Noen tanker om “det å skeie ut”

Hei og god mandag!

I går la jeg ut dette bildet på Snapchat og deretter på Instagram med følgende tekst:

“Hardt liv når man må ty til oreokake og Ben & Jerry’s Cookie Dough (the one and only :D) fordi man vil opp noen kilo og bli der 😉 og, ja, alt forsvant ;p er ikke på konkurransediett nå for å si det sånn, men kanskje det blir diettstart rundt juli hvis hodet og kropp er innstilt på en ny AF-runde til høsten 🙂 Når det er sagt så vil jeg samtidig understreke at ett innlegg på Instagram sier lite om det totale bildet. Jeg trener 6-7 ganger i uka, noe som krever nok, næringsrik matpåfyll for å holde maskineriet i gang samt oppleve framgang og energi i hverdagen. Som ernæringsrådgiver synes jeg det er viktig å vise at man fint kan ha et variert og balansert kosthold som også inkluderer de mindre næringsrike valgene som enkelte vil omtale som “det er lov å kose seg” eller “å skeie ut”, men for meg får dette en negativ tone – jeg koser meg med all maten jeg spiser og for meg ER iskrem og kake fint noe som kan være del av et sunt og varierert kosthold – alt handler selvfølgelig om mengde og hyppighet. “Ett sunt måltid eller produkt gjør deg ikke sunn”, som på samme måte som at “ett usunt måltid eller produkt er det som gjør deg usunn”. Unngå å henge deg opp i detaljer – det er totalen som har noe å si. Spre matglede, ikke matfrykt”. 

Jeg synes det er så viktig å understreke dette med å kunne se at det er helheten som har noe å si, både når det gjelder kosthold og trening, og kanskje spesielt nå, i disse “Jakten-på-sommerkroppen-” og “Bikini-diett-tider”.

Begrepet “Å skeie ut” blir ofte brukt i forbindelse med mat og kosthold, og dette er da gjerne noe som forbindes med inntak av noe som man “egentlig ikke skal spise”. Hva man “egentlig ikke skal spise” vil variere fra person til person, her finnes det ikke noen fasitsvar på hva som er rett og galt, men uansett så har jeg inntrykk av at “det å skeie ut” er et negativt ladet begrep.

Definisjonen på “Å skeie ut” er “Å avslutte et påbegynt arbeid”. Når man er på diett så kan jeg forstå at man sier at man “skeier ut” hvis man spiser annerledes enn det matplanen egentlig sier. Og derfor vil jeg påpeke; Diett er midlertidig, i motsetning til kosthold, som er en normalsituasjon. Er man på diett spiser man altså på en bestemt måte i bestemt tidsperiode, mens kosthold er slik “man spiser til vanlig”. Derfor er det ikke nødvendigvis slik at du “skeier ut” eller “sklir ut av gode matvaner” eller “legger på deg 5 kilo” fordi du en gang i blant spiser en sjokolade, et kakestykke eller hva det nå enn måtte være. Disse matvalgene kan fint være en del av et sunt og variert kosthold! Og det trenger da slettes ikke å være lørdag for å “kunne kose seg”?! Som jeg skriver på Instagram så koser jeg meg med all maten jeg spiser jeg, og dette handler selvfølgelig mye om at jeg alltid forsøker å se på mat som noe positivt. Mat er tross alt kroppens drivstoff, det er det som gjør at man presterer på trening og opplever framgang, og det er det som gir deg konsentrasjon og energi i hverdagen. Mat og måltider er også helt klart en viktig del i sosiale sammensetninger, det å spise og kanskje prøve nye smaker og matretter sammen med andre er definitivt en viktig del av det å oppleve matglede. Videre så lar jeg med inspirere av mat – farger, sammensetninger, smaker, lukter og så videre. Ja, jeg liker å tenke at jeg rett og slett blir mer kreativ. 

Jeg skulle ønske flere klarte å snu fokuset og i stedet glede seg over alt man spiser og ha et positivt fokus på mat slik at man fremmer MATGLEDE og ikke matfrykt.

Mitt kosthold, mine matvalg og min kostholdsfilosofi er sikkert ikke perfekt eller optimalt i manges øyne, men det er heller ikke poenget. Man må finne ut hva som fungerer best for sin kropp og ikke minst hva slags kosthold som fungerer best i sin hverdag og livsstil. Hovedpoenget mitt her er at du ikke skal bruke unødvendig mye tid og krefter på å få dårlig samvittighet fordi du mener du “skeier ut“. 

Ikke heng deg opp i detaljer og se heller på det store bildet!

Det er ikke avgjørende for resultatet om du velger agurk fremfor tomat, spiser klokka 20 i stedet for klokka 18, eller at du tar deg en sjokoladebit mer enn du hadde planlagt på lørdagskvelden. Det er summen som har noe å si på totalen, ikke ett enkeltmåltid eller en bestemt matvare, og det samme gjelder for så vidt også for treningen: det er ikke én bestemt treningsøkt, en bestemt øvelse eller ett bestemt treningssett som bestemmer dine resultater. Det gjelder å være konsekvent over tid – ikke la ett måltid eller den siste treningsuka være et mål for om du har blitt “sunnere”, “sterkere” eller “strammere”.


 

Til venstre er meg i konkurranseform (flat og halvskrapa) rett før konkurransen i Sandefjord Open i mars, mens versjonen til høyre er en “foodbaby-variant” fra Bahamas-ferietidligere denne måneden – to ulike mageformer hvor man sikkert kan påstå at begge versjonene er ekstreme på hver sin måte, det er jo ikke sunt å leve fitnessdiett året rundt eller å spise seg sprengmett hver gang man spiser middag, men dette er heller ikke noe jeg gjør hver dag.

Budskapet mitt er at det handler om balanse og selv om jeg har to vidt forskjellige mager på disse to bildene, så er jeg jo fortsatt den samme personen og like mye verdt enten om jeg har flat mage eller ballongmage.

“Same, same, but different” er et artig uttrykk å bruke her ;p

Forresten, den isen og kakestykket i går ga forresten godt trykk på dagens treningsøkt!!! Det ble blant annet 5×5 med 10 kg ekstra i chins og jeg ser at kroppen begynner å fylles ut igjen etter athletic fitness-konkurransene for noen uker tilbake! 😉  

video:img4158

En sunn og sterk kropp krever et sunt og sterkt hode, så spis det du vet gjør deg og maskineriet glad, både mentalt og fysisk.

– Silje Bjørnstad –

4 kommentarer
    1. Det her innlegget trengte jeg å lese, og mest sannsynlig mange andre kan ha godt av å lese det og. Jeg er nok en som (dessverre) overanalyserer for mye det jeg spiser, bekymrer meg for mengde, innhold i maten og sitter igjen med dårlig samvittihet, over et “dårlig måltid”, eller “feil mengde”. Balanse, VIKTIG, og å høre og lese sånne typer innlegg er godt 😀

    2. Kristina: Det var fine ord Kristina, tusen takk. 🙂 Jeg håper innlegget kan bidra til å forstå og akseptere det at balansen er ett viktig stikkord når det kommer til mat og dårlig samvittighet ja. Det å gjøre hodet og kropp kanskje enda mer stresset ved å stadig overanalysere matvarer og mengde gjør ofte vondt verre. Selv liker jeg å tenke at “litt ekstra” (enten det er spagetti, nøtter, smågodt, bananer, sjokolademelk eller noe annet) gir kroppen ekstra påfyll som jeg skal bruke for å få en skikkelig pang-treningsøkt samtidig som jeg vet at kroppen er tilpasningsdyktig og fint takler å litt ekstra en gang i blant r uten at det nødvendigvis gir utslag på hverken helse eller vekt. 😀

    3. Dette kjente jeg var veldig godt å lese. Jeg prøver på det samme, å nyte å kose meg med det jeg spiser, men i mengder. Enkelte ting som jeg synes selv jeg burde kutte ned på har jeg feks onsdag og lørdag som en begynnelse for å trappe litt ned, før jeg klarer å innta det i en moderat mengde uten å tenke så mye over det. Jeg synes det er viktig å kunne kose seg, og nyte det man spiser, uten å få dårlig samvittighet, eller at man skal få blikk eller kommentarer for det. 🙂
      Ha en fin kveld videre! 🙂

    4. Maja Thorup: Tusen takk for flott og viktig kommentar 🙂 Også veldig sant det du påpeker med blikk og kommentarer. I noen situasjoner blir man sett rart på fordi man spiser kake eller bolle, mens andre ganger får man blikk fordi man spiser salat eller knasker på gulrøtter liksom.
      Spis det du kjenner gjør både kroppen din og hodet ditt sunt og glad, sier jeg bare! 😀

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg