Meg i et nøtteskall

Jeg har blitt intervjuet av hardworkout.no hvor jeg forteller om min hverdag, matvaner, treningsrutiner og litt tanker om livet og helse generelt. Les gjerne hele saken HER.

Her er et lite utdrag:

Silje Bjørnstad (33) jobber som innholdsansvarlig i kommunikasjonsbyrået Goodwill Strategi og Kommunikasjon. Hun er også frilansjournalist for magasinet Shape Up, og kostholds- og treningsekspert i VG Vektklubb. I tillegg har hun noen klienter online som følges opp med det de trenger innen kosthold og trening for å nå målene sine. Silje er utdannet personlig trener, og har både bachelor i ernæring og bachelor i medier og kommunikasjon.

Har du noen spesifikke mål med treningen for tiden?

– Akkurat nå er målet bare å få inn både kondisjonstrening og styrketrening i løpet av en uke, da er jeg fornøyd. Jeg elsker å gå toppturer, derfor er det en fordel å vedlikeholde en viss grunnstyrke i kombinasjon med å ha ok kondisjon. Det skal også sies at en venninne og jeg nettopp meldte oss på Fornebuløpet på 5 kilometer som går av stabelen i september. Der er jeg påmeldt i en gruppe som estimerer å løpe løpet på mellom 22 og 27 minutter. Derfor bør jeg nok teste ut formen på 5 kilometer for å vite status på hvordan jeg ligger an.

inspirasjon

Gjennomtenkt kosthold

Det er ofte gjennomgående at personer som jobber med, eller har mye kunnskap om trening og kosthold, ofte påberoper seg å spise «helt vanlig mat», noe Silje også gjør. Spør man litt videre er det ofte ganske klart at kostholdet er mer gjennomtenkt og antakeligvis ganske mye sunnere enn hos mannen i gata.

– Kostholdet mitt er naturlig rikt på gode næringsstoffer, og jeg er bevisst på å få i meg gode proteinkilder, grove karbohydrater og nok frukt og grønnsaker. Matvarer jeg spiser mye av er egg, cottage cheese, yoghurt, havregryn, usaltede nøtter, grønnsaker generelt, men spesielt gulrøtter, paprika og brokkoli, frukt, magert kjøttpålegg, karbonadedeig, kyllingfilet, gulost, grovbrød, knekkebrød og lomper.

– Fordi jeg er et skikkelig dessertmenneske og elsker å spise noe søtt etter et måltid, blir det ofte en vaniljeyoghurt, en proteinbar eller en frukt til dessert. Og så må jeg bare si at jeg elsker is, bamsemums og kanelboller, hvis jeg får dette servert eier jeg ikke metthetsfølelse! Egentlig lever jeg nok mer eller mindre ubevisst etter mottoet «litt av alt, men alt med måte» når det gjelder kosthold og mat.

Det virker som at du har et solid og balansert kosthold. Har du noen oversikt over hvor mye mat du spiser eller trenger i hverdagen?

– Nei, jeg har ikke konkrete detaljer på hverken kcal eller fordeling av makronæringsstoffer, men jeg spiser nok mye mer enn det mange kanskje skulle tro. Generelt er jeg veldig glad i mat, og har en aktiv hverdag. Jeg har mye energi i kroppen, og jeg får også energi av å bevege meg. Da trenger man mye mat og påfyll gjennom dagen!

Bruker du noen kosttilskudd?

– Jeg spiser veldig lite fisk, egentlig aldri med mindre jeg får det servert og ferdig tilberedt. Derfor prøver jeg å være flink til å ta omega 3-tilskudd, men kunne vært bedre. Det blir ofte en eller to proteinbarer i løpet av en dag, egentlig bare fordi jeg synes det smaker godt og er praktisk, samtidig som det i alle fall er litt mer protein og kanskje litt mindre tilsatt sukker i slike enn i tradisjonell sjokolade.

– I tillegg går det ned en del Nocco, som inneholder BCAA, men det drikker jeg først og fremst på grunn av koffeininnholdet og fordi det smaker godt. Det har bare blitt noe som er med på treningsøktene mine.

inspirasjon

Sterkere kropp gir sterkere hode

Hva er det du liker best med å trene og ha en aktiv livsstil?

– Alle fordelene det gir meg, både fysisk og mentalt. Jeg merker helt klart at jeg blir en bedre person av å bevege på kroppen. Jeg blir i bedre humør, har mer energi og blir mer produktiv, effektiv og kreativ. Det er mange som sier at “å bevege på kroppen, beveger også hodet”, og det er helt klart noe i dette. Jeg merker selv hvor mye det gir meg mentalt når jeg er i aktivitet. Jeg erfarer i alle fall at en sterkere kropp også gir et sterkere hode.

– I tillegg er treningen og en aktiv livsstil med på å bidra til at jeg nettopp kan trene og være fysisk aktiv, noe som også gir meg en frisk og funksjonell kropp, noe jeg er ekstremt glad og takknemlig for. Dette er ikke noe jeg tar for gitt og hver eneste dag er jeg så bevisst på å prise meg lykkelig for at kroppen fungerer så bra som den faktisk gjør.

Hva gjør du når du skal restituere og slappe skikkelig av?
– For min del slapper jeg faktisk ganske bra av når jeg beveger meg i form av en rolig gåtur, gjerne med en god podcast eller en favorittlåt på øret. Dette er uvurderlig egentid jeg er helt avhengig av i hverdagen. I sommerhalvåret er jeg også veldig glad i å bare være utendørs. Når jeg er ute og fisker føler jeg virkelig at jeg senker skuldrene og slapper av. Eller så slapper jeg godt av i selskap med personer som gir meg positiv energi hvor vi kan nyte et godt måltid sammen, snakke om alt og ingenting og bare le masse.

Hvilke ting gjør du for å ivareta helsen din?
– For min del er det blitt en automatikk i å kombinere både hverdagsbevegelse, å ha et sunt, variert kosthold og å sove nok. Så nok søvn, en eller annen form for fysisk aktivitet pluss å være litt bevisst på å spise bra, næringsrik mat. I tillegg er vi mennesker flokkdyr og å aktivt oppsøke sosiale relasjoner er også viktig.

Vil du trekke frem noe du er ekstra stolt av, enten i forbindelse med trening eller i livet generelt?

– Jeg er stolt av at jeg alltid tør å stole på magefølelsen og å være tro mot meg selv og mine verdier. Det er lett å la seg påvirke av “alle andre” og “alt som skjer”, men jeg mener man må gjøre det man selv tror på og det man selv ønsker. Man har bare ett liv og man vet aldri når det tar slutt, eller når alt plutselig kan bli snudd på hodet. Er det noe jeg har lyst til, så gjør jeg som regel det og tenker “hva er det verste som kan skje?”. Ofte er svaret at “enten så går det bra, eller så går det over”, og det lever jeg godt med.

 

Takk for meg! 😉

– Silje Bjørnstad –

8-ukers treningsprogram ALLE klarer

Hei mandag!

De fleste av oss er nå tilbake til hverdagen alt det måtte innebære, være seg jobb, skole, fritidsaktiviteter, sosialisering og forhåpentligvis regelmessig fysisk aktivitet…(?) 😉

Uansett, etter en ferieperiode med mye fri kan det være tøft å komme tilbake til hverdagen og gode treningsrutiner. Derfor er det smart å ha et konkret treningsprogram der du slipper å lure på «hva skal jeg gjøre?» samtidig som du unngår å gå for hardt ut.

En til to økter i uken er et godt utgangspunkt for en nybegynner eller hvis det er lenge siden du har trent. Bare det å gå ifra ingen til en økt i uken vil uansett gi mange positive helseeffekter. Så her får du et kickstart-lavterskel-treningsprogram  på 8 uker jeg har satt opp i forbindelse med en artikkel for VG Vektklubb, med fokus på å KOMME I GANG med gode treningsrutiner du klarer å holde på samtidig som du vil merke fremgang og progresjon. Ved å gi deg selv en rolig, men effektiv start, er det større sannsynlighet for at du klarer å gjennomføre de planlagte øktene over en lengre periode. Øvelsene i øktene trener både styrke, mobilitet, balanse og kroppskontroll. I tillegg vil du merke at pulsen øker underveis i treningen og resultatet er at du merker generelt bedre fysisk form – noe som gir mer overskudd og energi i hverdagen!

Programmet krever ikke noe tilgang til et treningssenter, du trenger NULL utstyr og øktene kan derfor gjennomføres hvor som helst, når som helst.

SJEKK UT øvelsene, detaljer på reps x sett og mer detaljert beskrivelse HER.

 

GOD TRENING! Gjør det for deg selv <3 Her får du igjen MYE for relativt lite innsats 😉

 

– Silje Bjørnstad –

Blir du lurt i brøddisken?

Hei helg!

Her på bloggen har jeg flere ganger tidligere skrevet og tipset om hva som er smart å tenke på når du kjøper brød for å finne det beste brødet, ernæringsmessig. Nå oppsummerer jeg dette i en ny sak for VG Vektklubb som du kan lese HER. 

Et utdrag fra artikkelen:
Det finnes det mange ulike typer brød å velge mellom på butikken og nordmenn er glad i brød og grove kornprodukter. Dette er en god kilde til mange viktige næringsstoffer som kroppen din trenger. Likevel kan det være vanskelig å vite hvilket brød som er det sunneste valget – det kan nemlig være store ernæringsmessige forskjeller blant de ulike variantene.

4 stikkord du kan merke deg når det gjelder brød er: Brødskalaen, Grovhetsprosent, Fiberinnhold og Saltinnhold. For eksempel tror mange at de mørkeste brødene eller brød med synlige korn er de groveste, men dette stemmer ikke alltid. Et brød med lysere farge kan gjerne inneholde mye sammalt mel, mens et mørkt brød kan inneholde mye siktet mel, men inneholde malt eller sirup som gir en mørkere farge.

Brødskalaen er delt opp i fire kategorier og er en frivillig merkeordning for mel- og bakeribransjen vi har hatt her i Norge i mange år. Merkeordningen skal hjelpe forbrukeren med å fastslå grovheten på brødet. De fire kategoriene viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Desto grovere meltype det er brukt i brødet, jo høyere er innholdet av vitaminer, mineraler og fiber. Utfordringen med denne merkeordningen er at det kan være store grovhetsforskjeller blant brødene innenfor samme Brødskala-kategori. For eksempel er det mange brød som blir merket som «grovt» med 51 grovhetsprosent. Et annet brød som også blir merket som «grovt» kan derimot kan ha 74 prosent grovhet og er ikke langt unna å bli kategorisert som «ekstra grovt». Ernæringsmessig vil et grovbrød med 74 prosent grovhet være et bedre valg enn et grovt brød med grovhetsprosent på 51. Så ta en titt på grovhetsprosenten også.

Helsedirektoratet anbefaler å spise grove kornprodukter hver dag som til sammen gir 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn. Dette kan beskytte mot diabetes og hjerte- og karsykdom.

En metaanalyse fra 2016 som inkluderte 45 internasjonale studier konkluderte med at et inntak av fullkornsprodukter blant annet kan minske risikoen for å dø av kreft, infeksjonssykdommer og luftveissykdommer. Ifølge studieforfatterne vil man redusere risikoen for tidlig død allerede ved første bit fra en porsjon med fullkornsprodukter.

Et høyt fiberinntak i kostholdet kan også bidra til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse, noe som er gunstig når man er i en vektreduksjonsfase eller ønsker å holde en stabil vekt. I tillegg til å være en viktig fiberkilde er kornvarer også hovedkilden til jern i det norske kostholdet. Dette mineralet er blant annet viktig for oksygenopptaket og jern spiller samtidig en viktig rolle i omdannelsen av karbohydrat, fett og proteiner til energi.

– Silje Bjørnstad –

Topptur til Gjendehøe – “lillebroren til Knutshøe og Besseggen”

God fredag!

Som jeg skrev i forrige blogginnlegg så er målet fremover å ha noen flere turinnlegg basert på både fotturer og toppturer jeg farter rundt på. I dette innlegget skal det handle Gjendehøe – et lite fjell med flott utsikt utover Gjendevannet og over til både Knutshøe og Besseggen. Dette er en enkel tur som passer fint for de som ønsker en kortere tur i Jotunheimen der “lite innsats gir mye utsikt” og for små barneføtter og for de med høydeskrekk. Gjendehøe er har ingen skiltet turski opp til noe spesifikt toppunkt (det er mange varder på toppen), men det er sti som fører deg opp som du forstår er logisk å følge 😉

Vi parkerte på riksvei 51 ved en parkeringsplass ikke langt unna et skilt som er på høyresiden det står “Haugseter” på er en tursti der man følger en vei i retning “Nedre Leirungen”. Du ser både Gjendeshøe og Knutshøe, og på veien passerer man noen hytter og en grind som etter hvert tar det opp til en tursti som du følger til toppen. Vi valgte å snu og gå samme veien tilbake igjen på topp, men ifølge UT.no så er det også muligheter å gå ned (og å komme opp) fra andre siden.

Dette er en superfin tur som ikke er fullt så kjent som Knutshøe og Besseggen, men som samtidig gir deg mye av den samme utsikten med tanke på det grønne Gjendevannet og et nydelig terreng. Kjører du gjennom og bare passerer dette området er denne Gjendeshøe-turen også perfekt som “bilstopp-tur” for å strekke litt på beina. Avhengig av hvor høyt opp du går så bruker man cirka 2 timer totalt i normalt turtempo fra der hvor vi parkerte bilen.

– Silje Bjørnstad –

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

 

Derfor har det vært stille i lang tid…

…jeg snakker selvfølgelig om FERIEUKER med avkobling fra sosiale medier og skjerm, og ikke minst påkobling på tilstedeværelse og feriemodus. Og fy søren for en herlig sommerferie det har vært! Hele fire uker med familie, venner og bekjente kombinert med nydelig vær, masse digg mat, fisketurer, naturopplevelser og hundekos har rett og slett vært ubeskrivelig deilig.

På Instagram har jeg oppdatert feeden med noen herlige ferieminner fra de siste ukene og her er noen bilder fra de siste ukene:

Den første uken ble tilbrakt hjemme på Finnskogen der det ble mye aktivitet i skog og mark, treningsøkter i garasjen og fisketurer.

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

Ferieuke 2 ble tilbrakt på veien sammen med ei venninne med mål om å gå flotte toppturer der det var spådd bra vær, og vi tok turen til Lærdal, Sogndal, Skjolden, Olden og Vang i Valdres. Ferieuke 3 og 4 ble tilbrakt på Skeikampen, hytta i Trysil og i Nord-Norge.

Her er et lite bildedryss:

Jeg har planer om å skrive mer detaljerte innlegg om flere av turene som jeg har vært på de siste ukene (og månedene for den saks skyld) som jeg håper kan være til inspirasjon – så det blir hovedinnleggene i ukene fremover. Noen av turene jeg har gått er Kattanakken, Torssteinen, Mjellknapp, Gjendehøe, Synshorn, Vistkjerringa, Mørkridsdalen og Bølifossen, Stedjeåsen, Berdalsnosi, Balbergkampen, Fjellsjøkampen, Storsteinsfjell, Glassberget og Bøttejuv.

Så ja, bedre sent enn aldri er vel mottoet for denne bloggen, men det er da liv i meg (heldigvis) selv om bloggen har stille-perioder 😉 Nå er det back in business med jobb og hverdagsliv og det som hører med der.

Nyt siste rest av august og sommeren!

– Silje Bjørnstad –