hits

oktober 2014

- Hele matbutikken er en stor sukkerbombe

Det skriver svenske Sanna Lundell i en kronikk hos svenske aftonbladet.se.

Hun mener at matbutikken er en stor sukkerbombe med sukkerrike brød, yoghurter, smørbrød og pålegg.

«Til og med leverpostei, pølser og skinke inneholder en god del tilsatt sukker», står det i innlegget. 

LES HELE INNLEGGET HER. 


Jeg ser mange likheter mellom svenske matvarer som Sanna nevner og tilsvarende produkter her i Norge, som for eksempel yoghurter, drikkeprodukter, frokostblandinger og brød - og kanskje særlig de produktene som på en eller annen måte henvender seg til de små.

Side2 har flere ganger skrevet om produkter med et navn og emballasje som retter seg mot barn og som kan gi et inntrykk om at dette er et sunt produkt, uten at det nødvendigvis er korrekt. I dag trenger man absolutt ikke å gå til godterihyllen for å få tak i produkter som inneholder haugevis med tilsatt sukker.

Det er jo ingen stor overraskelse at sjokolade, drops og annet snop fra godterihyllen kan være sukkerbomber. Men det er klart det blir en utfordring når "vanlige" matvarer inneholder store mengder sukker uten at man egentlig tenker over det.  

Et eksempel er denne fruktdrikken som faktisk bidrar med et sukkerinnhold på nesten 24 gram per boks, cirka 12 sukkerbiter. 

 KNERTEN FRUKTDRIKK: Denne fruktdrikken inneholder 12 sukkerbiter og 3 prosent gulrot.

LES MER HER: Synes du denne ser sunn ut?

Og søtpålegg-saken der jeg skrev om Nugatti-boksen som inneholder 150 sukkerbiter engasjerte også veldig mange. 

Én av disse inneholder hele 150 sukkerbiter

Et annet eksempel er yoghurter. Her kan det være STORE forskjeller på innholdet av tilsatt sukker. Sanna mener at «godisyoghurt» er et bedre navn på mange av yoghurtalternativene og ja, disse har vi i Norge også.  

Q-yoghurtene med oreo og melkesjokolade fikk mye oppmerksom da de først kom på markedet, nettopp på grunn av sukkerinnholdet.  Q Yoghurt med vaniljesmak og Oreo inneholder tilsatt 16,7 gram tilsatt sukker, noe som tilsvarer cirka 8 sukkerbiter i et beger. Melkesjokolade-varianten inneholder 20,2 gram tilsatt sukker, noe som tilsvarer cirka 10 sukkerbeger i et beger.

- Dette er ikke mat, mente ernæringsfysiolog Camilla Andersen.


Helsedirektoratet anbefaler at vi ikke får mer enn 10 prosent av energiinntaket vårt fra tilsatt sukker. Dette tilsvarer cirka 40 gram tilsatt for barn, i gjennomsnitt cirka 20 sukkerbiter.  Mange mat- og drikkevarer har et naturlig innhold av sukker og disse blir oppgitt som sukkerarter i beskrivelsen av næringsinnhold til produktet. For eksempel så har melk et naturlig innhold av melkesukker, og et eple har et naturlig innhold av fruktsukker. Men når du spiser matvarer som inneholder naturlige sukkerarter vil man som regel i tillegg også få med seg nødvendige næringsstoffer som kroppen trenger. Sukker som derimot ikke finnes i naturlig form i mat og drikke, men som tilsettes ved produksjon eller matlaging kalles derfor tilsatt sukker. Det er denne type sukker man ikke bør spise for mye av da dette kun gir "tomme kalorier" og som ikke innholder viktige vitaminer og mineraler. 

Det er ingen hemmelighet at overvekt, fedme, type 2-diabetes, hjerte-karsykdommer og andre livsstilssykdommer er en av de største helseutfordringene i dagens samfunn. Hva man spiser og drikker er av stor betydning for hvordan kroppen fungerer, både fysisk og psykisk.  Som jeg har skrevet tidligere så finnes det også mye bra i matbutikker, men det er helt klart at mye kan bli bedre! 

Jeg tror det handler mer om bevissthet, kunnskap, vilje og psykisk helse fremfor hvor stort utvalget er når det gjelder å både velge og å spise variert, næringsrikt og sunt. Men det skal ikke være nødvendig å måtte være en "ernæringsnerd" som elsker å lese ingredienslister og næringsdeklarasjon på absolutt alt man kommer over for å enkelt å velge det mest næringsrike alternativet i ulike matvaregrupper. De fleste er klar over at frukt og grønt er et bedre valg enn tradisjonell melkesjokolade og drops. Eller at det groveste brødet er et mer næringsrikt og sunnere alternativet fremfor loff. Men det blir jo en utfordring da mange "vanlige matvarer" også blir en kilde til tilsatt sukker i hverdagen. Som for eksempel nøkkelhullsmerkede frokostblandinger som HavreFras, kesam, makrell i tomat eller Skyr. Ikke at dette er produkter som er "feil" eller sukkerbomber og inneholder store sukkermengder i hvert enkelt produkt, men totalt sett kan det fort bli mer enn hva man er klar over.Hvorfor er det da så vanskelig? Hva er det som er vanskelig? Og hvem er det som har skylda? 

Er det butikken som har ansvaret for vareplassering og innkjøp? Er det produsentene som er de som lager de ulike mat- og drikkeproduktene? Er det for dårlig merking? For dårlig informasjon? Er det forbrukerne og foreldre? Er det barna som sier de har lyst på noe søtt? Er det media? Hva skal til for å kunne bidra til et sunnere og friskere Norge?

(Copyright: Colourbox)

 Jeg har selvfølgelig ikke ett enkelt fasitsvar, men vet at dette er et komplisert og følsomt tema med flere svar og meninger. Og nettopp derfor er det så viktig å høre og ikke minst prøve å forstå flere av de som engasjerer seg i en slik diskusjon. 

Det som jeg uansett synes flere skal tenke over er denne avslutningssetningen til Sanna Lundell:

"Vi skulle aldrig ens drömma om att ge våra husdjur fredagsglass, ­sötad mat eller läsk att dricka. Vi vet att de skulle bli sjuka då. ­Ändå blundar vi hela vägen till plock-­godishyllan och dukar."

Og oppi alt hysteriet om kropp, mat, sunnhet, sukker og kosthold så vil jeg nok en gang bare påpeke:

Ett usunt måltid gjør deg ikke usunn, som på samme måte som at ett sunt måltid ikke gjør deg sunn. 

Om ett produkt eller måltid er sunt eller ikke må settes i en helhetlig kontekst der man ser på sitt totale matinntak og kosthold om man skal si noe om hvor næringsrikt og sunt man spiser - det er ikke det ene matvalget alene som avgjør dette.

- Silje Bjørnstad - 

(Opplysninger om tilsatt sukker er fra kostveilederen somebody.no)

Sunn og hjemmelaget chips

Hvis du ikke har prøvd å lage frukt- og grønnsakschips, så kan det absolutt anbefales! Dette er sunn og ikke minst digg snacks som er enkelt å lage selv.

Grønnsaker som egner seg godt som chipsvariant er for eksempel søtpotet, grønnkål, rødbeter, gulrot og gresskar. Eplechips, bananchips eller mangochips er andre alternativer. Med andre ord, her er det mye godt å velge mellom!Her er noen fremgangsmåter på hvordan du kan lage dine egne chips av søtpotet, grønnkål, eple og gresskar.

Søtpotetchips:
Olje med nøytral smak (for eksempel rapsolje)
Søtpoteter
Valgfritt krydder (for eksempel salt, rosmarin, paprikapulver etc)

Sett på stekeovnen på 200 grader. Skjær søtpotet i tynne skiver, det kan være lurt å bruke en ostehøvel. Fordel skivene utover et stekebrett ikledd bakepapir. Pensle olje på skivene, på begge sider, og dryss over ønsket krydder. Stek i cirka 6-8 minutter på en side, snu de, og stek de videre til de blir sprø - men følg godt med slik at de ikke blir brent. 

Grønnkålchips
Grønnkål
Olje med nøytral smak 
Valgfritt krydder (for eksempel chili og havsalt, honning og kanel, etc) 

Vask grønnkålen og riv den i mindre biter. Ha det i en bolle og ha oppi olje og krydder, vend godt inn i grønnkålen. Legg grønnkålbladene utover et stekebrett ikledd bakepapir. Stek på cirka 180 grader i 5-10 minutter, snu gjerne litt på bladene i løpet av steketiden. Følg med slik at de ikke blir svidd. Avkjøl på rist før servering. 

Gresskarchips
1/4 stk butternut-gresskar
1 ts olje med nøytral smak
1 ts salt 
Skrell gresskaret og del det i båter og deretter i tynne skiver. Pensle olje på bakepapir på et stekebrett og legg gresskarskivene utover. Strø på litt salt. Stekes i ovnen i cirka 1 time ved 100-120 grader. Følg med underveis, steketiden avhenger av ovnen. Legg gresskarskivene over på rist da de er ferdigstekt slik at de blir avkjølt og sprø.  

Eplechips
1 stk eple
1 ts olje med nøytral smak
1 ts kanel
Fjerne kjernehuset og skjær eplene i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel. Legg skivene utover et stekebrett ikledd bakepapir. Pensle skivene med olje og dryss over kanel. Stekes i ovnen i cirka 1 time ved 100-120 grader. Følg med underveis, steketiden avhenger av ovnen. Legg epleskivene over på rist da de er ferdigstekt slik at de blir avkjølt og sprø.  

 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

(Copyright BILDER: Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Den nye grøttrenden: "Overnight oats"

Hei!

Den siste tiden er det stadig blitt flere som forsøker seg på "kjøleskapsgrøt" eller "overnight oats" som det heter på engelsk. Dette har blitt en ny frokostfavoritt for mange matentusiaster og grøtglade nordmenn.

"Kjøleskapsgrøt" er rett og slett grøt som man blander sammen på kvelden og deretter settes inn i kjøleskapet, og er klar til å spises morgenen etter. 

Havregrøt er et sunt og næringsrikt måltid som kan varierers i det uendelige. Havre inneholder blant annet jern, B-vitaminer og kostfiber, og i tillegg er det dokumentert at havre virker kolesterolreduserende. Havregryn er en billig og næringsrik ingrediens som kan brukes til mye i matlagingen, for eksempel i bakst, pannekake- og vaffelrører, havremel i pizzadeig og lignende, og selvfølgelig den klassiske havregrøten.

"Kjøleskapsgrøt" er en variant av havregrøten som lager seg selv og som kan spare deg for tid om morgenen. Med andre ord, dette er frokosten som lager seg selv! :)

Fremgangsmåten er som følgende: Bland havregryn med for eksempel melk eller yoghurt og sett den inn i kjøleskapet og la den stå der over natten (minst 6 timer). Tilsett for eksempel bær, fruktbiter, nøtter eller lignende rett før servering.

Resultatet er en sunn, deilig og lettvinn grøtvariant med en mer kremete konsistens sammenlignet med tradisjonell havregrøt.

Her har du en oppskrift hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn:
Kjøleskapsgrøt med vaniljekesam og tranebær 
2 porsjoner
2 dl havregryn
2 dl melk
3 ss tørkede tranebær
1 dl mager vaniljekesam
2 ts kanel
1 lite eple
8 ss mandler 

Ha havregryn og melk i et glass eller lignende beholder med lokk. Hakk tranebærene i små biter og bland dem inn med havregryn- og melkeblandingen. Ha på lokket og sett glasset i kjøleskapet til neste morgen. Server med vaniljekesam, revet eple og hakkede mandler. 

En annen variant er denne med yoghurt og aprikos:
2 porsjoner
2 dl havregryn
2 dl melk
4 stk tørket aprikos
1 dl matyoghurt
2 ss flytende honning

Bland sammen havregryn og melk i et glass eller lignende beholder. Sett på lokk og la stå i kjøleskapet til morgenen etter. Bland inn yoghurt, flytende honning og oppskjærte aprikoser før servering. Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Bilder: Opplysningskontoret for brød og korn

Film: Ny pers i benkpress og ny hjemmeside

Tjohei!

Jeg startet dagen med en herlig treningsøkt og ny pers i benkpress (50 kg @57kg). Benken går veldig sakte, men sikkert fremover for min del, og ny pers er alltid gøy.

video:benk50kg

I tillegg til benkpress-pers så ble det skulderpress, rygghev, pullups, arnold press, bicepsøvelse, armhevinger og mageøvelse. :D

Ellers så er jeg i gang med å få hjelp til å lansere hjemmeside (endelig...). 


Domenet er siljebjornstad.no, men fortsatt under arbeid!

Jeg skal si ifra når den er ferdig og publisert ;)


I morgen skal jeg tilbake til Side2, mens i dag er det jobbings hjemmefra som gjelder. 

Ha en herlig tirsdag!

- SIlje Bjørnstad - 

Sunn og smakfull gratinert grønnsakspai med søtpotetbunn

Hei!

Da var jeg tilbake i Oslo og rett inn i jobbemodus fra tidenes jentekveld i går.Ost og kjeks og vin (pepsi max for min del som ikke drikker alkohol) har sjeldent smakt så godt som det gjorde i går og etterpå ble det selvfølgelig sjokolade, potetgull og nøtter som lørdagssnacks. Det er så deilig å bare sitte å snakke og nyte god mat og drikke i godt selskap, og ikke tenke på noe som helst annet. :D

Men som sagt så er det nå rett tilbake til jobbings (ja, selv om det er søndag) og jeg vil også tipse om denne godbiten siden det er kjøttfri mandag i morgen: 
Gratinert grønnsakspai med søtpotetbunn.

Til en paiform eller en ildfast form som jeg brukte så trenger du:

Bunn:
2 søtpoteter
Cirka 120 gram havremel (Jeg bare knuser havregryn selv i en blender)

Skrell søtpotetene og skjær de opp i biter som du koker møre. Hell av vannet og bruk en stavmikser til å lage en glatt søtpotetmos. Bland dette sammen med havremel i en bolle og fordel utover i paiform/ildfast form. Forstek denne i cirka 18-20 minutter på 190 grader. 

Mens bunnen stekes i ovnen kan du lage fyllet. Jeg brukte 4 egg og en slump med melk (cirka 1 dl tenker jeg) som piskes sammen, pluss rødløk, paprika og squast skjært opp i biter. Etter at bunnen var stekt i 20 minutter har man oppi egg- og melkeblandingen og grønnsaker. La dette steke i 20-25 nye minutter på 190 grader til eggestanden har stivnet.

 Deretter legger du over osteskiver/revet ost på toppen (og jeg la også oppi noen kokte brokkolibuketter). La dette steke til osten har smeltet, cirka 10-12 minutter. 

Her har du en annerledes, men skikkelig saftig, smakfull og næringsrik pai! :)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Lørdagskos

God lørdag!

I dag tar jeg meg helt jobbfri, selv om det alltid er noe å gjøre ;) Men det er jo like viktig å bare koble helt fra jobblivet en gang i blant, så i dag drar jeg til Halden der jeg tilbringer kvelden sammen med tre gode venninner. Så da blir det ost og kjeks, skravling og bare vennehygge i hele kveld til i morgen formiddag. Det blir så kos! <3

Så da starta jeg dagen med egentid og lørdagstrening, den beste måten å starte lørdagsformiddagen på for min del.

Knebøy (8x6x60kg) (hypers i kabel som en liten oppvarmingsøvelse), benkpress (7x5x42,5kg), dips (5repx5kg ekstra, 4repx7,5kg ekstra, 3repx10 kg ekstra, 10 repsxkroppsvekt), bulgarsk utfall (10x3x7kg) var det jeg fikk til på 2 timer. 

 

Forresten, her er artikkelen om Eldorados nye meieriserie som jeg nevnte tidligere i uka:

- Kvarg er digg jo!

MEIERIKRIG: Eldorado vil utfordre Synnøve Finden, Q-meieriene og Tine med nye produkter.

Nu går turen til Østfold og Halden! Ha en herlig lørdag og GOD HELG :)

- Silje Bjørnstad - 

Sjokolademelk versus brus

Lyst på noe godt å drikke? Da kan sjokolademelk være et fint alternativ og et MYE bedre valg enn sukkerholdig brus. 

Denne uken lanserte Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter en ny kampanje som heter "3 om dagen".  Med denne kampanjen ønsker Opplysningskontoret å sette fokus på meieriprodukter som bidrag til å sikre det daglige kalsiuminntaket som er en del av Helsemyndighetenes kostråd. 

Jeg er selv i et jobbprosjekt som omhandler unge mennesker i alderen 16-18 år der det med næringsrike og sunne matvalg er en stor del av prosjektet. En ting er i alle fall sikkert og det er at det handler om veldig mye mer enn bare det å tilby sunnere alternativer, både når det gjelder matvarer og drikkeprodukter.  Viktige stikkord er for eksempel "produktplassering", "prispolitikk" og informasjonsarbeid i form av  å kunne vise til konkrete eksempler om hvorfor et alternativ er et sunnere alternativ fremfor et annet produkt i samme mat- eller drikkevarekategori, opplysningsplakater osv.

Undersøkelser viser at mange barn og unge har et hyppig inntak av sukkerholdige drikker, som blant annet saft og brus, og det er ingen tvil om at det er en utfordring i å få kuttet ned på dette inntaket. 

Et godt alternativ til sukkeholdige brus, enten om man er barn, ungdom eller voksen, er faktisk sjokolademelk. Ja, mange sjokolademelk inneholder også tilsatt sukker, men sammenlignet med brus så får du i deg 53 gram tilsatt sukker (cirka 26,5 sukkerbiter) av en halvliter Coca-Cola, og 20 gram tilsatt sukker (cirka 10 sukkerbiter) fra for eksempel Litago Sjokolademelk 0,5 liter. Litago Lettere Sjokolademelk inneholder 10 gram tilsatt sukker (cirka 5 sukkerbiter). En vanlig brus på 0,5 liter bidrar altså med nesten tre ganger så mye tilsatt sukker sammenlignet med 0,5 liter vanlig sjokolademelk.

 

 

 

 

Men i tillegg til å få i deg mindre sukker så bidrar sjokolademelk (og vanlig melk for den saks skyld) også med mange viktige næringsstoffer:

(Når det gjelder "Anbefaling per dag" så er dette kun et gjennomsnittstall som er blitt brukt og som ikke er relevant i denne sammenligningen). 

Det man ser her er forskjellene i blant annet proteininnhold (melkeproteiner er dessuten en "fullverdig proteinkilde" - inneholder alle de essensielle aminosyrene), vitamin A, vitamin B12, vitamin B2, kalsium (Ca), fosfor (P) og jod i lettmelk, sjokolademelk og sukkerholdig brus. Fra både vanlig melk og sjokolademelk får du i deg disse næringsstoffene, mens brusen knapt bidrar med noe som helst annet enn "tomme" kilokalorier.

 

Når det gjelder innholdet av forskjellige næringsstoffer i ulike vanlige kumelk-varianter så er det bare bittesmå variasjoner som skiller disse, her er det fettinnholdet (og også da kcal-innholder per 100 gram) som er det som hovedsakelig er forskjell på for eksempel skummet melk, lettmelk, ekstra lettmelk og helmelk.

 

Dette gjelder også for laktosefri og laktoseredusert lettmelk:
 

Både melk og sjokolademelk er også blitt sett på som en god sportsdrikk og restitusjonsdrikk og står blant annet på Olympiatoppens liste over eksempler på gode restitusjonsmatvarer. 

Selvfølgelig er det viktig å påpeke at melk av ulike årsaker ikke er noe som alle er komfortable med. Noen opplever kanskje endringer i hud, får mageproblemer eller lignende, og i tillegg så handler det om individuelle preferanser og mengde uansett hva slags mat- eller drikkeprodukt det er snakk om.

Verken sjokolademelk eller brus bør være en tørstedrikk, der er det alltid vann som går av med seieren. Men melk er og blir et næringsrikt produkt og et godt alternativ til mange andre drikkevarer, både i "vanlig"  og smaksatt form, og som fint kan være en del av et sunt og variert kosthold. 

- Silje Bjørnstad - 

Sunn og smakfull nachosform med søtpotet

Nachos er digg kosemat som ved enkle grep blir et næringsrikt og minst like smakfullt middagsmåltid. Bytt ut kjøttdeig med et magere alternativ som for eksempel karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig (eller bønnestuing hvis man ønsker et vegetarisk alternativ), og bytt ut de tradisjonelle nachochipsene med søtpotet, server med salat og nachomiddagen er blitt en sunn og deilig hverdagsmiddag du kan nyte med god samvittighet! :)

Søtpotet har blitt en mer og mer populær matvare her i Norge de siste årene, og det med god grunn.

Den oransje rotfrukten er sunn og næringsrik, har en god, mild søtsmak, kan brukes til det meste og setter farge på måltidene. Søtpotet er blant annet kjent for å være rik på betakaroten, et næringsstoff som både er en antioksidant og som kan omdannes til vitamin A. I tillegg bidrar søtpotet med blant annet vitamin C, kalium, kalsium og kostfiber. Ifølge Bama er matvaren en flott kilde til karbohydrater i form av stivelse og søtpotet er faktisk enda mer antioksidantrik enn gulrøtter.  Også er det en svært anvendelig rotgrønnsak og søtpotet kan stekes i skiver, bakes i ovn, wokkes, kokes som vanlig potet, brukes i gratenger og til å lage søtpotetmos for å nevne noe. 

Tidligere i høst var jeg også på et seminar der det ble sagt av ernæringsfysiolog Erik Arnesen at et av de folkeslagene som lever lengst, ifølge WHO, er innbyggerne på øya Okinawa som tilhører Japan, og cirka 80-90 prosent av energiinntaket kom fra karbohydrater. Men den viktigste matvaren var ikke ris, som jo er populært i Japan og andre land, men søtpotet!  Noe å tenke på! ;) Les mer om dette på bloggen til Erik Arnesen her. 

NACHOSFORM:
Til én liten ildfast form:

1 stor søtpotet
150 gram karbonadedeig/kyllingkjøttdeig
Tacokrydderblanding (Jeg lager selv så slipper jeg alt det unødvendige saltet i ferdigblandingene. 1/3 av disse består av salt!)
1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
2-3 ss ketchup eller 1 ss tomatpure
Vann 
Ost 
Salat
Evnt rømme/kesam og tacosaus

 Start med å vaske søtpoteten godt og skjær den i tynne skiver. Fordel skivene utover et stekebrett ikledd bakepapir og stek på cirka 210 grader i 12-14 minutter (avhengig av tykkelsen på skivene og stekeovn).

Deretter vender du alle skivene og lar de steke videre i 12-14 minutter til de blir sprø. Stek karbonadedeig og tilsett tacokrydderblanding (jeg bruker paprikapulver, chilipulver, spisskummin) og ketchup/tomatpure og vann til ønsket sauskonsistens. Skjær opp løk og knus hvitløksfedd med en hvitløkspresse og tilsett dette sammen med karbonadedeigen. 

Fordel de stekte søtpotetskivene i en ildfast form, tilsett karbonadedeigblandingen og legg over ost på toppen. 

La steke i stekeovn på 200-210 grader til osten er smeltet. 

Server med salat og eventuelt rømme/kesam og tacosaus. 

Enjoy! :D

Tips: stek gjerne litt flere søtpotet-skiver som du kan ha som søtpotet-snacks til senere eller "ventemat" mens nachosformen står inne i ovnen ;)

- Silje Bjørnstad - 

Film: Dips med 20kg

Hei og god onsdag!

Det er grått og vått i Oslo i dag, men det påvirker ikke mitt energinivå for å si det sånn! :D

På formiddagen i dag var jeg på Høgskolen i Oslo og Akershus der jeg snakket om helsejournalistikk før det ble litt hjemmekontor og deretter en treningsøkt med ny og heller spontan pers i dips med ekstra vekt.

Her er noen slides fra foredraget:

:D

Etter en økt med knebøy (5x50,52,5,55,57,5,60kg), hipthrust (8x70, 8x80, 8x90, 8x100kg) og pullups (7-7-7-5-5) så fant jeg ut at jeg likesågjerne kunne teste ut hvordan dipsstyrken var. 

video:dips20kg

Utrolig synd at mobilkameraet fant ut at det er mye morsommere å fokusere på den ballen som er i front enn dipsstativet, men men. Det ble da videobevis likevel ;)

Jeg har tatt 17,25 eller 18,5 kg tidligere på 1 rep i dips med ekstra vekt og har egentlig ikke trent spesifikt mot å ta ny pers i dips, men det er jo alltid gøy å se at styrken generelt blir bedre uansett. Og ny pers = MESTRINGSFØLELSE OG ENDORFINRUS. ;)

Knebøy:

Hipthrust:

Pullups:

Nå skal jeg lage middag, nachoform med søtpotet - oppskrift kommer i morgen! 
Ha en energifull og herlig kveld videre!
- Silje Bjørnstad - 

Treningsklær vår/sommer 2015

Hei!

I dag har jeg blant annet vært og sett på de nye kolleksjonene til blant annet Adidas, Peak Performance og Reebok. Og det var så mye fint og kult! Vår- og sommerkolleksjon 2015 kan i alle fall by på både farger og mønstre, særlig oransje, kongeblå og lilla virker å bli noen av vårens største trendfarger når det gjelder treningstøy. I tillegg til litt sånn "back to the 80s"-stæsj med både pastellfarger, gamle Adidas-logoer og ikke minst de gamle joggedressene i ny drakt. 

(Pressekontakt i Spalt PR)

Jeg skulle selvfølgelig tatt flere bilder når jeg var der, men jeg skal nok tilbake om ikke så lenge for å lage sak om både treningstøy-nyheter og testing av diverse. 

Ta for eksempel denne "jumpsuit-inspirerte treningsdressen":

Den tror jeg kan bli interessant å se hvordan ser ut på ei heller relativ flatbrøsta dame med firkantkropp. ;D DET må jo bli bra bilder. Hehe.

Apropos treningstøy, jeg fikk med to nye tightser i helga + 2 nye treningstopper fra goodie-bag, og det er digg med nye treningsklær! :D

 

Man kan si hva man vil, men jeg får hvert fall en ekstra energiboost og motivasjon når jeg er på vei til en treningsøkt med nytt og fresht treningsantrekk. ;)

Nå er det litt mer jobbings og andre avtaler resten av kvelden. *Sånn-går-no-dagan*. Men jeg er så takknemlig for å kunne leve slik som jeg gjør, å kombinere med 50 prosent fast journaliststilling i Nettavisen og 50 prosent som selvstendig næringsdrivende.

<3MyJob.

Ha en fin kveld videre! :) 

- Silje Bjørnstad - 

Fra helga

Hei og god mandag!

Monday is fun day! Eller, det er det jeg liker å tro i alle fall. Men jeg skal innrømme at det var tungt å stå opp da klokka ringte 06:20 i dag. 

Cirka sånn følte jeg meg.

Men helga har vært relativt avslappende, så batteriene er ladet for en ny uke. I går ble jeg med Fredrik på SatsElixia Ryen her i Oslo for å sjekke ut et nytt senter. Kroppen min var i søndagsmodus, men jeg fikk i i alle fallgjennomført en benkøkt med 8settx4repx42,5kg før det ble litt chinsleking

video:img87731

På lørdag var vi ute og spiste på "Grisen" - en restaurant på Torshov i Oslo. Her var det faktisk veldig alright og utrolig digg mat!

Jeg hadde vegetar chiligryte med brød og smør til, mens Fredrik hadde viltgryte med elg og reinsdyr. 

Ja også "desserten" da:
Cheeseburger

:D

(Ja, vi er to personer som bestiller tre hovedretter. ;D )

Utrolig god og "rustikk mat" var det i alle fall, som mettet godt.

Ellers så blir det travel nok uke med en allerede ganske fylt opp timeplan for min del, men det er jo sånn det skal være! :D

I dag og i morgen jobber jeg på Side2 og i dag har vi blant annet testet Eldorados nye meieriserie som blant annet består av kvarg og nye yoghurter. 

 

Jeg skal lenge til saken når den blir publisert.

Ellers så må dere jo lese Barry`s Bootcamp-saken som ble lagt ut tidligere i dag (med videosnutt):
- Dere skal kjenne blodsmaken nå! 

- Silje Bjørnstad - 

 

Kjøttfri mandag på forskudd: quorn med indisk buttersaus

Hei!

Ny uke og ny kjøttfri mandag i morgen! Derfor kommer det en vegetaroppskrift til inspirasjon til morgendagens middag:

Quorn med indisk buttersaus

Denne er helt sykt god! Ganske mild, men man kan jo bare spicy den opp med litt finhakket chili/chilipulver eller lignende hvis man ønsker det. 

Uansett så er dette en hjemmelaget indisk middag som MÅ prøves. Jeg er egentlig ikke en stor fan av indisk mat, men denne retten var bare YUMMY!! :D

Ingredienser (2-3 porsjoner):

250 quorn (kan byttes ut med kikerter, tofu eller lignende. Evnt kyllingkjøtt hvis man MÅ ha kjøtt)
1 løk
1/2 hvitløk (4-5 fedd) 
2 cm ingefær 
1 stor tomat 
1 rød chili
2 ts korianderpulver
1 ts garam masala 
1 ts gurkemeie
0,5 ts nellik 
2 ss tomatpuré 
1,5 dl usøtet soyamelk 
1 ss maizena
1 dl cashewnøtter + 1 dl vann
Frisk koriander til servering (kan sløyfes) 

Stek quornbiter/tofubiter i en stekepanne sammen med litt olje til de er gylne. 

Finnhak løk, chili og ingefær, press hvitløksfedd med en hvitløkspresse og ha alt oppi en gryte. La surre i noen minutter. Tilsett koriander, garam masala, gurkemeie og nellik, la putre noen minutter.  Ha oppi tomatterninger og tomatpure og la det hele koke opp. og tomaten i terninger. Skru ned varmen og la det småkoke i ti minutter. 

Visp sammen soyamelk og maizena i en bolle. Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin eller blender. Ha i vann og kjør noen sekunder til. Hell soyamelkblanding og nøtter over i gryta sammen med det andre. Smak til med salt. Ha i quornbitene. Server med frisk koriander, naanbrød og ris. 

Enjoy! :D

- Silje Bjørnstad - 

Its Instagram update

Hei! Her er de siste nytt fra Instagram-fronten:

1) For noen uker siden var jeg på jobbtur til Møre og Romsdal, og dette var synet som ventet meg på morgenflyet fra Oslo - Ålesund. 

2) Enda et bilde fra Møre og Romsdal - nydelig natur i herlig høststemning

3) Hotellfrokost! :D (Med eget vitaminbord!)

4) Solnedgang fra Grefsenkollen i Oslo

 

5) Litt sånn halvskeptisk til det nye opplegget med databriller ;p

6) En fantastisk høstdag forrige helg hjemme på Finnskogen

7) Ute på tur med Lexie <3

8) Trenger ingen beskrivelse

 

9) Ny pers med trapbar (122,5 kg)

10) Bilde fra treningstest for Side2 på Barry`s Bootcamp

11) Ny pers i knebøy (87,5 kg)

12) Kjøttfri mandag med vegetar tortilla-pizza <3

 

Ha en strålende lørdag, (til tross for regnvær, i alle fall her i Oslo). 

På Instagram finner du meg under siljebjornstad87

- Silje Bjørnstad - 

I dag bør du spise epler

Eller, epler kan man jo fint spise hver dag. Men i dag 17.oktober er det nemlig Epledagen og dermed en god grunn til å fråtse i epler og epleretter. 

Dette er en populær frukt og epler kan spises alene eller brukes som ingrediens i ulike drikker og matretter. Epler er også kjekt som et kjapt, lite mellommåltid. 

Frukten bidrar med flere vitaminer og mineraler samt kostfiber. I Norge er epler et svært populært produkt og ifølge Frukt.no spiser hver nordmann litt over 11 kilo epler i året. det er bare bananer som slår eple på popularitet her i Norge. 

Tips til epleoppskrifter finner du blant annet på hjemmesidene til Opplysningskontoret for frukt og grønt. Eplevafler, eplemuffins,, eplesmoothie, eplesufflé, eplegløgg, eplechips, eplepai og eplepizza (!) er bare noen av fristelsene. 

Ha en fin fredag videre! :)

- Silje Bjørnstad - 

Slik blir brødmåltidet sunt

Hei!

Det er mange meninger om brød og brødvaner. Noen klarer seg bare ikke uten den tradisjonelle brødskiva med ost, mens andre helst unngår brød fordi man kanskje mener at man blir oppblåst og uvel, ikke får en god metthetsfølelse og så videre. Uansett så er og blir nordmenn et brødspisende folk. Og på grunn av det store inntaket av brød gjør denne matvaren til en viktig kilde til blant annet kostfiber, B-vitaminer og jern i kostholdet vårt. Om brød er "sunt" eller "ikke sunt" kommer helt an på. For det er store variasjoner mellom de ulike brødtypene og derfor også store variasjoner på næringsinnholdet. I tillegg handler det også om individuelle preferanser og måtehold. Og hva man eventuelt har som pålegg på skiva eller hva man spiser sammen med brødskiva er også med på å avgjøre hvor næringsrik brødmåltidet ditt er.  

16.oktober er det Verdens brøddag og dermed en fin anledning til å bake ditt eget brød, og ikke minst en sunt og næringsrikt brød. I tillegg så er det lettvint, rimelig og duften av hjemmebakt brød er vel noe de fleste setter pris på? ;)Jeg har flere ganger tidligere forklart hvorfor grovt brød er bedre enn fint og halvgrovt brød, og gjentar gjerne meg selv:

Det anbefales et inntak på 25-35 gram kostfiber hver dag og de grove brød- og kornvarene er en god og viktig kilde til dette. I tillegg vil de grove brød- og kornvarene inneholde flere vitaminer og mineraler sammenlignet med de mindre grove variantene. Ekstra grovt brød gir faktisk to til tre ganger mer kostfiber i forhold til fint brød.

For å hjelpe oss forbrukere med å velge det beste alternativet ble det i 2006 innført "brødskalaen" her i Norge. Dette er en merkeordning for mel- og bakeribransjen som er ment til å gjøre det lettere å fastslå hvor grovt brødet er. 

Å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende/farge kan gjøre at du blir lyst. For eksempel kan et lyst brød være bakt med mye sammalt mel, mens et mørkt brød kan være bakt med kun siktet mel, men ha få tilsatt farge eller lignende. 

Brødskalaen er ment som et verktøy for forbrukeren til å lettere velge et grovere og mer næringsrikt brød.

 FINT BRØD

  • 0-25% sammalt mel eller hele korn

HALVGROVT BRØD

  • 25-50% sammalt mel eller hele korn

GROVT BRØD

  • 50-75% sammalt mel eller hele korn

EKSTRA GROVT BRØD

  • 75-100% sammalt mel eller hele korn

Men i tillegg brød du også se etter grovhetsprosenten for å ha full kontroll og at du unngår følelsen av "å bli lurt". Fordi mange grove brød kommer akkurat innenfor grensen til grovt, med for eksempel 51 %. Det betyr at mange grove brød ikke er særlig mer grove enn et mellomgrovt brød. Grovhetsprosenten står enten oppgitt under brødskalaen eller så er den oppført sammen med ingrediens- og næringsinnholdlista bak på emballasjen. For eksempel kan det stå på et grovt brød: Grovhetsprosent: 69. Og dette er da et bedre valg enn et grovt brød med grovhetsprosent på 51.

En kort forklaring om mel og "grovheten" på melet:

Når det gjelder de tradisjonelle bakemelene som er laget av korn finnes det tre hovedkategorier: siktet, sammalt og helkorn. Dette sier noe om hvor fint eller grovt kornet har blitt malt og har derfor betydning for næringsinnholdet for meltypen. 

Når hele kornet brukes sier man at utmalingsgraden er 100 prosent (Dette er altså positivt). Ønsker man et finere mel så tar man bort deler av kornet og får en lavere utmalingsgrad. Innholdet av næringsstoffer reduseres med synkende utmalingsgrad. Dette betyr at mel med lavere utmalingsgrad har lavere innhold av vitaminer, mineraler og fiber. For eksempel så har sammalt mel av hvete og rug tilnærmet 100 prosent utmaling, mens siktet hvetemel har en utmalingsgrad på 78 prosent. 

Så for å få et sunt og næringsrikt brødmåltid anbefales følgende:

- Når du kjøper brød så sjekk grovhetsprosenten på brødet. 
- Baker du eget brød så bruk næringsrike melvarianter; fullkornsmel og sammalt mel, bruk gjerne også andre næringsrike meltyper for variasjon og for å øke næringsinnholdet av andre vitaminer og mineraler - for eksempel sesammel, havremel, mandelmel
- Bland gjerne inn nøtter og frø når du baker ditt eget brød. Dette vil bidra til et høyere innhold av vitaminer og mineraler, protein og sunne fettsyrer
- Spis brødskiver med proteinrikt pålegg fremfor pålegg som inneholder en god del sukker og som bidrar med få av de gode næringsstoffene. Velg for eksempel magert kjøttpålegg, egg, fiskepålegg og ost fremfor sjokoladepålegg og syltetøy. (Og ikke glem grønnsakene! Pynt med tomat, agurk, paprika, bønnekarse, druer etc)

I anledning Verdens brøddag 16.oktober så arrangerer Opplysningskontoret for brød og korn kampanjen "Så et håp":

Og så en liten påminnelse helt til slutt fra Opplysningskontoret for brød og korn:Ha en herlig torsdag!

- Silje Bjørnstad - 

Morgentrening på Barry`s Bootcamp

Hei!

Da har jeg og en Side2-kollega vært på Barry`s Bootcamp der vi har testet gruppetime. Jeg nevnte vel at vi skulle teste dette i forrige uke, men testtimen ble forskøvet til i dag av ulike grunner. 

Så klokka 08:30 i dag morges stod vi klare på tredemølla - klar for en time med kombinasjon av intervaller på mølla og ulike styrketreningøvelser. 

Jeg var en skikkelig løpe-på-tredemølla-jente før, men så fikk jeg en skade i kneet som gjør at jeg noen ganger får "stikk" i høyrekneet når det blir for mye belastning (for eksempel på lengre fjellturer eller ved mye løping på hardt underlag/asfalt på en gang). Og i tillegg så ble jeg jo helt forelska i styrketrening... ;p Så jeg skal innrømme at jeg var bittelitt skeptisk til å kjøre intervaller på en "Bootcamp"-gruppetime før vi satte i gang.

Men det ER herlig å løpe fra seg en gang i blant og intervaller i dag var så utrolig digg!! Det kan vel ha noe med at jeg ikke er noen utholdenhets-menneske, og at "korte, få serier/repetisjoner" er noe jeg er blitt godt vant til og trives veldig godt med. De ulike styrketreningøvelsene var også veldig alright, jeg fikk en god pekepinn på at kjernemuskulaturen er noe som bør få mer oppmerksomhet i ukene fremover for å si det sånn.... ;)

Jeg (og Guro) var i alle fall godslitne, svette og fornøyde etter 60 minutter med Barry`s Bootcamp. Mer om vår mening og videoklipp fra timen blir publisert på Side2 i løpet av uka ;)
Og ja, alle gruppetimene foregår med dempet, rødlig lysfarge, høy musikk og en instruktør som veileder deg gjennom hele timen. 

Barry`s Bootcamp kjører gratis prøvetimer i helgen og har blant annet flere tilbud som du kan lese mer om her. 

- Silje Bjørnstad - 

Om tittelen "Ernæringsfysiolog"

Hei!
Det er noe jeg ønsker å forklare angående bruk av tittelen "ernæringsfysiolog" som kom som en overraskelse både på meg og mange tusenvis av andre som enten har tatt samme utdanning eller som er under utdannelse.

Jeg har en bachelor i ernæring (samt deltatt på flere fagkurs og ernæringseminarer) og var ferdig utdannet mai 2013.  Skolen jeg har studert på heter Atlantis Medisinske Høgskole og første året (medisin grunnfag som består av anatomi&fysiologi + sykdomslære) tok jeg ved skolens avdeling i Spania. Ellers så var jeg student på skolen her i Oslo ett semester (6 mnd) og de resterende semestrene tok jeg som nettstudent. Både før jeg begynte å studere ved Atlantis, samt under studietiden, hadde skolen følgende informasjon på sine nettsider, informasjonsbrosjyrer, studentkataloger og lignende (Følgende tekst er gjengitt uten noen form for redigering eller endringer!):

Atlantis Medisinske Høgskole er en privat høgskole som tilbyr undervisning av høy faglig kvalitet innen medisinske fag og ernæring. Du kan blant annet ta en bachelor i ernæring og bli ernæringsfysiolog, eller en bachelor i medisin som gir mulighet for videre legestudier i utlandet. Studiene ved Atlantis Medisinske Høgskole kan gjennomføres på heltid eller deltid (nettstudier), og alle studiene er godkjent for lån i lånekassen. Du kan velge mellom å studere på skolen i Nydalen, ved vår avdeling i Spania eller på nett. Opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse.  

"Du kan blant annet ta en bachelor i ernæring og bli ernæringsfysiolog" - ja, nemlig! Derfor har både jeg og flere andre medstudenter kalt oss for "ernæringsfysiologer" - fordi det var den tittelen vi kunne bruke med en bachelor i ernæring. 

Sommeren 2014 kom det derimot en kontrabeskjed og et informasjonsskriv om bruk av tittelen "Ernæringsfysiolog":

 

Informasjon om bruk av tittelen «Ernæringsfysiolog»

Kjære medlemmer!

I disse dager går KEFF (Klinisk Ernæringsfysiologers Forening) ut med informasjon om titlene "ernæringsfysiolog" og "klinisk ernæringsfysiolog" (se her). For å unngå forvirring ønsker vi i NFE-styret (Norsk Forening for Ernæringsfysiologer) å komme med ytterligere informasjon.

Sakens kjerne er at tittelen "ernæringsfysiolog" er beskyttet i henhold til Forskrift om grader og yrkesutdanninger, beskyttet tittel og normert studietid ved universiteter og høyskoler paragraf 72 nr. 33. I praksis innebærer dette at det er kun personer som tok cand.mag. grad i ernæring (og ikke gikk videre på klinisk) ved Universitet i Oslo som har rett til å benytte tittelen, altså de som ble utdannet før overgangen til dagens bachelor- og mastergradssystem. Som konsekvens finnes det per i dag kun et fåtall ernæringsfysiologer som har rett til å kalle seg dette, og det er ingen nye ernæringsfysiologer som uteksamineres.  På den annen side finner vi nå en rekke utdanningsinstitusjoner som gir rett til tittelen "bachelor i ernæring/ernæringsfysiologi/samfunnsernæring".

At tittelen er beskyttet slik det skisseres i informasjonsbrevet til KEFF, er noe som inntil nylig var ukjent for de fleste- inkludert mange som jobber innen ernæringsbransjen. Så sent som i 2012, defineres tittelen "ernæringsfysiolog" i Kosthåndboken utgitt av Helsedirektoratet  slik: "Ernæringsfysiolog er en person med 3­årig bachelorutdanning som har særlig kompetanse i forebyggende ernæringsarbeid (generell ernæring) og har kompetanse til å gi forebyggende kostråd og tilrettelegge for et godt mattilbud til ulike (friske) grupper i befolkningen" (Helsedirektoratet, 2012).

NFE jobber aktivt for at kostrådgivning skal kvalitetssikres og gis på et empirisk og vitenskapelig fundert grunnlag for å sikre god og trygg klientbehandling. På årsmøtet 2012 ble det bestemt at veien å gå for å oppnå dette er gjennom å søke en autorisasjon gjennom helsepersonelloven for kandidater som har bachelorgrad i ernæring (som tilfredsstiller visse krav). På denne måten ønsker NFE å synliggjøre kompetansen til de som innehar en akademisk grad innen ernæring i motsetning til de som gir kostråd basert på kurs av kortere varighet eller av egen overbevisning (som i enkelte tilfeller urettmessig benytter tittelen ernæringsfysiolog). Søknaden om autorisasjon er nå under behandling hos Helsedirektoratet og det er ventet et foreløpig tilsvar i februar.

For foreningen og medlemmene i NFE kan det oppstå et lite dilemma i og med at vi har tittelen i foreningsnavnet. I den forbindelse er det viktig å få frem at foreningen har røtter mange år tilbake, helt tilbake til 1972, og var i utgangspunktet en forening for de som den gangen kunne kalle seg ernæringsfysiologer. I våre vedtekter står det at man ved tilsvarende utdannelse (likeverdig utdanning) kan bli medlem i foreningen og det er nå i dag et flertall av disse. NFE har vært i kontakt med Anne Grøholt (avdelingsdirektør i Universitets- og høyskoleavdelingen, Kunnskapsdepartementet) angående foreningsnavnet, og fikk som råd å avvente avklaringen på dette til søknaden om autorisasjon som helsepersonell var avklart.

I søknaden argumenterer NFE for at det er hensiktsmessig å ?gjeninnføre? samt reservere tittelen ?ernæringsfysiolog? for de som innehar en bachelorgrad i ernæring. Dette begrunner vi blant annet med at tittelen er godt innarbeidet både blant lekfolk så vel som fagfolk. Inntil videre vil NFE imidlertid oppfordre medlemmene til å benytte tittelen ?bachelorgrad i ernæring/ernæringsfysiologi/samfunnsernæring?, da denne per i dag i større grad gjenspeiler den faglige tyngden tittelen bygger på.

Med vennlig hilsen

Styret i NFE

 

Saken ble tatt videre til Helsedirektoratet og det ble søkt om at blant annet ernæringsfysiologer får autorisasjon, uten hell. LES MER OM SVARET FRA HELSEDIREKTORATET HER. 

Men det betyr ikke at saken er avsluttet for Norsk Forening for Ernæringsfysiologer jobber videre etter avslaget:

NFE jobber videre etter avslag

Sommeren er over og NFE vil med dette gi dere litt mer utfyllende informasjon om utfallet av søknaden om autorisasjon som helsepersonell for kandidater med bachelor i ernæring og hva NFE vil jobbe videre med i tiden fremover.

SVAR PÅ AUTORISASJONSSØKNADEN

Den 7. juli gikk det ut en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om at de ikke ønsker å autorisere nye grupper, deriblant ernæringsfysiologer (les saken her). I et lengre svar som er sendt Norsk Forening for Ernæringsfysiologer (NFE) per post er det redegjort for begrunnelsen for avslaget. Her følger en oppsummering av dette:Det legges tre hovedkriterier til grunn ved vurdering av om helsepersonellgrupper bør omfattes av autorisasjonsordningen:

1. Utdanning: At personellet er utdannet for å arbeide innen helsetjenesten

2. Yrkesrollens innhold: At yrkesrollen innebærer en viss selvstendighet og pasientkontakt

3. Internasjonale forhold: At yrkesgruppen er autorisert eller vurderes autorisert i Norden. I tillegg bør en vurdere andre sammenlignbare lands systemer.

I tillegg til dette finnes flere tilleggskriterier som vektlegges i behandling av søknader:

a) Helsetjenestens behov for nye personellgrupper, herunder behov for at nyepersonellgrupper skal autoriseres

b) Pasientene/brukernes behov for nye personellgrupper, herunder behov for at nye personellgrupper skal omfattes av autorisasjonsordningen

c) Personellgruppens størrelse og organisering, geografisk spredning og fordeling innenfor helsetjenesten

d) Hvorvidt det er ønskelig med dobbeltautorisasjon eller om ordningen med offentlig spesialistgodkjenning bør utvides

e) Myndighetenes muligheter til å vurdere og følge opp nye personellgrupper

f) Personellgruppens sykdomsforståelse, forklaringsmodell og behandlingsfilosofi.

I søknaden som ble skrevet av NFE ble det presisert at utdanningsinstitusjonene som i dag tilbyr bachelorgrad i ernæring (Bjørknes Høyskole, Atlantis Medisinske Høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus, Norges Helsehøyskole og Universitetet i Bergen) ikke oppfyller kravene til en utdanning som skal kvalifisere for arbeide i helsetjenesten og autorisasjon som helsepersonell slik de er i dag. Det ble av den grunn foreslått mulige tilpasninger for utdanningsinstitusjonene med bl.a. realfagskrav og mer praksis i studiene, samt en nasjonal prøve som kan lede frem til autorisasjon.

«HOVEDFOKUS PÅ PRIMÆRFOREBYGGING OG KOSTHOLDSVEILEDNING TIL FRISKE»

HOD skriver at Helsedirektoratet ikke kan vurdere søknader om autorisasjon med basis i hypotetiske forhold og vurderingen av autorisasjon er av den grunn basert på innholdet i de nåværende bachelorgradene i Norge. Direktoratet vurderer at en bachelorgrad i ernæring, slik studieprogrammene er bygget opp per  i dag, har hovedfokus på primærforebygging og kostholdsveiledning til friske mennesker. Utdanningene vurderes ikke å være rettet inn mot arbeid i helse- og omsorgstjenesten.

Videre vurderes det at yrkesrollens innhold ikke er klart definert, og at det mangler dokumentasjon for at yrkesrollen innebærer tilstrekkelig grad av pasientkontakt. Til sist vurderes det slik at offentlig godkjenning som helsepersonell i andre land på grunnlag av bachelorgrad i ernæring har basis i et mer klinisk rettet og utvidet studieprogram enn den norske bachelorgraden i ernæring. HOD konkluderer med at det ikke anses å være behov verken i helse- og omsorgstjenesten eller hos pasient/bruker for autorisasjon av kandidater med bachelor i ernæring.

NFE gjør oppmerksom på at søknaden om autorisasjon som helsepersonell ikke bør forveksles med å beskytte tittelen «ernæringsfysiolog». Det har vært en diskusjon i ulike sosiale medier om dette i etterkant av avslaget på autorisasjonssøknaden, om det er viktig å presisere at søknaden om autorisasjon som helsepersonell og det å kunne bruke ernæringsfysiologtittelen er to forskjellige saker.

HVA GJØR NFE VIDERE?

NFE fortsetter arbeidet med å åpne for at kandidater med bachelor og master i ernæring kan bruke den veletablerte tittelen «Ernæringsfysiolog». Vi har vært i samtale med Kunnskapsdepartementet (KD) som har anbefalt oss å sende et innspill til KD om saken. KD er i en tilsvarende prosess med søknader om å få beskyttet titlene «Sivilingeniør» og «Siviløkonom» (se her for mer informasjon). Saksbehandlingen i disse sakene er enda ikke avsluttet, og KD rådet derfor NFE til å sende et innspill for å belyse problemstillingen rundt ernæringsfysiologtittelen, slik at dette kan behandles i samme omgang.

NFE sendte derfor den 19. august 2014 et innspill til Kunnskapsdepartementet der vi argumenterer for at tittelen «Ernæringsfysiolog» fortsatt skal være en beskyttet tittel, men at utdanningsinstitusjoner som utdanner kandidater med bachelor i ernæring kan tildele tittelen som tilleggstittel på utstedte vitnemål

Det ble muligens mye informasjon, men poenget mitt er at dette har ført til at mange med bachelorgrad i ernæring synes det er vanskelig å faktisk gi en beskrivende og god tittel på hva man egentlig arbeider med. Noen kaller seg selv for "ernæringsprofesjonell", andre for "kostholdsveileder", eller så er det mange som også sier ernæringsfysiolog, men da presierer at man er "ernæringsfysiolog med bachelor i ernæringsfag". Selv veksler jeg mellom litt ulike ting, men hovedsakelig blir det "ernæringsfaglig rådgiver" da jeg jobber en del med konsulent-virksomhet. Det som jeg tror, er at mange av de med bachelorfag i ernæring ikke ønsker å bli satt i samme bås som "alle andre" som har tatt et helgekurs om kosthold eller vært på et todagers-fagseminar med ernæring som hovedtema. Ikke misforstå meg, det er veldig bra at stadig flere interesserer seg for kosthold og ernæring og ikke minst lærer mer om det ved å lese ulike studier, fagartikler og fagbøker, men man lærer ofte litt mer på tre år enn det man gjør på et par helger eller 2-3 uker. Akkurat som at kliniske ernæringsfysiologer med mastergrad lærer mer og går gjerne dypere inn på enkelte temaer i løpet av de fem årene man studerer, enn det man gjør med en bachelorgrad på tre år. 

Så her er en liten beskrivelse av hva det innebærer å ha en bachelorgrad i ernæring: 

Ernæringsfysiologi omfatter sammenhenger mellom kosthold, næringsstoffer og helse på cellenivå, individnivå og samfunnsnivå. Fagområdet inkluderer kunnskap om kjemi, biokjemi, anatomi, fysiologi, sykdomslære, psykologi, kommunikasjon og vitenskapelig metode, samt beskrivelse og analyse av forekomst, årsaker og konsekvenser av ernæringsproblematikk. Sentralt i faget står offisielle anbefalinger for ernæring og kosthold. Disse anbefalingene er forskningsbaserte. Innsikt i vitenskapelige metoder innen medisinsk og ernæringsvitenskapelig forskning er grunnleggende i fagområdet, hvilket knytter det nært opp mot andre medisinske fag. Studiet fokuserer derfor på betydningen av ernæring og kosthold for helsen gjennom hele livsløpet, med særlig vekt på forebygging av livsstilsykdommer.Studiet har både et biologisk og et samfunnsrettet perspektiv og vektlegger kunnskap innen forebygging, kartlegging og behandling av ernæringsrelaterte tilstander i ulike befolkningsgrupper. 

 

Man lærer å sette opp en kostholdssykehistorie, beregne inntak av næringsstoffer og vurdere kosthold. Temaer som dekkes er bl.a. mikronæringsstoffer og kosttilskudd, motivasjon for endring i kosthold, ernæring ved trening, metabolsk syndrom, utvikling av overvekt, diabetes type 2, hjerte-og karsykdommer, og ernæring i forskjellige faser av livet. Med en bachelorgrad i ernæring kan man blant annet jobbe med kostveiledning til enkeltpersoner og grupper eller jobbe tverrfaglig i samarbeid med legesenter, bedriftshelsetjeneste eller treningssenter. Man har  grunnkompetanse for arbeid ved opplysningskontorer, innen næringsmiddelbransjen og i matvareindustrien. Utdanningen gir et tverrfaglig fundament og et godt faglig grunnlag for videre utvikling av kompetanse som etterspørres i samfunnet. Etter endt bachelor i ernæring innehar du også relevant fagkunnskap for å arbeide innen helseadministrasjon, for eksempel i kombinasjon med utdanning i økonomi, ledelse, samfunnsplanlegging eller jus.

Med andre ord, man lærer ikke bare å sette opp kostholdsplaner eller hva slags næringsstoffer maten består av. Ernæring er så utrolig mye mer enn som så ;) Og det er noe av det beste jeg vet med å ha en utdannelse innen dette faget, at mat, matvaner, ernæring og kosthold er noe som engasjerer alle og derfor også skaper mange ulike jobbmuligheter. 

Og en annen viktig ting jeg mener er så utrolig å være klar over er å være klar over at man faktisk blir aldri ferdig utlært. Ernæring og kosthold er vitenskap, studier, erfaringer og meninger satt i større perspektiv og ulike kontekster - og det kommer stadig noe nytt på disse ulike arenaene. Det handler også om empati, hvordan man jobber med ulike mennesker med forskjellig bakgrunn og preferanser, det å kunne være en god og forståelig lytter samtidig som man skal være en pålitelig samtalepartner, og så videre.

Jeg synes denne setningen sier mye:

"Jo mere en lærer - jo mere skjønner en hvor lite en kan". 

 - Silje Bjørnstad -  

Også bare et lite bildedryss fra min tid som student i Spania, HERREGUD så gøy vi hadde det!!! :D  (Har du muligheten til å studere i utlandet så GJØR DET! Det er en opplevelse og erfaring du bare ikke vil gå glipp av :) )

Veggen i leiligheten min var dekorert med flotte notater og tegniner relatert til studiene:Say no more:

Uten musefletter så jeg slik ut:

Noen år siden ja.....

Det ble en deilig kombinasjon av både forelesninger, strandliv, turer til storbyer, uteliv, shopping og soling :D
Så fikk jeg besøk av menn i One-Piece-drakt. 

Jeg inviterte på fiskebollemiddag:

 

Jeg hadde tydeligvis dilla på leopard-mønster en periode.....

 

Solbriller derimot, har jeg alltid vært, og er fortsatt stor fan av:

Og jeg smakte gojibær for første gang. En boks kostet vel cirka 16 kroner? Bare bittelitt rimeligere enn det superbærene koster i Norge. ;)

Kjøttfri mandag: sunn og næringsrik tortillapizza

Its a beautiful daaaay!

Og jeg starter mandagen og en ny uke med en energifylt treningsøkt og deretter energifylt jobbings - og selvfølgelig er det kjøttfri mandag!

Dagens kjøttfrie middagstips er "tortillapizza/wrap-pizza vegetar". Det er populært med både vanlig pizza, lompepizza, porsjonspizza og så videre, og tortillapizza er også helt klart å anbefale!

I tillegg er dette en sunn og næringsrik variant fylt med grønnsaker og masse god smak!

Bruk fullkornswrap som pizzabunn (jeg bruker Old El Paso fullkornwrap (Whole What Tortilla) i medium størrelse. Dryss over de grønnsakene du måtte ønske, på denne versjonen har jeg en blanding av squash, mais, rød paprika, rødløk og stangselleri (i tillegg til tomater på boks som pizzasaus). Topp det med ost og dryss over oreganokrydder og pinjekjerner (Yes, det er digg på pizza!)

Stekes i cirka 7-9 minutter på 225 grader til osten er smeltet og tortillaen har blitt sprø og fått en brunfarge ytterst i kantene. 

Her får du i deg blant annet en hel haug med vitaminer og antioksidanter fra de ulike grønnsakene (og tomatene som blir brukt som pizzasaus), kostfiber fra både grønnsaker og fullkornstortillaen, fullverdige proteiner fra ost og sunne fettsyrer fra pinjekjerner. 

Andre næringsrike, vegetariske alternativer til pizzafyll er for eksempel cashewnøtter, sopp-protein, cherrytomater, mozzarellaost, spinat, rucculasalat, oliven, linser, champignon etc.

YUM!

Enjoy!

Ha en herlig og sporty mandag videre. 

- Silje Bjørnstad - 

Bøy - benk - mark

God søndag!

I går ble innlegget om "Side2 tester Hot Yoga" publisert og hele den saken kan dere lese her:

- Det drypper fra hele kroppen

Som jeg nevnte tidligere i uke så har jeg og Side2-kollega Helle vært på Raw Yoga Oslo og testet Bikram Yoga/Hot Yoga. Serien består av 26 klassiske Hatha Yoga-posisjoner utført i 40 varmegrader i totalt 90 minutter. Puh!

HAHAHA! Jeg er så lite fleksibel og tøyelig...! :DI dag ble det derimot det jeg liker aller best: BØY - BENK - MARK. :D 

Etter en relativ heftig front- og knebøyperiode med treningsprogrammet Smolov Jr blir det nå litt mengdetrening fremover med enda mer fokus på teknikk på bøyfronten. Ellers så har jeg begynt å trene benkpress igjen, etter en måned med kun litt smalbenk innimellom. Og markløften er selvfølgelig med ;) Min favorittøvelse. :D

Her ser det jo nesten ut som jeg har fått en glorie rundt hodet... Det er bare veldig skarpt lys fra taklampa :p

video:benksmolov 

Også ble det bittelitt utfalls-tøying på slutten. Den øvelsen jeg har et skikkelig hat-elsk-forhold til. Det er virkelig bare pain og syrefest når man er i gang, men det er jo deilig etterpå. 

Ha en fin søndag!

- Silje Bjørnstad -  

 

Lørdag på landsbygda

God lørdag!

Jeg er hjemme på Finnskogen for å passe på denne dama i helga:

Lexie <3

Og i morges våknet jeg til dette synet:

Sol og blå himmel, høstfarger og morgendis. 

Med andre ord, så er det heeeelt OK å være på landsbygda akkurat nå.

Så da var det ei frøken som var rimelig klar for å komme seg ut på tur.

Og tur har det blitt, og om du lurer på om du skal ta deg en tur ut, så er svaret enkelt og greit "ja". ;)

Det blir fort mørkere og færre timer med dagslys nå som vi går mot vinter, så ut og nyt den fargerike årstiden og den friske høstlufta nå som du har mulighet. Det er så DIGG. Gratis "natur-terapi"  på sitt beste ;)

Ha en deilig lørdag!

- Silje Bjørnstad - 

Film: Ny pers i knebøy

Tjohei! 

Det er fredag og jeg står klar til å vende kursen "heim" til mamma og pappa denne helgen. Eller, det vil si, jeg vender hjem til verdens fineste firbeinte vesen, Lexie, og skal være hundepasser i helgen <3 

Videoopplastingen funker igjen og her er film fra to "perse-løft" tidligere i uka.

Tidligere 1RM maks for knebøy var 82,5 kg og etter 3 uker med Smolov Jr ble det 5 kilo økning, akkurat det jeg hadde håpet på og satt som mål. DEILIG!

Her er 85 kg:

video:boy85kg


Og 87,5 kg:

video:by875kg

Finnskogen neste! :D

Ha en herlig dag og GOD HELG!

- Silje Bjørnstad - 

"Bikram yoga" - høsttur - Fitnessgirl84

Hei!

Jeg har nettopp kommet inn etter en helt nydelig ettermiddagstur ute i den deilige, friske høstlufta og rakk en helt nydelig solnedgang på toppen av Grefsenkollen. Sånne høstdager liker vi! :D 

Etter 8 timer kontorjobbing så var jeg så tung i kroppen og hadde mest lyst til å legge meg ned på sofaen da jeg kom hjem, men det er jo bare å komme seg ut, for den herlige ironien er jo ofte at man får energipåfyll av å bruke energi på denne måten, og det samme gjelder for om man er slapp og sliten, så blir man jo bare enda slappere av å campe i sofaen. Det gjelder i alle fall for min del og jeg kan så absolutt anbefale å nyte høstfargene og den friske høstlufta mens man kan. Vi går jo mot mørkere tider også så forsøk å vær så mye ute i dagslyset som mulig nå som man har mulighet. ;)

Ellers så tok jeg ny pers i knebøy i går kveld og nådde dermed målet mitt med det programmet jeg har fulgt. Målet var å øke 5 kg i pers på 1 repetisjon maks (fra 82,5 kg til 87,5 kg), og det gikk! :D Jeg har film, men det er noe med videoopplastingen på blogg.no for tiden som gjør at i alle fall mine videosnutter ikke blir lastet opp, men jeg skal legge det ut når dette er fikset. :)

Ja, også var jeg og en Side2-kollega på ny treningstime-test i går:

Bikram Yoga - 90 (!!!) minutter i 40 varmegrader..... Bare litt svett da...

Det var varmt ja... For min del fikk jeg en mestringsfølelse av å i det hele tatt holde ut hele timen uten å måtte forlate rommet før vi var ferdig. I badstuer holder jeg ut liksom maks 5 minutter, så det sier seg vel selv at "hot yoga" i 90 minutter kunne bli en utfordring. Men mer om hvordan det var og flere bilder da artikkelen blir publisert på Side2 - jeg regner med den kommer ut i løpet av uka, jeg skal linke :)

Ellers så kan dere lese om denne dama så lenge:Lena Christensen - 30 år gammel trebarnsmor som jobber som kroppsøvingslærer og som bare imponerer så sykt med sin råe muskelkraft og styrke. Jeg har intervjuet denne inspirende dama og saken kan du lese her:

- Jeg er bare en enkel dame som elsker trening

Se flere bilder og filmer av Lena på Instagram: Fitnessgirl84

Ha en fin og sporty kveld videre!

- Silje Bjørnstad - 

Kjøttfri mandag: gratinert grønnsaksgrateng

God mandag!

En ny uke starter med en ny kjøttfri mandag og dagens kjøttfri-tips og vegetaroppskrift er gratinert grønnsaksgrateng. 

Her kan du selvfølgelig bruke de grønnsakene du selv ønsker og retten fungerer like godt både alene eller som siderett. 

Denne varianten består av søtpotet, rødløk, brokkoli og gulrot og lages på følgende måte: 

1 brokkoli
1 søtpotet
3-4 gulrøtter
1 rødløk
1 egg
1-2 ss smør
cirka 4-5 dl melk
Johannesbrødkjernemel til jevning (eller hvetemel)
cirka 2,5 dl revet ost 

Skrell søtpotet og gulrøtter og skjær i tynne skiver. Skjær opp brokkolien til mindre buketter og gi disse et raskt oppkok slik at de får litt mykere konsistens. Fordel grønnsakene i en ildfast form sammen med ringer av rødløk.

Lag ostesaus ved å smelte smør og rør inn melet, det skal ikke klumpe seg. Tilsett litt og litt melk samtidig som du rører rundt slik at sausen får en tykkere konsistens. Tilsett mer mel om nødvendig. Rør inn ett egg og halvparten av den revne osten. Ha gjerne i litt muskatnøtt, salt og pepper i sausen. Hell sausen over grønnsakene i den ildfaste formen og topp det hele med resten av osten. 

Stekes i stekeovnen på cirka 225 grader i cirka 20 minutter (avhenger av ovn så følg med på slutten slik at osten ikke blir brent).

Her får du en blant annet hel haug med antioksidanter, vitaminer og mineraler fra grønnsaker, samt fullverdig protein og andre viktige næringsstoffer fra ost og melk. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Sunday is funday!:D

God søndag!

I dag har jeg hatt en ganske deilig og avslappende, men samtidig effektiv søndag med både trening, hjemmekontor, husarbeid som til slutt resulterte i  energikick som igjen endte med en bitteliten trimøkt i leiligheten... ;D

Dagens første økt bestod av knebøy, dips, pullups, nedtrekk og rygghev, mens den den lille energikick-økta i kveld ble diamonds-pushups 3x5 (føltes helt håpløst ut første gang jeg prøvde det, og måtte bare prøve igjen i dag og klarte 8 med mer inne), se verden i oppned-perspektv (altså stå på hendene inntil veggen (gikk ikke akkurat så bra sist gang jeg prøvde å stå på hendene uten støtte, så nå tør jeg ikke noe annet enn å støtte meg inntil en vegg!), og 10+ 8 + 6 + 4 chins. 

I morgen skal jeg teste det nye senteret "Barry`s Bootcamp" her i Oslo i forbindelse med Side2-jobb. Det gleder jeg meg selvfølgelig til! 

Også er det kjøttfri mandag i morgen så da kommer det ny, smakfull og næringsrik vegetaroppskrift på bloggen;)

 

Ha en herlig kveld videre. 

- Silje Bjørnstad - 

Sunnere kanelboller uten sukker

Hei!

I dag feirer man viisst "Kanelbullens dag" i Sverige, så hvorfor ikke bli med på feiringen? Jeg er virkelig ingen bakedame, men jeg liker å prøve nye oppskrifter og ikke minst prøve ut min egen vri på ulike matretter og desserter og forhåpentligvis lage et enda mer næringsrikt valg uten at det nødvendigvis går utover smaken. 

Så derfor ble jeg inspirert av å prøve en variant av disse kanelsnurrene laget av Bakekona.blogg.no.

Disse kanelsnurrene inneholder ikke sukker, bidrar med mer fiber og næringsstoffer, sammenlignet med kanelboller laget av hvitt hvetemel, samt at de har en høyere andel protein pga havregryn og kesam. 

Oppskrift er som følger:
Cirka 2 dl fibra fullkornsmel
Cirka 2 dl havremel (knus havregryn i en blender)
1 ss margarin (Myk, rett fra kjøleskapet)
250 gram mager kesam
1 liten melkeskvett
1 ts kardemomme
1 ss bakepulver
50 gram sukrin gold (cirka 0,5 dl)
Litt smør, kanel og sukrin gold til smøring av deigen  

Bland sammen alt det tørre i en bolle. Bland så deretter inn kesam og smør. Bruk god tid på å røre sammen deigen til den blir fast og smidig. Har du en kjøkkenmaskin må du gjerne bruke den! 

Strø fullkornsmel utover benken. Legg deigklumpen oppå og bruk litt tid på å jobbe den enda mer sammen. Deretter tar du og kjevler ut deigen i en firkant og ha på smør, kanel og sukrin gold. Rull sammen deigen og del opp biter på cirka 1 - 1,5 cm tykkelse.

Plasser kanelsnurrene på et stekebrett ikledd bakepapir og stek i cirka 10-14 minutter på 220 grader (avhenger av tykkelse og ovn).

La kanelsnurrene avkjøles noen minutter før servering. Pynt gjerne med litt sukrinmelis eller nyt de som de er. 

Om de kanskje ikke ser så veldig delikate ut, så ikke la deg lure at utseende. Disse ble overraskende saftige og YUMMY! :D

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Høststemning

Hei!

Ingen tvil om at høsten har kommet og personlig har jeg aldri vært glad i denne årstiden. Det blir mørkere, kaldere og det å stå opp før klokka ni om morgenen virker ofte helt umulig, men det handler jo mye om å se det positive og snu litt på tankesettet sitt. For jammen er vi nordmenn heldige som får oppleve en så fargerik årstid med så deilig frisk høstluft. Det er virkelig helt nydelig ute nå og i ettermiddag fikk jeg med meg Fredrik på en gåtur rundt Sognsvann. Og bare en liten time ute i frisk luft og høstfarger gir utvilsomt masse påfyll av energi. :D

Så hilste vi på fru Andersen og familien også. En and var til og med hodeløs:

Ellers så var jeg å henta "data-brillene" mine tidligere denne uka:

Ingen kommentar... Men det er nok like så greit at disse bare skal brukes når jeg sitter foran skjermen.... ;)

GOD HELG! :D

- Silje Bjørnstad - 

Film: Ny pers trapbar 122,5 kg

God torsdag!

Wow, i dag har jeg hatt en artig opplevelse. Når det gjelder trening så foretrekker jeg å trene på formiddagen, men i dag hadde jeg null fyring eller energi til å gjennomføre den planlagte økta så da gikk jeg heller hjem etter 20 minutter. 

På ettermiddagen derimot, da kom endelig energikicket så da var det bare å reise tilbake på treningssenteret for å gi dagens treningsøkt et nytt forsøk. Og fy søren for en deilig endorfinrus det er når kroppen og hodet bare samarbeider. De første knebøysettende på formiddagen kjentes ut som bly og konsentrasjonen, fokuset og energien var et helt annet sted. Men på ettermiddagen var det som det var en helt annen dag for da var det som "alt stemte". 

Og etter den endorfinrusen så fant jeg ut at jeg skulle trene litt trapbar, noe som endte med nytt persforsøk.

Jeg trener aldri trap-bar, men det er jo alltid gøy å slå sine tidligere perser, og ikke minst se at styrken øker overall.  

1.februar i år tok jeg 112,5 kg. 

I dag forsøkte jeg meg på både 115 kg, 120 kg og til slutt 122,5 kg @56 kg. Det ble ti kilo pers det og den følelsen er ganske digg. ;)

120 kg: 

video:trapbar120kg

122,5 kg:

video:trapbar1225 kg


120kg-kilo er helt klart "penere", men moro at også 122,5 kg gikk opp, og dette er også etter 1,5 time med knebøy først.

 

:D

- Silje Bjørnstad - 

Lasagne

Hei!
Jeg er på vei tilbake til Oslo og sitter for øyeblikket på flyplassen i Molde :)

Derfor tenkte jeg å komme et middagstips:

En sunnere lasagne med hjemmelaget kjøttsaus og fullkornspasta.

Ved å bruke lasagneplater av fullkorn, lage din egen tomatsaus og samtidig øke andelen grønnsaker så er lasagne absolutt et næringsrikt og digg alternativ til hverdagsmiddag som jeg er sikker på at både liten og stor setter pris på. 

Kjøttsaus:
1 pakke karbonadedeig
1 - 2 bokser med hakkede tomater med smak (for eksempel basilikum og oregano)
1 rødløk
2-3 hvitløksfedd 

Tips: Når du lager kjøttsaus enten til pizza, gryteretter, lasagne, spagetti eller lignende så er dette en fin måte å "snike inn" litt ekstra grønnsaker på. Biter av gulrot, paprika, løk, purre, mais og lignende har mild smak som passer godt i karbonadedeigretter. 

Ellers trenger du:
Lasagneplater av fullkorn
Ost 

Stek løk og presset hvitløksfedd i en stekepanne. Tilsett karbonadedeigen og la dette brunes. Ha deretter oppi tomatsaus og la kjøttsausen stå å putre noen minutter. (Ønsker du tykkere saus kan du tilsette litt maizena). Legg kjøttsaus og pastaplater lagvis i en ildfast form og topp det hele med revet ost. Oreganokrydder helt til slutt vil også piffe opp! :)

Server med råkost, frisk salat eller kokte grønnsaker. 

Enjoy!

Tips: Noen squashskiver og litt cottage cheese er også verdt å prøve ut i en lasagne! 

- Silje Bjørnstad -

Matbloggtoppen Matprat