hits

oktober 2018

Livet med ME: - Jeg er 28 år, men føler meg som ei på 80

Hei! Jeg har publisert en ny episode av BedreTrent Podcast hvor jeg denne gangen snakker med Kesia Heichelmann (28). Kesia har ME og forteller om hvordan hun har måttet lære seg å leve med sykdommen.

Denne nydelige jenta deler åpent sin historie om hvordan hun har lært seg å kombinere ME med jobb, trening og å delta sosiale sammenkomster. Hvordan planlegger man hverdagen når man vet at den minste ting kan gjøre at man blir utmattet i flere dager etterpå? Hvordan vet man forskjellen på å være syk og "bare" være sliten?

Noen sitater fra Kesia i episoden:
- Jeg er bare 28 år, men føler meg som ei på 80.

- Jeg kan sove 11-12 timer, men jeg våkner aldri med følelsen av å være uthvilt.

- I starten var det tøft. Jeg fikk ofte høre at "neida, jeg var ikke syk. Kanskje jeg bare skulle flytte eller noe".

Jeg håper, og tror, at denne episoden vil gjøre sterke inntrykk hos mange, og ikke minst øke forståelsen og kunnskapen rundt ME - en sykdom som mange ikke vet så mye om. Kesia finner du på instagram med navnet @ptkesia

"Å trene med ME | ME er en av få tilstander hvor trening ikke direkte fører til noe positivt, men tvert om forverrer tilstanden. Ofte kan jeg ligge i flere dager med influensalignende symptomer (feber, muskel- & leddsmerter, hodepine osv.) etter en økt. Og ikke fordi jeg har vært badass på trening, det skjer etter rolige økter hvor volum og intensitet er svært lav. Om jeg skal trene,gjør jeg ofte ikke noe dagene før eller samme dag for å i det hele tatt kanskje ha en mulighet til å gjennomføre uten for stort tilbakefall. Hvorfor trener jeg da? Fordi i min stillesittende hverdag pga sykdommen gjør jeg det jeg kan for å hindre andre smerter som følge av det. Og kanskje det viktigste- jeg trener for den mentale delen, for humøret og for godfølelsen. Jeg er heldig og har en grad av ME hvor lett trening kan gjennomføres med god planlegging, mens mange andre med ME har en hverdag hvor trening er helt utelukket. Jeg håper at du leser denne teksten fordi jeg vet at Instagrammen min som er full av treningsbilder kan gi et forvrengt syn på hvor aktiv jeg er om du bare scroller deg forbi uten å lese tekst"

BedreTrent Podcast finner du på iTunes og Soundcloud - trykk her.

God lytt og god helg når den tiden kommer :)

- Silje Bjørnstad -

Hva er min favoritt....

...farge?
Blå.

...matrett?
Pizza! MED ananas. Men en god biff med noe søtpotet-tilbehør, ovnsbakte grønnsaker og god saus er heller ikke noe jeg sier nei takk til.

...treningsøvelse?
Dette varierer gjennom året og defineres gjerne av hva jeg har god flyt på akkurat her og nå. Tidligere i år hadde jeg et mål om å løfte 150 kg i markløft, og da ble det naturligvis mye markløfttrening - den gangen var det markløft som var favoritten. Men nå for tiden har jeg god driv i knebøy og trives veldig godt med denne øvelsen.

...dessert?
Sjokolademousse. Sånn som bare smelter på tunga og har en dyp, intens sjokoladesmak. Ellers så er jeg superglad i Ben & Jerry is med smaken Cookie Dough, men dette blir liksom ikke dessert på samme måte.

...sjokolade?
Hmmm, denne er ikke lett. Jeg er glad i sjokolade med appelsinsmak, men jeg er også glad i sjokoladebananer og twist-sjokoladen Nougat Crisp. Og nå i høst har jeg fått helt dilla på Bamsemums!

...sang?
Wow - jeg har vel egentlig aldri hatt bare ÉN favorittsang opp gjennom årene - dette tror jeg også varierer veldig i løpet av året og årstider. Også kommer det helt an på hva slags stemning jeg er i - det blir liksom ikke det samme å sette på "Vi tenner våre lykter" på trening, men jeg kan gjerne like å høre på denne i førjulstiden. På samme måte som at jeg ikke setter på Eucador med SASH! på julaften hjemme. Jeg liker mye variert musikk, men har ingen favoritt som utmerker seg.

...dyr?
Jeg er generelt veldig glad i dyr, men det er klart at hunder har blitt favoritten ettersom det er det jeg selv er vant med hjemmefra. Og Perle og Lexie deler denne førsteplassen!

...dag?
Lørdag! Det er en dag hvor jeg forhåpentligvis kan ta fri fra jobb, sove lenge, gå en lang tur eller ta en litt lengre treningsøkt, kjenne at kroppen bare får hentet seg inn igjen etter en arbeidsuke, nyte god mat, være sosial og jeg trenger ikke å stresse med å legge meg så altfor tidlig fordi jeg kan sove lenge dagen etter.

...årstid?
Sommer. Jeg kommer garantert til å bli en av de Spania-pensjonistene når jeg blir eldre. Jeg elsker sol, varme og lange, lyse kvelder og får så mye mer energi av sommermånedene! Samtidig er det så mye mer praktisk å slippe å måtte kle på seg halve garderoben fordi man skal ut en tur. Så slipper jeg å skrape bilen, fryse, irritere meg over at jeg blir blaut på beina, måke snø og så videre.

...TV-serie?
Tja, dette også varierer i løpet av året, men hvis du leser gårsdagens blogginnlegg så er det mye godt og variert som jeg kan la meg underholde av!

10 kjappe favoritter der altså :)

Ha en strålende tirsdag!

- Silje Bjørnstad -

5 guilty TV-pleasures...

...for min del akkurat nå for tiden får du i dette innlegget her. Høsten er jo gjerne en typisk tid for mange hvor man trekker mer inn i sofaen, under pleddet og foran TV-skjermen. Ikke minst er det også på denne tiden det gjerne er premierer på mange TV-show og serier.

De programmene og seriene jeg følger med på ser jeg via nett - da kan jeg også se på dette når jeg vil, hvor jeg vil. Jeg og Fredrik har nemlig ikke TV-kanaler da vi klarer oss fint med Netflix, TV2 Sumo og NRK nett-TV.

De 5 programmene jeg følger med på for tiden er:

Team Ingebrigtsen - NRK
En fantastisk serie om storfamilien Ingebrigtsen som lar oss TV-seerne får følge med i deres hverdagsliv både når det gjelder trening, hjemmebane og konkurranse. Det er så imponerende og fascinerende å se hvordan de brødrene Jakob, Henrik og Filip sjonglerer familieliv med det å være toppidrettsutøver, ikke minst når det er pappa Gjert som er trener. Det er jo mange meninger om denne måten å leve på, og ikke minst mange meninger om Gjerts måte å være trener på. Her er det ingenting som skal gjøres halveis, men det er i alle fall ingen tvil om at noe riktig gjør de jo med tanke på deres resultater og progresjon. Jeg er i alle fall en av dem som digger det!

Jakten på kjærligheten - TV2
En salig blanding av pute-TV og god underholdning er det jeg får av å følge med på denne serien. Også er er det jo selvfølgelig superkoselig å se folk som finner tonen og ikke klarer å holde følelsene inne. Så er det gøy å se hvordan ulike mennesker takler det å komme inn i nye situasjoner og arbeidsoppgaver. En annen grunn til at jeg like å følge med på denne serien år etter år er at det er så EKTE og viser mye positivitet.

Bloggerne - TV2
Oh yes - jeg synes det er både spennende og underholdende med denne bloggverdenen som mange nå lever i 100 prosent og rett og slett tjener gode penger på. Det at deres liv er så fjernt fra min egen hverdag og at deres utfordringer er noe helt annet enn det jeg møter på i min jobb, er vel noe av det som gjør det så interessant - noe som kan være ganske frustrerende og fascinerende på samme tid ;)

Elgorado - NRK
Fra bloggerne til Elgorado - hehe! Dette er rett og slett en dokumentarserie om livet til skogens konge hvor vi får lære mer om hvordan elgen lever, dagens elgstamme i Norden, jakt, tam-elg etc. Mulig det er Finnskogen-genene mine som har gjort at jeg finner denne serien interessant, men elgen er jo virkelig et morsomt dyr å studere og å prøve å forstå!

Suits - Netflix
Du vet - en av TV-seriene hvor du bare forsvinner inn i en verden hvor du slipper å tenke, analysere eller gruble. Du bare får servert spenning, underholdning og drama. (Og pene mennesker i flotte klær som du kan nyte synet av).

- Silje Bjørnstad -

Noe av det viktigste du bør prioritere

Hei søndag!
De siste dagene har vært hektiske, både for hode og kropp.

Lang historie kort:
På torsdag fikk jeg nemlig plutselig beskjed om at lille Perle som nettopp har fylt 2 år hadde blitt operert etter at det hadde blitt funnet en kul med hevelse på magen.  Det ble funnet betennelsesceller, størknet blod og verk i hevelsen - det ble selvfølgelig også tatt prøver. Etter (den første) operasjonen kom det igjen en ny hevelse og den stakkars vovsen var knapt hjemme igjen før hun måtte rett tilbake til operasjonsbenken for ny operasjon. Det var da blødning i operasjonssåret. Årsak til hevelsen i første omgang er usikkert, men det er heldigvis ikke funnet noen svulst eller lignende - og Perle er i fin form hvor hun nå går med "post-operasjons-body" og hun får både smertestillende og betennelsesdempende. I morgen, på mandag, skal hun til kontroll og da er det godt mulig at vi får mer svar på hva som kan ha vært årsak.

Uansett; å få den beskjeden hjemmefra at dette lille uskyldige vesenet plutselig måtte bli operert uten at noen egentlig visste helt hvorfor satte meg helt ut. Jeg er så ubeskrivelig glad i de to firbeinte som bor hjemme hos mamma og pappa, og jeg kollapsa jo bare helt av kombinasjonen av usikkerhet, det å ikke kunne gjøre noe og tanken på at Perle hadde vondt uten at hun kan si ifra. Etter å ha hulket et par timer, så skulle jeg reise på jobb og jeg måtte bare sette telefonen min på flymodus og konse 100 prosent på det jeg skulle gjøre som personlig trener og gruppetreningsinstruktør på STERK denne kvelden. Som sagt så går det veldig bra, men for meg tapper det veldig mye krefter å få sånne beskjeder, og det hjelper heller ikke å høre mamma som gråter i andre enden av telefonen. Jeg vet jeg er klin-koko når det gjelder de hundene hjemme, men altså, for meg er de som familiemedlemmer.

På fredag var det hjemmekontor-dag hvor jeg blant annet spilte inn podcast med nydelige Kesia Heichelmann som snakket åpent om sin hverdag med ME. Denne innspillingen gjorde så utrolig dypt inntrykk på meg og ikke minst så satte det virkelig tankene i gang om hvor heldig jeg er som faktisk er 100 prosent frisk. Jeg gleder meg sånn til å publisere denne episoden (kommer i løpet av oktober), for her er det så mye fint, tankevekkende og viktig som blir sagt!

Ellers har det jo vært ÅPENT HUS på STERK hvor jeg jobber denne helgen, og på lørdag tilbrakte jeg noen timer her på jobb før jeg senere dro til en av mine beste venninner hvor det ble skravlings og takeaway-mat,  med andre ord; en perfekt lørdagskveld!

I dag, søndag, har jeg også spilt inn en podcast-episode, denne gangen med Kamilla Kolvig. Dette ble også en superfin episode som får meg til å smile bare ved tanken. Denne blir også publisert i løpet av oktober.

Blant annet snakket Kamilla om "hverdagsglede" og det å huske på at det faktisk er hverdager det er flest av. Hun påpeker det å kunne se de små gledene i hverdagen og hvor mye de er verdt, og vi snakker også om viktigheten av å finne sin balanse i livet. For balanse er kanskje ikke alltid like lett, men det er virkelig et viktig nøkkelord i alt du foretar deg. Og det er nettopp dette ordet jeg refererer til i overskriften. Har du tenkt på at balanse ikke er noe som kan kjøpes eller brukes opp? Det må trenes på, for blir det for lite eller for mye av noe så kan det fort bidra til uro, usikkerhet og følelsen av å ikke mestre situasjonen. Balanse har jeg med meg enten det gjelder kosthold, fysisk aktivitet, jobb, sosialisering, restitusjon, ferie, økonomi etc. Det må trenes på, prioriteres og aksepteres.

Noe å tenke på denne søndagen driver og planlegger den kommende uken? ;)

- Silje Bjørnstad -

5 tips for å komme over den berømte dørstokkmila

Dørstokkmila er noe vi alle kan kjenne på, inkludert toppidrettsutøvere, treningsprofiler og personlige trenere. I sosiale medier kan det kanskje virke som om at noen alltid har energien og treningslysten på topp, og bilder og videoer som blir lagt ut defineres av store smil, fornøyde selfies og treningsøkter som ser lekende lett ut. Vel, at det alltid bare er "fryd og gammen" knyttet opp til fysisk aktivitet er nok noe de fleste kan kjenne på ikke stemmer. Og det er så utrolig viktig å huske på når man scroller seg nedover den "perfekte treningsverdenen" på instagram, sjekker snapstory eller får facebook-statuser med fitbit-bilder slengt i trynet.

Ja, selvfølgelig føles det ofte digg ut etter en treningsøkt, gåtur eller lignende, men tiden før man faktisk kom i gang med aktiviteten er det kanskje fort gjort å glemme fordi det er ikke dette som man deler med andre. For vi kan vel alle være enige om at det å komme i gang med fysisk aktivitet er ikke alltid like fristende og enkelt. Vi har alle dager og perioder der man blir utslitt kun av tanken på å bevege på skrotten. Og dette er kanskje enda tydeligere nå som vi går mot en mørkere og kaldere årstid.

Her får du derfor 5 tips som jeg håper kan gi motivasjonsboost i mørketiden:

1) Sett på deg treningstøy
Har du tenkt til å trene om morgenen eller formiddagen så hopp rett inn i treningstøyet når du har stått opp. Skal du trene rett etter jobb, så skift til treningsantrekk før du forlater arbeidsplassen - eller om du skal ut til treningssenteret etter at du har sving innom hjemme etter arbeid, så sørg for å få på deg treningsklærne når du er innenfor døra. Da er du allerede forberedt og det er vanskeligere å skippe treningen når du faktisk har på deg riktig antrekk, enn om du hadde surra rundt i jobbtøy eller joggings. 

2) Sett på noen skikkelig godlåter!
Musikk kan gjøre underverker når energinivået og treningslysten er på bånn, så finn frem spillelista som du vet gir deg følelsen av å kvikne til slik at du blir klar til å kjenne kroppen jobber. Riktig musikk passer perfekt enten du skal gå deg en tur, ta deg en styrkeøkt, være med på gruppetime eller utføre yoga hjemme på stuegulvet. Det kan også hjelpe deg med å bli mer skjerpa og øke innsatsen din på trening!

3) Skriv det ned i kalenderen og avtal gjerne med andre
Planlegg øktene dine for den kommende uken slik at du har satt av tid når du faktisk skal gjennomføre økten. Avtal gjerne med andre slik at dere trener sammen, går en tur eller lignende. Når du allerede har en treningsdate med noen andre er det vanskeligere å avlyse og droppe økten ("andre" kan også være en personlig trener ;) ). Husk at en treningsavtale er like viktig som andre avtaler - dette er din egentid hvor du gjør noe for deg selv, din kropp og din helse - både fysisk og psykisk. Ikke tenk at det vil bli slitsomt og tungt - snu heller fokus og prøv å tenke at det skal bli gøy og deilig, og ikke minst tenk på følelsen du har etter en økt.

4) Få det unnagjort tidlig på dagen
Har du mulighet (og er våken nok) så ta treningsøkta på morgenen eller formiddagen. Da har du resten av dagen til å leve på endorfiner og godfølelsen i kroppen. I tillegg slipper du unna den største treningsrushen som gjerne er mellom klokken 16-20 på gymmet. Og mange av oss merker også at viljestyrken og energien er mer på topp de første timene av dagen, sammenlignet med etter jobb hvor vi allerede har brukt mye krefter.

5) Tenk positivt
Dette er enklere sagt enn gjort, og jeg har full forståelse for at det å være superpositiv til en treningsøkt ikke alltid er like lett. Men hvis du har en tankegang og forventning om at økten skal bli seig, jævlig og tung, så vil det ikke akkurat hjelpe på treningsmotivasjonen heller. Alt starter i hodet! Har du bestemt deg på forhånd at det bare vil bli en negativ opplevelse, så vil det også oppleves sånn. Prøv å snu litt på tankene og vit at selv om økten kanskje kommer til å bli seig og tung, så vil du kunne skape mestringsfølelse og oppnå en rekke positive helseeffekter for deg selv og kroppen din. Visualiser økten på forhånd der du har en kropp som virker lett og samarbeidsvillig, se for deg selv smile mens du leker med vektene i styrkeøvelser, jogger i skogen eller spinner deg rundt på en gruppetime. Sett pris på alt det kroppen din og du faktisk får til!

Og du; prøv å NYT omgivelsene og den vakre naturen vi faktisk har her i Norge - tenk så heldige vi er som har fire så ulike og fantastiske flotte årstider.

- Silje Bjørnstad -

Treningschallenge: 30 økter på 30 dager?

Hei tirsdag!

Jeg vet det er mange som motiveres av ulike treningschallenger av venner, kollager, via sosiale medier og media. Og i november vil det mest sannsynligvis dukke opp en treningschallenge i et større tidsskrift hvor man skal gjennomføre 30 treningsøkter på 30 dager - hvor jeg er så heldig å ha fått ansvaret for å sette opp øktene ;) Erru med?!

På 30 dager skal du altså gjennomføre 30 treningsøkter og felles stikkord for alle øktene er at det kan gjennomføres av ALLE, uansett utgangspunkt, form, kjønn og alder. Øktene vil gi deg stor variasjon innen styrke, kondisjon, gåturer og ukentlige utfordringer samtidig som du vil gjøre mange av de samme øvelsene gjennom uken for å kunne se progresjon. I tillegg vil du ikke være avhengig av noe konkret treningsutstyr eller gym - øktene kan utføres når som helst, hvor som helst.

Jeg er supergira på å komme i gang og driver i disse dager med både oppsett, tekst og filmer til denne challengen! Mer info kommer, men jeg sier bare: la novembermåned bli din mest sporty måned!

Stay tuned!

Foto: Ann Kristin Engebakken

- Silje Bjørnstad - 

Åpent hus på STERK: tren gratis!

Hei mandag!
Førstkommende helg, 12.-14.oktober inviterer STERK Helse til åpent hus. Dette betyr at du kan teste oss gratis, både når det gjelder treningsfasiliteter, gruppetreningskonseptet PT Small Groups og flere av PT-ene stiller med gratis PT-timer. Selv skal jeg holde en gruppetime med STERK Jente på lørdag formiddag. STERK Jente er en av de gruppetimene jeg har fast på torsdager og her er det fokus på gode styrkeøvelser hvor du trener hele kroppen. Eksempler på øvelser er knebøy, markløft, chins/pullups, utfall, pushups, skulderpress, roing i ringer etc.

I løpet av dagen er jeg også tilgjengelig for gratis prøvetimer for personlig trening, men dette må bookes og avtales på forhånd. Kom innom STERK eller send meg en mail på kontakt@siljebjornstad.no hvis dette høres interessant ut. Jeg vet også at det denne dagen vil bli mulighet til å gjøre et ekstra godt kjøp når det gjelder PT-timer!

Ta med deg venner, familie og kollegaer - så håper jeg vi ses!

- Silje Bjørnstad -

Topp 10 treningslåter akkurat nå

Jeg har nevnt det før, og jeg sier det igjen: Musikk er et MUST når jeg skal trene, så her deler jeg mine topp 10 låter som går igjen på Spotify under mine treningsøkter nå for tiden:

* In My Mind - Dynoro
* L`amour Toujours - Talstrasse 3-5
* Make It Bounce - Martin Vide  - Jaded (remixes)
* Flames - David Guetta, Sia
* Teardrops - Crew Cardinal
* Drop That Low - Tujamo
* Go To Sleep Wahlstedt Remix - John De Sohn, Wahlstedt
* Feel Good - Felix Jaehn
* Uptown Funk - Mark Ronson
* One Foot - Walk The Moon

Oppdater spillelista di i keld, så er du klar for en sporty start på en ny uke i morgen ;)

- Silje Bjørnstad -

Økta du kan gjøre hvor som helst, når som helst (med video!)

Hei lørdag!

Hvis du har 5-15 minutter til overs i dag så hvorfor ikke hoppe inn i noe treningstøy, sette på stoppeklokka og gi deg selv en god svettefest på null komma niks. Du trenger ikke å tenke eller planlegge - denne økten krever nemlig null utstyr eller stor plass. Du kan sette i gang hvor som helst!

Du skal altså sette på en stoppeklokke og jobbe kontinuerlig i 5, 10 eller 15 minutter med følgende øvelser:
10 repetisjoner airsquat
10 repetisjoner airsquat-jumps
10 repetisjoner pushups
10+10 repetisjoner skuldertouch-planke
10+10 repetisjoner utfall bakover
10 repetisjoner halve burpees

Gjør så mange runder du kan i denne rekkefølgen i løpet av de minuttene du har satt av. Når du er ferdig med den siste burpees-repetisjonen så starter du bare rett på igjen med airsquats.

Her snakker vi quickfix ;)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

- Man kan hvis man vil

Hei fredag!
En ny episode av BedreTrent Podcast er publisert, og denne gangen er det min venninne og personlig trener Mimi Lise Skaalbones som er gjest. Dette er ei jente som virkelig er så ekte og ærlig, og jeg vet Mimi Lise inpirerer og imponerer mange. Vi snakker om det å følge drømmene sine og å ha troen på seg selv. 29-åringen har i løpet av de to siste årene fått ny respekt og forhold til kroppen sin etter graviditet og fødsel. Mimi Lise deler sine tanker og erfaringer om kropp, forandringer i jobb og hverdagslivet, det å gå utenfor komfortsonen og det å nå målene man har satt seg.

Hør episoden her eller søk opp BedreTrent Podcast på iTunes.

Mimi Lise finner du på instragram under kontoen @pt_mimilise

Her er ett av hennes siste bilder fra Instagram med teksten:
JULI17 vs SEPTEMBER18🏋
"Man kan hvis man vil, og jeg er ekstremt glad for at jeg ville, og fortsatt vil!"

God helg!


- Silje Bjørnstad -

Form-sjekk

Det vil si form-sjekk relatert til Idrettsmerke-krav for i går gjennomførte jeg og Fredrik det som nå har blitt en årlig tradisjon; Idrettsmerke-test.

 

Det å ta idrettsmerke er nok noe mange kjenner igjen fra "Idrettsmerke-dager" på ungdomsskolen og videregående. Det er et ferdighetsmerke innstiftet i 1015 av Norges idrettsforbund og man må oppnå krav innen 5 ulike aktiviteter: trim, spenst, hurtighet, styrke og utholdenhet.

Trim: Merketakeren skal i løpet av idrettsmerkeåret (1.1. 31.12) minst 20 ganger ha gjennomført en fysisk aktivitet av minimum 30 minutters varighet. Eksempler på aktiviteter innen gruppe 1, kan være sykkelturer, svømming, dans, fottur, skitur og deltakelse i organiserte treningsgrupper.

Denne går av seg selv for meg og Fredrik sin del, så i går var det altså de fire andre kravene som skulle tas. Vi utførte 3000 meter (utholdenhet), 60 meter (hurtighet), kulestøt (styrke) og spenst (stille lengdehopp), og for min del satt alt på første forsøk.

Sjekk de ulike kravene og øvelsene man kan gjennomføre her.

Det er jo ikke slik at det nødvendigvis er noen supertøffe krav, dette vil jo så klart være individuelt, men litt regelmessig og variert trening må nok til for å holde vedlike fra år til år - avhengig av hvilken øvelse man ønsker å gjennomføre i de ulike kategoriene.

Uansett er det fint å kjenne at kroppen funker, dette er jo øvelser jeg ikke akkurat trener spesifikt på resten av året. Jeg gjør det én gang per år, og da i forbindelse med nettopp Idrettsmerke-kravene. I tillegg var det nydelig høstsol med vindforhold som ikke var altfor ille.

- Silje Bjørnstad -

 
Matbloggtoppen Matprat