Spicy fullkroppsøkt med kroppsvektøvelser

Først og fremst: takk til han som kommenterte “det er ei beast jente her ass” når jeg kjørte denne økten i treningsparken (se klippet av chins på insta-filmen lenger ned). Det ga utvilsomt motivasjon til å gi litt ekstra i de ulike øvelsene, så mer av positiv feedback av kjente/ukjente på trening folkens! 😀

Jeg elsker å kombinere sol og frisk luft med en treningsøkt i treningsparken, og selv om jeg der har tilgang til flere apparater med vekter, så trives jeg godt med kroppsvektøvelser jeg altså. Og egenvektstrening av ulike varianter kan være mer enn tungt nok for å si det sånn. For eksempel vil det å fokusere på eksplosivitet være et alternativ (ved å for eksempel legge til et hopp i repetisjonene når man gjør beinøvelser), eller så kan man ha fokus på å skape et større bevegelsesutslag i ulike øvelser man gjør (for eksempel gå lenger ned med kroppen i utfallsvarianter, trekke seg godt opp og strekke armene helt ut i roing/kroppshev-øvelser osv).

Her er i alle fall det som var min siste utendørs-økt der jeg kjørte trisett (tre øvelser etter hverandre) hvor både muskulatur og pulsen fikk jobba rimelig greit.

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

Juster antall repetisjoner etter som du selv vil (utfør for eksempel 3×10 på alt for å gjøre det enkelt) og med kroppsvektøvelser er det lett å justere øvelsen lettere eller tyngre basert på nivå.

I kroppshev-øvelser kan du bruke en hjelpestrikk, eller kjør flere ulike varianter av kroppsroing i stang (bytt på med underhåndsgrep og overhåndsgrep samt avstanden du har mellom hendene. I beinøvelsene kan du droppe hoppene for en lettere variant. Dips kan utføres mot en benk med føttene i bakken og pushups kan gjennomføres med knærne i bakken og/eller med hendene mot en forhøyning. Sideplanke kan også bli enklere ved å bruke en høyere benk eller lignende som du lener deg på og istedet for repetisjoner med benløft kan du heller holde statisk i for eksempel 30 sekunder på hver side.

Så, ta eierskap til hvordan du vil gjennomføre treningsøkten din – husk at du gjør det for deg selv og ikke minst må jeg nok en gang gjenta meg selv for ørtende gang: LITT ER ALLTID BEDRE ENN INGENTING.

God trening!

– Silje Bjørnstad –

7 enkle grep for å gå ned i vekt

Da er en ny VG Vektklubb-sak publisert med mitt navn på byline og her gir jeg tips til 7 grep for deg som har mål om vektreduksjon – ferietid eller ei!

Først og fremst så er det viktig å huske på at tålmodighet og kontinuitet er to nøkkelord for resultater over tid. Det gjelder uansett, enten det er snakk om å bli god i jobben din, oppnå treningsmål eller annet. Så, har du brukt noen år på å gå opp uønskede kilo, så vit også at det vil ta tid å kvitte seg med disse kiloene.

Eksempel: Har du sakte, men sikkert gått opp i vekt de siste 5 årene, så er det heller ikke realistisk å tenke at du skal gå ned i vekt på 5 dager. Det ER en kontinuerlig jobb og JA, det vil være perioder hvor man er mindre motivert og man føler man ikke kommer noen vei. MEN som med “kiloer som sniker seg på”, så vil også de enkle tiltakene og grepene du gjør hver dag over tid GI EFFEKT!

Her er et utdrag fra Vektklubb-saken

1) Det første tipset fra meg er å skrive matlogg. Med en slik matdagbok er det enklere å få oversikt over mat- og drikkeinntaket. Dermed er det lettere å se hva som er bra og hvor du kan gjøre endringer for å nå dine mål. Bare det å logge maten kan bidra til at du spiser smartere og dermed reduserer kaloriinntaket. Er du ikke bevisst på hva du spiser og drikker skal det ikke så mye til for å sprenge kaloribudsjettet.

2) Stå mer oppreist

Det høres kanskje banalt ut, men ifølge Helsenorge så øker energiforbruket med omtrent 90 prosent ved å stå opp og bevege seg litt. Å rusle rolig rundt vil øke forbrenningen med rundt 150 prosent og rask gange gir nær tre ganger så høy forbrenning som hvile. Med andre ord så kan det å stå mer oppreist istedenfor å sitte i timevis foran skjermen på jobb eller ligge rett ut på sofaen svi av mange ekstra kalorier.

Små, regelmessige avbrekk i løpet av hverdagen blir til sammen ganske mange minutter i løpet av en uke, måned og ikke minst år – så husk alle monner drar.
Bonustips: Sett på musikk!
N
år du trenger å våkne opp litt eller komme i stemning for å bevege på kroppen, så sett på favorittlåten eller en sang med gode rytmer. Man vet at musikk kan trigge godfølelsen i kroppen og bidra til en liten energiboost. En skikkelig godlåt er perfekt hvis du trenger å kvikne til når dørstokkmila føles evig lang.

3) Spis mindre porsjoner
Dette er kanskje enklere sagt enn gjort, men det visuelle har betydning for hvordan hjernen oppfatter porsjonsstørrelse. Derfor er det lettere å spise mindre hvis du også serverer måltidet på en mindre tallerken. Forskning viser at jo større servise eller skål vi bruker, jo mer spiser vi. Bruk derfor en asjett eller mindre middagsservise til hovedmåltidene dine.

Det med å «lure hjernen og øynene» til å tro at du spiser mer er også smart når du bare «må» ha litt sjokolade eller smågodt. Del dette opp i flere, mindre biter. Da ser det ut som du har økt mengden, uten at du har lagt til noen ekstra kilokalorier.

4) Bruk digitale verktøy som motivasjon
En treningsklokke, aktivitetsmåler eller en app kan være en god motivasjon for å være mer fysisk aktiv og spise sunnere. Mange får seg en overraskelse når de ser hvordan det står til med det daglige aktivitetsnivået.

5) Dropp flytende kalorier
Være seg juice, saft, sukkerholdig brus, iskaffe, alkohol etc. Her er det MANGE som kan spare MYE!

6) Spis mer grønnsaker
De fleste av oss har godt av å øke inntaket av grønnsaker og det er det mange gode grunner til. Grønnsaker er kalorifattig, men rik på mye bra næring som metter godt. I tillegg setter det farge på måltidene dine! De fargerike vitaminbombene har også et høyt innhold av vann og fiber. Dette gjør at grønnsaker gir få kalorier på stort volum.

7) Øk proteininntaket
Proteinrik mat bidrar til en mer langvarig og bedre metthetsfølelse, noe som er gunstig når du vil redusere energiinntaket og totalt sett ønsker å spise mindre. En annen fordel med proteiner er at dette næringsstoffet har en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye det du spiser. Dette betyr at kroppen bruker litt flere kalorier når du inntar og fordøyer protein sammenlignet med de to andre makronæringsstoffene.

Sommerferieplaner 2021

Ahhh, jeg tror jeg er halveis inne i feriemodus allerede med de nydelige junidagene som har vært på Østlandet den siste tiden. Jeg elsker at jeg kan jogge i skogen i sportstopp og shorts, for så å slenge meg ut i et skogstjern for å avkjøle meg på turen hjem. Jeg elsker at jeg kan ta med fiskestanga til et vann og bare sitte i timesvis med solnedgangen i horisonten. Jeg elsker at jeg kan reise på hytta og rusle rundt i fjellheimen. Og jeg elsker at man kan være ute uten å måtte dra på seg 15 lag med klær, 4 par sokker og vinterstøvler på beina.

Og nettopp dette håper jeg å gjøre masse av i årets sommerferie også. Det vil naturligvis avhenge litt av værforhold med tanke på hvor jeg drar og hva slags steder jeg besøker, men grovplanen er uansett NORGESFERIE som utgjør en kombinasjon av å nyte livet hjemme på Finnskogen, besøke nye topper og leke friluftscamper med fiskestang, hengekøye og kveldsmat/frokost lagd på bål. Sånn veldig enkelt oppsummert i alle fall.

Litt mer detaljert blir det mest sannsynlig 1 ukes road trip sammen med ei venninne som jeg også reiste sammen med i fjor hvor jeg fikk leke turguide. Og jeg har fått lov til å leke turguide i år også og det eneste ønsket jeg har fått inn så langt er “Rampestreken i Åndalsnes” (jeg har vært der før, men går gjerne hele Romsdalseggen en gang til fordi det var en helt magisk fin tur), og så planlegges turen utifra at vi i alle fall skal mot Møre og Romsdal. Derfra ser vi an vær og vind med tanke på reiserute. Jeg har i alle fall null problem med å finne fristende områder og turer å svippe innom på veien uansett hvilken vei vi kjører 😀

Jeg er frista til å stikke innom for eksempel Lillehammer for å huske litt her:

(COPYRIGHT: lillehammerit.no)

Galdhøpiggen står fortsatt på lista over topper jeg ikke har vært på, men som jeg vil på bare fordi det er Norges høyeste fjell :p Kjører man gjennom Beitostølen og Jotunheimen er det jo bare å velge og vrake blant turer og topper, og i ulike nasjonalparker er det jo flust av turmuligheter etc. Altså, summasummarum; det blir ikke noe problem å fylle dagene med flotte naturopplevelser og aktiviteter. Men er det noen som har noen gode supertips til turer og/eller steder man bør sjekke ut så sier jeg JA TAKK til det.

Etter den ene road-trip-uken blir det nok et par ferieuker med annet selskap og så skal jeg kose masse med vovsene (Perle som er fotomodell her).

Uansett; JULI = SOMMERFERIE. Og jeg er klar.

– Silje Bjørnstad –

Sightseeing i nabolaget: Trandumskogen

Hola!

Jeg elsker jo å farte rundt på nye steder og oppdage både kjente og ukjente områder, minnemerker og så videre. I helgen svippa jeg derfor innom Trandumskogen i Ullensaker da jeg uansett skulle besøke ei venninne som bor i nærheten.

Trandumskogen har i dag status som nasjonalt minnesmerke og ble i mai 1945 en av de første tyske massegravene man oppdaget i Norge. 173 nordmenn ble henrettet her (totalt ble 194 menn skutt og drept) og på et infoskilt kan man lese om deres møte med døden, utgravingsarbeidet, identifisering av ofrene og etterarbeidet.

Les også denne artikkelen fra rb.no: Dødens skog 

I Trandumskogen finner man også et øvingsfelt for stridsvogner, gjerne kalt tanksskytebanen. Banen ble anlagt av tyskerne under andre verdenskrig. Banen er cirka 300 meter lang og er faktisk et utrolig kult syn i seg selv.

Veggene skulle fungere som en stor lyddemper for øvelsesskytingen, samt for å stoppe bomskudd. Selv om veggene har en del merker etter slike bomskudd, var hensikten altså å skyte gjennom alle åpningene for å treffe vollen i enden.

Tanksskytebanen ligger like ved minnesmerket i Trandumskogen som er satt opp til minne om de som endte sine liv her.

Du finner enkelt frem ved å plotte inn “Trandumskogen” på GPS og det er bra skilting der man kan parkere. Og da ser man både minnesmerke og tanksskytebanen (som jeg anbefaler å gå igjennom!).

Dette er i alle fall et sted som er verdt et lite besøk med en mørk historie fra 2.verdenskrig. Det var virkelig en helt spesiell atmosfære her.

– Silje Bjørnstad –