hits

november 2012

I morgen starter jeg dagen sammen med denne mannen:

Fitzroy Gaynes.
Sjekk hjemmesiden hans her.

Jeg er nemlig hjemme i Solør i helga og på det lokale treningsstudioet her ute i skauen, "Puls", er det i morgen satt opp to gruppetimer ("Step" og "RåSterk") med denne treningsinstruktøren som selv blant annet kaller seg "International Fitness Presenter, Lifestyle Personal Trainer, Health & Fitness Lecturer". Nemlig.

Så da blir det først 60 minutter step og deretter 45 (eller 60?) minutter styrke.

Med andre ord så blir det hvertfall en aktiv og forhåpentligvis god start på lørdagen. Ellers så er helga satt av til eksamenslesing, julemiddag med slekta og leking med hund. :D

- Silje Bjørnstad - 

Mobilblogg: ingenting er som å være alene...

...i styrkeavdelingen på Elixia!:D Det her er grunnen for at trening før tre-fire på ettermiddagen er BEST.

Ingen forstyrrede elementer, ingen kø ved apparatene/vektene og ikke minst, ingen som står og studerer deg og det du gjør. ;D Nu er jeg på bussen og på vei hjem til Solør, blir der til søndag. God fredag!:)

Ovnsbakt laks ala Fredrik-style

Pakk inn følgende ingredienser i aluminiumsfolie:

Laksefilet med urter og hvitløk (denne var yumyum!!)

Purre
Gulrot
Smørklatt

Stekes i ovn på cirka 200 grader i cirka 20-30 minutter avhengig av om fisken er frossen eller tint. Server med kokt brokkoli. Enkelt, sunt og raskt! Og ikke minst, til og med jeg synes dette smakte ganske så digg! 

Greit å lage noen porsjoner da man først er i gang.... ;)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Det er nå vitenskapelig bevist at man blir gæren...

..av å lese til eksamen.

 

Men pokker hvor morsomt de siste 24 timene har vært. Ikke minst på grunn av en viss "tøffing" (LES: Fredrik) som skulle leke seg i chins-ups-treningsapparatet mitt som endte med litt feilgrep og dermed horisontalt flyvestilling på rygg på vei nedover mot gulvet (1,5-2 meter rett ned) og "BÆNG" så lå stakkaren der. Og min kjære samboer Eirin har seriøst ledd konstant siden det skjedde siden hun fikk med seg hele seansen med overrasket "hva-faen-skjer-nå?"-ansiktsuttrykk og "flyve-bein". Jeg har ledd ganske godt jeg også da :D Og det går bra med hannkjønnet altså, etter et par paracet og med 15-timers søvn med intervall-vekking for å sjekke at han ikke har havnet i koma eller fått kraftig hjernerystelse.... ;) Så igjen, hadde man hatt et videokamera så hadde det blitt en YouTube-farsott på no time. Men dessverre har vi ingen bildebevis denne gangen. 

- Silje Bjørnstad - 
Kyllingfilet med blomkål- og brokkoligrateng

Blomkål&Brokkoliggrateng - cirka 1 porsjon:

Ca 200 gram brokkoli- og blomkålbuketter
Ca 0,5 dl fløte
Ca 0,5 dl helmelk
1 egg
50 gram ost

Kok brokkoli- og blomkålbukettene i ett minutt slik at de ikke er helt harde når de settes inn i ovnen. Visp sammen fløte, egg og melk.

Legg grønnsakene i en ildfast form og hell over eggeblandingen. Dekk over med osteskiver/revet ost og stek i ovnen på 200 grader i cirka 10-12 minutter (til osten har smeltet).

  

Smaker godt alene eller til for eksempel stekt kjøtt (biff/kylling/bacon/svinefilet etc).

Jeg hadde gratengen som tilbehør til stekt kyllingfilet sammen med rødløk og paprika. Nam nam :)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Finnes det en bedre følelse...?

- Enn å ha en treningsøkt som bare er PROPPFULL av energi der ALT bare går lekende lett? Både beina på tredemølla og armene med manualer føltes ut som fjær i dag. Men det er vel kanskje ikke rart etter total "restitusjon" (LES: latskap/avslapping) i helga... ;)

Anyway, jeg har vært på skolen i dag i forbindelse med repetisjons-forelesning med tanke på eksamen og etter 5 timer på rumpa så var kroppen min mildt sagt klar for å røre på seg. :D

Så da ble det både kondisøkt (intervaller<3 )og lett styrke med fokus på overkropp (trente "tung" styrke i går) på Elixia i 1,5 time = DEILIG!!! Så til dere som nå sitter og luuuuurer på om dere skal orke å dra dere opp av sofaen og finne på noe annet enn å bli stuck foran TV-kassa denne ettermiddagen: "JUST DO IT!" :D

Så nå sitter jeg her med verdens beste følelse og er så klar for kyllingmiddag med hjemmelaget blomkål&brokkoli-grateng. Oppskrift kommer i morgen!

Namnam!

- Silje Bjørnstad - 

Hjemmelagde cookies - lavkarbo

Du trenger:

Ca 100 gram meierismør
1 egg
1 ts bakepulver
1-2 ts vaniljepulver (eller vaniljestang)
60-75 gram sukrin (avhengig av hvor søte du vil kjeksene skal være)
70-90 gram mandelmel 

Smelt smør mens du visper sammen egg og sukrin. Ha oppi smør, mandelmel, bakepulver og vaniljepulver. 

Form deigen til kjeks på et stekebrett med bakepapir

(Jeg prøvde meg på to "sjokolade-cookies" ved å blande inn litt kakaopulver i den siste deigklumpen, men jeg synes de smakte best uten).

Stek kjeksene på cirka 190 grader til du ser de har blitt gyldenbrune i kanten - cirka 11-12 minutter avhengig av hvor store kjeksene er. 

Legg de på en rist og la de avkjøles i minst tretti minutter slik at de blir gode og sprø. Kjeksene smaker også veldig godt slik som de er, eller sammen med et par osteskiver på toppen.

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Trenddietter del 2: GI-kost, Sone-dietten og The South Beach Diet

LAV GI-KOST: Fedon er kanskje en av de mest kjente personene som fremmer denne type kosthold. Dette kostholdet har som grunnlag at man bør velge karbohydrater med lav glykemisk indeks slik at blodsukkeret er mest mulig stabilt som igjen vil påvirke matinntak og dermed muligens vektendring, risiko for utvikling av hjertesykdom og GI kan fungere som et godt verktøy for diabetes-pasienter. 

Enkelt forklart kan glykemisk indeks si noe om hvordan karbohydratene i maten påvirker blodsukkeret i kroppen. Mat med høy GI vil gi en rask stigning, mens mat med lav GI vil gi en jevnere og langsommere blodsukkerstigning.
Men det er også knyttet opp praktiske utfordringer/problemer med å bruke GI som verktøy fordi en matvare spises skjeldent alene og hele måltiden vil ha noe å si på hvordan blodsukkeret blir påvirket. Det kan også gi et "falskt" bilde på hva som kan betegnes som "sunne" og "usunne" matvarer. 

SONE-DIETTEN: Tanken bak dette kostholdet er at man skal finne "sin sone" som angir en euforisk tilstand av maksimal fysisk, mental og psykologisk ytelse. Videre betyr dette at man skal følge en diett som stimulerer kroppens produksjon av eikosanoider (ulike signalstoffer) og i praksis skal man spise 5 måltider hver dag der hvert måltid settes sammen med en helt bestemt mengde proteiner, fett og karbohydrater: 30E% fra proteiner, minst 30E% fra fett og 40E% fra karbohydrater. 
THE SOUTH BEACH DIET:
Her fokuserer det på å spise riktige karbohydrater (med lav GI) og sunt fett (umettet) samt mye proteiner av høy kvalitet.Dietten er delt opp i tre ulike faser der hver fase fokuserer på hvilke type matvarer som er "lov" og ikke.

 

Som dere sikkert ser så fokuserer disse tre diettene på mye av det samme: Kost med karbohydrater med lav GI, høyt proteininnhold og fokus på å velge riktig fett. Og studier har vist at kost med lav GI og høyt proteininnhold kan være med på å gi en bedre blodsukkerkontroll hos pasienter med diabetes type 2 samt at det er lettere å holde vekten etter man har gått ned i vekt. 

MEN ikke ta helomvending i kostholdet fordi du har lest at "NÅ skal du spise sånn og sånn". Bruk sunn fornuft og følg et kosthold du kjenner kroppen og helsa di trives best med, både fysisk og psykisk. Det viktigste er at det du putter i deg skal fungere som det optimalet drivstoffet for DEG: I N D I V I D U A L I S E R I N G.

 

 

- Silje Bjørnstad - 

 

Lættis

YouTube er en fantastisk underholdningskanal og tidsfordriv. Og det beste er når det dukker opp sånne katter som i det klippet her fra 0.03 0 - 0.07.

Mye annet bra her også, men den gåstilen til den katta i starten er bare priceless. :D

- Silje Bjørnstad - 

Smoothiedilla

Fryste bær, melk og søtningsmiddel i en blender og SCHMÆKK:

"Smoothie-is-lignende-mellommåltid-eller-dessert-ish-ting" som smaker DIIIIGG! :D

 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Trendietter del 1: Atkins, Ketolysekuren, Steinalderdietten

En trendiett er en "ny diett" som blir presentert for å blant annet være spesielt sunn/gunstig og får store oppslag i media, men der kostrådene er avvikende fra de "generelle kostrådene" utgitt av Helsedirektoratet. Trenddiettene baserer seg ofte på erfaringer fra enkeltpersoner og derfor har liten støtte fra fagfolk eller har bevis fra vitenskaplig dokumentasjon. Det selges mange bøker om de ulike trenddiettene og interessen for disse diettene kommer av lysten til å prøve noe nytt, håpet og troen om at kostendringer vil gi en bedre kropp, gi mer overskudd, mer energi, mindre søtsug og så videre. 

 

 

HER KOMMER EN KORT INNFØRING PÅ TRE ULIKE "TRENDDIETTER" DER FOKUSET LIGGER SPESIELT PÅ MATVARER RIKE PÅ KARBOHYDRATER: 


Det er selvfølgelig individuelle forskjeller på hvordan ulike kosthold fungerer for hver enkelt og det er forskjell på EKSTREM lavkarbo og karbohydratreduserte kosthold.

Ha derfor dette i bakhodet: 

Atkins: Denne dietten består av fire deler der de ulike delene er forskjellig sammensatt med fokus på matkombinasjoner og lovlige mengder karbohydrater. 

1) induksjonsfase
2) Vedvarende vekttap
3) Pre-vedlikehold
4) Vedlikehold 

Tanken bak dietten er at det ikke er fett som gjør oss feite, men at karbohydrater kan gi store svingninger i blodsukkeret som også vil påvirke sultfølelsen og muligens gjøre at man opplever større sultfølelse og dermed spiser mer.

Generelt sett er det helt uaktuelt med hvitt mel, sukker og andre raffinerte matvarer med mye karbohydrater. I tillegg skal man unngå pasta, brød, stivelsesrike grønnsaker og enkelte frukter/juice. Antall gram lovlige karbohydrater er strengest i første del av dietten (induksjonsfase). Etter hvert som man kommer over i de ulike fasene skal man finne sin "karbohydrattoleranse", men denne dietten vil alltid inneholde lite karbohydrater. Ketolysekuren:
Veldig like prinsipper som i Atkins-dietten, men denne dietten er utviklet for friske, voksne personer som har behov for å redusere vekten med ti kilo eller mer. Man kan ikke spise karbohydrater i noen vesentlig mengde, men spiser da protein og fett i stedet. Dette medfører en spesiell fettforbrenning, som er årsak til de store og raske vekttapene som kalles ketose.  
Steinalderdietten: Hovedprinsippet er å spise slik som våre forfedre gjorde før jordbruksrevolusjonen. Steinaldermenneskene var jegere og samlere og spiste vilt, fisk, bær og frukt.


Mat som skal unngås er korn og melk- og meieriprodukter. Man skal heller ikke spise rotfrukter, belgfrukter (bønner, linser, erter), ikke sukker og ikke kunstig søte matvarer, ikke industriprodusert fett og margarin, ikke light-produkter, ikke blandingsprodukter av fisk og kjøtt, ikke bordsalt. 

Det finnes selvfølgelig både ulemper og fordeler ved de fleste type kosthold, men det skal ikke jeg gå nærmere innpå denne gangen. Som sagt så er det opp til hver enkelt å finne det kostholdet som du selv synes gir deg best helse, gir best energi og fungerer best for deg i hverdagen. 

Trenddietter del 2 kommer i et senere innlegg og vil gi en kort innføring i Sonedietten, GI-kost og South Beach-dietten. 

- Silje Bjørnstad - 

 

Om nøyaktig to uker:

- Er jeg nettopp ferdig med eksamen og jeg har tatt juleferie

- Er det kun fire dager igjen til jeg og Ann-Marie reiser til Dubai og blir der i 8 dager

- Er det kun 18 dager til juleaften

- Er det kun 25 dager igjen av 2012

- Har jeg forhåpentligvis kommer godt i gang med årets julegaver

- Har jeg forhåpentligvis vunnet masse penger på årets FLAX-kalender (Obligatorisk! Og hvert år må jeg kjøpe nye fordi jeg skraper ut de 2-3 første i løpet av noen dager.... Uff... Jeg har alvorlig skrapelodd-dilla:D Jeg skylder på pappa...)

 

Og mens man i disse tidene har sagt byebye til sosialliv og formiddagstrening til fordel for eksamenslesing så er det ekstra godt å ta seg en tur ut med musikk i ørene og bare gå og gå mens tankene flyr.

 

 

Ehm. "Du måsta flytta på dig":

Spesielt nydelig er det når det begynner å bli litt mørkere på ettermiddagen og lysene rundt omkring skrus på.

T E R A P I . 

 

God torsdag! :D

- Silje Bjørnstad -

 

Middagstips: Stekt biff med blomkål&brokkolipure og ovnsbakte grønnsaker

Hvis du ikke har prøvd søtpotet før så kan jeg absolutt anbefale deg å gjøre det. Søtpotet kan både stekes, kokes, bakes og moses. Den er spesielt rik på kostfiber og vitamin A (i form av betakaroten) og har en søt, mild smak som passer til de fleste kjøtt- og fiskeretter.Jeg kan for eksempel anbefale biff med ovnsbakte søtpotet-, paprika- og gulrotstaver med brokkoli&blomkålpure. :) Grønnsakene stekes i en ildfast form på  200 grader sammen med en klatt smør i cirka 20 minutter. 

Blomkål&brokkolipure lager du enkelt ved å koke 1/2 brokkoli og 1/2 blomkål, bruk stavmikser til å lage en glatt pure sammen med 0,5 dl kremfløte og 1 ss smør. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Lettvint og raskt porsjons-knekkebrød

Disse knekkebrødene lages i mikrobølgeovnen og til cirka 1 porsjon trenger du:

1 egg
Ca. 60 gram frø (I dag brukte jeg en blanding solsikkefrø og linfrø, men gresskarkjerner og sesamfrø er også alternativer!)
1 knivsodd salt 

Bland alt sammen i en bolle og hell røren over en tallerken ikledd bakepapir.

Sleng den inn i mikrobølgeovnen på maks varme i cirka 2-4 minutter (avhengig av hvor kraftig mikrobølgeovn-varmen er...).

Dermed avkjøler du knekkebrødet på rist før du har på ønsket pålegg. 

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Guess what...

 

Det er eksamenstider...

Og det betyr eksamensmodus med eksamenslesing frem til "Doom Day 6.desember".

Flere bøker, notater og forelesninger skal leses, analyseres og ikke minst forstås. Faget og semesteret jeg tar nå  heter "Ernæring Påbygning" og innebærer blant annet pensum om råvarekunnskap, økologisk mat, funksjonell mat, fytokjemikaler, ernæring til ulike grupper (gravide, ammede, barn&unge, eldre, idrettsutøvere, spiseforstyrrelser) allergier og intoleranser og trenddietter bare for å nevne noe...
Her er "årets bibel": 

En deilig bok-klump på cirka 1300 sider. På engelsk. 

Med andre ord så er det nok å lese på i dagene fremover!!

- Silje Bjørnstad - 

 Stekt torsk med blomkål- og brokkolibuketter i paprikasaus

Prosjekt "fiskemiddag-minst-1-gang-i-uka" går jo bare bedre og bedre. Jeg holder meg fortsatt til en trygge torsken og ørretten, men man må vel begynne å utforske nye fisketyper snart også...

Uansett her er gårsdagens fiskemiddag:

1 stk torskefilet
1/4 brokkoli
1/4 blomkål
0,5-0,7 dl matfløte
0,5 ss smør
1/2 rød paprika 

Stek fisken i rapsolje i stekepannen mens du koker grønnsaker og lager saus. "Paprikasaus" lager du enkelt ved å steke paprikastrimler i smør, tilsett fløten og mos blandingen med en stavmikser. Men ikke mos den helt så den blir til pure, det skal fortsatt være saus-konsistens.

Så lettvint, så sunt og så godt! :D

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -  

Selvskryt

Måtte bare ha legge ut denne som viser hvor viktig det er å delta i sosiale medier som en fagperson som er trygg nok på sitt felt som og slik bidrar til å spre kunnskap og korrekt informasjon på en forståelig måte. :D

Og enda gøyere er det når man får en tilbakemelding som dette. :)

Dette kommentarfeltet er fra artikkelen "Myter og sannhet om brød" skrevet av trening.no som ble publisert på side2.no i går. 

- Silje Bjørnstad - 

Lavkarbo`n

 

Mange spør meg om jeg "fortsatt spiser lavkarbo" siden jeg nå er ferdig med forskningsprosjektet "LCHF", og svaret er JA.

Selvfølgelig dukker det da også opp spørsmål om jeg "er på slanker`n" eller tilbakemeldingen "Men du trenger da ikke å gå ned i vekt!!" som en forhåndskonklusjon om at lavkarbo = slankekur. Det er trist at ordet "diett" blir direkte assosiert med at målet er å gå ned i vekt og det samme gjelder forsåvidt ordet "lavkarbo" også. 

For det første, ordet "diett" kan defineres som en tidsbegrenset endring i kostholdet for å oppnå en ønsket effekt, og dette kan være i forbindelse med at man ønsker å gå ned i vekt, men også hvis man har mistanke eller fått påvist matallergi, har en sykdom der kosten har en stor effekt etc. 

For det andre, ordet "lavkarbo" betyr ikke automatisk "ned-i-vekt-slankekur-diett", det er forskjell på "lavkarbo-diett" (der man da forsøker ut et karbohydrat-redusert kosthold for å se om det kan gi noen positiv effekt på sin egen kropp og helse) og en lavkarbo-livsstil/lavkarbo-kosthold der det man spiser og drikker faktisk er blitt det normale kostholdet for den personen. 

Lavkarbo er et samlebegrep på flere ulike karbohydratreduserte-kosthold, for eksempel steinalder-kost og Atkins-diett, der karbohydratinntaket varierer, men felles er jo at man spiser mindre karbohydrater enn man gjorde i utgangspunktet. 

Så selv om jeg sier at "Ja, jeg spiser lavkarbo nå" så betyr ikke det at jeg ikke spiser mat karbohydrater, men at jeg rett og slett spiser flere proteinrike og fettrike matvarer med et høyere og tettere næringsinnhold fremfor å ha et så høyt karbohydratinntak som jeg hadde tidligere (60 E%). Fokus ligger nå på mat med sunne fettsyrer som for eksempel nøtter og fet fisk og gode kilder til vitaminer og mineraler, og høykvalitets-protein (fisk, biff, kylling/kalkun, egg). Jeg foretrekker å innta karbohydrat fra grønnsaker (også søtpotet og potet!) og bær med høyt innhold av vitaminer og mineraler fremfor for eksempel næringsfattige og raffinerte produkter (for mange også gjerne kjent som "raske" karbohydrater: sukkervarer, hvitt brød, pasta, ris). Jeg spiser selvfølgelig fortsatt frukt, men har nå et større grønnsaksinntak enn fruktinntak (før var det motsatt). Og til de som tror at lavkarbo betyr kun egg og bacon til frokost, masse fete meieriprodukter og lite inntak av for eksempel vitaminer, mineraler og antioksidanter må tro om igjen.

Her er for eksempel noe av det mitt matinnkjøp bestod av tidligere denne mandagen:
Jordbær - her får man blant annet i seg vitamin C og viktige antioksidanter. (Jordbær er også en god kilde til folat: Per 100 gram = 49 mikrogram. Anbefalt folat-inntak for voksne per dag er 300 mikrogram. For gravide og de som planlegger graviditet er anbefalt inntak 400 mikrogram) 
Bringebær - En av beste kildene til antioksidanter og rik på vitamin C og kostfiber.
Paprika - God kilde til vitamin C, vitamin E og vitamin B6
Brokkoli - en supergrønnsak som også er en antioksidantbombe! God kilde til vitamin C, vitamin K, folat og kostfiber
Blomkål - God kilde til vitamin C og folat
Gulrot - God kilde til vitamin A (i form av betakaroten)
Valnøtter - sunne fettsyrer (hovedsaklig enumettede og det er også omega-3 i valnøtter!) og rik på folat, sink, magnesium
Cashewnøtter - sunne fettsyrer og rik på magnesium, folat, kalium og jern

 

Og her er noe av det jeg for eksempel liker å spise til frokost
Eggeretter: Eggerøre, stekt egg, kokt egg.
Omelett
Nøttescones
Hjemmelaget musliblanding
Fløtegrøt
Kokoslapper med bær
Lavkarbo-pannekake
En neve nøtter og en stor kaffe latte med hel-melk
Osteskiver og nøtter og 1 kokt egg 
Hjemmelaget smoothie med bær, yoghurt/melk 
Lavkarbo-brød med pålegg  (Hovedingrediens her er næringsrike og sunne frø i stedet for næringsfattige fine meltyper som for eksempel hvetemel) 
Lavkarbo-briks med pålegg  (Hovedingrediens her er næringsrike og sunne frø i stedet for næringsfattige fine meltyper som for eksempel hvetemel) 
Lavkarbo-knekkebrød med pålegg (Hovedingrediens her er næringsrike og sunne frø i stedet for næringsfattige fine meltyper som for eksempel hvetemel) 

 

Og til dem som tror man ikke kan spise pizza, pasta, bakverk og så lignende så har jeg en ting å si: Det finnes alltid alternativer. Mandelmel, fiberhusk, oppskrifter på lavkarbo-pasta/brøddeiger/boller/sjokoladekake/konfektbiter og så videre er ikke vanskelig å finne bare man gidder... ;)

Så måtte jeg bare ta med denne tabellen som jeg synes illustrerer ganske greit hvor mye mer næringsrikt for eksempel mandelmel er i forhold til hvitt mel:Istedet for å derfor rynke på nesa når folk sier at de prøver ut et nytt kosthold så støtt de heller og vær glade for eventuelle positive erfaringer og endringer den personen har oppdaget.  Jeg vil presisere at jeg ikke ønsker å "fremme" lavkarbo fremfor et annet type kosthold, men poenget her (som jeg har sagt tidligere) at hver person må finne den maten han eller hun synes fungerer best for sin egen kropp, uavhengig av hva media eller venninnen din sier er best. Alle reagerer ulikt på ulike type matvarer. :)

Jeg har for eksempel mye mer stabilt blodsukker og blir derfor aldri "akutt" sulten der både blodsukker og humør kunne gå fort nedover, magen rumler mye mindre, den er mindre oppblåst og virker rett og slett mer fornøyd nå enn tidligere, og etter treningen er jeg ikke DØDSSULTEN og dermed slipper jeg å gå bananas i butikken og ende opp med masse mat du egentlig ikke hadde tenkt å kjøpe.

Jeg tenkte forresten å lage et innlegg i løpet av uka der jeg forklarer ulike karbohydratreduserte kosthold som for eksempel Steinalderdietten, Atkins, Ketolysekuren, Sonedietten, Gi-kost og South Beach-dietten. Rett og slett for å vise at lavkarbo ikke kan defineres som "et bestemt" kosthold, samtidig som at jeg får frisket opp litt pensum nå i disse eksamenstider.

- Silje Bjørnstad -  

 

Siden mamma har spurt...

...så blir årets julegave-ønskeliste presentert her (i tilfeldig rekkefølge):

- PENGER

- GAVEKORT PÅ MASSASJE ELLER SPABEHANDLING. Finnskogtoppen er alltid en sikker vinner

- GAVEKORT PÅ BØKER EVENTUELT KOSTHOLDSBØKER 

 


- BLADER ELLER GAVEKORT PÅ BLADABONNEMENT - for eksempel ShapeUp, iForm etc.

- TRENINGSTØY ELLER GAVEKORT TIL BUTIKKER HVOR MAN KAN KJØPE TRENINGSTØY.... 

For eksempel har de mye rimelig og bra på Getinspired.no.
- FORET TRENINGSTIGHTS (altså en som kan brukes utendørs på vinterstid)

- NYE TRENINGSSKO (spør først...)

 

Jeg vil også ha nye "høye" NIKE-sko da mine fra 2007 snart burde begraves... :/

- NY TOALETTMAPPE (en som ser litt normal ut og har en litt høyere kvalitet enn de fra H&M....) 

NY TRENINGSDAGBOK - klikk her for tips 

- FLAXLODD! (ALLTID en vinner)

- Ny morgenkåpe (i mykt stoff og Ikke i XXL, ikke babyrosa eller hvit.....)

- Ny pysjbukse (Bjørn Borg og MoodsOfNorway har mange kule...) 

- GAVEKORT PÅ FOTOGRAFERING I ET FOTOSTUDIO

- KORKTAVLE

- NY STAVMIKSER (min har gått i gulvet et par ganger og må lappes sammen for hver gang den skal brukes..)

- LAKEN i nøytral farge for 150-cm-seng (IKKE SENGETØY!)

- MØBEL ELLER KURV - skal stå i gangen for å oppbevare skjerf/luer/votter. Kremmerhuset er et eksempel på en butikk som har mange fine slike - klikk her!

Og for all del, kjære mamma, du kan fortelle de som spør deg at jeg ikke ønsker meg alkohol, sukkervarer, undertøy eller ullsokker. Vanlige sokker i str 38 går fint.... ;)

 

- Silje Bjørnstad - 

Skikkelig knallgod hjemmelaget "proteinrik-lavkarbo-pizza"

Jeg har prøvd å lage lavkarbo-pizza en gang tidligere (da med ferdig lavkarbo-pizzabunn fra EasyLiving), men denne ble ikke akkurat "en hit".

Uansett, den er glemt for i dag prøvde jeg en ny oppskrift der jeg selv lagde pizzaen helt fra bunnen av og N A M!!!!
Pizzapunn:
1 dl revet ost
2 egg
1 ts salt
1 ts fiberhusk
1 ss toppet mandelmel
1/2 ts bakepulver
ca 0,7-0,8 dl vann 
Oregano

Rør alt sammen, ha i vann tilslutt for passe tykkelse (ikke sikkert du har bruk for alt) og ikke glem oreganokrydderet ;) Helles over på bakepapir og stekes på 180 grader i 20 min. Ha på fyllet, og stek i 10 minutter til på 250 grader. 

 

Deigen på bakepapir:

Bunnen etter første runde i stekeovnen og klar for pizzafyll:

Som tomatsaus brukte jeg cirka 1/2 pose med "TORO pizzafyll med tomat og løk". 

Denne kan bli litt tam i smaken så derfor hadde jeg oppi et fedd presset hvitløk.

Pizzaen klar for steking:

Som pizzafyll hadde jeg en kyllingfilet i biter, 1/4 paprika, 1/5 løk, oreganokrydder og selvfølgelig OST. 

Pizzaen klar for SPISING! :)

Denne var så god at jeg spiste opp alt i samme slengen selv om jeg egentlig hadde tenkt å ha den til både lunsj og middag. Og snakk om å bli godmett uten å føle seg oppblåst eller at magen står reeeeett ut! :) :) :) 

Næringsinnhold i pizzabunn:
Karbohydrat: 4,6 gram. Proteiner: 30,8 gram. Fett: 25,2 gram. Kcal: 366,7  

Næringsinnhold i hele pizzaen:
Pizzabunn + kylling-pizzafyll
Karbohydrat: 15,3 gram. Protein 79,2 gram. Fett: 38,8 gram. Kcal: 724,2  
ENJOY!

I morgen kommer det forresten et innlegg om lavkarbo-kosthold til de som har rynket på nesa da jeg har sagt at jeg nå spiser karbohydratredusert i forhold til tidligere. :)

- Silje Bjørnstad - 

Hurtig-is med jordbærsmak - lavkarbo

Nok en herlig, enkel og DIGG dessert eller bare som noe søtt og godt hvis du har søtsug.

Til 1 person (Stor porsjon):
Ca 200 gram fryste bær (Jeg brukte jordbær) 
Ca 0,5-0,7 dl kremfløte 
3 ss sukrinmelis
Søtningsmiddel (smak deg frem, jeg brukte ca 1-2 ts Natreen) 

Putt bær, fløte, sukrinmelis og søtningsmiddel oppi en blender/mikser. Bland til isen har blitt kremaktig og mer eller mindre klumpfri. Kan nytes med en gang, eller du kan sette den i kjøleskapet/fryser til noen timer senere hvis du vil ha den iskald.

Yum-yum! Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Mine erfaringer som hundepasser de siste 24 timene

Vet dere når jeg våkna i dag? 07.50. Vet dere hva jeg gjorde 07.55? Var ute på dagens første gåtur. For da ville/måtte Lexie ut og da ble det 45 minutters gåtur FØR frokost i morgentåka langs Akerselva. Faktisk veldig deilig egentlig. 

Men det har blitt flere turer i løpet av dagen. Vi har blant annet vært en tur på Sognsvann. Og ikke minst så har vi kasta ball på en fotballbane like i nærheten her, i pøsende regnvær...

 

Uansett, her er mine erfaringer som "hundeeier" de siste 24 timene i døgnet:

* Å ha ansvar for noen andre er virkelig 24/7-jobb. 

* Man blir vekt hakket tidligere enn det man er vant til. Og da må man faktisk opp og ut uansett hvordan været er.

* Å leke blir aldri kjedelig (hvertfall ikke for den ene parten. Gjerne den med fire bein...)

* Støvsuger + hundehår = Veldig veldig sant.

* Hvitt sengetøy + bortskjemt hund = idioti

* Når man er ute og går tur må man beregne minst 30 minutter ekstra for å snakke med andre hundeeiere eller interesserte. Jeg har aldri følt meg mer populær.

* Fuglehund + fugler + hundeeier som har "fugleskrekk" = Særdeles god underholdning for de forbipasserende.

 

* Kok alltid et egg ekstra når du lager kokt egg. Hunder vil også ha.

* Hunder kan snorke like høyt som mennesker.

* Men ikke minst, en å være sammen med, en og leke med, en og kose med og en å sløve sammen med på sofaen. Så nå ligger vi i hver vår sofa og slapper av, men jeg må snart opp igjen for jeg skal på julebords-middag med G I R L S A. :D Så da får den lille firbeinte finne seg i å bli plassert i buret sitt et par timer...
God lørdag!

- Silje Bjørnstad -

 

 

 

Enkel og rask sjokolademousse - lavkarbo

Improviserte med å lage noe som kunne ligne på sjokolademousse-dessert i går kveld. Det ble hvertfall digg!

1 porsjon:
2 eggehviter
0,5 dl kremfløte
1 ss kakaopulver
Søtningsmiddel (smak deg frem! Jeg brukte Natreen)

Stivpisk eggehvittene og tilsett kakaopulver og søtningsmiddel. Bland godt sammen, men rør forsiktig slik at du ikke slår ut luften og "fluffy-heten". Pisk kremfløten til krem og ha oppi sjokoladeblandingen, bland sammen. La det kjøles i kjøleskapet et par timer og voilà. Eventuelt så kan du spise det med en gang slik som meg.... ;)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

 

Bra start på helga

Helga ble innviet med en herlig treningsøkt på Elixia sammen med herlige Fredrik. <3

Deretter startet fredagskvelden med et skikkelig smellkyss fra denne nydelige skapningen. Jeg skal nemlig passe Lexie her i Oslo i helga da mamma og pappa skal slå seg løs på julebord. 

 

I tillegg har jeg fått noen forsinket bursdagsgaver og bursdagskonvolutter. TUSEN TAKK til tante Mona og Hans, mormor og bestemor, mamma&pappa&storebror for flotte presanger :)

Og ikke minst så har jeg fått pakkekalenderen for desember 2012 i hus! Mamma har laget til både meg og broren min i alle år og hun gjør det fortsatt! :D (Broren min er 29....!)

 

GOD HELG!

- Silje Bjørnstad - 

 

Kebab-inspirert middag

Tidligere denne uka prøvde jeg og Fredrik oss på noe som kunne ligne hjemmelaget kebab. Jeg liker ikke "vanlig kebab" som du kan få kjøpt på diverse jalla-kebabsjapper og i tillegg er jeg fan av hjemmelaget O R D E N T L I G mat, og denne "kebabtallerkenen" ble absolutt godkjent fra oss begge!Kjøttblandingen:
1 pakke karbonadedeig
1 rødløk
2-3 ss spisskummin 
1 ss chilipulver
Eventuelt 1/2 chili hvis du liker det sterkt
1-2 presset hvitløksfedd 

Stek kjøttet til det får litt farge før du har oppi presset hvitløk og rødløk som er skjært opp i strimler. Tilsett krydderblandingen og chili og la det stå å varme seg noen minutter slik at smakene får satt seg. 

Rød kebabsaus (Chilisaus)
1/2 boks hakkede tomater
2 ts chilipulver
1 ts paprikakrudder
Litt salt og pepper 

Hvit kebabsaus
1 dl kesam original
1 dl yoghurt naturell
2 fedd presset hvitløk
Salt og pepper 

Salat:
Isbergsalat
Mais
Agurk
Rød paprika 

Da er det bare å smelle alt sammen på en tallerken eller i et pitabrød, kombinasjonen av sausene og kjøttblandingen og salaten ble overraskende digg!Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Hvem sier at salat ikke er mettende?

Salat trenger ikke å bety 10 blader isbergsalat, 5 agurkskiver 1/4 maisboks, et lite kyllinglår og en dråpe med dressing.

Dagens middag: Coleslaw-salat med roastbiff og egg 
----> 2 kokte egg + 85 gram roastbiff + 1/4 rød paprika + coleslaw = 516 kalorier med 16,7 gram karbohydrat, 31,3 gram fett og 42,8 gram proteiner. Dette er middagssalat som smaker digg, inneholder gode og sunne råvarer og ikke minst gjør deg ordentlig god og mett. 


"Hvit coleslaw" oppskrift ca 2-3 porsjoner
1/2 boks kesam 
0.5 dl ekte majones
3 ss sennep
1 stk liten hodekål

Finsnitt hodekålen i strimler og ha det oppi en bolle. Tilsett majones, kesam og sennep og bland godt sammen. Yumyum! Kan brukes til kjøttretter, salater, tilbehør etc. 

Enjoy!

 
- Silje Bjørnstad - 

Hjemmekontor alá Silje-style

De siste dagene har jeg hatt hjemmekontor og jeg har funnet ut at hjemmekontor er noe som passer meg midt i blinken. Med laptopen på bordet eller fanget, et par presseblokker for å skrive ned ideer og huskenotater og ikke minst redbull+kaffe+vannflaske så har jeg masseprodusert artikler på no-time. Effektivitet heter det. 

Side2 er i gang med en skjønnhetsspesial for tiden. Denne og neste uke er det SMINKE som er temaet.  Les noen av sakene som har blitt publisert hittil:

Sminketabbene du ikke visste du gjorde

Smink deg yngre

BETALER FOR Å BLI SLÅTT I ANSIKTET:  Ved å bli klasket i ansiktet får du strammere hud, og du kan få større bryster ved å elte fettet i brystene. (Den her er verdt å lese, er et ganske imponerende videoklipp i artikkelen også...)

 


Også gleder jeg meg til den dagen sambo kommer inn døra og finner meg i denne posisjonen og lurer på om det går bra med meg. Neida, hun er vant til mine plutselige energikick, impulsive slide-on-the-floor-show og ikke minst "merkelige-utøyings-poseringer-på-gulvet". Det er jo viktig å ta seg pauser mens man jobber på vett, og det er viktig å få strekke litt på kroppen når man sitter foran laptopen flere timer om dagen. 

- Silje Bjørnstad - 

Ukens fiskemiddag: Torsk med hjemmelaget ertestuing

Prosjekt "spise-minst-1-fiskemiddag-i-uka" går jo meget problemfritt! I dag ble det stekt torskefilet med hjemmelaget ertestuing og kokte gulrøtter, salt og pepper. Det var faktisk veldig godt! 

Ertestuing 2 porsjoner:
1 boks erter eller 1 pose selskapserter
1 ss ekte meierismør
Ca 0,5 dl matfløte

Kok ertene i et par minutter og hell av vannet. Deretter tar du oppi smør og bruker en stavmikser til å få en glatt blanding. Spe på med matfløte til ønsket konsistens. Ferdig på under fem minutter og den var YUM! :) 

Så enkelt, så smakfullt, så godt og så mettende! 

 

- Silje Bjørnstad - 

Utfordringer i helsekommunikasjon og helsejournalistikk

I formiddag har jeg vært på Høgskolen i Oslo og Akershus der jeg holdt foredrag for "masterstudenter i folkehelse".

Temaet jeg snakket om var "helsejournalistikk og helsekommunikasjon i sosiale medier". Alltid like gøy og ikke minst givende å få spørsmål om å bidra til sånne oppdrag!

Uansett, ett av poengene mine i foredraget var at man ikke alltid kan stole på det man leser, men at man som mottaker må kunne ha et kritisk blikk til det som blir presentert - både fra "eksperter", medier, venner, arbeidskollegaer etc. I dag er det en flom av helseinformasjon fra ulike kanaler, både fra profesjonelle og kommersielle avsendere. Hva gjør dette med oss? Velger man de tipsene/løsningene som er mest optimale for seg selv?

Mitt ønske er at det som blir presentert i offentligheten er basert på vitenskapelige fakta og sannhet og ikke minst at det er informasjon som gjelder for allmennheten. Ikke bare noe som er blitt plukket opp et sted.


Samme avsender - to helt motstridende budskap. Det er ikke rart mottakeren og leseren blir forvirret av dagens forsider og overskrifter som har som mål å selge mest mulig fremfor å drive med korrekt folkeopplysning. Som journalist må man kunne vurdere informasjonen i en artikkel og ikke minst studien som artikkelen baserer seg på. Selv om EN studie med kanskje 10 eller 100 deltakere viser et visst resultat av noe hos noen av deltakerene, så er det faktisk ikke slik at dette resultatet nødvendigvis vil gjelde for folk flest. Her må også leseren bli mer bevisst på å kunne vurdere det som presenteres. Enkelt sagt: Ikke tro på alt du leser. Faktisk. 

Det som står i mediene er heller ikke alltid det som samsvarer med virkeligheten. De som presenterer og formidler informasjonen må også ha en bakgrunn og kvalifikasjon til å kunne tolke en studie som er blitt tilsendt i en pressemelding eller en uttalelse fra en forsker som ringer inn og ønsker å uttale seg om et tema innenfor helse.

Det er det som er et av problemene i helsekommunikasjon. Det er for lite konkretisert. Alle har ulike forutsetninger og livsstil.

Jeg snakket også litt om ulike forum og blogger. Disse nye metodene for å kunne delta i en diskusjon og utveksle meninger er selvfølgelig positivt og bra for å gi inspirasjon og tips til andre. MEN i for eksempel et forum der man stiller spørsmål: Hvem er de som gir svar? Hva slags bakgrunn og kvalifikasjoner har disse menneskene/"ekspertene"? Her settes ofte egne erfaringer og meninger opp mot vitenskapelig dokumentasjon og referanser som igjen vil sende ut ulike budskap.

Vi er forskjellige, vi har ulike forutsetninger og ulike behov. Selv om noe fungerer for en person betyr ikke det automatisk at det vil fungere like godt hos deg (for eks treningsprogram/diett/hudpleieprodukt osv)
Derfor oppfordrer jeg til å tenke over det du publiserer eller videreformidler:

1) Er det korrekt informasjon?

2) Er det nødvendig informasjon? Er det informasjon som folk kan bruke i hverdagen til noe positivt og er det informasjon som vil fremme god og sunn helse?  Som avsender så er man nødt til å velge saker som informerer, ikke som forvirrer. Nettopp derfor må man kunne ha kompetanse til å analysere og "se bak kulissene" innen det man skal presentere for tusenvis, ja kanskje hundretusenvis av lesere. 

 

Helsejournalistikk er ikke underholdningsjournalistikk.

- Silje Bjørnstad - 

Yumyum frokost: kokoslapper med jordbær

Lagde disse deilige kokoslappene til frokost i dag sammen med noe jordbærsyltetøy-lignende og en spiseskje kokosmasse som topping. Nam nam! 

Fryste bær er så lettvint å bare ta opp og enten bruke det som pynt, til kaker, hvis du har lyst på noe søtt, til smoothies eller lage sitt eget syltetøy. Jeg brukte rett og slett kun fryste bær som jeg varma opp i en kjele sammen med litt søtningsmiddel/natreen (smak deg frem), lot dette bli varmt og moste bærene med en gaffel. Det blir faktisk ikke enklere, eller sunnere!

 

Så neste gang du er i butikken bør du kjøpe med deg en kurv bær eller en av de fryseposene - de er like bra som "ferske bær" med tanke på næringsinnholdet/"sunnhetsgraden".

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - Biff med lavkarbopasta og bearnaise

Testa denne lavkarbopasta-varianten som jeg har bestilt fra gymgrossisten.no i går. Den smakte akkurat som vanlig pasta, men jeg synes den var mye mer mettende og kan absolutt anbefales til et alternativ til vanlig pasta.

På nettsiden står det følgende om denne pasta-typen:

Lowcarb pasta er en fiberrik og proteinrik pasta som inneholder kun 6,3 gram karbohydrater per porsjon, med et lavt Glykemiskt Index (GI).

Lav på karbohydrater
Vanlig pasta inneholder, per porsjon, ca 35 gram karbohydrater og fullkornspasta ca 30 gram karbohydrater. Dette sammenlignet med vår Low Carb Pasta som ligger på kun 6,3 gram karbohydrater.

Fiberrik
Fullkornspasta inneholder ca 3 gram fiber per porsjon mens vår Low Carb Pasta inneholder 4,5 gram fiber.

Proteinrik
Vanlig pasta inneholder, per porsjon, ca 6 gram protein og fullkornspasta ca 7 gram. Vår Low Carb Pasta inneholder hele 28 gram protein per porsjon.

Näringsdeklaration:
Beräknat per portion, 46 g
Kalorier: 161kcal
Protein: 28 g
Fett: 1,4 g
Mättat fett: 0,3 g
Kolesterol: 0 mg
Kolhydrater: 6,3 g
Kostfibrer: 4,5 g
Socker: 0 g

Så da ble det biffstrimler, paprika og lavkarbopasta med bearnaisesaus ved femtiden til middag i går og da var jeg godmett resten av den kvelden.

- Silje Bjørnstad - 

JA JA JA JA!!!!! #Happy!

Den beste bursdagsgaven er den man fikser selv. Jeg klarte min første chins i dag! Og det bare få dager etter at jeg investerte i Iron Gym - det nyeste og det geniale leketøyet mitt.

Selvfølgelig er ikke alt helt perfekt med tanke på teknikk og utførelse, men bare den følelsen av å kunne dra seg helt opp og omtrent lempe haka si over den stanga uten bruk av strikk eller andre hjelpemidler - DEN FØLELSEN! 

Ingen strikk!! :D

Det er sikkert mange som bare tenker "det er jo ingen sak å løfte seg selv opp i chins", men det gir jeg blanke i. Hva mine mål er bestemmes ikke av andre eller andres prestasjoner,  det er alltid digg å få en bekreftelse på at det du driver med og trener på etter hvert vil gi belønning! :D

- Silje Bjørnstad - 

4 av 4 unnagjort.

Og da snakker jeg om fire av fire jobbehelger på rad - tre av de med doble jobbvakter. Dvs, kombinasjon av to jobber med jobbvakt også i morgen. Og i kveld er jeg faktisk helt utslitt. 

Men fy søren hvor gøy det er å jobbe "Skal vi danse"-sendingene! :) 80% av lørdagskveldene mine denne høsten har jo bestått av nettopp dette - noe som har gått heeeelt greit, jeg digger jobben min :D :D :D

Les kveldens saker her:

- Jeg skal få henne til å forsvinne 

Copyright: Paul Weaver/Nettavisen- Du er søt og pen, men du får meg ikke til å svette

Forresten, nå er det tretti minutter til jeg har bursdag. 25 år. Da var man plutselig liksom nærmere tretti enn tjue og halveis til femti. Og jeg har helt angst. Bare tanken fikk meg fra å være i hundre til å bare stå med en tomhetsfølelse i et gigantisk veikryss uten å vite veien videre selv om man har hundre stier å velge mellom. Jeg skal aldri mer gjøre narr av folk som sier de kvier seg for å bli eldre! :p Kanskje like så greit at jeg skal jobbe i morgen.

Føler meg faktisk som et helt følelsesmessig ødelagt vrak og jeg vet ikke hvorfor en gang?! Mest sannsynlig på grunn av altfor lite søvn. Uansett så må jeg skrive når det blir sånn. Skrive skrive skrive :D Og så hjelper det så sinnsykt å bare sette på musikk på høyt volum og blant annet høre på den nydelige teksten til Lana del Ray: Born To Die:


Du vet at du kan se om folk har ekte smil ved å se om de smiler med øynene eller munnen...

Feet don't fail me now
Take me to the finish line
All my heart, it breaks every step that I take
But I'm hoping that the gates,
They'll tell me that you're mine
Walking through the city streets
Is it by mistake or design?
I feel so alone on a Friday night
Can you make it feel like home, if I tell you you're mine

It's like I told you honey

Lost but now I am found
I can see but once I was blind
I was so confused as a little child
Tried to take what I could get
Scared that I couldn't find
All the answers, honey

Don't make me sad, don't make me cry
Sometimes love is not enough and the road gets tough
I don't know why
Keep making me laugh,
Let's go get high
The road is long, we carry on
Try to have fun in the meantime

Come and take a walk on the wild side
Let me kiss you hard in the pouring rain
You like your girls insane
Choose your last words,
This is the last time
Cause you and I
We were born to die
We were born to die

We were born to die

  

- Silje Bjørnstad -

 

Superrask kyllingsalat: her snakker vi høykvalitets-protein

Ingenting er som et måltid bestående av ferske, sunne råvarer med næringsstoffer av høy kvalitet.

Kyllingsalat en porsjon:
1 stk kyllingfilet
4 ss kidneybønner
40 gram ost i terninger
1/2 gul paprika 
10 skiver agurk 

Skjær opp kyllingen og stek i stekepannen sammen med olje/smør. Riv eller skjær opp osten i terninger, del opp paprika og agurk og voilá - sleng alle ingrediensene på tallerkenen. 

Smaker digg!! Og det smaker enda diggere med noen ristede cashewnøtter eller en klatt aiolidressing på toppen! ;)

 

- Silje Bjørnstad - 

Ovnsbakt ørretfilet med blomkål&brokkolipure, vårløk og gulrot

Prosjekt "spise-fiskemiddag-1-dag-i-uka" går jo uten problemer hittil. I går ble det ovnsbakt ørretfilet og det gikk jo faktisk helt greit å spise. Tilbehør og tilberedning har en del å si;)

 

Som lunsj i går prøvde jeg meg på ovnsbakt ørretfilet med (hvitløk og sitron). Fisken ble lagt i ildfast form sammen med gulrotskiver og vårløk og deretter ca 18-20 minutter i stekeovnen på 200 grader. Ørretfileten ble servert sammen med blomkål&brokkolipure - et genialt tilbehør hvor du også får i deg masse herlige vitaminer og mineraler.

 

Blomkål&brokkolipure:
1 blomkål
1/2 brokkoli
1 ss smør
ca 0,3 dl kremfløte eller matfløte

littKok brokkoli- og blomkålbuketter møre. Hell av alt vannet og mos grønnsakene med en stavmikser. Putt opp smørklatten og deretter fløten litt etter litt. Krydre eventuelt med litt salt og pepper. Nam nam! :)

 

- Silje Bjørnstad - 

Nytt leketøy: Iron Gym

Ny dekorasjon i leiligheten:


IRON GYM! Dette er en treningsstang som man kan rett og slett bare henge over dørkarmen (og like enkelt plukke ned igjen da man er ferdig med treningsøkten!) og så er det bare å begynne å øve seg på chin-ups (og også pull-ups for de som ønsker det). I tillegg kan man trene sit-ups, dips, push-ups og sikkert andre smarte øvelser som man kommer på etter hvert. Uansett, det er hvertfall en genial liten ting for å trene overkropp når man måtte ønske det. 

Mitt mål er som nevnt å klare EN chin-up ALENE før jul. Og med denne greia her finnes det faktisk ingen unnskyldninger for at jeg ikke skal kunne klare det. Nå trener jeg med strikk, men forhåpentligvis er det hjelpemiddelet "long gone" før 2012 er omme. Nå blir det enda morsommere med hjemmetrening!! Det mangler hvertfall ikke på kreativitet da jeg tidligere i dag lagde min egen "cross-fit-runde" med push-ups, utfall, chins med strikk og hoftehev. Wheeee :) 

(Og ja, jeg trener faktisk kun i treningstopp/sports-BH som overdel når jeg trener hjemme. En ting er at man får større fokus på å stramme opp hele kroppen under øvelsene, men man blir jo varmt for pokker!)

- Silje Bjørnstad - 

Akkurat nå:

En liten oppdatering på livet.. 

Anywaaaay, i morgen tidlig skal jeg på siste InBodyAnalyse-test i forbindelse med LCHF-prosjektet. Så blir det spennende å se når "the final result" har fått en konklusjon om noen uker. :)

Jobb:
Tja, til helga er det visst dobbeltvakter igjen for min del. Personlig assistent på dagtid og "Skal vi danse"-journalist på lørdagskvelden. I tillegg skal jeg leke litt skjønnhetsjournalist de kommende ukene da Side2 skal ha slags "temakampanje" om makeup! Men jeg er så heldig at jeg kan få ha hjemmekontor så da blir det litt fleksibel arbeidstid - deilig deilig deilig. 

Skole:
Var det noen som sa eksamen? Ai ai ai, det er mindre enn en måned til eksamen så de kommende ukene blir det fullt eksamensmodus, lesemodus, usosial-modus og nesa-nedi-pensum-bøkene-modus. 

 

Utenom jobb og skole:
Neste uka skal jeg til Høgskolen i Oslo & Akershus for å holde et foredrag om "Helsekommunikasjon" for klasse med masterstudenter! Så da må man forberede seg gitt... Og ikke minst neste helg er det julebordsmiddag på lørdag kveld samt at jeg skal være hundepasser for Lexie her i Oslo :) DET blir jo bare stas da.  


<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

Men om en måned tar jeg meg velfortjent ferie og drar til Dubai sammen med ei venninne. DET blir deilig det. Men jeg får ikke helt fri der heller, jeg har nemlig sagt ja til å skrive litt for et større reiseselskap så da blir det litt reiseblogging igjen! Mer om det nærmere avreise ;)

Jeg har hvertfall ingen problemer med å fylle opp dagene frem til jul. Tida flyy-yyyr. Og det gjør visst jeg også. Nesten hvert fall. 

Forresten, hvis man dusjer, setter opp håret i en hårball og glemmer å greie det ut - ja, da får man sauelignende krøller krysset med halmstrå. Sweet.  - Silje Bjørnstad - 

Alle burde...

...ta seg en tur med Color Line Oslo/Kiel-ferga. Den er faktisk veldig bra.

Spa/Fitness-senter med et utvalg av treningsmaskiner, boblebad, steambadstue, vanlig badstue, massasjestoler som bare er heeeeelt sinnsyke, ulike typer restauranter med DIGG mat, Aqualand, Casino, spillehall, show, utrolig fine lugarer etc. 

I Kiel var det derimot ikke så mye å se på, men jeg kan nå hvert fall si at jeg har satt mine bein på tysk jord og at jeg faktisk har vært i Tyskland.... I hele 4 timer... Hehe.

 
Nå er jeg tilbake i Norge og har dagene fylle med jobb og skole, og litt andre ting...

Men jeg må vise frem mitt nye leketøy!!! :D Check this out:

Mer om denne greia senere ;)

God onsdag!

- Silje Bjørnstad - 

Kyllingsandwich lowcarb-style

Søndag betyr "lage-noe-digg-av-restene-i-kjøleskapet", og digg ble det! Mekka en improvisert kyllingsandwich med lavkarbo brød og aioli.

Oppskrift - til 1 person:

1 kyllingfilet
2 skiver lavkarbo-brød
Paprika
Agurk
Aioli
Eventuelt krydder

Del opp kyllingfileten i strimler og eventuelt krydre med ønsket krydder (for eksempel salt/pepper, paprikapulver, chilipulver, hvitløk, urter etc). Rist lavkarbobrødskivene i brødrister for en ekstra "crunch". Smør aioli på brødskivene, legg på kyllingfiletene og dander med agurk, paprika og en ekstra klatt med aioli. YumYum! :D Masse deilig protein og sunne fettsyrer i dette lille middagsmåltidet. Neste gang skal jeg prøve med litt smelta ost på toppen også :)

Enjoy!

De to neste dagene stikker jeg på Color Line-cruise til Kiel! :)

- Silje Bjørnstad - 

Oppskrift: Ratatouille

Ratatouille er et klassisk og sunt tilbehør som kan brukes til det meste. Oppskriften kan varieres med grønnsaker du selv synes passer best, men her er hvertfall en variant jeg syntes var yummy. :)

3-4 porsjoner
En boks hermetiske tomater
1-2 gulrot
1 liten squash
2 hvitløksfedd
1/2 gul løk
2 ss olje med nøytral smak (for eksempel rapsolje, Vita HjerteGo)
 
Skjær opp løken i strimler og bruk hvitløkspresse til hvitløksfeddene. Surr dette i varm panne/kjele med olje. Skjær opp squash og gulrøtter i terninger. Ha dette oppi sammen med de hermetiske tomatene. La dette koke på lav til middels varme i 15-20 minutter. Rør av og til.  

Jeg hadde ratatouille som tilbehør til stekt torskefilet og blomkålmos. NamNam! :)

Enjoy!

- Silje Bjørnstad -

Hello energy!

Jeg tror jeg hadde tidenes beste treningsøkt i går. Om det var nye treningsklær eller påfyll av karbohydratlagrene som er grunnen vites ikke, men det var hvertfall en god stund siden jeg syntes alt bare gikk lekende lett så da ble en time kondisjonstrening og en time styrketrening.

For et halvt år siden turte jeg knapt å gå inn i styrkerommet på treningssenteret, men den frykten er for lengst borte og nå synes jeg rett og slett det er stas å tusle inn dit. 

Hah, i tillegg er det ekstra gøy når det kommer en PT eller en eller annen "ekspert" som prøver å forklare meg ting men som egentlig bare burde konsentrere om seg selv. Eller når mannfolk på over tretti spør deg om hvorfor du tar knebøy uten sko på beina og deretter takker deg for at de selv opplevde bedre stabilitet og balanse i øvelsen etter å ha prøvd dette selv.

Men i går fikk jeg beskjed av en PT som stod og trente ved siden av om at jeg krummer ryggen min for mye i benken. For et halvt år siden hadde jeg sikkert løpt ut av styrkerommet fort som faen, men i stedet for å bli dritflau og bare nikke og smile pent sa jeg som følger:

Lille meg: "Du, jeg har faktisk lært at jeg skal krumme ryggen på denne måten for å få bedre spenn slik at det "blir kortere vei" og at jeg får mer kraft på vei oppover igjen"

PT blir stille en liten stund før han svarer: "Ååååja... Men da må du bare fortsette slik som du har lært. Hmmmm.. Men hvem har du hørt det fra da?" 

Lille meg: "Fra folk i Oslo Styrkeløfteklubb".

Da holdt han jaggu kjeft også. :D

For all del, alt med måte, men jeg har fått "godkjent" min liggestilling på benken og hadde jeg fått vondt i ryggen hadde jeg selvfølgelig forandret stilling. Jeg har nemlig fått streng beskjed om å terpe på teknikk, teknikk, teknikk..... 

Og et tips som for meg virket helt latterlig egoistisk skryte-aktig de første gangene, men som virkelig kan være gull verdt, er å filme seg selv mens man trener, kanskje spesielt nettopp for å se på teknikk.

 
I markløft for et par uker tilbake sa det "pang" i korsryggen min på vei ned fordi jeg slapp opp spennet for tidlig, men i går gikk markløft overraskende lett - både teknikk- og styrkemessig, noe jeg selv også kunne se etter at jeg filmet det. God følelse! 

Også VIL jeg klare å heise meg opp selv - såkalt pull-ups/chins. Jeg er så latterlig svak, men nå har jeg fått litt dilla på å dra meg selv opp med hjelp av både strikk og sånn "pull-up-hjelpe-apparat". Jeg vil jeg vil jeg vil jeg vil jeg vil klare det her alene. 

 

Og etter å ha skrevet dette innlegget skal jeg rett ned på Elixia for å leke meg blant de "store tøffe" muskelgutta som tydeligvis synes det er underholdende at lille jeg løper rundt der i min egen verden. Vi små og svake har like stor rett til å være der.... He he. Så få tips om gode og effektive styrkeøvelser fra noen som vet hva de snakker om, terp på teknikk og øk antall kilo etter hvert som du får bekreftelse for at teknikken sitter. 

God lørdag!

- Silje Bjørnstad - 

Tanker og råd om kosthold fra to ernæringsstudenter

I går satt jeg og snakket med medstudent Sander angående kosthold og ernæring da han skrev følgende melding på Facebook: 


SILJE: Ja, jeg måtte ha med litt selvskryt... ;) Lavkarbokosthold er ikke nødvendigvis slik som Sander beskriver her altså, dette er bare satt på spissen og mange har nettopp den oppfatningen om at et lavkarbokosthold utelukkende består av fete kjøtt- og meieriprodukter fordi det er dette mediene har vist bilde av når det er snakk om LCHF (low-carb-high-fat).

 Videre skriver Sander:SILJE: Poenget her er at vi to er veldig enige om ulike ting når det gjelder nettopp diskusjonen rundt inntak av næringsstoffer (karbohydrat, protein, fett) og hvordan Ola Nordmann på enklest mulig måte kan optimalisere sitt kosthold, enten på egen hånd eller med råd og hjelp fra en ernæringsfysiolog.

* Porsjon og mengde
SILJE:
Med det ekstreme fokuset vi har på hva som er de "sunneste", "reneste", "tryggeste", "mest helsebringende" matvarene i dag virker det som at porsjonsstørrelse og mengde stadig blir lagt mindre vekt på. Men dette er jo kanskje en av mest relevante og viktigste tingene å tenke på!
"Alt med måte" og "sunn fornuft" er det noe som heter, og denne sunne fornuften må man også bruke i forhold til måltider og porsjonsstørrelse. Ikke la måltidene bli en stresset situasjon der du hiver i deg alt som ligger på tallerken uten å egentlig kjenne etter når metthetsfølelsen kommer (dette tar cirka 20 minutter så desto viktigere er at du tar deg god tid til å både spise og nyte maten!).

Samtidig så lages det større porsjoner på restaurantene, tallerkner og glass øker i størrelse, folk er grådige og "skal spise opp maten man har betalt for". Husk at det er fullt mulig å ta med seg restene eller å legge sine egne matrester i kjøleskapet/fryseren. Det er din kropp, ingen dytter ned maten i kjeften din - det er DU som skal ha kontroll på inntaket og ikke minst hva dette inntaket består av.

Jeg så forresten at Toro hadde kommet med en ny variant at ferdigmiddag nå, i størrelse XL:Dette er ikke det det norske folk trenger... 

 

* Ernæringsstatus
SILJE OG SANDER:
Ernæringsstatus handler om at kroppens behov for næringsstoffer, vitaminer og mineraler blir tilfredstilt gjennom kostholdet i forhold til vekt/høyde/alder/ og helsetilstand hos vedkommende. En person kan ha en god ernæringsstatus med det kostholdet han eller hun lever på, men kompisen som ikke lever på samme type kosthold kan også ha en god ernæringsstatus - her handler det om tilpasning og ulike behov. Vi mennesker er forskjellige, vi har ulike forutsetninger og dermed spiser vi også forskjellig samtidig som at kroppene våre reagerer forskjellig på de ulike matvarene. 

 

* Alkohol og "kosedager"
SILJE: Selv om man lever sunt og har en god måltidsrytme med sunne måltider i hverdagen så kan det fort bli litt ekstra uten at man gjerne merker det. Og kanskje du også er en av de som er kjempeflink på ukedagene og derfor føler du kan "belønne deg" i helgene. Vel, enkelt regnskap vil ofte vise at det du har "spart" inn fra ukedagene tar man igjen i helgene. Ergo, du går i null, kanskje også i negativ retning. Men det er ikke bare helgene som betyr ekstra kos for mange. Det er selvfølgelig ulike høytider og festmarkeringer som man skal være med på. Da er det ofte store middager med kaloririke desserter, brus, godterier/snacks og kaker. Selvfølgelig skal man kose seg, men hvor mange festdager blir det egentlig i løpet av et år? For det er ikke bare i julehøytiden at det kan bli litt for mye av det gode...I tillegg til jul og påske er det jo også fastelaven, 17.mai, skoleavslutninger, bursdager, konfirmasjon, jubileumsdager, lønningspils, feiringer, sommerferie med festivaler og utepils, fredagskake på jobben, ut på byen, ferier/reiser, og jammen så kom jula igjen også. Regner med dere skjønner tegninga.
Lavkarbo og antall gram karbohydrater
SILJE:
Det som irriterer meg litt er at begrepet "lavkarbo" er blitt et negativt begrep. For det første så er man ikke automatisk på en "lavkarbo-diett" bare fordi man kutter litt ned på inntaket av for eksempel lyst brød, pasta og poteter. Et lavkarbokosthold innebærer at andelen karbohydrater reduseres og at man øker inntaket av protein og fett. Det er mange dietter og kosthold som kan kategoriseres som lavkarbo. Lavkarbo er et samlebegrep på flere ulike typer dietter og kosthold og i Norge anser man lavkarbo som et kosthold der inntaket av karbohydrater er redusert til et inntakt tilnærmet null til 150 gram per dag. Hva om et karbohydratredusert kosthold faktisk ble betraktet som "mer normalt" fremfor å bli stemplet som en "ekstrem kostendring"? Og her snakker vi selvfølgelig ikke om å kutte ut alle mulige karbohydrater, men å kutte ned på de "dårlige" karbohydratene som sukker, raffinert mat, næringsfattige matvarer og så videre.

SANDER:  Æ sporte en foreleser på skolen: "I all diskusjon om lavkarbo, hvor mye gram karbohydrata meine du en burde spise?". Han svarte som følge "SÅ MYE SOM KROPPEN TRÆNG". 
Og kor mye træng kroppen førr å kunne fungere normalt? Jo, kan hende vi føle oss lett og fin når vi kutte ned til under 100 gr. Men vil naboen føle det samme? Nei, førr han e en heilt anna person, med heilt anna ernæringstatus. Han treng kanskje mindre, siden han har lite trening, og mye sofasitting...

Ergo, folk er forskjellige og har forskjellige liv, dermed trenger man også ulik mengde av de ulike næringsstoffene. 

* INDIVIDUALISERING 

Sander: Ingen ekstreme dietta på noen som helst måte e sunt. En må ha en balanse i kroppen, og det e individuelt fra person til person. Det at det e en konkurranse førr å ha minst gram karbohydrata e nesten blitt en trend i nærområdet, hvor æ høre folk spør hverandre som om det va et spørsmål om kordan skostørrelse en brukte "hvor mange gram karbo spiser duaaa?" :P:P Man må være sikker på at en får i sæ alle næringstoffa, og med kunnskapen til den normale mann i gata så vil ikje han kunne vite ka han treng viss han begrense kostholdet sitt til en stram diett uten oppfølging av eksperta.

SILJE: Det burde være mer fokus på at man må individualisere kostholdet til hver enkel og ikke bare si at man skal velge lettprodukter og kutte ut mettet fett, rødt kjøtt, velge grove kornvarer og så videre, og tro at dette er råd som vil være det beste for alle. Folk trenger kunnskap og informasjon om hvilke matvarer som inneholder hva på mer spesifikt nivå. Ikke bare om matvaren inneholder karbohydrater/fett/protein, men hva slags type karbohydrater, hva slags fettsyrer og kvaliteten på proteinene. Videre må du finne ut hva som er en normal og akseptabel porsjon for deg, og ikke minst må folk begynne å bevege på seg. 

Det må bli større fokus på mengde og porsjon i stedet for energiprosent av det man spiser. I teorien kan da en person som bør ligge på 2500 kalorier få i seg 5000 kalorier og fortsatt ligge på anbefalingene i forhold til energiprosenten og tro at man er "sunn".

Eksempel: Ett av kostrådene lyder som følger "velg grove kornvarer". Ja, det er greit, men hvor mye og hvor ofte? Man kan bli overvektig av å spise de sunne matvarene også, enten om det er frukt, nøtter, eller annet.  Spiser man mer enn man forbrenner så går man opp i vekt. Folk bruker kanskje brødskalaen til å finne frem et halvgrovt brød og tror at dette sikkert er bra. Sannheten er at dette brødet ikke nødvendigvis er så innmari grovt:

BRØDSKALAEN:

FINT BRØD

 

  • 0-25% sammalt mel eller hele korn

 

HALVGROVT BRØD

 

  • 25-50% sammalt mel eller hele korn

 

GROVT BRØD

 

  • 50-75% sammalt mel eller hele korn

 

EKSTRA GROVT BRØD

 

  • 75-100% sammalt mel eller hele korn

 

Mange grove brød på kommer akkurat innenfor grensen til grovt, med for eksempel 51 %. Det betyr at mange grove brød ikke er særlig mer grove enn et mellomgrovt brød. Derfor bør du i tillegg se etter grovhetsprosenten for å ha full kontroll og at du unngår følelsen "av å bli lurt". 

Grovhetsprosenten står enten oppgitt under brødskalaen eller så er den oppført sammen med ingrediens og næringsinnhold bak på emballasjen. Da står det for eksempel: Grovhetsprosent: 69. Dette er da et bedre valg enn et grovt brød med grovhetsprosent på 51 og det er større sannsynlighet for at metthetsfølelsen varer lenger samtidig som du får i deg flere av de gode og viktige næringsstoffene. * Fysisk aktivitet
SILJE: Studier viser at hvis man er mer fysisk aktiv så får man også større lyst til å velge sunne matvarer, mindre søtsug og ikke minst man føler seg bedre. Det er ikke snakk om at man må løpe en time på tredemølla tre ganger i uka, det er hverdagsaktiviteten som har noe å si. Gå de fordømte trappene i stedet for å ta heisen eller rulletrappen, la bilen stå hvis det er snakk om korte avstander, gå heller en tur i stedet for å sitte 4 timer foran TVen hver kveld, vask det kjøleskapet du har utsatt i flere uker, reis opp og gå litt rundt i rommet minst hver time om du tilbringer hele jobbdagen foran en PC-skjerm og så videre. Og ikke tenk på at du skal "starte på mandag". Begynn nå - det er ingen grunn til å la være! :)
"La din mat være din medisin og din medisin være din mat". En veldig grei huskeregel ;) 

- Silje Bjørnstad & Sander Markussen -  

 

Mine erfaringer og resultater fra 3 ukers LCHF-prosjekt.

Dagen i dag startet med å legge inn veneflon, ta nullprøver, innta 325 ml væske med 75 gram ren glukose og deretter tappe blod hvert 15. minutt, 30., 45., 60., 90., og 120. minutt.


Jeg har fått et helt nytt forhold til blodtapping...

Rundt klokka ni var vi ferdige og da kunne vi spise og drikke akkurat det vi ville. Forskningsleder hadde gjort i stand "karbohydrat-fat" med klementinbåter, druer, sjokolade og kjeks. :)

Etter dette gikk jeg rett på Kaffebrenneriet og kjøpte mitt tidligere obligatoriske müslibrød, men det smakte liksom ikke slik som det gjorde før.. Uansett så hadde jeg hvertfall energi til tusen (til tross for at jeg stod opp 05.45 og de andre på gruppen skulle "rett hjem og legge seg i fosterstilling for å sove"), og inntak av karbohydrater ga i hvert fall meg "energi-kick". Dermed ble det en H E R L I G økt på Elixia, endelig med litt karbs i kroppen igjen. 

De neste ukene daler nok energiprosenten fra fett nedover og blir erstattet med noe karbohydrater og protein, men etter 21 dager på LCHF-diett vil jeg nok ikke gå hundre prosent tilbake til det kostholdet jeg hadde før diett-start. Dette er fordi jeg rett og slett har oppdaget mange fordeler for min egen del ved å leve på en høyere andel fett og mindre andel karbohydrater:

- Mer stabilt blodsukker
- Ordentlig mett uten å være stappa
- Slippe "akutt hunger", spesielt etter trening
- Magen er FLAT 24/7. Jeg blir ikke oppblåst eller opplever så mye rumling som tidligere
- Jeg har fått renere og mykere hud
- Jeg har alltid likt å lage mat, men etter disse tre ukene har det bare blitt enda morsommere å prøve nye oppskrifter og smaker
- Fett er ikke farlig, men desto viktigere er det å vite hva slags fettsyresammensetning man spiser og klare å skille mellom ugunstig fett og de sunne fettsyrene. Balanse er et viktig stikkord her.
- Jeg har lært meg at alt kan spises bare man er mentalt innstilt på det - vi snakker alt i fra fiskefileter til mauling av olivenolje, så nå fremover SKAL det bli en fiskemiddag i uka. Jeg starter allerede I DAG med torskefilet til middag. Å vente til i morgen eller en annen dag holder ikke da dette er vinn-vinn-situasjon :D
- 2 pakker tyggegummi om dagen er ikke nødvendig... 
- Jeg kommer til å lage mer hjemmelaget mat, som for eksempel knekkebrød/brød/scones/muffins av frø/nøtter, mere rene kjøtt- og fiskeprodukter, pasta/nudler/ris blir erstattet med grønnsakspureer/råkost/salat/coleslaw/fløtegratinerte grønnsaker osv - nå vet jeg enda tydligere hva slags kost som gir meg energi og som gjør at jeg holder ut lenger mellom måltidene.
- Planlegging er GULL.  Man trenger ikke nødvendigvis å planlegge hele uka med dagsmenyer og det hele, men man tjener mye på å vite sånn cirka hva man ønsker å spise til middag 1-2 dager i forveien.

Men ved et så høyt fettinntak og så strenge regler på for eksempel inntak av frukt og grønt har jeg merka at man fort kan gå glipp av viktige næringsstoffer på et så strengt LCHF-kosthold. Jeg kommer helt klart ikke til å ligge så høyt som 70 energiprosent fra fett (i tillegg har det vært en feil i registreringsprogrammet vi har brukt, så nå viser det seg at de i min gruppe faktisk har ligget på over 80 energiprosent fra fett! Dette er HØYT, forskningsleder ville at vi skulle være på minst sytti så for hennes del var jo dette bare gull uansett, men det er ikke rart vi ble kvalme i begynnelsen av dietten. hehe!) Så fremover kommer jeg selvfølgelig til å spise frukt og grønt for å dekke fiberinntak, og får å få i seg viktige antioksidanter, vitaminer og mineraler, samtidig som jeg konsekvent kommer til å velge grove kornvarer fremfor raffinert mat. (Dette har jeg strengt tatt gjort lenge...).

Oversikt over energiprosent fra i vår: Fett 26E%, Karbohydrat 55E%, Protein 19E%. 


De tre siste ukene har jeg i gjennomsnitt ligget på: Fett 84E%, Karbohydrat 5-10E%, Protein5-10E%:

 

 

Ned i vekt?
Da det gjelder lavkarbo og vektnedgang er det mange som begynner på en "lavkarbo-diett" i håp om å gå ned noen kilo. Jeg gikk ned cirka 2,5 kg de to første ukene, men den siste uka gikk jeg opp igjen cirka 1 kilo. Selv tror jeg dette er på grunn av at væskenivået begynner å stabilisere seg igjen, husker jo selv hvor dehydrert og tørst jeg var i uke 2. Når man begynner på en streng LCHF-diett vil glykogenlagrene i kroppen tømmes samtidig som man taper vann (glykogen binder vann). Derfor vil mange oppleve å gå "raskt ned i vekt" den første uken, men nettopp derfor vil man også gå fort tilbake til opprinnelig vekt igjen om man går tilbake til den kosten man hadde før.

LES MER OM LAVKARBO OG FETTFORBRENNING I ET TIDLGERE INNLEGG HER: Svar på kommentar angående ned-i-vekt ved et LCHF-kosthold

Vi LCHF-deltakerne skal på ny veiing og kroppsanalyse to ganger neste uke slik at man ser om det faktisk har vært en reel vektnedgang hos samtlige deltakere på grunn av dietten. Jeg hadde forresten gått opp i fettprosent. Mer konkrete tall om meg selv og hva som blir konklusjonen for prosjektet og resten av deltakerne vil mest sannsynlig være klart på nyåret. Så da vil alle tall og eventuelle forskjeller på for eksempel kolesterol, insulinsensitivitet, kroppssammensetning og så videre bli publisert. 

Ikke en diett 
Sånn sett vil jeg fremover leve på et karbohydrat-redusert kosthold i forhold til hva jeg gjorde tidligere. Og å spise karbohydrat-redusert kost handler for min del ikke om jeg vil opp eller ned i vekt, eller "IKKE-SPISE-KARBOHYDRATER-FOR-DET-ER-FARLIG". Neinei, vi trenger karbohydrater, det er mengden og ikke minst hva slags type karbohydrater man får i seg som kan ha en stor påvirkning. (Ikke minst så har jeg savnet karbs før trening!) Det handler om livstil og et kosthold man trives med og ikke minst som man kan leve med! 

Ordet "diett" skal ikke assosiereres direkte med ordet slankekur. Selv om man er på en diett så betyr ikke dette automatisk at man er på slanker`n. Samtidig så vil "lavkarbo-diett" og et "lavkarbo-kosthold" eller "karbohydrat-redusert kosthold" være to forskjellige ting.
Generelt er ordet diett kanskje en type kosthold man prøver ut for en periode i håp om å forbedre form, livskvalitet, eventuell sykdom og så videre. (Og her snakker jeg ikke kun om lavkarbo! Folk med galleproblemer vil for eksempel dra fordel av å spise et fettredusert kost).
Et kosthold er sammensetningen av den maten og det matinntaket som betraktes som "normalt" for deg. Vi er alle ulike og dermed vil ikke et type kosthold passe alle samme - desto viktigere er det å finne ut hva slags spisemønster og matvarer som DU og DIN kropp setter størst pris på.

Det var mine tanker om LCHF-prosjektet så langt. Jeg savner allerede kjøkkenvekta som har stått på kjøkkenbenken og ikke minst aktivitetsmåler-klokka! Hehe. 

Har noen mulighet til å være med på et lignende forskningsprosjekt vil jeg absolutt anbefale dette. I tillegg til at du får testet kroppen din får du deg en del a-ha-opplevelser selv som vil være verdifull erfaring - spesielt hvis man jobber innen ernæring og helse. Å forstå hva en eventuell klient eller pasient går igjennom er svært viktig for å kunne gjøre opplegget mest mulig gjennomførbart. En ting er helt sikkert - alt starter i hodet. Med riktig innstilling er f... meg alt mulig. Det handler bare om innsatsvilje og det å være ærlig mot seg selv :) Videre så tror jeg helt klart at "ernæringseksperter" vil ha godt av å prøve ulike type kosthold og ikke bli altfor opphengt i anbefalingene. JA, de norske kostrådsanbefalingene er "bra nok" for mange, men samtidig så er det viktig å vite at for å oppnå best mulig kosthold må det tilpasses hver enkelt. Derfor kan det av og til være noen justeringer som ikke nødvendigvis er anbefalt noe sted, men som er rett og slett er egenerfaring. 

 - Silje Bjørnstad - 

 (I morgen kommer det et blogginnlegg hvor jeg og medstudent Sander deler våre tanker rundt ernæring og kostråd i praksis! Tør å påstå at det er verdt å få med seg :) ) 

 

Mobilblogg: Karbo-torsdag.

Etter siste blodprøve-takning i dag morges er det fritt frem i kostholdet igjen, og dette ble servert til frokost da vi var ferdige i dag tidlig:

Og det var jo etter at vi også hadde inntatt glukosedrikk med 75 gram glukose, så gjett om kroppen er klar for trening nå!!!:D *sugar-kick*. Mer info om LCHF-prosjektet og kostholdet mitt videre senere i dag!:) god torsdag!

Matbloggtoppen Matprat