I dag nådde jeg bunnen

Det var i alle fall det det føltes ut som…

Juletrykk, fri fra jobb og lite hverdagsstress i kombinasjon med flere hviledager på rad – det skulle vel man tro ga mer overskudd og energi på trening? Ja, logikken vil kanskje tilsi det, men i mitt tilfelle har det hatt helt motsatt effekt. Fordi, for min kropp er det tydeligvis en fin balanse mellom det å restiuere bra nok og å ikke slippe opp for mye. Ikke misforstå meg, flere hviledager på rad og lengre opphold med mindre treningsbelastning er bra det også, i perioder, men den siste uken er det ikke det som har gitt meg det store overskuddet i alle fall. Veldig enkelt forklart: jo flere daffere dager jeg har, jo daffere blir kroppen min. Og jeg skjønner at det ikke er like lett å forstå for alle…

Men de siste dagene har jeg forsøkt gang på gang å starte en treningsøkt der jeg gir opp allerede før jeg har kommet ordentlig i gang. Så har jeg gått hjem. Likevel har jeg tenkt at “det er bare kroppen som trenger å hvile og mer mat vil gi det trykket jeg venter på”, og samtidig har jeg hatt en plan om makstest i dag i knebøy, benkpress og markløft fordi det har kjentes så bra ut de siste ukene. Vel, selv om hodet hadde et ønske om det, så ville kroppen min tydeligvis noe annet. Og det er ikke det at de perse-løftene i seg selv er så himla viktige, men frustrasjonen over å kjenne at “ingenting funker på trening” har bidratt til å dra meg selv ned i en negativ spiral. Null energi på trening flere dager på rad har ført med seg mindre motivasjon, mindre treningslyst og bare en hel haug med negative tanker. I går kveld brøt jeg totalt sammen og verdens største klump i halsen førte til at jeg begynte å gråte når Fredrik spurte om hvordan jeg ville legge opp treningen min i dag fredag. Og jeg aner ikke en gang hvorfor?! Alt jeg ville var å sove og gå i hi, gjerne til våren kommer liksom… Men med nytt mot gikk jeg på trening i formiddag hvor jeg prøvde å psyke meg selv opp til å skulle teste 1 repetisjon maks i knebøy, benkpress og markløft. Etter en halvtime kjente jeg den vonde klumpen i halsen og magen. Jeg ga f… i å teste noen 1 repetisjon maks for å si det sånn. I stedet gikk jeg på toalettet og virkelig hulket. Ikke fordi jeg hadde vondt noe sted, ikke fordi jeg var stresset, ikke fordi det var noe spesielt som har skjedd eller hadde skjedd. Så mye gråting av seriøst ingen grunn i det hele tatt – altså, hva pokker liksom?! Da tenkte jeg bare: Herregud Silje, nå har du seriøst nådd bunnen. NÅ er du lost nå.

For når man ikke vet hvorfor man føler seg sliten eller hvorfor man plutselig bryter ut i gråt så var det på tide med en peptalk til seg selv for å si det sånn. Og peptalk ble det. Jeg vet hva jeg er god for. Jeg vet hvor mye som sitter i hodet. Jeg vet at det i alle fall ikke vil hjelpe å sitte på et toalett å sippe fordi man har manglet motivasjon de siste dagene. I det store og det hele så er det jo bare flaut å tenke på når jeg overhodet ikke har noen grunn til å oppføre meg eller føle meg sånn. Altså, folk opplever krig, sult og sykdom liksom – så sitter jeg her, i verdens rikeste land og tuter fordi jeg har en dårlig treningsperiode. Skjerpings!!!! Jeg har en sunn, frisk, skadefri og sterk kropp, jeg har ingen psykiske lidelser (ikke diagnotiserte i alle fall -haha), jeg spiser og sover bra, jeg styrer min egen jobbhverdag og har ikke noen spesielt stressende jobbperiode nå for tiden, jeg har nettopp hatt en knallbra sydenferie og jeg har hatt en helt superjul med familie og venner. Kanskje det er hormonelt og PMS-relatert. Kanskje det er noe i underbevisstheten som påvirker. Kanskje det er den totalbelastningen av endrede soverutiner i ferier. Kanskje det er minusgradene og mørketiden. Eller noe helt annet, eller en kombinasjon av alt. 

Poenget mitt er uansett det at alle har dårlige dager, dårlige perioder og dårlige økter – uten at man alltid har en god grunn for at det føles sånn.

Så etter å ha grått ut den siste frustrasjonen valgte jeg å gjøre et nytt perse-forsøk. Ikke 1 repetisjon maks, men jeg fulgte treningsprogrammet som vanlig for å kjenne hvordan det føltes ut. Der stod det blant annet 7-ere i markløft, denne gangen 102,5 kilo. Både første og andre settet med 7-ere var lett. Så tredje settet smalt jeg til med 10 repetisjoner, og jeg kunne ennå ha tatt 1-2 reps til. Ikke fordi det er noe magisk med dette, men hodet ble innstilt på å ta en 10-reps-pers, bare for å få den perse-følelsen. Og denne gangen var hode og kropp på lag. Deretter ble det også 5-ere i 50 kilo på benkpress, også en ny pers fordi jeg aldri har løftet 5-ere på 50 kilo før. Så ble det litt arm- og skulderøvelser bare for å gjøre det også når jeg først var på gymmet.

BOo_sSPDX5Y

Det ga meg en god følelse. Det ga meg det jeg har savnet den siste uken; treningsmotivasjon, treningsglede og ikke minst treningslyst. Det er de tre stikkordene som er viktigst for meg og denne gangen var det ikke kroppen som var problemet, det var rett og slett innstillingen og det mentale. Gir man opp før man allerede har startet, ja, så sier det seg selv at du har tapt det slaget.

Senk kravene, vær realistisk og tillatt deg selv å kjenne på både gode og dårlige perioder. Lær av tidligere erfaringer og bruk dette til å takle nye utfordringer. 

Nå er jeg klar for et skikkelig bra og sterkt 2017-år!


 

– Silje Bjørnstad –

6 knebøyvarianter du kan trene i stua

Knebøy er en populær øvelse som trener flere muskelgrupper samtidig, noe som gjør at den ofte er med på styrketreningsprogrammer. Generelt er knebøy en fin øvelse for å styrke underkroppen, altså bein- og setemuskulatur, og i tillegg stiller trener man også kjernen og støttemuskulatur. Det finnes flere ulike varianter av knebøy og hvilken variant som “er best” vil naturligvis være individuelt og avhenger av både mål (om man vil fokusere mest på bakside eller forside lår, rumpe etc), eventuelle skader- og ryggproblemer, og hva slags utstyr man har tilgjengelig. Uansett så trenger du ikke å gå inn på et treningssenter, stille deg i et knebøy-rack og legge stangen på ryggen for å trene knebøy!


(FOTO: Astrid Helen Holm)

Her har du seks forslag til knebøyvarianter du kan gjøre hjemme i din egen stue. 

1) Knebøy med egen kroppsvekt
Stå med cirka skulderbreddes avstand eller litt bredere avhengig av hva du føler er best for deg og din kropp (alle har ulike kropper og ulik mobilitet, og derfor vil avstanden mellom beina også varierere fra person til person). Tenk at du skal legge tyngdepunktet på hælene og at føttene alltid har kontakt med underlaget! Sett deg rett ned samtidig som du presser knærne ut, holder ryggen rett, tenk at du skyter brystet frem, hold blikket foran deg og har en rett holdning gjennom hele bevegelsen. Pass på at du ikke “klapper sammen” i bunnposisjonen, men kjenn at du også strammer kjernemuskulaturen har en rett holdning gjennom hele bevegelsen. Press deg selv opp til utgangsposisjon og gjenta. Kjenn at du også presser knærne ut på vei oppover og at beina ikke faller innover. 

2) Knebøy med vekt foran deg (goblet squat)
Denne varianten tar mer på forside lår og kan også være en fin variant for de som sliter med å holde ryggen rett i vanlig knebøy. Bruk en vekt som du holder inntil deg foran brystet – enten en vektmanual eller kettle bell hvis du har, eller en stor flaske fylt med vann, en tung og tjukk bok eller lignende. 

3) Knebøy med vekt
Dette er kanskje den som ligner mest på den “tradisjonelle” knebøy-varianten. Her legger du vekter bak på skuldrene/øverst på ryggen ved å bruke for eksempel en sekk som du fyller med bøker eller noe annet tungt. Jo mer vekt i sekken, jo tyngre blir øvelsen.

4) Ettbeinsknebøy
Denne varianten kalles også for “pistol squat”. Stå på ett bein foran en benk, kasse eller lignende med rett og fin holdning i ryggen. Hold gjerne en vekt foran deg med begge hender for tyngre variant. Senk deg ned mot gulvet ved å bøye kneet på beinet du står på samtidig som du fører rumpa bakover. Gå så langt ned slik at du treffer benken med setet. Press deg selv opp igjen ved å legge trykket på beinet du står på uten at du skaper for mye bevegelse i hofta. Kjenn at du står stabilt gjennom hele bevegelsen. Denne øvelsen kan også gjøres tyngre ved å sette deg enda lavere, eventuelt sett deg helt ned samtidig som du strekker ut den foten du ikke står på foran deg, dette krever god mobilitet i ankelen.

5) Knebøy med miniband
Knebøy med miniband kan stille større krav til å aktivere musklene som jobber for at du opprettholder en god og nøytral posisjon gjennom hele bevegelsen. Mange merker det svir ekstra godt i rumpe og lår når de trener med minibands eller strikk på denne måten. Fest miniband like under kneet og utfør vanlige knebøy.

6) Hoppende knebøy
Utfør vanlige knebøy, men med et hopp på toppen av hver repetisjon – da trener du også spenst samtidig som du får opp pulsen. 

BOmjumljZOg

Forresten, ønsker du en ekstra knebøytfordring og litt mer rumpepump kan du gjerne bruke 3-4 sekunder i nedoverbevegelsen, og også holde bunnposisjonen 1-2 sekunder før du presser deg selv opp igjen.

God knebøyøkt!

– Silje Bjørnstad – 

Kickstart!

Alright! Tilbake i Oslo, tilbake til litt mer hverdag og rolig jobbings, med andre ord back in business!

Årets juleferie har vært helt fantastisk og startet med 1 uke på Gran Canaria før det bar videre til familieselskap, julemiddager og bare total avslapping. For det skal faktisk litt til for at jeg klarer å legge bort laptopen helt, men denne ferien har jeg ikke rørt macen på flere dager, jeg har klart å la jobbmailer og andre jobbrelatert ting ligge på vent og jeg har rett og slett bare koblet helt ut med familie, venner, spillkvelder, julegodterier, filmer på TV og julehefter. 

Men etter 4-5 dager med total juleferiemodus er det jammen godt å komme tilbake til rutiner og hverdag igjen også. Jeg kom tilbake til Oslo i går kveld hvor kvelden gikk med til brettspill hos et vennepar – klokka ble vel halv tre på natta før jeg og Fredrik reiste hjem. Det var superkoselig og jeg vil egentlig bare spille mer (jeg elsker alt som har med brettspill og kortspill å gjøre). 

I kveld skal jeg dumpe ned i sofaen med den nyeste utgaven av Shape Up. For fy søren hvor deilig det er med ny inspirasjon, kosthold- og treningstips når et nytt år står for tur!

Og apropos overskriften “kickstart” – herregud så digg det er mer litt mer farger, grønnsaker og lettere mat etter noen dager med tunge julemiddager, desserter etter hvert måltid og sjokolade! 

Så i dag var det på tide å fylle opp kjøleskapet igjen med det som for meg er typisk hverdagsmat og som helt enkelt er helt naturlig næringsrike matvarer: magert kjøttpålegg, ost, egg, meieriprodukter, grønnsaker, frukt, halvgrove rundstykker og litt hermetikk. 

Kort oppsummert; her er det halveis jobbmodus og halveis feriemodus som gjelder ut uken. 

– Silje Bjørnstad –

 

Mobilblogg: Juleferie-bloggpause

Oi, plutselig var det liksom gått over en uke og vel så det siden siste blogginnlegg. Det har ikke skjedd noe spesielt, jeg er bare i ordentlig feriemodus!;) En uke på Gran Canaria var helt topp og nå er jeg hjemme hos familien på Finnskogen. Men jeg kommer sterkere tilbake neste uke! Da er det tilbake til trenings- og matrelatere innlegg som jeg håper kan bidra til inspirasjon og motivasjon! Og i 2017 er det så mange nye spennende prosjekter på gang også, så følg med! Gleder meg til jeg kan fortelle mer om alt!!! Enn så lenge; god jul og godt nytt år! Silje

Når livet skjer…

…så er ikke blogging det som står øverst på min prioriteringsliste. Og da blir det noen dager uten bloggoppdatering da. Kort fortalt så er det bare veldig mye å ha oversikt over for tiden, med alt ifra jobbings til et meget kranglete kjøkken. Men i morgen drar jeg endelig til varmere strøk sammen med min venninne Susanne. Helt jobbfri blir det naturlig nok ikke, men det er jo fordelen med å ha flyttbart hjemmekontor; da kan man stort sett jobbe fra hvor som helst. Så den neste uken kommer jeg til å være mye mer aktiv på Instagram (@silje_bjornstad) og SnapChat (silje1987)- så følg meg gjerne der. Her blir det nok både treningsøkter, matbuffet, solings og bare mye nytelse i løpet av Syden-uka for å nevne noen stikkord.

Så kommer jeg sterkere tilbake på bloggfronten i slutten av måneden og ikke minst i 2017. Altså, det er så mye gøy som skjer til neste år at jeg nesten holder på å sprekke når jeg tenker på alt jeg vil fortelle!!! Men alt til sin tid.

Uansett, sett pris på førjulstiden, senk skuldrene og la dette være en tid hvor du samler energi og faktisk tillater deg å bare nyte.

Og ikke glem Lucia-dagen i dag, med andre ord er det Lussekatter på menyen i dag ass!

(Foto: Astrid Helen Holm)

– Silje Bjørnstad –
 

Slik klarer du treningsøvelser som virker “umulig” å få til

Hei fredag!

For noen uker tilbake så la jeg ut en film på Instagram hvor jeg bruker en strikk som hjelpemiddel i øvelsene smale pushups, ettbeins-knebøy (pistol squat) og ab roller. Jeg tror at mange dessverre kan få inntrykk av at “alt virker så lett” på sosiale medier og at “alle” klarer øvelser som du selv ikke forstår hvordan du skal få til. Først og fremst så er det viktig å huske på at for å bli god til noe, ja, så må du prioritere å trene på det. Det er ikke for uten grunn at det heter “øvelse gjør mester”. For det andre så er vi alle ulike, vi har ulike kropper og forskjellig genetikk, noe som også er med på å påvirke hvor lett man mestrer en øvelse. For det tredje, ikke tro på alt du ser på Instagram 😉 

Når det er sagt så er det ikke slik at selv om du ikke klarer en spesifikk øvelse på første forsøk og det samtidig virkelig bare kjennes helt håpløst ut, så trenger det selvfølgelig ikke å bety at det alltid vil være sånn! Selv er jeg opptatt å vise alternativer og bruke kreativitet til hvordan øvelser jeg ikke er spesielt sterk eller god i, med enkle grep faktisk kan bli en øvelse jeg kan ha med i treningsprogrammet mitt likevel. 

Her viser jeg hvordan jeg bruker en strikk festet til et eller annet (et smith-stativ i dette tilfellet), og hvordan jeg kan bruke dette som et hjelpemiddel i de tre øvelsene jeg nevnte i begynnelsen av innlegget. 

BNHqH1nDYxz

Poenget mitt er: Lek deg på trening og bruk kreativiteten! Tenk alltid løsninger og muligheter fremfor hindringer og “dette klarer jeg ikke”. 

GOD HELG! 🙂

– Silje Bjørnstad – 

Gira på en rumpepump-utfordring?

Å trene og forme rumpa er blitt superpopulært når det gjelder styrketrening for jenter. Og det er jo topp at også setemusklene får kjørt seg og blir sterkere, dette er jo tross alt med på å blant annet forebygge rygg- og kneplager. For å faktisk bygge mer muskulatur på rumpe og lår så trenger den rett og slett å bli utfordret. Med andre ord så trenger den jevnlig tung belastning og utfordringer, for det som skjer når du trener er at man rett og slett bryter ned muskulaturen. Og med nok belastning, nok restitusjon og nok mat vil musklene kunne bygge seg større og sterkere slik at du tåler mer over tid. Da er det smart å trene tunge baseløft som for eksempel ulike varianter av knebøy og markløft. Utfall, glute brigde og hipthrust er også øvelser som tar godt på setemusklene. Men noen ganger liker jeg å bare få skikkelig kontakt og en god syrefølelse i rumpa, og da kan ulike varianter med minibands være et alternativ. Selv pumper jeg løs for å leke meg litt samt å få variasjon i treningen og i går kjørte jeg denne varianten helt på slutten av økten:

BNt7424j8-6

Dagens finisher – å fy f… 😂 try it!!! 🔥Pump i lår og rumpe med miniband fra @klubbenno. 30 steg til siden begge veier – 20 steg frem – 25 kicks bakover – 25 kicks til siden (kjør med miniband under knær og deretter miniband på anklene) – 25 knebøy. Ta 3 runder uten pause.

Da hadde jeg trent både sumomarkløft, frontbøy, good mornings og hipthrust først, slik at det ble en god bein- og rumpeøkt i går for å si det sånn. 

Det brant i alle fall godt både på innside og utside lår når jeg gikk hjem fra trening!

Forresten, jeg har plass til nye kunder som er interessert i treningsprogram og/eller kostveiledning. Eller kanskje du er interessert i å stille i fitness våren 2017? Send en uforpliktende Mail innen 14. desember til [email protected] hvis du kan være interessert i oppfølging fra meg. Uansett hva dine mål er, er det noen stikkord som jeg alltid jobber utifra: individuell tilpasning, å være realistisk og ikke minst TRENINGSGLEDE 😃💥

– Silje Bjørnstad – 
 

Ukens sunne søtis: Tilslørte julepiker

OK, denne herligheten her MÅ bare prøver. I tillegg er den superenkel å lage. Nemlig min julevariant av “Tilslørte bondepiker”, som da selvfølgelig blir “Tilslørte julepiker”. 

Her er kremen byttet ut med vaniljekesam mens kavring er byttet ut med ristede og karamelliserte havregryn og hakkede mandler. Eplemos er byttet ut med lun sukkerfri eplekompott.

Jeg brukte cirka følgende til 1 porsjon:
0,8 dl havregryn 
1/3 boks vaniljekesam
1 lite eple i båter
Sukrin Gold
7-8 hakkede mandler

Skrell eplet og del det opp i terninger. Kok sammen med litt vann og Sukrin Gold (tilsett en og en spiseskje om gangen til ønsket konsistens). Mos eplebitene etter hvert som de blir møre og bland de godt sammen med vann og Sukrin Gold. Rist havregryn i stekepannen til de får en gylden farge. Tilsett 1-2 spiseskjeer Sukrin Gold slik at grynene blir karamelliserte. Avkjøl eplekompott og havregryn. Når det er blitt avkjølt legger du eplekompott, vaniljekesam og ristede havregryn lagvis i et høyt glass eller lignende. Topp med hakkede mandler. 

Nyt tilslørte julepiker som for eksempel en dessert, kveldsmat eller som et lite mellommåltid.

ENJOY!!! 😀 Denne kombinasjonen er så YUM!

– Silje Bjørnstad – 

Det er et par ting jeg har glemt å fortelle

God tirsdag!

I forrige uke fikk jeg en ny utgave av DetNye ShapeUp i postkassa og glemte det egentlig helt bort. Så litt på overtid: Slik ser den nyeste ShapeUp-utgaven ut:

Flotteste Hedvig Bang-Førsund pryder forsiden og denne dama er bare så fantastisk sprudlende og søt som oser treningsglede lang vei! I tillegg er hun altså så myk og fleksibel at det man bare blir sittende å måpe over alle de kule yoga-stillingene hun inspirerer med på Instagram. Sjekk ut Hedvig her

Selv bidrar jeg med to saker i denne utgaven: “Sannheten om laktose” hvor det blant annet forklares hva laktose er, hvorfor det ikke er farlig og hvor mye laktose som er “greit å spise”.

Den andre saken handler om mental traning og denne gangen er det “Copycat-trening” som er temaet. Hva er eventuelle fordeler og ulemper ved å kopiere treningsprogrammet til venninnen din og hvorfor får dere ikke like resultater?

Nytt Shape Up var altså den første tingen jeg ville fortelle om. Den andre tingen er rett og slett at jeg skal på ferie neste uke!  Eller, i alle fall så skal jeg reise bort, det blir nok litt jobbings selv om jeg farer til varmere strøk altså. Jeg og Susanne booket oss nemlig tur til Gran Canaria i november så nå blir det en uke med charterfeber, hotellfrokost, masse trening, masse digge gåturer og ikke minst SOL OG VARME! (forhåpentligvis i alle fall). 

Jeg er SÅ klar for noe annet enn glatte fortauskanter og minusgrader. Vi drar neste onsdag! Da er det nok ikke sikkert at bloggen blir daglig oppdatert slik som den blir nå, men vi kommer garantert til å være aktive på sosiale medier!

Sjekk ut @silje_bjornstad og @susannesoydan på Instagram.
På Snap heter jeg Silje1987

– Silje Bjørnstad – 

Er proteinbarer egentlig sunnere enn sjokolade?

Det spørsmålet vet jeg det er mange som lurer på og det enkle svaret er (som det alltid pleier å være) “det kommer an på”. Det kommer an på hva slags type bar og sjokolade man sammenligner, og det kommer an på mengden man spiser og hvor ofte man spiser det.

Først og fremst; at en bar blir markedsført som en “proteinbar” betyr ikke nødvendigvis at den automatisk er så mye sunnere enn alt annet. De fleste barene er jo egentlig bare sjokoladebarer med høyere innhold av protein – enkelt og greit. Og mange av barene er tilsatt sukker og inneholder ofte like mange kalorier sammenlignet med en sjokolade på samme størrelse. MEN når det er sagt så er det nettopp også på grunn av et høyere proteininnhold at mange mener dette er sunnere snacks enn sjokolade, noe jeg kan være enig i. Dette kan blant annet bidra til en bedre metthetsfølelse og et smartere snacksvalg hvis valget er “1 tradisjonell melkesjokolade” eller “1 proteinbar”. Ofte er det også gjerne litt høyere innhold av fiber i proteinbarer i tillegg til at mange barer også er beriket med vitaminer og mineraler (kanskje best kjent som måltidserstattere som for eksempel Nutrilett-barer).

Ett eksempel:
Næringsinnhold for 1 Snickers Proteinbar (57 gram)
199 kcal
7,1 gram fett
18,4 karbohydrater, hvorav sukkerarter 9,5 gram
18,2 gram protein

Vanlig Snickers Sjokolade (52,7 gram)
249 kcal
12 gram fett
33 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 27 gram
4 gram protein

Snickers proteinbar har altså et høyere innhold av protein (i tillegg er dette proteiner av fra melk og myse, og melkeprodukter er en god kilde til protein av høy kvalitet) og noe lavere kaloriinnhold per enhet, men det er for eksempel ikke slik at du for eksempel sparer hundrevis av kalorier hvis du spiser en proteinbar enn en sjokolade på samme størrelse eller at proteinbarer ikke inneholder tilsatt sukker. Det er som nevnt faktisk mange proteinbarer som har et ganske høyt sukkerinnhold, så sjekk gjerne ingredienslisten hvis du er opptatt av inntaket av tilsatt sukker (det er dette sukkeret Helsemyndighetene anbefaler å begrense inntaket av; maks 10 energiprosent av ditt daglige energiinntak bør komme fra tilsatt sukker). Proteinbarer betyr altså ikke nødvendigvis at det er en sukkerfri slankebar som man kan spise så mye man vil av. Samtidig så er det greit å påpeke at det er en del barer med kunstig søtning som kan virke lakserende ved overdrevet inntak. 

Og som jeg nevnte tidligere så handler det også om å se det hele bildet og den totale mengden. Det er ikke for eksempel nødvendigvis så mye sunnere å spise 5 proteinbarer på rappen i stedet for 1 sjokolade liksom… I tillegg har disse barene ofte høyere pris sammenlignet med mange andre lignende produkter.

Så min konklusjon:

– Det er ikke farlig å spise proteinbarer, men sjekk gjerne ingredienslisten og sammenlign de ulike barene da det kan være stor forskjell på både størrelse, kcal-innhold, innhold av tilsatt sukker, hva slags proteinkilde som er blitt brukt, innhold av fiber og om baren er beriket med vitaminer og mineraler. 

– Ja, som et supplement til sunnere snacks eller som “et mellommåltid på farten” så kan proteinbarer være helt fint, men sunn, vanlig mat er og blir det beste alternativet! Tross alt så blir proteinbarer kategorisert som et kosttilskudd, altså et tilskudd i kosten, og ikke noe som skal erstatte et sunt, variert kosthold. Hvis du for eksempel spiser et meieriprodukt, for eksempel enn Skyr eller en boks med kvarg, så får du også gjerne i deg flere vitaminer og mineraler enn om du tar en proteinbar. Barer skal ikke gå på bekostning av næringsrik mat, og inntaket bør balanseres i forhold til resten av kostholdet og fysisk aktivitet.

– Så handler det selvfølgelig også om smak! Ikke spis questbarer bare fordi en fitnessprofil på Instagram promoterer dette som “livets sunne godteri”. Velg de barene eller sjokoladen du faktisk liker for som alltid så handler et sunt og variert kosthold også om matglede og balanse som ikke trenger å bety “enten eller”.

Så er det kanskje noen som lurer på om jeg spiser proteinbarer, og svaret er ja. Jeg spiser heller proteinbarer enn sjokolade fordi jeg elsker å teste ut nye barer og jeg får ofte tilsendt en god del vareprøver fra her og der, og jeg synes mange av barene rett og slett er superdigge! Jeg synes en bar gir meg mer langvarig energi og bedre metthetsfølelse enn vanlig sjokolade, og jeg synes det er enkelt og praktisk å ta med i veska eller bagen når jeg skal på farten og ikke aner når jeg skal spise neste hovedmåltid eller om det er en butikk i nærheten av det jeg skal slik at jeg kan kjøpe meg noe der. For meg er det da bedre å ha noe i veska fremfor å kanskje havne på et skikkelig impulskjøp som ender med å bli både dyrt og et måltid med lite næringsstoffer, og noen ganger kan dette være en proteinbar.

– Silje Bjørnstad –