellige typer grovt brød, wraps, lefser med pålegg, yoghurter og ulike eggeretter. Legg ved grønnsaker og bær i egen boks. 

PLYNDRINGSTIMEN: Dette er tiden mellom barna kommer hjem fra skole og før middagen står klar. Da er det enkelt å ty til noe søtt, så her er det lurt å lage noe som stagger sulten, men som likevel ikke ødelegger middagsappetitten. Smoothie, "ventegrønnsaker", grønnsaker med dipp, frukt eller en halv plate av grønnsaksvafler er sunne alternativer som du kan gi til barna mens de venter.

REPETISJON: Forfatterne av boka påpeker at det å smake på en ting flere ganger er noe av det viktigste for å lære seg å like smaken. Man kan trene seg opp til å like noe og det sies at man må smake på noe 15-20 ganger før du faktisk kan fastslå at du ikke liker det. Selv om barnet sier at man ikke liker grønnsakene som er på tallerkenen for fjerde og femte gang på rad, så er det viktig at man fortsetter å servere de samme grønnsakene for at den lille skal bli vant med smaken. 

ROLLEMODELLER: Hvis ikke barna ser at andre spiser frukt og grønt, hvorfor skal de da selv måtte gjøre dette? Er frukt og grønt en naturlig del av familiens kosthold så blir det lettere for de små å "akseptere" og forstå at dette er helt vanlige og typiske matvarer i kosten. 

BELØNNING: Finn et passende og morsomt belønningssystem slik at det blir mer fristende for barnet å prøve ut nye grønnsaker. Et eksempel er å ha en klistremerkekonkurranse hvor barnet får et klistremerke for hver dag han eller hun spiser fem porsjoner frukt og grønt. 

PÅ KJØKKENET: Hvis barna får slippe til i matlagingen er sjansen også større for at de faktisk spiser det som til slutt kommer på tallerkenen. Det er morsommere å spise noe de selv har laget og dessuten får barna kunnskap om ulike ingredienser og det å lage mat. Spør gjerne de små om de har noen middagsforslag til den kommende uka, da er det lettere å få de til å akseptere det som er på middagstallerkenen fordi man selv har vært med på å velge maten. 

 

Apropos frukt.no, i morgen skal jeg på ny pressetur sammen med flere som jobber i nettopp Opplysningskontoret for frukt og grønt. Jeg var med forrige gang også, da gikk turen til Toten med fokus på rotgrønnsaker. 

 

Denne gangen går turen til eplebygda Gvarv i Telemark der det er norske epler som tema. Det blir nok veldig bra og jeg gleder meg til både besøk til fruktpakkeri, eplelunsj, smaking av lokal eplemost og middag senere på ettermiddagen. 

 

  

- Silje Bjørnstad - 

 

Dyrehud i smågodt og hodekjøtt i pølsepålegg

Det som begynte med en humoristisk opplysning fra meg til ei venninne (som er vegetarianer) om at Fox-karameller inneholder gelatin og dermed ikke er vegetarisk, resulterte i denne artikkelen på jobb i går:

Vet du hva du egentlig spiser?
Her er det mange ulike meninger og jeg ser blant annet at det er flere lesere som har kommentert i kommentarfeltet og bruker ord som "skremselspropaganda" og "skremmeartikkel", men som alt annet jeg skriver så er dette en objektiv artikkel som rett og slett informerer om ingredienser i ulike matvarer som ikke alle muligens er klar over. Som jeg også presiserer i brødteksten:

..."Derfor kan denne ingredienslista være god underholdning for noen, mens for andre kan den by på noen overraskelser i form av brekninger og mindre matlyst."

Med andre ord, tolk det som du vil, jeg spiser fortsatt leverpostei og smågodt til tross for at det lages av det noen synes er "ekle" ingredienser. Og som ei venninne også sa til meg i går: 

 

"Jeg synes det er greit å spise gelatin hvis man spiser kjøtt. Hvis man først skal drepe et dyr, bør man bruke hele dyret, tenker jeg da."

 

Man har strengt tatt ikke noe med hva andre spiser eller hvorfor de spiser som de gjør og som ernæringsfysiolog og privatperson synes jeg det viktigste når det gjelder kosthold er at folk spiser næringsrik mat de merker fungerer for seg og sin kropp og livsstil. 

"Funker ikke kroppen, så funker ikke toppen". Hvis du for eksempel spiser mat som ikke gir deg god og langvarig energi, så blir man også fortere slapp i kroppen og sliten i hodet. Fyll derfor på med "riktig drivstoff". Jeg bruker alltid bilen som en metafor når jeg skal forsøke å forklare hvordan kroppen fungerer i forhold til mat. Et mer detaljert blogginnlegg om det i løpet av uka! :)

Nå er det lunsj:

Kyllingwok med masse grønnsaker.

Ha en herlig tirsdag!

- Silje Bjørnstad 

 

Har du hørt om dette superfrøet?

Forrige uke skrev jeg en artikkel for Side2 om det næringsrike amaranthfrøet:

Proppfullt med proteiner, sunne fettsyrer, mineraler og vitaminer


Amaranthfrø kan kokes hele eller poppes som popkorn. Du kan også få tak i amaranthmel som kan bidra til å heve næringsinnholdet i matlagingen din. Frøene kan brukes i for eksempel frokostblandinger og salater ellers som snacks og som topping på desserter.  

Du får tak i amaranthfrø på helsekostforretninger og på ulike nettbutikker som selger helsekostprodukter.

Bare et lite kostholdstips på en høstmandag :)

Ha en flott dag!

- Silje Bjørnstad - 

Hyttekos

Jeg har hatt en helt fantastisk herlig og avslappende helg med 5 andre venninner. Fra fredag til søndag har vi vært på denne flotte plassen der vi blant annet har kost oss masse med skravling, quiz, latterkramper og mimring. 

Og ikke minst så har vi kost oss med masse deilig mat og drikke, og godis ;)

På fredag ble det blant annet ost og kjeks:

Mens på lørdagskvelden ble det taco:

Jeg har i alle fall hatt det helt topp og er klar for en ny uke med masse god energi i skrotten.

Men først skal jeg nyte resten av søndagen med blant annet trening sammen med Fredrik før vi skal i bursdagsfeiring i kveld. 

Ha en flott søndag! :)

- Silje Bjørnstad - 

Keep calm


Nettopp det skal jeg gjøre om litt, for snart drar jeg på hyttetur og blir borte til søndag! :D

Jeg har hørt noen rykter om at det visstnok ikke er nettverk- eller telefondekning til vi skal, men det er kanskje like så greit. Man har helt sikkert bare godt av å slå av alt som heter Instragram/Facebook/nettaviser/blogg for en periode og faktisk bare være 100 prosent tilstede der man faktisk befinner seg.

Men før jeg tok helgen ble det en 2-timers deilig treningsøkt på det lokale treningssenteret "Condiz" her på Flisa, med blant annet hip thrust, knebøy, benkpress, markløft (som forøvrig føles helt j.... ut for tiden....:/ ) og diverse mage- og ryggøvelser.  

Nå er det restitusjonshelg med gode venner, deilig mat og avslapning i herlig natur som gjelder! 

GOD HELG! :D

- Silje Bjørnstad - 

Love

Jeg er en snartur hjemme fordi jeg i morgen reiser videre inn i skogen på hyttetur sammen med en herlig jentegjeng. :)

Så i ettermiddag ble det en deilig høsttur ute i den vakre naturen sammen med verdens beste firbeinte vesen:

Frisk luft i fjeset gjør virkelig underverker for kropp og sjel! :D

Kveldsmat: Hjemmelagde rundstykker med godt pålegg. Namnamnam. :)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

- Silje Bjørnstad - 

Nye næringsstoffanbefalinger

 
I dag, 3. oktober, ble nye nordiske næringsstoffanbefalinger lagt frem på et seminar i regi av Nordisk ministerråd, hvor man nå anbefaler noe mindre karbohydrater og et større inntak av sunne fettsyrer, samt et økt inntak av vitamin D og selen. Det er også gitt råd i forhold til aktivitetsnivå og og begrensning av stillesitting. 
 

Kostholdsanbefalinger:
 • Anbefalt inntak av cis?enumettede fettsyrer er endret fra 10-15 prosent av kostens energiinnhold (E%) til 10-20 E%
 • Flerumettede fettsyrer bør utgjøre 5-10 E% , hvorav minst 1 E% som omega-3 fettsyrer.
 • Mettede fettsyrer bør begrenses til mindre enn 10 E%
 • Inntaket av transfettsyrer bør holdes så lavt som mulig
 • Anbefalingen for totalt fettinntak har blitt justert til 25-40 E%, sammenlignet med 25-35 E% i NNR 2004
 • Anbefalt inntak for kostfiber er minst 25-35 g/d (minst 3 g/MJ) fra naturlig fiberrik mat som fullkorn, frukt og bær, grønnsaker og belgfrukter
 • Tilsatt sukker bør begrenses til mindre enn 10 E%. Anbefalingen for totalt karbohydratinnhold er endret til 45-60 E % sammenlignet med 50-60 E% i NNR 2004.
 • For protein, er anbefalingene gitt både som 10-20 E% og som inntak i gram / kg kroppsvekt per dag .
 • Det anbefalte inntaket (RI) for vitamin D er økt fra 7,5 mikrogram til 10 mikrogram per dag for barn over 2 år og voksne, og til 20 mikrogram per dag for eldre over 75 år. Dessuten er RI for selen økt fra 40 til 50 for kvinner og fra 50 til 60 mikrogram per dag for menn. For gravide og ammende er anbefalingen for selen økt fra 55 til 60 mikrogram per dag.

 

Anbefalinger om fysisk aktivitet og stillesitting

 • Anbefalingene for voksne er endret fra minimum 30 minutters moderat fysisk aktivitet hver dag, til minst 150 min/uke av moderat intensitet eller minst 75 min/uke med høy intensitet.
 • For å oppnå en ytterligere helsegevinst er det nå spesifisert at voksne bør øke moderat fysisk aktivitet til 300 min/uke eller høy intensitet til 150 min/uke, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet.
 • Barn og ungdom anbefales minst 60 min/dag med fysisk aktivitet av moderat og høy intensitet. Det er nå poengtert at barn og unge vil få en ytterligere helsegevinst ved daglig fysisk aktivitet utover 60 minutter.
 • Det tydeliggjøres at barn og unge bør utøve fysisk aktivitet av høy intensitet, som inkluderer styrking av ben og muskulatur, minst tre ganger i uken.
 • Det anbefales for første gang å redusere stillesitting for barn, ungdom og voksne
- Det er veldig positivt at aktivitetsanbefalingene er presisert, og at man nå også gir anbefalinger for å begrense inaktivitet. Endringene er i tråd med det WHO og andre internasjonale fagmiljøer anbefaler. Vi vil ta hensyn til dette når vi lager de nye norske anbefalingene, sier Knut-Inge Klepp.
 

Om NNR

De nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) er de femte i sitt slag, og har blitt publisert hvert åttende år siden 1980. Anbefalingene tar utgangspunkt i dagens kosthold og nåværende ernæringssituasjon i de nordiske landene. 

Den nye utgaven av de nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR 2012) er et resultat av arbeidet til mer enn hundre eksperter ledet av en arbeidsgruppe under Nordisk Ministerråd.

Et sunt kosthold, og fysisk aktivitet er viktig for god helse. Anbefalingene gir grunnlag for planlegging av et kosthold som sikrer behovet for næringsstoffer og fysisk aktivitet og bidrar til vekst og utvikling. Anbefalingene bedrer også forutsetningene for en generelt god helse og minsker risikoen for sykdommer som har sammenheng med kosthold, fysisk aktivitet og stillesitting. Anbefalingene bør brukes som retningslinjer ved planlegging av kosthold og fysisk aktivitet for grupper.

Anbefalingene gjelder for folk flest. Ved sykdom og for grupper med spesielle behov må kostholdets sammensetning og mengden fysisk aktivitet tilpasses.- Silje Bjørnstad - 

 

 

 

"Truly Thai"

Dagens middag:

Thailandsk panang gryte med kylling, grønnsaker og ris med ferdiglaget saus fra pose, som faktisk smakte overraskende godt! :)

Sausen var fra "Truly Thai"-serien og selv om det ble itt tamt og litt for "vannete" smak, så var dette en ganske så autentisk og deilig thaimiddag!

Jeg har to andre ferdigsauser som jeg skal teste ut også, tror nok at den Red Curry-varianten kanskje kan ha en litt sterkere og kraftigere smak. 

Uansett, panang-sausen er absolutt en godkjent thaigryte-saus fra min side! :D

- Silje Bjørnstad - 

Trening- og matfjas

Tjolahopp! 

Klokka er allerede straks to og jeg skal hive meg rundt å komme meg til jobb på Majorstua. 

Trening og diverse husarbeid (passer fint å ta det etter trening fordi jeg ofte fortsatt er relativt gira) er unnagjort. I dag ble det blant annet noen single reps med det som for min del kategoriseres som "tung bøy"  i forhold til pers.

video:by60

Litt seig, men jeg har mer stabilitet i knærne, holder oppe ryggen og strammer kroppen mer enn noensinne så det går i alle fall fremover med teknikk. :D

Senere i dag tenkte jeg å teste ut denne til middag:

Stabburet og Toro har sendt noen produktprøver til meg på jobb, og selv om jeg ikke er fan av ferdigsauser og pulverposer så er det et greit alternativ en gang i blant, og uansett er det alltid gøy å teste ut nye varer.

Ha en herlig onsdag! :)

- Silje Bjørnstad - Mårr`u så mårr`u

Kaldt er det, men ut skal jeg! Så her blir det kveldsjogging der treningstights er bygget ut med en tykkere joggebukse, pustende varmetrøye og hansker på henda (som forøvrig ser ut på "jazz hands" på det bildet her! Haha! Og ja, det er en plakat fra frukt.no som henger i bakgrunnen der. ;p )Etter to dager på Side2 er jeg i morgen på plass på kompetansesenteret Med Oslo.

Men først skal disse beina løpe av seg energioverskuddet som har fylt seg opp etter nok en herlig jobbdag. Ingen unnskyldning selv om det er blitt kaldere i lufta! Ha en fin kveld :D

- Silje Bjørnstad - 

Rømmebaserte og andre syrnede produkter: Hva bør du velge?

Rømmebaserte produkter, fløte og ferskoster kan brukes til så mangt, men hva er forskjellen og når skal du bruke hva?

Jeg har skrevet et innlegg om dette tidligere og får stadig tilbakemeldinger om at det er utrolig kjekt med en "guide" over de ulike matlagingsproduktene. Så her er en oppdatert versjon sammen med link til en fyldigere artikkel jeg har skrevet for Side2.no:

Hva bør du velge?

Store forskjeller i fett- og kaloriinnhold

Fløte
Det finnes ulike varianter av fløte og produktet brukes oftest i supper, sauser og i desserter. Det finnes lettere varianter av både kremfløte og matfløte. Kremfløte og lettere dessertfløte kan vispes til krem. Matfløte inneholder mindre fett og kalorier sammenlignet med kremfløte.

Rømme
Rømme passer best som basis i dressinger og dipper. Produktet lages av syrnet helmelk og kremfløte som gir en syrlig, frisk smak. Rømme egner seg ikke til koking fordi den lett sprekker.

Crème Fraîche
Dette produktet er syrnet kremfløte med gode kokeegenskaper. Crème Fraîche har en kremet konsistens, og en frisk og god smak. Bruk Crème Fraîche i sauser, supper og gryteretter og det kan også erstatte rømme i bakverk som for eksempel kaker, brøddeig og vafler.

Cottage cheese
Dette er en ferskost med svak, syrlig smak som inneholder lite fett og mye proteiner. Cottage cheese egner seg godt som pålegg, i salater, baking eller rett og slett som snacks.

Kesam
Kesam er en mager ferskost med rund og fyldig smak. Produktet egner seg godt til dipper, dressinger, kalde sauser, bakverk og desserter. Den kan også fungere som en erstatning til rømme. Kesam tåler ikke koking, men kan brukes i varme retter som tilberedes i ovnen. Ferskosten er rik på proteiner og kommer i både original og magre varianter.

Oktober er forretsen "rosa" måned her på Side2 i anledning brystkreft-kampanjen. Så derfor ble det litt rosa her i dag også. :)

Ha en fin tirsdag! 

- Silje Bjørnstad - 

Matbloggtoppen Matprat