Saftig gulrotbrød, hjemmelaget frokostblanding og matpakkewrap.

 

Jeg satt og bladde litt i boken “Mathjelpen for foreldre” som jeg har skrevet om tidligere: Les innlegget her. 

I denne boka finnes det masse fristende tips og oppskrifter og kanskje spesielt for de som har travle hverdager enten de består av jobb, skole, barn, hobbysyssel, trening eller en kombinasjon av hele sulamitten.


Ekstra saftig grovbrød med gulrot (Brødene egner seg godt til frysing!)

50 g fersk gjær
5 dl lettmelk
1 ts salt
1 ss honning
2 ss soyaolje
1 dl linfrø
2 gulrøtter
2 dl havregryn
300 g fin sammalt hvete
300 g hvetemel

Smuldre gjær i en bakebolle og varm melken til den er fingervarm. Rør gjæren ut i litt av melken. Tilsett salt, honning og olje. Rør inn linfrø, grovrevne gulrøtter og havregryn. Elt inn melk til en passe fast deig som slipper bollen. Sett deigen til heving i ca 30 minutter. Deretter tar du og deler deigen i to. Rull hvert emne til en pølse og legg i en smurt brødform. Etterhev brødene i 30 minutter. Pensle med sammenpisket egg og sted ved 200 grader nederst i ovnen i 30-35 minutter.  (Gulrot og havregryn gjør brødet ekstra saftig samtidig som du får et brød som er rikere på vitaminer og mineraler)

Hjemmelaget frokostblanding

1 dl havregryn
1 dl havrekli
1 dl linfrø (Rik på fiber og inneholder omega 3.)
1 dl hvetekim
1 dl solsikkekjerner
1 dl nøtter (hasselnøtter, mandler, valnøtter)
1 dl tørket frukt og bær (banan, aprikos, fersken, papaya)
Frisk frukt og bær

Bland alle ingrediensene godt sammen. Tilsett frisk frukt og bær ved servering. Frokostblandingen passer med melk, yoghurt eller smaksatt melk, og du kan også bruke den i smoothies. (Mange frokostblandinger inneholder mye sukker og lite fiber. Lager du den selv kan du selv bestemme ingrediensene slik at du får en sunnere blanding med de råvarene du liker.) 

Matpakkewrap – 4 porsjoner

4 fullkornslefser
1 hjertesalat
2 vårløk
1 moden avokado
1/2 sitron
200 gram oppskåret kokt skinke
Sennep (gjerne grov type) 

Vask salaten og skjær den opp i strimler. Skjær opp vårløk og avokado og drypp noen dråper sitron på avokadoen så holder den lenger på fargen. Smør sennep midten og fordel ingredisene utover lefsen før du ruller den sammen. (Disse kan gjøres ferdige kvelden før og oppbevares i kjøleskapet.)

ENJOY! 🙂

– SIlje Bjørnstad – 

Jobbings og sjekk ut disse sakene

For det første, denne dama her overgår bare alt:

– Jeg har for mye «sidepupp»

Men jeg har selvfølgelig også laget litt kosthold&helse-saker mens jeg er på jobb 😉

LES:

Du fyller ikke bensin på en dieselbil (Artikkel om ernæringsfysiolog Camilla Andersen og hennes tips og råd til foreldre som ønsker å skape gode og sunne matvaner for barna.)

Blir dette den nye treningsdrikken? (TINE lanserer ny melkevariant 3.september: TINE Styrk)

– Ja til fett og ja til karbohydrater (Neste år kommer det nye, fellesnordiske kostråd.)

 

God onsdag! 😉

– Silje Bjørnstad –

Døgnet skulle hatt flere timer.

Etter en ganske så bra sommer (tross mye regn) så er det “på`n igjen” med skole, jobb og de derre hverdagsrutinene. Men det er ikke så ille faktisk.

Det blir noen travle dager denne uka da jeg har begynt med studiene igjen (SISTE ÅRET PÅ BACHELORGRAD I ERNÆRING!! shit…), så til sommeren kan jeg faktisk (forhåpentligvis) kalle meg ernæringsfysiolog! Whohoo. Lurer på hva jeg driver med på samme tid om ett år. Uansett så tror jeg denne høsten vil bli både lærerik, inspirerende og inneholde masse gøy på flere arenaer. 

I kveld og i morgen kveld jobber jeg på Side2.no mens jeg leker student på formiddagen selvsagt, torsdag og fredag er det skole og lesing, jobb igjen til helga og slik går no dagan. 

Nu må jeg tilbake til ernæringsfaget og lesing om råvarekunnskap som innebærer blant annet informasjon om “bør man velge smør eller margarin eller olje”, “hvordan er næringsinnholdet i eggeplomme i forhold til eggehvite?”, “hva er egentlig belgfrukter?” og lignende. Gøy og interessant er det hvertfall!! 😀  Jeg lover flere innlegg om kosthold og helse utover høsten! 😀

God tirsdag!

– Silje Bjørnstad – 

Wok med karbonadedeig og nudler

Wok kan varieres i det uendelige og nå i det siste er denne varianten med karbonadedeig blitt favoritten.

Til 3-4 porsjoner

400 gram karbonadedeig
1/2 squash
1 rød paprika
3-4 fedd hvitløk
1 rød chili
2-3 vårløk
Kikkoman soyasaus
En type matolje med nøytral smak (for eks rapsolje)

Skjær opp chilien på langs, skrap ut frøene og skjær resten av chilien opp i små biter. Skjær opp hvitløk i små biter (eller helst bruk en hvitløkspresse) og bland dette sammen med karbonadedeig, chilibitene, 3-4 spiseskjeer soyasaus og “en dæsj” matolje” i en bolle. La dette stå og marineres mens du skjærer opp resten av grønnsakene.

Stek karbonadedeigblandingen og la dette bli gjennomstekt før du har oppi grønnsaker. La alt surre i stekepannen i 6-7 minutter og server sammen med kokte nudler.

 

 

ENJOY! 

 

 

– Silje Bjørnstad – 

Tjohei!

Slik går det når man tar med seg ei jente fra Solør på hyttetur. Da er det komfortabelt og varmt som gjelder fremfor hva som ser så himla bra ut. Hah! Lenge leve filttøfler, kingsize jakke og baggy bukse. 

– Silje Bjørnstad – 

DEN følelsen.

Ah, hyttelivet der stress, jobb og skole er byttet ut med toppturer, late morgener og null bekymringer er en bare så ubeskrivelig deilig følelse!

Og det eneste “motepolitiet” her oppe er disse ulldottene her:

Så derfor kan man gå ut å se ut som Ludvig i fra Flåklypa med skjerf rundt halsen, ikke-matchende topplue, og en jakke som er supervarm, men muligens et par str for stor.

– Silje Bjørnstad – 

Feriemodus.

Tjohei, mens andre så smått begynner å komme tilbake i hverdagsrutiner etter sommerferien har jeg selv tatt meg en velfortjent og nødvendig “ferie-etter-sommerferie-ferie”. Nettopp. For slik er det å være nettstudent, mi hi.

Uansett, nå er jeg hjemme, men i kveld reiser på hyttetur og blir der på ubestemt tid. Planen er i hvertfall å være tilbake i Oslo igjen på mandag, for da MÅ og SKAL jeg begynne med studiene igjen. 

Enn så lenge så nyter jeg kos og turer med verdens beste venn:


HJEMME: Joggetur i skogen med et stk fornøyd hund, lukten av åker, musikk i øret og solskinn i trynet… Det blir ikke bedre.


Men da tar jeg egentlig helg jeg, litt sånn på forskudd.. God tirsdag! 😉

– Silje Bjørnstad

Lokalnytt og Blondie.

Jeg kom hjem til Åsnes og mamma og pappa i går kveld, og med det nydelige været havnet jeg rett på topptur x 2. I dag har jeg tura rundt på tre “toppturer” så i løpet av de siste 24 timene har jeg klart å få til fem FYSAK-toppturer. Eller, egentlig er det jo nesten litt misvisende å kalle det toppturer når en av “toppturene” faktisk er en runde på flat bakke nede på Myrmoen, også kjent som MYGGmoen. For fy satan hvor mye mygg det er nede der, hvertfall når det småregner i tillegg… Og de “toppturene” jeg har gått på tar maks en time når jeg går opp på 40 minutter og jogger ned på 20, eventuelt SKLIR ned i det regnværet her…Uansett, jeg kom meg ned og bortover uten skader så nå er “FYSAK-kortet” komplett og klar til innlevering og trekning av pengepremier. 

Utsikt fra Kjølaberget:

 

Ellers så er følgende lokalnytt observert siden sist:

På Kjølaberget blokkeres nå turstiene av kuer. 

På Myrmoen stjeles det FYSAK-klippetangsakser:

Av ukjent årsak er det satt opp ekstra elg-fare-skilt på Skansen. 

Og ja, ikke minst – jeg er blitt blond. Eller hvert fall sånn halveis – bokstavelig talt. 

– Silje Bjørnstad – 

Enkle løsninger, eller er det rett og slett latskap og lureri?

Barn går igjennom fedmeoperasjoner, slankepille-industrien tjener mer enn noen gang, vi spiser stadig mer ferdigmat, kiosker og bensinstasjoner er blitt til “bolleposer-og-pølsemeny-restauranter”, vi vil ha en sunn og sterk kropp samtidig som vi ikke vil anstrenge oss… 

I dagens samfunn er det mange som hele tiden går rundt og snakker om livsstilsendringer, ønsket om å “bli bedre til så mye” og ikke minst den klassiske “på mandag skal jeg starte et nytt og bedre liv”. Man skal generelt bli sunnere, man skal gå ned noen kilo, man skal kun spise hjemmelaget mat, man skal bli mer miljøvennlig, og så videre. 

Temaet “HELSE og SUNNHET” er i fokus som aldri før, men ironisk nok er det flere punkter som er det stikk motsatte av dette som man også ser er av økende interesse. 

Ferdigmaten

Selvfølgelig har jeg forståelse for at det er lettvint å ta med seg en Fjordland ferdigmiddag eller en pizza fra frysedisken når man står i butikken, blodsukkeret og energinivået er dalende og man bare ikke aner hva man skal ha til middag. Men visste du for eksempel at mesteparten av saltet i gjennomsnittskosten (ca tre fjerdedeler!) kommer fra industribearbeide matvarer og mat fra serveringssteder…? Og ved å velge “de raske løsningene”,  sparer du da egentlig så mange minutter på middagslagingen som du tror?

Det tar femten minutter å steke en ferdigpizza. Det tar femten minutter å lage en kyllingwok med grønnsaker og ris…
Det tar ti minutter “å lage” blomkålsuppe fra pose. Det tar deg tilsammen ti minutter å koke en blomkål, tilsette litt fløte og/eller melk, krydre med salt og pepper og blande alt med en stavmikser…

Også til mine favoritter. Ferdigmatprodukter som rett og slett er til å le av. Ta for eksempel “Omelett på boks”. Altså, for all del, dette er jo et sunt produkt sammenlignet med mye annet der ute, men du betaler for ferdigknekte egg. Seriøst…

Eller hva med “hjemmelaget potetstappe” der du selv må tilsette smør, melk, salt og pepper. Du betaler for fryste ferdigskrelte poteter…


Bensinstasjoner og kiosker gjør det heller ikke enkelt for Ola Nordmann når man er på farten. Tilbud som “3 boller til prisen av 2”, “Spar 20 kroner ved pølsemeny – du får en cola på kjøpet” eller “Har DU prøvd nyheter Oboybolle?” florerer overalt – både i byer og på landsbygda.

Hvem er det som blir lurt her? Sparer du egentlig så mye hvis du betaler noen få kroner ekstra for å få med en ekstra bolle eller en ekstra halvliter brus? Det som kan se ut til å være en vinn-vinn-situasjon er i mine øyne en tap-tap-situasjon. For det første så ender du opp med å bruke noen kroner mer på noe du i utgangspunktet ikke hadde tenkt å kjøpe, samtidig som du ender opp med å få i deg mer av usunne matvarer – kun fordi “det var jo på tilbud, kan ikke gå glipp av det da”.  

“Har ALLE i bilen noe å kose seg med?”.

Ja, for all del, kjøp sjokkis og cocacola til kidsa i baksetet så blir det nok en hyggelig reise for familien…. Først får den lille barnekroppen sukkerkick og ungen klarer ikke å sitte stille i baksetet, mens etter en halvtime har blodsukkeret falt igjen og det er sutring og dårlig humør som preger bilturen.  

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen skriver “Er det blitt en helsetrussel å fylle bensin?”. I dette blogginnlegget får hun frem veldig mange gode poeng – verdt å lese denne! 
 

LES OGSÅ MINE TANKER OM SOLOBOLLEN I ET TIDLIGERE INNLEGG: Hva pokker er soloboller?

Slankepiller
Hvem har ikke sett og hørt reklamene om pillene som får deg ned fem kilo på fem uker? Det beste er jo de pillene som samtidig skriver på bruksanvisningen at det anbefales et kaloriredusert kosthold og økt fysisk aktivitet i denne perioden som man inntar pillene…. Ehm, OK…. Hmmm, er det pillene eller det faktum at du faktisk spiser mindre og bruker kroppen din mer som gjør at vekta kanskje går litt nedover….?

Men du har jo selvfølgelig også enkelte slankeprodukter som kan redusere opptaket av for eksempel fett i tarmen, noe som faktisk også har fungert for mange. Vel, har du lyst til å tilbringe halve dagen på toalettsetet samtidig som du blir så dehydrert at du har null overskudd til å gjøre noe i hverdagen, så værsågod. Og når du da slutter å bruke disse pillene samt spise normalt igjen så skal det ikke mye til før du er tilbake til utgangspunktet. 

Neh, mest sannsynlig er det pengene dine som forsvinner på disse produktene, ikke overflødige kilo.
 

Trening. Eller ønsket om å si at man har trent…?
Ah, fysisk aktivitet – noe som virker å være både elsket og hatet. Tenk på alle de treningsapparatene folk kjøper seg fordi de har sett hvor “magiske og raske resultater” han eller hun på TV-shopreklamen har oppnådd på kun noen få uker. Og hva skjer? Jo, de trener intenst i tre dager og så fant de ut at det ikke var så gøy som TV-reklamen antydet og pakker sammen utstyret og setter det et sted man oppbevarer andre ting man ikke tar frem så ofte. Eller hva med de derre beltene som du kan spenne på deg og du “trener magemuskler, rumpe og lår” mens du sitter i sofaen…

Man trenger vel ikke unormal høy IQ for å skjønne at du ikke får bedre kondis eller blir noe særlig sterkere eller strammere i kroppen av å sitte med et batteridrevet “masseringsbelte” rundt midjen i femten minutter…

Kutt ut å bruke pengene på ting du vet du ikke har bruk for og invester heller i et par gode joggesko og treningstøy og kom deg ut på tur eller inn på et treningssenter der du faktisk får effekt av utstyret. 

 

Wroom-wroom
Bil er veldig allright, men jeg er ganske sikker på at mange hadde hatt godt av å la bilen stå av og til. Man kjører til jobb, til butikken, til venner, til trening (ironisk nok…) og så videre. Resultatet? Mindre hverdagsaktivitet, mer forurensing og høyere drivstoffutgifter bare for å nevne noe. 

Jovisst er det fint med kollektivtrafikk, men for de som bor i byer så vil det faktisk ta kortere tid å bruke beina av og til. Spesielt når det er snakk om korte avstander og en-to holdeplasser. Hvor mange har ikke sittet på bussen i rushtida og brukt en halvtime på en distanse som sikkert hadde tatt halvparten så lang tid om man hadde brukt beina. 

Og her må jeg bare nevne det med hverdagsaktivtet og hvor viktig dette er – det kan ikke sies ofte nok.  Gå den trappa i stedet for å stå fast i folkemengden i rulletrappene, ta sykkelen i stedet for bilen, ta deg pauser på jobb og reis deg opp fra kontorstolen og gå rundt i noen minutter for å strekke på beina, ta med barna på aktiviteter der dere alle får rørt på dere som for eks svømming, en tur til Lekeland, ballspill, og så videre.  

 

Det er så mange flere detaljer jeg kunne ha nevnt her, men mitt budskap er at når det gjelder en sunn kropp og helse så begynner mye i hodet. Høres noe for godt ut til å være sant, ja, så er det ofte det. Ikke la deg bli lurt av reklameplakaten som vil ha deg til å bruke mer penger på mer usunn mat, ikke bruk energi og lønna di på håpet om quick fix-løsninger, men bruk de hjernecellene du har til å ta de riktige valgene.

For all del, ingen er perfekte, men bare kjenn litt på den gode følelsen av å spise sunn og hjemmelaget mat, endorfinene som kommer når du bruker kroppen, den gode samvittigheten du får av de valgene du vet er de som er best for deg og din helse.

Mens andre drømmer om hvitt hus med stor hage og stakittgjerde, barn som løper barbeint på gresset og en stor TV-stue med det siste innen hjemmekinoanlegg, så drømmer jeg om å ha et hus med KJØKKENhage med hjemmedyrkede grønnsaker og urter, en hund som løper rundt på plenen og et stort treningsrom med diverse utstyr.  😀

Videre drømmer jeg om tilbudsplakater på sunn “fast food” og snacks-varianter som for eksempel nøtteposer, fristende fruktbegre, kaffekopp og grove havregrynsvafler, fullkornwraps med kyllingfilet/biffstrimler/laksebiter, iskalde fruktsmoothies, grove og fylte baguetter UTEN majones/smør (Det finnes INGEN av disse på bensinstasjonene rundt omkring….) og så videre.

Nå MÅ jeg pakke før jeg setter meg på bussen hjem til Åsnes og mams&paps. De neste dagene håper jeg vil bestå av toppturer, fjellturer, skogsturer og masse “kaste-ball-med-crazydog-på-gardsplassen”. Lett.

God søndag.

– Silje Bjørnstad – 

Ovnsbakt kyllingfilet med bacon og mozzarella

Kyllingfilet som bakes i ovnen er noe jeg burde lage oftere. Kjøttet blir så mørt og deilig!

Uansett, her er oppskrift på en kjempegod variant av ovnsbakt kylling, som også er kjempeenkel å lage.

Til 2 porsjoner:

2 kyllingfilet
4 strimler bacon
100 gram fersk mozzarella
Tilbehør velger du selvfølgelig selv, men noen tips er for eksempel en enkel salat, jasminris og bearnaise saus, ovnsbakte poteter og grønnsaker, eller slik som jeg hadde denne gangen: Wokgrønnsaker stekt i soyasaus. 

Slik gjør du:

Stek baconstrimlene ett-to minutter på hver side i stekepanne. Stek også kyllingfiletene lett på hver side (ca 1 minutt på hver side) og legg filetene i en ildfast form. Legg på baconskiver (evnt surr de rundt kyllingfileten og sett de fast med en tannpirker hvis du bruker for eks stjernebacon). Topp med skivet mozzarella. Stek midt i ovnen i 16-18 minutter på 200 grader. 


Enjoy!

– Silje Bjørnstad –