hits

oktober 2016

Vegetarburger med blomkål og brokkoli

God mandag!!!

Tidligere i høst fikk jeg tilsendt ulike typer "vegetarburgere" fra Raske Retter og nå har jeg testet "Vegetarburger med blomkål og brokkoli". 

Selv er jeg veldig glad i både hamburger og vegetarburger, men jeg må innrømme at jeg ikke er så fan av de ferdiglagde variantene fra industrien. Jeg vil liksom ha ordentlig burger, laget fra bunnen av, med ordentlig gode og rene smaker.

Hovedingrediensen i vegetarburgeren med blomkål og brokkoli er havregryn og kikertmel. Posens innhold skal blandes ut med vann og 1 egg, og deretter stekes i olje til de er gjennomstekt. 

På posens står det at man kan servere vegetarburgeren med en salat og hvitløksdressing. Jeg hadde salat og tomatsalsa. 

Her er min mening:
Næringsinnhold: Det er, ikke overraskende, et høyere innhold av karbohydrat i denne burgeren sammenlignet med en kjøttburger. Det skyldes jo at det er havregryn og kikertmel som er hovedingredienser. Men i tillegg vil da denne burgeren ha et høyt innhold av fiber, og proteininnholdet per 100 gram tørrvare er heller ikke verst til å være et vegetarisk alternativ. Minus for høyt innhold av salt. Selv om det høres flott og fint ut at burgeren inneholder blomkål og brokkoli så vet man at når grønnsaker blir behandlet i produkter (gjennom pulverisering, koking og lignende) så vil mengden av ømfintlige vitaminer minske. Derfor savner jeg informasjon om hvor mye vitaminer og mineraler man eventuelt får i seg fra de små mengdene med grønnsaker som er blitt brukt...


Utseende og konsistens: Kanskje ikke så overraskende så var det en ganske grønn-brun-aktig, mindre tiltalende farge på selve burgerdeigen. Røren var veldig klissete når man skulle forme burgere, men klissete på fingrene blir man som regel uansett når man lager burgere på denne måten. Selv om burgerene ble godt stekt og fikk en fin gylden skorpe, så synes jeg konsistensen ble for seig. 

Smak: Burgeren har utvilsomt en dominerende smak av brokkoli, så de som ikke er noe glad i brokkoli vil nok ikke like denne. Ellers er det en nøytral og litt nøtteaktig smak på denne vegetarburgeren. Den er ikke direkte vond, men det blir likevel kjedelig og litt tamt. Det er mulig den vil passe bedre med annet tilbehør enn det jeg hadde denne gangen.  

Konklusjon: Dette er en vegetarburger jeg ikke kommer til å kjøpe igjen. Det er et fint, og sikkert for mange et lettvint, alternativ til en kjøttburger, men jeg vil heller lage min egen vegetarburger fra bunnen av med mer smak og eventuelt spise ferske og ikke bearbeidede grønnsaker ved siden av - både med tanke på smak og for å sikre meg de gode næringsstoffene fra grønnsakene. 

Terningkast 3
Forresten, er du gira på å lage din egen vegetarburger denne (kjøttfrie) mandagen, så kan jeg tipse om denne digge linseburgeren eller vegetarburger laget av kikerter

- Silje Bjørnstad - 

Superenkle og sunne havrepannekaker

Søte, salte, med og uten havregryn, grove, fine, til dessert eller hovedmåltid - jeg ELSKER pannekaker og kan fint spise dette til både frokost, lunsj, middag og matpakke. Det er jo så mange ulike varianter man kan lage og så mange ulike type fyll og toppinger å velge mellom! I tillegg er dette en perfekt måte på å bli kvitt den siste melkeskvetten som straks går ut på dato og/eller de siste grynene i havregrynsposen som er for liten mengde til å lage en skikkelig grøt.

Dette ble min søndagsfrokost:
2 dl havregryn/havremel
2 egg
1/2 ts bakepulver
1,5-2 dl melk

Jeg hadde bare alt oppi en blender og lot røren mikses sammen her før jeg hadde den over i en bolle. Så lar jeg alltid pannekake- og vaffelrøre svelle i minst 10-15 minutter. Stek på middels varme. Jeg fikk 3 middels store pannekaker fra denne oppskriften. 

Dagens frokostfyll: vaniljekesam, hakkede mandler, eplebiter og kaneldryss. Og et glass iskaldt melk ved siden av. En skikkelig luksusfrokost på en søndag - med andre ord en perfekt start på dagen!

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

 

 

Gluten er ikke farlig!

Hei og for en fantastisk nydelig høstdag det er denne lørdagen!

Min lørdag består av litt trening, litt jobbing, venninnebesøk og ikke minst en time eller to dypt plantet i sofaen med nesa nedi den nyeste utgaven av Shape Up!

Dette er en skikkelig "muskelutgave" med blant annet "muskelskolen: fokus på skuldre", treningsprogram med "kjente klassikere" av inspirerende Maren Erdvik (fitliving.blogg.no) og fire gode øvelser for ryggen. Selv har jeg skrevet to treningsprogrammer i samarbeid med personlige trener Camilla Lorentzen (fitnok.no) og Pia Eliassen (@piaelias på Instagram). 

Dette er 6 gode ettbeinsøvelser som garantert får det til å brenne i både rumpe og lår, samt et litt mer krevende treningsprogram for de som ønsker en utfordring på gymmet. Her er det for eksempel tips til hvordan du kan trene utholdende styrke med battle ropes (altså tau), og dette er så sykt mye mer krevende enn det kan se ut som! 5 runder med 30 sekunders jobb og 15 sekunder pause er HARDT og EFFEKTIVT! Lykke til med den svettefesten liksom!

Ellers så bidrar jeg med en ny sak om mental trening der det denne gangen handler om "Hvordan finne igjen treningsgløden", samt en liten tekst om food bowls hvor det også er med tilhørende oppskrifter (Mia Eckhoff og Irina Smit skal ha æren for de fristende oppskrifter).

Og ikke minst så har jeg skrevet en ny sak i serien "xxx er ikke farlig" hvor vi skriver om en rekke enkeltprodukter og typiske matmyter om disse produktene med fokus på hva slags informasjon er faktisk korrekt og hvorfor mytene ikke nødvendigvis stemmer.  Denne gangen handler det om gluten.

Her er et lite utdrag fra saken:

Blir du sunnere?

Normalt friske mennesker har ingen grunn til å unngå gluten i kostholdet! Faktisk så er det slik at mange unngår glutenholdige produkter helt unødvendig siden dette kan være gode kilder til mange viktige næringsstoffer! Å sette unødige begrensninger i mat- og drikkeutvalget kan bidra til at man får et utilstrekkelig inntak av energi, vitaminer og mineraler som kroppen trenger. For eksempel er typisk glutenmat som grovt brød- og kornvarer gode kilder til fiber og jern i det norske kostholdet. De glutenfrie brødvariantene er ofte fiberfattige og gir dårligere metthetsfølelse. Det er også mange glutenfrie produkter som blir tilsatt mer fett for å kompensere for glutenproteinets fuktighetsgivende egenskaper. Glutenfrie produkter kan derfor ha et høyere innhold av både kalorier, fett og sukker sammenlignet med en glutenholdig variant av den samme matvaren.

Får du mer energi?

Har man glutenintoleranse så er det selvfølgelig normalt at man føler seg bedre og mer opplagt når man ikke spiser noe som fører til ulike plager. Men det er også mange som rapporterer om mer energi og mindre magesmerter når man kutter ut gluten, selv om man ikke har fått en påvist diagnose. Hvis du får vondt i magen av å spise glutenholdig brød, men ikke av å spise glutenholdig pizza, så er det ikke nødvendigvis glutenintoleranse som er hovedårsaken til de ulike symptomene. Man skal nemlig ikke undervurdere den psykologiske delen av å spise. Hvis du tenker at du nå får vondt i magen fordi du skal spise ett bestemt produkt, så kan det faktisk hende at du faktisk får magetrøbbel uten at det egentlig skyldes ingredisene i maten. Du opplever ubehag og blir dårlig av maten fordi du rett og slett forventer det. Hvis du da holder deg unna denne maten du mener gjør deg dårlig, så får du kanskje også en følelse av å være mer opplagt og ha mer energi fordi det er det du håper på og tenker.

SPRE MATGLEDE, IKKE MATFRYKT!

- Silje Bjørnstad -

Fisk i skjell

Det er mulig at dette er en skikkelig 80- og 90-tallsklassiker, men godt er det uansett!!! Fiskepudding eller fløtepudding i hvit saus servert i terteskjell er en middagsrett jeg har vokst opp med og en middagsrett jeg er veldig glad i. Og jeg vet mange kaller retten for "Fiskepudding i terteskjell", men jeg er vant med den korte versjonen og for meg er dette derfor "Fisk i skjell". 

Ikke tar det lang tid å lage heller. 

Til cirka fire porsjoner trenger du: 
Saus
2 ss hvetemel
2 ss smør
4 dl melk
Dryss av salt og pepper (og eventuelt muskat hvis du er glad i det)
Fyll
600 gram fiskepudding/fløtepudding
1 hermetikkboks erter og gulrøtter
Du kan også tilsette for eksempel pillede reker eller mais hvis du ønsker

 

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med litt og litt melk om gangen til du får en jevn saus. Smak til med salt, pepper og muskat. Skjær opp fiskepuddingen i terninger, hell av vannet til erter/gulrøtter og ha alt oppi sausen. La alt bli varmes opp på svak-middels varme (for å unngå at sausen brenner seg) mens du varmer terteskjell anvist etter pakken i stekeovn. 

Fyll fiskepuddingsausen i det varmede terteskjellet, dryss over litt dillkrydder (og eventuelt reker) og server.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad 

Tips til treningsmusikk: 40 låter fra 90-tallet

God torsdag! Jeg er avhengig av musikk når jeg trener og for meg er det enkelte sanger som bare gir meg mer energi enn andre. Nå for tiden er jeg i skikkelig 90-tallsstemning når det gjelder treningsmusikk. Det er jo låter som er kule og fengende i perioder, men som man også blir lei av, og da er det alfa og omega å friske opp treningslisten for min del. 

For meg er det enkelt og greit sånn at ny treningsmusikk i ørene = ny motivasjon og energi på treningsøkter!

Jeg er født i 1987 og var nok ikke akkurat så mye ute på nattklubber og dansegulvet på nittitallet, men likevel er det noen sanger man bare ikke kunne unngå, og som i dag virkelig får opp energinivået, trening eller ei! CD-platene til Absolute Music og McMusic gikk hyppig på CD-spilleren min for å si det sånn. 

Her har jeg ramset opp 40 ulike 90-talls-sanger som i alle fall får kroppen min til å våkne (Jeg er sikker på jeg helt ubevisst står og danser og mimesynger i pausene mellom treningssett på trening). 

Disse låtene representerer en herlig blanding av både trance, countrystemning, pop og rock!

1) Rednex - Cotton Eye Joe
2) Paradisio - Bailando
3) Right Said Fred - I`m Too Sexy
4) Chumbawamba - Tubthumping
5) Haddaway - What Is Love
6) Coolio - Gangsta's Paradise
7) Nirvana - Smells Like Teen Spirit
8) 2 Unlimited - No Limit
9) Ace of Base - All That She Wants
10) Lou Bega - Mambo no. 5
11) Vanilla Ice - Ice Ice Baby
12) Eiffel 65 - Blue Ba Da Dee
13) Sash! - Ecuador 
14) The Offspring - Pretty Fly For A White Guy
15) Sir Mix-A-Lot - Baby got back
16) Captain Jack - Captain Jack
17) Prodigy - Firestarter
18) Drömhus - Vill Ha Dig
19) Captain Jack - Drill Instructor
20) E-Type - Angels Crying
21) Roxette - Joyride
22) Roxette - How Do You Do
23) La Bouche - Be My Lover
24) Alice Deejay - Better Off Alone
25) Hypertraxx - The Darkside
26) N-Trance - Set You Free
27) Mr. President - I Give You My Heart
28) Rozalla - Everybody's Free
29) N-Trance feat Rod Stewart - Da Ya Think I'm Sexy
30) Bellini - Samba De Janeiro
31) Sway - Baby You`re So Cool
32) Run-DMC & - It`s Like That
33) Infinity - Happy
34) Nirvana - Lithium
35) The Offspring - Self Esteem
36) Vengaboys - Boom, Boom, Boom, Boom
37) Estima - Hitman's Paradise
38) Infinity - Feeling Good
39) Faithless - God Is A DJ
40) Culture Beat - Mister Vain

God trening a! ;)

- Silje Bjørnstad - 

Foto: Kristian Jøraandstad

Gratinert kyllingform med grønnsaksmos

God onsdag!

Grateng er en superenkel måte å få til en sunn og smakfull hverdagsmiddag på - sleng oppi ingrediensene i en ildfast form (bruk gjerne opp rester fra tidligere middager, oste-stumper, de siste skivene av kjøttpålegget som går ut i morgen og så videre), topp med ost og krydder, sett inn i stekeovnen og så har du alt-i-ett-middagen klar etter 20-40 minutter (avhengig av hva du bruker i gratengen selvfølgelig). I tillegg synes jeg gratenger er en ypperlig måte på å få både små og store til å spise mer grønnsaker - her kan du bruke både grønnsaksrester, og så klart fryseposer og wokposer med ferdigkuttede grønnsaker klar til å helles i formen. 

Denne resteformen er enkelt og greit laget av fryste grønnsaker som er kokt opp og deretter blitt til grønnsaksmos med en stavmikser, en bitteliten skvett melk (bruk gjerne fløte) og 1-2 ss smør, stekt kyllingfilet, ost, ketchup og oreganokrydder.

Smakfullt, enkelt og sunt!

Legg ingrediensene lagvis oppp hverandre, topp med ost og krydder/urter. Stek på 180 grader til osten har smeltet. 

Server gratengen med for eksempel ferskt brød, fullkornspasta eller ris - hva du enn måtte ha som tilbehør som ikke krever massevis av jobb og tid i en hektisk hverdag. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Endelig - dette har jeg ventet på!

God onsdag!

Som jeg har fortalt mange ganger tidligere så ELSKER jeg å teste nye produkter og jeg får ofte tilsendt nyheter fra ulike produsenter for å nettopp teste - det setter jeg stor pris på! 

Men denne nyheten som jeg smakte på i går ble kjøpt og betalt på eget intiativ, og det blir nok ikke siste gangen Hamar&Lillehammer Lett Julebrus havner i handlekurven min.

Jeg synes denne smaker klin lik originalen og originalen er utvilsomt min favoritt. Jeg har ventet på denne lett-versjonen uten sukker i flere år og den levde virkelig opp til forventningene. Dette er terningkast 6 fra min side, uten tvil. 

Rund og deilig julebrus-smak uten å være for søtt eller for mye champagnebrus-preget. Denne har bare helt enkelt sin særegne, karakteristiske og ikke minst superherlige smak - for meg er dette jul på flaske!

Takk Ringnes for at dere ENDELIG lanserte denne julebrusen.

Ellers så må jeg kjapt fortelle om formiddagen min i dag - for ENDELIG har jeg fått tatt noen bilder som skal publiseres i forbindelse med senere innlegg her på bloggen, samt tatt nye bilder til det som kommer til å bli en ny bloggheader i nærmeste fremtid. Jeg har nemlig vært på shoot hvor det har vært mæ sjæl som har lekt foran kamera. I samarbeid med fotograf Kristian Jøraandstad knipset vi både bloggbilder og flere treningsprogram.

Og jeg ble superfornøyd med resultatet og jeg gleder meg til å vise frem bildene. Altså, det skal MYE til for at jeg i det hele tatt stiller meg opp foran kamera, og ikke minst så skal det MYE til for at jeg faktisk blir tilfreds - men Kristian hadde tydeligvis en helt egen evne til å få denne dama her til å slå seg løs! :D

Dette er i alle fall en fotograf jeg virkelig kan anbefale å ta kontakt med hvis du ønsker kule bilder i studio, portrettbilder treningsbilder eller hva det nå måtte være. Denne mannen vet hva han driver med og er superflink med lys, skygger og instruksjoner. I tillegg har vi begge så mye positiv energi at det omtrent er et fyrverkeri uten like hver gang vi møtes. Bildene ble tatt på Headshot Studio i Oslo. 

I tiden fremover vil det bli mer trenings- og matprat her på bloggen, og jeg er veldig interessert i å vite hva dere ønsker at jeg skal blogge mer om! Så hvis dere har noen spørsmål eller kommentarer, så skriv det gjerne i kommentarfeltet under. Noen spesifikke oppskrifter, mattips, treningsøvelser etc - bring it! 

- Silje Bjørnstad - 

(Og ingenting i dette innlegget er "kjøpt og betalt" - dette er mine personlige meninger, helt kostnadsfritt ;) )

 

Sukkerfri vaniljesaus med kokossmak

God mandag!
En av de enkleste dessertene/sunnere snacksskålene som finnes må være hjemmelaget fruktsalat. Her kan du selv variere med ulike frukter og toppinger som hakkede nøtter, hakket mørk sjokolade, vaniljekesam eller annen fruktkesam, eller min favoritt; tykk, hjemmelaget vaniljesaus. 

Oppskrift på hjemmelaget, sukkerfri vaniljesaus:
4-5 dl melk (Bruk 4 dl hvis du ønsker litt fyldigere saus)
2 vaniljestenger
4 eggeplommer
45 gram sukrinmelis
20 gram sukrin gold
30 gram maizena

Snitt opp vaniljestengene, skrap opp frøene og bland både frø og stengene sammen med melk i en kjele. Kok opp blandingen på svak varme, sett til side og la det avkjøles. Blant sammen eggeplommer, sukrinmelis, sukrin gold i en bolle. Rør godt rundt og tilsett deretter maizena - pisk sammen til en klumpri blanding. Tilsett dette oppi melka. Varm opp til kokepunktet og rør godt rundt i blandingen under hele oppvarmingen. Trekk kjelen til side rett før det koker. Avkjøl og sett inn i kjøleskapet. La vaniljestengene være i blandingen og ta ut disse like før servering (jo lenger vaniljestengene er i, jo mer vaniljesmak blir det). 

Nå har du en sukkerfri og fyldig vaniljesaus. 

Hvis du er som meg og elsker kokos, og også ønsker litt mer fylde så bland inn 1 dl kald kokosmelk (ikke lett-variant), inn i vaniljesausen etter et par timer i kjøleskapet. Dette er superdigg og også perfekt for meg som ELSKER kokossmaken og vaniljesaus, samtidig som jeg nå skal gå opp i vekt igjen etter fitnessoppkjøring ;)

Denne sausen servert med oppskjært frukt og hakkede nøtter er å anbefale. Utrolig mettende, søtt og godt med næringsrik energi!

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Valper og fitness

Hei og god søndag!

Det er på tide med litt Instagram-throwback! Det begynner jo å bli en stund siden sist og de siste ukene har mildt sagt vært travle! Selv om det kan virke som det kun har vært valper og fitness som livet mitt har bestått av de siste ukene, så må jeg likevel presisere at jeg også har vært opptatt med andre ting altså - selv om instagram kanskje kan gi inntrykk av noe annet.

Hehehe!

1) På jobb og shoot for Shape Up! 
2) "Behind the scenes" på NM: Jeg og Susanne har nettopp gjort unna styrkerunden og er to fornøyde pepperkake-damer.
3) Backstage fra NM: Jeg og Hanne gjør oss klare til å GI ALT!
4) Starten på "peak week" - hovedjobben er gjort, nå var det bare å vente på konkurransedagen.

5) Ut på tur med valpemamma Lexie. 
6) Vi har seks gordon-setter-valper hjemme nå, og de er altså noen små hjerteknusere hele gjengen. 
7) Altså, smelt?!!!!
8) Kosestund.

9) Testet litt markløft-styrke tidligere denne uken. Fornøyd med å fortsatt klare 2xkroppsvekt til tross for fitnessoppkjøring og tungt markløft ikke akkurat har vært førstepri på treningsprogrammet.
10) Green curry-kokosmelkgryte. Så. Sinnsykt. Digg!
11) Søtsalte bananlapper - en favoritt!
12) Just happy. :)

Du finner meg på @silje_bjornstad
Er du gira på snap kan du legge meg til der også, mitt brukernavn er silje1987

- Silje Bjørnstad - 

Fitnessformen april 2016 versus oktober 2016

Hei lørdag!

Det har gått to uker siden fitness-NM og 6 dager siden Tyngre Classic som ble arrangert i Stockholm. Jeg føler jeg har begynt å lande litt etter høstens fitnessboble-oppkjøring. Det siste året har virkelig gitt meg så enormt mye, spesielt mentalt, både i forhold til erfaringer, kompetanse og kunnskap. 

Og så må jeg jo innrømme at det også er gøy å se utviklingen av muskelmasse og styrke, samt hvordan man kan "forme kroppen" med trening og kosthold. 

Små forskjeller er mer fremgang enn ingen fremgang. Og det er så viktig å faktisk legge merke til disse små detaljene som sammen over tid er det som er med på å gi resultater. 

I vår tok jeg 20 pullups og 16 dips i ahtletic fitness i Oslo Grand Prix. I NM tok jeg 23 pullups og 23 dips i samme styrkerunde. I Sverige gjøres styrkemomentene hver for seg og jeg perset med 24 pullups og 35 dype dips. I tillegg løfter jeg mer på samme kroppsvekt nå i for eksempel knebøy, frontbøy og benkpress, enn det jeg gjorde i våres. 

9.april 2016 versus 8.oktober 2016:


På seks måneder har jeg utvilsomt blitt sterkere, selv om det har vært 2-3 måneder med kaloriunderskudd for å komme i sceneform. Ja, jeg har bredere midje på bildet fra oktober, men jeg har også større bein, mer lats og mer definert brystmuskulatur. Mer selvstikkerhet og utstråling på scenen hadde jeg også. 

"Hemmeligheten"? Smart og målrettet trening, et næringsrikt og variert kosthold, viljestyrke og treningsglede. 


(Bilder copyright: Treningsforum.no)

Jeg har også vært nybegynner innen styrketrening en gang, og helt ukjent og usikker med både øvelser og vekter. Jeg har også hengt i stanga for å prøve å ta en pullups, men ikke beveget meg en centimeter. Jeg har også stått med stanga uten vekter på nakken i knebøy og tenkt at dette er grusomt tungt. Jeg har også dager der sofaen frister mer enn treningssenteret og jeg har også dager hvor kveldsmaten består av en hel boks med Ben&Jerry-is, grønnsakene som jeg har i fryseren har ikke blitt spist på flere dager og den sunne pizzavarianten jeg tenkte å lage ble erstattet med take-away-mat i stedet. Men dette er unntakene og ikke hovedregelen. For jeg liker å spise mat og trene som gjør at jeg har mer energi i hverdagen og som generelt bare gjør meg godt, både psykisk og fysisk. Men det trenger ikke å bety at det må være så himla komplisert eller ekstremt. Alt handler om balanse og når det gjelder fitness så er det en grunn for at det er noe som heter on-season og off-season. Begge deler er noe jeg liker på hver sin måte og noe som jeg selv trives med, og ikke noe jeg gjør fordi noen andre har sagt jeg skal gjøre det eller fordi jeg tror noen forventer at jeg skal leve sånn og sånn. 

Jeg mener det er viktig å av og til stoppe opp litt, se hvor man startet og hvor langt man har kommet. Det er lov til å si at du er fornøyd, det er lov til å skryte av seg selv, det er lov til å nyte de små personlige seierne som kanskje bare du selv forstår. Enten det er at du løp litt fortere enn sist, tok en ekstra repetisjon på et sett, er blitt litt mer stabil når du tar utfall, at du ikke er like andpusten av å gå opp trappene, at du har økt eller redusert kroppsvekten din (alt ettersom hva som er ditt mål), eller tok deg en hviledag ekstra fordi det var det kroppen din trengte!!!  

Det er dette som er mestringsfølelse og treningsglede. 

"If you`re happy and you know it, smile, strike a pose and show it". :)

Ha en sporty lørdag!

- Silje Bjørnstad - 

*Egen reklame: Ønsker du å stillle i fitness eller har spørsmål om generell oppfølging i trening og kosthold? Send en uforpliktende mail til kontakt@siljebjornstad.no

Julekroppen 2016

Hallo fredag, og hallo sjokoladetrøkk!!! Siden konkurransen på søndag og offseason kunne endelig starte har jeg spist sjokolade hver j.... dag. He he, ikke nødvendigvis fordi jeg har så innmari lyst på, men fordi det har vært tilgjengelig og det er digg å kjenne på at "nå kan jeg faktisk spise HVA jeg vil og hvor mye jeg vil".

Når det er sagt så vil ikke denne daglige sjokoladefesten være noe jeg kommer til å fortsette med fremover altså. Jeg er hverken en stor sjokoladespiser eller en stor godterimums (når det gjelder iskrem derimot... Da forsvinner alt på et blunk ;p), men det er bare så deilig å kunne fylle opp energi- og karbohydratlagrene med en herlig blanding av både næringsrik mat og rett og slett sukker. For det gir i alle fall masse trøkk på trening - og det er så deilig!!! Så i dag ble det litt av alt mulig rart og en fin fullkropps-økt med blant annet frontbøy, skulderpress, gående utfall, dips med ekstra vekt, pullups med ekstra vekt triceps-press og sidehev. 

video:img8508

video:frontboy

Denne uken trener jeg enkelt og greit det jeg føler for, kjenner litt på vekter og styrke, og jeg forsøker å finne ut av hva slags mål jeg ønsker å nå i tiden fremover. For jeg må ha et treningsprogram, jeg må se progresjon og fremgang, og det er ikke det at det mangler på ting jeg ønsker å mestre - tvert imot!

Jeg vil klare tresifret i knebøy (pers er 95 kg), jeg vil alltid bli sterkere i så godt som alle øvelser, kanskje særlig dips, benkpress og markløft, jeg vil klare muscle-up, jeg vil ha større biceps, bredere rygg, større rumpe og større bein, og så videre.

Men det kan jo fort bli for mye av det gode å prøve å perse i alle slags mulige øvelser samtidig, så jeg må bare finne litt ut av hva som betyr mest akkurat nå. Det som er det viktigste for min del er å oppleve treningsglede og mestringsfølelse, og da er det avgjørende å ha mål som betyr noe for meg og som skaper motivasjon for at jeg skal fortsette med gode treningsrutiner. 

Uansett så er det helt fantastisk deilig å kjenne at kroppen setter pris på litt mer påfyll og jeg nyter at det nå er offseason-formen som gjelder. Nå skal jeg bygge "julekroppen 2016"! ;)

- Silje Bjørnstad -

 

Fordeler med lomper

God torsdag!

Lomper har virkelig blitt en hit de siste årene - både som lunsj, mellommåltider, mat-på-farten og til middags. Selv er jeg stor fan av lomper og det har fått en naturlig del i mitt hverdagskosthold. 

Dette er noen av grunnene til at jeg er fan av lomper:

1) Anvendelig
Lompepizza, lompechips, lompelasagne, lompeburritos, lomper som tacolefser, lompewraps, lompe med pålegg - altså, hva er det lomper ikke kan brukes til? Og i tillegg kan disse lompemåltidene varieres i det uendelige med forskjellig fyll og tilbehør. Samtidig har lomper en ganske nøytral smak, noe som bidrar til at de nettopp er så anvendelige å bruke i matlagingen!

2) Praktisk
En lompepakke tar minimalt med plass og er noe man får kjøpt i alle matvarebutikker. Med andre ord et perfekt valg når du trenger noe kjapt og lettvint. For eksempel er en lompepakke + en pakke med magert kjøttpålegg eller makrell i tomat + en pose minigulrøtter/snacstomater et næringsrikt og mettende mellommåltid. Eller så kan du lage en matpakke med lomper og pålegg som du gjør klar på morgenen og dermed ligger klar i veska når sultfølelsen kommer senere på dagen. 

3) Kjapp mat
Hvor lang tid tar det å lage en tradisjonell deig-pizza versus lompepizza? Med lomper tar det minimalt med tid å fikse seg noe kjapt og digg å spise. Lag deg lompewraps med gårsdagens middagsrester til lunsj, smør på smør, sukrin og kanel for en sunnere lefsesnack, lag lompesnitter med godt pålegg som du deler opp til uventet besøk når du ikke vet hva du skal servere - her er det bare fantasien som setter grenser!


Lomper med aiolidressing, paprika, agurk og stekt kylling med pepper. 
Lomper med stekt kylling, brokkoli, sennep og paprika. 

Men er speltlomper sunnere enn "vanlige potetlomper"? Selv om spelt for mange ofte automatisk assosieres som «et sunnere valg» enn hvete, så er det lite som er vitenskapelig dokumentert og de forskjellene på vitaminer og mineraler som er blitt vist i enkelte analyser er heller ikke store. Likevel så skal det sies at både spelt og havre har bittelitt høyere proteininnhold enn hvete per 100 gram, men nå veier jo ikke én lompe alene så mye som 100 gram. 

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av lomper vil jeg derfor anbefale å lese ingredienslista og næringsinnhold fremfor å kun gå etter navnet på lompene. Kikk gjerne på innholdet av protein og fiber - et høyere innhold av dette trekker opp da dette er med på å gi bedre metthetsfølelse og en mer stabil blodsukkerstigning. Det kan også være store forskjeller på saltinnholdet og kcal-innhold per 100 gram for de som tenker på det. 

Men husk at det nødvendigvis ikke er den ene eller to lompene på 30 gram hver som alene har noe å si hvor "sunt" lompemåltidet ditt er. Hva du spiser sammen med lompene er av større betydning for hvor sunt måltidet blir enn hva slags lompe du velger.

- Silje Bjørnstad - 

Hva er greia med ProteinPudding?

Proteinpudding har stadig blitt et mer populært produkt det siste året. Mest kjent er kanskje ProPud som i begynnelsen var vanlig å handle med seg fra Sverige, men nå er disse også tilgjengelig i både norske nettbutikker og matbutikker. En annen variant er Barbells Protein Pudding - selv har jeg aldri smakt disse, men jeg fikk med meg tre smaksprøver fra helgens fitnesskonkurranse i Stockholm. 

Men hva er egentlig proteinpudding, og spørsmålet som mange lurer på er "Er det sunt?"

Først og fremst så er det melkeprotein som er proteinkilden i proteinpuddingene fra disse to ulike produsentene det er snakk om her. I tillegg er proteinpuddingene tilsatt smak (aroma), som oftest søtet med søtningsmiddel og er ikke tilsatt sukker - noe som mange ser på som positivt fordi dette da gir et lavere innhold av både sukker (karbohydrater) og kalorier. Et beger på 200 gram inneholder i gjennomsnitt 140 - 150kcal. 

Jeg mener proteinpudding fint kan spises som et mellommåltid eller som et sunnere alternativ til typiske søtsaker og desserter som ofte inneholder mye sukker og tomme kalorier, men lite av de gode næringsstoffene. Her får man tross alt i seg melkeprotein som er kjent for å være en proteinkilde av god kvalitet fordi det inneholder alle de essensielle aminosyrene (aminosyrer som må tilføres gjennom kosten da kroppen ikke kan lage de selv). Og ifølge næringsdeklarasjonen inneholder et beger på 200 gram 20 gram protein, noe som er høyere sammenlignet med andre "mellommåltids-begere" på samme størrelse. Men samtidig stiller jeg også alltid spørsmålstegn ved innholdet av vitaminer og mineraler, samt biotilgjengelighet (altså i hvilken grad forskjellige næringsstoffer absorberes i tarmen og tas opp i kroppens celler) når et produkt blir bearbeidet. Man vet at når ingredienser blir behandlet i produkter (gjennom pulverisering, koking og lignende) så vil mengden av ømfintlige vitaminer minske. Selv om man vet at meieriprodukter generelt bidrar med blant annet B-vitaminer, kalsium og jod, så savner jeg konkret informasjon om innholdet av ulike slags vitaminer og mineraler det er i disse proteinpuddingene. For eksempel så vil vannløselig vitamin (ulike B-vitaminer) i proteinpulver laget med melkeprotein i stor grad "tørkes bort" i tørkeprosessen til proteinpulveret. 

Så er det jo også mange som ikke ønsker å spise produkter som er tilsatt søtningsmiddel. Proteinpudding alene mener jeg ikke kvalifiserer til et fullverdig måltid, men det kan fint spises som et mellommåltid eller som mat-på-farten av og til når man trenger noe kjapt og enkelt, eller ønsker noe dessertaktig uten at det blir for mange kalorier og mye sukker. Proteinpudding er absolutt et mye sunnere og mer næringsrikt alternativ sammenlignet med mange andre "beger-variant-løsninger". Så er det også enkelt og praktisk å ha liggendes i veska/bagen. Jeg vil ikke anbefale å bytte ut gode proteinkilder som kjøtt, fisk og egg med proteinpudding - alle disse gode proteinkildene har også mange andre viktige næringsstoffer som kroppen din trenger. For eksempel får man i seg jern hvis man spiser kjøtt og vitamin D hvis man spiser egg eller laks. 

Personlig synes jeg det smaker søtt og godt, og det kommer i mange ulike smaksvarianter. Selv spiser jeg gjerne proteinpudding, men jeg skulle ønske det var rimeligere pris, for her i Norge synes jeg at prisen per beger er skyhøy. 

Konklusjon: spis gjerne proteinpudding, men ikke bruk dette som proteinkilde alene eller som en erstatning for matvarer som er naturlig rik på protein av høy kvalitet i tillegg til andre viktige næringsstoffer. Proteinpudding kan fint inkluderes i et sunt og variert kosthold - det er mengden og helheten som teller. 

- Silje Bjørnstad - 

Min debut som ShapeUp-modell

De som trodde at det å være selvstendig næringsdrivende betyr å kunne sove lenge, jobbe et par timer og deretter "ta fri"  - tro om igjen. 

Nå er klokka 19:45 og nå har jeg satt meg ordentlig ned for første gang siden klokken 8 i dag morges. Og jeg har ikke begynt på dagens kontorarbeid ennå en gang! Haha, men timene flyr når man har det gøy, og det har absolutt vært en morsom og bra dag!!!

Dagens startet på Sterk Helse og Trening her i Oslo hvor det skulle tas bilder til 3 ulike treningsprogrammer for Shape Up: Balanseøvelser, kjerneøvelser i slynge og trening på romaskin.

Faktisk så var jeg selv en av to modeller til romaskin-programmet så i dag fikk jeg min debut som ShapeUp-modell. Med andre ord var jeg shoot-koordinator bak kamera og romaskin-fletteguri foran kamera. Supergøy! 

Deretter var planen å ta en kjapp treningsøkt, men alt jeg rakk var noen middels tunge sett med markløft før jeg så at klokka hadde blitt såpass mye at jeg måtte løpe til neste avtale. Jeg var vel hjemme i en time og fikk hivd i meg noe mat, før jeg måtte pile ned på Storo-senteret for å hente noe teknisk utstyr som er blitt bestilt og som skal brukes til et nytt prosjekt jeg er i gang med. (Og nei, jeg kan dessverre ikke avsløre det heeeeelt ennå).

I samme slengen møtte jeg "ShapeUp-kollega" Hanna. Vi er begge frilansere for bladet, og vi gikk en finfin skravletur langs Akerselva i ettermiddagsmørket - superkoselig og superdigg å både snakke om ting som vi begge brenner for samtidig som man får frisk luft. Perfekt tur-møte-date! 

Og plutselig var klokka halv åtte på før jeg kom meg hjem igjen og nå er det en haug med beskjeder og mailer som må besvares, litt regnskapsjobbings og et par artikler som skal finpusses før innsending. Med andre ord, en helt vanlig dag som frilanser - det er travelt, men effektivt, og ikke minst varierende og gøy! Jeg bare kjenner at jeg virkelig stortrives. Nå er det selvfølgelig slik at ingen dager er like, og selv om det er enkelte perioder som er travlere enn andre og noen jobbdager er lengre enn andre, så er det så klart også roligere tider hvor man kan ta litt mer langfri, sove lenge om morgenen og jobbe 8-timers-dager (eller mindre ;p ) som "alle andre" ;)

Uansett, jeg elsker jobbhverdagen min og jeg kan i alle fall skrive under at tiden flyr i godt selskap - og det er sånn jeg liker det! Jeg møter så mange flotte folk, ler utrolig mye og bare storkoser meg - jeg får jo tross alt jobbe med det jeg brenner for, nemlig trening, helse og kosthold der stikkordene er inspirasjon, matglede og treningsglede og ikke minst påfyll av kunnskap. 

 

- Silje Bjørnstad - 

Årets Fitness-sesong er over

Wow - for en fantastisk morsom opplevelse det var å være med på Tyngre Classic IV i Sverige! I går, søndag, deltok jeg i min første svenske athletic-fitness-konkurranse. Helt siden jeg meldte meg på har jeg tydelig på at jeg hadde ingen som helst forventninger eller mål om plassering - jeg skulle bare ha det gøy og gjøre mitt beste. Styrkemomentene i athletic fitness i Sverige kjøres hver for seg og ikke rett etter hverandre slik som det gjøres her i Norge. I tillegg har de hinderløype i stedet for romaskin.

Forrige helg under NM perset jeg i pullups med 23 godkjente repetisjoner. I går, kun 1 uke senere, så tar jeg 24 godkjente reps og ble nestbeste av damene i pullups-grenen. (To damer fikk delt 1.plass her med 31 godkjente repetisjoner - sykt!!!! Det var også to eller tre andre som tok 21 og 23 repetisjoner, så det er både bra og jevnt nivå her!). Jeg tok 35 DYYYYYPE dips (I Norge er det 90 grader i albueleddet som gjelder for å få godkjente repetisjoner, mens i Sverige må albuen være godt synlig over bakre del av skulder.) Jeg ante ikke hva jeg kunne forvente meg her, siden jeg ikke har trent dips på denne måten, men jeg klemte altså ut 35 repetisjoner og ble 3.best av damene her. (De som tok 1. og 2.plassen tok 36 og 37 dips, så ingen tvil om at nivået også her var jevnt her!!!).

Så var det klart for hinderløype - og denne varianten har jeg aldri kjørt før i athletic-fitness, så her stod jeg på ukjent grunn. Men gud så gøy det var!!! Klatring av tau, farmers walk, løpe med vektskiver, dra slede, krype i tunnel, hoppe over og under hindre og å løpe i bildekk var noe av det vi skulle igjennom. Også her var det så utrolig små marginer som skilte mange av damene. Jeg tror vi var hele fire eller fem som lå på tiden mellom 2:42 og 2:50, så igjen er jeg bare så stolt og fornøyd med  å levere en tid som var på nivå med de svenske damene med tanke på at jeg ALDRI har gjort denne type styrke/kondisjons-runden før og virkelig ikke ante hva jeg kunne forvente meg.

I tillegg til styrkerunden så er det jo også bedømming av fysikk. Jeg har jo aldri lagt skjul på at jeg er med på athletic fitness på grunn av styrkemomentene, og at jeg er fullstendig klar over at jeg ikke har den mest muskuløse og definerte "athletic-fitness-kroppen". Selv om jeg stiller på scenen med lav fettprosent og gjør poseringer så er det ingen tvil om at jeg rett og slett blir for liten sammenlignet med mange av de andre - så her trengs det noen år til med "bygging" for å si det sånn ;)


Likevel kjempet jeg meg til finalerunden (topp 6) og jeg endte opp på en 6.plass totalt, faktisk med like mange poeng som 5.plassen (da er det fysikkpoengene som telles mest for å skille plasseringene, så den kampen tapte jeg :p ). Men jeg er seriøst superfornøyd med min egen innsats og ikke minst så glad for at jeg og Susanne reiste til Sverige for å være med på konkurransen. Det var så små marginer som skilte plasseringene og det er ingen tvil om at hver eneste repetisjon i chins og dips, og hver eneste tiendel i hinderløypa teller!!! I tillegg har jeg aldri vært så fornøyd med formen min som jeg var i går, jeg fikk virkelig vist frem det jeg kunne på best mulig måte. Så blir jeg også så imponert, stolt og motivert av Susanne som ender opp på en 2.plass totalt!!! Helt rått!

Planen var jo egentlig at det også skulle vært en landskamp mellom Norge og Sverige i athletic fitness, men på grunn av manglende oppmøte fra Norge ble det for få deltakere til at det kunne kåres en landskamp-vinner.


(Finalefeltet med topp 6 i athletic fitness for damer)

Tyngre Classic IV var virkelig et helt topp arrangement med så mange kule folk, utrolig god stemning og et helt supert opplegg. Masse flotte stands og flere scener/haller med ting som skjedde. Og ikke minst hadde de en helt fantastisk backstage-stand med gratis påfyll til utøverne: ulike riskaker med peanøttsmør/nutella, kanelgrifler, sjokoladekake, brownie, smågodt, nøtter, proteinpudding, proteinbarer, kjeks og frukt - her var det bare å forsyne seg - genialt!! :D

Jeg og Susanne snakket flere ganger med de svenske AF-damene og vi ble bare så inspirerte og motiverte av hverandre, og alle heier virkelig på heier på hverandre selv om man er konkurrenter i en slik konkurranse. Så traff jeg også flere andre norske utøvere og coacher som det også er utrolig hyggelig å hilse på.

Nå er høstens sesong over og "off-season" kan starte. Jeg er superklar for å bygge mer styrke og muskelmasse. Jeg er supergira på treningsøkter med nytt program, nye perser, mestringsfølelse og ikke minst treningsglede. Jeg vil naturligvis også sakte, men sikkert øke mengden mat for å komme opp i den off-season-vekten jeg trives best med. Nå er jeg klar for julekroppen2016! ;)

Det siste året har virkelig vært en helt utrolig reise når det gjelder trening, kropp og kosthold. Jeg har lært så utrolig masse, fått opplevd så mye flott, blitt kjent med så mange nye herlige folk og tatt personlige rekorder jeg rett og slett er grisestolt av. Ikke bare fra fitness-verdenen, men også i andre konkurranser som Toughest og Viking Race.

Jeg har allerede fått spørsmål om jeg skal stille igjen til våren 2017. Svaret er nei. Ikke fordi jeg ikke har lyst, jeg elsker jo det jeg driver med ellers så hadde jeg ikke gjort det, men det er flere grunner til at jeg står over vårsesongen.

For det første så trenger jeg litt mer enn bare et par måneder på å bygge opp mer definert muskelmasse (de fleste begynner konkurranseoppkjøring rundt desember/januar, og vårens konkurranser er i mars/april.) Så ønsker jeg også å være 100 prosent til stede når jeg skal ta personlig trener utdannelse fra og med januar og frem til sommeren. Jeg har også flere andre jobbrelaterte ting jeg vil fokusere på og bruke energien min på. Jeg merker, i alle fall på slutten av konkurranseoppkjøringen, veldig godt at både hode og kropp blir veldig sliten av å være på underskudd i flere uker. Så vil jeg også konsentrere meg om å være coach for andre som skal stille i fitness. Jeg er coach for Atlas Fitnessteam og coacher hovedsakelig utøvere som ønsker å stille i bodyfitness og athletic fitness. Flere har sendt mail og lurer på hva en konkurranseoppfølging koster og hva en slik pakke inkluderer.

Min kollega og fitnesscoach Susanne skrev om våre tilbud på sin blogg i forrige uke, så jeg bare kopierer det inn her:

Når det kommer til trening av kundene mine så benytter jeg meg av treningsprinsipper som skal fungere for personer som ikke doper seg. Jeg oppfordrer til å trene tung styrketrening med fokus på prestasjon og styrkeøkning. Øvelsene tilpasser jeg etter kundens erfaring, preferanser og hvilke muskelgrupper som må prioriteres. Athletic fitness-utøvere trener selvsagt også mye på styrkemomentene.

Så langt det lar seg gjøre skal kundene mine spise så mye mat som mulig, så lenge som mulig. Ingen skal "lide" seg i form på et ekstremt energiunderskudd over lang tid. Kostholdet prøver jeg også å tilpasse så godt som mulig til kundens ønsker og preferanser, og består av normal, næringsrik mat som metter godt.

Oppkjøringen skal ikke gå ut over mental eller fysisk helse! Det skal være en positiv opplevelse, og jeg vil at kundene mine skal kjenne på mestring, og de skal lære noe nytt om trening, kosthold og om seg selv. Jeg ønsker også å følge opp kundene mine i etterkant av konkurranse så jeg forsikrer meg om at de har det bra og kommer tilbake til normale rutiner.

Jeg har følgende krav til deg hvis du ønsker å starte et samarbeid

 • Du har flere års erfaring med styrketrening, og er godt kjent med de grunnleggende styrkeøvelsene
 • Du bør ha bygget en fysikk som er klar til å stå på scenen i 2017
 • Du er selvstendig og tar ansvar for egen diett og trening
 • Du bør ha sett flere fitnesskonkurranser, enten live eller på opptak
 • Du vet hva klassen du ønsker å stille i krever når det kommer til bedømming av fysikk, posering og eventuelle styrkemomenter
 • Du tar poseringstreningen seriøst og gjør jobben som kreves for å sette perfekte poseringer og I-walk
 • Du har et normalt forhold til kropp og mat, og har ingen form for spiseforstyrrelser
 • Du holder deg til avtalen om innsending av ukesrapporter under oppkjøringen
 • Du er 100% dopingfri

Dersom du benytter deg av reseptbelagte legemidler må du kunne fremlegge bevis fra lege dersom du blir tatt ut til dopingkontroll i forbindelse med konkurranse

Som medlem i Atlas Fitnessteam får du

 • To private poseringstreninger med meg, en ved oppstart og en nærmere konkurranse
 • En PT-time med meg
 • En goodiebag
 • Månedlige teamsamlinger og formsjekk i lokale med en liten scene
 • En trykket fitnesshåndbok om alt du trenger å vite om å konkurrere i fitness
 • Den siste samlingen før konkurranse leier jeg en stor scene så du får gjort poseringer og I-walk som en siste generalprøve
 • Demonstrasjon av scenesminke og hår av makeupartist Hannah Marie Welle
 • Tilgang på teamets lukkete Facebook-gruppe
 • Delegat på konkurranser
 • Mulighet til å få en artikkel om deg på www.bedretrent.no
 • Tilbud om scenesminke og hår på konkurransedagen av makeupartist Hannah Marie Welle
 • Tilbud på fotoshoot med fotograf Ann Kristin Engebakken
 • Tilbud om å kjøpe teamklær med logo

Priser
16 ukers oppfølging til konkurranse - 5600 kr
Årsavgift for medlemskap i Atlas Fitnessteam - 2000 kr

Start for oppkjøringen er 5.desember, 16 uker før Sandefjord Open. Ingen skal være på diett i julen, men vi legger en plan så du har best mulige forutsetninger for å fortsette etter jul.

(Egen reklame)

Er du interessert så ta kontakt med meg på kontakt@siljebjornstad.no eller med Susanne på susanne.soydan@hotmail.com.

Vi stiller høye krav til våre utøvere og har begrenset inntak av utøvere som ønsker å stille, så jeg vil anbefale å ta kontakt så fort som mulig hvis du lurer på om fitness kan være noe for deg. :)

- Silje Bjørnstad -

Klar for å representere Norge i athleticfitness-landskamp!

God fredag!

I morgen reiser jeg og Susanne til Stockholm for å konkurrere i høstens andre athletic-fitness-konkurranse i "Tyngre Classic IV". 

Vi skal konkurrere individuelt, men ikke nok med det - vi representerer "Norges lag" i landskampen mellom Sverige og Norge. Hvor kult er ikke det da?!

Som jeg har nevnt tidligere så aner jeg ikke hva jeg har å forvente meg i forhold til konkurrerenter og måte styrkeøvelsene utføres. Jeg vet vi skal konkurrere i pullups, dips og hindreløype, men i forhold til Norge så utføres styrkemomentene hver for seg denne gangen, og ikke etter hverandre. Det gjør ikke meg noe for å si det sånn! Jeg aner heller ikke hvordan det blir å gjennomføre hinderløypa eller hva slags hindre som venter oss. Uansett så tar jeg dette som en morsom og kul opplevelse, og jeg er uansett supergira på å vise frem hva jeg er god for. Man skal ikke undervurdere tynne fitnessfolk med spagettiarmer! Haha. 

Derfor blir det stille på bloggen de neste dagene, men jeg kommer til å være aktiv på både Insta-story, Instagram og SnapChat.

Følg meg på Instagram her: silje_bjornstad
Og på Snapchat: Silje1987

God helg og ønsk oss lykke til!!!

- Silje Bjørnstad - 

 

 

Magevennlig granola

God torsdag!

Både granola og müsli er populære korn- og nøtteblandinger som er populære alternativer til for eksempel frokost, toppings på smoothies eller som ingrediens blandet sammen med yoghurt. 

Hovedforskjellen mellom müsli og granola er at granola er bakt i ovnen og ofte søtet med honning, juice eller sukker. De tradisjonelle müsliblandingene er vanligvis ulike korntyper som ikke er bakt i ovnen, og ofte tilsatt tørket frukt og nøtter. 

Her får du en oppskrift på en næringsrik lav-fodmap granola med masse god smak. Bruk det for eksempel som topping på smoothiebowl, som frokostblanding sammen med melk/yoghurt eller rett og slett som snacks.

Lav-fodmap er en diett som hovedsakelig er tenkt som et verktøy for mange med irritabel tarm, men oppskriftene kan selvfølgelig brukes enten man har irritabel tarm eller ei! Uansett er denne granola-varianten sunn og god! 

 Les gjerne mer om dette i intervjuet med Julianne Lyngstad som jeg skrev for Side2 tidligere i år

Du trenger
3 dl havregryn
1,5 dl solsikkefrø
1,5 dl gresskarkjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl hakkede mandler
0,5 dl olje (for eksempel kaldpresset olivenolje, eller kokosolje hvis du er glad i kokossmak)
0,5 dl lønnesirup

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle og fordel deretter utover et stekebrett ikledd bakepapir. Stek på cirka 125-150 grader i 40-50 minutter. Vend gjerne om granolablandingen under steketiden. Oppbevares i en lufttett beholder.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

1 matvare jeg ALLTID har i kjøleskapet

Jeg skulle gjerne ha sagt at det alltid er ferske frukter og grønnsaker i mitt kjøleskap, men det er det ikke (ernæringsrådgiver eller ei). Men det er ofte fersk frukt og grønnsaker i kjøleskapet og jeg har uansett alltid fryste bær og fryste grønnsaker i fryseren. Andre ting jeg ofte har i kjøleskapet er meieriprodukter som cottage cheese, kesam og Skyr, ost og magert kjøttpålegg. 

Men den matvaren jeg ALLTID er sikker på at jeg har tilgjengelig er egg! Jeg elsker egg og spiser det hver eneste dag. Det kan brukes til så mangt, det smaker digg og ikke minst så er det en skikkelig næringsbombe. Egg omtales gjerne som «naturens egen vitaminpille» og det med god grunn. Denne matvaren inneholder nemlig alle de livsnødvendige stoffene kroppen trenger, unntatt vitamin C. Egg inneholder også såkalte proteiner er av høy kvalitet. Det vil si at proteinene i egg inneholder alle de essensielle aminosyrene. Essensielle aminosyrer er aminosyrer som kroppen ikke klarer å lage selv, og som derfor må tilføres gjennom kosten.

Kokt egg, stekt egg, eggerøre og omelett er eksempler på retter der egg spiller hovedrollen, men denne matvaren er også en viktig ingrediens i andre matretter som for eksempel kaker, paier, pannekaker, bakst og desserter. Med andre ord så passer ulike eggeretter perfekt enten du skal spise frokost, lunsj, middag eller ha et smart mellommåltid. I tillegg til å kunne brukes til så mangt, så har egg også god holdbarhet. 

Og det er jo så kjapt og enkelt! Det tar liksom maks 7-10 minutter å koke ett egg (og da er det bare å legge egget i det kokende vannet og sette på timeren), og enda kortere tid tar det å lage speilegg. Har du lyst på noe digg til kvelds så er eggedosis eller eggefluff/proteinfluff perfekt å lage når du ønsker noe som bidrar med god næring samtidig som det er kjapt å lage.

Som om ikke det var nok så har egg flere unike egenskaper. For eksempel vil eggehvitens egenskaper danne tusenvis av mikroskopiske luftbobler under pisking som gjør at man får bakverk til å heve, mens eggeplommen vil få supper og sauser til å tykne. En annen kjent egenskap ved egget er at det blir brukt som et viktig bindemiddel i ulike oppskrifter, og mange bruker også egg til å pensle gjærbakst for å få en gylden og blank overflate.

Så ja, derfor elsker jeg egg! ;)

Spekemattallerken med eggerøre:

Kjøttpålegg, melon, grønnsaker og selvfølgelig EGG:

Kjapp lunsj med grønnsaksstaver, roastbiff, lomper og eggerøre:

"Postworkout-måltid" med osteomelett, sjokomelk, bønnesalat og grønnsaker:

Frokosttallerken med kokte egg:

Og du, ikke vær redd for å spise eggeplommen. Det er faktisk i plommen du finner mesteparten av næringen! Eggehviten er fettfri og inneholder minimalt med vitaminer sammenlignet med den gule plommen. I tillegg så er det i plommen at man finner de fettløselige vitaminene som for eksempel vitamin D. Med andre ord så får du mer av de gode næringsstoffene hvis du spiser hele egget fremfor å kaste eggeplommen i søpla!

- Silje Bjørnstad - 

Vil du stille i fitness?

Hei tirsdag!

Jeg er fortsatt i fitnessbobla etter helgens NM-arrangement, men etter et par dager med litt mer mat og nullstilling av hodet er jeg tilbake i "modus" og nå fokuserer jeg på neste athletic-fitness-konkurranse førstkommende søndag i Stockholm.

Jeg stiller for Atlas Fitnessteam som driftes av Susanne Soydan som er personlig trener, naprapat, en veldig god venninne og min businesspartner in crime. I vår var det hun som var min coach og uten henne hadde jeg ikke hatt de erfaringene og kunnskapen som jeg har nå til å "styre showet selv". I tillegg er dette en så verdifull lærdom å ha med seg videre som både ernæringsrådgiver, og etter hvert personlig trener (jeg starter på PT-studie i januar). Det er selvfølgelig lett å sitte å gi råd til andre og fortelle hva andre skal gjøre, men det er så klart helt noe annet å faktisk gjøre noe lignende selv. Det er liksom noe annet å "walk the walk" fremfor å kun "talk the talk". Både jeg og Susanne er begge opptatte av å sette opp individuelle opplegg for at kunder skal nå sine mål på best mulig måte, med tett oppfølging og Atlas Fitnessteam er klubben for deg som ønsker en dopingfri reise mot scenen med fullt fokus på prestasjon og helse.

Så må jeg også nevne den berømte mestringsfølelsen. Det er mye snakk om "fitnessbobla" og det å stadig pushe seg selv utenfor komfortsonen. Det er virkelig en helt ubeskrivelig følelse når man gjennomfører noe som kanskje virket helt umulig. Det er så klisje å si det, men man klarer virkelig så mye mer enn det man tror. Personlig har jeg aldri vært sterkere mentalt enn det jeg er nå.

I et tidligere intervju fikk jeg spørsmål om jeg hadde noen tips til de som ønsker å stille i athletic fitness. Dette var det jeg svarte:
- Enten man skal stille i athletic fitness eller en annen fitnessgren, så tror jeg det først og fremst er viktig å være 100 prosent sikker på at du stiller for din egen del, ikke fordi "alle andre gjør det", eller for at "noen forventer det". Det er tross alt du som skal gjøre jobben, både med trening, kosthold og posering, og det er så viktig at du finner ut hva som er motivasjonen din for å gjøre dette. Samtidig er det viktig at du har folk rundt deg som støtter deg, og at du også er bevisst på at du kan møte folk som ikke forstår, eller vil forstå, hvorfor du ønsker å stille i fitness. Fortell venner og bekjente at du de neste månedene kommer kanskje til å måtte prioritere annerledes når det gjelder sosiale sammenkomster, at du kommer til å ta med deg egen mat, kanskje må trene lørdag kveld i stedet for å dra på byen etc. Men ikke gjør det mer komplisert eller vanskeligere enn nødvendig. Man kan selvfølgelig fint jobbe, være sosial og leve som normalt selv om man er på konkurranseoppkjøring! Og i fitness tror jeg det er veldig viktig å være klar over at du blir bedømt på kropp og fysikk, og ikke som person, selv om du ikke skulle nå helt til topps så har det ingenting å gjøre med hvem du er! Man er like mye verdt uansett plassering. Bare det å stå på en scene etter flere måneders beinhard jobbing en stor seier i seg selv, og da er det lov til å være stolt uansett om du havner på første- eller sisteplass! Og for mange er en konkurranseoppkjøring i fitness et steg ut av komfortsone som blir til en positiv opplevelse med treningsglede, ny forståelse av kosthold og treningsteori, og ikke minst mestringsfølelse!

På spørsmål om hvor viktig jeg føler at kostholdet er i forhold til å nå målene mine, svarte jeg følgende: 
- Selvfølgelig har kostholdet mye å si i forbindelse med «å komme i form» når det gjelder fitness. Jeg spiser ikke så annerledes nå enn det jeg gjør til vanlig når det gjelder valg av matvarer, men jeg er selvfølgelig mer bevisst på fordeling av makronæringsstoffer og mengden mat nå enn utenom konkurranse. Og konkurranseoppkjøring eller ei, jeg er uansett opptatt av å spise nok, næringsrik mat.

Et annet spørsmål jeg har svart på tidligere angående fitness: Hva er det som motiverer deg?
- Det er nok flere ting, men den mestringsfølelsen av å slå seg selv og sine egne perser er ganske ubeskrivelig og en motivasjonsfaktor i seg selv når det gjelder trening generelt. Når det gjelder å konkurrere i athletic fitness så er det tanken på å stå på den scenen og å vise hva jeg er god for i styrkerunden som holder motivasjonen oppe til å stå hele løpet ut. Den følelsen når du står der og kjenner adrenalinet pumpe i kroppen, du peptalker til deg selv inne i hodet til det omtrent vokser djevelhorn ut av hodet ditt og hører folk skrike navnet ditt fra salen som heier på deg.. fy f... - den følelsen er faktisk bare helt rå.

Noen av de flotte utøverne fra Atlas Fitnessteam som stilte i NM (dette er athletic-fitness-utøverne, men det var også flere som stilte i bodyfitness og bikinifitness, og flere av disse kom også til finalerunde og tok med seg pokal).

Nå skal jeg selv være coach for gutter og jenter som ønsker å stille i fitness. Så har noen spørsmål eller ønsker å vite mer om coaching og oppfølging i forhold til fitness, uansett klasse, legg igjen kommentar/spørsmål her, eller ta kontakt med meg eller susanne på:
kontakt@siljebjornstad.no
susanne.soydan@hotmail.com

Foreløpig er det satt opp to konkurranser for våren 2017: Sandefjord Open 18.mars og Oslo Grand Prix 1.april.

Følg oss gjerne også på vår facebook-side: Slik former du kroppen

Her deler vi kunnskap og inspirasjon om smart trening og næringsrik mat. Vi mener det bør være helt legitimt å si at man trener for å forme kroppen. Dette er et vidt begrep, og selv om det kan høres overflatisk ut er det ingen hemmelighet at mange gutter og jenter trener for å forme kroppen, på en eller annen måte. Derfor vil vi dele vår kunnskap og erfaring med deg, så du får en sunn og god utvikling mot målene dine.

- Silje Bjørnstad - 

 

Når ble mat og det å spise sunt så innmari komplisert?

"Men hva spiser du egentlig?!" og "Åh, det må være så grusomt og i alle fall ikke sunt å sulte seg sånn" er to setninger jeg har fått høre en del ganger under oppkjøringen til fitness-konkurranser. Ja, for noen utøvere er det sikkert veldig begrenset med hva slags type matvarer man har på sin konkurransediett og det er vel liten tvil om at de fleste av og til (og sikkert noen mer enn andre) kjenner på både søtsug og intens sultfølelse. Jeg kan bare snakke for meg selv og som jeg har nevnt før så har jeg alltid vært fast bestemt på å ikke "sulte meg ned i form" og jeg har jo tidligere skrevet om at jeg fint kan spise sjokolade på konkurransediett

Jeg har også tidligere skrevet om at jeg spiser helt vanlig mat med fokus på naturlig næringsrike matvarer som for eksempel havregryn, meieriprodukter, biff/kylling/fisk, egg, frukt, kokosmelk, magert kjøttpålegg, lomper, knekkebrød, grønnsaker, nøtter og avokado bare for å nevne noe. Det er ikke noe "magisk" med en matvare fremfor en annet, det viktigste er sammensetningen av makronæringsstoffer og at man totalt sett ligger i kaloriunderskudd når man skal "deffe".

LES MER HER.

I en hektisk hverdag på konkurransediett sier det seg selv at det er lurt å forberede måltidene man skal spise slik at "alt er klart" når sultfølelsen kommer. MEN dette betyr ikke at man MÅ ha med seg ørten matbokser i veska. Jeg personlig er for eksempel helt avhengig av mellommåltider, konkurranseoppkjøring eller ei, og det trenger ikke å være så fancy og flott for å få i seg noe kjapt og næringsrikt. 

Her er noen eksempler på "typiske mellommåltider rett fra butikken" som har vært faste innslag i min hverdag under konkurranseoppkjøring: Skyr, frukt, påleggspakke med magert kjøttpålegg, riskaker, proteinbarer og nøtter. 

For flere tips så les gjerne denne saken jeg skrev for Akademiet for Personlig Trening i fjor høst: Smarte matvalg i butikken 

Hvert eneste år dukker det opp fancy trenddietter og nye magiske produkter som lover både det ene og det andre. Trenddietter kan ha flere fine kostråd og positive effekter, men dessverre er det ingen hemmelighet at det å tjene penger ofte har høyere prioritering enn det å faktisk komme med reelle råd som fungerer og som folk kan leve med. I tillegg kan alle avisoverskrifter, ukeblader og trenddiettbøker bidra til at man lager seg en lang liste av «nei-mat» som gjør at kostholdet til slutt blir så begrenset at det kan gå utover både matgleden og det å ha et sunt forhold til mat og ernæring. I tillegg er det mange som opplever at det kan være vanskelig og krevende å følge en slik trenddiett over tid, og dette kan igjen føre til en følelse av å være mislykket fordi man ikke gjør alt etter boken. Da er det viktig å huske på at kosthold er noe som individuelt og det som fungerer bra for noen, er ikke nødvendigvis det som fungerer like godt for deg. Vi har alle ulike kropper, ernæringsbehov og preferanser. Det som uansett er helt sikkert er at helt vanlig mat som er naturlig rik på gode næringsstoffer ikke er noe hokuspokus. I stedet for å lage deg lister over "neimat" og "alt som er farlig", så fokuser i stedet på alt som faktisk er sunt og godt! I dagens samfunn er det jo et mathysteri uten like. Det har til og med blitt trendy å ha en matvareallergi eller intoleranse uten at man egentlig har det, noe som for meg er helt uforståelig. For eksempel er det å spise glutenfritt blitt mer en trend enn en faktisk nødvendighet. Resultatet av å kutte ut matvarer på egenhånd kan være en unødvendig streng diett. Det kan bidra til at du får i deg for lite av noen av næringsstoffene som kroppen trenger. I verste fall kan det å gi matallergi eller matintoleranse skylden for mageplager eller andre symptomer, føre til at du overser annen kanskje mer alvorlig sykdom. I tillegg kan denne unødvendige begrensningen av mat gå utover den sosiale matgleden ved å spise sammen med andre. Det er vel ikke akkurat kult eller morsomt å reise ut på restaurant eller til et middagsselskap der du unngår en eller flere matvarer kun fordi det er «trendy» å ikke spise denne maten?! Da er det fort gjort at du går glipp av mange deilige matopplevelser, uten å egentlig ha en god grunn! Dyrt er det også...

Og når man til slutt skal ha mat som både er glutenfri, laktosefri, sukkerfri, fettfri, kalorifri, fri for tilsetningsstoffer og E-stoffer, det skal være proteinrikt, økologisk dyrket og ha fairtrade-merke - hva sitter man igjen med til slutt da lurer jeg på??

Når ble det å spise helt vanlig og naturlig næringsrik mat så komplisert? Og trenger du hjelp på veien så oppsøk faghjelp fremfor å google deg ihjel - med alle de ulike artiklene, diskusjonsforumene, kommentarene og blogginnleggene der ute er det ikke rart man blir forvirret og usikker. Forhold deg til folk du vet har peiling på det de snakker om og ikke minst, forhold deg til deg selv og din egen kropp. Lytt til ditt eget hode, din egen kropp og din egen mage - det er jo tross alt bare du selv som vet best og har best erfaring med hva slags mat og drikke som gir deg overskudd, energi og god helse. 

<3

Forresten, det er ingen grunn til å frykte E-stoffer. Visste du for eksempel at E 300 er askorbinsyre? Og visste du da at askorbinsyre er et annet navn for vitamin C?

- Silje Bjørnstad - 
 

Dette var ikke forventet, men sterkt ønsket

God søndag! I går var det duket for første dag av NM i fitness som i helgen ble arrangert i Oslo Konserthus.  Min klasse, athletic fitness, var blant de første utøverne ut på scenen. Det er så sykt mye arbeid, både mentalt og fysisk, som ligger bak de minuttene man  virkelig  skal prestere i styrkemomentene og fysikkbedømming. Og det er nå det gjelder. Alle ukene og månedene med konkurransediett, treningsprogram og poseringstrening skal vises frem. 

 

I styrkerunden perset jeg i pullups med 23 stk og ble nestbest. I roingen var jeg total-slakt (ble likevel tredje best her), mens jeg var best i dips av alle i min klasse (23 her også).

Hele styrkerunden gjøres altså på følgende måte: Man har 1,5 minutt på å gjøre maks pullups, deretter er det rett på romaskin og ro så langt man kan i 1,5 minuttt, før 30 sekunder pause og rett på maks antall dips. Det er en fin syrefest på fire minutter det! 

Her er et klipp av hvordan jeg gjorde det på lørdag - beklager at klippet er "sidelengs". He he. Jeg er hu fletteguri lengst til venstre.

video:kopi av silje

Inspirasjon til neste treningsøkt kanskje...? ;)

Bilder og videoklipp av alle athletic fitness-utøverne i fysikkrunden og styrkerunden kan ses på Treningsforum.no.Selv om roingen ikke gikk helt etter planen så er jeg så sykt fornøyd med totalresultatet. I min debutsesong i vår ble det 3.plass i Sandefjord Open og 3.plass i Oslo Grand Prix.

Og nå? Jeg tok sølv i et Norgesmesterskap for pokker! Og denne gangen har jeg styrt alt selv!!! Jeg er så enorm stolt og glad. Selv om det selvfølgelig er dager og perioder hvor motivasjonen er lavere enn andre, så lar jeg meg aldri tvile på hvorfor jeg gjør dette når jeg er under en konkurranseoppkjøring. Jeg har ikke lov til begynne å tvile, fordi jeg vet det er så verdt det den dagen konkurransen er her. Og i går var det så utrolig gøy!!!!!!!! Folk som skriker navnet ditt og heier på deg når du står på scenen er en helt vill følelse av adrenalinkick i seg selv. Kjente og ukjente folk på treningssenteret (mitt andre hjem er fitness xpress Storo så dere vet hvem dere er ;) )som ønsker deg lykke til dagene før konkurranse, og ikke minst som kommer bort og gratulerer deg etterpå er noe jeg setter så enormt stor pris på. Folk som sier du inspirerer og motiverer - alt dette bidrar med en god dose selvtillitboost for å si det mildt.
 

Ekstra kult blir det også å dele pallen med to fra samme team (Atlas Fitnessteam), og dette er et øyeblikk jeg har visualisert og drømt om i flere uker.

Vi representerer et team som har nulltoleranse for doping - her er det hardt arbeid, viljestyrke og sterke kropper som bidrar til at det faktisk er oss som når topp 3. Og Susanne som vant fortjener virkelig tittelen som Norgesmester. Hun har best fysikk og hun er sterkest - enkelt og greit ;)

Denne 2.plassen var ikke forventet, men sterkt ønsket. Det er mestringsfølelse, det er stolthet, det er pur glede.  

I dag, søndag, er det én uke til neste konkurranse denne høstsesongen, nemlig "Tyngre Classic" som arrangeres i Stockholm. Med andre ord så er det konkurransediett én uke til for min del, og for Susanne.

Jeg har virkelig ingen forventninger til denne athletic fitness-konkurransen. Jeg aner ikke hva dommerne ser etter og jeg har ikke peiling på hvordan de andre utøverne ligger an, hverken fysikk- eller styrkemessig. Alt jeg vet er at jeg gleder meg til å stå på den scenen, gruse på i styrkerunden og bare nyte en ny runde med påfyll av treningsglede og mestringsfølelse.

- Silje Bjørnstad - 

(Foto copyright: Treningsforum.no / Privat)

NM i fitness: jeg tok 2.plassen!!!!

Wow, NM i fitness endte med 2.plass!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeg er så sykt stolt og glad nå. Det blir et lengre innlegg om hele konkurransen i morgen, men kort fortalt så ble det 23 pullups (ny pers), 410 meter roing og 23 dips i styrkerunden. Nå skal jeg hvile, spise og nyte. 

Her er et lite bildedryss fra en konkurranse og dag som har bydd på mye mestringsfølelse, stolthet og gledestårer.


- Silje Bjørnstad - 

Tre dager igjen

God onsdag!

Da var man tilbake i Oslo og frem til lørdag er det egentlig bare hvile og opp-psyking som gjelder for min del. Her i heimen er det egentlig "NM-modus" for alle penga med fokus på "riktig mat og restitusjon" for både meg og Fredrik. Han skal nemlig konkurrere i NM Styrkeløft utstyrsfritt på fredag, mens det er min tur på lørdag i NM i fitness. Det passer meg egentlig veldig fint at han skal konkurrere på fredag, og da på formiddagen, for da skal jeg bare slappe av uansett samt at det er digg å kjenne på konkurranselysten ved å se på andre som skal frem og vise hva de har jobbet for. Så blir det registrering og spraytan på fredagskvelden.

Beklager om det blir litt mye valpeprat og fitness-snakk disse dagene her, men det er liksom det som er mitt hovedfokus nå ;p Og man kommer virkelig i sin lille boble og egoistiske verden i en konkurranseoppkjøring, og i alle fall de siste dagene før for å forberede seg best mulig til et mål man har jobbet for i flere måneder. 

Ellers så har jeg fått på meg "scenevipper" og hodet er superklart for lørdag, så får vi bare håpe at kroppen også henger med når det faktisk gjelder.

- Silje Bjørnstad - 

Mørk Kvikk Lunsj versus vanlig Kvikk Lunsj

God tirsdag!

Tidligere i høst skrevet jeg om "Mørk Kvikk Lunsj" hvor jeg ga min personlige mening om sjokoladenyheten: "Hæ, kan du spise sjokolade på fitnessdiett?!"

I dag har Side2 en sak om vanlig Kvikk Lunsj versus Mørk Kvikk Lunsj hvor jeg har tatt en nærmere titt på næringsinnholdet og de ernæringsmessige forskjellene på de to sjokoladene. For den mørke varianten må jo være sunnere enn vanlig lys sjokolade? Eller? ;)

"- Ernæringsmessig er sjokolade, som de fleste vet, noe som er forbundet med kos, det inneholder mye tilsatt sukker og fett, og er ikke noe som skal erstatte vanlig næringsrik mat. Man sier ofte at sjokolade er «tomme kalorier», altså at det er energirikt, men bidrar lite med de gode næringsstoffene. Dette gjelder også for Kvikk Lunsj, tursjokolade eller ei, sier Bjørnstad".

LES HELE SAKEN HER: Hvilken Kvikk Lunsj bør du velge?

(Copyright bilde: Side2.no /Mediehuset Nettavisen)

Er det noen av dere som har smakt denne nyheten og eventuelt har noen mening om hvilken som smaker best? :)

- Silje Bjørnstad -

Mobilblogg: Mood

God mandag! Jeg er inne i "peak week"-modus (siste dagene før fitnesskonkurransen på lørdag) og har reist hjem til Finnskogen og "valpeparadis" :D Denne uka blir det roligere treningsøkter og forhåpentligvis mental hvile for å forberede seg til konkurransedagen lørdag. Og da er det helt greit å være på landsbygda i rolige omgivelser sammen med verdens søteste hjerteknuserne. Silje.

Jeg har sagt opp jobben min

God søndag! :D

På fredag hadde jeg min siste dag som journalist på Side2-Nettavisen. Mange har spurt meg om hvorfor og hva jeg skal gjøre nå, så derfor blir det et lengre blogginnlegg om dette nå.

Etter mange runder i tankeboksen med drodling frem og tilbake så valgte jeg selv å levere oppsigelse. Det er viktig for meg å presiere at dette var helt frivillig, uten dramatikk og ingen intern konflikt eller noe lignende. Jeg vet det er mange mediehus som er i den situasjonen der ansatte blir tilbudt sluttpakke, det er permisjoner og folk blir sagt opp, men dette er altså ikke tilfelle for Mediehuset Nettavisen. Faktisk så er vel de en av de få mediehusene som ansetter nye folk ;) Jeg begynte i Side2 i 2010, først i ni uker praksis da jeg studerte siste året på bachelorgraden i medier og kommunikasjon. Deretter fikk jeg lov til å jobbe som sommervikar og siden den gang har jeg mer eller mindre "klamret meg fast". De siste årene har jeg vært fast ansatt med 50 prosent stilling, og jeg har jobbet alt fra 50-80 prosent. Det har utvilsomt vært noen helt fantastiske, lærerike og spennende år. Jeg har utviklet meg som både person og som journalist, jeg har opplevd så utrolig mye og fått vært med på alt i fra to presseturer til Mexico og Paradise Hotel, testing av ulike treningstimer, vurdert matprodukter, smakt på nye mat- og drikkenyheter, vært på seminarer, møtt så utrolig mange spennende folk, og lista bare fortsetter. I tillegg har jeg hatt verdens beste kollegaer og etter noen dager med hjemmekontor har jeg satt så utrolig stor pris på å kunne komme på Side2, se og snakke med andre folk og være del av et sosialt arbeidsmiljø. Man kan jo fort litt en "enstøing" når man er selvstendig næringsdrivende og har hjemmekontor. Så jeg har virkelig hatt det helt topp i disse årene. Jeg føler meg utrolig heldig som har fått lov til å være en del av Side2-redaksjonen i så mange år.

 Likevel har jeg det siste halve året kjent på at jeg ønsker å utvikle meg på andre områder. Det er også flere jobbprosjekter jeg ønsker å prioritere som jeg rett og slett ikke har hatt tid til fordi jeg har hatt så mye å gjøre. Jeg vet, det er et luksusproblem for en som faktisk jobber for seg selv. Jeg vet hvor heldig jeg er som har det nettverket jeg har og de kontaktene jeg har fått de siste årene (jeg startet enkeltmannsforetak  2013). 


Vi har testet MYE forskjellig! :D

Side2-jubileumsfest i fjor <3

Jeg etter 90 minutter med yoga i 40 grader....

I Tufteparken hvor Lasse Tufte får meg til å pushe grenser som ender opp med shoulder stand.


Klar for Side2-julebord!

På Magnat Center der Tomas Fjeldberg hadde en introduksjonstime for Side2 med vektløft-trening.

Sup-Yoga!


Jeg har fått kake fordi jeg var "Nettavisens mest leste journalist" - det var  jo stas da. (Og jeg har ikke jobba 100 prosent en gang ;p )


På "Paradise Hotel".

Vakre, deilige, varme Mexico!!

Disse bildene representerer bare en brøkdel av moroa jeg har fått vært med på i løpet av disse årene på Side2.

Men tilbake til nåværende situasjon. Jeg brenner for helse, trening og kosthold og det er disse temaene jeg ønsker å jobbe mer med, både når det gjelder formidling og inspirasjon, men også på et mer inviduelt nivå. Jeg har i flere år snakket om å ta personlig-trener-utdanning, hovedsakelig fordi jeg skriver og jobber mye med trening som frilansjournalist, og jeg ønsker å ha mer kunnskap og forståelse om trening, både teoretisk og praktisk. Med andre ord så er jeg sulten på mer kunnskap og kompetanse. Jeg har også en liten drøm om å forsøke meg som personlig trener. Jeg vet hvor mye det gir meg å veilede andre innen ernæring, og denne følelsen håper jeg også på å oppnå som PT - den takknemligheten som mange uttrykker når de "får et helt nytt liv" med enkle grep tilpasset deres liv og hverdag er virkelig noe som gir meg så utrolig mye. 

Som frilanser og selvstendig næringsdrivende vet man aldri hvordan "lønna blir neste måned" eller om man har noen jobboppdrag om et halvt år. Det er selvfølgelig kjempeskummelt og det var med skrekkblandet fryd at jeg sa opp min faste stilling i Side2. Samtidig så kunne jeg aldri ha gått i fra "en viss fast inntekt i måneden" til "ingenting". Jeg har for tiden flere faste oppdrag som selvstendig næringsdrivende som jeg vet gir meg en viss fast sum inn på konto i måneden. Men om disse avtalene også gjelder på samme tid til neste år aner man jo ikke. Det er også kjipt å miste flere fordeler man har som fast ansatt i en bedrift, som for eksempel et sosialt og godt arbeidsmiljø, gode forsikringsavtaler, telefon og internett, feriepenger og pensjonssparing (dette er det selvfølgelig bare å spare opp selv også, men det blir liksom en del av pakka som forsvinner likevel). Uansett så er jeg evig optimist og magefølelsen min sier at dette er det riktige valget nå. Og jeg synes også det er viktig å huske på at hvis man ikke tar noen sjanser, så vet man heller aldri hva man går glipp av. ;)

Selv om jeg nå er ferdig i Side2-Nettavisen så er det hvertfall ikke slik at jeg ikke har nok å gjøre i tiden fremover. Jeg har flere saker som frilansjournalist å jobbe med, jeg arbeider tett med nettstedet BedreTrent.no som er en del av Proteinfabrikken, jeg leverer saker til Akademiet for personlig trening, jeg holder foredrag og er gjesteforeleser her og der, og det er også et par "hemmelige prosjekter" på gang som jeg forhåpentligvis kan fortelle mer om i begynnelsen av neste år. I tillegg så fortsetter jeg som trenings- og kostholdsblogger for Side2 og nå har jeg virkelig lyst til å bygge opp bloggen til det jeg vet den kan bli. Jeg er i gang med å utvikler ny header, sette opp en tidsplan for faste ukesinnlegg (det kommer til å bli flere oppskrifter, treningsøvelser og kostholdsprat, og mindre av "meg som privatperson" og så videre. Gode bilder skal også prioriteres for å si det sånn. 

Så må jeg også innrømme at jeg synes det er superdigg å styre dagene selv med den friheten man har når man har hjemmekontor. Selvfølgelig er det møter og avtaler som man må møte opp på, men likevel har man mye større frihet til å legge opp uka og å "ta med seg kontoret hvor som helst". I tillegg skal det bli godt å slippe "rushtrafikken" og å måtte tvinge seg ut i kulda klokka halv åtte om morgenen nå som vinteren nærmer seg. ;p Så ser jeg det på som en stor fordel å være den kontrollfreaken som jeg faktisk er når man skal jobbe 100 prosent for seg selv. Jeg er avhengig av to-do-lister, kalenderbok og post-it-lapper for å ikke miste oversikten. Jeg vet det er perioder hvor man kanskje må sitte langt på natt for å bli ferdig med en sak innen deadline, men samtidig så vet jeg også at det er perioder hvor jeg kan ta helt fri midt i uka når andre "må på jobb". Det at Fredrik også har veldig varierende arbeidstider ser jeg på som en fordel når også jeg "kan styre alt sjæl". Han er personlig trener, noe som betyr at han kan begynne 7 en dag, og klokka 18 neste dag. Hvis vi vil finne på noe sammen midt i uka (enten det er å reise bort eller bare gå ut å spise lunsj sammen), eller "ta en langhelg uten å ta ut ferie" så har vi faktisk ganske mange muligheter til å få til nettopp det. Det skal også bli deilig å slippe turnusarbeid i ferier når "alle andre har fri", mens jeg har måttet reist innover igjen til Oslo på grunn av jobb etter bare 1-2 netter hjemme med familien og venner. 

Som en venninne sa til meg her om dagen: "Du er virkelig ikke en 8-16-person du". Og det stemmer nok, i alle fall slik jeg vil leve livet mitt nå. I januar starter PT-studiene hvor eksamen er rundt juni-juli. Hva jeg gjør om ett år er ikke godt å si, men samtidig er dette også en tanke som gir meg sommerfugler i magen - på en utelukkende god måte. Det jeg vet er at magefølelsen sier at dette er et helt riktig valg for meg, og man skal jo stole på magefølelsen sin ikke sant? ;)

Og "den som intet våger, intet vinner" var det noen som sa en gang...

- Silje Bjørnstad -

Copyright bilder: Mediehuset Nettavisen / Privat  

"Fitness-peak-week"

God lørdag! Om en uke braker det løs med styrkerunde og posering på Oslo konserthus 8.oktober i fitness-NM. Jeg stiller i i athletic fitness -165 centimeter.

Hovedjobben er gjort - treningsøktene er blitt gjennomført, jeg har lagt opp kostholdet for å "deffe meg ned i form", og poseringene begynner å sitte. Nå gjelder det bare å holde ut de siste dagene som gjerne omtales som "peak week" på fitness-språket. Målet er å virkelig prikke inn toppformen til konkurransedagen og sceneopptreden.

Sånn kan formen se ut i bra lys etter bra matinntak og god varme i kroppen:

(HUSK: Dette er en uke før jeg skal konkurrere i fitness. Dette er et bevisst valg og en del av "fitness-gamet". Jeg har ikke en slik kropp året rundt, og lys og skygger bidrar til mer synlig muskulatur etc). 

Denne oppkjøringen har jeg jo styrt både kosthold og trening selv, og for min del vil jeg ikke gjøre noen store, dramatiske endringer de siste dagene før konkurranse. Jeg kommer i alle fall ikke til å forsøke å "perse i nye øvelser" eller kjøre tung styrketrening for så å risikere å skade meg. Jeg kommer heller ikke til å trene noen "nye øvelser" for så å risikere å bli støl i muskulatur jeg ikke har trent på en stund slik at det kramper seg til under styrkerunden på athletic fitness eller når man skal stå å stramme kroppen i de ulike poseringene. Helt enkelt blir det lavere treningsmengde med lavere kilo på vektene.

Når det gjelder kostholdet kommer jeg til å unngå matvarer som binder mye væske og gjør meg oppblåst. Som en av mine hovedproteinkilder velger jeg bevisst renskåret biff (storfe ytrefilet/indrefilet - dette har jeg uansett spist mye gjennom hele oppkjøringen) fordi det blant annet bidrar med essensielle aminosyrer og er en god kilde til jern som blant annet  viktig for oksygenopptaket og lite jern kan føre til svimmelhet og slapphet. Det gidder jeg ikke å risikere når man skal prestere i chins, romaskin og dips.

Jeg for min del passer på å ikke spise karbohydratkilder som gjør at jeg føler meg tung og oppblåst denne siste uken, jeg reduserer bruk av kullsyreholdige drikker og tyggegummi, og jeg tar multivitamin fordi jeg reduserer inntaket av frukt og grønnsaker. Hvor mye væske jeg eventuelt kommer til å kutte kommer veldig an på hvordan formen er 1-2 dager før konkurranse.

Nå er jeg uansett bare veldig klar og gira på å gjennomføre det som har vært målet de siste månedene!

- Silje Bjørnstad - 

Matbloggtoppen Matprat