hits

desember 2011

Mobilblogg: siste dag i 2011.

Jeg er på farten til å komme meg på jobb. Jobber til fire i dag, og siden jeg også skal jobbe i morgen blir det en rolig nyttårsfeiring for min del. Noe som egentlig passer meg veldig fint.

Det står kalkunbryst med rødkål, gulrøtter, ovnstekte poteter og sjokolademousse på nyttårsmenyen og den kalkunen bør være god! Den er nemlig fra "Stangekylling" (fint skal det være på nyttårsaften...), og dermed hadde en høy nok kilopris i hvertfall.

 

 

Jeg skal herved gjøre mitt for at middagen blir vellykket!

Enn så lenge, godt nytt år!

- Silje Bjørnstad - 

Årets julegaver

Jeg fikk kaffemaskin!! Og da selvfølgelig en hel del forskjellige kaffemaskinkapsler! Pluss et sånt fancy kaffekapselstativ. Genialt :D


Så da jeg flytter i februar kan jeg blant annet by på både cappuccino, espresso, vanlig svart kaffe, te, kakao og latte maccihato. 

Også fikk jeg mye annet jeg ønsket meg også. Skritt-teller, gavekort på SPA, termokrus, penger, klokke, smykker og intet mindre enn 3 gavekort på H&M. Meget fornøyd med årets gaver. :)

Nå skal jeg straks til mormor for årlig julemiddag-gathering før det bærer inn til hovedstaden. Enn så lenge; nyt de siste timene av 2011. 

- Silje Bjørnstad - 

Mobilblogg: Oslo i morgen.

Leker med lexie for siste gang denne hjemturen. I morgen er det tilbake til Oslo samt at det er jobbehelg. Uansett så ønsker jeg alle en god helg og godt nytt år!!:)

"kast grisen daaaaa.."

Mobilblogg: fortsatt i Trysil.

Jeg ble igjen alene på hytta og er her i to netter med de firbeinte. Er faktisk utrolig deilig å være litt usosial og bare slappe av med bladlesing, kryssord, skiturer, radio med HØY musikk og kosing og leking i snøen.

En av fordelene med å være her alene er utvilsomt at jeg har en hel twistpose jeg ikke trenger å dele med noen. Så slipper jeg å bli irritert for at noen snapper dine favorittbiter rett foran trynet ditt. Hi hi hi..

Se og le.

Værsågod - le i vei av et stk rosagris-lignende frøken Bjørnstad! Jeg synes det er viktig å få andre i godt humør og føler at dette bildet av meg ikledd knallrosa superundertøy fra topp til tå kan bidra til et lite glis. Her var jeg nemlig på vei til å spenne på meg skia og bli med pappa og 2 stk hunder ut på skitur 1.juledag 2011.

Sara er veldig klar for avreise:
Pappa og jeg drog til "Hofferbua" for å finne snø og skiløyper. Og det var jo snø der, men samtidig så satans glatt i løypa at uten drahjelp fra to ivrige hunder hadde det gått mer bakover enn fremover i oppoverbakkene. Nedover igjen gikk det jo da naturligvis i omtrent 120 kilometer i timen, og to ganger tok vi faktisk av oss skiene fordi å leke racer-langrennsløpere med to hunder i isglatte nedoverbakker fort kunne blitt en stygg opplevelse.. Uansett så var det utrolig deilig å bevege litt på skrotten og temperaturen på 2 plussgrader var jo upåklagelig da. 

 

Håper dere nyter romjula og juleferien og at dere hadde en nydelig julekveld :)

- Silje Bjørnstad - 

God jul ja

Jeg sitter nedtrykt i godstolen i joggebukser og ser på Disneys julekavalkade på NRK. Det er en av de obligatoriske tingene jeg gjør på juleaften. Etterpå skal finstasen på og det er ribbe-medister-julepølse-middag med de tre dessertene som alltid er med på juleaften hos Bjørnstad. Mamma skal ha riskrem, pappa skal ha fruktsalat og bestemor lager karamellpudding.... Hehe - jeg spiser selvfølgelig alt!  Matvrak vett. Og etter julemiddagen er det jo selvfølgelig åpning av julegaver.Så da ønsker jeg god jul til kjente og ukjente! Håper dere alle får en nydelig julefeiring 2011.

- Silje Bjørnstad - 

Oppskrift: Vaniljekremtopper (Lavkarbo)

Pappa har lekt bakemester de siste dagene her hjemme, og her kommer en av oppskriftene. 

Vaniljekremtopper - ca 30 stk:

2 plater gelatin
2 eggeplommer
2 ss sukrin
1/2 ts vaniljesukker 
1 dl fløte
50 g smør
Smeltet sjokolade til å dyppe i

Legg 2 plater gelatin i kaldt vann. Kok opp eggeplommer, sukrin, vanilje og fløte. La det koke til det tykner, dette tar noen minutter. Ta kjelen bort fra platen og rør inn smøret.
Klem ut alt vannet fra gelatinplatene og rør de inn i vaniljekremen. Avkjøl blandingen.

Lag små topper av vaniljekremen, toppene bør være små - omtrent som en konfektbit. Sett vaniljekremtoppene kaldt. Etterpå dypper du de i smeltet sjokolade og lar dette igjen avkjøles.

 

Skal også legge ut oppskriften til troikakonfekt. :)

- Silje Bjørnstad - 

Hemmatt tell jul

Da er jeg straks hjemme på flisa. Pappa henta meg i Oslo og i bilen på vei hjem er det både tostemte duetter og høylydte diskusjoner om Dyrebeskyttelsen. Akkurat sånn det skal være. Snart jul folkens, nyt det!:)

 

Jeg fikk nettopp en MMS...

...av min kjære pappa:

Og jeg tror han sendte dette bildet fordi han også er ivrig etter å være med på bloggmoroa. Dette er da altså "Kents vaniljekremtopper". Og hold dere fast: dette er visst lavkarbo-snacks!! Ikke spør meg hvorfor, kanskje lavkarbofeberen har tatt over Bjørnstad Gård. Ergo så har jeg et viktig ernæringsforedrag-oppdrag å utføre i jula... hehe! Men jeg kan sikkert be om oppskrift når jeg skal hjem i morgen og publisere den her for de som er på lavkarbokosthold.

For i morgen kommer nettopp verdens beste mann kommer og henter meg i Oslo i morgen, nemlig den snille pappaen min:):):)

Ah, fikk en ny sms: "Er nå godt i Kents troikakonfekt. Bilde kommer etterpå!"

Var forresten ingen som var på lavkarbo hjemme - så da slapp jeg å holde for-og-imot-sider ved lavkarbokostholdforedrag allikevel når jeg kommer hjem  ;)

- Silje Bjørnstad - 

Hjemme fra Egypt

Ah, for en perfekt og herlig ferieuke det har vært!! 

Det har vært helt nydelig vær, herlig hotell og hotellservice, masse deilig mat, VARMT, SPA-behandling, tur til Kairo og pyramidene og sfinxen, vi har snorkla i Rødehavet og sett ville delfiner bare for å nevne noe.


Utsikt fra balkongen vår.

 
Årets julekortbilde ble tatt ved pyramidene i Giza/Kairo.Sfinxen. :) 

Det har med andre ord vært helt fantastisk, og spesielt turen til Kairo gjorde inntrykk. Vi var blant annet på Egyptisk Museum hvor vi fikk et kort sammendrag av Egypts historie med faraoer og pyramider. Inne på museumet fikk vi også se gullmasken og andre ting fra graven til Tut Ankh Amon. Vi kjørte også til Tahir-plassen hvor de kraftige demontrasjonsopptøyene skjedde. Det har jo roet seg nå, men det var brente bygninger og bannere og lignende rundt i hele området, så man forstod at her hadde det skjedd mye..

Også drog vi selvfølgelig til pyramidene og sfinxen - det var en helt sinnsyk følelse å stå der å se de helt uvirkelige verkene. Er man i Egypt MÅ man reise til Kairo og pyramidene i Giza!!!

Men nå må jeg ut å handkle julegaver! Har ikke begynt en gang jeg. Hehe. 

Og grattis med VM-gullet!! :D

- Silje Bjørnstad - 

Egypt i morgen.

DA tar jeg ferie. Snart hvertfall. Har fortsatt 4 av totalt 36 jobbetimer igjen.

Uansett, i morgen tidlig bærer det til Gardermoen og deretter Hurghada Egypt for meg og Eli Mette. Vi skal henge 1 uke på Hilton Hotel. DEILIG!Og langtidsvarselet ser jo helt greit ut også:

Ellers så har jeg skrevet noen saker jeg synes du bør sjekke ut fra Side2.no:

- Inspireres av islandske ullgensere (Intervju med søte Berga Thorgrimsdottir som startet sitt eget klesmerke)

- Vi nekter å gå i pels

Pinnekjøtt eller ribbe? (Dette spiser vi helst på julaften)

 

- Silje Bjørnstad - 

Fettfri julemat

Det er ikke alle som har hivd seg på lavkarbo-bølgen og dermed er klar for en jul spekket med fettrik julemat og fløtebasserte juledesserter. Mange vil faktisk oppleve at kroppen ikke er vant med all den fete julematen, og det er ikke akkurat sunt å sitte å stappe i seg samtidig som aktivitetsnivået synker slik som det fort kan gjøre i disse juletider.

 

Å velge julemat med mindre fett har ingen skade av, og mange må faktisk gjøre dette bevisst uavhengig om det er jul eller ikke. For mye fett er generelt en hovedgrunn til fordøyelsesbesvær. Fett setter ned farten på fordøyelsen når kroppen får høye fettdoser og dette fører til oppblåshet, kvalme og ubehag. Folk som sliter med galleblære må også unngå fett og her skiller ikke kroppen mellom "sunt" og "usunt" fett, disse må leve med en diett som består av minst mulig fett, enten det er snakk om umettede eller mettede fettypen. 

 

Her er noen gode julemat/julesnacks-alternativer som inneholder betydelig mindre mengder med fett.

Kalkunfilet uten skinn (1,4 gram per 100 gram)

Kalkunfilet med skinn (4,8 gram per 100 gram)

Helstekt kalkun (Varierer fra 8 - 14 gram per 100 gram)

Kyllingfilet (1 gram per 100 gram)

Lefse (0,6 gram per stk lefse)

Juleskinke (3,5 gram per 100 gram)

Lutefisk (0,4 gram per 100 gram)

Roastbiff (3,7 gram per 100 gram)

Skinkestek (3,1 gram per 100 gram)

Hjemmelagde supper med ferske grønnsaker, men dropp smør og fløte

Eplemost (Bruk eplemost til å lage sauser, kjempegodt! Også appelsinjuice/ferskpressa appelsin gir en deilig twist med julesmak når du bruker det som saus)

Sennep

Rakfisk

Fisk og kylling generelt

Desserter og snack:

Pavlovaterte med bær og vaniljekesam

Fruktsalat med vaniljekesam

Ovnsbakte epler med kanel og vaniljekesam 

Tørket frukt 

Smoothies laget av kun frukt og bær

Seigmenn (NULL fett, men masse sukker da..)

Juleskum

MarshmallowsVel, det var i hvertfall noen forslag. Si ifra om noen vil ha flere eller konkrete oppskrifs-tips så skal jeg svare så godt jeg kan - mailadressen står på siden. :)

Ellers så kan det være kjekt å vite at mange ernæringseksperter anbefaler faktisk de som sliter med galleblære om å spise loff i stedet for grovt brød samt ris. Unngå for all del industrivarer som innpakkede bakevarer (småkaker, boller osv) fra butikken.

:)

Tall og informasjon er ifra det geniale nettstedet somebody.no som hjelper deg med å regne på sånne ting.

- Silje Bjørnstad - 

Jeg skjønner ikke...

...hvorfor folk sier jeg har et karakteristisk blikk med "kom-å-ta-meg-pose"..?... Fatter det ikke altså...

 Og for de som har lav IQ: Selvironi. Takk.

I helga skal jeg jobbe 36 timer, litt personlig assistent, og litt på Side2.no. Noe sier meg at det kommer til å bli mye konsumering av koffeinholdige drikker. Uansett, følg med på Side2.no for å holde deg oppdatert. Jeg går visst under navnet "helsefreaken" fra sjefen, så da må jeg jo levere noen helsefreak-relaterte saker også.

Nyt helgen.

På mandag gidder jeg ikke mer kulde, og stikker til Egypt sammen med verdens nydeligste Eli Mette. 

Vi skal deige oss på Hilton Hotell i Hurghada. 

- Silje Bjørnstad - 

Årets ønskeliste

Dette er min foreløpige ønskeliste til julen 2011. :) (I tilfeldig rekkefølge)

* Penger

* Dockingstasjon for iPhone 4 (Ønsker meg VELDIG!!!!)

* Ny macbook

* Kaffemaskin (eller presskanne)

* Flaxlodd (jeg blir aldri lei!)

* Gavekort på blad (Shape-Up, Bedre Helse, iForm, eller lignende, bruk min Åsnes Finnskog-adresse da jeg snart er på flyttefot uten å vite hvor jeg helt havner)

* Gavekort på SPA/massasjebehandling

* Øredobber (sånne små, må være ekte for jeg tåler ikke andre)

* Gavekort på H&M

* Gavekort på bokhandel

* Gavekort på film

 
(

(Illustrasjonsbilder!)

 

Tja, det var en start hvert fall. Nå er det siste innsats med eksamenslesing. I morgen braker det løs... Wish me good luck!

- Silje Bjørnstad - 

Årets pepperkakehus

Det ble pepperkakehus i tømmerhus-stil for Joakim og for min del ble det pepperkakehus med pyntegelevinduer og pyntegeledør med reinsdyr som husdyr.

2.søndag i advendt og husbygging.

Da var det allerede 2.søndag i advendt og den startet med å ligge lenge i senga og frokost på Kaffebrenneriet i joggebuksa - det obligatoriske søndagsplagget Perfekt start på dagen med andre ord. Resten av dagen går med til eksamenslesing, og i kveld blir det tradisjonell pepperkakehus-bygging sammen med Joakim mens håndball-VM ruller på TV`n. 

Årets pepperkakehus er fra IKEA, så blir spennende å se hvordan de blir seendes ut når de forhåpentligvis er ferdig limt sammen og pynta.


God førjulstid fra en søndagsmodus-deluxe-Silje.  :)

 

Spagetti carbonara i en litt sunnere versjon

Spagetti/pasta carbonara kan man nok lage i utallige varianter, men godt er det hvertfall! Det er kanskje ikke å anbefale som noe "slankemat" siden det inneholder både fløte og bacon (og parmesan for den som liker det), men man kan jo alltids lage sin egen variant med noen sunnere ingredienser.

Dette gjorde nemlig jeg i går da jeg lagde min versjon av carbonara. Jeg byttet ut vanlig pasta med fullkornsspagetti, byttet ut bacon med skinke og jeg hadde også oppi erter for å få litt grønt i retten.

Carbonara - 2 porsjoner:

Fullkornspasta til 2 porsjoner (anbefaler båndpasta som for eksmpel trådspagetti eller tagliatelle til carbonara-retter)
100 gram skinkebiter 
2 egg
1 dl matfløte
1/3 løk
1 fedd hvitløk
1/2 boks selskapserter Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hakk opp løk og hvitløk og la dette surre i en varm stekepanne. Tilsett skinkebitene og la disse bli varme. (Jeg brukte faktisk juleskinkerester! :)) Hell av pastavannet når dette har kokt ferdig. Ha pastaen tilbake i kjelen. Visp sammen eggene og matfløten i en skål og ha dette oppi samme kjele. 

Ha oppi skinkebitene og løken, bland sammen med rolige bevegelser til eggeblandingen har stivnet. Kok ertene og hell alt over i en dyp tallerken. Tilsett grovkvernet pepper på toppen, og revet parmesan om du liker det. 
Enjoy!

- Silje Bjørnstad - 

 

Du vil egentlig ikke vite dette, men...

...det er bare faktaopplysninger som kan være verdt å tenke på før du hiver innpå med sjokoladebiter og julegodteri denne desembermåneden.

"En kalori her, og en kalori der...."

Det er selvfølgelig lov til å kose seg litt ekstra både i førjulstiden og når selve jula er her, men det kan være greit å holde energiregnskapet i orden allikevel. Så husk at hvis du spiser mer av en ting, så bør du kutte ned på noe annet for å ikke få så altfor mye energioverskudd. (LES: Fett som lagres på skrotten) Og en ting som vi bør bli flinkere til jul eller ikke: Du trenger ikke å spise av godteriskålen/kakefatet bare fordi det står der - sett den i skapet så slipper du å ha den rett foran nesa di når du sitter i sofaen på kvelden og ser på TV. Og du trenger heller ikke å spise kalendersjokoladen/kinderegget med en gang du har tatt den ut av kalenderen... Spar den til du får lyst på det og kjenn etter på om du har lyst på no før du stapper i deg.

Når dere ser på tallene virker det kanskje ikke så skremmende med 1-2 sjokoladebiter eller twistbiter, men posen kan plutselig bli tom fortere ned enn du aner.. (Ca energibehov for 1 voksen person er på ca 2000-2500 kcal.)
Konfektbit: 50 - 70 kcal (Kong Haakon konfekt 1 eske a 500 gram - 2500 kcal)

Brente mandler: 1 stk - 10 kalorier, 20 stk - 200 kcal

(Vanlige mandler inneholder 7 kcal per stk, 20 stk - 140 kcal))

Ferrero Roche: 72 kcal per stk (Per boks med 16 stk - 1152 kcal)

Fløtekarameller: 52 kcal per stk (Smørbukk) 1 pose a 196 gram - 1020 kcal)

Marsipangris med sjokolade, liten 65 gram: 312 kcal

Maripangris uten sjokolade, liten 65 gram: 288 kcal

Kinderegg: 112 kcal per stk

Kinder Maxi sjokolade: 117 kcal per stk

Kalendersjokolade: 15 - 20 kcal per stk

Seigmenn: 3 stk - 50 kcal. (I en pose a 300 gram - 930 kcal)

Twistpose: per stk  - 30 kcal (I en liten posa a 340 gram - 1649 kcal. I en stor pose a 500 gram - 2425 kcal)

Juleskum: 1 stk - 31 kcal

Julebrus: 1 flaske 0,33 l - 148,5 kcal

 

Unn deg det du har lyst på, men ha denne generelle huskeregelen i bakhodet uansett hva du spiser: "Alt med måte".

Julekakene tar jeg for meg i et annet innlegg, samt et innlegg med forslag til "sunnere julesnacks"

 

Kilde: somebody.no

- Silje Bjørnstad - 

Matbloggtoppen Matprat