Rygg- og rumpetrening med minibands

Tjohei!

Her er livet som vanlig med hjemmekontor, koronarestriksjoner og ikke minst SNART påskeferie! I år blir det hyttepåske på fjellet, og det er meget etterlengtet etter at det ble hjemmepåske i fjor. Jeg gleder meg i alle fall supermasse 🙂

Men tilbake til overskriften; her er tips til en minibands-økt med fokus på rygg og rumpe – områder og muskelgrupper som er smart å aktivere regelmessig for å forebygge eventuelle kontorplager og vondter. Mye stillesittende kontorarbeid fører ofte til at kroppen føles både stiv og vond. Dersom setemuskulaturen er inaktiv og svak, må rygg og lår ta over arbeidet – det kan føre til smerter i korsrygg og knær. En sterkere rygg vil også bidra til å forebygge belastningsskader og plager, men også for å være sterk og funksjonell i hverdagslige aktiviteter.

Juster antall sett og repetisjoner som det passer 🙂 God trening og ha en sporty helg!

– Silje Bjørnstad –

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

TIPS: Hva er det sunneste pålegget?

Jeg og noen flere i VG Vektklubb-redaksjonen har sett nærmere og vurdert 13 påleggskategorier – slik at du lettere kan ta sunnere valg i påleggshylla. Det er ingen hemmelighet at vi nordmenn er et brødspisende folkeslag og hva du velger å ha på brødskiven kan ha stor påvirkning på helsen din og vekta di. Et sunt kosthold  også er et variert kosthold. Ulike matvarer bidrar med ulike næringsstoffer og det samme gjelder pålegg. .

I Vektklubb-saken om pålegg poengteres det følgende:

Med god variasjon i kostholdet er det større sjanse for å dekke behovet av de forskjellige næringsstoffene kroppen trenger. Når det er snakk om pålegg er det generelt gunstig å velge produkter som har et høyt innhold av protein, vitaminer og mineraler, men et lavt innhold av mettet fett, salt og tilsatt sukker. (…) Vi har vurdert 13 populære påleggskategorier hvor vi trekker frem fordeler og eventuelle ulemper med tanke på næringsinnhold, ingredienser og grad av prosessering. 

Vi har vurdert blant annet fiskepålegg og kaviar, gulost, brunost, kjøttpålegg, egg, smøreost, syltetøy og søtpålegg – hele artikkelen og vurdering på hver enkel påleggskategori finner du HER. 

Samtidig kan jeg tipse om en artikkel om kollega Morgan Moen i serien “Min sunne hverdag” som også er publisert på Vektklubb.no:

“Den personlige treneren vil helst fylle dagen med dans, styrketrening, tennis og turn, men ikke uten en brødskive med Nugatti til frokost. I spalten Min sunne hverdag snakker Vektklubb med spreke, sunne og inspirerende folk om trening, kosthold, helse og motivasjon. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Yngvar AndersenAnnema Refsnes og Tine Sundfør.

Moen er også kollega av Vektklubbs egen trenings- og kostholdsekspert, Silje Bjørnstad. Hun beskriver han som ekstremt profesjonell og dyktig i faget.

– I tillegg er han god på å få med seg både kjente og ukjente på ulike «challenges» for å øke hverdagsaktiviteten uten at det må relateres til trening, sier Bjørnstad.”

Morgan er faktisk en av de beste vennene og kollegaene jeg har – så jeg har det i alle fall aldri kjedelig med han i nærheten:

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

 

Det var en liten update herfra – ha en nydelig helg! 😀

– Silje Bjørnstad –

3 ulike fullkroppsøkter

Regelmessig styrketrening har mange positive helseeffekter og det å trene såkalte fullkroppsøkter har mange fordeler. Dette er treningsøkter med øvelser som til sammen trener de største muskelgruppene slik at du får trent gjennom hele kroppen.

I tillegg er fullkroppsøkter tidseffektivt og for majoriteten som kanskje trener styrke 1-3 ganger uke vil det også gi mer regelmessig stimulering av muskulaturen sammenlignet om man kjører et splittprogram.

Her får du tips til 3 ulike fullkroppsøkter med såkalte baseøvelser – det vil si øvelser som strekker seg over flere ledd og aktiverer flere store muskelgrupper på en gang. 

Økt 1 tar utgangspunkt i trening med egen kroppsvekt, økt 2 er øvelser med apparater, mens økt 3 er øvelser utført med frivekter. I disse øktene er øvelsene satt sammen som supersett, det vil si at du kan parre sammen to og to øvelser for å spare tid. Start med øvelse A1 og gjennomfør X antall repetisjoner før du tar en liten pause og går rett på øvelse og repetisjoner på A2. Fortsett til du har utført X antall sett før du går videre til neste supersett. Bruk øktene som inspirasjon til å sette sammen dine egne fullkroppsøkter og juster antall repetisjoner og sett basert på utgangspunkt, dagsform og tiden du har til rådighet.

Økt 1 – kroppsvektøvelser:
A1) 3 x 10-12 knebøy (for tyngre variant; utfør øvelsen på ett og ett ben som ettbens-knebøy)
A2) 3 x 8-10 pullups/kroppsroing
B1) 3 x 10-12 hipthrust (for tyngre variant; utfør øvelsen på ett ben og ett ben som ettbens-hipthrust)
B2) 3 x 8-10 pushups
C1) 3×10+10 utfall
C2) 3×30-40 sekunder sideplanke

Økt 2 – i apparater
A1) 3 x 10-12 beinpress
A2) 3 x 10-12 nedtrekk
B1) 3 x 10-12 leg curl
B2) 3 x 10-12 brystpress
B3) 3×10-12 rygghev i apparat

Økt 3 – med frivekter
A1) 3 x 8-10 bulgarske splittbøy
A2) 3 x 8-10 stående roing med stang/manualer
B1) 3 x 6-10 markløft
B2) 3 x 8-10 benkpress
C1) 3x 15+15 russian twist med vekt (kjerneøvelse)
C2) 3x 8-10 skulderpress

Ha en sporty torsdag! 😀

– Silje Bjørnstad –

 

Foto: VG Vektklubb

Hjemmekontor-trening på under 7 min

Hei MARS måned og snart er det faktisk 1 år siden korona snudde oppned på Norge (og resten av verden for den saks skyld). 12.mars 2020 ble Norge stengt ned og hjemmekontor har preget jobbdagen for mange de siste månedene, og dette gjelder fortsatt i flere deler av landet. Det er ingen hemmelighet at hjemmekontor-tilværelsen har for mange ført til mindre bevegelse enn før i løpet av hverdagen. Og i tillegg har man kanskje ikke optimale ergonomiske forhold på hjemmekontoret. Summen av en «ny hjemmekontor-hverdag» kan gi negative utslag i form av muskel- og skjelettplager samt at det kan gå utover arbeidskapasitet og konsentrasjon. Men det skal faktisk ikke så mye til for å få en sterkere og mer fornøyd kropp med mindre plager, mer energi og bedre arbeidskapasitet. Bare det å reise seg opp og stå mer oppreist vil kunne ha stor effekt på forbrenningen. Sammenlignet med å sitte stille nesten dobler du energiforbruket bare ved å reise deg opp. Energiforbruket øker med rundt 150 prosent om du rusler litt rundt og 200 prosent ved å gå rolig. I tillegg kan det å reise seg opp og bevege litt på seg føre til mindre belastningsplager og anspenthet i kroppen.

Regelmessig bevegelse i løpet av hverdagen bidrar til økt forbrenning, bedre sirkulasjon i kroppen, sterkere muskulatur, bedre humør, mer overskudd og bedre mental helse – for å nevne noe. Her får du tips til en økt som har fokus på å aktivere særlig bein, rumpe, skuldre og rygg, og hvor du rekker mye på kort tid. Mange sliter med smerter i nettopp disse områdene på grunn av mye sittende kontorarbeid og langvarig, ensidig jobbposisjon. Å trene og aktivere disse muskelgruppene er viktig for å forebygge smerter og plager. Økten kan du enkelt gjøre som en liten kontorpause eller som en kjapp treningsøkt i en travel hverdag.

Sett på en klokke med tidsintervall 45/15. Gjør de repetisjonene du rekker i løpet av 45 sekunder før du tar 15 sekunder pause og bytter øvelse. Én runde med alle øvelsene tar under syv minutter. Du må selvfølgelig gjerne legge til noen runder ekstra når du først er i gang!

1) Stående benhev
Slik gjør du: Stå oppreist og før det ene beinet opp og ut til siden samtidig som du prøver å holde en strak posisjon med resten av kroppen. Senk rolig og kontrollert ned og gjenta. Støtt deg gjerne inntil en vegg, bordplate eller lignende for å holde balansen. Her jobber du 45 sekunder på hver side.

2) Omvendt flyes
Slik gjør du: Stå med en fremoverlent overkropp og litt svai rygg med strake armer pekende ned mot underlaget. Før armene kontrollert rett opp og ut til siden slik at du kjenner skulderbladene trekkes godt inn mot ryggraden. Tenk gjerne at du skal klemme sammen en usynlig mynt som du skal holde fast mellom skulderbladene og hold topp-posisjonen i 1-2 sekunder på hver repetisjon.

3) Hofteløft
Slik gjør du: Sett hender og føtter i underlaget med skulderbreddes avstand. Stram rumpa godt og skyt hofta godt opp mot taket samtidig som du kjenner du er sterk i kjerne og skuldre. Tenk at du skal se ut som et bord i topp-posisjonen. Senk kontrollert ned igjen og gjenta.

4) Tåhev
Slik gjør du: Denne øvelsen øker blodsirkualsjonen og styrker muskulaturen i bakside legg. Løft hælene opp ved å presse ifra med tærne. Når du når topposisjonen senker du hælene rolig ned igjen til gulvet. Dette er én repetisjon. Kjenn at du strammer bakside legg og at beina alltid er strake under hele øvelsen.

5) Supermann-rygghev
Slik gjør du: Ligg på magen med armene strekt ut fremover. Se ned mot bakken samtidig som du løfter opp overkroppen, armene og føttene godt opp fra bakken. Tenk at du er i «flyveposisjon» som Supermann. Hold denne topp-posisjonen et sekund før du senker deg rolig ned igjen.

6) Planke
Slik gjør du: Still deg i plankeposisjon på albuene. Kjenn at du trekker navlen innover samtidig som du strammer kjernen og setemusklene for å holde kroppen i en rett linje. Unngå at hofta synker nedover mot bakken.

Dette treningsprogrammet er en del av artikkelen jeg har skrevet for VG Vektklubb som er publisert HER. 

Lag deg selv en fantastisk og sporty uke!

– Silje Bjørnstad –