Vegetarburger med blomkål og brokkoli

God mandag!!!

Tidligere i høst fikk jeg tilsendt ulike typer “vegetarburgere” fra Raske Retter og nå har jeg testet “Vegetarburger med blomkål og brokkoli”. 

Selv er jeg veldig glad i både hamburger og vegetarburger, men jeg må innrømme at jeg ikke er så fan av de ferdiglagde variantene fra industrien. Jeg vil liksom ha ordentlig burger, laget fra bunnen av, med ordentlig gode og rene smaker.

Hovedingrediensen i vegetarburgeren med blomkål og brokkoli er havregryn og kikertmel. Posens innhold skal blandes ut med vann og 1 egg, og deretter stekes i olje til de er gjennomstekt. 

På posens står det at man kan servere vegetarburgeren med en salat og hvitløksdressing. Jeg hadde salat og tomatsalsa. 

Her er min mening:
Næringsinnhold: Det er, ikke overraskende, et høyere innhold av karbohydrat i denne burgeren sammenlignet med en kjøttburger. Det skyldes jo at det er havregryn og kikertmel som er hovedingredienser. Men i tillegg vil da denne burgeren ha et høyt innhold av fiber, og proteininnholdet per 100 gram tørrvare er heller ikke verst til å være et vegetarisk alternativ. Minus for høyt innhold av salt. Selv om det høres flott og fint ut at burgeren inneholder blomkål og brokkoli så vet man at når grønnsaker blir behandlet i produkter (gjennom pulverisering, koking og lignende) så vil mengden av ømfintlige vitaminer minske. Derfor savner jeg informasjon om hvor mye vitaminer og mineraler man eventuelt får i seg fra de små mengdene med grønnsaker som er blitt brukt…


Utseende og konsistens: Kanskje ikke så overraskende så var det en ganske grønn-brun-aktig, mindre tiltalende farge på selve burgerdeigen. Røren var veldig klissete når man skulle forme burgere, men klissete på fingrene blir man som regel uansett når man lager burgere på denne måten. Selv om burgerene ble godt stekt og fikk en fin gylden skorpe, så synes jeg konsistensen ble for seig. 

Smak: Burgeren har utvilsomt en dominerende smak av brokkoli, så de som ikke er noe glad i brokkoli vil nok ikke like denne. Ellers er det en nøytral og litt nøtteaktig smak på denne vegetarburgeren. Den er ikke direkte vond, men det blir likevel kjedelig og litt tamt. Det er mulig den vil passe bedre med annet tilbehør enn det jeg hadde denne gangen.  

Konklusjon: Dette er en vegetarburger jeg ikke kommer til å kjøpe igjen. Det er et fint, og sikkert for mange et lettvint, alternativ til en kjøttburger, men jeg vil heller lage min egen vegetarburger fra bunnen av med mer smak og eventuelt spise ferske og ikke bearbeidede grønnsaker ved siden av – både med tanke på smak og for å sikre meg de gode næringsstoffene fra grønnsakene. 

Terningkast 3


Forresten, er du gira på å lage din egen vegetarburger denne (kjøttfrie) mandagen, så kan jeg tipse om denne digge linseburgeren eller vegetarburger laget av kikerter

– Silje Bjørnstad – 

Superenkle og sunne havrepannekaker

Søte, salte, med og uten havregryn, grove, fine, til dessert eller hovedmåltid – jeg ELSKER pannekaker og kan fint spise dette til både frokost, lunsj, middag og matpakke. Det er jo så mange ulike varianter man kan lage og så mange ulike type fyll og toppinger å velge mellom! I tillegg er dette en perfekt måte på å bli kvitt den siste melkeskvetten som straks går ut på dato og/eller de siste grynene i havregrynsposen som er for liten mengde til å lage en skikkelig grøt.

Dette ble min søndagsfrokost:
2 dl havregryn/havremel
2 egg
1/2 ts bakepulver
1,5-2 dl melk

Jeg hadde bare alt oppi en blender og lot røren mikses sammen her før jeg hadde den over i en bolle. Så lar jeg alltid pannekake- og vaffelrøre svelle i minst 10-15 minutter. Stek på middels varme. Jeg fikk 3 middels store pannekaker fra denne oppskriften. 

Dagens frokostfyll: vaniljekesam, hakkede mandler, eplebiter og kaneldryss. Og et glass iskaldt melk ved siden av. En skikkelig luksusfrokost på en søndag – med andre ord en perfekt start på dagen!

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

 

 

Gluten er ikke farlig!

Hei og for en fantastisk nydelig høstdag det er denne lørdagen!

Min lørdag består av litt trening, litt jobbing, venninnebesøk og ikke minst en time eller to dypt plantet i sofaen med nesa nedi den nyeste utgaven av Shape Up!

Dette er en skikkelig “muskelutgave” med blant annet “muskelskolen: fokus på skuldre”, treningsprogram med “kjente klassikere” av inspirerende Maren Erdvik (fitliving.blogg.no) og fire gode øvelser for ryggen. Selv har jeg skrevet to treningsprogrammer i samarbeid med personlige trener Camilla Lorentzen (fitnok.no) og Pia Eliassen (@piaelias på Instagram). 

Dette er 6 gode ettbeinsøvelser som garantert får det til å brenne i både rumpe og lår, samt et litt mer krevende treningsprogram for de som ønsker en utfordring på gymmet. Her er det for eksempel tips til hvordan du kan trene utholdende styrke med battle ropes (altså tau), og dette er så sykt mye mer krevende enn det kan se ut som! 5 runder med 30 sekunders jobb og 15 sekunder pause er HARDT og EFFEKTIVT! Lykke til med den svettefesten liksom!

Ellers så bidrar jeg med en ny sak om mental trening der det denne gangen handler om “Hvordan finne igjen treningsgløden”, samt en liten tekst om food bowls hvor det også er med tilhørende oppskrifter (Mia Eckhoff og Irina Smit skal ha æren for de fristende oppskrifter).

Og ikke minst så har jeg skrevet en ny sak i serien “xxx er ikke farlig” hvor vi skriver om en rekke enkeltprodukter og typiske matmyter om disse produktene med fokus på hva slags informasjon er faktisk korrekt og hvorfor mytene ikke nødvendigvis stemmer.  Denne gangen handler det om gluten.

Her er et lite utdrag fra saken:

Blir du sunnere?

Normalt friske mennesker har ingen grunn til å unngå gluten i kostholdet! Faktisk så er det slik at mange unngår glutenholdige produkter helt unødvendig siden dette kan være gode kilder til mange viktige næringsstoffer! Å sette unødige begrensninger i mat- og drikkeutvalget kan bidra til at man får et utilstrekkelig inntak av energi, vitaminer og mineraler som kroppen trenger. For eksempel er typisk glutenmat som grovt brød- og kornvarer gode kilder til fiber og jern i det norske kostholdet. De glutenfrie brødvariantene er ofte fiberfattige og gir dårligere metthetsfølelse. Det er også mange glutenfrie produkter som blir tilsatt mer fett for å kompensere for glutenproteinets fuktighetsgivende egenskaper. Glutenfrie produkter kan derfor ha et høyere innhold av både kalorier, fett og sukker sammenlignet med en glutenholdig variant av den samme matvaren.

Får du mer energi?

Har man glutenintoleranse så er det selvfølgelig normalt at man føler seg bedre og mer opplagt når man ikke spiser noe som fører til ulike plager. Men det er også mange som rapporterer om mer energi og mindre magesmerter når man kutter ut gluten, selv om man ikke har fått en påvist diagnose. Hvis du får vondt i magen av å spise glutenholdig brød, men ikke av å spise glutenholdig pizza, så er det ikke nødvendigvis glutenintoleranse som er hovedårsaken til de ulike symptomene. Man skal nemlig ikke undervurdere den psykologiske delen av å spise. Hvis du tenker at du nå får vondt i magen fordi du skal spise ett bestemt produkt, så kan det faktisk hende at du faktisk får magetrøbbel uten at det egentlig skyldes ingredisene i maten. Du opplever ubehag og blir dårlig av maten fordi du rett og slett forventer det. Hvis du da holder deg unna denne maten du mener gjør deg dårlig, så får du kanskje også en følelse av å være mer opplagt og ha mer energi fordi det er det du håper på og tenker.

SPRE MATGLEDE, IKKE MATFRYKT!

– Silje Bjørnstad –

Fisk i skjell

Det er mulig at dette er en skikkelig 80- og 90-tallsklassiker, men godt er det uansett!!! Fiskepudding eller fløtepudding i hvit saus servert i terteskjell er en middagsrett jeg har vokst opp med og en middagsrett jeg er veldig glad i. Og jeg vet mange kaller retten for “Fiskepudding i terteskjell”, men jeg er vant med den korte versjonen og for meg er dette derfor “Fisk i skjell”. 

Ikke tar det lang tid å lage heller. 

Til cirka fire porsjoner trenger du: 
Saus
2 ss hvetemel
2 ss smør
4 dl melk
Dryss av salt og pepper (og eventuelt muskat hvis du er glad i det)
Fyll
600 gram fiskepudding/fløtepudding
1 hermetikkboks erter og gulrøtter
Du kan også tilsette for eksempel pillede reker eller mais hvis du ønsker

 

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med litt og litt melk om gangen til du får en jevn saus. Smak til med salt, pepper og muskat. Skjær opp fiskepuddingen i terninger, hell av vannet til erter/gulrøtter og ha alt oppi sausen. La alt bli varmes opp på svak-middels varme (for å unngå at sausen brenner seg) mens du varmer terteskjell anvist etter pakken i stekeovn. 

Fyll fiskepuddingsausen i det varmede terteskjellet, dryss over litt dillkrydder (og eventuelt reker) og server.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad 

Tips til treningsmusikk: 40 låter fra 90-tallet

God torsdag! Jeg er avhengig av musikk når jeg trener og for meg er det enkelte sanger som bare gir meg mer energi enn andre. Nå for tiden er jeg i skikkelig 90-tallsstemning når det gjelder treningsmusikk. Det er jo låter som er kule og fengende i perioder, men som man også blir lei av, og da er det alfa og omega å friske opp treningslisten for min del. 

For meg er det enkelt og greit sånn at ny treningsmusikk i ørene = ny motivasjon og energi på treningsøkter!

Jeg er født i 1987 og var nok ikke akkurat så mye ute på nattklubber og dansegulvet på nittitallet, men likevel er det noen sanger man bare ikke kunne unngå, og som i dag virkelig får opp energinivået, trening eller ei! CD-platene til Absolute Music og McMusic gikk hyppig på CD-spilleren min for å si det sånn. 

Her har jeg ramset opp 40 ulike 90-talls-sanger som i alle fall får kroppen min til å våkne (Jeg er sikker på jeg helt ubevisst står og danser og mimesynger i pausene mellom treningssett på trening). 

Disse låtene representerer en herlig blanding av både trance, countrystemning, pop og rock!

1) Rednex – Cotton Eye Joe
2) Paradisio – Bailando
3) Right Said Fred – I`m Too Sexy
4) Chumbawamba – Tubthumping
5) Haddaway – What Is Love
6) Coolio – Gangsta’s Paradise
7) Nirvana – Smells Like Teen Spirit
8) 2 Unlimited – No Limit
9) Ace of Base – All That She Wants
10) Lou Bega – Mambo no. 5
11) Vanilla Ice – Ice Ice Baby
12) Eiffel 65 – Blue Ba Da Dee
13) Sash! – Ecuador 
14) The Offspring – Pretty Fly For A White Guy
15) Sir Mix-A-Lot – Baby got back
16) Captain Jack – Captain Jack
17) Prodigy – Firestarter
18) Drömhus – Vill Ha Dig
19) Captain Jack – Drill Instructor
20) E-Type – Angels Crying
21) Roxette – Joyride
22) Roxette – How Do You Do
23) La Bouche – Be My Lover
24) Alice Deejay – Better Off Alone
25) Hypertraxx – The Darkside
26) N-Trance – Set You Free
27) Mr. President – I Give You My Heart
28) Rozalla – Everybody’s Free
29) N-Trance feat Rod Stewart – Da Ya Think I’m Sexy
30) Bellini – Samba De Janeiro
31) Sway – Baby You`re So Cool
32) Run-DMC & – It`s Like That
33) Infinity – Happy
34) Nirvana – Lithium
35) The Offspring – Self Esteem
36) Vengaboys – Boom, Boom, Boom, Boom
37) Estima – Hitman’s Paradise
38) Infinity – Feeling Good
39) Faithless – God Is A DJ
40) Culture Beat – Mister Vain

God trening a! 😉

– Silje Bjørnstad – 

Foto: Kristian Jøraandstad

Gratinert kyllingform med grønnsaksmos

God onsdag!

Grateng er en superenkel måte å få til en sunn og smakfull hverdagsmiddag på – sleng oppi ingrediensene i en ildfast form (bruk gjerne opp rester fra tidligere middager, oste-stumper, de siste skivene av kjøttpålegget som går ut i morgen og så videre), topp med ost og krydder, sett inn i stekeovnen og så har du alt-i-ett-middagen klar etter 20-40 minutter (avhengig av hva du bruker i gratengen selvfølgelig). I tillegg synes jeg gratenger er en ypperlig måte på å få både små og store til å spise mer grønnsaker – her kan du bruke både grønnsaksrester, og så klart fryseposer og wokposer med ferdigkuttede grønnsaker klar til å helles i formen. 

Denne resteformen er enkelt og greit laget av fryste grønnsaker som er kokt opp og deretter blitt til grønnsaksmos med en stavmikser, en bitteliten skvett melk (bruk gjerne fløte) og 1-2 ss smør, stekt kyllingfilet, ost, ketchup og oreganokrydder.

Smakfullt, enkelt og sunt!

Legg ingrediensene lagvis oppp hverandre, topp med ost og krydder/urter. Stek på 180 grader til osten har smeltet. 

Server gratengen med for eksempel ferskt brød, fullkornspasta eller ris – hva du enn måtte ha som tilbehør som ikke krever massevis av jobb og tid i en hektisk hverdag. 

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

Endelig – dette har jeg ventet på!

God onsdag!

Som jeg har fortalt mange ganger tidligere så ELSKER jeg å teste nye produkter og jeg får ofte tilsendt nyheter fra ulike produsenter for å nettopp teste – det setter jeg stor pris på! 

Men denne nyheten som jeg smakte på i går ble kjøpt og betalt på eget intiativ, og det blir nok ikke siste gangen Hamar&Lillehammer Lett Julebrus havner i handlekurven min.

Jeg synes denne smaker klin lik originalen og originalen er utvilsomt min favoritt. Jeg har ventet på denne lett-versjonen uten sukker i flere år og den levde virkelig opp til forventningene. Dette er terningkast 6 fra min side, uten tvil. 

Rund og deilig julebrus-smak uten å være for søtt eller for mye champagnebrus-preget. Denne har bare helt enkelt sin særegne, karakteristiske og ikke minst superherlige smak – for meg er dette jul på flaske!

Takk Ringnes for at dere ENDELIG lanserte denne julebrusen.

Ellers så må jeg kjapt fortelle om formiddagen min i dag – for ENDELIG har jeg fått tatt noen bilder som skal publiseres i forbindelse med senere innlegg her på bloggen, samt tatt nye bilder til det som kommer til å bli en ny bloggheader i nærmeste fremtid. Jeg har nemlig vært på shoot hvor det har vært mæ sjæl som har lekt foran kamera. I samarbeid med fotograf Kristian Jøraandstad knipset vi både bloggbilder og flere treningsprogram.

Og jeg ble superfornøyd med resultatet og jeg gleder meg til å vise frem bildene. Altså, det skal MYE til for at jeg i det hele tatt stiller meg opp foran kamera, og ikke minst så skal det MYE til for at jeg faktisk blir tilfreds – men Kristian hadde tydeligvis en helt egen evne til å få denne dama her til å slå seg løs! 😀

Dette er i alle fall en fotograf jeg virkelig kan anbefale å ta kontakt med hvis du ønsker kule bilder i studio, portrettbilder treningsbilder eller hva det nå måtte være. Denne mannen vet hva han driver med og er superflink med lys, skygger og instruksjoner. I tillegg har vi begge så mye positiv energi at det omtrent er et fyrverkeri uten like hver gang vi møtes. Bildene ble tatt på Headshot Studio i Oslo. 

I tiden fremover vil det bli mer trenings- og matprat her på bloggen, og jeg er veldig interessert i å vite hva dere ønsker at jeg skal blogge mer om! Så hvis dere har noen spørsmål eller kommentarer, så skriv det gjerne i kommentarfeltet under. Noen spesifikke oppskrifter, mattips, treningsøvelser etc – bring it! 

– Silje Bjørnstad – 

(Og ingenting i dette innlegget er “kjøpt og betalt” – dette er mine personlige meninger, helt kostnadsfritt 😉 )

 

Sukkerfri vaniljesaus med kokossmak

God mandag!
En av de enkleste dessertene/sunnere snacksskålene som finnes må være hjemmelaget fruktsalat. Her kan du selv variere med ulike frukter og toppinger som hakkede nøtter, hakket mørk sjokolade, vaniljekesam eller annen fruktkesam, eller min favoritt; tykk, hjemmelaget vaniljesaus. 

Oppskrift på hjemmelaget, sukkerfri vaniljesaus:
4-5 dl melk (Bruk 4 dl hvis du ønsker litt fyldigere saus)
2 vaniljestenger
4 eggeplommer
45 gram sukrinmelis
20 gram sukrin gold
30 gram maizena

Snitt opp vaniljestengene, skrap opp frøene og bland både frø og stengene sammen med melk i en kjele. Kok opp blandingen på svak varme, sett til side og la det avkjøles. Blant sammen eggeplommer, sukrinmelis, sukrin gold i en bolle. Rør godt rundt og tilsett deretter maizena – pisk sammen til en klumpri blanding. Tilsett dette oppi melka. Varm opp til kokepunktet og rør godt rundt i blandingen under hele oppvarmingen. Trekk kjelen til side rett før det koker. Avkjøl og sett inn i kjøleskapet. La vaniljestengene være i blandingen og ta ut disse like før servering (jo lenger vaniljestengene er i, jo mer vaniljesmak blir det). 

Nå har du en sukkerfri og fyldig vaniljesaus. 

Hvis du er som meg og elsker kokos, og også ønsker litt mer fylde så bland inn 1 dl kald kokosmelk (ikke lett-variant), inn i vaniljesausen etter et par timer i kjøleskapet. Dette er superdigg og også perfekt for meg som ELSKER kokossmaken og vaniljesaus, samtidig som jeg nå skal gå opp i vekt igjen etter fitnessoppkjøring 😉

Denne sausen servert med oppskjært frukt og hakkede nøtter er å anbefale. Utrolig mettende, søtt og godt med næringsrik energi!

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

Valper og fitness

Hei og god søndag!

Det er på tide med litt Instagram-throwback! Det begynner jo å bli en stund siden sist og de siste ukene har mildt sagt vært travle! Selv om det kan virke som det kun har vært valper og fitness som livet mitt har bestått av de siste ukene, så må jeg likevel presisere at jeg også har vært opptatt med andre ting altså – selv om instagram kanskje kan gi inntrykk av noe annet.

Hehehe!

1) På jobb og shoot for Shape Up! 
2) “Behind the scenes” på NM: Jeg og Susanne har nettopp gjort unna styrkerunden og er to fornøyde pepperkake-damer.
3) Backstage fra NM: Jeg og Hanne gjør oss klare til å GI ALT!
4) Starten på “peak week” – hovedjobben er gjort, nå var det bare å vente på konkurransedagen.

5) Ut på tur med valpemamma Lexie. 
6) Vi har seks gordon-setter-valper hjemme nå, og de er altså noen små hjerteknusere hele gjengen. 
7) Altså, smelt?!!!!
8) Kosestund.

9) Testet litt markløft-styrke tidligere denne uken. Fornøyd med å fortsatt klare 2xkroppsvekt til tross for fitnessoppkjøring og tungt markløft ikke akkurat har vært førstepri på treningsprogrammet.
10) Green curry-kokosmelkgryte. Så. Sinnsykt. Digg!
11) Søtsalte bananlapper – en favoritt!
12) Just happy. 🙂

Du finner meg på @silje_bjornstad
Er du gira på snap kan du legge meg til der også, mitt brukernavn er silje1987

– Silje Bjørnstad – 

Fitnessformen april 2016 versus oktober 2016

Hei lørdag!

Det har gått to uker siden fitness-NM og 6 dager siden Tyngre Classic som ble arrangert i Stockholm. Jeg føler jeg har begynt å lande litt etter høstens fitnessboble-oppkjøring. Det siste året har virkelig gitt meg så enormt mye, spesielt mentalt, både i forhold til erfaringer, kompetanse og kunnskap. 

Og så må jeg jo innrømme at det også er gøy å se utviklingen av muskelmasse og styrke, samt hvordan man kan “forme kroppen” med trening og kosthold. 

Små forskjeller er mer fremgang enn ingen fremgang. Og det er så viktig å faktisk legge merke til disse små detaljene som sammen over tid er det som er med på å gi resultater. 

I vår tok jeg 20 pullups og 16 dips i ahtletic fitness i Oslo Grand Prix. I NM tok jeg 23 pullups og 23 dips i samme styrkerunde. I Sverige gjøres styrkemomentene hver for seg og jeg perset med 24 pullups og 35 dype dips. I tillegg løfter jeg mer på samme kroppsvekt nå i for eksempel knebøy, frontbøy og benkpress, enn det jeg gjorde i våres. 

9.april 2016 versus 8.oktober 2016:


På seks måneder har jeg utvilsomt blitt sterkere, selv om det har vært 2-3 måneder med kaloriunderskudd for å komme i sceneform. Ja, jeg har bredere midje på bildet fra oktober, men jeg har også større bein, mer lats og mer definert brystmuskulatur. Mer selvstikkerhet og utstråling på scenen hadde jeg også. 

“Hemmeligheten”? Smart og målrettet trening, et næringsrikt og variert kosthold, viljestyrke og treningsglede. 


(Bilder copyright: Treningsforum.no)

Jeg har også vært nybegynner innen styrketrening en gang, og helt ukjent og usikker med både øvelser og vekter. Jeg har også hengt i stanga for å prøve å ta en pullups, men ikke beveget meg en centimeter. Jeg har også stått med stanga uten vekter på nakken i knebøy og tenkt at dette er grusomt tungt. Jeg har også dager der sofaen frister mer enn treningssenteret og jeg har også dager hvor kveldsmaten består av en hel boks med Ben&Jerry-is, grønnsakene som jeg har i fryseren har ikke blitt spist på flere dager og den sunne pizzavarianten jeg tenkte å lage ble erstattet med take-away-mat i stedet. Men dette er unntakene og ikke hovedregelen. For jeg liker å spise mat og trene som gjør at jeg har mer energi i hverdagen og som generelt bare gjør meg godt, både psykisk og fysisk. Men det trenger ikke å bety at det må være så himla komplisert eller ekstremt. Alt handler om balanse og når det gjelder fitness så er det en grunn for at det er noe som heter on-season og off-season. Begge deler er noe jeg liker på hver sin måte og noe som jeg selv trives med, og ikke noe jeg gjør fordi noen andre har sagt jeg skal gjøre det eller fordi jeg tror noen forventer at jeg skal leve sånn og sånn. 

Jeg mener det er viktig å av og til stoppe opp litt, se hvor man startet og hvor langt man har kommet. Det er lov til å si at du er fornøyd, det er lov til å skryte av seg selv, det er lov til å nyte de små personlige seierne som kanskje bare du selv forstår. Enten det er at du løp litt fortere enn sist, tok en ekstra repetisjon på et sett, er blitt litt mer stabil når du tar utfall, at du ikke er like andpusten av å gå opp trappene, at du har økt eller redusert kroppsvekten din (alt ettersom hva som er ditt mål), eller tok deg en hviledag ekstra fordi det var det kroppen din trengte!!!  

Det er dette som er mestringsfølelse og treningsglede. 

“If you`re happy and you know it, smile, strike a pose and show it”. 🙂

Ha en sporty lørdag!

– Silje Bjørnstad – 

*Egen reklame: Ønsker du å stillle i fitness eller har spørsmål om generell oppfølging i trening og kosthold? Send en uforpliktende mail til [email protected]