hits

november 2015

Kjøttfri mandag: 5 tips til hvordan gjøre havregrøten mer mettende

God mandag!

Grøt er blitt en populær og trendy rett for oss nordmenn de siste årene, og det med god grunn. Det finnes jo så mange forskjellige grøtoppskrifter, det smaker godt, er enkelt å lage og i tillegg et næringsrikt lite måltid når den lages med de "riktige" ingredisene. (For eksempel havregryn, quinoa, byggryn etc).

Men likevel er det mange som har spurt meg om hvorfor de blir så fort sultne etter et havregrøt-måltid. For man hører jo ofte at "havregrøt er med på å gi deg en god og langvarig metthetsfølelse".

Vel, det vil selvfølgelig variere fra person til person, og ikke minst hvor stor porsjon man spiser. Så her er fem tips til hva som kan bidra til at havregrøt-måltidet gir deg litt bedre og mer langvarig metthetsfølelse.

1) Bytt ut vann med melk.
Koker du havregrøten med melk vil du få i deg mer protein som er med på å gi en bedre metthetsfølelse. I tillegg bidrar melka med flere viktige mineraler og vitaminer som for eksempel B-vitaminer, jod og kalsium.

2) Bytt ut lettkokte havregryn med store havregryn
Kroppen må jobbe mer og bruker noe lengre tid på å hente ut næringen fra de store grynene i forhold til de små.

3) Topp grøten din med bær og/eller nøtter
Bær inneholder få kalorier, men bidrar med vomfyll, fiber og for eksempel C-vitamin. Nøtter inneholder både sunne fettsyrer, protein og fiber som øker sannsynligheten for at metthetsfølelsen blir bedre og mer langvarig.

4) Dryss over kanel
Kanel er med på å regulere blodsukkeret.

5) Øk mengden havregryn
Enough said? ;)

Ha en herlig mandag! :)

- Silje Bjørnstad - 

Oppdatering

Tjohei søndag og 1.advent er det også! :)

Grunnen til lite blogging er travle dager hvor mesteparten består av jobbing, med andre ord, så er det heller uinteressant bloggmateriale å publisere :p

Denne høsten har jeg hatt mye jobb, og mye forskjellige oppdrag, noe som jeg selvfølgelig er kjempetakknemlig og stolt over. I løpet av desember håper jeg det derimot skal roe seg ned litt, for jeg vet det blir mye å ta tak i allerede fra januar av neste år. Ryktene skal ha det til at det blir nok en pressetur til Mexico i forbindelse med innspillingen av Paradise Hotel (jeg dro nedover i fjor, og hadde aldri sett på Paradise Hotel - nå er jeg hekta ;p ).

 

Men 10-11 dager i solskinn og varme i begynnelsen av vintermåneden januar er i alle fall ikke meg imot!

Men trening har det jo også blitt de siste dagene, med blant annet pers i pullups (15 stk) og dips (24 stk). Det går fremover i de øvelsene jeg trener mye, og det er jo et godt tegn ;)

 

(I know, løftetryner deluxe!!! :D :D :D )

Baseøvelsene er selvfølgelig også på plass i treningsprogrammet mitt, med både benkpress, knebøy og markløft. 

Ellers så er det også mye sosiale sammenkomster i slutten av november og i begynnelsen av desember, og jeg tror det skjer noe omtrent hver eneste helg frem til jul, slik som det jo pleier å være for de fleste. 

Men alt er ellers tipp topp. :) Jeg må bare finne frem adventsstake og julepynt når jeg kommer hjem, så er julestemningen på plass i heimen også. ;)

 

Ha en nydelig søndag. 

- Silje Bjørnstad - 

 

Rabattkode på masse treningsutstyr fra en av Norges største nettbutikker! :D

Hei!

Det nærmer seg desember og ikke minst jul, og da er det på tide å begynne julegaveshoppinga (både til seg selv og andre ;) ). 

I den forbindelse så vil jeg tipse om et nettsted som heter Klubben.no - en bedrift som idag er en ledende leverandør av utstyr til svømme- og idrettshaller, treningssenter, skoler, barnehager, institusjoner, butikker, idrettslag og privatpersoner. 

Klubben AS holder nemlig til i Åsnes, hvor jeg er ifra, og jeg kjenner flere av de som jobber der og har alltid hatt hyggelige opplevelser med både ansatte og produkter.  Klubben ble startet i 1976, og er i dag en ledende leverandør av utstyr til svømme- og idrettshaller, treningssenter, skoler, barnehager, institusjoner, butikker, idrettslag og privatpersoner. Med andre ord, Klubben har så godt som ALT. De er blant Norges største nettbutikker med rundt 20.000 varer i sitt produktsortiment.

Så derfor har jeg nå fått tak i en super rabattkode til dere!

Om du skriver inn «Silje fri frakt» i feltet melding til salg så får du 20 PROSENT AVSLAG  og GRATIS FRAKT frem til 18 desember!! :D

Det er jo særlig treningsustyret som er mest relevant når det gjelder meg selv, og jeg har flere produkter fra Klubben som jeg bruker omtrent daglig. Særlig treningsstrikkene og stoppeklokka er blitt "et must" i treningsbagen.

Treningsstrikker er virkelig genialt å ha i tillegg til at det tar minimalt med plass og som derfor også passer perfekt til både hjemmetrening og til en liten treningsøkt når man er på ferie. Strikkene kommer i ulik størrelse og "motstand" slik at man kan bruke ulike strikker til ulike behov. En strikk kan både øke motstanden i en øvelse, men også fungere som en "hjelpestrikk". Selv bruker jeg treningsstrikker hver gang når jeg varmer opp til en treningsøkt. Selv har jeg Power Bands som er fem ulike strikker som har ulik motstand. 


Les også et eksempel på hvordan strikker kan gjøre deg sterkere i for eksempel pullups: Veien til den første pullups. 

Minibands er en annen type strikker som også kan anbefales, personlig bruker jeg disse for å virkelig aktivisere lår- og setemuskulatur når man for eksempel gjør ettbeins hipthrust, glute brigde, eller går sidelengs med brede bein ;) Les mer om minibands her. 

Stoppeklokke ble jeg avhengig av når jeg skulle begynne å korte ned pausene mine på trening, som når jeg for eksempel trener sett med 15-20 sekunders pause eller når jeg står i planke. En stoppeklokke er derfor selvfølgelig "et must" når man skal tida, enten det er intervaller, ha kontroll på hvor lenge pausene varer etc. Les mer om ulike stoppeklokker her. 

Catslides er, i likhet med treningsstrikker, treningsutstyr som tar liten plass og som derfor passer perfekt til for eksempel hjemmetrening eller ferietrening. Det finnes neste uendelig med øvelser du kan gjøre som utfordrer både din styrke og koordinasjon. Les mer om Catslides her. 

Dette er jo bare et knippe av de produktene Klubben har å tllby. De har alt i fra stepkasser, yogautstyr og kettlebells til balansebrett, pulsklokker, massasjeruller og manualer. I tillegg så har de svømmeleker til barn, svømmeføtter, badeender, barneleker, frisbee, volleyball og mye MYE mer. 

Ta en titt selv for å se hvor mye det faktisk er å velge mellom ;)

Og nei, dette er ikke et annonseinnlegg - her er det ikke noe "kjøpt og betalt" - med andre ord, jeg tjener ingenting på å skrive om dette. Det er rett og slett en hyggelig førjulsgave fra Klubben og meg til dere. 

- Silje Bjørnstad - 

Tirsdag. That's it.

Hei tirsdag!

I dag er det bare én uke til 1.desember, og bare én uke til julaften!!! Bare tanken alene får meg faktisk i julestemning og da var det jammen på tide å henge opp årets pakkekalender fra verdens beste mamma :D

Ja, jeg vet. 28 år og får pakkekalender fortsatt - HELDIG!! Broren min er 32 og han får også :p

Dagens middag var det heller lite jul over, men den improviserte "salatlignende" retten smakte i alle fall digg og metta godt! :)

Denne herligheten består av bacon, pære, osteskiver, paprika, agurk og cashewnøtter.

Jeg elsker kombinasjonen av salt og søtt, som for eksempel pære og bacon. Andre eksempler er magert kjøttpålegg og frukt - perfekt som et sunt lite mellommåltid som i alle fall setter mitt blodsukker i sjakk når det trengs. 

Ellers så består resten av kvelden av jobbings med artikkelskriving og øving på foredrag. 

I morgen kommer det en fantastisk rabattkode og julegavetips!!  (Skrevet i ekte bloggstyle det der altså :p)

Ha en fin tirsdagskveld!

- SIlje Bjørnstad - 

Dyrisk for en god sak

God mandag!

Noe av det jeg brenner mest for her i livet er dyreliv og dyrevelferd, og at alle dyr skal bli behandlet med respekt og at dyrene har det bra. Derfor er jeg medlem av både Dyrebeskyttelsen og World Wide Fund of Nature. 

Nylig ble jeg også Tigerfadder og oppfordrer flere dyreelskere til å faktisk engasjere seg i det de sier og står for. Du kan også være for eksempel elefantfadder, isbjørnfadder eller neshornfadder. Jeg ble Tigerfadder fordi det rett og slett var det første fadderprogrammet til WWF jeg kom over. 

Fra WWF.no: 

Slik kan du redde tigeren
Vårt mål er å doble antallet tigere i verden innen 2022. Som tigerfadder er du en veldig viktig del av dette arbeidet. Det trengs flere og bedre trente viltvoktere. Den illegale handelen med tigerdeler må stoppes. Vi må presse politikerne til å prioritere tigeren. Med din støtte kan vi klare dette.
Hvorfor er tigeren truet?
For 100 år siden var det 100.000 ville tigere i verden, fordelt på ni ulike underarter. Nå har vi bare 3.200 ville tigere igjen, og tre av underartene er helt utryddet. Det er mennesket som er tigerens største fiende. Krypskyttere dreper to tigere hver uke. De er en del av kriminelle nettverk som tjener store penger på illegal handel med tigerdeler, og de pløyer profitten tilbake i våpen- og narkotikasalg.
Naturvern som nytter
WWFs globale tigerprogram er kalt TX2 og har som mål å doble antall ville tigere innen 2022. Vi har allerede 13 tigerland med oss i dette målet, etter en internasjonal kongress i 2010. Med hjelp fra engasjerte støttespillere som deg, kan vi klare å finansiere de tiltakene som skal til for å nå vårt mål. Bli fadder i dag!
 
WWFs arbeid nytter
WWF jobber med lokalbefolkning over hele verden for en framtid der mennesker kan leve i harmoni med naturen. Med prosjekter i over 100 land, jobber vi med alt fra kamp mot klimaendringer til vern av truede økosystemer og bærekraftig forvaltning av naturressurser.
Seierne er mange både hjemme og utenlands, men nå står vi overfor større utfordringer enn noensinne. Vi mister stadig mer natur, klimaendringer truer med å overopphete jordkloden, og vi forbruker ressurser i et uforsvarlig tempo.
Håpet er ikke ute
WWFs arbeid bidrar til å redde gamle skoger, unike havområder og truede arter og naturtyper over hele verden. Takket være omfattende feltarbeid, politisk press og et unikt globalt nettverk, kan WWF oppnå naturvernresultater som betyr noe både for menneskene og naturen. Her kan du lese om noen av resultatene vi har oppnådd i det siste.
Jeg er også som nevnt medlem av Dyrebeskyttelsen.
Hva med å gi en julegave til dyrene i år? (Og det trenger selvfølgelig ikke å være jul for å gi noen en gave...)
Enten ved å støtte en organisasjon, handle i deres nettbutikk eller rett og slett ved å bli medlem og/eller dyrefadder?
Dette innlegget er hverken reklame eller en annonse - dette er min mening og holdning, og oppfordring. Hverken mer eller mindre, og ikke noe som er kjøpt og betalt. 
Bli DYRISK du også, og gi dyrene et trygt hjem, trygge omgivelser og et trygt liv. <3
- Silje Bjørnstad - 

Bananpannekaker

God søndag! :)

Jeg har nettopp laget dagens middag (hjemmelagde hamburgere) og morgendagens frokost: bananpannekaker. 

Og siden det er kjøttfri mandag i morgen så tenkte jeg at disse pannekakene kanskje kan være en oppskrift å prøve ut i morgen?

Dette er superenkle og næringsrike pannekaker med masse deilig naturlig søtsmak fra bananer. 

Til 1 pers:
1 banan
3 ss havregryn
2 egg
Kardemomme og kanel etter smak

Bland alt sammen i en blender/hurtigmikser og stek på middels varme i en stekepanne med smør. Lag pannekaker eller små lapper. 

Disse smaker supergode slik som de er, eller pimp de opp med litt bær og kesam/yoghurt til servering. 

Haha, min gigapannekake ser sikkert ikke så fristende ut uten "fyll", men min kjøttfrie frokost til i morgen tidlig er i alle fall klar <3

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

Julebord med beste jobben

Tjohei!

I går var det duket for Side2-julebord hjemme hos sjefen sjæl, Ingeborg Heldal. <3

Så da var jeg så heldig å bli sminket av Side2s skjønnhetsansvarlig Ida og det er ikke ofte jeg får smokey eyes og leppestift på munnen for å si det sånn. Men ble veldig fornøyd da. 

Se på treningsnerden som har fått på seg kjole og øyenskygge! Haha ;) DET skjer sånn typ maks 2-3 ganger i året :p

Ellers så blir det middagsdate med et vennepar denne lørdagskvelden, jeg har hørt rykter om Alias! :D Jeg ELSKER Alias. He he. 

Ha en fin lørdagskveld!

 

- Silje Bjørnstad - 

 

 

Proteinrik og kjapp pizza uten gjær og hvetemel

Hei fredag!!

Lyst på fredagspizza, men så har du ikke klassisk pizzamel som hvetemel eller gjær i kjøkkenskapet? Det var nemlig det jeg var gira på denne ettermiddagen og derfor slengte jeg sammen en herlig og proteinrik pizzabunn som heller ikke trenger å stå å heve! :D

Som vanlig så slenger jeg bare sammen ett-eller-annet, slik at det nok en gang blir cirkamål på oppskriften: 
Til cirka en langpanne:
50 gram havregryn/havremel
150-170 gram fibramel
100 gram kikertmel
1-2 ts bakepulver
1 egg
1-2 ss rapsolje
1 - 2 dl lunkent vann (Ta i litt og litt slik at deigen henger sammen, men samtidig er litt klissete)

Bland alle ingrediensene sammen og bland godt.

Smør deigen utover et stekebrett ikledd bakepapir og la bunnen steke i 7-8 minutter på 230 grader. Imens kan du ordne istand pizzafyllet. Jeg hadde karbonadedeig, rødløk, og selvfølgelig ost og pizzasaus på min pizza, samt oreganokrydder.

Når bunnen har blitt stekt  i 7-8 minutter så tar du på pizzafyll og ost. Stek videre til osten har smeltet (cirka 12-15 minutter). 

Denne pizzaen ble faktisk overraskende god og ikke minst mettende, og den var klar på under en halvtime!

Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

 

1 kilo her og 1 kilo der..

God torsdag!

ENDELIG ble det formiddagstrening igjen - jeg trives best når jeg får trent rett etter frokost på et treningssenter som ikke er stappfullt av folk og "fe". ;p

Uansett, på dagens økt var det rygg og skuldre som stod i fokus med blant annet:

Pullups med ekstra vekt (10kg x 4 reps  + 7,5 kg x 5 reps + 7,5kg x 4 reps + 7,5 kg x 4 reps), dips med ekstra vekt (21,25 kg x 6 reps  + 21,25 kg x 4 reps + 16,25 kg x 6 reps + 16,25 kg x 6 reps), nedtrekk med myo-reps, arnold press, brystpress med manualer, sittende roing og mageøvelse. 

PUH!

!0kg x 4 reps:

video:pullups4x10kg

21,25 kg x 6 reps:

video:6reps21125kg

(Usikker på om denne filmen funker?! Står bare og surrer hos meg, men den er på Instagram også, for de spesielt interesserte)

 

 

Som jeg nevnte tidligere denne uka så kjører jeg nå samme program hver uke som består av 5 treningsdager og 2 hviledager. Det vil si at progresjon måles i for eksempel kortere pauser mellom settene og selvfølgelig økning i kilo på de ulike øvelsene eller tar flere repetisjoner. Nå skal det sies at man ikke nødvendigvis øker i hver enkelt øvelse hver eneste uke, det gjør i alle fall ikke jeg og det er heller ikke meningen, men sakte, men sikkert så går det fremover med 1 kilo opp her og 1 kilo opp der.

Ah, så må dere sjekke ut den nyeste utgaven av Shape Up!! :D

Fresht og innholdsrikt blad som alltid :)

Jeg bidrar med en ny artikkel om mental trening: "Slik takler du treningsmotstand".

 

Løp og kjøp, og ligg ned i sofaen og nyt! <3

Ha en herlig torsdag!

- Silje Bjørnstad -

 

På Instagram

God onsdag!!

Jeg startet dagen på frokostseminar arrangert av Opplysningskontoret for meieriprodukter og som vanlig leverte de flotte foredragsholdere med interessante foredrag, digg mat- og drikkeservering samt god pauseunderholdning. 

Ellers så er det på tide med et lite Insta-tilbakeblikk - her er siste nytt fra den fronten: 

1) Kjøttkakemiddag - så utrolig digg det er med norsk tradisjonsmat! :D
2) Gjør meg klar til cluster sett i pullups.... 
3) Jeg og Lexie diskuterer om når det egentlig er greit å stå opp på en søndagsmorgen... Noen ville nemlig opp tidligere enn andre.
4) Fineste! <3

5) Markløft 3x3x112,5 kg
6) Jeg og bestis klar for siste kveld på Fuerteventura 
7) Jeg er tigerfadder og oppfordrer alle andre til å også støtte dyrene og World Wide Fund of Nature
8) Ah, sol, strand og varme på Fuerteventura <39) Et stk fornøyd og svett frøken Bjørnstad etter en VARM økt på Fuerteventura
10) Knebøy på løfteplattform med eleiktostang og eleikoskiver på hotellgymmet på Fuerteventura - LOVE IT!!!
11) Jeg og Fredrik leker - en helt vanlig søndagskveld.
12) Blir stor og sterk i solnedgangen... HAH! ;)

 

På Instagram finner du meg på silje_bjornstad og på snap Silje1987

Ha en herlig onsdag!

- Silje Bjørnstad - 

"Er du gravid eller på slanker`n?"

Hei, jeg heter Silje og drikker ikke alkohol.

Slik føler jeg av og til må presentere meg når jeg er i festlige lag som julebord, ute på byen eller skal bestille meg noe å drikke i en eller annen bar sammen med andre. 

Ikke alltid, men ofte. 

Jeg har vel ikke drukket alkohol de siste syv årene og de fleste som kjenner meg vet dette, og jeg har heller aldri opplevd noen negative reaksjoner på dette, slik at det er klart. :) 

For jeg har ikke noe imot at folk spør, og jeg har ingenting imot å forklare hvorfor. Det er den litt underliggende negative tonen jeg sliter med når folk spør andre om hvorfor de ikke drikker alkohol, akkurat som man finne "godkjente unnskyldninger" for å ikke drikke.

Og før jeg får forklart meg er det mange som ofte har "svaret" før meg også:

- Åh, er du gravid? (dette er en klaaaaassiker. Og bare så det er sagt, nei, jeg er ikke gravid)

- Åh, er du på slankern du eller? (Nei, dette har heller ikke vært en grunn for meg for å ikke drikke alkohol)

- Åh, har du begynt et sånn derre "sunt og bedre" liv du eller? (Jeg har de siste årene trent regelmessig og spist sunt og variert uten å være fanatisk, så at jeg har startet et sunt og bedre liv enn det jeg lever og har levd de siste årene kan jeg heller ikke akkurat påstå)

Dette er bare noen av kommentarene som man ofte blir møtt med. 

Altså, jeg har smakt alkohol og også vært sjarmerende beruset mang en gang (LES: dritings). Jeg vokste opp på landsbygda og her var det ikke akkurat vanskelig å tak i alkohol hvis man ønsket det. Så i mine yngre dager ble det både sprit, øl og sprudlevin (les champis) på meg også, men at jeg nøt smaken av alkohol kan jeg vel ikke akkurat påstå. Jeg nøt heller ikke dagen-derpå der alkohol og nattmat kom i retur i en herlig blanding etterfulgt av dundrende hodepine og tak som snurret rundt. En gang var jeg så fyllesyk i to dager på rad at jeg endte med å spy på en full skolebuss tidlig om morgenen - veldig kult...

Det kan være mange grunner til at noen mennesker velger å ikke drikke alkohol. Familierelasjoner, sykdom, penger og så videre.

Ok, så hvorfor drikker jeg ikke alkohol?

Først og fremst: jeg liker det ikke. Jeg har aldri syntes at et glass vin, en øl, et glass likør eller hva det nå enn måtte være har smakt godt. Et unntak er ENKELTE ølsorter som jeg har smakt på de siste årene og som faktisk var digg (for eksempel "spesialøl" med en fruktlig smak som fås kjøpt på restaurant og lignende). 

En annen grunn for at jeg ikke drikker alkohol er fordi jeg aldri klarte å lære meg å like det slik at jeg visste hvor alkoholgrensa mi var i mine yngre dager. Med andre ord så prioriterte jeg å drikke mest mulig på kortest mulig tid, noe som igjen resulterte i at jeg slokna så altfor tidlig. Dagen etter huska jeg et par timer av festen, mens de andre hadde holdt ut hele kvelden, gått ut på byen og så videre. Jeg synes det er mye morsommere (og helt klart tryggere) å kunne være med på hele festen og være med ut å danse fremfor å ligge halvdød foran toalettskåla med oppkast i håret og øyne som ikke klarer å fokusere. Ergo; jeg trenger ikke alkohol for å ha det gøy og til dere som lurer på hvordan jeg har det gøy ute på byen uten alkohol.... Tenk litt på det spørsmålet.... ;) For min del høres det mer trist ut å måtte ha alkohol for å ha det gøy, enn å faktisk ha det gøy uten alkohol.

Joda, jeg har smakt og drukket alkohol, og vært på fylla jeg også:


Men det er mye morsommere å være ute på byen der man faktisk klarer å ha øyene oppe: 
En tredje grunn til å ikke drikke alkohol er rett og slett fordi det passer inn i min livsstil. Alkohol er som gift for kroppen og det er jo godt kjent at et overdrevent alkoholinntak ikke akkurat har en positiv effekt på helsa.

 

En annen fordel med å ikke drikke alkohol er at man kan bruke pengene sine på andre ting enn dyre uteøl, vinflasker og dagenderpå-takeaway.

Og så er det heller ikke til å unngå at det er jo godt å slippe både fylleangst, fyllesyke og fyllenerver dagen etter. Det er SÅ deilig å våkne opp etter en sen natt og kjenne at man faktisk er klar for en eventuell treningsøkt eller cafebesøk uten å være kvalm eller å ha skallebank.

Digg er det også å kunne kjøre og reise hjem når man vil hvis man er borte. Så slipper man i tillegg dyre taxiregninger. 

Og nei, og ikke drikke alkohol har heller ikke noe med religion å gjøre (jeg har meldt meg ut av den norske statskirke), og jeg er heller ikke medlem av anonyme alkoholikere eller har hatt/har et alkoholproblem.

Så til slutt om hvorfor det heller ikke frister å smake på alkohol lenger: Jeg har ikke drukket alkohol de siste syv årene (jeg er nå 28). På nyttårsaften ifjor var jeg og Fredrik i Berlin der vi var ute å spise og blant annet fikk en dessert med navnet "Champagne variations" - en dessertskål med ett-eller-annet som var "marinert" i champagne pluss noen konjakk-kuler. 1.nyttåsdag ble tilbrakt ved doskåla og i senga. Jeg tror jeg faktisk ble "fyllesyk" av bare den bittelille mengden med alkohol fordi kroppen min aldri får den type drikkevare ellers. Jeg og Fredrik hadde spist det samme og det var heller ikke noe annet som skulle tilsi at jeg skulle bli dårlig, og ikke han. 1.nyttårsdag kom ALT opp igjen og litt til (vi snakker sånn grønn magesyre-oppkast, koselig det...) og jeg sov 3/4 av dagen. Det ga meg i alle fall en fin påminnelse om hva jeg ikke går glipp av. 

Så er det viktig å understreke at jeg selvfølgelig ikke har noe imot folk som drikker! Men derfor synes jeg heller ikke at folk skal se ned  på de som velger å la være heller. Folk må jo få velge selv, men stå for de valgene du tar og ikke la deg presse av andre som mener at du "må" drikke for å kunne "passe inn", ha det gøy og så videre, uansett hva det er snakk om. 

Spill på lag med kroppen og hodet. 

- Silje Bjørnstad - 

LES OGSÅ SIDE2-SAKEN: Folk bør slippe å forsvare at de ikke alkohol

Blogginnlegget er inspirert av denne saken: 13 things I\m tired of hearing when people find out I don`t drink. 

Tips mot søtsug

God mandag!

Her er en kort artikkel jeg har skrevet for Akademiet for Personlig Trening som jeg føler kan være relevant for mange i disse mørktider ;)

Tips mot søtsug

Flere grunner
De fleste har en eller annen gang opplevd å få det berømte søtsuget noen oftere enn andre. For å få bukt med søtsuget er det først og fremst viktig å bli bevisst på hvorfor denne følelsen kommer. Det kan være både fysiske og psykiske årsaker til at man opplever et slikt sug etter noe søtt. Når man spiser noe søtt så frigjøres det lykkehormoner som stimulerer belønningssenteret i hjernen og man føler seg bedre, og denne forventningen kan trigge søtsuget. Kulturelle og emosjonelle forhold er også av betydning. Er man deprimert eller er i en situasjon der man ser noe søtt så kan dette skape et plutselig behov for søtsaker. En trang for noe søtt kan for eksempel også skyldes lavt blodsukker eller at det er lenge siden du spiste forrige måltid.

«Må ha noe søtt»?
Søtsug kan komme i perioder som er preget av stress og en hektisk hverdag. Det kan godt hende at du synes det lille søte gir en god og avstressende følelse i kroppen, men ofte så er det en kortvarig glede og søtsaker vil heller ikke fjerne problemene eller utfordringene som gjør at du er stresset. For enkelte kan også det å «kose seg med noe søtt» når man er stresset gjøre vondt verre fordi man får dårlig samvittighet og dermed få nok en ting i hodet som virker stressende.

Spis deg mett
Generelt anbefaler ernæringseksperter at man spiser mat som bidrar til en god, langvarig metthetsfølelse og et stabilt blodsukker for å unngå store svingninger i både energinivå og humør som kan trigge behovet for noe søtt. Vær derfor bevisst på at måltidene dine består av proteinrik mat, langsomme karbohydrater og noe fett som vil bidra til at blodsukkeret ikke går som en berg-og-dalbane. Husk også at det er mange som merker at jo mer søtt man spiser, jo mer søtt har man lyst på.

Nøye planlagt
Videre så styres vi mennesker av impulser, fristelser og sosiale forventninger. Matbutikkene er designet slik at vi SKAL bli fristet av fargerike godteriposer, bolletilbud med «ta 3 betal for 2» og de små lakrisstengene som er rett ved kassa når vi står i kø. Ingenting er tilfeldig og produsentene vet hvordan de skal markedsføre og designer sine produkter for at vi skal kjøpe dem. Da gjelder det å være bevisst på sine handlinger. For å bli bevisst på sine handlinger så må man bli bevisst på sin mentale innstilling. Det handler rett og slett om å ta kontroll over tankene sine.

Tilgjengelighet
Er du en av dem som bare må ha noe hvis du vet det ligger noe søtt i skapet på kjøkkenet? Den tanken i seg selv kan gi inntrykk av at du har lyst på noe søtt, så her gjelder det å være bevisst på hva man putter i handlekurven når man er på butikken. Unngå å ha godteri og søtsaker tilgjengelig i hjemmet hvis du egentlig vil holde deg unna, men vet at du ikke klarer.

Kjeder du deg?
Mange har også en tendens til kjedespising. Kanskje sitter du foran TV-en eller datamaskinen på kvelden og dytter i deg søtsaker du egentlig ikke er klar over? Som en god start kan det hjelpe å få en oversikt på når du kjedespiser og hva slags tanker du har i hodet når du kjedespiser for å se om det er et mønster. For noen kan det hjelpe å bare få tankene på noe annet ved å gjøre noe annet, som for eksempel å gå en tur, mens for andre sitter utfordringen dypere enn som så og derfor kan det være lurt å snakke med en nær venn eller psykolog om problemene. Fysisk aktivitet er også med på å redusere søtsuget fordi man stimulerer hjernens belønningssentre når man trener. Og plages du ofte av søtsug og bare MÅ ha noe, så husk også at finnes det sunnere alternativer enn de kjente sukkerbombene som smågodt og sjokolade. Dette kan for eksempel være bakt eple med kanel, nøtter, grønnsaker og dipp eller en yoghurt.

- Silje Bjørnstad - 

Lørdagspump og hvilesøndag

Da var helga straks (allerede!) over og jeg tilbake i Oslo etter en nydelig helg på Finnskogen sammen med verdens beste Lexie: 

Her er snuppa i dag tidlig, utålmodig og lurer på når vi skal ut på tur. :p

 

Og tur i formiddagssol ble det:

Er en stund siden jeg har oppdatert siste status på treningsopplegg og fremgang.

For cirka en måneds tid siden begynte jeg på et nytt program der hovedfokuset rett og slett er å bygge overkropp (hovedsakelig rygg og skuldre), så programmet er det samme fra uke til uke, altså samme øvelser, men da med noen unntak av at jeg en uke kjører knebøy og neste uke frontbøy, en uke benkpress og neste uke smalbenk, og så videre. Ellers så vil jo eventuell fremgang da vise seg i form av kortere pauser og tyngre kilo på ulike øvelser. 

Treningsprogrammet er på 5 dager, det vil dermed si at jeg har to hviledager i uka. På 3 av dagene har jeg ro-økter, to intervalløkter + en økt med spesifikk fokus på teknikk. 

Så langt så går programmet greit og jeg opplever fremgang stort sett hver eneste uke, altså, ikke i ALLE øvelser, men i alle fall en og annen øvelse. Den største utfordringen for min del er faktiske det mentale. Jeg merker jeg må jobbe ekstra mye med hodet for å faktisk pushe meg selv på en måte jeg ikke har gjort tidligere. Jeg har aldri vært redd for "vekter" og heller ikke for nye øvelser, men det som tydeligvis er uvant og ukjent for meg er det å korte ned pausene og faktisk bli skikkelig andpusten på en hel annen måte. For å ikke snakke om hvor uvant det er syrefest og pump i kroppen... 

Her fra gårsdagens lørdagskveldøkt etter pullups, roing med stang, skulderpress, sidehev, tricepsøvelse med stang og benkpress:

Særlig roøktene må jeg jobbe ekstra med. For jeg skal ærlig innrømme at det ikke alltid er like fristende å sette seg ned på den romaskinen rett etter 1-1,5 times styrketrening. Her har jeg mange ganger hatt så lyst å "gi meg" underveis eller utsette økta, men for pokker, det er snakk om kun 17-18 minutter eller 10 minutter på hver roøkt og det har jeg tid til, OG DET KLARER JEG. Så så langt har jeg ikke droppa noen av de j.... roøktene, og det er jo deilig å kjenne at det sakte, men sikkert går fremover her også. 

For, skal man bli god på noe, så er det (overraskende nok....) lurt å trene på nettopp det man vil bli god på. 

I dag er det derimot treningsfri og hvilesøndag - noe som er helt greit ;)

Ha en fin kveld videre. 

- Silje Bjørnstad - 

Finnskogen

God lørdag!

På Finnskogen er det heller lite som skjer (det skjer jo mer enn nok i resten av verden...), og det passer meg ganske så utmerket. Så da blir det gåturer i skogen sammen med verdens beste vesen. 

Ellers så blir det jobbings og forhåpentligvis en liten treningsøkt i kveld.

Med andre ord, en perfekt novemberlørdag for min del. 

<3

- Silje Bjørnstad -

Shoot for Kamille Puls

God fredag!!!

Dagen i dag startet med hjemmekontor og deretter shoot for Kamille Puls sammen med verdens søteste og kuleste Pia Eliassen (PT på SatsElixia Spektrum, Oslo) samt dyktige fotograf Vegard Kleven og hans assistent Marius. Det var to programmer som skulle bli tatt bilde til, ett innendørs og ett utendørs. Heldige med været var vi også :)

Treningsprogrammene er satt opp som HIIT-treningsprogram (høy intervall intensiv trening) og hele saken kommer i Kamille Puls, første utgave i 2016. 

Ellers så hadde jeg jo bursdag på onsdag. Dagen ble feiret med jobbings, trening og takeaway-middag sammen med kjæresten, samt presanger :D

Følg meg gjerne på snap: silje1987

Nå skal jeg hjem til Finnskogen for å være hundepasser til søndag <3

Ha en strålende helg. 

- Silje Bjørnstad - 

Tilbake til virkeligheten

Da var man tilbake i Norge igjen etter en helt fantastisk "jobbferieuke" på Fuerteventura. Jeg skal ikke legge skjul på at det har blitt mer avslapping og feriemodus enn jobbings, men det har ikke bare blitt solslikking og sovedager på solsenga heller altså. 

På hotellet var det drøssevis med ulike gruppetimer å melde seg på, alt i fra yoga, pilates, step, aerobic og kroppsvekttrening til spinningtimer, stretching og løpegrupper. Det var også tidenes hotellgym på området, vi snakker løfteplattformer med Eleikoskiver og alt fra skigåing-apparater til flere titalls ulike manualer etc. Jeg storkoste meg for å si det sånn ;)

Været og temperaturen var også helt perfekt, varmt og godt med strålende sol og blå himmel, samt litt (nødvendig) frisk bris :)

En dag reiste vi også til stranda som kalles "Europas Hawaii".

Med andre ord, én uke i Syden i november kan absolutt anbefales :p

Et lite bildedryss: 

 

 

Samtidig så fikk jeg en påminnelse om hvor skjørt livet er på mandag rett før vi skulle reise. Jeg skal ikke komme med detaljer, for det er heller ikke nødvendig, men i skriving er og blir for meg terapi, og nå må jeg bare skrive litt om følelse- og tankekaoset som er inne i hodet for tiden. 

Når man står og "klager over" at det ikke er skyfri himmel når man drar opp gardinene på hotellrommet klokka 8 om morgenen eller at man ikke klarte den siste repetisjonen som stod på treningsprogrammet, og så plutselig får et helt forferdelig og tragisk dødsbudskap så skjønner man at man virkelig bare skal holde kjeft. Det finnes ingen ord til å beskrive hva pårørende opplever og går igjennom, det finnes ingen ord som kan trøste nok til at sorgen går over, det finnes ingen ord som man føler hjelper. Man føler seg så hjelpesløs, men likevel så skal man vise at man bryr seg, at man er der hvis det trengs, at man er der når hverdagen sakte, men sikkert kommer tilbake, at man alltid har en skulder å gråte på og at man alltid stiller opp uansett. Samtidig blir jeg minnet om hvor kort livet er og hva som faktisk egentlig betyr noe. Mange snakker hele tiden om "å bli en bedre utgave av seg selv", særlig når det er snakk om kosthold eller trening. Men hva med å bli en bedre utgave av seg selv basert på kjærlighet, små komplimenter og små gleder. Det er så mange rundt meg som jeg er så uendelig glad i og som fortjener all ros, og jeg vet jeg kan bli flinkere til å fortelle dem nettopp det.

Selv om det er snakk om små ord og handlinger, så kan de likevel bli så sterke. Det koster så lite og gir så mye. 

- Silje Bjørnstad - 

Livet er helt alright

Her i Fuerteventura er det nydelig solskinn og perfekt temperatur. Kombinasjonen av total avslapping i solsenga og herlige treningsøkter i TIDENES hotellgym passer meg perfekt. Så alt bra, og blogging er ikke førstepri;p

Jeg er klar

Halloooo søndag!!!

Om bare noen timer setter jeg og ei venninne kursen mot sydligere strøk, nærmere bestemt Fuerteventura! :D

Så akkurat nå er jeg så klar:

 

Haha, det viktigste er med: flipflops, solbriller og laptop :p Jeg må jo tross alt jobbe litt mens jeg er der nede, men det er helt greit når værvarselet ser slik ut:


DIGG DIGG DIGG!!

Ellers så er jo ikke høsten så verst her i Norge for tiden heller. Frisk høstluft og ikke-så-altfor-kaldt gjør at det er helt nydelig å gå tur nå, særlig med alle fargene som finnes overalt. 

Så jeg og Lexie koste oss skikkelig på en liten formiddagstur tidligere i dag.

<3

Nå må jeg pakke ferdig og forhåpentligvis få meg litt søvn. Flyet går selvfølgelig TIDLIG. 

- Silje Bjørnstad - 

 

Matbloggtoppen Matprat