Har du tenkt over…

…hvor sykt kult og deilig det er at kun 1 liten time (og ikke alltid det en gang) med noe fysisk aktivitet gjør at kroppen fungerer så mye bedre de 23 resterende timene i døgnet?!

Altså, vi snakker mer overskudd og energi, bedre humør, økt produktivitet, mer kreativitet, bedre konsentrasjon, bedre spiserutiner og måltidsvalg, bedre søvn, økt selvtillit, bedre fordøyelse, sterkere immunforsvar – ja generelt gladere, mer tålmodig og mye mindre irritert! 😉

I tillegg til å se og merke fysiske forandringer vil du også merke at trening har positiv effekt på din mentale helse. Tiden du bruker til trening er tid du investerer i deg selv og din kropp – og det du får tilbake er større velvære og bedre livskvalitet. Uansett om du gjør det for å gå ned i vekt, blir sterkere, forbedre kondisjonen, holde deg skadefri eller fordi du synes det er gøy, så vil altså regelmessig trening være bra for fysisk og psykisk helse. Husk at vi mennesker er skapt for å være i bevegelse og stadig flere får plager på grunn av en inaktiv hverdag.

Vit at du ikke må trene hardt for å oppleve en rekke positive helseeffekter. Senk kravene til deg selv og husk at litt alltid er mye bedre enn ingenting. Du kan også dele opp aktiviteten i mindre bolker, for eksempel 3×10 minutter hver dag. Det viktigste er å finne en form for fysisk aktivitet som du klarer å utføre og som du trives med – da er sjansen større for at du gjør det igjen og igjen.

“Motion is lotion” 😉

Ha en sporty onsdag!

– Silje Bjørnstad –

3 livsstilstips fra meg i det nye året

Nytt år, nye muligheter – eller? Mange går inn i et nytt år med innstillingen om at «NÅ er starter mitt nye, sunnere og bedre liv», men selv om vi har gått fra år 2021 til år 2022 så har man jo de samme mulighetene som man hadde i fjor, og året før der igjen etc. Jeg tror det derfor handler mer om hvordan man angriper mulighetene og hva man prioriterer.

Så, før du hopper på diett-forsøk nummer 123 og igjen har ambisjoner om å gå fra null økter til å trene fem ganger i uken bare fordi vi har fått en ny årskalender, så er mine 3 råd til deg:

Prioriter egenomsorg

Gjør ting som gir DEG mestring og positiv energi. Det er ikke egoistisk å ta vare på seg selv, tvert imot. For å ta vare på andre må du først og fremst starte med å ta vare på deg selv. Har du det bra får de rundt deg det også bedre. I midten av tyveårene lærte jeg følgende av en mental trener: «Hver gang du sier nei til andre, kan det være at du sier ja til deg selv». Det er en setning jeg har brukt mye selv.

Ikke gjør trening og det å spise sunt så komplisert
Noe fysisk aktivitet er alltid bedre enn ingenting og hva du gjør er ikke så viktig, så lenge du gjør NOE regelmessig. Kontinuitet er nøkkelen for fremgang og resultater. Husk at livet er så mye mer enn treningsøkter som skal styre timeplanen og eventuelle strenge matrestriksjoner. Sosiale relasjoner, ekte matglede og å være takknemlig for hva kroppen din får til, er minst like viktig for å ha en god balanse. Å spise sunt handler ikke om å leve på salatblader, knekkebrød og unngå alt som inneholder sukker. Et sunt kosthold er et variert kosthold. Helt vanlig næringsrik mat bidrar med næringsstoffene som kroppen din trenger – ta utgangspunkt i myndighetenes kostråd som blant annet innebærer å spise fisk ukentlig, innta minst 5 porsjoner frukt og grønt hver dag, bruke vann som tørstedrikk, spise begrenset med snacks og godteri, spise mer grove brød- og kornvarer og så videre.

Ikke stress – skynd deg langsomt når du skal endre på noe i livet ditt
Gjør ting riktig i ditt tempo, fremfor å gjøre 100 ting du tror er nødvendig samtidig fordi du har fått for deg at «NÅ – nååå på mandag begynner jeg et «nytt og bedre liv»; jeg skal legge meg tidligere, spise sunnere, kutte ut alkohol, gå morgentur hver dag, trene mer osv. Du har sannsynligvis brukt noen år på å få den livsstilen og vanene du har i dag, så vit også at det vil ta tid å endre på dette.
Banalt eksempel: Har du sakte, men sikkert gått opp i vekt de siste 5 årene, så er det heller ikke realistisk å gå ned alle uønskede kilo på 5 dager. De små grepene du gjør hver dag vil over tid ha stor effekt!

Lykke til og godt nytt år fra meg, Silje Bjørnstad – ernæringsfaglig rådgiver og personlig trener. 

 

Kostholds- og treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad. Personlig trener, ernæringsfaglig rådgiver og skribent.
Foto: Gisle Oddstad, VG